![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Cum sa fie exclusa moralitatea?? moralitatea exista,pe asta se bazeaza si invatatura lui Iisus Hristos,daca exista rau inseamna ca exista bine,daca exista bine inseamna ca exista D-zeu si Iisus este cu adevarat Fiul Lui(pt ca el ne-a invatat moralitatea absoluta) daca D-zeu si Iisus nu exista inseamna ca raul este doar o parere,ceea ce este fals cu toti stim ca exista rau,dar ca oamenii sa vada cu adevarat ce e bine si ce e rau a fost nevoie de invataturile lui Iisus la El se raporteaza toate valorile morale "sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti" ce poate fi mai moral decat atat?? Citat:
Te iert stai linistit |
Citat:
|
Hristos a înviat!
Citat:
Am mai auzit de persoane cărora plata unor sume mici la biserică le-ar afecta credința. Și, eventual, ar pleca la „concurență”, dacă ar fi mai ieftin. Asta se întâmplă, în general, din cauză că nu se pun în locul preotului, nu se întreabă dacă banii ajung pentru întreținerea familiei sale și a bisericii și se raportează greșit la credință, uitând că și credincioșii sunt datori cu ceva. Se știe și din Evanghelii că omul, atunci când mergea să I se închine lui Dumnezeu (pe vremea aceea la templu sau sinagogă), ducea la altar un dar, după cum era rânduit încă de către Moise. Aceea era jertfa lui. În vremea noastră jertfa este aproape simbolică - o prescură și un ban însoțite de lumina unei lumânări -, dar ea are menirea de a-l așeza pe credincios în starea potrivită pe care trebuie s-o aibă înaintea lui Dumnezeu. Sfântul Chiril al Alexandriei spunea că la Dumnezeu se intră în stare de jertfă. Aceasta înseamnă să dăruiești, cu dragoste, ceva din tine - din munca ta, efortul rugăciunii, al postului ș.a. Darul jertfei lui Hristos, pe care-l primim la fiecare Liturghie, nu poate fi comparat cu puțina noastră jertfă. A ne pune problema bănuțului dat la sfânta liturghie poate însemna că suntem mici la suflet. Iar într-un suflet mic nu are loc Hristos. Dacă suma adunată pe un an ți se pare mare, gândește-te că în Vechiul Testament era vorba de 10% din venituri, sumă pe care și în zilele noastre o plătesc neoprotestanții. Fă un calcul să vezi cât înseamnă asta într-un an. P.S. Din respect pentru numele lui Dumnezeu, te rog, nu îl mai scrie prescurtat. |
Citat:
Sunt 500 in ambele sate,suma de 15000 ron anual se strange de la cei care vor rugaciuni(sau pomenire cum ii spune) de paste,mosii de vara de iarna.Nu trebuie neaparat sa mergi la biserica,banii se dau si daca mergi regulat si daca nu,costa pentru toata lumea. Cei cu credinta slaba este adevarat pot fi influentati de aceasta practica,ateii nu mai vorbesc ca aia nici nu se apropie de biserica,mai fac si bascalie pe seama noastra ca platim totul la biserica,ce crezi ca ii intereseaza pe ei ce face preotul cu banii??? ei stiu doar ca preotul cere bani si atat. Citat:
Citat:
|
Înțeleg că este vorba despre taxa anuală care se plătește în fiecare parohie. Aceasta, ca de altfel și celelalte taxe, nu le fixează preotul, ci consiliul parohial.
Dar uite aici și punctul de vedere al unui preot. |
Citat:
Pana una alta esti printre putinii care au impresia asta. Te-ai gandit ca poate problema e la tine? |
Am inteles ca e nevoie de bani si pt biserica si pt preoti dar trebuie gasita alta modalitate de obtinere a lor.Ca sa nu mai aiba crestinul senzatia ca plateste pt serviciile religioase,ca preotii se roaga doar pt bani.
