![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
(ca sa stim ca avem si noi o scanteie din Absolut si ca sa putem fi si noi ca Unul intr-o zi. ) |
Citat:
|
Citat:
Ceea ce cred eu este ca omul este ceea ce devine, iar ceea ce devine depinde mult de directia in care priveste. Mi se par inutile luptele intre religii ( in numele lui Dumnezeu), avand in vedere ca Dumnezeu este Unul pentru toti. |
Citat:
Existenta este mai buna ca non-existenta. E un raspuns simplu la "de ce a creat Dumnezeu o lume cu posibilitatea de a nu ramane in Bine", cu posibilitatea de a refuza ideea de dragoste, desi stia dinainte (nu e tocmai corect sa spui stia la timpul trecut despre Dumnezeu care este Acelasi in trecut si in viitor, neschimbat in vecii vecilor). Din moment ce Dumnezeu este DA, atunci Hristos este AMIN, adica "sa fie". Deci lumea a fost creata buna, cu posibilitatea libera ca unii ingeri sa refuze ideea de jertfa din iubire, iar unii oameni sa fie atei samd. 2. Omnipotenta Problema este deosebit de complexa, din moment ce vorbim de lumea noastra in care se amesteca si o alta lume, nevazuta. Ideea e ca Ratiunea care este Hristos a creat aceste lumi LIBERE pentru totdeauna. Ingerilor cazuti le este respectata libertatea, ca si noua, oamenilor. Deci atotputernicia Creatorului nu calca peste libera alegere a creaturilor Sale, create astfel dupa modelul propriu: rationale, libere si capabile de sentimente. Dumnezeu poate si vrea sa intoarca raul in bine, dar iarasi, numai prin liberul consimtamant al fapturilor sale. "Taina cea din veac ascunsa" nici macar ingerii n-au stiut-o: intruparea Persoanei Fiului in om, aceasta umilire cosmica si voita a Lui Dumnezeu, pentru ca raul facut sa poata sa fie transformat in bine fara sa calce libertatea ingerilor cazuti si nici a oamenilor. Astfel pacatele se topesc in iubirea Lui si moartea devine inviere si trecere la o mai buna viata. 3. Omniprezenta Universul nu face parte din Dumnezeu; asta e panteism, nu crestinism. Noi fiintam in Duhul Sfant, dar nu ne confundam cu El. Suntem o manifestare a energiilor Sale necreate, fara sa fim parte din Dumnezeu. El ne face posibila existenta, dar noi suntem cumva independenti, cu posibilitatea de evolutie inspre asemanarea cu El, dupa cum stii. |
Citat:
|
Citat:
Certitudinile personale sint periculoase daca incearca sa devina a-personale si, mai ales, daca se incearca impunerea lor altora, indiferent daca ei au sau nu astfel de certitudini personale. |
Citat:
In fine, de ce existenta e mai buna decit non-existenta? De ce nu a creat croco-stircul creationistilor? De ce nu a creat si raul, daca existenta e mai buna ca non-existenta? Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Si sa te destinzi: http://www.religiouscartoons.net/alb...erpics/dim.gif |
Citat:
Amuzanta poza! :)) Multumesc. |
Citat:
Croco... ce? Pentru ca El este Bun, ne-a creat buni. Restul a fost alegerea noastra si a ingerilor: ne place ideea de sacrificiu din dragoste sau nu? Jertfa e temelia oricarei lumi, oricum ar fi lumea respectiva, este filosofia divina - ca sa revenim putin si la topic. Citat:
Citat:
Si ce daca mai sunt si alte lumi? Uita-te a diversitatea vietii pe planeta noastra care e cat distanta Plank in comparatie cu Universul. Deci, ce vrei sa zici, ca nu inteleg? |
Citat:
Hm... Si pentru mine :) Citat:
Citat:
Citat:
Important e ca spui ca sintem liberi, ca nu se baga, dar esti impacat cu faptul ca peste putin timp nu vom mai fi, ca se va baga. Libertatea pentru o perioada scurta nu e tipul de libertate pe care mi-l doresc (ca in bancul cu indianul talpa iute) Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Imi place optimismul tau :) |
Am cam pierdut firul dar am impresia ca si topicul a deviat putin....
