Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Soc la Manastirea Brancoveni ! ! ! . . . (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10895)

adrian010155 13.10.2010 12:56:10

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 296115)
Diavolul a învins pe moment la Mănăstirea Brâncoveni din Județul Olt !........ Vorbim pe forum de cipuri și alte așa zise pericole , dar diavolul lucrează iată complet în alte direcții . În fond acesta este marele pericol și slăbirii credinței noastre prin influența sectelor , aceste ciuperci otrăvitoare ce au luat o amploare fără precedent , iar metodele lor de racolare îmbracă forme nebănuite . Sunt printre noi , ne ademenesc , ne smintesc , ne amăgesc cu marea lor iubire ! Intră în dialog cu noi urmărind un singur scop :dezbinarea noastră . Să strângem rândul fraților și să luăm aminte !

Cristi draga, stii cat de mult iti respect opiniile. Imi permit, totusi, unele nuantari. Pe de o parte, din pacate, cu trecerea timpului, "aceste ciuperci otrăvitoare", cum le spui tu, sunt din ce in ce mai multe si nu mai sunt printre noi, ci noi incepem sa fim printre ele. Pe de alta parte, toti suntem supusi greselii, fie ca suntem ortodocsi fie ca suntem "ciuperci otrăvitoare", iar Dumnezeu ne iubeste pe toti si ne asteapta, cu rabdare si mila, sa ne indreptam. Noi facem diferenta prin faptul ca nu transformam raul intr-o virtute si nu incercam sa-i atragem si pe altii in prapastie ci, dimpotriva, regretam, ne straduim sa ne indreptam si atentionam pe ceilalti sa nu greseasca. Ii privim cu parere de rau pe cei despre care aflam ca au gresit si ne rugam pentru indreptarea lor, dar nu ii judecam, nu aruncam cu pietre in ei. Sunt o multime de sfinti care, initial, au prigonit Biserica, altii s-au ratacit dar cand s-au intors au venit mai intariti in credinta. Poate ca Dumnezeu ingaduie unele momente de ratacire tocmai pentru a-i trezi pe credinciosii care probabil se considera "realizati" spiritual, astfel incat sa vada slabiciunea credintei lor si sa se intareasca. Daca exista tristete pentru fiul care s-a ratacit vine si marea bucurie a intoarcerii lui. Sa speram ca va veni aceasta bucurie si pentru cei despre care ai postat tu. A strange randurile si a lua aminte, precum a spus Arhanghelul Mihail, este un lucru bun si absolut necesar in vremurile acestea. Cred insa ca, din grupul acesta compact ,cu randuri stranse, nu trebuie sa zboare pietre catre exterior ci, mai curand, sa curga izvoare de lacrimi si sa rasune rugaciuni pentru cei din afara.

cristiboss56 13.10.2010 14:13:34

Ai dreptate !

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 296755)
Cristi draga, stii cat de mult iti respect opiniile. Imi permit, totusi, unele nuantari. Pe de o parte, din pacate, cu trecerea timpului, "aceste ciuperci otrăvitoare", cum le spui tu, sunt din ce in ce mai multe si nu mai sunt printre noi, ci noi incepem sa fim printre ele. Pe de alta parte, toti suntem supusi greselii, fie ca suntem ortodocsi fie ca suntem "ciuperci otrăvitoare", iar Dumnezeu ne iubeste pe toti si ne asteapta, cu rabdare si mila, sa ne indreptam. Noi facem diferenta prin faptul ca nu transformam raul intr-o virtute si nu incercam sa-i atragem si pe altii in prapastie ci, dimpotriva, regretam, ne straduim sa ne indreptam si atentionam pe ceilalti sa nu greseasca. Ii privim cu parere de rau pe cei despre care aflam ca au gresit si ne rugam pentru indreptarea lor, dar nu ii judecam, nu aruncam cu pietre in ei. Sunt o multime de sfinti care, initial, au prigonit Biserica, altii s-au ratacit dar cand s-au intors au venit mai intariti in credinta. Poate ca Dumnezeu ingaduie unele momente de ratacire tocmai pentru a-i trezi pe credinciosii care probabil se considera "realizati" spiritual, astfel incat sa vada slabiciunea credintei lor si sa se intareasca. Daca exista tristete pentru fiul care s-a ratacit vine si marea bucurie a intoarcerii lui. Sa speram ca va veni aceasta bucurie si pentru cei despre care ai postat tu. A strange randurile si a lua aminte, precum a spus Arhanghelul Mihail, este un lucru bun si absolut necesar in vremurile acestea. Cred insa ca, din grupul acesta compact ,cu randuri stranse, nu trebuie sa zboare pietre catre exterior ci, mai curand, sa curga izvoare de lacrimi si sa rasune rugaciuni pentru cei din afara.

Nu pot decât să adaug decât: Doamne ajută !+

Danut7 13.10.2010 17:02:07

de ce sunt considerati cei de pe rit vechi rataciti?

antoniap 13.10.2010 17:04:13

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 296427)
Traducerea si exegeza canoanelor asa, ca se poarta, sfaturi cu iz de judecare profunda, acuze fatise spre "decapitare" duhovniceasca, desconsiderarea "sablonistica", la modul general, a unei Biserici cu adevarat apostolica... Iata fratilor, cam asta este ceea ce vad eu, cu stiinta sufleteasca si capacitatea de intelegere ce am (din scoli si de la Duhul Sfant) in ceea ce spun acestia.

Ascultati ce va spun si eu, preotul:
Amestecati, prin rautatea din voi, lumea aceasta cu Lumea cealalta si incercati sa va asezati pe scaunul de judecata a lui Hristos, imitatii de antihristi ce sunteti. Indraznesti sa judeci si Duhul si Harul si vrei sa ti se mai spuna urmas al lui Hristos? Ia incercati sa dati o lista, voi strambilor in gandire si dornicilor de "dreptate", cu sfintii ce trebuiesc scosi din sufletul nostru pe motivul ca au stat in ascultare si rugaciune si nu au luat jalba-n bat sa mearga in lume sa urle dupa dreptate! Tulburatilor si orbi la suflet ce sunteti! Daca voi a-ti fi fiii lui Hristos, Domnul pacii, ati fi iubitori de pace! Dar unde este Hristos, cel ce s-a rugat pentru ucigasii lui, cel ce pe cruce fiind a dat iertare si celui mai mare talhar, unde este, spun, in rationamentul vostru plin doar de ura? El a iertat cu dragoste si pe talharul cel mare iar voi, inapoia mea, satano!, l-ati ucis si pe patriarhul Bisericii, judecandu-l si batjocorindu-l. Auzi la el, indrazneste sa-mi terfeleasca Biserica si crede ca il voi rabda! Cand te voi vedea macar episcop, doar atunci voi asculta ce ai de zis, pana atunci nu, chiar si canoane de-mi insirui, traduse dupa mintea ta stramba. Altfel, du-te si fa-ti biserica ta, alege-te tu patriarh si arata-ne noua ce inseamna sa faci nu doar da din gura spre sminteala. Dupa inima voastra sa fie, paganilor!

Trebuie sa luam aminte atat noi, mirenii cat si dumneavoastra, preotii, la schimbarile ce au loc. Sensul ascultarii nu trebuie pervertit. Ascultarea nu cred ca trebuie sa creeze probleme de constiinta celui care asculta indiferent daca el este calugar, mirean sau ierarh.

Daca eu stiu din carti ca cipurile sunt contraindicate pentru crestini, dar totusi preotul sau ierarhul ma povatuieste altfel, ascultarea nu mai este o virtute.

Daca eu stiu ca rugaciunile impreuna cu alte confesiuni imi sunt interzise de catre Sfintii Parinti, voi fugi departe de cei care ma vor povatui altfel, chiar daca ei ar fi mireni, preoti ori ierarhi.

Cand am citit scrierile Sfantului Lavrentie de Cernigov, m-am intrebat cum s-ar putea ca intr-o biserica sa se ajunga sa fie ,, toata adunarea satanica." Daca nu luam aminte, prorocirile sfantului Lavrentie se implinesc. Sunt o biata pacatoasa si stiu ca si dumneavoastra, preotilor, vi se impun lucruri cu care nu sunteti de acord.

Ieri am mai aflat despre un preot din Bucuresti caruia i s-a retras dreptul de a sluji doar datorita faptului ca a spus adevarul despre cipuri si despre ecumenism. I-a multumit patriarhului in loc sa se tulbure si i-a calmat pe enoriasi, dar a fost singurul preot din tara care a venit la mitingul impotriva documentelor electronice si a luat cuvantul.

Iata ca in zilele noastre ascultarea trebuie facuta cu discernamant, caci avem in vedere mantuirea, nu un blid de linte si lauda lumii, o lauda amara in spatele careia se ascunde DISPRETUL cel mai crunt pentru fiinta umana.

