![]() |
@Daniel_Ortodox
Domnule Daniel, De multe ori v-am stat impotriva. Si mi s-a parut ca va jucati cu vorbele. Nu renunt la multe din gandurile de atunci. Dar abia azi am descoperit acest topic. Si eu va multumesc pentru tot ce scrieti aici: -despre razboie si ucideri -despre mantuire Si chiar zilele care au trecut si au culminat cu Sarbatoarea Inaltarii Domnului Iisus Hristos m-au facut sa ma gandesc, din nou, ca omul ar trebui sa fie “mandru” daca un crestin poate sa fie “mandru” ca apartine neamului “zidit” de Mantuitorul Iisus Hristos. Deci: neamul nostru este Neamul lui Hristos. Neamul nostru ar trebui sa fie cel despre care spunem in Troparul pe care-l marturisim in fata icoanei Mantuitorului Hristos: << Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare pentru greșalele noastre, Hristoase Dumnezeule. Că de voie bine ai voit a Te sui cu Trupul pe Cruce, ca să scapi din robia vrăjmașului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta cu mulțumire strigăm Ție: Toate le-ai umplut de bucurie, Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce ai venit să mântuiești lumea. >> Stiu ca la Sfanta Liturghie ne rugam pentru eroii neamului. Si sunt datoare ascultare. Dar cred cu tarie ca Mantuitorul Hristos ne-a indemnat sa ne iubim unii pe altii, nu sa ne urâm si sa ne ucidem unii pe altii, indiferent de motiv, sau de scop. Legea Noua care o „plineste” pe cea Veche este Legea Iubirii. <<Să nu socotiți că am venit să stric legea sau profeții; n'am venit să stric, ci să plinesc d.>> Matei 5,14) [d) Contextual, în N. T., „legea“ era cea dată de Dumnezeu prin Moise. Verbul a (se) plini își are dublul său înțeles: pe acela de a adeveri, a face ca o profeție să devină realitate (ca în Mt 1, 22; 2, 15; 2, 17 etc.) și pe acela de a face, a săvârși, a întregi, a împlini, a completa, a duce la capăt, a desăvârși.] Biblia, Versiunea Anania, http://www.dervent.ro/biblia.php |
Razboiul nu poate sa fie drept. Chiar m-a mirat (si ma mir in continuare) ca Sfintele Canoane sunt aproape permisive cand e vorba de ucidere in razboi.
<<2008. -"Cel ce va ucide in razboi sau aparandu-se de talhari, trei ani sa nu se impartaseasca daca vor fi venit asupra lui cu arme ucigase. Daca talharii n-au venit asupra lui sa-l ucida, ci numai sa fure, iar el putea sa fuga, dar a scos arma si a ucis pe talhar, acela se canoniseste ca un ucigas". -ILT, 335.>> http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rea-82080.html Nationalismul n-a dus niciodata la ceva bun. Iar razboiul nu este de la Dumnezeu, este de la cel rau. Nu neamul romanesc se va mantui sau neamul rusesc sau italienesc sau bulgaresc: cel care se pocaieste se va mantui, daca asta binevoieste Dumnezeu; crestinii (care respecta poruncile lui Dumnezeu) se vor mantui, daca asta este voia lui Dumnezeu, pentru ca stim ca nu ne mantuim datorita calitatilor noastre, ne mantuieste marea iubire a lui Dumnezeu fata de noi, ne mantuieste marea milostivire a lui Dumnezeu, daca si noi ne straduim, daca ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute, daca ne pocaim. Poate ca o sa aruncati cu pietre in mine: „cine sunt eu sa fac aprecieri?” Sunt nimeni, sunt doar un om care poate sau nu poate sa se apropie de un alt om. Dar care nu crede ca ura ajuta la ceva. Iar nationalismul duce la ură. Si ura nu-i de la Dumnezeu. Doar Iubirea este de la Dumnezeu. Mi-a placut ce a spus intr-un interviu, Parintele Evghenie Dascaliuc, duhovnicul de la Manastirea Ciolanu(acum trecut la cele vesnice, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu Dreptii): "Eu sunt parintele zero!". http://www.lumeacredintei.com/sct_3/...ntele_zero.htm Eu nu sunt capabila sa spun (si să si cred) ca eu sunt omul zero. Dar de cate ori salta mandria peste mintea si sufletul meu (si, recunosc ca sa intampla, pentru ca smerenia se castiga greu si se pastreaza si mai greu) ma gandesc zambind la Parintele Evghenie Dascaliuc: „Parintele zero (cu z mic)”. Si parca ma mai smeresc putin. Deci: noi suntem Neamul zidit de Mantuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu; pentru ca Dumnezeu atat de mult a iubit lumea (adica pe noi toti si pe toti oamenii de pe pamant de la primul om, Adam, pana la ultimul om care se va naste din femeie inainte e a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos) incat pe singurulul Sau Fiu L-a jertfit pentru noi si-a noastra mantuire. Fiul lui Dumnezeu care "S-a pogorat din Ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut Om" si S-a jertfit si a fost batut, scuipat si batjocorit pentru noi, a fost rastignit, S-a pogorat in strafundurile iadului, a biruit moartea, a Inviat si ne-a inviat pe toti si ne-a zidit ca Neam al Său. Sa nu fie mai mult (sa nu reprezinte mai mult) decat neamul in care ne-am nascut? Asta nu inseamna sa dispretuim neamul, dar nici sa supralicitam apartenenta la un neam. Tot ce este altfel, mai mult sau mai putin, cred ca nu duce la nimic bun. Nationalismul si extremismul au dus intotdeauna la razboaie, la crime, la nelegiuiri, la ură. Si astea nu sunt de la Dumnezeu. E de ajuns sa ne uitam la trecutul secol XX, plin de ură, razboaie, asupriri, lagare, bombe atomice, cuptoare pentru ars oameni, gulaguri si ghetouri, frica, saracie si foame si urgie. Secolul care a dat comunismul cu fratii sai: fascismul, nazismul, hitlerismul si toate miscarile din aceeasi categorie. Pentru ca e greu sa-i deosebesti chiar daca unii se cred de-a stanga si altii se cred de-a dreapta. Si unii si altii au sadit ura, au ridicat ura la rang de lege. Si unii si altii L-au negat pe Dumnezeu pentru ca I-au uzurpat dreptul de Ziditor, pentru ca si unii si altii au omorat oameni, deci au distrus Zidirea lui Dumnezeu. Razboiul nu este de la Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este iubire. Deci nu exista razboi drept. Crestinismul nu se apara cu sabia; crestinismul se apara cu Cuvantul lui Dumnezeu, cu rugaciunea. Ura naste ură. Iar nationalismul, din nefericire este, printre altele ideea ca un neam este mai mult decat altul. Iar Dumnezeu nu asta a creat. |
Naționalismul e una, datoria de apărare a țării și patriotismul sunt altceva.
Patriotismul nu poate fi pus în ton minor decât de dușmanii țării și ai neamului. Modalitățile de a făptui ca patriot sunt numeroase, inclusiv cărturărește, inclusiv bisericește. Una dintre aceste modalități, la limita extremă, este apărarea țării cu arma în mână. Când nici o altă cale nu merge, singura rămâne intrarea în război împotriva celor care vor să stăpânescă și să mutileze țara, oamenii, tradiția. Mă întreb câți dintre voi ați făcut armata, câți dintre voi ați participat cu riscul de a vă pierde viața în Decembrie, câți aveți familie și copii de crescut, de educat, de apărat. Mă tem că deocamdată faceți literatură ieftină, sentimentală, de oameni rupți din țesătura neamului românesc. Poate vă veți schimba atitudinea atunci când veți deveni tați, soți, români, bărbați, creștini ai acestei patrii mult schingiuite și batjocorite. Deocamdată îmi e greu să cred că mergem mâine împreună în aceeași Biserică Română unde s-au închinat patrioții neamului nostru. Îmi e rușine că sunt frate de neam și de credință cu voi. Vai de copiii copiilor noștri! Dumnezeu să ne ocrotească și să ne lumineze! |
Domnule Daniel,
Va inteleg cand spuneti ca, de multe ori, intrarea pe forum inseamna pierdere de timp. Si poate esti impins de tine si de altii sa tot faci pacate. Eu am plecat de pe forum prin 2011 (cred); eram Volga, intrasem in 2006. Atunci chiar am fost socata de atitudinea unui domn/doamna??? Recunsoc ca m-a intristat si m-a speriat. Si mi-a parut rau ca poate prin postarile mele am starnit starea de rau si razboi in ceilalti. Si am inteles ca trebuie sa ma opresc. Si pana anul trecut (2012) n-am mai citit nimic de pe forumul Crestin Ortodox. Am citit toate articolele de pe site si tot ce am avut nevoie pentru ca site-ul este foarte bogat si de mare folos. Am revenit in 9 noiembrie 2012 ca MariaElena dar m-au speriat colegii nostri prin atitudinea lor rau-voitoare si am plecat pe 15 ianuarie 2013. M-am intors ca Nastya pe 27 ianuarie 2013 si sper sa nu plec asa de curand. Cred ca nici dumeavoastra nu trebuie sa plecati. Pentru ca si daca aparent pierzi timpul de fapt il castigi: pentru ca te documentezi ca sa dai un raspuns corect si cu iubire de Dumnezeu si de semeni. Pentru ca inveti (poate) sa mai dai dreptate si altuia; pentru ca inveti ca lumea nu incepe si nu se sfarseste cu tine. Si daca si altii incep sa inteleaga toate astea, e cu siguranta un castig pentru fiecare dintre noi. Castig duhovnicesc. Uitati ce ne invata Parintele Rafail Noica: <<Daca ne mantuim ca neam? Ce in seamna sa ne mantuim ca neam? Dumnezeu este Persoana si vorbeste ca persoana..... “Neamul nostru se cheamă Hristos. Sau, dacă vreți, neamul nostru se cheamă Israel, adică poporul lui Dumnezeu. Noi suntem Israelul cel nou, Israel în duh. Căci iar revenim la tema Duhului și a adevărului. Patria noastră nu este România sau Rusia sau Anglia, este Ierusalimul cel de sus; patria noastră este cea care vine, nu cea unde ne-am născut. Ne-am născut într-un <<cuib>>, ca și păsările, și trăim în el până ce ne vor crește aripile, până ce vom zbura și noi, ca să ne luăm zborul veșnic. Iarăși zic, nu disprețuim neamul. Pentru mine, mai ales, a mă naște român a însemnat mai cu seamă a primi Botezul Ortodox și pentru asta am fost, mai mult decât pentru toate, recunoscător lui Dumnezeu.>> (Celalalt Noica, marturii ale monahului Rafail Noica insotite de cateva cuvinte de folos ale Parintelui Symeon, Editia 2002, Editura Anastasia si Editura Partener, pg.62) Dumnezeu sa ne ajute sa nu gresim. Si acum, ultima data azi, in zi de Cincizecime, in zi de Pogorare a Sfantului Duh peste Apostoli: Hristos S-a Inaltat! |
Doamne ajută.
