Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 21.04.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

Se fac metanii şi se îngenunchează în perioada de la Paşti până la Rusalii?

 

Una din întrebările puse tot mai insistent şi de către tot mai mulţi credincioşi este aceea dacă se fac metanii sau dacă se îngenunchează, în sfânta biserică, atât pentru rugăciune particulară, în faţa unei icoane, cât şi la momentele îndătinate din timpul serviciilor divine care se săvârşesc în sfântul locaş, în perioada dintre Paşti şi Inălţare sau Paşti şi Rusalii ori Cincizecime.

Canonul 91 al Sfântului Vasile cel Mare, după ce vorbeşte de obligativitatea de a serba ziua duminicii ca zi a învierii Domnului, se referă şi la perioada Cincizecimii. Alături de canonul 20 al Sinodului I ecumenic, acest canon precizează obligativitatea ca, în zi de duminică ca şi în toată perioada Cincizecimii, rugăciunile să se facă în biserică, stând în picioare. Iată ce prevede acest canon: „Apoi şi Cincizecimea întreagă este semn de aducere aminte a învierii ce se aşteaptă în veacul viitor. Că acea una şi întâia zi, de şapte ori înşeptindu-se, constituie cele şapte săptămâni ale Sfintei Cincizecimi... în care zi, orânduielile Bisericii ne-au învăţat să preferăm felul de a sta drept la rugăciune, spre a ne aduce lămurit aminte, ca oarecum să ne strămutăm mintea noastră de la cele prezente la cele viitoare. Şi prin fiecare plecare de genunchi şi ridicare, arătăm cu fapta că prin păcat am căzut la pământ şi că, prin iubirea de oameni a Celui ce ne-a zidit, am fost chemaţi în sus la cer...” (Ibidem, p. 395). Chiar dacă acest canon nu prevede expres că, în perioada dintre Paşti şi Rusalii, nu se îngenunchează în timpul rugăciunii, se deduce că dacă fiecare zi a Cincizecimii reprezintă sau simbolizează ziua Învierii, în care nu se stă în genunchi, şi în aceste zile nu se îngenunchează la sfintele slujbe.

Pe baza acestor canoane, adică 20 al Sinodului I ecumenic şi 91 al Sf. Vasile, singurele care amintesc expres, pe lângă Duminică, şi de perioada Cincizecimii, pentru care este valabilă aceeaşi prevedere canonică, s-a creat obiceiul de a nu se îngenunchea la slujbe în această perioadă. Practica sau obiceiul acesta nu au mai fost însă întărite de sinoade ulterioare şi în special de cel Trulan care dă autoritate tuturor hotărârilor de până aici. De aceea, aşa cum arată comentariul acestor canoane, practica nu s-a păstrat până în ziua de astăzi, sau nu s-a păstrat uniform.

În consecinţă, putem spune că a nu îngenunchea la slujbe, în această perioadă, este un lucru potrivit cu atmosfera de bucurie pe care o degajă sărbătoarea Învierii pe toată perioada cât durează acest praznic, adică până în miercurea săptămânii a şasea după Paşti, când se termină durata serbării Învierii, deci 39 de zile, a doua zi urmând sărbătoarea Înălţării, sau chiar până la Cincizecime. Dar nu putem spune că îngenuncherea este absolut interzisă, neavând dispoziţii foarte exprese în această privinţă. Cu atât mai mult, nu putem spune că săvârşim un păcat, o fărădelege sau o impietate, dacă în această perioadă stăm în genunchi la slujbă. Interdicţia poate să fie valabilă sau obligatorie doar pentru Săptămâna Luminată şi Duminicile perioadei Penticostarului, adică de la Paşti la Rusalii.

Un raspuns foarte amplu si documentat aici:http://www.parohiamacin4.org/metanii_ingenuncheri.htm

Invataturi de credinta


 

Postat: 24.02.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

 

DE CITIT CU FOARTE MARE ATENTIE!
                
 Razboiul impotriva satanei
Cea mai insemnata preocupare
Prima si cea mai insemnata preocupare a oricarui om trebuie sa fie grija pentru mantuirea sufletului sau cel prea pretios si fara de moarte. Nici agonisirea de averi, nici ocuparea de posturi inalte, nici dobandirea cunostintelor, in orice domeniu, nici orice altceva, spre care inclina, de obicei, oamenii, nu se poate asemana si compara cu datoria cea mai importanta si cea mai inalta a desavarsirii crestinesti, adica a formarii noastre duhovnicesti. Este intr-adevar nepretuita si mai presus de orice staruinta sau incercare grija neintrerupta pentru salvarea sufletului nostru, caci de acest lucru depinde viitorul nostru cel vesnic si fericirea noastra cea fara de sfarsit. De aceea si Sfantul Ioan Gura de Aur recomanda: “Sa nu cerem deci bogatie, nici sa fugim de saracie, ci mai inainte de toate sa se ingrijeasca fiecare de sufletul sau si sa-l faca potrivit si fata de aceasta iconomie a vietii prezente si fata de calatoria din cele de aici” (Omilia 4).
Cat de mare si cat de serioasa este problema mantuirii sufletului nostru se dovedeste din faptul ca pentru aceasta a trebuit ca Unul Dumnezeu sa se faca om si, “pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire, sa se aduca pe Sine, de buna voie, jertfa si ispasire, incat sa ne harazeasca slobozirea si indumnezeirea. Pentru aceasta Dumnezeu-Om se numeste Iisus, care inseamna Mantuitor. Cu jertfa Sa pe Cruce S-a facut “incepatorul mantuirii noastre” (Evr. 2, 10). Pentru care si sfintitul Gura de Aur remarca: “Moartea [Domnului] s-a facut moarte mortii” (P.G. 60, 485).
Asadar, indatorirea noastra, a tuturor, este preocuparea pentru desavarsirea morala – considerand-o ca fiind cap al grijilor noastre – la care insa nu putem ajunge fara harul oferit de Iisus. Daca insa dorinta aceasta nu vine din noi insine si daca nu suntem decisi sa ne bucuram de sansa oferita, vom ramane, prin urmare, in inselare si asupra noastra va stapani greul intuneric. Lumina lui Hristos va ramane necunoscuta pentru noi si, desi ne numim crestini, relatia noastra cu Domnul si cu lucrarea Lui cea mantuitoare va ramane slaba si lipsita de importanta. Dimpotriva, daca din voia noastra vom sili spre implinire duhovniceasca, atunci degraba se vor ivi in noi roadele incercarii noastre si vom simti curand multumirea si tainica mangaiere launtrica ce se salasluiesc in acela care-si cauta mantuirea.
Lupta dura si neinduplecata
Dar problema mantuirii noastre pe cat de absolut necesara este pe atat de greu de realizat se arata.
Cine vrea sa corespunda jertfei Domnului nostru va trebui sa se ingrijeasca de lucrarea duhovniceasca cu ravna fierbinte si cu interes viu. Sfanta Scriptura caracterizeaza aceasta grija ca lupta, razboi, iar Sfantul Apostol Pavel ii numeste pe crestini ostasi, lucru ce inseamna ca cel ce va hotari sa-si faca a sa jertfa eliberatoare a lui Hristos va trebui sa se lupte cu tarie si sa se nevoiasca cu curaj si eroism impotriva a tot ce sta in calea sa spre mantuire. Despre aceasta nevointa si despre acest razboi duhovnicesc acelasi Apostol zice: “Nu ne este lupta impotriva sangelui si a trupului”. Aceasta lupta, care nu se termina niciodata sau, mai bine-zis, se opreste numai atunci cand omul isi inchide ochii pentru a trece in vesnicie, ea este cea care da masura ravnei fiecarui credincios in parte. Caci, daca privim cu atentie, cei mai multi oameni sunt straini de lupta duhovniceasca, gandul si interesul lor fiind orientate spre pamant. Ei uita ca spre cer trebuie sa tinda, ca singura lor patrie si locuinta. Nu doresc vesnicia si nu se ingrijesc de fel sa o cucereasca, pentru ca ei nu-si cunosc adevaratul interes. Caci, daca orientarea lor ar fi dreapta, s-ar sili catre lupta cea duhovniceasca, cu speranta si asteptarea biruintei. Acest sens il au, de altfel, si cuvintele Mantuitorului cand zice: “Imparatia lui Dumnezeu se ia cu sila si silitorii o rapesc (Mt. 11, 12). Cei care-si asuma aceasta lupta titanica si neincetata sunt indreptati si biruitori si se fac “impreuna cetateni cu sfintii” si “impreuna mostenitori cu Hristos”, in Imparatia Cerurilor.
Este necesar?
Poate unii pun intrebarea: Nu este destul ca Hristos S-a rastignit si Si-a varsat sangele pentru mantuirea noastra? E nevoie si de lupta noastra, a fiecaruia in parte? Necesitatea acestei lupte se face usor perceputa daca ne gandim ca, desi Domnul si-a varsat sangele sus pe Cruce si S-a adus pe Sine, de bunavoie, jertfa pentru noi, acestea toate nu au facut decat sa deschida drumul mantuirii noastre, sa indeparteze piedicile de netrecut si sa ne arate usa imparatiei. Acum e nevoie ca fiecare sa mearga pe acest drum, adica sa se sileasca nemijlocit in marea lucrare a eliberarii sale; sa-si insuseasca jertfa Mantuitorului. Iar aceasta lucrare se concretizeaza, inainte de toate, in lupta noastra personala contra pacatului.
Dupa cum stim, din pricina neascultarii protoparintilor, omul a cazut din inaltimea harului si si-a pierdut darurile cele de mult pret, cu care l-a inzestrat Facatorul si Ziditorul si Dumnezeul sau. Astfel, faimosul chip sufletesc al primului om si-a pierdut dintr-o data frumusetea, s-a netrebnicit si, astfel, omul a incetat sa mai fie fiul lui Dumnezeu. Atunci s-a nascut un alt om si s-a statornicit inlauntrul lui raul, care-l trage la pacat si la autodistrugere, iar existenta acestuia in launtrul nostru este intotdeauna o piedica in calea salvarii noastre. Apostolul Pavel a expus limpede acest adevar: “Vad o alta lege in madularele mele, luptandu-se impotriva legii mintii mele” (Rom. 7, 23). Intr-adevar, de cate ori nu simtim un altul in noi, care ne impiedica sa mergem pe drumul spre Dumnezeu, un altul care se opune cu indarjire binelui? Adevarat! Omul cel vechi incearca adesea sa zadarniceasca intentiile noastre cele bune, facandu-se piedica in calea mantuirii noastre.
De aceea aspiratia, lupta si staruinta noastra intru salvarea sufletului sunt de o importanta capitala. Daca n-ar fi fost caderea si pacatul, n-ar fi fost trebuinta de nici o lupta si stradanie din partea noastra. Acum insa, cand stim ca impotrivirea se afla in noi insine, trebuie sa luptam contra vrajmasului nostru, contra patimilor noastre, care macina neincetat sanatatea sufletulul noastru.
Front larg
Dar lupta duhovniceasca se desfasoara pe un front foarte larg, caci nu avem a ne lupta numai impotriva unui dusman – eul nostru -, ci sunt inca multi si feluriti dusmani, care uneltesc impotriva mantuirii noastre si care incearca, prin orice mijloace, sa ne tarasca in calea pacatului si a pierzaniei. Fiecare dintre vrajmasii nostri are propriul sau front, propriul spatiu vital, propriul sistem de lupta. Sunt insa cu totii uniti in implinirea planului lor, acela de zadarnicire a lucrarii eliberatoare, al carei model este, prin jertfa Sa, Domnul nostru Iisus Hristos. Caci Domnul S-a facut “pricina de mantuire vesnica” (Evr. 5, 9) pentru noi toti, invingand dusmanul nostru care urmareste neiesirea noastra din starea de stricaciune si moarte.
Incercarea noastra de a ne identifica dusmanii si in alta parte decat inlauntrul propri va trebui sa conduca la enumerare, inainte de toate, a lumii si a diavolului. Lumea in care traim, cu legile si cu principiile ei, suita ei de idei preconcepute, ce se afla, cel mai adesea, in afara adevarului, se face, de cele mai inulte ori, piedica in drumul crestinesc. De multe ori parerea celorlaiti, acel “ce va spune lumea”, este pricina de lepadare si frana pe drumul nostru catre viata duhovnicesca. Intelegerea lor nu se identifica cu intelegerea noastra, sensul vietii lor este cu totul altul, pentru ca ei nu se intereseaza de problemele duhovnicesti. Voia lui Dumnezeu nu-i preocupa. In modul lor de a concepe lumea pronia lui Dumnezeu nu-si gaseste loc. Astfel, gandurile si faptele lor nu conduc spre Invatatura credintei noastre. Ele sunt, toate, ganduri si fapte egoiste, legate de materie si prea putin de spirit.
Este deci, firesc ca oamenii ce traiesc intru cele lumesti sa nu aiba aceleasi ganduri cu oamenii lui Dumnezeu. Cat de bine formuleaza acest adevar dumnezeiescul Iacov, zicand: “Cine va voi sa fie prieten cu lumea se face vrajmas lui Dumnezeu” (Iac. 4, 4). Nu exista cale de mijloc. Va trebui sa fim ori de partea lumii, ori de partea lui Dumnezeu. Acestea doua sunt de neimpacat. De aceea si Sfantul Pavel intareste, zicand: “Daca as placea inca oamenilor, n-as fi rob lui Hristos” (Gal. 1, 10). Adica nu ar fi fost robul lui Hristos daca ar fi venit sa placa oamenilor, caci oamenii cred, spun si fac cu totul altceva decat ceea ce porunceste Dumnezeu.
Asadar, un vrajmas puternic al calatoriei noastre duhovnicesti este lumea, cu dorintele ei. Si, pentru a ne pazi de caderi, trebuie sa fim foarte atenti la atacurile ei.
Celalalt vrajmas de temut, puternic, viclean si siret, este diavolul. De acest vrajmas ne vom ocupa mai pe larg in cele ce urmeaza. Pe cat de puternic, metodic si veghetor este acela, pe atat de atenti trebuie sa fim noi. Dar, pentru a fi intotdeauna feriti de viclesugurile lui, nu este suficient doar sa-l identificam. E necesar sa cunoastem cu de-amanuntul puterea si armele de care dispune, sa cercetam, mai ales, modul in care actioneaza, perseverenta in urmarirea victimei si in lupta, astfel incat rezistenta noastra sa fie pe potriva indarjirii lui. Sa incepem deci aceasta analiza.
Lumea duhovniceasca
Inainte oricarei lupte, taberele potrivnice cauta, prin toate mijloacele, sa se informeze despre puterea pe care o detine inamicul, despre armele pe care le are la dispozitie, despre numarul oamenilor lui. In afara de aceasta, serviciile competente merg inainte si cerceteaza terenul, astfel incat informatiile culese sa constituie baza intocmirii planului si tacticii de lupta, pentru asigurarea victoriei.
Asemenea trebuie sa facem si noi cu adversarul nostru, diavolul. Ne aflam in stare de razboi cu el si se impune sa ne cunoastem bine vrajmasul, sa cercetam cu intelepciune scopurile si planurile lui. Numai asa vom izbuti sa-i tinem piept cu speranta de izbanda. Si ca sa aflam cat mai multe despre acest vrajmas al nostru trebuie sa apelam intotdeauna la Scriptura si la Parintii Bisericii noastre.
Sfanta Scriptura ne invata ca diavolul a fost candva inger, apartinand lumii duhovnicesti nevazute, a carei creare a premers celei a lumii materiale si a omului. Adica Dumnezeu Creatorul a facut mai intai lumea ingerilor, “duhurile slujitoare”, precum se spune, ca sa slujeasca voii Sale celei preasfinte. “Cand s-au facut stelele, laudatu-M-au cu glas mare toti ingerii Mei” (Iov 38, 7). Sfantul Ioan Gura de Aur observa: “Daca vei cerceta puterile de sus, nimic altceva nu vei afla fara numai ca lucrarea acestora esie a lauda pe Dumnezeu” (P.G. 59, 98). Si iarasi: “Aceasta slujire a ingerilor a randuit-o Dumnezeu pentru mantuirea noastra” (P. G. 63, 30). Asadar, ingerii au fost primii creati de Dumnezeu, “pentru ca in Acesta au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie capetenii, fie stapaniri. Toale s-au facut prin El si pentru El” (Col. 1, 16). Apocalipsa ne informeaza despre numarul ingerilor: “Si era numarul lor [al ingerilor] zeci de mii de zeci de mii si mii de mii” (5, 11), adica fara numar. Fara sa cunoastem exact firea ingerilor, putem insa fi siguri ca ingerii nu au trup material, ca oamenii, ci sunt duhuri de lumina care raspandesc stralucirea dumnezeiasca. Insa cand e vorba sa comunice cu oamenii si sa se faca perceputi, atunci ei se arata cu trup, care insa are o insusire suprafireasca. Iata cateva cunostinte generale pe care le avem, pana acum, despre ingeri: stim ca ei au cugetare, libertate, nemurire, ca duhurile lor nu sunt supuse limitelor spatiului si ca nu li se pot aplica legile materiale.
Dupa Sfantul Ioan Damaschin ingerul este “esenta mentala, in permanenta miscare, independent, fara trup, care slujeste lui Dumnezeu si care a primit, dupa har, nemurirea in firea sa” (P.G. 94, 865). In timp ce Sfantul Pseudo-Dionisie Areopagitul invata ca ingerii “sunt curati de orice stricaciune si moarte, lipsiti de materie, fara de nastere, feriti de orice alta prefacere adusa candva, ca fiinte fara de trupuri si nemateriale. (P.G. 3, 693).
Deci, precum ingerii, asa si diavolul, care a fost odata inger. El are Insusirile ingerilor, cu diferenta ca, desi a fost creat de Dumnezeu bun, el n-a ramas in starea de bunatate, ci a cazut jalnic in starea de viclenie.
Din inger de lumina, diavol intunecat
Ca fiinta libera, asa cum era, inainte de caderea sa, diavolul putea ramane bun, asa cum l-a creat Dumnezeu si, ramanand astfel, nu ar fi cazut din locul sau. Dar mandria si trufia l-au facut sa abuzeze de libertatea de care dispunea, dorindu-si independenta si marirea. Astfel, o intreaga ceata de ingeri, avandu-l in frunte pe Lucifer, s-a revoltat impotriva lui Dumnezeu. In acel moment, acesti ingeri devin demoni, rai si vicleni, si se prabusesc din cer in adancul iadului. Domnul Insusi, ca sa arate caderea demonilor din inaltimea lor ingereasca, spune: “Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer” (Lc. 10, 18). Dar si Sfantul Apostol Petru scrie, in a sa epistola soborniceasca, ca ingerii razvratiti au fost aspru pedepsiti de Dumnezeu si trimisi in tartar, in intuneric, pana in ziua in care vor fi si ei judecati pentru pacatul lor. “Dumnezeu n-a crutat pe ingerii care au pacatuit, ci, legandu-i cu legaturile intunericului in iad, i-a dat sa fie paziti pana la judecata”. (Pt. 2, 4). Acelasi lucru se spune si in Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Iuda, unde se subliniaza mai ales razvratirea acestor ingeri, care n-au vrut sa ramana in starea lor, ci au jinduit sa rapeasca un loc ce nu le apartinea, cel al lui Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu “pe ingerii care nu si-au pazit vrednicia, ci au parasit locasurile lor, i-a pus la pastrare sub intuneric in santuri vesnice, spre judecata zilei celei mari” (6).
Din toate acestea reiese limpede ca diavolii s-au folosit rau de libertatea lor; au aratat mandrie si, pentru asta, s-au pravalit din cer, din ingeri buni s-au facut diavoli vicleni si rai, fara putinta de a se mai pocai si a reveni la locul si starea dintai. Sfantul Ioan Gura de Aur spune si el ca mandria a fost pricina caderii diavolului: “Diavolul n-ar fi cazut si nu s-ar fi facut diavol, caci n-a fost diavolul dintru inceput, daca n-ar fi fost lovit de aceasta boala [a mandriei]. Aceasta l-a indreptat spre acea indrazneala de neiertat si l-a trimis in gheena focului; aceasta s-a facut pricina tuturor relelor care l-au aflat” (P.G. 59, 106). Mai ales Sfantul Teofil al Antiohiei, voind sa explice cuvintele “demon” si “drac”, cu care este numit diavolul, spune ca “demonul se mai numeste si drac pentru ca a fugit pe furis de la Dumnezeu” (Cartea 2: Catre Anatolie, cap. 28).
O problema care se naste aici este daca diavolul singur a nascocit raul si pacatul, sau, dimpotriva, raul a fost mai inainte de el. Adica intrebarea este daca diavolul este sau nu pricina raului. Raspunsul la intrebarea aceasta este cat se poate de simplu; el este dat atat de Sfanta Scriptura, cat si de Parintii Bisericii. Dumnezeu este bun. Toate cele create de El “erau foarte bune”. Prin urmare, nu este cu putinta sa credem ca Dumnezeu a creat si raul alaturi de bine. Dupa un text vechi al Bisericii noastre, “Dumnezeu este pricina numai a celor bune”. (Clementine, Omilia 19). Daca Dumnezeu era pricina raului, ar fi incetat sa mai fie bun, lucru pe care nu se cuvine a-l cugeta. Daca raul insusi este de sine statator, adica daca ar fi existat independent de Dumnezeu, atunci ar trebui sa acceptam ideea existentei a doi dumnezei, unul bun si unul rau. Dar noi respingem aceasta dubla stapanire, atunci cand marturisim, in Simbolul credintei, ca speranta este “intru Unul Dumnezeu”. Astfel, singura solutie ramane ca raul l-a nascocit diavolul. In A Doua Cateheza a sa, Sfantul Chiril al Ierusalimului reda intr-un mod clar invatatura aceasta, cand spune urmatoarele: “Diavoiul este incepatorul pacatului si nascatorul relelor. Asta a spus-o Domnul, ca de la inceput diavolul pacatuieste. Inainte de el nimeni n-a pacatuit. Iar el a pacatuit nu din necesitatea firii – pentru ca, in acest caz, pricina pacatului se ridica pana la Dumnezeu Creatorul – ci, cu toate ca a fost creat bun, totusi, prin propria sa vointa a ajuns diavol, capatandu-si numele din faptele sale. A fost arhanghel, incat pe urma a fost numit diavol de la “a calomnia” (in greaca). Era slujitor bun al lui Dumnezeu si a ajuns satana” (P.G. 33, 381-408).
Asadar, se arata clar din aceste cuvinte ale sfantului Parinte ca pricina raului si incepatorul pacatului este insusi diavolul, lucru pe care si Domnul il arata, cand spune ca “din inceput diavolul pacatuieste” (I In. 3, 8). Caderea lui se datoreaza propriei lui hotarari, libere, pentru care si pedeapsa sa a fost aspra si exemplara. Aceasta invatatura o gasim si la Marele Antonie, care mai mult decat oricine a cunoscut pe diavolul. Asadar, Marele Antonie spune ca “diavolii nu se numesc diavoli pentru ca asa s-au facut, nici pentru ca Dumnezeu i-a facut rai, ci pentru ca au cazut din intelepciunea cereasca, de atunci incercand totdeauna sa ne impiedice urcarea la cer, locul de unde ei au cazut”.
Acest text expune limpede scopul principal al lucrarii diavolilor pe pamant. Fiind o problema dintre cele mai grave, ne vom ocupa de ea in amanunt.
Ucigas de oameni
Sfanta Scriptura si Sfanta noastra Traditie au numit in felurite moduri diavolul: uratorul binelui, invidios, viclean, inselator, siret, vrajmas, potrivnic, ucigas de oameni, leu ce racneste, balaur, ispititor, Belzebul s.a. In toate aceste denumiri dominanta este notiunea de rautate si vrajmasie, amandoua dirijate impotriva oamenilor. Diavolul urmareste prin orice mijloc raul nostru. Telul lui este, dupa cum spunea si Antonie cel Mare, sa ne impiedice a urca in locul de unde el a cazut, adica la cer. Lucrul lui cel mai de seama este sa zadarniceasca mantuirea noastra. Dupa apologetul Iustin, demonii nu se straduiesc sa faca altceva decat sa indeparteze oamenii de Dumneeu, cel Care i-a creat, si de Hristos, Intaiul-Nascut al Sau” (Apologia 1, cap. 58). Plini de invidie si rautate fata de oameni, demonii se lupta sa-i indeparteze de Dumnezeu, nesuportand aspiratia lor spre armonie cu divinul.
Foarte lamurite sunt, in privinta aceasta, cuvintele Sfantului Grigorie de Nissa, care dezvaluie pricinile acestei comportari a diavolilor: “Se topesc de invidie si rautate cand vad ca oamenii au inrudire cu Dumnezeu, in timp ce ei au cazut din intimitatea cu binele”. Prin urmare, este dovedit ca “diavolii sunt rauvoitori si gata spre vatamare”, precum invata Antonie cel Mare, caci nu sufera sa vada ca oamenii se mantuiesc cu harul lui Dumnezeu.
Orice dorinta a noastra spre viata duhovniceasca face ca ingerii sa se bucure, iar diavolii sa se mahneasca si sa se intristeze. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca faptul de a fi mai sarguinciosi duhovniceste provoaca rani cumplite diavolului, ale carui intentii nu sunt decat impotriva lucrarii noastre intru bine.
Domnul a numit diavolul “ucigas de oameni”, caci ce altceva inseamna savarsirea pacatului? Este pierzarea omului si departarea lui de Dumnezeu. Diavolul uraste omul si lucreaza fara odihna pentru pierzarea lui. Aceasta este singura lucrare spre care el isi concentreaza intreaga atentie. Sensul acesta il are si parabola zazaniilor, rostita de Domnul nostru Iisus Hristos in Evanghelie: “A venit vrajmasul si a semanat zazanii” (Mt. 13, 25). Si acest “vrajmas este diavolul” (Ibid. 13, 39), care are ca scop sa molipseasca si sa inteleneasca ogorul nostru sufletesc. Dumnezeu, Semanatorul cel bun, seamana in ogorul acesta al nostru semintele cele bune ale binelui. Dar vine si diavolul, care seamana zazaniile sale, semintele raului. Astfel, fiecare suflet se face camp aprins de lupta intre bine si rau, intre lumina si intuneric. Dupa Origen, “[Semnul] diavolilor [este] a lucra spre nelegiuire” (Comentariu la Psalmi), lucru pe care l-am dovedit si noi prin toate cele spuse pana aici.
Iar lucrarea aceasta diavolul o face cu mare placere si fara contenire. El nu cauta catusi de putin a se impaca cu binele si a semna pacea. Dorinta lui de a strica chipul lui Dumnezeu si de a ne inrobi este neincetata si fara mila. Datorita violentei sale, Clement Alexandrinul numeste diavolul talhar si fur (Stromate V, 140, 1), care urmareste necontenit sa ne abata de la dorinta noastra cea mai fierbinte, aceea de a dobandi curatia sufletului nostru. Astfel, dupa Origen, “tiranii sufletelor”, diavolii, nu rateaza nici o ocazie de a unelti “pentru pierzarea oamenilor”. Dar acest cuvant, diavol, inseamna si prezenta celui care cleveteste si barfeste. Despre cine cleveteste diavolul? Cleveteste despre om in fata lui Dumnezeu, despre Dumnezeu omului si despre om semenului sau.
Despre acest lucru avem in Apocalipsa marturia inspiratului de Dumnezeu Evanghelist Ioan. El ne vorbeste despre razboiul care s-a facut in cer, intre razvratitul Lucifer si ceilaiti ingeri si despre caderea tagmei luciferice, care nu numai pe Dumnezeu clevetea, si ci pe oameni. Iata cum descopera acest adevar Evanghelistului: “Si s-a facut razboi … ziua si noaptea” (12, 7-10).
Vezi, deci, iubite cititor, ce izvor nesfarsit de rautate este in diavol, atat de mare incat nu se margineste numai a ispiti omul, ci merge chiar si cleveteste despre el inaintea lui Dumnezeu. Ura lui impotriva noastra este, intr-adevar, dintru inceput extrem de inversunata. Pentru aceea, ganditi-va mereu de cate ori not insine, lasandu-ne pacaliti, intindem maini prietenoase si facem pact cu el.
Razboi inversunat si nimicitor
Cu cat lupta diavolului impotriva noastra esueaza, cu atat mat mult se manie si se salbaticeste. Si atunci el se indarjeste in ravna lui razboinica pentru a birui. Sa nu ne inselam, frate! Caci, daca diavolul, acest balaur infricosator, a pierdut batalia pe care a dat-o in cer, aici, pe pamant face tot ce-i sta in putinta pentru a pune stapanire pe noi. “Si balaurul s-a aprins de manie asupra femeii si a pornit sa faca razboi cu ceilati din semintia ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus” (Apoc. 12, 17). Oamenii lui Dumnezeu vor fi mereu hartuiti de acesta, cu manie salbatica, cat timp va dura viata lor, atat cat ei i se vor impotrivi si vor lupta contra lui.
Sfantul Macarie Egipteanul ne incredinteaza ca “satana niciodata nu se linisteste, ci se lupta cat timp traieste cineva in veacul acesta si poarta trup” (Omilii duhovnicesti 26, 14). Sfantul Apostol Petru il asemana cu un leu care racneste si cu un vrajmas respingator, care nu se indeletniceste cu nimic altceva decat cum sa ne piarda. “Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita” (I Pt. 5, 8).
Razboiul acesta este staruitor si neintrerupt. El nu cunoaste armistitiu, nici ragaz de odihna. El e purtat cu obstinatie, tintind continuu atingerea scopului ultim. Pentru aceasta diavolul foloseste toata viclenia sa, uzeaza de toate armele si uneltirile sale. Sfanta Singlitichia ne spune ca “Diavolul are multe curse si este un vanator dibaci”. Iar razboiul pe care diavolul vrea sa-l castige e un razboi dus impotriva tuturor. Iata de ce pune in miscare felurite metode, uneltind impotriva vietii noastre virtuoase. Bucuria lui cea mare este de a ne vedea cazand si pacatuind. Acest lucru il spune clar si Origen: “Diavolii se bucura de cei ce pacatuiesc” (Comentariu la Psalmi), si iarasi: “Ingerii se bucura de cei ce se pocaiesc, iar diavolii de cei ce se clatina”.
Antonie cel Mare adevereste ca multe sunt strategiile diavolilor pentru cucerirea sufletelor. Ca un ostas experimentat, diavolul isi diversifica strategia. Uneori ataca, alteori se retrage. Si nu are liniste pana nu reuseste in planurile sale. Da tarcoale in dreapta si in stanga, ca o fiara salbatica. Si nu se multumeste niciodata cu o victorie mica, cu o simpla cadere a victimei sale. Urmareste biruinta finala si pentru aceasta si staruie si lupta fara nici o precupetire. “Potrivnicul nostru – scrie Sfantul Teodor Studitul catre monahi – umbla ca un leu ce racneste, cautand pe cine sa inghita, pe cine sa ia ca prada, fie dintre mireni, fie dintre cei sfintiti. Si nu-i ajunge ca-i ia pe mireni, ci ii tine pururea in mainile sale, pana ce-i va omori cu pacatul” (P. G. 99, 1681).
Caracteristicile generale ale razboiului
Inainte de a intra in amanuntele analizei metodelor diavolului, consideram potrivit ca, dupa generalitatile spuse pana acum despre nevazutul razboi duhovnicesc, sa inaintam mai mult in cunoasterea terenului si sa cunoastem mai bine pe vrajmasul nostru, diavolul. Cateva caracteristici generale ale acestui razboi ne vor fi folositoare pentru organizarea apararii noastre.
Mai intai trebuie sa repetam aici ca razboiul acesta este continuu. Pe parcursul lui nu exista timp de odihna. Atunci cand vrajmasul nu lupta la vedere, lucreaza fara zgomot si cu viclenie. Si cand mergem, si cand dormim, si cand mancam, si cand bem, si cand lucram, peste tot si totdeauna ne pandeste vrajmasul si pericolul de a ne prinde in mrejele sale este imediat. Dupa Sfantul Simeon Noul Teolog: “Razboiul este permanent, si totdeauna este nevoie ca ostasii lui Hristos sa aiba armele asupra lor. Nu este noapte sau zi, nici macar o clipa, in care acest razboi sa inceteze, ci si mancand, si band, si dormind si orice lucrand, in toiul luptei suntem”.
Al doilea punct pe care trebuie sa-l reamintim, spre bagare de seama, este ca diavolii in razboiul acesta sunt necrutatori. “Sunt indrazneti si foarte nerusinati”, dupa cum spune Marele Antonie. Nu se da inapoi de la nimic, nu se rusineaza, nu le pare rau. Sunt indrazneti la toate si nu se infricoseaza de nimeni. Asta inseamna ca se arunca in lupta cu o furie nestapanita si uzeaza fara scrupule de uriasa forta de care dispun, risipind-o. Trupele diavolului, adica ostasii afierositi lui, sunt multimea duhurilor necurate care asculta de poruncile lui si le savarsesc fara abatere. Eusebiu scrie ca “armele diavolului sunt demonii, stapanitorii intregului pamant, care impreuna lucreaza cu acela la tiranizarea oamenilor”.
Nu trebuie insa sa ne scape din vedere un adevar extrem de pretios. Acela ca diavolul are voie sa ne atace, dar nu ne poate birui cata vreme nu-i ingaduim noi aceasta. Se vorbeste despre acest lucru si intr-un text foarte vechi al Bisericii noastre, numit Pastorul din Herma, unde ni se spune ca “diavolul poate lupta impotriva omului, dar nu-l poate birui in lupta” (48, 2). Asta inseamna ca ne putem face biruitori in lupta contra lui. In alta parte Sfantul Apostol Pavel ne incredinteaza ca Dumnezeu “nu va ingadui ca sa fiti ispititi mat mult decat puteti, ci, odata cu ispita, va aduce si scaparea din ea, ca sa puteti rabda” (I Cor. 10, 13). Niciodata Dumnezeu nu va ingadui diavolului sa ne incerce cu o putere mai mare decat propriile noastre puteri. Caci, daca s-ar intampla aceasta, lupta ar fi inegala, iar Dumnezeu, nedrept. Caci, daca diavolul ar fi mat puternic decat noi, atunci orice lupta ar fi de prisos si rezultatui ei, de mai inainte cunoscut: acela ar fi biruitorul si noi cei biruiti. Dar nu, “daca cineva nu se face rob de bunavoie diavolului, diavolul nu are stapanire asupra lui” (Clementine, Omilia 9). Si acest lucru este mangaietor si incurajator pentru noi toti.
In sfarsit, sa cunoastem si faptul ca de noi depinde sa tragem foloasele acestui razboi, pentru a ne asigura rasplata cereasca. Dupa cum eroii capata rasplata in lupte si dobandesc decoratii pentru vitejia lor, tot astfel razboiul duhovnicesc prilejuieste luptatorilor sai sansa incununarii. Sfantul Ioan Scararul adevereste aceasta cand scrie ca, “inmultindu-se razboaiele, se inmultesc si cununile. Cel ce nu se bate in razboi, niciodata nu va fi incununat” (Cuv. 26, in P.O., 88, 1068-1069). Astfel, de multe ori se intampla ca diavolul, fara sa vrea, ne face mai atenti, mai silitori. Razboiul lui ne intareste in calea virtutii si ne oteleste vointa. Sfintitul Gura de Aur, intarind posibilitatea acestei consecinte, spune ca “voi numai sa vreti si multe bucurii veti culege de la el [de la diavol], chiar nevrand el”. Incercand cruzimea si repetatele lui viclesuguri, precum si neintreruptele sale uneltiri, vom lepada somnul cel lung, vom fi mai cumpatati, amintindu-ne pururea de Domnul”. Aceasta o adevereste si practica. La vremea ispitei simtim nevoia arzatoare sa ne aflam mereu mai aproape de Dumnezeu. Si precum copiii cei mici, la vreme de primejdie, alearga si se arunca in bratele mamei lor, pentru a se simti in siguranta, la fel si noi, atunci cand diavolul ne incearca, simtim nevoia sa ne apropiem de Dumnezeu, spre a ne izbavi. Iata acest lucru rostit de Sfantuli Ioan Gura de Aur: “Cand vicleanul ne infricoseaza si ne tulbura, atunci ne facem intelepti, atunci ne cunoastem pe noi insine, atunci cu multa graba alergam la Dumnezeu”.
Astfel, orice ispita, daca o infruntam, ne poate deveni cununa. Si ce bine ar fi daca s-ar face lucrul acesta pentru toti!
De ce luptam?
Ceea ce am discutat mai inainte are o maxima importanta, caci explica de ce Dumnezeu ingaduie diavolului razboiul lui impotriva noastra, de ce ingaduie sa fim ispititi. Dumnezeu nu vrea, nici nu urmareste sa ne incerce. Deci “nimeni sa nu zica atunci cand este ispitit: De la Dumnezeu sunt ispitit”, arata induhovnicitul Iacob (1, 13). Caci “Dumnezeu nu poate fi ispitit de rele si El insusi nu ispiteste pe nimeni” (Ibid.). Prin urmare, fiecare este ispitit, fie de catre diavol, fie prin propria sa vointa, totdeauna prin ingaduinta lui Dumnezeu. Dupa cum invata Sfantul Maxim Marturisitorul, in Capetele despre dragoste, cinci sunt pricinile pentru care Dumnezeu ingaduie ispitirea noastra de diavol.
Prima pricina este ca “cei care sunt incercati si se lupta sa ajunga sa discearna virtutea de rautate”. Adica razboiul ne harazeste experienta, ajungand sa deosebim binele de viclesug, virtutea de pacat, la fel cum un militar experimentat stie sa deosebeasca un teren minat de unul neminat, evitandu-l pe primul si mergand pe celalalt.
A doua pricina este ca, “dobandind virtutea prin lupta si durere, sa o avem sigura si nestramutata”. Ceea ce dobandim prin osteneala si jertfa pretuim mai mult si ne ingrijim sa nu pierdem. La fel si virtutea, dobandita in urma atator razboaie, nimeni nu vrea sa o piarda si tot omul se ingrijeste, in orice chip, sa o pastreze pentru totdeauna.
A treia pricina este ca, “inaintand in virtute, sa nu ne inganfam, ci sa invatam smerenia”. Razboiul continuu ne tine intr-o stare de smerenie, nu ne ingaduie sa ne mandrim cu virtutea si cuceririle noastre in viata duhovniceasca.
A patra pricina este ca, “dupa ce am fost ispititi de pacat, sa-l uram cu ura deplina.” De aceea, tot ce ne stanjeneste si ne tulbura, ne devine urat si respingator. Iar rolul ispitelor diavolului este sa ne conduca la acest rezultat. Sa uram pacatul si pricina lui, adica pe diavolul.
In sfarsit, a cincea pricina este ca, “devenind nepatimati, sa nu uitam slabiciunea noastra, nici puterea Celui ce ne-a ajutat” (P.G. 90, 1005).
Prin urmare, este dovedit ca se poate trece de la amaraciune la dulceata si de la razboi la pace. E suficient sa aflam tehnica si viclesugurile vrajmasului, pentru ca, tinand cont de ele, sa organizam propria noastra aparare. O aparare ce nu se va bizui, desigur, numai pe propriile noastre puteri, ci, mai ales, pe ajutorul lui Dumnezeu, caci “nu intru multimea ostirii este biruinta razboiului, ci din cer este puterea”.
“Mai mare este Cel ce e in voi…”
Diavolul dispune de arme puternice si de curse viclene. El poate folosi totul impotriva noastra si ne ataca cu mare furie pentru a ne robi. Cu toate acestea insa nu este mai puternic ca Domnul, incepatorul credintei noastre. Si asemeni popoarelor mici si slabe, ce nu se tem cand se stiu ocrotite impotriva unei tari mari si puternice, tot astfel nici noi nu trebuie sa ne inspaimantam de viclesugurile diavolului, cat timp aproape de noi se afla Domnul Cel Preaputernic, Iisus Hristos, de care diavolul se teme si se cutremura, caci Domnul i se arata infricosator. De aceea S-a facut om si “pentru asta S-a aratat [...] ca sa strice lucrurile diavolului” (I In. 3, 8). Jertfa Lui s-a facut pentru a desfiinta pe “cel ce are stapania mortii”, adica pe diavol, si sa izbaveasca pe cei pe care frica mortii ii tinea in robie toata viata” (Evr. 2, 14-15). Acesta a fost scopul lucrarii Domnului pe pamant. “A umblat, facand bine si vindecand pe toti cei asupriti de diavolul” (Fapt. 10, 38), si prin jerifa Lui pe Cruce S-a facut “pricina de mantuire vesnica” (Evr. 5, 9)
Ori de cate ori diavolul a indraznit a se ridica impotriva Domnului, a fugit infrant. Atunci cand a ispitit pe Domnul pe muntele Carantaniei, lucrarea facatoare de minuni a Domnului l-a infricosat si l-a facut sa tremure si a trebuit, in cele din urma sa-si paraseasca jertfele si sa se duca in adanc. Niciodata n-a indraznit sa stea impotriva Domnului. Totdeauna a marturisit puterea Lui si I-a vorbit cu cuvinte rugatoare. Cand Domnul a coborat la iad El a desfiintat imparatia iadului si a eliberat pe cei tinuti cu legaturi stranse de diavol. De aceea si Antonie cel Mare ne indeamna sa nu ne temem de diavoli, caci toate armele lor sunt neputincioase inaintea harului lui Dumnezeu: “Se cuvine sa nu va temeti de acestia [de diavoli], caci totdeauna mestesugurile lor in nimic le preface harul lui Dumnezeu”. Nu ne mai temem de atacurile lui, desi aprinse sunt sagetile sale, viclene, intentiile lui, mult-mestesugita, mintea lui. Toate acestea nu sunt nimic inaintea puterii lui Iisus Hristos, Care, chiar numai rostindu-I numele cu credinta si evlavie, pune pe fuga toata ostirea diavolului. “Cu numele lui Iisus Hristos biciuieste dusmanul”, este deviza fiecarui ostas credincios al Domnului. Domnul este Atotputernic si-l tine supus pe balaurul cel viclean, asa incat noi sa ne putem bate joc de el si sa-l rusinam, dupa cum foarte frumos spune Marele Antonie: “Ca un balaur a fost prins cu undita de catre Mantuitorul, si ca unui dobitoc i s-a pus capastru si ca unui fugar i s-a legat belciugul de nari si buzele i-au fost patrunse cu acul. Apoi a fost legat de Domnul precum o pasare, ca sa-l putem batjocori” (Viata Sfantului Antonie cel Mare).
Insusi Domnul ne-a incredintat de aceasta, spunand ca “mai mare este Cel ce este in voi, decat cel ce este in lume” (In. 4, 4). Asadar, care ucenic credincios al Domnului se va infricosa de satana? Cine nu se va simti sigur sub acoperamantul Domnului sau? In care inima nu se va salaslui sentimentul sigurantei si ocrotirii, care-l va face pe orice om sa se simta sprijinit de bratul cel tare al Domnului? Da, suntem bolnavi si slabi cand ramanem singuri, departe de Mantuitorul nostru Hristos. Atunci ne asemanam oilor celor singuratice sau vaselor ce nu cunosc limanul. Dar cand ocrotirea ne e promisa si suntem impreuna cu Iisus, atunci lepadam frica si spaima si ne luptam cu curaj si eroism. Alaturi de Cel puternic ne facem si noi puternici, aproape de Cel neinvins ne facem si noi biruitori. Si astfel, noi, smeritii si neputinciosii, asemeni lui David, robi destoinici ai lui Hristos, avem curajul sa ne aruncam in lupta si sa ne impotrivim vrajmasului, ce pare mare precum Goliat, si sa-l biruim.
Trebuie sa ne ingrijim insa mereu sa ne incredintam Domnului. Cand am devenit crestini am marturisit, prin gura nasului nostru, ca ne departam si ne lepadam de diavolul si imbratisam pe Hristos. “Te lepezi de satana si de toate lucrurile lui, si de toti ingerii lui, de toata slujirea lui, de toata trufia lui?”, am fost intrebati. Si am raspuns: “Ma lepad”. Si apoi: “Te unesti cu Hristos?” Si am raspuns din nou: “Ma unesc”. De noi depinde sa pazim marturisirea noastra si sa ne tinem fagaduinta. Atunci “Cel ce este in noi” ne va intari. Atunci se vor potrivi cuvintele Sfintitului Gura de Aur: “Si asta voiesc deci sa se inteleaga de voi toti, ca celui crestin si credincios nimanui nu-i este cu putinta sa-i nedreptateasca sufletul, nici insusi diavolului” (Cateheza 10). Si nu este cu putinta sa fie altfel, caci “Cel ce s-a nascut din Dumnezeu se pazeste pe sine, si cel viclean nu se atinge de El”.
Metodele diavolului
A afla metodele pe care diavolul le foloseste in razboiul impotriva noastra este de mii de ori folositor. Acest lucru ne previne asupra miscarilor si posibilitatilor potrivnicului nostru, ne pregateste pentru a intampina si a respinge atacurile lui. Ne scapa de o frica nejustificata si ne e de folos spre a ne putea apara, intarindu-ne pentru a rezista atacurilor lui. De aceea e de trebuinta sa ne indeletnicim cu sarguinta in descoperirea si determinarea planurilor strategice ale vrajmasului. Iar aceasta ne-o arata Sfintitul Ioan cel cu “gura de aur”: “Am aflat, asadar, lucrarile aceluia; cat este de viclean si cat de usor ne poate insela, ca sa nu ne miram de nevointele prezente, nici sa ne tulburam de luptele ce par bizare, ci cercetand si invatand intre noi metodele lui, sa ne aprindem cu curaj impotriva razboaielor aceluia” (Cateheza 9).
Vrajmasii nostri nu sunt, cum am spus, de dispretuit. Avem vrajmasi cu adevarat rai, cumpliti, vicleni, mesteri in uneltiri, puternici, neadormiti, nemateriali, care tin focul in maini si doresc sa aprinda Biserica lui Dumnezeu prin flacara lui, dupa cum spune si Sfantul Ioan al Scarii (Cuv. I).
Asadar, este de trebuinta sa avem o pregatire potrivita. Trebuie sa invatam bine mestesugurile lor, planurile lor. Nu trebuie sa uitam ca mergem pe un camp minat, care in orice clipa poate exploda. Inteleptul Sirah intareste acest lucru, zicand: “Sa stii bine ca esti inconjurat de curse si ca mergi pe margine de ziduri de cetate” (9, 13).
