Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Mantuirea - numai la ortodocsi?! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4689)

kreed123 05.05.2011 17:31:20

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 358916)
Problema cu iluziile e ca se sfarsesc intr-o zi si ramai cu mana goala.

Iluziile sunt ceea ce ne fac mai bucurosi cateodata,adevarul nu il stie nimeni.
Inainte de venirea lui Iisus crestinismul avea alte legi,concepte si multi au murit crezand in ele.Unele s-au dovedit gresite,deci acei oameni au trait intr-o iluzie?Poate si acum noi credem intr-o iluzie si peste sute de ani se va dovedi ca am interpretat totul gresit.

Eu incerc sa va inteleg,stiu ca e greu sa tolerezi parerile altora(de exemplu:e greu sa tolerezi celalalte religii si sa crezi in acelasi timp cu adevarat in Dumnezeu).
Din perspectiva mea,nu mai incerc sa aflu daca religia spune adevarul sau nu,cine va fi mantuit mai bine,daca biblia este adevarata...ci incerc sa cred ca Dumnezeu ne-a lasat sa facem pamantul mai bun,sa ne bucuram si sa profitam de viata,nu sa cautam raspunsuri si sa spuberam mistere.
Cred ca anumite adevaruri o sa dainuie pentru totdeauna precum iubirea,increderea,mila si multe altele...acum daca cei din trecut sau poate si noi acum nu am urmat calea cea adevarata,dar ne-am chinuit sa fim cat mai buni si mai iubitori...o sa fim pedepsiti?
Suntem noi in stare sa judecam cine urmeaza si nu urmeaza calea cea buna?Cine va fi pedepsit sau nu pentru ca nu a respectat anumite principii?Lasati aceste lucruri...
Sa ma scuzati acum,poate am gresit si eu acum,pentru ca si eu judec oamenii dupa ceea ce cred eu ca este calea cea adevarata...si ii judec dupa ceea ce vad ca fac si ma feresc de cei care sunt rai,neascultatori,vorbesc urat,gandesc rau-sau incerc sa ii conving,daca nu reusesc sper ca experientele vietii ii vor aduce inapoi :)

Doriana 06.05.2011 00:31:01

Citat:

În prealabil postat de kreed123 (Post 358962)
,adevarul nu il stie nimeni.

Unii il stiu... Si nu se bazeaza pe idei religioase mostente de la unul si altul, ci pe experienta. Atunci cand ai experimentat ceva nu te mai indoiesti chiar daca ar veni sute de savanti sau iluminati sa-ti dovedeasca ca e altfel.

Citat:

În prealabil postat de kreed123 (Post 358962)
Suntem noi in stare sa judecam cine urmeaza si nu urmeaza calea cea buna?Cine va fi pedepsit sau nu pentru ca nu a respectat anumite principii?Lasati aceste lucruri...

Treaba noastra nu este sa judecam, ci sa fim ceea ce pretindem ca suntem: o Evanghelie vie, un templu sfant. Dar partea noastra umana iese deseori la iveala, mai ales cand cineva ne ataca.
Pe de alta parte, nu poti sta cu mainile in san cand vezi ca altii se comporta copilareste. Ai fost si tu odata ca ei si ai vrea sa-i scutesti de suferinta prin care ai trecut tu pana sa schimbi acele idei. Se pare insa ca e o lupta inutila. Fiecare om trebuie sa-si experimenteze propria copilarie si sa ajunga singur la maturitate.

kreed123 06.05.2011 00:46:39

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359065)
Unii il stiu... Si nu se bazeaza pe idei religioase mostente de la unul si altul, ci pe experienta. Atunci cand ai experimentat ceva nu te mai indoiesti chiar daca ar veni sute de savanti sau iluminati sa-ti dovedeasca ca e altfel.

De fapt m-am referit la "adevarul absolut"...pentru ca daca luam cum spui tu fiecare crede intr-un adevar.Eu nu am nimic cu ei atata timp cat sunt fericiti cu acel adevar si buni cu ceilalti.

Tangun 06.05.2011 00:58:44

Citat:

Dvs ce rol jucati? Ce va determina sa scrieti toate astea pe forumuri? .

De ce in toata discutia, pui asa mult accentul pe mine sau ceea ce sunt eu? De aceea nu intelegi ca adevarul e in tine. As putea spune ca, intr-un fel, ai impresia ca eu as fi ori salvarea ori pierzania. Asta faceti, puneti accentul prea mult pe ceea ce sunt sau ce fac altii, si nu sunteti in stare sa vedeti propriul egoism. Eu transmit un mesaj, care se poate intelege la nivel subliminal. Eu nu am cum sa fiu nici salvarea nici distrugerea ta, salvarea esti doar tu si atat. Retine, mintea iti este exterioara tie. Emotiile sunt create de minte, deci tot ceva exterior, fals. Interiorul tau este Adevarul.

Citat:

Ce va face sa raspundeti numai la ce va convine si restul sa ignorati?
Credinta interioara care nu se manifesta in exterior este doar iluzie. Iar de iluzii suntem satui. Problema cu iluziile e ca se sfarsesc intr-o zi si ramai cu mana goala.

Nu raspund doar ce imi convine mie, raspund asa cum este necesar. Nu ai cum sa te lupti cu inconstientul prin vorbe, trebuie doar sa transmiti un mesaj, la nivel subliminal. Cine are "urechi sau auda si ochi sa vada" va intelege. Daca as raspunde asa cum crezi ca este "in mod normal", nu as face altceva decat sa dau hrana pentru minte, si hrana pentru corpul-durere (emotia). Unor oameni ce poseda un corp-durere greu, le este adesea imposibil sa faca pasul in afara interpretarii lor distorsionate, in afara "povestii" lor. De ce? Pentru ca "povestea" lor, detine o mare incarcatura emotionala. Cu cat este mai multa emotie intr-o poeste, cu atat devine ea mai grea si mai impenetrabila. Astfel povestea nu mai este privita ca atare (doar un simbol ce indica adevarul), ci este luata drept realitate.
Cand sunteti complet prinsi in miscarea gandirii si a emotiei ce o insoteste, nu mai este posibil sa faceti pasul in afara deoarece nici macar nu stiti ca exista un afara. Sunteti captivi filmului sau visului vostru, captivi in propriul rai/iad. Pentru voi aceasta este realitatea si nicio alta realitate nu este posibila. Iar in ceea ce va priveste, reactia pe care o aveti este singura posibila.

Daca nu raspunzi inconstientului asa cum isi doreste, nu reactionezi, nu confirmi realitatea povestii lui, nu-i hranesti mintea cu si mai multe ganduri, nici corpul-durere cu si mai multa emotie. Astfel ii permiti sa traiasca experienta momentului, oricare ar fi fost ea, si reusesti acest lucru prin lipsa de interferenta, lipsa actionarii. A fi prezent are intotdeauna un efect infinit mai puternic decat orice ar putea fi spus sau facut de cineva, desi uneori din prezenta se nasc unele cuvinte sau actiuni.
De aceea, cand transmiti doar mesajul, trezirea poate avea loc mai usor.
Mintea generatoare de ganduri nu poate intelege Prezenta si de aceea o va interpreta gresit. Va spune ca esti nepasator, distant, ca nu ai compasiune, ca nu esti in relatie. In realitate esti in relatie, dar la un nivel mult mai profund decat cel al gandirii si emotiei. De fapt, la acest nivel apropierea este autentica, comuniunea este adevarata si trece mult dincolo de relatie. In linistea Prezentei simtiti esenta fara de forma (si fara de forma mentala si emotionala) in voi si in celalalt ca si cum ati fi una. Numai cunoscand unitatea pe care o formati impreuna cu celalalt iubiti cu adevarat, va pasa cu adevarat, nutriti compasiune adevarata.

ioan cezar 06.05.2011 04:34:08

Citat:

În prealabil postat de Claudiu_Zel (Post 358868)
totul tine de vointa ta ... cred ca e clar ... si nu e nimic de discutat ...

Dimpotriva, abia acum incep discutiile, pentru cine e dispus sa inteleaga cat e de falsa afirmatia "totul tine de vointa ta".
In fine, iti respect opinia si nu mai intervin pe aceasta tema.
Succes in cele bune!

Doriana 06.05.2011 09:26:20

Citat:

În prealabil postat de Tangun (Post 359068)
De ce in toata discutia, pui asa mult accentul pe mine sau ceea ce sunt eu? De aceea nu intelegi ca adevarul e in tine. .

Eu stiu ca adevarul este in mine, prin Hristos. Nu asta este miza discutiei.
Insa dvs lansati niste idei. Dvs sunteti produsul acestor idei. Spuneti ca vi s-au revelat. Eu spun ca in mare parte le-ati auzit de la altii mai carismatici si vi le-ati insusit, devenind produsul mintii lor "exterioare". Imi spuneti sa le experimentez; in mare parte cunosc aceste idei, cum am mai spus; si le-am experimentat. Insa eu vreau sa vad ce au facut aceste idei din dvs; rezultatul lor. Va asteptati ca oamenii sa va creada pe cuvant fara sa vada efectul celor spuse de dvs?
Iisus nu a transmis mesajul mantuirii din cer; a venit pe pamant si le-a dat oamenilor un exemplu practic de traire cu Dumnezeu. Le-a demonstrat practic ca Ii pasa de ei si va face orice ca sa-i mantuiasca. Nimeni nu poate pretinde sa fie ascultat atat timp cat nu este gata sa ofere mai mult decat vorbe.

Si acesta este subiectul pe care il tot ocoliti: rezultatul credintei dvs. La ce fel de fapte duce aceasta credinta? Cu ce ii va ajuta pe altii? Cu ce va ajuta pe dvs, afara de o traire mistica expansiva? Compasiunea de care vorbiti, cum se manifesta in exterior? Si chiar as vrea raspuns la aceste intrebari. Daca vreau niste idei citesc o carte. Dar am ales sa vorbesc cu o persoana...cred...

Tangun 06.05.2011 13:15:10

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359095)
Si acesta este subiectul pe care il tot ocoliti: rezultatul credintei dvs. La ce fel de fapte duce aceasta credinta? Cu ce ii va ajuta pe altii? Cu ce va ajuta pe dvs, afara de o traire mistica expansiva? Compasiunea de care vorbiti, cum se manifesta in exterior? Si chiar as vrea raspuns la aceste intrebari. Daca vreau niste idei citesc o carte. Dar am ales sa vorbesc cu o persoana...cred...

