![]() |
Citat:
Daca acesta este argumentul, este infirmat de descoperirile arheologice. Si Scriptura pare sa nu fie in relatie cu asta. 7000 i.d.Hr. este 3000 ani inainte de Adam, respectiv 4500 i.d.Hr este 600 de ani inainte de Adam (pentru cei ce citesc literalist Biblia) - asta folosind exact datele dumneavoastra. Citat:
Poate fara dumnezeire in el, dar cu siguranta este intr-o linie care nu se trage din Adam. Daca intelegeti argumentul meu asa, este clar ca Adam nu a fost primul om, si citirea in acest fel, cred ca nu e argumentata (cel putin de argumentul dumneavoastra). |
În aramaică, YUM înseamnă:
a) zi b) perioadă nedefinită de timp Cuvîntul s-a transformat în YOM, cum e folosit astăzi în ebraică. |
Citat:
Problema e ca indiferent de context, a accepta Geneza literal, indiferent de cat de lunga e ziua, iti da tot atatea probleme in a alinia cu realitatea. In fapt in Geneza 1, este explicit scris: "Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.", "Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a doua.", "Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a treia.", ..., "Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau bune foarte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua a șasea." (Facerea 1 - http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=1 ) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Hominizii nu ii consider oameni spirituali nici eu, dar faptul ca oamenii s-au incrucisat inainte de crearea din tarana a lui Adam, infirma ca Adam a fost primul om, creat din tarana in sens literal, sau ca el a infiintat agricultura. Daca te referi cumva ca pastoritul ar fi aparut odata cu Adam, la fel, dovezile nu-s de partea ta ( http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_sheep - intre 9 si 11 mii ani). Domesticirea a incept cu cainele, ce a fost cunoscuta de cateva mii de ani inainte (14.000 la 15.000 ani) - sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_domestic_dog Tot ti se pare literal acest pasaj? |
Citat:
Totuși recunoaște că în ciuda faptului că părerea "personală" venea dinspre un obsedat de sabat (deh, și Divinitatea a făcut o "obsesie" pentru cifra 7), ideea te-a tulburat nițeluș (în mod normal trebuia să rămână neobservată)... Nu-i nimic, o să-ți treacă... |
Citat:
A fost o glumă, pe care diavolul nu cred că a gustat-o...:21: |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Domne' e simplu... nu ne-a fost revelat, restu e cancan. Tre sa fii un pic cu caputu' ca sa dezbati miezul din fanta ... |
Citat:
Ortodoxia n-are legatura cu teoriile creationiste, evolutioniste sau alte teorii stiintifice sau pseudo-stiintifice. |
Citat:
Motivul este explicat aici: Citat:
A considera Creationismul stiinta, trebuie sa treaca peste rigorile stiintei, si sa poata sa fie demonstrabila, sa faca predictii, sa demonstreze o multime de lucruri, precum ca anumite animale sunt mai "apropiate" iar altele par "mai departate". Evolutia explica arborele de clasificare a vietii de Linnaeus, definit cu peste 100 de ani inaintea lui Darwin ce clasifica oamenii intre maimute, in lucrarea: http://en.wikipedia.org/wiki/Systema_Naturae si multe lucruri. Ce predictii face creationismul, asta dpdv stiintific? Ce pastile au fost bazate pe interpretarea literala a Scripturii. Sunt predictii in Scriptura, unele chiar au fost aratate de dumneavoastra, dar din pacate ele au fost infirmate nu doar arheologic dar si sub alte nivele, de genul ca iepurele este rumegator (Lev 11:6). Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Inseamna o doctrina din cadrul crestinatatii? Inseamna o biserica unita intr-o doctrina? (ca oameni) Ca sa zic exact ce m-am referit, este exact mesajul la care raspunsesem lui domnul Laurentiu, cand i-am explicat teoria stiintifica. Dar, poate veti spune ca el e un caz izolat ce nu intelege ce zice Teoria evolutiei, dar sunt alte locuri de exemplu pe acest sit: http://www.crestinortodox.ro/sanatat...ism-72636.html Citat:
Ortodoxia daca inseamna doar viziunea hristologica asupra universului, nu ti se pare gresit ca in momentul in care fratii tai de credinta nu descriu corect atat pozitia oponentului (Teoria evolutiei nu e nici descrisa in articolul de pe acest sit!), dar folosesc dovezi din "Design inteligent" ce a fost demonstrat in tribunal ca e creationism! Oricum, daca vei spune, ca am ales opinia unor oameni ce nu-s duhovnici (ce e o critica de bun simt), o sa citez (transcriere) din acest film: https://www.youtube.com/watch?v=S5jaS-8d_QE (Realitatea TV - Da sau Nu, intr-o discutie despre o fosila foarte importanta): Minutul 47:10 Citat:
Si apoi a fost explicat in continuare, in cadrul acestui film, cateva minute mai incolo, cum BO foarte probabil a avut o influenta in eliminarea Teoriei Evolutiei din manuale! In concluzie: daca BO nu are nici o problema cu Evolutia, de ce minte despre pozitia evolutiei, de ce se lupta sa o elimine din manuale, si nu lasa oamenii de stiinta sa faca... stiinta? |
Citat:
|
Ciprian Mustiata
Ortodoxia e credinta purtatorilor de Hristos. Teologia si stiinta sunt distincte, Ortodoxia nu-ti ofera o viziune stiintifica asupra lumii (universului), ci una teologica. Cat priveste pozitia dogmatica a Bisericii Ortodoxe fata de cosmologie e cea exprimata in prima propozitie a Crezului. Teoria evolutionista tine de stiinta, nu de teologie si fata de ea oamenii pot sa aiba unele reticente sau sa o imbratiseze, asa cum pot avea fata de orice teorie stiintifica. Nu m-am uitat peste ultimul film, doar cateva secunde , suficient sa vad ca invitatul e Remus Cernea, un binecunoscut militant anti-BOR. Personajul are numeroase speculatii malitioase la adresa BO, deci faptul ca el ar spune ca BO a eliminat teoria evolutiei din manualele scolare o consider inca o aberatie de-a dansului. Scuzati-ma, dar am incetat sa mai urmaresc interventiile sale, pentru mine dansul e un 0 taiat in patru , care mai nou a ajuns parlamentar. Din pozitia asta, poate va putea sa faca mai multa "gargara" anti BOR :)
S-a publicat odata un sondaj, care spunea ca majoritatea romanilor cred ca omul a fost creat de Dumnezeu. Cernea s-a dezlantuit intr-un adevarat delir pe blog si in ziare, spunand ca asta e o crima intelectuala, ca nu se poate ca oamenii sa creada in asa ceva, ca trebuie neaparat ca Darwin sa fie mai mult popularizat in scoala etc. etc. M-a amuzat teribil, poate gasesc articolul cu reactia lui si-l public. |
Citat:
Deoarece articolul ante-mentionat pe acest sit web este clar ca nu e scris de un preot, dar de un teolog ortodox, el reprezinta ortodoxia? Iar poate intelegerea mea e limitata, dar imi puteti explica cuvintele preotului? Eu unul il interpretez ca si Creationism! |
Citat:
|
Citat:
Omul, rezultat al creatiei apare in Biblie, nu? Deci este un adevar imuabil pentru un crestin. Teoriile creationiste ce incearca sa explice cosmologia nu sunt adevaruri imuabile, deci ceea ce a spus preotul nu e "creationism", in sens de teorie (pseudo)stiintifica, el a vorbit dpdv teologic. Citat:
Să dai poporului Său cunoștința mântuirii întru iertarea păcatelor lor, (Luca 1:77) |
Citat:
Insa va raspund prin Evanghelie ca doar e forum crestin. Luca 16 :"8. Căci fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți în neamul lor decât fiii luminii." |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Consider ca BO nu trebuie sa ostracizeze stiinta si nici sa aiba imixtiuni in domeniul stiintific. Sunt de parere ca stiinta este indicata pentru intelegerea modului in care functioneaza universului si desigur pentru un crestin aceasta intelegere il ajuta in contemplatie, sa slaveasca pe Dumnezeu: "Domane Tu toate cu intelepciune le-ai facut. S-a umplut pamantul (universul) de zidirea TA" (Psalmul 103) "Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea manilor lui o vesteste taria" (universul) (Psalmul 18) Stin cu totii ce efecte devastatoare pentru cultura, stiinta, stocietate etc a avut ostracizarea lui Galileo Galilei de catre BC in sec XVII, intrucat s-a creat un conflict artificial intre stiinta si teologie, impunandu-se ca omul trebuie sa aleaga intre stiinta si teologie (cu explicatiile psesudo-stiintifice cosmologice, care de fapt "acopera" ingnoranta teologica in primul rand). Citat:
http://orthodoxwiki.org/Evolution Se pare ca pana in prezent incompatibilistii sunt mai activi in BOR. Sper ca situatia sa se schimbe curand intrucat riscam sa repetam gresala colegilor romano-catolici cu ostracizarea lui Galileo Galilei. Si in acea perioada nu totata BC a fost impotriva lui Galieli (spre exemplu iezuitii care erau si eruditi oameni de stiinta il apreciau pe Galileo si munca lui.) Din nefericire la procesul si condamndarea lui Galilei nu s-a discutat nici un argument stiintific ci doar filozofie si teologie... Sunt de parere ca filozofia materialista evolutionista atee precum si indolatrizarea stiintei (scientitsmul) nu pot fi combatute apologetic printr-o pseduo-stiinta creationista, sau prin ostracizare (precum Inchizita din BC, interzicerea studiului) ci printr-un creationism evolutionist teist care arata cu eleganta limitele stiintei si ca omul nu e doar "un morman de celule" ci "este animal indumnezeit". Doamne ajuta. |
Citat:
Antropologia ortodoxa crestina afirma ca omul este trup si suflet (si nu din trup si din suflet ca doua substante separate). Nu neg ca au existat si inca exista anumite curente in BO care sustin ideea de suflet in sens platonic, insa aceasta este diferta de conceptia iudeo-crestina care considerca ca harul Duhlui Sfant da viata atat biologica cat si duhovniceaca, iar sufletul omului nu exista prin sine (asa cum sustin platonicii si neoplatonicii) ci doar datorita harului lui Dumnezeu. Astfel sufletul omului nu este nicidecum o substanta infuzata in trupul omului, ci este "ceva" care apare in momentul zamislirii pruncului uman ca rezultat al actiunii harului Duhului Sfant, iar sufletul omului se dezvolta intr-o legatura indisolubila reciproc dependenta si influentabila cu trupul. Astfel putem vorbi de suflet de copil si trup de copil, suflet de adult si trup de adult, minte de copil si trup de copil... si din nefericre puntem observa ca sunt adulti cu minte de copii. Doamne ajuta. |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
Îmi cer iertare că am contribuit și eu la dezvoltarea acestui offtopic. |
Citat:
"Omul este animal indumenzeit" si nu este din trup si din suflet rational (ca doua substante diferite in intelesul platonic) ci omul este trup si suflet, adica are viata biologica (fiziologica, psiho-somatica) specifica trupului si vita duhovniceasca (specifica mintii: intelect + afectivitate duhovniceasca) Pe scurt, sumarizand ceea ce am inteles pana in prezent, conform antropologiei ortodoxe iudeo-crestine, "sufletul" nu este o substanta infuzata in trup, ci Sfintii Parinti il asociaza cu mintea (intelect: contemplativ+rational si afectivitatea duhovniceasca). Faptul ca dupa moarte, sufletul omului continua constient fiintarea in Hritos Iisus este o certitudine duhovniceasca, insa putem spune ca acest mod de fiintare al omului nu este deplin chiar daca omul adormit (mort) continuta fiintara in Hristos doar cu sufletul induhovnicit constient (constiinta fiind un "produs" al mintii in inteles patrisitc, la fel si afectivitatea duhovniceaca ca "produs" al inimii. Desigur exista o legatura intre creier si intelect precum si intre afiectivitate si inima, insa cand vorbim de minte in sens patristic ortodox ne referim atat la intelect cat si la afectivitatea duhovniceasca precum si la organele trupesti specifice: creier si inima). Cei adomiti, care au trait intru Hristos Iisus, dupa voia Domnului, desi sunt constienti intru Hristos Iisus, asteapta invierea cu trupul pentru ca intreaga existenta (fiintiala) umana personala, sa fie deplina si sa aduca slava lui Dumnezeu in iubire reciproc impartasita. Recomandari bibliografice: NEMESIUS DIN EMESSA, Despre natura omului, trad. Walter Alexander Prager. București: Univers enciclopedic gold, 2012. IOAN DAMASCHIN, Sfântul, Dogmatica, trad. Pr.Prof. Dumitru Fecioru, București: IBMBOR, 2005. LOUTH Andrew, Pr., Sfantul Ioan Damaschinul. Traditie si originalitate in teologia bizantina, trad. pr. prof. Ioan Ica sr si diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2010. MATSOUKAS Nikolaos, Istoria filozofiei bizantine, trad. Pr.Prof. Constantin Coman, Nicușor Deciu, București: Bizantină, 2011. MORESCHINI Claudio, Istoria filosofiei patristice. București: Polirom, 2009. MEYENDORFF John, Teologia bizantină. București: IBMBOR, 1996. Citat:
