Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Sa ne impartasim des sau rar? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=756)

Copacel 09.08.2015 12:53:11

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597679)
Mai departe Copăcel a început să croșeteze basme pietiste cu împărtășania intrauterină,

Eu ?! Nu eu am venit cu conceptul de impartasanie intra-uterina:

" Deci, femeia cand este gravida sa se impartaseasca in fiecare luna macar cu 2-3 zile de post daca nu poate sa tina mai multe zile. Acea impartasanie ea nu o ia pentru vrednicia ci, asemenea unui om normal, ci pentru ajutorul copilului. Este foarte important ca sa se impartaseasca, ajuta foarte mult pe copil, il intareste, il lumineaza, ii da sanatate, il fereste de boli.Copilul, prin Sfanta impartasanie, pe de o parte se impartaseste cu Hristos, [ U]iar pe de alta parte isi incepe viata duhovniceasca inca din pantece, incepe sa-l cunoasca pe Hristos [/u] iainte de nasterea sa pe acest pamant. Este pacat sa-l lipsim pe copil de Hristos. El trebuie obisnuit de atunci."(fragment din Arhimandrit Ioachim Pârvulescu - Sfaturi duhovnicești)

Sfiintia Sa, arhimandrit o spune negru pe alb.
Eu doar am afirmat ca trebuie sa existe si un botez inainte de impartasanie
altfel numai esti in Biserica Ortodoxa esti in alta biserica.
Iar in cazul in care cineva s-a impartasit cu Sfintele Taine, si moare eu zic
ca se duce in Rai.
Eu lucrez cu ceaa ce "mi s-a dat".Eu nu inventez concepte.

Copacel 09.08.2015 12:59:58

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 597680)
orice Taina presupune materie.

"Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută, prin tine, Născătoare de Dumnezeu, celor de pe pământ s-a arătat, Dumnezeu întrupându-Se întru unire neamestecată și crucea de bunăvoie pentru noi primind; prin care, înviind pe cel dintâi zidit, a mântuit din moarte sufletele noastre."

Conceptul de Taina este legat de Hristos, nu neaparat de materie.Daca Hristos
decide sa folosesca si materia atunci picam pe ce ai spus tu mai sus.

PS:Tu ce intelegi prin "materie" ?

ovidiu b. 09.08.2015 13:33:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597681)
Si iaca asa bajbaielile catorva

Bâjbâielile câtorva? Sau bâjbâielile oiței? Sau bâjbâielile dogmaticilor care pun întrebări mecanice gen sistem bielă-manivelă?

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597681)
se transforma in platforma de atac a dl. M.D. la adresa ortodoxiei (nu doar pe subiectul de fata),

Bună dimineața, într-un final te-ai trezit și tu. :))
Mai aveai un pic și îi dădeai dreptate dl. Mihnea când eu spuneam că se ocupă cu lucruri mărunte.

Copacel 09.08.2015 13:45:22

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597708)
Bâjbâielile câtorva? Sau bâjbâielile oiței?
.

Dar ce am facu eu frate ? Acum n-ai voie sa gandesti ca cica
"bajbaii".Si la ce bajbeili te referi, caci observ ca tu arunci cu acuze
in stanga si in dreapta fara a avea subiect si predicat.Asta este foarte grav.

Desi n-ai avea nici un motiv, te comporti de parca te-am suprins in fapt delict
facand o anumite infractiune si de frica(lasitate) incerci sa te delimitezi de
evenimente.Problema este ca nu se mai poate.

Acum daca indraznesti sa gandesti, esti o amenintare "Code Red".Asta nu-i biserica lui Hristos.
Nu, nu.

ovidiu b. 09.08.2015 13:54:17

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597711)
Dar ce am facu eu frate ? Acum n-ai voie sa gandesti ca cica
"bajbaii".

În cazul tău nu, ci doar de restart/format sistem. :))
Înțelegi?

Copacel 09.08.2015 14:11:53

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597712)
În cazul tău nu, ci doar de restart/format sistem. :))
Înțelegi?

Inteleg ca de fapt n-ai nici o parere si nici nu poti sa-ti faci o parere despre
subiectul in cauza, pt ca nu poti...:5:

PS: nici nu vreau sa intram in concepte si notiuni despre "format" sau despre "sistem".
Iarasi folosesti termeni al caror sens nu le prea cunosti deloc, darmite sa le stapanesti.

Iarasi vorbesti fara subiect si predicat.Observ ca la tine este un obicei.

ovidiu b. 09.08.2015 14:18:26

Eu ți-am spus părerea mea, nu e musai să sari în sus. :)
Legat de subiectul de față duhovnicul tău ce spune?

ps: să fiu mai clar: restart sistem, format hard...e bine așa domn inginer?

Copacel 09.08.2015 14:22:39

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597714)
Eu ți-am spus părerea mea, nu e musai să sari în sus. :)

Pai tocmai asta este.Ca n-ai nimic de spus, pt ca n-ai nici o parere.
Iar oamenii care se baga intr-un subiect doar asa ca sa fie acolo, nu
exista.Acesti oameni nu conteaza nici pt interlocutori dar nici pt semeni lor.
Astfel de oameni nu exista pentru ca gandesc, ci exista din cauza unor accidente. :65:

Copacel 09.08.2015 14:32:14

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597661)
Cred ca aici v-ati blocat la un singur inteles al termenului a se impartasi.
Inlocuiti termenul Impartasanie, cu comuniune prin har in Duhul Sfant si vedeti ce iese.
Si recititi aceasta postare:

...si evanghelia de la Luca, pe care o auzim mereu la Paraclis

In zilele acelea, sculandu-se, Maria s-a dus in graba la munte intr-un oras al lui Iuda si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. lar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, a saltat pruncul in pantecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant...“(Luca 1, 39-40)

Desigur, nu sustin deloc ideea ca un bebelus a carui mama a primit Sf. Taina a Euharistiei in timpul sarcinii nu ar mai trebui botezat, dar ca, intr-un fel sau altul, chiar inca nebotezat fiind, poate avea acces la energiile necreate, intr-o masura doar de Dumnezeu stiuta, asta ne-o confirma si Evanghelia de mai sus.

