Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Nascatoare de Dumnezeu ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16252)

Mihailc 11.05.2014 15:31:56

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 558728)
Daca fiinta lui Hristos a luat doar caracteristicile si proprietatile din fiinta dumnezeiasca si a luat doar caracteristicile si proprietatile din fiinta omeneasca atunci El nu este nici om deopotriva nici Dumnezeu ci doar un hibrid o combinatie intre cele doua.

Așadar, urmându-i pe Sfinții Părinți, susținem toți, în deplin acord , că [trebuie] să mărturisim pe unul și același Fiu, Domnul nostru, Isus Hristos, [care este] același desăvârșit în dumnezeire și același desăvârșit în umanitate , cu adevărat Dumnezeu și cu adevărat om, același din suflet rațional și din trup, consubstanțial cu Tatăl după dumnezeire și același, consubstanțial cu noi după umanitate , în toate asemănător nouă, fără păcat, născut din Tatăl înainte de veci, după dumnezeire, și același, în zilele din urmă pentru noi și a noastră mântuire [născut] din Fecioara Maria, născătoare de Dumnezeu , după umanitate, pe unul și același Hristos, Fiu, Domn, unul-născut , făcut cunoscut în două naturi , în chip neamestecat , neschimbat , indivizibil , inseparabil , deosebirea naturilor nefiind în niciun caz anulată de unirea lor, iar specificitatea fiecărei naturi fiind păstrată și având împreună ca rezultat o singură persoană și un singur ipostas , nu împărțit sau divizat în două persoane, ci unul și același fiu, Dumnezeu unul-născut , Cuvânt, Domnul Isus Hristos, precum ne-au învățat mai înainte profeții cu privire la El și [apoi] însuși Isus Hristos, și cum ne-a transmis nouă crezul părinților noștri. (Mărturisirea de credință de la Calcedon)

EzioAuditore 11.05.2014 15:36:33

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 558729)
Așadar, urmându-i pe Sfinții Părinți, susținem toți, în deplin acord , că [trebuie] să mărturisim pe unul și același Fiu, Domnul nostru, Isus Hristos, [care este] același desăvârșit în dumnezeire și același desăvârșit în umanitate , cu adevărat Dumnezeu și cu adevărat om, același din suflet rațional și din trup, consubstanțial cu Tatăl după dumnezeire și același, consubstanțial cu noi după umanitate , în toate asemănător nouă, fără păcat, născut din Tatăl înainte de veci, după dumnezeire, și același, în zilele din urmă pentru noi și a noastră mântuire [născut] din Fecioara Maria, născătoare de Dumnezeu , după umanitate, pe unul și același Hristos, Fiu, Domn, unul-născut , făcut cunoscut în două naturi , în chip neamestecat , neschimbat , indivizibil , inseparabil , deosebirea naturilor nefiind în niciun caz anulată de unirea lor, iar specificitatea fiecărei naturi fiind păstrată și având împreună ca rezultat o singură persoană și un singur ipostas , nu împărțit sau divizat în două persoane, ci unul și același fiu, Dumnezeu unul-născut , Cuvânt, Domnul Isus Hristos, precum ne-au învățat mai înainte profeții cu privire la El și [apoi] însuși Isus Hristos, și cum ne-a transmis nouă crezul părinților noștri. (Mărturisirea de credință de la Calcedon)

Total de acord insa subliniez :

Citat:

În prealabil postat de tot-Laurentiu (Post 558596)
Astfel ca Hristos ca Dumnezeu, dar si ca Om, are fiinta lui Dumnezeu ca indumnezeire.

Mihailc 11.05.2014 15:44:47

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 558730)
Total de acord insa subliniez : Astfel ca Hristos ca Dumnezeu, dar si ca Om, are fiinta lui Dumnezeu ca indumnezeire.

Nu ai cum să fii de acord, fiindcă una este întruparea lui Dumnezeu și alta îndumnezeirea. Dacă încerci să le combini, forțând limitele limbajului, ajungi la concluzia eronată că Hristos este îndumnezeit prin har, căzând astfel în erezia sintetizată de Nestorie.

EzioAuditore 11.05.2014 16:00:52

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 558731)
Nu ai cum să fii de acord, fiindcă una este întruparea lui Dumnezeu și alta îndumnezeirea. Dacă încerci să le combini, forțând limitele limbajului, ajungi la cocluzia eronată că Hristos este îndumnezeit prin har, căzând astfel în erezia sintetizată de Nestorie.

Sa stricat banda e clar. Din moment ce sustin pe aici ca are fiinta lui Dumnezeu nu e clar ca harul nu intra in discutie.

Mihailc 11.05.2014 16:06:48

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 558732)
Sa sticat banda e clar. Din moment ce sustin pe aici ca are fiinta lui Dumnezeu nu e clar ca harul nu intra in discutie.

Păi atunci nu mai gândi și folosi conceptul de "îndumnezeire" care nu are nimic de-a face cu Întruparea și Persoana Mântuitorului, ci cu procesul prin care omul participă la viața lui Dumnezeu prin har, asumând energetic nu ființial această viață mai presus de fire.

EzioAuditore 11.05.2014 17:06:52

Din crez cititre: "Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;"

Daca este de o fiinta cu Tatal(dumnezeu) si este de o fiinta cu noi oamenii (prin fecioara Maria) atunci faceti voi socoteala ce are si ce nu. Ca se pare ca eu sunt ilogic ...

Mihailc 11.05.2014 17:37:30

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 558738)
Din crez cititre: "Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;"

Daca este de o fiinta cu Tatal(dumnezeu) si este de o fiinta cu noi oamenii (prin fecioara Maria) atunci faceti voi socoteala ce are si ce nu. Ca se pare ca eu sunt ilogic ...

Nu cred că ești ilogic, cât confuz în înțelegerea conceptelor hristologice. Urmând un citat decontextualizat din Ioannis Romanidis ai perceput ca diferite două concepte care în esența lor se referă la același lucru: fire și ființă. Din câte am observat pentru tine ființa este asimilată mai degrabă persoanei decât firii, or aici se poate strecura eroarea: în Hristos sunt reale și lucrătoare două naturi/firi diferite într-un singur ipostas/persoană, iar modul de ființare al celor două naturi într-un singur ipostas este descris antinomic de definiția de la Calcedon prin faimoasa formulă: neamestecat, neschimbat, indivizibil, inseparabil.

tot-Laurentiu 11.05.2014 18:20:21

Ar mai trebui făcute unele precizări:

1. Fecioara Maria nu și-a pierdut fecioria prin Nașterea Domnului, fiindcă "Nevătămată și curată a rămas Fecioara după nașterea lui Hristos, adică a rodului celui binecuvîntat. Prin ea a trecut Hristos precum raza soarelui trece prin sticlă sau prin cristal. Precum nu se sfarmă nici întinează raza care trece prin sticlă și prin cristal, ci mai curat îl strălucește, tot așa și Soarele dreptății, Hristos, n-a vătămat fecioria Preacuratei Maicii Sale, nici cu durerile cele obișnuite femeilor n-a întinat ușa nașterii celei firești, cea cu curăția pecetluită și cu fecioria păzită, trecînd mai presus de fire; ci mai ales i-a îndoit curăția ei, sfințind-o prin trecerea Sa și luminînd-o cu dumnezeiasca lumină a harului."

