Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Despre suferința copiilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18781)

Florin-Ionut 18.01.2017 12:12:30

Pentru o mai bună înțelegere a subiectului propus, încercați să empatizați cu următoarele cazuri:

V-ați născut cu o boală al cărei leac nu se cunoaște. Să zicem incurabilă. Aveți dureri zilnice, nu puteți dormi bine noaptea. Nu duceți o viață normală așa cum vedeți la copiii din jur. Eventual ajungeți la vîrsta cînd vă puneți întrebări și căutați să înțelegeți de ce vi se întîmplă așa ceva.

sau

Sînteți părintele unui copil chinuit, suferind încă din momentul nașterii. Sînteți obligat să trăiți dintr-un singur salariu modest și asistați neputincioși la încercările doctorilor de a trata boala copilului. Dar specialiștii nu sînt aproape, ci undeva într-o țară îndepărtată care cere eforturi financiare, psihice și nu numai - suprafirești - din partea ambilor părinți. Eventual mai sînt și alți frați care completează peisajul, dar să presupunem că sînt sănătoși.

Meditați pentru început la aceste situații, apoi postați concluziile.

AlinB 18.01.2017 13:13:05

Uite cineva care a meditat si a ajuns la niste concluzii:

Nick Vujicic's story
https://www.youtube.com/watch?v=2isQjBNiC7c

Sigur, nu toata lumea poate sa ajunga la aceleasi concluzii.

Florin-Ionut 18.01.2017 14:39:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 640985)
Uite cineva care a meditat si a ajuns la niste concluzii:

Nick Vujicic's story
https://www.youtube.com/watch?v=2isQjBNiC7c

Sigur, nu toata lumea poate sa ajunga la aceleasi concluzii.

Good point.

Cea mai tare fază neprezentată în acest clip este că omul s-a căsătorit și are copii.

AlinB 18.01.2017 14:52:46

E prezentata in alte videoclipuri.

The Incredible Love Story of Nick Vujicic and His Wife.
https://www.youtube.com/watch?v=s3QezBvN1BE

Florin-Ionut 18.01.2017 16:26:31

Din seria ”Ce-am mai citit prin Paterice, cîndva, nu știu pe unde”:

A fost undeva un călugăr care ducea o viață îmbunătățită. La un moment dat se îmbolnăvește grav și cade la pat. Îndură durerile și neputințele mulți ani, apoi începe să se gîndească de ce i se întîmplă asta, ce-a făcut de este pedepsit așa. După o vreme Dumnezeu îi răspunde că nu pentru păcatele lui pătimește, în schimb dacă mai rezistă încercării îi va scoate din Iad pe înaintașii lui pînă la al nouălea neam. Ceva de genul, poate știți voi sursa, că în Patericul Egiptean nu am găsit-o.

Alt motiv nu văd pentru care Dumnezeu să îngăduie o suferință cruntă unor copii, eventual pe viață.

AlinB 18.01.2017 16:29:24

Nu prea cred, suna a un soi de legalism asta.

CristianR 18.01.2017 16:30:47

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 641004)
După o vreme Dumnezeu îi răspunde că nu pentru păcatele lui pătimește, în schimb dacă mai rezistă încercării îi va scoate din Iad pe înaintașii lui pînă la al nouălea neam.

Și atunci, pentru ce a pătimit Hristos?

Florin-Ionut 18.01.2017 16:53:09

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 641006)
Nu prea cred, suna a un soi de legalism asta.

Da, pare mai mult catolică decît ortodoxă. Doar că nu mă știu să fi citit cărți catolice la viața mea, afară de Urmarea Lui Hristos.

Poate voi afla cumva de unde provine, cu ajutorul vostru.

Florin-Ionut 18.01.2017 16:55:24

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 641007)
Și atunci, pentru ce a pătimit Hristos?