Multzam fain, acum am inteles.

ovidiu b. 09.08.2015 14:36:52

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597715)
Pai tocmai asta este.Ca n-ai nimic de spus, pt ca n-ai nici o parere.

Copilul se botează după naștere.

ovidiu b. 09.08.2015 14:37:38

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597717)

Slavă Domnului!

delia31 09.08.2015 16:09:01

Citat:

Arhimandritul Ioachim cred că sugerează un fel de împărtășire indirectă prin participarea organică la metabolismul trupesc și sufletesc al mamei.

Si eu cand dadeam exemplul Sf. Ioan Botezatorul..
Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597661)
un exemplu prin care fătul din pantece poate fi in comuniune cu Duhul Sfant prin har, e cel al pruncului nenascut Ioan Botezatorul in pantecele Elisabetei, cand aceasta a primit vizita "Embrionului" Sfant din pantecele Mariei

...ca una din nestiutele cai indirecte ale lui Dumnezeu, de a ne face partasi la energiile Sf. Duh, ziceam altceva? Radical altceva, incat sa ti se para chiar asa harababura mentala din afara crestinismului?

Desigur, Elisabeta nu s-a impartasit in intelesul strict euharistic pe care-l dam noi termenului, adica si material si duhovniceste, tocmai de aceea, pentru cazul unui bebelus impartasit prin intermediul mamei, propuneam termenul comuniune prin har, fiindca altfel riscam sa cadem in capcana de a cugeta pe Duhul Sfant separat de Hristos.

Si tot cu acest inteles de comuniune cu Duhul Sfant prin harul Sfintei Taine a Euharistiei, primite de mama in timpul sarcinii, am inteles aceste cuvinte ale arhimandritului Ioachim Parvulescu:
Citat:

Copilul, prin Sfanta impartasanie, pe de o parte se impartaseste cu Hristos, iar pe de alta parte isi incepe viata duhovniceasca inca din pantece, incepe sa-l cunoasca pe Hristos inainte de nasterea sa pe acest pamant.

Citat:

dar nu orice autoafectare psihică luată drept "comuniune prin har în Duhul Sfânt" este neapărat o stare duhovnicească privilegiată, cu atât mai puțin ceva apropiat sau echivalent cu Sfânta Împărtășanie.

Era vorba de tresarirea fătului Ioan Botezatorul in pantecele Elisabetei cand aceasta s-a umplut de Duhul Sfant: "si a saltat pruncul in pantecele ei de bucurie".

Citat:

Și nici Mihnea, nici Copăcel n-au nevoie de jonglerii filologiste, întrucât ei comentează un text în care cuvântul Împărtășanie are înțelesul cu "Î" mare fără să lase loc la alte ficțiuni religioase.

Se pare ca lui Copacel i-a prins bine.
Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 597717)

Cu placere, Copacel! Sa-ti fie de folos! Dar sa stii ca nu se deduce neaparat din cele spuse de arhimandrit ca acel prunc e gata botezat, impartasit direct el insusi in sensul stric euharistic si inca si sfant, inainte de a se naste.
Desigur ca trebuie botezat, miruns si impartasit dupa ce se naste, cu intentia expresa de a se savarsi aceste taine in mod direct pentru respectivul prunc, asa cum a randuit Biserica de la inceput, pentru a fi incorporat organic, si material si duhovniceste, nu doar in trupul propriei mame pamantesti, ci si in trupul Ecclesiei- "mama" care ne naste pentru vietuirea de dincolo .

Pentru mai multe lamuriri si cazuri exceptionale, poti sa-l intrebi chiar pe parintele arhimandrit.

delia31 09.08.2015 16:53:24

Citat:

Nu, nu s-a impartasit. "Comuniune prin har cu Duhul Sfant" nu inseamna a te impartasi.

Bine, evident ca Elisabeta nu s-a impartasit in intelesul strict euharistic pe care-l dam noi termenului, adica si material si duhovniceste, ci atat cat era cu putinta comuniunea cu Dumnezeu inainte de nasterea lui Hristos. Tocmai de aceea, propuneam termenul "comuniune", fiindca altfel riscam sa cadem in capcana de a cugeta pe Duhul Sfant separat de Fiul.

Citat:

Nu, nu s-a impartasit. "Comuniune prin har cu Duhul Sfant" nu inseamna a te impartasi.

Dar invers? Ca asa incercam sa pun problema anterior. A te impartasi in sens euharistic, cu trupul si Sangele lui Hristos, avand si un copil in pantece, inseamna sau nu, pt. acel copil, comuniune prin har cu Duhul Sfant, intr-un mod tainic stiut doar de Dumnezeu?

Cred ca sunteti de acord cu asta.