(frate "patrie și credință", dă jos satana aia de la poza de avatar, te rog tare mult) Iubitul meu frate, nimeni din Biserica Creștină, Ortodoxă, nu este în greșeală, atîta vreme cît mărturisește drept Iubirea. Adevărul creștin. Tocmai aici e o rădăcină a problemei tale și al celor ca tine, că vrei să auzi, și nu vrei să citești. Vrei să ți se spună mai mult decît să afli singur, să trăiești, să simți tu însuți, prin efortul tău și mila Domnului. Pune mînuța și citește, dragul meu. Duhovnicii noștri dragi, părintele Cleopa Ilie, părintele Teofil Părăian, părintele Arsenie Papacioc, părintele Iustin Pîrvu, părintele Ioanichie Bălan, părintele Paisie Olaru vorbesc și învață adevărat și minunat, dar vorbesc simplu, pentru poporul neștiutor de teologie. Vorbesc din catehism, și nu că nu ar știi tratate de teologie, dar nu au vrut să intre în ape adînci, tratatele de teologie, pentru că poporul simplu, frumos și credincios, nu le înțelege. Dar avem oameni ca părintele Dumitru Stăniloaie, Ghelasie de la Frăsinei, patriarhul Iustinian Marina, mitropolitul Bartolomeu Anania, profesorul Ioan Ică cu fiul diacon Ioan Ică Jr., părintele Rafail Noica, părintele Sofronie Saharov, părintele Constantin Galeriu, chiar părintele Nicolae Steinhardt, părintele Ilarion Felea sau părintele Arsenie Boca, ei au mers adînc în teologie, în tratate existențiale ale Iubirii și mîntuirii creștine. Ei au înțeles, în măsuri înalte teologia creștină, autentic ortodoxă, mîntuirea în formele de adîncime și înălțime cele mai frumoase și curate, lipsa egoismului lui Dumnezeu, chenoza întrupării. Nimic nu se realizează, ca mîntuire și virtuți, fără Iubire. Iubirea autentică. Ortodoxă. Ei, împreună cu marii Sfinți ai creștinismului, marii teologi și marii scriitori creștini, care ne-au dat tezaurul ortodox, ei au înțeles și aplicat teologia la cele mai pure forme dăruite de Sfînta Treime omului. Să citești pe aceștia, mari ai noștrii, mai mult decît pe cei ce vorbesc poporului, ca să înțelegi teologie, dragul meu frate. Apoi să citești pe Sfinți. Nicolae Velimirovici, Ignatie Brancianinov, Ioan Gură de Aur, și alții ai Iubirii. Toți sfinții sunt ai Iubirii. Această Iubire, nu protestează, nu se ridică cu înverșunare, nu e egoistă, nu instigă la revoluții și ură, pe nici un om, nici pe evrei, nici pe masoni, pe nimeni. Iubirea e esența tuturor lucrurilor și creatoarea universului nemărginit. Crezi că ea stă și încape în mintea noastră limitată? Oricît citim de mult, nu e de ajuns. Cu cît cunoaștem mai mult cu atît e suferința și durerea mai mare. Dovedit. Uite: "Că unde este multă înțelepciune este și multă amărăciune, și cel ce își înmulțește știința își sporește suferința." Ecclestiasticul 1, 18 Așa că teologia, cu cît o adîncești mai mult, nu de capul tău, nu o tălmăcești de capu tău, ci prin vasele lui Dumnezeu prin care lucrează Domnul, Sfinții, care tîlcuiesc, prietenii lui Dumnezeu, sfinții care vor judeca lumea, spune în Efeseni. Deci prin ei, cu cît adîncești teologia, cu atît suferi mai mult pentru eretici, pentru atei, pentru protestanți, pentru păgîni, necredincioși, cu atît vezi mai limpede cît de mare e Dumnezeu, cît de mare e Iubirea, cît de mult îi iubește Dumnezeu pe oameni, pe toți oamenii. Nu doar pe noi, egoiștii creștini. Pe toți ne iubește. Și cu cît cunoști mai mult, îți vei da seama că mulți se vor mîntui. Vor merge și in iad mulți, destul de mulți, dar mult mai mult, de mii de ori mai mulți decît în iad, vor merge în Rai. Pentru că Dumnezeu este Iubire. Și față de exemplul tău cu cîinele dăruit de tatăl tău, mîntuirea, Iubirea ca esență, ca stare existențială, revelată și descoperită omului, în omiprezența lui Dumnezeu, e la cu totul altă dimensiune. Biserica Creștină, se înțelege, Ortodoxă, nu greșește. Pentru că expune puntul de vedere ce îl explic și eu aici, și care e cel adevărat, creștinesc. Dar trebuie să recunosc, pînă se ajunge la pătrundere reciprocă cu El, e greu. Și chiar și cînd ajungi la pătrundere reciprocă cu Adevărul creștinesc, datorită stării noastre căzute, nu durează mult și rămîi cu învățătura și alergi toată viața, apoi după mistica, ascetica și isihasmul creștinismului. Autentic ortodox. Cu atît mai mult, nu suntem pe nici un pediestal. Și cine se suie acolo, îl va coborî Dumnezeu la timpul cuvenit, fi fără grijă de asta. Să mă ierți. Bucurii. |
Parintele Staniloae- CREȘTINISM ȘI NAȚIONALISM
https://carteromaneasca.wordpress.co...i-nationalism/ "Creștinul se întreabă: pot eu, în calitatea mea de creștin care nu se joacă cu obligațiile față de Iisus Hristos și cu problema mântuirii sufletești, să fiu în același timp naționalist, să-mi iubesc neamul cu înfocare și să lupt neîncetat pentru apărarea și înălțarea lui?Naționalistul, care poate nu e încă și creștin, e și el dator să se întrebe: are oare într-adevăr naționalismul meu lipsă de creștinism? E necesar oare creștinismul în cadrul concepției mele naționaliste, ca un factor indispensabil pentru ridicarea neamului, care e ținta strădaniei și a vieții mele?Întrebările acestea se pot concentra astfel: Este creștinismul, trăit și judecat consecvent, o cale necesară spre naționalism și naționalismul, la rândul său, o cale necesară spre creștinism?A fost una din însemnatele descoperiri ale timpului nostru răspunsul pozitiv la amândouă aceste întrebări. Creștinismul n-a venit să se opună tendințelor celor mai firești de comuniune, concretizărilor celor mai profunde ale acestor tendințe, n-a venit să înăbușe natura, să o facă să caute alte forme de comuniune, mai puțin firești, ci să intensifice, să înalțe, să desăvârșească formele naturale ale relațiilor omenești.Comuniunea este chiar o condiție fundamentală a mântuirii. Nu poți împlini voia lui Dumnezeu, nu poți exercita faptele creștinești, nu poți afla și experia pe Dumnezeu chiar, decât în cadrul comuniunii. Iar comuniunea cea mai firească, cea mai de temelie, este aceea între membrii aceleiași națiuni. În mod necesar ea trebuie folosită pentru trăirea în cadrul ei a conținutului religios. Un creștin e fericit de țesătura de ocazii ce i-o oferă apartenența la comunitatea națională, pentru a-și trăi în ea conținuturile religioase, întrucât e om legat de un spațiu, împletit prin limbă, prin istorie, cu un grup național, el nu se poate izola de acel grup, pentru a stabili altă comuniune, căci pentru aceasta ar trebui să fugă din țara unde s-a născut, unde l-a destinat Dumnezeu să trăiască.Credința creștină e pentru credincios un impuls spre afirmarea comuniunii naționale, spre iubirea mai presus de fire a celor cu care firea l-a așezat în relații fundamentale de viață. Creștinismul răzbate în mod necesar spre naționalism.Mântuirea, desigur, e o problemă care trebuie să frământe personal pe fiecare om, dar ea nu poate fi dobândită de om printr-o trăire de eu izolat, ea nu se împărtășește omului în această calitate – care e calitate anormală – ci în calitatea lui de membru al unei comunități, iar cea mai firească comunitate este cea națională. Dumnezeu nu mă va răsplăti pentru modul cum am știut să mă desfac de comuniunea firească în care mi-a fost dat să trăiesc, ci după modul în care am afirmat această comuniune cu voința și cu iubirea mea creștină.Dumnezeu privește pe om nu în izolarea lui, ci ca membru al unei comunități mai largi, privește propriu-zis comunitățile și, prin ele, face părtaș pe om de har și mântuire. Și întrucât comunitățile cele mai firești sunt neamurile, de ce n-am spune că privirea directă a lui Dumnezeu cade pe neamuri și numai întrucât inșii fac parte din neamuri, simte fiecare privirea lui Dumnezeu asupra lui.În cartea Iui Daniil se spune că Dumnezeu pune în cumpănă împărăția, nu pe ins în parte (Dan. 5, 25-28). Iar la Apocalipsă se vorbește de mântuirea neamurilor, nu a inșilor." Noua cetate, in care va salaslui Dumnezeu cu alesii Lui, dupa viziunea Sf. Ioan “… avea zid mare si inalt si avea douasprezece porti, iar la porti doisprezece ingeri si nume scrise deasupra, care sunt numele celor douasprezece semintii ale lui Israel.” (APOCALIPSA,21,12) “Si cetatea nu are trebuinta de soare, nici de luna ca sa o lumineze, caci marirea lui Dumnezeu a luminat-o si faclia ei este Mielul. Si neamurile vor umbla in lumina ei, iar imparatii pamantului aduce-vor la ea marirea lor.” (21, 23-34) “Mi-a aratat apoi raul si apa vietii, limpede cum e clestarul si care izvoraste din tronul lui Dumnezeu si al Mielului. Si curge prin mijlocul cetatii. Iar pe cele doua maluri ale raului creste pomul vietii, facand douasprezece feluri de roade, in fiecare luna dandu-si rodul; si frunzele pomului sunt spre tamaduirea neamurilor.” (22, 1,2) |
Citat:
"Pe langa adevarata smerenie exista si o falsa smerenie. Pe cand falsul smerit cauta, printr-o paruta evlavie, slava omeneasca. Un astfel de om arata ca nu a inteles nimic din esenta smereniei. Lui ii place sa spuna despre sine: “Oh, eu pacatosul, oh, eu nevrednicul!” O astfel de smerenie nu este mantuitoare, ci fatarnica si de aceea este socotita a fi o smerenie mai rea decat mandria. “Nu cel ce se huleste pe sine da dovada de smerita cugetare”, spune Sfantul Ioan Scararul “ci acela care vazandu-se hulit de altul, dragostea lui fata de acesta nu se micsoreaza”. Dar poate ma insel si tu ai smerenia cea adevarata. |
Citat:
Doamne ajută. Da frate, "Theodore_of_Mopsuestia", așteaptă tu să vezi pe Dumnezeu dacă mai stai în erezie și în înșelare. Așteaptă. Dacă o să ai parte de niște liniștire în Rai, să spui mulțumesc Doamne. Că cu atît rămîi, dacă stai înafara adevărului creștin, ortodox. Da, frate, creștinii au văzut Calea. Nu ereticii. Creștinii. Să vi acasă, dragul meu, dacă vrei să vezi "Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". I Corinteni 2, 9. Că și musulmanii spun că iubesc pe Domnul, și ereticii, dar domnul lor este altul, decît Domnul creștinilor. Dar Domnul creștinilor se va milostivi de mulți și va mîntui pe mulți, dar pe El nu îl vor vedea mulți. Ține minte. Asemenea, cu respect. Bucurii. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Doamne ajută.
Minunat ai vorbit, surioară Nastya. Să stai ortodoxă, draga mea, că e singura Biserică Creștină rămasă pe pămînt. Iar dacă nu ești, să devii, și să ai inimă curată, ca să poți vedea pe Dumnezeu și cele la care mintea nu s-a suit. Cu adevărat, spurcăciunea pămîntului, și șarpele cel vechi, leagă mințile oamenilor la ucidere, în ultima sută de ani din 1900 anul mîntuirii, ne-am ucis între noi, toți oamenii, mai mult decît toate uciderile de la întemeierea lumii de 8000 de ani. Și cele ce vor fi în vremurile din urmă, va fi cea mai mare prigoană a Bisericii Creștine, cum nu a mai fost și nu va mai fi. Semnele sfîrșitului. Așa, și ce vrei să arăți frate "antiecumenism"? Că părintele Dumitru Stăniloaie, în cartea sa, creștinism și naționalism îndeamnă creștinul la uciderea altor oameni pentru a "apăra" o bucată de pămînt? Să-și dea viața nu pentru Hristos, ci pentru a ucide alte vieți, apărînd niște granițe teritoriale? Te înseli amarnic, dragul meu. Amarnic. Reconsideră cuvintele părintelui Dumitru Stăniloaie. Da, creștinul, iubitor de Hristos trebuie (!) să-și iubească neamul, pentru că neamul e compus din oameni, deci iubește oamenii, mîntuirea e împreună și prin oameni, prin celălalt, prin aproapele gol și flămînd. Deci, iubim neamul, dar pînă la o limită. Cînd neamul se ridică împotriva cuvintelor, poruncilor lui Dumnezeu, ca și Israel, de nenumărate ori, acel neam NU mai trebuie iubit, (în sensul păcatului neamului, că chiar și oamenii răi trebi iubiți) pînă leapădă nebunia în care vrea să intre sau a intrat. Păcatul NU trebuie iubit. Patima NU trebuie iubită. Dacă neamul te obligă să-l aperi, ucigînd alt om, îți faci băgăjelul și ai plecat din acel neam, ca să încalci cuvîntul lui Dumnezeu, ca să nu ucizi un alt om. Deci mai citește odată, cu multă atenție, multă, ce spune părintele Dumitru Stăniloaie acolo. Bucurii. |
Citat:
Am citit aproape tot, doua mesaje mari in care e doar invatatura lui Daniel. Eventual talcuiesti si cate un pasaj din Sfanta Scriptura, ca asa fac si neoprotestantii. Cand vei dori sa vorbim si despre invatatura ortodoxa, nu numai despre a ta, sunt deschis la dialog. Adica sfantul spune, doua puncte, citat. Catehismul spune, doua puncte citat. Pana acum ai scris doar Daniel spune, daniel talcuieste Sfanta Scriptura asa, catehismul si sfintii se insala, pentru ca il contrazic pe Daniel. Daca aveai smerenie te intrebai macar daca e posibil sa nu se fi inselat toti si numai tu sa ai dreptate. Dar ai scris si un lucru bun, ca iti vei intreba duhovnicul. Sper sa faci asta. Nu cred ca are rost sa iti raspund la mesaj, pentru ca oricum nu vei dori sa accepti nimic, as scrie doar pierzand timpul. Raspund doar la cateva neintelegeri, pentru ca am vazut ca nu ai citit cu atentie mesajul meu. Eu am scris ca exista botezul dorintei, nu ca nu exista. Citat:
Eu la inceput am crezut ca tu spui invatatura ortodoxa, parca dupa ce ai revenit ai inceput sa spui tot felul de alte invataturi, in contrast cu ce spuneai la inceput. Acum ai o imbinare intre zelotism si ecumenism. Citat:
Am scris un mesaj mai aspru pentru ca celelalte nu au avut efect. Dar sa nu crezi ca am ceva cu tine sau as pastra vreun resentiment maine. Doar ca astept sa scrii si ceva din invatatura ortodoxa ca sa mai raspund la mesaje. Ca o completare, desi nu cred ca te va interesa pentru ca e vorba de invatatura ortodoxa, hotararea unui Sfant Sinod. Si vei vedea numite acolo cateva erezii, ca sa vezi care sunt de fapt ereziile in cazul acesta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 |
Citat:
|
@Cezar
1. Crestinii au uitat un lucru esential: rugaciunea. 2. Si au mai uitat un cuvant al Mantuitorului Hristos: <<Așadar, mergeți și învățați-vă ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n'am venit să-i chem pe cei drepți la pocăință, ci pe cei păcătoși“.>>(Matei 9,13) 3. <<Și să-L iubești pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul și din toată puterea și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți este mai mult decât toate arderile-de-tot și decât toate jertfele“.>> (Matei 12,33) 4. <<Porunca noua dau voua, sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu" >> (Ioan 13, 34) <<A face ce e drept și a vorbi adevăr Îi sunt mai plăcute lui Dumnezeu decât sângele jertfelor>> (Proverbe 21,3) <<Nu ți s'a spus, o, omule, ce este bun? sau ce anume cere Domnul de la tine, decât să faci dreptate și mila s'o iubești și să fii gata să ții pasul cu Domnul, Dumnezeul tău?>> (Mi 6,8) <<Se cunosc mai multe minuni înfaptuite de moaștele Sfântului Ioan cel nou de la Suceava. Una dintre ele este amintită de Petru Movilă al Kievului: La 2 iunie 1622 Suceava era amenințată să fie cotropită de tătari. Locuitorii se refugiau în toate părțile. Preoții slujitori la biserica în care erau adăpostite moșstele au voit să ia racla să o ducă în cetatea Suceava, dar n-au putut să o ridice. Au ințeles că Sfântul nu voia să fie dus în altă parte și că-i va ocroti, încât au continuat să se roage ca orașul să nu cadă în mâna cotropitorilor. Într-adevar, o ploaie torențiala a împiedicat pe tătari să mai asedieze orașul.>> http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Ioan_cel_Nou <<"Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea" (Luca 6, 31). Iata ceea ce toti comentatorii Noului Testament au numit "Legea de aur a moralei crestine". Textul este inclus in "Predica de pe munte" — ea insasi un rezumat mai larg al invataturii Sale si se afla exact asa si in Evanghelia dupa Matei (7, 12). Vrem sa ne urasca? Vrem sa ne faca rau? Vrem sa ne vorbeasca de rau? Vrem sa ne parasca? Vrem sa ne tarasca prin tribunale? Niciodata! Toti vrem ca oamenii sa ne faca numai bine. Vrem sa fim iubiti. Vrem sa fim ajutati. Cuvantul Mantuitorului are in vedere atat de mult interesele noastre, incat nu e posibil sa nu le intelegem si pe ale altora, asa cum le intelegem pe ale noastre. Ne ia pe noi insine drept masura a modului cum trebuie sa ne purtam cu altul. Cum vrem sa se poarte altii cu noi, asa sa ne purtam si noi cu dansii. Mantuitorul a adus in lume noutatea iubirii. Sfatul acesta e de fapt o alta forma de exprimare a unui alt principiu: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Matei 19, 19; 22, 39; Romani 13, 9; Gal. 5, 14). De aceea a zis: "Porunca noua va dau voua: sa va iubiti unii pe altii, precum V-am iubit si Eu pe voi" (Ioan 13, 34). Dar de ce era porunca aceasta noua? Era noua fiindca in Vechiul Testament nu era tot asa. Mantuitorul insusi precizeaza: "Ati auzit ca s-a zis: sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau" (Matei 5, 43). Mantuitorul face un pas mai departe decat preceptul din Vechiul Testament, ridicandu-l cu o treapta mai sus, caci zice: nu numai sa iubiti pe cei ce va iubesc, dar "sa iubiti chiar pe vrajmasii vostri, sa binecuvantati pe cei ce va blestema, sa faceti bine celor ce va urasc, si sa va rugati pentru cei ce va nedreptatesc si va prigonesc" (Matei 5, 44).>> <<Se povesteste ca unul din marii presedinti ai Statelor Unite, Abraham Lincoln, in momentul cand trebuia sa fie ales presedinte, avea un opozant foarte puternic care mergea din oras in oras si tinea cuvantari impotriva lui, vorbindu-l de rau, asa cum se obisnuieste in confruntarile electorale. Lincoln a reusit totusi sa capete cele mai multe voturi si sa fie ales presedinte. Cand si-a alcatuit guvernul, pe cine credeti ca a ales ministru de razboi in cabinetul sau? Tocmai pe acest om care il blamase in chip infam in tot timpul campaniei electorale. Prietenii l-au intrebat: "De ce ai facut aceasta?" El a raspuns: "Cum poti sa-ti biruiesti un dusman altfel, decat facandu-l prieten?" Intr-adevar, daca stam si ne gandim bine, cea mai mare biruinta pe care poate s-o obtina cineva in relatiile cu oamenii, e ca dintr-un dusman sa-si faca un prieten. Incercati! Nu e usor, dar e cu adevarat o mare victorie. Acum stim care e mijlocul prin care poti face dintr-un dusman prieten. Nu e altul, decat tralandu-l cu iubire, cu iertare, cu intelegere, cu speranta ca se va indrepta, acordandu-i un avans de incredere. Caci dragostea pe care o investim in altii, si mai ales in cei care ne voiesc si ne fac raul, nu este altceva decat o investitie de speranta, ca vom transforma sufletul facatorului de rau intr-un suflet facator de bine.>> IPS Antonie Plamadeala http://www.crestinortodox.ro/predici...or-121389.html |
Citat:
|
Citat:
1. Rusinea e un sentiment omenesc. Deci: inca n-ati pierdut nimic. 2. Aveati acelasi sentiment de rusine si atunci cand pe topicul „Sa ramane ortodocsi pana la capat..” vorbeati in termeni neortodocsi (ca sa nu spun altfel; dar puteti sa recititi si poate va mai indulciti putin tonul)despre Biserica Ortodxa Romana? Era vorba despre aceeasi credinta la care va referiti acum? 3. Cred ca trebuie sa fiti ceva mai atent cand vorbiti despre dusmanii tarii si ai neamului. Poate reformulati. Sa analizam mai atent cam cine ar putea fi dusmanii despre care vorbiti? Sa va amintesc cam ce spunea parintele Gheorghe Calciu despre Biserica lui Hristos si cand ne aflam in Biserica lui Hristos? (Va dau citatul in postarea urmatoare). 4. Eu am facut „armata” (pregatire militara) ca studenta, in anul IV si V de facultate. Mi s-a parut o mare tampenie si o uriasa pierdere de timp. 5. N-am fost participant la Revolutie; am mai spus: n-am veleitati de erou, martir sau mucenic. Dar stiu cum a fost; si stiu numele a 4 persoane care au murit atunci; pe unul dintre ei l-am vazut cand a fost impuscat in strada, in plina zi. Si aveam si o mare responsabilitate: eram(sunt) mama a doi copii. Cred ca o dovada a patriotsimului despre care faceti parada (pentru ca acum nimeni nu va/ne cere sa trecem la arme) este sa-ti cresti copiii crestineste si sa devina oameni de folos tarii lor. Nu neaparat cu pusca de gat. Cred ca ar trebui sa revedeti (acum e simplu, va ajuta Google) diferenta dintre patriot si patriotard. 6. Stiu ce inseamna razboiul din ce mi-au povestit parintii mei si alti oameni pe care i-am cunoscut si au trait aceasta experienta cumplita. Nu va doresc sa aveti prilejul sa va dovediti curajul si patriotismul despre care e usor sa vorbiti. Dar daca ar trebui sa-l si probati? Sora mea s-a nascut in anul 1942; la razboi avea doi ani. Casa noastra era in Bucuresti (spun era pentru ca ne-au demolat-o comunistii in anul 1980) in cartierul Ghencea unde, pe atunci, era cea mai mare unitate militara anti-aeriana din Bucuresti. Stiti ce insemna asta? Ca de fiecare data cand se anunta la Radio:”avioane americane se indreapta spre Serbia>>” mama, femeie tanara, trebuia sa-si ia copilul de doi ani in brate, si o geanta cu o sticla de lapte, paine si biscuiti si actele si sa plece cu niste camioane care ii evacuau pe oameni in afara Bucurestiului, mai sus de linia de centura, la Domnesti. Asta pentru ca, aproape sistematic, unitatea anti-aeriana cu pricina (cu care ne invecinam) era bombardata. Tata era pe front; intr-un razboi pe care nu si l-a dorit. Dar l-au dorit altii. Poate tot patrioti ca dvs. V-a povestit cineva ce inseamna sa stai cu un copil de doi ani in brate cand zboara si suiera pe langa tine gloantele si schijele? Daca nu, lasati parada cu dragostea de tara. Sa va spuna aceia care au trait razboiul. Din fata calculatorului poti sa te aventurezi si pe Luna. Asta seara e chiar mai aproape. Poate incercati! 7. Tata a venit din razboi; dar a fost ranit; avea diabet si rana nu i s-a mai vindecat niciodata. Comunistii il chemau la comisariat sa-l intrebe de ce a luptat DOAR in razboiul criminal anti- sovietic. De ce n-a luptat si impotriva nemtilor. N-a mai avut serviciu pana a trecut la Domnul(in anul 1953). Nu l-a mai angajat nimeni. In schimb, le intocmea rapoartele si tot felul de acte unor ofiteri, ridicati”pe puncte” care nici macar nu stiau sa scrie si sa citeasca, dar luptasera doar in partea de vest, sa-i duca pe nemti acasa. Aceiasi militari care acum, sunt mari eroi. Si asa se mai fac eroii, domnule. De-asta nu cred ca eroismul este o rezolvare. O mama care a simtit pulsand viata in trupul ei, nu poate sa fie de acord cu razboiul si tot ce decurge din asta. 8. Acum vad ca iar vorbiti despre Biserica. De cand accesul in Biserica lui Hristos se face pe baza faptelor de eroism? Oare nu ati auzit ca Mantuitorul Hristos ne spune: <<Mila voiesc, nu jertfa?>> Noi trebuie sa ne jertfim doar pacatele; aici cred ca trebuie sa mai lucrati. 9. Cine schingiuieste patria noastra domnule si cine o batjocoreste? Dvs. cum o onorati? In afara de supararea din timp in timp pe forum, cum se reflecta in viata noastra de zi cu zi patriotismul dvs. despre care vorbiti? |
Citat:
Dușmanii oricărui neam sunt demonii și lucrările lor, împotriva cărora orice creștin trebuie să lupte. Nicidecum oamenii. "Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh." (Efeseni 6, 12) Că și mințile acelor oameni, tot întunericul le luptă. Nu ei sunt atît de vinovați, cît e diavolul. Spun Părinții, cînd te superi pe un om, nu uita că diavolul e cel care l-a făcut să te supere și nu uita că în el, acel om, trebuie să vezi pe Hristos. Cum și Hristos a iubit pe cei ce Îl răstigneau, așa și noi să iubim și pe vrăjmașii noștrii, chiar și pe diavoli, de ajungem la măsura aia. CE E GREȘIT AICI, sufletelor înșelate ? Modalitățile de făptui ca patriot, trebuie să fie toate, DAR pînă acolo cînd trebuie, ca patriot, să încalci porunca lui Dumnezeu. Aici, porunca să nu ucizi, să-ți iubești aproapele, să-ți iubești vrăjmașii. Nu există limită extremă pentru un creștin. limită extremă a ce? A încălcării lui poruncii lui Dumnezeu? Să nu fie! Trebui să urîm păcatul și pricina care aduce păcatul. Aici, armata. Armata nu e creștinească. Îndeamnă la ucidere. Instigă la ură. Încalcă cuvîntul lui Dumnezeu. Trebuie să urmezi ordinele unor oameni care îți spun să omori un alt om. Să nu fie ! Personal, nu m-am dus în armată, n-aveau decît să mă și aresteze, să mă și omoare, mîna pe armă nu o pun, decît la vînătoarea unei căprioare poate, peste care Dumnezeu m-a pus stăpîn. Atît. În rest, e nebunie. Țesătura neamului romînesc, atunci cînd se face superioară și întunecă țesătura neamului creștinesc, țesătura neamului romînesc devine o țesătură putrezită, schimonosită de demoni și lucrările lor vîscoase. Să nu fie. SĂ NU FIE ! Și cînd ești tată și soț, dacă a fi tată și soț, este înainte de a fi creștin, numai suntem demni de Domnul. Cum El însuți spune: " Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. " Matei 10, 37 "Ați auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă." Matei 5, 21 Ioane, numești aceste cuvinte ale lui Dumnezeu "literatură ieftină, sentimentală" ??? Atunci cu durere și spre a mea osîndă îți spun că ești nebun, ești în înșelare și pierzanie. Și Cuvîntul lui Dumnezeu nu se află întru tine, te împărtășești cu nevrednicie la fiecare Sfîntă Euharistie, cînd te împărtășești, și Domnul Dumnezeu va cerceta cu încercări familia ta, după cuvîntul Său. NU e Biserică Romînă, înainte de-a fi Biserică Creștină a lui Hristos ! Ține minte asta, Ioane ! Teme-te de asta, Ioane. Să-ți fie rușine că te numești creștin și spui că vrei să aperi o bucată de pămînt. Să-ți fie ! Mare rușine să-ți fie. Iertare. Bucurii. |
@Cezar si altor colegi forumisti care au dat navala sa traga concluzii: adventisti etc.
