![]() |
Citat:
Mai bine sa recunoastem, ca discutiile de pe acest forum sunt purtate la un nivel relativ scazut, in nici un caz la nivel universitar. |
Pentru eugenb
Aveti dreptate in toate. Atata doar ca pentru mine este prea greu sa inteleg. Iertati-ma si rugati-va si pentru mine, ca sa nu-mi treaca timpul vietii acesteia in zadar!
Iar referitor la Pedagogie, promit ca voi incerca sa aprofundez. Multumesc si Domnul sa va rasplateasca dragostea de a-mi descide ochii. Dumnezeu sa va aiba in grija Sa! Pr. Gheorghe |
Citat:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=63&cap=17 Si intr-adevar "S-a intors lumea cu susul in jos", caci in mod normal un catolic nu ar trebui sa se bage intr-o discutie intre doi ortodocsi care au ceva de clarificat, ci ar trebui sa pastrez o oarecare si binevenita distanta; nu sa mai faca si pe moralistul... Sau e deformatie profesionala, domnule Erethorn?!? |
Citat:
Iertati-ma! |
Citat:
"Toate cele care există sunt sau create sau necreate; iar dacă sunt create, sunt negreșit și schimbătoare, căci existența acelora care a început prin schimbare va fi supusă cu siguranță schimbării, fie distrugându-se, fie schimbându-se în chip liber." . . . "Cele spirituale, adică îngerii, sufletele și demonii, se schimbă potrivit voinței libere, care crește sau se micșorează, fie în progresul în bine, fie în îndepărtarea de bine." (Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul editia de la Editura Patriarhiei,pagina 19,editia aparuta in anul 2005). |
Lui "Erethorn", "Scotianul", "Doriana" si altor useri interesati:
Eu nu am considerat ca as fi luat "in suturi" un Preot. Niciodata nu am considerat ca unui "om a lui Dumnezeu", merita sa-mi bat joc de credinta sa, dimpotriva ! Eu doar am facut cateva remarci despre modul cum inteleg eu ca persoana (individ, ins, etc.). Deci este vorba de modul cum ar trebui sa se poarte un Preot cu cei din jur, indiferent ca sunt credinciosi sau nu. Si am facut referire la PEDAGOGIE, pentru ca asta mi s-a parut mai "accesibila" unui Preot ca sa ma inteleaga. Dar se pare ca am dat gres ! Se mai intampla, eu sa pun baza pe o idee si celalalt sa nu o inteleaga, din simplul motiv ca nu stie despre ce vorbesc. Si pentru ca de cand ma stiu, eu am adresat Preotilor (cunoscuti sau nu) intrebarile (sau am remarcat ce nu-mi placea sau nu le intelegeam) care imi veneau in minte, indiferent daca ii convinea sau nu asta acelui Preot (indiferent de "gradul bisericesc" pe care il avea) nu o sa-mi schimb acest fel de a fi pentru ca unora nu le convine aceasta. Cred ca ati observat ca am evitat sa spun cu ce "grade bisericesti" am stat de vorba, pentru daca v-as spune ar insemna ca am dat in pacatul "laudatului" si nu prea am acest pacat (mai ales cand imi dau seama). Dar in schimb recunosc : sunt un pacatos care, uneori, mai fac si lucruri bune (asa cred eu - ca este adevarat numai Dumnezeu va sti la Momentul Adevarului).
Deocamdata, aceasta este explicatia mea, despre discutia avuta cu domnul Preot Gheorghe pana acum. Deci, nu caut sa-i scad prestigiul in fata celor care au INCREDERE in ce ii invata dansul. Asa ca ii rog pe toti userii care intamplator sau nu, intra pe acest topic, sa ia din ce discut eu cu domnul Preot Gheorghe, doar "invatatura buna" - care sa le fie de folos in viitor si nu cele care ar fi "gresite", dupa convingerea unuia sau altuia care nu au stiinta de unde a plecat aceasta discutie initial. |
Citat:
|
Am zis ca acei sufletele acelor copii au vointa libera (adica liber arbitru) si ei si nu stim cum vor progresa in bine sau se vor indeparta de bine in vesnicie.
|
Citat:
Subscriu la indemnul ce l-ati facut colegilor de forum, carora le cer iertare pentru ca am declansat o astfel de stare. |
Lui "Miha-Anca" :
Citat:
www.patriarhia.ro (textul fara adnotari) sau www.dervent.ro/biblia.php (text complet - dar totusi cu unele greseli pe care le-am semnalat). |
Citat:
|
Cum sa fie neortodoxa aceasta?
Chiar parintele Rafail Noica a facut o afirmatie referitor la liberul arbitru care ramane omului in vesnicie. Daca sufletelor le-ar fi fixata starea in care sunt la ce bun se mai fac pomeniri (parastase),la ce bun ne rugam pentru dansii,la ce bun se da milostenie pentru dansii ca acestea sunt foarte bine stiute in Biserica ortodoxa si cate mai sunt in Biserica ortodoxa referitoare la cei adormiti. Doar se stie foarte bine ca si imparatul Traian a fost mantuit (si nu era botezat ) la rugaciunea unui Sfant si aceasta e bine stiuta in Biserica Ortodoxa. |
Domnului Preot Gheorghe
Citat:
P.S. Pentru ca ati declarat ca activati in Techirghiol inseamna ca nu v-ar fi atat de greu ca sa faceti o plimbare la Manastirea Dervent (este in judetul in care locuiti) si puteti cere explicatii in legatura cu textul "Sfintei Scripturi" de care va tot spun eu (www.dervent.ro/biblia.php). |
E bine sa citati corect...
Citat:
Un posibil raspuns la intrebarea dumneavoastra ar fi : citarea corecta din scrierile Parintelui Cleopa: "144. Unde se afla sufletele copiilor avortati si care va fi soarta lor la judecata de apoi ? Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei, ca si dreptii Vechiului Testament, sau prin analogie cu vindecarile facute de Iisus Hristos la rugaciunile parintilor sau ale prietenilor. Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : " Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti " . Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor. In Pravila Bisericeasca a Arhimandritului Nicodim Sachelarie, cap. 178, citim urmatoarele despre acest lucru : " Pentru copiii avortati si care mor nebotezati nu se afla nicaieri invatatura, nici in Sfanta Scriptura, nici la Sfintii Parinti, fiindca viata oamenilor, atat a celor maturi, cat si a celor necrestini, este in mana Facatorului lor, care nu poate fi obligat sa descopere toata iconomia providentei Sale muritorilor, nici sa cunoasca ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Sau rasuna mereu in lume si cei ce aud au datoria sa raspunda, numai in masura de ei inteleasa si pentru ei data. De buna seama ca Dumnezeu nu pedepseste pe cei ce nu cunosc legile si mai ales pe copiii nebotezati. Ba, dimpotriva. El a creat pe om spre fericire si, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor vointa si putere in virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El ii fericeste pentru existenta lor, asa cum si ei Il lauda pentru aceeasi existenta nevinovatasi frumoasa creatiune naturala. Astfel, ei sunt randuiti la fericirea naturala a existentei, dar nu la cea a rasplatirii dupa merite, intrucat nu au fapte virtuoase " Citat din - Parintele Ilie Cleopa - Convorbirea a cincea -Despre casatorie, datoriile sotilor si copiilor Publicat pe site-ul sfaturiortodoxe.ro "Dupa cum spun unii sfinti parinti si cum ne invata Sfanta Biserica, sufletele copiilor morti nebotezati inainte sau dupa nastere, ca si cele ale celor avortati cu voie sau fara voie, nu pot intra in Rai, pentru ca nu au avut parte de Botez. Dar nu sunt nici in iad, caci nu au facut pacate. Sufletele lor se afla intr-un loc cu amurg, intre lumina si intuneric, si asteapta ceasul Judecatii de Apoi, cand vor sta la judecata in fata lui Hristos impreuna cu cei ce i-au ucis." Pr. Ioanichie Balan, (Calauza Ortodoxa in Biserica, vol.1) CATEHISM ORTODOX - INVATATURA DESPRE CREDINTA CRESTINA ORTODOXA „1. Botezul cu apa si prin Duh 2. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine,intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul). 3. Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina, fara voia lui, nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.” ( nu stiu daca se aplica si copiilor nascuti morti sau copiilor care au murit nebotezati) Dumnezeu sa ne ajute sa ne rugam cu iubire crestina pentru sufletele acestor copii si pentru parintii lor care au dat o astfel de jertfa. Dar sa nu uitam nici o clipa ca Dumnezeu, atat de mult a iubit lumea incat pe unicul Sau Fiu L-a jertfit pentru noi si a noastra mantuire. |
Citat:
Acum, cu ajutorul dumneavoastra am descoperit chiar aici pe site-ul Crestin-ortodox biblia in noua traducere si adaptare si intr-adevar nu e vorba despre o reeditare a bibliei, ci de o noua rastalmacire. Cum insa editia mai veche mi se pare cat se poate de inspirata si clara, o voi folosi in continuare oe aceasta, indiferent de concluzii sugerate mai sus privind nefolosirii noii editii. Va marturisesc: sunt socata! |
Citat:
Pana la Judecata Finala se pot produce schimbari in starea celor ce sunt deja plecati, dar nu prin propria lor alegere, ci prin alegerile pe care le fac membri Bisericii ce inca sunt in viata (rugaciune, fapta buna). Chiar si aceste schimbari nu cred ca trebuiesc privite ca schimbari totale, esentiale, pentru ca ele vor tine cont de Dreptatea lui Dumnezeu si astfel se vor baza, intr-o mare masura, pe un "potential" deja existent. Spre exemplu, daca la judecata la moartea persoanei, faptele sale sunt concludente spre osindirea acesteia, asa va fi. Dar faptele acestuia nu s-au incheiat in totalitate, pentru ca persoana respectiva este raspunzatoare si pentru toate urmarile faptelor ei (vezi greutatea pacatului ispitirii care este asa greu si pentru ca urmalile lui, in lant, pot ajunge peste generatii si pot afecta multime de oameni). Conform logicii dreptatii de abia la Judecata Finala, cand toata fapta va inceta, se va putea "trage linie" in mod corect. Atunci toti vor invia si vor fi judecati! Intre cele doua momente, judecata personala si cea universala, ramane un timp in care, pe de o parte faptele facute (si bune si rele) se scurg in mod continuu sub forma urmarilor lor (si astfel poate fi inteleasa acea miscare de care pomenea fratia ta), iar pe de alta parte membri Bisericii, din dragoste si grija pentru cei plecati deja pot cere de la Dumnezeu mila pentru sufletul lor, iar El va gasi modalitatea de a implini aceste rugaciuni, daca doreste. Asta poate fi (dar nu numai, intelepciunea si mila Lui sunt infinite) prin intreruperea lantului urmarilor unor fapte rele din timpul vietii astfel incat sufletul sa nu acumuleze, inca, greutate. Diavolul nu se va bucura si va face apel la dreptate acuzand tocmai lipsa de vointa a celui care beneficiaza de mila, insa li se va opune de ingeri rugaciunea Bisericii. Este un mod simplu (chiar simplist) de a intelege. Nu este de impus unuia sau altuia. Nu este teologie, ci mai mult "logica duhovniceasca". Pe forum nu ai loc de altceva; personal cred ca o astfel de problema necesita, pentru a fi inteleasa, mult studiu (studiu adevarat, nu Google) si/sau multa traire in Duh si Adevar. Pe de alta parte, chiar daca mandria noastra nu vrea sa ne lase sa recunoastem, sunt multe lucruri nedescoperite omului sau doar partial descoperite, nefiindu-i trebuincioase pentru mantuire, dar pe care omul le cauta cu inversunare. Poate si asta este unul dintre ele. |
Citat:
|
Citat:
Si daca nu am auzit de noua versiune din 2001, este pentru ca in Biserica nu se foloseste. Regret ca trebuie sa spun, dar nu mi se pare o traducere reusita, caci mesajul este ingreunat, si fraza mai putin curgatoare. Parerea mea. |
Citat:
Citat:
Parintele Cleopa a zis in citatul in sfaturiortodoxe.ro ca se aplica: „Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei...”. In continuare insa devine confuz. Adica, mai bine zis, eu nu il inteleg. Acesta e si motivul pentru care nu am dat citatul in intregime. Singura explicatie care imi vine in minte este ca cele trei tipuri de botez nu au aceeasi valoare. Despre Botezul Dorintei insa se vorbeste foarte putin. Nu stiu sa mai fi scris si altcineva decat Arhimandritul Cleopa. Unii, in situatii dramatice precum cea de care vorbim spun si cred ca se aplica. Altii nu. Opinia mea este ca o analiza a ceea ce este si ceea ce nu este, a cazurilor in care se aplica si a cazurilor in care nu se aplica Botezul Dorintei, este binevenita in circumstantele dramei din Giulesti. |
Citat:
In eventualitatea in care esti si tu o inalta fata bisericeasca [sau vreo extensie a uneia] gandeste-te ca vei putea si tu sa fii tratat astfel, atunci cand nu vei fi sub protectia anonimatului. Dar mai mult, atunci cand vorbesti cu cineva gandeste-te ca Hristos a murit si pentru el si in Scripturi scrie: "cel care se atinge de voi se atinge de lumina ochiului Lui!" [Zah 2:12]. De aceea trebuie sa cantaresti bine orice cuvant si sa vorbesti cu frica atunci cand te adresezi unui rob al lui Hristos, fie el preot sau mirean, caci vom da socoteaa de orice cuvant nefolositor pe care il vom scoate din gura. De dragul sufletului tau, fii mai atent. Si , te rog, iarta-ma daca te-am suparat cu ceva. |
Citat:
Iertare și Doamne ajută! |
inmormantarea copilasilor nebotezati
Vis-a-vis de inmormantarea copilasilor care mor si nu mai apuca sa fie botezati...Cred ca nu este ceva in regula aici... Vorbesc in primul rand din perspectiva unei mame care stie ce inseamna 9 luni de lupta zi si noapte pentru a aduce pe lume un copil: spitalizari, perfuzii ca sa traiesc eu si copilul, o lupta inimaginabila pentru a ajunge la 38 de saptamani de sarcina -pentru cine nu a trecut prin acest lucru, un efort considerabil din partea intregii familii la purtarea sarcinii, in sensul ca insarcinata cu mine a fost si familia mea: sotul, parintii, prietenii...E greu de inchipuit pentru cine nu a trecut printr-o asemenea experienta, dar poate Dumnezeu a vrut asta ca sa pot vorbi si sa trasnmit si altora ce am trait. E adevarat ca termenii medicali nu cred ca intereseaza pe cineva; important e ca azi traim si eu si copilul, care este perfect sanatos, multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Azi, cand scriu acest mesaj ma aflu destul de aproape de momentul aducerii pe lume celui de-al doilea copil, desi majoritatea celor din jurul meu m-au incadrat undeva la limita intre curaj si inconstienta ca am luat decizia de a mai trece inca o data prin calvarul de care am scapat VIE in urma cu un an. Si sarcina cea de a doua e la indigo cu prima! Dar, Dumezeu e mare si voi scapa si de data asta! Dar, traind atata timp prin spital, vazand durerea unei femei care isi pierde copilul la un anumit moment al sarcinii sau la scurt timp dupa nastere nu sunt de acord cu ceva... Nu mi se pare normal si uman fata de suferinta unei mame si a familiei ca bietul copil sa nu beneficieze de o minima rugaciune din partea bisericii... Ok, dogmele spun ca omul are suflet din momentul conceptiei, ca a aduce pe lume un copil te face colaborator cu Dumnezeu Insusi, ca e pacat sa avortezi, dar daca copilul moare la un anumit momet al evolutiei sale intrauterine, se naste mort sau traieste putin dupa nastere si nu mai apuca sa fie botezat, il aruncam ca pe un catel la marginea cimitirului , argumentand faptul ca "nu este fiu al bisericii"... Mi se pare inuman, sincer! Nu exista nici o diferenta intre un spital care , printr-o semnatura a parintilor, incinereaza "avortonii"-asa li se spun copiilor avortati sau "fetusii"-bebelusii care mor inainte sau post partum, si biserica care in loc sa zica o mica rugaciune pentru sufletelul lor care NU ARE PACATE PERSONALE, il arunca la o margine de cimitir ca pe un pui de pisica sau de caine unde se ingroapa sinucigasii...E adevarat ca fiecare om se naste cu pacatul stramosesc si ca botezul sterge acest pacat si ca aceasta este calea naturala de mantuire de urmat pentru noi care suntem botezati, dar eu cred din tot sufletul ca DUMNEZEU NU SE IMPIEDICA DE ASA CEVA,si ca intervine in astfel de cazuri exceptionale, LA EL TOTUL E CU PUTINTA SI EU NU CRED CA EL NU PRIMESTE ACESTE SUFLETELE IN LUMINA LANGA EL...Ar fi absurd... Ce vina are un copil care este avortat la cerere de mama lui? Ce vina are el ca i s-a negat dreptul la viata? Eu cred ca acel sufletel e martizat de proprii parinti. Nici Dumnezeu sa nu il primeasca langa El in lumina? Nu cred, desi dogma spune altceva... Sa ne gandim la pruncii ucisi de Irod, pe care biserica i-a declarat sfinti martiri sau la toti "crestinii" - am pus ghilimele de rigoare pentru ca vorbesc de persoane care nu au mai apucat botezul-care au murit martirizati pentru simplu motiv ca l-au marturisit pe Hristos si au spus "Sunt crestin"! Credeti ca Dumnezeu a asteptat un sinod ecumenic ca sa fie declarati sfinti martiri, cu botezul sangelui si sa ii primeasca in Imparatia Lui? Dumnezeu care e Iubirea Absoluta care l-a iertat pe un talhar? Cred ca lucrurile trebuie simtite in profunzimea lor si ar trebui remediate niste lucruri care nu ne fac cinste! Imi amintesc ca am ascultat marturisirea unei mame care intamplator este persoana publica, desi acest lucru chiar nu conteaza, care m-a impresionat enorm pentru ca si eu am trecut prin multe pana mi-am adus pe lume puiutul. Din pacate pentru ea, povestea nu e cu final fericit... Ideea e ca fetita pe care urma sa o aiba a murit cu o zi inainte de nastere...Mama dorea ca un preot sa spuna o rugaciune si pentru sufleteul micutei si nu a gasit pe nimeni dispus...A gasit intr-un final un preot cu inima care a inteles-o si a acceptat sa spuna cateva rugaciuni ca sicriul minuscul al fetitei...In mometul in care au intrat in biserica, a intrat impreuna cu fetita o randunica pe care nu au putut-o scoate afara si care a atat mereu pe sicriu. La final randunica a iesit singura o data cu sicriul...Preotul , impresionat, a spus ca randunica a fost sufleteleul fetitei si a rugat-o pe mama sa pastreze secretul vis-a-vis de ce a facut ca sa nu aiba probleme cu "superiorii" lui. Ce spuneti de cei patru bebelusi de o zi-doua care au murit in tragedia de la Maternitatea Giulesti? Ei nu pot beneficia de un minim serviciu religios pentru ca nu au fost botezati? Noi ne mai numim "crestini"??? Nu exista un minim respect si compasiune fata de tragedia care li s-a intamplat pe langa ca s-au nascut micuti si prematur si au murit sarmanii in conditii greu de imaginat pentru un adult, nu pot beneficia de o mica rugaciune?Credeti ca pe acesti ingerasi nu ii primeste Dumnezeu pentru ca nu s-a implinit din motive tragice botezul? Nu exista un minim respect pentru corpusoarele lor care au fost crescut tot din mila lui Dumnezeu? Si paganii au ritualuri pentru ingroparea mortilor lor! Noi crestinii ii aruncam ca pe catei la marginea cimitirului, pe motiv ca "nu au fost fii ai Bisericii",dar copiii lui Dumezeu au fost cu siguranta! Cred ca multe chestiuni ar trebui remediate, pentru ca nu ne fac deloc cinste si ii indeparteaza pe oameni de credinta! P.S. Mentionez ca nu sunt o ignoranta, ca stiu ce vorbesc si ca am citit mult in domeniu si chiar imi cunosc credinta ortodoxa.
|
Iata ca si Sfantul Simeon Noul Teolog da marturie de existenta vointei libere pentru cei care au adormit,in Imnele sale:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ti/-80428.html "Ei prefera sa fie prefacuti in cenusa de focul cumplit, decat sa se arunce in abisul infricosator." Normal exprimarile cu cenusa si foc cumplit sunt metaforice aratand chinuri sufletesti. Este destul de clar ca e vorba de vointa libera cand zice Sfantul parinte de preferinta ca preferinta implica vointa libera. |
Pr Gheorghe eu nu stiu daca dvs. sunteti preot ca aceste chestii cu vointa libera care se pastreaza pe cealalta lume le stiu mai toti preotii BOR.
Spuneti-ne si noua va rog la ce parohie slujiti si numele dvs ca sa putem verifica. |
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...iul-69052.html
Ideea conform careia cei nebotezati nu pot fi mantuiti nu e ortodoxa dupa cum se poate vedea ci catolica. Acolo in acel articol se arata exemple de oameni nebotezati care au fost mantuiti la rugaciunile Sfintilor. Cum Dumnezeu Iisus Hristos s-a rastignit pentru intreg neamul omenesc daca oamenii nu vor face slujba de inmormantare crestineasca acelor prunci (nu a zis nimeni sa ii pomenesti la Sfanta Liturghie) are grija Dumnezeu Iisus Hristos oricum de dansii si e destul de clar ca probabil si sufletele acelor prunci vor merge in Rai. |
Citat:
Nu sunt dogmatist "universitar"?... stiu; nu sunt la inaltimea avvei Antonie?... si asta o simt zi de zi; dar va rog sa nu mai indrazniti sa-mi dati lectii despre cum trebuie sa ridic mainile la Sfanta Liturghie pentru a invoca Duhul Sfant (asta este preotia ce Hristos mi-a daruit), decat daca sunteti episcop. Daca sunteti episcop, va rog sa-mi trimite-ti un mesaj privat pentru ca sa-mi fac pocainta si canonul spre a nu ramane in starea de a fi vorbit de rau pe alesul Domnului. Daca nu sunteti, temperati-va si spovediti-va cat mai repede, caci pentru astfel de atitudini (chiar pe forum, asa pe nevazute) multi s-au indracit si asta nu pentru ca as fi eu vreun sfant in viata, vai mine cate pacate mai am inca!, ci pentru preotie. Domnul sa ne lumineze pe toti cu lumina Invierii Sale! |
Mai mult ca eu nici nu vad pe www.basilica.ro unde s-ar fi publicat vreo informatie conform careia nu se poate oficia slujba de inmormantare pentru acei copii.
Singura stire care o vad pe Basilica referitoare la acei copii este aceasta: http://www.basilica.ro/ro/stiri/unul...tazi_4928.html |
Nu ati inteles ce am dorit sa va transmit
Citat:
Daca ati fi citit cu mai multa atentie traducerea lui Anania (IPS Bartolomeu Amania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului) cu ADNOTARILE si EXPLICATIILE la aceasta traducere (www.dervent.ro/biblia.php), ati fi inteles de ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a ales sa o recunoasca ca "Sfanta Scriptura" in anul 2001 (an in care s-au sarbatorit o "editie jubiliara a Sfantului Sinod" (asa cum de altfel sta scris in pagina de titlu. Faptul ca unul sau altul dintre Preotii BOR alege sa predice "Sfanta Scriptura" fara sa tina seama de "sfatul" Patriarhului Roman, din simplu motiv ca este ... atins de pacatul "lenii" nu este o scuza pentru acel Preot, dimpotriva. In anul 2001 era insa Patriarhul ... Teoctist, care nu "adormise", deci nu era PF Parinte Daniel ca Patriarh al Romaniei (era doar Mitropolit al Moldovei si Bucovinei) care este "hulit" acum de unele fete bisericesti, care se pare au fost atinse de pacatul "invidiei", pentru ca nu a fost "ales" Patriarh ... el sau cel pe care il doreau. Daca intrati pe site -ul "www.dervent.ro/biblia.php" si apoi pe "Precuvantare" veti citi ca este scrisa de ... "adormitul" Teoctist. Cel care GRESESTE in cazul acesta este dupa mine binenteles, domnul Preot Gheorghe (daca acesta este numele lui adevarat), nu eu. Eu doar am solicitat si solicit in continuare ca atata vreme cat posteaza sub pseudonumele "PreotGheorghe" (si apartine de Biserica Ortodoxa Romana) sa faca bine si sa respecte "sfaturile Bisericii Ortodoxe Romane" si sa numai faca "popularizare" Sfintei Scripturi intr-un mod in care nu face cinste Bisericii Ortodoxe Romane, pe care sustine ca ar respecta-o. Imi pare rau, dar modul cum se comporta pe acest Forum imi aduce aminte de ... Cornilescu, care a ales sa traduca "Sfanta Scriptura" intr-un mod care nu a fost bine primit de B.O.R. si atunci el a inteles sa "renunte la "Botezul ortodox roman" si a "fugit" la cei care ii solicitasera traducerea (este vorba de "protestantii"). Se pare ca aceasta cale va urma si acest "Preot", din pacate. Faptul ca exista inca o "fractiune" acceptata cu foarte mare greutate in Biserica Ortodoxa Romana (din cauza marii bunavointe a Patriarhului Roman), atata vreme cat te afli in Public, nu poti poti sa ignori ceea ce Sfantul Sinod si Patriarhul Romaniei te "sfatuieste" sa faci. In concluzie, acest "Preot" GRESESTE foarte tare cand, desi i s-a atras atentia ca nu procedeaza bine ... persista in GRESEALA. Imi pare rau, continua sa procedeze intr-un mod GRESIT si datoria noastra este de ai atrage atentia cand GRESESTE. Are cine sa-l ... PEDEPSEASCA, asa ca nu pe mine trebuie sa ma analizati ci pe cel care a provocat aceasta discutie. Pacatul celui care este Preot este cu mult mai mare decat al celui pe care trebuie sa-l "conduca" spre Dumnezeu, dar se pare ca acest Preot a uitat, din pacate. Tinereatea lui, se pare ca il face sa greseasca, dar cu ajutor poate sa se corecteze de buna seama. [ NT ] Noul Testament [ Rm ] Epistola către Romani [ Cap. 5 ] Roadele îndreptățirii prin credință. Adam și Hristos. 15 Dar cu greșala nu e așa cum e cu harul; că dacă cei mulți au murit prin greșala unuia, cu mult mai mult harul lui Dumnezeu și darul Lui au prisosit asupra celor mulți prin harul unui singur Om, Iisus Hristos <<f>>. In 1:16 Ef 1:6 16 Și ce aduce darul nu seamănă cu ce a adus acel unul care a păcătuit; căci judecata de după unul duce la osândire, dar harul de după multe greșale duce la îndreptățire. 17 Că dacă prin greșala unuia moartea a domnit printr'unul, cu mult mai mult cei ce primesc prisosința harului și a darului dreptății vor domni în viață prin unul Iisus Hristos. 2Tim 2:12 Ap 1:6 Ap 22:5 18 Prin urmare, așa cum din greșala unuia a venit peste toți oamenii osânda, tot astfel prin fapta de dreptate a Unuia, peste toți oamenii a venit îndreptățirea care dă viață; 1Co 15:22 ------------------------------------------------------ <<f>> Paralela Adam-Hristos devine pregnantă: dacă neascultarea lui Adam le-a adus oamenilor moartea, ascultarea lui Hristos față de Tatăl și a fiecăruia față de Hristos le aduce Viața. (www.dervent.ro/biblia.php) Singur doar Dumnezeu este fara de greseala VT - Ir 2:5 5 Acestea zice Domnul: Ce greșală au aflat în Mine părinții voștri de s'au îndepărtat de Mine și s'au luat după deșertăciuni și s'au făcut netrebnici?; Mi 6:3-4 (www.dervent.ro/biblia.php - concordanta biblica) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Vorbeai, fratia ta, despre pomenirile mortilor din Biserica. Stim prea bine ca denominatiunile protestante si neoprotestante resping, in totalitate, aceste acte de cult. Daca iti spun ca nici eu nu cred ca aceste slujbe pot schimba din temelii starea unui suflet dupa judecata particulara (nu ca este imposibil, ci este atat de greu, in cazurile "grele", incat, cel putin astazi, nu prea stiu cine din Biserica mai poate manevra aceasta balanta prin rugaciune si fapta), fratia ta ma acuzi de impostura la adresa preotiei. Sunt poate impostor in trairea mea fata de preotie dar sunt preot "valid" al B.O.R. Roaga-te si fratia ta pentru mine! Ce oare se intampla cu mortii nestiuti (din razboaie de exemplu) care, dupa vrednicia faptelor ce le-au facut, sunt vrednici de iad? Ii pomenim la Proscomidie la modul general si lasam la mila lui Dumnezeu restul, nu? Crezi, fratia ta, ca acestia mai au acolo posibilitatea de a face pocainta? Daca da, de ce sa mai vina crestinul la Taina Pocaintei aici pe pamant si sa nu astepte sa o faca acolo, cand va vedea si va cunoaste mult mai multe? Toata "vorbaria" mea vine din faptul ca eu am inteles ca fratia ta crezi ca dupa moarte in baza vointei libere cu care am fost inzestrati, fiecare suflet poate inca lucra individual la mantuirea lui. Daca am inteles gresit, te rog sa nu tii cont de "stradania" mea. Cu binecuvantare, Pr. Gheorghe |
Exista mai multe feluri de pomeniri ale celor adormiti.
