Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14
(Post 441529)
Înt-un din cărțule Sfântului Paisie Aghioritul acesta sfătuia pe o femeie al cărei soț era bețiv și foarte violent să-i pună în bauturaă dimineața câteva picături de aghiasmă...Așadar?!
Și pentru a fi mai exactă voi căuta caretea și voi transcrie citatul exact.
Un preot batrân mi-a răspuns la această întrebare că poți bea aghiasmă dacă ai gustat ceva după miezul nopți dacă ai dormit câteva ore.
|
Sa nu ne grabim cu judecatile !
Nu stiu cum se face ca tu sora ridici cele mai bune mingi la fileu, ca sa zic asa !
Deci :
toata lumea stie ca , de exemplu, apendicita acuta , se opereaza in urgenta. La fel si ocluzia intestinala si ulcerul perforat si si alte asemenea afectiuni care necesita o interventie rapida sau a carei cai de tratament necesita un efect cit mai rapid si mai bun , un efect prin care sa se scoata cit mai repede raul din trup.
Pt. ca in alte conditii , altele decit starea de urgenta, fiecare interventie necesita un anume protocol, o anume pregatire , anumite precautii pt. a preveni neplacerile .
Deci, ce este urgenta sau caz deosebit , atunci este deosebit , iar ce nu este ... este altceva . Sa nu incurcam borcanele ca sa nu dam peste neplaceri .
Vis-a-vis de toate deslegarile pe care ni le facem singuri in decurs de o viata, despre toate cite ne permitem fara a sti precis ce facem si daca facem bine , de toate cele cite le facem si habar nu avem precis care sunt pacate si care nu ... deci vis-a-vis de acest mod de a gindi si trai ortodoxia este o memorabila intimplare povestita de gheronul Cleopa , spre multa luare aminte a celor ce voiesc, cu un preot care se imbolnavise bine dar fara ca nimeni sa ii poata pune un diagnoctic clar si implicit fara sa se poata vindeca . A umblat popa in lungul si latul Romaniei dar fara folos . In cele din urma a ajuns la Sihastria si a stat de vorba cu batrinul. Acesta l-a ascultat , l-a spovedit si a concluzionat : parinte , nu a iesit nimic deosebit la iveala dar dute acasa si cauta bine sa iti aduci aminte toate cite ai facut , ca din pacate vine boala omului . Pina nu vei cerceta cu atentie trecutul , bine nu te vei face .
A plecat parintele , cautind sa gaseasca ceva , dar superficial, si negasind a renuntat la cazna . Trecea timpul insa boala progresa fara a putea afla macar ce are .
Speriat , a revenit la rugaciune si la faptele sale din trecut . La un timp , a revenit la parintele Cleopa si i-a spus : parinte , am cununat 2 tineri dar nasii au fost un evreu casatorit cu o romanca ... si asa am facut cununia .
Atunci gheronul a concluzionat : deci pe prigonitorul si ucigasul lui Hristos tu l-ai pus om de cinste si sfetnic si indrumator al tinerilor ca sa ii invete , ce ? Vai de dumneata parinte ! Trebuie sa faci canon mare , intr-o minastire.
Dupa canon , spune povestea, cu greu s-a insanatosit parintele !
Asadar , si pt. cei ce iubesc sfintele canoane ca si pt. cei ce le balmajesc socotindu-le discretionar si inca pt. cei care inafara de canoane respecta invataturile parintilor bisericii... cred ca este tare bine sa fim atenti la modul cum vietuim si cum ne deslegam singuri de la tot felul de lucruri, deoarece asa cum ne invata Sf. Vasile cel Mare :,,...bolile noastre sunt pacatele noastre", iar bolile nu se vindeca decit atunci cind sufletul si constiinta s-au curatat bine !
Aceasta este o parere personala si nu o fronda !