Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Povesti adevarate , de prin lume adunate ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16163)

Ioan_Cezar 17.09.2015 20:18:32

Ei, bine.... No problem.
Acuma, legat de tâlcul poveștilor, șmecheria e că sunt în așa fel construite încât fiecare să își ia porția de interpretare după cum îi sunt nevoile și puterile. În general, pentru a fi terapeutice, povestirile de acest gen (și întreaga literatură motivațională de calitate) nu au o "morală" univocă. Rolul lor este euristic (nu algoritmic), constituie un stimul care să miște, cumva, potențialul blocat al omului. Nu arată formula de rezolvare, ci incită la descoperire personală și creare de sensuri noi, conform psihologiei individuale. De aceea, dacă lansezi o astfel de poveste într-un grup, vei auzi variante și variante de interpretare. Așa e sanogen, da. Pe aceeași linie, dar la un nivel absolut, care aduce învierea inimii, merg și pildele - acelea pe care le știm din Scriptură. Hristos nu explică, nu oferă "morala" decât atunci când e rugat în mod expres (de exemplu Pilda Semănătorului).
Lasă pilda să lucreze în fiecare, prin însăși puterea (energia) formulării ei....

cristiboss56 25.10.2015 23:49:58

Cele cinci limbi universale

O dată, pe când mă aflam unde mă aflam [în India, n. ed.], un misionar străin a venit la mine și mi-a spus:
‒ Sunteți un om bun, dar nu sunteți o bună creștină.
I-am zis:
‒ De ce?
‒ Fiindcă sunteți aici de atâta vreme și vorbiți doar în engleză. Ce limbi ale băștinașilor ați învățat?
I-am răspus:
‒ N-am izbutit să învăț nici o limbă a locului, deoarece călătoresc foarte mult dintr-un loc în altul. De îndată ce învăț un dialect, cei din jur încep să vorbească altul. Am învățat să spun doar Bună dimineața și Bună seara . Nimic altceva.
‒ Aaa, păi nu sunteți creștină... Cum puteți evangheliza? Toți catolicii și protestanții învață dialectele locale ca să poate face asta...
Atunci mi-am zis: „Doamne, dă-mi un răspuns pentru el”. Am cerut aceasta din toată inima, și apoi i-am spus:
‒ Ah, am uitat! Știu cinci limbi.
‒ Cu adevărat? Care sunt acestea?
‒ Cea dintâi limbă este zâmbetul; cea de-a doua, lacrimile. Cea de-a treia este a mângâia. Cea de-a patra este rugăciunea, iar cea de-a cincea este dragostea. Cu aceste cinci limbi mă plimb în toată lumea.
Atunci el s-a oprit și mi-a zis:
‒ O clipă. Puteți să repetați, ca să notez ce ați spus?
Cu aceste cinci limbi poți călători în tot pământul și toată lumea va fi a ta. Iubește-i pe toți ca pe tine însuți ‒ fără să-ți pese de religie sau rasă, fără să-ți pese de nimic. Peste tot sunt oameni ai lui Dumnezeu (zidirea lui Dumnezeu). Nu poți ști niciodată dacă cineva pe care-l vezi astăzi va ajunge mâine sfânt.
(Maica Gavrilia Papaiannis)

cristiboss56 09.11.2015 11:29:07

În anul 2007, împreună cu alți nouă rezidenți din Italia, am fost la hramul Sfântului Nectarie în Grecia (9 Noiembrie). Noi aparținem de parohia din Udine. Acolo s-au întâmplat mai multe minuni, drept pentru care vă povestesc.
Cu noi era și un catolic. Acesta se pregătea pentru botezul ortodox. După participarea la hram, s-a botezat, având în vedere că a primit și încredințarea dreptei credințe. Cu o zi înainte să se boteze, diavolul a încercat să-l tulbure, povestea el, zicându-i: „Mâine te botezi, Nectarie, ha?… ”. Printre cei care au venit cu noi era și o doamnă, care a avut cancer la sân și la gât. Ea a aflat de la o altă enoriașă de minunile pe care le face Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, mai ales cu cei bolnavi de cancer. Femeia a hotărât să meargă și să se roage pentru vindecare. A fost la Sfântul și cu uleiul pe care l-a adus acasă l-a vindecat pe tatăl ei, care avea și el metastază. Această femeie bolnavă de cancer a decis să ceară ajutor și mijlocire la Domnul, prin Sfântul Nectarie, înainte de operație… și s-a vindecat! Total! Pe locul unde erau cele două tumori au rămas doar două cicatrici.
Apropiindu-se hramul Sfântului în noiembrie, am făcut acest grup de zece persoane și ne-am dus să îi mulțumim pentru ajutor. Eu însă nu îl cunoșteam încă pe Sfântul Nectarie. Dar s-a făcut el cunoscut, și încă cum! Ceea ce știam despre el citisem în cele două acatiste ale sale și toate cele scrise acolo le-am crezut, din toată ființa mea. Odată ajunsă acolo, mi-am dat seama de adevărul celor scrise și pot să mărturisesc că am simțit și miros de mir pe străzile Eghinei, la fel ca și lângă racla cu moaștele Sfântului.
Eu, fiind începătoare în ale Ortodoxiei, m-am gândit la înșelare, dar starea de lacrimi și de zdrobire erau cu siguranță daruri de la cei din înălțime. Mărturisesc că e adevărat că rugându-te cu capul sprijinit de patul sfântului, primești vindecare, după credință, în dar, chiar și dacă nu ceri. Eu avem două chisturi pe ovar și au dispărut efectiv, deși eu nu cerusem vindecare trupească, ci sufletească, căci asta era durerea mea cea mai mare. Dar știe Domnul ce avem nevoie și fără să cerem...
(Sfântul Nectarie - minuni în România , ediție îngrijită de Ciprian Voicilă, Editura Egumenița, 2010, pp. 211-213)

cristiboss56 30.11.2015 01:07:59

Sfântul Apostol Andrei a făcut multe minuni la Peștera din Dobrogea. Ridicarea bisericii mari, construirea întregului complex monahal de lângă satul Ion Corvin sunt și ele minuni. Iar minunile continuă să se întâmple și azi pe aceste meleaguri, fiind un îndemn pentru credincioșii din întreaga țară să vină să se roage la „Bethleemul românesc“ - peștera Sfântului Apostol Andrei, primul așezământ creștin din România.
Prin anii 1940-1943, doi buni prieteni pasionați de arheologie biblică - preotul Constantin Lemnaru, de la parohia Adamclisi, și avocatul Jan Dinu, obișnuiau să cutreiere meleagurile dobrogene și siturile arheologice din această parte a țării, în căutare de mărturii ale creștinării dacilor de către Sf. Apostol Andrei. Se spune că juristul Jan Dinu ar fi avut, într-una din nopți, o viziune despre existența peșterii, fapt ce l-ar fi determinat să nu înceteze căutările până ce nu va găsi lăcașul.
Și cercetările lor nu au rămas fără rezultate. În primăvara lui 1943, soarta le-a surâs: în pădurea de lângă satul Ion Corvin cei doi au descoperit grota ce avea să fie atestată ca fiind peștera Sf. Apostol Andrei. Cei doi au început amenajarea peșterii și a unui platou în fața acesteia, în care să reînceapă oficierea slujbelor religioase. La 30 iulie 1944, când episcopul Chesarie Păunescu, înconjurat de un sobor de preoți, și în prezența unui mare număr de credincioși veniți din toată țara, a sfințit peștera Sf. Andrei. Din păcate, declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, urmată de instalarea la putere a regimului comunist și de desființarea Episcopiei de Constanța, au făcut ca peștera Sf. Andrei să ajungă o simplă grotă, profanarea acesteia finalizându-se cu amenajarea, în interiorul ei, a unui staul de oi. Mărăcinii, ferigile și arbuștii au astupat intrarea, totul căzând în paragină și uitare.
Cu toate acestea, localnicii cu care am stat de vorbă pe timpul documentării noastre ne povesteau că în satul Ion Corvin s-a păstrat vie tradiția cu privire la existența peșterii de la marginea satului lor și că oamenii mergeau frecvent să se roage în pădure știind că acolo este și peștera. Există mărturii certe că, în anii 1986-1989, peștera a fost vizitată în repetate rânduri, că aici oamenii aprindeau lumânări și tămâie și se rugau pentru că „așa era obiceiul din moși strămoși“. Mai mult decât atât, însuși IPS Lucian al Tomisului a întreprins câteva vizite în zonă și a dispus măsuri pentru curățirea și amenajarea zonei, dar mai ales pentru ridicarea unei turle acoperite, deasupra grotei, pentru a împiedica pătrunderea apelor pluviale în interiorul acesteia. A trebuit să vină însă evenimentele din 1989 pentru ca peștera Sf. Apostol Andrei să iasă la lumină. Acest lucru s-a întâmplat efectiv în vara anului 1990.
Primii monahi de după 1990
Readucerea peșterii în actualitatea religioasă este strâns legată de faptul că, la 12 februarie 1990, s-a reînființat Arhiepiscopia Tomisului, cu reședința la Constanța. La îndemnul IPS Lucian, în vara aceluiași an, au sosit la Peșteră ieromonahul Victor Ghindăreanul și monahul Nicodim Dincă, ultimul provenind dintr-un sat dobrogean, Zorile. Oficial, așa cum rezultă din documentele păstrate la Arhiepiscopia Tomisului, schitul „Peștera Sf. Ap. Andrei“ are ca dată de înființare ziua de 12 decembrie 1990. Dar chiar și înainte de această dată, monahul Nicodim Dincă a făcut un adăpost în peșteră și a luat măsuri pentru reactivarea vieții monahale pe aceste locuri. La început, călugărul și-a câștigat existența confecționând icoane, încropind un atelier într-o remorcă-vagon, dăruită de credinciosul Pigui Mihai din Constanța. De altfel, și iarna 1990 spre 1991 a petrecut-o în acest vagon, împreună cu cei doi ucenici ai săi. În primăvara lui 1991, prin grija monahilor, peștera a luat înfățișarea unui adevărat paraclis, fiind înzestrată cu clopotniță, icoane, obiecte de cult și cărți bisericești. Fiind nevoie de preot călugăr care să săvârșească zilnic cele 7 laude, Sf. Liturghie și alte slujbe cerute de credincioși, IPS Arhiepiscop Lucian l-a adus, în vara anului 1991, pe ieromonahul Dionisie Uluzu, de la Dervent. Prin destoinicia monahului Nicodim s-au ridicat chilii, o trapeză, bucătăria, astfel că, în iarna 1991/1992, obștea monahală locuia deja în noul și tânărul schit.
Peștera, din nou biserică creștină
Între timp, și Arhiepiscopia Tomisului a întreprins acțiuni pentru reactivarea vieții monahale la peștera Sf. Ap. Andrei, reușind să obțină o suprafață de un hectar de teren din fondul forestier și 5 hectare arabile, conform Legii 18/1991, precum și autorizația pentru executarea lucrărilor la nou- înființatul schit, „Peștera Sf. Apostol Andrei“.
În vara lui 1992 s-au finisat egumenia, trapeza, bucătăria, și corpul chiliilor cu cerdacul acestora. Tot în 1992 s-a încropit o gospodărie anexă. Primăvara lui 1993 a fost folosită pentru amenajarea peșterii Sf. Apostol Andrei. S-a înălțat turla la 5 m și s-a completat cu zid de cărămidă, dar a rămas netencuită pentru că în 16 iulie, monahul Nicodim a fost chemat la cele veșnice. A fost înmormântat cu toată cinstea la 20 iulie, slujba fiind săvârșită de însuși IPS Arhiepiscop Lucian. În seara aceleiași zile a fost numit egumen ieromonahul Sava Gana, de la Dervent, rămânând alături de dânsul încă 8 viețuitori și ieromonahul Teotim Popa.
Schitul înălțat la rang de mănăstire
În toamna 1993 s-a tencuit turla peșterii, i s-a reconstituit fațada după modelul din 1943, s-a ridicat, în partea de vest, o clădire pentru încă 12 chilii și a fost pusă piatra de temelie a bisericii mari a schitului, cu hramul „Sf. Apostol Andrei“. Slujba a fost oficiată de IPS Arhiepiscop Lucian, în fruntea unui sobor de preoți și cu participarea a mii de credincioși veniți din toată țara. Tot în toamna anului 1993 s-a turnat și fundația noului paraclis al schitului și s-a construit un cuptor de pâine. În 1994, după modelul din 1944, s-a ridicat terasa din fața peșterii cu piatră scoasă de călugări din cariera Urluia, pe care tot ei au fasonat-o. Până în toamnă, terasa a fost finisată. A fost întărită și gospodăria anexă, fiind aduse aici animale, astfel că la „Peștera Sf. Ap. Andrei“ se creaseră deja condiții ca obștea să ajungă la 100 de viețuitori, așa cum a avut în 1810. La cererea Arhiepiscopiei Tomisului, vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist a aprobat, în ședința sinodală din luna iulie 1994, ca Schitul „Peștera Sf. Apostol Andrei“ să fie transformat în mănăstire, fapt petrecut la 8 august același an.
De atunci, anual, mii de credincioși, creștini ortodocși, neclinitiți de două mii de ani din puritatea învățăturii Mântuitorului Hristos și a Sfinților Săi Ucenici și Apostoli, într-un neobosit pelerinaj, se adună la Mănăstirea „Peștera Sf. Apostol Andrei“ în cuget curat, simțind un puternic îndemn lăuntric să cheme cu credință, dragoste și recunoștință, pe întâiul lor părinte sufletesc.
În 1995, când s-a turnat fundația bisericii mari, paraclisul era deja ridicat și tencuit în interior. Slujbele se țineau încă în fața peșterii, pe terasa de beton de 25x25 m, peștera, cu pronaosul de 8x8 m și naosul de 8x5 (trecerea din pronaos în naos se face printr-o ușă de 2x1,5m) fiind neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși care participau la majoritatea slujbelor.
În 1997 s-a început construcția bisericii mari, ridicarea noii stăreții și pictarea paraclisului, aceasta fiind terminată în anul 1999 și sfințită în 2001 de către IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului. În anul 2001 s-au definitivat lucrările bisericii mari, iar în anii următori s-a executat pictura interioară. În toată această perioadă de autentic șantier, viața duhovnicească a crescut și s-a închegat, împletindu-se cu deosebită armonie orele de rugăciune și slujbă, cu munca grea, dar plină de satisfacție, de clădire a bisericii mari.

cristiboss56 12.12.2015 06:10:49

Spiridon este cinstit în mod deosebit de corfioți, fiind considerat ocrotitorul insulei. În semn de mulțumire pentru minunile săvârșite, de patru ori pe an în Corfu se fac procesiuni cu moaștele Sfântului Spiridon.

Una dintre aceste procesiuni are loc pe 11 august, când corfioții sărbătoresc minunea salvării insulei de Sfântul Spiridon. Pe 11 august 1716, turcii atacaseră Insula Corfu, dar, prin intervenția în chip minunat a Sfântului Spiridon, atacul a eșuat. Acest eveniment este consemnat în mai toate cronicele timpului.

În amintirea minunilor Sfântului Spiridon, în Corfu se mai fac procesiuni în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare și în prima duminică a lunii noiembrie. Este cunoscut faptul că Sfântul Spiridon i-a izbăvit pe corfioți din ciumă și din foamete și a alungat sărăcia.

cristiboss56 23.12.2015 18:47:00

Sfântul Nifon, Episcopul Constanțianei celei din Alexandria :

Într-o noapte, vede fericitul în vis că se afla într-o casă mare și lungă. Deodată, acolo unde stătea într-un capăt, vede doi bărbați negri și amenințători că se repezeau asupra lui, vrând să-l omoare. Ca să scape de ei, a început să alerge cu sufletul la gură spre celălalt capăt al casei, în timp ce negrii îl vânau din spate. În clipa în care și-au întins mâinile să-l apuce, a ajuns dincolo. A găsit o ușă pe care a deschis-o ca un nebun, a dat buzna înăuntru și a închis-o apoi în urma lui cu putere.

Atunci a văzut că intrase într-o biserică a lui Dumnezeu. S-a simțit în siguranță. Într-adevăr, urmăritorii lui nu îndrăzneau să intre acolo. A răsuflat ușurat și s-a liniștit. După puțin timp a deschis cu prudență ușa și a ieșit afară. A înaintat destul de mult, când cei doi negri care pândeau la fiecare colț al casei s-au arătat dintr-odată și au început din nou să-l vâneze. De cum i-a văzut, Nifon, a luat-o iar la fugă acum spre un alt capăt al casei. Și acolo a găsit o ușă care l-a dus și l-a adăpostit într-o altă biserică sfântă. Negrii, descumpăniți, se ațineau iarăși pe la colțuri. Când mai târziu a ieșit și de acolo cu frica în sân, s-a repetat scena dinainte.

Acest vis l-a văzut noapte de noapte timp de o săptămână. Și în timp ce încerca să înțeleagă semnificația lui, Duhul Sfânt i-a vorbit tainic în minte și i-a zis: „Este cu neputință să scapi din cursele demonilor dacă nu te refugiezi în Bisericile lui Dumnezeu și dacă nu te lupți prin rugăciuni și postiri”.

De atunci Nifon se ducea adeseori în biserici – și erau multe și preadesfătate în „împărăteasa cetăților” – și totodată se preda pe sine postului și rugăciunii. Uneori, însă, îl rodea acest gând: „Nu cumva e mai bine ca în loc să alerg prin biserici, să mă așez într-un loc și să cer mila Domnului?”.

Nu a întârziat Milostivul Dumnezeu să-i descopere lui iarăși că de fiecare dată când un om se duce la Biserică să se roage, fie ziua sau noaptea, pașii lui sunt numărați de sfinții îngeri, pentru a fi răsplătiți cu plată cerească în ziua Judecății. Ba încă și cum îngerii păzitori ai bisericilor îi însemnează pe cei care intră înlăuntru, și în fiecare seară transmit puterilor cerești care înconjoară Cerescul Jertfelnic. Atunci îngerii din Cer cu și mai mare râvnă și bucurie își cântă slavosloviile lo, zicând: „Cât de mare cinste este pentru acești oameni faptul că nu încetează ziua și noaptea să-L slăvească pe Preabunul Dumnezeu, măcar că trăiesc în deșertăciunea lumii! Să ne sârguim, deci, și noi mai cu râvnă să slăvim Preasfânta Treime, cântând întreit sfânta cântare”. Aflând Nifon toate acestea de la Duhul Sfânt, se nevoia să se roage neîncetat, refugiindu-se pe cât putea în biserici.

cristiboss56 04.01.2016 15:34:32

Pr. Haralambos Papadopoulos :