Cei botezati sunt trecuti la Sfanta Liturghie spre a se impartasi cu Dumnezeu Iisus Hristos (ce inseamna te impartasi de Dumnezeu Iisus Hristos nu stiu cititi la Sfintii Parinti).Exista slujba inmormantarii,exista parastase,exista rugaciuni particulare pentru cei adormiti. Rugaciunile particulare pentru cei adormiti se pot face si pentru cei botezati si cei nebotezati cum ne arata traditia Sfintei Biserici Ortodoxe la fel si a da milostenie. Cum ne arata traditia Sfintei Biserici Ortodoxe au fostpagani care erau in Iad de au fost scosi prin rugaciuni particulare din Iad. Parastasul este o slujba a Bisericii Ortodoxe pentru cei adormiti (alta decat pomenirea la Sfanta Liturghie si decat impartasirea cu trupul si sangele lui Dumnezeu Iisus Hristos),mai este rugaciunea care se citeste pentru cei din Iad la Pogorarea Duhului Sfant,mai se aprind si lumanari pentru dansii etc. Oricum copii de la maternitatea Giulesti au adormit cu totii botezati. Iata aci mai multe detalii: http://roncea.ro/2010/08/21/parintel...a-pentru-copi/ Este mult zgomot pentru nimic. A zice de copii morti nebotezati ca nu sunt in Rai nici in Iad ci intr-un loc intermediar nu corespunde cu invatatura Sfintei Biserici Ortodoxe cum a fost prezentata de Sfantul Marcu al Efesului.Ci pare a fi invatatura catolica. Daca il primesc pe Dumnezeu Iisus Hristos sunt in Rai si se impartasesc din lucrarile necreate ale lui Dumnezeu aceasta referitor la copii nebotezati. A se vedea la Mitropolia Basarabiei cea care tine BO Rusa ca atunci cand s-a facut parastas pentru ostasii morti intr-o lupta din al doilea razboi mondial (aceasta s-a intamplat anul acesta) au fost pomeniti toti ostasii adormiti in acea lupta iar nu numai cei botezati crestin ortodocsi. |
Raspunsul la intrebarea din tema topicului este ca pruncii morti nebotezati nu sunt pe acelasi picior de egalitate cu sinucigasii. Pruncii nu au devenit membrii ai bisericii, pe cand sinucigasii in cele mai multe cazuri - sunt persoane botezate. Pruncii au murit fara ca ei sa fii voit acest lucru, pe cand sinucigasii au ales de buna voie sa faca acest lucru. Pruncii sunt lipsiti de pacate personale, in vreme ce sinucigasii nu, si diferentele pot continua.
Ii punem pe picior de egalitate doar pentru faptul ca nu li se oficiaza in mod deplin slujba inmormantarii. Dar pierdem din vedere ca pentru Dumnezeu este important cum intaram in lumea vesnicie - deschisi dialogului cu El sau morti fata de acest dialog. Ori sa-mi fie cu iertare, nu-mi pot imagina un prunc care sa refuze iubirea lui Dumnezeu, pe cand un sinucigas a facut-o deja. Asa ca diferentele intre prunci si sinucigasi sunt ca de la cer la pamant. |
Citat:
<<< Biblia sau Sfânta Scriptură este Cartea despre care Dumnezeu spune, prin gura Sfântului Său Prooroc Moise: „ea nu-i pentru voi doar o vorbă goală, ci e însăși viața voastră, și prin cuvântul acesta vă veți îndelunga zilele...“ (Dt 32, 47). Același adevăr ni-l descoperă apoi Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi, Domnul nostru Iisus Hristos, când le spune ucenicilor Săi: „Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt“ (In 6, 63). Așa a înțeles Biserica încă de la întemeierea ei, în ziua Cincizecimii, locul și rolul Sfintei Scripturi în viața ei, cinstind-o ca pe Cuvântul cel viu și spre mântuirea noastră lucrător al lui Dumnezeu. Cultul, teologia, viața duhovnicească, iconografia, într-un cuvânt întreaga viață bisericească ortodoxă este o dumnezeiască rodire a Sfintei Scripturi, așa cum ne-a fost ea încredințată de Sfinții Apostoli și tălmăcită de către cei mai adânci cunoscători și râvnitori plinitori ai învățăturilor ei: Sfinții Părinți. >>> (http://www.crestinortodox.ro/biblia-online/ - "Precuvantare" ( + Teoctist) la "Biblia sau Sfanta Scriptura" editie jubiliara, Ed.IBM a BOR, Bucuresti, 2001). |
Citat:
Referitor la sfaturile despre cum sa-mi fac preotia, raman la ceea ce am afirmat intr-un post anterior: grija mare daca nu sunteti episcop, daca sunteti, fie-va mila si nu ma ispititi ca sunt slab am si asa destule pe cap! P.S. 1) Eu cred ca nu sunteti episcop. Un episcop nu se ascunde daca are ceva de spus! 2) Va rog sa dati click pe numele meu de la inceputul fiecarui post si ve-ti putea accesa pagina cu datele mele personale, atat cat am considerat necesar sa fie public aici (cu toate ca in internet greu te poti ascunde, iar eu nici nu caut asta), dar suficient pentru a nu putea fi acuzat ca cel "nevazut pentru fatarie". |
Citat:
|
Citat:
P.S. Va rog sa intelegeti ca acest post este o gluma si nu o rautate! Sper ca stiti de gluma. Daca in aceasta viata caut un prieten, acesta este Iisus Hristos, este mai sigur asa. Nu desconsider prieteniile din lume, dar tinand cont de firea mea, am descoperit ca-mi sunt daunatoare duhovniceste. Sa fiti incredintat ca exista Domnul! Last edit: Tacerea de care ma acuzati.... Ma gandeam la Solomon si de aceea tac. |
............
