Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:00:13

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597487)
Nu stiu cum este in biserica ta, dar in Biserica Ortodoxa:

1.un mirean are obligatia sa faca ascultare de preot(duhovnicul sau).Ca sa existe mantuire intai trebuie sa fie ascultare.Nu-i ascultare de duhovnic, nu-i mantuire.

2.un mirean nu are voie sa intra in polemici cu al sau duhovnic.Un mirean
are obligatia sa-si lase parerile personale acasa atunci cand este in fatza
duhovnicului.

3.Ce-i spune duhovnicul mireanului este piatra de temelie(lege) pt mirean.
Asa cum oaia asculta de pastorul sau , asa si mireanul are obligatia sa
asculte de duhovnic.

In Biserica Ortodoxa, nici un mirean n-are dreptul sa-si contrazica preotul
de parohie, dar apoi un arhimandrit ?!

Deci Hristos imi spune ca regula intai pentru mantuirea mea este sa
ascult de preot.Din moment ce eu ca mirean trebuie sa fac ascultare de preot
eu n-am voie sa judec preotul meu dar si alti preoti, pentru ca asta inseamna
ascultarea.

Dar eu o sa ma duc sa-mi intreb duhovnicul despre impartasania intra-uterina.Daca duhovnicul ii da dreptate arhimandritului eu va trebui sa
fac ascultarea de duhovnic, pt ca pentru mantuire, ascultarea de
duhovnic este primordial-esentiala.

Haios. Ii consideri pe catolici "eretici papistasi", "cazuri din Har", "papolatri", etc., dar ai o soteriologie constituita exclusiv pe disciplina oarba, mai ceva decât ei. Bunul nostru coleg Mihnea poate pune, in mod deferential si intre patru ochi, spusele parohului sau, si el e un catolic extrem de înaintat in credinta, un adevărat crestin, pe care am avut onoarea sa il cunosc personal. Tu însă, cazi pe spate când auzi ca ciudatul respectiv e sacerdot.
Am doua întrebări pentru tine: Primo, daca duhovnicul tau ar zice ca "mariajele" homalailor tre recunoscute de Biserica, cumva ca un pogoramant, te-ai supune la asa o hula la adresa Autorului Decalogului (Care Autor e Acelasi cu Facatorul Universului, in "treacat" fie zis)? Secundo, expresia Sf. Vincentiu de Lerin, "ceea ce întotdeauna, pretutindeni si de către toata Biserica a fost crezut si propovaduit" iti spune ceva? Hint: acela e standardul credintei curate/mantuitoare. Sfântul Spirit i-a dat Sf. Vincentiu sa spună acestea.

GMihai 07.08.2015 12:02:03

Copacelule, si daca preotul tau de parohie iti spune sa aprinzi o tigara, asculti ?

ovidiu b. 07.08.2015 12:05:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597482)
Super. Deci ai o amanta, te duci, te spovedesti, esti dezlegat, te intorci la amanta.

Bun, în cazul ăsta ce faci? Nu mai mărturisești păcatul? Că oricum te întorci la amantă? Sau îți mărturisești "isprava" care a avut loc de ultima spovedanie? Duhovnicul te dezleagă de păcatul mărturisit sau nu? Bineînțeles cu canonul aferent.

Citat:

Eventual daca ai si o boala la care nu este 100% exclus sa mori (in definitiv, se poate intampla si la o raceala) primesti si dezlegare sa te impartasesti.

N-am pus în discuție așa ceva. M-am referit strict la spovedanie. Faptul că părintele duhovnic te dezleagă de păcate nu înseamnă automat dezlegare la împărtășanie, după spovedanie poți primi foarte ușor canonul "data viitoare dacă ești cuminte".

Citat:

Sau donezi sange pentru un copil intr-o stare grava, incapabil sa mai fie impartasit, primesti iarasi dezlegare la impartasanie, nu pentru tine, ci pentru copilul respectiv.
Cam asta e ortodoxia in combinatie cu gandirea magica.