Credeti ca si Parintele Gheorghe Calciu o fi trecut la adventisti? A uitat Parintele sa ne aduca aminte ca suntem in Biserica lui Hristos doar daca mergem la razboi? A uitat Parintele Serphim Rose, care-l citeaza pe Parintele Calciu, sa vorbeasca despre eroismul crestinului cu arma la piept? <<Biserica lui Hristos traieste si este libera. In ea ne miscam si vietuim, intru Hristos Cel care este Capul ei. In El avem libertate deplina. In Biserica cunoastem adevarul si adevarul ne va face liberi (Ioan 8:32). Esti in Biserica lui Hristos de fiecare data cand il ridici pe cel cazut in intristare, ori cand faci milostenie celui sarac, si il vizitezi pe cel bolnav. Esti in Biserica lui Hristos cand esti bun si intelegator, cand refuzi sa te manii pe fratele tau, chiar si atunci cand ti-a ranit sentimentele. Esti in Biserica lui Hristos cand te rogi: <<Doamne, iarta-l.>> Cand muncesti cinstit la slujba ta, intorcandu-te obosit seara acasa, dar cu zambetul pe buze; cand rasplatesti raul cu dragostea - esti in Biserica lui Hristos. Nu vezi, asadar, tinere prieten, cat de aproape este Biserica lui Hristos? Tu esti Petru si Dumnezeu si-a cladit Biserica Sa pe tine. Tu esti piatra Bisericii Sale impotriva careia nimic nu poate izbandi... Sa cladim biserici cu credinta noastra, biserici pe care nici o putere omeneasca nu le poate dobori, o biserica a carei temelie este Hristos... Simte-l pe fratele tau langa tine. Nu intreba niciodata: „Cine e el?” Mai degraba zi: „Nu e un strain; este fratele meu. Este Biserica lui Hristos la fel ca si mine”. >> (Parintele Gheorghe Calciu, citat de Serafim Rose in conferinta cu tema: "Perspectiva ortodoxa asupra lumii"Aparut in „The Orthodox Word” Vol. 18, Nr. 4 (105) iulie-august, 1982 (Traducerea: Radu Hagiu) http://www.apologeticum.ro/2012/09/3...ilele-noastre/ Domnule Cezar, Cand va spune Parintele Calciu <<Simte-l pe fratele tau langa tine. Nu intreba niciodata: „Cine e el?” Mai degraba zi: „Nu e un strain; este fratele meu. Este Biserica lui Hristos la fel ca si mine”. >> Va mai rusinati ca aveti ghinionul sa convietuiti cu niste oameni, poate tradatori de neam si de tara? Credeti ca Mantuitorul Hristos S-a rusinat cand a intrat in casa Vamesului? Credeti ca Mantuitorul Hristos S-a rusinat cand femeia pacatoasa i-a spalat picioarele cu lacrimile ei si cu parul ei le-a sters? Ati citit undeva ca Mantuitorul Hristos a venit in lume doar pentru o Elita? Daca nu, cum de v-a apucat rusinea doar privind la pacatele altora? La pacatele dvs. cand o sa priviti? Vedeti ca astazi acum suntem deja in Marea Sarbatoare a Pogorarii Duhului Sfant peste Apostoli sub chipul unor limbi de foc. Ziua intemeierii Bisericii lui Hristos. Maine, cand o sa spuneti Crezul, o sa va mai fie rusine ca nu traiti intr-u neam perfect? Poate ati uitat ca doar un singur Om este Om Adevarat, Desavarsit: Mantuitorul Hristos. Dumnezeu sa ne ierte pe toti! |
Citat:
Nu am spus și nu cred că nu pot greși. Greșesc. Dar nu aici, cînd spun să nu ucizi nici un om și cînd spun că și păgînii "din fire făcînd ale legii" se vor mîntui, prin harul și milostivirea lui Dumnezeu. Asta este învățătura creștină. Nicidecum părerile tale teologice. După cuvîntul Scripturii, nu este om care să fie viu și să nu greșească. Și după cuvîntul că suntem supuși păcatului. Nu cred că am ajuns la măsura sfinților și a părinților. Am ajuns la măsura care mi-a dat-o Dumnezeu, care mi-o poate lua oricînd voiește. Slavă lui pentru toate. El dă și El ia, după mare mila Lui. Pardon? Să spui mereu că ești păcătos e falsă smerenie ??? NU frate. Greșit! E rugăciunea inimii. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-MĂ PE MINE -PĂCĂTOSUL-. Pare-se că arhimandritul Serafim Alexiev, de unde ai dat citatul, e greșit. Nu-i bai îl iartă Domnul, dar mai grav că smintește și pe alții, căci a publicat o carte cu o opinie teologică greșită, ce contrazice pe Sfinții Părinți. Uite așa ia dracu mințile chiar și celor aleși, cum spune Scriptura. Și o susține cu inovații, ca fratele Cătălin. Of, vai. Nu am spus tot timpul că sunt păcătos, și chiar de aș spune Sfinții Părinți spun că e bine pururea să avem în față neputința noastră. Dar așa este precum spui, am o falsă smerenie, roagă pe Domnul pentru mine și neputința mea. Dar să ținem cont, dragul meu, că Sfîntul Apostol Pavel s-a numit pe sine cel mai mic, ce suntem noi? Să nu spunem că suntem păcătoși? Cine spune asta? Serafim Alexiev? Smerește-te, frate. Nu căuta să răspunzi împotriva Adevărului. Împotriva mea poți răspunde, dar nu împotriva Adevărului, că va da Domnul cu tine de pămînt. Să nu te miri de ce îți merge rău în viață. Tot ce ți-am scris e Adevărul. Spre a ta îndreptare. Nu eu să mă îndrept. Că eu îți mărturisesc Adevărul, ci tu să te îndrepți din exclusivități și înșelări. Of, vai nouă, creștini cu numele. Nu caut slava omenească. Mă lepăd de toată slava omenească. N-am nevoie de așa ceva. Da, spun eu nevrednicul. Dacă nu mă mîntuiesc, să te rogi și pentru sufletul meu din iad, cînd vei merge în Rai. Nu știu ce smerenie am, nici nu vreau să aflu, ca nu cumva să fiu ispitit cu mîndria, îmi știu doar neputințele și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Nici iubire nu am. Nimic nu am. Vai și-amar sunt. Dar vreau să se mîntuiască cît mai mulți. Toți! Nu oricine mă contrazice spun că greșește, atîta vreme cît spune și învață Adevărul, în învățătura creștinească, a Iubirii lui Dumnezeu, mă înclin în fața lui și îi spăl și picioarele și i le sărut apoi, cu sărutare sfîntă, cum spune Sfîntul Apostol Pavel. Iar în legătură cu mîntuirea celor ce nu sunt ortodocși. Cătăline, nu frate. Să fi deschis la dialog, cînd ai să vrei să iubești. Și cînd ai să ieși din carapacea de broască țestoasă, de mîntuire exclusivistă și egoistă doar pentru ortodocși. Așteaptă. Deși sunt singurii creștini de pe pămînt, mîntuirea nu e doar a lor. Cum Dumnezeu a arătat că nu e doar a lui Israel, ci a tuturor. Iar dacă tu ai înțeles că noi, cei ce vrem să nu ucidem și credem în Iubirea lui Dumnezeu, suntem luptători împotriva Adevărului, fie ca Domnul Dumnezeu să te ierte pentru neputința ta. Multe prostii ai scris frate, multe prostii. Și mai și crezi că ai scris bine, și eu sunt eretic și sperie-ciori și etc. Of, măi suflete, of. Să știi! Nu voi lăsa Adevărul să fie călcat în picioare pentru nimic în lume ! De ideile tale sau a nimănui, că tu susții că spui părerea bisericii și eu sunt nu știu cum. Sunt, eu sunt în orice fel vrei tu să mă numești, dar Adevărul nu e, pentru El îmi dau și viața. Pentru Iubire. Părerea ta NU e părerea Bisericii Creștine. Și ce am vorbit pînă acum, NU este învățătura mea, ci a Bisericii lui Hristos. Nu a nebuniei în care te aflii tu și ce e mai grav mai și crezi că spui bine. Fi mai atent la ce am spus, că e plin de citate în ce am spus. Nu frate drag, să nu răspunzi la mesaj, că numai prostii spui. Mergi tu cu a ta și nu mă judeca prea aspru pentru că eu merg cu a mea și Judecata lui Dumnezeu ne va arăta frate, că Dumnezeu este Iubire. Să nu uiți asta. Și voi toți, care susțineți că e bine să ucizi un alt om, pentru apărarea unei bucăți de pămînt, vă spun cu durere, aveți toate șansele, să NU mășteniți Împărăția Cerurilor. E suficient că gîndești numai să ucizi un alt om, că ți-e socotit drept păcat. "Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui." Matei 5, 28. SĂ NU UCIDEȚI, fraților pe nimeni, niciodată. Niciodată. Și nici în gînd să nu aveți așa ceva. Bucurii. |
Iată o alternativă la dilema noastră: http://www.youtube.com/watch?v=g-7jdbj0Lgg
Teribil personaj! |
Și o mostră de "patriotism" de neuitat: http://www.youtube.com/watch?v=ixccVZjoKSk
|
Citat:
http://carteromaneasca.wordpress.com...pararea-tarii/ "...De aceea trebuie să ne trezim de tot din naiva iluzie a anilor de după război că viitorul va fi al unei păci perpetue. Iluzia aceasta a putut răsări și s-a putut nutri numai dintr-o insuficientă cunoaștere a realității sufletului omenesc, cu adâncul păcatului și al răului din el, din ideea atotputerniciei rațiunii asupra acestui suflet, dintr-o negare a misterului dogmei creștine despre forța uriașă a răului împotriva căruia nu se poate lupta decât cu ajutorul lui Dumnezeu. Numai prin creștinism se pot împuțina războaiele în viitor, dar cine îți dă siguranța că și mâine și poimâine și în tot timpul viitor popoarele vor accepta să lupte cu ajutorul dumnezeiesc, când nici azi nu vor să știe de acest ajutor nici chiar cei mai vajnici pacifiști. Sunt, în privința războiului viitor, două adevăruri cu putere de axiomă: 1. fără creștinism va fi sigur război, cu oricât pacifism s-ar trâmbița; 2. numai prin creștinism se pot amâna și împuțina războaiele, dar întrucât nu poți avea siguranța că sufletul popoarelor va fi creștin mâine (chiar dacă, e azi), nu poți avea în nici un fel siguranța că nu va fi în viitor război. Dimpotrivă, din felul obișnuit al comportării sufletului omenesc, poți trage concluzia că război va fi cu siguranță. Creștinismul propovăduiește cu tărie pacea și poate ca acțiunea lui să realizeze un progres mai mare decât al neprogresului în rău, dar războiul tot rămâne ca un fapt de viitor sigur, dat fiind răul adânc din firea omenească. Vor fi războaie, pentru că vor fi păcate. Desăvârșirea deplină și a tuturor nu se realizează pe lumea aceasta. Și precum siguranța că vor fi păcate nu echivalează pentru creștinism cu o împăcare cu ele sau cu o încetare a luptei contra lor, dar, în orice caz, ea impune anumite măsuri de precauție împotriva efectelor prea stricăcioase ale lor, la fel siguranța că vor fi războaie nu însemnează o împăcare cu ele, o justificare a lor, dar, pe lângă toată propovăduirea contra lor, creștinismul trebuie să admită luarea de măsuri de precauție contra lor. Din această poziție ideologică, știind că vor fi războaie, aprobăm și chiar îndemnăm statul nostru să se înarmeze pentru pararea eventualelor lovituri la care ar putea fi expus în viitorul război, care, judecând din datele actualității, e probabil să nu întârzie prea mult. Nu suntem un neam cu ambiții de cucerire. Nu le-am avut nici în trecut. Toate războaiele noastre au fost de apărare sau de recucerire a unei libertăți pierdute. Dar, pentru apărarea acestei libertăți pe care ne-o garantează actualele granițe, care nu se întind decât până unde se găsesc români, trebuie să fim gata oricând, împotriva oricărei pofte străine de a ne-o răpi. Poporul nostru s-a comportat și se va comporta în această privință în cel mai perfect spirit creștin. Nu știm ce s-a făcut până acum la noi în această direcție. Știm numai că conducătorii statului nostru se expun unei grele răspunderi și unei neiertate vinovății dacă nu fac totul ca viitorul război să nu aducă sacrificarea în masă a sutelor de mii de vieți românești și nu asigură apărarea demnă și eficace a independenței integrale a poporului român în statul român. Conducătorul spiritual al românismului ardelean[ Conducătorul spiritual al românismului ardelean era mitropolitul Nicolae Bălan, care, într-adevăr, a avertizat autoritățile și opinia publică asupra pericolelor ce urmăresc România], care știe ce e robia și are oroare de ea, a adresat în repetate rânduri în anii trecuți serioase îndemnuri factorilor răspunzători pentru destinele de viitor ale neamului nostru să nu neglijeze înzestrarea armatei, atât de importantă pentru asigurarea acestui viitor. O spunem acum și prin această foaie: faceți totul pentru o perfectă înzestrare a armatei! Cereți țării orice sacrificii și vi le va consimți cu dragă inimă! Dar toate să fie chivernisite cu maximă înțelepciune, cinste și răspundere pentru ziua de mâine!" -Parintele Staniloae zice clar ca armata trebuie sa fie pregatita de lupta,inzestrarea armatei cu arme si celelalte se face pt a omora dusmanii care ataca Romania. |
Citat:
http://carteromaneasca.wordpress.com...eortodocsilor/ "Lepădarea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numește necredință; schimonosirea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numește erezie. Ca fapte bune îi sunt recunoscute creștinului numai acelea care sunt împlinire a poruncilor evanghelice, prin care se hrănește, trăiește credința lui, prin care este sprijinită viața lui în Hristos: fiindcă singurul care lucrează în creștin trebuie să fie Hristos. Cel botezat nu are dreptul să facă după cum îi dau ghes simțirile inimii, care depind de înrâurirea trupului și sângelui asupra acesteia, oricât ar părea de bune aceste simțiri: îi sunt primite doar faptele bune către a căror săvârșire inima este îmboldită de către Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu, care sunt ale firii înnoite de Hristos. „Faptele bune” ale firii căzute Sunt orbi cei ce pun preț pe așa numitele de către ei „fapte bune” ale firii căzute. Aceste fapte au lauda lor, prețul lor, în vreme și între oameni, nu însă înaintea lui Dumnezeu, înaintea Căruia toți s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut (Rom. 3, 12). Cei ce nădăjduiesc în faptele bune ale firii căzute nu L-au cunoscut pe Hristos, n-au priceput taina răscumpărării, sunt prinși în cursele propriei filosofări mincinoase, ridicând împotriva credinței lor care este pe jumătate moartă și se clatină din împotrivire prostească: „Oare Dumnezeu este atât de nedrept încât să nu dea răsplata mântuirii veșnice faptelor bune săvârșite de închinătorii la idoli și de eretici?” Acești „judecători” pun nedreptatea și neputința judecății lor pe seama judecății lui Dumnezeu. Dacă faptele bune săvârșite potrivit simțirilor inimii ar aduce mântuirea, venirea lui Hristos ar fi fost de prisos, n-ar mai fi fost nevoie de răscumpărarea lumii prin patimile și moartea pe cruce a Dumnezeului-Om, nici de poruncile evanghelice. Este învederat că cei ce socot că mântuirea se poate dobândi și numai prin faptele firii căzute nimicesc însemnătatea lui Hristos, leapădă pe Hristos. Faptele părute bune, făcute din imboldurile firii căzute, fac să crească în om „eu”-ul sau, nimicesc credința în Hristos, sunt potrivnice lui Dumnezeu; faptele credinței omoară egoismul în om, fac să crească în el credința, fac să crească în el Hristos. De vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Iisus, spune Apostolul, și vei crede întru inima ta că Dumnezeu L-a ridicat pe El din morți, te vei mântui: căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire (Rom. 10, 9-10). Dreapta credință, adevărata faptă bună Credința adevărată și vie aduce omului mântuirea, chiar dacă acesta o mărturisește doar cu gura. Ea i-a adus mântuirea tâlharului răstignit pe cruce; a adus mântuire, prin pocăință, multor păcătoși în ultimele clipe, cele dinainte de moarte, ale vieții lor. Atât de însemnată este fiecare idee a dogmelor date de Dumnezeu, că sfinții mărturisitori, asemenea mucenicilor, au pecetluit mărturisirea de credință ortodoxă cu pătimiri grozave și râuri de sânge. Potrivit însemnătății credinței în lucrarea mântuirii, și păcatele împotriva ei au o deosebită greutate în cumpăna dreptei judecăți a lui Dumnezeu: toate aceste păcate sunt de moarte, adică sunt împreunate cu moartea sufletului și le urmează veșnica pierzanie, muncile veșnice în adâncurile iadului. Cea mai rea faptă – necredința Păcat de moarte este necredința: ea leapădă singurul mijloc de mântuire, credința în Hristos. Păcat de moarte este lepădarea de Hristos: ea Îl lipsește pe cel care se leapădă de credința vie în Hristos, ce se arată și se păstrează prin mărturisirea cu gura. Păcat de moarte este erezia: ea cuprinde în sine hulirea lui Dumnezeu și îl face pe cel molipsit de ea străin de adevărata credință în Hristos. Păcat de moarte este deznădăjduirea: ea este lepădare a credinței lucrătoare, vii în Hristos." |