Ei, daca e sa lasam deoparte exemplele din Vechiul Testament, cand Fiul inca nu se intrupase, si sa ne referim doar la cele de dupa intemeierea Bisericii vazute, mie imi pare ca mergand prin taramul tainelor pe ideea ca daca nu-i alba, atunci e obligatoriu neagra, si ca incercand sa delimitam chirurgical tainele, ajungem in urmatoarea aporie logica si duhovniceascä: “propozitia A nu este identica cu propozitia B, dar propozitia B este identica cu propozitia A”.

Tradus adica, chiar si dupa Intrupare, in cazul unui bebelus in pantece, comuniunea lui cu Sf. Duh nu ar presupune deloc comuniunea cu Fiul. In schimb, comuniunea cu Fiul o presupune pe cea cu Sf. Duh.
Aici nu sesizati nimic nelinistitor? Ma refer la cugetarea separata a Persoanelor Treimii.

Citat:

Raspunsuri balmajite teologic, in care se spune totul si nimic, nu au ce cauta

Are cineva pretentia ca poate da un raspuns "nebalmajit", de tip matematic, la urmatoarea intrebare:
Se poate delimita cu precizie de bisturiu de unde pana unde tine comuniunea unui bebelus in pantece cu Sf. Duh si unde incepe impartasirea lui cu Hristos?

(ca Biserica Ortodoxa nu incurajeaza sa punem problema in astfel de termeni transanti, cand vine vorba de taine, ba din contra, asta deja tine de altceva).

sophia 09.08.2015 17:42:39

Observ ca pana si voi va pierdeti in diversele sensuri din credinta.
Prea ne complicam...

La intrebarea Deliei:

Deci eu am inteles ideea ta. Am inteles cele doua sensuri.

Fatul din pantecele mamei este legat de aceasta prin cordonul ombilical.
Deci tot ceea ce mananca mama, ajunge si la copil. Inclusiv Sfanta Impartasanie.

La impartasirea prin har cu Duhul Sfant ma abtin. Am inteles ca se face prin rugaciune, slujbe la biserica. Mai multe nu stiu.

In exemplul dat, cu Iisus si Ioan Botezatorul in pantecele mamelor lor, eu vad altfel.
Cei doi chiar au fost trimisi prin Duhul Sfant si se stiau de cand erau in mamele lor. La intalnire s-au bucurat.

La un prunc obisnuit, de om obisnuit, nu stiu ce ar fi.

Oricum este totul foarte complicat in credinta, pentru ca exista taine si personaje ceresti si alte lucruri care nu se explica 1+1=2 si in plus atatia termeni metaforici si denumiri ciudate...

Mihailc 09.08.2015 18:12:54

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597724)
Si eu cand dadeam exemplul Sf. Ioan Botezatorul..

...ca una din nestiutele cai indirecte ale lui Dumnezeu, de a ne face partasi la energiile Sf. Duh, ziceam altceva? Radical altceva, incat sa ti se para chiar asa harababura mentala din afara crestinismului?

Desigur, Elisabeta nu s-a impartasit in intelesul strict euharistic pe care-l dam noi termenului, adica si material si duhovniceste, tocmai de aceea, pentru cazul unui bebelus impartasit prin intermediul mamei, propuneam termenul comuniune prin har, fiindca altfel riscam sa cadem in capcana de a cugeta pe Duhul Sfant separat de Hristos.

Si tot cu acest inteles de comuniune cu Duhul Sfant prin harul Sfintei Taine a Euharistiei, primite de mama in timpul sarcinii, am inteles aceste cuvinte ale arhimandritului Ioachim Parvulescu:

Era vorba de tresarirea fătului Ioan Botezatorul in pantecele Elisabetei cand aceasta s-a umplut de Duhul Sfant: "si a saltat pruncul in pantecele ei de bucurie".

Cu Elisabeta se întâmplă exact invers decât în tiparul propus de părintele Ioachim: mama se sfințește de la copil și nu copilul de la evlavia mamei.

Deducem asta cu ușurință din relatarea "micii bunevestiri":

"Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată și Elisabeta, femeia ta, îți va naște un fiu și-l vei numi Ioan. Și bucurie și veselie vei avea și, de nașterea lui, mulți se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Și va merge înaintea Lui cu duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților spre copii și pe cei neascultători la înțelepciunea drepților, ca să gătească Domnului un popor pregătit." (Luca 1: 13-17)

Reiese destul de clar că Ioan Botezătorul este un copil nemijlocit proniat, zămislit și născut pe contrasens cu legile "normale" ale procreației: părinți în vârstă, infertili natural și "resemnați" până într-acolo că se îndoiesc de mesajul arhanghelului.

Nu știu în ce măsură o singularitate în istoria mântuirii poate fi argument pentru susținerea tiparului general stabilit în rânduiala funcționării creației, în afară de combaterea ideologiei avortului (ceea ce nu-i puțin lucru).

delia31 09.08.2015 20:00:22

De m-as fi apucat eu sa fac disectii asupra unei taine cum e cea a pruncului Ioan in pantecele Elisabetei, pentru a stabil cu precizie actiunea sau directia Sf. Duh asupra binomului mama-copil, mi-as fi atras comentarii de genul : “incercari smintite de a capta unidirectional adierea Duhului", "pretentii abuzive de a inghesui taina in scheme mentale inguste", obsesia fixista pentru a se incadra in propria mentalitate limitata si alte asemenea etc. etc.

Daca ma-ntreaba cineva pe mine, parerea mea e ca acest cuvant: "încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt", trebuie cugetat deodata cu cestalalt: "Iar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, a saltat pruncul in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant si a strigat cu glas mare si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde cinstea aceasta pentru mine, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata, cum a ajuns glasul inchinarii tale in urechile mele, a saltat pruncul de bucurie in pantecele meu."