De acord. :)

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:06:34

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597492)
Copacelule, si daca preotul tau de parohie iti spune sa aprinzi o tigara, asculti ?

Exact ce îl intrebai si eu, dar eu pisei la o scara mult mai grava, pierzatoare de suflet. Mihnea fumează tigara, tu pipa, eu narghilea, dar fumatul nu este un păcat si deci nu o călăuză spre Iad, daca nu esti dependent de el. Însă să"recunosti" aglutinarile pseudo maritale ale lgbt-urilor si altor gunoaie drept mariaje ar fi efectiv scuipat in Sfânta Față a Domnului Isus.
Brrrr.
Sa nu fie!!!

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 12:07:35

Citat:

Exact ce îl intrebai si eu, dar eu pisei la o scara mult mai grava, pierzatoare de suflet. Mihnea fumează tigara, tu pipa, eu narghilea, dar fumatul nu este un păcat si deci nu o călăuză spre Iad, daca nu esti dependent de el. Însă să"recunosti" aglutinarile pseudo maritale ale lgbt-urilor si altor gunoaie drept mariaje ar fi efectiv scuipat in Sfânta Față a Domnului Isus.
Brrrr.
Sa nu fie!!!

DragosP 07.08.2015 12:09:01

1. Fumatul ESTE păcat sub orice formă.
2. În ceea ce privește articolul din link-ul dat de mine.
În primul rând scuze pentru eventualele sminteli.
În al doilea rând, câteva cuvinte proaspete, calde, de la un preot:
"pai se impartaseste pentru ca el este una cu mama lui
iar Sf Impartasanie cuprinde toata fiinta
Fiind ceva firesc, normal din punct de vedere moral si natural
Mantuitorul cuprinde si fiinta aceea care nu are libertatea de a iesi din pantece cat se impartaseste mama lui
aici vorbim de o exceptie de impartasanie prin comuniune
efectele sunt si ele duhovnicesti in sensul bunei evolutii a sarcinii"

Cam atât.
Succesuri!

catalin2 07.08.2015 12:15:07

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597326)
Deci avem un copil impartasit cu Hristos.
Ce se intampla daca, mai departe, se naste si moare nebotezat ? Sau daca se naste, e botezat la catolici si apoi moare.

Sa ne gandim si mai departe, ce se intampla daca moare inainte de nastere, ca tot suflet se considera ca e. Una din explicatiile iconomiei este ca cel ce vine la ortodoxie si primeste direct Sfanta Impartasanie (fara Botez si Mirungere), desi nu are un botez valid (decat ca forma, poate), el oricum beneficiaza de har prin Sfanta Impartasanie. Scopul principal al Botezului si Mirungerii este primirea harului.

ovidiu b. 07.08.2015 12:16:01

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 597496)
În al doilea rând, câteva cuvinte proaspete, calde, de la un preot:
"pai se impartaseste pentru ca el este una cu mama lui
iar Sf Impartasanie cuprinde toata fiinta
Fiind ceva firesc, normal din punct de vedere moral si natural
Mantuitorul cuprinde si fiinta aceea care nu are libertatea de a iesi din pantece cat se impartaseste mama lui
aici vorbim de o exceptie de impartasanie prin comuniune
efectele sunt si ele duhovnicesti in sensul bunei evolutii a sarcinii"

Ceea eu m-am încăpățânat să cred :) Și cred că majoritatea duhovnicilor vor da acest răspuns. De asemenea, explicația lui Cezar este una plauzibilă, una care ne scoate din ceață.

catalin2 07.08.2015 12:26:49

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597438)
Cum adica sunt ineptii ale mele ?
Eu am expus singurul mod in care pot valabile vorbele Arhimandrit-ului .Altfel nu se poate.
Altfel BOR-ul are o problema uriasaaaaaa....Nici nu-ti imaginezi ce problema.
Am o intrebare : esti preot ?

