Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Sfanta Liturghie (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5049)
-   -   Sfanta Liturghie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=973)

fallen 23.06.2013 10:02:08

Din fericire pisica nu a patit nimic, a fost vazuta si e bine, doar ca nu mai vrea sa se intoarca acasa la ai mei. Eu insa banuiesc ca nu mi se va intampla asa ceva, vreun accident grav, moarte fulgeratoare, ci o imbolnavire lenta, progresiva, generatoare de suferinte fizice si psihice pentru urmatoarele 2-3 zeci de ani cate oi mai avea....

stoicadorina 23.06.2013 11:59:49

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 522773)
Desigur e doar un articol care a dat raspunsuri la unele intrebari si nelamuriri si totodata a generat altele....
Duminica trecuta spre exemplu nu am putut merge la Sfanta Liturghie pentru ca a trebuit sa calc rufe. Da, intr-adevar, mare pacat...Al meu trebuia sa plece undeva si nu avea camasa calcata, am zis ca o rezolv repede, iar el a zis "daca tot te apuci, calca tot ce e de calcat" (spalasem cu o zi inainte, sambata, abia se uscasera). Eu i-am zis ca e mare pacat sa faci asa ceva pe timpul sfintei liturghii (mai ales ca exista si un risc crescut de accidentari) iar el a zis ca sa nu calc daca nu vreau, dar el nu poate sa plece cu camasa aceea necalcata. Si avea dreptate: daca ar fi vrut sa mearga la biserica, puteam sa il trimit asa??? Banuiesc ca toata lumea care vrea sa mearga la biserica, daca nu are haine calcate, se scoala mai devreme (femeile mai ales) si isi calca. Noroc ca el a plecat si eu am dat drumul la televizor si am urmarit slujba la Trinitas, in timp ce am continuat sa calc (mai aveam niste lucruri spalate mai demult pe care nu apucasem sa le calc), oricum eram in perioada "oprita".
Sper macar ca la urmatoarea spovedanie sa nu am altele mai grave de marturisit incat sa uit si de asta, cum se spune si in popor, "asta sa fie pacatul meu cel mai mare"...

Si acum intrebare serioasa: se spune ca ingerul pazitor merge si el la Sfanta Liturghie; ce se intampla insa cand noi nu mergem, ramane cu noi sau merge singur? Intrebarea asta mi-a venit tot asa, intr-o duminica dimineata cand m-am urcat pe geam sa intind rufe, si ma gandeam oare o fii aici cu mine sa ma tina sa nu cad (sa ajung sa imi spun "fallen from the second floor"), sau a plecat si m-a lasat???

Ingerul pazitor

In cate dimineti de duminica
ingerul meu a plecat singur la liturhgie?
M-a privit de fiecare data mustrator,
si-apoi m-a parasit lasandu-ma doar
cu pacatele mele grele,nespovedite inca.
Poate s-a mai uitat odata lung in urma sa
si inainte de-a se inalta,
a mai varsat o lacrima tacut,de mila mea.
Si-apoi s-a dus in zbor,usor,
cu alti ingeri tristi si singurei,
sa cante liturghia cereasca, stiuta doar de ei.(de D.S)

Poezia mi-a fost inspirata de cele ce mi-au fost spuse de un student la teologie intr-o convorbire despre Ingerii pazitori.

fallen 20.07.2013 13:04:56

Intrebare: initial, la inceputurile crestinismului, sfanta liturghie a fost randuit de catre sfaintii apostoli (?) sa se faca doar duminica (adica sa se stranga intr-un loc, toti credinciosii, si sa ia masa impreuna, intru pomenirea Domnului, asa cum El insusi a cerut-o la cina cea de taina) si abia apoi, cu timpul, a inceput sa se faca si in alte zile, cele de sarbatoare, in special (praznice, pomeniri ale sfintilor si ale unor evenimante marcante din viata Mantuitorului si ale lumii crestine), sau nu a existat o zi anume randuita in mod expres pt aceasta? Cum de a ajuns sa se faca sfanta liturghie, in zilele noastre, si in alte zile decat duminicile? Initial era aktfel? Adica daca era saptamana asta ziua Sfantului Ilie, ca azi, de ce nu il sarbatoream tot duminica, la sfanta liturghie? Si celelalte mari sarbatori, la fel, de ce nu le sarbatorim tot duminica, cum sarbatorim Pastele? Daca totusi asa e randuit, sa se tina sfanta liturghie doua zile la rand, cum a fost acum si de Sfintii Petru si Pavel, care au picat tot sambata, care din cele doua sarbatori (liturghii) e mai importanta, cea de sambata sau cea de duminica? In care zi e pacat mai mare sa nu participam si sa facem alte treburi necesare?

Florin-Ionut 28.08.2013 23:35:34

O conferință pe tema ”Liturghia dincolo de simbolisme și misticisme”:

http://www.doxologia.ro/video/confer...cisme-partea-1
http://www.doxologia.ro/video/confer...cisme-partea-2
http://www.doxologia.ro/video/confer...rebari-partea3

cezar_ioan 29.08.2013 05:44:25

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 522779)
Îngerii, fiind ființe netrupești, nu sunt delimitați spațial. Deci pot fi prezenți în două locuri din spațiu în același timp.

Cristian, în cartea Părintelui Serafim Rose - "Sufletul după moarte" (Ediția 2002, edit. Anastasia), am găsit câteva precizări care m-au surprins și încântat totodată. Spicuiesc câteva pasaje din Capitolul 2 - Învățătura ortodoxă despre îngeri., pag. 33-35

Cu prilejul criticii unor lucrări teologice consacrate în lumea romano-catolică din secolul XIX, Episcopul Ignatie Branceaninov "combate ideea modernă bazată pe concepțiile filosofului Descartes, conform căreia tot ce este în afara realității materiale ține imediat de domeniul spiritului pur. Efectul direct al unei asemenea idei este că Îl plasează pe Dumnezeu, care este infinit, la același nivel cu nenumărate alte spirite finite (îngeri, demoni, suflete ale celor adormiți)."
Abatele Bergier învață că îngerii, demonii și sufletele celor morți sunt ființe perfect spirituale; prin urmare, ele nu s-ar mai supune legilor timpului și spațiului, deci despre forma și mișcarea lor nu putem vorbi decât metaforic și au nevoie să primească un corp subtil ori de câte ori Dumnezeu le permite să acționeze în trup.

Aceste concepții, însă, spune Seraphim Rose, sunt rezultatul unei perspective minimaliste asupra realității spirituale, perspectivă apărută sub influența materialismului modern. Să ne dezvățăm, zice autorul, de a mai minimaliza dihotomia modernă dintre materie și spirit, întrucât lucrurile sunt în realitate mult mai complexe.

Episcopul Ignatie scrie: "Atunci când Dumnezeu îi deschide ochii duhovnicești, omul este capabil să vadă duhurile în forma lor proprie."

Sfântul Vasile cel Mare, în cartea Despre Sfântul Duh, arată că puterile cerești au limite în spațiu (sic!) și devin vizibile, arătîndu-se celor vrednici sub înfățișarea propriilor lor trupuri (sic!).
În altă parte, Sfântul zice: "Noi credem că fiecare putere cerească se află într-un loc hotărât (de Dumnezeu - n.m.). Căci îngerul care a stat înaintea lui Corneliu nu l-a însoțit în același timp și pe Filip (Fapt. 10, 3; 8, 26); iar îngerul care i-a vorbit în același timp lui Zaharia lângă altarul tămâierii (Lc 1,11) nu s-a aflat în același timp și în locul său din ceruri."

Sfântul Ioan Damaschinul, concluzionînd în sec. VIII învățătura Părinților anteriori lui, scrie: "Îngerii sunt circumscriși, pentru că atunci când se află în cer ei nu se află și pe pământ, iar atunci când Dumnezeu îi trimite pe pământ, ei nu rămân în același timp și în cer."

Dar dacă vorbim despre "trupuri" de îngeri trebuie să fim atenți să nu le atribuim caracteristicile vreunui material brut. Ei sunt nematerialnici, "eterici".

P.S. În "Viețile" pe august am citit ieri minunata descriere a unor momente din viața Cuviosului Pimen, din Egipt. La un moment dat spune că un monah cu totul cucernic vine la Pimen și începe să-i vorbească multe lucruri despre cele cerești și îngerești, în chip desfătător, desigur. Dar Pimen nu-i răspunde, întoarce fața.... Aflăm și motivul: Pimen e un simplu om, el cunoaște doar cele ale luptelor omului păcătos ce țin de nevoințe, de pocăință... La ce folos, zice Pimen, să vorbim despre lucruri atât de înalte?...
Ca urmare, mă rețin și eu să mai dau pasaje din cartea în care sunt și lămuriri despre îngeri (necesare acolo, zice Seraphim Rose, pentru a înțelege ce-i cu ființele de lumină care apar atât de des în viziunile modernilor, teribil de multe în ultimul veac...). Am intervenit doar pentru că am fost și eu mirat de învățătura ortodoxă despre locuri și trupuri îngerești...:) Poate vei fi și tu mirat și, deopotrivă, încântat de descoperirile nuanțelor din învățătura Părinților.
Toate cele bune, frate!

cezar_ioan 29.08.2013 05:47:51

http://carteromaneasca.files.wordpre...upa-moarte.pdf

În această ediție, Cap. 2 - "Învățătura ortodoxă despre îngeri" este la pag. 38.

cezar_ioan 29.08.2013 06:00:04

Una din multele mele respingeri sceptice ale isteriei grecești generalizate în jurul Părintelui Paisie Aghioritul se referă (alături de bazaconia cu locurile negre care apăreau în poze în locul Părintelui atunci când el nu voia să fie fotografiat) la omni/multiprezența sa:

adoratorii (fanii/suporterii) idolatri și plini de imaginație lumească (mare e puterea inconștientului nevrotic!) îl mărturisesc pe Părintele ca apărînd simultan și pe coama unui deal și pe buza unei prăpăstii și în Biserică și în maternitate etc. Adică fix acolo unde sunt nevoile bieților creștini plini de imaginație, ca dintotdeauna în Elada. Sugestionabili tare, urmașii de azi ai poetului Homer...

O astfel de perspectivă îmi amintește de alte basme: ninja, kung-fu etc. Orientalisme eline, struțocămila secolului vitezei... Puiuțul oriental al New-Age-ului și al altor eclectisme...

Ortodox? Deloc.

N.Priceputu 29.08.2013 08:28:38

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532061)
Poate vei fi și tu mirat și, deopotrivă, încântat de descoperirile nuanțelor din învățătura Părinților.
Toate cele bune, frate!

Cu siguranță sunt încântat. Sper că-mi voi face timp să citesc și eu cărțile părintelui Serafim Rose. Am citit Ierarhia Îngerească a Sfântului Dionisie Areopagitul, dar se pare că aspectul acesta privind limitarea spațială nu l-am reținut. Înțelegeam circumscrierea nu ca pe ceva spațial, ci ca pe o limitare a lor ce ține de cunoaștere, de înțelegere sau de alte puteri ce le sunt date.
Însă relația lor cu spațiul și cu timpul rămâne o taină pentru mine.

cezar_ioan 29.08.2013 17:28:59

Aparițiile unor făpturi cerești (îngeri, demoni, sfinți, Maica Domnului) în două sau mai multe locuri deodată/simultaneitate pare a fi o extrapolare exagerată a omniprezenței și omnipotenței lui Dumnezeu.
Cei ce sar cu ușurătate peste delimitări, să-și amintească vechiul pericol (la originea căruia știm bine cine șade): de a pune în același plan pe Creator cu creatura.
Faptul că la Sfânta Liturghie, indiferent de lăcașul unde se oficiază Slujba, este prezent și lucrează Duhul Sfânt, respectiv Se jertfește Fiul lui Dumnezeu, nu implică deloc cu necesitate ca făpturile cerești să fie și ele prezente simultan în mai multe locuri. În schimb se poate gândi și crede, de ce nu, în treceri extrem de rapide dintr-un loc în altul. Viteză uluitoare, da. "Iute ca gândul", desigur. Simultaneitate, însă, nu. Concomitență și omniprezență, nu. Îngerii și sfinții nu sunt Dumnezeu.

Este, cred, o inerție a gândirii omenești, o tendință de generalizare necritică/pripită/slobodă/nestrunită
aceea de a atribui făpturilor (fie ele și cerești) însușirile Dumnezeirii - la omniprezență mă refer acum, în mod special.

Da, Duhul Sfânt, Mângâietorul se află peste tot: "Care pretutindenea ești", spunem la rugăciune.
Da, Hristos poate fi prezent simultan oriunde voiește.
Da, Dumnezeu este pretutindeni, în stânga și în dreapta noastră, în sus și în jos, în jurul nostru și înlăuntrul nostru. Trăim în Dumnezeu, respirăm în Dumnezeu, călcăm în Dumnezeu, mâncăm în Dumnezeu, Domnul este pretutindeni. Dumnezeu este aici de față, acum. Duh este Domnul și e veșnic Viu și nu e loc unde El să nu fie de față. (Altminteri ar însemna că El S-a retras din creație, din istoria lumii și stă orgolios în turnul de fildeș, depărtat în ceruri, cum cred unii...)
Că noi nu Îl vedem, nu Îl pipăim, nu Îl simțim și nici măcar nu Îl cugetăm ca fiind peste tot, asta e altă treabă. Nu El poartă răspunderea acestei împietriri și ne-simțiri a noastre, ci noi, puțin-credincioșii și mult-păcătoșii.

Îngerii, însă, au locurile și lăcașurile lor. Sunt trimiși oriunde voiește Dumnezeu - ne învață Biserica prin Părinți. Pot trece și prin ziduri și prin foc și prin banchize de gheață și prin pământ și prin soare.
Dar nu sunt în mai multe locuri deodată. Chiar de nouă ne-ar plăcea să fie.

