![]() |
Sfanta Biserica Sfanta Sofia nu avea turnuri deloc ci avea doar o cupola imensa:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._Sophia_BW.jpg Iata cum arata acum,turnurile acelea patru de langa i-au fost adaugate de musulmani: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...r_2007_002.jpg Nu are rost sa fie jignita crestin ortodoxia facandu-se comparatie intre cum se vrea a fi viitoarea catedrala din Bucuresti cu Sfanta Biserica Sfanta Sofia,o mare minune arhitectonica. |
Sfanta Catedrala mitropolitana din Grecia,Athena:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...f_Athens02.JPG |
Daca se vrea stil romanesc:
Sfanta Biserica a Sfintei Manastiri Cozia,a doua ca vechime din Romania: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erior_0562.jpg (sursa :wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...erior_0562.jpg) |
Sfânta Sofia exprima spiritul acelei epoci si populatii de catre care a fost construita. Noi trebuie sa construim una specifica noua.
Si înca ceva, vedem ce influenta mare a avut Sfânta Sofia. Astfel de cladiri nu sunt doar lacasuri de cult, ele reprezinta mult mai mult, religios, social, cultural. Ele devin simboluri nationale, schimba mentalitatile, propovaduiesc Ortodoxia. Trebuie sa avem o cladire care sa ne reprezinte, asa cum au egiptenii, francezii etc. Biserica Coziei nu e în stil românesc ci sârbesc-bizantin. |
Sfanta Biserica a Sfintei Manastiri Voronet,iar foarte veche:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Voronet_SE.JPG sursa:wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Voronet_SE.JPG Stilul acela cu turnuri mult nu e nici crestin ortodox nici romanesc,e importat de la catolici. |
Citat:
E stil foarte romanesc,e ridicata de Mircea cel Batran. http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Cozia |
E ridicata de Mircea dar cu mesteri sârbi, cauta imagini cu bisericile sârbesti din sec. 14-15. Primele manastiri si biserici din Tara Româneasca au fost ridicate de sârbi, Tismana a fost fondata de catre sârbul Nicodim. Stilul din Moldova pâna prin secolul 17 e mai original, la fel si în Tara Româneasca începând cu secolul 15 apare o interpretare locala a stilului bizantin, dar în sec. 14 când a fost facuta Cozia totul e de import la arhitectura de piatra (sunt doar vreo 4 biserici de zid din secolul 14, Cozia, Sf. Nicolae Domnesc-Curtea de Arges, Cotmeana si înca una mai putin cunoscuta si mult modificata).
Iar turnurile Catedralei Neamului le imita pe cele de la manastirea Argesului sau ale Patriarhiei actuale. La dimensiunile ei, un singur turn nu era potrivit si nici specific românesc. |
Mai frate Traditie si care e motivul sa aibe 120m inaltime si atatea turnuri?
Unde e Sfantul Canon care zice sa aibe biserica crestin ortodoxa turnuri? |
Da de ce nu ar fi tipic romanesc dupa stilul Sfintelor Manastiri ridicate de Sfantul Stefan cel Mare din Moldova?
Sa fim seriosi care Sfanta Biserica din Romania mai are 10 turnuri? |
Nu exista canoane privind partea superioara a bisericii ci doar organizarea interioara si a picturii. Iar alternativa la mai multe turnuri ar fi fost o cupola gen Sf. Sofia, foarte frumoasa dar straina de spiritul nostru. Astfel de cupole sunt specifice grecilor, mediteraneene. Arhitectura bizantina a avut mai multe etape iar bazilica cu plan în cruce si cupola combina doua programe romane (pagâne) de arhitectura, basilica nava(cladire publica pentru întruniri, comert etc) si cladirea de plan central (rotund sau octogonal, hexagonal etc) cu cupola. Vezi de pilda Panteonul din Roma (plan central).
|
Mai frate Traditie care "spiritul nostru" cand nu mai exista Sfanta Biserica asa inalta in Romania?
La cine te referi cand spui nostru?Nu cred ca la poporul roman crestin ortodox. |
Cupola Sfintei Biserici Sfanta Sofia inchipuia cerul mai frate Traditie.
Nu exista asa ceva ca e in stil "mediteranean" e in stil crestin ortodox! |
Cine nu crede ca e de la catolicii inselati de duhuri rele aceasta inaltime sa vada de exemplu basilica din Roma:
http://en.wikipedia.org/wiki/St._Peter%27s_Basilica 138m inaltime cu tot cu turn. |
Citat:
Ca megalomania ne-a fost foarte specifica. Acum incercam sa supravietuim. Material si spiritual. Citat:
Citat:
Social ce? Ca tara arde si ..? Cultural? Nu pot sa ghicesc.. Citat:
Ma indoiesc. Citat:
Cu aceasta cladire, in cativa ani ce aproape 90% ortodocsi de pe hartie vor deveni ortodocsi practicanti. Citat:
Iar prin megalomania proportiilor si a costurilor, ar spune exact ceea ce nu am vrea sa se stie despre noi. Dar poate asta si vor cei care imping proiectul asta la deal.. |
Citat:
Sa inteleg ca la tine ACUM=NICIODATA?? Nu mananc acum=nu voi manca niciodata? Citat:
Iar cei cartitori care tot spuneti ca nu se implica biserica etc nu stiti exact variabilele ecuatiei si sunteti in eroare. Va luati dupa ce se intmpla in vest dar la ei este legislatia diferita de a noastra. La noi au bagat chestia aia patetica cu 2% din impozit pe care sa-i poti dona. La ei sunt sume mult mai mari si sunt cu totul deductibile (nu 2%). In Anglia cand te duci la biserica la intrare e o masuta pe care sta un teanc de formulare pt a face donatia. Completezi formularul si-l duci angajatorului si mai departe vireaza el banii care sunt total deductibili pana la o limita (mare). De aceea ei au bani pt caritate mai multi, iar voi credeti ca e meritul preotilor lor, si nu este. E meritul societatii lor care era (pe vremuri) mai pioasa si a impus acele legi, lucru care la noi ar fi imposibil din cauza la tot felul de rauvoitori/cartitori (multi chiar pe acest forum) care stiu numai sa arunce cu laturi si mizerii, fara sa-si dea seama ca acestea sunt chiar ei. Suntem pacatosi si mergem numai inspre rau dar la criticat biserica suntem primii! Si apropos, fiti va rog mai consecventi! Mai intai spune unul ca se puteau construi 2000 de biserici dar tot el spune ca la sate deja sunt goale duminica. Pai si atunci pt ce sa se construiasca 2000 de biserici daca deja sunt goale cele care sunt??? Nu e mai bine sa se faca ceva reprezentativ in capitala pentru aceasta biserica romana? Aveti grija cu cartelile astea ca va luati osanda mare! Suntem plini de pacate si mizerii si nu are cine sa ne stearga balega de la fund dar ne pricepem noi intr'ale mantuirii! |
Citat:
|
Motivul pentru care in satele din apropierea marilor orase s-au golit bisericile Sergiu este pentru ca localnicii au pleact la oras si si-u vindut loturile si casele smecherasilor din orase care vor sa traiasca ca cei din occident in "suburbii" :) iar acestia din urma se stie ca n-au avut niciodata treaba cu biserica. Ei sunt cu focurile de artificii, pocnitori, samd ,iar la biserica mai dau cind se inmorminteaza unii pe altii dupa care nu-i mai vezi
|
Painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele Domnului indiferent de dimensiunea unei biserici. Nu sunt adeptul unor constructii imense si sigur, e dureros sa vezi o biserica mare cu doar cativa credinciosi. Dar cred ca ar fi mai potrivit sa avem alta preocupare, sa ne intrebam nu de ce sunt bisericile mari, ci de ce sunt goale si ce pot face eu in acest sens.
|
Mai frate Costel nu a zis nimeni ca nu se pogoara Duhul Sfant sa prefaca painea si vinul si sa lucreze celalalte Sfinte Taine.
Da cine stie poate s-ar putea face sa aibe o capacitate mai mare si nu asa inalta. |
Imi cer iertare pentru ce am postat aci referitor la acest topic.
Va rog sa ma iertati ca v-am facut sminteala in Sfantul si Marele Post mai fratilor si surorilor. Nu va ma preocupati de ce dimensiuni s-a hotarat pe aci sau pe dincolo sa aibe niste Biserici. Si nu comentati cum am gresit eu facand aci. Nu va mai faceti tulburare sufleteasca pe acest subiect ca nu ia nimeni in seama ce scrieti pe aci fratiile voastre. |
2 atașament(e)
Citat:
Ataşament 1844 Ataşament 1845 Eu unul nu am nimic cu rusii (am cu comunistii in schimb) si cred ca este un stil frumos pt ortodoxie. Catedrala Isus Mantuitorul din Moscova este foarte frumoasa! Si Catedrala Sfantului Vasile cel Mare (cea colorata) este foarte frumoasa desi mai neobisnuita pentru gusturile noastre. |
Citat:
Cine te-a pus sa scrii asta? |
1 atașament(e)
Inca o poza cu Catedrala Domnului Iisus Mantuitorul din Moscova. Eu zic ca e deosebita. Nu sunt fan al cladirilor mari dar daca e vorba de o biserica reprezentativa, de ce nu?
Ataşament 1849 |
Citat:
|
Pare a fi unul din acele edificii simple si frumoase
Doamne-ajuta!
Mai jos aveti un link cu poze si un fragment video in care se vorbeste foarte succint despre acest proiect. In ciuda dimensiunilor sale ce depasesc modestia romaneasca, eu vad in acest proiect un locas frumos, o imagine odihnitoare, cu o arhitectura cuminte, linistita, cu evidente elemente de arhitectura romaneasca. Are 8 turle si 12 intrari. Nu are nici o legatura cu cele doua celebre biserici rusesti. Nu am inteles ce sunt acele restaurante din Catedrala, imi par o prezenta bizara, dar poate ca ceva amanunte ar fi utile. http://bastrix.wordpress.com/2009/06/ Ca o parere personala, daca as avea acesti bani as face spitale de chirurgie pentru copii cu afectiuni grave (cardio-vasculare, neurologice etc) ca sa nu mai moara asteptand la rand la Tg Mures sau Bucuresti. Nu cred in proiecte megalitice construite in vremuri cand unor parinti le mor copiii in brate pentru ca nu au niste mii de euro. Dar, poate ca Prea Fericitul are un alt raspuns la rugaciunile sale si poate ca ceea ce face este ceea ce trebuie. Sf Stefan cel Mare nu a ezitat sa ridice cate o biserica dupa fiecare victorie sau infrangere in acele vremuri cand multe pareau a fi mai urgente si mai importante. Si uite ca a avut dreptate sa procedeze asa. De aceea, ceea ce am scris nu este in nici un caz o critica la adresa BOR. Necunoscute sunt caile Lui. Doamne-ajuta! |
Vrei sa spui link -ul asta:
http://bastrix.wordpress.com/2009/06...ic-monumental/ "Va fi înaltă cât un bloc cu 30 de etaje, va avea 12 lifturi, restaurante, librării și parcare subterană și va costa 400 de milioane de euro." "Intrarea se va face prin 12 porți, câte una pentru fiecare apostol. Catedrala va avea cinci nivele – trei subterane si două la suprafață. Cele 12 lifturi îi vor ajuta pe credincioși să ajungă din parcare cu 250 de locuri în zona de recreere, unde vor fi restaurante și magazine cu carți și obiecte bisericești." "Tocmai de aceea arhitecții au proiectat locuri speciale în care vor fi amplasate monitoare gigant, pentru ca slujba să poată fi văzută de toată lumea. Noua construcție este dotată și cu 500 de locuri de cazare. Edificiul va fi construit să reziste la un cutremur de 8.5 grade." "Lucrările vor demara la sfârșitul acestui an iar Patriarhul crede că în șapte ani se va ține prima slujbă în nouă catedrală”." Cinci nivele?? Catedrala-parcare-restaurat-hotel-zona-de-recreere? 400 milioane de E inseamna costul a 2000 biserici sau costul a 40 ani de activitate sociala a Bisericii. Si e doar o estimare, in final suma ar putea sa sara usor cu 1-200 milioane euro peste. Interesant ar fi sa aflam si cine se preconizeaza a fi constructorul.. Da, Stefan cel Mare a rdicat 40 biserici si manastiri, noi vorbim de bani aruncat pe ceva cu care s-ar fi putut construi cel putin cateva sute de manastiri cu biserica si chilii. Si nu din cele mai modeste. Tragand linie, se merita? Daca da, din ce considerente? |
|
Citat:
Si probabil incat 20 la fel pe langa ea, cu toti banii.. |
m-as pronunta asupra unui singur aspect - “Trebuie să folosim toate mijloacele moderne ca lumea să participe la slujbă, să vadă, să audă” , a declarat Patriarhul Daniel.
in constrast, cititi articolul acesta: http://www.crestinortodox.ro/editori...fon-99164.html "In biserica, dimpotriva, omul credincios primeste cuvantul dum*nezeiesc direct dinspre altar. Dinspre directia acestui topos sfant (nu din alta parte si in nici un caz de pretutindeni) se prelinge inspre crestini intelepciunea izbavitoare a Mantuitorului. Doar asa capeti constiinta deplina ca El si nu al*tul este Cel Care iti vorbeste. Pe de alta parte, trebuie luata in considerare si tainica alcatuire lingvistica a formulei liturgice, care face ca aceasta sa nu cuprinda doar un inteles simplu, unidimensional, conceptual, destinat exclusiv constiintei teoretice. In timpul Liturghiei, cuvantul se desprinde de pe buzele preotului cu o pecete aparte, miraculoasa, cu totul deosebita si mult mai bogata decat semantica retoricii poetice sau a verbo*zitatii metafizice. In biserica, intelesul lui isi croieste drum catre sufletul credincios incapsulat in aura negraita pe care i-o confera metalimbajul rostirii liturgice. De aceea, conteaza enorm sa stii precis de unde purcede cuvantul, apoi sa-l vezi in carne si oase pe cel care-l distribuie, sa-l vezi pe preot cum se misca, sa-i cercetezi chipul si cautatura, sa-i urmaresti gesturile, timbrul si inflexiunile vocii. Fiecare dintre acesti stimuli duhovnicesti transporta intelesul dum*nezeiesc inspre tine, cel care te stradui din rasputeri sa crezi. Releele sufletesti care leaga inima credincioasa de intelesul formulei liturgice nu sunt, cum se crede, numai de natura intelectuala; ba s-ar putea ca, fata de restul puterilor sufletesti mobilizate, puterea intelectului sa conteze cel mai putin." e o problema care nu vizeaza doar aceasta catredrala, dar se pare ca este O DIRECTIE, care se va implini probabil, in acest proiect. observ cu multa amaraciune modul acesta de a transmite o slujba la televizor - cadre dramatice, o lumanare in prim plan si o icoana in plan indepartat (in timp ce cameramanul schimba "focus-ul" de la un element la altul), imagini cu anumite persoane din biserica surprinse in timp ce fac o metanie, o inchinaciune (lucruri tainice, care nu se fac de ochii lumii), zoom-ul exagerat din timpul sfintei impartasanii... ma iertati dar altfel nu pot sa ma exprim - cum iti poate spori evlavia privind in detaliu, impartasirea unui simplu credincios, cum te poate ajuta un zoom lipsit si de discretie, de bun simt, dar si de orice inteles teologic, zoom directionat (iertati-ma) direct in gura credinciosului care primeste Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului? ce minti secularizate pot