Hristos a pătimit pentru ca noi să avem posibilitatea de a fi salvați. Fără a fi răscumpărați nimeni nu ar fi avut acces la Rai, nici măcar Avraam sau drepții din VT.

AlinB 18.01.2017 17:22:16

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 641011)
Da, pare mai mult catolică decît ortodoxă. Doar că nu mă știu să fi citit cărți catolice la viața mea, afară de Urmarea Lui Hristos.

Poate voi afla cumva de unde provine, cu ajutorul vostru.

Exact. Bravos, stai bine cu discernamantul la capitolul asta.
Am vrut sa pomenesc si detaliul asta - romano-catolicii sunt legalisti dar am incercat sa evit noi polemici cu ei :)

flying 18.01.2017 17:37:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut
Pentru o mai bună înțelegere a subiectului propus, încercați să empatizați cu următoarele cazuri:

Pentru o mai buna intelegere sau mai proasta?Tu vrei sa extragi o concluzie logica din emotie?

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut
Alt motiv nu văd pentru care Dumnezeu să îngăduie o suferință cruntă unor copii, eventual pe viață.

Vezi ca colegul florin de la oltenia e dispus sa-ti explice cum stau lucrurile.Asta daca Dumnezeu nu e dispus sa-ti trimita pe email toate dosarele cu gandurile si faptele tuturor oamenilor de la Adam...pana la tine,ca sa poti intelege si tu,ceva ce n-ai nevoie sa intelegi.E doar o ispita.Pe un ateu inteleg sa puna aceasta intrebare,dar cineva care se crede crestin...

AlinB 18.01.2017 18:34:46

Asumarea suferintei face corp comun cu intelegerea ei.

Fara intelegere nu i se poate da un sens, fara un sens nu poate fi asumata.

sophia 18.01.2017 19:02:13

1. Nick Vujicic este un exemplu bun la intrebarea lui Florin. Am citit ca la el este un defect genetic autosomal-recesiv. Parintii poarta (amandoi) acest defect, dar fara sa fie ei insisi afectati.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tetra-amelia_syndrome

Din doi parinti purtatori pot reiesi copii bolnavi, copii purtatori si copii sanatosi. Cum alege Dumnezeu intre ei, nu se stie.

In general copiii care se nasc cu acest defect au si alte probleme si nu prea sunt viabili. Scrie acolo.

Scrie si ca Nick a avut probleme intr-o vreme, pana la tentativa de sinucidere si abia mai tarziu a acceptat boala/soarta.
(Asta pentru ca vorbeam mai inainte de fericire).

De ce-ul in acest caz nu are raspuns. Este complicat cu bolile genetice si cromozomiale care se transmit din generatii in generatii. Unde o fi pacatul, nu mai stie nimeni.

Tetra-amelia poate apare si ca urmare a unor medicamente. Si atunci parintii si producatorii poarta vina. Chiar este un scandal in lume cu un medicament care a produs multe victime (talidomid).

2. Flying - te rog sa incetezi cu rautatile. Tu ce sentimente si ganduri ai vis-a-vis de astfel de cazuri? Chiar te lasa rece?

3. Nu sunt lamurita cu aceste lucruri din paterice. In pildele lui Iisus nu apare invatatura din exemplul tau.
Dar in acelasi fel se spune si la monahi, ca prin eforturile lor se mantuiesc generatii din familia lor.
Putem sa luam orice explicatie de acest gen, daca ne multumeste si linisteste.

4. CristianR - pe baza acestei intrebari fundamentale se poate discuta mult. Dupa jertfa Lui si invataturile aduse s-au format multi crestini. O gramada de oameni au inteles ceva din acestea. Din pacate insa prea putini ca sa schimbe cu adevarat lumea.
Se spune ca El a luat asupra lui pacatele oamenilor. Dar atunci ar fi trebuit sa fie mai buna lumea, sa dispara definitiv pacatele. Ma abtin sa mai pun intrebari. M-ar interesa insa raspunsuri si explicatii la aceasta intrebare.
Dar intrebarea lui Florin ramane nelamurita, adica exista multe situatii si fiecare cu cauzele ei. Nu este ceva universal valabil.

