![]() |
Citat:
Doamne Iisuse Hristoase , Fiul lui Dumnezeu cel viu, Făcător al cerului și al pământului, Mântuitorul lumii, iată, noi, nevrednicii și păcătoșii, cu smerenie plecăm genunchii inimilor noastre înaintea măririi slavei Tale și mulțumire Îți aducem, Împărate al tuturor și Doamne. Că bine ai voit ca un om a purta toate ostenelile, nevoile, ispitele și chinurile, ca să fii nouă pildă întru toate. Tu ai purtat toate întristările și necazurile fiind nouă ajutor, împreună-pătimitor și Mântuitor. Știm, întru-tot-Îndurate Stăpâne, că pentru mântuirea noastră Crucea și Patimile ai răbdat, ca pe noi să ne răscumperi din robia cea cumplită a vrăjmașului. Ce dar vom aduce Ție, Iubitorule de oameni, pentru toate câte ai pătimit pentru noi, păcătoșii? Sufletele și trupurile și toate cele bune de la Tine sunt și noi ai Tăi suntem. Numai la milostivirea Ta cea nemăsurată nădăjduim, Bune și Îndurate Doamne, lăudăm îndelungata Ta răbdare, mărim milostivirea Ta cea multă, închinându-ne Preacuratelor Patimi și cu toată dragostea sărutăm mâinile Tale, strigând: Miluiește-ne pe noi, robii Tăi, și fă să nu fie fără de roade întru noi Crucea Ta cea Sfântă și ca, împărtășindu-ne aici cu credință Patimilor Tale, să ne învrednicim a vedea și în ceruri slava Împărăției Tale, acum si pururea si in vecii vecilor . Amin |
Citat:
|
Dumnezeul meu, lege pune mie in caile poruncilor Tale si, pana la cea de pre urma a mea suflare, nu ma lasa a ma abate de la lumina poruncilor Tale, pana cand se vor fi facut acestea singura legea intregii mele fiinte: si cea vremelnica, si cea vecinica.
Asa, Stapane, pentru multe si pentru mari ma rog Ție, ci nu ma trece cu vederea, nici ma lepada de la fata Ta pen*tru indrazneala mea, ci mai vartos inmulteste intru mine sfanta si dreapta indraznire; si intru puterea dragostei Ta*le ma intareste a urma pasilor Tai pana intru sfarsit. Da mie a Te iubi precum Insuti ai poruncit noua: din toata inima, si din tot cugetul, si din toata vartutea, din toa*ta fiinta mea. Indelungeste-mi zilele in ceasta lume pana ce voi fi adus Ție adevarata pocainta. Nu ma rapi in ceasul intunecarii mele, ci intru bunavoirea Ta imi da sfarsit bun. Cunoscuta fa mie mai nainte moartea mea, spre a se gati sufletul meu a Te intampina. In ziua aceea cea mare pentru mine, intru acel ceas infricosat mie, fii cu mine, Doamne, si-mi daruieste bucuria mantuirii Tale. Curateste-ma de tot pacatul vazut si ascuns, si de toata faradelegea ce se tainuieste inlauntrul meu. Ca Unul esti Dumnezeul meu; afara de Tine pre altul nu am, nu stiu. Si Ție Unuia multamita aduc, si de-slava-cuvantare, impreuna si Tatalui Tau Celui fara-de-inceput, si Duhului Sfant. Amin. |
Troparul Învierii Domnului
Zdrobit-ai cu Crucea Ta moartea, deschis-ai tâlharului raiul; plângerea mironosițelor o ai schimbat și Apostolilor a propovădui le-ai poruncit, că ai înviat, Hristoase Dumnezeule, dăruind lumii mare milă. Condacul Sfintelor Paști De Te-ai și pogorât în mormânt, Cela ce ești fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit și ai înviat, ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor mironosițe: Bucurați-vă! și apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cela ce dai celor căzuți ridicare. Îngerul a strigat: Hristos a înviat! âCurată Fecioară, bucură-te! Si iarasi zic, bucură-te! Ca Fiul tău a înviat a treia zi din groapă.â Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime Ca Slava Domnului peste tine a răsărit! Saltă acum si te bucură Sioane, Iară tu, curată Născătoare de Dumnezeu Veseleste-te întru Invierea Celui născut al tău.â Hristos a înviat! |
"Doamne , DUMNEZEUL nostru și al Tuturor Puterilor ,
Dăruiește sănătate și Vindecă-i pe cei bolnavi , Dă-le hrană celor înfometați , haine și adăpost celor care nu au , libertate celor care sunt lipsiți de ea , Iertare de păcate tuturor . Luminează-le , Doamne , mintea celor care sunt în examene . Intărește-ne în Dreapta Ta Credință , Alungă de la noi pe toți vrăjmașii , cei văzuți și nevăzuți .Dă Doamne Liniște și Pace în Lume și ne Iartă pe noi păcătoșii ! Luminează-le mințile , Doamne , la toți mai-marii vremii din acel guvern mondial , care vor să distrugă Întreaga Omenire ca să rămână ei stăpânii acestui Sfânt Pământ al Tău Doamne !Dăruiește-mi și mie pacatosul / pacatoasa (numele) , Doamne , tot ceea ce doar Tu Crezi că-mi este de folos ; Fie , Doamne , așa cum Voiești Tu și nu după voia mea . Binecuvântat fie Numele Tău Cel Sfânt în vecii vecilor ! Amin !Doamne , noi ne rugăm pentru cei care nu au timp să se roage , pentru cei care nu au Credință , care nu au Nădejde în DUMNEZEU ; ne mai rugăm pentru săracii pentru care nimeni nu se roagă .Și mai Pomenește Doamne pe cei săraci adormiți întru Domnul și care nu au pe nimeni care să-i pomenească . Amin !" PS : se spune ca aceasta Rugaciune frumoasa este a Pr. Ilarion Argatu" (1913 -1999) . |
Respect pt rugăciuni
Vă mulțumesc pt. rugăciuni , m-au ajutat foarte mult...ca începătoare'' le apreciez , mai ales că am văzut că Dumnezeu mi-a răspuns la rugăciuni și că mă iubește așa cum sunt...Vă mulțumesc din nou!
|
Citat:
|
Doamne Dumnezeul nostru, orice am gresit in aceasta zi: cu cuvantul, cu gandul, si cu lucrul, ca un bun si iubitor de oameni, iarta-mi. Somn cu pace si fara scarba daruieste-mi. Pe ingerul Tau cel aparator il trimite sa ma acopere si sa ma pazeasca de tot raul; ca Tu esti pazitorul sufletelor si trupurilor noastre si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
|
Amin!