Apreciez interesul dvs pentru Adevar in general precum si pentru teologia ortodoxa. Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa cunoastem Adevarul si sa il urmam in Sfanta Sa Biserica. Doamne ajuta. |
Citat:
Totusi, este posibil atat in BB sa se discute intr-o maniera publica cu pastor-ul si sa nu fii exclus din Biserica. In Romania este un curent creationist (literal) foarte puternic, atat in lumea ortodoxa cat si protestanta (poate osutafaraunu imi poate confirma in cadrul bisericii din care face parte), insa in lumea vestica (exclud Statele Unite) este considerat ca doar cei foarte dogmatici (uneori ei sunt numiti fundamentalisti) ce considera ca fiind Creationismul adevarat. Explicit in ceea ce cred eu, este practic irelevant (pe un forum crestin ortodox) dar pot doar sa infirm anumite afirmatii ale dumneavoastra: "Niciun crestin nu va spune ca omul n-a fost creat de Dumnezeu. D-voastra, din ce ati scris credeti in creatia din nimic si admiteti existenta unui Creator" - asa cum am zis anterior aici: Citat:
A considera un om "creat" (si a devenit Om) este in momentul in care a devenit in cunoastere de Dumnezeu. Aceasta este o tema ce cred ca este in Scriptura repetata (de exemplu in Ioan 3 - cu "nasterea din nou") dar cu siguranta nu a fost nici un Adam, nici un Noe (poate a existat un Noe ce a salvat niste animale, si poate a existat un potop, dar nu global, etc.). Deoarece pasajul este simbolic (pentru mine), nu consider nici creatia (cu ere sau zile) ca fiind literal adevarata, nici evolutia ca o forma de creationism, ce a fost neinteleasa din traducerea Genezei 1 sau 2. Acceptati Ipoteza Documentara? ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteza_documentar%C4%83 ) Chiar daca nu, daca aveti timp sa o cititi in versiunea engleza, veti intelege ca daca P a fost cel ce este considerat ca a scris Geneza 1 si 2, (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Documen...ter_Wellhausen ) si cum P a fost un scriitor simbolist, ar fi "miraculos" sa scrie un istoric al creerii lumii. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tin sa preciez totusi ca este necesara "rasfoirea" bibliografiei indicate (care nu are pretentia de eshaustivitate) pentru a ne forma o opinie bine inteleasa si argumentata. Dumnezeu sa ne ajute sa IL cunoastem si sa il urmam in Sfanta Sa Biserica. Citat:
:) |
Citat:
Insa aceasta vizune creationista nu este singura... Folosesc intentionat sintagma "Creationism evolutionist teist" (chiar daca la o prima vedere ar include un pleonasm) pentru a sublinia ca este vorba de o viziune cosmologica creationista care accepta explicatiile paradigmei stiintifice contemporane, conferinduu-le din punct de vedere teologic un sens existential hristocentric; si de asemenea pentru a sublinia ca omul nu este doar "un morman de celule" (numai trup, obiect fizic) ci ontologia antropologica implica viata duhovniceasca umana. Nu pretind ca este cea mai potrivita sintagma... insa publicul larg trebuie sa inteleaga ca este o viziune creationista ce implica existenta, creatia si pronia lui Dumenzeu. Doamne ajuta. |
Citat:
http://www.oxigen2.net/2010/07/geolo...ian-alexandru/ Uite aici un adventist care este evolutionist! |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Problema acestui "poll" este exact de lungimea zilelor, si presupunand ca eu, dumneavoastra si inca 3 ce considera Geneza 1 este simbolica (din diferite motive), iar restul de peste 70% sunt impartiti daca ziua e de 24 de ore sau nu. Poate citesc eu diferit datele, dar cam asa vad ca stau lucrurile. |