OmuBun 13.10.2010 17:52:14

Incet-incet, centimetru cu centimetru, se pare ca diavolul castiga teren pretios.
N-am vazut niciunde in scrierile Sfintilor Pariniti despre interzicerea cipurilor. Nimeni nu atenteaza (inca) la templul lui Dumnezeu care este omul in integralitatea lui.
Faptul ca se face multa valva si dezbinare trancanindu-se despre cipuri, care chipurile, stau in calea mantuirii, dar ne trimitem copiii sa se vaccineze anti-nush-ce despre care nu avem cu adevarat nici cel mai mic habar, este ironic si hilar. Ideea de a ne revolta impotriva acestor cipuri este - zic eu - tot o gaselnita a diavolului sa ne dezbine intre noi, pentru a ne putea mai lesne birui si tine ocupati cu alte griji decat cele cu adevarat importante. Dintre toti cei care ii vad framantati de ideea cipurilor si insista cu tot felul de intrebari ciudate si incomode unor Sfinti parinti, punandu-i in mare dificultate, n-am vazut nici unul in care sa ma incred ca este stapanit de Duh Sfant. Taraie dupa ei masinarii sofisticate si aparate de filmat, tulbura mintile acelor oameni care nu stiu decat sa se roage, scormonesc in tot si in toate, doar-doar vor sesiza o nuanta mai transanta de care sa se lege si sa distribuie la masele largi: "Ati vazut? Asa a zis Parintele Cutare! V-am spus eu...!"
Ce va ingadui Dumnezeu sa stim, vom sti cu siguranta, daca nu noi, macar cei alesi. Iar pentru Dumnezeu, asta e important. Degeaba cautam noi sa ne baricadam impotriva cipurilor, folosind zilnic telefonul, internetul, cardurile bancare, tranzactiile on-line sau cine stie ce alta adaptare a tehnicii moderne. TOATE detin cipuri pe care cu totii le folosim de multa vreme. A te apuca sa strigi la lume (chiar preot fiind) ca esti impotriva cipurilor, in timp ce folosesti un telefon, trebuie sa fii cel putin naiv sa crezi ca nimeni nu se sesizeaza!

Adrinskaia 13.10.2010 18:52:52

Eu am gasit, nu de mult, foarte bune explicatii impotriva cipurilor, la sfarsitul cartii lui Pavel Chirila, caruia i-a fost inchis spitalul crestin si de catre niste masoni din BOR; si mai de curand am citit in cartea O sinteza a gandirii parintelui Arsenie Boca, cum regele David a pierdut 70.000 de oameni din popor pentru ca a luat hotararea de a-i numara, si altele sunt foarte bine spuse in aceasta carte, si cu toata parerea de rau, nu i-as da pe sfantul Lavrentie al Cernigovului si pe parintele Arsenie Boca si altii pe Catedrala Bancilor pacatelor si neghinei pe care suntem buni de plata, de-om mai ramane cu crucea-n frunte si nu ne-o aparea 666....

Iar ascultarea este pana la erezie...

Cate Biserici au desavarsita pocainta asa cum se prefigureaza in pilda samarineanului milostiv si complet explicata in cartea parintelui Arsenie ? Sa ne impartasim deci ?, caci cu Hristos nu va mai fi impartasire, ci doar cu neghina care-i biruie si pe pastori...

daniil96 13.10.2010 18:58:23

aici ar fi bine de citit o carte ... "Diavolul e politic corect"

o idee din carte: toata lumea stie din Biblie ca va veni Apocalipsa ... atunci diavolul creaza apocalipse care pierd multa lume ... chiar daca timpul Apocalipsei hotarate de Dumnezeu nu venise inca

cata lume nu moare inainte de a veni Apocalipsa? ... sa nu cadem in gropile de sub nasul nostru privind in zare

Danut7 13.10.2010 19:13:58

"diavolul e politic corect" "diavolul e cel mai mare teolog" ce mai este ? :))

daniil96 13.10.2010 19:36:16

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 296851)
"diavolul e politic corect" "diavolul e cel mai mare teolog" ce mai este ? :))

diavolul stapaneste peste aceasta lume?

alirarmat 13.10.2010 19:51:04

Porunca Sfantului Apostol Pavel

" Deci dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra (ii Tesaloniceni 2,15). Sunt unii care va tulbura si voiesc sa schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o, sa fie anatema! Precum v-am spus mai inainte, si acum va spun iarasi: Daca va propovaduieste cineva altceva decat ati primit, sa fie anatema!" (Galateni 1, 8-9).

DAMIAN 13.10.2010 20:10:18

--------------------------------------------------------------------------------

Prin urmare, cauzele par sa fie ecumenismul care sapa la radacinile Ortodoxiei. Nu suntem in masura sa judecam aceasta alegere a parintelui Nichita, dar pentru noi nu constituie un model de urmat, atata timp cat marii nostri duhovnici raman in BOR si lupta impotriva ereziilor.

DAMIAN 13.10.2010 20:19:21

Rebelii au parasit tara cu mai multe bunuri, printre care calculatoare si piese de mobilier. Reprezentantii Episcopiei Slatinei spun ca acesta e "semn ca nu se mai intorc". Cei 30 au parasit manastirea in urma cu doua saptamani, pentru a trece la cultul "stilist" promovat de un preot din Grecia. "Acest cult exista doar pentru ei. Sunt niste razvratiti care nu se afla in comuniune cu nimeni si se roaga la ca-lendar. Preotul Nichita Pascan e ca un lup rapitor. Este posibil sa mai incerce sa ia si alte persoane, pentru ca ei vor sa ia amploare", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei.

antoniap 13.10.2010 20:22:01

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 296813)
Incet-incet, centimetru cu centimetru, se pare ca diavolul castiga teren pretios.
N-am vazut niciunde in scrierile Sfintilor Pariniti despre interzicerea cipurilor. Nimeni nu atenteaza (inca) la templul lui Dumnezeu care este omul in integralitatea lui.
Faptul ca se face multa valva si dezbinare trancanindu-se despre cipuri, care chipurile, stau in calea mantuirii, dar ne trimitem copiii sa se vaccineze anti-nush-ce despre care nu avem cu adevarat nici cel mai mic habar, este ironic si hilar. Ideea de a ne revolta impotriva acestor cipuri este - zic eu - tot o gaselnita a diavolului sa ne dezbine intre noi, pentru a ne putea mai lesne birui si tine ocupati cu alte griji decat cele cu adevarat importante. Dintre toti cei care ii vad framantati de ideea cipurilor si insista cu tot felul de intrebari ciudate si incomode unor Sfinti parinti, punandu-i in mare dificultate, n-am vazut nici unul in care sa ma incred ca este stapanit de Duh Sfant. Taraie dupa ei masinarii sofisticate si aparate de filmat, tulbura mintile acelor oameni care nu stiu decat sa se roage, scormonesc in tot si in toate, doar-doar vor sesiza o nuanta mai transanta de care sa se lege si sa distribuie la masele largi: "Ati vazut? Asa a zis Parintele Cutare! V-am spus eu...!"
Ce va ingadui Dumnezeu sa stim, vom sti cu siguranta, daca nu noi, macar cei alesi. Iar pentru Dumnezeu, asta e important. Degeaba cautam noi sa ne baricadam impotriva cipurilor, folosind zilnic telefonul, internetul, cardurile bancare, tranzactiile on-line sau cine stie ce alta adaptare a tehnicii moderne. TOATE detin cipuri pe care cu totii le folosim de multa vreme. A te apuca sa strigi la lume (chiar preot fiind) ca esti impotriva cipurilor, in timp ce folosesti un telefon, trebuie sa fii cel putin naiv sa crezi ca nimeni nu se sesizeaza!

Cred ca inca n-ai inteles problema cipurilor. Las-o balta cu judecatile privind Duhul care-i stapaneste pe cei care vorbesc despre cipuri, ca sa nu te trezesti hulind impotriva Duhului Sfant. Telefonul nu poarta CNP -ul nostru, deci nu poarta un ,,numar de om'' al carui semn este 666. Nu toata lumea foloseste cardurile bancare, din acelasi motiv.

Chiar nu-ti dai seama ca te pui in slujba diavolului prin astfel de afirmatii? Citeste ,,Trezire duhovniceasca'' de Paisie Aghioritul si fa bine si trezeste-te si cauta sa-i trezesti si pe altii, nu sa-i smintesti. Caci scris este: ,,Vai de cei prin care vine sminteala!"

o_tzaranca 13.10.2010 20:29:15

damian ..te rog sa nu mai faci copy-paste din alte site-uri aici.
daca ai o parere personala ..esti liber sa o exprimi.

nu procedezi corect.de data asta.
.

codana 13.10.2010 21:07:48

salut,alirarmat

Citat:

În prealabil postat de alirarmat (Post 296863)
" Deci dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra (ii Tesaloniceni 2,15). Sunt unii care va tulbura si voiesc sa schimbe Evanghelia lui Hristos. Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o, sa fie anatema! Precum v-am spus mai inainte, si acum va spun iarasi: Daca va propovaduieste cineva altceva decat ati primit, sa fie anatema!" (Galateni 1, 8-9).

raspuns cu sec ptr."soc la manastirea brancoveni!!!"si fara comentarii.

OmuBun 13.10.2010 22:59:44

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 296871)
Cred ca inca n-ai inteles problema cipurilor. Las-o balta cu judecatile privind Duhul care-i stapaneste pe cei care vorbesc despre cipuri, ca sa nu te trezesti hulind impotriva Duhului Sfant. Telefonul nu poarta CNP -ul nostru, deci nu poarta un ,,numar de om'' al carui semn este 666. Nu toata lumea foloseste cardurile bancare, din acelasi motiv.