concepe o asemenea regie pentru transmisia slujbelor? cum poate cineva sugera chiar si cea mai mica asemanare dintre participarea, trairea liturgica si simpla privire, de la distanta, a Sfintei Liturghii, ca si cum ne-am uita la un spectacol? Intrebat despre avantajele ascultarii slujbelor la radio (doar acestea existau pe vremea lui), Nichifor Crainic spunea ca mai de folos ii este unui om bolnav sa rosteasca acasa rugaciunile pe care le rosteste in fiecare zi, decat sa asculte Sfanta Liturghie la radio. deja imi imaginez cum, in aceasta catedrala, in zona restaurantelor (???????), vor exista ecrane mari, ca sa poata privi si cei care stau la masa si savureaza o friptura, cateva imagini din Sfanta Liturghie. DOAMNE PAZESTE-NE! |
Si asa aveam ceva nervi pe cativa preoti
Unii dintre ei au uitat ce au jurat. Credinta lui Dumnezeu. Am vazut calugari care umblau cu telefonul mobil si faceau programari pentru staret. Eu incerc sa fiu cat mai impartial si sa nu ma bag peste treburile altora, dar ... e greu, tare greu. Sper sa ma ierte Dumnezeu pentru greselile mele caci de cate ori mi-a intrat vre-un preot sau calugar in maini, cam greu l-am mai lasat. Nu inteleg si nu voi intelege de ce oamenii isi uita promisiunile si juramintele. Este ... nu mai zic nimic.
Ok, facem catedrala, facem ce vor ei, caci nu cred ca ne va asculta cineva parerile. Restaurant ???? pai.. pentru ce?, ma duc sa ma rog sau sa bag un friptan si o bericioaica la metru ? Librarii ? Asta nu ma deranjeaza. Ideea este urmatoare: Eu cu cine votez ? Pai... cu nimeni sau cu toti! Nu is va reveni tara asta decat atunci cand vom intelege ca intai trebuie sa facem noi, si apoi sa le cerem altora sa faca. |
Citat:
In primul rand poate ca te contrazici cu cine nu trebuie. Eu cred ca am scris foarte clar ce as face cu acesti bani. Dar, am mai spus ca nu sunt eu in masura sa stiu ce planuri are Prea Fericitul. De asemenea, nu am inteles cum se pot acomoda intr-o biserica restaurantele, spatiile de recreere si aglomeratia de high tech cu Sfintele Slujbe. Apoi, cred ca exagerezi. Cu 400 mil. euro nu termini 2000 de biserici. Imparte 400.000.000 euro la 700.000 euro si vezi ce rezultat obtii. Suma, oricum este uriasa si doar necazurile din aceasta tara sau obscurantismul si nesimtirea politica o mai pot egala. Mai mult chiar, nu cred ca aceasta constructie se va ridica atat timp cat in Romania mor copii pentru ca parintii lor nu au bani de operatii. Nu inteleg cum sunt distribuiti banii din bugetul tarii, cand Premierii, toti cati au fost pana acum, spuneau ca nu au bani pentru sanatate, invatamant, cercetare si acum aflam ca BOR va dispune in urmatorii 7 ani de 400 mil euro pentru constructii faraonice. Culmea culmilor, ar urma sa fie amplasata langa alta utopie megalitica a vremurilor recent apuse, Palatul Parlamentului. Dar, repet, ce stiu eu care sunt planurile si motivatiile Prea Fericitului? L-am auzit la inceputul acestui an, la Biserica Domnita Balasa, spunand ca se lucreaza la proiectul reconstructiei Spitalului Brancovenesc, care ar urma sa asigure asitenta medicala calificata pentru preoti, monahi si monahii. As mintii daca as spune ca m-am bucurat auzind ca ar putea sa aiba o destinatie exclusivista. Eu imi doresc o biserica care sa vina in intampinarea credinciosilor si nu una delimitata si suprainaltata. Dar ce conteaza ce imi doresc eu? Fiecare cu scara lui de valori. Doamne-ajuta! |
Credeam ca e vorba de o biserica.
