Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 22.06.2011 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

In anul 1823, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalul a desfasurat o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Arges, Ramnic si Buzau si intemeind scoli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale. De asemenea, s-a ingrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a Vietilor Sfintilor.

Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai, de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani, oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea sa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor.

Activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti a fost intrerupta de catre administratia rusa instaurata in Principatele Romane, fiind exilat timp de peste patru ani la Chisinau, Buzau si Caldarusani.

Cel mai de seama mitropolit al secolului al XIX-lea

Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, si de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a Vietilor Sfintilor, pe care le considera "atat de folositoare pentru formarea duhovniceasca si luminarea sufletelor credinciosilor".

Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului Mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de "Dascalul".

La 22 iunie, 1834, mitropolitul Grigorie adoarme in Domnul si este inmormantat langa zidul bisericii Manastirii Caldarusani, in partea de nord. Dupa sapte ani, osemintele sale s-au stramutat in gropnita Manastirii Caldarusani, iar in prezent sunt asezate in pridvorul bisericii.

Pentru viata si activitatea sa, in octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, Sfantul Grigorie a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Racla cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul se afla in biserica Manastirii Caldarusani.

Sfantul Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, s-a nascut in Bucuresti, in anul 1765, din parinti iubitori de Dumnezeu. Numele sau de mirean era Gheorghe Miculescu. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in tara, se asaza la Manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul manastirilor Cernica si Caldarusani.

Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sfantul Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti; Sfantul Sfintit Mucenic Eusebie, episcopul Samosatei († 380); Sfantul Mucenic Zenon si Zina, sluga lui; Sfantul Mucenic Pombian; Sfantul Mucenic Galaction; Sfanta Mucenica Iuliana si pe Satornin, fiul ei.

Pr. Ciprian Apetrei

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpace

Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni