![]() |
N-a mai pus nimeni întrebări de muult timp... :)
Ce vă spune anul 1517? A avut loc, în acel an, vreun eveniment important pentru istoria creștinismului? Haideți că-i simplu! :) O seară binecuvântată! |
Citat:
|
Citat:
Puteți pune o întrebare. :) Doamne ajută! |
Sa reluam acest joculet. Pun eu o intrebare:
Ce domnitor si in ce an a infiintat Mitropolia Ungrovlahiei, recunoscuta de Patriarhia din Constantinopol si de Imperiul Bizantin - fapt care a contribuit la consolidarea Principatului Tarii Romanesti? Cel care raspunde corect are dreptul sa puna o noua intrebare. |
Citat:
Iar mitropolitul a fost calugarul Iacint, fost mitropolit de Vicina (langa Isaccea). (e frumos cursul de IBOR!...) |
Citat:
|
Citat:
Putem pune amândoi câte o întrebare? :) |
Din Australia si Noua Zeelanda
|
Un sfant loctiitor al domnitorului Valahiei
Sfantul Grigorie Dascalul - Mitropolit al Tarii Romanesti, traducator si talcuitor al dumnezeiestilor scripturi, autor al primelor culegeri in limba noastra care alcatuiesc Vietile Sfintilor, membru al obstilor monahicesti de la Neamt, Athos, Antim, Caldarusani,, inscaunat Mitropolit al Tarii Romanesti la insistentele deosebite ale luminatului domnitor Grigorie Ghica, in 1823 (pana in 1834).
In ce context Mitropolitul Grigorie devine loctiitor al domnitorului Tarii Romanesti si prin ce fapte remarcabile se distinge in aceasta perioada (1-2 exemple)? |
despre Sf. Grigorie Dascălul
Citat:
Deși în conflict cu administrația țaristă (trimis în exil la Chișinău în februarie 1829, și revenit în țară abia în 1832), mitropolitul Grigorie reușește totuși să înființeze o tipografie la Buzău, la care publică traduceri ale sale din Sfinții Părinți, între care două lucrări ale Sf. Ioan Gură de Aur. Tot în perioada de ocupație, a stabilit ca prisosul veniturilor mănăstirilor să se strângă în "casa facerilor de bine" și în folosul școlilor. De asemenea, a început restaurarea catedralei mitropolitane din București și tipărirea Vieților Sfinților (după ediția princeps de la Neamț). O măsură drastică luată de mitropolit precede de fapt evenimentul care face obiectul întrebării. Deoarece mănăstirile românești închinate Locurilor Sfinte ajunseseră în paragină și pline de datorii, în anul 1823, cu aprobarea domnului Țării, mitropolitul Grigorie a numit egumeni români, a făcut inventare cu averile mănăstirești, le-a rânduit case de venituri și a oprit în parte trimiterea de bani la locurile sfinte până ce se vor plăti datoriile acestor mănăstiri. Însă, se pare că imediat după ce au fost luate aceste măsuri, călugarii greci au început o lupta violentă pentru recuperarea situației pierdute. Cu sprijin diplomatic rusesc, egumenii greci au fost repuși în drepturi în anul 1827. Situația a fost escaladată și a culminat cu trimiterea în exil, cum am mai zis, a Mitropolitului Tarii Românești, Grigorie Dascălul. |
Citat:
Te rog sa continui seria intrebarilor... P.S. Un ultim fapt care sporeste frumusetea acestui crestin a fost (marturie tacuta) odata cu trecerea lui la Domnul: toata averea ierarhului, cat a fost gasita in camera sa, se rezuma la cateva carti duhovnicesti care, si acelea, erau stranse laolalta pentru a fi daruite celor dornici de hrana/lumina dumnezeiasca... |
Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul - o viață trăită exemplar
Citat:
Am un mare respect și admirație pentru acest ierarh și sfânt al bisericii noastre, de asta m-am și informat despre el mai în amănunt. Și chiar am scris în prealabil câteva rânduri despre el, ca imbold duhovnicesc :) - la data de 22 Iunie - ziua cinstirii sale de către Biserică, pe topicul care onoreaza Sfinții Zilei : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=14297&page=12 Cât despre partea întrebării, întrucât eu o să fiu în deplasare o vreme, te las pe tine să te ocupi atât de subiect, cât și de evaluare. Mi-a plăcut alegerea făcută de tine anterior, deci am încredere că știi să pui întrebări bune! Succes, și post cu folos tuturor ! Poate ne mai auzim de Sfântă Mărie. :25: |
Cine este Sfantul care a intemeiat prima biblioteca publica de imprumut din Tara Romaneasca (in Cetatea Bucurestilor)?
Sfantul a intemeiat scoli in Bucuresti, in Ramnic pe cand era acolo episcop, facind ca lumina Cuvantului Evanghelic sa fie impartasita de romani in limba romana. A facut accesibila comoara invataturii crestine la nivelul intregului popor. Slujbele erau facute in limba romana. Este considerat intemeietorul limbii liturgice (si literare) romanesti. |
Sfântul Antim Ivireanul? :39:
|
Citat:
Vrei sa preiei stafeta, te rog?...:) P.S. Iata si un mic premiu pentru raspunsul corect: http://www.youtube.com/watch?v=sdHPYjs-UOU |
A, nu... Eu mă mulțumesc (si mulțumesc) doar să citesc si (eventual) să bag la cap.
|
O întrebare
Atunci, voi pune eu o întrebare, care mi-a venit acum în minte. :) În anul 1950, în Biserica catolică o anumită învățătură a devenit dogmă. Despre ce anume este vorba și sub ce Papă s-a definit această dogmă?
Un indiciu: ceva legat de Maica Domnului, o învățătură care există și în Biserica noastră ca teologumenă. A fost pronunțată de către Papa... (scrieți voi care) ex cathedra. |
Citat:
|
Citat:
Răspuns parțial corect. :) Nu era Papa Paul al VI-lea... Mai gândiți-vă. |
Citat:
|
Citat:
Corect, Papa Pius al XII-lea. Patrie si Credinta a dat o parte din răspuns, iar Laura19 a completat. De aceea, puteți pune fiecare dintre voi câte o întrebare. :) |
Intrebare din Istoria Bisericii Ortodoxe Romane.
Cine a distrus intre anii 1761-1763,Transilvania, aprox. 200 de schituri si de manastiri ortodoxe, la ordinele cui si cu ce scop? |
Buccow, Maria Tereza.
|
Citat:
|
Citat:
si DragosP a zis corect, insa a uitat sa mentoneze si motivul. Socot ca amandoi puteti pune o intebare, nu? (mai trebuie sa puna o intrebare si Patrie si Credinta) |
Citat:
Cine a fost copilul pe care l-a arătat Iisus atunci când a spus că cei care se vor asemăna copiilor vor intra în Împărăția cerurilor? Este un (ulterior) sfânt în calendarul ortodox. Îmi cer scuze și pentru că am luat-o înaintea lui Dragoș cu întrebarea (mai ales că răspunsul meu provine de pe net, și nu din cunoștințele mele .... ) |
Citat:
De aceea apelativul "Teoforul", atribuit Sfântului Ignatie, poate avea un sens activ ("purtătorul de Dumnezeu") sau unul pasiv ("cel purtat de Dumnezeu", fiindcă a fost purtat în brațe de către Hristos). |
Citat:
|
Citat:
Voi pune o întrebare, dar îi așteptăm cu întrebări și pe DragosP și Patrie si Credinta. :) Ce prevedea edictul emis de către împăratul roman Teodosie I în 28 feb. 380? Ceva legat de creștinism... :) |
Citat:
|
Citat:
Dacă prin Edictul de la Mediolanum (Milano) din 313, creștinismul devenea religie permisă (religio licita) alături de celelalte culte legale din Imperiu, prin Edictul de la Tesalonic (380), credința noastră era proclamată ca unică religie acceptată în Imperiul Roman, "religie oficială de stat", așa cum foarte corect ați spus dvs. Mai mult decât atât, singura confesiune creștină acceptată era Ortodoxia niceeană, iar cei care, prin diverse erezii, se opuneau credinței Sfinților Părinți de la Niceea (din 325) erau amenințați cu pedeapsa veșnică și cu cea lumească. Puteți pune o întrebare. :) |
Citat:
Aș lăsa pe Dragoș sau Patrie și Credință să pună o întrebare... Eu doar una am avut :-) |
Ma ofer sa pun eu o intrebare, daca tot nu se inghesuie nimeni.
L-am sarbatorit zilele trecute pe Voievodul martir Brancoveanu. Ma gandesc ca se stiu mai multe lucruri despre moartea sa decat despre domnia propria-zisa, care a constituit o perioada foarte infloritoare pentru Tara Romaneasca. Prin ce actiuni culturale (in sensul cel mai larg) a intrat Domnitorul binecredincios in istorie? |
Sfantul martir Constantin Voda Brancoveanu, care cu crestineasca intelepciune a carmuit Tara Romaneasca vreme de 25 de ani (1688 -1714), a stralucit ca un mare ocrotitor de cultura si arta romaneasca, ridicand, innoind si inzestrand numeroase biserici, manastiri si alte asezaminte, miluind pe cei saraci si ajutand cu prisosinta celelalte Biserici Ortodoxe surori aflate atunci la grea cumpana.
Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania. A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in "colegiu public pentru pamanteni si straini", cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior. Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul - Canonul Sfintilor Brancoveni: http://www.youtube.com/watch?v=xVQHj...ature=youtu.be |
Sfintele Taine
Nu stiu daca s-a mai discutat pe undeva subiectul, dar probabil multi dintre noi nu cunosc exact cum au aparut, cand s-au implementat si cum au ajuns sa se savarseasca in formatul de acum.
|
1 atașament(e)
Citat:
|
Intrebare pentru 10 puncte
Alegeti raspunsul corect!
Sfintele Taine reprezinta o chestiune care tine de: a) Dogmatica b) Liturgica. Note: 1) Dupa unii autori, exista un singur raspuns corect la aceasta intrebare... 2) Pentru nota 11: cum explicam faptul ca la noi Sfintele Taine se studiaza (si) la Liturgica? (Hint: faceti clic pe documentul pus de Mihailc!) |
Merita si trebuie citit ! ! !
Opinii, atitudini in problema revizuirii cultului ortodox :
http://www.crestinortodox.ro/liturgi...dox-70643.html |
Citat:
Biserica săvârșește slujbe/rânduieli care consfințesc/pecetluiesc legături/relații de credință (Sfintele Taine). Ele sunt concentrice Euharistiei, au dimensiune sobornicească și nu pot fi limitate birocratic la un număr fix sau clasificări metodologice. Oare mijlocirea integrării unei persoane în biserica biruitoare (înmormântarea) sau intrarea în cinul călugăresc (tunderea în monahism) sunt doar lucrări sfințitoare, așa cum le-au clasificat teoreticienii ortodocși filoscolastici? În primul mileniu creștin erau mai mult decât atât, iar cei care țin să se convingă vor avea la dispoziție în curând un studiu aprofundat pe această temă. Printre alte lucruri spuse până acuma cu o jumătate de gură, o să aflăm că oamenii de acum o mie de ani, de o credință cu noi, săvârșeau Sfânta Liturghie înaintea înmormântării unui creștin (indiferent de statutul bisericesc strict funcțional al defunctului), botezul și cununia nu erau ceremonii cvasiprivate cum sunt acum și încă o sumedenie de argumente care demonstrază organicitatea cultului, coeziunea euharistică a enoriilor de altădată etc, toate indicând procesul de alienare în care ne găsim astăzi și arătând adevăratele amenințări la adresa credinței bisericești drept-măritoare. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:25:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.