Ca sa poti intelege mai bine, trebuie sa vezi ca nu incerc sa introduc niciun fel de credinta. Nu incerc sa explic o noua credinta, sau sa aduc o noua religie, pentru ca nu trebuie sa ai nicio credinta cu privire la ceea ce esti, pentru ca deja esti ceea ce esti: fiinta. Este important sa iti ridici constiinta astfel incat sa constientizezi ceea ce esti. Toate, in afara de fiinta ta, sunt trecatoare, inclusiv orice credinta despre cine esti sau crezi ca esti. Masura reala a deplinatatii, a desavarsirii omului, este masura dumnezeirii lui. Ca sa poti ajunge la mantuire, intregire/implinire, trebuie sa fii constient de faptul ca destinatia, capatul drumului, finalitatea este existenta proprie dumnezeirii. Constiinta acestei masuri a desavarsirii echivalente cu masura Dumnezeirii te elibereaza.
Apoi, ca sa intelegi mai bine faptul ca nu e o traire mistica ci o stare normala a fiintei, trebuie sa te adancesti si mai mult in interior. Care este rezultatul? In acest fel, aceasta constiinta, te ajuta sa faci pace cu tine, lucru vital de necesar inainte de toate si inainte de toti. Nu poti face pace cu ceilalti daca nu exista pace in tine. Judecarea, condamnarea si negarea celorlalti (a aproapelui) vine de la faptul ca nu exista pace in tine. Nevoia de a detine "credinta mea" in opozitie cu "credinta celuilalt", vine de asemenea din nelinistea ta interioara. In tine nu s-a instalatat inca pacea. Ceea ce numesti "traire mistica expansiva", este efortul depus, munca mea pentru a-mi aduce pacea in interior. Odata ce ai realizat pacea cu tine, faci loc pentru Fiinta. Nimic nu este mai necesar decat pacea interioara. Apoi, actiunile exterioare vin de la sine, cu adevarat bune pentru ca intrand in contact cu Fiinta, impartasesti aceasi fiinta cu toti ceilalti si cu toate situatiile exterioare. De abia atunci ii puteti ajuta si pe altii cu adevarat, sa intre in contact cu ceea ce sunt - fiinta - si sa scape de identificarea cu mintea duala, care nu stie decat sa judece, si prin care nu poate exista pace. Ca sa poti ajuta cu adevarat pe ceilalti, este necesar ca mai intai sa muncesti cu tine insuti, sa aduci pacea in tine.
Cel care esti este intotdeauna o lectie mult mai importanta si cu o putere de transformare mult mai mare decat ceea ce spui, chiar mai importanta decat ceea ce faci.
Mai mult, recunoscand primatul Fiintei, si astfel lucrand la nivelul cauzei, compasiunea asupra celorlalti se va putea manifesta simultan la nivelul actiunii si al efectului, alinand cu adevarat suferinta ori de cate ori te intalnesti cu ea. Cand un om flamand, iti va cere o bucata de paine si ai una, ii vei da si lui. Dar in timp ce ii dai painea, chiar daca interactiunea este foarte scurta, ceea ce conteaza in realitate este impartasirea Fiintei, pentru care painea este doar un simbol. Prin ea are loc o vindecare profunda, in acest moment nu mai exista un om care da si unul care primeste, ei sunt una.
In acest fel iti dai seama ca toate relele sunt efectul inconstientei, nu a diavolului, si puteti reduce aceste efecte ale inconstientei, dar nu le puteti elimina daca nu eliminati cauza lor. Adevarata schimbare are loc in interior, nu in exterior. Daca vreti sa schimbati lumea, intr-o lume mai buna, incepeti inainte cu voi.
Daca doriti cu adevarat sa ajutati pe ceilalti, sau sa alinati suferinta lumii, acesta e un lucru foarte nobil, dar amintiti-va sa nu va concentrati numai asupra exteriorului; altfel veti avea parte de frustrare si disperare. Fara o profunda schimbare la nivelul constiintei, suferinta umana este un put fara fund. Nu lasati compasiunea sa devina unilaterala. Empatia cu durerea sau lipsa unei persoane si dorinta de a ajuta trebuie sa fie echilibrate de o constiinta profunda a naturii eterne a vietii si a naturii iluzorii a tuturor durerilor. Lasati pacea interioara sa invadeze tot ceea ce faceti si veti functiona simultan la nivelul efectului si al cauzei. Dupa ce ati adus pacea inauntrul vostru (si aceasta o veti face, dar nu prin gandire), veti putea trai o companie placuta chiar daca sunteti singuri, sau veti interactiona si cu ceilalti la fel de placut si uman. Nu numai ca nu va mai conta din ce religie face parte celalalt, dar veti putea accepta ca fiecare cult religios are partea lui de adevar, un adevar relativ la Adevarul absolut: Fiinta vie. Astfel vom reusi sa dam nastere unor relatii autentice intre toti oamenii, unei lumi mai bune.

Doriana 06.05.2011 14:01:13

Citat:

În prealabil postat de Tangun (Post 359158)
. Constiinta acestei masuri a desavarsirii echivalente cu masura Dumnezeirii te elibereaza.

Pe dvs v-a eliberat? Suteti un om mantuit de pacat [sau eliberat de karma, iluzie, etc]?

Tangun 06.05.2011 14:28:21

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359168)
Pe dvs v-a eliberat? Suteti un om mantuit de pacat [sau eliberat de karma, iluzie, etc]?

As putea spune 70% din mine este pace. Restul de 30% este responsabilitatea noasta a tuturor, sa facem pace in noi si cu celalalt. Altfel, intotdeauna va fi nevoie de un sacrificiu. Cu alte cuvinte, daca nu asternem pacea in noi insine si cu fiecare, vom avea nevoie de un nou Hristos sacrificat. Acel 30 % de pace il putem realiza doar impreuna cu toti. In felul asta "si mielul si lupul, si leul si caprioara vor sta drepti unul langa altul, si vor trai in armonie" pe noul pamant.

Doriana 06.05.2011 15:19:39

Citat:

În prealabil postat de Tangun (Post 359172)
As putea spune 70% din mine este pace. Restul de 30% este responsabilitatea noasta a tuturor, sa facem pace in noi si cu celalalt. Altfel, intotdeauna va fi nevoie de un sacrificiu. Cu alte cuvinte, daca nu asternem pacea in noi insine si cu fiecare, vom avea nevoie de un nou Hristos sacrificat. Acel 30 % de pace il putem realiza doar impreuna cu toti. In felul asta "si mielul si lupul, si leul si caprioara vor sta drepti unul langa altul, si vor trai in armonie" pe noul pamant.

E frumos ca aveti pace. Insa eu nu asta v-am intrebat. Eu v-am intrebat daca sunteti mantuit. Mantuirea [iertarea pacatelor] inseamna eliberarea de sub consecinta negativa a faptelor noastre trecute, preznte si viitoare. E lucrul cel mai important care poate exista. Fara el, degeaba pace, degeaba iubire cosmica. Iar mantuirea nu se masoara in procente. Ea este sau nu este. Deci, au reusit invataturile acestea sa va duca la mantuire?

HoratiuM 06.05.2011 17:39:01

Povești, crini, logică și indiferență

Citat:

În prealabil postat de Tangun (Post 358755)
Asa cum nu intelegi tu ceea ce te leaga pe tine de toti: Viata. Cine te desparte? povestea ta.

P.S. Ai vazut vreodata pasari deprimate, sau care poarta ura fata de alte pasari? Sau crini care se contrazic cu alti crini? Nu, si totusi crinii infloresc. Observa-le, ca ai multe de invatat de la ele.

Pe tine, în schimb, te desparte de adevăr propria ta lipsă de logică. Adică eu nu înțeleg că pe mine mă leagă ceva de toți, dar tu, marele inițiat, ai înțeles lucrul ăsta. Cum așa? Păi, nu e evident că doar pentru că așa ai decretat tu? Pentru că nu e evident că ceea ce ai decretat tu a și venit, deja, de Sus, de la Dumnezeu Însuși?... — Dacă nu există deosebire, atunci între mine și tine nu se poate face nici o diferență și nu mai are rost să mă contrazici, dacă tu asta crezi, întrucât, din punctul tău indiferent de vedere, eu am tot atâta îndreptățire în ceea ce spun ca și tine.

Și ai înțeles că nu există decât identitate, fără nici un fel de diferență, dar tocmai te-ai folosit de diferență ca să proclami lucrul ăsta. Știi, diferența nu înseamnă ură și nici izolare sau schizofrenie. Dar cum nu ai prea studiat nici filosofia ca să vezi întreaga omonimie a termenului (omonimia se bazează iarăși pe diferență), după cum nu ai prea studiat nici logica, nu ai avea de unde să știi atâta lucru. Poate vei lua lecții, în schimb de la ceva păsări deprimate sau de la crinii câmpului despre care Hristos spunea că sunt mai bine îmbrăcați decât Solomon, cel în pielea căruia pari să vrei să intri. Dar nu încapi din cauza autosuficienței.

HoratiuM 06.05.2011 17:53:01

Nirvana, mântuirea și alegerea

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 358803)
Mantuire prin Nirvana ??
Atunci la ce bun a mai venit Hristos, la 6 secole dupa Buddha ??

Mantuire prin Mahomed ??
Atunci Hristos nu e cine zice EL insusi ca e, ci doar cine zice Mahomed ca este Iisus: un profet ca altii, dar in nici un caz mai mare decat marele profet Mahomed...

Povestea e tendentioasa; dar de ar fi numai atat !!

De fapt, e anti-hristica.

Păi, dacă Sf. Pavel spune în Romani 2:14-16 că Neamurile au scrisă Legea în inimile lor și că, deci, deși n-au auzit de Hristos, ele vor răspunde la Judecată după normele inimii lor și vor putea, în consecință, să se mântuiască doar prin atât (Romani 2:12 și 2:13), atunci îți întorc întrebarea: „La ce a mai venit Hristos la atâtea sute de mii de ani după primul om care a existat cu Legea în inimă și se va fi putut mântui prin aceasta doar?”

Complicată logica asta, așa-i? Dar hai să mergem mai departe. Să-i vedem pe evrei. Să-i vedem pe Avraam, pe Israel, pe Iosif, pe Moise, pe David, pe Solomon — ei erau într-o situație încă și mai bună, ba chiar privilegiată de vreme ce legea lor a fost dată de Dumnezeu Însuși. S-au mântuit ei toți, aceștia sau nu? S-a mântuit Moise? Dar Avraam? Evident că da (Luca 16:19-31). Nu le era destul această lege pentru a se mântui? Se pare că nu. Se pare că Hristos trebuia să vină oricum. Dacă în Nirvana, după tine, nu e mântuire și e nevoie de Hristos, iată că la evrei era mântuire — dar și aici e nevoie de Hristos. Deci criteriul tău s-a năruit.