De aceea propun urmatoarele surse de venit: 1.Ajutorul de inmormantare sa nu se mai dea familiei decedatului ci bisericii,sau confesiunii de care apartine,si tot ea se va ocupa de cele crestinesti si nu familia 2.Crucile,sicriiele sa devina monopol al bisericii(asa cum este cu lumanarile din cate stiu) precum si tot ce este nevoie la o inmormantare,hrana pentru pomeni,,sa se deschida restaurante sau sali in acest sens patronate de biserica normal,prosoape,lumanari ,, cine isi inmormanteaza decedatul sa cumpere doar din cadrul bisericii 3.Cimitirele sa intre in subordinea BOR iar taxa anuala de intretinere sau impozitul sa-l primeasca BOR si nu primaria In schimbul acestor beneficii biserica si preotul au datoria de a oficia slujbele religioase gratis,nunti,botezuri etc si se va autofinanta din vanzarile proprii. Ramane deschisa posibilitatea donarii de catre credinciosi a diferitelor sume de bani, o cutie a milei asezata undeva in biserica nu strica,iar fiecare sa dea dupa putinta si dupa credinta cat vrea. Deci daca cautam se poate,asta e asa pe scurt nici nu m-am gandit prea mult,putem gasi solutii o mie ca biserica sa castige si mai multi bani si sa nu mai fie nevoita sa ceara de la credinciosi Citat:
Gandeste-te putin daca ia 2000 de lei de la un decedat plus vanzarea mancarii pt pomeni sa zicem alti 2000,intr-un an de zile iei 4000 de lei,nu??? Daca statul ofera donatii bisericii chiar nu poate sa faca ce am spus eu mai sus?? e de 100 de ori mai usor sa faca asta |
Citat:
Spuneati ca sunteti crestin orthodox si ca frecventati mai rar,mai des biserica... Si atunci ce tot va doare la basca ce gandesc ateii? Sau sunteti si dvs unul care le da dreptate? Scuzati-ma dar ceva nu se leaga! |
Citat:
Cum sa fiu unul dintre ei daca eu ma cotrazic cu ei si intru in polemici??am aratat si altora ca sunt ortodox,s-au convins si ei,nu are rost mai demonstrez iar ca sunt ce pretind Citat:
|
Citat:
Cand duci pomelnicul la altar, nu-ti spune nimeni cat sa dai, fiecare da dupa puteri. De aceea propun urmatoarele surse de venit: Citat:
Pe langa astea, "problema" ta e copil mic. N-ai vrea sa puna cumva si monopol pe nunti? Pe hainutele si lumanarile de botez? Manualele de religie? [/quote]In schimbul acestor beneficii biserica si preotul au datoria de a oficia slujbele religioase gratis,nunti,botezuri etc si se va autofinanta din vanzarile proprii.[/quote] [quote]Problema nu este la mine,eu stiu ca statul nu da dar hai sa venim cu propuneri cu solutii Citat:
Citat:
Si uite asa am desfiintatat lacomia asta preoteasca! In timp ce un adventist sau baptist cu venituri medii care da 10% din veniturile (BRUTE) fara sa se planga ca e jefuit sau ca pastorii sunt lacomi, contribuie cu cel putin 4000 RON pe AN. |
Citat:
Citat:
90% din crestinii tarii noastre de banii aia cumpara cele necesare inmormantarii din alte parti,si de ce sa-i faca pe altii cu bani??? Citat:
Daca nu esti crestin si vrei nunta la malul marii si sa stai necununat treaba ta poti sa faci ce vrei cu banii tai Citat:
Citat:
Citat:
Preotul sa aiba toate cele necesare traiului iar crestinul prin cumpararea de produse sa asigure bunul mers al bisericii,eu asa zic ca e crestineste Citat:
Da-mi mie salariul unui baptist din america si iti promit ca dau LUNAR bisericii 30%,in america salariul minim e 1500$ asta daca livrezi pizza,daca ai vreo meserie mai buna sari de 4000$ te cred si eu ca iti convine sa dai 10% aici se traieste cu 2$ pe zi |
Citat:
|
Si ce se face din aia 4%??tot la fel ca aici?? si acolo biserica e plina de nevoi??
