maria-luisa |
28.05.2010 20:54:03 |
Citat:
În prealabil postat de Anytza
(Post 254089)
|
Am vazut si eu acest articol. Ma refeream la hotararea autentica.
Scuze... nu asta am vazut, tot un articol din ziarullumina. unde ziceai sa dau click ca sa vad hotararile?
În ședința a patra din 18 iulie 1870, Conciliul a proclamat dogma primatului papal și a infailibilității papale prin vot: 535 de episcopi au fost pentru, iar doi împotrivă (un italian și un american). Prin noua dogmă
s-a acordat papei nu doar puterea supremă în Biserica Romano-Catolică, ci și infailibilitatea ex cathedra, adică puterea spirituală supremă de a proclama în mod infailibil adevărul în materie de credință și morală, de la sine, nu prin aprobarea Bisericii. Această nouă dogmă a primatului papal și a infailibilității papale a stârnit proteste nu doar atunci, ci chiar și astăzi sunt dezbateri pe marginea acestei teme în sânul Bisericii Catolice. Evenimentele politice, izbucnirea războiului franco-german la 19 iulie 1870, chiar a doua zi după proclamarea noilor dogme, oboseala părinților care au participat la Conciliu, dar și căldura au împiedicat continuarea dezbaterilor, cu toate că rămăseseră încă 51 de teme de votat. Corpul militar francez trimis de împăratul Napoleon III (1852-1870) să apere Vaticanul a fost rechemat în țară, lăsând astfel statul papal fără apărare. Imperiul Francez trăia ultimele sale zile de existență. La l septembrie 1870, armata lui Napoleon a fost învinsă de Germania, împăratul a fost luat prizonier, iar Adunarea națională a Franței l-a destituit. În aceste condiții, Vaticanul nu mai avea un apărător politic sau militar. La 20 septembrie 1870, trupele lui J. Garibaldi († 1882) au intrat în Roma, iar naționaliștii italieni au anexat regatului Italiei ceea ce mai rămăsese din statul papal, realizându-se astfel unitatea politică a Italiei. În această situație, papa Pius IX (1846-1878) a socotit că nu mai existau condiții care să asigure libertatea conciliului și a declarat închiderea lui la 20 octombrie 1870. Papa i-a excomunicat pe naționaliștii italieni pentru desființarea Statului papal și s-a declarat prizonier al Statului italian care totuși i-a fixat, prin Legea garanțiilor din 15 mai 1871, noile condiții de existență.
Dar unde scrie exact hotararea? Cuvant cu cuvant ma intereseaza.
|