2. Mai trebuie să specific că deși sufletul și trupul Domnului au fost create simultan, doar Trupul Domnului a fost creat din sângiuirile Fecioarei Maria, nu și sufletul Său.

@EzioAuditore

Nu mai fi așa obraznic și ai grijă cum vorbești despre cele două firi în Hristos, ca să nu ajungi și tu pe urma monofiziților și a lui Nestorie. După cum bine a sesizat și Mihailc, problema ta este aceea că identifici ființa/firea cu ipostasul/persoana, așa cum făcea și Nestorie...

"Dupa unirea ipostatica a celor doua firi, a existat o singura Persoana intr-un singur ipostas. Prin gandire filosofica, Nestorie a ajuns sa sustina categoric ca fiecare fire isi are persoana sa. El spunea ca, prin unirea celor doua firi, Hristos a luat doua persoane, adica Persoana dumnezeirii si cea a omenescului, si ca astfel, a rezultat o a treia persoana, pe care el a numit-o “persoana iconomiei” sau “persoana legii“." (IPS Vlachos)
Citeste aici dar cu atentie, nu ca pe poezie: http://corortodox.blogspot.ro/2013/1...-domnului.html

Pentru termenii teologici ai nevoie de un dicționar de specialitate, nu de un DEX.
DEX-ul îți poate fi de folos în literatură, nu prea are legătură cu teologia.

EzioAuditore 12.05.2014 13:14:13

Acum trei ani am fost la Prislop si am vizitat manastirea. Coincidenta sau nu am intalnit o maicuta mai in varsta care mi-a zis ca l-a cunoscut pe Arsenie Boca, si m-a intrebat de unde vin. I-am zis Bucuresti si am auzit "va fi distrus de un cutremur mare" si mi-a captat atentia. Am discutat vreme de vreo 20 de minute in care mi-a spus mai multe profetii pe care nu o sa le divulg aici, si am vorbit si de pictura de la Draganescu, mai exact despre acea inviere diafana pictata de parintele Arsenie. Explicatia pe care mi-a dat-o a fost ca parintele i-a spus ca in omul Iisus se afla nu numai Fiul cat Tatal si Duhul Sfant. Iar invierea reprezinta slava Tatalui in care va veni. Ca a avut dreptate sau nu,m-a pus pe ganduri si de aceea am si intrat aici in discutie si am pus intrebari.

Meditand am realizat ca nu am nici un drept sa stau eu si sa disec diferite aspecte legate de mesia. Este Dumnezeu si Om si e de ajuns pentru mine ca informatie si revelatie. Este o tacere si daca se poate meditatie.

Va multumesc pentru explicatii, si daca am suparat sau deranjat pe cineva imi cer scuze.

bob2909 28.05.2014 20:21:27

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 558740)
în Hristos sunt reale și lucrătoare două naturi/firi diferite într-un singur ipostas/persoană, iar modul de ființare al celor două naturi într-un singur ipostas este descris antinomic de definiția de la Calcedon prin faimoasa formulă: neamestecat, neschimbat, indivizibil, inseparabil.

Sunt un pic confuz dupa tot ce am citit pe acest topic.

Intrebare : Daca Hristos este o fiinta care are doua firi/naturi atunci care este explicatia teologica in care El este de o fiinta cu Tatal?

Dupa cum Iisus spune in evanghelia dupa Ioan 14

"7. Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut.
8. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns.
9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?
10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui."

'Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui' - cum este explicat teologic acest pasaj in care Iisus marturiseste ca Tatal se afla in El?

Mihnea Dragomir 29.05.2014 15:06:07

Citat:

În prealabil postat de bob2909 (Post 560506)

Daca Hristos este o fiinta care are doua firi/naturi atunci care este explicatia teologica in care El este de o fiinta cu Tatal?

Cele doua naturi (aflate, sa nu uitam, in uniune ipostatica) nu au legatura cu deofiintimea. Isus este de aceeasi natura cu Tatal nu ca om, ci ca Dumnezeu. El era de natura cu Tatal si inainte de Intrupare, dupa cum spunem in Simbolul Credintei. Imprejurarea ca El S-a incarnat nu a imputinat, nici modificat natura Sa dumnezeiasca, care e aceeasi cu a Tatalui.

Altfel, spus, faptul ca Unul din Treime S-a facut om nu inseamna ca, vreo clipa, a incetat a mai fi membru al Treimii.

gpalama 29.05.2014 17:07:02

Citat:

Intrebare : Daca Hristos este o fiinta care are doua firi/naturi atunci care este explicatia teologica in care El este de o fiinta cu Tatal?

"7. Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut; dar de acum Îl cunoașteți pe El și L-ați și văzut.
9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi și nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?
10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui."

'Tatăl - Care rămâne întru Mine - face lucrările Lui' - cum este explicat teologic acest pasaj in care Iisus marturiseste ca Tatal se afla in El?

Nu prea inteleg exact ce vrei: realitatea/faptul, citatul din scriptura, sau realitatea si citatul din scriptura care sa ateste?

Realitatea este asa:
1. Iisus Hristos este Fiu al lui Dumnezeu, deofiinta cu Tatal, dumnezeu prin fire.
2. Iisus Hristos s-a intrupat si a luat trup din Fecioara Maria.
3. Prin intrupare Hristos uneste cele 2 firi: dumnezeu si om.
Trupul uman aduce o cu totul alta realitatea asupra lumii, de asta umanitatea este o natura, este o "fire".
4. Omul este duh si trup. Noi oamenii suntem caracterizati prin ambele laturi, a duhului si a trupului.