Am sesizat, dacă nu cumva mă înșel foarte tare, o tendință insificient înfrânată în credincioșii care nu se îndoiesc de minuni: deși ei au trecut de etapa negării minunilor (înțelegînd că Dumnezeu dispune de legile lumii și că le suspendă oricînd voiește), acești credincioși plini de dorințe vii (așa încât ajung lesne, vai, la exaltare) pierd calea de mijloc, pierd calea împărătească și sar la extrema cealaltă, la fel de ne-reală care constă în aceea că văd minuni cam prea des, cam prea peste tot, cam ca unica formă de purtare de grijă a Tatălui nostru.
Or, să spunem lucrurilor pe nume: Dumnezeu își respectă creația și legile pe care El le-a pus în ea. Dumnezeu nu încalcă mereu, cu largheță, ca un copil zburdalnic (ori ca un stăpân tiranic, ca un Baal), legile naturale, legile cosmosului. Deși este Autorul și Proniatorul lor, Dumnezeu le respectă și foarte rar le încalcă - doar când socotește, cu Suprema Lui Înțelepciune Milostivă, că e necesar omului spre trezire, spre căință și spre pocăință întru mântuire.

Adoratorii de meserie, exaltații cu minuni în păr, au impresia că lumea și cosmosul nu se conduc, de fapt, după nici o lege stabilă sau, că faptul de a fi sub legile naturii e ceva neglijabil, deloc important pentru viețuire și mântuire. Doar minunea ar conta, chipurile, doar minunea e semnul credinței certe, dacă Dumnezeu nu face minuni la tot pasul, atunci, ne sugerează ei fie și involuntar, nu am mai avea dovezi în Atotprezența și Atotputernicia lui Dumnezeu.
Nu spun că ei susțin explicit acestea, însă le întrevăd atitudinea. O respiră prin toate ale lor, o fac să transpire și să fie detectabilă. O sugerează. Deși, din păcate, majoritatea nici măcar nu-și dau seama că așa fac. Neagă ceea ce în mod evident le aparține ca însușire și dispoziție.

Popor care cere mereu semne și minuni...
Popor care s-a îndepărtat cu inima (și cu mintea) de la disciplina elementară a viețuirii în Dumnezeu.
Popor care subzistă așteptînd să răsară din fiecare clipă și din fiecare piatră o minune. Sau un pui de drac - depinde pe care față, luminoasă ori întunecată, își face veacul exaltarea de fiece zi, exaltarea emoțională cosubstanțială cu toată rătăcirea.

Cum vom privi, creștini fiind, astfel de înclinații?
În ce mă privește le privesc cu teamă: astfel de duhuri sunt molipsitoare și larg cuprinzătoare, germinatoare foarte de varii închipuiri. Smintesc cu ușurință o lume întreagă, de li s-ar da voie. Nu e ușor credinciosului, dată fiind precara condiție a omului căzut, precum și universalitatea prostiei omenești (rod deasemenea al căderii) - nu e ușor, așadar, să se țină deoparte de influențe atât de perfide. Duhul întunericului are case vechi și multe în lutul omenesc....
Le privesc și cu silă. Ca pe tot ce miroase a șarpe, a minciună, a otravă mortală.
Le privesc și cu milă, ori mai bine zis îi privesc cu milă pe oamenii înșelați de ele (și pe mine însumi, când mă surprind păcălit de prostie, mândrie, pohte copilărești, gândirită nestăvilită), întrucât ce poate fi aici decât boală, boală și moarte, înfrângere a omului de către duhurile înșelătoare ale răutății...

Lumea în care trăim azi fierbe în febra miracolului și a exaltării. Cumințenia simplă și roditoare, cumințenia liniștii gândului, cumințenia păcii sufletești și lumina gândului ei limpede tinde să devină tot mai mult un fel de, vai, doar "Numele trandafirului"......

N.Priceputu 29.08.2013 17:50:16

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532062)
http://carteromaneasca.files.wordpre...upa-moarte.pdf

În această ediție, Cap. 2 - "Învățătura ortodoxă despre îngeri" este la pag. 38.

Până să găsesc vreme pentru a citi cartea Părintelui Serafim Rose, uite un scurt citat care susține ce ai spus și contrazice ce am spus. Poate așa îl voi băga și eu mai bine la cap:
„Fiind spirite, ei sunt în locuri spirituale. Nu sunt circumscriși în felul celor corporale, natura lor nu are o formă trupească și nici nu au cele trei dimensiuni, ci sunt prezenți în chip spiritual și activează acolo unde li s-ar porunci; cu toate acestea ei nu pot să fie și să activeze simultan în două locuri deosebite”. (Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica)

Îți mulțumesc, frate Cezar, pentru îndreptare.
Fallen, iartă-mă că te-am indus în eroare. Așadar, când mai întinzi rufe în timpul Liturghiei să știi că îngerul nu poate să aibă grijă și de tine să nu cazi de la fereastră, și să fie la biserică, în același timp.

cezar_ioan 29.08.2013 17:58:10

Mulțumesc și eu, frate drag, pentru completare și ... pentru atitudine...:)
(Mult mă sprijină și mă mângâie fratele meu, de câte ori prinde ocazia - mustrînd delicat ici-colo, susținînd limpede câte un pas nimerit etc.)

Fie Domnul cu toți care Îl iubesc!
Și cu toți ceilalți.
Care nu L-au iubit ieri, să-L iubească azi. Iar care nu Îl iubesc nici azi, să-L iubească de mâine! AMIN+

cezar_ioan 29.08.2013 18:08:33

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 532138)
Așadar, când mai întinzi rufe în timpul Liturghiei să știi că îngerul nu poate să aibă grijă și de tine să nu cazi de la fereastră, și să fie la biserică, în același timp.

..........:)
Touche!

(El stă mereu cu noi, paznic credincios, o, atât de fidel..., de nespus, rugîndu-se fierbinte ca Duhul să ne dea gândul cel bun, să mergem adică la Liturghie și să lăsăm grijile noastre, of, atât de multe și de mari, pentru mai târziu... Fiind el încredințat, de Însuși Domnul, că toate celelalte ni se vor da, la vremea cuvenită, din preaplin...)

cezar_ioan 29.08.2013 18:47:56

Și pentru ce n-am merge la Sfânta Slujbă?
Mă bate gândul acum să fac o listă de bunătăți, un șir de daruri primite, de-o vreme... Ce găsesc la Sfânta Liturghie? Îndrăznesc să fomulez cumva, stângaci și deloc priceput:
- mai întâi chiar Casa Domnului. O casă, un adăpost, un cămin, o intimitate. Și nu orice fel de casă, ci însăși Casa lui Dumnezeu. Sunt chemat acolo, sunt așteptat, sunt dorit. O casă și totodată o barcă, o corabie, un pod plutitor peste ape adânci și necunoscute, un Cârmaci de nădejde în care îmi pun toată nădejdea, o arcă. Ea începe aici și ne duce departe... în pace...
- timp liturgic, timp fără ceas, timp dulce, timp amar, timp de cutremur, timp de nădejde, timp de înviere.
- frați și surori, oameni ca și mine, omenitate și omenesc, susținere mutuală și explicită, pilde vii, mulțime care mă trece din solitudinea de visuri într-o ceremonie a comuniunii în inimă înfrântă și smerită; puteri sporite, brațe întinse pentru firavul meu duh, pentru șandramaua mea încropită și zdrențuită foarte.
- preotul, dascălul, clopotarul; îndrumătorii și veghetorii mei pământești, tocmiți de dincolo, din tării cerești.
- poarta spre morții mei uitați și nedreptățiți, din pricina răutății și nebuniei mele; puindu-i pe pomelnic, suspinînd pentru ei, mai capăt un licăr de nădejde. Dorul meu și căința pentru ei se mângâie cu rugăciunea, cu firul frumos vălurit al cântării, cu parfumul tămâiei, cu diamantul lacrimilor toate...
- poarta nădejdii mele spre cei vii; dramul meu de speranță că mă vor ierta, pepenele dulce al iertării lor de către mine; mâna întinsă către vecinul meu pe care ieri l-am supărat și care, iată, aici, acum, îmi întinde mâna, mai mult sau mai puțin împăcat, în numele Domnului. Mi-o întinde, într-un sfârșit, iar mie îmi cântă îngerii prin oase și mă podidește plânsul. Mare și bun ești, Doamne! Ce om bun e vecinul meu, iar eu, netotul, cum îl credeam de rău...
- chipuri, vorbe, fapte de sfinți, aduceri aminte că omul e muritor și iată, totodată, nemuritor și triumfător, prin Domnul. Sfinți de care copiii și oamenii mari se miră, deopotrivă. Că sunt frumoși și au ochii larg deschiși, ori cu privirea aparte... și degete prelungi, atât de fine că se fac lumină, mai departe subțiindu-se și trecînd...
- predica, putere vie
- Jertfa și Sfânta Împărtășanie
- lumânările
- un dram de odihnă și intimitate pentru îngerul meu dăruit de Hristos, înger mult necăjit de mine între timp...
- suspine, uneori tăceri întru totul, șoapte de dragoste, sfială și încredere, certitudine.
Și multe, multe altele, firimituri și mari. Poate să le socotească cineva numărul? Ține vreun muritor munții și cerurile de daruri care se coboară asupra omului la Liturghie din tării? E vreun iconom ori contabil pe pământ care să poată ține o balanță a darurilor acestora în contra vreunui alt taler de bunătăți lumești și omenești? E vreun bijutier să meșterească alte fire mai de preț? Știm vreun brutar mai dulce și mai hrănitor decât Brutarul ceresc? Vreun stup mai dulce și mai plin, găsim oare? Vreo doctorie mai meșteșugită? Vreo licoare mai tămăduitoare pentru trup și suflet? Vreun castel mai de preț - ne-o da vreun agent imobiliar? Vreo casă mai luminoasă și mai încăpătoare, oare? Vreun pescar mai blând o mai fi? Vreun Păstor ca Acesta, găsim?...
De ce n-aș merge unde îmi e dorul, așadar?
Am altceva mai scump de-agonisit?

catalin2 29.08.2013 21:02:51

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 532069)
Cu siguranță sunt încântat. Sper că-mi voi face timp să citesc și eu cărțile părintelui Serafim Rose. Am citit Ierarhia Îngerească a Sfântului Dionisie Areopagitul, dar se pare că aspectul acesta privind limitarea spațială nu l-am reținut. Înțelegeam circumscrierea nu ca pe ceva spațial, ci ca pe o limitare a lor ce ține de cunoaștere, de înțelegere sau de alte puteri ce le sunt date.
Însă relația lor cu spațiul și cu timpul rămâne o taină pentru mine.

De mai multe ori am discutat despre asta pe forum, in special cu catolicii, pentru ca sfintii lor au o minune numita bilocatia. Si de mai multe ori am dat mesajul meu de pe forumul catolic despre minunile din catolicism: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...locatia#p57096
Am scris asa: "bilocatia inseamna prezenta unei persoane simultan in doua locuri distincte. Am citit ca la unii sfinti catolici apare acest fenomen. Acesta nu apare deloc la sfintii din primul mileniu (si ortodocsii de dupa schisma) si nici nu cred ca ar avea cum sa apara. L-am mai intalnit doar in paranormal, am citit despre o persoana din sec. XIX care era vazuta in doua locuri in acelasi timp.
In crestinism doar Dumnezeu este omniprezent celelalte creaturi au un singur trup (sau duh). Deci nu poate fi o persoana simultan in doua locuri diferite, doar daca una din aparitii este o viziune creata de ingerul cazut."
Vedem de aici ce fel de minuni au sfintii catolici. Si ca s-ar putea ca unele persoane sa aiba mai multe cunostinte, de aceea au o intelegere mai exacta.

DragosP 29.08.2013 21:14:20

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 532069)
Cu siguranță sunt încântat. Sper că-mi voi face timp să citesc și eu cărțile părintelui Serafim Rose.

Eu am idei puține. Și fixe.

Citește-le (citiți-le) neapărat.
Excepțională este și "ortodoxia și religia viitorului".
De bază pentru înțelegerea lumii din punct de vedere ortodox este "Cartea facerii, crearea lumii si omul inceputurilor".

Mă scuzați.

catalin2 29.08.2013 21:15:59

Nu exista bilocatia in ortodoxie, este confundata cateodata (mai ales de catolici, ca sa argumenteze existenta acestei minuni si in primul mileniu) cu alte minuni: translatia (parcurgerea intr-un timp foarte scurt a unei distante), disparitia (sfantul nu mai poate fi vazut de cei prezenti, desi este acolo) sau inainte vederea.
In cazul Parintelui Paisie Aghioritul e vorba de inainte vedere, la fel ca in cazul altor sfinti sau parinti. De exemplu parintele Porfirie: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rie-79458.html
Citez: "Povestirea unor intamplari in care este vadita lucrarea acestui dar al parintelui, de a fi in mai multe locuri, ne va ajuta sa intelegem mai bine aceste minunate imprejurari..."
Ce este de fapt acest dar? Nu prezenta fizica in doua locuri (sau mai multe), ca in cazul catolicilor, ci inainte vederea.
Chiar parintele explica acest lucru in link: " Asa cum povestea chiar el, toate acestea i se perindau inaintea ochilor ca pe un ecran cinematografic."
" Poate vorbi la telefon cu cineva din Africa de Sud sau din Oceanul Indian, Spunandu-i cate se intampla in casa aceluia, ce ii fac rudele si familia, desi se afla aici". Acest lucru minunat i se intampla si Parintelui Porfirie; desi era cu trupul aici, in acelasi timp se afla duhovniceste la sute si mii de kilometri departare, unde vedea persoane si situatii pe care mai apoi le descria. "

De exemplu, o astfel de intamplare (minune). " Aproape de Novi Sad se afla vestita manastire de maici de la Jazak (episcopia Srem). In iarna anului 1983 aceasta sfanta manastire a trecut printr-o mare primejdie. Regimul ateu, la putere in acea vreme, a incercat sa desfiinteze manastirea, aruncand otrava in reteaua de alimentare cu apa a manastirii. Atunci Parintele Porfirie i-a dat telefon imediat maicii starete a acelei manastiri. I-a spus toate amanuntele despre planul ucigas ce incepuse a fi aplicat si a sfatuit-o sa caute in alta regiune apa pentru nevoile manastirii. Ba chiar i-a spus unde se afla un izvor, intr-o padure din apropiere. De atunci manastirea ia apa doar din acel loc."

