Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 13.07.2009 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Cum funcţionează pilula? Este ea oare sigură?

După dr. Chris Kahlenborn Resurse externe:
- Abortifacient contraceptives

Dr. Chris Kahlenborn este medic terapeut la o clinică privată din Altoona, SUA. El este autorul studiului Breast Cancer, Its Link to Abortion and Birth Control Pill (Cancerul mamar, legătura sa cu avortul şi pilula de control al naşterii), pe baza căruia a fost scris textul care urmează. Informaţiile ne-au fost oferite prin bunăvoinţa dnei dr. Nicole Syed, de la Centrul Fertility Care, Londra, 21a Soho Square W1D 4NR; Tel: 020 7437 0892; e-mail: info@naprofertility.co.uk

Din momentul în care pilulele au apărut pe piaţă, în SUA, în 1960, a început o controversă în jurul lor. Aceasta a fost studiată din punct de vedere medical, sociologic şi moral şi, totuşi, există multă confuzie referitor la aceşti hormoni artificiali puternici. Miliardele de dolari puse în joc pentru comercializarea pilulei şi puterea industriei de control al naşterii de a face lobby atât în rândul legislatorilor, cât şi al mass-media poate devia atenţia cetăţeanului de rând de la adevăr. Au fost publicate studii, au fost scrise cărţi, iar bunul simţ ar trebui cel puţin să ne pună în gardă.

Ce înseamnă pilula de control al naşterii?

Pilula de control al naşterii înseamnă orice pilulă cu hormoni artificiali, ce împiedică o femeie să devină însărcinată, influenţând fertilitatea normală a femeii.

Toate tipurile de pilule sunt aceleaşi?

Nu. Există câteva tipuri de pilule pe piaţă, dar, în general, acestea se împart în două grupe: pilulele combinate şi ,minipilula" sau pilula numai cu progesteron.

Pilula combinată conţine doi hormoni artificiali care încearcă să ,mimeze" efectele hormonilor naturali numiţi estrogen şi progesteron. ,Minipilula" are doar un singur hormon artificial, progesteron, un hormon care are un efect progestativ similar progesteronului natural.

Cum funcţionează pilula?

Pilula este concepută să influenţeze câteva funcţii normale ale fertilităţii pentru a face ca femeia să:

nu poată concepe din cauza sterilităţii temporare sau a imobilităţii spermei şi/sau:
nu poată duce o sarcină până la capăt (provocându-i un avort precoce). Acest proces este realizat în două moduri:
1. Suprimarea ovulaţiei: Când o femeie are ovulaţie, hormonii eliberaţi din hipofiză în creier stimulează ovarele să elibereze un ovul. Pilula combinată, de obicei, întrerupe eliberarea acestor hormoni, ceea ce face ca nici un ovul să nu fie eliberat din ovare, astfel, prevenind apariţia sarcinii. Neexistând un ovul pentru fertilizare, femeia devină sterile, din punct de vedere chimic. Pilula numai cu progesteron, însă, are un efect mai slab. De obicei, aceasta nu suprimă ovulaţia.

2. Inhibarea implantării: Un alt aspect important al fertilităţii este procesul prin care învelişul uterului (endometrul) este reînnoit şi întreţinut. După ce un ovul este fertilizat, acesta, de obicei, se implantează în acest înveliş, din care îşi trage substanţele hrănitoare şi de întreţinere. Progesteronul din componenţa pilulei face ca învelişul uterului să se subţieze şi să devină ineficient pentru a susţine implantarea embrionului (noului ovul fertilizat).

3. Împiedicarea migraţiei spermei: Înainte de ovulaţie, cervixul femeii produce un mucus, cu ajutorul căruia spermatozoidul înaintează pentru a se întâlni cu ovulul. Mucusul oferă, de asemenea, substanţe hrănitoare pentru a susţine viaţa celulelor spermei. Acest mucus, sub acţiunea progesteronului, se îngroaşă şi astfel împiedică migrarea spermatozoidului.

Există alţi doi factori în fertilitatea femeii, ce pot fi afectaţi de pilulă.

4. Modificarea mişcărilor trompei uterine: Progestativele diminuează eficienţa cu care trompele uterine propulsează ovulul din ovare către uter. Acest lucru poate face ca oul fertilizat să nu poată ajunge în uter la timp pentru a se implanta cu succes.

5. Împiedicarea apariţiei sarcinii: După ce ovarele au expulzat un ovul, ciclul menstrual al femeii este controlat de o glandă formată acum din sacul rămas gol, numită corpus luteum sau corpul galben. Acesta funcţionează deja de un anumit timp, pentru a da embrionului timp să se implanteze în uter şi placentei să înceapă să susţină sarcina.

Totuşi, hormonii pilulei pot influenţa corpul galben ca acesta să funcţioneze neadecvat, făcând ca învelişul uterului să fie eliminat înainte ca embrionul să se implanteze cu succes.

În concluzie, fertilitatea femeii are nevoie de câteva organe şi sisteme ca să funcţioneze normal. Medicamentele sintetice de orice tip din gama pilulei de control al naşterilor influenţează această funcţionare normală, afectând fertilitatea normală a femeii şi orice alte concepţii ,accidentale".

CÂT DE EFICIENTĂ ESTE PILULA?

Teoretic, pilula are o eficacitate de peste 99%, dar, practic, rata este mult mai scăzută. Între 1,9% şi 18,1% din femei vor avea o sarcină neplanificată în primul an de utilizare a pilulei.

