![]() |
Citat:
inainte de a ma suspecta de judecati prezumptioase, sa ne intoarcem la inceputurile crestine pe Isus, femeile l-au urmat pana la cruce, nu barbatii apoi tot ele au vestit Invierea barbatii erau incuiati in cenacol... si mi se apre providential faptul ca barbatului i se acorda o anumita stare privilegiata in Crestinismul traditional poate ca are de recuperat o lepadare de Domnul... |
Citat:
|
Citat:
Ce legatura are faptul ca stateau inchisi intr-o camera tremurind de frica?:))) |
Citat:
|
Citat:
Chiar as vrea sa stiu despre ce lepadare este vorba, care ar fi dus la un privilegiu, Maria. |
Citat:
|
Citat:
Singura lepadare pe care o stiu, este a Sf. Apostol Petru, pe care frica l-a facut sa se lepede de trei ori pana cand a cantat cocosul. Dar aceasta lepadare nu are nimic cu privilegiul - care privilegiu? - al barbatului. Daca citim Facerea 3, acolo vedem ce spune Dumnezeu: barbatul sa-si castige paina cu osteneala, iar femeia sa fie stapanita de barbat. De atunci putine s-au schimbat... (poate cu exceptia jocurilor de noroc, care dau unora ocazia sa se imbogateasca, lipsindu-i astfel de sudoarea cu care isi castiga painea). Nu vad ce schimbare a produs lepadarea Sf. Apostol Petru. Oare ce schimbare in bine poate aduce indepartarea de Dumnezeu? Nici una. ... dealtfel, Adam nu a plecat din Rai, ci a fost gonit. |
Citat:
ceilalti barbati s-au lepadat de Domnul, parasindu-l, fara sa o exprime in cuvinte dar femeile, nu femeile au fost mereu langa Domnul si sunt in biserici... barbatii, mai rar! (aceasta era tema topicului) |
Sunt vesnic surprinsa de raspunsurile, care nu spun nimic, desi cuvinte se folosesc destule... Diplomatia asta pe mine ma ucide, caci ocoleste adevarul.
E cineva care cunoaste atatia barbati, incat poate generaliza motivul absentei barbatilor din biserici?!? Eu la ortodocsi am vazut venind tot satul, cu barbati, femei si copii. Intr-adevar sunt mai multe femei batrane, dar este stiut, ca unele sunt vaduve, asa cum si unii barbati sunt vaduvi. Drumurile ma poarta prin diverse locuri din Romania si peste tot am vazut biserici pline, cu femei si barbati. La catolici nu vin barbatii la biserica? De ce? Puteti afirma ca toti s-au lepadat de Domnul? Cel putin aici pe forum sunt la fel de multe femei catolice, cati barbati catolici. Si apoi sa nu Il judecam pe Dumnezeu, ca pe unii ii asteapta sa vina la credinta pana in ceasul al 12-lea... barbati si femei. Prin cele de mai sus nu infirm existenta apostaziei care din pacate este in crestere, in special in vest. |
Citat:
Cistig la jocurile de noroc?:))) asta-i cea mai buna gluma Vezi ca si Iuda vinzindu-l, s-a lepadat de Hristos, insa si-a pierdut mintile si s-a spinzurat |
Cred ca la fel de interesant ar fi sa discutam despre mersul la biserica din perspectiva tineri/mai putin tineri. Mie cel putin mi s-a intamplat de destule ori sa fiu cea mai tanara din biserica, in afara de copiii adusi de bunici sau parinti. Poate nu chiar acum, dar da cand aveam 16-17-18 ani. De ce atat de putini tineri merg regulat (in fiecare duminica) la Sf. Biserica?
|
Ceea ce observ eu, în bisericile de rit latin din Ro, este o mai slabă reprezentare a generației de mijloc. Tinerii, ca și vârstnicii, sunt bine reprezentați. Dar prototipul de enoriaș care vine mai rar la biserică este: bărbat între 40-50 de ani.
În bisericile de rit răsăritean din Ro, tinerii sunt foarte puțini, fiindcă se duc în bisericile de rit apusean. Sau au trecut la ortodocși, sau nu se mai duc la nici o biserică. Ăsta, din câte am înțeles, e un fenomen specific Bucureștiului, în leagănul ardelenesc nu este așa. La agapele frățești la care merg, și unde mă simt un junior, subiectul principal de conversație este viața ardeleneasă interbelică. Cei ca mine, nevând nici cea mai mică legătură nici cu Ardealul, nici cu viața interbelică, probabil că nu rezonează și reacționează cu picioarele, mergând la slujbă la frații latini. Ar mai fi o cauză: trebuie să mergem la liturghie nu numai duminica, ci și în cele 10 (?) zile de poruncă ce nu cad duminica. Slujbele greco-catolice încep la orele 10 sau 11, exact când lumea e la serviciu (sau la școală ori facultate). Un vechi canon răsăritean, rămas neabrogat, interzice două liturghii în aceeași zi la aceeași biserică. Deci, ca să îți îndeplinești obligația pentru zile feriale non-duminicale, singura posibilitate este să mergi în bisericile de rit latin, unde au loc liturghii de după-amiază și de seară. Un memoriu adresat Sf Sinod, prin care se cerea abrogarea acelui canon făcut în vremea când oamenii își făceau programul ei înșiși, a rămas, deocamdată, fără răspuns. Sau, se poate menține canonul, dar muta liturghia de la 10 dimineața la 6 după amiaza, nimic nu interzice. Să sperăm că, în timp, acest aspect se va rezolva. Un alt lucru care îi ține pe mulți tineri departe de bisericile răsăritene este recentul curent hiper-bizantinist. Reintroducerea unor cântări specific bizantine, în manieră cântată pe nas, psalmodiată și înalt repetitivă este o idee foarte discutabilă, cu bune și rele. Din punct de vedere strict pastoral, cele rele îmi par a prevala. Sunt muzici făcute în vremuri în care viața avea alt ritm decât cel de azi, în care oamenii, mai ales cei tineri cu nerăbdarea vârstei, nu se pot regăsi. Însă, cauza cea mai importantă a scăderii procentului de practicanți este relaxarea omileticii, fenomen care probabil că e și mai evident în vest decât la noi. Timp de secole, lucrurile erau foarte limpezi: ca și catolic, aveai obligațiile A, B și C, "C" fiind participarea la viața de credință, ceea ce presupune minimum liturghia în zile feriale, postul, o spovadă și o cuminecare pe an. Nu era mult, dar nici puțin și, respectând condițiile A, B și C, puteai fi sigur că te vei mântui. Acuma, mai rar aud despre obligații ecleziale la predică. Ceea ce aud este că ar fi foarte frumos să dăruiesc unor copii săraci ciorăpei, că atunci înseamnă că Îl încalț pe Cristos. Să Îl ascult pe Cristos duminica și să stau la masă cu El nu mai aud că ar fi necesar. |
Citat:
Nu am auzit o singura omilie despre Sf. Euharistie, sau despre Sacramentul Reconcilierii. In ceea ce priveste participarea tinerilor la Liturghi duminicala, pot sa spun ca la biserica mea intra destul de multi, ba chiar si cu copilasi mai mici sau mai mari. Sunt destule cazuri in care parintii trebuie sa intre sau sa iasa sau sa se plimbe prin navele laterale pt. a-si potoli din plans copii de 1 sau 2 ani. Sunt si grupe de tineri, cu varii activitati, iar muzica de duminica o asigura tot tinerii. |
Citat:
Pe vremuri, parohiile se bazau mult pe cântăreți copii și tineri voluntari. Dar, pe atunci, aveau școală parohială. Vroiai 10 la muzică ? Hai în biserică la repetiții ! Off topic: Recent, Monseniorul Ioan Robu a fost numit membru în importantul dicaster roman pentru Disciplina Sacramentelor și Cult Divin. Poate că minunatul cor de la Sf Iosif a avut o contribuție la această numire. |
Citat:
Oricum, asemenea feluri de statistici trebuie luate cu multă precauție: este ceea ce se declară oamenii. Există mulți "oameni cultural catolici" așa cum există "cultural ortodocși". Vor fi fiind și "cultural protestanți" ori (în mai mică măsură, deocamdată) "cultural neoprotestanți". Nu trec pe la nici o biserică timp de ani de zile, nu cred nici în a zecea parte dintre articolele de credință, și totuși, dacă stai să îi întrebi, ei se declară astfel. Dar astfel de statistici nu reflectă cu adevărat aderența la o confesiune și la o viață de credință, cu atât mai puțin intenția și strădania de a-L urma pe Domnul nostru în viața personală. În această privință, Europa îmi face impresia a sta cel mai rău. Mă refer la toate confesiunile din Europa de Vest și de Est, deși cea care îmi pare că a pierdut cel mai mult este luteranismul din țările nordice. |
Citat:
1.Sursa era laica.Nu stiu daca cei care au realizat sondajul erau catolici sau protestanti.Sigur nu eru ortodocsi(parca asa imi amintesc).As inclina sa spun ca erau tot atat de credinciosi precum cei de la The Skeptic Society.Sincer sa fiu>nu stiu preferintele lor.Ca sa fiu si mai sincer>nici nu m-a interesat acest aspect ci m-am uitat direct pe cifre.Deformatie profesionala,scuze. 2.Nu se preciza la care protestanti se refera.Banuiesc ca la cei care se pot incadra in acesta sintagma in mod uzual. 3.Din moment ce nu era nici o distinctie intre protestanti>cu atat mai putin intre neoprotestanti 4.Categoric cifrele sunt complet relative pt ca in acest caz barometrul credintei indica doar la nivel declarativ sau strict dpdv al apartenentei declarate. 5.Personal,in calitate de sceptic de serviciu,apreciez la mai putin de 10%din cifrele aratate pe cei care ar merita,la modul decent,onoarea de a fi numiti crestini.Ma incadrez in categoria ce poate fi blamata din reale motive. 6.Raportat la balamucul religios din State,in Europa parca disolutia avanseaza un pic mai lent intrucat sunt centri traditionali mai puternici. 7.Am fost de mai multe ori in Peninsula Scandinava si acolo este o situatie aparte,ce comporta o analiza pe mai multe planuri si nu neaparat teologice.Daca ar fi sa glumesc as spune ca daca baietii de pe Mayflower ar fi acostat acolo sigur se intoarceau acasa,cu orice risc. |
Citat:
|
Citat:
Stiu ca Bush a candidat la presedentia USA pt ca a asistat la o predica unde a simtit ca ii este adresata lui (indirect) si s-a simtit predestinat pentru acesta functie.Am dubii rezonabile cu privire la ce trebuia sa inteleaga :) Am vazut un interviu cu el in care povestea ca analiza impreuna cu Tony Blair pasaje din The Holy Bible cand se intalneau.Nici nu vreau sa-mi imaginez continutul concluziilor ,,Tony,aici parca scrie sa atacam Irakul.Ma simt cruciat.Tu?" Tony : ,,Eu simt multe oportunitati Georgy..." :) Ma intereseaza foarte mult tema topicului dvs si prin urmare o sa va las si eu opinia mea un pic mai tarziu daca se poate.On topic:>aici gasiti o analiza in acest sens.Referitor la patima betiei>povestea este veche>aici |
Dintre studiile mai recente care au ca tema sociologia religiei in SUA, cel mai serios imi pare a fi acesta:
http://religions.pewforum.org/reports |
Expansiunea creștinismului
Un articol interesant despre expansiunea creștinismului. 70 % dintre catolici trăiesc în Africa, Asia și America Latină: http://inliniedreapta.net/monitorul-...restinismului/
|
O problema ridicata e faptul ca in trecut participau la Biserica atat barbatii, cat si femeile in numar egal, in timp ce astazi participarea nu mai este egala, numarul femeilor depasind cu mult pe cel al barbatilor. Daca aceasta informatie este adevarata, atunci avem parte de o alta durere, cei doi - barbatul si femeia nu mai sunt cu adevarat una. Au vieti diferite.
Nu m-am preocupat mult de caracteristicile femininului si ale masculinului, dar faptul ca dupa moartea lui Hristos femeile sunt primele care ajung la mormantul Acestuia, in vreme ce barbatii erau ascunsi, spune mult. |
Citat:
Și femeile, și bărbații puteau să meargă la mormântul lui Isus și să dea ultimele îngrijiri, în deplină siguranță. Execuția lui Isus fiind făcută sub autoritate romană, trupul lui era în custodia puterii de ocupație, iar Iosif (din Arimateea) și Nicodim, fariseu și membru al Sanhedrinului, obținuseră autorizația ca ucenicii Săi să se poată ocupa de trupul Său. Nici un evreu nu ar fi îndrăznit să se opună accesului celor care l-au urmat pe Isus, fie bărbați, fie femei, nici să-i hărțuiască în vreun fel pe cei care urmau să se ocupe de cel considerat mort. |
Pentru că bărbații sunt mai orgolioși, autosuficienți, obsedați și se cred perfecți.
|
Citat:
|
Citat:
|
Câteva date mai importante din ultimul Anuar Statistic al Bisericii, lucrare de 2300 de pagini.
-la sfârșitul anului 2009, erau în lume 1,181 miliarde de oameni care se declară catolici. O creștere de 1,3 % față de anul precedent. Creșterea populației a fost de 1,2 %. -în anul 2009 Biserica a înființat 10 noi dieceze. În prezent, în lume există 3000 de dieceze și 5065 de episcopi catolici. (Probabil că următorul Sinod Ecumenic se va ține pe Stadio Comunale din Roma...). -mai puțin de un catolic din 4 (24 %) locuiește în Europa. Peste 49 % locuiesc în Americi. -numărul preoților a crescut cu 0,34 % față de anul precedent. La sfârșitul anului 2009, erau în lume 410 593 de preoți catolici. Pe de altă parte, numărul preoților din Europa a scăzut cu 0,8 % față de ultimul an studiat. Această evoluție divergentă se reflectă și în numărul celor care se pregătesc în seminare spre a fi preoți: numărul lor a crescut cu 0,8 % în lume, dar a scăzut semnificativ, cu 1,64 %, în Europa. -numărul diaconilor permanenți a crescut cel mai semnificativ. Creștere de 2,5 % în ultimul an. În prezent, în lume sunt 38 155 de diaconi care au optat pentru diaconatul permanent. -numărul călugărilor a scăzut în întreaga lume. Scăderea e alarmantă pentru călugărițele din Europa, al căror număr a scăzut cu 9 % în ultimul an analizat. În valoare absolută însă, numărul femeilor care au depus voturile perpetue continuă să fie remarcabil. La sfârșitul anului 2009, în lume erau 729 371 de călugărițe. Sursa: http://www.imedia-info.org/imedia/public_html/ |
Citat:
Eu nu am observat acest fenomen, deci nu stiu ce sa spun... |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Eu cred că bărbații se scoală dimineața devreme. Că așa au pus ăștia de la Ligă meciurile, duminică dimineața. După amiaza, trebuie reparată mașina, iar seara trebuie sărbătorit unul din aceste două lucruri: rezultatul de la meci sau repararea cu succes a mașinii. |
Posibil sa fie o problema in general in Romania. Azi dimineata in Olanda la liturghie (catolica), inceputa la 7:35, femeile eram in minoritate, doar 4, din vreo 12-13 oameni cu tot cu preotul si doi ministranti. Duminica proportia, in special la cei mai tineri, este de cam 1:1, in afara de varsta a treia, unde intr-adevar sunt mai multe femei fiindca barbatii mor mai repede. Slujba (doar una in fiecare duminica/parohie) incepe la 11:15.
|
Citat:
|
poate ma hazardez...
Mie imi vin in minte doua lucruri: primul ar fi faptul ca barbatii sunt in procent mult mai mare intretinatori de familie si trag cu dintii de servici.De aici timpul lor liber limitat sau oboseala foarte mare acumulata la sfarsit de saptamana.Al doilea ar fi ca femeile au o intuitie mult mai buna-celebra intuitie feminina-care le-a facut sa-L recunoasca pe Hristos cand barbatii IL huleau: vezi cum L-au plans la picioarele crucii sau L-au spalat dupa rastignire.Tot asa am mai remarcat ca femeile care L-au cunoscut nu s-au dezis niciodata de El pe cand barbatii...chiar unii apostoli fiind ...Sa fie un fel de statornicie mai mare a femeilor in alegerile facute? Poate exagerez putin insa in multe familii mama este cea mai credincioasa ,cea care duce copii la biserica caci stie ca numai acolo acestia pot gasi Calea.
|
Cifre optimiste vin din Coreea de Sud. În anul 2011, Biserica a botezat 134 562 de persoane, marea majoritate adulți. În felul acesta, populația catolică din această țară a crescut la 10,3 %.
Numărul parohiilor catolice a crescut în 2011 cu 38, acum existând în Coreea 1647 de parohii, servite de un cardinal, 34 de (arhi)episcopi, 4455 de preoți coreeni și 166 de preoți de altă naționalitate. În seminarele catolice din Coreea de Sud se pregătesc pentru a-L ține pe Isus în mâini 1587 de studenți. Sursa: http://www.asianews.it/news-en/Catho...rea-24650.html Ad Maiorem Dei Gloriam! |
Citat:
Aia sunt dintr-o rasa si o cultura, care intotdeauna au luat orice credinta, si orice autoritate legitima, cu adevarat in serios. Spiritul legal si displinat al popoarelor altaice le face apartinatorii, cred si sper, niste buni catolici. Ma indoiesc ca sedevacantistii, lefebristii sau alti schismatici, precum si modernistii ar avea vreo palma de teren fertil acolo, in vechea Shilla... |
Institutul Național de Statistică a început să publice datele conexe sociologiei credinței culese la ultimul referendum.
Astfel, catolicii declarați trec de bariera de 5 %. Clasamentul este, în continuare, condus de departe de cei ce s-au declarat ortodocși (85,9 %). Pe locul al treilea dintre "culte" vin reformații (3,2 %). Pe al patrulea se află penticostalii, cu 1,9 % În comparație cu recensământul anterior, putem spune că nu sunt mari surprize (din acest punct de vedere). Marea surpriză a recensământului este scăderea sub pragul de 20 de milioane a populației din țara noastră. |
"Numărul creștinilor din Africa îl depășește, acum, pe cel al musulmanilor" declară Massimo Introvigne, șeful Centrului de Studii pentru Noile Religii (CESNUR) aici. Astfel, creștinii reprezintă 46,5 % din populația Africii, în comparație cu musulmanii, care reprezintă 40,5 %. În valori absolute, numărul catolicilor practicanți din Africa îl depășește pe acela din Europa, dar încă nu și pe acela din Americi. Actuala tendință deja are urmări asupra cotelor de reprezentare la vârf ale Bisericilor Particulare în cadrul Bisericii Universale. Astfel, la apropiatul Sinod al Episcopilor care va discuta despre Noua Evanghelizare, Sfântul Părinte a convocat un procent neobișnuit până acum de episcopi africani. Să fie apropiat timpul când, pe Scaunul Petrin, va urca, din nou, un african, fenomen care nu s-a mai întâmplat din antichitate până acum ? Deocamdată, niciunul dintre cardinalii africani nu este considerat "papabil", în schimb sunt în "poll position" sri-lankezul card Ranjith și chilianul card Cipriani, ultimul având importanta susținere a Opus Dei. Se vorbește, tot mai mult, de primatul Ghanei (al cărui nume îmi scapă acum) și care este foarte tânăr.
