![]() |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
La asiro-babilonieni nu v-am scris de vreo 2-3 ori ca nu aveau saptamana in sens biblic? Ei tineau sarbatoarea la data fixa, in fiecare 7, 14, 21, 28 ale lunii. iar ultima perioada din luna avea 9 sau zece zile. Puteti gasi informatia oriunde pe net, inclusiv wikipedia. Accadienii sunt stramosi ai babilonienilor, deci probabil e aceeasi zi, calculata dupa luna. Puteti sa nu le mai amintiti pe aceastea doua. Cele doua citate sper ca sunt corecte, desi le-am gasit pe net date doar de adventisi. Sfantul Chiril al Alexandriei tinea duminica, bineinteles, nu vroia sa spuna ca ar trebui tinuta sambata. Ziua a saptea a evreilor este sambata, asta am mai lamurit-o. Presupunem ca e si ziua data lui Moise, cand n-a cazut mana (daca evreii nu au uitat-o o perioada). Citatul lui Tertulian iar il gasesc scris pe net doar de adventisti, iar sa caut cartea nu prea am cum. Aici depinde cum traduci sabatul, ca odihna sau ziua de odihna. "Domn al sabatului" inseamna ca este si deasupra zilei de odihna. Si "Hristos n-a desfiintat odihna (sau ziua de odihna)". |
Citat:
|
Citat:
Ortodocsii nu sustin ca ziua a saptea nu e sambata evreilor. Ci ca aceea era tinuta inainte de Moise. La fel, zilele creatiei sunt comparatii, nu sunt exact zilele in care a cazut mana. Ca daca evreii se suparau cu o zi inainte ca nu mai aevau ce manca odihna cadea cu o zi inainte. Maica Domnului tinea legea veche, la fel cum si Iisus a fost circumcis. Noi nu mai tinem legea veche, nu stiu daca adventistii sunt cumva circumcisi. |
Cum citim in articolul acesta: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...lui-68821.html
"De remarcat ca pentru "odihna", sau zi de odihna, termenul ebraic "Sabbat" apare acum prima data (les. XVI, 23), fiindca mai inainte se numea "Hag Iahve" odihna Domnului (les. XII, 14), transcris in greceste prin plural, poate pentru a o arata ca o sarbatoare saptamanala, care se repeta." E vorba de saptamana de sarbatorire a Pastilor. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In acel articol se spunea ca termenul de "sabat", adica "odihna", apare doar atunci cand Moise a primit porunca tinerii in ziua a saptea. Dar sapte zile de odihna, de sarbatoare, fusesera date cu ocazia Pastilor. Iesirea 12, 16, screid e odihna de Pasti: "În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți." Coreligionari ai dvs. mai avansati in teologie spun de sabatul Pastilor: http://tornafratre.blogspot.com/search?q=coloseni |
Citat:
Eu am dat de cateva ori pasajul din Iesirea 16. Atunci evreii se rascoala si Domnul le spune ca a doua zi va cadea mana si in acea seara vor manca prepelite. "12. "Am auzit cârtirea fiilor lui Israel. Spune-le dar: Diseară carne veți mânca, iar dimineață vă veți sătura de pâine și veți cunoaște că Eu, Domnul, sunt Dumnezeul vostru". 13.Iar, dacă s-a făcut seară, au venit prepelițe și au acoperit tabăra, iar dimineața, după ce s-a luat roua dimprejurul taberei." Asadar, ca sa manace acele prepelite trebuiau sa le adune (daca erau vii sa le omoare) si apoi sa le pregateasca. Dupa sapte zile, cand s-a instituit Sabatul, mana nu cadea si ei nu puteau prepara mancarea in acea zi. Pasajul dat de dvs. din Egipt nu are legatura cu saptamana de odihna. Citat:
Citat:
|
Ca o completare, pe care nu stiu cati adventisti o stiu, ziua de sabat la evrei incepe in seara zilei de vineri si se sfarseste in seara zilei de sambata (din cate am citit pana apar trei stele pe cer). Deci adventistii oricum nu respecta nici ziua de Sabat tinuta de evrei.
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pentru dvs., sabatul e mai important decat invierea, se vede clar din tot ce postati. Pentru dvs., invierea lui Hristos e ceva de domeniul trecutului; de aceea treceti peste aceasta inviere ca peste ziarul cu stirile de luna trecuta. Sau din mileniul trecut. Pentru altii, invierea lui Hristos e de domeniul permanentzei, al actualitatii. Si de aceea ei pun duminica invierii lui Hristos mai presus decat sabatul poruncit prin Moise. Un regulament pooate fi modificat de cel care l-a facut ? Poate. Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat. A scris cu degetul pe piatra despre ziua odihnei ? A scris. Apoi acele pietre au disparut. Ziua odihnei poate fi oricand vrea Dumnezeu. Hristos a inviat duminica, asa ca pentru unii a vrut Dumnezeu ca duminica sa fie ziua odihnei. Pentru altii: mozaici, adventisti si iehovisti (si or mai fi si altii), Dumnezeu vrea ca ziua de odihna sa fie sambata. Prea multa cearta pentru cum interpretam o carte despre care unii cred ca este cuvantul lui Dumnezeu adresat oamenilor, si sunt argumente pentru asta, dar numai in interiorul crestinismului, iar altii cred ca e o carte facuta de oameni pentru ca sa poata domina si conduce alti oameni (masele...), si au argumente pentru asta, din afara crestinismului... Daca pentru dvs. sabatul e mai presus de Hristos, care e mai mare decat sabatul, asta este. "Jedem das seine". Nu stiu cum fac fata adventistii in discutiile cu ateii, mai ales cu unul ca userul "mirciulica"... |
Citat:
Reiese de aici ca: 1) Hristos putea sa nu mai invie, caci legea veche era deja desfiintata. 2) Daca legea veche a fost desfiintata la Cruce, de ce nu ea luat ziua Crucii locul zilei lui Moise ? 3) Daca legea veche a fost desfiintata, ce relevanta mai are sambata legii vechi ? 4) Daca rastignirea aduce totul pe tava, ce rost mai are Invierea lui Hristos ? 5) Cu ce are legatura totusi aceasta Inviere ? |
Citat:
Nu reiese la apusul cui au inceput primele 3 zile. Dvs. stiti ? Si daca orice zi, conform Scripturii referitoare la saptamana Creatiei, incepe la un apus, atunci mai intai a fost un apus (al cui ??) si abia apoi a fost prima zi ? Deci: cine sau ce a rasarit si cine sau ce a apus in primele 3 zile, care, ca orice zi, conform Scripturii referitoare la saptamana Creatiei, au inceput la un apus ? |
Citat:
Logica sabatului adventist: Creatia (dvs. ati scris-o cu litera mare, eu doar reiau) e mai importanta decat Creatorul, care din aceasta Creatie a sfintit ziua de sambata si a binecuvantat-o. Apoi, ce conteaza ce a mai facut Creatorul ? S-a intrupat ? S-a proclamat Dumnezeu ? A fost rastignit ? A inviat ? Detalii... Ca doar dupa ce Dumnezeu a sfintit Creatia, EL nu mai are dreptul sa intervina in Creatia sa, ci Creatia il conditioneaza pe Creator. In acest context, sfintirea unei zile a Creatiei, indiferent de substantivul cu care e denumita, e mai presus decat sfintitorul. In acest context, odihna din ziua Creatiei surclaseaza odihna din ziua Invierii. Simplu, nu ? De aceea, opera Creatorului in legatura cu mantuirea omului: intrupare, rastignire, inviere, e pe loc secund fata de Creatie, caci ziua odihnei la unii se leaga de Creatie, nu de Creator. Caci pana la urma astea este: Creatorul s-a miscat, nu a ramas undeva imobil, si cine a mers pe urmele lui, a considerat ca ziua odihnei (sabat) nu mai e cea evreiasca, ci cea dintai in care Creatorul a inviat. (Hristos = Dumnezeu; Dumnezeu = Creatorul: - Ioan 1, 3: Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. - Coloseni 1, 16-17: Pentru ca intru El au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute, si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie incepatorii, fie stapanii. Toate s-au facut prin El si pentru El. El este mai inainte decat toate si toate prin El sunt asezate.) Cine neaga, nu mai este crestin). |
Citat:
Am vrut sa scriu : de ce nu a luat... |
Citat:
Citat:
Citat:
P.S. V-aș mai spune ceva legat de ziua aceea bublucașă din timpul lui Iosua, dar mi-e teamă că vă încurc mai rău. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Prioritatea" constă în faptul că Hristos e mai mare decât sabatul (e Creatorul lui), nu că omul își poate permite să calce sabatul în numele așa-zisei cinstiri a zilei Învierii. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Dumnezeu ar fi sfințit și binecuvântat ziua întâia a săptămânii? Cu siguranță, diavolul găsea motive să conteste și să caute "argumente" pentru altă zi... Citat:
În fața valului de nou ateism, Dumnezeu are o solie clară pentru cei ce se vor creștini adevărați: 6. Și am văzut apoi alt înger, care zbura prin mijlocul cerului, având să binevestească Evanghelia veșnică celor ce locuiesc pe pământ și la tot neamul și seminția și limba și poporul, 7. Zicând cu glas puternic: Temeți-vă de Dumnezeu și dați Lui slavă, că a venit ceasul judecății Lui, și vă închinați Celui ce a făcut cerul și pământul și marea și izvoarele apelor. Apocalips 14 Comparați vă rog cuvintele acestei Evanghelii cu cuvintele poruncii a IV-a din Decalog și constatați cât ne-am depărtat de închinarea la Creatorul nostru! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Acum lăsând gluma deoparte, mai aflați o noutate. În versetul 5 (Ieșirea 16,5) apare pentru prima dată de la Facerea 1,31 o expresie ce desemna la evrei ziua de vineri: [יוׄם השׅשּׅי] yowm shishshiy. Probabil de aici deduceți dvs. că au "gătit" prepelițe în sabat. Indicația nu era să numere șase zile de la prepelițe până la Ziua Pregătirii, ci ca în ziua de vineri să culeagă de două ori mai multă mană. Citat:
Citat:
|
Mai trebuie sa treaca vro cateva mii de ani sa iasa si domnul tricesimus din perioada facerii, o sa treaca apoi prin exod si cine stie poate ajunge si la Inviere si la intelegerea ei...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:01:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.