Tatal se afla in Hristos deoarece Dumnezeu este TREIME.
In dumnezeire este o unitate de fiinta.
Dumnezeu este unul in 3 ipostasuri.
Intrebarea ta este de fapt explicarea notiunii de Dumnezeu, de Treime, de unitate in dumnezeire. Asta cauti tu, daca de fapt cauti o explicatie.
Asa cum la stejarul Mamvri, Avraam si Sarra au vazut pe Dumnezeu in chipul a 3 ingeri, desi este un singur Dumnezeu, la fel si noi vedem pe Dumnezeu in cele 3 persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Ce pot sa-ti spun este sa citesti niste explicatii teologice mai complexe scrise de Sfintii Bisericii, care au explicat notiunile de "Treime", "Unitate", "Ipostas", astfel incat toti sa le inteleaga.

arwein 29.05.2014 18:00:34

Citat:

În prealabil postat de C0NSTANTIN (Post 556514)
Dumnezeu cel Deja-Existent, Creator si nu creatie, a trasat o linie pe care noi daca o urmam vom fi salvati.
De aceea, trupul lui a fost nascut ca om, pentru ca si noi ne nastem ca oameni si ne putem identifica mai usor cu El in forma lui umana ... cea de Fiu al lui Dumnezeu, pe care trebuie s-o manifestam intocmai ca sa trezim si alte constiinte dupa noi.

Dar ai atins o coarda sensibila a ortodoxiei aici, care este portita prin care Feminismul satanic care invadeaza biserica Lui. Caci Iisus cand i-a vorbit "Fecioarei" Maria, nu i-a zis "imparateasa cerului si a pamantului" cum ziceau paganii zitzei Ishtar, cea cu ouale fertilitatii, cea cu familia matriarhala, pe care satana o foloseste drept idol inaintea lui Dumnezeu pe pretextul ca Dumnezeu nu aude rugaciunile noastre fara "Imparateasa Cerului", substituind-o pe ea pentru mila pe care Dumnezeu a aratat-o omenirii prin sacrificiul Lui.
Ai in Biblia aia cuvantul lui Dumnezeu. Il stii, poti sa ai cutezanta in fata lui Dumnezeu, si sa starpesti "sugestile" care nu te lasa sa te concentrezi pe credinta Adevarata.

Iisus ii zicea din scurt: "FEMEIE!". Si asa trebuie sa inveti sa vorbesti si tu cu femeile, ca sa le aduci aminte cine stapaneste peste ele. "Femeie, nu stau sa ma cert cu tine. Faci ca mine te ajut, faci ca tine, ramai independenta si puternica pana n-oi mai putea".

Pentru ca de cand ne nastem, satana nu ne lasa sa devenim BARBATI sa zdrobim capul sarpelui, si intodeauna in fata violentei sau al opozitiei fata de societate, ai vazut cine opreste bratul tau drept sa lase coruptia sa se inmulteasca.

TAAARE! oare asa ii zice mamei? FEMEIE- pune mancare! Femeie! Spala! Femeie! Strage ciorapii! Aport!:21:

Lucian008 29.05.2014 19:29:26

Citat:

Ti-ai raspuns paractic singur la intrebare. Hristos are doua firi, divina si umana. Firea divina (nedespartita de cea umana in Hristos) este de o Fiinta cu Tatal.

Parascheva16 29.05.2014 19:52:36

C0NSTANTIN

Femeia zdrobeste capul sarpelui, nu barbatul. Oricum, asta s-a intamplat deja.

Corinusha 30.05.2014 09:12:52

Constantin, ai fost/esti dominat de femei de vorbsti asa, ca altfel nu imi explic?

Tu mamei tale ii zici "femeie, da-mi cutare lucru?" Te intreb si eu, ca doar o mama ai, iar daca asa vorbesti cu ea, e grav taica, e grav.

La cum te-ai exprimat, am impresia ca tu ai impresia ca barbtii fac Pamantul sa se invarteasca (e o metafora, n-o lua ad literam); Afla ca barbatul si femeia se completeaza, nu se mananca intre ei. Cu toata miscarea asta feminista, tot nu pot face barbatii totul, si tot nu pot face femeile totul. Dumnezeu a creat barbatul si femeia si le-a dat fiecare anumite puncte tari si puncte slabe, ca o relatie intre ei sa poata fi echilibrata.

tot-Laurentiu 29.07.2014 18:54:07

Citat:

Încă o dată, trebuie să repet că, în termeni teologici, ființa și persoana/ipostasul nu se pot confunda între ele. Terminologia din literatură, sociologie, biologie etc... nu este aceeași cu terminologia din teologie.

Hristos este una dintre cele trei persoane/ipostasuri divine și Singura dintre Ele, în care s-au unit pentru totdeauna cele două firi/naturi - firea divină cu firea umană. După dumnezeire (firea/natura divină) este de o ființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, iar după omenitate (firea/natura umană) este de o ființă cu noi oamenii.

Citat:

"Mărturisim deci pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul-Născut, Dumnezeu adevărat și Om adevărat din suflet rațional și trup, înainte de veci născut din Tatăl după dumnezeire, iar în zilele de pe urmă pe Același pentru noi și pentru a noastră mântuire născut din Maria Fecioară după omenitate, pe Același, de o ființă cu Tatăl după dumnezeire și de o ființă cu noi după omenitate. Căci s-a făcut unirea a două firi. De aceea, mărturisim un Hristos, un Fiu, un Domn. După acest înțeles al unirii neamestecate, mărturisim pe Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu-Cuvântul S-a întrupat și S-a făcut om și și-a unit Sieși chiar de la zămislire templul luat din ea. Iar de cuvintele evanghelice și apostolice despre Domnul știm că bărbații teologi pe unele le socotesc comune, ca ale unei singure persoane, pe altele le împart, ca ținând de două firi, și pe cele vrednice de Dumnezeu le atribuie dumnezeirii lui Hristos, iar pe cele umilite omenității Lui". Vezi aici
Deci teologul Ioannis Romanidis are dreptate când spune că: ""In Traditia Patristica exista doua indumnezeiri. O indumnezeire este fireasca, adica este a fiintei lui Dumnezeu. Aici este vorba de posesia fiintei lui Dumnezeu. La aceasta participa doar Tatal, Fiul si Duhul Sfant, pentru ca fiinta Treimii este cunoscuta numai Sfintei Treimi.

Singura dintre cele create care participa la aceasta indumnezeire este firea omeneasca a lui Hristos[/b]. Astfel ca Hristos ca Dumnezeu, dar si ca Om, are fiinta lui Dumnezeu ca indumnezeire. De aceea unirea in Hristos a celor doua firi, dumnezeiasca si omeneasca, este si "dupa fiinta" si "dupa ipostas" si "dupa fire". Oricine poate gasi aceasta terminologie la Parintii Bisericii." (Teologia Patristică / Ioannis Romanides - București: Ed. Metafraze, 2012, pag. 283)

Din ceea ce am citit o să încerc să dau o explicație cu referire la cuvintele Mântuitorului.
Mântuitorul nu spune că El (Fiul) este același cu Tatăl și cu Duhul Sfânt după ipostas/persoană fiindcă asta ar însemna sabelianism, ci spune că "Dacă M-ați fi cunoscut pe Mine, și pe Tatăl Meu L-ați fi cunoscut" sau "Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl" și apoi îl întreabă pe Filip: "Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine?"

Mântuitorul spune acestea fiindcă El, după natura/firea divină are aceeași ființă (substanță) și aceeași slavă (energie) cu Tatăl și cu Duhul Sfânt fiind de o ființă, de o slavă, de o putere și nimeni nu este mai mare decât celălalt, adică Fiul și Duhul Sfant nu sunt de o mai mică importanță decât Tatăl.

Prin întrebarea adresată lui Filip: "Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine?", Mântuitorul se referă la perihoreza/întrepătrunderea celor Trei Persoane/Ipoostasuri ale Sfintei Treimi. Adică cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi se întrepătrund, însă rămân distincte, fără a se confunda una cu alta. Adică se referă la faptul că Persoanele Sfintei Treimi locuiesc una într-alta, rămânând distincte.

Acum, teologic vorbind, cunoașterea sau vederea lui Dumnezeu este posibilă doar prin energiile necreate - harul, slava, lumina necreate prin care omul are posibilitatea să-L cunoască și să-L vadă pe Dumnezeu fiindcă El este Unul și Același, după ființă incognoscibil, însă după lucrări sau energii cognoscibil! De aceea îi spune Mântuitorul Hristos lui Filip că: "Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl", fiindcă Hristos după natura/firea Sa divină are aceeași slavă (energie) cu Tatăl și cu Duhul Sfânt fiind de o ființă, de o slavă, de o putere cu Ei.

Deci am ajuns deja la învățătura Sfântului Grigorie Palama, și anume la distincția dintre ființa și energiile necreate ale lui Dumnezeu, fără să ajungem la diteism.

Se poate vorbi despre o nuanțare între termeni ca "ființa" divină necreată și "energiile" divine necreate sau subiectul ar putea fi dezvoltat printr-o discuție despre natura/firea energiilor necreate, care după cum am spus, sunt distincte de ființa lui Dumnezeu.
Aceste nuanțe sunt foarte importante!

tot-Laurentiu 30.07.2014 20:01:22

https://s31.postimg.org/zg08q7t63/jpg.png

Teodosie 31.07.2014 23:17:16

Sa nu ne complicam , bineinteles ca Dumnezeu e din veac inainte de a exista orice creatie , dar fiindca Maica Domnului a nascut pe Iisus care este Dumnezeu si om intr-o fiinta nedespartita se numeste ca atare Nascatoare de Dumnezeu.

Patrie si Credinta 01.08.2014 00:29:01

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 560593)
Ce pot sa-ti spun este sa citesti niste explicatii teologice mai complexe scrise de Sfintii Bisericii, care au explicat notiunile de "Treime", "Unitate", "Ipostas", astfel incat toti sa le inteleaga.

Mie imi place analogia Sf. Patrick cu trifoiul.

P.s.: De venii vorba de biologie, ar putea fii considerata uniunea persoanelor hristice ca un fel de simbioza spirituala?

tot-Laurentiu 01.08.2014 00:48:57

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 564819)
Sa nu ne complicam , bineinteles ca Dumnezeu e din veac inainte de a exista orice creatie , dar fiindca Maica Domnului a nascut pe Iisus care este Dumnezeu si om intr-o fiinta nedespartita se numeste ca atare Nascatoare de Dumnezeu.

Trebuie să stabilim de la început termenii cu care lucrăm.
Ființa este in mai multe persoane/ipostasuri (utilizatori ai lucrării/energiei firii), care au aceeași ființă/fire/natură. Fiecare persoană/ipostas utilizează energia/lucrarea(enérgeia) firii în mod diferit, și de cele mai multe ori, nu așa cum ar trebui... Aici mă refer la unele persoane umane, și firea de asemenea, bineînțeles!

"Potrivit vechii tradiții teologice a Bisericii ortodoxe răsăritene, omenirea este o singură ființă în multe ipostase, așa cum Dumnezeu este o singură Ființă în Trei Persoane." (Cuv. Sofronie Saharov)

În limbaj dogmatic: ființa = firea = natura.

Tot ca sinonime pentru "ființă", însă mai rar, se mai folosesc si termeni ca "substanță" sau "esență"...

De ce a trebuit sa fie Iisus Hristos o persoana in doua firi? Corect este să se spună că Maica Domnului a nascut pe Iisus Hristos, Dumnezeu desavarsit si Om desavarsit intr-o Persoană, nu într-o ființă, fiindcă unirea celor doua firi a avut loc in Persoana Cuvantului, altfel riscăm să ajungem pe aceeași poziție cu monofiziții care spuneau ca, prin unirea celor doua firi ale lui Hristos, s-a format o singura fire, pe care ei au numit-o "fire compusa". Punctul de vedere monofizit denatureaza insa caracterul "neschimbat" al unirii celor doua firi. Vezi aici

Sf. Ioan Damaschin referindu-se la monofiziti, spune: "de vreme ce firea compusa este ceva diferit de cele initiale, ea nu este de o fiinta nici cu firea dumnezeiasca, nici cu cea omeneasca".

Iată ce spune ÎPS Ierotheos Vlachos:
"Nu se poate vorbi despre prioritatea firii asupra persoanei, nici despre prioritatea persoanei asupra firii."
Citat:

"Inainte de intrupare, ipostasul Fiului lui Dumnezeu Cuvantul era simplu, necompus, netrupesc, nezidit, nevazut neatins, de nedescris, avand tot ceea ce avea si Tatal si diferind numai in modul de existenta, de vreme ce Tatal este nenascut, iar Fiul este nascut. Dupa intrupare, insa, ipostasul lui Dumnezeu Cuvantul a devenit compus, in sensul alcatuiri din dumnezeiesc si omenesc. Asadar, dupa ce Hristos a luat trup, ipostasul Sau unic, alcatuit din doua firi, este nezidit, dupa firea dumnezeiasca, si vazut, dupa cea omeneasca."
"Nici o fiinta constienta nu exista decat in ipostasuri sau persoane: Fiinta dumnezeiasca in trei Persoane, cea omeneasca, in multe persoane. Altfel nu-si implineste nici Dumnezeu si nici umanul destinul de existenta iubitoare si, prin aceasta, fericite."
.................................................. ............
"La oameni, firea cea comuna e posedata de multe persoane prin repetitia ei in acele persoane, deci nedeplin unita in persoanele lor. In Persoanele dumnezeiesti firea nu se repeta, ci e posedata in modul comun total. Sfantul Vasile cel Mare spune ca la oameni fiinta este dispersata, sau in ipostasuri vedem aceeasi fiinta repetata, nedeplin unita si identic in aceste repetitii." (more...)

Sf. Ioan Damaschin spune: "Tot ceea ce este comun și se observă în mulți, fără ca să fie în unul mai mult, iar în altul mai puțin, se numește ființă. Prin urmare, pentru acest motiv, se zice o singură fire a oamenilor, pentru că orice om este compus din suflet și corp. Despre ipostasa Domnului însa, nu putem spune o singură fire, căci fiecare din firi păstrează, și după unire, însușirea firească și nu este cu putință să găsim o specie Hristos. N-a fost un alt Hristos, din Dumnezeire și omenire, același și Dumnezeu și om." (Vezi aici)

Formularea "este Acela care in zilele de pe urma a devenit o fiinta umana" este iarasi impotriva invataturii Sinodului IV Ecumenic, pentru ca ipostasul Fiului nu "a devenit o fiinta umana" ci "si-a impropriat firea umana". In Simbolul Niceo Constantinopolitan se spune ca Fiul "S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om" " termenul grecesc "enanthropisanta", care s-ar traduce mai exact cu "S-a inomenit" adica "a luat firea umana". (Vezi aici)

"Hristos este consubstanțial (de o ființă) cu Tatăl și cu Duhul după natura Sa divină și consubstanțial (de o ființă) cu noi oamenii după natura Sa umană." (Vezi aici)

Iancu10 02.08.2014 00:19:49

Citat:

În prealabil postat de razaudi (Post 511963)
Ce nu inteleg eu este asta:
In Sfanta Scriptura, Dumnezeu ne spune ca Fecioara Maria a fost si este cea mai binecuvantata dintre femeile care s-au nascut si se vor naste.
Totusi, nu am vazut nici macar un vers in Biblie in care sa reiasa ca Fecioara Maria mijloceste pentru noi in fata lui Dumnezeu. Nu vreau sa trezesc animozitati, nu sariti pe mine frati crestini, o respect pe Fecioara Maria, eu ridic o intrebare, o nedumerire, eu am vazut in Biblie ca Iisus este singurul mijlocitor intre om si Dumenzeu Tatal.
Cu se face astfel ce putem avea, pe langa Iisus, "mai multi" mijlocitori" ?

Aici e vrajeala cu mijlocitori mai multi , sa se abata atentia de la singurul Mijlocitor adica Iisus Hristos.

Ioan_Cezar 03.08.2014 01:05:24

Cred că un exemplu de mijlocire apare în dialogul dintre Preasfânta Născătoare și Domnul Hristos cu prilejul primei minuni - la nunta din Cana Galileii.
(Ar mai fi și altele, atât în Evanghelie cât și în alte cărți ale N.T., dar acesta cred că e un moment destul de edificator privind relația de mijlocire.)

adrian7 03.08.2014 13:26:21

Cine citeste mai multe despre Maica Domnului, si din carti cu Parintele Cleopa sau Parintele Arsenie Boca, poate sa inteleaga ca Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu are cea mai multa indrazneala de cat toti Sfintii in mijlocirea rugaciunilor catre Dumnezeu.

tot-Laurentiu 07.08.2014 15:40:35

Profeție despre pururea fecioria Născătoarei de Dumnezeu. Sfânta Fecioară Maria Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, continuând să rămână fecioară:

Și mi-a zis Domnul: „Ușa aceasta va fi încuiată; ea nu se va deschide și nimeni nu va trece prin ea; căci Domnul, Dumnezeul lui Israel, va intra printr'însa, și ea va fi încuiată. (Iezechiel 44, 2-3)

abaaaabbbb63 07.08.2014 17:21:15

Citat:

În prealabil postat de tot-Laurentiu (Post 565149)
Profeție despre pururea fecioria Născătoarei de Dumnezeu. Sfânta Fecioară Maria Îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, continuând să rămână fecioară:

Și mi-a zis Domnul: „Ușa aceasta va fi încuiată; ea nu se va deschide și nimeni nu va trece prin ea; căci Domnul, Dumnezeul lui Israel, va intra printr'însa, și ea va fi încuiată. (Iezechiel 44, 2-3)

Nu se poate spune ca aceea este o profetie. Orice poate fi luat ca o profetie daca este luat din context.

Cap. 44 Iezechiel
1. Apoi m-a dus barbatul acela inapoi la poarta cea din afara templului, spre rasarit, si aceea era inchisa.
2. Si mi-a zis Domnul: <<Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa.
3. Cat priveste pe rege, el se va aseza acolo ca sa manance paine inaintea Domnului; pe calea portii va intra si pe aceeasi cale va iesi>>.
4. Dupa aceea m-a dus pe calea portii de la miazanoapte, in fata templului, si am privit si, iata, slava Domnului, si am cazut cu fata la pamant.

Deci este clar ca aici se vorbeste despre aranjarea intrarilor si iesirilor din templu, iar "poarta" descrisa poate fi motivul pentru care toate bisericile au o usa la altar, prin care intra numai preotul, sau chiar usile imparatesti din biserica. Este clar descris un fel de ritual de impartasanie.
Nici vorba de "poarta" unei femei :))

tot-Laurentiu 07.08.2014 18:49:13

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 565152)
Nu se poate spune ca aceea este o profetie. Orice poate fi luat ca o profetie daca este luat din context.

Cap. 44 Iezechiel
1. Apoi m-a dus barbatul acela inapoi la poarta cea din afara templului, spre rasarit, si aceea era inchisa.
2. Si mi-a zis Domnul: <<Poarta aceasta va fi inchisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi inchisa.
3. Cat priveste pe rege, el se va aseza acolo ca sa manance paine inaintea Domnului; pe calea portii va intra si pe aceeasi cale va iesi>>.
4. Dupa aceea m-a dus pe calea portii de la miazanoapte, in fata templului, si am privit si, iata, slava Domnului, si am cazut cu fata la pamant.

Deci este clar ca aici se vorbeste despre aranjarea intrarilor si iesirilor din templu, iar "poarta" descrisa poate fi motivul pentru care toate bisericile au o usa la altar, prin care intra numai preotul, sau chiar usile imparatesti din biserica. Este clar descris un fel de ritual de impartasanie.
Nici vorba de "poarta" unei femei :))

Scriptura este scrisă în litera și in Duh, însă cei care nu sunt luminați înțeleg doar litera. De aceea Sf. Ap. Pavel spune: Dumnezeu "ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu." (II Corinteni 3, 6).

O a doua făgăduință este cea făcută de însuși Dumnezeu prin prooroci, că va alege o Fecioară spre a-i fi și Mamă. Ea este cea 'care mai înainte de veci a fost rânduită a fi Maică și în anii cei mai de pe urmă s-a arătat Născătoare de Dumnezeu'. Astfel, la Vecernia înainte prăznuirii se citesc texte din Vechiul Testament care fac referire la Maica Domnului, aleasă mai înainte de veci spre a fi rânduită ca templu viu al prezenței lui Dumnezeu. Fiecare paremie se încheie cu aceeași minunată constatare: 'slava lui Dumnezeu a umplut casa Domnului Dumnezeu Atotputernic'. În aceste texte, Maria este închipuită de slava Domnului ce umple ca un nor cortul mărturiei, în care Moise însuși nu mai putea intra; este chivotul legii pe care preoții îl duc în Sfânta Sfintelor, sub aripile heruvimilor, și care face să se umple altarul de norul slavei Domnului, încât preoții nu mai puteau rămâne nici ei să slujească. În sfârșit, Maria este simbolizată de 'ușa dinspre răsărit', care încuiată va fi, prin care nu va trece decât Domnul Dumnezeul lui Israel, și încuiată va rămâne, pururea fecioară fiind. Căci, mărturisește și o cântare la litie, 'că astăzi ceea ce este mai înainte de naștere Fecioară, și după naștere a rămas fecioară, în Biserica cea sfântă se aduce'.

În al treilea rând, Maria, rod al făgăduinței omenești, se dăruiește ea însăși Domnului, devenind Mireasă 'nenuntită' sau 'pururea fecioară'. (Vezi aici)

cristiboss56 07.08.2014 22:06:07

Gândirea minunată a Părintelui Dumitru Stăniloae despre Maica Domnului

În Maica Domnului avem în cer o inimă de mama, inima care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni; iubire care din partea oamenilor a devenit fierbinte și culminantă, concentrându-se într-o inimă de mamă și manifestându-se prin ea. Dumnezeu cel întrupat ține seama de această inimă a Mamei, care a devenit Maica noastră, pentru că e Maică Lui.

Ea e darul cel mai de preț făcut lui Dumnezeu de către umanitate, dar un dar prin care Dumnezeu ne răsplătește cu nenumăratele Sale daruri. “Ce-Ți vom aduce Ție, Hristoase...? Cerul Îți aduce pe îngeri, pământul Îți aduce darurile lui. Dar noi, oamenii, Îți aducem pe Maica Fecioara “, cânta Biserica la Nașterea Domnului.

„Maica Domnului premerge umanității și toți îi urmează”. Premerge în iubire, în curăție, în apropierea de Dumnezeu. Ea trece cea dintâi prin moartea pe care Fiul ei a făcut-o neputincioasă și de aceea, în rugăciunea ce i se adresează la Adormire, toți îi cer ocrotire. “Întru adormire, Născătoare de Dumnezeu, lumea nu o ai părăsit.” Înălțarea ei închide porțile morții, pecetea ei e pusă pe neant. E pusă de sus de Dumnezeu-Omul și de jos, de prima “făptură nouă”, înviată și îndumnezeită.

De aceea Maicii Domnului îi cerem incomparabil mai des decât tuturor sfinților să se roage pentru noi și pentru toți ai noștri. Totdeauna, după două tropare adresate lui Dumnezeu, al treilea este adresat ei. Dacă fiecărui sfânt i se dedica o zi principală în anul bisericesc pentru cinstire și laudă, Maica Domnului este lăudată în fiecare zi, deși are și câteva sărbători la fel de mari dedicate ei în mod deosebit. Apoi, ei nu i se cere numai să se roage lui Hristos pentru noi, ci i se cer și ei însăși multe lucruri. Ei ne adresăm cu cereri că acestea:

“Tu mântuiește pe robii tăi de toate nevoile”; “Stăpână, ajută-ne, milostivindu-te spre noi”; “Aleargă, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, și ne izbăvește pre noi de primejdii”; „Numai la tine nădăjduiesc și alerg sub acoperământul tău”; “Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în vremea vieții mele nu mă lăsa pe mine, ajutorului omenesc nu mă încredința, și tu însăți mă apăra și mă mântuiește”.

Necontenit se repetă refrenul: “Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pre noi!” Niciodată nu i se spune însă: “Miluiește-ne pre noi!” Prin această expresie, adresată numai lui Dumnezeu, se afirmă credința că noi depindem întru totul de mila lui Dumnezeu. “Mântuiește-ne” adresat Maicii Domnului nu are sensul de mântuire, ca opera înfăptuită de Hristos, ci de “scăpare” sau “izbăvire” din diferite greutăți, necazuri, primejdii, ispite, care însă au și ele o legătură cu mântuirea. (...)

De foarte multe ori se spune că ea ne ajută, pentru că mijlocește la Fiul ei cu deosebită eficiență.

“Ocrotitoare creștinilor, neînfruntată, mijlocitoare către Făcătorul neclintită, nu trece cu vederea glasurile rugăciunilor celor păcătoși, ci aleargă ca o bună în ajutorul nostru, al celor ce strigăm cu credință către tine, grăbește spre mijlocire, aleargă spre rugăciune, cea care ocrotești pururea, Născătoare de Dumnezeu, pe robii tăi”.

Ajutorul ei este atât de necesar, fiindcă un motiv pentru care Hristos miluiește pe cei ce aleargă la El este acela că o cinstesc pe Maica Lui. Căci cei ce nu o recunosc pe ea ca Născătoare a lui Dumnezeu întru feciorie și din puterea Duhului Sfânt, nu-L recunosc pe El însuși că Dumnezeu.

Teodosie 08.08.2014 03:01:49

tot-laurentiu

Am zis eu ca ne cam complicam.
O fiinta poate contine mai multe firi.Tot ce este unit in ea apartine fiintei respective.Asa cele trei persoane ale Sfintei Treimi sunt nedespartite deci o fiinta.Omul are si el , si asta e asemnarea cu Treimea creatoare , o fire spirituala sufletul, una materiala - trupul si duhul deci trei firi intr-o fiinta individuala nicidecum nu suntem tot Adamul o fiinta.
Revenind la subiect marturisind pe Maica Domnului Nascatoare de Dumnezeu marturisim pe Hristos ca avand fire omeneasca dar si Dumnezeu intr-o sigura fiinta si de fapt aceasta e miza , targetul scopul si puterea numelui ei aceasta marturisire te face crestin si orotodox e un Adevar suprem cel mai inalt asa ca miza e foarte mare si folosul la fel sa profitam din plin ca sf. Parinti numai lucruri bune si adevarate ne invata.

tot-Laurentiu 11.08.2014 11:08:46

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 565201)
tot-laurentiu

Am zis eu ca ne cam complicam.
O fiinta poate contine mai multe firi.Tot ce este unit in ea apartine fiintei respective.Asa cele trei persoane ale Sfintei Treimi sunt nedespartite deci o fiinta.Omul are si el , si asta e asemnarea cu Treimea creatoare , o fire spirituala sufletul, una materiala - trupul si duhul deci trei firi intr-o fiinta individuala nicidecum nu suntem tot Adamul o fiinta.

Stimabile, nu ne este permis să filozofăm în chestiuni dogmatice, având în vedere că nu suntem pe aria de biologie, filozofie sau sociologie. Terminologia din dogmatică nu are același înțeles cu terminiologia din acele domenii. Aici nu discutăm dpdv biologic sau sociologic. Sufletul și trupul, fiind create simultan, nu sunt două firi diferite, ci o singură fire!

Firea omenească = trup însuflețit de suflet rațional și înțelegător/rațional și mintal.

"Hristos a luat intreaga fire omeneasca adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece."(ÎPS Hierotheos Vlachos) Vezi aici

"Toți oamenii de pe pământ formează un singur om, un singur Atotom, vârsta căruia este de mii de ani și care populează întreaga planetă. Istoria, atât cea veche, cât și cea contemporană, este istoria Atotomului." (Sf. Nicolae Velimirovici)

"Atunci când stăm în fața lui Dumnezeu într-o tăcere fără formă, străfundurile naturii noastre se deschid chiar și pentru noi... Atunci ni se dă să vedem că ființa întregii omeniri, la baza sa și în conformitate cu natura sa, este una singură, un singur om." (Cuv. Sofronie Saharov)

Sf. Vasile cel Mare învăța că ființa umană primordială era unică. Conform interpretării Sfântului Grigorie de Nyssa, Adam este neamul omenesc, în care este imprimat chipul lui Dumnezeu: "Toată plinătatea omenirii va fi cuprinsă într-un singur trup... Toată firea umană de la primii și până la ultimii sunt unicul, generalul chip al Celui ce este..."

Sfinții Grigorie Teologul și Ambrozie al Mediolanului presupuneau că "Adam cel întreg" conține în sine toată omenirea."

"Nu în zadar Cuvioșii Macarie cel Mare și Sf. Siluan Athonitul ne cheamă să ne rugăm pentru "toate neamurile pământului - Adam cel Întreg", fiindcă "oamenii au o singură ființă". (Enigmele eredității / Konstantin V. Zorin, pag. 33 și 34)

Cei dintai Parinti apuseni, care au dat un raspuns acestei intrebari, au fost Sf. Ambrosie si Fer. Augustin. Amandoi afirma ca noi suntem vinovati pentru pacatul lui Adam, datorita faptului ca in Adam care pacatuia eram noi toti. Conform acestui raspuns, traduc ei si expresia lui Pavel din Epistola catre Romani (V, 12): "intru care (in Adam) toti au pacatuit", in loc de "intrucat toti au pacatuit". Vezi aici

Dacă eu mă iau la bătaie cu un cetățean, iar acela ajunge în stare gravă la spital, nu înseamnă că el va moșteni acest păcat al meu, că se face vinovat pentru acest păcat al meu, însă urmările păcatului meu le-a moștenit într-o oarecare măsură chiar și fără să vrea. Ceva asemănător se petrece și cu urmările păcatului lui Adam sau urmările păcatelor părinților, bunicilor, străbunicilor etc asupra noastră chiar dacă faptele păcătoase diferă întrucâtva. Orice păcat aduce lucrarea morți în lume "pentru că plata păcatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viața veșnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru." (Romani 6:23)

Nu este vorba, deci, despre moștenirea păcatului în sine sau a vinovăției lui Adam, ci despre urmările păcatului care au apărut în firea omenească după căderea lui Adam, însă firea omenească a fost răscumpărată apoi, de către Mântuitorul Iisus Hristos.

"Primul Adam trebuia ca, prin stradania sa personala si prin harul lui Dumnezeu, sa surmonteze divizarile lasate de Dumnezeu. Ceea ce nu a reusit sa faca primul Adam, a reusit Hristos, Care este noul Adam. Astfel, s-a dat posibilitatea ca fiecare om sa depaseasca toate aceste impartiri prin unirea cu Hristos."(ÎPS Hierotheos Vlachos) Vezi aici

Teodosie 15.08.2014 01:48:21

Mai multe componente distincte in cuprinsul firii omenesti , suflet , trup, duh .
E un mod de a numi omenirea Adamul dar fiecare om e o faptura, fiinta, persoana, distincta si unica.

tot-Laurentiu 16.08.2014 10:15:18

Frate de câte ori trebuie să-ți repet? ceea ce este distinct se numește persoană, nu ființă (ousia).
Ființa umană este aceeași la toate persoanele umane când ne referim la firea umană, iar ființa divină este aceeași la toate persoanele divine când ne referim la firea divină.

A spune că mai multe persoane sunt de aceeși ființă/deoființă (omooúsios) înseamnă a spune că sunt de aceeași substanță/consubstanțial, de aceeași esență...

Deci, distincția dintre persoane nu o dă ființa/esența, care este aceeași pentru toate persoanele, ci o dau însușirile ipostatice/personale care sunt diferite la fiecare persoană.

"...trebuie să atragem atenția că, potrivit teologiei Bisericii noastre, nu există ipostas fără esență, nici esență fără ipostas, ci ipostasul-persoana se definește ca esență având însușiri (idiómata)."(ÎPS Ierotheos Vlachos)

"...nu ignorăm faptul că definim ipostasul ca esență caracterizată de anumite însușiri, prin urmare nu se poate vorbi despre prioritatea firii asupra persoanei, nici despre prioritatea persoanei asupra firii." (ÎPS Ierotheos Vlachos)

Domnia ta pui problema dpdv biologic într-un topic cu discuții despre dogmatică.

Teodosie 22.08.2014 02:14:04

Conform epxlicatiilor de mai sus:
Mantuitorul este o persoana deofiinta cu Dumnezeu Tatal si cu noi oamenii avand ambele esente divina si umana unite in persoana lui , din acest motiv cea care l-a nascut se numeste Nascatoare de Dumnezeu.

Mihailc 22.08.2014 15:00:15

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 565890)
Conform epxlicatiilor de mai sus:
Mantuitorul este o persoana deofiinta cu Dumnezeu Tatal si cu noi oamenii avand ambele esente divina si umana unite in persoana lui , din acest motiv cea care l-a nascut se numeste Nascatoare de Dumnezeu.

Postez mai jos cele 12 anatemisme ale lui Chiril formulate la Sinodul local din Alexandria din 430 și parafate la Sinodul ecumenic din Efes (431) ca să-ți cureți gândirea de monofizitism hristologic și platonism antropologic:

I: Dacă cineva nu mărturisește că Emanuel este cu adevărat Dumnezeu și că pentru aceasta Sfânta Fecioară este Născătoare de Dumnezeu; căci a născut trupește pre Cuvântul cel din Dumnezeu Tatăl, care S-a făcut trup; să fie anatema.

II: Dacă cineva nu mărturisește că Cuvântul cel din Dumnezeu Tatăl S-a unit cu trupul în chip ipostatic și că unul este Hristos, dimpreună cu trupul Său, același Adică Dumnezeu și om laolaltă: să fie anatema.

III: Dacă cineva, în Hristos care este Unul, împarte ipostasurile după unire, legându-le între ele numai cu legătura cea după merit, adică după autoritate și putere și nu cu găsirea laolaltă printr-o unire naturală: să fie anatema.

IV: Dacă cineva atribuie la două persoane, sau ipostase, expresiile din Evanghelii și scrierile apostolice, fie cele rostite de sfinți asupra lui Hristos, fie cele rostite de El Însuși cu privire la Sine și pe unele le leagă în chip deosebit de omul care se înțelege alături de Cuvântul cel din Dumnezeu Tatăl, iar pe altele ca unele ce sunt vrednice de Dumnezeu, numai de Cuvântul cel din Dumnezeu Tatăl: să fie anatema.

V: Dacă cineva îndrăznește să spună că Hristos este un om purtător de Dumnezeu și nu că este Dumnezeu cu adevărat, ca Fiu Unul și prin natură, întrucât Cuvântul S-a făcut trup și a fost părtaș la fel cu noi sângelui și trupului: să fie anatema.

VI: Dacă cineva îndrăznește să spună că Cuvântul cel din Dumnezeu Tatăl este Dumnezeul și Stăpânul lui Hristos și nu mărturisește că El este Dumnezeu și om laolaltă, întrucât Cuvântul S-a făcut trup, după Scripturi: să fie anatema.

VII: Dacă cineva zice că Iisus este pus în mișcare întocmai ca un om de Cuvântul lui Dumnezeu, și că bunăvoirea Unuia Născut I-a fost adăugată ca unui altuia, care a existat lângă El: să fie anatema.

VIII: Dacă cineva îndrăznește să spună că omul luat de Cuvântul lui Dumnezeu trebuie dimpreună adorat cu Dumnezeu Cuvântul și dimpreună preamărit și că el este dimpreună Dumnezeu, ca ceva deosebit față de altceva deosebit (căci cuvântul “dimpreună” adăugat continuu ne silește să înțelegem aceasta) și nu cinstește pe Emanuel cu o singură închinare și nici nu-I înalță o singură preamărire, întrucât Cuvântul S-a făcut trup: să fie anatema.

IX: Dacă cineva zice că unul Domn Iisus Hristos a fost preamărit de Duhul, folosindu-Se de puterea Lui ca de o putere străină și că de la El a luat puterea de a lucra împotriva duhurilor celor necurate și de a săvârși minuni între oameni și nu zice dimpotrivă că și Duhul prin Care a lucrat minunile este propriu Lui: să fie anatema.

X: Sfânta Scriptură spune că Hristos S-a născut arhiereu și apostol al mărturisirii noastre și că S-a adus pre Sine pentru noi întru miros de bună mireasmă lui Dumnezeu și Tatălui. Deci dacă cineva zice că arhiereu și apostol al nostru nu S-a născut Însuși Cuvântul cel din Dumnezeu, atunci când S-a făcut trup și om la fel ca noi, ci un altul, în afară de El și mai ales un om născut din femeie, sau dacă cineva zice că El a adus jertfă și pentru Sine Însuși, iar nu numai pentru noi, căci nu a avut nevoie de jertfă Cel ce nu cunoștea păcatul: să fie anatema.

XI: Dacă cineva nu mărturisește că trupul Domnului este făcător de viață și că El este propriu Cuvântului celui din Dumnezeu Tatăl, ci zice ca este al altcuiva de El alături, unit la un loc cu El după merit, adică având numai o locuință dumnezeiască și nu că este făcător de viață, după cum am zis, întrucât el a fost propriu Cuvântului care are putere de a face vii toate: să fie anatema.

XII: Dacă cineva nu mărturisește că Cuvântul lui Dumnezeu a pătimit în trup și că a fost răstignit în trup, și că a gustat în trup moartea, fiind Cel Întâi Născut din morți, întrucât Dumnezeu este viață, și de viață făcător: să fie anatema.

tot-Laurentiu 22.08.2014 15:18:01

@Mihailc
Pentru a înțelege corect textul de mai sus cred că ar trebui să studieze despre disputele ereziologice de la acea vreme.

@Teodosie
Ambele esențe, atât cea divină cât și cea umană, sunt unite pentru totdeauna în Persoana Cuvântului (persoană divină) fără schimbare, fără amestecare, fără despartire (adică nedespreunate), fără împărțire.
Hristos este consubstanțial (de o ființă) cu Tatăl și cu Duhul după natura Sa divină și consubstanțial (de o ființă) cu noi oamenii după natura Sa umană.

"... zămislirea în pântecele Născătoarei de Dumnezeu nu s-a făcut prin sămânță ci prin creație, adică prin puterea creatoare a Duhului Sfânt. Sf. Ioan Damaschin spune că, după "Fie" al Preasfintei Fecioare, Duhul Sfânt a venit la ea, a curățit-o și i-a dat puterea de a primi Dumnezeirea Cuvântului și puterea de a naște..." (Predici la marile sărbători / ÎPS Hierotheos Vlachos: Ed. Egumenita, pag.310 -312)

Momentul unirii celor două firi în Persoana Cuvântului este același cu momentul întrupării lui Dumnezeu Cuvântul și zămislirii în pântecele Născătoarei de Dumnezeu.

Fiul născut din Tatăl nu înseamnă creat!

Nașterea Fiului din Tatăl nu trebuie înțeleasă la fel ca nașterea Sa din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria.

Recomand o lecturare suplimentară despre esențialism și personalism, plus alte explicații folositoare în aceste articole:

Parintele Sofronie de la Essex: În catolicism principiul impersonal strivește persoana

Ultima replică a ÎPS Ierotheos Vlachos în controversa cu Mitropolitul Pergamului, Ioannis Zizioulas!

Iată și o explicație a Vlădicăi Ierótheos despre cum trebuie înțeleasă unirea celor două firi în Hristos:
"cele doua firi ale lui Hristos se intrepatrund fara sa isi piarda caracateristicile. Trebuie insa precizat faptul ca intrepatrunderea se face numai de catre firea dumnezeiasca, pentru ca fiind nezidita, aceasta trece prin toate si nimic nu poate sa treaca prin ea. Asadar, intruparea a insemnat unirea si infasurarea celor doua firi, dar numai de catre firea dumnezeiasca, in acelasi fel in care soarele transmite energiile sale catre noi, dar ramane in afara energiilor noastre." Vezi aici

Trebuie precizat totuși faptul că, nu poate exista nici un fel de analogie, asemănare sau comparație între persoanele umane și Persoanele Divine; cum, de altfel, nu există termeni de comparație între creat și Necreat!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:26:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.