In felul asta, eu nu m-as hazarda in certitudini disjuncte de genul
Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597736)
Cu Elisabeta se întâmplă exact invers decât în tiparul propus de părintele Ioachim: mama se sfințește de la copil și nu copilul de la evlavia mamei.

Fiindca, atat mama, cat si copilul se sfintesc de la Duhul Sfant, nu unul de la altul. (Cu exceptia Maicii Domnului, desigur).
Pruncul Ioan Botezatorul a tresarit in pantece, imediat ce glasul bland al Maicii Domnului strabatut de harul "Embrionului" Sfant, a ajuns la urechile Elisabetei. Asa inteleg eu ca ne sugereaza Scriptura.
Asadar, fara intentia de a inghesui taina in scheme rationale ori de a stabili secvential adierea Duhului, eu cred ca deodata cu auzul urechilor Elisabetei, s-au umplut de Duhul Sfant, si ea si pruncul Ioan.

catalin2 09.08.2015 20:07:50

Citat:

Prin urmare, copilul din burta mamei nu primeste Taina Impartasaniei, neavand acces la Sfanta Materie.

Inseamna ca dvs. sustineti ca se intampla o minune de fiecare data cand se impartaseste gravida: Sfanta Impartasanie ajunge in corpul credincioasei, dar, in mod miraculos, ocoleste partea unde este fatul. Vasele de sange ce fac, se opresc la intrarea in partea respectiva cateva ore sau o zi?

Mihailc 09.08.2015 21:00:10

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597743)
De m-as fi apucat eu sa fac disectii asupra unei taine cum e

Citat:

imediat ce glasul bland al Maicii Domnului strabatut de harul "Embrionului" Sfant, a ajuns la urechile Elisabetei.
Citat:

In felul asta, eu nu m-as hazarda in certitudini
Nu știu cum se face, dar mereu pici în capcanele unde-i vezi căzuți pe alții. În cazul de mai sus, ai preferat, după obiceiul casei, duioșia telenovelistică pietistă disecțiilor raționale moderate.

Citat:

Fiindca, atat mama, cat si copilul se sfintesc de la Duhul Sfant, nu unul de la altul.
Și iertarea la spovedanie o primești de la Dumnezeu, dar prin prezența și cuvintele unui preot. E inutil ca la tot pasul să facem declarații corecte religios de tipul celei citate mai sus, e de la sine înțeles că nu există sfințire fără Duhul Sfânt.

Din logica desfășurării faptelor așa cum sunt ele prezentate în primul capitol al Evangheliei după Luca, reiese cu destulă claritate cine este releul prezenței Duhului Sfânt în momentul "umplerii" Elisabetei . Faptul că tu preferi să ajustezi prin mutilare "piciorușul" realității ca să încapă în "papucul cenușăresei" vorbește mai degrabă despre altceva decât străduința de a înțelege onest semnificația textului evanghelic.

AlinB 09.08.2015 22:57:37

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 597744)
Inseamna ca dvs. sustineti ca se intampla o minune de fiecare data cand se impartaseste gravida: Sfanta Impartasanie ajunge in corpul credincioasei, dar, in mod miraculos, ocoleste partea unde este fatul. Vasele de sange ce fac, se opresc la intrarea in partea respectiva cateva ore sau o zi?

Nu cred ca exista in ortodoxie dogma Sf Impartasanii prin transportul vaselor de sange.
Mai ales ca tot mergand pe caile digestiei s-ar putea sa ajungem si in locuri mai putin placute.

AlinB 09.08.2015 23:05:29

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597718)
Copilul se botează după naștere și se împărtășește înainte de botez în pântecele mamei, dar nu direct, ci prin mijlocirea mamei, el este UNA cu mama. Așa cum copilul se împărtășește de rugăciunea mamei, primește de oxigenul inspirat de mamă s.a.m.d...cu atât mai mult se folosește de Sfânta Împărtășanie care este Viață și dătătoare de viață.

paralela neinspirata, din motivul expus mai sus
poate trebuia sa ramai la ideea ca mama fiind o fiinta duhovniceasca asta e bine si pentru copil, dar nu la modul mistico-digestiv.

se pare ca am dat- o iar in vesnica eroare naiva a infaibilitatii sfintilor.
in loc sa raportam o afirmatie oarecare la invatatura si Traditia Bisericii, le deformam pe astea, ca sa intre afirmatia si noi sa dormim linistiti ca deh, gandesc altii pentru noi si nu pot sa greseasca.

delia31 10.08.2015 00:36:26

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597747)
ai preferat duioșia telenovelistică pietistă .

Nu-i nicio duioșie telenovelistică pietistă. Pentru conformitate vezi in originalul grecesc si eventual in parallel, alte versiuni, ce ecou interesant are exprimarea aleasa de evanghelist. Incearca o exegeza pe textul din Luca, cu accent pe Lc. 1,44
"idou gar hōs egeneto hē phōnē tou aspasmou sou eis ta ōta mou eskirtēsen en agalliasei".. ( in traducere neoficiala: “caci, de indata ce glasul tau m-a strabatut/ a ajuns/ a sunat/ a rasunat in urechile mele, pruncul a tresarit/ tresaltat/ sarit/ saltat / vibrat”).
Asadar, "de indata", "simultan", Cuvantul cel Viu a avut ecou launtric si in mama si in prunc.
Continua exegeza si vedem dupa aceea cine incearca sa ajusteze prin mutilare "piciorușul" realității ca să încapă în "papucul cenușăresei".

