![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Aline! Daca iti doresc din toata inima mea sa nu ajungi sa IL cunosti vreodata, nici tu nici rudele tale si nici unul dintre clericii BOR, pe Cel caruia eu ma inchin si pe care L-am marturisit aici, ai curaj sa zici pentru toti AMIN? Orice alt raspuns decat cainta de viclenia pe care mi-ai aratat-o si marturisirea caintei tale incepand cu acest ceas in care citesti si pana in ceasul mortii[/b], Domnul Dumnezeul cel vesnic, care a grait lui Saul in drum spre Damasc, sa-ti socoteasca raspunsul drept: AMIN! Chiar si refuzul de a raspunde cu acelasi entuziasm cu care mi-ai defaimat marturia, Domnul sa ti-o socoteasca tot AMIN! Si ce te-ar putea opri sa zici AMIN, cat timp eu sunt in ratacire si ma inchin unei inchipuri, unei naluciri a ratacirii mele? Ba dimpotriva frate! Trebuie sa iti doresti din tot sufletul tau si din toata inima ta sa nu cumva sa ai parte vreodata de ceea ce am eu, adica de Cel pe care eu IL marturisesc, iar tu IL defaimi si-L numesti idol! p.s. Nu sunt deloc fericit cu ceea ce m-ati silit sa fac, dar nu am avut de ales. Minciuna nu trebuie sa mai fie numita adevar. Ajunge! |
Citat:
Citat:
Cred ca ai o obsesie! Oricum nici Biserica si nici BOR nu au nevoie sa fie aparate de tine cu vesnicele tale invective, aruncate cu darnicie si dispret. Revino-ti, ca nu esti nici Parintele Avraam, nici Apostolul Petru si nici vreun Sfant; asta se vede clar din limbajul de mistocar dambovitean folosit de tine. Nu inteleg de ce se tolereaza limbajul suburban al acestui user, si nu se iau masuri pentru a-l tempera. Se pot da raspunsuri pertinente si fara a-i leza pe cei, care au o parere divergenta. Se numeste dragoste pentru aproapele. Iisus Hristos ne-a dat porunca in acest sens; nu este optional. Deci, ca ortodocsi sa ne straduim sa respectam acest lucru, pentru ca modul nostru de comunicare sa devina pasnic si sa intram intr-o normalitate, proprie unui forum ortodox. |
Și tu ești plină de dragoste. Dai pe afară, nu altceva!
Trecând peste faptul că ai ce ai cu Alin, cu mine și în general cu oricine te contrazice, Alin are dreptate. Și nu ne lua așa, Mantuitorul i-a dat afară în suturi pe cei care L-au supărat. Cu dragoste. |
Citat:
|
Citat:
Schimbare de tactica? Cica aparam Biserica, da cu sisiit de sarpe - a se citi invective - si atacam orice user ortodox care se poate ataca! Avem un admin corect si orice sesizare pertinenta este luata in seama! |
Citat:
BOR nu-ti interzice sa-ti faci cimitir, BOR iti spune sa respecti legea, deci Ivana Cristescu, daca ai un teren de min.2ha, iar in regulamentul de urbanism al localitatii se spune ca terenul respectiv se incadreaza in subzona cimitirelor (nu altceva), iti faci un proiect de detaliu cu parcelari, alei, accese auto/pietonale, eventual o capela etc. ce va trece prin comisia de urbanism a primariei si vei primi o hotarare de consiliu local prin care ti se aproba sau se revine cu modificari, daca sunt obiectii. Dupa ce faci totul legal, angajezi clerici care sa asigure serviciile religioase pentru cimitirul tau privat, oameni care sa-l intretina etc. iar dupa poti sa faci pe filantroapa, sa imparti oamenilor locurile de veci in mod gratuit, asa cum se intampla in celelalte cimitire daca e caz social. Desigur, cultele nu-s obligate sa colaboreze cu tine, e dreptul lor sa aleaga, deci tu, ca mare