Și atunci ce înseamnă asta? Înseamnă că mântuire există oricum, în principiu, în orice cultură (sau, măcar, în marea majoritate). Dar, cu toate acestea, Hristos trebuie, totuși, să vină. Cum așa? De ce mai este El necesar? Simplu, pentru că El este condiția de posibilitate a mântuirii prin orice cultură. Pentru că El aduce mântuirea nu aici pe pământ — altfel nu am mai muri, ci am trăi în Rai — ci în Cer. Fiecare cultură are Legea în ea însăși sub o formă sau alta, căci Legea se dă în multe feluri (Legea în sine, așa cum este ea cu adevărat, este în Cer, nu pe pământ; astfel că fiecare cultură întruchipează o înfățișare din infinitele înfățișări pe care Legea infinită le are). Însă Cel Care face eficientă Legea în Cer, factual și obiectiv, pentru orice fel de cultură particulară și istorică de aici de pe pământ, este Hristos. Abia atunci Legea fiecărei culturi își revelează universalitatea pe care o conține (dacă și atâta câtă o are) și este, prin aceasta, făcută în această deplinătate părtașă la mântuire.

Dacă ai fi un fel de creștin înainte de Hristos și ai crede în Hristos înainte de venirea lui (așa cum au cunoscut, în chip minunat, aceste lucruri David sau Moise sau Ilie sau dreptul Simeon), ai avea nevoie de venirea concretă, întrupată a lui Hristos sau nu? Evident că da. Prin urmare, nu e destul să crezi în El și să ai Legea, e nevoie și ca El să vină cu adevărat, concret. Atunci între a crede în venirea lui Hristos, în El și în Legea pe care El o plinește, pe de o parte, și venirea Lui efectivă, pe de alta, este o anumită diferență. Datorită acestei diferențe este posibil (și nu doar posibil) ca și alte culturi să se împărtășească de Lege, adică de Cuvânt, fără să știe, adică fără să cunoască în adevăr nemijlocit dogmatica și Crezul, de pildă. După cum un om din afara creștinismului Îl poate purta în inimă pe Dumnezeu fără să fi auzit vreodată de Hristos sau de Sfânta Treime. („Dacă deci cel netăiat împrejur păzește poruncile Legii, netăierea lui împrejur nu i se va socoti ea ca o tăiere împrejur?” Romani 2:26)

Să nu uităm că Dumnezeu îi poate scoate pe fiii lui Avraam și din pietre, Casa Tatălui are multe locașuri, iar Duhul suflă unde vrea. Dacă vei condamna tot ce se află în afara creștinismului „oficial”, adică vreo câteva miliarde bune de oameni care, datorită accidentelor biografice, pur și simplu nu au apucat să audă de Hristos ori n-au înțeles cine e Hristos și ce e creștinismul, atunci transformi această religie într-o sectă a câtorva „aleși” (pe sprânceană...) care promovează nimic altceva decât fervoarea fanatică și vindicativă a unor „mântuiți la rețetă”. Dacă-ți plac rețetele, însă, nu e nevoie să fii creștin. Poți să te faci bucătar sau farmacist. Și atunci poți să-ți prepari singur și liniștit, vorba lui Moș Teacă, „tocana particuleră” sau îți poți înghiți netulburat hapurile cu doftoriile pe care ți le-ai mântuit ca să pleznești de „sănătate”. Îți poți face un „restaurant” doctrinar sau o „farmacie” ideologică de unde să-ți proferezi și promovezi „marfa” atestată cu ștampila „ministerului igienei mântuirii" care-ți va fi aprobat toate formele. Și așa ai să devii stăpân peste imperiul formal al diplomelor și hârțogăriilor duhului. Adică un birocrat de duhuri care va putea să catalogheze orice idee după conformitate sau lipsă de conformitate, crezând că face cu fiecare catalogare câte o vorbă de duh (Vezi, Romani 2:27-29).

Într-o astfel de ipostază nu știu, zău, cine este „mai antihrist”. Cel care vrea să-i condamne pe toți la iad pentru că el are "certitudini" sau cel care mai degrabă ar vrea să mântuiască pe cât mai mulți pentru că știe că adevărul se dă în istorie în mai multe feluri?

Se va ridica, apoi, poate întrebarea privitoare la rostul de a mai urma religia creștină dacă este mântuire și în altă parte. Păi, e destul de simplu, dacă avem curajul să judecăm. Diferența și asemănarea creștinismului cu celelalte tradiții sunt precum diferența și asemănarea dintre doi constructori de case: amândoi pricepuți, dar unul fără școală și care construiește după intuiție, după simț; celălalt, care construiește după știința arhitecturii și toate regulile ei. Cel care merge după reguli greșește mai puțin, cheltuiește mai puțin și construiește case mai mari, mai frumoase și mai valoroase. Cel care construiește după simț, greșește mai mult, are cheltuieli și tulburări mai multe, construiește case mai mici, mai puțin frumoase și mai ieftine.

Dacă vrem o casă, ideal este să apelăm la cel care are cunoștințe de arhitectură. Dacă suntem, însă, mai săraci, ne mai mulțumim și cu celălalt, care construiește mai ieftin. Așa că totul ține de „averea moștenită” și de „puterea de cumpărare” (adică de bogăția sau sărăcia spirituală). Singura condiție este ca și cel mai ieftin să aibă case trainice, de încredere, chiar dacă mai mici și mai urâte.

Însă, cel mai bogat trebuie să se îndure și de cel mai sărac: săracul numai atâta poate, nu știe să aleagă o cale mai înaltă, mai aproape de desăvârșire. Dar, dacă bogatul se uită cu dispreț la sărac și îl osândește chiar, atunci el însuși se arată ca sărăcit și trădător al averii pe care a primit-o, căci a primit-o ca să se bucure de ea împreună cu ceilalți, iar nu ca să spună că toți cei care s-au născut mai săraci (cu Duhul) vor merge la groapa de gunoi și vor fi îngropați acolo.

Atunci singurii care vor muri săraci sunt cei cărora li s-a arătat că pot să se îmbogățească și chiar au avut șansa asta, dar au refuzat-o. Dar nici pentru ei nu e sigur dacă nu cumva există un fel de... „ajutor social” (Vezi Luca 16:1-12).

Așa că eu nu m-aș grăbi să damnez pe cei care nu sunt creștini.

N.Priceputu 06.05.2011 18:16:23

Magistral!

HoratiuM 06.05.2011 18:19:24

Și alte considerații

Și mai sunt niște considerații.

Noi nu putem spune cine se mântuiește și cine nu pentru că nu suntem Dumnezeu, nu avem acces la toate faptele unui om și nici la judecata absolută prin care să tranșăm oamenii până la esența ultimă a sufletului lor din fiecare gest. Or, un om se poate mântui, după ce a fost ticălos toată viața, chiar și în ultima lui secundă de suflare dacă s-a pocăit.

Apoi, între ceea ce suntem fiecare dintre noi în calitate de persoană, adică de arhetip sau de principiu ce conține toate posibilitățile de actualizare ale sufletului nostru, și aceste actualizări concrete însele, există anumite raporturi. De pildă, eu pot fi mântuit în principiul meu de posibilitate, în arhetipul meu, chiar dacă ceea ce eu am actualizat din acest principiu a căzut sub pierzanie.

Arhetipul meu înseamnă persoana, adică acel model care ni s-a pregătit fiecăruia în Cer și după care suntem noi în această viață ca oameni empirici (I Corinteni, 3:15).

N.Priceputu 06.05.2011 18:55:07

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359214)
Apoi, între ceea ce suntem fiecare dintre noi în calitate de persoană, adică de arhetip sau de principiu ce conține toate posibilitățile de actualizare ale sufletului nostru, și aceste actualizări concrete însele, există anumite raporturi. De pildă, eu pot fi mântuit în principiul meu de posibilitate, în arhetipul meu, chiar dacă ceea ce eu am actualizat din acest principiu a căzut sub pierzanie.

Ați putea să explicați mai pe înțeles? Se mântuiește ceea ce aș fi putut eu fi dar n-am devenit? Credeam că mă mântuiesc în măsura în care actualizez prin viața pe care o trăiesc acest arhetip, această chemare a mea. Acum sunt confuz. Ajutați-mă!

HoratiuM 06.05.2011 21:00:15

Stâlpul și Temelia Adevărului

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359220)
Ați putea să explicați mai pe înțeles? Se mântuiește ceea ce aș fi putut eu fi dar n-am devenit? Credeam că mă mântuiesc în măsura în care actualizez prin viața pe care o trăiesc acest arhetip, această chemare a mea. Acum sunt confuz. Ajutați-mă!

Am ca referință cartea lui Pavel Florensky, Stâpul și Temelia Adevărului (trad. Emil Iordache, pr. Iulian Friptu și pr. Dimitrie Popescu, ed. Polirom, Iași, 1999), capitolul "Gheena" (pp. 135-167) unde este dezvoltată ideea mai mult intuitiv și referențial decât doctrinar și speculativ. Dar sunt trimiteri, după mine, foarte prețioase.

În speță: Platon, deja, făcea diferență între Nous (intelect contemplativ) și dianoia (intelect discursiv). În filosofia transcendentală germană se face diferența dintre eul transcendental și cel empiric (identificările acestea le-am făcut eu; nu apar la Florensky).

În creștinism (dar cu urme în cam toate culturile vechi, arată Florensky) se face diferență nu doar între suflet și trup, dar și între suflet (ca entitate pătimitoare și simțitoare unde avem nevoile, pulsiunile, emoțiile) și duh sau spirit (care este oglinda Divinității în noi). În I Corinteni 3:15 se face o referire misterioasă la o finală încercare "prin foc" a lucrării fiecăruia care va adeveri dacă lucrarea aceasta e trainică sau nu, dar că, dacă lucrarea va pieri, acela, totuși, se va mântui "dar așa ca prin foc"(!). Dar acela, simultan, "va pierde răsplata".

Vorbim, atunci, cred, despre faptul că în Cer noi suntem dați de Intelectul etern divin în integralitatea noastră ca Idee despre noi a Intelectului. Este, așadar, modelul fiecăruia pe care eul nostru individual trebuie să-l satisfacă, nu în sensul că Ideea ar avea vreo privație, vreo lipsă, ci în sensul că alteritatea creaturală hotărâtă din Eternitate a fost făcută pentru a se uni cu această Idee, deci, în speță, cu Dumnezeu Însuși.

Acum, eu cred că Eul nostru transcendental este reflecția de la nivelul creaturii a acestei Idei transcendente, iar Ideea transcendentă este temelia Eului transcendental (I Corinteni 3:11). (N.B. — Transcendent = increat, deci strict Dumnezeu; transcendental = suprasensibil, deci neempiric, dar creat: deci Sofia (Fecioara), Îngerii, Edenul, sufletul. Unde, creat = scos din Neant, de la inexistență determinată, la existență determinată.)

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Ideea are în Sine întreaga făptură, în toată perfecțiunea ei, din Eternitate. Dar făptura concretă diferă de Idee pentru că ea nu este din Eternitate — altfel am fi dumnezei după ființă. Deci, pentru a apărea făptura, e nevoie de o "suprimare" a lui Dumnezeu, un fel de retragere prin care Dumnezeu (care ocupă întregul "spațiu ontologic") să "lase loc" la ceva care să nu fie El Însuși din Eternitate. Când El "se trage la o parte", pentru că e Ființa absolută, nu mai rămâne decât Neantul, dar un Neant determinat, nu absolut, căci Neantul absolut e totuna cu Dumnezeu, deci s-ar fi revenit la El.

Acum, creatura e făcută, la început, perfectă, dar nu sfântă. Pentru că e perfectă, în ea nu există nici o lipsă, dar există posibilitatea lipsei, nu există păcat, dar există posibilitatea păcatului. Pentru a face voia lui Dumnezeu, creatura trebuie să accepte pe Dumnezeu, adică Adevărul — Hegel spunea că Adevărul este Întregul: adică unitatea identității cu diferența. Dar, pentru ca unitatea să fie reală, e nevoie ca și identitatea și diferența să fie reale. Prin urmare, realitatea creaturii ține de acceptarea Unității divine și a diferenței ontologice care o instituie pe ea, în calitate de creatură. Păcatul e atunci intenția de a șterge diferența ontologică — vizibilă la Lucifer, bunăoară, care a ajuns să se creadă Dumnezeu — fapt care calcă implicit în picioare și Unitatea divină.

La om, păcatul înseamnă tot ștergerea diferenței ontologice (asta e "călcarea Legii") prin aceea că prezența Nedeterminatului (a lui Dumnezeu) în determinare (creatură), prezență simbolizată prin copacii cunoașterii Binelui și Răului și a celui al Vieții, este "consumată" de către creatură ca și cum ar fi o prezență determinată.

N.B. — Unele exegeze au sugerat că expresia "cunoașterea Binelui și a Răului" este o expresie merismatică: o figură de stil care se folosește de perechi de elemente opuse pentru a da înțelesul de tot sau orice. Exemplu: "cu o falcă-n cer și una-n pământ", "vrute și nevrute". De altfel, în alte variante ale textului, se pare, expresia este "copacul cunoștinței", în sensul de "copac al conștiinței". Așadar, acest copac este cel care dă acces la cunoașterea a orice, deci a Totului. Or, Totalitatea nu e alta decât Dumnezeu Însuși. Cum, însă, în Dumnezeu Ființa și Neființa coincid, iar cunoașterea originară pe care o oferea Edenul și copacul în cauză era una în care subiectul cunoscător și obiectul cunoscut ajungeau să coincidă nemijlocit prin cunoașterea însăși, rezultă că această mâncare a fructului interzis poate fi foarte bine interpretată ca o interdicție de a încerca o cunoaștere a Totalității (a lui Dumnezeu), deci o unire cu Ea, cu de la sine putere de către o entitate determinată; însă, întrucât o astfel de entitate este încă pe dinafara Spiritului, nu poate experimenta din Unitatea absolută a Ființei și a Neantului decât exterioritatea: deci Neantul, adică moartea. Căci, care alt țel sau fruct mai prețios, mai gustos decât Dumnezeu există?! ("Gustați și vedeți că Domnul este bun.") Și atunci înțelegem pentru ce spunea Sf. Maxim Mărturisitorul că Întruparea trebuia, după planurile "fericite" ale Divinității, să aibă loc deja în Rai, iar nu în istoria empirică. Adică, dacă Adam și Eva rezistau ispitei de a încălca diferența ontologică prin încercarea de a se uni arbitrar cu Dumnezeu, ar fi urmat, se pare, Întruparea și unirea Divino-umană; abia apoi ar (am) fi putut să mănânce (mâncăm) din cei doi copaci (al Cunoașterii și al Vieții) fără pedeapsă sau interdicție: unirea ar fi fost desăvârșită pe dinăuntru, nu săvârșită pe dinafară și am fi experiat Ființa divină, nu Neantul divin. Deci viața veșnică, iar nu istoria.

Dar aici mai sunt câteva considerații. Anume faptul că, dacă garanția Absolutului e Unitatea, iar garanția Unității e realitatea alterității, a diferenței, atunci creatura a trebuit făcută în așa fel încât să nu fie posibilă decrearea ei, adică suprimarea diferenței ontologice dintre ea și Dumnezeu și resorbția în Unitatea de dinainte de Creație. Asta înseamnă că, pe lângă faptul că este determinată, creatura mai are un atribut fundamental: e indestructibilă prin ea însăși, prin chiar diferența ontologică ce îi stă la bază și o definește, e nemuritoare în esența ei, adică nu poate fi redusă la altceva, nu poate fi descompusă în altceva. Pentru că nu e alcătuită din altceva decompozabil: ea însăși este esența acestui altceva.

Ei, această indestructibilitate a creaturii înseamnă transcendentalitatea: primatul întregului asupra părții, a formei asupra materiei și unitatea lor ireductibilă. În urma păcatului, această unitate originară a fost dislocată: forma nu mai coincide cu materia, Eul transcendental nu mai coincide cu cel empiric. Până la urmă, această dislocare, această separare între cele două vizează o fază "terminală", în care separația să fie totală, fără rest — unde restul este tocmai urma instituirii indestructibile a creaturii. Când separația aceasta nu va mai avea rest, deci când indestructibilitatea însăși a esenței creaturii va fi atacată, pusă în chestiune, atunci se va viza însăși Limita ontologică ce stă ca bază a ei — deci, implicit, va fi vizat Dumnezeu. Atunci va fi momentul apocalipsis-ului, adică al descoperirii Limitei, al revelației Limitei: oamenii, prin păcatul lor, vor duce separația până la Limită de care se vor lovi, descoperind-o (deja îi dau târcoale).

Acum, ceea ce va fi testat prin foc, este materia: adică modalitatea prin care ne-am "informat" materia empirică pentru a o face să coincidă formei transcendentale. Dacă se va descoperi că nu coincide, va fi distrusă, căci, lipsită de unitatea transcendentală, îi va lipsi tocmai esența creaturii: indestructibilitatea. Ce se va mântui, însă? Se va putea mântui Eul transcendental, forma noastră din Cer care va putea fi confirmat ca formă a indestructibilității de Ideea divină a creației: adică dacă se va găsi în Eul transcendental păstrarea, păzirea Limitei ontologice.

Eul transcendental este totalitatea faptelor empirice concrete și posibile ale eului empiric; adică toate înfățișările pe care acesta le poate lua în istorie, indiferent pe care le ia, le actualizează, și pe care le ține neactualizate.

Viclenia este că, fără o formă transcendentală prezentă nemijlocit în el, eul empiric poate să vizeze încălcarea Limitei, adică își poate contrazice modelul, forma din Cer. Asta e ceea ce înțelegem prin liber arbitru, deci prin posibilitatea alegerii răului. Astfel că, de pildă, eul empiric al lui Stalin nu va intra în împărăție, dar forma transcendentală din care s-a individuat și desprins individul Stalin este mântuibilă.

Întreaga înțelepciune este de a ști dacă anumite activități ale eului empiric ar putea chiar să vizeze propria sa formă transcendentală și s-o anuleze în celelalte posibilități de actualizare: adică există păcate care să fie făptuite prin Eul transcendental însuși? Eu zic că e discutabil. Adam, când a păcătuit, era în forma sa transcendentală, dar forma sa transcendentală nu era pe deplin conștientă de sine, motiv pentru care a rămas o ființă mântuibilă după păcat. Lucifer, se pare, a păcătuit în varianta sa transcendentală având conștiința deplină a actului său, de aceea varianta receptă este că îngerii căzuți nu ar mai putea fi salvați.

Un om damnat definitiv ar fi cel care ar fi în situația lui Lucifer.

HoratiuM 06.05.2011 21:01:12

Stâlpul și Temelia Adevărului (continuare)

Ei, aici este încă o înțelepciune și mai adâncă, deoarece unii sfinți precum Sfântul Grigorie de Nyssa, sprijină ideea că, totuși, tainic, misterios până și entitățile cu păcate transcendentale vor fi, într-un fel sau altul, mântuite. Mă gândesc că soluția ar fi: dacă Eul transcendental este salvarea individului care și-a pierdut eul empiric, atunci, știu și eu?, pentru individul care și-a pierdut chiar Eul transcendental am putea concepe că salvarea este, în mod misterios, Ideea lui din Intelectul divin.

Să nu cumva să se înțeleagă că o astfel de mântuire ar putea să lase Eul neschimbat sau neatins. Dimpotrivă, o astfel de cernere și reinstituire a creaturii este cruntă și absolut traumatică. (Vz. Matei 24:51 sau Luca 12:46.)

În ce mă privește, aici eu îmi suspend judecata și îmi pun credința în Dumnezeu. Dacă e vreo cale posibilă pentru apocatastază (vezi I Corinteni 15:25-29), atunci să fie. Mie, unuia, știu că nu mi-ar părea rău.

catalin2 06.05.2011 21:03:01

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359220)

Mesajul lui Horatiu este gresit, din cauza lipsei unor informatii, e doar un exercitiu filozofic. Tu (dvs.) ii ceri sa te invete, e ca un fel de orbul conduce pe orb (scuze de comparatie, nu e ceva ironic).

HoratiuM 06.05.2011 21:15:42

Împăratul și țara orbilor

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 359257)
Mesajul lui Horatiu este gresit, din cauza lipsei unor informatii, e doar un exercitiu filozofic. Tu (dvs.) ii ceri sa te invete, e ca un fel de orbul conduce pe orb (scuze de comparatie, nu e ceva ironic).

Păi, dacă vrei și poți, fii tu chiorul nostru și arată-ne calea. Fă tu ceva mai mult decât un "exercițiu filosofic". Arată-ne adevărul și completează-ne informațiile lipsă. Altfel, vei rămâne un prestidigitator autoiluzionat care va crede că toți ceilalți sunt orbi pentru că se prefac că nu observă cum scoți cărțile pe mânecă. Sau o dai pe mânecă...

N.Priceputu 06.05.2011 21:24:04

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 359257)

În ce mă privește, poți spune că sunt orb, dar vreau să văd. Însă când afirmi că Horațiu e orb pe ce te bazezi? Eu i-am cerut cu sinceritate să îmi explice pentru că a demonstrat că înțelege mult mai multe decât mine. Cu lumina rațiunii, pe care și-a cultivat-o foarte bine. Nu e de disprețuit. E dar dumnezeiesc. Și mi-a făcut impresia unuia care știe foarte bine ce spune.
Dacă îl critici, de ce nu o faci punctual? Arată unde a greșit în raționamentul de mai sus.
Pe de altă parte, nu m-aș supăra deloc ca cel care mă luminează să fii tu.

catalin2 06.05.2011 21:32:23

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359208)
S-a mântuit Moise? Dar Avraam? Evident că da

Horatiu, nu ai scris in prezentare daca esti ortodox, sau de alta confesiune. Ai facut o constructie filozofica, bazata mai mult pe ceea ce ai inteles tu si mai putin pe ceea ce sustine crestinismul/ ortodoxia.
Dar e bine si asa, fiecare intelge cat are nevoie, nu e necesar pentru mantuire.
Asadar, nu pot analiza toate mesajele, pentru ca ar lua mult timp. M-am uitat acum (dupa ce am spus ca ai un diascurs filozofic) si am vazut ca esti pasionat si de filozofie (si de evolutionism sau n-am inteles eu bine?).
Multi filozofie moderni aveau conceptii diferite de crestinism, unii din ei fiind influentati de panteism, prezent in religiile orientale.
Asadar, nimeni nu s-a putut mantui inainte de venirea Mantuitorului (de aceea Il si numim asa pe Iisus). Asa sustin si ortodocsii si catolicii. Si cine are credinta si faptele dreptului Iov si ale altor sfinti din Vechiul Testament? Cum scrie in Biblie, dreptii erau trecuti in cartea vietii. Iisus, dupa ce a fost rastignit, S-a dus in Iad si a luat de acolo pe toti dreptii.

Prin lucrarea si jertfa Lui a venit harul in lume, har prezent in Sfintele Taine. Inceputul prezentei harului in om este Botezul.
In Biblie scrie ca cei ce nu au cunoscut Legea (sa nu ucizi, etc.), pot face din fire cele ale Legii, fara sa o cunoasca. Nu trebuie sa cunoasca Legea ca sa nu fie ucigasi, au o constiinta, omul nu a cazut de tot la Adam.
Dar Legea nu a adus mantuire nici pentru evrei, ci doar dupa venirea Mantuitorului si venirea harului in lume. Si in Iad si in rai sunt mai multe incaperi. Pot exista probabil si exceptii, sf. Tecla si Sf. Grigorie s-au rugat pentru niste pagani decedati si Domnul i-a mutat in Rai. Dar I-a spus sf. Grigorie sa nu se mai roage pentru paganii nebotezati care au murit.
Nu stim toate judecatile lui Dumnezeu, dar ce ni s-a relevat stim.

catalin2 06.05.2011 21:37:21

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 359262)
În ce mă privește, poți spune că sunt orb, dar vreau să văd. Însă când afirmi că Horațiu e orb pe ce te bazezi?

Scuze, n-am vrut sa arate chiar dur, doar ca zicala asta mi-a venit in minte. Eu cred ca e suficient cat stie fiecare daca e ortodox, daca dorim sa aflam mai mult e bine sa aflam de la preoti, sfinti, articole ortodoxe, etc. Adica din mai multe surse. Am dat si expicatia mea mai sus.

N.Priceputu 06.05.2011 21:51:12

Cândva mă temeam ca nu cumva, citind filosofie neconformă cu învățătura Bisericii, să-mi zdruncin convingerile. Am înțeles apoi că nu trebuie să țin la convingeri ca la un adevăr câștigat și care poate fi furat. Am înțeles că adevărul nu are cum să-mi fie dușman. Vreau ca eu să cunosc și să slujesc Adevărului, nu adevărul să-mi slujească mie. Am abandonat orice teamă. Cunoașterea mă transcende; nu trebuie decât să ajung la ea. Dogmele le văd ca pe reflexii ale adevărului în conștiințele Sfinților Părinți și ale noastre.
Nu poți rătăci decât depărtându-te de adevăr.
Da, poți fi înșelat, dacă nu ai niște repere clare. Dar dacă ești în Biserică, dacă ai Evanghelia și învățători luminați (Sfinții Părinți și marii teologi ai vremurilor noastre) care să-ți deschidă mintea, de ce te mai poți teme?
Poți spune că trebuie să cunoști doar lucrurile necesare pentru mântuire. Însă mintea omului, cum spunea parcă Calist Catafygiotul, e într-o necontenită căutare și nu-și poate astâmpăra setea decât în Dumnezeu cel nesfârșit, după al Cărui chip e zidită. Prin urmare, nu te poți opri. Spre Dumnezeu e o cale nesfârșită. În acest sens cred că dogmele nu sunt niște adevăruri închise în ele însele, ci niște porți deschise spre Dumnezeire, care îndeamnă la mai multă înțelegere, la o tot mai largă cuprindere.

dobrin7m 06.05.2011 22:27:30

Dumnezeu judeca oamenii dupa 4 legi. In functie de asta unii se mantuie si altii nu.
Intelegand bine aceste legi ti se deschide clar in fata si modul cum indianul din tribul x se poate mantui, evreul din vremea lui Moise , sau maurul din Noua Zeelanda.

Toata aceasta filozofie elucubranta ce am citit-o aici nu are nimic in comun cu drumul frumos si simplu pe care omul il are de facut pentru mantuirea sa.
Acesta este rugaciune si iubire de Dumnezeu si pazirea poruncilor sale. Fara abatare de la calea cea stramta , fara rataciri.

Si acum cele 4 legi expuse extrem de frumos de Parintele Cleopa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

Daca practicam rugaciunea neincetata cu siguranta nu ne va mai sta gandul la demonstratii filozofice ci doar la Iisus Hristos si la pacatele noastre si deci in consecinta la mantuirea noastra.

HoratiuM 06.05.2011 22:30:36

Până la Logos, e nevoie, totuși, de logică

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 359263)
Horatiu, nu ai scris in prezentare daca esti ortodox, sau de alta confesiune. Ai facut o constructie filozofica, bazata mai mult pe ceea ce ai inteles tu si mai putin pe ceea ce sustine crestinismul/ ortodoxia.
Dar e bine si asa, fiecare intelge cat are nevoie, nu e necesar pentru mantuire.
Asadar, nu pot analiza toate mesajele, pentru ca ar lua mult timp. M-am uitat acum (dupa ce am spus ca ai un diascurs filozofic) si am vazut ca esti pasionat si de filozofie (si de evolutionism sau n-am inteles eu bine?).
Multi filozofie moderni aveau conceptii diferite de crestinism, unii din ei fiind influentati de panteism, prezent in religiile orientale.
Asadar, nimeni nu s-a putut mantui inainte de venirea Mantuitorului (de aceea Il si numim asa pe Iisus). Asa sustin si ortodocsii si catolicii. Si cine are credinta si faptele dreptului Iov si ale altor sfinti din Vechiul Testament? Cum scrie in Biblie, dreptii erau trecuti in cartea vietii. Iisus, dupa ce a fost rastignit, S-a dus in Iad si a luat de acolo pe toti dreptii.

Prin lucrarea si jertfa Lui a venit harul in lume, har prezent in Sfintele Taine. Inceputul prezentei harului in om este Botezul.
In Biblie scrie ca cei ce nu au cunoscut Legea (sa nu ucizi, etc.), pot face din fire cele ale Legii, fara sa o cunoasca. Nu trebuie sa cunoasca Legea ca sa nu fie ucigasi, au o constiinta, omul nu a cazut de tot la Adam.
Dar Legea nu a adus mantuire nici pentru evrei, ci doar dupa venirea Mantuitorului si venirea harului in lume. Si in Iad si in rai sunt mai multe incaperi. Pot exista probabil si exceptii, sf. Tecla si Sf. Grigorie s-au rugat pentru niste pagani decedati si Domnul i-a mutat in Rai. Dar I-a spus sf. Grigorie sa nu se mai roage pentru paganii nebotezati care au murit.
Nu stim toate judecatile lui Dumnezeu, dar ce ni s-a relevat stim.

Nu am specificat care e credința mea pentru că nu cred că e relevant. Dacă tu crezi că asta e ceea ce contează într-o argumentare, atunci rătăcești. Dumnezeu nu se uită la fața omului, ci la inima lui. Dacă tu ții mai mult la etichete, atunci, v-am mai spus, fă-te rețetar. Fă-te ce vrei, doar nu mai clama că ai criterii creștine. Pseudo-argumentul tău e un paralogism numit "ad hominem" - valabil și în atacul tău la adresa filosofilor. Dacă un argument e valid, e valid pentru că apelează la o legitate obiectivă, transcendentă particularităților subiective ale unuia sau altuia. Dar, dacă nu suntem capabili să recunoaștem această obiectivitate (care, a propos, e baza credinței autentice), de ce să ne mai mirăm că nu suntem capabili să îi privim cum trebuie pe ceilalți?

În fine, din postările pe care le-am pus pe acest forum de vreo doi ani încoace, cine e curios și chiar vrea să vadă care sunt vederile mele, e pregătit să le citească până la capăt, iar nu să-l eticheteze pe cutare sau cutare după lecturi în diagonală. Și va putea să vadă care este credința mea - dacă e onest, atent și are o minimă inteligență. (Da, n-ai înțeles bine, nu sunt pasionat de evoluționism; sunt pasionat de știință, în genere, și sunt anti-evoluționist. Dar, ce să-i faci?, așa se întâmplă când citești în diagonală...)

Apoi, după ce-mi recunoști că nu mi-ai citit cu adevărat replicile îmi spui că am făcut o dezvoltare filosofică proprie, și nu sprijinită pe credința ortodoxă. Asta îmi spune multe. Îmi spune, de pildă, că habar n-ai de filosofie, dar o judeci; apoi, că nu prea pari să ai habar cu adevărat nici de dogmatică și de consecințele ei (filosofice sau nu).

Drept dovadă faptul că n-ai înțeles nici care a fost argumentarea mea în privința mântuirii. Pentru că, n'așa?, e mai ușor să citim în diagonală decât să ne batem cu adevărat capul să vedem ce a vrut preopinentul nostru să spună. Pentru că "ar lua mult timp".