Citat:

Din logica desfășurării faptelor așa cum sunt ele prezentate în primul capitol al Evangheliei după Luca, reiese cu destulă claritate cine este releul prezenței Duhului Sfânt în momentul "umplerii" Elisabetei . Faptul că tu preferi să ajustezi prin mutilare "piciorușul" realității ca să încapă în "papucul cenușăresei" vorbește mai degrabă despre altceva decât străduința de a înțelege onest semnificația textului evanghelic.

E mai mult decat limpede ca in glasul si cuvintele Mariei adresate insarcinatei Elisabeta, era Insusi Cuvantul cel Viu care face sa tresalte orice faptura. El ii invaluie simultan si pe Elisabeta si pe prunc cu harul Duhului. Aici, cred ca ai avut obiectii doar ca sa-ti etalezi noua figura de stil, ca altfel nu vad de ce ai contrazice ceva de necontestat.

Dar, in stilul asta, cineva care poate chiar e interesat de subiectul topicului, si-ar putea pierde rabdarea. Ideea nu e sa adaugam pagini topicului, ci daca tot reflectam primprejurul temei, eventual, sa contribuim la lamurirea chestiunii.

Deci, inapoi la topic. Era vorba de dilema lui Fallen, care, insarcinata fiind, crede ca impartasindu-se, se impartaseste de fapt doar bebelusul ei, nicidecum ea.
Daca ai ceva sa-i transmiti ei pe tema asta, daca nu, imi dai voie, sper, sa ma retrag din jocul asta inutil de ping-pong.
Oricum ziceai ieri-alaltaieri, ca nu intentionezi sa mai contribui cu nepretuitele tale detalii la postarile mele mitologizante, bigote si de prost gust. So, you may skip ‘em!

Citat:

vorbește mai degrabă despre altceva decât străduința de a înțelege onest semnificația textului evanghelic.

Buna autodescriere!

Yasmina 10.08.2015 00:55:33

Citat:

Nu, nu s-a impartasit. "Comuniune prin har cu Duhul Sfant" nu inseamna a te impartasi. A te impartasi este legat de substanta lui Cristos. Abraham si patriarhii au avut, in mod evident, o "comuniune prin har cu Duhul Sfant". Dar ei nu s-au impartasit.

De ce nu s-a impartasit?Pt ca nu a existat materia propriu-zisa? Painea si vinul?
La ce mai foloseau aceste transportoare de Duh Sfant daca acolo cu ei,era insasi Dumnezeu,prezent in 3D in lumea materiala?

Noi ne impartasim cu materia purtatoare de Duh Sfant pt ca Dumnezeu nu mai este fizic printre noi,iar aceasta cale este singura care prefigureaza Comuniunea cu Dumnezeu din viata vesnica ,comuniune care se se va face prin simpla Lui prezenta,fara mijlocirea materiei.

Yasmina 10.08.2015 01:10:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597765)
Nu cred ca exista in ortodoxie dogma Sf Impartasanii prin transportul vaselor de sange.
Mai ales ca tot mergand pe caile digestiei s-ar putea sa ajungem si in locuri mai putin placute.

Nu exista dar nici nu se contrazice undeva.
Altfel nu mai indemna biserica gravidele sa aiba de grija si sa ia Sfintele Taine,care stim ca sunt atat pt mama cat si pt copil.

Nu sustin ca pruncul nu mai trebuie botezat dar cred ca acces la duhul sfant poate avea inca din viata intrauterina.
Vi se pare bizar?

Mihailc 10.08.2015 01:22:07

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597775)
Nu-i nicio duioșie telenovelistică pietistă. Pentru conformitate vezi in originalul grecesc si eventual in parallel, alte versiuni, ce ecou interesant are exprimarea aleasa de evanghelist. Incearca o exegeza pe textul din Luca, cu accent pe Lc. 1,44
"idou gar hōs egeneto hē phōnē tou aspasmou sou eis ta ōta mou eskirtēsen en agalliasei".. ( in traducere neoficiala: “caci, de indata ce glasul tau m-a strabatut/ a ajuns/ a sunat/ a rasunat in urechile mele, pruncul a tresarit/ tresaltat/ sarit/ saltat / vibrat”).
Asadar, "de indata", "simultan", Cuvantul cel Viu a avut ecou launtric si in mama si in prunc.
Continua exegeza si vedem dupa aceea cine incearca sa ajusteze prin mutilare "piciorușul" realității ca să încapă în "papucul cenușăresei".

E mai mult decat limpede ca in glasul si cuvintele Mariei adresate insarcinatei Elisabeta, era Insusi Cuvantul cel Viu care face sa tresalte orice faptura. El ii invaluie simultan si pe Elisabeta si pe prunc cu harul Duhului. Aici, cred ca ai avut obiectii doar ca sa-ti etalezi noua figura de stil, ca altfel nu vad de ce ai contrazice ceva de necontestat.

Dar, in stilul asta, cineva care poate chiar e interesat de subiectul topicului, si-ar putea pierde rabdarea. Ideea nu e sa adaugam pagini topicului, ci daca tot reflectam primprejurul temei, eventual, sa contribuim la lamurirea chestiunii.