Chiar nu-ti dai seama ca te pui in slujba diavolului prin astfel de afirmatii? Citeste ,,Trezire duhovniceasca'' de Paisie Aghioritul si fa bine si trezeste-te si cauta sa-i trezesti si pe altii, nu sa-i smintesti. Caci scris este: ,,Vai de cei prin care vine sminteala!"

Posibil sa nu fi inteles eu problema cipurilor, desi impresia de fond este aceea ca... NIMENI n-a inteles-o cu adevarat. Deocamdata eu nu vad decat o invrajbire intre unii si altii, iar cipurile nu constituie o problema in sine, ci doar o motivatie sa fim preocupati in cu totul altceva decat rugaciunea, dragostea, cainta, iertarea... Eu unul, deocamdata asta vad: instigarea unora impotriva celorlalti, in timp ce de fapt ar trebui sa ne incredem mai mult in Harul lui Dumnezeu. Oricat v-ati stradui, oricat v-ati opune, ce va fi sa fie va fi. NU tine de noi, nimic pe lumea asta. Daca se va decide sa avem buletin cu cip, el oricum va fi inregistrat intr-o baza de date, cu sau fara voia noastra, chiar daca noi n-am vazut acel buletin niciodata si cu atat mai putin nu l-am primit.
Aici, din cate inteleg acum, se insinuiaza o latura oculta, ca si cum mama-omida face descantece peste CNP-ul nostru si astfel suntem pierduti. Nu neg aceasta posibilitate, dar as vrea sa cred ca nici un mason-antihrist din lume nu poate fi mai puternic decat Mantuitorul insusi, iar cine se increde in El, nu cred ca ar avea motive de teama. Din pacate, doua sunt motivele pentru care nu avem timp sa-I castigam increderea: TEAMA de a nu gresi (care teama nu vine de la Dumnezeu) si risipa la care ne dedam, implicandu-ne in harmalaie, in timp ce furul cotrobaie in liniste prin toate coltisoarele sufletelor noastre, punand cate un pic de venin peste tot pe unde trece!...
Asta-i parerea mea, dincolo de orice interpretare a avertizarilor Sfintilor Parinti. Cand vom realiza ca altceva n-am inteles, va fi deja tarziu!

antoniap 14.10.2010 08:17:00

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 296921)
Posibil sa nu fi inteles eu problema cipurilor, desi impresia de fond este aceea ca... NIMENI n-a inteles-o cu adevarat. Deocamdata eu nu vad decat o invrajbire intre unii si altii, iar cipurile nu constituie o problema in sine, ci doar o motivatie sa fim preocupati in cu totul altceva decat rugaciunea, dragostea, cainta, iertarea... Eu unul, deocamdata asta vad: instigarea unora impotriva celorlalti, in timp ce de fapt ar trebui sa ne incredem mai mult in Harul lui Dumnezeu. Oricat v-ati stradui, oricat v-ati opune, ce va fi sa fie va fi. NU tine de noi, nimic pe lumea asta. Daca se va decide sa avem buletin cu cip, el oricum va fi inregistrat intr-o baza de date, cu sau fara voia noastra, chiar daca noi n-am vazut acel buletin niciodata si cu atat mai putin nu l-am primit.
Aici, din cate inteleg acum, se insinuiaza o latura oculta, ca si cum mama-omida face descantece peste CNP-ul nostru si astfel suntem pierduti. Nu neg aceasta posibilitate, dar as vrea sa cred ca nici un mason-antihrist din lume nu poate fi mai puternic decat Mantuitorul insusi, iar cine se increde in El, nu cred ca ar avea motive de teama. Din pacate, doua sunt motivele pentru care nu avem timp sa-I castigam increderea: TEAMA de a nu gresi (care teama nu vine de la Dumnezeu) si risipa la care ne dedam, implicandu-ne in harmalaie, in timp ce furul cotrobaie in liniste prin toate coltisoarele sufletelor noastre, punand cate un pic de venin peste tot pe unde trece!...
Asta-i parerea mea, dincolo de orice interpretare a avertizarilor Sfintilor Parinti. Cand vom realiza ca altceva n-am inteles, va fi deja tarziu!

Cine insista sa avem cipuri nu este interesat ca toata lumea sa afle adevarul. Asistam la o mare inselatorie. Iar in aceste vremuri scapa cine poate, dupa cum spunea un parinte. Unii mai cad si in plasa celor care ii tradeaza pe crestini din interior sau din exterior. Nu e cazul sa ne invrajbim inutil, ci cercetam Scipturile , sa priveghem si sa ne rugam. Dar nici sa ascundem adevarul de dragul pacii nu este corect. Si avem datoria sa tinem seama de cuvintele Apocalipsei pe care n-avem voie s-o interpretam dupa capul nostru.

Din acest punct de vedere, parintele Nichita a luat o decizie provizorie pesonala, probabil, pe care si-o asuma pentru a nu-si crea probleme de constiinta. In aceste vremuri riscam sa ne inchinam zeului UNITATE, NU LUI DUMNEZEU! Pentru fiecare dintre noi, daca ne rugam, se gaseste o portita de salvare, astfel incat sa facem voia Sa.

Iar Sfantul Paisie de la Neamt spune clar ca in vremuri ca aceasta sa ne intoarcem la Scrierile Sfintilor Parinti, nu sa interpretam totul dupa capul nostru. Daca seceta de cuvantul lui Dumnezeu se va mari si fiecare va interpreta totul dupa capul lui ori se va lasa influentat de masonii care vor sa ne desparta de Hristos, unde vom ajunge? Da, Hristos este mai mare decat masonii, dar daca ne departim de El, ii mai putem cere ajutorul? Daca vom primi pecetea satanei, se va mai grabi sa ne asculte rugaciunile?

Ai grija ca ai cam cazut in mandrie tinand mai mult la parerile tale decat la cele ale Sfintilor Parinti. Ti-o spun cu dragoste frateasca si crestineasca. Ai grija al cui glas il asculti.

Daca am avea o credinta puternica, nici ideile ecumeniste nici documentele cu cip nu s-ar impune atat de usor. Dar asa, dupa atatea avorturi, desfranare si vrajitorie, amestecam lucrurile dupa voia satanei si cautam sa fim pe placul lumii, nu pe placul lui Dumnezeu si sa facem voia noastra, nu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu ne poate smeri intr-o clipa si sa ne arate puterea Sa.

zaharia_2009 14.10.2010 13:05:42

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 296958)
Cine insista sa avem cipuri nu este interesat ca toata lumea sa afle adevarul. Asistam la o mare inselatorie. Iar in aceste vremuri scapa cine poate, dupa cum spunea un parinte. Unii mai cad si in plasa celor care ii tradeaza pe crestini din interior sau din exterior. Nu e cazul sa ne invrajbim inutil, ci cercetam Scipturile , sa priveghem si sa ne rugam. Dar nici sa ascundem adevarul de dragul pacii nu este corect. Si avem datoria sa tinem seama de cuvintele Apocalipsei pe care n-avem voie s-o interpretam dupa capul nostru.

Din acest punct de vedere, parintele Nichita a luat o decizie provizorie pesonala, probabil, pe care si-o asuma pentru a nu-si crea probleme de constiinta. In aceste vremuri riscam sa ne inchinam zeului UNITATE, NU LUI DUMNEZEU! Pentru fiecare dintre noi, daca ne rugam, se gaseste o portita de salvare, astfel incat sa facem voia Sa.

Iar Sfantul Paisie de la Neamt spune clar ca in vremuri ca aceasta sa ne intoarcem la Scrierile Sfintilor Parinti, nu sa interpretam totul dupa capul nostru. Daca seceta de cuvantul lui Dumnezeu se va mari si fiecare va interpreta totul dupa capul lui ori se va lasa influentat de masonii care vor sa ne desparta de Hristos, unde vom ajunge? Da, Hristos este mai mare decat masonii, dar daca ne departim de El, ii mai putem cere ajutorul? Daca vom primi pecetea satanei, se va mai grabi sa ne asculte rugaciunile?

Ai grija ca ai cam cazut in mandrie tinand mai mult la parerile tale decat la cele ale Sfintilor Parinti. Ti-o spun cu dragoste frateasca si crestineasca. Ai grija al cui glas il asculti.

Daca am avea o credinta puternica, nici ideile ecumeniste nici documentele cu cip nu s-ar impune atat de usor. Dar asa, dupa atatea avorturi, desfranare si vrajitorie, amestecam lucrurile dupa voia satanei si cautam sa fim pe placul lumii, nu pe placul lui Dumnezeu si sa facem voia noastra, nu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu ne poate smeri intr-o clipa si sa ne arate puterea Sa.