Sunt multe situatii si intrebari (indreptatite) ale oamenilor. Unii accepta unele intrebari si incearca sa se obisnuiasca asa cu situatia in care se afla. Altceva nu pot sa faca.
Ma numar si eu printre ei, pentru ca mi-am gasit un raspuns la intrebarea asupra problemei mele ( cu copii pe care unii ii au si altii nu si etc.). Asa a fost voia lui Dumnezeu. Mai mult cine poate sa spuna?

5. AlinB - sunt de acord cu ultimul tau mesaj (nr.52).

CristianR 18.01.2017 19:22:14

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 640949)
Serios? Tare frumos le crosetati sa dea bine la socoteala.
si cei sanatosi si frumosinu ies tot din lumea asta stricata?????????????????????????????????????????? ??????????????????

Relativ frumoși și tot așa sănătoși. Însăși nașterea este un act natural, iar natura este coruptă, după cum știm cu toții. Adică a intrat moartea în ea, și boala, ca expresie a morții. Bolile sunt transmise natural, adesea pe cale genetică, nu prin intervenție divină. Cum materialul genetic diferă de la om la om, e normal ca unii copii să se nască având boli iar alții sănătoși.

CristianR 18.01.2017 20:42:48

Părintele D. Stăniloae despre suferință.
Chiar dacă nu e în mod special despre suferința copiilor, cred că e de folos ca mod de înțelegere a modului în care să ne raportăm la ea.

''De la Adam ne-a ramas tuturor o suferinta din neatasarea la Dumnezeu, producandu-se o corupere in trupul omenesc. El creste pana la o vreme, dar pe urma incepe stricarea lui, stricaciunea, descompunerea, pana duce la moarte.''

Copacel 18.01.2017 20:57:39

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 641022)
Relativ frumoși și tot așa sănătoși. Însăși nașterea este un act natural, iar natura este coruptă, după cum știm cu toții. Adică a intrat moartea în ea, și boala, ca expresie a morții. Bolile sunt transmise natural, adesea pe cale genetică, nu prin intervenție divină. Cum materialul genetic diferă de la om la om, e normal ca unii copii să se nască având boli iar alții sănătoși.

Dar tot Sfanta Predanie spune ca bolile sunt urmare a pacatelor. Deci daca parinti nu duc o viata curata , automat si pruncul care se va naste , nu se poate
naste in curatie.

CristianR 18.01.2017 21:10:10

Fără îndoială că viața părinților o influențează în rău sau în bine pe cea a pruncilor. Însă nu poate garanta, totuși, sănătatea acestora.

catalin2 18.01.2017 22:25:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 640767)
Deci vorbesc doar despre copii aici. De ce atîta suferință pentru ei? Din cauza păcatelor înaintașilor, ale părinților?

Sunt articole ortodoxe pe net despre acesta tema. Aici se enumera si cauzele: http://ziarullumina.ro/pentru-ce-suf...ti--27515.html
In ortodoxie nu se sustine ca s-a transmis pacatul stramosesc, ci urmarile acestuia. La fel, nu pacatele parintilor sau inaintasilor se transmit, ci urmarile acestora. Citez; " Dacă biologic părinții transmit copiilor un bagaj genetic, de ce nu putem înțelege că aceiași părinți transmit copiilor lor și bagajul lor spiritual. Acestea două pot deveni binecuvântare sau blestem pentru copii, pot fi sursa de viață fericită, ori cauză a suferințelor de tot felul."
O parere personala, poate acele suferinte ajuta si sufletul copilului, chiar daca acel copil este mic.

catalin2 18.01.2017 22:31:13

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 640991)
Good point.
Cea mai tare fază neprezentată în acest clip este că omul s-a căsătorit și are copii.