Deci, inapoi la topic. Era vorba de dilema lui Fallen, care, insarcinata fiind, crede ca impartasindu-se, se impartaseste de fapt doar bebelusul ei, nicidecum ea.
Daca ai ceva sa-i transmiti ei pe tema asta, daca nu, imi dai voie, sper, sa ma retrag din jocul asta inutil de ping-pong.
Oricum ziceai ieri-alaltaieri, ca nu intentionezi sa mai contribui cu nepretuitele tale detalii la postarile mele mitologizante, bigote si de prost gust. So, you may skip ‘em!

Buna autodescriere!

Te-ai retras de la bun început, în sensul că ai fost tot timpul pe lângă subiect. N-am prea văzut altceva decât ambiț de orgoliu muieresc inflamat și imaginație făcătoare de ficțiuni telenovelistice pietiste ("glasul bland al Maicii Domnului strabatut de harul "Embrionului" Sfant", "cuvintele Mariei adresate insarcinatei Elisabeta, era Insusi Cuvantul cel Viu care face sa tresalte orice faptura. El ii invaluie simultan si pe Elisabeta si pe prunc cu harul Duhului. ")
Și, desigur, nelipsita paradă cabotină de competențe în limba greacă, cireașa de pe tortul promovării bovarice de sine.

delia31 10.08.2015 01:40:09

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597779)
Te-ai retras de la bun început, în sensul că ai fost tot timpul pe lângă subiect. N-am prea văzut altceva decât ambiț de orgoliu muieresc inflamat și imaginație făcătoare de ficțiuni telenovelistice pietiste ("glasul bland al Maicii Domnului strabatut de harul "Embrionului" Sfant", "cuvintele Mariei adresate insarcinatei Elisabeta, era Insusi Cuvantul cel Viu care face sa tresalte orice faptura. El ii invaluie simultan si pe Elisabeta si pe prunc cu harul Duhului. ")
Și, desigur, nelipsita paradă cabotină de competențe în limba greacă, cireașa de pe tortul promovării bovarice de sine.

Stii ce nu inteleg eu? Daca tot dispretuiesti atat de mult fictiunile mele pietiste, telenoveliste, bovariste etc., nu inteleg de ce nu le ignori, pur si simplu. Cine te pune sa-ti faci singur atata rau?

Mihailc 10.08.2015 01:49:07

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597780)
Stii ce nu inteleg eu? Daca tot dispretuiesti atat de mult fictiunile mele pietiste, telenoveliste, bovariste etc., nu inteleg de ce nu le ignori, pur si simplu. Cine te pune sa-ti faci singur atata rau?

Primul lucru pe care nu-l înțelegi este faptul că nu mie îmi fac rău ficțiunile tale pietiste, telenoveliste, bovariste etc. În rest nu înțelegi multe altele, dar te comporți ca și cum le-ai înțelege.

delia31 10.08.2015 02:14:15

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597781)
Primul lucru pe care nu-l înțelegi este faptul că nu mie îmi fac rău ficțiunile tale pietiste, telenoveliste, bovariste etc. În rest nu înțelegi multe altele, dar te comporți ca și cum le-ai înțelege.

Ai putea scrie o lucrare: Arta de a vorbi despre tine insuti prin ricoseu
Ar avea muulte pagini. Cititori? Probabil nu la fel de multi. Iti ies bine multe autodescrieri pe care le proiectezi asupra celorlalti. La motto, daca n-ai ceva mai proaspat, poti sa pui celebra vorba de duh a lui Cioran: “am toate defectele celorlalti, dar numai cand le vad la ei, mi se par inadmisibile”.

Mihailc 10.08.2015 02:38:30

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597782)
Ai putea scrie o lucrare: Arta de a vorbi despre tine insuti prin ricoseu
Ar avea muulte pagini. Cititori? Probabil nu la fel de multi. Iti ies bine multe autodescrieri pe care le proiectezi asupra celorlalti. La motto, daca n-ai ceva mai proaspat, poti sa pui celebra vorba de duh a lui Cioran: am toate defectele celorlalti, dar numai cand le vad la ei, mi se par inadmisibile.

Era ușor de anticipat că nu te poți retrage din discuție, fără să-ți potolești vanitatea cu o cină pe măsura lăcomiei sale.
Normal că întotdeauna alții se "proiectează" pe ei înșiși în perfecțiunea și inocența ta.

O să-ți urmez sfatul, după ce-ți lansezi magnum opus-ul autobiografic în două volume: "Arta de a nu spune nimic în o mie de cuvinte " și "Arta de a împacheta nulitatea propriei persoane în ambalaje convenabile". În materia ambelor lucrări ești specialistă neîntrecută!
Asta ca să am ce pune la bibliografia de referință!

Mosh-Neagu 10.08.2015 02:53:33

Nu vreau sa pun paie pe foc, dar singura metoda prin care putem taia definitiv legaturile si puterea pe care o are vrajmasul asupra noastra este aceea de a accepta cu toata fiinta noastra critica celuilalt atunci cand ne priveste pe noi si doar pe noi. Da, putem lua apararea fratelui sau surorii, dar cand lovitura vine direct spre noi, nu exista alta cale decat sa strigam cu toata sinceritatea: "Da, Doamne, asa sunt eu! Iata-ma in ochii aproapelui in toata goliciunea mea!" Acesta ar fi primul si cel mai important semn de smerenie la care diavolul se dizolva instantaneu. Urmatorul risc, cu mult mai mare este cel al caderii in slava desarta, cand altui demon ii este ingaduit sa ne incerce. "Vai, cat de mult ai evoluat duhovniceste!... Vai, cum mai stii tu sa te smeresti de bine! Pe toti i-ai uimit!... De aceea sa stii ca parerile tale conteaza mereu mult mai mult decat ale celorlalti!..."
Nu mi-o luati in nume de rau... Cred ca fiecare a trecut cel putin o data prin astfel de faze. Iar daca faza se repeta mereu si mereu e semn ca Dumnezeu are mare rabdare, iar noi nu ne mai inteleptim ci ramanem tot indaradnici! Iertati-mi, va rog indrazneala. Mi-am permis s-o spun ca intre useri mai vechi de care sunt totusi legat sufleteste!