Parintele nu spune ca nu se mai boteaza. Evident ca se boteaza dupa ce se naste.

Copacel 07.08.2015 12:43:42

Citat:

Pai atunci nu mai este preotul meu, din moment ce ma indeamna la
pacat.Dooh;

Copacel 07.08.2015 12:44:12

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 597499)
Parintele nu spune ca nu se mai boteaza. Evident ca se boteaza dupa ce se naste.

Pai n-ai cum sa te impartasesti inaintea botezului.

CristianR 07.08.2015 12:44:53

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597469)
Iar pentru un inginer cand vede ca intr-un sistem acest parametru incepe
sa creasca inseamna inceperea unui proces de transformare ireversibila
in sistem. Problema este, in ce se transforma ?!!!

Tocmai asta e problema, Copăcel, că prea o iei inginerește. Când e vorba de Biserică e mult mai potrivit să o vezi nu ca pe un sistem, ci ca pe un organism viu. Așa se face că explicațiile date de Mihailc, Cezar și Ovidiu reușesc să lămurească chestiunea într-un mod mulțumitor; cel puțin pentru mine.

Copacel 07.08.2015 12:47:05

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 597503)
Tocmai asta e problema, Copăcel, că prea o iei inginerește. Când e vorba de Biserică e mult mai potrivit să o vezi nu ca pe un sistem, ci ca pe un organism viu.

Pai organismul tot un sistem este.Sistem de sisteme, de sisteme...

Citat:

Așa se face că explicațiile date de Mihailc, Cezar și Ovidiu reușesc să lămurească chestiunea într-un mod mulțumitor; cel puțin pentru mine.
Fiecare cu ale sale multumiri si nemultumiri.

catalin2 07.08.2015 12:49:45

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597502)
Pai n-ai cum sa te impartasesti inaintea botezului.

Citeste, te rog, ce am scris despre iconomie. Chiar in primele secole arienii (care nu credeau in Sfanta Treime) erau primiti fara botez, se impartaseau asa.
Exista un pasaj in Noul Testament in care cei ce ascultau cuvintele Apostolului au primit harul inaintea botezului, iar dupa aceea Apostolul i-a botezat.

Copacel 07.08.2015 12:51:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 597506)
Citeste, te rog, ce am scris despre iconomie. Chiar in primele secole arienii (care nu credeau in Sfanta Treime) erau primiti fara botez, se impartaseau asa.
Exista un pasaj in Noul Testament in care cei ce ascultau cuvintele Apostolului au primit harul inaintea botezului, iar dupa aceea Apostolul i-a botezat.

O sa-mi intreb duhovnicul daca valabila regula asta.

catalin2 07.08.2015 12:58:51

Pasajul e acesta: Faptele Apostolilor, cap. 10:

44. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul.
45. Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri.
46. Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi și slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru:
47. Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi?
48. Și a poruncit ca aceștia să fie botezați în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile.

CristianR 07.08.2015 13:04:04

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597504)
Pai organismul tot un sistem este.Sistem de sisteme, de sisteme...

Este și asta, dar nu e doar asta. E vorba și de taină, pe care tu ai menționat-o, dar nu în sensul că pruncul se botează tainic. Nu poți defini lucrurile astea, nu le poți stabili limitele și nici nu e indicat să încerci. Ce știm noi despre împărtășanie, spre exemplu, dincolo de modul concret în care o primim? Știm care îi sunt granițele (dacă are așa ceva)? Știm dacă trece din ea ceva către alte persoane sau nu? Consider că într-un anumit fel trece. Cu atât mai mult între mamă și prunc.
Este evident că harul n-are granițe și în fața lui ar trebui doar să ne uimim.

Citat:

Fiecare cu ale sale multumiri si nemultumiri.
Speram să recitești cu atenție ce au scris. Eu n-am făcut decât să exprim mai prost ceea ce au spus ei mai bine.

