Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre sinodul cretan ,pareri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18762)

iuliu46 06.03.2017 10:40:07

Tot e bine ca nu i-a blestemat pe aia cu care s-a certat pe fb de-a lungul timpului...sau pe hackeri. :)

DragosP 06.03.2017 10:46:31

Măi da' ce preocupări demne de Postul Mare aveți...:13:

iuliu46 06.03.2017 10:58:46

Nu noi ca noi nu am blestemat pe nimeni. Vulcanescu, bine, nici el nu ar fi vrut dar au pus ecumenistii Duminica ortodoxiei in post. :p

suslik 06.03.2017 11:00:40

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 645047)
Mda...m-am uitat acum la Vulcanescu si nu a zis aia dar pe site-ul ala talharesc despre sinod pe care l-ai pus tu Adrian ieri, scria de pictorii lui Francisc. :D

Are o obsesie cu pictura de la Draganescu. Altii avem rezerve cu privire la anume fenomene paranormale din activitatea pastorala a marelui duhovnic in cauza, precum si la cultul sau post-mortem, ca amploare si stil a acestui cult, dar Cricetus se ia de...o simpla pictura. Ca cica nu e dogmatica.
De mirenii care ataca Biserica, spunind ca Patriarhul/Sinodul e eretic, nu a zis nimic, sau de preotii care deschid Biblia, sau de cei care se insoara de enspe ori, cu "pogoramint".
Mi-e scirba. Daca asta e crestinism ortodox, ce face Hamsterul Agitat, atunci e posibil ca unii din ai pe care el si tartorul Serafim ii condamna sa ajunga pe bune in Imparatia Cerurilor.

suslik 06.03.2017 11:03:03

Mai era in gasca lui Cricetus, inca unu', da' mirean, care mi-a trintit-o: "exista totusi o problema mai mare decit erezia?'.
Speechless.

DragosP 06.03.2017 11:04:33

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 645052)
"exista totusi o problema mai mare decit erezia?'.
Speechless.

Da. Apostazia. Hula.

suslik 06.03.2017 11:08:02

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 645053)
Da. Apostazia. Hula.

Exact. Sau schisma.
Ce zicea Sf. Ciprian al Cartaginei? "Nici cu singe nu se spala vina schismei". Si Ardei Umplut imi zicea mie ca sint necatehizat. In sensul ca nu stiu, in nici un caz. In sensul ca pe unele nu le accept, poate.
Dar tot e mai bine decit sa fii unul care rupe biserica in care a fost botezat, din ratiuni de fanatism endemic si rafuiala personala.

Ratoon 06.03.2017 18:01:16

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 645054)
Dar tot e mai bine decit sa fii unul care rupe biserica in care a fost botezat, din ratiuni de fanatism endemic si rafuiala personala.

Vezi 1054.

Dar tot mai bine să nu-ți pese de proști. Lasă-i pe proști în prostia lor. Iar tu vino cu mine. (o reiterare a celebrului pasaj conform vremurilor actuale):p

catalin2 06.03.2017 18:58:56

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645014)
Mesaj care conținea și afirmații fără argumente, dar tu ai luat numai ce-ți convin de acolo.

Nu ne intelegem, eu am dat un link care continea un mesaj cu cateva argumente. Eu n-am luat nimic.
Citat:

Păi tu cu canonul în față vii și-mi spui că argumentul este unul fals, ba mai mult, ecumenist? Tocmai, ideea de genul lasă că merge și așa, nu e lucru însemnat, este un curent ecumenist, pe care din nou îl aperi.

Tocmai canonul acela e un argument fals, daca citesti ce am scris pana acum. Reformatorii, care cer reintoarcerea la primele secole, spun ca acel canon e un argument ca nu se ingenuncheaza la Liturghie. Gresit, de aceea tu ai gasit citat numai o jumatate de canon. In primul rand acele canoane spun sa nu se ingenuncheze duminica, la rugaciune, dar sa se ingenuncheze in celelelalte zile. Deci nu ceea ce spun reformistii, ca nici in celelalte zile, la Liturghie, sa nu se ingenuncheze. In al doilea rand, mi-am dat seama ieri, acele canoane e foarte probabil sa nu se refere la Liturghie, ci doar la rugaciunile personale. Pentru ca spun ca rugaciunile sa se faca fara ingenunchere. Si mai e un aspect edificator, canonul spune sa nu se ingenuncheze de sambata seara pana duminica seara. Dar chiar si reformistii spun ca ingenuncheaza si preotul si credinciosii intr-un moment la Liturghiei. Deci nu are nicio legatura canonul cu ce afirma reformistii.
Iar celalalt argument gresit are cel cu "drepti", pe care reformistii l-au vazut ca o comanda din armata.
Ceea ce speri sa intelegi si sa nu te mai iei dupa "teologi" oarecare, e ca Biserica nu poate fi biruita niciodata, nu are devieri, caderi de sute de ani, nevoia de reintoarcere la inceputuri.
Citat:

Ce zici Cătă, Părinți precum Ică, Pruteanu sunt ecumeniști?

De cate ori am spus ca diac. Ica are conceptii ecumeniste si ca parintele Pruteanu spune multe lucruri complet eronate? Diac Ica si parintele Necula sunt principalii propagatori ai conceptiilor ecumeniste la noi. Parintele Pruteanu, chiar daca in aparenta nu e adeptul conceptiilor ecumeniste, ajunge sa afirme lucruri complet eronate, chiar mai gresite decat ce spun si cei ce au conceptii ecumeniste. De exemplu despre casatorie, despre sfinti, spune ca Sfanta Lumina de la Ierusalim e o pacaleala, etc.

catalin2 06.03.2017 19:01:10

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 645017)
Eu as reformula altfel, Ovidiu: "Ce zici, Cata, toti care "au schimbat ceva in Biserica", incepind de pilda cu Sf. Hrisostom sau Vasile, care au reformat Liturghia din timpurile lor, sint protestanti/ecumenisti?"
Catalin, Biserica se reinnoieste. Trebuie sa se reinnoiasca in interfata cu lumea. Paradoxal, Biserica e in razboi permanent cu Stapinul Lumii, si ofera vesnic asistenta spre libertatea vesnica sclavilor nefericiti ai Lumii. Ei bin, poate face asta, fara sa schimbe modul de infatisare a mesajului care insa e in sine neschimbator?!
Of. Tie, o icoana expusa la muzeu, in o cusca incasabila, ti se pare mai putin incoana decit in altar?! Sint cai diiferite de a vorbi inimii cuiva care trebuie chemat la Hristos.

Cred ca ai inteles complet gresit, e invers. Eu sustin ceea ce spui tu, argumentele acelea trebuie sa i le dau eu lui Ovidiu, nu invers.

Lancelot 06.03.2017 19:40:38

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ca-120094.html

simpllu 06.03.2017 19:47:13

La stuf cu ei, la stuf canoanele și învățătura lăsată de Sfinții Părinți, a început noua eră a acelora care habar nu au despre ce vrobesc.

Lancelot 06.03.2017 19:51:45

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645062)
La stuf cu ei, la stuf canoanele și învățătura lăsată de Sfinții Părinți, a început noua eră a "deștepților" care habar nu au despre ce vrobesc.

oare nu-s desertaciuni toate aceste discutii? despre dogma, despre canoane, despre schisme si despre toate astea? daca vine maine Hristos nu mai intelege nimic, v-ati intrebat vreodata? daca ii intreaba, sau poate i-a intrebat deja pe multi, pe toti cei care au avut grija de Biserica, ce-ati facut cu Biserica Mea?

GMihai 06.03.2017 20:02:38

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 645058)
In al doilea rand, mi-am dat seama ieri, acele canoane e foarte probabil sa nu se refere la Liturghie, ci doar la rugaciunile personale. Pentru ca spun ca rugaciunile sa se faca fara ingenunchere.

Ca de obicei, spui numai prostii, pentru ca te iei dupa ce "ti-ai dat seama tu" si te crezi mai destept decat persoane care au o oarecare cultura teologica, care tie iti lipseste cu desavarsire (si nu, cititul pe internet nu echivaleaza cu cultura teologica).

In exemplul pe care l-am selectat mai sus, dovedesti cu asupra de masura. Tocmai ca la Liturghia de duminica se refereau canoanele, si nicidecum la rugaciunea privata. Daca ai fi pus mana sa citesti, nu te mai faceai de ras pe aicea.

catalin2 06.03.2017 20:07:50

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645029)
Ai niște obiecții punctuale ale Părintelui Serafim Rose la propunerile Părintelui Pruteanu? Concret, la propunerea X Părintele Serafim a obiectat astfel... Altfel nu faci decât să manipulezi niște reflecții rupte din context ale Părintelui Serafim Rose despre reformismul liturgic și să le aplici acelora care nu-ți plac ție.

Parintele Pruteanu nu a avut o revelatie si a gasit acele lucruri, la fel si diac. Ica. Toate sunt luate de la alti reformisti, iar punctul de referinta a fost cartea parintelui Schmemann. De aceea am dat ce spun Parintele Serafim si Parintele Pomazansky, doar nu le dadeam doar ca sa spun ceva. Iar acest reformism liturgic e luat dupa catolici si anglicani, asa cum scrie in acel link. Astfel de propuneri au existat in pregatirea din 1961 a Sinodului care s-a tinut in 2016, Patriarhul Athenagoras voia o reforma de genul Vatican II.
Citat:

Ideile pe care le împărtășești nu sunt la nivel de Biserică, cum tot susții tu, ci la nivel de Biserică locală (și asta cu indulgență - pentru că nici un canon nu leagă în mod absolut cele două Taine).

La inceput se lua impartasania si dupa masa, asa cum scrie in Sfanta Scriptura. Biserica a imbunatatit tot timpul, nu a deviat, cum zic acesti reformisti. Chiar si unii dintre parintii colivari exagerau. De exemplu primii parinti colivari spuneau ca cei ce fac pomeniri ale mortilor duminica au cazut in erezie si eu pierdut harul, erau ca un fel de zeloti de ani.
Citat:

Asta ai înțeles din tot articolul? Eu am înțeles că cei doi Părinți, Macarie și Pruteanu, împărtășesc aceeași idee. De ce ar mai fi postat Părintele Pruteanu o propunere total contrară ideii lui? E ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare.

Eu am inteles ce scria acolo, doar nu o sa ma fac ca nu vad, doar ca sa iasa ceea ce sustin. Din cate stiu interviul e luat de diac. Ica, parintele Pruteanu doar la redat. E firesc sa mai fie si altii cu aceleasi conceptii. Dar uite ca si ei spun ca e ceva gresit, deci era mai bine cum e la noi (probabil unii greci au schimbat dupa parintii colivari).

simpllu 06.03.2017 20:23:29

Greciii și alții (spre exemplu la Essex) țin liturghia cum spun "reformiștii" ăștia. Dar nu s-au luat după ei, ci invers, "reformiștii" au observat diferențele, le-au pus în practică și au ajuns la concuzia că așa ar fi mai bine. După logica ta avem o Biserică formată și din reformiști cu idei ecumeniste(grecii și cei asemenea). Iar la Essex a fost unul din cei mai mari teologi trăitori.

Pricepe că doar la nivel de Biserică locală poți susține asemenea idei și asta cu indulgență, petru că, repet, nu există un canon în acest sens.

catalin2 06.03.2017 20:46:59

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 645065)
Ca de obicei, spui numai prostii, pentru ca te iei dupa ce "ti-ai dat seama tu" si te crezi mai destept decat persoane care au o oarecare cultura teologica, care tie iti lipseste cu desavarsire (si nu, cititul pe internet nu echivaleaza cu cultura teologica).

In exemplul pe care l-am selectat mai sus, dovedesti cu asupra de masura. Tocmai ca la Liturghia de duminica se refereau canoanele, si nicidecum la rugaciunea privata. Daca ai fi pus mana sa citesti, nu te mai faceai de ras pe aicea.

Ca de obicei, intri pe forum doar ca sa ii ataci pe cei fata de care ai resentimente si sa iti arati nestiinta, dublata de o lipsa de logica. Au trecut vremurile cand imi pierdeam timpul sa iti ascult aiurelile, sperand ca o sa te poti comporta ca un om normal si educat.

simpllu 06.03.2017 20:51:31

Eu văd o poziție punctuală și logică.

catalin2 06.03.2017 20:59:41

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645062)
La stuf cu ei, la stuf canoanele și învățătura lăsată de Sfinții Părinți, a început noua eră a acelora care habar nu au despre ce vrobesc.

Desigur, la fel ca in trecut, cand vezi ca nu e adevarat ceea ce propovaduiesti tu, nu-ti place, dai vina pe altii. Adica Biserica nu stie ce vorbeste si tu stii, impreuna cu cei 2-3 idoli ai tau? Nu degeaba am spus ca cei trei sunt stalpii ortodoxiei (unul s-a pierdut, Badilita), fara ei se surpa Biserica. Nu mai exista alti preoti, sfinti, etc., doar acestia. Un ortodox trebuie sa iubeasca adevarul, asta e si diferenta intre un sfant care a sustinut o eroare si un eretic. Trebuie sa iti placa adevarul, e o obligatie.

simpllu 06.03.2017 21:04:58

Eu zic să nu mai faci afirmații în numele Bisericii când habar nu ai despre ce vorbești. Biserica ne spune clar ce avem de făcut, de asta avem canoanele alea. În lipsă de argumente trecem la atac la personă? Eu zic să te potolești, nu de alta, dar iarăși ai să te plângi că ești "atacat".

GMihai 06.03.2017 21:11:31

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 645069)
Ca de obicei, intri pe forum doar ca sa ii ataci pe cei fata de care ai resentimente si sa iti arati nestiinta, dublata de o lipsa de logica. Au trecut vremurile cand imi pierdeam timpul sa iti ascult aiurelile, sperand ca o sa te poti comporta ca un om normal si educat.

Interdictia canonica de ingenunchere duminica se refera la rugaciunea publica, in cadrul Liturghiei. Adica exact pe dos de cum spui tu ca "ti-ai dat seama".

Pune mana si citeste. O sa te folosesti mai mult de studiu decat de dat cu presupusul pe forumuri.

catalin2 06.03.2017 21:11:51

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645070)
Eu văd o poziție punctuală și logică.

Evident, nu am spus vreodata ca nu ai avea aceleasi conceptii, ce tin de ecumenism. Cei de aceeasi credinta cred la fel, e firesc. Daca nu-ti place adevarul cauti pe oricine sa iti dea dreptate, sa te aprobe, ca sa para ca sunt mai multi cei care sustin acelasi lucru. La fel ai facut si la alte subiecte.

GMihai 06.03.2017 21:18:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 645074)
Evident, nu am spus vreodata ca nu ai avea aceleasi conceptii, ce tin de ecumenism. .

Asta e argumentul final si imbatabil al lui Catalin, in special dupa ce i s-a demonstrat ca nu are dreptate: "Esti ecumenist !!!!!"

simpllu 06.03.2017 21:20:47

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 645074)
Evident, nu am spus vreodata ca nu ai avea aceleasi conceptii, ce tin de ecumenism.

Știu, altfel nici nu poți argumeta. Atâta poți.

catalin2 06.03.2017 21:27:01

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645072)
Eu zic să nu mai faci afirmații în numele Bisericii când habar nu ai despre ce vorbești. Biserica ne spune clar ce avem de făcut, de asta avem canoanele alea. În lipsă de argumente trecem la atac la personă? Eu zic să te potolești, nu de alta, dar iarăși ai să te plângi că ești "atacat".

Adica tu aprobi pe cel ce ataca, incercand sa iti faci aliati si tot eu sunt cel ce atac la persoana? Cum nu-ti place adevarul si nu esti onest de ce as avea pretentii de la tine?

simpllu 06.03.2017 21:34:54

...:))) Mihai ți-a spus mai direct părerea lui, una la pertinentă și la obiect, despre subiectul de discuție.

catalin2 06.03.2017 21:34:57

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 645076)
Știu, altfel nici nu poți argumeta. Atâta poți.

Am dat argumentele, tu acum ai ajuns la punctul in care te faci ca nu vezi si cauti alte cai sa iti impui punctul de vedere. La fel ai facut si la discutia precedenta, chiar daca ti-am dat toate argumentele si ai vazut ca sfintii spun acelasi lucru de Daniel 7 si de reprezentarea lui Dumnezeu Tatal, nu te-a interesat deloc, ai cautat apoi sa iti faci aliati si sa-i aprobi pe cei ce atacau. Tu nu iubesti adevarul, adevarul trebuie sa se schimbe in functie de ceea ce crezi tu. De-a lungul timpul intr-un singur punct am avut aceleasi conceptii, impotriva evolutionismului. Cred ca stii ca diac. Ica e cel care l-a tradus si tiparit pe Kalomiros.

iuliu46 06.03.2017 21:39:42

Pai nu a tradus seniorul ?

suslik 06.03.2017 21:47:48

On-topic: fostul patriarh Miron Cristea ii matrasea pe nepemei de nu mai stiau cum ii cheama. Ar fi vorbit cu membrii Regentei, cind era regent, in Romania interbelica, si Zisis si Hamsterul Vulcanos si restul termitierei erau declarati persona non grata, daca voiau sa intre in Romania. Adio manastiri prentru ingrasat fanarioti/cataoni, cum era inainte de Vladimirescu. Asa insa, li se cam da apa la moara (sint convins ca Iuliu are dreptate, si e chiar mai mult, adica pitecantropii astia vor sa puna gheara pe cit mai multe parti din BOR (manastiri, biserici, mireni, laolalta cu "cadrele" sacerdotice), pe care sa le suga, ca in vremurile bune din secolul XVIII.

GMihai 06.03.2017 21:48:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 645077)
Adica tu aprobi pe cel ce ataca, incercand sa iti faci aliati si tot eu sunt cel ce atac la persoana? Cum nu-ti place adevarul si nu esti onest de ce as avea pretentii de la tine?

Ce adevar, fanteziile pe care le nascocesti pentru ca nu esti capabil sa recunosti ca nuai dreptate ?!!!

Ia da-ne o singura sursa, o singura parere avizata, o singura interpretare care sa sustina prostia asta cu care ai venit, si anume ca interdictia canonica privind ingenuncherea duminica se refera la rugaciunea privata si nu la cea publica.

Ce aberatie ai putut sa-ti imaginezi (si tot tu acuzi de lipsa de logica), ca parintii sinodali ar fi spus credinciosului: "La Liturghie ai voie sa ingenunchezi, dar la tine acasa nu".

simpllu 06.03.2017 21:48:22

Ești liber să stai în genunchi la Sf. Liturghie și să te închini oricărei reprezăntări pe care o consideri icoană, cine te oprește? Te poți închina chiar și după ce a început slujba, nu te oprește nimeni. Nu ști cum se face, dar ca și în cazul de față, eu înțeleg că Sfinții spun altceva.

catalin2 06.03.2017 21:48:54

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 645080)
Pai nu a tradus seniorul ?

Nu, diac. Ica jr. a editat si a introdus si un fragment din Ica sr. (desi nu prea avea legatura cu evolutionismul acel fragment).

simpllu 06.03.2017 21:50:23

...:)) Ești fenomenal! Dacă eu greșesc să spunem pe anumit subiect, gata sunt ecumenist, apoi orice aș mai spune, chiar și din învățătura Sfinților Părinți, tot idei ecumeniste susțin.

GMihai 06.03.2017 21:50:58

Haide, Cataline, te-am provocat sa gasesti un sfant, un parinte, un teolog, un istoric, un liturgist care sa mai fi sustinut vreodata ceea ce sustii tu.

Lasa evolutionismul si ecumenismul, vesnicele tale marote, si revino la subiect.

Ai afirmat ca prin canoane se interzice sa ingenunchem duminica, in rugaciunea privata, nu la Liturghie.

Da o singura sursa care sa mai sustina asta.

suslik 06.03.2017 21:57:57

Cum a fost diminuata pecinginea stilista, asa ar fi trebuit diminuata si cea nepomenitoare.

catalin2 06.03.2017 22:02:42

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 645073)
Interdictia canonica de ingenunchere duminica se refera la rugaciunea publica, in cadrul Liturghiei. Adica exact pe dos de cum spui tu ca "ti-ai dat seama".
Pune mana si citeste. O sa te folosesti mai mult de studiu decat de dat cu presupusul pe forumuri.

Daca spui tu sigur e asa. Si e de acord si Ovidiu, deci adevarul e indubitabil. Sinaxa ortodoxo catolica de pe forumul ortodox a hotarat.
Tu nici nu stii ce am vorbit pana acum, ai ajuns la ultimul mesaj. Daca vrei, arata si unde scrie ca se refera la Liturghie, ca tu nu ai citit acele canoane. Ele spun sa nu ingenuncheze de sambata seara pana duminica, dar la Liturghie oricum se ingenuncheaza, cel putin o data. Mai spun ca se poate ingenunchea in celelalte zile, dar reformistii spun ca nici in celelalte zile nu se ingenuncheaza la Liturghie. Asta presupund ca te-ar interesa, ca nu cred ca te intereseaza subiectul.

GMihai 06.03.2017 22:08:17

Lasa domnule ce spun reformistii, acuma vorbim despre prostiile pe care le-ai spus tu.

Arata-ne un singur autor care a mai sustinut ceea ce sustii tu: ca interdictia canonica de a ingenunchea duminica se refera la rugaciunea privata si nu la cea publica.

antoniap 06.03.2017 23:48:13

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 645088)
Cum a fost diminuata pecinginea stilista, asa ar fi trebuit diminuata si cea nepomenitoare.

Uite ceva pe gustul tau!

Devastarea Manastirii Lacul Frumos, Valcea

https://www.youtube.com/watch?v=rO5g...ature=youtu.be

Dar, una calda, una rece:

Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor Zisis a întrerupt pomenirea mitropolitului eretic-ecumenist Antim al Thesalonicului

http://prieteniisfantuluiefrem.ro/20...hesalonicului/

Rânduiala din Duminica Ortodoxiei (Sinodiconul Ortodoxiei)

https://www.youtube.com/watch?v=Y2ewGm9Rl2M

iuliu46 07.03.2017 00:02:05

Randuiala din Duminica Ortodoxiei...facuta de un preot caterisit. :)

antoniap 07.03.2017 00:15:02

Sinaxa panortodoxă care va condamna ”Sinodul” din Creta

http://prieteniisfantuluiefrem.ro/20...dul-din-creta/

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:04:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.