Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   tinuta la manastire (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16591)

Dumitru73 28.06.2013 16:39:39

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 524657)
Probabil se referea la libertatea de exprimare prost aleasa in cazul acesta"particular"!
Directorul general are sedinte cu diversi colaboratori,clienti,viitori angajati;are vizite neasteptate uneori reprezentanti media,nu se cade sa se imbrace"comod","lejer" sa-l confunzi cu soferul!

Nu stiu care este legatura cu democratia,caci acest tip de regim politic vine din Occident iar oamenii de acolo se imbraca in conformitate cu nivelul lor profesional.

nu lucrez într-o corporație. deși avem câteva sute de angajați.
iar majoritatea întâlnirilor dir. gen. sunt în calitate de cumpărător, așa că ținuta nu prea contează.

Dumitru73 28.06.2013 16:47:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 524661)
Nu stiu sa fi cunoscut o femeie care sa aiba atasament de pantaloni din motiv de tulburare de gen.

Ba chiar dimpotriva, de cand cu moda "mulaciunilor" (vorba colegului) care le vezi la cele mai neasteptate varste se pare ca asa inteleg, mai nou, femeile, sa-si expuna "feminintatea".

apropo de mulăciuni. citeam de curând, ca o revista a jucat o festa cumparatorilor.
a publicat niște poze cu bărbați și femei, ce aveau ca pantaloni niște ... picturi, body-painting.
pozele, erau făcute în așa fel încât sa nu arate goliciunea.
surpriză a venit o dată cu mulțimea de solicitări ale cititorilor, care cereau sa li se,spună unde găsesc aceste haine.

Yasmina 28.06.2013 17:25:41

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 524816)
nu lucrez într-o corporație. deși avem câteva sute de angajați.
iar majoritatea întâlnirilor dir. gen. sunt în calitate de cumpărător, așa că ținuta nu prea contează.

Am inteles!
Poate de aceia si femeile respective vin in slapi si"la cracii goi".

Desi eu am si experienta lucrului intr-o corporatie ,unde femeile nu se puteau abtine sa nu vina cu fuste stramte si scurte sau cu bluze foarte decoltate-in special cele trecute chiar de 30 de ani,care erau sub influenta nefasta a numaratorii inverse!
Nu stiu cum se facea insa cele lipsite de educatie sau experienta profesionala se imbracau cel mai scandalos,de parca doreau sa compenseze cumva lipsurile.
Imi amintesc ca intr-un an de 8 Martie am fost cu colegele intr-un local si una dintre ele a fost confundata cu o prostituata de catre un arab ,intreband-o cu cat vinde seara?Iar noi venisem acolo direct de la serviciu,inchipuiti-va cum era imbracata/dezbracata doamna !

Yasmina 28.06.2013 17:29:29

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 524818)
apropo de mulăciuni. citeam de curând, ca o revista a jucat o festa cumparatorilor.
a publicat niște poze cu bărbați și femei, ce aveau ca pantaloni niște ... picturi, body-painting.
pozele, erau făcute în așa fel încât sa nu arate goliciunea.
surpriză a venit o dată cu mulțimea de solicitări ale cititorilor, care cereau sa li se,spună unde găsesc aceste haine.

Eu nu inteleg de ce nu umbla dezbracati daca isi doresc atat sa-si arate si sa sugereze altora ideea despre goliciunea lor?

Nastya 28.06.2013 19:46:58

Din "istoria" pantalonului

<<Este logic să presupunem că pantalonii erau deja purtați de oamenii din latitudinile nordice.

Mai târziu, în Europa au fost purtați de popoarele nomade, ei fiind foarte utili în echitație. În special, printre primii nomazi au fost sciții, perșii și apoi hunii și germanii. Inițial, fiecare pantalon era separat, astfel în mai multe limbi numele acestui tip de îmbrăcăminte este un plural substantiv sau un număr dublu.

În Roma antică, pantalonii inițial erau considerați drept haine barbare, dar în timpul războaielor cu barbari, necesitatea de a se proteja împotriva iernilor reci, cu zăpadă, i-a nevoit pe legionari să-i împrumute, apoi și de către romanii obișnuiți. Popularitate au dobândit în special pantalonii scurți puțin vizibili sub haina tradițională romană.

Cuvântul "pantaloni" (Brock) a existat la gali, aceștia i-au numit pantaloni. De aceea, romanii au numit o parte din Galia, Galia Brokata ("Galia în pantaloni").

În Extremul Orient, spre deosebire de Europa, în mod tradițional pantalonii erau purtați, nu numai de bărbați, ci și de femei, însă pantalonii pentru femei serveau drept lenjerie de corp (iar absența pantalonilor sub fusta era un lucru indecent).

În China antică, pantalonii inițial au fost considerați drept haine barbare, iar apoi, odată cu apariția de cavaleriei, au câștigat rapid popularitate. În contrast cu Orientul Mijlociu și Asia Centrală, pantalonii erau purtați de femei, nu numai ca lenjerie de corp, dar și în loc de fustă.

În Japonia medievală, pantalonii largi - hakama - de obicei, oamenilor obișnuiți le-a fost interzis să-i poarte, fiind permis numai la ocazii foarte solemne, cum ar fi la o nuntă.

Deoarece pantaloni au fost de fapt un indicator al statutului social, erau purtați numai de samurai, curteni, de asemenea de aristocrația cea mai mare.>>

<<Bazat pe Deuteronom 22:5 în Biblie ("Femeia să nu poarte ceea ce poartă un om"), unele grupuri, cum ar fi Menoniții, Amișii, Hutteriții, unii baptiști, câteva biserici a lui Hristos, și a altele cred că femeile nu ar trebui să poarte pantaloni, dar numai fuste și rochii.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pantalon

Nastya 28.06.2013 19:55:02

In Sfanta Scriptura se vorbeste despre imbracamintea diferita: barbat/femeie, la Deut.22,5

<<Femeia să nu se îmbrace în haine bărbătești, nici bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeiești; că tot cel ce face aceasta e urâciune'n ochii Domnului, Dumnezeului tău.>> (Deut. 22,5)

Biblia este bineinteles cartea pentru toate timpurile.

Deci, daca am citit putin despre istoria aparitiei pantalonilor, am aflat ca in diferite timpuri si in diferite tari, panatalonul a „imbracat” doar femei, sau doar barbati sau, mai de curand, si femei si barbati.

Vorbind exclusiv despre purtarea pantalonilor, cred ca orice om care stie cate ceva despre supraponbderabilitate si/sau obezitate, stie ca persoanele supraponderale sau obeze au mari probleme (fac răni pe partea interioara a coapselor) daca nu poarta pantaloni. Deci, in asemenea situatii, pantalonul este salvator.

In privinta tinutei in Biserica sau la manastire, cred ca si mirenii si preotii si calugarii ar trebui sa aiba masura in ceea ce resping, primesc, cer sau recomanda.
Oricine merge la Biserica duminică de duminică a vazut ca sunt femei cu fusta lunga (poate prea lunga) cu bluza si cu o esarfa, șal etc. pe cap.

Dar!

Se intampla ca fusta sa fie transparenta, bluza la fel, decolteul generos, esarfa fluturand cand cade cand se transforma in evantai cand e prilej de asezare si reasezare....

Am vazut femei cu fusta sau rochie mulate pe corp, mai mult descoperind decat acoperind.

Am vazut persoane (chiar si barbati) cu pantaloni care se imbraca cu incaltatorul. Am vazut barbati care vin in bermude si slapi si usoare urme de tricou.

(Vedeti?? N-ar trebui, dar mai vezi si toate astea. Ar trebui sa fie tot gandul si toata trairea doar la Slujba Sfintei Liturghii.)

Poate n-ar fi rau sa intelegem ca tinuta potrivita este tinuta decenta, cu bratele mai acoperite, fara decolteu generos, fara ciucuri la basmale. Iar la barbati, tot ce inseamna decenta si bun simt.
Iar pantalonii (acolo unde nu pot fi inlocuiti din motive de sanatate) sa fie acceptati.