AlinB 10.08.2015 07:30:08

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 597777)
Nu exista dar nici nu se contrazice undeva.
Altfel nu mai indemna biserica gravidele sa aiba de grija si sa ia Sfintele Taine,care stim ca sunt atat pt mama cat si pt copil.

"altfel nu mai indeamna Biserica" nu tine loc de o trimitere concreta spre o invatatura consacrata cu suport in Sf. Traditie.

Citat:

Nu sustin ca pruncul nu mai trebuie botezat dar cred ca acces la duhul sfant poate avea inca din viata intrauterina.
Vi se pare bizar?
este "Duhul Sfant", "poate" da, dar in acest fel destul de indoielnic.

Din cate stiu, canoanele interzic de ex. impartasirea unui bolnav, chiar pe patul de moarte, daca acesta nu este CONSTIENT.

http://www.crestinortodox.ro/editori...lui-91008.html

Si poti fi sigura ca asta nu din motive "tehnice".

Grand Moff Hadrianus 10.08.2015 09:23:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597785)
"altfel nu mai indeamna Biserica" nu tine loc de o trimitere concreta spre o invatatura consacrata cu suport in Sf. Traditie.

Din cate stiu, canoanele interzic de ex. impartasirea unui bolnav, chiar pe patul de moarte, daca acesta nu este CONSTIENT.

Bun. Intrebarea e: in ce document al Bisericii, nu zic panortodox, dar macar autocefalic, si cat mai explicit, gasim tratata chestiunea.
Mda, doar scolasticii aia de papistasi practica ciudatenii criptoeretice cum e, de pilda, sistematizarea capetelor de invatatura duhovniceasca. Noi nu cadem in asa capcana franco-latina... :P ;)

AlinB 10.08.2015 09:34:45

Da, si asta cu: "noi nu avem doar un papa infailibil, ci o multime de sfinti, toti infailibili pana la ultima teologumena".

Mihnea Dragomir 10.08.2015 09:40:56

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 597776)
De ce nu s-a impartasit?Pt ca nu a existat materia propriu-zisa? Painea si vinul?

Este exact ceea ce am vrut sa spun.

Citat:

La ce mai foloseau aceste transportoare de Duh Sfant daca acolo cu ei,era insasi Dumnezeu,prezent in 3D in lumea materiala?
Nu prezenta in 3D a lui Dumnezeu inseamna impartasire, ci contopirea cu El prin intinctia Preasfantuui Sacrament in corpul nostru. Momentul exact cand tinerii de la Emaus s-au impartasit nu a fost cand au stat de vorba pe drum cu Dumnezeu in 3D si nici macar cand L-au recunoscut, ci atunci cand au mancat painea rupta si binecuvantata.

Citat:

Noi ne impartasim cu materia purtatoare de Duh Sfant pt ca Dumnezeu nu mai este fizic printre noi,
Dar in materia respectiva Dumnezeu este fizic printre noi. Pentru ca sa ma impartasesc, corpul meu trebuie sa intre in contact cu aceasta prezenta fizica astfel incat ea sa se dizolve in mine.

Daca eu ma culc langa Patena si Potir, frumos asezate pe noptiera, nu pot spune ca m-am impartasit. Exact asta se intampla cand mama se impartaseste. Iar copilul, probabil, doarme, fiindca doarme 14-18 ore pe zi.
Citat:

iar aceasta cale este singura care prefigureaza Comuniunea cu Dumnezeu din viata vesnica ,comuniune care se se va face prin simpla Lui prezenta,fara mijlocirea materiei.
De acord, numai ca noi vorbim despre viata aceasta.

ovidiu b. 10.08.2015 09:45:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597766)
paralela neinspirata, din motivul expus mai sus
poate trebuia sa ramai la ideea ca mama fiind o fiinta duhovniceasca asta e bine si pentru copil, dar nu la modul mistico-digestiv.

De ce invoci acest motiv? Să înțeleg că există o legătură pe plan duhovnicesc între mamă și copil? Dacă da, păi atunci te contrazici. Eu am amintit de faptul că stările trupești și sufletești ale mamei în vremea celor nouă luni se întipăresc în copil.

Citat:

se pare ca am dat- o iar in vesnica eroare naiva a infaibilitatii sfintilor.

Sfântul invocat fiind care? :))

Citat:

in loc sa raportam o afirmatie oarecare la invatatura si Traditia Bisericii, le deformam pe astea, ca sa intre afirmatia si noi sa dormim linistiti ca deh, gandesc altii pentru noi si nu pot sa greseasca.

Învățătura Bisercii ce spune?

AlinB 10.08.2015 09:45:42

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 597775)

Exact, asadar incercarea de a apropia subiectul topicului cu acel episod biblic este in afara lui.
Din simplul motiv ca nu este vorba de Sf. Impartasanie.

Citat:

Asta cred ca nici nu merita discutata, ridicolul situatiei fiind mult prea evident.
De altfel, nici nu cred sa fi pus preotul problema chiar asa.