Copacel 07.08.2015 13:04:24

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 597508)
Pasajul e acesta: Faptele Apostolilor, cap. 10:

44. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul.
45. Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri.
46. Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi și slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru:
47. Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi?
48. Și a poruncit ca aceștia să fie botezați în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile.

Eu imi schimb parerile doar in urma consultarii cu duhovnicul meu.El imi
spune ce este bine si ce nu.

GMihai 07.08.2015 13:13:42

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597510)
Eu imi schimb parerile doar in urma consultarii cu duhovnicul meu.El imi
spune ce este bine si ce nu.

Și dacă duhovnicul îți va spune să pui o bombă în metrou ?

Copacel 07.08.2015 13:17:48

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597514)
Și dacă duhovnicul îți va spune să pui o bombă în metrou ?

Pai atunci nu mai este duvnicul meu, deoarece ma indeamna la pacat.

GMihai 07.08.2015 13:21:11

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597517)
Pai atunci nu mai este duvnicul meu, deoarece ma indeamna la pacat.

Dar de unde știi că este păcat ? Că doar cel care îți definește binele și răul este duhovnicul ?

Copacel 07.08.2015 13:23:43

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 597519)
Că doar cel care îți definește binele și răul este duhovnicul ?

Asta poate in religia aia a ta ...care o fi aia.
Binele si raul le decide Dumnezeu.Scopul duhovnicului(printre altele)
este sa te indrume catre mantuire.

Copacel 07.08.2015 13:26:15

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597498)
Ceea eu m-am încăpățânat să cred :) Și cred că majoritatea duhovnicilor vor da acest răspuns.

Aha deci pruncul se poate impartasi in viata intra-uterina.Atunci cand are loc
botezul ? Inainte de impartasanie sau dupa ?

Citat:

De asemenea, explicația lui Cezar este una plauzibilă, una care ne scoate din ceață.
De fapt nu explica cand are loc botezul unui prunc impartasit in viata intra-uterina.

ovidiu b. 07.08.2015 13:47:18

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597522)
Aha deci pruncul se poate impartasi in viata intra-uterina.Atunci cand are loc botezul ? Inainte de impartasanie sau dupa ?

La împărtășire preotul spune "se împărtășește roaba" și nu "roaba și robul" în cazul în care în pântecele mamei ar fi un băiat, copilul nefiind botezat și neavând un nume. Dar eu mă încăpățânez să cred că acel copil nu pote fi privat, lipsit de acest dar al Tainei pentru faptul că nu este botezat. Copilul este parte din trupul mamei, este una cu mama, deși dacă ar fi să gâdim, fiecare dintre ei au trup și suflet propiu. Și aici cred că este taina de care amintește părintele Ioachim. Cum spunea și Cezar, omitem un aspect important, binecuvânatarea duhovnicului.

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597522)
De fapt nu explica cand are loc botezul unui prunc impartasit in viata intra-uterina.

În acel articol nu spune nimic despe aberațiile scornite de tine cum că ar vorba de un botez tainic intrauterin și nici de de faptul că după naștere copilul ar avea nevoie doar de Mirungere. Asta nu vrei să pricepi.

Copacel 07.08.2015 13:53:50

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b.;597527.
Dar eu mă încăpățânez să cred că acel copil nu pote fi privat, lipsit de acest dar al Tainei pentru faptul că nu este botezat. Cum spunea și Cezar, omitem un aspect important, binecuvânatarea duhovnicului.

Deci poate fi impartasit fara botez sa inteleg ?

Citat:

În acel articol nu spune nimic despe aberațiile scornite de tine cum că ar vorba de un botez tainic intrauterin și nici de de faptul că după naștere copilul ar avea nevoie doar de Mirungere. Asta nu vrei să pricepi.
cand are are loc botezul unui prunc impartasit in viata
intra-uterina ? Am impartasanie inainte de botez in acest caz ? Da sau Ba ?