Aceste sarcini-surpriză, în paralel cu utilizarea pilulei, se datorează unui număr de factori. Interacţiunea dintre pilulă şi diverse medicamente influenţează nivelele necesare de hormoni din sânge pentru eficienţa controlului naşterii. Aceste interacţiuni ale medicamentelor pot fi decisive împreună cu pilulele ce conţin o doză mică de progesteron, atunci când apar mici modificări ale nivelelor de hormoni din sânge, ceea ce poate duce la ovulaţii mai frecvente şi de aici pot apărea sarcini nedorite. Un alt factor al ratelor sarcinii în utilizarea pilulei este nerespectarea instrucţiunilor, uneori, fără nici o motivaţie, cum se întâmplă în cazul tinerelor (15-24 de ani).

ESTE OVULAŢIA SUPRIMATĂ ÎNTOTDEAUNA?

Nu. Ovulaţia apare în 2% până la 10% din ciclurile femeilor care iau pilula. Dacă 60 de milioane de femei din lumea utilizează minipilula, vor exista între 1,2-6 milioane de ovulaţii. Aceasta este o aşa-zis ,ovulaţie spontană" şi se produce chiar mai frecvent atunci când se utilizează pilula numai cu progesteron.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND APARE OVULAŢIA?

Când pilula nu reuşeşte să împiedice ovulaţia, alte mecanisme intră în joc. Îngroşarea mucusului cervical face dificilă migraţia spermatozoidului către ovul; totuşi, dacă ovulul este fertilizat, se creează o nouă viaţă. Hormonii încetinesc transferul noii vieţi, prin modificarea mişcărilor trompei uterine, şi pentru embrion ar putea fi prea târziu ca să mai fie viabil, când intră în uter. Dacă embrionul mai este încă viabil când intră în uter, învelişul uterin, sub acţiunea pilulei, nu este pregătit pentru implantare. Embrionul moare şi rămăşiţele sale sunt expulzate o dată cu următorul ciclu menstrual, care, uneori, nu este o menstruaţie adevărată, chiar dacă este percepută ca atare.

ACEASTA ÎNSEAMNĂ CĂ PILULA POATE CAUZA UN AVORT PRECOCE?

Da. Împiedicarea vieţii nou concepute, în stadiul de embrion, să fie transferată în uter şi prevenirea implantării în endometru sunt, de fapt, proprietăţile ,abortive" ale pilulei.

DE CE N-AM AUZIT DESPRE ACEST LUCRU MAI ÎNAINTE?

Producătorii pilulei şi mai mulţi oameni din sistemul medical sunt în principal preocupaţi de efectele colaterale medicale ale pilulei şi de eficacitatea acesteia în prevenirea sarcinilor şi mai puţin preocupaţi de modul în care acest medicament realizează această eficacitate.

ESTE PILULA NEPERICULOASĂ? CARE SUNT EFECTELE COLATERALE OBIŞNUITE ALE PILULEI?

Există o serie de riscuri de la grave până la fatale şi de la minore până la cele mai neînsemnate. Următoarele sunt cele mai întâlnite efecte colaterale întâlnite la femeile care iau pilula. Aceste efecte sunt legate de dozele luate şi nu se vor manifesta la toate femeile, dar, totuşi, riscul există. Estrogenii sintetici din pilula combinată pot cauza multe din aceste riscuri; progesteronul poate cauza alte riscuri şi există un singur factor de risc în cazul pilulei numai cu progesteron.

ANORMALITĂŢI SANGUINE ŞI CARDIACE

Cheaguri de sânge
Tensiune crescută a sângelui
CANCER

Cancer cervical
Tumori ale ficatului
Cancer de piele
Cancer mamar
NEREGULARITĂŢI ALE CICLULUI MENSTRUAL

Sângerări uşoare la mijlocul ciclului
Schimbări în cantitate a ciclului menstrual
Menstre dureroase
Pierderea menstruaţiei
EXISTĂ ŞI ALTE EFECTE COLATERALE?

Da. Unele efecte colaterale sunt minore, în timp ce altele pot fi severe şi impun întreruperea administrării. Următoarele efecte adverse au fost înregistrate în cazul femeilor care utilizează pilula: dureri de cap, migrene, depresie, scăderea sau pierderea apetitului sexual, crampe abdominale, greaţă, meteorism, creşterea sau scăderea în greutate, retenţie de apă, greaţă şi vărsături, simptom premenstrual, vaginită şi infecţii vaginale, modificări de vedere (orbire parţială sau permanentă şi intoleranţă la lentilele de contact), afecţiuni ale vezicii biliare, infertilitate temporară sau permanentă, când se întrerupe administrarea pilulei la femeile cu neregularităţi anterioare ale ciclului menstrual sau la tinerele care au început să utilizeze pilula înainte de deplina maturitate. (...)

AM AUZIT CĂ NU EXISTĂ EFECTE COLATERALE ALE PILULEI PE CARE O FOLOSESC EU.

Toate medicamentele, inclusiv toate mărcile de pilulă, au efecte colaterale potenţiale. Nu se poate spune în avans câte femei vor dezvolta aceste reacţii adverse la pilulă, însă există şansa de a dezvolta o anume reacţie. Este posibil ca femeile să nu ştie că există o legătură între acea reacţie şi pilulă, mai ales dacă e nevoie de mai mulţi ani, ca această reacţie să poată fi sesizată.

DACĂ SUNT ÎNSĂRCINATĂ, POT LUA PILULA?

Nu. Hormonii artificiali trec din laptele de mamă la copil. Pilula scade, de asemenea, atât cantitatea cât şi conţinutul de lapte produs.

 

Articol preluat din "Dosar Provita Media" nr. 107 - www.provita.ro

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni