Category:
Arta Sacra
Megacatedrala neamului
Un "pacat arhitectonic" care poate fi evitat
In ultimii ani, in Romania toata lumea viseaza sa construiasca biserici uriase. Inalti ierarhi si cucernici parinti, ca si multimea inchinatorilor de pe intinsul tarii, mirenii, lumea buna si intelectualii patrioti, cu totii sunt stapaniti de o febra noua: aceea de a ctitori biserici ciclopice.
Este greu de stiut cat de duhovnicesc este elanul si cat de pioasa aceasta insolita fervoare. Ceea ce este sigur este faptul ca gustul popular (care indeamna la ridicarea de catedrale polivalente, adevarate hale de cult, dotate amplu cu structuri subpamantene, care distribuie pe mai multe nivele ferite de lumina soarelui numeroase servicii bisericesti - sali de depus defunctii, sali destinate parastaselor, sali de botez, sali de cununie sau, pur si simplu, sali cu destinatie administrativa - si inconjurate cu nenumarate cladiri aferente care, toate la un loc, intrunesc de minune conditiile macrocomplexului religios!) nu-si are suport nici in traditia constructiei lacasului de cult romanesc, nici in teologia zidirii crestin ortodoxe.
Numirea care avea sa consacre oficial aceasta bizara dispozitie ortodoxa catre enorm avea sa fie cea de "Catedrala Mantuirii Neamului", sintagma gongorica miron-cristeana, resuscitata subit de infocarea celor care preconizeaza realizarea acestui tip inaltator de edificiu religios. Tinand cont de precedentele - Catedrala Zalau, Biserica Ghelari, Catedrala din Slobozia, Catedrala din Arad, Catedrala din Suceava etc, se poate banui ca, in scurt timp si in pofida statutului ei privilegiat, Catedrala Mantuirii Neamului va deveni paradigma arhitecturii ecleziale post-ceausiste.
S-o spunem fara ocolis: entuziasmul care anima aceste ciudate intreprinderi arhitectonice poate fi explicat fie prin complexele conducerii Bisericii Ortodoxe Romane, care cauta sa compenseze prin gigantism si prin proiectul constructiv lipsit de masura pasivitatea si, mai ales, neputinta manifestata fata de programul demolator de biserici al puterii comuniste, fie din nevoia de a tine piept prin cantitate periculosului asediu desfasurat de alte confesiuni si secte care, simtind-o subreda, nedumerita inca si ezitanta in decizii, incearca sa profite de imprejurare, intetind, cu toate fortele prozelitismul.
Comertul riscant cu puterea totalitara, simularea decenii la rand a "initiativelor comune" sau a coniventei telurilor, toate aceste istetimi circumstantiale, mimate indelung si cu destul "talent" de mai-marii Bisericii nationale, aveau sa le contamineze intr-un tarziu comportamentul si postura duhovniceasca.
Ce altceva, decat patologia acestui transfer nociv, ar putea explica in momentul de fata modul identic cu cel al defunctului sistem de a concepe monumentalitatea, maretia si fastul in termenii colosalului, ai grandilocventei si al risipei ?
Ca Biserica, chiar inainte de a-si spori numarul parohiilor, are nevoie urgent de un edificiu eclezial impunator, aliniat duhovniceste celui din Dealul Patriarhiei, a carui menire sa fie actualizarea si perpetuarea memoriei exceptionalei jertfe din Decembrie '89, prin pomenirea zi si noapte a tuturor martirilor Romaniei, este un fapt incontestabil si o cerere cat se poate de oportuna, pe care, in sinea noastra, o gandim cu totii.
Ei bine, toate sansele intruparii intentiilor enumerate mai sus se poticnesc lamentabil in dimensiunile inadmisibile pretinse de ctitori, dimensiuni nefiresti care implica si costuri de-a dreptul nerusinate, in raport cu saracia si promiscuitatea vietii noastre cotidiene.
Facand ani de zile parte din "Comisia Nationala de Avizare" a proiectelor de lacasuri de cult, mi-a fost dat sa vad destule propuneri "ortodoxe" de catedrale-mamut, la care betonul si fierul cornier gafaiau din greu, abia-abia reusind sa tina pasul cu gandirea inaripata a arhitectilor de la institutele de proiectare judetene.
Majoritatea noilor constructori de biserici, fosti vajnici artizani ai Casei Poporului sau ai altor "obiective ale epocii de aur", par sa fi parasit definitiv concizia adevaratei viziuni monumentale in favoarea unor proportii delirante, care proclama masivitatea nimicitoare drept criteriu estetic al maretiei. Somerii, ca urmare a impuscarii ctitorilor "catedralelor socialismului", au devenit peste noapte sfatuitorii de taina ai actualilor ctitori de biserici, flatandu-le fara sa roseasca nepriceperea si incurajand iresponsabil viziunii arhitectonice ne viabile.
In realitate, gustul deviat al noilor ctitori nu este nici pe departe rezultatul vreunei alunecari estetice, ci a ratacirii stilistice si teologice, care caracterizeaza intotdeauna iesirea din Traditie.
Oricine pastreaza in memorie imaginea consacrata a tabloului votiv traditional, in care sunt figurate chipuri de voievozi smeriti, cu fapturile efilate ascunse in somptuozitatea caftanelor princiare, fiecare purtandu-si in maini ctitoria ca pe o sublima macheta cereasca. Aceste biserici in miniatura, care zabovesc cuminti in podul palmelor domnesti inainte de a fi intinse lui Hristos ca ofrande, sunt, de fapt, tot atatea chivoturi.
Teologia zidirii ortodoxe simbolizeaza intelesul spiritual al zidirii-ofranda prin profilul enigmatic al chivotului de piatra. El este receptacolul sfintit care pastreaza Trupul si Sangele lui Hristos.
Ramane de vazut cine va indrazni sa zideasca !
Sorin Dumitrescu
(fragmente selectate)