Doamne ajuta! |
Tropar la Praznicul Înălțării Domnului
Înălțatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, bucurie făcând Ucenicilor, cu făgăduința Sfântului Duh, încredințându-se ei, prin binecuvântare, că Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Izbăvitorul lumii. |
Cel ce te-ai înăltat la cer, bunule, iubitorule de oameni,Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne, păzeste-ne si ne mântuieste pe noi credinciosii tăi ! Amin !
|
Nimeni nu poate vindeca durerea mea în afară de Tine,Cel ce vezi adâncurile inimii.
De câte ori am pus eu hotar și am ridicat perete între mine și păcat!Dar gândul meu trecea acest hotar și voința mea sfărâma peretele,pentru că nu era el întărit cu frica lui Dumnezeu și nu era întemeiat pe temelia adevăratei pocăințe. Din nou bat în ușă,ca să-mi deschizi,nu contenesc a cere să primesc cerința,nici de rușine nu știu îndrăznind a cere milă de la Tine,pentru mine cel păcătos și nevrednic. Doamne,Mântuitorul meu! De ce m-ai părăsit? Milostivește-Te spre mine,păcătosul,Cel ce ești fără de păcat. Ridică-mă din mlaștina fărădelegilor,ca să nu mă afund în ea pe veci; izbăvește-mă de dinții vrăjmașului,care ca un leu ce răcnește,umblă să mă înghită. Înalță puterea Ta și vino ca să mă mântuiești. Scapără cu fulgerul Tău și arde puterea lui,ca fiind străpuns să fugă cu frică de la Fața Ta; că nu are el putere de a sta înaintea Ta și înaintea celor ce Te iubesc pe Tine. Văzând semnul harului Tău,ei se cutremură și cu rușine se depărtează. Și acum Stăpâne,mântuiește-mă,că la Tine am venit! Amin! (Sfântul Efrem Sirul) |
Rugăciune pentru cei în grea suferință trupească și sufletească
Doamne, îndură-te de cei care trec prin suferințe de neimaginat, de cei cu sufletul și trupul în agonie, de cei părăsiți de lume si fără niciun sprijin, de cei tulburați și căzuți pradă deznădejdii, de cei care și-au pierdut orice speranță și pe care oamenii, nici chiar cei mai bineintenționați nu îi mai pot ajuta, atât de mare e abisul din sufletul lor. Ai milă de cei care se agață de orice în disperarea lor, de cei aflați la limita rezistenței si a puterilor, de cei în primejdii de moarte, de cei de la care lumea își întoarce privirea cu groază ca de la un spectacol cu neputință de îndurat. Doamne, în noaptea grea a încercării lor, adu-le o lumină, întinde-le o mână, deschide-le o cale spre biruință. Pregătește oameni destul de puternici și curajoși ca să nu se înfioare de adâncurile disperării lor ci, având ca armă iubirea Ta salvatoare, să îndrăznească să coboare la nivelul lor și să-i smulgă din abis. Știu că rugăciunea mea nu e decât un strop în ocean, dar am credința că Tu poți folosi și stropul acesta ca să salvezi, să vindeci, să aduci alinare, să învingi răul ce se întinde peste tot în jurul nostru, să faci binele să biruiască prin lucrarea desăvârșită a Duhului Tău. Doamne, fă de rușine puterea urii si a răului prin dragostea Ta fără hotar, prin harul Tău ce depășește orice închipuire omenească. Și așa cum Fiul Tău a învins ura prin iubire, suferința prin asumarea ei și moartea prin înviere, fă ca și cei pentru care mă rog să-și înalțe ochii spre Tine și să descopere că Tu le ești de ajuns, să găsească în mâna Ta întinsă alinare și putere să învingă. Transformă-le suferința într-o punte spre Tine și fă ca binele să biruiască în inima lor, acum și în vecii vecilor. Amin |
Vino Lumină Adevărată –
Rugăciune către Preasfântul Duh a Sfântului Simeon Noul Teolog „Vino , Lumină Adevărată , Vino , Viată Vesnică , Vino , Taină Nerostită , Comoară fără de nume , Chip dincolo de orice intelegere , Bucurie fără de sfârsit , Vino , Lumină neînserată , Asteptare neînselătoare a celor ce vor aduce Mântuirea ! Vino , Ridicare a celor căzuti , Vino , Inviere a celor morti , Vino , Atotputernice , Care pe Toate Le-ai Făcut și pe Toate le Prefaci numai cu Voia Ta ! Vino , Cel Ce nu poti fi văzut , nici atins , Cel pururea nemiscat , dar Care Te misti pentru a Te Pogorî la noi , cei ce vietuim în iad ! Vino , Nume mult Dorit si îndelung Slăvit , Vino , Bucurie Vesnică , Vino , Cunună Nevestejită ! Vino , Tu , pe Care atât Te-a dorit si Te doreste mult chinuitul meu suflet , Tu , Care m-ai despărtit de toate cele ale Lumii și Care m-ai învrednicit să Te doresc pururea ! Vino , suflarea si Viata mea , Vino , Mângâiere a sărmanului meu suflet , Vino , Bucuria , slava si Nesfârsita mea Dulceată !“ Amin ! |