Da, este un exemplu pozitiv, ca si motivatie si gandire pozitiva. Totusi, citindu-i acum biografia, parintii lui sunt ortodocsi practicanti, iar el a devenit pastor neoprotestant.

simpllu 18.01.2017 22:40:09

Și mai are o șansă. Nu și în cazul unei eventuale sinucideri, lucru pe care îl intenționa în tinerețe.

flying 18.01.2017 23:37:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 641020)
Asumarea suferintei face corp comun cu intelegerea ei.

Fara intelegere nu i se poate da un sens, fara un sens nu poate fi asumata.

Ce spui tu e foarte adevarat ,dar nu in acest tip de interogare.Afirmatia ta e valabila pentru persoana I sing.(eu,mine).Dumnezeu chiar doreste aceasta interogare cand e vorba de viata ta,cand e vorba de viata altora devine un fel de "Stirile de la ora 5".Daca noi suntem firicele de nisip si avem atat de acut simtul dreptatii in noi,oare nu e o prostie sa interogam dreptatea propriului nostru Izvor din care ne tragem? In situatiile imposibil de clarificat nu vii cu ipoteze ca in stiinta ci spui doar Eu cred in El ...ca in credinta.

Jonnyw2013 19.01.2017 00:37:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 640980)

V-ați născut cu o boală al cărei leac nu se cunoaște. Să zicem incurabilă. Aveți dureri zilnice, nu puteți dormi bine noaptea. Nu duceți o viață normală așa cum vedeți la copiii din jur. Eventual ajungeți la vîrsta cînd vă puneți întrebări și căutați să înțelegeți de ce vi se întîmplă așa ceva.

sau

Sînteți părintele unui copil chinuit, suferind încă din momentul nașterii. Sînteți obligat să trăiți dintr-un singur salariu modest și asistați neputincioși la încercările doctorilor de a trata boala copilului. Dar specialiștii nu sînt aproape, ci undeva într-o țară îndepărtată care cere eforturi financiare, psihice și nu numai - suprafirești - din partea ambilor părinți. Eventual mai sînt și alți frați care completează peisajul, dar să presupunem că sînt sănătoși.

Meditați pentru început la aceste situații, apoi postați concluziile.

Mai jos o persoana care a avut probleme mari, ca cele descrise mai sus.A avut aproape familia si au ajutat-o si ca mod de a gandi ,a devenit o luptatoare.
Si-a depasit cu brio conditia!

Lizzie Velasquez-s-a nascut cu un sindrom foarte rar.In filmul de mai jos spune in gluma ,si despre "beneficiile" bolii ei.Una din ele daca cumva esti badaran si nepoliticos si stai in dreapta ei(nu vede cu ochiul drept) ea nici nu te vede ca stai acolo.Vorbeste despre dragostea parintilor ei care atunci cand doctori la nastere i-au spus ca nu v-a putea vorbi,merge,gandi sau sa faca ceva ea insasi.Primul lucru pe care parintii ei la-u spus doctorilor, a fost, noi vrem sa o vedem ,sa o ducem acasa,sa o iubim sa-i oferim cele mai bune abilitati de crestere ce vom putea .Si asta au facut.

O lauda pe mama sa ptr spiritul sau de luptatoare care i la insuflat si ei.Liziie e mandra ca poate sta in fata atator oameni(la aceasta prezentare TED talks) si sa spuna am avut o viata grea dar este OK.
O fiinta foarte naturala ,reactioneaza foarte natural cand este intrerupta si uita sirul gandurilor de moment.
As fi vrut sa traduc mai mult dar e tarziu:Ideea de baza e ,pune intrebarea "Ce este ceea ce va caracterizeaza?"
Ea s-a gandit mult la ceea ce o caracterizeaza.La un moment dat s-a gandit ca o caracterizeaza corpul sau urat si s-a gandit ca e dezgustatoare,mergand la scoala s-a gandit daca ar putea sterge acest sindrom si efectele lui. Si-a dorit sa arate ca ceilalti copii.Si-a dorit si s-a rugat ca sa se trezeasca fara aceste probleme si lupte.Si asta si-a dorit in fiecare zi si a fost dezamagita.