N.Priceputu 29.08.2013 21:19:29

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 532169)
Eu am idei puține. Și fixe.

Dar bune :)

Mulțumesc pentru recomandări. Voi ține cont.

glykys 02.09.2013 20:24:46

offtopic

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532141)

Fie Domnul cu toți care Îl iubesc!
Și cu toți ceilalți.
Care nu L-au iubit ieri, să-L iubească azi. Iar care nu Îl iubesc nici azi, să-L iubească de mâine! AMIN+

:)
Mi-a placut tare mult ultima ta postare, nu atat ca e poetica, dar ca descrie cu dragoste ce se intampla la Liturghie.
Mi-au placut si ultimele doua fraze din acest quote. Stii ca ai facut o adaptare la refrenul din poezia "Pervigilium Veneris" - priveghere la sarbatoarea primaverii dedicata zeitei Venus, zeita dragostei: "Cras amet qui numquam amavit quique amavit cras amet" - Maine sa iubeasca acela care nu a iubit niciodata si acela care a iubit sa iubeasca maine.

Altfel, nici eu nu prea inteleg de ce un crestin ar prefera sa faca altceva in timpul Sfintei Liturghii - fireste, nu discut situatiile in care trebuie sa mergi la serviciu, esti bolnav sau alte situatii asemanatoare. Iar in ceea ce priveste spalatul rufelor sau alte treburi casnice ... cred ca nu trebuie vazuta ca pe o interdictie religioasa, doar ca atunci cand experimentezi ce a descris mai jos Cezar si e sarbatoare si in inima ta, nu doar in biserica, nu mai ai dispozitia necesara sa speli rufe sau sa dai cu aspiratorul.

cezar_ioan 03.09.2013 01:10:13

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 532460)
Stii ca ai facut o adaptare la refrenul din poezia "Pervigilium Veneris" - priveghere la sarbatoarea primaverii dedicata zeitei Venus, zeita dragostei: "Cras amet qui numquam amavit quique amavit cras amet" - Maine sa iubeasca acela care nu a iubit niciodata si acela care a iubit sa iubeasca maine.

...:)
Nu știam, mulțumesc frumos!

Parcă în mod asemănător își încheie Fowles romanul "Magicianul"... (L-am citit în adolescență...)
Dar e mai frumos poemul închinat zeiței, mai deplin: că îndeamnă și la menținerea/continuitatea iubirii deja prezente în inima omului.
"Și acela care a iubit să iubească mâine." AMIN!

glykys 03.09.2013 01:36:54

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532501)
...:)
Nu știam, mulțumesc frumos!

Parcă în mod asemănător își încheie Fowles romanul "Magicianul"... (L-am citit în adolescență...)
Dar e mai frumos poemul închinat zeiței, mai deplin: că îndeamnă și la menținerea/continuitatea iubirii deja prezente în inima omului.
"Și acela care a iubit să iubească mâine." AMIN!

Pai Fowles din Pervigilium Veneris se inspira la sfarsit - romanul postmodern are multe elemente de intertextualitate. Uite, daca vrei sa citesti tot poemul, care e la fel de misterios, dar atragator, precum Magicianul, il gasesti in engleza aici - http://www.forumromanum.org/literatu...vigiliume.html

cezar_ioan 03.09.2013 01:46:51

Oooh, pe Venus! Prefer latina!!!....:))

fallen 04.09.2013 21:05:09

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 532460)

Altfel, nici eu nu prea inteleg de ce un crestin ar prefera sa faca altceva in timpul Sfintei Liturghii - fireste, nu discut situatiile in care trebuie sa mergi la serviciu, esti bolnav sau alte situatii asemanatoare. Iar in ceea ce priveste spalatul rufelor sau alte treburi casnice ... cred ca nu trebuie vazuta ca pe o interdictie religioasa, doar ca atunci cand experimentezi ce a descris mai jos Cezar si e sarbatoare si in inima ta, nu doar in biserica, nu mai ai dispozitia necesara sa speli rufe sau sa dai cu aspiratorul.

Normal ca nu o ai, insa cateodata chiar trebuie...

Poate doar daca se intampla sa te prinda duminica pe munte sau pe mare, in padure sau in pustie, intr-un loc totusi minunat creat de Dumnezeu...zic eu ca poate nu e gresit sa Il slavesti acolo unde esti si sa ii multumesti ca te-a invrednicit sa o faci si sa ajungi sa-I descoperi minunata creatie...

PS: sambata trecuta de Inaltarea Sfintei Cruci a trebuit din nou sa intind rufe (pusese el masina de dimineata, nu a astiut ca e sarbatoare, si oricum era absolut necesar) si apoi a trebuit sa plece, asa ca... Eu m-am grabit sa le intind ca sa mai apuc poate ceva din slujba, am pus o camasa de-a lui pe umeras si am uitat sa o securizez mai bine, mai ales ca batea vantul tare. Dupa-amiaza i-a o de unde nu-i....am coborat jos sa recuperez macar umerasul si am gasit-o pe cutiile postale,o pusese cineva, impreuna cu cosul meu de carlige, care zburase si acel luat de vant, fara ca eu sa bag de seama. Una peste alta, m-am cam suparat ca nu ma pot invrednici sa fiu o sotie si o gospodina mai buna, si ca aceste atributii intra mereu in "conflict de interese" cu practicile religioase.

Mena59 03.11.2014 14:00:56

Puterea Sfintei Liturghii

O intamplare minunata care ne arata puterea Sfintei Liturghii"

"Un ostaș, frate cu un preot, fiind în vremea războiului rănit, zăcea printre trupurile celorlalți răniți și, venindu-și în fire, și-a legat singur rănile, iar când a vrut să se întoarcă acasă, a fost prins de dușmani.
Iar preotul, fratele lui, îl căuta printre trupuri ca să-l îngroape. Și a aflat pe altul, asemănător cu fratele său, și l-a îngropat cu cinste și i-a făcut pomenire, slujind pentru el Sfânta Liturghie. Și a arătat Domnul Dumnezeu o minune, că fratele acela, ostașul, fiind în robie, ca să nu fugă, a fost legat și pus în fiare, dar toate legăturile și fiarele acelea au căzut de pe el. Și l-a întrebat stăpânul său ce înseamnă toate acestea și cu ce farmece umblă. Iar ostașul a răspuns: „Mi se pare că fratele meu, fiind preot și socotind că sunt mort, face pentru mine Sfânta Liturghie și, de-aș fi fost eu acum în lumea cealaltă, aș fi fost eliberat de chinuri”. Deci l-a vândut stăpânul său în alt oraș, dar și acolo, orice legătură și fiare se puneau pe el, toate se dezlegau și cădeau. Și acel al doilea stăpân, văzând că nici cu o legătură nu poate fi legat, l-a eliberat acasă, în țara lui, ca să-i trimită de acolo prețul de răscumpărare pentru sine, precum i-a și trimis, spunându-i fratelui său, preotul, toată întâmplarea. "

Deci, mult pot pomenirile și Sfintele Liturghii și milostenia să ajute celor răposați, că nu numai sufletul, ci și trupul pot să-l mântuiască. Dumnezeului nostru slavă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."

Din cuvintele duhovnicești ale Sfinților Părinți,
sursa:http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...ntei-liturghii

ofemeie 14.08.2015 18:07:20

Va rog mult sa ma ajutati, ca nu mai tin minte cum am facut data trecuta。
Sambata se dau pomelnice pt morti, nu? se scrie pomelnic si se insira, fara sectanti, fara necununati, etc。
Duminica la Sfanta Liturghie cum scriu?scriu tot pomelnic sau scriu "Sfanta Liturghie" si pun intai mortii apoi vii?

Copacel 14.08.2015 22:19:43

Citat:

În prealabil postat de ofemeie (Post 598139)
Va rog mult sa ma ajutati, ca nu mai tin minte cum am facut data trecuta。
Sambata se dau pomelnice pt morti, nu? se scrie pomelnic si se insira, fara sectanti, fara necununati, etc。
Duminica la Sfanta Liturghie cum scriu?scriu tot pomelnic sau scriu "Sfanta Liturghie" si pun intai mortii apoi vii?

Avem asa:

1.Sambata.
De obicei ziua de Sambata este rezervata celor adormiti.Asta inseamna
ca in aceasta zi facem pomenire la morti.Aducem la Altar polmenicul
cu cei adormiti , un dar, cu o lumanare aprinsa si o prescura.

2.Duminica
La Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie trecem pe polmelnic pe cei adormiti
dar si pe cei vii.
Insa atentie mare pe cine treci la cei vii.Cine este trecut la cei vii trebuie
sa fie vrednic de impartasanie.Asta inseamna ca tu trebuie sa-i stii pe cei
vii pe care-i treci daca sunt impartasiti.Si asta pt ca cei vii se vor impartasii
in chip tainic cu Sfanta Impartasanie, in timpul Liturghiei.
Daca cei pe care-i treci nu sunt vrednici de Impartasanie s-ar putea in mod
neintentionat sa nu le faci bine.S-ar impartasi in chip tainic cu nevrednicie.
Deci mare grija pe cine treci pe lista celor vii la Sfanta Liturghie.

Daca pe pomelnic ai si vii si adormiti, sa treci pe adormiti in dreapta pomelnicului si pe vii in stanga.
Sa nu scrii pe pomelnic "Morti" in loc de adormiti.In Crestinism nimeni
nu este mort.Toti sunt vii, numai ca unii sunt pe cealalta lume(adica adormiti).Cine scrie "morti" pe pomelnic, fara sa vrea neaga Invierea si pe Hristos.
Regula de baza(de aur):la cei vii nu se trec pe cei care au pacate opritoare la Sfanta Impartasanie sau sunt
chinuiti de patimi.

"Pe pomelnic nu se pot trece niciodată sectarii, căci ei s-au rupt definitiv de Biserica lui Hristos. pe acestia în veac nu-i poti trece în pomelnic. Al doilea sunt sinucigasii, care si-au făcut seama singuri; ori s-au înecat, ori s-au spânzurat, ori au murit de bestie, au băut si au murit besti, ori au murit în duel, tot sinucigasi se socotesc.
Pe urmă nu se pun la slujbe pe cei ce trăiesc necununati. În veacul veacului nu-i posti pune părticică în Sfântul Potir celui ce trăieste în preacurvie. Niciodată. Pentru preacurvie se dă 15 ani oprire de la împărtăsanie, că trăieste necununat. Cum să-i pui părticică lui, să se împărtăsească cu Trupul si Sângele Domnului? De asemenea, nu se trec pe pomelnic cei care refuză Sfintele Taine si care nu se mai spovedesc. Pe acestia ni-i mai pui. S-au despărstit de Biserică pentru vesnicie
"

ovidiu b. 14.08.2015 22:30:40

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 598181)
1.Sambata.
De obicei ziua de Sambata este rezervata celor adormiti.Asta inseamna
ca in aceasta zi facem pomenire la morti.Aducem la Altar polmenicul
cu cei adormiti , un dar, cu o lumanare aprinsa si o prescura.

Și, mă rog, pe cei vii de ce nu i-ai trece?

Citat:

2.Duminica
La Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie trecem pe polmelnic pe cei adormiti
dar si pe cei vii.
Insa atentie mare pe cine treci la cei vii.Cine este trecut la cei vii trebuie
sa fie vrednic de impartasanie.Asta inseamna ca tu trebuie sa-i stii pe cei
vii pe care-i treci daca sunt impartasiti.Si asta pt ca cei vii se vor impartasii
in chip tainic cu Sfanta Impartasanie, in timpul Liturghiei.

Daca cei pe care-i treci nu sunt vrednici de Impartasanie s-ar putea in mod
neintentionat sa nu le faci bine.S-ar impartasi in chip tainic cu nevrednicie.

Adică, cei care se împărtășesc, se împărtășesc cu vrednicie?

Ioan_Cezar 14.08.2015 23:14:18

Citat:

Regula de baza(de aur): la cei vii nu se trec pe cei care au pacate opritoare la Sfanta Impartasanie sau sunt
chinuiti de patimi.

Adică se trec numai copiii până la șapte ani, gravidele (pentru că se împărtășesc în folosul pruncului - conform topicului recent inflamat), preoții și sfinții.
Apropos, tu te treci pe pomelnic? (desigur, la categoria gravide - că în celelalte nu te văd!)

Yasmina 14.08.2015 23:24:08

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 598192)
Adică se trec numai copiii până la șapte ani, gravidele (pentru că se împărtășesc în folosul pruncului - conform topicului recent inflamat), preoții și sfinții.
Apropos, tu te treci pe pomelnic? (desigur, la categoria gravide - că în celelalte nu te văd!)

:)))) am ras prea mult astazi !
Aveti mila !

ovidiu b. 14.08.2015 23:59:40

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 598192)

Nu, ai uitat varianta "vrednicilor" dintre care, bineînțeles, cel dântâi sunt eu. :)

ovidiu b. 15.08.2015 00:20:08

Lăsând gluma la o parte, pe undeva, copăcel are dreptate, nu poți trece pe oricine pe pomelnic. Dar așa cum pune el problema l-aș înreba și eu: se împărășeșc toți cei care rămân în biserică pâna la sfârșitul Liturghiei? Când preotul spune "Cei chemați ieșiți..." cei opriți de la împărtășanie ies afara din biserică? Nu!
Noi trecem printr-o perioada de pogorământ și nicidecum acele vremuri de creștinism autentic.

Ioan_Cezar 15.08.2015 01:22:43

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 598201)
Lăsând gluma la o parte, pe undeva, copăcel are dreptate, nu poți trece pe oricine pe pomelnic.