Tropar la Praznicul Cincizecimii
Glasul al 8-lea Binecuvântat Esti , Hristoase , Dumnezeul nostru , Cela ce Preaîntelepti pe pescari ai arătat , Trimitându-Le Lor Duhul Sfânt si printr-Inșii Lumea ai vânat , Iubitorule de oameni , Mărire Tie . Condac la Praznicul Cincizecimii Glasul al 8-lea Când Cel Preaînalt , Coborându-Se , A Amestecat limbile , atunci a despărțit neamurile ; iar când A Impărtit limbile cele de foc , atunci A Chemat pe toti la O Unire ; si cu toti , ca într-un glas , Slăvim pe Duhul cel Preasfânt . Amin ! |
Rugăciune către Sfânta Treime a Părintelui Sofronie de la Essex
Sfânta Treime, Tată, Fiule, și Duhule; Preaînalte Dumnezeule, Împărate și Făcătorule a toată veșnicia, Care ne-ai cinstit pe noi cu chipul Tău, și ai scris împrejur în chipul văzut al firii noastre asemănarea Ființei Tale nevăzute, fă-ne să aflăm milă și har în ochii Tăi ca să Te putem slăvi în ziua cea neînserată a Împărăției Tale, împreună cu toți sfinții care din veac au bineplăcut Ție. Amin ! |
Doamne, Cel ce ești prea curat, neîntinat, fără de început, nevăzut, necuprins, de nepătruns cu mintea, neschimbat, neîntrecut, nemăsurat și fără de răutate; Care singur ai nemurire, locuind în lumina cea neapropiată; Cel ce ai făcut cerul și pământul și marea și toate cele zidite în ele; Care plinești cererile, mai înainte de cerere; Ție ne rugăm și pe Tine Te chemăm, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Părintele Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din pururea Fecioara Maria, Preaslăvita Născătoare de Dumnezeu; Care, mai întâi în cuvinte învățând, iar mai pe urmă și cu fapta arătând, când a răbdat patima Sa cea mântuitoare, ne-a dat pildă nouă, smeriților și păcătoșilor și nevrednicilor robilor Tăi, să-Ți aducem Ție rugăciuni, cu capetele și cu genunchii plecați, pentru păcatele noastre și pentru greșealele cele din neștiință ale credincioșilor.
Însuți, mult-Milostive și Iubitorule de oameni, auzi-ne pe noi în orice zi Te vom chema, dar mai ales în ziua aceasta a Cincizecimii, în care Domnul nostru Iisus Hristos, după ce S-a înălțat la ceruri și a șezut de-a dreapta Ta, Dumnezeule și Părinte, a trimis pe Duhul Sfânt peste Sfinții Săi Ucenici și Apostoli, Care a șezut peste fiecare dintr-înșii, și s-au umplut toți de harul Lui cel neîmpuținat, și au grăit într-alte limbi mărețiile Tale și au proorocit. Deci, auzi-ne pe noi, care acum ne rugăm Ție, și adu-Ți aminte de noi, smeriții și osândiții, și alungă robia sufletelor noastre, Cel ce cu milostivirea Ta mijlocești pentru noi. Primește-ne pe noi, care cădem înaintea Ta și grăim: Greșit-am! Înaintea Ta suntem puși din pântecele maicii noastre; Tu ești Dumnezeul nostru. Dar, pentru că s-au scurs în zădărnicie zilele noastre, am pierdut ajutorul Tău, și ne aflăm lipsiți de toată apărarea. Totuși, nădăjduind în îndurările Tale, grăim către Tine: Păcatele tinereților noastre și ale neștiinței nu le pomeni, și de cele ascunse ale noastre, curățește-ne pe noi. Nu ne lepăda pe noi în vremea bătrâneților; când slăbește tăria noastră, nu ne părăsi pe noi. Mai înainte de a ne întoarce în pământ, învrednicește-ne să ne întoarcem la Tine și caută spre noi cu bună-voință și cu har. Cumpănește fărădelegile noastre cu îndurările Tale; pune adâncul îndurărilor Tale împotriva mulțimii păcatelor noastre. Caută din înălțimea Ta cea sfântă, Doamne, spre poporul Tău, care stă înainte și așteaptă de la Tine multă milă. Cercetează-ne pe noi cu bunătatea Ta. Izbăvește-ne pe noi de tirania diavolului. Întărește viața noastră cu poruncile Tale cele sfinte și sfințitoare. Înger credincios păzitor pune poporului Tău și pe toți ne adună în împărăția Ta. Dă iertare celor ce nădăjduiesc în Tine. Iartă-le lor și nouă păcatele. Curățește-ne cu lucrarea Sfântului Tău Duh. Strică meșteșugirile vrăjmașului cele împotriva noastră.Amin!!! “Nazuinta duhului spre Dumnezeu este rugaciunea. Asadar lucrarea rugaciunii in noi este rodul Duhului Dumnezeiesc. Este rugaciune, este si Duhul lui Dumnezeu. Nu este rugaciune, nu este nici Duhul lui Dumnezeu. “( Sfantul Teofan Zavoratul) Rog pe Bunul Dumnezeu,să vă dăruiască multa sănătate, zile luminoase, să trăiți permanent bucuria acestei zile luminoase și să vă ocrotească cu harul și cu a sa iubire de oameni. |
O,creste-mi ravna Doamne!