Sora , iarta-ma ca ma bag asa, precum soacra exact cind nu ai nevoie de ea , dar m-a surprins ,,superficialitatea" ta ! Cum poti sa fi atit de ,,anacronica" , ,,incarcerata' in ferudalismul religios si ,,credula" pe deasupra. Credeam ca esti o persoana instruita si nu ,,paisana". Pai nu vezi ca tot forumul duhneste de ecumenism si ecumenisti emancipati si scoliti, care mai pe fata , care mai cu perdea,si ca este elogiat si apreciat tot orbul si ignorantul care se da cit mai cosmopolit si transfrontalier religios , bintuit si pribeag in asa zisa dragoste frateasca rastalmacita de satane perspicace ? Cum , tu nu esti ecumenista ? Pai inseamna ca esti lipsita de dragoste umana , ca nu esti in stare sa intelegi alti oameni ca si noi , ca esti mincata de invidie,de egoism si credinta ,,orbeasca " in preceptele/canoane invechite ale cine mai stie carui calugaras zavorit in pestera sa si uitat de lume ! Pai timpurile astea, moderne, in care har Domnului , mai toti suntem scoliti tocmai asta a facut pt. om , l-a eliberat de anacronismul medieval, l-a facut liber si deschis spre umanism , spre a simtii si trai sufleteste asisderea tuturor semenilor sai ... nu ?
Si dumneata vi cu povesti dintr-astea cu cipurile ? Pai pe ce lume traiesti ? nu vezi ca americanii si rusii zboara in cosmos ... stiinta este mult avansata si si ea tot de la D.zeu este ca doar nu a desgropat-o vreunul din pamint ! Hristos , sau mai bine sf. Ioan in Apocalipsa sa nu la aceste cipuri s-a referit , ca atunci nici nu se facusera ele ci la alte peceti , dintr-acelea din ceara rosie si cu spini pe ele ... mai este mult pina atunci . Plus ca pe acelea o sa le recunoasca fiecare cu usurinta si o sa se fereasca de ele , dar de cipuri nu ne putem deoarece ele sunt inventate tocmai pt. a ne usura viata . Unde vezi dumneata vreo legatura intre cipuri si asta , cum ii spune, satana ?
Si sa sti in ultimul rind ca voia noastra este si voia lui D.zeu , deoarece el ne iubeste tare mult, asa cum suntem noi, cu neputintele si neajunsurile noastre . Nu suntem noi zidirea lui cea mai de pret ? pai si atunci de unde vi dumneata sa ne spui ca daca voieste ne poate smeri intro clipa ? Da ne poate smeri dar tocmai asta este , ca nu voieste deoarece el este esenta dragostei .

Asa ca mie nu prea imi placi cu asemenea pareri si ca as fi tentat sa ader mai de graba la orice ,,om bun" desi inteleg un pic ca fiecare ar avea dreptul la parerile sale !

OmuBun 14.10.2010 13:41:19

Citat:

Mie mi se pare ca una spui si alta gandesti. Una este sa faci avorturi si alte pacate strigatoare la cer si alta sa... dai Cezarului ce-i al Cezarului. Modul cum pui tu problema cipului este de parca mi-ar tatua cineva pe frunte nush-ce semn. Eu nu pot vedea lucrurile asa, iar asta nu din mandrie si nici dupa propria mea talmacire a scrierilor Sfintilor Parinti, ci fiindca nu pot sa cred ca Dumnezeu considera pacat acel lucru pe care omul nu-l constientizeaza ca fiind pacat. Nu ma dau destept si nici filozof, dar oricat as intoarce cipul pe toate partile, si facandu-i tot felul de analize gramaticale sau de laborator, nu pot sa cred ca este periculos atat timp cat nu-mi da si nu-mi ia. In momentul in care, cu ajutorul lui, vei apela la fel si fel de compromisuri, asta este cu totul alta problema. Altfel, are valoarea pe care eu in constiinta mea (in care trebuie sa incapa Dumnezeu) vreau sa i-o dau. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar se face prea multa zarva pentru drobul de sare, in timp ce OMUL decide daca sa mute drobul sau copilasul cu leagan cu tot. In sine, atat drobul cat si copilul au valori intrinseci, nu antagonice.

Citat:

E foarte posibil sa ai dreptate si nu neg faptul ca sunt mult mai rau decat crezi tu ca sunt. Dar ma rog sa nu ma impotmolesc in nemarginita TEAMA, si sa le accept pe toate ca si cum ar veni de la Dumnezeu! Restul... face EL!...

antoniap 14.10.2010 19:59:50

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 297012)
Sora , iarta-ma ca ma bag asa, precum soacra exact cind nu ai nevoie de ea , dar m-a surprins ,,superficialitatea" ta ! Cum poti sa fi atit de ,,anacronica" , ,,incarcerata' in ferudalismul religios si ,,credula" pe deasupra. Credeam ca esti o persoana instruita si nu ,,paisana". Pai nu vezi ca tot forumul duhneste de ecumenism si ecumenisti emancipati si scoliti, care mai pe fata , care mai cu perdea,si ca este elogiat si apreciat tot orbul si ignorantul care se da cit mai cosmopolit si transfrontalier religios , bintuit si pribeag in asa zisa dragoste frateasca rastalmacita de satane perspicace ? Cum , tu nu esti ecumenista ? Pai inseamna ca esti lipsita de dragoste umana , ca nu esti in stare sa intelegi alti oameni ca si noi , ca esti mincata de invidie,de egoism si credinta ,,orbeasca " in preceptele/canoane invechite ale cine mai stie carui calugaras zavorit in pestera sa si uitat de lume ! Pai timpurile astea, moderne, in care har Domnului , mai toti suntem scoliti tocmai asta a facut pt. om , l-a eliberat de anacronismul medieval, l-a facut liber si deschis spre umanism , spre a simtii si trai sufleteste asisderea tuturor semenilor sai ... nu ?
Si dumneata vi cu povesti dintr-astea cu cipurile ? Pai pe ce lume traiesti ? nu vezi ca americanii si rusii zboara in cosmos ... stiinta este mult avansata si si ea tot de la D.zeu este ca doar nu a desgropat-o vreunul din pamint ! Hristos , sau mai bine sf. Ioan in Apocalipsa sa nu la aceste cipuri s-a referit , ca atunci nici nu se facusera ele ci la alte peceti , dintr-acelea din ceara rosie si cu spini pe ele ... mai este mult pina atunci . Plus ca pe acelea o sa le recunoasca fiecare cu usurinta si o sa se fereasca de ele , dar de cipuri nu ne putem deoarece ele sunt inventate tocmai pt. a ne usura viata . Unde vezi dumneata vreo legatura intre cipuri si asta , cum ii spune, satana ?
Si sa sti in ultimul rind ca voia noastra este si voia lui D.zeu , deoarece el ne iubeste tare mult, asa cum suntem noi, cu neputintele si neajunsurile noastre . Nu suntem noi zidirea lui cea mai de pret ? pai si atunci de unde vi dumneata sa ne spui ca daca voieste ne poate smeri intro clipa ? Da ne poate smeri dar tocmai asta este , ca nu voieste deoarece el este esenta dragostei .

Asa ca mie nu prea imi placi cu asemenea pareri si ca as fi tentat sa ader mai de graba la orice ,,om bun" desi inteleg un pic ca fiecare ar avea dreptul la parerile sale !

Nu m-as mira ca intr-o zi sa ni se ceara sa spunem ,,Faca-se voia mea", nu ,,Faca-se voia Ta" care tinde sa se demodeze...

antoniap 14.10.2010 20:09:46

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 297019)
Una este sa faci avorturi si alte pacate strigatoare la cer si alta sa... dai Cezarului ce-i al Cezarului.

Cezarul nu are dreptul asupra sufletului meu. (Punct.) Daca ii platesc impozitul din munca cinstita, ar trebui sa se declare multumit. Problema aceasta a fost dezbatuta de altii pe care eu ii consider mai intelepti ca mine in carti. Daca gresesc ei, gresesc si eu. Dar daca ei nu gresesc, iti dai seama cam cati vor suferi din aceasta pricina?

zaharia_2009 14.10.2010 20:42:00

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 297143)
Nu m-as mira ca intr-o zi sa ni se ceara sa spunem ,,Faca-se voia mea", nu ,,Faca-se voia Ta" care tinde sa se demodeze...

Oricum, mare, f. mare parte din cei ce ne spunem astazi crestini ne inchinam domnului om si nu domnului D.zeu , asa ca ziua in care ni se va propovadui ,,faca-se voia noastra/mea" nu este departe . Dar asta nu este adevarat pt. orisicare crestin ! Cei care se inchina cu adevarat lui D.zeu stiu ca atunci cind se inchina trebuie sa spuna : faca-se voia Ta !

De obicei este surprinzator sa vezi multi confrati care se impartasesc cu pine si vin si care habar nu au de profunzimea vietii si gindiri duhovnicesti dar uneori este dezarmant de dureros !

carmina 14.10.2010 21:24:40

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 297154)
Oricum, mare, f. mare parte din cei ce ne spunem astazi crestini ne inchinam domnului om si nu domnului D.zeu , asa ca ziua in care ni se va propovadui ,,faca-se voia noastra/mea" nu este departe . Dar asta nu este adevarat pt. orisicare crestin ! Cei care se inchina cu adevarat lui D.zeu stiu ca atunci cind se inchina trebuie sa spuna : faca-se voia Ta !

De obicei este surprinzator sa vezi multi confrati care se impartasesc cu pine si vin si care habar nu au de profunzimea vietii si gindiri duhovnicesti dar uneori este dezarmant de dureros !