Hai ca aici inteleg,suntem un stat sarac,statul nu da suficienti bani bisericii si astfel e nevoita sa se mai "completeze" de la enoriasi. Si oricum cotizatul asta nu e rau pentru ca macar stii ca ajuti biserica,nu ca la noi sa platesti la nunta,botez adica fiecare ritual in parte Mai bine suna sa ajuti biserica decat sa platesti pt rugaciuni |
Ai o obsesie cu "sa platesti pentru rugaciuni" complet rupta de realitate desi ti si-a spus ca:
1. Suma "pentru rugaciuni" e destul de mica, chiar insignifianta fata de ceea cu care ar trebui sa contribuie omul la biserica. Lunar. Sa te scandalizezi pentru o suma care ANUAL e mai mica decat platesti pentru diverse distractii LUNAR, este ridicol. 2. Suma NU e oligatorie 3. Nici "rugaciunile" nu sunt obligatorii sa ti le faca altul, le poti face singur acasa. |
Citat:
Pentru cununie, botez etc. sunt și aici niste sume care se plătesc, nu-i gratis... dar dacă enoriașii nu au posibilități, sunt înțelegători. Am o prietenă care a trecut la Domnul în ianuarie, si pentru că soțul n-avea posibilități, fiind pensionar, i-a plătit biserica $4000 cheltuielile de înmormântare la cimitir. În fine, nu mai fii obsedat de chestia asta că "dai bani pentru rugăciuni". Tu faci o donație din bunăvoință, dacă vrei, pentru bunul mers al treburilor bisericii, care este în lume și trebuie întreținuta cu bani, că viata nu e gratis nicăieri. Doamne ajută! |
Citat:
Sa se gaseasca o alta modalitate daca autofinantarea zici ca nu e buna atunci sa fie ca tine cu o cotizatie. Si inca ceva sa zicem ca oi fi eu prost si doar mie mi se pare ciudat si necrestinesc ca rugaciunile sau diferite ritualuri religioase sa fie platite preotului care le desfasoara,spune-mi si mie te rog frumos ce zic Sfintii Parinti sau Scripturile despre aceasta practica,daca scrie undeva,sau poate daca cunosti istorie bisericeasca ortodoxa cine a venit cu aceasta practica si de cand e ea ca poate imi scapa mie ceva,mie mi-a ramas fixat in minte "fara plata ati primit fara plata sa dati" sau sa-mi spuneti la ce se referea Iisus Hristos cand a spus asta.Poate am interpretat eu gresit referindu-ma la bani poate El a vrut sa spuna altceva Citat:
Oricum daca nu se schimba nimic si o sa se procedeze la fel in biserica stiu ce am de facut,imi aleg un preot sau duhovnic ii dau 2000 de euro la 10 ani pentru bunul mers al bisericii(sau fac eu o socoteala ca sa iasa bine) si ii zic: "parinte de acum incolo pentru mine si familia mea nunta,botezuri,pomeniri de sarbatori le faci gratis" ca sa fiu eu impacat sufleteste |
Citat:
|
Citeste ce am spus si in alte comentarii,eu nu ma refer ca preotul castiga mult,am inteles se castiga putin e nevoie de completari.
Toata lumea imi sare in cap ca "domne dar nu e mult" dar nu asta vreau sa subliniez,decat sa ceara bani enoriasilor cu ocazia diferitelor sarbatori si prestatii religioase mai bine se gaseste alta solutie de strans sau facut bani. Pentru ca baba de la tara te intreaba: " a venit maica preotul??" da a venit "si cat i-ai dat??" si uite asa ramane in memoria poporului ca preotul vine pentru bani,ce crezi ca lumea are multa scoala. |
Citat:
|
Citat:
|
Se dau bani pentru Biserica nu "pentru rugaciuni".
Daca altfel nu dai toata viata, macar cu ocazii din astea sa dai. Ce o fi asa greu de priceput nu stiu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Mie imi face placere sa dau,la fel si altora ,este un mic sacrificiu personal dar nu vrei sa pricepi. Putem sa continuam sa scriem pagini intregi caci se pare ca nimeni nu-ti poate scoate din cap idea ca"se dau bani pt rugaciuni". Da este adevarat,se dau bani pt rugaciuni*,pt pomenire,pt diverse slujbe deoarece aceea donatie reprezinta jertfa cu care vii in fata Lui Dumnezeu,a mai fost precizat lucrul asta dar se pare ca uiti repede! Sau in fine,esti axat pe propria idee tinand mintea inchisa fara a putea procesa informatiile pe care ti le dau altii pe tava! * se dau cu ocazia rugaciunilor insa destinatia banilor este in folosul Bisericii sau a comunitatii! "A da bani pt rugaciuni" este numai un pretext pt a dona in folosul Busericii! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Evident ca o persoana care face 4,000$/luna va dori sa locuiasca intr-o casa nu intr-un apartament inchiriat,caci cumpararea unei case este visul oricarui American. Acum,nu pot sa iau in evidenta toate preturile de imobile de pe intreaga America;America este mare si in general poti cumpara ieftin acolo unde nu ai de lucru, este o comunitate infractionala sau exista o fabrica care polueaza mediul. Daca ai cat de cat pretentii sa-ti cresti familia intr-o zona verde,linistita si protejata,intr-o casa nu foarte incapatoare si chiar cu gradina inexistenta ,ratele casei sar de 2,000/luna. Acum,casele sunt construite de firme specializate nu poti sa cumperi sau sa vinzi direct,se face neaparat prin agent imobiliar.Firmele care construiesc zona respectiva de case formeaza o anumita asociatie de locatari care te obliga sa urmezi niste parametri in acea comunitate,de exemplu casele au numai o anumita culoare si nu este permis sa vopsesti sau sa plantezi ceva in fata casei fara aprobarea lor-vb vine,caci nu se aproba niciodata cererile de acest gen. Legat de intretinerea spatiului verde care exista in fata caselor,in zonele cu pretentii pt clasa mijlocie,obligat-fortat exista gradinari angajati de asociatie care vin 1 data/saptamana pt curatenie si intretinere.Asta iti mai scoate din buzunar inca 200$/luna,plata care este obligatorie. La polul celalalt nici pt cei cu pretentii si venituri mai mici preturile nu sunt extrem de scazute ;poti inchiria o apartament cu o camera(nu garsoniera,ci apartament cu 1 dormitor si 1 living room care doar o prelungire a bucatariei)incepand cu 1,200$/luna!!!!! Destul de mult pt conditiile din aceste apartamente jegoase si minuscule. Inafara de asta mai ai nevoie de curent,telefon,ridicare a gunoiului,apa,internet si transport. Nefiind transport in comun decat in capitale,fiecare se bazeaza pe masina sa.Alta cheltuiala,alta distractie. Costul unui plin de benzina? 70$ Ideal ar fi sa-ti gasesti de lucru pe langa casa insa asta este teoretic...probabil ca din acest motiv americanii se muta des ,pt a se salva de la aceste costuri uriase pe benzina. Aici batranii au cei mai multi bani,deoarece au casa platita si acum dispun de bani;pe cand tinerii isi baga tot venitul in ratele pe casa. Oricum cand a spus Mirela ca costurile de viata sunt mari,trebuia s-o credeti,doar nu fabula asa de dragul fabulatiei. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu inteleg altfel problema si sunt surprinsa de ce multi de aici nu vad asta.
Este simplu: Exista situatii si gesturi pentru care nu e bine sa se dea bani, adica e bine sa nu fie folosite ca pretext pentru adunat bani pentru alte scopuri reale. Nu se dau bani pentru: rugaciuni, spovedit, impartasit etc. Nu este firesc. E ca si cum l-ai plati pe Dumnezeu. Doamne, iarta-ma. Se pot aduna bani pentru intretinerea bisericii si pentru preot, separat, cinstit. Cred ca la asta s-a referit autorul firului. Mi-e greu acum sa delimitez serviciile in biserica, unele pe bani si altele gratis. Eu cred ca depinde mult de biserica si de preot. Sunt unii care nu accepta bani pentru unele servicii, altii primesc dupa posibilitatile oamenilor (nu iau de la cei saraci). Unii au tarife diferentiate pentru servicii care se platesc (botez, cununie, inmormantare), altii nu (si este rau). Eu nu stiu cum era acum 2000 ani, ce se platea in biserica si ce nu, cum erau platiti preotii si bisericile. De asta mi-e greu sa spun pentru ce anume azi ar trebui sa platim in biserica si pentru ce nu. Intr-adevar sunt situatii penibile, care ii lezeaza pe unii si ar trebui procedat mai delicat. Unii nu au si se simt prost si chiar renunta la unele servicii, altii au si dau mult. Am vazut biserici in care exista un cosulet unde se aduna pentru saraci, sau pentru alte scopuri caritabile, separat se aduna (am vazut chiar cu lista) donatii pentru reparatii in biserica, sau pentru cheltuielile de intretinere. Separat este casa pentru pangar (lumanri, obiecte de cult, carti care se vand in biserica), sau pentru altceva. Nu-mi este clar modul de finantare a bisericilor si preotilor. Unii spun ca au bani foarte putini, altii ca dimpotriva. Deci nu stiu unde este adevarul. In general am vazut ca fiecare plateste ce si cat doreste, dupa puteri si asa mi se pare normal. Daca pentru anumite servicii este clar, se platesc: botez, cununie, inmormantare, slujbe acasa; pentru altele mie nu-mi este clar. Si cred ca asta este si problema autorului firului: 1. am vazut ca unii pun bani pe masa pentru slujba de Maslu (faceam ordine la sfarsitul slujbei, i-am adunat si i-am dat persoanei care se ocupa cu finantele in biserica. Mi s-a spus ca acei bani sunt ai preotului. Punct. Eu n-am stiut. 