Spune ca a avut in jurul ei un sistem(cei din jurul ei) care au sustinut-o tot timpul si i-au spus ca nu acestea o definesc(vorbele rele ale unora), ca ea are viata in propriile ei maini, asa cum este in mainile voastre.Sa luati o decizie buna sau una rea.

Spune despre momentul cand a gasit un filmulet pe Net de 8 secunde care era vazut de 4 milioande oameni unde era eticheta ca cea mai urata femeie din lume.A fost devastata in prima faza ,a crezut ca lumea se terminase ptr ea.Recomandari tampite de genul ca ar face lumea mai buna, daca si-ar trage un glonte in cap sau sa isi de-a foc.
Si a stat si a cumpanit sa fie multumitoare, si sa aiba ochi deschisi ,si sa realizeze lucrurile care le are.
Apoi poate glumi:Are un par frumos
Apoi ea poate alege sa fie fericita.
Si se gandeste oare trebuie sa lase ca cei care o eticheteaza ca monstru sa o defineasca?
Ca cei care spuneau sa fie arsa cu benzina sa o defineasca?
Nu! Va lasa ca obiectivele,succesele,realizarile sa o definesca nu aspectul exterior!Si ceaa ce au spus rau despre ea ,ea sa le foloseasca ca pe o scara care sa o ajute sa ajunga la obiectivele sale.
Vrea sa devina un orator motivational(a devenit),vrea sa scrie o carte(a scris trei),sa termine facultatea(care a terminat-o),sa aiba o familie si o cariera.
A terminat o facultate in comunicare.
Finalul filmului :"am folosit negativitatea lor sa imi creasca "focul" sa merg mai departe,foloseste aceasta negativitate ca sa iti faci viata mai buna ptr ca va garantez ,VA GARANTEZ ,VE-TI CASTIGA! Vreau sa inchei spunandu-va asta:Ce va defineste?Dar aduceti-va aminte cotitura(schimbarea) incepe aici!"
fimul: https://www.youtube.com/watch?v=c62Aqdlzvqk

Jonnyw2013 19.01.2017 00:47:44

Una dintre cartile lui Lizzie!

Prezentarea carti lui Liziie: Dare to be Kind(Indrazneste sa fi dragut! -ce titlu interesant!!!)
The Big Reveal!!
https://www.youtube.com/watch?v=CZkbVweEDQ0

Vorbeste aici ceva de "Game changer" cred ca este vorba de o schimbare de mentalitate,o schimbare de paradigma.
Este tot timpul o lumina de partea cealalta de la a fi hartuit,de a scapa de sentimentul ca nu esti suficient de bun,exista totdeauna o alta parte ,o parte pozitiva.
Pagina ei de youtube:
O fiinta foarte vie

Jonnyw2013 23.01.2017 20:16:00

Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari

Femeia care a fost numita cea mai urrata, a devenit inspiratie ptr toti:
https://www.youtube.com/watch?v=s1tydA1MraE
In filmulet, apar la un moment dat , extraodinarii parinti ai lui Lizzie:Guadalupe si Rita.Cei care au sustinut-o tot timpul.La un moment dat povestesc cum au incercat sa dea jos acel video jignitor la adresa ei,si cum omul refuza in rautatea lui,si chiar mai mult, i-a raspuns ca nu conteaza de cate ori va incerca sa il stearga ,el va continua sa il reposteze acel fimulet.
Ghinionul fraierului, ca, acum cred, ca il stie toata lumea, si actul care l-a facut.
Cam asta se intampla in lume la ora actuala, pe retelele astea.Te intalnesti cu unul dinasta care vrea sa te faca praf. Si cu unii reusesc din nefericire.