De sus de pe cruce, s-a rugat pt. noi si a spus "iarta-le lor ca nu stiu ce fac..." . Poate ca, facand la fel, rugandu-ne pt. trezirea celor ce astazi fac doar mecanic anumite gesturi, poate ca atunci am trai mai putina durere la gesturile confratilor nostri.

Se spune ca Dumnezeu stie sa indrepte orice lucru rau in bine. Oricum, atunci cand lumina intelegerii, a adevaratei intelegeri va rasari in sufletele celor ce astazi nu au habar de multe, atunci vor sti ce au de facut. Pentru ca Duhul sufla unde voieste si tot el este cel care-i va conduce pe cai nestiute de multi dintre noi. Nu mare va fie mirarea cand multe locuri se vor schimba - cei dintai cu cei de pe urma. Dar asta, numai Bunul Dumnezeu poate sti cand si cum.

antoniap 15.10.2010 07:26:24

Pilda actuala a Sf. Maxim Mărturisitorul: ADEVĂRUL CREDINȚEI NU SE ASCUNDE DE DRAGUL PĂCII !

cristiboss56 15.10.2010 07:36:58

Mulțumiri

Istoria se repetă , dar cu alte personaje ! Stilul de lucru al celui viclean este cam același, doar poate s-a mai perfecționat puțin, s-a adaptat vremurilor actuale . Doamne ajută !+

zaharia_2009 15.10.2010 07:52:21

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 297165)
De sus de pe cruce, s-a rugat pt. noi si a spus "iarta-le lor ca nu stiu ce fac..." . Poate ca, facand la fel, rugandu-ne pt. trezirea celor ce astazi fac doar mecanic anumite gesturi, poate ca atunci am trai mai putina durere la gesturile confratilor nostri.

Se spune ca Dumnezeu stie sa indrepte orice lucru rau in bine. Oricum, atunci cand lumina intelegerii, a adevaratei intelegeri va rasari in sufletele celor ce astazi nu au habar de multe, atunci vor sti ce au de facut. Pentru ca Duhul sufla unde voieste si tot el este cel care-i va conduce pe cai nestiute de multi dintre noi. Nu mare va fie mirarea cand multe locuri se vor schimba - cei dintai cu cei de pe urma. Dar asta, numai Bunul Dumnezeu poate sti cand si cum.

Imi permit sa va recomand ceva, sau mai bine zis sa imi spun parerea : sa ne ocupam mai intii de noi si a noastra mintuire cu mult sirg si cu toata taria noastra si dupa ce am terminat cu asta si suntem siguri de ea apoi atunci putem sa trecem si la altii sa ne rugam mult si profund pt. intoarcerea lor . Altminteri nici pt noi nu ne luptam cum trebuie si nic pe altii nu-i sporim asa cum se cuvine sau cum ar fi de asteptat ! Ci numai ne mintim unii pe altii . Porunca de a ne purta unii altora sarcinile este cu un sens profund : pt. cei care doresc sa faca cele 2 porunci : sa-l iubeasca pe D.zeu cu toata puterea , cu toata taria, cu toata virtutea si cu tot sufletul - mai intii de toate - si apoi si pe aproapele lui ! Cuvintele lui hristos sunt de cele mai multe ori cuvinte grele , in cheie strinsa si nu este la indemina oricarui entuziast de a implini litera si duhul canoanelor . este bine sa avem mare grija si sa luam bine seama !

NB: Pilda sfintului Maxim Marturisitorul ramas aproape singur in adevarata marturisire si cu orice pret este o mare puilda dar ... ca de obicei , doar pt. cei ce cauta mintuirea . Iuda nu o dorea si nu o cauta desi accidental era cu Hristos, era la gura isvorului vietii ! Astazi Iuda vegeteaza peste tot !

carmina 15.10.2010 12:09:20

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 297289)
Imi permit sa va recomand ceva, sau mai bine zis sa imi spun parerea : sa ne ocupam mai intii de noi si a noastra mintuire cu mult sirg si cu toata taria noastra si dupa ce am terminat cu asta si suntem siguri de ea apoi atunci putem sa trecem si la altii sa ne rugam mult si profund pt. intoarcerea lor . Altminteri nici pt noi nu ne luptam cum trebuie si nic pe altii nu-i sporim asa cum se cuvine sau cum ar fi de asteptat ! Ci numai ne mintim unii pe altii . Porunca de a ne purta unii altora sarcinile este cu un sens profund : pt. cei care doresc sa faca cele 2 porunci : sa-l iubeasca pe D.zeu cu toata puterea , cu toata taria, cu toata virtutea si cu tot sufletul - mai intii de toate - si apoi si pe aproapele lui ! Cuvintele lui hristos sunt de cele mai multe ori cuvinte grele , in cheie strinsa si nu este la indemina oricarui entuziast de a implini litera si duhul canoanelor . este bine sa avem mare grija si sa luam bine seama !

NB: Pilda sfintului Maxim Marturisitorul ramas aproape singur in adevarata marturisire si cu orice pret este o mare puilda dar ... ca de obicei , doar pt. cei ce cauta mintuirea . Iuda nu o dorea si nu o cauta desi accidental era cu Hristos, era la gura isvorului vietii ! Astazi Iuda vegeteaza peste tot !

Scurt si la obiect raspunsul.
Insa cum stiu eu unde se termina mantuirea mea si poate incepe grija pt. semenul meu? Cum pot eu sa mai adaug staturii mele duhovnicesti macar un cot?

Hrana tare nu o pot mesteca cu dintii mei de lapte, si tocmai de aceea prefer sa ma rog si pt. fratele meu pe care-l vad in greutati si nevoi, uneori in neputinta sau nestiinta, in speranta ca va fi auzit si glasul cererii mele.

Nu ma pot lauda ca-l iubesc tare pe aproapele meu, dar stiu ca s-a spus ca mai intai de a ne inchina Domnului trebuie sa cad la pace cu fratele meu, darurile mele El nu le va primi daca eu nu voi ierta fratelui meu.
Nu caut sensuri profunde, ci ma rog sa primesc dupa mila Sa, nu dupa vrednicia mea.

zaharia_2009 15.10.2010 16:10:31

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 297341)
Scurt si la obiect raspunsul.
Insa cum stiu eu unde se termina mantuirea mea si poate incepe grija pt. semenul meu? Cum pot eu sa mai adaug staturii mele duhovnicesti macar un cot?

Hrana tare nu o pot mesteca cu dintii mei de lapte, si tocmai de aceea prefer sa ma rog si pt. fratele meu pe care-l vad in greutati si nevoi, uneori in neputinta sau nestiinta, in speranta ca va fi auzit si glasul cererii mele.

Nu ma pot lauda ca-l iubesc tare pe aproapele meu, dar stiu ca s-a spus ca mai intai de a ne inchina Domnului trebuie sa cad la pace cu fratele meu, darurile mele El nu le va primi daca eu nu voi ierta fratelui meu.
Nu caut sensuri profunde, ci ma rog sa primesc dupa mila Sa, nu dupa vrednicia mea.