A fost nevoie pentru câteva zile să stau în spital, ținând companie unui tânăr care fusese supus unei intervenții chirurgicale grave. Și mărturisesc că am avut parte de așa niște experiențe și trăiri ce nu le poate cineva scrie într-o carte sau rosti într-o predică, oricât de excepționale sau „duhovnicești” ar fi ele.
Să trăiești într-un spital, când desigur nu există o familiarizare cu această formă profesională, nu este o experiență obișnuită. Vezi, auzi, înțelegi și trăiești multe lucruri pe niveluri diferite. Cunoști realități care, în afara spitalului, îți scapă din vedere. Nu că nu ar exista și în afara spitalului, dar rutina de zi cu zi te conduce la uitarea lor.
Ceea ce trăiești, în primul rând, într-un spital este faptul că oamenii, în extenuarea durerii, de cele mai multe ori devin generoși și făcători de bine. Unul vine mai aproape de celălalt. Vorbesc mai mult unul cu celălalt și cu o mai mare ușurătate. Întâmpini dorința lor arzătoare de a povesti fiecare povestea vieții lui. Să-și împărtășească experiența suferinței sale. Iar acest proces odihnește și liniștește nu doar pe cel care povestește, ci și pe acela care ascultă. Se simte fiecare solidarul celuilalt. Nu simți acea singurătate tragică a durerii. Îți spui: „Există și alții ca mine. Nu sunt singur. Suntem mulți. Ne vom lupta și vom învinge!”.
O doamnă din salonul alăturat celui în care stăteam noi, fără să ne cunoască, ne-a vorbit cu familiaritate despre experiența soțului ei în legătură cu boala ei, despre multele intervenții chirurgicale ce i-au obosit, dar care nu i-au descurajat. Încerca cu agonie să ne împărtășească nădejdea ei, faptul că merită să luptăm. Încerca prin fiecare cuvânt să ne transmită curaj, să alunge frica din inimile noastre. Într-un sfârșit, și-a deschis geanta și i-a dat prietenei mele bolnave, împreună cu un zâmbet de necrezut, un cadou foarte frumos. O ceașcă pe care o făcuse ea însăși. I-a dăruit-o cu o sărutare plină de dragoste. O altă doamnă de pe acel etaj ne privea de pe coridorul spitalului, plângând. Cine știe oare ce gândea? Pentru vreun motiv de-al ei personal curgeau lacrimile din ochii ei? Și într-adevăr așa era. Suferea pentru un caz de-al ei personal.
Multe aș putea să relatez din puținele zile ce le-am petrecut în acel loc, însă mă voi limita să expun încă două experiențe care mi-au predat o lecție foarte importantă.
Prima este despre tânărul acela pe care l-am acompaniat la spital și am stat alături de el. Suferea cumplit. Ne consola el, în loc să-l mângâiem noi. Când vezi un om că suferă cumplit din cauza bolii și a efectelor ei, și cu toate acestea să-ți zâmbească doar pentru a nu te neliniști pe tine, semenul său pe care îl iubește, atunci cu siguranță vorbim de o formă de sfințenie unde prezența lui Dumnezeu este intensă prin curaj și nădejde, jertfă și înviere.
A doua istorisire la care vreau să mă refer este una ce mi-a făcut o impresie de necrezut. Ce s-a întâmplat de fapt? S-au prezentat la spital, de nicăieri parcă, oameni ai Bisericii și nu numai – înțelegând aici faptul că respectivul bolnav nu avea prieteni, cunoscuți, rude – care nu doar că au vrut să ofere darul lor material, dar cel mai important a fost faptul că și-au dorit să rămână o noapte în compania bolnavului. Aceasta este sfințenia. Este o nădejde adâncă în faptul că Dumnezeu în zilele noastre nu a lăsat nemărturisit numele Lui. Sfințenia Lui este întrupată alături de noi, în cei răstigniți prin bolile lor, care zâmbesc cu nădejdea Învierii, dar și în cei obosiți care dau deoparte somnul lor și puținul lor timp liber pentru a sluji și a ajuta pe aproapele lor. În astfel de fapte se răspândeștemirosul plăcut al Raiului.
Oameni sfinți există alături de noi, în viața noastră de zi cu zi, și nu este neapărată nevoie să poarte rasă și să aibă bărbi lungi. Nici să trăiască în nu știu care mănăstire îndepărtată. Ci sunt alături de ușa noastră. Sunt toți aceia care, în tăcere, fără bătăi de tobe și priveliști încântătoare, trăiesc iubirea de pe Crucea și din Învierea lui Hristos. Pentru aceia, viața nu este câștig și putere, ci pierdere și dăruire în numele iubirii. Spunea frumos filologul și filozoful Stavros Zoumboulakis: „Oricine caută urma lui Dumnezeu în această lume, nu o va găsi decât pe fața celor bolnavi, a celor flămânzi, a celor prizonieri, a celor străini... Oricine are răbdare cu cei neputincioși este mai mare decât toți titanii teologiei”.

cristiboss56 06.01.2016 19:50:16

– Părinte Visarion, dacă binevoiești, povestește-mi și minunea care s-a făcut în această biserică, când l-ai văzut pe Cinstitul Înaintemergător viu și ai vorbit cu el?
Atunci Bătrânul Visarion a zâmbit puțin și cu obișnuita sa simplitate a început să spună:
„Această minune despre care spui s-a întâmplat la doi ani după ce am descoperit biserica. Și fiindcă vrei să afli, ascultă.
Sfinția Ta ai împlinit ascultarea de morar și știi că adesea se adună mulți oameni la moară. Într-o zi, doi săteni au mers la târg și unul a cumpărat calul celuilalt. Cel care a cumpărat calul a mers la biserică și s-a închinat. A lăsat înaintea icoanei Sfântului Ioan Înaintemergătorul câțiva bani și mi-a spus să aprind o lumânare. Eu am aprins o lumânare, am văzut banii, care erau destul de mulți, dar nu i-am luat, ci i-am lăsat înaintea icoanei. Spre seară am mers să aprind candelele și am văzut că banii lipsesc. Nu-ți închipui ce mâhnire m-a cuprins. Atunci diavolul m-a întărâtat și m-am dus țintă înaintea icoanei Sfântului, căruia i-am spus:
– Sfinte Ioane, ce faci? Nu ești aici? De ce ai lăsat să-ți ia banii dinaintea icoanei? Pentru asta n-am să-ți aprind candela.
Și așa, părinte Lazăre, am aprins numai candela Maicii Domnului și am plecat. Da, dar inima abia îmi mai bătea în piept. Am mers la moară, am urcat sus la chilie, am mâncat puțină pâine, dar eram tulburat. În minte îmi stăruia gândul că am lăsat stinsă candela Sfântului, iar aghiuță nu mă lăsa, ci mă tot întărâta. Am spus atunci în sinea mea: «Ia să vedem ce se va întâmpla. În seara aceasta nu aprind candela». După aceea m-am culcat, părinte, cu tulburarea pe care o aveam, stăruind în îndărătnicia mea. Era luna plină și razele ei luminau ca soarele pătrunzând în chilia mea prin fereastră. Și așa cum dormeam singur – pentru că atunci nu aveam pe nimeni ca ajutor –, spre miezul nopții am simțit cum mă scutură cineva. M-am trezit și am văzut înaintea mea un uriaș cu părul despletit. Am început să tremur de frică și abia am putut să-l întreb:
– Cum ai venit aici?
– Nu e treaba ta să știi cum am venit, mi-a răspuns acela, ci mai degrabă tu să-mi spui de ce nu ai aprins candela?
Și îndată, cu multă frică, cu o voce tremurândă și cu lacrimi în ochi, am spus:
– Să mă ierți, Sfinte! Am greșit!
Apoi i-am făcut trei metanii și, căzând la picioarele lui, îl rugam plângând să mă ierte”.
În timp ce Bătrânul Visarion îmi povestea acestea, a început să plângă. După puțin s-a oprit din plâns și a continuat:
„Atunci l-am auzit, părinte, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul spunându-mi cu un glas dulce și liniștit:
– Fiul meu Visarion, cum spui că nu sunt aici? Dacă eu nu sunt aici, atunci cine te păzește de atâția ani de tâlhari și de atâtea alte rele în această pustietate?
Bătrânul Visarion iarăși a început să plângă de emoție și de evlavie față de Sfântul Ioan.
– Sfinte Ioane, i-am spus atunci, te rog să mă ierți! Nu o să mai fac.
– Du-te și aprinde candela la icoana mea și să propovăduiești și altora că icoanele fac minuni, deoarece și aici sunt mulți care au început să spună că icoanele nu fac minuni.
Acestea mi le-a spus Sfântul și îndată s-a făcut nevăzut. După aceea am mers în biserică și – o, minune! – am văzut că toți banii se aflau în același loc ca și mai înainte, adică înaintea icoanei Sfântului. Cine poate ști ce frică atras acel hoț de a adus banii înapoi în aceeași noapte și i-a pus înaintea icoanei.
Apoi l-am întrebat:
– Cum era îmbrăcat Sfântul?
– Iată, așa cum îl vezi în icoană. Era îmbrăcat într-o piele de oaie. Dar un om așa de înalt nu am mai văzut în viața mea! Ce să-ți spun! Un bărbat uriaș, un gigant.
– Te cred că așa era, i-am spus eu, deoarece și Hristos ne spune în Evanghelie că între cei născuți din femei nimeni nu este mai mare decât Ioan Botezătorul (Luca 7, 28) , deși aceste cuvinte se referă în primul rând la mulțimea virtuților sale și la marea lui sfințenie. Cred însă ca înțelesul acestor cuvinte trebuie legat și de faptul că Sfântul era un om mare la trup, pentru că cuvintele Domnului cuprind ambele sensuri.

Monahul Lazăr Dionisiatul, Povestiri dionisiate

cristiboss56 06.01.2016 19:54:26

Era ajunul Bobotezei anului 2000, când se face Agheasma Mare. În Piliuri, un sat din Epirul de Nord (Albania), preotul coboară din mașina care îl transporta și se pregătește să sfințească casele. O oră și un sfert au mers cu mașina pentru a ajunge acolo. Acest sat este ascuns pe niște munți frumoși, însă drumul până acolo este abrupt și primejdios. Mașina se chinuia să iasă din noroiul făcut de ploaie. Preotul era nou venit în sat și fusese hirotonit doar cu două luni înainte. Venise din Grecia împreună cu trei studenți ca să ajute la strană și să transporte cele necesare pentru a fi săvârșite slujbele bisericești în satele dimprejur și oriunde mai era nevoie. Prima lor vizită a fost la biserica ce se află la intrarea în sat. Regimul ateu o transformase în „casă a poporului”, iar mai apoi în magazie. Era o priveliște dureroasă. Treptele erau pline de buruieni, iar ușa zăvorâtă. Nici un semn de viață. Ai fi spus că fusese părăsită și lăsată în paragină ca să se distrugă ceea ce lăsaseră în urma lor ateii. Copiii alergau ca să bată la ușile caselor și să anunțe venirea noului preot. Peste puțin s-au adunat toți sătenii. Femeile își dădeau una alteia vestea cea mare:
− Pentru prima oară după atâția ani a venit preotul ca să ne sfințească!
Iar acestea le spuneau cu lacrimi în ochi. Altele puneau la intrarea casei covoare, altele tăiau cele mai frumoase flori din grădina lor pentru a-l întâmpina pe preot. Cu toții așteptau în poartă. Până și câinii participau la bucuria sătenilor, căci lătratul lor era acum diferit, plin de bucurie.
„În Iordan botezându Te Tu, Doamne…” răsuna în tot satul. Hainele preotului s au umplut de noroi. Pantofii studenților s-au umplut și ei de noroi, dar cu toate acestea cu toții se bucurau.
Au trecut trei ore și jumătate până ce a sfințit toate casele. Mai rămăsese o casă de la marginea satului care se afla mai departe. Unii s-au oferit să meargă ei ca să ducă și la acea casă agheasmă, zicând că preotul este obosit. Însă cele două femei, o bătrână și fiica ei, îl așteptau pe preot. Când acesta a ajuns, au sărutat cu dor dumnezeiesc Sfânta Cruce. L-au condus pe preot împreună cu toți însoțitorii săi prin toate camerele casei. Într-una din acestea, o tânără zăcea la pat.
− Părinte, nepoata mea… Are optsprezece ani. E o copilă foarte bună. Trece printr-o încercare, dar mare este Dumnezeu.
Mama ei se afla alături de ea și plângea pe înfundate. Amândouă femeile voiau să-i spună ceva preotului, dar șovăiau.
− Am dori, părinte, să vă cerem ceva. Fata pe care ați stropit-o în cameră este infirmă, tetraplegică. A fost botezată în urmă cu trei ani. De atunci postește aspru și nu mănâncă carne. Miercurea și vinerea nu mănâncă nici untdelemn. Se roagă și așteaptă de mult timp să vină un preot s-o împărtășească. Ne gândeam dacă ați putea s-o împărtășiți mâine.
− Mâine este Boboteaza… este o zi mare. Va fi multă lume… Se vor împărtăși, iar apoi vom arunca Cinstita Cruce în mare. Înțelegeți că vom întârzia mult.
− Nu contează, părinte. Vom aștepta cât este nevoie. Când o să afle fata noastră, va începe de astăzi să postească și nici apă nu va bea. Aceasta este dorința ei fierbinte. Așadar, ce spuneți?
A doua zi, pe la amiază, aceeași mașină cu aceiași oameni se îndreaptă către sat. Nimeni nu vorbește pe drum. Au mers destul de mult pe jos până să ajungă la acea casă. În față merge cineva cu o lumânare aprinsă. Pe scara lată a casei cele două femei plângeau de bucurie, făcând metanii până la pământ pentru a și exprima recunoștința lor. Își fac amândouă în tăcere semnul Crucii și-l conduc pe preot în camera fetei.
− Se împărtășește roaba lui Dumnezeu, Elefteria, cu Trupul și Sângele lui…
Însă înainte de a-i da fetei Preacuratele Taine, preotul s-a oprit. Ceva se întâmplă. Își închide ochii, și-i deschide, de parcă l-ar fi deranjat ceva. După ce a lăsat lingurița în Sfântul Potir, și-a frecat ochii, care în acea clipă i se încețoșaseră. Se întreba întru sine ce se întâmplă. Ochii Elefteriei, care erau ațintiți la Sfântul Potir, străluceau. Străluceau atât de mult, încât preotul, uimit, nu mai putea distinge chipul fetei. O lumină prea strălucitoare, care creștea mereu în intensitate, se întindea încet-încet în întreaga cameră. Simțea că acea lumină îl învăluie și-i simțea chiar și căldura. S-a înfricoșat. Acea lumină nu avea culoarea flăcării, ci era albă, puternică, fină, dar nu orbitoare. Era atât de puternică, încât preotul nu putea vedea fața și gura ei.
Fiind copleșit de uimire și străduindu-se să nu-i tremure mâna, preotul i-a dat fetei Sfânta Împărtășanie având în minte chipul ei. Și-a dat seama că a împărtășit-o doar când a simțit că lingurița a atins dinții ei.
− Vă mulțumesc, părinte! a auzit preotul vocea tinerei copile.
Apoi preotul a vrut să consume Sfintele din Sfântul Potir în camera în care se afla iconostasul familiei, dar i-a fost cu neputință. Le-a salutat în tăcere pe gazde, iar studenților care îl ajutau, le-a făcut semn că trebuie să plece. Atunci ele l-au rugat ca să rămână acolo peste noapte, preotul însă nu le aude. Ține strâns în mâna sa cea dreaptă Sfântul Potir și se îndreaptă în grabă spre adâncul pădurii mici ce se află în apropierea casei. Fiori au străbătut întreg trupul său. Stă și cugetă la cele petrecute și consumă în grabă Sfintele Taine.
− Părinte, vă simțiți bine? îl întreabă studenții.
− Da. Să mergem, căci am întârziat.