Sacrificiul.... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Se vede ca unor ingeri nu le-a convenit modul acesta de a fi si le-a fost creata o alta imparatie, unde sa traiasca dupa placul lor. Numai ca si acolo trebuie sa respecte o ierarhie, sa se limiteze la anumite lucruri, deci sa traiasca tot o stare de sacrificiu, dar de data asta in jos, nu inspre Dumnezeu. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Era Cineva, trei Persoane fiintand intr-o iubire perfecta. Si era bine. Si au hotarat in sfatul dinainte de veci sa creeze existente care sa co-participe la aceasta iubire dumnezeiasca; si a fost si mai bine. Iata un mod de iesire din Sine (= iubire) a Lui Dumnezeu care faptuieste in har alte fiinte din cele mai diverse dupa modelul propriu. A fost bine si va fi si mai bine, pentru ca Dumnezeu a hotarat: sa fie! >>>Esti simpatic; e bine absolut si mai bine decit atit! :) Raspunsul vine indirect de la Parintele Staniloaie. Insa tu vrei sa-L supui logicii tale limitate de cateva zeci de cm^3 de creier pe Dumnezeu Cel mai presus de cunostinta. Imposibil, domnule! :P Citat: În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif Uiti de jertfa Fiului pentru Tatal, jertfa fara de care lumea noastra ar fi fost condamnata sa existe pentru totdeauna departe de Dumnezeu. >>>Vrei sa explicitezi, te rog, nu stiu la ce te referi? Cui se jertfeste cui si pentru ce? Iarasi e o intrebare dificila, dar sa incerc: In sfatul mai inainte de veci (cand lumea nu era adusa la existenta), Persoana Fiului a acceptat sa creeze Universul, ingerii, pe noi samd desi stia ca raul va interveni in Creatie si ca Jertfa Lui (intr-un fel sau altul, depinzand de gradul de rautate a oamenilor) va trebui facuta. Toate astea fara ca Dumnezeu sa incalce liberul arbitru, adica fara sa predestineze - un fapt mai greu de acceptat asta pentru o minte atee. Deci Jertfa Fiului este temelia pe care lumea a fost cladita, fara de care Creatia nu ar fi fost posibila. Deci Fiul se jertfeste Tatalui pentru ca libertatea sa fie posibila in Universul care va fi fost creat, pentru ca fiintele care-l locuiesc sa poata fi facute dupa chipul modelul lui Dumnezeu Insusi. Un alt fel de Univers ar fi fost un non-sens, un sistem automat, super-complex, dar mort... Jertfa este metoda Fiului de a ne arata calea spre o viata desavarsita, spre iubirea perfecta la care am fost chemati. Jertfa ar fi avut loc chiar daca omul nu ar fi cazut in pacat (Parintele Galeriu sustine asta), ar fi fost un alt fel de a ne arata calea spre o mai buna viata, spre o iubire perfecta, comparabila cu iubirea Persoanelor divine. Citat: În prealabil postat de Florin-Ionut http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif Mai este si "tristetea" Lui Dumnezeu ca unele fiinte ii refuza dragostea - iata un altfel de sacrificiu pe care El il simte, ca sa zic asa, din cauza noastra si a altora care inteleg prost libertatea. >>>Asta nu o mai comentez :) Hai sa te lamuresc cu o comparatie clasica. Tu ai fost vreodata indragostit de cineva care nu ti-a raspuns la fel, cu aceeasi dragoste? Atunci cand iubesti si esti ignorat de persoana cealalta, iubirea ta nu se stinge, insa traiesti in suflet o stare de "tristete", de tradare, esti ranit de lipsa unui raspuns pozitiv pe care-l astepti. Acum ai inteles ce-am vrut sa zic? :) |
Citat:
Ti se pare foarte greu (ca sa nu zic imposibil) pentru Dumnezeu sa fie in acelasi timp si in "ceruri" dar sa fie in acelasi timp si Om pe pamant? Daca raspunsul tau e da, atunci cum ramane cu omnipotenta si omniprezenta? Nu stiu ce concept ai tu, sa nu zic despre Dumnezeu, ci despre divinitate. Ar trebui sa sti ca Dumnezeu nu este numai mai mult decat poate stiinta lumii explica ci chiar mai mult decat isi poate omul imagina. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu mi se pare greu sa fie, ceva omniprezent, si aici si acolo, chiar mi se pare imposibil sa nu fie undeva Nu, mi-ai dat explicatii din cele mai bune (care se pot da) |
Citat:
Noi credem ca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, iar pentru ca perceptia umana este limitata, explicatiile date de cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu sunt date in termeni pe care noi (sau majoritatea oamenilor) putem sa-i intelegem. |
Citat:
E ceva mai completa dar contine in fapt aceleasi ilogisme. Sper ca nu te-ai suparat :3: |
Nu asteptam laude si evident nu ma supar asa de usor... ;)
|
Citat:
Totodata, jertfa ne arata modul spre o viata desavirsita, probabil a universului fara libertate, pentru ca vom fi una cu Persoanele? |
Citat:
Cu IQul meu limitat, presupun asa: in sfatul mai inainte de veci, Tatal a propus sa creeze Universul. Asta presupune sa fie locuit de fiinte create dupa modelul divin si chemate spre asemanarea cu Divinitatea. Nu putem vorbi de timp cand discutam despre Dumnezeu. Oricum, in termeni "pamantesti", Dumnezeu a inteles instantaneu ca raul va intra in lume, ca omul va cadea si ca tot El va trebui sa-l scoata din ghearele raului. Deci Fiul (Cel ce este Amin) a fost de acord sa creeze lumea, fara sa predestineze nimic, si sa coboare in acea lume pentru a-i arata calea catre Viata, catre El, chiar de-ar fi cazut un ultimul grad de rautate. El, ca Ratiune a lucrurilor, a fost pregatit cu o solutie pentru orice istorie posibila ar fi urmat evenimentul prim al Creatiei. Asa ca a zis: Amin, sa fie! Si in "momentul" in care a gandit arithectura lucrurilor, Duhul Sfant a inceput lucrarea care este o lucrare vesnica, mai presus de presupunerile noastre si ale ingerilor necazuti si decazuti. Citat:
Noi suntem si vom ramane persoane distincte de Persoanele Treimii. Nu ne vom contopi in absolut pierzandu-ne identitatea (atman-ul) in Brahman cel impersonal, cum cred hindusii, ci vom ramane intr-o comuniune de iubire reciproca intre noi, Biserica, si cu Persoanele Lui Dumnezeu. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:19:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.