Este frumusel comentariul dvs si chiar mai mult , daca nu esti bine atent la lectura ar putea sa te puna pe ginduri cu problematica sa . Doar ca la o lectura atenta se observa ca dvs.amestecati un pic, sau un pic mai mult , lucruri care nu se aseamana . Ar fi un pic de discutat dar imi este teama ca nu veti intelege si ca nici nu veti accepta parerea mea (raspunsul dvs. dar mai ales maniera de redare, este un bun indiciu !) si ca in cele din urma vom da nastere la resentimente . Asadar, cred ca este mai bine sa raminem aici si fiecare sa faca precum crede de cuviinta ! Totusi , va propun sa va ginditi la :
- daca nu stiti limitele mintuirii, unde incepe si unde se termina, puteti avea nesansa sa bijbiiti multa vreme crezind ca defapt va nevoiti !
- orice lucru bun si folositor mintuirii pe care il vrea omul il voieste si D.zeu , desi satan unelteste mai ales atunci; deci , de veti voi sa adaugati un cot staturii duhovnicesti atunci veti putea, numai ca nu este destul sa voiti trebuie sa va si nevoiti adevarat ... toata viata !
- mestecarea hranei cu dintii de lapte (dupa cum spune si apostolul, dar tot apostolul mai spune si inca multe altele !) nu face decit sa va bage in erezie si sa va irositi timpul benefic mintuirii , este bine ca nu faceti asa ! Dar nu puteti refuza sau amina ,,aceasta hrana" de dragul aproapelui. Consumati hrana scripturii cu dintii sfintilor parinti care mai inaintea noastra au mistuit scriptura ! Dupa toate acestea puteti ridica ochii si la aproapele . Daca nu stiti fondul , adica hrana, ce il veti invata ? cum il veti sfatui in incurcaturi, nedumeriri sau nestiinta , cum il veti lamuri sa se lase ajutat tocmai de un ortodox ? deoarece infara de rugaciune pt. el trebuie sa il ajutati cumva si faptic !
- este bine, si va face cinste, ca nu voiti sa va laudati gratuit cum ca l-ati iubi tare pe apreoapele ; nici eu si nici mult prea multi de pe forum si din crestinii declarati ,,ortodocsi" nu stiu sa iubeasca , dar mai ales nu vor, hristic pe aproapele . Asta se invata consumind zi de zi hrana cea care trebuie, scriptura; nu asa ne spune Hristos ? ,,... nu numai cu piine va trai omul, ci cu tot cuvintul care iese din gura lui D.zeu !Pai si atunci , asa sa facem !
- nu incurcati inchinarea , rugarea si dialogul zilnic cu D.zeu cu ofrandele sau darurile aduse inaintea lui . La Ev. de la Matei ne spune Hristos , cred ca la capitolul V sau VI, ca ,,... deci, daca iti vei aduce darul tau la altar si acolo iti vei aduce aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta , lasa darul tau acolo , inaintea altarului si mergi intii si te impaca cu fratele tau si apoi venind adu darul tau " ! Deci ne spune despre darul adus inaintea lui D.zeu dar mai ales in situatia in care esti certat cu el ! Pai eu am vorbit ca mai intii sa ne rugam mult pt. noi pina suntem siguri de mintuirea noastra (macar sa fim siguri pe ceva serios !) dar nu pina ne certam cu fratele nostru! Varianta cu certatul, in sens scripturistic, este exclusa deoarece ne poate cauza moartea duhovniceasca (in cazul in care nu voim nici in ruptul capului sa ne pocaim , sa-l iertam si sa ne impacam cu el ; aici este vorba de cu totul alte lucrui care se petrec in noi in momentul in care nu iertam si tinem minie, de aceea vorbeste asa Hristos !) Deci, eu nu am vorbit de certat si de reimpacat cu aproapele pt. a putea aduce ofrande ci de faptul ca trebuie sa ne rugam cu mult sirg si de mai multe ori in zi pt. propria noastra mintuire . Amabilitati si bunavointa pt. aproapele dar netranspirate asiduu in rugaciune nu ne sunt folositoare si nici nu ne face cinste inaintea lui D.zeu . Desi mereu vedem : hai ca te pomenesc eu in rugaciuni ! ; nu vrei sa te rogi si pt. mine !; ma rog pt. multi frati ca sa ... le fie bine !; haideti sa ne rugam mai multi pt Gigel sa i se implineasca si visu lui !; s.a.m.d. de poti crede ca s-a ruptstavilele iubirii si bunavoitei ortodocsilor pt. aproapele ca nici o data pina acum ! Procedind fara mult discernamint si fara o asezare cuminte si profunda in trairile noastre intime de dragul aproapelui primul lucru , si cel mai serios, care ni se intimpla este ciocnirea cu ispititorul care in scurta vreme ne zadarniceste nevointa . Iar daca aceasta devine searbada (fara foc mistuitor de suflet si fara tarie duhovniceasca din partea noastra de fiecare data ... nu-i de ajuns sa dam doar din gura citeva rugaciuni fara o traire adinca !) iar propria mintuire nu ne atrage suficient de mult ca sa nu ne rupem dintii de lapte in hrana atunci , pe romaneste, se cheama ca am pierdut fara rost timpul pretios al mintuirii noastre .

In concluzie , este f. bine bine sa ne rugam pt. aproapele nostru cu mare sirg (cum s-a rugat femeia cananeanca pt. fica sa ajungind sa accepte cu bucurie injosirea in postura de ciine !) dar numai dupa ce am terminat cu noi . Doar sfintii sunt stiuti ca se roaga pt. aproapele cit si pt. intreaga lume pina la lacrimi ! Noi rindasii, abia ne rugam serios citeva minute pt. sufletul nostru pe care totusi il iubim extrem de mult, mult mai mult decit pe aproapele !

carmina 15.10.2010 18:55:37

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 297410)
Ar fi un pic de discutat dar imi este teama ca nu veti intelege si ca nici nu veti accepta parerea mea (raspunsul dvs. dar mai ales maniera de redare, este un bun indiciu !) si ca in cele din urma vom da nastere la resentimente . Asadar, cred ca este mai bine sa raminem aici si fiecare sa faca precum crede de cuviinta...

La partea cu intelesul, promit ca voi incerca sa fiu foarte atenta si sper ca dvs. sa fiti rabdator cu limitele unui semen al cifrelor; despre acceptarea parerii ramane de vazut, cat despre resentimente, in curtea vecinilor cu ele.

Asadar, socot ca nu este o alegere inspirata aceea de a ne opri pe drum si fiecare sa faca precum crede de cuviinta uneori. Adica prost.

zaharia_2009 15.10.2010 20:07:39

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 297488)
La partea cu intelesul, promit ca voi incerca sa fiu foarte atenta si sper ca dvs. sa fiti rabdator cu limitele unui semen al cifrelor; despre acceptarea parerii ramane de vazut, cat despre resentimente, in curtea vecinilor cu ele.

Asadar, socot ca nu este o alegere inspirata aceea de a ne opri pe drum si fiecare sa faca precum crede de cuviinta uneori. Adica prost.

Atitudinea dvs. ma surprinde placut si astfel va promit ca si pe viitor sa schimbam pareri , care nu neaparat vor fi identice . Asa cum oamenii nu sunt identici nici ideile si parerile nu sunt neaparat identice ! Exista o marja reala a diferentelor firesti .

carmina 15.10.2010 20:14:54

Vorba Seherezadei cu ascultarea si supunerea o vom updata un pic. Asadar, ascult si ... incerc sa ma conformez.

cristiboss56 15.10.2010 22:37:30

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 297154)

http://www.crestinortodox.ro/editori...ate-70309.html

Pr. Gheorghe 15.10.2010 23:35:57

staretul efrem katunakiotul
despre ascultarea de duhovnic

Parintele Efrem Katunakiotul (1912 - 1998) este considerat ca unul din cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos si unul din cei mai mari isihasti ai epocii noastre. Parintele Efrem a fost ucenicul lui Gheron Iosif Isihastul, si de aceea, experienta si invaturile sale duhovnicesti se inscriu pe linia parintelui sau duhovnicesc. Daca ceilalti ucenici ai lui Gheron Iosif au preluat conducerea unei manastiri aghiorite, parintele Efrem a preferat isihia, ramanand retras in pustia Katounakiei unde a vietuit cu trei ucenici.

Citat:

---------------------------------------------------------------------------------------------
ascultarea fata de duhovnic le va aduce pe toate. Ascultarea va aduce harul. Cea mai mica neascultare alunga harul. Duhovnicul este, oarecum, in locul lui dumnezeu. Orice spune duhovnicul e ca din gura lui dumnezeu. Sa-l ai pe duhovnic ca pe chipul lui dumnezeu. Toate patimile, putin cate putin, se vindeca prin ascultare. Nu mantuie nici preotia, nici postul, nici asceza, ci doar ascultarea de duhovnic.

Ascultarea face minuni: Ascultarea va aduce toate harismele. Prin ascultare hristos da rugaciunea. Nu ne mantuie rugaciunea; ci ascultarea de duhovnic ne mantuie.

Un demonizat a intrat la ascultare la doi batrani si prin ascultarea lui s-a vindecat. Mi-a povestit el insusi cum vedea demonul inaintea lui si cand zicea o data rugaciunea lui iisus demonul se tulbura. Cand zicea rugaciunea a doua oara, demonul incepea sa tremure. A treia oara cand zicea rugaciunea, demonul disparea. Faci ascultare? Ai harul lui dumnezeu, esti pentru rai. Sa stiti ca diavolul nu se teme de noi, nici macar nu ne ia in seama. El fuge de noi cand vede harul lui dumnezeu pe care il avem datorita ascultarii de duhovnic.
Cel care face ascultare nu se teme – oarecum – de dumnezeu. Nu faci ascultare? Fa ce vrei: Rugaciune, post, asceza, etc. – nu mantuiesc. Numai ascultarea mantuieste. Cel care face ascultare se aseamana cu hristos, care s-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte pe cruce.

Duhovnicul poate sa cada. Cel care face ascultare nu cade niciodata. Duhovnicul va da socoteala inaintea lui dumnezeu pentru dansul, dar cel care face ascultare nu. Prin duhovnic vorbeste hristos. Se poate oare sa cada cineva cata vreme se aseamana in ascultare cu hristos? Chiar daca porunca duhovnicului e ratacita, dumnezeu, pentru ascultare, o va intoarce in folos sufletesc. Pe duhovnicul tau, asadar, sa-l vezi ca pe hristos.

Sa nu-l intristezi. L-ai intristat pe duhovnic, l-ai intristat pe dumnezeu. Eu am experienta personala a neascultarii si a constrangerii duhovnicului meu, nichifor. L-am constrans zicandu-i: „daca nu facem aceasta… plec." parintele nichifor a fost nevoit sa accepte. Cand m-am intors la chilia noastrã, parintele mi-a spus: De ce, mai copile, m-ai silit sa facem lucrul asta? Dupa ce mor eu, vei putea sa faci ce vrei".
Cu aceste cuvinte ale lui, infricosatoare si biciuitoare, mi-a aratat ca m-am indepartat de dumnezeu. Am pierdut rugaciunea pentru mult timp. Nu numai ca am pierdut harul rugaciunii, insa am fost si „biciuit" de dumnezeu.
Stii ce canon se primeste daca-l fortezi, daca-l obligi pe duhovnic sa faca ceva? E cu adevarat infricosator.

Cel ce face ascultare e ca o hartie alba. Nu are nimic scris pe ea care sa fie luat de diavol.