Sursa: marturieathonita

cristiboss56 08.01.2016 00:05:18

In anul mântuirii 1919, econom al metocului Vozina era bătrânul Nifon, avându-l ca ajutor pe monahul Leontie, iar chelar era monahul Lazăr. Într-o dimineață de martie, s-au auzit niște strigăte puternice în curtea metocului. Cei doi monahi tineri, aplecându-se peste balcon, l-au văzut pe ciobanul Dimitrie Bobotan cum îl trăgea cu sila pe fiul său, Ioan, care avea în jur de zece-doisprezece ani. Dintr-o dată, copilul a început să tremure, să facă spume, să scoată țipete sălbatice și să facă diferite mișcări ciudate, așa cum fac cei care sunt cuprinși de înrâurirea diavolească. Sărmanul cioban și femeia lui nu mai știau ce să facă. „Bre, Ioane, ce ai? Ce ai pățit?”, îl întrebau, dar copilul nu putea să le răspundă la întrebări, ci continuă să facă nebuniile lui. „O, ceas rău!”, a început ciobanul să strige. „Ah, copilul meu! Vai, nenorocitul de mine, ce am pățit!”.
Într-o astfel de stare de tulburare și nemăsurată mâhnire și-a adus aminte de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul și îndată l-a luat pe copil și a pornit spre biserică, ca să-l ducă înaintea icoanei Sfântului. Însă, cu cât înaintau și se apropiau de biserică, cu atât copilul, aflat sub lucrarea demonului, se sălbăticea, striga, se împotrivea să meargă spre biserică, se trăgea înapoi așa încât, la un moment dat, scăpând din mâinile tatălui său, a luat-o la fugă. Dar tatăl lui a alergat mai repede și, prinzându-l, l-a adus înapoi.
Între timp, monahii de pe balcon urmăreau tragica scenă dintre tată și fiu. Apoi au coborât și, luându-i pe tată și pe copil, i-au dus în biserică și l-au pus pe copil înaintea sfintei icoane. Erau mâhniți pentru copil, dar mai mult pentru faptul că nu exista acolo niciun preot care să-i citească exorcismele, așa cum se obișnuiește în astfel de situații.
După ce au trecut cinci minute de tăcere, monahul cel mai tânăr a spus:
– Frate, de vreme ce nu avem preot, dacă vrei, hai să cântăm singuri un paraclis la Sfântul Ioan, căci puterea lui este mare. Și, să se facă ce va binevoi el.
Celălalt monah a fost de acord și au început paraclisul. Copilul a fost cuprins de neliniște și a început să se tăvălească pe plăcile de piatră ale bisericii. Ciobanul devenise alb ca varul și inima i se zdrobise cu totul. Totuși, se ruga în taină Sfântului Ioan, ca să facă milă cu el.
Paraclisul se apropia de sfârșit. Când a început cântarea a șaptea, copilul s-a liniștit. Când au terminat cântarea a opta, copilul s-a ridicat și a stat în picioare înaintea icoanei, cu multă smerenie. La sfârșitul paraclisului, copilul era cu totul sănătos, spre nespusa bucurie și uimire a celor care erau de față. După ce copilul, părinții lui și cei de față s-au închinat Sfântului Ioan până la pământ, au plecat bucurându-se împreună cu tatăl copilului.
Datorită credinței și evlaviei sale față de Sfântul Ioan Botezătorul, ciobanul a izbutit să dobândească vindecarea copilului său.

cristiboss56 08.01.2016 21:05:40

– Părinte Visarion, am auzit că, atunci când mănăstirea te-a rânduit econom la metocul Mariana din Halkidikis, ai avut minunate descoperiri. Adică ai găsit o biserică și l-ai văzut pe Cinstitul Înaintemergător cu care ai și vorbit. De aceea, dacă îți aduci aminte și dacă vrei, povestește-mi tot întocmai cum s-a petrecut, ca să le consemnez pentru a le afla și cei mai tineri.
De îndată ce Bătrânul Visarion a auzit aceste cuvinte, cu multă bucurie și cu fericita sa simplitate, pe care o avea din fire, după ce mai întâi s-a gândit puțin, încercând să-și aducă aminte faptele săvârșite în urmă cu douăzeci de ani și mai bine, m-a privit cu atenție și mi-a spus:
– Vrei să-ți spun despre biserică?
– Da, spune-mi mai întâi despre biserică, i-am răspuns eu, și după aceea povestește-mi tot ceea ce ți s-a mai întâmplat.
– Frățiorul meu, după cum știi, în 1916 mănăstirea m-a rânduit econom aici și, cât am putut, m-am îngrijit de treburile metocului. Însă aveam o mare mâhnire în suflet pentru că nu puteam merge în zilele bune, adică la marile praznice împărătești și ale Maicii Domnului, la Polighiros ca să ascult Dumnezeiasca Liturghie. Mă temeam să plec de la metoc în aceste zile, pentru că atunci se dădeau cele mai multe spargeri.
După ce a trecut Botezul Domnului și am intrat în luna februarie, într-o noapte, pe când măcinam la moară grâul oamenilor din Polighiros, pe la ora 1.00, am urcat sus la chilie. Am intrat în bucătărie, unde aveam o grămadă de lemne într-un colț. Deodata, văd un bătrân cu părul și barba albe. Stătea la foc și se încălzea. M-am mirat de îndată ce l-am văzut și am zis în sinea mea: „Dar când a venit acest bătrân de nu l-am văzut?”. Cu toate acestea, l-am salutat cu inima bună, spunându-i:
– Bine ai venit, Gheronda! De unde ești, dacă nu te superi?
– Uite, de pe aici, de prin apropiere.
– Nu ai găsit vreun călugăr aici? (Mă refeream la un oarecare argat mirean, pe nume Demostene).
– Nu, a răspuns el. Nu am găsit nici un alt călugăr aici.
Am început să discutăm, iar bătrânul m-a întrebat:
– Cum te descurci, Părinte Visarioane? Cum merg treburile?
– Slavă lui Dumnezeu, i-am răspuns. Merg bine. (În acea vreme aveam mult de lucru la moară). Ceva totuși mă mâhnește. Nu am biserică aici și sunt nevoit să merg uneori la Polighiros ca să ascult Dumnezeiasca Liturghie.
– Dar este și aici biserica, Părinte Visarioane, mi-a spus bătrânul. De ce spui că nu există?
– Ce spui, Gheronda? Nu știu eu ce este aici și știi tu mai bine?
Dar bătrânul o ținea pe a lui și-mi repeta aceleași lucruri. Atunci l-am privit cu atenție în ochi și mi-am adunat mintea, mirându-mă și intrebându-mă în sinea mea: „Ce-mi spune bătrânul acesta?”.
– Gheronda, eu sunt aici de un an și știu că nu este nici o biserică, iar tu îmi spui că este?
- Părinte Visarioane, tu nu crezi ceea ce-ți spun. Însă eu te sfătuiesc să crezi, deoarece este voia lui Dumnezeu ca să se descopere biserică și să o zidești din nou. Nu fi necredincios față de cele ce-ți spun!
După ce mi-a repetat de multe ori acest lucru, am început să cred și l-am întrebat dacă mai are și altceva să-mi zică, adică despre vreo vistierie, despre bani. Iar acela m-a încredințat că voi afla multe lucruri.
– Dar ca să te încredințezi și mai mult de cele zise, mi-a spus el, după ce vei afla coloana Sfintei Mese, să nu mai sapi, ci să faci de trei ori semnul Sfintei Cruci cu metanii și vei vedea că pământul care acoperă placă Sfintei Mese se va da singur la o parte, fără ca tu să-l atingi.
Când am auzit acestea, inima mi s-a umplut de bucurie și i-am spus bătrânului:
– În seara aceasta vei rămâne aici să dormi; te voi găzdui aici.
– La ora aceasta unde să merg? Desigur că aici voi rămâne.
Dar în timp ce discutam acestea, am auzit cum pietrele morii au început să se lovească între ele. Am înțeles că se terminase grâul, așa că am coborât să pun altul. I-am spus bătrânului să mă aștepte, căci mă voi întoarce ca să-i pun de mâncare. După ce am aranjat moara, m-am întors sus la chilie ca să continuăm discuția. Dar nu l-am mai aflat pe bătrân. S-a făcut nevăzut. Am început să strig, l-am intrebat pe Demostene, pe oamenii din Polighiros, dacă l-au văzut, dar nimeni nu-l văzuse.
A trecut acea noapte. A doua zi i-am spus totul lui Demostene, dar nici acela nu credea. Stăteam în cumpănă: să încep sau nu?
După ce a trecut aproape o săptămână, într-o noapte, în timp ce dormeam, am simțit cum mi s-a așezat pe piept o greutate cam de cinci sute de ocale. Ce să-ți spun, m-a cuprins o mare mâhnire și frică. Mă aflam în această stare și încercam să zic ceva, când, deodată, am auzit un glas spunându-mi: „De ce nu ai făcut ceea ce ți-a spus bătrânul?”. Când am mai auzit și acestea, ca să scap de acea mâhnire, am spus: „Mâine negreșit am să fac”. Apoi acel glas a spus: „A venit vremea rânduită, să nu mai amâni”, și astfel m-am slobozit de acea greutate.
A doua zi dimineață, înainte de a se lumina bine de ziuă, am luat târnăcopul și am început să sap în fata cuptorului, cuprins de frică din pricina acelei greutăți pe care am simțit-o noaptea. Loveam cu putere și adânc cu târnăcopul, așa că m-a auzit femeia argatului. Mirându-se, a venit lângă mine și m-a întrebat:
– Ce faci, părinte econom?
Eu însă nu i-am răspuns nimic, ci i-am făcut numai semn cu mâna să plece. După ce am săpat până la o adâncime de un metru, am aflat niște cărămizi. Și tot săpând așa, am dat de zidurile bisericii. A venit și Demostene și am început să săpăm amândoi, până când am găsit coloana, după cum îmi spusese bătrânul. Atunci i-am spus lui Demostene:
– Acum vei vedea o minune. Voi face trei metanii și semnul Crucii și vei vedea cum pământul din jurul coloanei se va retrage singur.
Demostene însă nu a crezut. Atunci eu am făcut trei metanii și semnul Crucii și – o, minune! – vrrrr, dintr-odată tot pământul s-a retras. După ce a văzut una ca aceasta, Demostene a început să sape cu râvnă dumnezeiască și cu credință. Iată, aceasta este povestirea despre biserică.
Toate acestea Bătrânul Visarion mi le-a povestit plin de lacrimi din pricina emoției.

cristiboss56 16.01.2016 21:20:12

O minune a Maicii Domnului (13 mai 1988). De o bu*cată de vreme, auzul mi-a scăzut mult, iar de la privegherea Înălțării Domnului (6 mai) și aparatul auditiv s-a defectat. Am încercat alt aparat nou, dar fără succes: cum mișc puțin rotița de intensitate, aparatul țiuie. Trebuie să țin degetul apăsat pe butonul din ureche, ca să nu facă gălăgie, dar auzul este foarte slab și confuz. Azi 13 mai, sculându-mă pentru Utrenie, mi-am făcut cuvenita rânduială și la urmă am adăugat o rugăciune stărui*toare către Maica Domnului, ca să-mi ușureze această neputință, să nu devin povară pentru obște. Apoi am uns urechea cu mir de la icoana Maicii Domnului de la Malevi și de la icoana noastră Prodromița.
Mergând la slujba Utreniei, am continuat în taină rugă*ciunea către Maica Preacurată și către Domnul Hristos, pentru ușurarea acestei neputințe.
Începuse deja Sfânta Liturghie și situația era neschimba*tă. Un gând îmi stăruia în minte: „Numai cere de la Dumnezeu daruri pe care nu le rneriți; rabdă puțin, că așa este voia lui Dumnezeu!” Slujba ajunsese la Sfânta Evanghelie, din care evident nu înțelegeam nimic, căci nu auzeam ce se citește. Deodată aud un pocnet în ureche, în aparat și aud foarte clar glasul preotului, care citea Sfânta Evanghelie. Primele cuvinte pe care le aud, de la Evanghelia Sfântului Ioan: „Până acum n*-ați cerut nimic în Numele Meu; cereți și veți primi!” (Ioan 16, 24). Am luat cuvintele Domnului „Cereți și veți primi", drept răspuns la îndoiala mea. De atunci și aparatul „s-a vindecat”, nu mai facea gălăgie și de unde credeam că nervul auditiv s-a uzat complet, acum aud mulțumitor cu aparatul, și convorbi*rea cu frații, și sfânta slujbă la Biserică.
„Îndurat și milostiv este Domnul! Bucură-te cea plină de dar, grabnică ajutătoare a tuturor ce nădăjduiesc spre tine!”
(Părintele Petroniu de la Prodromu, ediție îngrijită de Preot Constantin Coman și Costion Nicolescu, Editura Bizantină, pp. 342-343)

cristiboss56 18.01.2016 21:55:36

„Nu plânge, mamă. Sunt veșnic!”

„Nu plânge, mamă. Sunt veșnic!”

Această frază de mare importanță nu a spus-o un oarecare preot, teolog sau un creștin virtuos, ci a spus-o un copilaș! Un băiețel de aproape cinci ani! Era bolnav de cancer la cap. Suferea mult și, pentru că era un copilaș minunat, îl iubeau mult și doctorii, rămânând mult timp alături de el. Acela însă le spunea: „Mergeți și la alți bolnavi. Vă vor și ei alături!”.
Când situația sa se înrăutățise, suferea și mai mult. Mama lui nu se putea abține și plângea în fața lui. În timp ce-și petrecea ultimele ore pe acest pământ, dintr-odată și-a fixat serios privirea sa asupra mamei și i-a spus următoarea frază, uluitoare pentru un copil de cinci ani: „Nu plânge, mamă. Sunt veșnic!”.
Cine i-a pus în gura sa cuvintele acestea adevărate și de o mare importanță? Cu siguranță a fost luminat de Dumnezeu acest fericit copil martir.
Sunt veșnic!” - iată adevărul și îndemnul cel mai important pentru orice om!