Și mie îmi ia mult timp să dau răspunsuri unor oameni care nici nu se sinchisesc să le citească și să le înțeleagă, dar mă acuză.

Uite cum. Dacă vrei discuții serioase, vreau să văd bunăvoință și onestitate. Până atunci am să te las cu etichetele dumitale. Prin asta o să-ți fac un serviciu, căci vei fi într-o netulburată comoditate.

HoratiuM 06.05.2011 22:33:22

Oi rătăcite la păscut

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 359272)
Dumnezeu judeca oamenii dupa 4 legi. In functie de asta unii se mantuie si altii nu.
Intelegand bine aceste legi ti se deschide clar in fata si modul cum indianul din tribul x se poate mantui, evreul din vremea lui Moise , sau maurul din Noua Zeelanda.

Toata aceasta filozofie elucubranta ce am citit-o aici nu are nimic in comun cu drumul frumos si simplu pe care omul il are de facut pentru mantuirea sa.
Acesta este rugaciune si iubire de Dumnezeu si pazirea poruncilor sale. Fara abatare de la calea cea stramta , fara rataciri.

Si acum cele 4 legi expuse extrem de frumos de Parintele Cleopa:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm

Daca practicam rugaciunea neincetata cu siguranta nu ne va mai sta gandul la demonstratii filozofice ci doar la Iisus Hristos si la pacatele noastre si deci in consecinta la mantuirea noastra.

Dacă ai probleme cu "filosofia aceasta elucubrantă", prietene, există o grămadă de alte thread-uri pe forum și o grămadă de alte replici la thread-ul ăsta. Nu e cazul să vii să arăți cât de elucubrant ești dacă n-o înțelegi. N-ai dinți pentru mâncarea asta, ia înapoi sticla cu lapte și nu mă mai plictisi prin comentarii frustrate.

Tangun 07.05.2011 10:07:30

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359183)
E frumos ca aveti pace. Insa eu nu asta v-am intrebat. Eu v-am intrebat daca sunteti mantuit. Mantuirea [iertarea pacatelor] inseamna eliberarea de sub consecinta negativa a faptelor noastre trecute, preznte si viitoare. E lucrul cel mai important care poate exista. Fara el, degeaba pace, degeaba iubire cosmica. Iar mantuirea nu se masoara in procente. Ea este sau nu este. Deci, au reusit invataturile acestea sa va duca la mantuire?

Lasa viata sa te invinga; preda-te in interior in fata vietii si vei avea sansa sa traiesti pacea. Vei ajunge sa ii multumesti vietii ca ti-a oferit sansa sa mori inainte de a muri. Dupa ce te-ai abandonat interior in fata vietii, din tine nu mai ramane nimic altceva decat Viul. Caci vine o vreme cand filozoful isi doreste sa fie asemenea unui copil. Filozofia reprezinta fantoma chipului lui Dumnezeu in om. Aceasta trebuie sa moara in tine. Copilul reprezinta bucuria Vietii. Mintea este capcana timpului, de aceea ea are nevoie sa isi acorde timp. Cat mai mult timp. Iluzia mintii si mecanica filozofiei. Mintea nu se bucura doar judeca, intoarce pe toate partile, accepta, neaga, proiecteaza in trecut si in viitor, Mintea minte.
Atemporalul "Eu Sunt" la care facea referire Hristos este Viul din noi toti.
Dupa abandonare in tine nu mai ramane decat bucuria sincera(asemenea unui copil) ca esti viu, insufletit, atemporal. Si esti mantuit.

dobrin7m 07.05.2011 10:53:50

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359275)
Dacă ai probleme cu "filosofia aceasta elucubrantă", prietene, există o grămadă de alte thread-uri pe forum și o grămadă de alte replici la thread-ul ăsta. Nu e cazul să vii să arăți cât de elucubrant ești dacă n-o înțelegi. N-ai dinți pentru mâncarea asta, ia înapoi sticla cu lapte și nu mă mai plictisi prin comentarii frustrate.

Iisus Hristos nu ne indeamna sa fim "elucubranti". El ne indeamna sa fim simpli si iubitori de Dumnezeu. Iisus Hristos ne invata sa fim smeriti, si ne invata prin insasi smerenia Sa pe care a avut-o cat a stat pe pamant. Iisus Hristos nu ne-a predat filozofie, si nici nu a filozofat cu noi.
Asadar a filozofa doar ca sa aratam ca suntem superiori altora, in inchipuirea voastra, nu face decat sa va afunde in inselare mai mare. Si asta cu ajutorul mainii lungi a necuratului care se numeste mandria de sine.

"Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti cei ce plang ca aceia se vor mangaia.

Fericiti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul.

Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate ca aceia se vor satura.

Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui.

Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.

Fericiti facatoriii de pace ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema.

Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti veti fi voi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind, din pricina Mea.
Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi."

Ti-am reamintit cum ne indeamna Iisus Hristos sa fim . Nu vad un cuvant rau aici, nu vad nici filozofie, nu vad decat sfaturi intelepte, tu vezi altfel?

Dumnezeu sa iti ajute!

dobrin7m 07.05.2011 10:58:10

Of Doamne cata lume are creierii incalciti de neghinita.
Te rog Doamne ai mila de ei.

Doriana 07.05.2011 12:19:20

Citat:

În prealabil postat de Tangun (Post 359337)
Lasa viata sa te invinga; preda-te in interior in fata vietii si vei avea sansa sa traiesti pacea. Vei ajunge sa ii multumesti vietii ca ti-a oferit sansa sa mori inainte de a muri. Dupa ce te-ai abandonat interior in fata vietii, din tine nu mai ramane nimic altceva decat Viul. Caci vine o vreme cand filozoful isi doreste sa fie asemenea unui copil. Filozofia reprezinta fantoma chipului lui Dumnezeu in om. Aceasta trebuie sa moara in tine. Copilul reprezinta bucuria Vietii. Mintea este capcana timpului, de aceea ea are nevoie sa isi acorde timp. Cat mai mult timp. Iluzia mintii si mecanica filozofiei. Mintea nu se bucura doar judeca, intoarce pe toate partile, accepta, neaga, proiecteaza in trecut si in viitor, Mintea minte.
Atemporalul "Eu Sunt" la care facea referire Hristos este Viul din noi toti.
Dupa abandonare in tine nu mai ramane decat bucuria sincera(asemenea unui copil) ca esti viu, insufletit, atemporal. Si esti mantuit.

Deci nu sunteti mantuit. Calea pe care mergeti nu v-a dat mantuirea, insa ceva va impinge sa ne promiteti o mantuire pe care nu o aveti nici dvs. Multumesc, deja am gasit o mantuire mai mare, reala si palpabila, data de un Dumnezeu care nu minte, nu paraseste si cand promite ceva face.

Nu va riscati sufletul pentru niste idei care nu au mers niciodata, domnule Tagun. Chiar, ati observat ca aceste idei nu au mantuit niciodata pe nimeni? Sunt vreo cativa care se lauda ca au primit eliberarea, dar sa ii credem? Faptele lor nu o dovedesc. Si chiar daca ar fi adevarat, ei sunt un procent aproape inexistent din omenire.

Inca mai este o sansa si pentru dvs sa va mantuiti, domnule tagun. Lasati aburelile ezoterice, reveniti-va in fire si alegeti Adevarul. Nu va e frica sa recunoasteti ceea ce sunteti; Dumnezeu va asteapta asa cum sunteti, numai sa fiti sincer cu El si sa va recunoasteti mizeria in care va scaldati. Daca veti fugi intr-o lume imaginara, amagirea aceasta va va da o oarecare fericire cativa ani, insa, pe masura ce timpul trece, trezirea risca sa fie tot mai cruda. Hristos va poate da mult mai mult decat bucurie cosmica; va poate da Viata.

Dumnezeu sa va ajute!

HoratiuM 07.05.2011 14:04:31

Simplitate și simplism

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 359345)
Iisus Hristos nu ne indeamna sa fim "elucubranti". El ne indeamna sa fim simpli si iubitori de Dumnezeu. Iisus Hristos ne invata sa fim smeriti, si ne invata prin insasi smerenia Sa pe care a avut-o cat a stat pe pamant. Iisus Hristos nu ne-a predat filozofie, si nici nu a filozofat cu noi.
Asadar a filozofa doar ca sa aratam ca suntem superiori altora, in inchipuirea voastra, nu face decat sa va afunde in inselare mai mare. Si asta cu ajutorul mainii lungi a necuratului care se numeste mandria de sine.

"Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti cei ce plang ca aceia se vor mangaia.

Fericiti cei blanzi ca aceia vor mosteni pamantul.

Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate ca aceia se vor satura.

Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui.

Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.

Fericiti facatoriii de pace ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema.

Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca a lor este Imparatia cerurilor.

Fericiti veti fi voi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind, din pricina Mea.
Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri, ca asa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi."

Ti-am reamintit cum ne indeamna Iisus Hristos sa fim . Nu vad un cuvant rau aici, nu vad nici filozofie, nu vad decat sfaturi intelepte, tu vezi altfel?

Dumnezeu sa iti ajute!

Dumnezeu nu are nevoie să filosofeze pentru că El Însuși este Obiectul veritabil al filosofiei. Când Însuși Adevărul Se dă pe Sine în mod nemijlocit, evident că nu mai e nevoie de filosofie. Căci Dumnezeu e Scopul filosofiei, iar filosofia e calea; când Scopul e atins, calea nu-și mai află rostul. Dar, decât dacă nu cumva tu deja L-ai găsit pe Dumnezeu și stai de vorbă cu El Față către față, atunci mă tem că până atunci va trebui să suporți existența filosofiei.

Asta-i una.

A doua: toți marii Sfinți Părinți știau filosofie pe de rost - Sf. Dionisie Areopagitul, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Augustin, Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Ioan Damaschinul, Sf. Anselm de Canterbury, Sf. Grigorie Palamas, Sf. Toma d'Aquino etc. etc.. Cine ar fi putut să își bată capul să elaboreze întreaga doctrină privitoare la Trinitate, la diofizismul lui Hristos, la energiile necreate etc. dacă nu ar fi avut aparatul conceptual al filosofiei neoplatonice și aristotelice? A propos, știai că termeni precum cei de substanță, esență, prosopon, ipostas, homoousia, energeia etc. sunt luați din Aristotel și că Sfinții Părinți s-au bazat pe semnificația filosofică a acestor cuvinte pe care le-au preluat și, apoi, modificat, în anumite privințe, pentru a formula enunțurile dogmatice?