AlinB 10.08.2015 10:00:51

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597795)
De ce invoci acest motiv? Să înțeleg că există o legătură pe plan duhovnicesc între mamă și copil? Dacă da, păi atunci te contrazici.

Exista dar trebuie definita.
Contrazicerea este unde?

Citat:

Eu am amintit de faptul că stările trupești și sufletești ale mamei în vremea celor nouă luni se întipăresc în copil.
Poate "intiparit" e mult spus, dar o oarecare influenta sigur exista si chiar e biologic explicabila prin diversi hormoni specifici care trec prin placenta.
Daca speculam mai mult de atat, riscam sa ajungem la teorii new-age -iste: bioenergii si altele.

Citat:

Sfântul invocat fiind care? :))
Tocmai, situatia e cu atat mai jenanta ca nefiind vorba nici macar de cineva canonizat, ne repezim sa-l declaram infailibil cu argumente

Citat:

Învățătura Bisercii ce spune?

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 597442)
http://edituradeisis.ro/opencart/ima...60.625x250.jpg

Cartea de mai sus inventarează tot ce s-a scris în literatura creștină, inclusiv Sfinții Părinți până la Maxim Mărturisitorul, despre concepție și dezvoltare intrauterină. N-ai să găsești nici măcar o aluzie la "botezul tainic" și "împărtășania" pruncului în pântecele mamei. De "sfințenie" nici nu poate fi vorba, ba încă linia "pesimistă" inaugurată de Ieronim și Augustin închide veșnicia fericită pruncilor nebotezați din pricina obsesiei pentru păcatul originar, rezervându-le totuși un "loc" fără chinuri dar și fără beatitudinea celor mântuiți.

"Povățuirile" părintelui Ioachim nu au susținere dogmatică în modul cum le-a formulat, iar presupunerile/convingerile tale dezvoltate pe baza lor sunt fantezii pietiste personale.

Sigur că femeia însărcinată are nevoie de suportul duhovnicesc nemijlocit al Sfintelor Taine, dar nu-i deloc necesar să bați câmpii dpdv teologic ca să motivezi asta.

catalin2 10.08.2015 10:14:41

Citat:

Nu e vorba de om matura, s-ar nega astfel impartasirea pruncilor, ca la protestanti. Bebelusul nu e constient si se boteaza si impartaseste.
Chiar daca un pagan ar lua Sfanta Impartasanie tot Sfanta impartasanie ramane, chiar daca lui nu i-ar face bine. Asadar, e evident ca se impartaseste in acest mod si fatul. Am dat pasajul in care toata casa sutasului a primit Duhul Sfant inaint ede botez, dar dupa aceea au fost si botezati. E cam aceeasi situatie.

ovidiu b. 10.08.2015 10:36:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 597797)
Exista dar trebuie definita.
Contrazicerea este unde?

Ți-ai dat singur răsunsul: există. Definește tu mai departe, dar nu în stilul tău caracteristic. Vezi la Sfinții Părinți cam ce legătură există (pe plan sufletesc/trupesc).

Citat:

Poate "intiparit" e mult spus, dar o oarecare influenta sigur exista si chiar e biologic explicabila prin diversi hormoni specifici care trec prin placenta.
Daca speculam mai mult de atat, riscam sa ajungem la teorii new-age -iste: bioenergii si altele.

Hotărăște-te: există sau nu există? Și nu este speculație, eu din ceea ce am citit la Sfinții Părinți cam asta am dedus.

Citat:

Tocmai, situatia e cu atat mai jenanta ca nefiind vorba nici macar de cineva canonizat, ne repezim sa-l declaram infailibil cu argumente

Acela fiind cine? :)) Eu nu am amintit de nici un părinte canonizat sau necanonizat.

Cât despre cartea respectivă tu ai citit-o? Sau o iei ca argument pentru că a citit-o Mihai. Eu unul sunt sceptic când vine vorba de cărți cu asemenea titluri. De ce? Pentru că am citit, nu de mult timp, cartea "Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului":http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=81. Spre surprinderea mea în acestă carte se susține evoluționimsul teist prin prisma unor citate rupte din context, citate din Sfinții Părinți. Așadar, depinde cine și ce vrea să ne demostreze cu citate din Sfinții Părinți, ori, în acest caz, teologul grec Kalomiros e cam pe lângă adevăr.
Nu exclud posibilitatea ca această carte recomandată de Mihai să fie una care să reflecte adevărul. Dar am dreptul să fiu rezervat până când voi citi această carte.

ovidiu b. 10.08.2015 10:40:13

Citat:

Mergând pe contrasens am ajuns să comparăm un muribund cu un copil din pântecele mamei. Vrei să spui că un copil care este botezat și împărtășit este conștient? (ceea ce Cătălin deja a sesizat)

Cee ce tu nu vrei să pricepi este că nu copilul se împărtășește (direct), ci mama, ea este cea care conștientizează (sau ar trebui să conștientizeze în cazuri gen Fallen), ea mijlocește.

catalin2 10.08.2015 10:42:45

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 597803)
Pentru că am citit, nu de mult timp, cartea "Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului":http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=81. Spre surprinderea mea în acestă carte se susține evoluționimsul teist prin prisma unor citate rupte din context, citate din Sfinții Părinți. Așadar, depinde cine și ce vrea să ne demostreze cu citate din Sfinții Părinți, ori, în acest caz, teologul grec Kolomiros e cam pe lângă adevăr.

Tu acum ai aflat de ea, e arhicunoscuta pe forum si des amintita in discutiile despre evolutionism (in special de Eugen). Si celebrul pr. Doru Costache.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:46:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.