Sfantul Ignatie Briancianinov- DESPRE MÂNTUIREA NEORTODOCȘILOR
http://carteromaneasca.wordpress.com...eortodocsilor/ Ce este erezia? Erezia este împlinirea în faptă, în cuvânt sau în gând a următoarelor: - Abaterea de la sfintele dogme ale Sfintei Biserici Ortodoxe; - Credința că, dacă ești creștin, dacă crezi, dacă ești religios, credincios, mistic, spiritual, etc., fără a fi ortodox, te poți mântui; - Credința și mărturisirea că te poți mântui (și) prin tehnici, asane,yoga, meditații, formule (mantre), gnoză, cunoaștere, rațiune, științe, filosofii, concepte, doctrine umaniste (iluminist-idealiste, revoluționare și religioase); - Credința și afirmarea că Hristos a fost un mare învățat, un mistic, un iluminat, un înțelept, un guru, un inițiat cu puteri paranormale, oculte, vrăjitorești, un șef spiritual, un fel de mare șaman venit din ceruri astrale, ori strălucită personalitate a umanității, iar nu însuși Dumnezeu-Cuvântul; - Credința, părerea și propovăduirea că mântuirea nu este doar în Biserică și că nu este nevoie să fii ortodox ca să te mântuiești. Spre întărirea celor de mai sus, Sfântul Ignatie Briancianinov răspunde unei femei, care – asemenea „creștinilor” de azi – nu accepta că sunt „mulți chemați, și puțini aleși” și că aleșii sunt tocmai adevărații ortodocși. Astfel, Sfântul Ignatie scrie: "Întrebarea pe care o puneți d-voastră a devenit o întrebare obișnuită astăzi: De ce să nu se mântuiască păgânii, mahomedanii și așa numiții eretici? Spuneți că printre ei se găsesc oameni cât se poate de buni. A-i pierde pe acești oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, spuneți că: „aceasta este contrar chiar rațiunii umane. Doar ereticii sunt și ei creștini. Să te socoti mântuit, iar pe membrii altor credințe pierduți, este o nebunie, este o trufie fără margini”… (îi scria acea femeie Sfântului Ignatie). Iisus Hristos singurul mijlocitor al mântuirii noastre Creștinilor, îi răspunde Sfântul, voi vorbiți despre mântuire, dar habar nu aveți ce este mântuirea, de ce au nevoie oamenii de mântuire și, în sfârșit, nu-L cunoașteți pe Hristos, singurul mijloc al mântuirii noastre! Ne mântuiește credința în Hristos, nu „faptele bune” Un singur lucru bun ne e necesar pentru mântuire: credința; dar credința ca lucrare. Prin credință și numai prin credință putem intra în comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocul Tainelor pe care ni le-a dăruit El. În deșert dar, și cu păcat cugetați și ziceți că oamenii buni dintre păgâni și mahomedani se vor mântui, adică vor intra în comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut întotdeauna că există un singur mijloc de mântuire: Răscumpărătorul! Ea a recunoscut că cele mai mari virtuți ale firii căzute pogoară în iad. Dacă drepții adevăratei Biserici și făcătorii de minuni, care credeau în Răscumpărătorul ce urma să vină, pogorau în iad, cum vă închipuiți că păgânii și mahomedanii și ateii, care nu au cunoscut și nu au crezut în Răscumpărător vor căpăta mântuirea, numai pentru că ei vi se par dumneavoastră drăguți și buni, când mântuirea nu se obține decât printr-un singur, vă repet, un singur mijloc, și acesta este credința în Răscumpărătorul. „Mântuirea” fără Hristos Creștinilor! Cunoașteți-L pe Hristos! înțelegeți că voi nu-L cunoașteți, că vă lepădați de El socotind mântuirea posibilă fără El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mântuire posibilă fără credința în Hristos este renegat de Hristos și, poate din neștiință,cade în păcatul greu al hulirii de Dumnezeu. Veți replica poate: Sfântul Apostol Iacov cere neapărat fapte bune: el învață că credința fără fapte e moartă. Cercetați ce cere Sfântul Apostol Iacov și o să vedeți că el cere, ca și toți insuflații de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credință, iar nu faptele bune ale firii noastre căzute. El cere credința vie, învederată de faptele omului nou, și nu faptele bune ale firii noastre căzute! |
"Ereticii nu sunt creștini
Dumneavoastră spuneți că ereticii sunt aceeași creștini ca și noi. De unde ați scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numește creștin și nu știe nimic despre Hristos, datorită nemărginitei sale ignorante, se va arăta de acord să se recunoască tot atât de creștin cât și ereticii, fără să deosebească sfânta credință creștină, de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judecă cu privire la acestea adevărații creștini! Numeroasele soboare de Sfinți au primit cununa muceniciei, au ales mai degrabă cele mai crâncene și îndelungate chinuri, închisoarea, exilul, decât să-și dea acordul la părtășania cu ereticii în învățătura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universală a recunoscut întotdeauna erezia ca un păcat de moarte, a recunoscut întotdeauna că omul molipsit de boala groaznică a ereziei e mort sufletește, străin de har și de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul și cu pieirea lui… Erezia se conjugă cu încrâncenarea inimii, cu o groaznică întunecare și stricare a minții, erezia se menține cu încăpățânare în sufletul molipsit de ea și cât de trudnică este vindecarea omului de această infirmitate! Orice erezie conține într-însa hula împotriva Duhului Sfânt; fie hulește o dogmă a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neapărat hulește Duhul Sfânt. Esența oricărei erezii este hulirea de Dumnezeu. De la vechile erezii la noile erezii Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor măști schimbătoare, tindeau către un același scop: negau Dumnezeirea Cuvântului și deformau dogma întrupării. Cele mai noi năzuiesc mai degrabă să nege lucrările Duhului Sfânt. Desigur, dumneavoastră nu vedeți în erezie nici o tâlhărie, nici hoție! Poate nici nu o socotiți un păcat? E renegat Fiul lui Dumnezeu, e renegat și hulit Duhul Sfânt, nu mai mult! Cel care a primit și se ține de o învățătură hulitoare de Dumnezeu, cel care hulește pe Dumnezeu cu gura, acela nu tâlhărește, nu fură, face chiar faptele bune ale firii căzute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu să-i refuze mântuirea?!… Toată cauza ultimei dumneavoastră nedumeriri, ca și a tuturor celorlalte, constă în adânca necunoaștere a creștinismului!… Esența nedumeririlor acestora este lepădarea de Hristos! Nu vă jucați cu mântuirea, nu vă jucați! Căci altfel veți plânge veșnic!" [SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV] |
Sfantul Ignatie Briancianinov- CUVÂNT DESPRE ORTODOXIE ȘI DESPRE NEORTODOCȘI
http://carteromaneasca.wordpress.com...e-neortodocsi/. “La începutul cuvântului nostru în Duminica Ortodoxiei pare firească întrebarea: „ce este Ortodoxia?” Ortodoxia este adevărata cunoaștere și lăudare a lui Dumnezeu; Ortodoxia este închinarea lui Dumnezeu în Duh și adevăr; Ortodoxia este proslăvirea omului de către Dumnezeu, prin harul Preasfântului Duh, dăruit omului. Duhul este slava creștinilor. Unde nu există Duh, acolo nu există Ortodoxie. Unde nu este Ortodoxie, acolo nu este nici mântuire .Nu există Ortodoxie nici în învățăturile și filozofările omenești, stăpânite de intelectul mincinos și înșelător, rod al căderii. Ortodoxia este învățătura Sfântului Duh, dată omului de Dumnezeu întru mântuire. Unde nu este Ortodoxie, acolo nu este nici mântuire. „Oricine va voi să se mântuiască, mai întâi de toate trebuie să se țină de credința sobornicească; iar cine n-o va păstra întreagă și fără de prihană, acela va pieri în veci” (Simbolul Sfântului Anastasie cel Mare). Cuvântul „anatema” semnifică îndepărtare, respingere (blestemul lui Dumnezeu). Atunci când Biserica predă anatemei o învățătură, înseamnă că acea învățătură conține hula împotriva Duhului Sfânt. Atunci când o persoană este predată anatemei, înseamnă că acea persoană și-a însușit învățătura hulitoare în mod irevocabil, lipsindu-se de mântuire el însuși și lipsindu-i și pe apropiații lui, cărora le-a transmis felul său de gândire. Iar când acea persoană se decide să părăsească învățătura hulitoare și să primească învățătura Bisericii Ortodoxe, după rânduiala Bisericii, este datoare să anatematizeze falsa învățătură de care era legat mai înainte și care îl duce la pierzanie, îl înstrăina de Dumnezeu, îl forța să dușmănească pe Dumnezeu, să hulească pe Duhul Sfânt, și îl menținea în comunicare cu satana. Cugetarea omenească inclusă în învățătura credinței creștine se numește erezie . Toate învățăturile omenești, cuprinzând propria cugetare inspirată din intelectul înșelător, din înțelepciunea trupească a oamenilor strecurate abil în învățătura despre Dumnezeu, descoperită de Dumnezeu, pricinuiesc moartea veșnică. Cugetarea omenească inclusă în învățătura credinței creștine se numește erezie, iar urmarea acestei învățături – rea-credință… Ereziile, fiind o lucrare trupească, rod al înțelepciunii trupești, sunt născoceli ale duhurilor necurate. Feriți-vă de eresurile cele împotrivitoare lui Dumnezeu – zice Sfântul Ignatie Teoforul – deoarece prin însăși natura lor, acestea sunt născociri diavolești ale șarpelui plin de toată răutatea. Nici nu este de mirare: duhurile necurate au căzut de la înălțimea demnității duhovnicești; ele au căzut în cugetarea trupească de la cea duhovnicească. La oameni, binele este amestecat cu răul, și de aceea devine netrebuincios; la duhurile necurate precumpănește și acționează numai răul. Cel mai mare păcat al lor era ura nestăvilită față de Dumnezeu, exprimată printr-o strașnică și neîncetată hulire a Lui. În trufia lor, demonii s-au ridicat mai presus de Dumnezeu însuși. Ei au prefăcut ascultarea de Dumnezeu, firească făpturilor vii, într-o sălbatică împotrivire, într-o vrajbă de neîmpăcat. De aceea căderea lor este atât de profundă, iar plaga morții veșnice, hărăzită lor, este incurabilă. Patima lor esențială este mândria. Ei sunt prea plini de o nemaipomenită și neroadă vanitate. Sfânta Biserică totdeauna a considerat ca absolut necesar tratamentul grozavei plăgi a ereziei prin anatema . Biserica vestește: “Cei ce și-au predat cugetul lor în ascultare față de descoperirea dumnezeiască, slujind-o pe ea, pe aceștia să-i fericim și să-i lăudăm; iar celor ce se împotrivesc adevărului, dacă nu s-au pocăit înaintea lui Dumnezeu, Carele așteaptă întoarcerea și căința lor, dacă n-au voit să urmeze Sfintelor Scripturi și Tradiției Bisericii Sobornicești, să fie excomunicați și predați anatemei”. “Celor ce neagă existența lui Dumnezeu și susțin că această lume s-a autoorganizat și că toate se petrec fără ajutorul providenței dumnezeiești, așa, ca din întâmplare: anatema!”’, “Celor ce afirmă că Dumnezeu nu este Duh, ci materie și care nu-L recunosc ca Sfânt, Atotmilostiv, Preaînțelept, Atotștiutor, rostind alte asemenea blasfemii: anatema!”; “Celor ce îndrăznesc să declare că Fiul lui Dumnezeu n-ar fi de o ființă cu Tatăl, deasemenea Duhul Sfânt, Carele este de conceput: că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt n-ar fi Unul Dumnezeu: anatema!”; “Celor care spun că venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat, patimile Sale de bunăvoie, moartea și învierea Sa nu sunt necesare izbăvirii de păcate și mântuirii noastre: anatema!”; “Celor care nu acceptă harul răscumpărării propovăduit de Evanghelie, ca singurul nostru mijloc de îndreptățire în fața lui Dumnezeu: anatema!”; “Celor care se îndoiesc de fecioria Preacuratei Fecioare Măria înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere: anatema!”; “Celor care nu cred că Duhul Sfânt i-a înțelepțit pe prooroci și pe apostoli și a prevestit prin gura lor adevărata cale spre mântuire, prin atâtea minuni, mărturisind că Duhul și acum sălășluiește în inimile adevăraților creștini și-i călăuzește spre orice adevăr: anatema!”; “Celor care nu recunosc nemurirea sufletului, sfârșitul acestui veac, judecata ce va să vină, răsplata cerească pentru faptele cele bune și osânda pentru păcate: anatema!”; “Celor care refuză Tainele Sfintei Biserici a lui Hristos: anatema!”; |
Doamne ajută.
Frate "antiecumenism", cînd pui articole, pasaje, cuvinte, etc., mai ales de la tine de pe blog, pune articole cu bibliografie. Articole cu ghilimele pentru ce spune Sfîntul sau autorul și care e interpretarea ta, opinia și părerea ta teologică, teleogumena ta. Apoi, dacă nu sunt trimiteri la opera autorului, măcar la final trebuie să fie menționată cartea și paginile, între pagina x și y, găsim opinia autorului cea menționată și explicată de mine. Cartea menționată trebuie să aibe amintită editura și anul apariției. Ce ai scris tu acolo e cacealma, e și adevărul, poziția Bisericii Creștine, dar e mai mult cacealma. Pusă poziția Bisericii, întro postură, unde nu doar că urmărește scopuri și interese ascunse, dar e de factură ieftină, al lumii egoiste și nu al Iubirii, care e Dumnezeu. Nicidecum un articol demn de-a fi numit creștin. Părintele Dumitru Stăniloaie în cartea sa Ascetica și Mistica Bisericii Ortodoxe, spune clar, nu citez, îți redau cu cuvintele mele: toți oamenii, toate nemurile pămîntului, vor intra în Judecată și va avea fiecare șansa sa la mîntuirea cea de obște. Da, ereticii nu sunt creștini, dar vor avea mulți dintre ei parte de mîntuire. Deși mîntuirea lor, nu doar prin faptele lor bune, desigur, ci prin milostivirea lui Dumnezeu, prin jertfa lui Hristos, deși mîntuirea lor va fi diferită de a creștinilor. Va fi ca a copiilor ce mor fără botez sau mor avortați. Vor avea pacea și liniștea, dar nu vor vedea lumina. Ai vorbit acolo numai prostii. Toate blogurile de acest gen și sunt multe, sunt înșelare, sunt pline de exclusivitatea mîntuirii pentru ortodocși. O mîntuire egoistă, care nu e recunoscută de Iubire. Vorbesc Scripturistic. Și cei ce sunt anatema, și păgînii, homosexualii, apostații, budiștii, și orice alt păcat ar fi săvîrșit omenirea, toți absolut toți oamenii pămîntului, vor avea șansa lor la mîntuire. Pentru că Dumnezeu este Drept Judecător, Dumnezeu este Iubire ! Acele bloguri, ca al tău multe și sunt multe, sunt blogurile creștinismului habotnic, la prăpastira ereziei, ce oferă o mîntuire exclusivistă ortodocșilor. O mîntuire egoistă. Împotriva Scripturii. Și împotriva învățăturii Sfinților Părinții, ai Bisericii Creștine primare. Ca și blogurile antisistem, sunt bloguri ce îndeamnă dacă nu la ură împotriva evreilor și masonilor, spre rușinea noastră, atunci măcar la o habotnicie de frunte și-un egoism radical. Aceea nu e Biserica Creștină, propovăduită de Hristos. Blogurile anti-sistem și blogurile împotriva învățăturii primare cu mîntuiri exclusiviste pentru ortodocși, sunt ca vrăjitoarele. Ele i-au Sfintele odoare ale Bisericii Creștine și sub paravanul și justificarea lor, otrăvesc mințile oamenilor și aduce dezbinare Bisericii. Așa sunt și blogurile acelea. Să nu fie. "Și tu, Capernaume: N-ai fost înălțat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până astăzi. Dar zic vouă că pământului Sodomei îi va fi mai ușor în ziua judecății decât ție." Matei 11, 23-24 Da? Cuvîntul lui Dumnezeu, versetul spune clar. Pentru unii va fi mai ușor, de obținut mîntuirea, în ziua Judecății, iar pentru alții mai greu. Pentru Sodoma (sodomiții, homosexualii de atunci, nu și cei de azi), raportat la Capernaum, va fi mai ușor de obținut mîntuirea. Dar nu exclusivist-egoistă dată doar ortodocșilor. Așteptați voi numa mult și bine. O să fiți supărați probabil ca fratele fiului risipitor, că Tatăl primește la sînul său pe fiul curvar și desfrînat ce a cheltuit averile tatălui pe desfrînate. Așa e Dumnezeu. Minunat. Peste mințile voastre înguste de minunat. Vă numiți ortodocși, deci adevărații și singurii creștini, dar vă purtați mai rău ca iudeii. Să vă fie rușine. Bucurii. |
Citat:
Si de ce la caprioare merge? E "sa nu ucizi!". punct. Sa iei pusca sa omori? "Cine scoate sabia..." Acum, uite eu pot sa argumentez veganismul cu citate din Scriptura. "V-am dat toata samanta...." si sa spun de beneficiile postului, de cum vegetarienii traiesc mult, toate cele. Dar merge? Nu, ca ignor prevederile Bisericile si realitatea bisericeasca istorica. Apropo, ai macar idee ce e avatarul meu? In privinta "ieftin si sentimental", sursa nu e literatura ieftina si sentimentala, argumentarea, da. |
Doamne ajută.
Nu frate "patrie si credinta", (șterge satana aia de la poza de avatar. da, am habar, un cyborg, sau ce-o fi, e o satană) aici ești habotnic și tu. În vechiul testament, popoarele vînau, jertfeau, mîncau carne. Aveau animale cu dezlegare a fi mîncate și altele fără dezlegare. Iar în noul testament, la plinirea Legii, în desăvîrșire, Sfîntul Apostol Pavel, și prin el Duhul Sfînt, dă dezlegare la toată carnea că e bună de mîncat. Dar cine vrea mănîncă, cine nu, nu. Asta e libertatea suavă, gingașă, delicată a plinirii Legii. Cine vrea să fie vegetarian, sau vegan, sau carnivor e liber să fie. Dar să rămînă după placul lui Dumnezeu. Nu există exclusivități în creștinism. Și egoism. Nu este. Este discernămînt ! "Cine scoate sabia de sabie va pieri" se referă strict la oameni, la uciderea altor oameni, citește tîlcuirea Sfinților Părinți, PSB 23, Sfîntul Ioan Gură de Aur, ce păcat grozav este să ucidem alți oameni. Iar argumentarea "literaturii" e învățătura Bisericii Creștine primare, prin glasurile Sfinților Părinți. Bucurii. |
Citat:
Nu sunt habotnic ca il foloseam ca exemplu a ce poti sa intelegi din Biblie(si unii asta inteleg) daca argumentezi "Sola Scriptura". Exista si citate care sustineau razboul de necesitate. "Although one is not supposed to kill, the killing of the enemy in time of war is both a lawful and praiseworthy thing. This is why we consider individuals who have distinguished themselves in war as being worthy of great honors, and indeed public monuments are set up to celebrate their achievements. It is evident, therefore, that at one particular time, and under one set of circumstances, an act is not permissible, but when time and circumstances are right, it is both allowed and condoned" Iar Biserica Primara aud mai mult din gurile NP decat ale noastre. Eu stiu decat de Biserica Ortodoxa. p.s.: e un robot. |
Citat:
-tu vad ca nu crezi ce zice Sfantul Ignatie Briancianinov -nu ai raspuns deloc in ceea ce priveste inzestrarea armatei asa cum zice Parintele Staniloae in articolul lui http://carteromaneasca.wordpress.com...pararea-tarii/ Articolul apare în «Telegraful român», LXXXVI, nr. 43, 1938, p. 1. |
Doua pacate foarte mari: mandria si judecata aproapelui.
|
Doamne ajută.
Fi mai explicit, frate "antiecumenism". Cred că părintele Stăniloaie scrie în telegraful romîn. Și de la părintele Dumitru Stăniloaie ai dat dat mai multe citate. Ce anume scrie în telegraful romîn și ce anume scrii tu, ca adaosuri sau explicații, teleogumena ta? Pune în ghilimele ce spune părintele. Și de la Sfîntul Ignatie, iarăși, pune cartea din care carte ai luat, editura, anul de publicație. Nu așa, hop tronc, dragul meu, că smintești, pe cei mai mici. Bucurii. |
Citat:
Parintele Staniloae- PENTRU APĂRAREA ȚĂRII: http://carteromaneasca.wordpress.com...pararea-tarii/ "...De aceea trebuie să ne trezim de tot din naiva iluzie a anilor de după război că viitorul va fi al unei păci perpetue. Iluzia aceasta a putut răsări și s-a putut nutri numai dintr-o insuficientă cunoaștere a realității sufletului omenesc, cu adâncul păcatului și al răului din el, din ideea atotputerniciei rațiunii asupra acestui suflet, dintr-o negare a misterului dogmei creștine despre forța uriașă a răului împotriva căruia nu se poate lupta decât cu ajutorul lui Dumnezeu. Numai prin creștinism se pot împuțina războaiele în viitor, dar cine îți dă siguranța că și mâine și poimâine și în tot timpul viitor popoarele vor accepta să lupte cu ajutorul dumnezeiesc, când nici azi nu vor să știe de acest ajutor nici chiar cei mai vajnici pacifiști. Sunt, în privința războiului viitor, două adevăruri cu putere de axiomă: 1. fără creștinism va fi sigur război, cu oricât pacifism s-ar trâmbița; 2. numai prin creștinism se pot amâna și împuțina războaiele, dar întrucât nu poți avea siguranța că sufletul popoarelor va fi creștin mâine (chiar dacă, e azi), nu poți avea în nici un fel siguranța că nu va fi în viitor război. Dimpotrivă, din felul obișnuit al comportării sufletului omenesc, poți trage concluzia că război va fi cu siguranță. Creștinismul propovăduiește cu tărie pacea și poate ca acțiunea lui să realizeze un progres mai mare decât al neprogresului în rău, dar războiul tot rămâne ca un fapt de viitor sigur, dat fiind răul adânc din firea omenească. Vor fi războaie, pentru că vor fi păcate. Desăvârșirea deplină și a tuturor nu se realizează pe lumea aceasta. Și precum siguranța că vor fi păcate nu echivalează pentru creștinism cu o împăcare cu ele sau cu o încetare a luptei contra lor, dar, în orice caz, ea impune anumite măsuri de precauție împotriva efectelor prea stricăcioase ale lor, la fel siguranța că vor fi războaie nu însemnează o împăcare cu ele, o justificare a lor, dar, pe lângă toată propovăduirea contra lor, creștinismul trebuie să admită luarea de măsuri de precauție contra lor. Din această poziție ideologică, știind că vor fi războaie, aprobăm și chiar îndemnăm statul nostru să se înarmeze pentru pararea eventualelor lovituri la care ar putea fi expus în viitorul război, care, judecând din datele actualității, e probabil să nu întârzie prea mult. Nu suntem un neam cu ambiții de cucerire. Nu le-am avut nici în trecut. Toate războaiele noastre au fost de apărare sau de recucerire a unei libertăți pierdute. Dar, pentru apărarea acestei libertăți pe care ne-o garantează actualele granițe, care nu se întind decât până unde se găsesc români, trebuie să fim gata oricând, împotriva oricărei pofte străine de a ne-o răpi. Poporul nostru s-a comportat și se va comporta în această privință în cel mai perfect spirit creștin. Nu știm ce s-a făcut până acum la noi în această direcție. Știm numai că conducătorii statului nostru se expun unei grele răspunderi și unei neiertate vinovății dacă nu fac totul ca viitorul război să nu aducă sacrificarea în masă a sutelor de mii de vieți românești și nu asigură apărarea demnă și eficace a independenței integrale a poporului român în statul român. Conducătorul spiritual al românismului ardelean[ Conducătorul spiritual al românismului ardelean era mitropolitul Nicolae Bălan, care, într-adevăr, a avertizat autoritățile și opinia publică asupra pericolelor ce urmăresc România], care știe ce e robia și are oroare de ea, a adresat în repetate rânduri în anii trecuți serioase îndemnuri factorilor răspunzători pentru destinele de viitor ale neamului nostru să nu neglijeze înzestrarea armatei, atât de importantă pentru asigurarea acestui viitor. O spunem acum și prin această foaie: faceți totul pentru o perfectă înzestrare a armatei! Cereți țării orice sacrificii și vi le va consimți cu dragă inimă! Dar toate să fie chivernisite cu maximă înțelepciune, cinste și răspundere pentru ziua de mâine!" .................................................. ..................................... CUVINTELE SFANTULUI IGNATIE: Sfantul Ignatie Briancianinov-DESPRE FAPTELE BUNE ALE NEORTODOCȘILOR http://carteromaneasca.wordpress.com...eortodocsilor/ "Lepădarea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numește necredință; schimonosirea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numește erezie. Ca fapte bune îi sunt recunoscute creștinului numai acelea care sunt împlinire a poruncilor evanghelice, prin care se hrănește, trăiește credința lui, prin care este sprijinită viața lui în Hristos: fiindcă singurul care lucrează în creștin trebuie să fie Hristos. Cel botezat nu are dreptul să facă după cum îi dau ghes simțirile inimii, care depind de înrâurirea trupului și sângelui asupra acesteia, oricât ar părea de bune aceste simțiri: îi sunt primite doar faptele bune către a căror săvârșire inima este îmboldită de către Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu, care sunt ale firii înnoite de Hristos. „Faptele bune” ale firii căzute Sunt orbi cei ce pun preț pe așa numitele de către ei „fapte bune” ale firii căzute. Aceste fapte au lauda lor, prețul lor, în vreme și între oameni, nu însă înaintea lui Dumnezeu, înaintea Căruia toți s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut (Rom. 3, 12). Cei ce nădăjduiesc în faptele bune ale firii căzute nu L-au cunoscut pe Hristos, n-au priceput taina răscumpărării, sunt prinși în cursele propriei filosofări mincinoase, ridicând împotriva credinței lor care este pe jumătate moartă și se clatină din împotrivire prostească: „Oare Dumnezeu este atât de nedrept încât să nu dea răsplata mântuirii veșnice faptelor bune săvârșite de închinătorii la idoli și de eretici?” Acești „judecători” pun nedreptatea și neputința judecății lor pe seama judecății lui Dumnezeu. Dacă faptele bune săvârșite potrivit simțirilor inimii ar aduce mântuirea, venirea lui Hristos ar fi fost de prisos, n-ar mai fi fost nevoie de răscumpărarea lumii prin patimile și moartea pe cruce a Dumnezeului-Om, nici de poruncile evanghelice. Este învederat că cei ce socot că mântuirea se poate dobândi și numai prin faptele firii căzute nimicesc însemnătatea lui Hristos, leapădă pe Hristos. Faptele părute bune, făcute din imboldurile firii căzute, fac să crească în om „eu”-ul sau, nimicesc credința în Hristos, sunt potrivnice lui Dumnezeu; faptele credinței omoară egoismul în om, fac să crească în el credința, fac să crească în el Hristos. De vei mărturisi cu gura ta pe Domnul Iisus, spune Apostolul, și vei crede întru inima ta că Dumnezeu L-a ridicat pe El din morți, te vei mântui: căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire (Rom. 10, 9-10). Dreapta credință, adevărata faptă bună Credința adevărată și vie aduce omului mântuirea, chiar dacă acesta o mărturisește doar cu gura. Ea i-a adus mântuirea tâlharului răstignit pe cruce; a adus mântuire, prin pocăință, multor păcătoși în ultimele clipe, cele dinainte de moarte, ale vieții lor. Atât de însemnată este fiecare idee a dogmelor date de Dumnezeu, că sfinții mărturisitori, asemenea mucenicilor, au pecetluit mărturisirea de credință ortodoxă cu pătimiri grozave și râuri de sânge. Potrivit însemnătății credinței în lucrarea mântuirii, și păcatele împotriva ei au o deosebită greutate în cumpăna dreptei judecăți a lui Dumnezeu: toate aceste păcate sunt de moarte, adică sunt împreunate cu moartea sufletului și le urmează veșnica pierzanie, muncile veșnice în adâncurile iadului. Cea mai rea faptă – necredința Păcat de moarte este necredința: ea leapădă singurul mijloc de mântuire, credința în Hristos. Păcat de moarte este lepădarea de Hristos: ea Îl lipsește pe cel care se leapădă de credința vie în Hristos, ce se arată și se păstrează prin mărturisirea cu gura. Păcat de moarte este erezia: ea cuprinde în sine hulirea lui Dumnezeu și îl face pe cel molipsit de ea străin de adevărata credință în Hristos. Păcat de moarte este deznădăjduirea: ea este lepădare a credinței lucrătoare, vii în Hristos." |
Au mîntuire necreștinii (pagani,inchinatori la idoli) și ereticii? Răspunsul Sf. Ignatie Briancianinov către o umanistă “tolerantă”
“Ce spectacol vrednic de plans si de plans in hohote: crestini care nu stiu in ce consta propriu-zis crestinismul! Privirea noastra intalneste acest spectacol neincetat; rareori vedem cate o exceptie, rareori putem intalni, in numeroasa gloata a celor ce se numesc crestini, unul care e crestin nu doar cu numele, ci si de fapt. Intrebarea: “De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?” a devenit o intrebare obisnuita astazi. “Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!… Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase! Doar ereticii sunt si ei crestini. Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte – pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!” Crestinilor! Voi vorbiti despre mantuire, dar habar nu aveti ce este mantuirea, de ce au nevoie oamenii de mantuire si, in sfarsit, nu-L cunoasteti pe Hristos – singurul mijloc al mantuirii noastre! Iata adevarata invatatura despre acest obiect, invatatura Sfintei, Universalei Biserici: mantuirea consta in restituirea partasiei cu Dumnezeu. Aceasta comuniune a fost pierduta de intregul neam omenesc prin caderea in pacat a protoparintilor. Tot neamul omenesc e o categorie de fiinte pierdute. Pieirea este domeniul tuturor oamenilor, atat a celor virtuosi, cat si a raufacatorilor. Ne zamislim in faradelegi, ne nastem in pacat. “Voi pogori la fiul meu, plangand, in iad” zice sfantul patriarh Iacov despre el insusi si despre sfantul sau fiu Iosif, cel cast si minunat. Coborau in iad, dupa sfarsirea pribegiei pamantesti, nu doar pacatosii, ci si dreptii Vechiului Testament. La atata se limiteaza puterea faptelor bune omenesti. Acesta e pretul virtutilor firii noastre cazute! Ca sa se refaca comuniunea omului cu Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, ca omul sa obtina mantuirea era necesara rascumpararea. Rascumpararea neamului omenesc a fost savarsita nu de un inger, nu de un arhanghel, nu de vreo fiinta si mai inalta dar marginita si creata – ci a fost savarsita de Insusi nemarginitul Dumnezeu. Pedepsele – partea neamului omenesc, au fost inlocuite cu pedeapsa luata de El; lipsa meritelor omenesti a fost inlocuita de vrednicia Lui infinita. Toate faptele bune omenesti neputincioase, pogoratoare in iad, au fost inlocuite cu o singura fapta buna, plina de putere: credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Cand iudeii L-au intrebat pe Domnul: “Ce sa facem ca sa facem lucrurile lui Dumnezeu“, Domnul le-a raspuns: “acesta este lucrul lui Dumnezeu, sa credeti in Cel pe Care L-a trimis El“, dar un singur lucru bun ne e necesar intru mantuire: credinta; credinta ca lucrare. Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!… Nu!… Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator! Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu. “Caci cugetam” – zice Sfantul Apostol Pavel – “ca omul se adevereste prin credinta fara faptele legii. Caci adevarul lui Dumnezeu prin credinta lui Iisus Hristos in toate si asupra tuturor credinciosilor este: fara deosebire. Toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu: suntem insa iertati in dar, prin harul Lui, cu izbavirea intru Hristos Iisus“. Veti replica poate: “Sfantul Apostol Iacov cere neaparat fapte bune. El invata ca credinta fara fapte e moarta“. Cercetati ce cere Sfantul Apostol Iacov si o sa vedeti ca el cere, ca si toti insuflatii de Dumnezeu scriitori ai Sfintei Scripturi, fapte de credinta, iar nu faptele bune ale firii noastre cazute. El cere credinta vie, invederata de faptele omului nou, si nu faptele bune ale firii noastre cazute! El da drept exemplu fapta patriarhului Avraam, fapta in care s-a invederat credinta dreptului: iar fapta aceea consta in a aduce jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau unul nascut. Sa-ti injunghii fiul spre jertfire nu e deloc o fapta buna dupa firea omeneasca: e o fapta buna ca implinire a poruncii lui Dumnezeu, ca fapta de credinta. Adanciti-va in cercetarea Noului Testament si in general a intregii Sfintei Scripturi: veti gasi ca se cere implinirea poruncilor lui Dumnezeu, ca numai aceasta implinire este numita fapta, ca numai prin implinirea poruncilor lui Dumnezeu credinta in Dumnezeu se face vie, ca una ce e lucratoare; fara aceasta e moarta, lipsita fiind de orice miscare. Si dimpotriva, veti gasi ca pornirile bune ale inimii sunt interzise, lepadate! Dar tocmai dragalasele acestea de fapte bune va si plac la pagani si mahomedani! Pentru ele, macar de-ar fi si cu renegarea lui Hristos, dumneavoastra vreti sa le acordati mantuirea. Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde! Evanghelia ne invata ca prin cadere noi ne-am agonisit o ratiune pervertita, ca ratiunea firii noastre cazute, oricat de valoroasa ar fi prin natura, oricat de ascutita ar fi prin invatatura lumeasca, isi pastreaza caracterul capatat prin caderea in pacat, continua sa ramana o ratiune pervertita. Trebuie sa o lepezi, sa te dai pe mana calauzitoare a credintei si, sub aceasta conducere, la timpul sau, dupa o insemnata nevointa intru evlavie, Dumnezeu daruieste robului Sau credincios ratiunea Adevarului sau Judecata Duhovniceasca. Aceasta ratiune poate si trebuie sa fie recunoscuta a fi ratiune sanatoasa; ea este credinta capatata din cercetarea lucrurilor, asa de stralucit descrisa de Sfantul Apostol Pavel in al patrulea capitol al epistolei sale catre evrei. Temelia judecatii duhovnicesti este Dumnezeu. Pe piatra aceasta neclintita se inalta ea, si intru aceasta nu se clatina si nu cade. Ceea ce numiti dumneavoastra ratiune sanatoasa noi, crestinii, cunoastem ca este o ratiune atat de bolnavicioasa, atat de intunecata si ratacita, incat vindecarea ei nu poate avea loc decat prin retezarea cu palosul credintei a tuturor stiintelor si cunostintelor care o compun, si prin lepadarea lor. Daca insa vom socoti ratiunea ca sanatoasa, considerand-o astfel pe baza a ceva necunoscut, sovaielnic, nedeterminat, mereu schimbator, atunci ea, ca “sanatoasa”, va renega neaparat pe Hristos. Acest lucru e dovedit experimental. Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu? |
CONTINUAREA RASPUNSULUI SFANTULUI IGNATIE CATRE FEMEIA CARE II SCRISESE O SCRISOARE IN CARE ZICEA CA SE MANTUIE SI ERETICII:
.................................................. ............................................... "Ingaduiti-mi sa va expun gandul nostru. Evanghelia, altfel spus invatatura lui Hristos, sau Sfanta Scriptura sau Sfanta Biserica Universala ne-a descoperit tot ce poate sti omul despre mila lui Dumnezeu, ce intrece orice cugetare, ce este mai presus de orice capacitate omeneasca de patrundere, ramanand inaccesibila pentru intelegerea oamenilor. Desarta e ratacirea mintii omenesti cand cauta sa-L patrunda pe nepatrunsul Dumnezeu! Cand cauta sa explice inexplicabilul, sa-L supuna consideratiilor sale… pe cine? Pe Dumnezeu! O asemenea intreprindere e o intreprindere satanica!… Tu, care te numesti crestin si nu ai habar de invatatura lui Hristos! Daca din aceasta invatatura harismatica, cereasca, nu ai invatat ca Dumnezeu este incomprehensibil (de neinteles), du-te la scoala si trage cu urechea sa auzi ce invata copiii! Lor profesorii de matematica le explica, in teoria infinitului, ca infinitul, ca marime nedeterminata, nu se supune acelor legi carora li se supun marimile determinate – numerele, ca rezultatele operatiilor cu el pot fi total opuse operatiilor cu numerele. Iar tu vrei sa determini legile actiunii milei lui Dumnezeu si zici: asta e conform cu El – asta ii repugna! E conform sau nu e conform cu ratiunea ta! Cu notiunile si cu simturile tale! Urmeaza din aceasta ca Dumnezeu e obligat sa inteleaga si sa simta cum intelegi si simti tu? Dar tocmai asta si pretinzi tu de la Dumnezeu! Iata cea mai nesabuita si mai trufasa intreprindere! Nu invinui dar judecatile Bisericii de lipsa de bun simt si de smerenie: asta e lipsa ta! Ea, Sfanta Biserica, nu face decat sa urmeze neabatut invataturii lui Dumnezeu despre lucrarile lui Dumnezeu, cele descoperite ei de catre Dumnezeu insusi! Copiii ei adevarati merg dupa ea cu supunere, luminandu-se cu credinta, calcand in picioare ratiunea trufita ce se rascoala asupra lui Dumnezeu! Credem ca putem sti despre Dumnezeu numai ceea ce Dumnezeu a binevoit sa ne descopere! Daca ar exista un alt drum catre cunoasterea de Dumnezeu, un drum pe care l-ar putea deschide mintea, cu propriile ei sfortari, nu ne-ar fi fost data descoperirea dumnezeiasca. Ea ne-a fost data insa pentru ca ne este strict necesara. Desarte sunt dar si mincinoase propriile autocugetari si ratacirile mintii omenesti. Dumneavoastra ziceti: “ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi”. De unde ati scos una ca asta? Doar poate vreunul care se numeste crestin si nu stie nimic despre Hristos, datorita nemarginitei sale ignorante se va arata de acord sa se recunoasca tot atat de crestin ca si ereticii, fara sa deosebeasca sfanta credinta crestina de puii blestemului, de ereziile hulitoare de Dumnezeu. Altfel judeca cu privire la aceasta adevaratii crestini! Numeroasele soboare de sfinti au primit cununa muceniciei, au ales mai degraba cele mai crancene si indelungi chinuri, inchisoarea, exilul decat sa-si dea acordul la partasia cu ereticii in invatatura lor hulitoare de Dumnezeu. Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Erezia e mai degraba un pacat diavolesc decât omenesc; ea este fiica diavolului, nãscocirea lui, e o nelegiuire apropiata de închinarea la idoli. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia – rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu. Cine va citi cu atentie “Faptele apostolilor” se va convinge usor de caracterul pe de-a-ntregul satanic al ereticilor. El va vedea îngrozitoarea lor fatarnicie, trufia nemasurata, va vedea un comportament alcatuit din minciuna neîntrerupta, va vedea cât sunt de robiti celor mai diferite si josnice patimi …. Cu deosebire se remarca la ei ura neîmpacata catre fiii adevaratei Biserici. Erezia se conjuga cu încrâncenarea inimii, cu o groaznica întunecare si stricare a mintii, erezia se mentine cu încapatânare în sufletul molipsit de ea si cât de trudnica este vindecarea omului de aceasta infirmitate! Orice erezie contine întrînsa hula împotriva Duhului Sfânt: fie huleste o dogma a Duhului Sfânt, fie o lucrare a Duhului Sfânt, dar neaparat huleste Duhul Sfânt. Esenta oricarei erezii este hulirea de Dumnezeu. Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului, care a pecetluit cu propriul sau sânge marturisirea adevaratei credinte, a pronuntat hotarârea soborului local al Constantinopolului asupra ereziarhului Eutihie în urmatoarele cuvinte: “Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întru totul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie.” Aceasta hotarâre e un mic exemplu al parerii obstesti a Bisericii Universale asupra ereticilor; aceasta hotarâre e recunoscuta de întreaga Biserica si confirmata de Sinodul Ecumenic de la Calcedon. Erezia lui Eutihie consta în aceea ca el nu marturisea în Hristos, dupa întrupare, cele doua naturi, cum marturiseste Biserica, ci admitea numai o singura natura, natura dumnezeiasca. Veti spune: numai atât!… Amuzant prin ignoranta, si demn de plâns prin caracter si urmari, este raspunsul unei persoane investite cu puterea acestei lumi catre sfântul Alexandru, patriarhul Alexandriei, despre erezia ariana. Aceasta suspusa fata sfatuia pe patriarh sa pastreze pacea, sa nu porneasca dezbinarea, atât de potrivnica duhului crestinismului, pentru câteva cuvinte, zice el, caci el nu gaseste nimic vrednic de osânda în învatatura lui Arie – care difera întrucâtva în stilul de formulare a cuvintelor si atâta tot! Aceste diferente de formulare a cuvintelor, observa istoricul Fleury, în care chipurile nu e nimic de osândit, nu fac altceva decât ca neaga Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – nu mai mult! Naruiesc asadar toata credinta crestina – si atâta tot! Remarcabil: toate vechile erezii, sub diversele lor masti schimbatoare tindeau catre un acelasi scop: negau Dumnezeirea Cuvântului si deformau dogma întruparii. Cele mai noi nazuiesc mai degraba sa nege lucrarile Sfântului Duh. Cu hule ei negau Dumnezeiasca Liturghie, toate Tainele, tot, toate aspectele în care Biserica recunostea lucrarea Sfântului Duh. Ei le numeau pe acestea reglementari omenesti – si înca mai nerusinat: superstitii, ratacire! Desigur dumneavoastra nu vedeti în erezie nici tâlharie nici hotie! Poate nici nu o socotiti un pacat? E renegat Fiul Iui Dumnezeu, e renegat si hulit Duhul Sfânt – nu mai mult! Cel care a primit si se tine de o învataturã hulitoare de Dumnezeu, cel care huleste pe Dumnezeu cu gura, acesta nu tâlhareste, nu fura, face chiar faptele bune ale firii cazute – ce om minunat! Cum ar putea Dumnezeu sa-i refuze mântuirea?!… Toata cauza ultimei dumneavoastra nedumeriri, ca si a tuturor celorlalte, consta în adânca necunoastere a crestinismului ! Sa nu credeti ca o asemenea necunoastere e un defect lipsit de importanta! Nu! Urmarile lui sunt nimicitoare, mai ales astazi, când în societate umbla nenumarate carti cu titluri crestine si continut satanic. Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-l însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire. Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic. Apucati-va de lectura Noului Testament si Sfintilor Parinti ai Bisericii ortodoxe (…) studiati în scrierile Sfintilor Parinti, cum trebuie înteleasa corect Scriptura, ce vietuire, ce gânduri si ce simtaminte se cuvine sa aiba un crestin. Studiati din Scripturi si din credinta vie pe Hristos si crestinismul. Mai înainte sa bata ceasul, ceasul de spaima în care va trebui sa va prezentati la judecata în fata lui Dumnezeu, agonisiti-va îndreptatirea (achitarea) data de Dumnezeu fiilor oamenilor prin intermediul Crestinismului.” |