|
Se pare totusi ca 3 bebelusi au adormit nebotezati.
http://www.jurnalul.ro/stire-observa...ti-552146.html Pentru acestia se poate face rugaciune particulara si sa speram ca arhiepiscopia Bucurestilor va hotara sa le faca macar un parastas daca nu slujba de inmormantare. |
Citat:
1. V-am indemnat sa citati corect nu pentru a va mustra ci pentru ca, in acest caz, citarea corecta este importanta. Daca vi s-a parut ca v-am mustrat, va rog cu smerenie sa ma iertati. 2. Este important sa subliniem ca Botezul ortodox este Botez din apa si Duh. Taina Sfantului Botez nu este numai usa prin care se intra in Sfanta Biserica a lui Hristos; prin Sf. Botez ne castigam dreptul de a intra in imparatia lui Dumnezeu, asa cum ne incredinteaza insusi Mantuitorul, zicand : “De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.” (Ioan III, 5). [COLOR=black](Bineinteles adaugand respectarea poruncilor,credinta in Dumnezeu, iubirea de Dumnezeu si de aproapele, milostenie, smerenie, post, rugaciune si toate celelalte care construiesc drumul greu spre mantuire).[/COLOR] [COLOR=black][/COLOR] [COLOR=black]„1. Botezul din apa si din Duh 2. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine,intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul). 3. Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina, fara voia lui, nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.”[/COLOR] [COLOR=black](Catehism crestin ortodox)[/COLOR] Dumnezeu este singurul care stie daca acesti copii nevinovati au primit Botezul muceniciei, sau Botezul dorintei. Dar nu asta mi se pare important. Mai important este ce spune Parintele Cleopa in continuare: „[COLOR=black]Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : " Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti " . Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor.[/COLOR] Durerea parintilor nu poate fi discutata sau comentata si nici nu-i ajutam daca ne indignam (adevarat sau fatarnic) si daca mai aruncam cu ceva pietre in Biserica Ortodoxa care refuza sa incalce canoanele. Daca sunt crestini, probabil ca ar trebui sa urmeze cuvantul Parintelui Cleopa si bineinteles, sfatul duhovnicului. Nu cred ca cel mai imortant lucru este daca acesti copii vor fi ingropati cu slujba de inmormantare ortodoxa sau numai prin rugaciunea preotului. (Nu trebuie sa uitam ca, de-a lungul timpului, s-au dus la Domnul mii si mii de oameni care s-au savarsit din viata pe campul de lupta, in lagare sau inchisori, in ocne, sau in mine, in gulag, in inundatii sau cutremure, in naufragii sau cine mai stie pe unde sau poate nici nu li s-a recuperat vreodata trupul. Acestora daca nu li s-a facut slujba de inmormantare ortodoxa, credeti ca sunt mai urgisiti de Dumnezeu? NU. Dumnezeu este Dumnezeul Iubirii. Dumnezeu este Drept. Este aici o atitudine care apare poate din necunoastere. Asa cum, se intampla de multe ori, cand oamenii ingroziti spun:”Vai, cutare a murit fara lumanare”. E grav daca un om (adult) a murit fara sa se spovedeasca, fara sa i se dezlege pacatele de 70 de ori cate 7. Spovedania este aceea care ne deschide drumul spre Imparatia Lui Dumnezeu, nu lumanarea aprinsa in ceasul trecerii la cele vesnice. Noi cei care ramanem avem datoria sfanta de a ne ruga pentru cei repauzati, de a face milostenie adevarata (de a hrani pe cel flamand, de imbraca pe cel gol, de a-l cerceta pe cel bolnav sau in nevoie) si din nou de a ne ruga pentru sufletul lor. Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa putem sa dam sfat bun acelora care au nevoie, sa ne rugam unii pentru altii si daca se poate, sa ne si iubim. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:22:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.