O, crește-mi râvna Doamne și setea de-a lucra mai vrednică de Tine să-mi fie slujba mea. Pe semeni cu blândețe să-i înțeleg pe toți cu milă socotindu-i de-aceeași soartă soți. Iubirea lor unind-o cu dragostea de frați cu rod mai copt să-mi fie toți anii încărcați. Nelingușind pe nimeni, Cuvântul să-l vestesc învrednicit de cinstea că-l cred și că-l trăiesc. Tu care-mi știi cărarea și-mi numeri pașii mei fă-mi și mai demni de Tine oricare dintre ei. Tu care-mi dărui pacea și nimeni n-o mai ia fă-mi vrednică viața să-mi locuiești în ea. Traian Dorz |
Doamne, Te rog, in minunata si slavita Ta dragoste de oameni, mi-ai umplut intreaga viata de lumina si culoare, de minunate daruri si inzestrari, iar eu, in incapatanarea si nesimtirea mea de lut, Doamne, nici nu am inteles dragostea Ta, cat de mare e pentru fiecare om, si pentru mine. Si fara sa imi dau seama Ti-am gresit. Te rog si Te implor Doamne, nu lua de la mine darurile Tale si dragostea Ta, chiar daca am inteles tarziu asta. Iti multumesc Doamne pentru tot ce faci pentru mine in fiecare clipa. Amin. Zii Binecuvintata tuturor!
|
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoși, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile și Te-ai sălășluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii și ai primit pe Dumnezeieștii Tăi umeri neputințele noastre și ai purtat durerile noastre! Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit și chinuit pentru păcatele și fărădelegile noastre și de aceea noi înălțăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primește-le, Preabunule Doamne și Te pogoară către neputințele noastre și păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoiește-ne, Mântuitorul nostru și pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor și mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârșitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase! Cu tânguire și lacrimi de pocăință fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeiești. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curățește-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toți, de toate nedreptățile și fărădelegile vieții noastre, ca întru sfințenia iubirii Tale de oameni, să-Ți mulțumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui și al Preabunului și de Viață Făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!
|
Cred ca rugaciunea de mai jos a Fericitului Augustin este una dintre cele mai frumoase rugaciuni ale Sfintilor Parinti.
Pentru dulceața cea negrăită a lui Dumnezeu De Te-aș cunoaște pe Tine, Doamne, Cel ce mă cunoști pe mine! O, de Te-aș cunoaște pe Tine, Doamne, puterea sufletului meu! Arată-mi mie, Doamne, mângâierea Ta! O, de Te-aș vedea pe Tine, Lumina ochilor mei! Vino, veselia duhului meu! O, de Te-aș vedea pe Tine, bucuria inimii mele! O, de Te-aș iubi pe Tine, tăria sufletului meu! Arată-te mie, bucuria mea cea mare și dulceața mea! Slăbește-mi mie, Doamne Dumnezeul meu, viața și slava sufletului meu. O, de Te-aș afla pe Tine, dorirea inimii mele! O, de Te-aș ține pe Tine, dragostea sufletului meu! O, de m-aș uni cu Tine, Mire ceresc, veselia mea cea nemărginită, dinlăuntru și dinafară! O, de Te-aș câștiga pe Tine, fericirea cea veșnică! O, de Te-aș câștiga pe Tine, viața cea bună în mijlocul inimii mele, dulceața cea nemărginită a sufletului meu! O, de Te-aș iubi pe Tine, Doamne, tăria mea! Doamne, întărirea mea, scăparea mea, izbăvitorul meu, ajutorul meu, turn tare și întru necazul meu, nădejde dulce! O, de Te-aș îmbrățișa pe Tine, bunătatea, fără de care nu este nimic bun! O, de m-aș desfăta cu Tine cel preabun, de care despărțit fiind, nimic prea bun nu este! Deschide cele dinăuntru ale răutăților mele, ca să aud glasul Tău. Luminează ochii mei, Lumina cea necuprinsă, fulgeră lucirea Ta și o varsă peste dânșii, ca să nu vadă deșertăciune. Dă-mi ochi, lumină nevăzută, care Te va vedea pe Tine. Zidește întru mine nouă mireasmă de viață, ca în urma Ta să alerg la mirosul mirului Tău. Dă-mi inimă care socotește cele ale Tale, cugetare care Te iubește pe Tine, pomenire care îmi aduce aminte de Tine, minte care Te înțelege pe Tine, cuvânt care se ține de Tine cu tărie, Cel cu nemărginire dulce și Te iubește pe Tine cu înțelepciune, dragostea cea înțeleaptă, la care este viața prin care toate viază. Viață, ceea ce îmi dă mie viață; viață, prin care trăiesc, fără de care mor; prin care mă scol, fără de care pier; pentru care mă bucur, fără de care mă întristez; viață de viață făcătoare, dulce, îndrăgită și de-a pururea pomenită. Mă rog, unde ești? Unde Te voi afla pe Tine? Ca să mă odihnesc întru mine fiind, dar aflându-mă întru Tine. Aproape fii de mintea mea; aproape de inimă; aproape spre ajutorul meu; aproape de gura mea! Că de dragostea Ta mă chinuiesc, că fără de Tine mor, că aducându-mi aminte de Tine răsuflu. Mireasma Ta mă câștigă pe mine, pomenirea Ta mă vindecă pe mine. Ci mă voi sătura când mi se va arăta Slava Ta, Viața sufletului meu (Ps. 41, 2). Dorește și se sfârșește sufletul meu, când voi veni și mă voi arăta Ție, veseliei mele? Pentru ce fața Ta întorci, bucurie, prin care mă bucur? Unde se ascunde Cel frumos, pe care Îl doresc? De mireasma Ta doresc, trăiesc și mă veselesc, dar pe Tine nu Te văd. Glasul Tău auzindu-L, iarăși viez, dar pentru ce fața Ta îți întorci de la mine? Poate zici: Nu Mă va vedea pe Mine om și să fie viu. Deci, o, Doamne, de aș muri, ca să Te văd pe Tine! O, de Te-aș vedea pe Tine, ca să mor lumii! Nu voiesc a trăi, voiesc a muri. Doresc a mă libera și împreună cu Hristos a fi (Fapte. 