![]() |
Citat:
Cred ca te contrazici singur. Intai spui sa catalogam mesajele, si nu persoana. Un mesaj poate fi catalogat drept ignorant, de acord, dar nu poti avea niciodata certitudinea ca persoana care il scrie nu e om, e rautacios, incult, invidios etc. Mai bine ar fi sa facem front comun impotriva patimilor care urla in fiecare din noi. Sa ii ajutam si pe cei pe care ii consideram ignoranti, mai ales noi, astia care ne credem oameni cultivati si pe care ne-a ajutat Dumnezeu sa invatam anumite lucruri. Nu ii ajutam dandu-i la o parte sau dandu-ne noi la o parte. Intotdeauna un om cu adevarat intelectual va gasi mijloacele necesare de a comunica si de a se face inteles de catre oricine, indiferent de gradul acesteia de cultura. Si nici nu ii va dispretui sau refuza pe altii, pentru ca nu sunt asemenea lui. Eu, din modelele pe care le-am avut si le am in jurul meu, inteleg ca un intelectual adevarat este si un om smerit. Cu cat stii mai multe, cu atat ti se pare ca stii mai putine. Cultura implica si multa toleranta (si nu ma refer aici neaparat la cea religioasa). Nu e un forum elitist aici - si nici nu ar putea fi. Nici nu stiu cata cunoastere poate exista pe un forum, ca doar nu e o biblioteca, o universitate,un muzeu sau o biserica, e un mare ghiveci din care fiecare e liber sa ia ce ii place. Ce sa zic, si eu am atacat la persoana si am fost atacata, am avut dispute cu mai multi useri, m-am certat candva si cu Cristi, dar ne-am impacat, m-am certat si cu Ioan Cezar, dar ne-am impacat, uite, spune si Yasmina mai sus, dar sa stii ca lucrurile acestea m-au ajutat, pentru ca m-am intarit mult sufleteste, m-a ajutat sa imi descopar niste patimi si sa ma lupt cu ele... Si m-a ajutat Domnul, mi-a dat rabdare si tarie, i-a imblanzit pe unii, de m-am si minunat. Si acum tare ma bucur ca m-a adus Dumnezeu pe acest forum, printre acesti oameni de la care am invatat atat de multe, mediat sau imediat. Cei mai dragi imi sunt cei care m-au smerit, care m-au obligat sa lucrez cu propriile patimi si nu mi-au protejat orgoliul si caldurica in care ma scaldam, pentru ca mi-am dat seama ca Dumnezeu lucra cu mine si prin ei. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
lucru slab de forum, peste tot numai cearta, pe orice thread
|
Citat:
Citat:
Nu dansul ca persoana este "problema" ci comportamentul sau inadecvat. Daca dansul cand va reveni din pauza sugeranta va avea acelasi comportament la ce va ajuta? Important este ca toti se ne respectam sa ne comportam civilizat... nu sa ne ascundem o vreme... Citat:
Omul este om si poate face si bune si rele. Toti suntem pacatosi, toti cadem... mai mult sau mai putin in: lacomie, avaritie, desfranare, manie, invidie, trandavie, slava desarta, mandrie. Mesajele sunt corespunzatoare starii noastre duhovnicesti... atunci cand suntem cazuti scirem intr-un fel, cand ne ridicam scriem in alt fel. Citat:
Consider ca solicitarile pe care le-am facut pentru userul Cristiboss unt pertinente in aceste situatii. Comportamentul dansului este inadecvat. De asemnea consider ca domul Ioan Cezar nu va reveni daca va fi tratat in acelasi mod inadecvat. Multui useri au precizat public ca sunt deranjati de manifestarile necivilizate (inclusiv ale lui Cristiboss). Deci in concluzie, indemnul este la respectarea regulilor bunelor maniere, regulilor de baza in comunicare, de catre toti, inclusiv de catre userul Cristiboss. Doamne ajuta. |
Regulile polemicii civilizate / Rules of Civilised Polemics
Regulile polemicii civilizate / Rules of Civilised Polemics
RO: regulile polemicii civilizate: (stabilite de Universitatea din Oxford, 1890) 1. In orice polemică științifică, socială sau politică, discuția trebuie să se rezume la schimbul de idei și numai la acele idei care au contingență cu problema respectivă. 2. Părțile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii științifice, fie fapte concrete din realitate care sînt relevante în ceea ce privește problema discutată. 3. Părțile nu au dreptul să aducă în discuție caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nici nu infirmă, nici nu confirmă validitatea ideilor pe care le susține. 4. Părtile nu au dreptul să pună în discuție motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuția de la problema în sine. 5. Etichetarea adversarului, prin menționarea școlii de gîndire, clasei sociale, organizației profesionale sau partidului politic din care acesta face parte, constituie o încălcare a regulilor polemicii și dezvăluie slăbiciunea lipsei de argumente. Intr-o polemică civilizată contează numai argumentele invocate de adversar ca individ și nu ca membru al unei școli sau organizații. Nu ai dreptate pentru că ești gînditor materialist, patron sau laburist, ci dacă argumentele tale sînt convingătoare sau nu. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...14&postcount=1 Consider ca toti trebuie sa respectam aceste regului. |
Citat:
Eu ar trebui sa fiu deranjat, dar am fost doar pe moment, in schimb tu pentru ceva mult mai putin important reamintesti si dupa mult timp. Iti reamintesc, tu ai intervenit atunci in discutie, doar pentru a ma critica pe mine printr-un mesaj ironic. Un ortodox imi scrisese niste mesaje mai dure (nu era prima data), ajungand sa imi spun si ca sunt prost, din cauza ca scriam ceva ce nu agrea. Cand lucrurile se mai calmasera tu ai intrat si ai pus paie pe foc, apreciind ce scrisese acea persoana si spunandu-mi ca ma victimizez, ca poate are dreptate, ca scriu despre ecumenism, etc. Ma gandesc, ca o scuza, ca poate ai citit doar ultimul mesaj, altfel tu confirmai acele lucruri spuse despre mine. La sfarsit mi-ai spus sa nu ma supar, un fel de e adevarat ce spune, ca esti prost, dar nu te supara. Evident ca m-a deranjat, nu de putine ori s-a intamplat ca atunci cand aveam o disuctie in contradictoriu cu un eterodox sa vina altii sau altul sa ii tina partea. De aceea eu am spus ca e asocierea de idei motivul care te-a indemnat sa intri in discutie, pentru ca pana atunci nu cred ca avusesem un dialog pe forum. In legatura cu mesajul privat, fara sa te cunosc tu mi-ai trimis un mesaj legat de un duhovnic, desi eu scrisesem aceleasi lucruri pe forum, nu prea am inteles de ce nu l-ai scris pe forum. Apoi ti-am spus despre sfintii catolici, tu mi-ai spus ce crezi si asta a fost tot. De unde sa stiu eu ca e secret ce crezi tu despre sfintii catolici? Nici macar nu ti-am urmarit mesajele pe forum, tu intervenisei in discutie. E ca si cum eu ti-as fi spus ca eu cred in ortodoxie si apoi ma supar ca afirmi pe forum ca sunt ortodox. Adica ceva evident. La fel, scriu despre ecumensim pe forum si pe privat sa spun ca adventistii sunt fratii nostri de credinta. Nu inteleg nici de ce ai facut caz acum, multi au pe forum conceptii asemanatoare, mai rau era daca spuneai ce spun eu despre sfintii catolici, pentru ca erai atacat. Iar in discutia de acolo am inteles ca erai deranjat doar pentru ca ti s-a parut ca nu am spus exact ce crezi. Pana acum nu am avut nicio disputa cu vreun ortodox care are aceleasi conceptii ca si mine, adica traditionaliste (neecumeniste), si nici nu cred ca o sa am. Nu m-a atacat nimeni din aceasta cauza si nu mi-a spus ca de ce scriu despre conceptiile moderniste, doar unii din cei ce le au au fost deranjati. Ca sa revin la sfaturile tale date in acel mesaj, imi spuneai ca exagerez, ca ma victimizez, iar tu te superi pentru lucruri de sute de ori mai mici si le amintesti. Uite si in ultimele mesaje tu ai avut un ton mai dur, de exemplu in ultimul imi spuneai ca bat campii. Eu am trecut cu vederea, dar ce se intampla daca iti spuneam eu asa, si nu tu, dupa cum reactionezi ma gandesc ca te-ai fi suparat foarte tare. In concluzie, imi cer scuze daca te-a suparat cu ceva acea problema (desi eu nu inteleg, e posibil sa te fi deranjat) si ar fi bine sa nu mai pastram o relatie tensionata. |
Citat:
Dar ati auzit cumva ca moralei ortodoxe i s-a cintat prohodul ? Ca exista enorm de multi ignoranti care nici in clin si nici in mineca nu au cu aceasta morala , desi multi dintre ei chiar se impartasesc cu Sfintele Taine, asta stiu precis, dar situatia nu trebuie sa ne semne inselarea in suflet rivnind la ceea ce este strain de Dumnezeu tocmasi pt a fi frati intru Domnul ! Nici o data sa nu ne dezbracam de Hristos pt. a imbraca haina coproida a lumii si nici sa ridicam gunoiul acesteia la rang de virtute deoarece asta insemneaza moarte adevarata ! Sa nu aruncam, deci , margaritarele noastre inaintea cinilor si a porcilor , ca nu cumva intorcindu-se si calcind pe ele sa ne rupa ! (sublima invatatura !) Daca il avem pe Hristos , ce nevoie avem de inteleciunea lumii? Caci sfirsitul lumii nu va veni prin credinta , ci prin inteligenta ! |
Citat:
(Cu aceasta ocazie metionez ca personal sunt adeptul dialecticii socratice in detirmentul sofismlui.) Citat:
Citat:
Citat:
Sfarsitul lumii acesteia va veni prin lucrarea diavolului si a celor ce il urmeaza... desigur ca tehnologia va avea un rol important caci va fi acaparata si folosita in slujirea raului... insa nicidecum nu putem spune ca inteligenta, tehnologia, stiinta este rea in sine... ci utilizarea ei poate fi rea... cei care fac din acestia idoli gresesc... Doamne ajuta. |
Ca aici se vorbeste doar de teorie, iata un mesaj chiar de acum de pe forum, care mie nu mi se pare deloc normal, din cazua aceasta incep si disputele:
Citat:
|
Citat:
Aspectul cu alcoolismul a fost adus in discutie dupa izbucnirea lui Ioan si in contextul in care s-a manifestat el, cuvintele care le-a spus, erau mai degraba o scuza decat o acuza. De alte atacuri ale lui Cristi vizavi de Ioan, nu stiu insa pentru mine e clar ca Ioan se afla intr-un moment dificil, in care prezenta lui aici pe forum ii era mai degraba prilej de paguba decat de folos. Si cred ca si pentru altii, la fel. De fapt a manifestat de la bun inceput o sensibilitate exagerata fata de cei care incercau sa-i conteste ideile sau autoritatea "duhovniceasca" dar in ultimul timp aceasta sensibilitate a evoluat total nefericit. Ma mir ca oameni care ii cred maturi au un comportament de parinte care vor sa satisfaca capriciile copilului rasfatzat care plange, da cu fundul de pamant si la altii peste ochi pentru ca jucaria care nici macar nu este a lui, nu face ce vrea el sa faca. In cazuri de genul asta, copilului trebuie sa i se ia jucaria si sa stea la colt o perioada, nu sa i se mangaie orgoliul si asa supradimensionat. Nu stiu ce alte treburi au avut altii cu Cristi dar mi se pare total nepotrivit ca el sa fie privit agresorul suprem si nimeni sa nu sesizeze problemelele reale, si zic eu, destul de grave, pe care le avea Ioan si care in nici un caz nu-si gaseau solutia aici pe forum ba chiar dimpotriva. |
Eugen, oprețe-te, te rog ia o pauză, aduți aminte de "Doamne Iisuse, Fiul lui Dumnezeu..." e medicamentul cel mai bun. Restul nu. Degeaba vorbim aici în fel și chip pe aici (de cele mai multe ori cică filocalic) și apoi venim și dăm cu bâta în baltă (sau cu bolovanul). Atitidinea ta nu face decât să aducă mai multă tulburare. Te rog, linișteste-te.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Total off-topic, dar pentru destinderea atmosferei: nu e fascinant ca la intrebarea "de ce apar atatea interpretari (atentie, nu ma refer la "secte"/confesiuni!) ale Traditiei si/sau Bibliei, tu si Eugen raspundeti cel mai bine, chiar daca nu (sau tocmai de aceea) nu explicit? Stii la ce ma refer? Amandoi sunt evlaviosi ai pr. Arsenie Boca. Amandoi aveti citatele sale in smenatura. Si totusi, aveti pareri deseori opuse, sau chiar mai des, complementare. Stii ce dovedeste asta? Maretia iubirii lui Dumnezeu, manifestate in liberul arbitru dat noua. E foarte mare raspunderea umana privind acesta, aproape strivitoare. Asa ca, ajungand de aici la on-topic, vin si spun: sa folosim umorul, umplerea timpului/ignorarea, capacitatea de a ierta, orice, pentru a intelege si aprecia alteritatea celuilalt, chiar in situatii aproape inevitabil si impovarator de conflictuale. Iertare! |
Citat:
Repet nu ma intereseaza persoana nici a lui Ioan Cezar si nici a lui Cristiboss ci manifestarile inadecvate ale noastre ale tuturor. Cu totii trebuie sa respectam niste reguli minime de comunicare, de dialog polemic precum cele folosite de universitatea Oxford. Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
Astfel consider ca daca nu invatam nimic din aceste situatii inadecvante, daca nu luam masuri adecvate, pe viitor iar ne vom trezi in situatii de acest gen. Personal l-am iertat pe userul Cristiboss pentru iesirile dansului inadecvate la adresa mea si nicidecum nu consider ca Ioan Cezar e vreun "sfintisor" "nedreptatit". Cu totii gresim important este cum ne ajutam sa ne ridicam, cum ne ajutam sa nu mai repetam greselile. Doamne ajuta. P.S. Va rog sa remarcati ce "maretie" am dat propriei semnaturi. Cu siguranta acum este mai "mare" in ochii vostri. |
Citat:
http://imageshack.us/a/img24/6310/semnaturaio.png |
Citat:
Noi oamenii culegem de la flori alte bunatati: frumusetea estetica, mirosul, delicatetea... iar de la albine culegem pretiosul rod al muncii lor: mierea. (Apropo, nu stiu cat de "incantate" sunt albinele de acest lucru). Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
|
1 atașament(e)
Citat:
P.S. In atasemnt este semnatura userului Cristiboss pe care o consider inadecvata in principal inturcat ocupa mult spatiu virtual. |
Citat:
|
Citat:
Am precizat anterior si repet: nu ma ating remaricile de pe forum, nici pozitive nici negative, intucat ma raportez la constiinta. Doresc sa facem putina oridine. Daca nu noi cine? Doresc sa respectam reguli minime de polemica (precum cele utilizate de universitatea Oxford), pentru ca discutiile sa fie benefice. |
Citat:
Crestinul este un luptator... cu patimile, pacatele, duhurile necurate. "Dumnezeu este Dumnezeul oranduielii nu al dezordinei...", de acea pe "unii i-a pus in Biserica intai Apostoli, al doilea invatatori, al treilea prooroci..." |
din idealul meu uman, Sarton Bander:
"...asa ca se dezvoltau atasamente emotionale perverse, si libertatea disparea". Iar acum, ca un corolar, din Sf. Scriptura, citat aproximativ: "..caci fiecare este robul lucrului de care se lasa stapanit". Ia sa facem fiecare o acolada mentala la aceste doua afirmatii, si sa vedem daca nu subscriem la ele. Ca la gradinita, pas cu pas, incetisor, in lumea demersurilor mentale, care lume vad ca este absolut proaspata si virgina, pentru multi dintre noi, care suntem cica adulti, dupa data din buletin. Caci forumul este infantil taaare, de o saptamana incoace.
|
Citat:
Ne destindem, ne incordam dar trebuie sa facem ceva pentru ca pe viitor sa nu mai apara situatii tensionate... sa nu mai apara schimburi de replici "murdare", "meschine" in care polemicile se transforma in cearta veritabila in care se folosesc injurii, calomnii... ajugem de rasul dracilor si al crestinilor de alta confesiune. In loc sa fim "lumina lumii" si "sarea pamantului" ajungem rusinea forumului... de rasul lumii... spre deliciul dracilor si al ateilor. Da consider ca asemnea situatii nu trebuie sa se mai repete. De aceea consider imperios necesara respectarea unor reguli de polemica precum cele utilizate de universitatea Oxford. |
Citat:
Citat:
Citat:
ps: Cătălin te rog "Slăbește, lasă, iartă!"...e tot ce mai pot să-ți spun. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Frate, lucrurile stau cu totul altfel. Sunt calm (am zis cateva "Guusfrabaaa" ca in filmul Anger Management http://www.imdb.com/title/tt0305224/)... si pentru ca este impresionanta si drama The Sunset Limited (http://www.imdb.com/title/tt1510938/). P.S. Ordinea se face cu bunavointa si metode adecvate. |
Citat:
Situatia este ridicol de amunzata. Si eu am ras... si fizic. Si de ce sa nu ironizezi afirmatiile mele (si nicidecum pe mine) cand consideri ca este cazul? Trebuie doar sa o faci cu bun simt, cu respect. Citat:
Nu vreau sa mai repetam greselile polemicilor care devin veritabile conflicte virtuale ale orgoliilor reale in care se folosesc injurii, calomnii etc. Pentru aceasta trebui ca toti sa luam atitudine caci "ce semanam aceea vom culege" ... "cum ne asternem asa vom dormi". |
Citat:
Si-apoi, nu cred ca paraseste cineva forumul fiindca nu-i place semnatura lui X. Cred ca uneori abordam anumite mesaje si in raport cu influenta in care ne aflam in acel moment. Si mai ales, daca vreodata noi insine am avut un conflict cu cel care acum sustine o idee delicata, nu mai rasucim ideia pe-o parte si pe alta, ci punem etichete, doar fiindca avem o pozitie ostila fata de autor. Cine se apuca sa arunce cu bolovani in balta, ca sa ii scoata... "desteptii", probabil au ei insisi o problema. Ca si cei care asa inteleg ei un mesaj ce se dorea a fi altfel. Fratilor, un conflict de idei se opreste acolo, si mai ales nu se transforma intr-un conflict intre persoane care sa se prelungeasca pana unul dintre useri cedeaza nervos. Asta incercam unii dintre noi sa scoatem in evidenta. Iar pentru cei care inca mai considera ca nu trebuia sa scot la vedere raspunsul mesajului privat, le cer iertare. Poate n-au inteles clar cum stau lucrurile, poate eu am fost prea orgolios si in loc sa tac, am tinut totusi sa-mi vada si raspunsul, daca tot m-a provocat, si n-am avut o alta varianta, fiindca mi-a blocat "cararea", poate am fost prea afectat de plecarea lui Cezar pentru care (daca verificati) am facut efort mai mult decat oricare altul, sa se stapaneasca, si nu oricum, ci folosind toate metodele corecte, inclusiv acesta, sau poate toate la un loc. Daca vreti sa dati cu pietre, n-aveti decat, cu conditia sa reusiti sa le scoateti din... balta!!! |
Apropo de semnaturi si proteste, am inceput sa ne cam batem joc de cuvinte intelepte si sa le folosim pe post de pari.
OmuBun', problemele lui Ioan nu se rezolva cu poezii. Daca sunteti din acelasi oras, intalniti-va, discutati, poate mai degraba asa se rezolva ceva. |
Citat:
|
Pentru Mosh-Neagu și toți cei care-și mai fac griji pentru Cezar sau au rămas mâhniți: Am vorbit cu el azi și este bine, a trecut peste supărarea din urmă cu câteva zile. N-a pus-o la inimă, s-a liniștit. Să ne liniștim, dar, și noi în privința asta.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:18:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.