Păi da, așa am primit învățătură în Biserică.
Dar de "regula de aur" nu auzisem până azi și, cugetînd la ea, mă tem să nu fie doar suflată (poleită)... Caz în care s-ar putea să aibă ceva trecere la piață - dar nu în Biserică!

P.S. Pot eu să știu sigur, de nu sunt duhovnicul cuiva, dacă acela e sau nu chinuit de vreo patimă? Și chiar duhovnic de-i sunt, uneori pot să nu cunosc anumite lucruri... Tocmai de aceea, Apostolul nu zice în epistolă "preoților, cercetați-i bine pe credincioși, luați-i zdravăn la puricat să nu se împărtășească vreunul cu nevrednicie că-i foc mare" (eventual cereți și raportul babelor bârfitoare și al tuturor codoșilor, că ăștia știu totul despre oricine!), ci îndeamnă "să se cerceteze fiecare...".

sophia 16.10.2015 13:18:34

Eu as avea de comentat/intrebat altceva legat de Sf. Liturghie.

Ma duc mereu la slujba si adeseori se face Sf. Liturghie in sarbatoarea unui sfant sau a unei sfinte (important(a)).

Dar mi se pare ca acea slujba nu prea are legatura cu sfantul sau sfant, decat poate prin predica. Atunci se vorbeste putin despre asta.
Mai citim la strana cateva cuvinte dintr-o carte, cuvinte care se incheie cu "astazi sarbatorim pe Sf....".
Recent a fost introdus un mic tropar inchinat sarbatorii.

Mi se pare ciudat ca pericopa din Sf. Evanghelie nu are nimic de a face cu sarbatoarea zilei (in astfel de cazuri).

Mie imi placeau vecerniile la care se citea acatistul sfantului sau a sfintei din ziua aceea si mi se pareau ca aveau sens, ca ne ocupam intr-adevar de sarbatoarea respectiva, cu respect.

Acum ma intreb:

1. De ce nu se mai face asa (vecernie cu acatist)?
2. De ce se face Sf. Liturghie daca in slujba nu exista o parte dedicata sarbatorii respective?
3. De ce nu se citeste la Apostol sau la Sf. Evanghelie ceva legat de faptele sfantului sau ale sfintei respective.

Miercuri a fost Sf. Paraschiva si s-a citit o pericopa despre Maria Magdalena si mirul care nu trebuia vandut.

DragosP 16.10.2015 14:40:13

Păi de unde-n Scriptură în general sau în Evanghelie în particular, ceva despre Sfânta Vineri? :39:

În general asta se face la Vecernie, așa cum bine ai zis.
Iar de ce nu se mai face, ar trebui să întrebi preotul de acolo de unde "ne se mai face". Nu?

Mihnea Dragomir 16.10.2015 22:32:09

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 602992)
Eu as avea de comentat/intrebat altceva legat de Sf. Liturghie.

Ma duc mereu la slujba si adeseori se face Sf. Liturghie in sarbatoarea unui sfant sau a unei sfinte (important(a)).

Dar mi se pare ca acea slujba nu prea are legatura cu sfantul sau sfant, decat poate prin predica. Atunci se vorbeste putin despre asta.
Mai citim la strana cateva cuvinte dintr-o carte, cuvinte care se incheie cu "astazi sarbatorim pe Sf....".
Recent a fost introdus un mic tropar inchinat sarbatorii.

Mi se pare ciudat ca pericopa din Sf. Evanghelie nu are nimic de a face cu sarbatoarea zilei (in astfel de cazuri).

Mie imi placeau vecerniile la care se citea acatistul sfantului sau a sfintei din ziua aceea si mi se pareau ca aveau sens, ca ne ocupam intr-adevar de sarbatoarea respectiva, cu respect.

Dv confundati Sfanta Liturghie cu Vecernia. Sfanta Liturghie este realizata de Isus Cristos. Este actualizare a jertfei Sale si jertfa reala. Domnul Isus este cel care se jertfeste si care realizeaza jertfa, adica este Miel si Preot in acelasi timp. Adresantul Sfintei Liturghii este Dumnezeu Tatal.

Vecernia este o slujba care face parte dintre Ore (Ceasuri). Nu are caracter sacrificial, ci este, in esenta, o rugaciune in care crestinii se roaga direct si prin sfintii pomeniti. Adresantul ei este Sfanta Treime.

Citat:

Acum ma intreb:

1. De ce nu se mai face asa (vecernie cu acatist)?
Vecernia (ca si celelalte ore din Orologhion/Ceaslov) este obligatorie numai la manastiri. Totusi, si bisericile parohiale ar fi de dorit sa faca vecernia dinaintea Duminicilor si a celorlalte sarbatori de obligatie care cad peste saptamana. In aceste cazuri se face o vecernie mai extinsa, numita "vecernia mare". Dar, in practica, numai in putine parohii se face.

Citat:

2. De ce se face Sf. Liturghie daca in slujba nu exista o parte dedicata sarbatorii respective?
Dupa cum ati vazut singura, exista o mica parte dedicata sfantului sau sfintilor din ziua respectiva. Este troparul si condacul.

Citat:

3. De ce nu se citeste la Apostol sau la Sf. Evanghelie ceva legat de faptele sfantului sau ale sfintei respective.
Deoarece la Apostol se citeste Apostolul, iar la Evanghelie se citeste Evanghelia. Ambele sunt carti scrise inainte ca sfantul respectiv sa fi trait in trup (in majoritatea cazurilor), de aceea, in ele, nu se face referire despre sfantul respectiv. Spre exemplu, Sfantul Simion Stalpnicul a trait pe la anul 900. Cum sa vorbeasca despre el Evanghelia ? Cum sa vorbeasca despre el Sfintii Apostoli ?

Citat:

Miercuri a fost Sf. Paraschiva si s-a citit o pericopa despre Maria Magdalena si mirul care nu trebuia vandut.
Cercetati daca Sf Paraschiva a trait in vremea misiunii publice a Domnului nostru, vreme si misiune despre care vorbeste Evanghelia. Daca a trait dupa aceea, aveti explicatia.

sophia 17.10.2015 12:24:49

Nu fac eu confuzia asta intre Sf. Liturghie si vecernie!
Dar exista obiceiul sa se faca liturghie in ziua sarbatorii unui sfant mai mare.
De aici confuzia.
Pentru ca se intelege ca se face tocmai in cinstea acelei sarbatori, a acelui sfant. Si apoi nu spui nimic despre el?
Ideea mea era tocmai sa se faca o diferenta.
Da, stiu ca nu au de unde sa fie in Apostol si in Evanghelie date despre unii sfinti.

Dar intrebarea mea tocmai asta era: de ce se mai face atunci Sf. Liturghie in sarbatorile sfintilor?
Atunci poate ca e mai normal sa facem slujba speciala pentru ei si nu Sf. Liturghie.
Ne rugam lui Dumnezeu, sau sfintului din ziua respectiva? Cam asa s-ar putea pune intrebarea.