Umberto Ecco a spus o vorba mare, ca retelele astea sociale au dat drept de cuvant "idiotului satului".El in umbra unui ID fals se poate lua la tranta cu oricine,el poate distruge pe cine vrea.Dar si-a gasit nasul in cazul lui Lizzie.

Fraierul ala, stransese 4.5 milioane de vizualizari pe filmuletul jignitor la adresa lui Lizzie.

La filmul care l-am pus mai sus:"Cum te definesti pe tine insuti"
https://www.youtube.com/watch?v=c62Aqdlzvqk
Lizzie a strans pana acum aproape 11 milioane de vizualizari.
Unde este fraierul ,unde este acel viteaz? De ce nu ia cuvantull? Nu mai are cuvinte ???...

1 Corinteni 1
25 Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât oamenii, și slăbiciunea lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii.
26 De pildă, fraților, uitați-vă la voi, care ați fost chemați: printre voi nu sunt mulți înțelepți în felul lumii, nici mulți puternici, nici mulți de neam ales.
27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari.
28 Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,
29 pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.

AlinB 24.01.2017 16:19:58

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 641054)
Da, este un exemplu pozitiv, ca si motivatie si gandire pozitiva. Totusi, citindu-i acum biografia, parintii lui sunt ortodocsi practicanti, iar el a devenit pastor neoprotestant.

Unde scrie?

simpllu 24.01.2017 18:53:01

pe wiki....

Jonnyw2013 24.01.2017 19:03:53

Era pe un Forum o povestioara, care nu mi-o mai aduc aminte exact.Era vorba tot asa, de o persoana care fizic nu arata prea bine asa ca Lizzie, dar avea un suflet grozav.
Si omul isi aduce aminte cand a fost la un cunoscut in curte si vede mai multe flori,si la un moment dat vede o floare deosebita,dar pusa intrr-un vas urat,si il intreaba pe acel amic:"Ai flori foarte frumoase,dar ce nu inteleg eu, uite floarea asta frumoasa,cea mai frumoasa, ai pus-o in cel mai amarat vas care l-ai avut?( Era intr-un vas lovit,ruginit etc).Eu as fi pus-o in cel mai frumos vas ce il aveam!"
Amicul ii rraspunde:"Da si mie imi place mult acea floare,dar in primavara fiindca aveam vase putine,nu am vrrut sa o pierd si am pus-o in ce am avut.Da, e o floare minunata nu are importanta in ce este pusa."
Paralela asta o facea gandindu-se la Dumnezeu, ca si cand era gradinarul.

AlinB 24.01.2017 19:10:59

Dumnezeu nu e niciodata in pana de resurse, logica e alta.

AlinB 24.01.2017 19:18:08

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 641413)
pe wiki....

De fapt lucrurile stau cam asa:

"He does not publicly identify with or adhere to any denomination or congregation"

simpllu 24.01.2017 19:37:29

În situația lui, cel mai important lucru este că nu s-a sinucis. Dacă nu este, o să devină el și ortodox. :)

AlinB 24.01.2017 20:00:36

Teoretic cam este, ca a fost botezat cand era mic, daca parintii sunt ortodocsi.

Atat timp cat nu s-a "rebotezat" ramane.

Si cam tot ceea ce spune este valabil dintr-o anumita perspectiva.

Jonnyw2013 25.01.2017 00:14:34

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 641416)
Dumnezeu nu e niciodata in pana de resurse, logica e alta.

Da ,nu e niciodata in pana de resurse,altceva vroiam sa arat cu povestioara aia.Ca nu e foarte important cum arati, ci cum gandesti,ce suflet ai, ce oameni ai langa tine.