Si asta nu este de neimplinit. Marturia Sfintelor Scripturi si experienta Sfintilor Parinti ne sunt povatuitoare. Apostolul Pavel adevereste ca “gandurile lui [ale diavolului] nu ne sunt necunoscute” (II Cor. 2, 11). Oricat de necurat si viclean ar fi diavolul, noi avem posibilitatea sa descoperim viclesugurile si strategiile lui, putem afla care ii sunt armele si cat de mare indarjirea. Dispunand de aceste informatii ne putem arunca in lupta contra dusmanului nostru si putem fi in stare sa-l biruim. Fiecare dintre noi, cunoscand planurile potrivnicului, se va ingriji “sa nu cada in cursa diavolului” (I Tim. 3, 7) si toate urzelile, uneltirile si cursele lui vor ramane fara rezultat, iar diavolul, “fiara cea cumplita”, degraba va fi pacalit de noi, fara sa-si atinga scopul. Sa vedem, deci, planurile lui secrete. Cunoasterea lor ne va invata multe.
Nu are de fiecare data acelasi sistem
Poate sa para curios, dar este adevarat: diavolul nu intrebuinteaza acelasi mod de ispitire pentru toti oamenii, nu aplica mereu aceeasi metoda. Ci el cerceteaza si examineaza ce fel de actiune se potriveste fiecaruia si pe aceasta o pune in lucrare. Nesuportand insuccesul, el isi masoara si cantareste bine fiecare lovitura, folosind armele cele mai potrivite astfel incat victoria sa ii fie asigurata. Asadar, intr-un fel se lupta cu incepatorii si in alt fel cu cei crescui duhovniceste, intr-un fel cu cei nepasatori, in alt fel cu cei cu credinta in Dumnezeu. O metoda are pentru cei al caror caracter e bolnav, si alta pentru cei tari, o anume atitudine fata de cei vicleni, si alta fata de cei cinstiti.
Caci diavolul stie ca nu toate focurile sale sunt vatamatoare si, de aceea, pentru unii oameni, are nevoie de arme intarite si de metode speciale. El stie ca ceea ce vatama pe unul poate aduce folos altuia. Sfantul Atanasie spune ca “venind [diavolii], asa cum ne vor afla, tot astfel se vor face si ei fata de noi” (P.G. 26, 905). Diavolul, precum ne spune Cuvioasa Singlitichia, “are multe curse si este un vanator dibaci. Pasarilor mici le intinde curse mici, iar pasarilor mai mari lgateste laturi”.
Prin urmare, dupa masurile fiecaruia dintre noi isi potriveste el si atacul si armele sale. Pe cei puternici in credinta ii ataca mai tare, pe cei slabi, mai slab. Avva Isaac adevereste aceasta, scriind: “Este un obicei vechi al diavolului, al potrivnicului nostru, ca sa imparta cu maiestrie atacurile sale Impotriva celor ce intra in lupta, dupa felul armelor sale, si sa schimbe chipul razboiului dupa scopul urmarit de fiecare”.
Sfintii Parinti ai Bisericii noastre, cunoscatori foarte buni ai metodelor si viclesugurilor satanice, ne-au lasat multe scrieri referitoare la acest lucru. Mai ales Avva Isaac Sirul invata ca diavolul lupta intr-un chip diferit cu cei nepasatori si lenesi si in altul cu cei intariti si ravnitori, astfel incat sa nu-i scape nimeni, ci toti sa cada in mrejele lui. Astfel, “cu cei nepasatori se razboieste de la inceput cu tarie, ca sa-i faca sa guste de la inceputul drumului felurile rautatii lui si sa-i cuprinda de la prima lupta frica, parandu-li-se astfel calea aspra si greu de strabatut”.
Cu cei ravnitori se razboieste insa altfel. Nu-i ataca de la inceput, cand ravna lor pentru cele duhovnicesti este aprinsa, caci stie ca “tot inceputul razboiului este mai fierbinte, iar nevoitorul are mao multa ravna”. Cu cei evlaviosi amana lupta pentru vremea cand vor cadea in trandavie. Atunci ii ataca, findca, imputinandu-li-se ravna, are speranta sa-i biruiasca.
Iar acest adevar trebuie sa ne povatuiasca spre luare aminte. Caci, daca diavolul se lupta cu fiecare dupa masura puterilor sale, asta inseamna ca este un vrajmas primejdios, pe care nu trebuie deloc sa-l subapreciem. Armele lui sunt alese special pentru fiecare dintre noi si pentru aceasta; sunt si periculoase. Iar daca nu luam aminte putem fi oricand invinsi, cazand sub loviturile lui nemiloase. Sa nu ne incredem deci atata in puterile noastre, caci in orice cilpa, vicleanul ne poate exploata slabiciunile, concentrandu-si asupra lor loviturile. Sa nu uitam niciodata ca orice arma pe care diavolul o indreapta impotriva noastra este special aleasa, ne seamana si ne este anume menita. Atentie, dar, la acest viclesug primejdios al diavolului!
La inceput se arata bland
Este si aceasta una din metodele diavolului. Ea ne aduce aminte de cea folosita de vechii inchinatori la idoli, care ii sfatuiau pe crestini sa-si lepede credinta. Caci aceia veneau cu blandete spre ei, le fagaduiau slava si cinste, bogatie si odihna. Incercau cu multa fatarnicie sa smulga o marturisire. Isi incepeau ofensiva cu binele si blandetea, “cu miere”, nu “cu otet”. Planul lor era insa nestramutat.
Asa face si potrivnicul nostru diavolul. Inceputul razboiului sau este un viclesug, caci ne intampina prietenos si cu o pace prefacuta. Arata o anume “indulgenta”, precum foarte exact remarca Sfintitul Gura de Aur, si incearca sa-si implineasca scopul, chipurile, cu dragoste si cu interes. Este “zambetul diavolului” care se pune acum in lucrare. Stiind ca atacul frontal poate da nastere in om la o atitudine de rezistenta. eroica, ce il conduce apoi la biruinta, diavolul foloseste la inceput binele si blandetea. Soaptele diavolului prevestesc binele si il fac pe om sa se indulceasca de cuvintele frumoase, iar acesta incepe sa cedeze.
Metoda aceasta, vicleana si ascunsa, ce cu greu se poate percepe, este extrem de periculoasa. Chipul bland al atacului cu greu se poate deosebi, iar diavolul incepe cu cele mici. Incearca sa ne adoarma vigilenta si ne prezinta pacatul ca fiind fermecator, il impodobeste, il parfumeaza. intunericul ni-l prezinta ca lumina, iadul ca rai, nefericirea ca fericire. Iar noi il credem. Credem in cuvintele lui si alergam sa ne odihnim in pacat. Astfel, momeala a prins.
Se ascunde
Asemeni inselatorilor si viclenilor, toti luptatorii incearca sa-si ascunda miscarile. Lucreaza in ascuns, din culise, fara a se arata, in asa fel incat sa-i poata amagi pe cei pe care vor sa-i vatame si care, nestiind de unde vin sagetile, nu se pot feri si apara. Caci, nevazand dusmanul, nu stiu cu cine sa se lupte.
La fel procedeaza si diavolul, care fuge de lupta pe fata. Tactica lui este ascunderea, disimularea, incercand astfel sa convinga, pe cat este posibil, ca el nu exista. Si, adesea, izbuteste. Astfel, vedem multime de oameni care nu admit existenta diavolului. “Ce-mi spui, zic ei, nu exista diavol. Este numai raul personificat.” Iata dovada vadita a metodei dibace si viclene a diavolului. Cel care incearca sa-si adoarma victimele cu minciuna pretinsei sale inexistente. Odata cazuti in aceasta cursa, oamenii sunt jertfe sigure ale diavolului. Din acest moment el nu se mai teme ca acestia ii vor scapa. De unde sa fuga? Din mrejele diavolului? Dar pentru acestia diavolul nu exista. Impotriva cui sa se lupte? Impotriva umbrelor?
Totusi, diavolul exista. Aflam aceasta, in mod categoric, in cuvintele Sfantei Scripturi. Care ar putea fi intelesul vorbelor dumnezeiescul Iacob, care ne recomanda: “stati impotriva diavolului si el va fugi de la voi” (Iac. 4, 7). Cui sa opunem rezistenta? Cu cine sa ne luptam? Cu inexistentul diavol? Daca diavoolul nu exista, atunci cu cine a vorbit Dumnezeu despre Iov? “Iata, au venit ingerii lui Dumnezeu sa stea inaintea Domnului si a venit impreuna cu dansii si diavolul? (Iov 1, 6). Cand Domnul vorbea cu diavolul pe muntele Carantaniei, nu vorbea cu cineva care exista ? Cu cine vorbea Domnul cand a intalnit pe cei doi demonizati ghergheseni? In Evanghelie scrie clar ca “demonii Il rugau” (Mt. 8, 31). Demonii, nu oamenii.
De ce se spune, atunci cand Mantuitorul face cunoscuta parabola neghinelor, ca “vrajmasul care a semanat acestea [neghinele] este diavolul” ? Evanghelistul Ioan ne incredinteaza ca Domnul a venit “ca sa strice lucrurile diavolului” (In. 3, 8). Ale carui diavol? Ale celui ce nu exista? Si daca nu exista diavol, cum se explica atunci fenomenul indracirii oamenilor? Sa asculte pe Sfantul Gherasim al Chefaloniei cei ce se indoiesc de existenta diavolului! El exista si lucreaza. Si fuge de lucrarea facatoare de minuni a sfantului. Biserica noastra crede in existenta duhurilor necurate. De aceea exista in practica rugaciuni de exorcizare a diavolului. In timpul catehizarii dinaintea botezului, preotul cheama puterea lui Dumnezeu pentru departarea de la cel adus pentru sfantul botez a oricarui duh viclean. Ce inseamna oare exorcizarea? “Departeaza de la dansul pe tot vicleanul si necuratul duh, care se ascunde si se incuibeaza in inima lui”.
Da, diavolul exista ca o fiinta personala, insa reuseste sa se ascunda cu grija si sa nu se arate, pentru ca oamenii sa ramana linistiti si neprevazatori. Origen spune ca, in felul acesta, diavolul seamana cu actorii, care poarta masti si nu pot fi recunoscuti. “Astfel este balaurul. Niciodata nu se arata in chipul sau, ci, luand alt chip, spre inselarea oamenilor se sileste”. Aceasta o face satana pentru a nu i se vedea hidosenia si uraciunea.
Imaginati-va cum ar fi ca diavolul sa apara oamenilor sub infatisarea sa inspaimantatoare si sa-i anunte ca e gata sa-i supuna ispitei. Care om intelept va intampina atacurile lui fara sa opuna rezistenta? Cine nu va fi cuprins de cutremur si nu se va ascunde din fata unui asemenea vrajmas respingator si necurat? Da. Cu siguranta, in asemenea imprejurari, diavolul nu va mai avea mari sanse de reusita. Toti se vor feri si apara, toti se vor ascunde urii lui si se vor tine la distanta de actiunea sa vatamatoare.
In realitate insa lucnirile stau altfel. El isi ascunde prezenta, nu ne apare pe fata, nu ni se prezinta. Dimpotriva, cu mare mestesug, strecoara ideea inexistentei lui. Idee care “a prins”, caci iata, in Anglia, s-a eliminat din Catehism capitolul despre diavol, ca sa nu invete copiii ceva despre el. Marele Atanasie ne dezvaline tehnica diavolului, spunand: “Fiind cu totul uracios, diavolul. descoperitorul rautatii, numai aparent se arunca impotriva tuturor, ca sarpele, ca balaurul, ca leui ce-si cauta prada; de aceea el se ascunde si se acopera”. Clement Romanul observa ca diavolii “nemaiaratandu-se, si ravna impotriva lor slabeste si piere”. Astfel, camuflajul diavolului este incununat cu succes, iar oamenii cad victima in mainile lui.
Dar nu! Pentru cei credinciosi aceasta stratagema este neputincioasa. Credinciosul stie ca diavolul este un duh aflat permanent in actiune in preajma sa. Orice incercare a diavolului de a se ascunde nu poate sa insele pe cel credincios, care nu numai ca nu are convingerea ca adversarul sau nu exista, dar acorda intreaga importanta existentei lui, pentru ca, vigilent, sa se poata pazi de vicleniile acestuia.
Exploateaza punctele noastre slabe
Exista o pasare zburatoare numita ciocanitoare. Aceasta obisnuieste sa-si depuna ouale in scorburile copacilor. Dar cum afla aceste scorburi? Loveste metodic cu ciocul sau scoarta copacului si insista pana ce aude acel sunet care ii indica golul din spatele coajei. Atunci pasarea loveste mereu pana ce face o gaura si patrunde inauntru. La fel face si diavolul. Cerceteaza calcaiul nostru si acolo loveste, precum odinioara Paris, cu sageata sa veninoasa, avand sorti de izbanda.
Slabiciunile! Acestea sunt cercetate atent de potrivnicul nostru. Puternice si de netrecut erau zidurile Constantinopolului si imposibila parea intrarea vrajmasilor in cetate. O mica poarta, doar cea din spate, ramasese nepazita. Aceasta poarta a fost punctui slab care a dus la caderea Constantinopolului. De nepatruns era considerata, in al doilea razboi mondial, renumita Linie Maginot. Dar spionajul german i-a depistat punctul slab si intr-acolo s-a indreptat toata puterea ofensivei germane. Punctul n-a rezistat, Linia “s-a rupt” si luptatorii s-au retras din fata dusmanului.
Diavolul la fel face. “Cel viclean te iscodeste din toate partile – spune Sfantul Grigorie Teologul – totdeauna spioneaza: unde sa arunce sagetile sale, ce sa manance, pe cine sa despoaie, fiind gata spre a rani” (P.G. 36, 297).
Diavolul da tarcoale peste tot si cerceteaza cu atentie caracterul fiecaruia. Iscodeste si incearca sa afle locul potrivit unde sa loveasca. Iar locul acesta, odata descoperit, ii asigura victoria. Acolo loveste cu furie. Punctele noastre slabe sunt usor de atacat si de cucerit. Acolo apararea noastra fiind minima.
Diavolul incearca, de pilda, sa ne determine sa furam. Dar acestei ispite ii rezistam. Nu ne supunem usor, caci n-am furat niciodata. A fura, deci, nu este punctul nostru slab. Aici diavolul nu reuseste. Nu deznadajduieste insa, ci se indreapta spre un alt punct. Ne imboldeste atunci spre minciuna si afla ca impotrivirea noastra nu este atat de otelita. Incepem o discutie si, neconsiderand minciuna un pacat mare, cadem. Iata punctul nostru slab! Aceasta vrea si diavolul. Odata aflat acest punct, se arunca asupra lui cu toata furia si ispitele minciunii ne asediaza. Atunci insista pana ce incovoaie mica si anemica noastra rezistenta.
Desigur, punctele slabe difera de la om la om. Unul are ca punct slab clevetirea. Altul voluptatea, altul lacomia, altul slava desarta, iar altul nepasarea. Iar lista poate continua la nesfarsit. Punctele noastre slabe, fie chiar numai unul singur. Atrag atentia vrajmasului nostru. Si atunci se intampla ceea ce scrie Sfantul Simeon Noul Teolog: “Avem, asadar, vrajmasi fara trup [...] al caror scop precis este aflarea vreunui madular al nostru descoperit, asupra caruia sa arunce sagetile sale si sa ne omoare” (Catebeza 5). Diavolul repereaza aceste puncte si spre ele isi concentreaza focul. Iar rezultatul este lesne de banuit.
De aceea este nevoie de o mare atentie fata de slabiciunile sufletului nostru. Trebuie sa le descoperim, cercecandu-ne singuri, si sa le corectam, incercand sa le indepartam definitiv. Daca nu, cel putin sa fim mereu preocupati de problema eliberarii noastre din robia lor. Orice nepasare in aceasta privinta este o predare fara conditii in mana diavolului. Apostolul Pavel insista, zicand: “Nu dati loc diavolului!” (Efes. 4, 2). Noi insa, dimpotriva, lasand descoperite multele sau putinele noastre slabiciuni, ii cedam inima noastra si-i deschidem usa sufletului, incat ne poate cotropi si robi.
Asadar, departe de noi sa fie nepasarea si slabiciunile. Sa nu uitam ca diavolii “pandesc sa afle care dintre virtuti este neglijata si navalesc asupra ei, rapind in mod neasteptat nenorocitul suflet”, precum spune Evagrie Ponticul (P. G. 40, 1244). Ce folos avem daca aparam in intregime zidurile sufletului nostru, insa, din pricina nepasarii, ramane nepazit un mic locsor? Aceasta poate determina soarta intregii lupte, lipsindu-ne astfel de bucuria victoriei. Sa nu fie!
Navaleste prin surprindere
Mare rau poate pricinui surprinderea. Armata luata prin surprindere pierde totul. Caci instapanindu-se panica si deruta in randul luptatorilor, macelul este aproape. Iar surprinderea este nu numai in razboi un rau infricosator si sinistru, ci si in viata de fiecare zi.
Stapana casei nu asteapta musafiri. Deodata soneria suna si apar niste cunoscuti in vizita. Gasesc toate deranjate si ce rusine pentru gospodina!
Elevul n-are stiinta de concursul organizat. Ziua urmatoare merge la scoala nepregatit si la concurs este declarat, in mod neasteptat, respins.
Nu auzi pe cineva care se apropie, dar, vazandu-l pe neasteptate, te tulburi si te cutremuri.
Rau lucru este surprinderea. Ostasii il folosesc impotriva adversarilor lor, caci este cea mai puternica si infricosatoare dintre arme. Cand surprinzi pe cineva dormind sau cu atentia distrasa, acesta nu va izbuti sa ti se impotriveasca, nefiind pregatit.
Aceasta metoda o foloseste adesea si diavolul. El urmareste sa ne surprinda pentru a nu putea fi in stare sa-i opunem rezistenta. Folosind surprinderea el poate izbuti multe. De aceea, adesea, foloseste acest mijloc pentru a reusi in scopul sau.
Sa luam de pilda patima maniei. Incerci sa te izbavesti de ea. Te lupti cu staruinta. Si, in timp ce crezi ca ai izbutit ceva, deodata te ataca diavolul si isi trimite prin surprindere sagetile. Din aceasta pricina iti pierzi sangele rece, si te intarati, esti rapit”, si pierzi franele, aducandu-te din nou la manie. In timp ce tu te mahnesti si te intrebi cum s-a intamplat aceasta, cum un pretext neinsemnat te-a tras iarasi la patima ta.
Nu te mira, frate! Diavolul te-a luat prin surprindere. Te-a gasit intr-un moment cand nu te supravegheai cu atentie. Si clipa aceea a exploatat-o cu viclesug, biruindu-te fara sa te astepti. Te-a gasit nepregatit si neaparat si te-a biruit. Iata cum descrie aceasta metoda Sfantul Ioan Scararul: “Dracii se departeaza de bunavoie, facandu-ne sa fim fara grija. Dar prin aceasta rapesc “pe neasteptate bietul nostru suflet” (Cuv. 26).
In viata duhovniceasca surprinderea este o arma infricosatoare in mainile diavolului. Sa nu o subapreciem! Dar ce e de facut? Nimic altceva decat ceea ce face ostasul pentru a se pazi de surprindere, sa veghem. “Strajeri, vegheati!”, era porunca ostaseasca ce se auzea din timp in timp pe zidurile Bizantului. Ea reamintea santinelelor datoria de a veghea pe metereze, pentru a semnala orice miscare a dusmanului. Astfel, daca strajerii erau veghetori, orice atac prin surpindere era exclus.
La fel suntem chemati sa facem si noi, pentru a evita luarea prin surprindere in razboiul cel duhovnicesc. Sa veghem. Iar aceasta inseamna sa nu lasam camp liber de actiune diavolului. Domnul a recomandat privegherea si rugaciunea ca mijloace de paza impotriva ispitelor. “Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita” (Mt. 26. 41). Prin priveghere ne asiguram supravegherea proprie. Priveghind, nu parasim postul nostru si nici o miscare neprevazuta a vrajmasului nu ne poate surprinde.
Astfel, suntem paziti de o posibila cadere. Iata un exemplu. Prin suprindere, fara sa-ti dai seama, astazi te-ai maniat. Maine insa pazeste-te de ceea ce ti-a fost pricina a maniei. Te-a suparat functionarul, seful, tatal sau fiul tau? Te-a intaratat nepasarea unuia, trecerea cu vederea a altuia, o greseala a cuiva ? Nu uita ca aceleasi lucruri se intampla in fiecare zi. Si maine e posibil ca aceleasi persoane sa-ti dea pricini de manie. Pregateste-te, asadar, sa nu fii luat prin suprindere. Aplica-ti tie insuti canonul de aur al lui David: “Gata am fost si nu m-am tulburat” (Ps. 118, 60). Facand astfel, te vei departa de cadere si apoi, in liniste, vei indrepta, in masura in care iti sta in puteri, orice rau.
La fel trebuie sa faci pentru orice greseala pricinuita de surprindere. Sfantul Apostol Pavel recomanda sa priveghem si sa ne rugam adesea, “ca sa nu ne ispiteasca satana din pricina neinfranarii noastre” (Cor. 7, 3). Neinfranarea este nepasare fata de cele duhovnicesti si lipsa de interes fata de ele. Este. adica, exact starea de care are nevoie diavolul pentru a lucra prin surprindere si a stapani ogorul nostru sufletesc.
 

Mitropolitul Hristodoulos Paraskevaidis

Postat: 25.01.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Experienţa unui medic român angajat în Marea Britanie :

Ţara în care nici un pacient nu este la voia întâmplării

Otilia BĂLINIŞTEANU

  • G-bookmarks
  • Live
  • Technorati

Exodul medicilor români ia proporţii de la un an la altul şi devine, astfel, un fenomen care ar trebui să îngrijoreze întreaga societate. Efectele se văd deja în uriaşul deficit de personal din spitale. "Dacă tendinţa exodului se menţine, în 4-5 ani nu vom mai putea acoperi asistenţa medicală spitalicească într-un sistem coerent", susţine prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

  •  

Elena Crăescu are 28 de ani şi din martie lucrează ca medic la "Birmingham Heartlands Hospital", din Birmigham, Marea Britanie. A plecat din România, ca multe alte mii de medici din întreaga ţară, împinsă de un sistem sanitar neputincios, cu salarii sub limita subzistenţei. Aici era rezident de anul III în medicină de urgenţă, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Un spital căruia îi datorează parte din formarea sa profesională, dar pe care l-a părăsit fără nici o urmă de regret, tocmai din raţiuni materiale. Se săturase ca întotdeauna să cumpere din piaţă doar bananele mai pătate, să tragă cu dinţii de banii de chirie şi să nu-şi permită nici măcar un concediu.

Lunar, în buzunarul tinerei doctoriţe intra echivalentul în lei a 250-290 de euro. În astfel de condiţii, de un trai decent nu putea fi vorba. Ca să reuşească să strângă bani pentru biletul de avion şi pentru înscrierea în Colegiul britanic al medicilor a muncit un an de zile, iar primul salariu câştigat în Birmingham l-a trimis integral în ţară, să-şi achite datoriile.

Traseul către Marea Britanie a fost unul relativ simplu. Englezii constituie una dintre pieţele care absorb cea mai mare parte a forţei de muncă în domeniul medical din ţările est-europene. Elena a aplicat pentru un contract în străinătate la o firmă specializată în recrutare de personal medical, în calitate de "self employed". Mai pe româneşte, prestator de servicii. Asta însemnând că lucra cu ora, în baza unui contract semnat de firma de recrutare cu spitalul englez. "Spitalul plătea compania, compania mă plătea pe mine. Aici sunt foarte căutaţi medicii de medicină de urgenţă. Practica este ca după o perioadă, dacă spitalul apreciază calitatea muncii tale, să îţi ofere un contract, aşa cum mi-a oferit şi mie acum. În prezent sunt angajată pe un post de "Clinical Fellow", un grad care echivalează cu medicul specialist din România, deşi aici nu este aceeaşi ierarhie", explică Elena.

Sistemul medical britanic: rigoare, competenţă, responsabilitate

Plecată dintr-un sistem de sănătate insuficient organizat şi structurat, în care resursa umană nu este valorizată şi în care se cheamă că faci carieră abia când eşti aproape de vârsta de pensionare, tânăra româncă a descoperit că în sănătate se poate lucra şi altfel. Englezii au învăţat-o ce înseamnă responsabilitate în meserie, curaj şi putere de decizie. Iar ea le-a oferit în schimb cunoştinţe solide, dorinţa de a învăţa mereu şi capacitatea de a munci cu seriozitate.

De altfel, 60-70% din personalul medical al spitalului este de altă naţionalitate decât cea engleză, ceea ce arată flexibilitatea sistemului şi capacitatea de a absorbi din piaţa globală a muncii tot ce este mai bun în acest domeniu. "Aici nu m-a menajat nimeni. Din momentul în care am ajuns, a trebuit să văd şi primul pacient. Era înspăimântător pentru mine, pentru că în ţară întotdeauna mă superviza cineva. Eram tentată tot timpul să întreb dacă e bine ce-am făcut, deşi eram conştientă că ce fac fac bine. Nu puteam să mă obişnuiesc cu responsabilitatea. Ei merg pe ideea că nu poţi să înveţi decât dacă faci. Iar în două săptămâni mi-am dezvoltat nişte abilităţi de care n-aveam habar că sunt în stare. Aici am învăţat să fiu responsabilă, iar, când e cazul, să-mi asum vina. Totuşi, cu ce-am învăţat eu la Floreasca nu mi-a fost ruşine aici, având în vedere că la postul meu de rezident de anul III, după cinci luni de zile, mi-au oferit post de specialist", spune Elena.

În spital, orarul european de muncă se respectă la sânge. Nimeni nu are voie să depăşească 48 de ore de muncă săptămânal, astfel încât medicii nu sunt nici suprasolicitaţi, nici obosiţi. Un sistem care ştie, deci, să-şi respecte angajaţii, pentru ca aceştia să dea randamentul scontat.

Din punctul de vedere al actului medical şi al profesionalismului medicilor, medicul Elena Crăescu nu a descoperit diferenţe între sistemul britanic şi cel românesc. În schimb, totul este extrem de bine structurat şi organizat, disciplina în muncă este obligatorie, iar protocoalele de terapie sunt implementate şi respectate cu stricteţe în orice spital. Indiferent unde te-ai duce, eşti tratat la fel, urmându-se aceleaşi etape, bine definite, în diagnostic şi tratament. "Aici, Guvernul a făcut din HNS (Health National System) - sistemul naţional de sănătate - prioritate naţională. Aşa că nu există riscul, ca la noi, să devină "Cenuşăreasa" bugetului. Şi în Marea Britanie este criză, dar nimeni nu se atinge de sistemul de sănătate. Totul este structurat ca la carte. Antibioticele sunt foarte bine controlate. Pentru aceeaşi boală se prescrie, peste tot, acelaşi antibiotic, nu o paletă întreagă, cum se întâmpla la noi. Computer tomografia, spre exemplu, se face numai dacă este absolut necesar şi numai dacă pacientul se încadrează în ghidurile de practică", explică medicul.

Îngrijirile medicale, completate de partea socială a sistemului

În spitalele britanice, nici un pacient nu este lăsat la voia întâmplării. Bătrânii, în mod special, sunt atent supravegheaţi şi după externare. Astfel, dacă un pacient în vârstă are nevoie de ajutor la domiciliu, spitalul este avertizat printr-un buton de alarmă prevăzut la un medalion pe care bătrânul îl poartă în permanenţă. "Acest buton alarmează centrul de urgenţă şi este trimisă imediat o ambulanţă. Dacă respectivul bătrân are nevoie de îngrijiri la domiciliu sunt trimişi îngrijitorii acasă, dacă are nevoie de îngrijiri în permanenţă sunt internaţi într-un "nursing home", unde sunt extrem de atent trataţi, hrăniţi şi îngrijiţi. Sunt mecanisme de control care urmăresc totul până în cel mai mic detaliu", povesteşte Elena.

Salariul, de 15 ori mai mare decât în România

La început Elena a primit 20 de lire sterline pe oră, într-un program de lucru de opt ore pe zi. După prima lună, de acomodare, în care munca i-a fost evaluată pozitiv, tânăra a ajuns să primească 25 de lire pe oră. Apoi, salariul a crescut şi mai mult, odată cu semnarea contractului direct cu spitalul. "Plata poate creşte în funcţie de nevoia de personal, de cât de dificil este postul, de gradul tău profesional, de negocierea pe care o faci cu spitalul. Acolo, chiar dacă vorbim de sistemul sanitar, economia de piaţă funcţionează foarte bine", explică dr. Crăescu.

Lucrând pe cont propriu, tânăra câştigă mai mult decât un medic rezident englez. Faţă de felul în care era plătită la Floreasca, diferenţa e ca de la cer la pământ. Acum, fiind angajata directă a spitalului, primeşte lunar un salariu de 4.000 de lire sterline, echivalentul a 4.400-4.500 de euro. Incomparabil faţă de felul în care acelaşi volum de muncă era plătit în România. Iar chiria, de 575 de euro, poate fi suportată fără probleme "Aici, când aplici pentru o chirie, aduci o adeverinţă de salariu, iar firma respectivă îţi face o ofertă care să reprezinte maximum o treime din salariu. Aşa că lunar îţi rămân bani şi să te întreţii, şi să-ţi permiţi să nu-ţi mai calculezi şi ultimul bănuţ când intri într-un magazin, cum se întâmpla în ţară, şi să mergi într-o excursie. Şi, mai ales, să pui şi-un ban deoparte", povesteşte medicul.

În România lipsesc "organizarea şi respectul pentru muncă"

După cinci luni de muncă într-un astfel de sistem de sănătate, bubele celui românesc, din care a plecat, apar şi mai hidoase acum. Pe lângă salariile de mizerie, lipsa de fonduri şi un normativ de personal întotdeauna sub limita minimă, apar defectele din cauza cărora sistemul este, de fapt, nefuncţional, greoi şi incapabil să-şi deservească corect pacienţii. "Din România lipseşte în primul rând buna organizare. Apoi respectul pentru muncă. Aici lucrezi opt ore pe zi, dar asta nu înseamnă că unul trage, iar ceilalţi stau pe la colţuri şi beau cafea. Ai jumătate de oră pauză, dar, dacă nu ţi-o iei, vine superiorul şi te obligă să te duci să mănânci. Dacă o asistentă vede că am făcut ceva greşit, vine şi mă atenţionează, fără sfiala că eu sunt medic, iar eu lucrez cot la cot cu şeful de clinică şi nu mi-e teamă să-i spun ce cred", susţine medicul.

7.000 de medici români au emigrat deja

Elena Crăescu este unul dintre cei 7.000 de medici români care au ales să plece din ţară, dezamăgiţi de un sistem sanitar incapabil să le ofere condiţii de muncă şi un salariu adecvate şi un plan corect de promovare profesională. Diminuarea cu 25% a salariilor, de la 1 iulie, suprapusă pe un sistem care a epuizat deja fondurile pentru salarii, medicamente şi materiale sanitare pentru anul în curs va accelera şi mai mult procesul de emigrare. Dacă la numărul medicilor adăugăm şi asistenţii medicali care aleg să părăsească ţara, tabloul devine înspăimântător.

La nivel naţional, deficitul de personal în spitale este, în medie, de 35%. Sunt zone în care acesta urcă însă şi spre 70%. Pe termen lung, lucrurile se vor agrava încă şi mai mult. "La 41.000 de medici cu drept de liberă practică, câţi există în România, din 2007 şi până la 1 ianuarie anul acesta, au migrat în ţările din Uniunea Europeană circa 6.000 de medici. În acest an, până la 1 iulie au plecat 1.000 şi sunt estimaţi alţi 1.500 de medici care vor pleca imediat. Cele mai multe oferte vin din Marea Britanie, Franţa, Belgia, Germania şi ţările nordice", explică prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Nici nu e greu să opteze pentru un loc de muncă în străinătate, având în vedere că nu sunt necesare decât două documente: certificatul în care să se specifice dacă a avut sau nu abateri de la codul deontologic, eliberat de Colegiul Medicilor, şi un certificat de conformitate de la Ministerul Sănătăţii, care să ateste că pregătirea universitară a cuprins 5.500 de ore. Locuri de muncă se găsesc foarte uşor, chiar şi în contextual crizei economice şi sunt foarte bine plătite, mai ales că în Uniunea Europeană (UE) există un deficit de peste 150.000 de medici.

Nici doi medici la o mie de români

Încă din 2008, în raportul intitulat "Un sistem centrat pe nevoile cetăţeanului", Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România atrăgea atenţia asupra riscurilor pe care le implică un exod masiv al personalului medical. Au trecut doi ani de-atunci, iar autorităţile în drept au rămas doar cu cititul raportului. În astfel de condiţii, producerea unor accidente cumplite, pentru că personalul medical este insuficient, aşa cum, a fost cel de la Maternitatea Giuleşti, care a oripilat o ţară întreagă, n-ar trebui să ne mai mire. "Dacă tendinţa exodului se menţine, în 4-5 ani nu vom mai putea acoperi asistenţa medicală spitalicească într-un sistem coerent. Vom ajunge ca din lipsă de personal calificat, dar şi din cauza subfinanţării cronice a sistemului, să nu mai avem un sistem spitalicesc, ci doar câteva centre zonale, care să fie sufocate de pacienţii din întreaga regiune", susţine preşedintele CMR.

Îngrijorarea specialiştilor din sistem nu pare să fie împărtăşită şi de autorităţi, care se gândesc să acopere deficitul de medici cu "prea mulţii absolvenţi de Medicină" din fiecare an. E drept că numărul acestora este mare, însă ce nu se ia în calcul e faptul că un absolvent poate intra în reţeaua medicală cam după 10 ani de pregătire. Aşadar, ei nu pot acoperi imediat golurile. "Numărul de absolvenţi nu rezolvă problema deficitului de medici din România, deoarece ţara noastră este pe ultimul loc din ţările europene, după Albania, cu 1,9 medici la mia de locuitori, în timp ce media pe Europa este de 3,6 la mia de locuitori şi este trasă în jos de situaţia de la noi şi din Bulgaria", explică prof. Astărăstoae.

Problemele se vor adânci odată cu adoptarea directivei privind timpul de lucru al medicilor

În doi ani România va fi obligată să adopte normativele cuprinse în directiva europeană privind timpul de lucru al medicilor, directivă intrată deja în vigoare în UE. România a obţinut un moratoriu în această privinţă, care expiră în 2012. Abia atunci va "curge sânge" în Sănătate, pentru că, luând în calcul procentul medicilor care emigrează, aceste normative vor trebui aplicate într-un sistem total descoperit, ceea ce va crea o şi mai mare presiune asupra pacienţilor. "Această directivă spune că obligatoriu după o gardă un medic trebuie să aibă 24 de ore libere plătite, că un medic nu poate să facă mai mult de două gărzi pe lună, se precizează pentru fiecare specialitate câte acte medicale are dreptul să facă medicul într-o săptămână, în aşa fel încât să nu fie obosit şi să se preocupe de siguranţa pacientului", precizează preşedintele CMR.

Există soluţii viabile pentru diminuarea exodului?

Specialiştii din sistem au soluţii. Cele mai multe dintre ele au fost cuprinse, încă din 2008, în raportul Comisiei prezidenţiale citat mai sus. Însă, până la aplicarea lor în practică rămâne cale lungă. "Noi am propus atunci, ca o măsură de urgenţă, ca venitul minim al unui medic să fie de trei ori venitul mediu pe economie. Spre exemplu, salarizarea unui medic rezident să înceapă de la 3.400 de lei, iar de aici să crească proporţional la medicul specialist şi la medicul primar. Iar finanţarea sistemului de sănătate să se facă cu minimum 6% din PIB. Migraţia medicilor există în toată lumea şi nu poate fi stopată, dar ea trebuie adusă la un nivel acceptabil, adică sub 1%, aşa cum este nivelul mondial", explică prof. Vasile Astărăstoae, unul dintre autorii raportului.

Postat: 21.01.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

Sentimentul de vinovăţie

Text de memorat: „Dacă ai păstra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta în picioare, Doamne? Dar la Tine este iertare ca să fii de temut.” (Psalmii 130,3.4)

 

Vinovăţia este una dintre stările emoţionale cele mai dureroase şi mai paralizante. Ea ne poate aduce ruşine, frică, suferinţă, mânie, tristeţe şi chiar boală. Deşi sentimentele de vinovăţie sunt neplăcute, Dumnezeu le poate folosi pentru a-i conduce pe păcătoşi la pocăinţă şi la piciorul crucii, unde pot găsi iertarea după care tânjesc.

Totuşi, uneori, acest mecanism îi determină pe oameni să se simtă vinovaţi cu privire la lucruri de care nu sunt responsabili, aşa cum se întâmplă în cazul supravieţuitorilor unor accidente sau în cazul copiilor ai căror părinţi au divorţat.

Însă, atunci când sentimentul de vinovăţie este justificat, conştiinţa lucrează. Ea ne produce suficient disconfort, încât să ne determine să acţionăm. În funcţie de alegerea personală, vinovăţia poate fi extrem de distructivă, ca în cazul lui Iuda, sau extrem de constructivă, ca în cazul lui Petru.

Săptămâna aceasta, vom studia patru relatări biblice despre vinovăţie, ca să înţelegem acest proces mai bine şi ca să desprindem câteva învăţăminte. Vom vedea că, dacă este bine direcţionată, vinovăţia poate fi folosită de Domnul în avantajul nostru. Totul depinde de atitudinea noastră faţă de vinovăţie şi de ceea ce alegem să facem cu ea.

Ruşinea

1. Cum s-a manifestat sentimentul de vinovăţie în cazul lui Adam şi al Evei? Ce aspect al reacţiei lui Adam a fost deosebit de dăunător? Geneza 3,8-13

Vinovăţia a fost prima emoţie dăunătoare simţită de om. Comportamentul lui Adam şi al Evei s-a schimbat imediat după comiterea păcatului. Ei „s-au ascuns de Faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină” (vers. 8). Această reacţie nemaiîntâlnită până atunci era semnul fricii de Tatăl şi Prietenul lor şi, totodată, al ruşinii lor de a apărea înaintea Sa. Până la cădere, ei găsiseră bucurie în prezenţa lui Dumnezeu, însă acum se ascundeau de El. Relaţia lor frumoasă cu Domnul s-a rupt. Pe lângă frică şi ruşine, ei au simţit şi tristeţe, mai ales după ce au conştientizat consecinţele teribile ale neascultării de Dumnezeu.

Să observăm cuvintele folosite de Adam şi de Eva: „Femeia, pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine…” şi „Şarpele m-a amăgit…”. Vinovăţia generează aproape automat mecanismul de aruncare a vinei asupra altuia sau de justificare a comportamentului prin aducerea de argumente. Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei, a folosit termenul de „proiecţie” în dreptul acestui mecanism şi a susţinut că oamenii pun vinovăţia lor pe seama altora sau pe seama circumstanţelor pentru a-şi uşura sentimentul de vină. Proiecţia este pentru ei un mecanism de apărare. Însă învinovăţirea altora nu aduce rezultate bune în relaţiile interpersonale şi aşază o barieră în calea iertării lui Dumnezeu. Adevărata soluţie constă în asumarea deplină a vinei pentru faptele săvârşite şi căutarea eliberării de vinovăţie la Cel care poate într-adevăr să ne-o ofere: „Acum dar, nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus” (Rom. 8,1).

Uneori, oamenii se simt vinovaţi din motive neîntemeiate. Rudele apropiate ale persoanelor care se sinucid, supravieţuitorii unui accident grav sau ai unei calamităţi şi copiii unui cuplu divorţat recent sunt câteva exemple clasice în privinţa sentimentului nejustificat de vinovăţie. În aceste cazuri, oamenii trebuie să ştie că nu sunt răspunzători pentru comportamentul altora sau pentru evenimentele imprevizibile. Dacă totuşi, în anumite cazuri, au o anumită parte de vină, ei trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor, să caute iertare de la cei pe care i-au rănit şi să se prindă cu tărie de făgăduinţe biblice, precum aceasta: „Cât este de departe răsăritul de apus, atât de mult depărtează El fărădelegile noastre de la noi” (Ps. 103,12).

Cum reacţionezi atunci când te simţi vinovat? Dai imediat vina pe alţii, la fel ca Adam? Ce poţi face pentru a-ţi recunoaşte greşelile şi pentru a merge mai departe prin harul lui Dumnezeu?

Chinul fraţilor lui Iosif

2. Ce amintire dureroasă tulbura gândurile fraţilor lui Iosif? Gen. 42,21

Sentimentul de vinovăţie este legat de o anumită amintire din trecut, de o anumită scenă sau de un eveniment pe care îl rememorăm. Alteori, el ia forma unei imagini retrospective care ne invadează gândurile sau care apare în vise sau în coşmaruri. Imaginea tânărului Iosif care le cerea insistent să îi cruţe viaţa le revenea mereu în minte fiilor lui Iacov.

3. În ce fel i-a mai afectat sentimentul de vinovăţie pe fraţii lui Iosif? Gen. 45,3

Oamenii afectaţi de vinovăţie se gândesc adesea la fapta lor, îşi deplâng acţiunile, le este teamă de consecinţe şi se învinovăţesc mereu. Rememorarea faptelor ne produce mult chin, frustrare şi furie, pentru că nu am procedat altfel. Din nefericire, nu putem schimba trecutul, oricât de mult timp ne-am lua să rumegăm evenimentele. Avem nevoie de pocăinţă şi de iertare. În acest caz, caracterul nobil al lui Iosif iese în evidenţă atunci când îi iartă şi îi încurajează să nu mai fie supăraţi pe ei înşişi. El îi asigură că evenimentele au fost conduse de Dumnezeu, care dorea să salveze viaţa multor oameni. Totuşi faptul că Dumnezeu a putut să schimbe fapta lor rea în bine nu schimbă adevărul vinovăţiei lor.

4. Cum ne ajută aceste versete să rezolvăm problema vinovăţiei personale? Iacov 5,16; 1 Ioan 1,9.

Toate păcatele aduc suferinţă şi păcătosului, şi lui Dumnezeu. Pentru rezolvarea greşelilor trecutului, trebuie să ţinem cont de triunghiul relaţiilor: Dumnezeu – ceilalţi – eu. Ioan ne spune că Dumnezeu este gata să ne ierte şi să ne curăţească de orice nelegiuire. Iacov ne îndeamnă să ne mărturisim păcatele unii altora; suntem datori să ne mărturisim păcatele mai ales înaintea acelora faţă de care am greşit.

Mărturisirea cu smerenie este singura cale prin care putem să ne eliberăm de simţământul vinovăţiei. „Păcatele voastre pot fi ca un munte înaintea voastră; dar, dacă vă umiliţi inima şi vă mărturisiţi păcatele, încrezându-vă în meritele unui Mântuitor răstignit şi înviat, El vă va ierta şi vă va curăţi de orice nelegiuire… [Lucrarea neprihănirii] este pacea şi… rodul [ei], seninătatea şi încrederea pentru vecie.” – Ellen G. White, Faptele apostolilor, pag. 566

Ce păcate trebuie să mărturiseşti, ca să ai parte de binecuvântările promise în acest paragraf?

Lipsit de vlagă

5. Ce învăţăm din Psalmul 32 despre vinovăţie şi despre mărturisire? La ce se referă David prin cuvintele „câtă vreme am tăcut”? Ce se întâmplă când tăcem şi nu ne mărturisim păcatele? Ce soluţie a găsit David pentru a scăpa de vinovăţie?

Mărturisirea sinceră ne face bine – face bine sufletului şi se pare că şi trupului. David ne arată clar, în psalmul lui, că starea de tulburare a minţii îi provoca suferinţă fizică: „mi se topeau oasele” (vers. 3) şi „mi se usca vlaga” (vers. 4). În prezent, medicii admit că există o relaţie strânsă între stres şi bolile fizice.

Expresia „boli psihosomatice” a intrat de câteva zeci de ani în vocabularul cadrelor medicale şi se referă la simptomele fizice provocate în principal de procesele psihice. În ultima vreme, domeniul psihoneuroimunologiei a identificat rolul-cheie pe care îl joacă stările psihice în protejarea corpului nostru sau în expunerea lui la boli. Vinovăţia, la fel ca orice altă emoţie dăunătoare, puternică, produce modificări imediate în comportament şi poate afecta sănătatea pe termen lung.

Însă cei care Îl cunosc pe Domnul pot evita aceste riscuri. Mărturia lui David ne descoperă care este antidotul pentru vinovăţie: „Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu… Şi Tu ai iertat vina păcatului meu” (vers. 5). Astfel, ruşinea, remuşcarea, tristeţea şi disperarea cauzate de vinovăţie pot dispărea prin iertarea minunată oferită de Domnul şi pot fi înlocuite de bucurie şi de veselie (vers. 11).

6. Citeşte 1 Timotei 4,1.2. Ce se înţelege prin expresia „însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor”?

Pavel l-a avertizat pe Timotei cu privire la oamenii care vor aduce în biserică învăţături străine şi care sunt „însemnaţi cu fierul roşu în însuşi cugetul lor” (vers. 2). Focul poate arde terminaţiile nervoase şi poate face ca anumite părţi ale corpului să devină insensibile. În acelaşi fel, conştiinţa poate deveni insensibilă prin încălcarea repetată a principiilor corecte, până când omul nu-şi mai dă seama că greşeşte, şi prin cedarea la influenţele puternice din mediu, până când omul ajunge să privească un lucru cu indiferenţă sau să creadă că lucrul respectiv este bun.

Ce lucruri nu te mai deranjează la fel de mult ca altădată? Devine conştiinţa ta insensibilă? Gândeşte-te cu seriozitate la lucrurile pe care le faci şi pentru care conştiinţa nu te mai mustră.

Plâns amar

7. Unul dintre semnele cele mai clare ale sentimentului de vinovăţie este descris în Matei 26,75. De ce se simţea Petru atât de vinovat? Ai trecut vreodată printr-o experienţă asemănătoare? Dacă da, ce anume te-a ajutat să iei hotărârea de a nu mai repeta greşeala?

Petru şi-a exprimat de două ori siguranţa că va rămâne credincios şi nu-L va tăgădui pe Învăţătorul său. A doua oară când a făcut acest lucru, Domnul tocmai îl avertizase că avea să se lepede de El de trei ori în noaptea aceea. După câteva ore, două femei au spus că Petru era unul dintre ucenicii lui Isus, însă el L-a tăgăduit pe Domnul de fiecare dată. Apoi, câţiva slujitori ai marelui preot l-au întrebat dacă era dintre ucenicii lui Isus, iar el a exclamat: „Nu sunt!” (Ioan 18,25). Observăm că în acel context se considera că acuzatorii (femei, slujitori) deţineau un statut social inferior. Probabil că, mai târziu, faptul acesta a sporit şi mai mult ruşinea şi vina lui Petru.

Totuşi mesajul principal este acela că Petru a plâns şi plânsul acesta l-a dus la pocăinţă, la schimbarea inimii şi la o convertire adevărată, chiar dacă procesul în sine a fost dureros. În unele cazuri, aceştia sunt paşii necesari: trebuie să ne vedem exact aşa cum suntem, să vedem care este starea inimii noastre şi să ne dăm seama de câtă trădare suntem în stare, iar apoi să cădem zdrobiţi înaintea Domnului, la fel ca Petru.

„Cu ochii orbiţi de lacrimi, [Petru] îşi îndreaptă paşii către singurătatea oferită de grădina Ghetsemani şi se prăbuşeşte în locul în care a văzut silueta prosternată a Mântuitorului, când transpiraţia însângerată I-a ţâşnit prin pori din pricina agoniei. Cuprins de remuşcări, Petru îşi aminteşte că dormea când Isus Se ruga în acele ceasuri înfricoşătoare. Inima lui mândră se sfâşie şi lacrimi de pocăinţă udă firele de iarbă pătate doar de curând de picăturile de sudoare însângerată a scumpului Fiu al lui Dumnezeu. El a părăsit acea grădină ca om convertit. În acel moment, era pregătit să arate milă faţă de cei ispitiţi. El fusese smerit şi putea arăta compasiune faţă de cei slabi şi greşiţi.” – Ellen G. White, Mărturii, vol. 3, pag. 416

Primele capitole din Faptele apostolilor ne oferă dovada incontestabilă a transformării lui Petru. Lucrarea lui de predicare şi de conducere a bisericii şi minunile săvârşite de el au fost extraordinare şi au dus la mântuirea multor oameni. De asemenea, activitatea lui a aşezat temeliile bisericii, ca trup al lui Hristos. Moartea lui, anticipată de Isus în Ioan 21,18, a fost socotită o onoare, fiindcă a murit în acelaşi fel ca Învăţătorul lui.

Te-au făcut căderile şi eşecurile tale mai sensibil faţă de căderile şi eşecurile altora? Cum poţi învăţa să le slujeşti oamenilor care trec prin suferinţe?

Iertare completă

8. Ce făgăduinţă avem în Rom. 8,1? Cum putem să ne-o însuşim?

Iertarea lui Dumnezeu este atât de înaltă, atât de adâncă şi atât de largă, încât este imposibil să o înţelegem pe deplin. Nici chiar actul de iertare al celui mai generos om de pe planetă nu se poate compara cu iertarea Sa. El este atât de desăvârşit, iar noi suntem atât de greşiţi; cu toate acestea, toţi putem primi iertare deplină în momentul în care cerem împlinirea făgăduinţelor în dreptul nostru, prin credinţă şi predare deplină.

9. Cum te ajută textele următoare să înţelegi mai bine iertarea lui Dumnezeu? Ps. 103,12 ; Is. 1,18 ; Mica 7,19

Biblia foloseşte imagini cunoscute din lumea materială pentru a ne ajuta să înţelegem semnificaţia unor noţiuni dificile. Din ceea ce cunoaştem, zăpada şi lâna sunt nişte exemple bune pentru albul imaculat; fundul mării este locul cel mai adânc pe care ni-l putem închipui; din punct de vedere geografic, cele mai îndepărtate puncte sunt estul şi vestul. Ele sunt câteva simboluri limitate ale iertării lui Dumnezeu.

Un vitraliu din Mănăstirea Elstow înfăţişează o scenă inspirată din Călătoria pelerinului, de Bunyan. Creştinul, personajul principal al cărţii, stă în genunchi la piciorul crucii. Povara grea a vinovăţiei lui îi cade de pe umeri şi lucrul acesta îi aduce o uşurare sufletească extraordinară. Creştinul spune: „A dispărut cu totul”. Povara nu mai este. Durerea pe care o aducea, ţepuşul ei, neliniştea şi ruşinea au dispărut pentru totdeauna!

Din cauza nedesăvârşirilor noastre, din cauza egoismului şi a modului în care îi tratăm pe ceilalţi, ne este greu să înţelegem iertarea desăvârşită, completă, a lui Dumnezeu. Putem pur şi simplu să o primim prin credinţă şi să ne rugăm: „Doamne, îmi mărturisesc păcatele cu smerenie înaintea Ta şi Te rog să mă ierţi şi să mă curăţeşti. Amin”.

Cum putem să ne asigurăm că păcatele noastre sunt iertate atunci când simţămintele noastre ne spun contrariul? Pe baza căror motive, putem să credem că suntem iertaţi, în ciuda simţămintelor noastre?

Studiu suplimentar

„Când păcatul încearcă să ia în stăpânire inima omului, când vinovăţia pare a copleşi sufletul şi a împovăra conştiinţa, când necredinţa întunecă gândirea, cine ne trimite raze de lumină? Harul cui este îndeajuns ca să supună păcatul şi cine ne oferă iertarea preţioasă şi ne şterge toate păcatele, alungând întunericul şi oferindu-ne speranţă şi bucurie în Dumnezeu? Isus, Mântuitorul care ne iartă păcatul. El este şi acum Apărătorul nostru în curţile cereşti; cei a căror viaţă este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu trebuie să se ridice şi să iasă la lumină, fiindcă slava Domnului a răsărit peste ei.” – Ellen G. White, Bible Training School, mai 1915 „Dacă i-ai greşit prietenului tău sau aproapelui tău, trebuie să-ţi recunoşti greşeala, iar datoria lui este să te ierte pe deplin. După aceea, trebuie să cauţi iertarea lui Dumnezeu, întrucât fratele pe care l-ai rănit este proprietatea lui Dumnezeu şi, prin faptul că i-ai făcut rău, ai păcătuit împotriva Creatorului lui.” – Ellen G. White, The Faith I Live By, pag. 128

Postat: 2.01.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]

A bătut la uşa ta Cineva !




563718-lgAm inteles candva ca Tu Doamne ne iubesti la fel pe toti. Atat pe cei credinciosi cat si pe cei pacatosi si mai ales ca ii iubesti la fel si pe cei din RAI cat si pe cei din IAD , atat pe cei vii cat si pe cei morti!

Chiar daca au ajuns acolo tu Doamne ii iubesti, chiar daca ti-au gresit, te-au ignorat, nu te-au crezut, nu au ascultat poruncile tale, chiar daca Te-au rastignit, Tu tot ii iubesti! Am stat si am cugetat iar, oare cum poti, sa nu tii minte raul..., cum poti sa ierti atata ?

Dar Tu Doamne esti Iubire si asta depaseste chiar si portile Iadului, rupe  zavoarele si lacatele de fier si de arama..., biruieste moartea, leaga cerul de pamant, eternitatea de nemurire, patrunde in inima noastra a pacatosilor, se sacrifica pentru noi, isi da viata pentru mantuirea nostra, indeparteaza altarele celor rai din inima noastra si mai mult de atata sta si bate la usa milostivirii noastre, la usa casei noastre, la usa inimii si a sufletului, neincetat..., si de cate ori o tinem inchisa?

<!--more-->

 

« A batut la usa ta cineva,

Si n-a raspuns nimenea

In tacerea negrei nopti

Sta un om si plange

Fata lui e numai rani

Piepul numai sange.

Cine esti strain pribeag , cine esti ?

De-al cui dor Tu pribegesti ?

Pentru cine Te-au brazdat

Bice fara numar ?

Ce povara ti-au lasat

Rana de pe umar ?

Eu sunt painea ce s-a frant lumii-ntregi,

Si sunt vinul Noii Legi.

N-am venit sa plang in drum rani usturatoare,

Plang pe cei ce pierd acum

Ultima chemare.

A batut la usa ta Cineva,

Hai deschide nu mai sta

Nu  lasa sa plece trist, poate niciodata,

Mana lui la usa ta,

N-are sa mai bata ! »

Vai de cate ori am auzit aceste versuri, de cate ori lacrimile imi vuiau pe fata? De cate ori te chem si acum Iisus iubit , hai vino iar Iisuse usa e deschisa, acum te astept cu toate portile deschise... ! Si stau si plang la usa casei mele , oare cand ma vei auzi Doamne ?

Am pierdut pe Domnul,

Doamne ce am facut, ajutorul meu!

Nu am vegheat cu grija, nu l-am pretuit

L-am pierdut si amarnic am pacatuit !

Doamne fara tine nu pot sa traiesc

Lasa-ma Iisuse iar sa te gasesc !

Si astept si iar astept, ziua si noaptea, nimic nu mai conteaza, numai Vino si la mine. La mine pacatoasa si nevrednica, cum sa cutez acum sa te chem, cand te-am lasat de atatea ori afara, cum sa mai am curajul sa te invit in casa mea care e atat de murdara ?

De cate ori mana ta Iisus iubit a baut la usa casei mele, a inimii mele ? De cate ori eu pacatoasa nu ti-am deschis...? De cate ori ai plecat trist si suferind, de cate ori iar te-am rastignit si iar si iar ?

De cate ori te-ai intors la mine si iar m-ai ajutat, de cate ori m-ai aparat de Razboinicii cei rai, si ai luat masa cu mine, de cate ori m-ai hranit cu Trupul Tau cel Sfant si cu Curat Sangele Tau, m-ai hranit Doamne  ca in veci sa nu mai flamanzesc!

De cate ori m-ai spalat de pacatele mele si m-ai curat decat zapada m-ai albit?

Ai stat in casa mea, Doamne si ai curati-o, mi-ai dat liniste si pace , iar inima mea si a Ta s-au unit batand ca si UNA, ce fericire era pe atunci... am uitat de toate si de toti , parca aveam nemurirea la picioare, si cata iubire simteam atunci, ma contopeam cu Tine si inimiile noastre bateau impreuna...cata armonie, dragoste si parca ingerii din cer cantau cu noi...!

Razboinicii au plecat, dar eu ce am facut ? Am crezut ca pot lupta si fara Tine , da am crezut ca pot sa ma opun lumii si fara ajutorul Tau, ca armele mele vor fii de ajuns !!

Usa mea iar am inchis si Te-am dat afara. Oare unde ai plecat ?

La mii de usi ai asteptat,

Dar nimeni nu s-a indurat

Si ai ramas in ger si azi,

Copil cu lacrimi pe obraz !

La ai tai Iisuse ai venit

Si nestiind nu te-au primit

Iar tu cu suflet plin de dor

Ai plans mereu de mila lor.

Batand mereu cu acelasi dor

La usi inchise cu zavor

Dar cati ti-ar mai deschide azi,

Copil cu lacrimi in obraz ?

Copilule  sarman copil,

Curat ca roua de april

De atata vreme tu petreci

La usa inimilor reci !

Unde esti Iisuse, acum nu te mai vad , e prea multa mizerie in jurul meu, si casa mea e prafuita, am parasit-o si am plecat sa caut in alte case, am uitat de ea, vai ce rau imi pare... Si ce am gasit acolo ? Prea multa dezamagire, prea multa lume care ma despartea de Tine, dar acum m-am intors, afara e cumplit razboi,  casa mea e inconjurata de Razboinici, unde esti ?

Cu ce arme sa ma apar ? Oare unde sunt parca aveam ceva in casa mea..., mi-ai dat candva arme  si le-am pastrat in casa inimii mele, dar am uitat de ele!!

Si caut si iar caut , off parca le zaresc, undeva intr-un colt al casei mele si in inima mea, da acolo sunt, ce fericire...vai ce fericire. Dar oare cine este langa ele?

Ingerul meu pazitor, care nu a uitat de ele si asteapta sa imi sara in ajutor ! Doar o strigare si e langa mine, dar un gand si un cuget si un dor parca ma incoltesc, cum am uitat de El si oare cat a asteptat sa il strig din nou ! Si chipul bland spre mine se indreapta si imi da putere nimic nu e pierdut, imi intinde mana si imi da o arma !

Armele mele prafuite de prea multa vreme si ruginite, cum am putut sa uit de voi? Veniti la mine, de acum nu mai sunt singura sunt cu voi in fiecare zi, o sa va pastrez in casa mea , si o sa ma apar cu voi !! Te strig Doamne si lupt, si iar te strig !!

Ajuta-ma Iisuse unde esti ?   ma ataca din toate partile, casa mi-au inconjurat, uite-i cum intra pe usa , vai ce repede patrund in casa mea, Doamne unde esti ? Usa mea am lasat-o deschisa pentru Tine ..., si alerg incoace si incolo , si fug la usa si te strig in noapte . Vino la mine, numai Tu ma poti scapa !! si plang si strig , sunt istovita  cat de puternici sunt , isi incordeaza arcurile lor si ma cauta ca sa ma sageteze in inima, vai uite intra si pe ferestre le-au spart  si patrund inauntru se pun la masa mea...!

Ajuta-ma Doamne unde esti ?

« Domnul este luminarea mea si mantuirea mea , de cine ma voi teme? Domnul este aparatorul vietii mele de cine ma voi infricosa? Cand se vor apropia de mine cei ce imi fac mie rau, ca sa manance trupul meu...Nu ma voi teme de mii de popoare care imprejur ma impresoara,caci Tu Doamne esti cu mine.

De s-ar randui impotriva mea ostire, nu se va infricosa inima mea, de s-ar ridica impotriva mea razboi, eu il El nadajduiesc !

Nu ma voi teme de ce-mi va face mie omul, ca Tu Doamne esti cu mine !»

Si ies iar la usa casei mele si Te caut si Te strig..., ma uit in jur, si parca Te zaresc , dar esti Tu oare ?, da Tu esti si vii pe nori ,  spulberi cu suflarea ta tot ce e in cale  si Razboinicii se ingrozesc de atata Putere si lumina , si dispar  tot asa de repede pe cat au venit!

Iarta-ma !! Stii ca Te iubesc ...eu pacatoasa nici ochii nu cutez sa ii mai ridic din pamant si caut in inima mea un coltisor sa ma ascund de Slava Ta , dar nu gasesc , vai totul e lumina oriunde ma ascund Tu ma vezi,  si ma chemi la Tine , ca sa nu mai ratacesc calea si ma privesti duios si lin...si plang incet...in sfarsit ai venit iar la mine, nu m-ai uitat si ma acoperi cu dragostea Ta, cata bucurie ..., as sta asa o vesnicie , nu mai pleca ramai la mine IIsuse, curateste-mi casa mea si o lumineaza, sa ii pot primi pe toti prietenii Tai sa stam impreuna la masa!

Si te chem in casa mea , Vino Iisuse,  nu mai pleca de la mine, stai la masa mea !! Cat de fericita sunt ca esti cu mine si inima mea parca vibreaza de atata dragoste in jur,  cata lumina ! Stiu ca acum esti cu noi pana la sfarsitul veacurilor si imparatia Ta este imparatie vesnica !

Si cata bucurie, din nou parca aud ingeri cantand cu glasul lor dulce.

Slava Tie Hristoase Dumnezeul nostru, nadejdea noastra Slava Tie !

Sfant Sfant e Numele Tau !


Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni