Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   tinuta in biserici (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=555)

erzbet 09.03.2007 23:25:24

De ce sa nu fie egalitate nici in viata de familie? barbatul comanda si toti membrii stau drepti in fata lui, are(ca pe vremuri) drept de viata si de moarte asupra femeii, femeia trebuie sa ii fie subordonata? De ce? Nu formeaza femeia si barbatul un tot unitar, nu se completeaza reciproc? De ce sa existe aceasta inegalitate?

mirelat 10.03.2007 04:38:54

Draga Erzbet, nu e vorba ca barbatul comanda ci ca i se recunoaste autoritatea de cap al familiei. La urma urmei, o femeie desteapta poate conduce "din umbra" iar un barbat intelept la randul lui va tine cont de ceea ce spune femeia lui, care insa trebuie sa aiba tact si sa stie sa puna problema.

Imi vine in minte un banc, care zice ca s-au intalnit odata pe o punte ingusta doi intelepti. Unul era foarte plin de el si a zis : Eu niciodata nu cedez in fata unuia mai prejos ca mine ! La care celalalt raspunde : Eu da! si l-a lasat sa treaca.

In general in viata, eu cred ca cel care stie sa renunte este mai castigat decat cel care "se tine tare pe pozitii". Conflictele se aplaneaza mai usor si de multe ori deznodamantul ii este favorabil.

10.03.2007 09:24:52

dragii mei atunci cand ESTE IUBIRE nu mai exista umilinta, nu mai suntenm barbat sau femeie.. suntem una!! uniti prin IUBIRE!! atunci nu mai exista inferioritate sau superioritate, cand iubesti IERTI SI ATUNCI NU TE MAI SIMTI NICI UMILIT NICI FOLOSIT pt ca insusi iubirea iti dicteaza sa te daruiesti in Tot si Toate persoanei iubite. Eu sunt femeie dar nu mai simt nici inferioara nici superioara sunt ceea ce sunt FEMEIE. la servcici in familie in lume voi fi respectata nu pentru ceea ce sunt ( barbat sau femeie) ci pentru ceea ce fac!! pentru faptele mele pentru ceea ce las in urma mea. sunt mandra ca sunt femeie ( pentru ca o iubesc mult de tot pe Maicuta Domnului) dar nu neg ca as fi vrut sa fiu barbat ca sa pot vizita SFANTUL MUNTE...deci e BINE ORICUM atata timp cat suntem cu HRISTOS :D Doamne ajuta

dmb 12.03.2007 08:50:41

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Pai din moment ce Biblia a fost scrisa de barbati era si logic ca femeia sa fie inferioara barbatului. Daca era scrisa de femei, fi sigur ca era invers.
Datorita Bibliei, cuvantul oamenilor(barbatilor), ca ei au scris-o. Nu cred eu c Dumnezeu si-ar dori sa existe aceasta diferente intre sexe. Unde vom ajunge? Daca ni se naste o fata incepem sa plangem ca aparinte sexului murdar si pacatos?

Acum nu inteleg!??? Tu crezi sau nu? Si daca da crezi ca Iisus nu era Dumnezeu? Si Ca Iisus nu era barbat? Sau doar ca Apostolii au mintit ca sa le vina mai usor barbatilor?

erzbet 12.03.2007 10:37:09

dmb, Biblia a fost scrisa de oameni, asta e clar, divergente intre cei care afrima ca acei oameni aveau har si intre cei care afirma ca nu aveau har.
Nu cred ca apostolii au mintit, asa au considerat ei la vremea respectiva.
Biblia este o carte frumoasa, dar nu cred ca trebuie sa privim lucrurile la sensul lor propriu, pentru ca sunt multe simboluri pe care la prima vedere nu le gasesti. Si Biblia a fost scrisa de preoti, deci barbati,nu?
Daca IIsus era sau nu Dumnezeu...asta pentru mine reprezinta intr-o mica mare masura o enigma despre care nu as vrea sa vorbesc deoarece stiu ca pe un site crestin ortodox nu este potrivit pentru cei care cred acest lucru cu tarie, parerea mea ar putea sa ii jigneasca si nu doresc acest lucru.
Ceea ce vroiam sa spun, este ca la vremea respectiva, regulile erau normale, adaptate pentru acea perioada, dar lumea se schimba si mi se pare greu sa pastrezi toate acele vechi reguli neschimbate, in vremea afirmarii femeii pe plan profesional,social,politic etc.(aici ma refer strict la reguli, nu la credinta, credinta este sau nu este, indiferent de timp)

dmb 12.03.2007 18:49:09

Pai de ce nu spui domnule (pardon doamna, domnisoara) ca nu crezi? Eu vorbeam ca unei ortodoxe! Scuze pentru "inversunarea2 de care am dat dovada! Oricit ai fi de inteligenta exista lucruri pe care nu le poti intelege din afara. Asa ca este inutil sa incerci si inutil este sa-ti explic....pentru ca nu poti.Credinta este o stiinta pe care o au doar cei ...care o au, indiferent de pozitie sociala, diplome samd.

Juli 12.03.2007 19:51:22

Citat:

În prealabil postat de dmb
Asa ca este inutil sa incerci si inutil este sa-ti explic....pentru ca nu poti.Credinta este o stiinta pe care o au doar cei ...care o au, indiferent de pozitie sociala, diplome samd.

As spune mai degraba ca cei...care o "simt", pentru ca din nefericire credinta nu se cumpara, invata, studiaza, in primul rand se simte.
Da, pentru astfel de oameni Bilia este mai mult decat o "carte frumoasa", este o invatatura pe care ai dori s-o asimilezi prin creier, pori, nari, urechi, ochi etc.

cristiboss56 12.03.2007 20:36:06

Citat:

În prealabil postat de Juli
Citat:

Asa ca este inutil sa incerci si inutil este sa-ti explic....pentru ca nu poti.Credinta este o stiinta pe care o au doar cei ...care o au, indiferent de pozitie sociala, diplome samd.

As spune mai degraba ca cei...care o "simt", pentru ca din nefericire credinta nu se cumpara, invata, studiaza, in primul rand se simte.
Da, pentru astfel de oameni Bilia este mai mult decat o "carte frumoasa", este o invatatura pe care ai dori s-o asimilezi prin creier, pori, nari, urechi, ochi etc.

Credinta este acea traire interioara greu de descris in cuvinte. Ea reprezinta si implica acea intimitate a noastra cu Divinitatea.

dmb 13.03.2007 08:51:55

Sensul era ca nu se poate citii cartea credintei pina nu stapinesti limba credintei. Si limba credintei inseamna sa ai credinta.
Cristi ca sa ajungi la o intimitate cu Dumnezeu nu-ti trebuie sa crezi doar ci sa te indumnezeiesti. La asta ajung citiva doar dintr-o generatie. Pentru ca altfel nu-i intimitate decit cu o imagine despre Dumnezeu.
In privinta simtirii credintei cred ca toti o simnt. Dovada cei care "spun ca nu cred" pe astfel de forumuri.:) Trebuie ca omul sa-si dezvolte insa dorinta de apropiere de Dumnezeu (sa inmulteasca talantul comun primit de fiecare) si sa o faca gindindu-se nu la avantajele personale si atunci ajunge la ortodoxie.

Juli 13.03.2007 08:57:13

Cam depasiram subiectul...
In fine, pentru unii legea-i lege, pentru altii e tocmeala.
Iar despre cei care se indoiesc ca Iisus este Dumnezeu eu zic ca pot sa vina si in rochie de plaja la biserica, ca tot nu fac diderenta...

13.03.2007 11:29:53

Citat:

Eu personal sunt pentru purtarea fustei nu numai in biserica, ci si in afara. Insa exista situatii cand se intampla sa nu poti merge pe acest "tipic". De aceea cred ca nu trebuie condamnate femeile care se imbraca ne-traditionalist, pentru ca numai Dumnezeu stie ce-i in sufletul lor si nu suntem noi pusi sa judecam.

Da Mirela ai dreptate barbatii sint tot mai putin barbati.Si barbatii o sa fie tot mai putin barbati...cu fiecare generatie! Pentru ca le lipseste familia. Le lipseste mama in primul rind....desii nu-s toti orfani. Lipsindu-le mama le lipseste credinta. Si fara Dumnezeu nimic nu-i posibil. Un cerc vicios din care din nou doar femeia ne poate scoate. Pe undeva pe forum se discuta de rolul femeii in societate, scriptura. Fara Maica Domnului nici acum nu iesam din cercul vicios in care ne-a dus Eva.... Ori femeia nu ne poate scoate din acest cerc vicios decit prin smerenie, credinta multa. Asa cum a facut-o Maica Domnului. Cind femeia ia ea conducerea (stiu ce urmeaza da imi asum raspunderea celor spuse) urmeaza efectul Eva. Iar actual femeia a luat conducerea societatii mai ales prin abandonarea calitatii de mama pentru calitatea de barbat. Nu vreau sa fiu complet gresit inteles. Femeile sin inteligente si sint jumatatatea barbatului...ca atare iau deciziile impreuna cu el.Impreuna. Nu eu doresc sa fie asa. Dumnezeu a facut prin fiziologia femeii deja lucrul acesta. L-a intirit scris prin VT si NT. Locul femeii este linga barbat dar nu in fata lui. Linga.
In momentul cind vom intelege cu totii lucru asta o sa frinam mersul spre dezastru.Nu o sa-l oprim dar il vom incetinii mult. Purtarea vestimentatiei corespunzatoare sexului o sa fie doar un efect secundar si nu altceva. Vezi tu Mirela toate lucrurile sint legate intre ele. Nu-i vorba ca femeia poarta fusta sau nu, capul acoperit sau nu. Chestia asta imi este prin ea insasi complet egala. De ce o face si semnul exterior a carei evolutii este...asta nu-mi este deloc egal. Nu faptul ca o femeie este manager ma deranjaza. Consider ca uneori este mult mai capabila decit un barbat cu aceleasi studii ci faptul ca nu-i locul ei peste barbati. Acum linsati-ma![/quote]

eu sunt femeie draga marius si totusi.....iti MULTUMESC PENTRU ACEST FRUMOS MESAJ!! am senzatia ca tu ai scris ceea ce eu am gandit...dar tu te-ai exprimat atat de frumos incat nu as mai avea ce adauga eu...Doamne ajuta:)

dmb 13.03.2007 13:42:29

Iar eu iti multumesc Jeni ca existi pentru ca esti una dintre singurele 2 femei care ma inteleg:) (prima e mama) Nu sint nici pe departe cel care doreste femeia sa stea la cratita si sa taca (ma rog ultima citeodata da!:D) Ba mai mult sint convins ca rolul pentru care trebuie luat Oscarul este cel "secundar" de femeie si nu cel principal de barbat.Femeii Dumnezeu i-a dat puterea viitorului pe cind barbatului doar cea prezenta. E o mare diferenta.
Am asistat la o nastere. Daca barbatii trebuiau sa nasca specia umana se stingea de mult. Noi avem curaj sa ne spargem capetele dar mult mai putin sa ne sacrificam.....
Si totusi barbatului i-a fost harazit rolul "ultimului cuvint" pe care din pacate nu-l prea mai spune de mult. Si asta nu doar prin Biblie si Faptele Apostolilor sau Sfintilor ci chiar prin balanta hormonala.In situatii cu adevarat de stress mai ales neprevazut barbatii reactioneaza mult mai "rece"...
Nu are nimic cu inteligenta sau vointa sau altceva...este pur si simplu programat fiziologic

mirelat 13.03.2007 19:49:58

Citat:

Iar eu iti multumesc Jeni ca existi pentru ca esti una dintre singurele 2 femei care ma inteleg:) (prima e mama)

Ooooff! nevestele astea... cum nu ne inteleg ele pe noi... dar cum ne mai suporta!

e valabil si viceversa, desigur ! :D

"In situatii cu adevarat de stress mai ales neprevazut barbatii reactioneaza mult mai "rece"... "

Da, asta este regula, dar sa te fereasca D-zeu, ca femeie, sa ai parte de exceptii ca atunci sa vedem cine mai sta in picioare.

erzbet 13.03.2007 22:27:20

Citat:

Iar despre cei care se indoiesc ca Iisus este Dumnezeu eu zic ca pot sa vina si in rochie de plaja la biserica, ca tot nu fac diderenta...

O sa incerc sa nu o iau ca pe un atac personal, desi este clar ca asta este.
Cu ce gresesc daca doresc sa ma documentez despre aceste legi si incerc sa le inteleg, desi din cate am vazut, nu trebuie intelese si respectate. Si cum se face, ca desi ma indoiesc ca Iisus este Dumnezeu, nu as putea intra intr-o biserica imbracata indecent? Iti spun eu raspunsul: tine de educatie, respect fata de cei din jur si in primul rand fata de mine.

pentru dmb: am spus ca nu cred ca Iisus a fost Dumnezeu, ci a fost om. Asta nu inseamna ca neg existenta unei forte spirituale, viata de dupa moarte etc. Mi se pare cam dur sa mi se puna eticheta "nu cred". Lumea nu se imparte intre cei care cred si cei care nu. Oricum iti multumesc frumos pt raspunsurile tale, desi parerile noastre nu coincid, respect modul in care ti-ai expus opiniile.

IC 14.03.2007 01:30:10

Buuun, hai ca am tot vorbit despre tinuta femeii. Poate imi spune cineva cum ar trebui sa se imbrace si un barbat la biserica...
Si poate imi mai spune cineva cum trebuie sa se prezinte femeia la biserica dupa ce a trebuit sa satisfaca neviole sexuale ale unui barbat tampit. Imi cer scuze de exprimare, dar pe toate topicurile se vorbeste despre femei si despre ce pacate savarseste ea.
Doamne ajuta!
Ioana

dmb 14.03.2007 08:05:46

Exista o povestire cu niste femei "abia sculate de linga barbatii nostrii" ajunse la un grad mare de desavirsire. Cei mai cu memoria buna iti vor spune cu siguranta unde o gasesti.
Nu stiu cum trebuie sa se imbrace barbatii in biserica dar eu n-am mers la nunta mea mai bine imbracat ca la Liturghie!

Juli 14.03.2007 11:25:28

Citat:

Citat:

Cu ce gresesc daca doresc sa ma documentez despre aceste legi si incerc sa le inteleg, desi din cate am vazut, nu trebuie intelese si respectate. Si cum se face, ca desi ma indoiesc ca Iisus este Dumnezeu, nu as putea intra intr-o biserica imbracata indecent? Iti spun eu raspunsul: tine de educatie, respect fata de cei din jur si in primul rand fata de mine.

Imm, nu este un atac personal... Imi pare foarte rau (sincer) daca te-am jignit, dar cred ca de fapt ma adresam in primul rand persoanei mele; pentru mine Biserica nu reprezenta nicicum mai mult decat un muzeu de arta, o sala de concert (...Biserica Elefterie are un cor divin, de exemplu). A devenit apoi o curiozitate, si asa a inceput totul...pentru mine.
De aceea zic, si cred ca stii, Biserica reprezinta Trupul Lui Hristos Care este Dumnezeu deplin (si Om deplin), aici I se aduc laude si in acelasi timp, tot aici, in Biserica, El - Dumnezeu se jertfeste (si pentru cel ce cred si pentru cel ce nu crede).

Eu mi-am "permis" ani de zile sa Il consider pe Dumnezeu "o forta" si sa "discut" cu El "la o cafea si-o tigara" (ori mai rau...). Poate de aceea poate par extremista in privinta tinutei (si altele), pentru ca se spune ca si convertirea trebuie sa fie macar pe masura faptelor trecute (exemple contemporane precum Monica Fermo, Danion Vasile etc., oameni care si-au expus viata trecuta, iar astazi ne dau exemplu de viata "in Hristos").

Juli 14.03.2007 11:32:08

Citat:

În prealabil postat de IC
Si poate imi mai spune cineva cum trebuie sa se prezinte femeia la biserica dupa ce a trebuit sa satisfaca neviole sexuale ale unui barbat tampit.

O astfel de femeie trebuie sa imbrace haina rabdarii, a sperantei si a credintei.

Problema asta depaseste deja subiectul tinutei si ma duce cu gandul la intrebarea din ce cauza s-a ajuns aici?...

14.03.2007 12:29:33

si eu sunt femeie casatorita, de multe ori mi-am pus si eu aceasi intyrebare..raspunsul este sfatuieste-te cu duhovnicul!! este foarte important, pentru ca de multe ori din cauza postului trupesc neacceptat de ambii soti se ajunge la adulter sau mai rau la divort. totul trebuie facut cu DREAPTA SOCOTEALA!! aminteste-ti cum erai tu inainte de a_L cunoaste pe Hristos? puteai intelege acest post? nu cred, acum e timpul sa il inveti pe sotul tau ( sau sotia) sa IL cunoasca pe hristos apoi sa ii ceri sa intelega rostul postului alimentar si trupesc. TRBUIE foarte multa dragoste si jertfa aici sa avem grija ca de la credinta dreapta la habotnicie e un pas..DREAPTA SOCOTEALA IN TOATE cu drgaoste jenica

14.03.2007 12:40:24

sa nu uitam ca Hristos nu ne cere NICIODATA MAI MULT DECAT PUTEM FACE, si totodata sa nu uitam ca cel mai important este sufletul, nu pozita trupului. sa nu incercam sa devenim dintr-o data sfinti, calea aceasta prewsupune multa dragoste, multa jertfa, e adevart ca atunci cand inima cunoaste pe Hristos cauta sa schimbe lumea!! dar nu intodeauna asta este calea. Sa avem dreapta socoteala in toate si in tinuta si in sfaturi si in viata de familie. Eu spre exemplu am avut o viata foarte zbucimata...dar cu rabdare si ajutorul Maicii Domnului, merge si sotul meu acum la biserica, posteste, se spovedeste si asta NU pt ca i-am cerut-o eu..ci pentru ca din cauza sanatatii mele deseori a vazut singur ajutorul rugacinunii, postului..deci intr-un cuvant sa lasam pe Hristos sa ii schimbe inima noi doar sa ne rugam cu dragoste si rabdare!! nu cu habotnicie. de multe ori o incercare o ispita o boala deschde usa inimii deci sa ne lasam in voia Lui D-zeu si sa avem nadejde ca asa cum m-a iertat pe mine pacatoasa cu SIGURANTA va intoarce si pe sotul, sotia, fratele sau mama mea.. cu dragoste jenica
SORA IOANA ITI RECOMAND RUGACIUNE SI MULTA DRAGOSTE asta e calea sa il faci pe sotul tau sa inteleaga...

17.03.2007 21:17:33

Citat:

Citat:

Citat:

Imm, nu este un atac personal... Imi pare foarte rau (sincer) daca te-am jignit, dar cred ca de fapt ma adresam in primul rand persoanei mele; pentru mine Biserica nu reprezenta nicicum mai mult decat un muzeu de arta, o sala de concert (...Biserica Elefterie are un cor divin, de exemplu). A devenit apoi o curiozitate, si asa a inceput totul...pentru mine.
De aceea zic, si cred ca stii, Biserica reprezinta Trupul Lui Hristos Care este Dumnezeu deplin (si Om deplin), aici I se aduc laude si in acelasi timp, tot aici, in Biserica, El - Dumnezeu se jertfeste (si pentru cel ce cred si pentru cel ce nu crede).

Eu mi-am "permis" ani de zile sa Il consider pe Dumnezeu "o forta" si sa "discut" cu El "la o cafea si-o tigara" (ori mai rau...). Poate de aceea poate par extremista in privinta tinutei (si altele), pentru ca se spune ca si convertirea trebuie sa fie macar pe masura faptelor trecute (exemple contemporane precum Monica Fermo, Danion Vasile etc., oameni care si-au expus viata trecuta, iar astazi ne dau exemplu de viata "in Hristos").

da juli si stii de ce se jertfeste Hristos si pt cei care cred si pt cei care nu cred?? TOCMAI PT CA NE IUBESTE PT CA ESTE UN D-ZEU AL IUBIRII!! SI TE ASTEAPTA SI TE RABDA SI PE TINE SI PE MINE SA NE INTORCEM CATRE EL, de ce nu ne trazneste cand intram in "rochie de plaja" pt ca NE IUBESTE SI NE DA SANSA SA NE INDREPTAM GRESALEL SA NE MANTUIM.asta este cea mai mare dovada a iubirii lui ne lasa libera alegere!! dar sa nu uitam ca va vweni vremea sa raspundem CUM am cheltuit viata nostra, atunci nimic si nimeni nu mai este langa noi sa ne ajute suntem noi si faptele noatrse e bine sa te gandesti profun la asta cu drgaoste jenica

Juli 20.03.2007 10:38:29

Citat:

În prealabil postat de jeny
asta este cea mai mare dovada a iubirii lui ne lasa libera alegere!! dar sa nu uitam ca va vweni vremea sa raspundem CUM am cheltuit viata nostra, atunci nimic si nimeni nu mai este langa noi sa ne ajute suntem noi si faptele noatrse e bine sa te gandesti profun la asta cu drgaoste jenica

Tocmai pentru ca vine vremea cand vom raspunde pentru faptele noastre e bine sa atragem atentia asupra pacatelor (chiar daca mai dam cu bata in balta, cum am facut eu...), fara sa judecam pe altii, judecandu-ne pe noi cu asprime (of, ce bine ar fi!!)

22.03.2007 16:02:27

deocamdata e suficient ca realizezi asta juli, cu timpul va veni si pocainta sincera, daruieste-mi sa-mi vad pacatele mele si sa nu mai osandesc pe fratele meu...frumos si adev spune rug lui efrem sirul nu??:D

Laurentiu 01.04.2007 13:49:35

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Epistola Intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel; cap. 11, versetele 2-16

. Fiți următori ai mei, precum și eu sunt al lui Hristos.
2. Fratilor, va laud ca în toate va aduceti aminte de mine si tineti predaniile cum vi le-am dat.
3. Dar voiesc ca voi să stiti că Hristos este capul oricarui barbat, iar capul femeii este barbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.
4. Orice barbat care se roaga sau prooroceste, avand capul acoperit, necinsteste capul său.
5. Iar orice femeie care se roagă sau prooroceste, cu capul neacoperit, îsi necinsteste capul; căci tot una este ca si cum ar fi rasă.
6. Căci dacă o femeie nu-si pune văl pe cap, atunci să se și tundă. Iar dacă este lucru de rusine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-si pună văl.
7. Căci bărbatul nu trebuie să-si acopere capul, fiind chip și slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.
8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.
9. si pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
10. De aceea si femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri.
11. Totusi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul.
12. Căci precum femeia este din bărbat, așa si bărbatul este prin femeie și toate sunt de la Dumnezeu.
13. Judecati în voi însivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu vă învată oare însăsi firea că necinste este pentru un bărbat să-si lase părul lung?
15. Și că pentru o femeie, dacă îsi lasă părul lung, este cinste? Căci părul i-a fost dat ca acoperământ.
16. Iar dacă se pare cuiva că aici poate să ne găsească pricină, un astfel de obicei (ca femeile să se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.
17. Si aceasta poruncindu-vă, nu vă laud, fiindcă voi vă adunați nu spre mai bine, ci spre mai rău.

Kontroversielll 01.04.2007 20:31:30

Am citit recomandari din partea unora, referitor la smerenia recomandata aici....
Ai bine, pot sa va spun ca pana la varsta de 31 ani, eream atat sambetele cat si duminicile la biserica si nu de putine ori, dupa slujba, preotii, in dialog cu enoriasii, au fost spirituali si au facut ca acestia sa zambeasca si sa rada.
Biserica, nu este numai un lacas al parastaselor si tristetei, Cel de Sus, dorind ca oamenii sa fie bucurosi.Nu propavaduiesc ca o regula generala de a se rade cu gura pana la ureci, dar...cum am mai spus, nu-i necesar sa fim mai katolici decat Papa.

Dumnezeule din Cer
Sub a-l camerei ungher
Unde stau si ma gandesc
Lectia, sa o sfarsesc..
Catre tine ma indrept
Tu a-l lumii intregi stapan
Caci esti Mare,drept si bun
Intr-u mare mila ta
Numai Tu ma poti salva
Pentru ce si intr-u cat
Vinovat eu pot sa fiu
Fiindca lectia, n-o stiu
Si`n al anilor sirag....
Unii, fac si altii trag....
Nwton, Pluton, Galileu
Pentru ei, sa trag pacatul eu...?
Adchimede de-ar fi vrut
Sa se scalde si a vazut
Ca in apa scufundat
Are capul usurat
Si...? da sa spuna ca A gasit !!!
Daca donul Kopernic,
A baut mai mult un pic
Si....asa i se parea
Ca pamantul se-nvartea
Mult necaz si mult venin
M-i sa tras de la Frnklin
Ce cu zmeula sa jucat
Cand erea timpul n-orat
Si...mai stii
Traznetul lovii in zmeul lui
Fara voie, fara tel
Mai bine -l traznea pa el
Stefan Cel Mare
Fiind un pic racit
Sa gasit el om invatat
Ca sa fiarba ceai cu mac
Ïn ulcica cu capac
Oamenii sau apucat
Turnul Babel au ridicat
Si tu Doamne suparat si maniat
Limbile, le-ai incurcat
Tie Doamne sa-ti spun God
Si la paine sa-i spun strot
Banului sa-i spun harjan
Si mamei sa-i spun maman...?
Iar, acuma intr-o doara...
Ma retrag din aceasta scoala...
Iar de vrei sa mai raman
Schimbane programul tot
Fane ore de jucat
Si recreatii de fumat
Fa tu Doamne tot ce stii
Sa stiu lectia pe a doua zi...

cristiboss56 01.04.2007 23:14:23

Citat:

În prealabil postat de Kontroversielll
Am citit recomandari din partea unora, referitor la smerenia recomandata aici....
Ai bine, pot sa va spun ca pana la varsta de 31 ani, eream atat sambetele cat si duminicile la biserica si nu de putine ori, dupa slujba, preotii, in dialog cu enoriasii, au fost spirituali si au facut ca acestia sa zambeasca si sa rada.
Biserica, nu este numai un lacas al parastaselor si tristetei, Cel de Sus, dorind ca oamenii sa fie bucurosi.Nu propavaduiesc ca o regula generala de a se rade cu gura pana la ureci, dar...cum am mai spus, nu-i necesar sa fim mai katolici decat Papa.

Dumnezeule din Cer
Sub a-l camerei ungher
Unde stau si ma gandesc
Lectia, sa o sfarsesc..
Catre tine ma indrept
Tu a-l lumii intregi stapan
Caci esti Mare,drept si bun
Intr-u mare mila ta
Numai Tu ma poti salva
Pentru ce si intr-u cat
Vinovat eu pot sa fiu
Fiindca lectia, n-o stiu
Si`n al anilor sirag....
Unii, fac si altii trag....
Nwton, Pluton, Galileu
Pentru ei, sa trag pacatul eu...?
Adchimede de-ar fi vrut
Sa se scalde si a vazut
Ca in apa scufundat
Are capul usurat
Si...? da sa spuna ca A gasit !!!
Daca donul Kopernic,
A baut mai mult un pic
Si....asa i se parea
Ca pamantul se-nvartea
Mult necaz si mult venin
M-i sa tras de la Frnklin
Ce cu zmeula sa jucat
Cand erea timpul n-orat
Si...mai stii
Traznetul lovii in zmeul lui
Fara voie, fara tel
Mai bine -l traznea pa el
Stefan Cel Mare
Fiind un pic racit
Sa gasit el om invatat
Ca sa fiarba ceai cu mac
?n ulcica cu capac
Oamenii sau apucat
Turnul Babel au ridicat
Si tu Doamne suparat si maniat
Limbile, le-ai incurcat
Tie Doamne sa-ti spun God
Si la paine sa-i spun strot
Banului sa-i spun harjan
Si mamei sa-i spun maman...?
Iar, acuma intr-o doara...
Ma retrag din aceasta scoala...
Iar de vrei sa mai raman
Schimbane programul tot
Fane ore de jucat
Si recreatii de fumat
Fa tu Doamne tot ce stii
Sa stiu lectia pe a doua zi...

Biserica, a fost si va fi Casa Domnului. Nu putem transforma biserica in cea ce vor unii sau altii. Desigur , aici sintem cu toti o mare familie, familia crestina si ne ghidam in comportamentul nostru dupa morala crestina. In biserica venim cu multa bucurie in suflet, dar si cu multa smerenie si bun simt. In biserica venim cu optimism si inima deschisa , dar cu decenta. In biserica venim cu multa dragoste si retinere fata de cele lumesti. Nu ne putem permite sa invom schimbari ce ar impieta actul credintei si ar transforma biserica noastra ortodoxa asemenea altor culte "galagioase" . Daca nici in biserica nu ne gasim linistea in rugaciuni , atunci ce ne-ar mai ramine ? ! Este singura oaza de liniste si smerenie in acest tumult cotidian, tumult ce multora le-a impietrit inima si au uitat de adevarata credinta in DUMNEZEU. Ei apeleaza la biserica numai in momentele de cumpana ale vieti sau pentru a obtine beneficii in viata, de multe ori cazind in pacatul "dragostei de arginti", a banului. Biserica, ca locas sfint, nu este nici statie de metrou, nici sala de cinema, nici sala de asteptare. Ea este ceva cu totul aparte in viata noastra , a tuturor unde avem datoria si obligatia sa avem o tinuta si un comportament adecvat, unde nu exista compromisuri sau cale de mijloc nici acum si nici peste 5000 de ani.

Kontroversielll 02.04.2007 01:00:07

Re: cristiboss56
Am specificat clar si citet ca nu propavaduiesc sau recomand sa se rada cu gura pana la urechi intr-un lacas sfant, ad...am vazut in multe ocazii la cununii, botezuri cand atat preotul cat si toti enoriasii sau nucurat de ceva si toata lumae a ras de bucurie.
Nu cred ca cineva isi atrage un pacat din aceasta sau este lipsa de smerenie si decenta....
Tot clar si citet, am mai reamintit ca acesta este un FORUM de discutii si pareri, nici decum un lacas declarat sfant, dar asata nu inseamna ca nu iau in consideratie, ca titusi aici se inpune o atmosfera cat mai adeqvata, cu rezervatia de a nu se exagera....
pentru simplu exemplu ca aici nu voia avea nici odata, acel sentiment al ecoului dintr-o biserica mare sau scataitul bancilor din lemn dintr-un schit.
Nu de putine ori, am avut ocazia ca la un botez, de exemplu, cand preotul a inaltat pruncul din cazan, si pana ca nasa(ul) sa-l ia in fase, prumcul, nevinovat a facut pipii chiar in acel moment, si toata audienta cat si preotul au rras cu pofata
Este de condamnat, sau de ridicat din sparnceana....????

cristiboss56 02.04.2007 20:08:30

Citat:

Re: cristiboss56
Am specificat clar si citet ca nu propavaduiesc sau recomand sa se rada cu gura pana la urechi intr-un lacas sfant, ad...am vazut in multe ocazii la cununii, botezuri cand atat preotul cat si toti enoriasii sau nucurat de ceva si toata lumae a ras de bucurie.
Nu cred ca cineva isi atrage un pacat din aceasta sau este lipsa de smerenie si decenta....
Tot clar si citet, am mai reamintit ca acesta este un FORUM de discutii si pareri, nici decum un lacas declarat sfant, dar asata nu inseamna ca nu iau in consideratie, ca titusi aici se inpune o atmosfera cat mai adeqvata, cu rezervatia de a nu se exagera....
pentru simplu exemplu ca aici nu voia avea nici odata, acel sentiment al ecoului dintr-o biserica mare sau scataitul bancilor din lemn dintr-un schit.
Nu de putine ori, am avut ocazia ca la un botez, de exemplu, cand preotul a inaltat pruncul din cazan, si pana ca nasa(ul) sa-l ia in fase, prumcul, nevinovat a facut pipii chiar in acel moment, si toata audienta cat si preotul au rras cu pofata
Este de condamnat, sau de ridicat din sparnceana....????

Problema risului in sine ca manifestare a bunei dispoziti s-a dezbatut cu ceva timp in urma pe forum. Nu, nu cred ca risul in contextul la care te refereai , este de condamnat. Lumina,dragostea, intelepciunea, buna dispozitie , dragostea de frumos ,de viata in general sint agreate de DUMNEZEU , find elemente pozitive ale existentei noastre. Extremele (risul bolnavicios) sint periculoase si neavenite. Deci , nu sint adeptul unei "rigiditati" fanatice si aberante, dar repet si accentuez, totul cu masura si bun simt.

Kontroversielll 02.04.2007 21:29:08

Re.
Cristiboss56
Asa cum am intuit, FORUMUL este o posibilitate de pune teme si discutii, fireste, ca intodeauna, acestea fiind pro sau kontro
Este positiv, ca ai inteles, ce vroiam sa explic.
Numele meu, real, este Emilian, dar nu la intamplare ni-am ales nicknamnet "Kontroversiell "
A nu se rastalmacii gresit cu razvratit, sau negativist, dar ca fiecare am convingerile mele, care nu intodeauna, nu sant sinonime sau de aceiasi natura, cu ale altuia....

cristiboss56 02.04.2007 22:21:37

Citat:

Re.
Cristiboss56
Asa cum am intuit, FORUMUL este o posibilitate de pune teme si discutii, fireste, ca intodeauna, acestea fiind pro sau kontro
Este positiv, ca ai inteles, ce vroiam sa explic.
Numele meu, real, este Emilian, dar nu la intamplare ni-am ales nicknamnet "Kontroversiell "
A nu se rastalmacii gresit cu razvratit, sau negativist, dar ca fiecare am convingerile mele, care nu intodeauna, nu sant sinonime sau de aceiasi natura, cu ale altuia....

Draga Emilian, sint incintat sa te avem pe forum. Traim in diversitate si este normal ce afirmi, de aici rezulta dezbaterile de idei, care de multe ori au reusit sa incinga forumul, care pina la urma , daca cugetam corect este spre folosul nostru al tuturor.

04.04.2007 21:11:21

cristi si emilian amandoi aveti dreptate,...si apoi, a fi crestin nu inseamna sa fii mereu trist pt ca d-zeu este Dumnezeul bucuriei:)asa cum spunea si iosif intr-un alt topic cu dragoste jenica

romandragut 04.04.2007 21:31:17

femeia este egala barbatului din punctul meu de vedere. traditia poate sa spune orice. vremea femeilor cu un posterior cat un dulap, tinute in casa, batute daca comenteaza, obligate sa asculte este din ce in ce mai mult a trecutului.

consider ca femeia este considerata inferioara barbatului de catre toate religiile abrahamice. si nu mi se pare onest.

Annamarria 04.04.2007 22:42:31

Pentru ERZBET:
sa stii ca tu cam ai dreptate in cele ce spui si in cele ce ai dreptate nu se contrazic invataturile bisericii.
In primul rand tu sustii ca biserica a pus inegalitatea dintre sexe. Invatatura crestineasca ne arata ca barbatul si femeia sunt diferiti, dar egali in demnitate.Asa i-a creat Dumnezeu de la inceput, si a fost bine. Nici barbatul nu e superior femeii, nici femeia nu e superiara barbatului, dar sunt diferiti si se completeaza. Doar vezi si tu ca sunt diferiti:) Si din aceasta diferenta se naste viata. problema e ca multi interpreteaza ca barbatul e superior femeii, e gresit, biserica nu invata asa ceva. E complet gresit. Un preot a spus ca femeia sustine barbatul. Era o cruce pe masa..la fel cum masa sustine aceasta cruce, daca n-ar fi masa, crucea ar cadea. Voia sa spuna ca daca n-ar fi femeia care sa-l sustina, barbatul ar cadea. E si asta o interpretare frumoasa. Si uita-te la Maica Domnului, cata cinstire ii aduce biserica, cat de smerita este si cata putere are! Ea, cea mai smerita e cea mai marita din toate fapturile.Caci adevarata putere e smerenia, dupa cum ne-a aratat Hristos care a inviat din morti!
Al doilea lucru pe care il spui e ca Biblia a fost scrisa de oameni. E adevarat, scrisa de oameni sub inspiratia Duhului Sfant. Dar nu asta e important. Sa luam faptele istorice. Pune-ti intrebarea: oare cum au reusit o mana de pescari sa innebuneasca lumea? Au fost niste genii? Dar acuma chiar toti sa se puna de-acord pe aceeasi minciuna? Dar chiar sa-si dea viata si sa sufere martiriu pentru o minciuna? Spune-mi, ce crezi tu ca i-a apucat pe oamenii aia? Si cum au putut scoate o asemenea minciuna gogonata si sa si moara pentru ea: ca Dumnezeu s-a facut om, a murit si a inviat din morti! Tu chiar crezi ca ei stiau ca e minciuna si s-au apucat sa raspandeasca aceasta minciuna si sa moara pentru ea? Eu nu prea cred, eu cred ca ei credeau in ce spuneau si credeau pentru ca au vazut!
Dar formalismul, mandria si toate rautatile se baga in interpretarea Bibliei ca se ajunge sa se creada ca barbatul e mai important, sau ca poate sa-si bata femeia, sau sa se dea atata importanta imbracamintii. Toate sunt aiureli. Dumnezeu si Hristos e mult mai minunat de atat. Iti doresc din toata inima sa cunosti ce inseamna de fapt invatatura lui Hristos si cat de minunat este El.

Kontroversielll 05.04.2007 10:25:17

Re:
Jeny
Poate ca sa strecurat o neintelegere....Cristi, nu a recomandat atmosfera tristetei, aici sau intr-un lacas sfant cii atmosfera sobrietatii si o tendinta de smerenie

Kontroversielll 05.04.2007 23:37:00

Re:
Annamarria

Dar aceste randuri din Sf. Evanghelie, cum sa se talmaceasca..`?

" ca de aceia, va lasa femeia pa mama si tatalei si se va unii cu barbatul ei si vor fii impreuna un trup, iar femeiiiiaaa, sa se teeeammmaaa de barbaaaaattt"
Hallelluja...!

Annamarria 06.04.2007 16:47:45

Citat:

Re:
Annamarria

Dar aceste randuri din Sf. Evanghelie, cum sa se talmaceasca..`?

" ca de aceia, va lasa femeia pa mama si tatalei si se va unii cu barbatul ei si vor fii impreuna un trup, iar femeiiiiaaa, sa se teeeammmaaa de barbaaaaattt"
Hallelluja...!

:)Du-te la topicul "Nunta" la "intrebare" pusa de Maniucu. Am raspuns acolo:)

Nikos 18.04.2007 22:45:10

Am si eu un mesaj pe tema asta. Dragi crestine, surori intru Hristos, va rog intelegeti ca in privinta tinutei nu e vorba de discriminare, formalism sau mentalitate invechita. E un fapt simplu. Noi barbatii suntem slabi. Realizand lucrul asta venim la biserica sa ne intarim. Si aici ce vedem? Nu de putine ori mi s-a intamplat ca ridicand ochii din pamant dupa rugaciune sa vad chiar in fata mea fundul unei fete in pantaloni mulati, uitandu-ma in stanga acelasi lucru, fiind nevoit de multe ori sa stau mult timp doar cu capul in jos pentru a nu pacatui cu privirea. Da, intr-adevar, e si vina noastra, daca ne lasam dusi de ispita, dar chiar asta vreti? Deci, din punctul meu de vedere putina importanta are daca e fusta sau pantalon, sau orice, important e sa nu fie provocator. Si nu e doar o cerere, e o rugaminte, va rog, nu ii ispititi degeaba pe fratii vostri intru Hristos. Si asa suntem destul ispititi afara. Lasati macar in biserica sa ne putem ruga in pace.
In afara de asta, ganditi-va ca mai sunt si preoti si calugari, si ei sunt tot oameni si le cauzati chinuri inutile in lupta cu gandurile necurate.
Atat am avut de spus. Sper sa se inteleaga ce trebuie.
Pace
Nicolae

19.04.2007 07:40:05

Citat:

În prealabil postat de Nikos
Am si eu un mesaj pe tema asta. Dragi crestine, surori intru Hristos, va rog intelegeti ca in privinta tinutei nu e vorba de discriminare, formalism sau mentalitate invechita. E un fapt simplu. Noi barbatii suntem slabi. Realizand lucrul asta venim la biserica sa ne intarim. Si aici ce vedem? Nu de putine ori mi s-a intamplat ca ridicand ochii din pamant dupa rugaciune sa vad chiar in fata mea fundul unei fete in pantaloni mulati, uitandu-ma in stanga acelasi lucru, fiind nevoit de multe ori sa stau mult timp doar cu capul in jos pentru a nu pacatui cu privirea. Da, intr-adevar, e si vina noastra, daca ne lasam dusi de ispita, dar chiar asta vreti? Deci, din punctul meu de vedere putina importanta are daca e fusta sau pantalon, sau orice, important e sa nu fie provocator. Si nu e doar o cerere, e o rugaminte, va rog, nu ii ispititi degeaba pe fratii vostri intru Hristos. Si asa suntem destul ispititi afara. Lasati macar in biserica sa ne putem ruga in pace.
In afara de asta, ganditi-va ca mai sunt si preoti si calugari, si ei sunt tot oameni si le cauzati chinuri inutile in lupta cu gandurile necurate.
Atat am avut de spus. Sper sa se inteleaga ce trebuie.
Pace
Nicolae

amin nicolae!! frumos spus......... Multumim!!

vsovi 19.04.2007 10:05:13

Nu d-le Nikos, de ce ai dumneata impresia ca doar altzii te ispitesc pe domnia ta? crezi ca dumneata nu ispitesti prin tzinuta domniei tale? Ei bine te insheli! Si chiar daca mesajul domniei tale pare decent, ei bine iacata ca daca pe sarmana Jenica ai reushit s-o pacaleshti, pe mine nu! Sper sa nu te superi ... :hmmm:

vsovi 19.04.2007 10:21:42

defapt m-ai fentat si pe mine, dar hai sa zicem ca nu pun la inima, si rugam pe Domnul sa ne ierte, pe mine ca am fost neghiob si pe dumneata pt ... uite cum cam mintzi, deci nu te supara :D

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:20:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.