Eu nu fac reguli noi.

Dar sa incercam sa nu uitam:
1. si noi am fost tineri/tinere (si poate n-am uitat cu gandeam; eu n-am uitat).

2. si noi am fost la inceput de drum (multi poate si dupa 20 de ani de mers la Biserica sunt/suntem tot la inceput).

3. credinta in Dumnezeu inseamna respectarea tuturor poruncilor; cei care dau sfaturi intransigenti si neinduratori, chiar au ajuns la capatul drumului? Chiar sunt asa de aproape de sfintenie? Nu mai au de lucrat cu ei insisi? Dar asa, un pic de iubire n-ar putea sa transpara din sfaturile pe care le dam?

Dumitru73 28.06.2013 20:00:02

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 524821)
Am inteles!
Poate de aceia si femeile respective vin in slapi si"la cracii goi".

Desi eu am si experienta lucrului intr-o corporatie ,unde femeile nu se puteau abtine sa nu vina cu fuste stramte si scurte sau cu bluze foarte decoltate-in special cele trecute chiar de 30 de ani,care erau sub influenta nefasta a numaratorii inverse!
Nu stiu cum se facea insa cele lipsite de educatie sau experienta profesionala se imbracau cel mai scandalos,de parca doreau sa compenseze cumva lipsurile.
Imi amintesc ca intr-un an de 8 Martie am fost cu colegele intr-un local si una dintre ele a fost confundata cu o prostituata de catre un arab ,intreband-o cu cat vinde seara?Iar noi venisem acolo direct de la serviciu,inchipuiti-va cum era imbracata/dezbracata doamna !

piua ... cred ca am spus ca era fostul loc de muncă, la cu șlapii și "cracii goi".
părerea mea este ca ai dreptate, în ce privește proportia dintre nivelul educației și decentă îmbrăcăminții.
atenție! poți sa fii incredibil de sexy, fără sa arati ceva.

Nastya 28.06.2013 20:04:05

Ar mai fi ceva. Sa incercam sa nu fim ipocriti. Mantuitorul Hristos S-a luptat cel mai mult cu fatarnicia, ipocrizia.

Asistam, de-a dreptul bombardati de presa, TV, internet, la tot soiul de logodne oficiate in Biserica noastra (chiar daca cei ce se logodesc sunt la a doua sau chiar a treia „casatorie”, au deja copii etc. Ce fel de logodna o mai fi?). Logodne sau nunti tinute in aer liber, pe malul marii etc.

Asistam la nunti oficiate in Biserica noastra unde nuntasii dau pe afara de lux si opulenta, rochii si haine de la cele mai mari case de moda; rochiile, bluzele sunt transparente sau foarte mulate pe corp; decolteurile lasa sa se vada cu generozitate silicoanele; brate goale, bijuterii de tot felul, farduri peste farduri, parfumuri scumpe etc.

De ce incercam sa vedem doar o parte a problemei(daca e o problema)? Daca vrem sa fim crestini, asa, cum scrie in legi, sa vorbim si despre nunti, rochii, voaluri, cercei, inele etc. Daca nu, atunci sa avem masura si decenta si sa lasam pietrele: „Cel fără păcat dintre voi să arunce cel dintâi cu piatra asupra ei“.(Ioan 8,7)

Nu cred ca femeile trebuie sa se imbrace in sac, poale fara sfarsit; sa umble neingrijite si șleampate.

Nu cred ca o bijuterie discreta este anticrestina. [Eu nu port cercei si n-am purtat niciodata nici macar cercei cu clips (dar e problema mea); dar am purtat, la timpul potrivit cate un inel (sau inele) de argint si bratari si ce se mai purta pe vremea The Beatles, sau Janis Joplin sau Woodstock.] Nu cred ca am devenit mai pioasa sau mai crestina cand am renuntat. Am renuntat pentru ca au trecut si varsta si silueta care imi permiteau sa port. Si m-am straduit si ma straduiesc sa nu fiu penibila.

Nu cred ca lumea ar fi mai buna sau mai crestina daca am fi cerniti cu totii. Cred ca bunul simt si decenta sunt necesare in tot ceea ce facem.

Si ar mai fi ceva.

Sfintele Sinoade au stabilit reguli. Reguli pe care trebuie/ar trebui sa le respecte toate lumea: mireni, clerici, monahi.

Uitati ce spune Canonul 16 al Sinodului al VII-lea Ecumenic:

<<Canonul 16 : "Orice lux si impodobire trupeasca este straina de randuiala si asezarea preotiei. Deci episcopii sau preotii care pun pe ei haine stralucitoare si aratoase, trebuie sa se indrepte, iar daca staruie, sa se supuna mustrarii". >>

http://www.crestinortodox.ro/drept-b...nic-69936.html

Sau, in forma lui originala, sunand asa:

<<CANON 16
Tot Luxul, și împodobirea trupului, străine sunt de Ieraticeasca rânduială.
Deci, Episcopii, sau Clericii, cei ce se împodobesc pe sineși, cu haine strălucite și luminate, aceștia trebuie a se îndrepta. Iar de ar stărui, să se dea certării.

Așișderea și cei ce se ung cu mirodenii. Și fiindcă eresul prihănitorilor de Creștini, rădăcina amărăciunii în sus odrăslind, spurcăciune s-a făcut Catoliceștii Biserici, și cei ce l-a primit pe acesta, nu numai zugrăviturile Icoanelor le-au urât, ci și toată evlavia o au lepădat, de cei ce viețuiesc cu cucernicie și cu evlavie îngreuindu-se. Și s-a plinit la ei cea scrisă: "Urâciune este păcătosului, cinstirea de Dumnezeu"; [Sirah 1: 24].

Deci de se vor afla oarecare bătându-și joc de cei îmbrăcați cu îmbrăcăminte proastă și cucernică, prin certare îndreptează-se. Că din învechitele vremi, tot bărbatul Ieraticesc cu măsurtică și cucernică îmbrăcăminte petrecea. Că tot ceea ce nu este pentru trebuință, ci pentru împodobire, are prihănire de deșertăciune, precum a zis marele Vasilie; ci nici cu îmbrăcăminte de țesături cu mătăși împiestrită se îmbracă; nici adăogeau oarecare fimbríi [singéfuri] cu străină floare la marginile hainelor lor.

Că au auzit de la limba cea de Dumnezeu grăitoare, că cei ce poartă cele moi, în casele împăraților sunt. [Sinod 6: 27;
Gangra: 12,21]

TÂLCUIRE

Canonul acesta oprește pe Episcopi și pe Clerici, și pe toți cei Bisericești de a purta haine strălucite, fiind aceasta lucru străin de bărbații cei sfințiți, așișderea și ungerea cu mirodenii.>>
http://priulianaros.blogspot.ro/2010...i-al_1178.html

Mai trebuie sa va amintesc cam cum se imbraca toti clericii ortodocsi? (Si nu numai; dar noi ne uitam doar in ograda noastra).

Sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne ajute si sa ne ierte.

Parascheva16 28.06.2013 22:34:36

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 524795)
O profesoara, asisderea de culta si de eleganta, finuta si rafinata, s-a dus tocmai la parintele Calistrat ca sa se spovedeasca .
Dupa ce i-a pus epitrafilul pe cap d-na profesoara a spus : parinte ! sunt profesoara Violeta !
Parintele si-a tras epitrafilul si i-a spsus : iarta-ma sora, mergi si te spovedeste la directorul scolii tale ca eu sunt doar un amarit de calugar !
A incercat sa mai dreaga busuiocul , dar parintele a refuzat-o . Asa se procedeaza cu adultii care culmea, mai sunt si instruiti !

Care parinte Calistrat? Pr.Calistrat Chifan(man.Barnova) sau Pr.Calistrat Ifrim?

Parascheva16 28.06.2013 22:52:53

Ce ar fi ca la Biserica sa mergem numai in portul popular, asa cum fac ardelenii? Asa rezolvam problema decentei. :) (ma refer la porturile populare autentice, nu la chicuri)

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:30:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.