As dori raspunsuri la obiect fara metafore "poetice" si explicatii cu nuante
hiperbolice.
Deci , zâi:

ovidiu b. 07.08.2015 14:07:42

Dă-ți un restart la sistem. :))

Copacel 07.08.2015 14:12:35

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597530)
Dă-ți un restart la sistem. :))

Aha, deci asta este raspunsul.

DragosP 07.08.2015 14:24:29

Și un "format /u".

Grand Moff Hadrianus 07.08.2015 14:32:48

Nu, mai degraba un # nano /etc/pacman.conf, apoi sa puna surse noi acolo, apoi # pacman -Syy si # pacman -Syu. Apoi restart.
Ca doar Copacel nu o folosi uinblăuz. As fi dezamagit.

delia31 07.08.2015 14:40:47

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 597006)
In cazul nostru era intr-adevar mm simplu, dar nu am stiut. Am vb pana la urma cu pr duhovnic care a zis ca ne putem impartasi oricand, acum pana se naste fata, ca defapt se impartaseste ea si nicidecum eu...

Fallen, scuze ca te intreb, esti sigura ca ai inteles bine? E vorba aici de doua aspect diferite. Faptul ca impartasindu-se mama in timpul sarcinii (chiar si cu dezlegare de la duhovnic pt. situatii speciale), contribuie enorm la dezvoltarea trupeasca si sufleteasca a bebelusului e un aspect. E cunoscut si chiar recomandat.

In schimb, ce nu inteleg eu, e cum sa crezi ca te impartasesti fara sa te impartasesti tu, ci doar bebele? Cum se poate sa te apropii de Impartasanie, crezand din start ca n-are atingere si cu tine, ci doar cu bebelusul? Sigur ti-a zis preotul ca doar fetita se impartaseste si nicidecum tu?

E un stih, acolo in Canonul de rugaciune inainte de Sf. Impartasanie, care zice asa:
"Trupul Stapanului vrand sa-L primesti spre hrana,
Fii cu frica sa nu te arzi, ca foc este; "

Cugeta un pic la asta, cu nadejde spre iertare, nu spre sporirea nelinistilor!

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597527)
La împărtășire preotul spune "se împărtășește roaba" și nu "roaba și robul" în cazul în care în pântecele mamei ar fi un băiat, copilul nefiind botezat și neavând un nume.

Buna observatie!
Fallen, gandeste-te putin la asta. Ce cuvinte rosteste preotul? "Se impartaseste roaba lui Dumnezeu, ...", zicand numele tau? Sau referindu-se la bebelus?

Pelerin spre Rasarit 07.08.2015 16:09:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597461)
Acuma, revenind la tema mai noua a dezbaterii: oricine poate sa o dea in bara, fie el domn sau preacuvios. Insuficienta pregatire scolastica, la randul ei bazata pe asimilarea filosofiei aristotelice joaca feste, lipsindu-l pe autor de rigoarea si claritatea de cristal a gadirii tomiste si facandu-l sa alerge dupa nalucile falsei mistici de nivel babesc. De unde pana la gandirea vrajitoreasca mai e un singur pas.

Epic. Sa revenim la lucruri serioase. Dupa o scurta verificare de rutina se pot observa cateva aspecte.

Arhimandritul Ioachim Parvulescu este staretul Manastirii Lainici. Cred ca orice credincios ortodox roman a auzit de ea asa ca nu insist. Prin urmare, avand in vedere pozitia sa ecleziala, cred ca, cel putin la nivel teoretic, este o persoana cu competente in domeniul teologic. In al doilea rand Arhimandritul are numeroase articole, prezente in emisiuni, interviuri, si prin urmare prezenta sa teologica, incluzand impartasirea de sfaturi, nu este un aspect singular , redus doar la tema acestui topic. Respectiva opinie, preluata pe site-ul indicat de copacel, este parte a unui material mai amplu, intitulat,, Sfaturi duhovnicesti". Materialul poate fi gasit inclusiv pe acest site http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...scu-68463.html