proprietar si administrator de cimitir le spui oamenilor ca cimitirul tau se adreseaza cultelor x,y,z ... in functie de cultele cu care colaborezi. Insa in mod normal cand iti faci proiectul de detaliu tu precizezi acolo care-s parcelarile, ce culte, doar nu amesteci pe musulmani cu catolici, (ce au si alte dimensiuni a locului de veci), deci ideal e sa vorbesti dinainte cu cultele, ca acestea sa fie de acord cu proiectul tau, poate iti dau si unele sugestii cum ar prefera sa fie zonele distincte. Majoritatea cultelor prefera insa cimitirele confesionale, nu mixte. Nu scrie nicaieri in lege ca cultele sunt obligate sa colaboreze cu privati, sa puna la dispozitia privatilor personal care sa le asigure serviciile, mai ales daca acei privati sunt aroganti si fara pic de respect. Bineinteles ca acei privati se vor revolta, vor denigra biserica, de ciuda ca nu mai scot profit din afacerea personala, o vor prezenta ca lipsita de umanitate, ca nu-i pasa de oameni (adica scot la inaintare arsenalul greu lacrimogen, manipuleaza prin compasiune afectiva). Eu daca mi-as face cimitir privat, m-as duce prima data la mitropolie, le prezint proiectul, discut cu ei, ascult sugestiile, ca apoi mitropolitul sa-l semneze, sa-si dea acordul si dupa iau autorizatie de la primarie. Eventual ma duc si la alt cult, daca in localitate exista o populatie numeroasa si de alta confesiune decat ortodoxa, deci posibili beneficiari ai proiectului meu si le spun despre ce e vorba (ca sa-i anunte pe enoriasi) .Daca tot fac o afacere, o fac cu cap, mai ales ca stiu ca in "afacerea mea", sunt dependenta de serviciile asigurate de reprezentanti ai cultelor. Tu insa poti sa ignori BOR si BOR te va ignora pe tine, mi se pare perfect normal. Unii-s fac cimitir privat dupa cum vor, descondidera pe toti, considerand ca pe terenul lor fac ce doresc, dar dupa au si pretentia ca atunci cand pocnesc din degete, cultele sa se plece in fata lor, sa le trimita oameni; atitudine tipica de parvenit, care crede ca poate sa face ce vrea, daca are bani. De cele mai multe ori nu le pasa de oameni, ci le pasa doar sa-si vanda locurile cat mai repede sa scoata bani, iar apoi spun familiei sa se descurce, ca ei doar le-au dat un loc in cimitirul lor. Preotii merg pana la urma de mila, ca nu pot nici ei sa lase un om neingropat fara slujba, iar afaceristii privati profita in continuare de naivitatea oamenilor ce nu se intereseaza de toate detaliile, fiind inselati de catre acestia. Citat:
Asa cum statul nu poate obliga un medic sa presteze servicii intr-o clinica privata indicata de el, pentru ca asa isi doreste proprietarul clinicii , ci proprietarul clinicii are obligatia de a colabora cu medicii, daca tot a dorit sa fie proprietar de clinica,caci a fi administratorul ei nu se rezuma doar la a pune dispozitie pacientilor o cladire si niste paturi, tot astfel statul nu poate impune cultelor sa-si ofere serviciile unor proprietari privati de cimitire, ei au obligatia de a colabora cu cultele, ca e interesul lor. Daca cultul considera ca are locuri libere suficiente in propriul cimitir confesional local , mi se pare normal sa lase altor culte posibilitatea de a se folosi de acel cimitir privat, deci sa decline colaborarea cu acel privat. |
Deci BOR vrea monopol? Sau nu vrea monopol? Sau vrea monopol? Sau Babilon?
|
Citat:
|
Citat:
|
Păi să se ducă preoți privați, nu?
|
Citat:
a, doar preoții pot să fie "privati". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Unde-i localitatea in care preotii nu tin slujbe in cimitirele de stat si administrate de primarie? |
Citat:
în al doilea rând, te contrazici. nu este vorba de cimitirele administrate de primarii, ci de cele private. și în al treilea rând, nu-mi spune că nu cunoști intenția patriarhului. |
Citat:
Cat priveste cimitirele private mi-am spus parerea anterior.http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=48 In Cluj sunt cimitire private si slujesc preotii, nimeni nu le interzice sa o faca, din moment ce nu mai sunt locuri pe terenul bisericii, astfel incat cimitirul s-a extins si pe terenul primariei si pe terenuri private. Daca eu imi fac cimitir privat, atunci eu ma oblig sa le dau oamenilor loc si sa le asigur serviciul religios. Cultele nu-s obligate sa-mi asigure mie serviciile religioase din cimitirul meu privat, deci e interesul meu personal sa colaborez cu ele, daca vreau sa am "clienti", ca probabil multi vor sa fie ingropati crestineste, cu slujba. Daca-i cimitirul meu, pot sa impun ce regulament doresc, de exemplu il pot face confesional, numai pentru baptisti, iar cel care isi alege anticipat loc stie asta, ca cimitirul e pentru baptisti si va avea parte de slujba batista. In cazul in care trece la penticostali, poate sa-si aleaga alt loc la un cimitir de stat, care-i multiconfesional. Citat:
|
Citat:
|
Chestie de bun simt, raportare la ce se asteapta Biserica de fapt prin acel comunicat.
Floare rara, dar ne bucuram ca mai exista. |
Citat:
Citat:
|
Ma gandeam eu, ioanna, ca nu lucrezi in bransa!
Dar m-a frapat afirmatia ta: Citat:
Aprobarea aceasta in ce calitate o dai, ioanna?!? Cred ca ar trebui sa fim mai atenti cu cuvintele pe care le scriem. Sper ca ai prins ideea. |
N-am dat nicio aprobare, mi-am spus parerea personala.De asemnea, nu e nevoie sa lucrez in bransa , nu e nevoie sa fiu administrator de cimitir pentru a sti care-i demersul firesc in obtinerea unei autorizatii de la primarie, deci pe viitor, puteti sa lasati deoparte malitia sugerand sa fie postata sursa, de parca eu n-as putea gandi.
|
Citat:
|
Citat:
Si daca vorbim de ton, al tau lasa cel mai mult de dorit. |
Citat:
Sa nuantez putin: Sa ne imaginam ca unui om ii moare o ruda; el cumpara un loc de veci si ajunge la cimitir. Aici i se refuza o inmormantare crestineasca, pe motiv ca proprietarul cimitirului nu a facut o intelegere prealabila cu BOR si in consecinta nu pot veni preotii ortodocsi sa oficieze slujba de inmormantare. Alternativa e, ca eventual niste "preoti privati" sa faca cele necesare. Pai, ioanna, ti se pare corect? Mie nu! De ce? Pentru ca ortodoxul are dreptul la o inmormantare cu preot ortodox, nu pentru ca proprietarul cimitirului a facut o intelegere cu o fata bisericeasca din BOR, ci pentru ca de la botez si -a castigat dreptul, ca atunci, cand isi va da obstescul sfarsit sa i se faca toate cele cuvenite unui crestin. De aceea nimeni, dar absolut nimeni nu poate emite ideea, potrivit careia ar fi in ordine, ca sa se refuze de catre BOR, din indiferent ce motive, ca preotii sa-si faca datoria de preoti intr-un cimitir particular. Particularul, care are in proprietatea lui un cimitir, este proprietar de drept asupra terenului, dar nu asupra sufletelor celor inmormantati pe terenul lui. In consecinta, slujba de inmormantare nu depinde nici de proprietarul cimitirului si nici de relatiile acestuia cu BOR. Mi se pare un pacat, chiar si numai de a fi de acord cu ideea, ca sa i se refuze cuiva slujba de inmormantare, pe motivul lipsei unei intelegeri dintre proprietar si un slujbas al BOR. Dealtfel ma indoiesc ca exista asemenea situatii, care frizeaza absurdul. |
Nu neagă nimeni dreptul ortodoxului de a-și înmormânta mortul într-un cimitir cușer.
