Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 22.02.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

In zilele de 12-14 iunie 2010 am poposit impreuna cu cativa stareti din Moldova la Schitul romanesc Prodromu din Sfantul Munte Athos. In timpul sederii noastre la Prodromu l-am intalnit pe parintele staret Petroniu Tanase care ne-a vorbit despre viata Bisericii, despre viata monahala in special. Data fiind statura duhovniceasca a parintelui Petroniu, varsta si experienta Cuviosiei Sale, am socotit de bine a comunica si altora, in sinteza si oarecum schematic, cele auzite de la marele duhovnic athonit. Cu glas incet, adanc, cu o coerenta uimitoare in exprimare, parintele Petroniu ne-a spus, in esenta, urmatoarele:

1. Biserica Ortodoxa este si trebuie sa ramana "duhovnicie". Nimic nu se implineste fara puterea Sfantului Duh. Astazi duhul lumii patrunde peste tot, uneori chiar in Biserica, in viata de parohie si de manastire. Cu ajutorul duhovnicului, omul este chemat sa se induhovniceasca prin Hristos Cel mort si inviat care a pnevmatizat, indumnezeit firea umana pe care a inaltat-o la cer, asezand-o pe tronul Sfintei Treimi.

2. Manastirea trebuie sa fie departe de duhul lumesc. Dupa Sf. Cuv. Maxim Marturisitorul, calugarul necontenit se leapada de cele lumesti pentru a dobandi cele ceresti.

3. Calugaria este asemanata, dupa prof. Teodor M. Popescu, cu mucenicia. Cei mai multi sfinti din calendar sunt mucenicii, apoi vietuitorii manastirilor.

4. Calugarilor li s-a incredintat vistieria liturgica a Bisericii. Calugarul este chemat sa intretina candela aprinsa a vietii liturgice. Intai de toate, el trebuie sa participe zilnic la toate slujbele din manastire. Parintele Petroniu isi aminteste de o relatare a patriarhului Iustinian. Aflat in vizita la Manastirea Neamt, patriarhul a luat aminte cum calugarii la miezul noptii se indreptau spre biserica purtand felinare aprinse in maini si asteptau la usa bisericii pentru a se deschide si a incepe slujba.

5. Staretul trebuie sa fie duhovnicul obstii. El este parintele duhovnicesc al tuturor celor din obste.

6. In slujirea sa, arhiereul este chemat sa manifeste darzenie intru apararea credintei, in relatie cu eterodocsii si intru promovarea unei vieti curate. Chipul Sfantului Ioan Gura de Aur si al Sfantului Vasile cel Mare sunt elocvente in acest sens pentru orice slujire arhiereasca. Increderea preotilor si credinciosilor in ierarh se mentine atunci cand acestia arata fermitate intru apararea credintei si a unei vietuiri crestine curate.

7. Lacomia pantecelui, desfranarea si iubirea de arginti inrobesc astazi lumea cu lanturile sclaviei pacatului. Multe pacate sunt legiferate intre asa-numitele "drepturi ale omului". Potrivit moralei crestine omul are doar indatoriri: fata de Dumnezeu, fata de aproapele si fata de creatie.

Intr-o atitudine de partasie in dragoste si in durere cu viata lumii in general si cu viata romanilor in particular, parintele Petroniu ne-a comunicat cele de mai sus. Sunt ganduri exprimate dintr-o inima continuu rugatoare, dintr-o minte luminata de smerenie, dintr-o experienta de aproape un secol de viata. In cuvinte simple, dar directe, in exprimari altoite pe traditia Bisericii, parintele Petroniu ne-a comunicat viziunea sa asupra misiunii ortodoxe, asupra slujirii monahale si arhieresti in Biserica. Ii multumim cu recunostinta si ne incredintam rugaciunilor Preacuviosiei Sale.

† Teofan,

Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni