Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata
Postat: 10.06.2012 - 0 comentariu(i) [ Comentariu ] - 0 trackback [ Trackback ]
Biografie
"S-a nascut la 27 ianuarie 1910, in catunul Giurgeni, comuna Corni din judetul Tecuci. Parintii sai, Mihai si Maria Pascu, erau oameni modesti, tarani cu frica lui Dumnezeu.
Artistul pastreaza multe amintiri din perioada copilariei pe care o descrie mai tarziu in Jurnalul sau tinut din 1964 si pana in 1970, an in care este arestat. Multe dintre aceste amintiri sunt legate de perioada tulbure a razboiului vazute prin ochii unui copil de 6 ani, precum plecarea satenilor si a tataului pe front, imbolnavirea bunicilor de tifos si moartea buncii Maria, venirea rusilor, adanca durere a bunicului pentru pierderea pe front a fiului Vasile manifestata prin compunerea de doine si poezii.
Dragostea pentru Dumnezeu si credinta, pe care le-a avut tot restul vietii ii este de mic insuflata, atat de catre parinti cat si de bunicul sau"
- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
A absolvit in anul 1934 "Academia de Arte Frumoase"- Iasi , sectia Pictura , fiind premiat cu medalie de argint . A fost student la clasa profesorului Octav Bancila . Dupa absolvirea "Academiei de Belle Arte" a fost profesor de desen si caligrafie la Scoala Normala din Vaslui, intre anii 1934 - 1935. Intre 1935 - 1939 - profesor de desen si caligrafie la liceul "Cuza Voda" din Husi .
"Desi era considerat prea tanar, sustinut insa de Partenie Ciopron, care a vazut inca de atunci in tanarul si entuziastul artist un viitor mare pictor de biserici, i se elibereaza prima autorizatie de pictura pe teritoriul Moldovei si Sucevei.
Anul 1935, cat inca mai era profesor, poate fi numit anul de debut in pictura bisericeasca a lui Vasile Pascu. Prima data se urca pe schele la Biserica Manastirii Precista (Maica Domnului) din Vaslui, alaturi de pictorul Sebastian Constantinescu din Arges. A fost o perioada fericita din viata lui, asa cum noteaza si in Jurnal:"Cat am pictat la Maica Precista m-am simtit ca un fericit eram nebun de bucurie ca pot si eu invata aceasta bransa atat de frumoasa. Aici vedeam toata fericirea si importanta vietuirii pe schele, muncind inspirat si vesel". Timpul petrecut la Vaslui si-l aminteste cu multa placere asa cum noteaza si in Jurnal:"Zilele petrecute la Vaslui atat ca profesroe, cat si ca pictor-ucenic le socotesc ca fiind cele mai stralucite zile din viata mea. Am avut o satisfactie nebuna cat am stat pe aceste meleaguri ale lui Stefan cel Mare. Zilnic zburam, parca eram un inger fericit, desi eram maruntel de statura, nedezvoltandu-ma din cauza mizeriei prin care am trecut prin viata de student la Iasi"- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu

In perioada 1934-1940 picteaza biserica din Lipovat, alaturi de Sebastian Constantinescu, face desenele, in stil renascentist, pentru Schitul Voivodina din Husi, iar in 1939 picteaza biserica Sf. Dumitru din Barlad. Cat timp este concentrat la Ismail face peste 500 acuarele, pe care le imparte la ofiteri, subofiteri si secretari ai regimentului.

In anul 1940 ,in urma unui examen la Ministerul Cultelor si Artelor, obtine autorizatia de pictor bisericesc-calificativul foarte bine pe intreaga tara, "atat la proba scrisa cat si la cea practica ce a constat in pictarea unei compozitii in ulei (scena Iisus in padurea Ghetsimani) si copierea unei icoane vechi. Verona l-a intrebat de ce nu a tratat un subiect mai usor, ca doar e tanar, iar el a raspuns: "Tocmai pentru ca-s tanar, trebuie sa pictez ceva mai greu, altfel cum voi putea picta o biserica? Atestatul de pictor bisericesc il obtin doar el si pictorul Robea, cel mai invarsta candidat. Printre examinatori au fost Arthur Verona, Gheorghe Popescu, Arutiun Avachian, Gheorghe Rusu."
- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu

Pe 10 noiembrie 1940 in urma cutremurului are un vis in care ii apare Iisus Hristos: "Iata, Vasile, asa cum am stat eu pe Cruce, tu sa-mi faci o troita mare, s-o pictezi, caci si orasul acesta loc istoric este" . Construieste troita care va avea 7 m inaltime cu 3 brate verticale si orizontale, toate pictate: pe o fata scena Rastignirii, unele Praznicare, in medalioane Sfintii Mucenici, iar pe cealalata parte Maica Domnului, alte Praznicare si Cuviosi in medalioane.

"In 1942 este chemat la Tiraspol, la Regimentul 28 Infanterie, pe front, sub comanda colonelului Alexandru Batcu, care, auzind de talentul sau, il roaga sa picteze biserica parasita din satul. Vizirica. Vestea despre lucrarea minunata de la Vizirica s-a raspandit in toata Odessa pana la Stalingrad. Numerosi generali au fost curiosi sa vada biserica. Mai intai a venit generalul Vladescu, aflat in acea perioada la Berizowca cu Divizia 15, si i-a oferit tot sprijinul de care avea nevoie ca sa continuie lucrarile daca ar fi fost chemat pe front. Duminica 26 octombrie 1942 are loc sfintirea bisericii, despre care se scrie in ziarele din Odessa, si se vorbeste in conferintele civile si militare. La eveniment au venit de la Odessa mitropolitul Efrem Tighineanu, 28 preoti militari, generalul Vladescu, colonelul Batcu, generalul Atanasiu, tatal pictorului, Nicuta, viitoare sotie, preotul Ivan, colonelul Duckhom, sotia maresalului Antonescu si multi delegati ai guvernului A fost felicitat de catre toti generalii, delegatii guvernului si soldatii Regimentului 28 si s-a vorbit foarte frumos de el.
"In seara aceleasi zile, orele 18 a avut loc si logodna cu Nicuta, urmand ca la Focsani sa se faca si cununia religioasa. (26 octombrie 1942). Nasii au fost chiar colonelul Batcu si sotia. Ceremonia a fost impresionanta, biserica a fost arhiplina, toti militarii tineau in mana lumanari aprinse ca la Pasti iar localnicii rusi priveau curiosi obiceiul romanesc de nunta. Se incheie astfel un capitol important in viata pictorului Vasile Pascu, care la 32 de ani isi intemeiaza o familie si stie cu certitudine care este drumul pe care sa-l urmeze in viata. Daca odata cu pictarea bisericii din Vizirica a crezut ca a atins apogeul carierei sale de pictor, anii care au urmat i-au dovedit ca nu era decat la jumatatea drumului catre varful muntelui.

Intre anii 1942-1947 nu se cunoaste activitatea artistica a pictorului, dar sunt doua momente importante in viata noii familii si anume nasterea celor doua fete: Lenuta pe 30 septembrie 1943, cea care va alege acelasi drum de pictor de biserici, chiar daca pentru o periaoda scurta de timp, si Mioara la 13 noiembrie 1946.

"Intre anii 1947-1948 un loc aparte in viata artistului il ocupa situatia Schitului Rogoz Recea, Comuna Candesti si mai ales a maicilor de acolo. Plin de credinta care l-a insotit toata viata isi propune sa duca la indeplinire porunca Maicii Domnului, si anume pictarea a 40 de sfinte icoane cu reprezentarea Nasterii Maicii Domnului si distribuirea lor in 40 de parohii. Sfanta misiune are ca scop strangerea de fonduri pentru refacerea complexului bisericesc de la Recea. "Sa se faca aceasta lucrare pentru salvarea sufletelor tuturor eroilor romani, pentru salvarea crestinismului de pe glob si pentru salvarea neamului romanesc. Aceasta lucrare o cer sfintii ingeri si eroii nostri, iar Maica Dmnului porunceste Maicii Iuliana de la Schitul Rogoz dandu-i ca sprijinitor pe pictorul Vasile Pascu. Iar acestor ostenitori intru aceasta lucrare sa nu le lipseasca rugaciunea, mersul la sfanta Biserica sa fie regulat, postul si fapta cea frumoasa ca si sfatul bun."",- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu

"Marti 8 martie 1949, ora 7 a.m se naste al treilea membru al familiei Pascu, Mihaela. In vara anului 1949 incepe pictarea in tempera a bisericii din Obrejita, Ramnicul Sarat. In data de 10 iulie este sfiintita de catre PS Episcop Antim Anghelescu al Buzaului impreuna cu un sobor de 12 preoti. Primeste multe laude din partea tuturor pentru frumusetea picturii."- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
Picteaza crucifixul din stantul altar de la biserica dibn Nicoresti, Tecuci, si o serie de icoane pentru manastirea Mosinoaia si biserica parohiala Salcia Noua. Incepe pictura la biserica Sf. Precista din Focsani.

in 1950 picteaza doar iconite pentru intretinerea familiei. In septembrie aceluias an, pleaca pentru a incepe lucrarile se spalate, razuire si renovare a picturii bisericii Sf. Nicolae din Matca, Tecuci.

In 1951 Ministerul Cultelor si Artelor se transforma in Departamentul Cultelor trecand in grija Patriarhiei Ortodoxe Romane ,astfel Vasile Pascu da din nou examen de recalificare obtinand calificativul exceptional. "Luni, 26 martie sustine examenul oral pentru obtinerea licentei de pictura in fata comisiei prezidata de catre domnul arhitect Berechet. A impresionat intreaga comisie prin raspunsurile pe care le-a dat la proba orala, acestea fiind adevarate predici, demostrand profunzimea si buna intelegere a invataturilor crestine. A obtinut calificativul exceptional. Proba practica a constat in pictarea in fresca a scenei Sfantul Ilie hranit de corb la biserica Radu Voda. Sambata 21 aprilie s-a incheiat examenul in urma caruia a obtinut din nou, cu multe laude, autorizatia de a picta biserici, bucuria din aceasta zi fiin dublata de nasterea la 6 seara, a celui de-al 4 -lea copil si primul baiat al familiei Pascu, Silviu Gheorghe" - bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu "

"Vineri 18 iulie 1952 termina pictura bisericii din Corni, iar pe 6 iulie, participa la concursul pentru lucrarea de la Biserica Sfintii Voievozi din Vanatori, Putna, monument istoric, construita in secolul al XVIII-lea in timpul domniei lui Constantin Mavrocordat. Castiga licitatia si incepe lucrarile in data de la 28 iulie."- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
In 1953 picteaza catapeteasma bisercii din Giurgeni, 6 icoane praznicare si icoana Maicii Domnului, incepe pictura in fresca a a bisericii din Giurgeni, picteaza in tempera altarul de la biserica din Cotofenesti, picteaza in ulei pe panza Biserica Cuvioasa Paraschiva din Barcea Noua, langa Tecuci, pictura in tempera de la Biserica Sfintii Imparati din Mandresti, langa Focsani.

"Anul 1954 este din nou o mare bucurie pentru familia Pascu pentru ca marti, 23 februarie, la ora 8 seara, se naste Eugenia, al cincilea copil, care va fi botezat duminica, 23 mai de catre arhitectul berechet impreuna cu sotia" - bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
In acest an merge la biserica Balcuta, Sascut pentru spalare si renovarea picturii in ulei executata de pictorul Th. Zima, incepe pictura in fresca la biserica din Vulturul de Jos, raionul Liesti, Galati.

In 1955-1958 picteaza icoanele de la catapeteasma bisericii din Draganesti, Tecuci, spala, renoveaza si picteaza din nou Biserica Sf Pantelimon din Beresti, Sascut, picteaza frontispiciul bisericii din Manjesti, Vaslui, incepe pictura in fresca la biserica Sf Imparati din Movilita, Panciu, picteaza praznicarele pentru biserica Sf Nicolae Cotesti, picteaza peste 100 de iconite praznicare, picteaza biserica Sfintii Mucenici Haralambie, Gheorghe si Dumitru din parohia Laza, Vaslui, picteaza in tempera insolubila Biserica Sf Gheorghe Nordin din Focsani. "La aceasta lucrare din urma a fost foarte impresionat de gestul pe care l-a facut preotul impreuna cu enoriasii. La aceasta biserica fiind multa credinta si dragoste, duminica 2 septembrie preotul, cu poporul in genunchi, dupa sfanta Liturghie, s-au rugat pentru bunul mers al picturii, apoi preotul a cuvantat exprimandu-si bucuria ca au angajat un pictor care va face o lucrare foarte buna""- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu

Intre 1959-1962 doneaza scolii medii nr. 2 de fete AL.I.Cuza tabloul cu"portretul domnitorului Al.I.Cuza" si "Portretul lui Mos Ion Roata" (1959), isi dedica o perioada picturii de sevalet, la sf anului 1959 incepe pictura in fresca la biserica Sf Voievozi din Albesti Delesti, raionul Vaslui, spala, renoveaza si picteaza biserica Sf. Ilie din Braila, picteaza in tempera cu ou biserica fosta greco-catolica trecuta in folosinta bisericii ortodoxe, de la Tauti. In 1961 picteaza tabloul istoric "Mihai Viteazul refuza birul turcilor" si cateva panouri pentru Liceul de fete Al.I.Cuza cu tema "1907 si alegerile de pe vremea lui Caragiale", picteaza biserica Adormirea Maicii Dmnului de la Gherla, jud Cluj, picteaza gratis aceasta biserica "pentru ca Maica Dmnului acum 400 de ani s-a aratat unui cioban si a spus sa se faca aici un altar" "In a 3-a zi de Paste, episcopul Teofil al Clujului viziteaza manastirea si ramane impresionat de frumusetea picturii" - bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu. In 1961 a spalat si renovat biserica Sf Ioan din Vaslui ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1490, incepe pictura in fresca a bisericii Sfintii Voievozi Noi din Cernatesti, Buzau, incepe pictarea in fresca a bisericii Sf Voievozi, cartier Serbanesti, Bacau, il cunoaste pe Virgil Neagu, pe atunci student in anul III la Belle Arte. In aceste an este numit profesor la Scoala Populara de Arte Plastice din Focsani, la sf acestui an face devizul pentru spalarea s renovarea picturii de la biserica Sf Mina din Braila si trimite 12 lucrari, ulei, acuarele, tempera pentru a fi expuse la Iasi la expozitia interregionala si la Galeriile Fondului Plastic. In 1962 incepe lucrarile la biserica Sf. Nicolae Copou, Iasi, pictura in fresca, in stil mozaic.
"Pe 17 aprilie 1962 il cunoaste pe Corneliu Baba, care a pictat icoanele de pe catapeteasma si primeste multe cuvinte de admiratie din partea lui, considerand picturea realizata de Vasile Pascu cea ma frumoasa pictura din Iasi. De asemenea, Cicerone Iordachescu, decan si profesor la Facultatea de Teologie, licentiat in fillozofie, l-a vizitat in numeroase randuri, urcandu-se chiar pe schele pentru a urmari indeaproape pictura"- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu

In 1963 termina fresca din pridvorul bisericii Sf. Nicolae Copou, unde pentru 2 saptamani este ajutat la pictura su de fetele lui, Lenuta si Mioara. In noiembrie incepe pictura la bisrcica Sf. Spiridon din Galati, ilusteaza in desene in tus cartea cu proza lui Ion Creanga versificata de profesorul universitar din Iasi, Constantin Oiescu.

in 1964 incepe pictura Schitului Bucium din Iasi, Paraclisul Mitropoliei, construit in 1853, unde este vizitat de arhiepiscopul Iasului si mitropolitul Moldovei si Sucevei Iustin Moisescu. "Pe 27 mai 1964 Studiourile Sahia filmeaza pentru realizarea documentarului in culori "Vechi si nou in RPR"despre picturile de la Voronet, Sucevita, Cetatuia. Pentru noile picturi este luat exemplul picturii din Bucium, pictorul Vasile Pascu fiind considerat continuatorul celor vechi"- bibliografie album VASILE PASCU O VIATA PENTRU ARTA - autor Roxana Barbulescu
face cate schite si acuarele dupa natura in zonele unde picteaza biserici.

In 1965 picteaza 16 iconite pentru parohia din Nereju, Vrancea si 2 iconite parohia din Rastoaca., a pictat Autoportretul ulei pe panza si "Cuza unind pe cei doi soldati", ulei pe hartie, care l-a donat livelui de fete AL.I.Cuza.Picteaza biserica Horea din Sanislau, Maramures, unde este ajutat de fica lui Lenuta, la terminarea picturii, iar la sfiintire au participatI.P.C. Arhim. dr. Paul Augustin, vicar eparhial si PS Tit Simedrea. Incepe pictura la biserica Sf Gheorghe din Sadova, aici le are ca ajutoare pe Mihaela si Gina, fetele mai mici, aceasta biserica este inclusa pe harta turistica a zonei. Pe 1 noiembrie este chemat sa spele si sa renoveze pictura din anii 1940-1941 realizata de pictorii Teodorescu Arges si Tabacu la Biserica Dmineasca Adormirea Maicii Dmnului din Barlad. In octombrie lucreaza gratuit la spalarea si renovarea picturii in ulei de la biserica Sf Spiridon din Focsani, monument istoric.

In 1966 incepe pictura la biserica Arhanghelii Mihail si Gavril din Carei, construita in 1752, incepe pictura in fresca la biserica Nasterea Domnului "negustor"Nicoresti, Tecuci - monument istoric. Vin sa vada biserica pictor Iosif Vassu si delegatul Sfintei Episcopii a Buzaului, parintele inspector Marin Negulescu, dandu-i calificativul 'foarte bine". In octombrie a lucrat la spalarea si restaurarea pictruii in ulei alui Constantin Luchian din 1916, de la biserica Sf. Dumitru din Negra Sarului, Suceava, unde a lucrat gratis. Incepe pictura bisericii Sf Pentru si Pavel din Panaci - Catedrala Muntilor, Vatra Dornei. Pictura este receptionata de pictorul Coroilan Munteanu din Cluj si protopop Valerian Ghenghea si este considerata exceptionala. Picteaza peste 100 de peisaje in tempera, acuarela si ceara. Este rugat sa refaca pictura catapetesmei de la Dragoiasa Paltinis. Picteaza gratuit in ceara la biserica Nasterea Maicii Domnului din Vatra Dornei, fosta biserica luterana, este prima lucrare in ceara.

In 1967 primeste sa continuie pictura inceputa de Titel Benea (decedat) la biserica Sf. Cuvioasa Paraschieva din Buzau, incepe pictura bisericii Sf Voievozi din Baba, Tg Lapus, este pentru prima data cand picteaza integral in ceara, in 1968 este sfiintita de insusi PS Teofil Herineanu al Clujului.

In 1969 picteaza biserica Sf Voievozi de la Poiana Stampei, Suceava, in ceara pe panza prinsa pe panouri de lemn. Incepe pictarea in fresca a bisercii din Iacobeni, Suceava, lucreaza impreuna cu Lenuta, fiica sa. In septembrie pleaca la iasi pentru a incepe pictura la biserica Sf Constantin si Elena, construita in 1814 de Gheorghe Catargiu.

"Pe 6 aprilie 1971. tribunalul Militar Iasi il condamna la 10 ani de detenti, fiind invinuit pentru infractiunea de propaganda impotriva oranduirii socialiste, act 166. 2 CP, sentinta 103. Un an mai tarziu, in august, este gratiat.
Pe 30 decembrie 1978 moare in mijlocul familiei si se ridica la ceruri, in radul celor drepti"

A pictat circa 107 biserici in tehnicile - ulei,tempera,fresca si ceara.

Toate date le puteti gasi in bibliografia Albumului "Vasile Pascu o viata pentru arta"autor Roxana Barbulescu, pe site: http://vasilepascu.webs.com/

Citatele din text sunt extrase din Jurnalul nepublicat al pictorului (1964-1978)

http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-expozi-ie-de-pictura-si-lansare-de-album-vasile-pascu_2_129051.html

http://www.youtube.com/watch?v=DUAjbZ1jBDw


Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni