Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   In sfarsit stim cum functioneaza gravitatia! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18332)

ovidiu b. 18.02.2016 22:57:08

Unde-i găsești, frate?

Intrarea Vagonului 18.02.2016 22:59:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 614139)
Ia uite-i pe astia - Canioanele de pe Marte au aparut in urma unui potop.

http://www.livescience.com/45219-mar...us-chasma.html

Deci acolo unde nimeni nu a vazut vreo picatura de apa e posibil sa apara canioane foarte rapid in urma unor inundatii gigantice. In schimb la noi unde e apa cata vrei, asa ceva e imposibil. :24:

Nimeni nu a negat catastrofe de tipul potopului. Ce se neaga este modul copilaresc-primitiv in care este relatat in Biblie cel mai recent potop (preotii egipteni i-au spus lui Solon ca au fost mai multe astfel de catastrofe (quasi)-globale in istoria acestei planete, adica ceea ce numeste stiinta "extinction event"), mod pe care voi, credinciosii literalisti, il puneti sus ca pe un idol, alaturi de tot felul de persoane sfinte pentru voi, fie ele in sinaxare. :)

ahilpterodactil 18.02.2016 23:03:07

Mai, noi literalistii avem alt motiv pentru care dam atata credit potopului. Dupa el a venit curcubeul si, vezi tu, nu potopul ci tocmai curcubeul ne tine legati, cu bucurie mare, de povestea aceea...:)

Intrarea Vagonului 18.02.2016 23:04:03

Curcubeul este produs de reflexia luminii in picaturile de apa. :)
Deci si tu esti literalist? :)

iuliu46 18.02.2016 23:06:30

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 614142)
Nimeni nu a negat catastrofe de tipul potopului. Ce se neaga este modul copilaresc-primitiv in care este relatat in Biblie cel mai recent potop (preotii egipteni i-au spus lui Solon ca au fost mai multe astfel de catastrofe (quasi)-globale in istoria acestei planete, adica ceea ce numeste stiinta "extinction event"), mod pe care voi, credinciosii literalisti, il puneti sus ca pe un idol, alaturi de tot felul de persoane sfinte pentru voi, fie ele in sinaxare. :)

E vina noastra ... ca nu credem in preotii egipteni. :rolleyes:

Ne acuzi pe noi ca am crede orbeste in ce scrie in Biblie dar se pare ca tu crezi orbeste in orice altceva - de la lituanieni antici pana la evrei mistici si preoti egipteni. :71:

AlinB 18.02.2016 23:10:19

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 614135)
Pai spune-mi de ce anume crezi ca e neaparat vreo chestie fizica in spatele fiecarei minuni ? ( de exemplu legi pe care nu le cunoastem sau orice altceva ). Care e baza acestei credinte ? De ce e imposibil ca un lucru sa apara din neant ?

Pentru ca universul fizic functioneaza dupa legi fizice :)
Ca poate fi ca si cauza ultima intr-un proces fizic, constiinta e partea a doua :)

Constiinta nu o poti "vedea" dar actiunea fizica da, si pana la nivelul subtil al constiintei poate fi in buna parte urmarita ca proces fizic.

Simplu, nu? :)

pc-cutza 18.02.2016 23:11:11

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 614111)
Revenirea la Sfânta Tradiție și Sfinții Părinți poate lua forma unui slogan lipsit de substanță, dacă nu precizezi ce presupune această retroconversie.

Riști în primul rând să dai de un alt creștinism decât cel în vigoare astăzi, dacă te întorci, de exemplu, în vremea capadocienilor.

În al doilea rând te derutează lipsa unității ideologice a Sfintei Tradiții în multe domenii, cum ar fi cosmologia (dacă nu recurgi la simplificări abuzive).

În al treilea rând, ca dreptmăritor creștin răsăritean, te mâhnești constatând faptul că, în destule momente de cumpănă dogmatică, Roma și Biserica Apusului au stat mai ferm în ortodoxie decât bizantinii.

Și în al nuștiucâtelea rând, te crucești aflând că sfinți venerați ulterior drept mari dascăli și luminători ai lumii, au fost prigoniți și martirizați de către propriii frați de credință cu concursul puterii politice (exemple ilustre: Sfinții Ioan Gură de Aur și Maxim Mărturisitorul)

Prin urmare, întoarcerea la Sfânta Tradiție și Sfinții Părinți poate avea efecte secundare traumatizante pentru ortodoxul contemporan, mai ales dacă a stat mult timp sub efectul hipnozelor exclusivismului confesionalist.

Plăcut surprinsă. Ați oferit o ipoteză obiectivă susținută de un discernământ analitic. Mult am câștiga dacă am procedat toți așa.

AlinB 18.02.2016 23:11:55

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 614137)
Ce a fost prima dată, sămânța sau planta?

Probabil ca sporii, iti explica Adrian :))

AlinB 18.02.2016 23:12:27

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 614147)
Plăcut surprinsă. Ați oferit o ipoteză obiectivă susținută de un discernământ analitic. Mult am câștiga dacă am procedat toți așa.

Eu mi-as fi dorit o postare mai lunga cu exemplificari :)

iuliu46 18.02.2016 23:14:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 614146)
Pentru ca universul fizic functioneaza dupa legi fizice :)
Ca poate fi ca si cauza ultima intr-un proces fizic, constiinta e partea a doua :)

Constiinta nu o poti "vedea" dar actiunea fizica da, si pana la nivelul subtil al constiintei poate fi in buna parte urmarita ca proces fizic.

Simplu, nu? :)

Pai functioneaza dar legile sunt la cheremul creatorului. Un copac poate sa apara dintr-o samanta sau poate sa apara din neant complet dezvoltat daca asa vrea creatorul. La fel si un om. Prima varianta e o lege fizica pe care noi nu o putem evita - a doua este o minune la indemana creatorului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:35:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.