Logica cred ca este ,ce am spus-o la mesajul 64:

1 Corinteni 1
27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari.
28 Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,

Inorogul_Reloaded 25.01.2017 02:40:00

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 640767)
........
Copii din toată lumea care suferă de foame, de sete, lipsiți, abuzați, care de multe ori nici nu ajung la vîrsta tinereții.

Deci vorbesc doar despre copii aici. De ce atîta suferință pentru ei? Din cauza păcatelor înaintașilor, ale părinților?

Florin, imagineaza-ti pentru cateva clipe ca intr-o buna zi Dumnezeu intoarce spatele omenirii si se comporta ca si cum nu ar exista (nu mai face icoanele sa planga, nu-si mai arata chipul pe felii de paine etc.). Cum crezi ca s-ar transforma societatea in acele clipe? Ar fi mai putine, mai multe sau exact la fel de multe/putine atrocitati cate sunt in prezent?

AlinB 25.01.2017 02:55:06

Citat:

În prealabil postat de Inorogul_Reloaded (Post 641512)
Florin, imagineaza-ti pentru cateva clipe ca intr-o buna zi Dumnezeu intoarce spatele omenirii si se comporta ca si cum nu ar exista (nu mai face icoanele sa planga, nu-si mai arata chipul pe felii de paine etc.). Cum crezi ca s-ar transforma societatea in acele clipe? Ar fi mai putine, mai multe sau exact la fel de multe/putine atrocitati cate sunt in prezent?

Nene, daca incepusi cu trolacitati din astea de la prima postare, viata virtuala de forum, lunga n-ai sa ai..

Personal, cred ca n-ar mai fi deloc, pentru ca omul lasat de capul lui si-ar fi sapat singur groapa de multa vreme, asa mai avem o sansa.

AlinB 25.01.2017 02:55:37

Citat:

În prealabil postat de Jonnyw2013 (Post 641497)
Da ,nu e niciodata in pana de resurse,altceva vroiam sa arat cu povestioara aia.Ca nu e foarte important cum arati, ci cum gandesti,ce suflet ai, ce oameni ai langa tine.

Logica cred ca este ,ce am spus-o la mesajul 64:

1 Corinteni 1

Asta e cu totul altceva.

Florin-Ionut 25.01.2017 12:37:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 641514)
Nene, daca incepusi cu trolacitati din astea de la prima postare, viata virtuala de forum, lunga n-ai sa ai..

Personal, cred ca n-ar mai fi deloc, pentru ca omul lasat de capul lui si-ar fi sapat singur groapa de multa vreme, asa mai avem o sansa.

A fost un user Inorog, medic, mai demult. Sper că este tot el.

AlinB 25.01.2017 13:31:15

Ala nu era atat de nesimtit parca :)

catalin2 25.01.2017 15:11:17

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 641422)
În situația lui, cel mai important lucru este că nu s-a sinucis. Dacă nu este, o să devină el și ortodox. :)

Exista un grup de credinciosi (numerosi in vest) care se declara neapartinand de nicio denominatiune. In fapt sunt tot neoprotestanti, au aceleasi credinte, un fel de nou cult. Am vorbit odata si cu cineva de la noi din tara, care mi-a explicat ce fac si ce cred ei.
E adevarat, are o sansa pana la sfarsit sa redevina ortodox.

simpllu 25.01.2017 15:13:36

Practicant...că botezat o fi, dacă părinții lui sunt ortodocși. :)

AlinB 25.01.2017 15:54:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 641564)
Exista un grup de credinciosi (numerosi in vest) care se declara neapartinand de nicio denominatiune. In fapt sunt tot neoprotestanti, au aceleasi credinte, un fel de nou cult. Am vorbit odata si cu cineva de la noi din tara, care mi-a explicat ce fac si ce cred ei.
E adevarat, are o sansa pana la sfarsit sa redevina ortodox.

Atat timp cat nu sunt organizati ca o "biserica" si nu (re)boteaza e o chestiune de opinie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:14:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.