Nu cred că știai. E mai comod să rămâi la "simplitate".

A treia: ce e aia simplitate, pentru tine? Simplitatea divină? Păi, prietene, trebuie să te avertizez că Simplitatea Dumnezeiască nu e totuna cu simplitatea noastră. La Dumnezeu a fi simplu înseamnă identitatea absolută dintre opuși, dintre termenii contradictorii - ia să vedem ce fel de simplitate este asta pentru mintea noastră? Nu e nici o simplitate, ci, din punctul de vedere al rațiunii finite, omenești sau formale, dacă vrei, e nebunie pură; îți rupe mintea-n două, te face praf, îți crapă capul. Ia gândește-te: Dumnezeu e Unu și Trei în același timp și sub același raport! Ai auzit de principiile identității și al non-contradicției? Da, alea care se studiază la început, în clasa a IX-a, la logică? Și pe baza cărora funcționează gândirea noastră? Ei bine, află, prietene că dogma trinitară spulberă aceste principii, adică ne răstignește mintea noastră cea finită care nu poate accepta identitatea opușilor.

Ei, când o să atingi tu nivelul de contemplație în care Identitatea opușilor o să ți se pară firească, deci când ai să depășești complet rațiunea univocă umană, atunci să-ți permiți să vorbești despre "simplitate". Până atunci nu faci decât să confunzi Simplitatea cu naivitatea, adică Adevărul absolut cu o sumă de reducționisme infantile. Până atunci, lipsit total de accesul la semnificațiile reale și abisale ale Revelației (care nu sunt deloc simpliste, ci sunt totale, deci simplitatea lor e înspăimântătoare nu o sumă de culcușuri căldicele pentru mintea precupețelor și subretelor ca să le iasă bârfa când își pun zacusca pe iarnă), ai să tot crezi că filosofii nu fac altceva decât să-și etaleze mândria de sine arătându-și în închipuirea lor cât de "superiori" ar fi ei altora.

Vorbești de smerenie. Crezi că Totalitatea, adică Dumnezeu, ar putea fi temeiul tuturor celor ce sunt fără ea? Nu. Tocmai de aceea, și acela care într-adevăr vrea să cunoscă Adevărul cu adevărat nu își poate permite să se infatueze în propriile sale fantasme. E o chestiune de luciditate și onestitate aici. Ca să ai cunoașterea obiectivă a Adevărului, trebuie să devii obiectiv ca Adevărul, adică trebuie să încetezi să mai fii subiectiv, adică trebuie să încetezi să mai ai fantasme, narcisisme și infatuări. Ca să cunoști Totalitatea, trebuie să te dăruiești Totalității, să te livrezi Ei și să uiți complet de tine însuți. Aceasta e cunoașterea filosofică.

Atunci câtă smerenie se află în sufletul celui care crede că nu are nevoie să cunoască, a celui care crede că ceea ce știe deja îi este suficient? Cât de suficient se poate crede un astfel de om? Scopul final al filosofiei este acela de a contempla Adevărul, iar pentru aceasta filosofia trebuie să procedeze la numeroase proceduri și prevenții pentru a nu se înșela pe sine, ceea ce constituie întregul proces al cunoașterii. Cei care nu vor să cunoască și care cred că dacă-și flutură pe sub nas edificările simpliste ale impresiilor lor au atins absolutul, în mod evident, nu au nevoie de filosofie. După cum e foarte clar că nu mai au nevoie de nimic. Ceea ce își închipuie ei că ating în propria lor infatuare le e destul ca să se creadă compleți și edificați, lipsiți de tribulații și având "garanția" accesului "simplu", nu-i așa?, la o Scriptură sfătoasă și plină de cimilituri și snoave plăcute a fi citite seara la gura sobei.

Eu zic că astfel de oameni pot fi lăsați în seama lor înșile căci prețul adevărului lor e ieftin ca braga și religia nu trebuie să-și bată prea mult capul cu ei ca să-i mulțumească.

Depinde de tine dacă vrei să devii un astfel de om. Sau dacă ai intuiția că Adevărul trebuie să fie ceva mai prețios, totuși, și că merită mai mult efort decât ești dispus să-I cheltuiești. Depinde de tine dacă ai simțul acela ascuțit care îți șoptește la fiecare edificare ieftină că, dacă Adevărul Îl căutai, apoi ceea ce tocmai ți-a căzut pleașcă-n mână e totuși ceva câștigat prea ușor ca să nu te înșele. Ceva prea ieftin ca să fie Însuși Adevărul.

Adică depinde de tine dacă vrei să fii creștin cu adevărat și să nu-ți mai lași purtat cugetul de aparențe, să știi să deosebești între aparență și adevăr și să ai curajul să cauți adevărul. Nu să te oprești nemijlocit la primul lucru pe care-ți pică gustul și retina.

Dumnezeu să-ți ajute și ție să ai discernământ.

Tangun 08.05.2011 08:59:59

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 359363)
Deci nu sunteti mantuit. Calea pe care mergeti nu v-a dat mantuirea, insa ceva va impinge sa ne promiteti o mantuire pe care nu o aveti nici dvs. Multumesc, deja am gasit o mantuire mai mare, reala si palpabila, data de un Dumnezeu care nu minte, nu paraseste si cand promite ceva face.

Nu va riscati sufletul pentru niste idei care nu au mers niciodata, domnule Tagun. Chiar, ati observat ca aceste idei nu au mantuit niciodata pe nimeni? Sunt vreo cativa care se lauda ca au primit eliberarea, dar sa ii credem? Faptele lor nu o dovedesc. Si chiar daca ar fi adevarat, ei sunt un procent aproape inexistent din omenire.

Inca mai este o sansa si pentru dvs sa va mantuiti, domnule tagun. Lasati aburelile ezoterice, reveniti-va in fire si alegeti Adevarul. Nu va e frica sa recunoasteti ceea ce sunteti; Dumnezeu va asteapta asa cum sunteti, numai sa fiti sincer cu El si sa va recunoasteti mizeria in care va scaldati. Daca veti fugi intr-o lume imaginara, amagirea aceasta va va da o oarecare fericire cativa ani, insa, pe masura ce timpul trece, trezirea risca sa fie tot mai cruda. Hristos va poate da mult mai mult decat bucurie cosmica; va poate da Viata.

Dumnezeu sa va ajute!

De ce te simt ca un fel de bruta, sau atat de rigida? Ori as putea spune ca esti atat de negativa incat ai tendinta de a proiecta negativism si peste mine, sau sa atragi si pe altii in negativismul tau. Crede-ma, iti spun din toata inima ca nu te poti mantui pana ce nu te-ai eliberat complet de negativism. Nu poti avea acces la Viata cand exista negativism in tine. Ori mantuirea inseamna Viata in plinatatea ei. Spui ca eu (sau altii) nu ma mantuiesc pentru ca fac ce? sau ca nu fac ce? Nu tot Hristos e exemplul viu al vietii mele? Nu tot El este Cel ce mi-a deschis calea? Nu tot Dumnezeu este tatal meu? Daca eu urmez si invataturile lui Hristos, iau in seama si invataturile altor maestrii care desigur ca sunt bune de luat in seama pentru ca tot dreptatea te invata, atunci nu poti spune ca doar tu te mantuiesti decat daca esti plina de negativism. Lasati oamenii sa se apropie de Dumneze in felul lor pentru ca fiecare o face cel mai bine atat timp cat este o relatie autentica. Apropierea de Dumnezeu se face asa cum stie fiecare cel mai bine, in adanc launtric, si atunci este o relatie autentica, profunda. Crezi ca ai sa poti avea acces la viata vesnica daca in tine sunt pete de negativism? Nu. Mantuirea este viata in deplinatatea si bucuria ei. E de ajuns sa privesc cerul senin noaptea, si vad maretia, profunzimea si iubirea lui Dumnezeu, si a lui Hristos, si atunci imi dau seama ca tot ceea ce spui e un univers limitat al tau acoperit de negativism. Nu fii inchisa in carapacea mintii, deschide-te ca o floare sub cer, accepta-i pe toti in interior, si ai mai multe sanse la Viata.

dobrin7m 08.05.2011 11:36:26

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359398)
Dumnezeu nu are nevoie să filosofeze pentru că El Însuși este Obiectul veritabil al filosofiei. Când Însuși Adevărul Se dă pe Sine în mod nemijlocit, evident că nu mai e nevoie de filosofie. Căci Dumnezeu e Scopul filosofiei, iar filosofia e calea; când Scopul e atins, calea nu-și mai află rostul. Dar, decât dacă nu cumva tu deja L-ai găsit pe Dumnezeu și stai de vorbă cu El Față către față, atunci mă tem că până atunci va trebui să suporți existența filosofiei.

Asta-i una.

E mai comod să rămâi la "simplitate".

A treia: ce e aia simplitate, pentru tine? Simplitatea divină? Păi, prietene, trebuie să te avertizez că Simplitatea Dumnezeiască nu e totuna cu simplitatea noastră. La Dumnezeu a fi simplu înseamnă identitatea absolută dintre opuși, dintre termenii contradictorii -
.

Eu nu stau de vorba fata in fata cu Dumnezeu dar incerc sa invat de la Sfintii Parinti. iar ei ne spun: fiti simpli si lucrati poruncile Domnului.
Dar de unde stii ce inseamna a fi simplu la Dumnezeu? Ti-a spus chiar Bunul Dumnezeu ca simplitatea este identitatea absoluta dintre opusi, dintre termenii contradictorii?

Am incercat si eu vreo 20 ani sa filozofez si sa resping multe ca de, eram mare filozoaza, dar acum nu imi doresc decat iertarea Domnului pentru pacatele mele.