2. am vazut ca se dau bani la acatiste si nu stiu daca e normal sau nu 3. la parastase (iar nu stiu cum e corect) In unele bisericii se umbla cu cosuletul, sau oamenii doneaza separat pentru biserica. Problema cu salarizarea preotului nu o cunosc. In tara in general au salariu de la stat, ca orice bugetar. Acum cat este si daca in mod oficial ei trebuie sa se finanteze si de la enoriasi, nu stiu. Nu inteleg totusi diferenta (la finantare) intre preoti si alte categorii de bugetari (profesori, medici, functionari etc.). Acestia din urma nu trebuie sa-si mai completeze salariul adunand de la oameni. In diaspora unii au salariu, altii nu. De ce si cum traiesc, nu stiu. Unii mai lucreaza in paralel si nu mi se pare corect sa fie asa, pentru ca atunci nu mai au destula energie si timp pentru enoriasi si biserica. Exista si alte categorii de oameni care ajuta in biserica si nu stiu daca sunt platiti sau nu: paraclisier, citet, strana, cel care face curatenie, etc. Poate ca in tara sunt platiti. Din ce, nu stiu? Da, sunt cheltuieli pentru intretinerea bisericii. Exista parohii si preoti mai cu bani si altele/altii cu mai putini. Unii chiar reusesc sa construiasca biserici, sa le impodobeasca la maximum. Nu stiu de unde. Altii nu au. Nu exista reguli generale. Se discuta diverse modele de finantare (de ex. prin cotizare din salariu ca la alte confesiuni), dar fiecare cu avantaje si dezavantaje. Tocmai am vazut o alta afirmatie foarte ciudata: preotul este si angajator. Oare? Dar oamenii aceia sunt angajatii preotului? El nu este patron!!! Eu credeam ca sunt angajatii bisericii si sunt platiti tot de acolo de unde este platit si preotul. Nu este asa? |
In sfarsit a inteles cineva perfect ce vreau sa spun,pretextul mi se pare mie anormal nu ca de ce dau bani Bisericii.
|
Citat:
De citit si pentru cel care a deschis topicul: "Pentru inceput, cateva cifre. Le iau din presa, pentru a nu fi suspectat de incercare de manipulare. Salariul brut al unui preot variaza intre 1.100-2.000 de lei, asemanator nivelului de salarizare din invatamantul preuniversitar. Statul roman suporta cam 65% din salariu, dar nu pentru toti preotii (in baza secularizarii de pe vremea lui Cuza - subiectul a fost discutat suficient, nu reiau). Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane (in anul 2012), peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale Bisericii. Totodata, sumele pe care Biserica le plateste la buget sub forma de taxe si impozite sunt aproximativ egale sau depasesc sumele pe care Biserica le primeste de la Stat pentru salarii. " http://www.crestinortodox.ro/editori...at-141186.html |
Citat:
Citat:
Da,adica ruleaza bani,asta e motivul pentru care cotizeaza mai mult decat primeste sau egal,ia de la crestini la nunti,botezuri etc si taie chitanta.Acum stau si ma intreb daca din impozitul platit de Biserica catre stat ala 16% sau cat o fi reuseste sa acopere tot ce primeste de la stat pentru salariile preotilor (65% cat sponsorizeaza statul)ma intreb ce face cu restul. Daca 16% al Bisericii e mai mare sau egal decat cu 65% primiti de la stat inseamna ca Biserica are mai multi bani sau e ceva gresit pe undeva |
La statistici Biserica e corecta si ma bucur pentru asta,am facut niste socoteli:
120.000 media la nunti pe an ori sa zicem 150 euro de nunta vin incasari de 18 milioane euro 160.000 nasteri (am pus doar 80% din totalul nasterilor pentru ca nu toti sunt ortodocsi) ori 50 euro 8 milioane euro 160.000 morti (sau putin mai multi)pun tot 50 euro,8 milioane Nu mai pun la socoteala pomelnice,acatiste,etc ca din banii aia se platesc lumina,ingrijitori, ajutoare,poate in alte parti sunt mai putini credinciosi Deci cam 35 milioane incasari,din astia taxe la stat mai raman 30 sau 28.Daca Biserica ar plati 200 euro pe luna fiecarui preot completare la salariu(14.300 preoti) trebuie sa dea intr-un an toti banii care i-a castigat din nunti,botezuri,inmormantari,adica 27,28 milioane euro si sa mai vina de undeva cu 7 milioane de euro(cred ca astia sunt completarile din pomelnice,slujbe particulare etc),Biserica dupa cum se vede e cinstita si corecta,nu minte cand spune ca are nevoie de bani. |
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:17:51. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.