Tu ți-ai duce mortul (Doamne iartă-mă!) la gara Cățelu de ex)? |
Citat:
Daca-mi fac columbar si vand toate locurile pentru depozitarea urnei cu cenusa, vi se pare normal ca preotul sa vina sa oficieze slujba? N-ar trebui oare ca insitutia care ne reprezinta sa spuna dinainte: frati ortodocsi, nu e in regula incinerarea, nu e un obicei crestinesc, nu se poate sluji daca nu va inhumati, deci proprietarul columbarului nu va avea aviz favorabil de la cultul ortodox. Asta nu inseamna ca nu-si poate face columbar. |
Citat:
|
@Stefan-Florin: subscriu. Eu n-am vazut niciun comunicat semnat de biroul de presa al Patriarhiei in care sa se spuna ca interzic preotilor ortodocsi sa savarseasca slujbe de inhumare crestinilor ortodocsi ce aleg un cimitir privat. Cum sa suna asa ceva? Am vazut unul in care atrag atentia asupra legislatiei privitoare la administrarea cimitirelor, subliniind ca cimitirele private ale unor fundatii sau ong-uri sunt in afara cadrului legal, dar n-au spus ca interzic preotilor sa oficieze slujbe, asta e o inventie/speculatie de-a presei; ziarele dezinformeaza de multe ori.
|
Citat:
|
Asa cred si eu. Prin faptul ca au precizat ca cimitirele private nu respecta in opinia lor cadrul legal, eu cred au dorit sa traga un semnal de alarma: ori se reglementeaza situatia lor, ori credinciosii ortodocsi sa le evite pana se va face, alegand cimitirul parohial sau unul public si doar in cazul in care nu mai sunt locuri in acestea sau distanta e mare, sa opteze pentru cele private, care ridica si unele probleme legate de sistematizare.
|
Citat:
A fost botezat ortodox, e trupul lui, alege sa faca ce vrea cu el, corect, oricum are dreptul la o inmormantare cu preot ortodox. Citat:
Nu are nici o importanta? Ca nu se pomeneste nimic despre el. Mai nou, avem si maniheisti printre noi? |
.......................
|
Citat:
Pentru cine poate sa raspunda sincer. Vi se pare ca demersul bisericii si preocuparea voastra ar avea vreo legatura cu : "Invatati-va de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima!" |
Citat:
Nu am de gand sa ii invat eu pe preoti, in ce stítuatii nu se face slujba inmormantarii. AlinB, nu te-ai plictisit sa fii atat de caustic? Ai inceput sa fii caustic si cand nu ai nici un motiv. Citat:
|
Citat:
Argumente de genul "a fost botezat ortodox deci are dreptul sa..." nu tin, pentru ca botezul iti confera in primul rand obligatii, care daca le indeplinesti, ai si drepturi. Citat:
Unul din ele si de care s-a facut caz pana la urma, este ca aceste cimitire sa respecte impartirea confesionala. E asa greu de priceput? |
Citat:
Ca sa nu mai spun ca se face slujba inmormantarii chiar si celor, care au murit nepregatiti. Cati nu sunt in asemenea situatie?!? Slujba inmormantarii se refuza, din cate am observat, celor sinucigasi si celor care accepta sa fie arsi in crematoriu. Impartirea confesionala nu e deloc greu de inteles. Atata dezbatere pentru un lucru atat de simplu, care putea fi spus in doua fraze. |
Citat:
Iar te contrazici.. Dupa cum vezi, nitica investigatie este necesara daca nu cumva anumite lucruri sunt deja pea evidente. Citat:
Citat:
|
Citat:
In rest, se potriveste Povestea cu drobul de sare, atat de citata de unii pe acest forum. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:17:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.