Dar acum vazand ce va include..... Unde vor fi restaurantele? Dedesubt? Adica pe un nivel va fi biserica si dedesubt sau deasupra restaurante? Si hotel? Ar fi bine sa vedem un plan, o schita ceva ca sa se clarifice astea. Pana una alta nu vreau sa judec, ar fi bine sa primim totusi raspunsuri la aceste intrebari... Sper ca stiu astia ce fac... As fi preferat o biserica simpla, clasica, eventual foarte mare, dar fara nici un fel de alte functii. |
Citat:
Eu stiu o biserica care s-a ridicat la stadiul in care se putea sluji in ea si o capacitate de cca. 100-150 persoane cu cca 50.000E. Si nu e din carton. Citat:
Cat va contribui B.O.R si cat Statul Roman? Din ce buget aStatul roman care mai nou se gandeste sa taie si alocatiile pentru copii, ar urma sa vireze acesti bani? Citat:
In plus, de unde sa aiba bietul calugar mita pentru doctori si asistente? Acolo ii este sfarsitul. |
Ma intreb ce ar spune Sf. Ioan Gura de Aur despre asa proiect grandios, cu restaurante si parcari subterane... Hai, sa zice, ca parcarile sunt necesare; recunosc insa, ca si pe mine ideea cu restaurante in incinta complexului bisericii, m-a luat prin surprindere. Care o fi ideea cu acestea, caci Bucurestiul nu este lipsit de restaurante. Sau e doar un zvon?!?
|
Nu i-as spune chiar asa. Cred ca ar fi necesar un spital unde cei din mediul monahal sa aiba parte de ingrijire asa cum trebuie, nu sa fie trimisi intr-un spital oarecare la discretia personalului care de cele mai multe ori, numai ortodox nu e.
In plus, de unde sa aiba bietul calugar mita pentru doctori si asistente? Acolo ii este sfarsitul.[/quote] Asta e defaimarea unei categorii profesionale intregi, facuta cu usurinta, din obisnuinta de a spune lucrurile luate de-a gata, fara sa le gandim; chiar daca suntem pe un forum cu trafic relativ limitat, asemenea comentarii sunt deplasate si "smintesc"; e Postul Mare, sa incercam sa fim mai buni! |
Citat:
Personal consider ca e ok sa dai atat timp cat ai de unde, pentru ca salariile lor sunt ridicole la munca pe care o presteaza, dar ce faci atunci cand calitate actului medical sau chiar actul medical in sine este conditionat financiar iar "victima" este o persoana care nu are de unde da ceea si cat i se cere? Un calugar de exemplu daca este trimis la oras si internat intr-un spital, cine se ingrijeste de el sa aiba tot ce are nevoie, sa fie tratat cum trebuie si sa nu duca lipsa de nimic, inclusiv de cele duhovnicesti? |
Citat:
|
Citat:
Citat:
N-am spus ca nu sunt ingrijiti, ci ca au sansa (si trebuie!) sa fie ingrijiti mai bine de Biserica decat trimisi undeva in lume. Dar nu despre asta este topicul, incerci cumva sa indrepti discutia spre ceva derizoriu? |
Citat:
|
Si daca ar fi trimisi in lume (in spitale), poate, prin prezenta lor acolo, intre alti pacienti si intre medici ar face o lucrare de care noi nu suntem constienti. Poate ca uneori prezenta unui cleric, alaturi de alti oameni cu probleme de sanatate dar care nu prea stiu de Dumnezeu, i-ar lumina pe acestia din urma..
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:02:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.