Desigur, la viitorul Conclav, când eu voi fi cardinal, voi vota în primă intenție cu primatul celei mai importante Biserici Greco-Catolice, preafericitul Sviatoslaw. Papi negri au mai fost cândva, dar papi greco-catolici nu. |
Cifre îngrijorătoare vin din Brazilia. Publicarea datelor recensământului făcut în 2010 în această țară i-a băgat pe episcopi în ședință. Astfel, în comparație cu recensământul din 2000, procentul catolicilor a scăzut cu 6 puncte, mai exact de la 70 % din populația generală la 64 la sută, ceea ce reprezintă coborâre sub pragul psihologic de două treimi. De crescut, au crescut diverse comunități "evanghelice" și mai ales penticostalii. O noutate o reprezintă și nivelul celor care se consideră atei, care a ajuns la 8 %. Încă și mai gravă e creșterea ponderii unor curente spiritiste/vrăjitorești/politeiste, care au ajuns la 3,8 milioane de membri.
Sursa: http://www.kipa-apic.ch/index.php?&p...,0,f&ki=235790 Aceste dinamici corespund unor observații anterioare, potrivit cărora creșterea penticostalismului duce la creșteri ale adepțiolor unor "religii" bazate pe magie și practici conexe. Împrejurarea că pierderile suferite de Biserică sunt mai mari în orășele și la periferiile marilor orașe, în medii paupere, duce cu gândul la evanghelizare insuficientă în aceste nișe. Biserica ar trebui să nu uite că o cetate considerată câștigată pentru Dumnezeu poate fi ușor pierdută, preoții și credincioșii din echipele de (re)evanghelizare, fără a-și lăsa bisericile de izbeliște, ar trebui să facă mai multă misiune acolo unde Cristos este în cei mici, în cei săraci, în cei bolnavi, în cei lipsiți. |
Cel mai recent studiu Pew (un institut considerat de încredere în baza studiilor și predicțiilor de până acum) compară confesiunile din SUA în dinamica lor. Astfel, protestanții (de toate denominațiile) au scăzut sub pragul psohologic de jumătate, ajungând la 48 la sută din populația SUA. În 1972 ei reprezentau 66 %.
Catolicii se mențin pe palier constant, ei reprezentând 22 % dintre americani. Procentul celor care merg săptămânal la biserică este satisfăcător (41 %) ca și al catolicilor care se roagă zilnic (59 %), aceste cifre fiind MULT superioare celor din Europa. Mai îngrijorătoare este (lipsa de) aderență la învățăturile Bisericii, astfel, în mare, jumătate dintre catolicii americani consideră că avortul ar trebui să fie legal și majoritatea (54 %) consideră că ar trebui permise căsătoriile homosexuale. Un alt lucru evidențiat de studiu este creșterea foarte mare a celor care se declară "neafiliați": 20 % (în comparație cu 7 % în 1972), deși un număr relativ mic dintre americani (puțin sub 5 %) se declară atei. Sursa: http://www.pewforum.org/Unaffiliated...-the-rise.aspx Din acest studiu desprindem ceea ce știam deja: că (neo)protestantismul este în degringoladă. Pe de altă parte, Sfânta Biserică nu reușește să recupereze din hemoragia protestantă. Cei pierduți de protestanți nu (re)devin catolici, ci îngroașă rândurile mai degrabă a "creștinilor nedenominaționali" decât a ateiștilor auto-declarați. |
Citat:
Conform statistilor, in biserica adventista sunt mai multe femei decat barbati. Este clar ca fenomenul are la baza particularitati psihologice determinate genetic! Poate vom putea gasi explicatia in ceea ce face diferenta din punct de vedere psihologic intre un barbat si o femeie. Cred ca am putea porni de la nevoia mai mare de socializare si siguranta pe care o au femeile! |
Ar fi interesant de văzut cum e la mormoni ("Biserica Sfinților din Zilele din Urmă" își spune această grupare, din câte îmi amintesc). Ei practică polugamia, explicând, oricui stă să-i asculte, că Dumnezeu nu ne cere să fim monogami. Sola Scriptura până la ultimele ei consecințe. Oare cum se împacă femeile cu poligamia ? Oare și la ei în "biserici" sunt mai multe femei decât bărbați ?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:29:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.