Comparand sectiunea VI, intitulata ,,Ce trebuie sa faca o femeie cand este insarcinata" cu articolul postat de copacel se poate observa ca este vorba de aceiasi opinie si prin urmare site-ul indicat de copacel a preluat corect opinia. Urmatorul pas al acestei scurte verificari: sa se determine daca citatul este scos sau nu din context cand a fost citat. Parerea mea este ca nu a fost scos din context. Insa problema fundamentarii opiniei ramane pt ca nici articolul mai amplu, de pe crestinortodox.ro, nu lamureste dilemele teologice ridicate de copacel. Totusi ar putea cumva fi conexata problema, intr-un cadru mai amplu, de perspectiva indicata in capitolul V din articolul de pe crestinortodox.ro.

Copacel 07.08.2015 16:25:02

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 597535)
Nu, mai degraba un # nano /etc/pacman.conf, apoi sa puna surse noi acolo, apoi # pacman -Syy si # pacman -Syu. Apoi restart.

kill -9 $(pidof Grand_Moff_Hadrianus)
Hai ura si la gara. :57:

DragosP 07.08.2015 17:53:24

Scoțianule, mă simt marginalizat. EU am indicat articolul.:50:

Pelerin spre Rasarit 07.08.2015 18:52:43

Dragos o veche zicala suna cam asa: ,,Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita de oameni" :) Te rog sa-mi scuzi superficialitatea si in semn de apreciere pot sa iti spun asta: ,,Imi cer scuze celor celor pe care i-am suparat" :)

Ioan_Cezar 07.08.2015 18:53:05

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597461)
Insuficienta pregatire scolastica, la randul ei bazata pe asimilarea filosofiei aristotelice joaca feste, lipsindu-l pe autor de rigoarea si claritatea de cristal a gadirii tomiste si facandu-l sa alerge dupa nalucile falsei mistici de nivel babesc. De unde pana la gandirea vrajitoreasca mai e un singur pas.

.........?? Raționalismul să fie chiar de neoprit? De nedepășit?
Rigoare și claritate de cristal în Biserică? Unde, bre? Te pomenești că tocmai la Hristos! Sau poate la Apostoli? Ori în Sinoade? Ori înlăuntrul Tainelor?
De unde ai scos, creștine, claritatea de cristal și rigoarea ca însușiri ale duhului Bisericii? Iubirea nu e nici clară nici riguroasă. E în schimb tainică, jucăușă, sugestivă, caldă, aprigă uneori, abia presimțită, discretă, delicată, gingașă.... Așa e viața, bunule, așa e și lumina zilei - nesfârșit de moale și de albă în depărtarea ei apropiată, de zare care se înfiripă aici în ochiul nostru pentru a ne preumbla mereu mai departe sau care ni se dezvpluie departe pentru a ne simți mai aproape...
Mă tem că nu mai vezi nici o diferență între fabrica de roboți logiciști și Leagănul Bisericii...

DragosP 07.08.2015 19:02:06

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 597563)
Te rog sa-mi scuzi superficialitatea si in semn de apreciere pot sa iti spun asta: ,,Imi cer scuze celor celor pe care i-am suparat" :)

Doamne ajută!

delia31 08.08.2015 23:16:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597249)
Dar articolul citat nu sustine aberatia teologica potrivit careia s-ar impartasi copilul din burta mamei.
De altfel, nu inteleg la ce ar putea folosi impartasirea nebotezatilor ? Asta nu mai e teologie, e nebunie.

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597440)
Pai atunci cum pot sa am impartasanie fara botez ? Cum ?

Cred ca aici v-ati blocat la un singur inteles al termenului a se impartasi.
Inlocuiti termenul Impartasanie, cu comuniune prin har in Duhul Sfant si vedeti ce iese.
Si recititi aceasta postare:

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 597452)
Pentru un adult, aceasta ar fi într-adevăr nepotrivit, nefiresc, nelucrător. El ar putea participa, conștient și voluntar, la Botez mai întâi.
Pentru făt și sugar însă, nivelul și modul de acces al energiei necreate și al Sfintelor Taine este altul. Biserica ține cont cu înțelepciune de aceste deosebiri de niveluri din planul dezvoltării ontologice/duhovnicești. Nici nu ignoră limitele copilului și nici nu subestimează posibilitățile participării reale, plenare, a adultului.
Mai e de luat în calcul și binecuvântarea duhovnicului. Prea rar considerăm acest aspect, fără de care actul împărtășaniei e abordat deseori în maniera gândirii magice, infantile... Energia binecuvântării este dezlegătoare. Taina Preoției se întrepătrunde cu Taina Împărtășaniei. În deschidere/comunicare la ambele și la toate capetele (între taine, între oameni, între Hristos și oameni) - așa cum se întâmplă în interiorul oricărui organism viu, între Viță și mlădițe...:)

...si evanghelia de la Luca, pe care o auzim mereu la Paraclis

In zilele acelea, sculandu-se, Maria s-a dus in graba la munte intr-un oras al lui Iuda si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. lar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, a saltat pruncul in pantecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant...“(Luca 1, 39-40)

Pt. dl. Dragomir
Nu credeti ca un exemplu prin care fătul din pantece poate fi in comuniune cu Duhul Sfant prin har e cel al pruncului nenascut Ioan Botezatorul in pantecele Elisabetei, cand aceasta a primit vizita "Embrionului" Sfant din pantecele Mariei?
Nu considerati ca odata cu Elisabeta care s-a umplut de Duhul Sfant, si pruncul ce-l purta a fost intr-un fel sau altul, in comuniune prin har cu Duhul Sfant? Cu alt termen, s-a impartasit, cum ar veni.

Desigur, nu sustin deloc ideea ca un bebelus a carui mama a primit Sf. Taina a Euharistiei in timpul sarcinii nu ar mai trebui botezat, dar ca, intr-un fel sau altul, chiar inca nebotezat fiind, poate avea acces la energiile necreate, intr-o masura doar de Dumnezeu stiuta, asta ne-o confirma si Evanghelia de mai sus.

In treacat fie spus pentru opozantii pedobaptismului, acesta e de fapt si un argument foarte puternic pentru botezarea nou-nascutilor.

Mihailc 09.08.2015 01:04:43

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597661)
Cred ca aici v-ati blocat la un singur inteles al termenului a se impartasi.
Inlocuiti termenul Impartasanie, cu comuniune prin har in Duhul Sfant si vedeti ce iese.

Iese o harababură mentală inițial, apoi iese cu totul din creștinism dacă n-a făcut-o deja înaintea operației cogitative recomandate.

Împărtășania este comuniune prin har cu Hristos în Duhul Sfânt, dar nu orice autoafectare psihică luată drept "comuniune prin har în Duhul Sfânt" este neapărat o stare duhovnicească privilegiată, cu atât mai puțin ceva apropiat sau echivalent cu Sfânta Împărtășanie.

Și nici Mihnea, nici Copăcel n-au nevoie de jonglerii filologiste, întrucât ei comentează un text în care cuvântul Împărtășanie are înțelesul cu "Î" mare fără să lase loc la alte ficțiuni religioase.