Din moment ce este scris în scripturi :
'Si a zis Dumnezeu: "Sa fie ''ntru taria cerului luminatori care sa lumineze pamantul, sa desparta ziua de noapte si sa fie ei spre semne si spre anotimpuri si spre zile si spre ani, si sa fie ei intru taria cerului luminatori sa lumineze pamantul!" Si a fost asa: Dumnezeu i-a facut pe cei doi luminatori mari: luminatorul cel mai mare spre stapanirea zilei si luminatorul cel mai mic spre stapanirea noptii, si stelele. Si le-a pus Dumnezeu intru taria cerului, ca sa lumineze pamantul, sa stapaneasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a patra.' și cum în același loc sunt date a fi spre zile și spre ani, e foarte clar că zilele nu pot fi socotite o mulțime de ani ci anii sunt o mulțime de zile, iar apoi arătând că luminătorii stăpânesc peste zi și peste noapte rezultă foarte clar lungimea unei zile a creației, 'o seară și o dimineață' stăpânită de soare care stăpânește peste zi și de lună care stăpânește peste noapte. Iar că la Dumnezeu o mie de ani este ca o zi și o zi ca o mie de ani vrea să ne sugereze nu trecerea timpului cu nepăsare ci tocmai modul cum Dumnezeu trăiește intens și profund fiecare clipă și fiecare fracțiune de clipă de parcă o zi ar fi 1000 de ani și 1000 de ani ca o zi, deci veșnicia Domnului se exprimă la nivel de clipă bine rânduită la nivelul fiecărei zile cu o rânduială la nivelul unei mii de ani, deci veșnicia nu este departe în timp înainte sau înapoi sau în rezent ci ea este ascunsă în taina clipei întru rânduiala cea veșnică și nu întru cea vremelnică și chiar veacurile vremelnice și care vor trece sunt bine rânduite de Dumnezeu la nivelul fiecărei clipe și a fiecărei fracțiuni de clipă căci la Dumnezeu o clipă are 1000 de ani căci atât de mare e cunoașterea și tot lucrul tainic al Domnului rânduit la nivelul miilor de ani cu miriade de clipe. Pentru credincioși timpul se dilată și-ți ajunge să-ți faci toate ascultările tale și toate odihnile tale în fiecare zi și în fiecare ceas (clipă) într-un pezent Dumnezeiesc pe când necredincioșilor zilele și anii le zboară fără nicio rânduială că se trezesc maturi sau bătrâni și parcă nici n-ar fi trăit deloc purâtnd un dor absurd de copilăria lor în loc să poarte dorul copilărie omului, ei rezumându-se în mod egoist la viața lor pustie uitând de Iistoria omului împreună cu Dumnezeul său.. Iar că unii creștini protestanți sau neoprotestanți sunt foarte literaliști și pricep scriptura mai mult la modul literal foarte exact și precis, asta nu înseamnă că ortodoxia nu ia în serios litera cu atât mai mult cu cât se știe că litera ucide și harul dă viață, dar Harul fără literă este ca Duhul fără casă... iar la Dumnezeu nici măcar o virgulă nu va trece până nu se va împlini darmite atunci o cirtă sau o iotă căci cine va învăța pe oameni să neglijeze poruncile cele mici mic se va chema în împărăția cerurilor căci este zis și scris: 'Pe alea mari să le faceți și pe alea mici să nu le lăsați', ...păi de aia este scris ca să nu vă păcăliți, fiindcă omul prost ca să să dea deștept își neglijează multe din alea mici ca să nu le facă și astfel să se scoată înțelept înaintea altor proști ce se cred înțelepți și apoi împreună se slăvesc ei unii pe alții că au scăpat de răspundere ca niște oameni de paie pe care le cer mereu altora, ca să fie el cât mai multe în ochii altora... ca alții să le facă, musai alții și musai toate pentru că ei fățarnici fiind și trăind din munca altora ei știu prea bine, ca viermii cu stăpânul viermele-omidee, că dacă nu se mai muncește mult și greu atunci ei cu toții n-o să mai aibă din ce profita și așa neglijează ei Harul și Duhul sau viceversa lăsând lejeritatea și ușurîtatea trupului să-și ia drept stăpân pe câte un nărav spurcăcios și rău și pervers transfornându-l în guru, după formula : I-e gura cu guru! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 10:14:30. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.