7, 59; Filip. 1, 23). Doamne Iisuse, primește duhul meu. Viața mea, ia sufletul meu veselia mea, trage în sus inima mea; hrană dulce a mea, o, de Te-aș mânca pe Tine! Capul meu, îndreptează-mă pe mine! Lumina ochilor mei, luminează-mă pe mine! Mădularul meu, potrivește-mă pe mine! Mireasma mea, fă-mă pe mine viu! Lauda mea, veselește sufletul robului Tău! Intră întru dânsul, dulceața cea nemărginită, ca să guste cele cu adevărat dulci; lumină veșnică strălucește peste dânsul, ca să Te înțeleagă pe Tine și să Te cunoască și să Te iubească. Pentru că de aceea, Doamne, nu Te iubește pe Tine, fiindcă nu Te cunoaște; și pentru aceasta nu Te cunoaște, fiindcă nu Te înțelege pe Tine; și pentru aceasta nu Te înțelege pe Tine, fiindcă nu pricepe lumina Ta. Că lumina întru întuneric luminează și întunericul pe dânsa nu a cuprins-o (Ioan 1, 5). O, lumină a minții! O, adevăr strălucitor! O, strălucire adevărată, care luminezi pe tot omul ce vine în lume! Gonește întunericul cel de pe fața minții mele, ca să Te văd pe Tine cu înțelegere și să Te cunosc pe Tine cu cuprindere și să Te iubesc pe Tine cu cunoștință. Că cel ce Te cunoaște pe Tine Te iubește pe Tine mai mult decât pe sine; se depărtează de la sine, vine către Tine ca să se bucure întru Tine. Și pentru aceasta, Doamne, nu cât sunt dator, Te iubesc pe Tine, că nu Te cunosc pe Tine desăvârșit. Iar fiindcă puțin Te cunosc, puțin Te iubesc, puțin de Tine mă bucur. Deci, ticălos sunt eu. Inima pe care sunt dator Ție, Unuia, cu toată dragostea și cu toată viața mea a o da, la cele deșarte am dat-o și deșert m-am făcut, deșertăciunea iubind-o. Și pentru aceasta nu mă bucur întru Tine, Doamne; și pentru aceasta nu mă lipesc de Tine, eu fiind întru cele dinafară, iar Tu întru cele dinăuntru; eu, întru cele vremelnice, Tu, întru cele veșnice; eu întru cele trecătoare mă revărs cu mintea, mă întorc cu gândul, la locuri am alergat, iar Tu, Doamne, întru cele de-a pururi vecuitoare și veșnice locuiești. Tu în Cer, eu pe pământ; Tu cele înalte le iubești, eu, cele smerite; Tu cele cerești, eu, cele pământești. Și când acestea toate vor putea să se unească? |
O rugăciune foarte frumoasă a unui nevoitor, a unui călugăr athonit, care cred că în sufletul său nu-și dorea nimic altceva decât îmbogățirea întru Dumnezeu, o rugăciune în care cred că ne putem regăsi cu toții. Zice așa:
„Nu doresc să trăiesc mult. Vreau să trăiesc cu Tine. Mult, viu și nesfârșit ești Tu. Vino și fă voia Ta întru mine. Vino când vrei și când socotești Tu. Vino ca o adiere, ca o binecuvântare, dacă socotești astfel, vino ca un fulger al încercării și arde-mi ființa dacă crezi că așa trebuie. Știu că ceea ce va urma vizitei Tale, în orice fel ai veni, va fi ceea ce-mi doresc mai adânc, ceea ce nu pot exprima și găsi nicăieri altundeva în afară de Tine. De aceea, pe Tine Te caut și aștept. Sunt dezamăgit de mine însumi, numai Tu rămâi, și vin la tine, Doctorul, luminarea și sfințirea sufletelor și trupurilor. Vin bolnav cum sunt și îmi încredințez Ție toată viața și nădejdea mea. Amin.” Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.Amin. Doamne ajuta! |
https://lh5.googleusercontent.com/-s...587-no/a22.jpg
„Doamne, Tu vezi că am nevoie de lucrul cutare sau că trec prin cutare necaz. Ajută-mă, după cum știi și după cum vrei! Facă-se voia Ta…”.Cu această stare lăuntrică să te rogi mult. Nu o dată, chiar și îndelungată de ar fi rugăciunea, nu doar o zi, ci săptămâni întregi, luni, ani… Să tot ceri fierbinte, să strigi: „Doamne, ajută-mă! Doamne, scapă-mă! Să nu fie, însă, după cum vreau eu, ci după cum Tu vrei”. Întocmai aceasta spunea și Hristos în Ghetsimani, când se ruga către Tatăl Său. Și văduva din pilda Evangheliei și-a aflat în cele din urmă dreptatea, numai și numai pentru faptul că nu a obosit să o ceară timp îndelungat. Un înțelept a spus acest cuvânt: „Trebuie să le devii sâcâitor lui Dumnezeu și Sfinților Săi!”.( Sfantul Teofan Zavoratul) |
Ce frumos e titlul topicului, mai ales partea cu "Bunului nostru prieten-Dumnezeu!"
Postez si eu cate ceva din cele dragi mie: CONFESSIO IPS Bartolomeu Anania Doamne, tinde-Ți patrafirul peste fața mea de lut, sufletu-mi neghiob și slut să-l albești cu tibișirul când amurgu-și toarce firul peste-un pic de gând tăcut. Să-Ți vorbesc, ne-aud vecinii, iar osânda e păcat; eu stau pe-un colț plecat și să-mi scriu povara vinii, pe când Tu, la vremea cinii, să-mi șoptești că m-ai iertat Aciuiați pe-o vatră nouă vom purcede spre nou cânt; eu, o mână de pământ, Tu, lumină-n strop de rouă, migali-vom cartea-n doua: Tu, vreo trei, eu, un cuvânt. Și-ncaltandu-Te-n sandale să pornești pe drum stelar, într-ale slovelor chenar eu opri-Te-voi din cale și-n minunea vrerii Tale Te-oi sorbi dintr-un pahar. In materie de rugaciuni, preferata mea este Rugăciunea Sf. Efrem Sirul: „Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin”. Acel "Doamne si stapanul vietii mele" e foarte, foarte, foarte eliberator. |
Dumnezeu este iubire si Acolo ne cheama Domnul cu toate pacatele noastre... Iar iubirea nu rabda sa piara nici macar un suflet.
Doamne trimite in mintea noastra, in inima noastra, in viata noastra pe Duhul Tau Cel Sfant, ca oamenii sa uite durerea pamantului si sa lase tot raul, sa se alipeasca de Tine prin iubire, traind in pace si gustand din dulceata dragostei ! (Sfântul Siluan Athonitul) |
Doamne, ajuta-ma sa fiu asa cum vrei Tu, sa nu mai gandesc, sa nu mai spun, sa nu mai fac ce nu Iti este pe plac. Ajuta-ma sa cred ca m-ai iertat si fa sa nu mai cad in aceleasi greseli. Ajuta-ma sa pot sa raspund cu iubire iubirii Tale, ascultand de Tine si daruind iubire in forma in care cei din jurul meu au nevoie de ea. Ajuta-ma sa pot intelege, iar atunci cand nu pot sa inteleg - sa accept. Ajuta-ma sa fiu pentru cei din jur mangaiere, ajutor, ca o ploaie - de bunatate, ca o ploaie de vara, cu soare, o ploaie care sa aduca usurare, dar si preaplin de bucurie in sufletele celor care sufera. Ajuta-ma, Doamne sa fiu, in lumea asta plina de dureri, o binecuvantare.
|
Rugăciunea de pocăinÈă a regelui Manase
Doamne AtotÈiitorule, Dumne*zeul părinÈilor noÈtri, al lui Avraam, al lui Isaac Èi al lui Iacov Èi al seminÈiei lor celei drepte, Cel ce ai făcut cerul Èi pământul cu toată podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Care ai încuiat adâncul Èi l-ai pecetluit cu numele Tău cel temut Èi slăvit, înaintea Căruia toate se tem Èi tremură din pricina atotputerniciei Tale; pentru că nimeni nu poate să stea înaintea strălucirii slavei Tale Èi nesuferită este mânia urgiei Tale asupra celor păcătoÈi. Nemăsurată Èi neajunsă este Èi mila făgăduinÈei Tale, căci Tu eÈti Domnul cel Preaînalt, bun, îndelung-răbdător Èi mult-milostiv, Căruia Îi pare rău de răutăÈile oamenilor. Tu, Doamne, după mulÈimea bunătăÈii Tale, ai făgăduit pocăinÈă Èi iertare celor ce Èi-au greÈit Èi după mulÈimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăinÈă păcătoÈilor, spre mântuire. AÈadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepÈi, n-ai pus pocăinÈă pentru cei drepÈi: pentru Avraam Èi Isaac Èi Iacov, care nu Èi-au greÈit Èie, ci ai pus pocăinÈă mie, păcătosului, pentru că am păcătuit mai mult decât nisipul mării. Multe sunt fărădelegile mele Èi nu sunt vrednic a căuta Èi a privi la înălÈimea cerului, din pricina mulÈimii nedreptătilor mele. Strâns sunt eu cu multe cătuÈe, încât nu pot să-mi ridic capul Èi nu am nici loc de odihnă, pentru că Te-am mâniat Èi rău am făcut înaintea Ta; n-am împlinit voia Ta, nici am păzit poruncile Tale, ci fapte urâte am făcut, înmulÈindu-mi smintelile. Dar acum îmi plec genunchii inimii, rugând bunătatea Ta Èi zicând: Am păcătuit, Doamne, am păcătuit Èi fărădelegile mele eu le cunosc; însă tot eu cer, rugându-Te: iartă-mă, Doamne, iartă-mă Èi nu mă pierde din pricina fărădelegilor mele, Èi nici nu mă osândi la întuneric sub pământ, căci Tu eÈti, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc. Arată-Èi peste mine bunătatea, mântuieÈte-mă pe mine, nevrednicul, după mare mila Ta Èi Te voi preaslăvi în toate zilele vieÈii mele; căci pe Tine Te slăvesc toate puterile cereÈti Èi a Ta este slava în vecii vecilor. Amin. |
Ce inseamna sa ceri cu indrazneala?
|
Citat:
|
Rugăciune la început de an Bisericesc +
Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvintează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri; înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără de tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și întreolaltă, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin. |
Rugaciune
"Iarta-ma, Doamne: -pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut! -pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit! -pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit! -pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles! -pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat! -pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o! -pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o! -pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o! -pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o! -pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit! -pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si din teama, nu am indraznit sa pasesc! -pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o! -pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta Doamne si a Imparatiei Tale Divine! Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Mila si Iubirea infinita, Te rog, iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina! Iti multumesc, Doamne: -pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine ! -pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului! -pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea! -pentru tot ce prin harul Tau am inteles! -pentru lumina pe care am sorbit-o in adancul meu! -pentru iertarea pe care daruind-o, am dobandit pace! -pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne! -pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta! -pentru viata mea, care e a Ta, o mica parte a simfoniei existentei! -pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine! -pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-Te! -pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa! -pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale divine! Dumnezeu, Tatăl nostru, plimbandu-se prin casa mea, imi va lua toate grijile și va vindeca toate bolile mele si ale familiei mele în Numele lui Iisus, Amin. |
Doamne Dumnezeul meu, Cel care Ești fără de început și fără de sfârșit, Cel care îmi dai viața în fiecare clipă, Cel care îmi cunoaști toate adâncurile si toate varfurile fiintei, Cel care nu mă uiti si nu ma părăsești în clipele mele grele, Cel care mă iubești fără de căutare, Cel care mă știi în fiece respirație , Cel fără de care eu nu pot să trăiesc, Doamne îți mulțumesc că Exiști, ca ma iubești, ca nu ma lași, ca ma primesti în pacea inimii Tale, si in dragostea Ta mă ții. Îți mulțumesc Doamne. Amin.
Zi Binecuvintata tuturor! |
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Lui Dumnezeu, nu suntem vrednici de Milele Tale, dar îndrăznim să Te rugăm să primești și puțina noastră rugăciune, precum ai primit oarecând cei doi bani ai văduvei și să alungi de la noi tulburarea care ne-a cuprins. Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra noastră și au intrat ape până la sufletele noastre, dar întru Tine este toată nădejdea noastră! Tu cunoști pricina răului care ne apasă. La Tine perii capetelor noastre sunt numărați. La Tine scăpăm și pe Tine Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierzător de suflet și să ne ajuți să biruim toate ispitele care ne învăluie! Tu ești întărirea, scăparea și Izbăvitorul nostru, Hristoase Dumnezeule și Ție Slavă și mulțumire pentru toate Îți înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!
|
Doamne,de ma ve-i auzi ,nu raspunde cerintelor mele ,omenesti ,ca poate din cine stie ce nimic,mare zarva o sa fac,
Arata-mi doar calea spre imparatia Ta si mi-e deajuns, Astfel toate grijile si nevoile firii omenesti vor disparea, Iar preocuparile vietii mele pamantesti, V-or fi indreptate doar spre iubirea Ta ,divina. Ajuta-ma Doamne ,asa. cum ti-e voia Iarta-ma ,precum merit Si nu ma lasa in ispita ,celui rau Ocroteste-mi inima,de intunericul mintii Luminandu-mi sufletul cu ,iubire si adevar. Amin. |
RUGĂCIUNE DE ANUL NOU
Doamne Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt ! Ție, Doamne, ne plecăm genunchii sufletului și ai trupului nostru, Ție singurului Bun și fără de păcat, Ție adevăratului Dumnezeu, care ai făcut cerul și pământul, marea și izvoarele, toate cele văzute și nevăzute. Ție Dumnezeule în trei fețe proslăvit ne închinăm, Te lăudăm, îți mulțumim și Te rugăm; caută cu milostivire spre smerita noastră rugăciune și primește mulțumirile, laudele și cererile noastre. Mai întâi Te lăudăm pentru că ne-ai păzit până acum ca să nu cădem în mâinile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Te lăudăm și-Ți mulțumim pentru toate darurile cele sufletești și trupești pe care ni le-ai dat nouă până în clipa de față. Îți mulțumim pentru învățăturile care ni le-ai dat. Îți mulțumim pentru sănătate și pentru toate bunătățile sufletești și trupești pe care ni le-ai dat nouă. Îți mulțumim și te slăvim pentru toate bucuriile și întristările pe care le-am avut în anul acesta și în toți anii vieții noastre până în clipa de față. Îți mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ai dat, pentru că ne-ai păzit cu sfinții Tăi Îngeri pe drumul acestei vieți atât de alunecoasă și primejdioasă, căci cine ne-ar fi păzit pe noi în acele clipe grele dacă nu erai Tu, Păstorul nostru cel Bun cu Sfinții Tăi Îngeri! Te rugăm acum Dumnezeul nostru Cel Mare și Minunat, Cel închinat în Sfânta Treime, Tatăl-Creatorul, Fiul-Mântuitorul și Sfântul Duh-Sfințitorul să cauți cu milostivire și să faci ca să fie primite la Tine, toate cele lucrate de noi, nevrednicii în numele Tău, în anii trecuți până în clipa de față: rugăciunile, cântările, milosteniile la săraci și toate ostenelile noastre, căci știm că noi nu avem nimic al nostru, ci am luat totul dintru ale Tale, ca niște robi netrebnici, ca să ți le aducem Ție. Învrednicește-ne Doamne de darul primirii la Tine, căci după dreptatea noastră, noi nu suntem decât o cârpă lepădată și murdară înaintea Feței Tale. Iartă-ne Doamne toate păcatele pe care le-am făcut până acum și nu ne lăsa ca să mai cădem în ispite, să mai păcătuim înaintea Ta. Dă-ne har și putere ca să putem a ne lepăda de toate poftele cele rele și plăcerile pierzătoare de suflet. Te rugăm Doamne în clipa aceasta să-Ți aduci aminte de frații noștri creștini, care sunt asupriți și prigoniți, de toți cei bolnavi și din spitale, de văduve și orfani, de cei săraci și lipsiți. Adu-Ți aminte Doamne și de vrăjmașii noștri, care ne asupresc și ne prigonesc pe noi; îmblânzește-i pe dânșii, ca să cunoască ei că Tu ești Dumnezeul nostru, căci vrăjmașii noștri sunt mai întâi vrăjmașii Tăi Doamne și ei se laudă că Tu ne-ai părăsit; dar nădejdea noastră la Tine este, ca să primești rugăciunile împărătesei noastre, ale Preasfintei Fecioare Maria și să ne ierți păcatele, depărtând de la noi pedeapsa ce o merităm. Sfarmă Doamne, toate lojile francmasonice, risipește toată vrăjitoria și magia din țara noastră, ceartă duhurile necurate care vin să se instaleze în locașul Tău ce Sfânt. Vino în ajutorul robilor Tăi care se luptă pentru împărăția Ta. Adu-Ți aminte Doamne și de păstorii noștri cei duhovnicești (numele) care s-au ostenit și se ostenesc spre a ne învață cuvântul Tău. Dăruiește-le lor Harul Tău ca să ne întărească mereu în credință. Fii cu ei întotdeauna cum ai fost cu Apostolii Tăi. Dă-le putere ca lui Moise proorocul, ca să ne conducă prin pustiul lumii acesteia spre Canaanul Ceresc. Dă-le râvna lui Ilie și Enoh, înțelepciunea lui Ioan, vitejia lui David, ca să omorâm cu toții pe Goliat-diavolul, dimpreună cu toate uneltirile lui și ajută-i ca să trezească din somnul păcatelor cât mai multe suflete, spre a le aduce pe calea mântuirii. Păzește-i Doamne cum ai păzit pe Ilie și pe Elisei și trimite-le îngeri păzitori în călătorie și în tot locul. Adu-Ți aminte Doamne de toți preoții cei binecredincioși; păzește-i pe dânșii și îi ajută. Depărtează Doamne pe toți lupii îmbrăcați în piei de oaie, de la turma Ta și pe toți închinătorii la idoli, care vor să rupă turma cu lăcomiile, cu vicleșugurile și cu toate smintelile lor. Adu-Ți aminte de toată Biserica cea ortodoxă și o scapă de la pierzare. Pomenește Doamne întru Împărăția Ta pe păstorul nostru duhovnicesc (numele) , pe toți frații și surorile, pe toată comunitatea noastră creștină ortodoxă, pe toți care ne-am unit în credință și ascultare ca să facem voia Ta. Te rugăm Dumnezeule să ne dai răbdare, înțelepciune, dragoste desăvârșită, nădejde nezdruncinată și toate virtuțile care ne trebuie ca să ne mântuim. Apără-ne de oameni gâlcevitori, de oameni rătăciți, de patimi și păcate. Ajută-ne Doamne ca să nu ne lepădăm de Tine în nici un fel. Păzește-ne de ceasul încercărilor de la Apocalipsă și scrie numele nostru în Cartea Vieții Tale. Deschide Doamne urechile sufletelor noastre, ca să audă glasul trâmbiței Tale celei de mântuire și să înviem pentru viața veșnică. Trimite tuturor creștinilor din toată lumea har și putere, ca să biruiască pe satana și vino în ajutor la tot creștinul cel necăjit și întristat, care are trebuință de ajutorul Tău. Doamne, noi, oile pășunii Tale, nu avem nici o altă apărare, ci numai Tu ești apărătorul nostru cel puternic și numai în Tine ne încredem, de aceea te rugăm să ne ajuți și să nu ne lepezi de la fața Ta. Adu-Ți aminte Doamne și de cei adormiți din neamurile noastre, de părinții noștri, de toți frații și surorile care au plecat dintre noi, de toți cei ce s-au pomenit la Sfintele Liturghii și sărindare și pomenește-i întru împărăția Ta. Auzi-ne și pe noi, Doamne Dumnezeul nostru, cum ai auzit pe Ucenicii Tăi când Te rugau, cum ai auzit pe Prooroci, pe Mucenici, pe Ierarhi, cum ai auzit pe Sfinții Părinți și nu ne lepăda pe noi de la Fața Ta, că zidirea Ta suntem și pe alt Dumnezeu nu știm, ci numai Tu ești Dumnezeul nostru în care credem și căruia ne închinăm Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Amin. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ale Sfinților Îngeri, cu ale Sfinților Apostoli, cu ale Sfântului Vasile Cel Mare și pentru ale tuturor sfinților, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin! Pentru Anul Nou! Să multumim Preasfintei Treimi si Preacuratei Maicii Domnului, care mijloceste pentru toată lumea, că ne-a învrednicit să mai trecem un an. Să ne hotărâm în inima noastră să punem început bun in toate si să petrecem de aici înainte cu Dumnezeu, crestineste. Doamne ajuta! |
În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume; Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob; Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să Te botezi; Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat; Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea; Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului; Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune; Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței; Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe; Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale; Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului; Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică; Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! |
Să adresăm, cu umilință, și această rugăciune
și să ne rușinăm pentru cum suntem, noi, preamăritorii și nemaipomeniții: https://www.youtube.com/watch?v=qVebg_ItHrM |
În Iordan Hristoase, ai înecat păcatul lui Adam,
Și pe noi cei ce înotam în patimi ne-ai scos la liman, Cum vom mulțumi milostivirii Tale celei negrăite ? Cercetează sufletele noastre picurând gânduri smerite. Înaintemergătorul se sfia a Te atinge pe Tine, Cel Preacurat, Și cu gânduri smerite întâmpinându-Te, Te lăuda ca pe-Un Împărat, Cu rugăciunile lui așează și gândul nostru pe calea pocăinței, Ca privind întru adâncul tainelor Duhului să aflăm izvorul credinței. Cetele îngerești s-au înspăimântat văzându-Te la Iordan pe Tine, Și râul a dat glas de uimire, întorcându-Se pentru a Ta slăvire, Cum voiești a Te ascunde în apele mele, Cel Ce ești Lumină neapropiată ? Cum Soare al dreptății, Ce strălucești tuturor, Te cufunzi în smerenia adevărată ? Nu mă pricep și mă minunez de adâncimea smereniei dumnezeiești, Sfințește-mă pe mine și ridică pe Adam din durerile pământești ! Cum Stăpânul a toate vine să Se boteze de mâna robului Său ? Cu uimire grăiesc îngerii cei ce Îl cunosc pe El a fi Dumnezeu, Văzut-am luând trup pe Cel Ce este mai presus de cetele îngerești, Iar acum în Iordan Se botează Izvorul darurilor duhovnicești. Și noi cu gânduri smerite să înconjurăm râul iertării, Și să slăvim pe Hristos Cel Ce revarsă mirul iertării, Acesta este Mântuirea noastră și Dreapta lucrătoare a Tatălui, Taina Acestuia a pecetluit-o și Duhul, Dătătorul darului. |
În Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; ca glasul Parintelui a marturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, si Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
|
Preadulce lisuse Hristoase, cine Te-a rugat pentru mine ca să mă aduci în această lume și să mă nasc din părinți buni și credincioși (...)? Cu cât trebuie, dar, să Te iubesc mai mult și să-Ți mulțumesc pentru acest dar atât de mare și pentru binefacerea pe care mi-ai dat-o? Chiar și sângele meu de l-aș vărsa, tot nu aș putea să-Ți mulțumesc”.
„Mântuitorul meu Preadulce, cine Te-a rugat pentru mine ca să mă rabzi de atâția ani pe mine, cel ce din vârsta copilăriei păcă*tuiesc, și nu Te scârbești de mine, văzându-mă nedreptățind, furând, mâniindu-mă, lăcomindu-mă după mâncăruri și după altele, pizmuind și toată răutatea săvârșind, iar pe Tine, Dumnezeul meu, ocărându-Te prin faptele mele? Tu, Doamne al meu, nu ai trimis moartea ca să mă ia, în păcate aflându-mă, ci cu îndurare m-ai răbdat pe mine care, dacă aș fi murit, veșnic m-aș fi osândit. O, bunătatea Ta, Doamne!” (Arhimandritul Efrem Filotheitul, Starețul meu Iosif Isihastul) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:12:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.