Iti recomand sa citesti
Sfantul Ignatie Briancianinov-Despre adevarata si fatarnica smerita – cugetare si mai ales Sfantul Ignatie Briancianinov-despre inselarea inimii (“parere”) Sfantul Ignatie Briancianinov-despre inselarea mintii -eu cred ca te aflii si tu intr-o forma de inselare dar nu iti dai seama,nu te-ai gandit niciodata ca ai putea fii intr-o stare de inselare? -in cartea "despre inselare" sfantul Ignatie da multe exemple de calugari care au cazut in inselare din cauza mandriei. uite ce scrie sfantul Ignatie: .................................................. ........................ "Staretul: Precum duce la amagire de sine si inselare lucrarea gresita a mintii, tot asa duce la ele si lucrarea gresita a inimii. Sunt pline de trufienechibzuita dorinta si nazuinta de a vedea vederi duhovnicesti cu o minte necuratita de patimi, neinnoita si nerezidita de catre dreapta Sfantului Duh: pline sunt de aceeasi trufie si nechibzuinta, dorinta si nazuinta inimii de a se indulci de simtiri sfinte, duhovnicesti, dumnezeiesti, atunci cand ea nu este inca in stare de asemenea indulciri. Precum mintea necurata care, dorind a vedea vedenii Dumnezeiesti si neavind putinta de a le vedea, alcatuieste pentru sine vedenii din sine insasi, amagindu-se si inselandu-se cu ele – tot asa si inima, silindu-se a gusta dulceata dumnezeiasca si alte simtiri dumnezeiesti, si neaflindu-le in sine, se linguseste cu ele pe sine, se amageste, se inseala, se pierde pe sine, intrand pe taramul minciunii, in partasie cu demonii, supunandu-se inrauririi lor, lasandu-se inrobita de stapanirea lor. O singura simtire dintre toate simtirile inimii aflate in starea cazuta poate fi intrebuintata la nevazuta slujire a lui Dumnezeu: intristarea pentru pacate, pentru pacatosenie, pentru cadere, pentru pierzania sufletului – acesta se numeste plans, pocainta, strapungere a duhului. Pentru aceasta da marturie Sfanta Scriptura. “Daca ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi” (Ps. 50, 18, 19): fiecare simtire a inimii in parte precum si toate impreuna nu Iti sunt bineplacute, pangarite fiind de pacat si schimonosite prin cadere. “Jertfa lui Dumnezeu – duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi” (Ps. 50, 18,19). Aceasta jertfa indeparteaza in chip firesc aducerea celorlalte jertfe: simtamantul de pocainta face sa amuteasca toate celelalte simtaminte." Toata lumea stie ce nenorocire sufleteasca a cazut peste carturarii si fariseii iudei din pricina gresitei lor intocmiri sufletesti; ei s-au facut nu numai straini de Dumnezeu, ci si vrajmasi pe fata ai Lui, ucigasi de Dumnezeu. Intr-o asemenea nenorocire cad si cei ce se nevoiesc la rugaciune, dar leapada pocainta din nevointa lor, incercand sa atate in inima iubirea de Dumnezeu, sa simta desfatare si extaz; acestia dau singuri apa la moara caderii lor, se fac straini de Dumnezeu, se fac partasi cu satana, se molipsesc de ura fata de Sfantul Duh. Acest fel de amagire este inspaimantatoare; el este la fel de pierzator de suflet ca si primul, dar mai putin vadit; arareori duce la nebunie si sinucidere, dar strica, fara umbra de indoiala, si mintea si inima. Pe acesta, Parintii l-au numit, din pricina acelei stari a mintii careia ii da nastere, “parere”. (Preacuviosul Grigore Sinaitul, cuv.l08, 128, Sfantul Ioan Carpatiul, cap. 49, Filocalia, vol.4). La acest fel de inselare se refera Sfantul Apostol Pavel, atunci cand spune: “Nimeni, dar, sa nu va insele printr-o prefacuta smerenie si printr-o fatarnica inchinare la ingeri, incercand sa patrunda in cele ce n-a vazut, si ingamfandu-se zadarnic cu inchipuirea lui trupeasca”. (Col. 2, 18). Cel tinut de aceasta inselare nutreste “parere” despre sine, alcatuieste despre sine “parerea” ca ar avea numeroase virtuti si merite, chiar si ca ar fi plin din belsug de darurile Sfantului Duh. Cel ce se roaga silindu-se sa descopere in inima simtirile omului nou, neavind putinta de face aceasta, le inlocuieste cu simtiri nascocite de el, nesabuite, la care nu intarzie a adauga lucarea duhurilor cazute. Socotind adevarate si izvorate din har simtirile gresite, atat ale sale cat si cele rele de la demoni, el capata niste pareri pe potriva acelor simtiri care, necontenit insusindu-si-le inimii si intarindu-se in ea, ele hranesc si inmultesc parerile mincinoase; fireste ca dintr-o asemenea nevointa gresita iau nastere amagirea de sine si inselarea diavoleasca – “parerea”. “Parerea nu ingaduie celor parute sa ia cu adevarat fiinta” - a spus Sfantul Simeon, Noul Teolog. Cel caruia i se pare ca este despatimit nu se va curata niciodata de patimi; cel caruia i se pare ca este plin de har nu va primi niciodata har; cel caruia i se pare ca este sfant nu va ajunge niciodata la sfintenie. Sa fie limpede: cel ce socoate ca are lucrari duhovnicesti, virtuti, merite, daruri harice, care se maguleste si se desfata cu “parerea”, prin aceasta “parere” ingradeste lucrarilor duhovnicesti, virtutilor crestine si harului Dumnezeiesc intrarea in el si deschide larg poarta pentru imbolnavirea de pacat si pentru demoni. In cei ce bolesc de aceasta inselare apare o ingamfare neobisnuita: parca ar fi beti de sine, de starea lor de amagire de sine, vazand in ea o stare harica. Ei sunt patrunsi, plini peste masura de cugetare semeata si trufie, parand, totusi, smeriti in ochii multora care judeca dupa aratare si nu pot sa pretuiasca lucrurile dupa roadele lor, precum a poruncit Mantuitorul (Mat.7,16; 12, 33), si cu atat mai putin dupa simtul duhovnicesc de care amintea Apostolul (Evr. 5, 14). Ucenicul: Nu ti s-a intamplat, oare, sa ai de-a face cu vreunii oameni molipsiti de acest soi de inselare ? Staretul: Cei molipsiti de inselare prin “parere” pot fi intalniti foarte adesea. Oricine nu are duh infrant, cel care isi recunoaste vreun fel oarecare de vrednicie , si de merite, oricine nu tine neabatut invatatura Bisericii Ortodoxe, ci judeca in ce priveste oarecare dogma sau predanie dupa cum il taie pe el capul sau dupa invataturile celor de alta lege, se afla in aceasta inselare. Cat este de mare inselarea cuiva se poate vedea dupa marimea ratacirii si a staruintei sale in ratacire. Neputincios este omul ! Tot timpul se furiseaza in ; noi “parerea” intr-unul din chipurile sale si, dand fiinta “eului” nostru, alunga de la noi harul Dumnezeiesc. Precum nu este om, asa cum bine a bagat de seama Sfantul Macarie cel Mare, care se fie liber de trufie, tot asa, nu este om care sa fie cu desavarsire liber de lucrarea asupra lui a acestei patimi subtiri, numite “parere” Mare nenorocire este a ne abate de la invatatura dogmatica si morala a Bisericii; de la invatatura Sfantului Duh, printr-o filozofare oarecare ! Aceasta este “inaltarea care se ridica impotriva intelegerii Dumnezeiesti”. Trebuie sa rasturnam aceasta intelegere si sa o supunem “ascultarii lui Hristos” (2 Cor. 10, 4, 5). |
Citat:
E vorba de a spune in gura mare ca esti pacatos, nu de a-ti spune in gand. Rugaciunea aceea o face credinciosul in vorbirea lui cu Dumnezeu, nu ca sa il auda ceilalti ca se roaga. Stii ca asta li se reprosa si fariseilor. Daca cineva spune tot timpul ca e pacatos si nu are smerenie o face ca sa il vada ceilalti, sa il aprecieze. Unii duhovnici mai spun din cand in cand, dar ei chiar nu au pacate si au smerenie. La noi e clar ca avem pacate si nu avem prea multa smerenie, nu trebuie sa o spunem tot timpul. Asadar despre asta scrie si in articol. Si continua ca cel ce spune ca e pacatos si mandru ca sa fie auzit cand ii arata cineva ca e chiar asa nu ii place. Tu cu gura spui ca esti iubitor si smerit, dar in fapte arati altceva, mesajele tale sunt arogante, judeci pe ceilalti, ii condamni, chiar ii jignesti, deci nu prea razbate nici iubirea din ele. Nu te judec, omul se poate schimba oricand, eu de exemplu la varsta ta nici nu eram credincios. Citat:
Eu am dat citatele din invatatura si sfinti (si altii pe topic), nu tu. Tu nu ai dat nimic, doar interpetarile tale, iar cand ti-am dat citatele clare ai incercat sa le rastalmacesti. Atunci de ce ma faci eretic? Cred ca nu ai inteles, eretic e cel ce contrazice invatatura Bisericii, nu cel ce o afirma. Tu cred ca ai inteles gresit, crezand ca cel ce te contrazice pe tine e eretic. Daniel, incearca sa te mai smeresti putin si vei vedea si adevarul. Problema nu e sa gresesti, ci sa nu indrepti greseala sau sa continui in ea. |
Citat:
Adaug la citatele tale citate din Sfantul Serafim de Sarov despre faptele credintei: http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm "Tineti minte vorbele mele, numai faptele bune savarsite din dragoste pentru Hristos ne aduc roadele Duhului Sfant. Tot ce nu este savarsit din dragoste pentru Hristos, chiar daca ar fi ceva bun, nu aduce nici rasplata in viata viitoare, nici harul Domnului in viata aceasta. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a zis: "Cel ce nu aduna cu Mine risipeste" (Luca 11:23). Precum vedem intr-o alta pilda sfanta, omul care face lucruri drepte este placut Domnului. Vedem Ingerul Domnului infatisandu-se, la vremea rugaciunii, lui Cornelie. Astfel Domnul intrebuinteaza toate mijloacele Sale dumnezeiesti pentru a-i darui unui astfel de om, in schimbul faptelor sale bune, sansa de a nu-si pierde rasplata din viata ce va sa vina. Dar pana se sfarseste aceasta viata, trebuie sa punem inceput cu o dreapta credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Daca un om precum Cornelie este placut in fata Domnului pentru faptele sale bune, desi acestea nu sunt facute de dragul de Hristos, si apoi crede in Fiul Sau, asemenea fapte ii vor fi socotite ca fiind facute din dragoste de Hristos. Dar in situatia contrara, omul nu are nici un drept sa se planga atunci cand binele pe care l-a facut este nefolositor. " |
Doamne ajută.
Frate "antiecumenism", atîta vreme cît nu specifici opera autorului, editura, anul publicării și paginile, NU te mai obosi să scrii nimic, că smintești și te osîndești, dragul meu. Oricine poate, spre a lui pierzare, să dea citate, imaginate ale unui autor sau mai grav, sfînt, fără să arate sursa clar și limpede, nu un blog oarecare. Aia nu e sursă. Înțelegi? Deci, autor, editură, anul publicației și pagina sau paginile. Da, sunt în înșelare, cu toții suntem în înșelare cît facem păcate. Numai mila lui Dumnezeu cu rugăciunile Preacuratei și ale tuturor sfinților ne ridică și ne izbăvește. Frate Cătălin, n-am spus că sunt smerit, sunt mîndru, bine spui. Chiar sunt un om rău, nimic bun nu fac. Sunt păcătos și am falsă smerenie. Pomenește-mă și pe mine. Nu am spus că ești eretic, ci că ești în marginea prăpastiei ereziei, căci ceea ce înveți, este o fabulație habotnică exclusivistă a unei mîntuiri egoiste și limpede necreștină și diavolească. Necreștinii, oricare ar fi ei, atei, păgîni, eretici, gnostici, etc., se pot mîntui din fire făcînd ale legii, conform Sfintei Scripturi, Romani capitolul 2, tîlcuit minunat de frumos de Î.P.S. Bartolomeu Anania, în Biblia de Jubileu, traducerea sfinției sale. Mîntuirea necreștinilor dacă va fi, va fi nu doar prin viața lor curată și faptele lor bineplăcute lui Dumnezeu, ci mai ales prin harul și milostivirea lui Dumnezeu. Doar că mîntuirea lor va fi diferită de a creștinilor, va fi ca a copiilor adormiți nebotezați, vor avea pace și liniște, dar nu vor vedea Lumina din Lumină și nici o taină. ASTA e învățătura creștină a Bisericii lui Hristos, de-a lungul veacurilor și azi, prin glasurile Sfinților Părinți. Crezi sau nu, accepți sau nu, ăsta e Adevărul. Iar pe mine poți să mă numești cum vrei. Sunt toate ce mă numești, dar cu toate acelea, nu încetez să mărturisesc Adevărul, pentru care și mor apărîndu-L, cu toată mîndria și cu tot. Dacă vorbesc degeaba pentru voi doi sau nu, nu știu, dar mă doare de-ar fi așa. Treziți-vă. Dumnezeu este iubire. Să nu fiu off-topic, să ferească Dumnezeu ca un om să ucidă alt om, sub orice circumstanțe. Ca chiar și creștin de este, ortodox desigur, neimaginat de puține șanse pentru mîntuire are. Bucurii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:37:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.