Iată textul:

"Sfintii Parinti vazand marea responsabilitate si greutate ce poarta femeia cand este insarcinata au dezlegat ca sa se poata impartasii cu Trupul si Sangele Mantuitorului indiferent de canonul pe care il are sau ce pacat ar fi facut ea. Deci, femeia cand este gravida sa se impartaseasca in fiecare luna macar cu 2-3 zile de post daca nu poate sa tina mai multe zile. Acea impartasanie ea nu o ia pentru vrednicia ci, asemenea unui om normal, ci pentru ajutorul copilului. Este foarte important ca sa se impartaseasca, ajuta foarte mult pe copil, il intareste, il lumineaza, ii da sanatate, il fereste de boli. Copilul, prin Sfanta impartasanie, pe de o parte se impartaseste cu Hristos, iar pe de alta parte isi incepe viata duhovniceasca inca din pantece, incepe sa-l cunoasca pe Hristos inainte de nasterea sa pe acest pamant. Este pacat sa-l lipsim pe copil de Hristos. El trebuie obisnuit de atunci."(fragment din Arhimandrit Ioachim Pârvulescu - Sfaturi duhovnicești)

De fapt condiția de bază, din punctul de vedere al rânduielii ecleziale, pentru primirea Euharistiei este Botezul și Mirungerea. Arhimandritul Ioachim cred că sugerează un fel de împărtășire indirectă prin participarea organică la metabolismul trupesc și sufletesc al mamei. Mai departe Copăcel a început să croșeteze basme pietiste cu împărtășania intrauterină, botezuri tainice și cuvioșii nou-născuți.

Mihnea Dragomir 09.08.2015 01:05:18

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597661)
Nu considerati ca odata cu Elisabeta care s-a umplut de Duhul Sfant, si pruncul ce-l purta a fost intr-un fel sau altul, in comuniune prin har cu Duhul Sfant? Cu alt termen, s-a impartasit, cum ar veni.

Nu, nu s-a impartasit. "Comuniune prin har cu Duhul Sfant" nu inseamna a te impartasi. A te impartasi este legat de substanta lui Cristos. Abraham si patriarhii au avut, in mod evident, o "comuniune prin har cu Duhul Sfant". Dar ei nu s-au impartasit.

Si, ca sa-i raspund, totodata, lui Ioan Cezar: da, Biserica ofera (sau ar trebui sa ofere) deplina claritate in cele sfinte. Raspunsuri balmajite teologic, in care se spune totul si nimic, nu au ce cauta si, dupa cum se vede, nu fac decat sa sminteasca credinciosii. Pentru oricine de pe acest forum este clar daca e casatorit sau nu e casatorit. Oricine stie cu limpezime de cristal daca a primit ori nu preotia. Ei bine, aceeasi claritate care e in Taina Casatoriei sau in Taina Preotiei este si in Taina Impartasaniei. A sustine ca oamenii se boteaza dar nu chiar se boteaza, ca se impartasesc intr-un anume sens, dar nu in altul, ca a doua si a treia casatorie sunt casatorii, dar nu tocmai casatorii, tine de un bizantinism in sensul cel mai rau al cuvantului. Si, mai grav, aceasta dialectica paguboasa, izvorata din cea mai deplina ignoranta, ajunge a fi prezentata ca intelepciune si profunzime duhovniceasca.

Si, ca sa revin la cazul in discutie: orice Taina presupune materie. Ca sa nu mai spun ca presupune si intentia de a administra acea Taina unui subiect receptor. Fara materie, nu exista Taina. Prin urmare, copilul din burta mamei nu primeste Taina Impartasaniei, neavand acces la Sfanta Materie. Imprejurarea ca un numar de utilizatori ai forumului, unii vechi si cu contributii notabile, incluzand studenti la teologie, imprejurarea ca arhimandriti sustin contrariul, ma ingrijoreaza.

AlinB 09.08.2015 01:19:31

Si iaca asa bajbaielile catorva se transforma in platforma de atac a dl. M.D. la adresa ortodoxiei (nu doar pe subiectul de fata), de pe bazele presupusei limpezimei de cristal a invataturii romano-catolice, ca si cand ea n-ar fi si ea contestata deja si in diverse moduri de diverse grupuletze nicidecum insignifiante sau din afara romano-catolicismului.

Grupulete din care unul este chiar si el simpatizant, chiar infocat (SSPX).

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:29:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.