Iata acum o intamplare simpla despre cum judeca Dumnezeu in toate nu doar in simplitate.
``unui bătrân cu viață sfântă ce a stat mult timp în pustie și se ruga lui Dumnezeu să-i descopere judecățile Sale, i se arată un înger care îl întreabă: "Ce dorești?" "Vreau să știu judecățile lui Dumnezeu", zice sfântul. Îngerul îi răspunde: "Nu este om care să știe aceasta, dar pentru că m-ai rugat îți voi da niște exemple". Și îngerul l-a luat pe pustnic și după o zi de mers au ajuns la o gazdă. Au dormit noaptea, iar gazda i-a servit cu ce avea mai frumos, cu o tavă de argint. Au servit cele de pe tavă, iar la sfârșit, îngerul ia tava și o aruncă într-o prăpastie. Și au pornit mai departe. Au ajuns la o grădină foarte frumoasă. Au poposit lângă un izvor și stând la un loc mai ferit, văd un om bătrân care se așază și el. Apoi apare un călăreț care începe să-i ceară banii. Bătrânul nu întelege despre ce bani era vorba. Călărețul se înfurie și îl bate până îl omoară. Sfântul și îngerul au plecat mai departe. Au ajuns în cele din urmă la o casă părăsită, din care mai rămăsese un singur perete în picioare. S-au asezat să doarmă, iar îngerul, în loc să doarmă, a dărâmat complet zidul și l-a refăcut. Dimineată, părintele foarte neliniștit îl întreabă: "Ești înger sau ești demon? Ce înseamnă toate cele ce le-am văzut?" Îngerul răspunde: "Creștinii la care am înnoptat sunt evlavioși și au făcut multe fapte bune. Tava de argint era însă câștigată prin nedreptate. Și pentru ca să nu-și piardă plata faptelor bune și mântuirea, am luat tava de la ei. Bătrânul mort, în tinerețe a omorât pe cineva. Călărețul era stăpânul locului unde am poposit și urmărea hoțul care tocmai îi furase banii. Astfel, bătrânul a plătit cu viața sa uciderea făcută de el mai demult, ca să i se ierte din păcate. Iar în locul zidului părăsit a fost o casă foarte mare. Și ultimul din casa aceea a îngropat o comoară în zid, care era cât pe-aci să se surpe. Stăpânul de acum ar fi găsit comoara și ar fi trăit în nedreptate și răutate. Zidul făcut acum va dura până se va naște cineva care, găsind banii, îi va folosi într-un scop bun. Deci", i-a zis îngerul, văzând mirarea sfântului, "nu mai cerceta judecățile lui Dumnezeu, ci îngrijește-te de păcatele tale".
Parintele Ieroschimonah Stefan, Schitul Lacu Muntele Athos

dobrin7m 08.05.2011 12:02:39

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359398)
?

Nu e nici o simplitate, ci, din punctul de vedere al rațiunii finite, omenești sau formale, dacă vrei, e nebunie pură; îți rupe mintea-n două, te face praf, îți crapă capul. Ia gândește-te: Dumnezeu e Unu și Trei în același timp și sub același raport! Ai auzit de principiile identității și al non-contradicției? Da, alea care se studiază la început, în clasa a IX-a, la logică? Și pe baza cărora funcționează gândirea noastră? Ei bine, află, prietene că dogma trinitară spulberă aceste principii, adică ne răstignește mintea noastră cea finită care nu poate accepta identitatea opușilor.
.

Sa restabilim realitatea crestin ortodoxa , pe acest forum crestin ortodox.

``Omul a fost făcut după chipul lui Dumnezeu trebuind să ajungă până la asemănarea cu Dumnezeu, să fie asemenea cu Dumnezeu. I-a dat Domnul și putere să facă acest lucru, dar omul n-a înțeles de la început care era menirea lui, pentru că a venit vrăjmașul cu înșelăciunile lui și l-a îndepărtat de la calea cea dreaptă. Și atunci a trimis Dumnezeu pe Fiul Său pe pământ să arate oamenilor cum să ajungă asemenea cu Dumnezeu. Cum spune sfântul Ioan Evanghelistul că „cel care crede în Dumnezeu să facă cele ale lui Dumnezeu”. Și atunci a venit Iisus spunând: „Eu sunt Calea Adevărul și Viața”! Nu există altă cale sau învățătură! și nu compari învățătura lui Dumnezeu cu vreo învățătură omenească; acesta este sfântă, desăvârșită, este deplină, n-are nevoie de completare, nu-i lipsește ceva, n-are nevoie de schimbări sau adăugiri și trebuie crezută așa cum a lăsat-o Dumnezeu. Nu există alte adevăruri! Deci Dumnezeu, făcătorul cerului și al pământului, a iubit așa de mult lumea încât a venit pe pământ ca să scoată din nevrednicie și necaz pe om. Și atuncea învățătura Lui trebuie să aibă toată încrederea noastră și de aceea trebuie să ne-o împropriem și s-o cunoaștem cât mai bine.
Există bineînțeles diferite secte zise creștinești, care s-au îndepărtat de la învățătura cea adevărată a lui Dumnezeu, întunecați fiind de uneltirile vrăjmașului. Spun Sfinții Părinți, părinții mari ai Bisericii, că „dacă omul se abate de la viața cea bună, face greșeli, face păcate, atunci el de fapt deschide larg ușa diavolului. Și primul lucru pe care-l face diavolul când intră în om este să-i întunece mintea. Dumnezeu a dat omului minte și învățătură pe care dacă o păstrează va ști să deosebească binele de rău. Altfel diavolul îi întunecă mintea și omul nu mai înțelege ce e bine și ce e rău și după aceea vrăjmașul îi sugerează toate păcate posibile și toate răutățile. El nu mai poate săvârși binele fiind întărit în păcat și vrea să-l facă pe om cât mai vinovat în fața lui Dumnezeu, ca să se asigure că-l va dobândi pentru iadul său. De aceea lumea înțelege altfel lucrurile, sau chiar nu le înțelege defel.
Atâția ani de păcat fac ca răul să se încuibe în om, iar el devine rob al păcatului și își schimbă felul de a cugeta, de a vedea, de a înțelege. Așezarea minții lui făcută de Dumnezeu se strică și se modifică după formele păcatelor pe care le face. Omul pe dinafară rămâne om, fiindcă pe dinăuntru este chip al păcatelor pe care le săvârșește. Toate gândurile și cugetările lui sunt strâmbate după contururile păcatelor făptuite.
„Dușmanul omului, casnicii săi”! El este de pe acum rob și face ceea ce îi poruncește stăpânul său, moare de acum din viața aceasta, fiind arvunit nefericirii veșnice.``
Parintele Stefan Schitul Lacu

Iata cum Parintele Stefan ni-l dezvaluie pe Dumnezeu, pe Iisus Hristos si Duhul Sfant. Trinitatea minunata pentru care eu nu trebuie nici sa imi crap capul si nici sa ma fac praf ca sa o inteleg pentru ca o simt.

Imi pare rau pentru tine, dar de atata filozofie, ai devenit rob al mintii tale, minunandu-te mereu cat de bine gandesti cele adanci ale intelepciunii.
Eu nu vreau de cat sa fiu robul lui Dumnezeu si atat.
Dumnezeu sa te ajute sa cugeti, sa vezi si sa intelegi corect.

Paznica ploii 08.05.2011 12:23:04

Dobrin:
Povestirea aceea teologică nu aduce nimic als welcher,e doar o ipoteza karmică.
Ne este inimaginabil cum îl judecă Dumnezeu pe om,dacă ține seama de tentație,de slăbiciune or de un țel,or după ce spune omul .Uită-te la noi,dă citatele la o parte.Un om este otravă pentru celalalt.Puterea freudiană de a judeca în categorii indivizii este departe.

Horațiu:
Tu și un cu Dobrin,ca să ma exprim tradiționalist...parcă tu i-ai arunca mingea iar el în loc sa o arunce înapoi o bagă în sacoșă și aruncă un avion.Câtă vreme acesta va crede că creștinismul reprezintă adevărul atunci prin simplitatea sa de a-l percepe va crede că orice filozofie or știință ,abordare a ta despre el este falsă.Cauza e pierdută deja,nu încerca să îi mai „faci față”.

HoratiuM 08.05.2011 13:03:21

Citat:

În prealabil postat de Paznica ploii (Post 359602)
Horațiu:
Tu și un cu Dobrin,ca să ma exprim tradiționalist...parcă tu i-ai arunca mingea iar el în loc sa o arunce înapoi o bagă în sacoșă și aruncă un avion.Câtă vreme acesta va crede că creștinismul reprezintă adevărul atunci prin simplitatea sa de a-l percepe va crede că orice filozofie or știință ,abordare a ta despre el este falsă.Cauza e pierdută deja,nu încerca să îi mai „faci față”.

Aș fi renunțat de mult dacă nu aș avea aceeași convingere cu dobrin7m: Creștinismul cunoaște Adevărul. Numai că, spre deosebire de dobrin7m, eu încerc să privesc toate consecințele ce rezultă de aici. Nu doar pe cele care mi-ar fi comod să le observ. Cum ar fi, de pildă, faptul că Adevărul S-a dat în forme mai puțin clare, rectilinii și pure și în alte culturi unde trebuie, mai degrabă, să ajungi la el prin ghicire, prin interpretare. În nici una dintre ele nu este transparent, nemijlocit, răspicat și atât de dinamic formulat precum în dogmatica creștină, începând cu 325 și sfârșind cu 787.

N.Priceputu 08.05.2011 13:16:30

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359607)
Aș fi renunțat de mult dacă nu aș avea aceeași convingere cu dobrin7m: Creștinismul cunoaște Adevărul. Numai că, spre deosebire de dobrin7m, eu încerc să privesc toate consecințele ce rezultă de aici. Nu doar pe cele care mi-ar fi comod să le observ. Cum ar fi, de pildă, faptul că Adevărul S-a dat în forme mai puțin clare, rectilinii și pure și în alte culturi unde trebuie, mai degrabă, să ajungi la el prin ghicire, prin interpretare. În nici una dintre ele nu este transparent, nemijlocit, răspicat și atât de dinamic formulat precum în dogmatica creștină, începând cu 325 și sfârșind cu 787.

Mie, unuia, asta mi se pare una din cele mai frumoase mărturii de credință ortodoxă.

dobrin7m 08.05.2011 13:35:04

Citat:

În prealabil postat de HoratiuM (Post 359607)

Sa fie oare din aceasta cauza?
http://www.crestinortodox.ro/istoria...787-70574.html

dobrin7m 08.05.2011 13:43:55

Citat:

În prealabil postat de Paznica ploii (Post 359602)
Dobrin:
.Un om este otravă pentru celalalt.
”.

Nu ai cunoscut niciodata un om care sa fie odihna si pace pentru celalalt?
Imi pare rau pentru tine. Eu am cunoscut. Era un crestin ortodox adevarat care se ruga zi si noapte in chilia lui, si pentru mine, si pentru toti oamenii de pe pamant. Chiar si pentru tine cel ratacit prin casa diavolului care se numeste Nirvana.

Paznica ploii 08.05.2011 13:46:13

Dacă convingerea e aceeași,da ai dreptate,cum spunea Landsberg,filozoful probabil uneori gaseste mai multa iarba pe campia mediocritatii decat pe muntii goi ai inteligentei deci succes cu Dobrin7m!

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:23:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.