![]() |
Citat:
|
Prietene Trices
Deși n-am dormit de 36 de ore o să încerc să mă concentrez pe claritate, întrucât observ că una scriu aici și tu alta înțelegi, de parca am vorbi limbi diferite. Eu nu opun Biserica Scripturilor, e aiuritoare interpretarea asta. Faptul pe care-l afirm, nu eu ci Biserica Apostolică Nedespărțită, este că Scripturile sunt lucrarea Bisericii sub inspirația Duhului Sfânt. Prin urmare vorbim de o ierarhie că la Cinzecime Domnul a instituit Biserica nu a lansat o colecție de scrieri. Până la validarea Bisericii, scrierile pe care astăzi le cunoaștem sub numele de Biblie sau Sfânta Scriptură erau niște scrisori, istorisiri, profeții care circulau în popor în variante diverse, copiate și răscopiate, unde să mai punem că împreună cu ele circulau o mulțime de alte scrieri contaminate cu exagerări, mistificări, distorsionări și care au fost lăsate pe dinafara canonului scripturistic. Am făcut aceast excurs pentru a arăta că aceiași Biserică sub inspirație divină, a născut și icoana, căreia i-a stabilit canoane ca să nu derapeze în idolatrie. Din păcate, observ că discursul detractorilor icoanei nu se ridică deasupra clișeelor primului iconoclasm, zdrobite nu numai sinodal dar și prin argumente cu un înalt conținut teologic de către personalități de anvergura Sf. Teodor Studitul sau Sf. Ioan Damaschin. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Unde poruncește cuiva să scrie un text pe care creștinii de mai târziu să-l ia ca literă de lege și principal reper de identificare a dreptei credințe???? Le primim în Biserică pe toate, prin credință! Trebuie lăsat Mângâietorul să chivernisească în lume, până în eshaton , uriașele daruri duhovnicești agonisite pentru om de către Mântuitorul nostru. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
[COLOR=#000000][SIZE=5]Observând oamenii mai cu atenție, am aflat că spirite sectare se găsesc oriunde, în toate activitățile omenești; se găsesc sectari (cârcotași) pe marginea oricărei gândiri omenești, nu numai în religie; se găsesc spirite sectare rozând chiar la temeliile ierarhiei. [/SIZE][/COLOR]
[COLOR=#000000][SIZE=5]E clar că spiritele sectare, mentalitățile înguste, unilateralitățile de orice fel sunt spirite anarhice, sortite până la fărâmițarea lor până la absurd. Sectarismul se explică prin sine, dar nu și-l poate explica cel ce pătimește de el. Adică cel căzut în asemenea îngustimi, susține cu toată tăria că așa este "Adevărul" cum îl înțelege el, și nu admite o altă părere. Dacă prostul s-ar recunoaște prost, ar înceta de a mai fi ca atare și s-ar schimba în înțelept. Orișice spirit îngust, sectar, aduce minții și sufletului o neliniște, o tulburare, o barieră care stingherește libertatea sufletului, seninătatea sa superioară, suveranitatea credinței în conducerea preaînțeleaptă a Providenței, atât în directivele mari ale lumii, cât și în amănuntele vieții noastre. Ori de câte ori nu ții pasul cu Providența, ba din neștiință, ba din fixarea cu încăpățânare pe câteva idei omenești, totdeauna putem fi striviți, fără a avea vreun merit decât acela de a fi victimă a îngustimii noastre. [/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000] [/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=5]Cine-i îngust la minte n-are leac nicăieri. Mulți sunt mai betegi la minte decât de alte boli fizice. Sunt oameni care reprezintă Providența, oameni providențiali, dar după o oarecare vreme se sectarizează (dau în nebunia sectarilor), se limitează la îngustimi, la câteva principii fixe, și vor cădea victimele acestor îngustimi. Și întâi trebuie să se spargă capul prost ca să vină cel cuminte (și cu minte). [/SIZE][/COLOR] |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Discuția noastră nu va avea nicio finalitate și nu ne schimba sau spori nici cunoașterea nici evlavia. Practicăm axiologii ireconciliabile. Eu nu voi renunța la credința Bisericii nici dacă ar veni un înger din cer să-mi spună că nu-i așa cum cred eu. Apoi îți dai seama, dragă Trices, cât de dispus sunt să primesc sofisme neoprotestante răsuflate. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:10:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.