Cat valoreaza duhovnicul, cu frica de dumnezeu, nu valoreaza intreaga lume, nu valoreaza tot sfantul munte.

Faci ascultare la duhovnic? La dumnezeu si la maica domnului faci ascultare. Iar hristos, care a facut desavarsita ascultare la tatal ceresc te primeste, te aude, te face asemanator lui. De aceea, cel ce face ascultare va avea o dubla cununa in slava vesnica.

Daca te trimite duhovnicul pe luna si te duci, esti in ascultare. Il odihnesti pe duhovnic? Il odihnesti pe dumnezeu.

-----------------------------------------------------------------------

Intrebare: Si daca duhovnicul da o porunca gresita?

Raspuns: Niciodata nu ajungi tu rau, pentru ca la mijloc este ascultarea.

parintele iosif spunea: „cel ce face ascultare va iesi bine numai si numai pentru ascultare! Nu are importanta cine e duhovnicul. Ce i-a folosit lui iuda ca l-a avut pe hristos? Nimic! Ce i-a folosit lui adam ca l-a avut staret pe dumnezeu si ca era in rai? Nimic! Nu s-a folosit de rai, caci a facut neascultare. Cu ce l-a impiedicat de la sfintenie pe marele acachie faptul ca duhovnicul sau era sucit si nebun si il batea zilnic? Cu nimic!

Intrebare: Dumnezeu ne-a dat putere de judecata. Asta e alba, asta e neagra. Daca iti spune duhovnicul ca albul e negru si invers, nu elimini judecata?

Raspuns: Asta este ascultarea, parintele meu, asta este ascultarea. Sa te incredintezi ca e negru si nu alb cum il vezi tu… tu vezi lucrul alb, iar duhovnicul il vede negru. El vede corect, el vede drept! Asta este ascultarea! Sa te straduiesti sa vezi ca nu este cum spui tu, adica alb, sa nu crezi nici macar ceea ce vad ochii tai.

Parintele iosif spunea: „nici preotia, nici sfanta impartasanie, nici rugaciunea mintii, nici postul, nici privegherea nu mantuiesc fara ascultare. Tot ce se face din voia proprie e luat de diavoli!" „caci implinind cineva voia altuia si nu pe a sa, infaptuieste nu numai lepadarea de sufletul sau, ci si rastignire fata de toata lumea.

Cel ce contrazice pe parintele sau, face bucuria dracilor. Iar de cel ce se smereste pana la moarte, se minuneaza ingerii. Caci unul ca acesta face lucrul lui dumnezeu (ioan vi, 28), asemanandu-se fiului lui dumnezeu, care a implinit ascultarea de parintele sau pana la moarte, iar moarte, pe cruce (filip, ii, 4-11)".

Pr. Gheorghe 16.10.2010 07:55:01

Pentru cei care vor sa paraseasca Biserica, crezand ca asa slujesc lui Dumnezeu

Ascultarea si problema calendarului
Cum descopera Dumnezeu cuviosilor Sai unde este Biserica si unde lepadarea de har

Citat:

Cand a patruns in viata Bisericii noul calendar, atunci intreg Sfantul Munte, pentru pricini legate de traditie, a pastrat folosirea vechiului calendar fara a rupe comuniunea cu Patriarhia Ecumenica din Constantinopol si, prin ea, cu toate Bisericile ortodoxe.

Unii monahi aghioriti, luandu-si cu de la sine putere numele de „zeloti”, au intrerupt comuniunea duhovniceasca cu Patriarhia si cu restul Sfantului Munte, din pricina schimbarii calendarului. Ei nu luau parte nici la Liturghii, nici la praznice, nici nu pastrau vreo legatura cu ceilalti parinti.

Katunakia era unul dintre centrele zelotilor. Parintele Efrem tinea de zeloti. impreuna cu Staretul Iosif, manat de ravna duhovniceasca, a intrat mai intai in gruparea extremista a celor numiti Mateiti. Aceasta grupare, care a starnit intr-o asemenea masura atentia monahismului aghiorit, a luat nastere de la un oarecare Matei, monah critean cu vadite inclinatii anarhice, pe seama carora si-a dobandit o oarecare putere in imprejurarile neoranduielii calendaristice.

Ducand foarte departe habotnicia legata de schimbarea calendarului si infatisand Biserica drept „cazuta”, si-a plinit toata pofta inimii.

A devenit „hiperortodox” si si-a fanatizat adeptii prin felurite predici si manifestari, asa cum se mai intampla si astazi prin stradaniile unor sustinatori ai sai, lucru ce aduce o noua rana in sanurile Bisericii.
Ca intotdeauna, orice inceput de sminteala naste fanatism si tulburare, din pricina nestiintei, pana ce se descopera dreapta asezare a lucrurilor. Era firesc ca batranii din pustie sa stea pe atunci de partea fanaticilor, intrucat se aflau stapaniti de neliniste si necunoastere, si incercau o mare teama ca nu cumva sa se lepede de credinta lor.

Atunci, fata de incrancenarea Mateita, a prins cheag blandetea Florinita. Adeptii lui Florin cautau sa se pastreze departe de salbaticia Mateitilor; aveau un aer mai bland, desi erau zeloti. Staretii s-au intors catre aceasta grupare. „Din doua rele, il alegi pe cel mai mic”, isi spuneau, desi nu aflau odihna. Striga inlauntrul constiintei lor Biserica cea vie, care pe nedrept fusese lepadata, si le pricinuia neliniste. Limanul lor era rugaciunea.
Staretul Iosif s-a intors cu staruinta catre adapostul sau cel statornic, rugaciunea, pentru a dobandi raspuns de Sus . Cheama-Ma in ziua necazului si te voi izbavi si Ma vei preaslavi (Psalmul 49, 16), lucru pe care cuviosul Staret il cunostea foarte bine din viata sa de nevointa, isi pleca genunchii cu lacrimi, cu durere si adanc de smerenie, rugandu-se fierbinte:
„Pacatuit-am, faradelege am facut inaintea Ta, lepadand preasfanta Ta voie, si cu dreptate ne-ai trecut cu vederea, ca sa umblam intru neoranduiala si sa ratacim de la lumina adevarului Tau. Nesocotit-am temelia adevarului – Biserica Ta cea neclatinata si statornica, preasfantul Tau Trup, si ne-am pradat judecatilor si cugetelor omenesti. Adu-Ti aminte, Preabunule, de indurarile si milele Tale, ca din veac si pana in veac sunt”.
A zabovit cu durere si osardie cautand spre adancul milei, iar Cel Atotbun n-a trecut cu vederea smerita sa rugaciune.
”In aceasta cerere aprinsa, ne spunea fericitul Staret Iosif, m-a rapit somnul. Atunci m-am pomenit deodata singur pe un colt de stanca ce iesea din mare, nu departe de muntele Athonului, si care se clatina, gata din clipa in clipa sa se scufunde. M-am cutremurat gandindu-ma ca, de vreme ce acesta s-a desprins de intreg si se clatina, peste putin se va cufunda, iar eu voi pieri. Atunci, dintr-o saritura puternica am ajuns pe un loc bine temeluit al muntelui. Intr-adevar, coltisorul stancii pe care ma aflasem a fost inghitit de mare, iar eu am slavit pe Dumnezeu, Care m-a izbavit de la pierzare! Indata am legat visul de lucrul care ma framanta si pentru care Il rugasem pe Domnul, ca sa nu ma lase sa ratacesc in judecatile mele”.
Si Parintele Efrem, rugandu-se, a auzit glas care ii spunea:
„Prin Floriniti te-ai lepadat de intreaga Biserica”.
Dupa ce au aflat liniste prin aceasta descoperire ca Biserica isi prelungeste prezenta ei, a auzit si Staretul Iosif un glas dumnezeiesc spunandu-i ca
„Biserica este la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol”.
De indata ce, la indemnul Staretului Iosif, s-au intors impreuna cu ceilalti parinti aghioriti in sanul Bisericii si i-au parasit pe zeloti, au cunoscut in chip simtit puterea harului in Tainele pe care le savarseau.
La Dumnezeiasca Liturghie, Parintele Efrem vedea intotdeauna dumnezeiescul har sfintind cinstitele daruri in Trupul si Sangele lui Hristos. In tot rastimpul cat se alaturase zelotilor, afla dinaintea ochilor ceva ca un acoperamant care il impiedica sa vada deslusit dumnezeiescul har. Acest acoperamant s-a indepartat atunci cand s-a intors in Biserica cea vie. (…)”.

Mihnea Dragomir 16.10.2010 08:07:32

Zeloți ? Mai degrabă coreiți. De la Core și cei împreună cu el, care îl criticau pe Moise și căutau să-i surpe autoritatea.

Pr. Gheorghe 16.10.2010 08:50:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 297620)
Zeloți ? Mai degrabă coreiți. De la Core și cei împreună cu el, care îl criticau pe Moise și căutau să-i surpe autoritatea.

In cazul de fata, cred ca este vorba doar de sensul literar al cuvantului si nu de cel istoric.

Citat:

ZELÓT, -Ă, zelóți, -te, adj., s.m. și s.f. 1. (Adept) Al zelotismului; fanatic religios; zelator. 2. Șef al unui grup, în anumite confrerii sau asociații religioase. (din fr. zélote)

zaharia_2009 16.10.2010 11:02:24

,,Unde dai si unde crapa sau... ce te intreb eu si ce raspuzi tu " !