Si te contrazic: pana acum cativa ani (cam 15) de cand am plecat din tara, se facea vineri Vecernia Mare si in sarbatori se citea acatistul sfantului respectiv.
Acum nu se mai face asta nicaieri. Eu caut asta cand ma duc in tara, pentru ca imi place mult si imi lipseste. Si nu gasesc nicaieri. Pacat...

Acum se fac numai slujbe de Maslu in fiecare vineri. Sigur ca este bine si mare nevoie. Dar sa nu uitam altele...

Mai este ceva: in tara se fac asa sarbatoriri mari ale sfintilor prin orase: cu procesiuni, preoti multi, moaste si alte cele. O adevarata sarbatoare si mult respect si evlavie.
Nici nu stiu ce fel de slujbe se fac acolo pentru sfantul respectiv.
Sf. Liturghie? Sau altceva?

In alte parti abia daca se face slujba.
Sigur, tinem sarbatorile privat si ne rugam acasa la sfintii indragiti.

flying 17.10.2015 14:02:55

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 603000)

Dar intrebarea mea tocmai asta era: de ce se mai face atunci Sf. Liturghie in sarbatorile sfintilor?

...pentru ca e cea mai importanta slujba care poate fi facuta?...Ce ti-ar spune un sfant daca l-ai intreba ce slujba sa se faca in ziua praznicului sau?

CristianR 17.10.2015 16:13:44

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 603000)
Ne rugam lui Dumnezeu, sau sfintului din ziua respectiva? Cam asa s-ar putea pune intrebarea.

Lui Dumnezeu, bineinteles, caci Lui I s-a rugat si sfantul si i-a inchinat viata si pe El L-a facut cunoscut. Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai, spune un psalm.
Pe de alta parte, la liturghia din ziua pomenirii sfantului se canta condacul (sau troparul, nu stiu exact) sfantului respectiv.

sophia 17.10.2015 20:00:53

Mai intai va multumesc pentru raspunsuri, chiar daca nu ma bucura.

@flying - oare daca l-am intreba pe Dumnezeu ce slujba isi doreste de la noi, ce ne-ar raspunde? Si-ar dori vreuna anume, sau mai degraba sa-i ascultam invataturile in purtarea dintre noi?

CristianR:
Inteleg ca nu trebuie decat Sf. Liturghie generala? (pentru Dumnezeu)

Si acatistele? Mai trebuie?
Si revin: de ce in tara se fac asa sarbatoriri mari, cu procesiuni si alte cele si nu doar Sf. Liturghie?

Si mai intreb atunci: exista pentru fiecare sfant mai important un tropar?
Si cine il canta la slujba, preotul sau strana?

Eu am sa continui sa ma rog si acasa...

Copacel 17.10.2015 20:45:39

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 603005)
@flying - oare daca l-am intreba pe Dumnezeu ce slujba isi doreste de la noi, ce ne-ar raspunde? Si-ar dori vreuna anume, sau mai degraba sa-i ascultam invataturile in purta

Ti-ar raspunde sa faci mai putine pacate si sa-ti vezi de propria mantuire si
nu de analiza slujbelor

Citat:

De ce mama vrei sa faci reforma ?
Citat:

Si revin: de ce in tara se fac asa sarbatoriri mari, cu procesiuni si alte cele si nu doar Sf. Liturghie?
Pt ca in tzara a mai ramas cat-de-cat filonul ortodox.

Citat:

Cine doreste sa vb cu sfantul si sa-i multumeasca pt jertfa adusa credintei
Citat:

Pai da, dupa Liturghie, Acastis, Sf Maslu, rugaciunea de acasa este importanta.

Mihnea Dragomir 17.10.2015 21:31:26

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 603005)

@flying - oare daca l-am intreba pe Dumnezeu ce slujba isi doreste de la noi, ce ne-ar raspunde? Si-ar dori vreuna anume, sau mai degraba sa-i ascultam invataturile in purtarea dintre noi?

Iarasi ati inventat o opozitie acolo unde nu exista. De data aceasta intre slujba si ascultarea invataturilor.

De multe ori Dumnezeu ne-a indemnat atat sa-i aducem slujba, cat si sa-i ascultam invatatura. Inca din Geneza vedem ca felul in care ii jertfeste Abel ii place, iar felul in care ii jertfeste Cain nu ii place. In Exod Domnul da indicatii in cele mai mici detalii cum trebuie sa fie Tabernacolul Sau. In "Regi" vedem cum il instruieste, pas cu pas, pe Solomon asupra templului Sau si serviciilor de acolo. Printre ultimele cuvinte ale lui Isus, inainte de Patimi, au fost despre Sfanta Liturghie. "Sa faceti aceasta (Liturghia) in amintirea Mea", a spus El. De atunci si pana azi, Domnul a aratat Bisericii, uneori prin inspiratie, alte ori prin viziune mistica cum doreste El sa se faca Sfanta Liturghie precum si alte slujbe, devotiuni si rugaciuni.

Citat:

Inteleg ca nu trebuie decat Sf. Liturghie generala? (pentru Dumnezeu)
Nu exista "Sf Liturghie generala", nici alte Sfinte Liturghii care ar fi speciale. Exista (in cadrul unui rit) tipicuri speciale. Spre exemplu, Liturghie Arhiereasca. Dar toate Liturghiile sunt facute de Poporul lui Dumnezeu, care este Biserica, adunata cu membrii ei vizibili si invizibili (ingeri si sfinti) la masa euharistica. Participarea la aceasta masa Duminica si de sarbatori este obligatorie (de aceea se numesc "zile de obligatie" si sunt, sau ar trebui sa fie zile libere in societatile crestine). Dimpotriva, participarea la vecernii, masluri, procesiuni, pomeniri ori sfestanii nu este obligatorie (ceea ce nu inseamna ca nu e apreciata de Dumnezeu). De aceea, spunem ca Sfanta Liturghie are rolul si locul central in viata Bisericii. Toate vin de acolo si toate trimit acolo.

Citat:

Nu sunt obligatorii (pentru mireni).

Citat:

Cand spuneti "in tara" poate ca va referiti la parohii mari, bogate, ori chiar catedrale episcopale. La bisericile obisnuite, de la tara, ori chiar la cele mai mici, din orase, la "biserici de cartier" de dupa blocuri nu se fac chiar asa sarbatoriri mari, ci preotul ar fi foarte fericit sa vina oamenii macar Duminica la biserica si sa stea de la "Amin" la "Amin", nu "sa vina sa aprinda o lumanare". Pe urma, procesiuni se fac cand se aduc sfinte moaste sau se merge la un loc cu semnificatie speciala in legatura cu sfantul respectiv. Nu sunt actiuni de rutina, ca sa zic asa, ci prilejuri.

Citat:

Afirmativ.
Citat:

Strana, daca exista.

Cand nu exista, le face preotul pe toate. E si diacon, e si tarcovnic, e si strana. El isi zice, el isi raspunde, el isi citeste Apostolul. E dezolant ca o echipa de fotbal din care a ramas pe teren capitanul singur, care centreaza si se muta repede ca sa dea cu capul.

Citat:

Asta e un lucru mult apreciat de Dumnezeu si de sfintii Sai.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:49:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.