Desi topicul este despre asazisul eveniment de la Min. Brincoveni vad ca se posteaza cu multa vanitate despre calendarul gregorian sustinindu-l !
Pai a spus parintele Nichita ca pleaca din cauza mentinerii calendarului gregorian in BOR ? Sau si-a ales ca destinatie vreo biserica neaparat stilista ? Asa mergea la Biserica stilista din Romania , mitropolia Slatioara .
Faptul ca aminteste de acest subiect este total accidental. Chiar daca dupa Congresul din 1923 de la Constantinopol , patriarhul ocult Meletie Metaxakis , netinind cont de votul marii majoritati , a impus noul calendar aceasta nu s-a facut din motive serioase, cinstite , corecte, adica astronomice prin care vezi doamne, nu mai corespundea ziua astronomica cu cea oficiala si in felul acesta impieta asupra pascaliei (oricum data pascaliei este calculata dupa vechiul calendar si in BOR iar sfinta lumina de la Ierusalim vine in ziua invierii dupa calendarul iulian si nu gregorian ! Iata inselarea facuta cu noul calendar !) ci s-a facut din porunca ocultei pt. apropierea cit mai multa a ortodocsilor de catolici si de papa.
Asisderea de accidental parintele Nichita evidentiaza nerecunoasterea (ca si in cazul calendarului) Consistoriului eparhial (consiliul disciplinar de judecata) care este tot o inventie catolica in BOR, din motive tot de apropiere cit mai buna fata de catolici . Ortodocsilor le pute de ortodoxie si nu mai vor sa faca sinod ci vor consistoriu, vor inovatii, modernisme tocmai in locul in care ele nu-si au locul !
De asemenea mai sunt enumerate si inca alte inventii catolice acceptate de ortodocsi ca pe mana cereasca (slujbele de sfintire a icoanelor si a crucilor) tot din dorinta de ,,apropiere' fata de acestia .

Dar peste toate acestea , de departe , motivele pt. care parintele Nichita a parasit BOR sunt cu totul altele , mult mai grave decit calendarul si care sunt reprezentate de abjurarea tuturor patriarhilor romani si a sinodului de la marturisirea de credinta ortodoxa si intrarea in comuniune cu predilectie cu bisericile apostate ; la fel, tolerarea de ierarhi care au abjurat de la credinta ortodoxa si care cu mult tupeu si departe de prototipul smereniei declara si in prezent ca nu se simt vinovati si ca au facut totul din ,,dragoste" pt. religiile iluzorii . Posibil ca este aceiasi dragoste din care multi ortodocsi de pe acest forum isi fac bezele si declaratii de invitatie si complezenta cu tot felul de religionari in acest spatiu numit ortodox. Adevarat , cum spune poporul, ca pestele de la cap se impute dar aceiasi putoare se raspindeste in tot pestele !

Parintele a si arata de ce a ales destinatia sa , in principal pt ca este in comuniune cu ROCOR-ul in care s-a pastrat nealterata succesiunea apostolica , neputind pleca in USA sau spatiul ex-sovietic din cauza formalitatilor administrative !
Multi useri s-au intrecut a posta ce spun sfintii parinti despre cei care parasesc biserica dar numai in mod accidental s-a postat despre ceea ce tot acesti sfinti spun despre apostaziere ! Iacata, sfintul Maxim Marturisitorul este un exemplu deosebit pt. toti interesatii !
Lucru oarecum dureros si tragic este ca desi oameni maturi suntem, cei mai multi nici nu pricepem f. bine de la cap la coada ce este cu acest eveniment , ce cauze si mai ales ce implicatii are asupra spatiului romanesc . Deocamdata nu este suficient de cunoscut si priceput ! Cei care il tainuiesc desi au obligatia de a marturisi in orice secunda numai adevarul (si sa nu fie docenti in perspicacitate si manipulare !), ca si oculta din tara dealtfel se bazeaza f. mult pe ignoranta inflacarata si obedienta stupida a masei mari de populatie . Cit de departe suntem noi de adevara si inca cit de departe ne mai si tin vrasmasii natiei si a biserticii !

Erethorn 16.10.2010 11:06:26

Parinte Gheorghe, va multumesc pentru citatul pe care l-ati impartasit cu noi.

Mai ales acest fragment mi-a mers la suflet (e lesne de inteles de ce, daca va uitati la semnatura mea):

"Intrebare: Dumnezeu ne-a dat putere de judecata. Asta e alba, asta e neagra. Daca iti spune duhovnicul ca albul e negru si invers, nu elimini judecata?
Raspuns: Asta este ascultarea, parintele meu, asta este ascultarea. Sa te incredintezi ca e negru si nu alb cum il vezi tu… tu vezi lucrul alb, iar duhovnicul il vede negru. El vede corect, el vede drept! Asta este ascultarea! Sa te straduiesti sa vezi ca nu este cum spui tu, adica alb, sa nu crezi nici macar ceea ce vad ochii tai."

DAMIAN 16.10.2010 17:19:59

Mi se pare deosebit de grav ce se intampla in Biserica noastra. Din pacate, semnalele trase din timp de catre cei carora nu le este indiferenta viata Bisericii Ortodoxe Romane, nu au fost luate in seama.In acest moment, cred ca ar trebui cerut ca Danion Vasile sa treaca in biserica pe care o pretuieste si sa nu mai stea in biserica stramoseasca, precum un lup in bana de oaie, otravind mintile unor nefericiti care se cred mai sfinti decat Sfintii. Politica dusa de acesta de a musca din Trupul Bisericii, de a fragiliza si de a deschide fisuri deja existente dintre ierarhie pe de o parte, preoti si laici pe de alta, nu mai poate fi tolerata. Trebuie, in sfarsit, ca si in cazul de cealalta extrema, Corneanu, trebuie deci ca trupul viu al Bisericii sa reactioneze si sa se debaraseze de zelotismul unor credinciosi care se simt incredintati de marea lor “evlavie”, de credinta lor “fierbinte”, de “constiinta ortodoxa”(!), de “dragostea” fata de Hristos. Totul pana aici! Nu are nimeni dreptul sa faca bucati Biserica Ortodoxa Romana, indiferent de cat ar gresi unii ierarhi. Daca Sinodul inca mai reactioneaza – greoi, sovaitor, dar o face – daca gesturile eretice sunt sanctionate si prevenite, nu avem dreptul, noi, ca oameni credinciosi, sa ne indreptatim in judecatori supremi ai pacatelor altora pana acolo incat sa facem Biserica farame. Doar diavolul se poate bucura de astfel de actiuni. Daca are acea “constiinta ortodoxa”, Danion Vasile ar face bine sa plece acolo unde se simte bine, intr-una dintre puzderiile de biserici stiliste cu episcopi de colt de strada. Asta nu inseamna ca fac apel la tolerarea prigoanei instituite de Patriarhie impotriva celor care au alte pareri decat cea oficiala, in general vorbind. Nici vorba de aceasta. Dar nu avem niciun drept, o consider chiar o blestematie, sa facem apel la sfartecarea Bisericii de dragul pozei de “salvator” al acesteia. Consider gestul parintelui Nichita la fel de nociv ca acela al Mitr. Corneanu. Iar cei ce stau in umbra acestui gest, nu au scuze. Sunt instigatori la o mare crima impotriva Crucii! Chiar daca se bucura pentru moment, vai! nu as vrea sa fiu in pielea lor, saracii.

antoniap 16.10.2010 17:47:27

Nici Sfantul Maxim Marturisitorul n-a fost un ascultator desavarsit si totusi este cinstit in rand cu sfintii. Sau, mai exact, si-a folosit darul discernamantului pentru a-si apara credinta stramoseasca. Pentru Dumnezeu, a facut ascultare de Dumnezeu mai mult decat de ierarhii care tineau la propriile pareri mai mult decat la Dumnezeu.

De aici nu reiese ca ascultarea de un preot sau de un ierarh induhovnicit nu e buna. Ba e foarte buna. Cine a gasit un preot prin gura caruia simte ca-i vorbeste Dumnezeu si a decis sa-i incredinteze sufletul sau spre povatuire, apoi sa-l asculte si se va mantui. Caci exista oameni induhovniciti pe care nu te mai saturi sa-i asculti chiar daca nu-ti impune nimeni acest lucru. Aceasta este o ascultare fireasca avand in vedere ca omul nu-si simte mantuirea in pericol, ci , dimpotriva, simte ca parintele il iubeste cu dragoste dumnezeiasca chiar si atunci cand il cearta ori ii da canoane.

Dar, daca vede ca preotul sau ierarhul se abate de la credinta in care a fost botezat, apoi n-are pacat daca nu-l mai asculta. Ascultam mai intai de Dumnezeu si apoi de om. Una e sa bea sirop de tuse ca sa se vindece si alta e sa bea otrava din flaconul pe care scrie ,,sirop de tuse". Crestinul trebuie sa deosebeasca ascultarea fireasca, de cea nefireasca, nociva.

Ti-e rusine ca esti ortodox? Marturisirea Sfantului Maxim

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:02:41.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.