(Fragment din cartea „Mângâiere a dragostei divine”, Editura Sfintei Mănăstiri a Maicii Domnului Varnakovas, Dorida, 2012, pp. 50-51)

cristiboss56 19.01.2016 22:34:06

Sursa: Δύο δάκρυα με παράπονο και η Παναγιά μάς απάντησε

Cursul de catehetică și oratorie continua, se apropia timpul să se termine când au început întrebările din partea studenților din primul an al Facultății de Teologie „Sfântul Atanasie Athonitul” a Universității Ortodoxe din Congo.
‒ Cum trebuie să ne apropiem de lume?
‒ Cum să ajutăm pe preot în parohia noastră?
‒ Preotul nostru este responsabil de o mare provincie, cu multe sate, multe biserici. Unele sunt construite, altele sunt în șantier.
‒ Noi nu avem preot. Avem însă o frumoasă biserică cu catehetul nostru. Ne strângem laolaltă și cântăm. Din când în când ne vine și un preot. Așteptăm, poate și acum de Paști va veni cineva.
Fiecare student spunea greutățile ce le avea în satul sau în orașul lui. Discuția s-a întețit.
Însă Haralambie din Bandundu (o provincie în Congo) stătea gânditor și supărat într-un loc și privea pe colegii lui. Nu a mai rezistat. Două lacrimi au curs pe obrajii lui și un plânset a izbucnit din lăuntrul lui:
‒ Noi nu avem nici biserică și nici în apropiere nu există vreuna.
Lacrimile au căzut pe pupitru. S-a făcut liniște pentru puțin timp. Am încercat să rup puțin tăcerea ca să ieșim din încurcătura în care căzuserăm toți.
‒ O să vedem cum facem, Haralambie! Vino mai târziu la birou!

Minunea
Nu am reușit să termin și a sunat telefonul. Am observat că era de undeva de departe. Poate este ceva urgent, m-am întrebat. Mi-am cerut scuze de la studenți și am răspuns:
‒ Bună ziua... Ce mai faceți? (în franceză, n. trad.)
‒ Cine sunteți? Cine? Atunci am recunoscut vocea fratelui nostru de la biroul Frăției Misiunilor Externe din Tesalonic.
‒ Înaltpreasfințite părinte, Maica Domnului vă trimite un dar, o biserică a Bunei Vestiri. Trebuie să începeți imediat construcția.
M-am pierdut. Priveam când la Haralambie, când la telefon. M-am pierdut cu cuvintele:
‒ Vom vedea! am răspuns. Sunt la curs și tocmai despre acest lucru discutasem cu studenții.
Maica Domnului a răspuns lacrimilor lui Haralambie. Am întrebat imediat de persoana responsabilă pentru misiune în ținutul Bandundu, pe domnul Theodor Fumuaza, decan al Universității de Pedagogie din Kinshasa și prorector al Universității noastre Ortodoxe din acea zonă de unde este originar Haralambie.
‒ Theodore, Maica Domnului ne va trimite o biserică a Bunei Vestiri. Aveți teren pentru ea?
‒ Da, două hectare ale noastre, destul loc pentru o biserică, școală, spital. Avem și trei studenți la Facultatea noastră de Teologie, pregătiți pentru activitate.
‒ Atunci înaintăm. Un nou centru misionar deschide Maica Domnului în Bandundu, Congo. Maica Domnului a auzit plânsetul lui Haralambie și a răspuns lacrimilor lui.

cristiboss56 20.01.2016 22:47:19

Cred că ați citit mulți dintre voi viața Sfântului Cuvios Paisie. Ce îl caracterizează pe acest mare om? Sacrificiul său pentru semenii săi. S-a sacrificat până la moarte pentru aproapele lui. Îmi aduc aminte că odată, când l-am întâlnit, mi-a zis: „Copilul meu, mi se întâmplă ceva ce, dacă o voi spune altora, vor crede că sunt nebun, dar ce să fac? Până în 1974 aveam o așa mare iubire pentru Dumnezeu, încât atunci când mă copleșea această iubire, fiind pe drum, cădeam și leșinam. Și trecea destul timp, rămânând acolo liniștit în rugăciune și îmi reveneam apoi. Din 1974 încoace, această dragoste pentru Dumnezeu s-a schimbat și s-a transformat în dragoste pentru oameni. Cu atâta dorință mă rog pentru ei atunci când vin la chilia mea și îmi spun că au probleme de divorț. Merg, în duh, în Sydney, în Melbourne, în Monaco, în Cipru, în Atena. Merg și îi însemnez cu semnul Sfintei Cruci, în mod nevăzut, iar aceștia se liniștesc. Mai apoi, mă rog pentru bolnavi, merg în spitale și îi vizitez pe cei de la terapie intensivă, la fel îi însemnez cu semnul Sfintei Cruci, iar aceștia se însănătoșesc, fără să știe nimeni acest lucru, că am fost acolo în duh. Acest lucru mi se întâmplă de multe ori”. Și desigur să vă spun și o altă întâmplare, care de asemenea nu este scrisă, la fel ca cea precedentă. Un oarecare teolog, care avea diverse îndoieli teologice, a mers în Sfântul Munte în perioada postului Adormirii Maicii Domnului. Și spunea prietenului lui despre Luminânda ce se cântă la praznicul de pe 15 august: „Apostoli de la margini, adunându-vă aicea, în satul Ghetsimani, îngropați trupul meu”: Cum este posibil ca apostolii să fi mers de la marginile lumii la înmormântarea Fecioarei Maria? Eu, spunea, nu pot să cred aceasta. Posibil să fi fost cu mintea lor sau cu inima lor, dar să meargă acolo?
Așadar, au mers la starețul Paisie și au vorbit cu el. Îi spune Cuviosul Paisie respectivului teolog: „Tu, teologule, ești puțin tulbure. Rămâi la urmă”. Peste puțin timp i-a spus aceluia: „Hai, vino aici! Voi, ceilalți, plecați!”. Și îi spune: „De ce nu crezi ceea ce zic cuvintele Luminândei ce le cânți? Mai mult, ești și psalt?”. Acesta a avut un șoc. Părintele îi spune în continuare să aștepte. L-a luat de mână și au mers împreună în Londra, în Frankfurt, au mers și în altă țară unde fusese acel teolog, în Elveția, mai apoi în altă țară, am uitat care, iar apoi s-au întors amândoi la chilia starețului. „Cum am mers noi în atâtea țări unde fuseseși deja și ne-am întors la chilia mea? Așa au mers și Sfinții Apostoli”.
Vreau să vă spun că există multe, foarte multe semne supranaturale. Acest om, cum să vă spun, le-a depășit pe fiecare cu succes, fiecare realizare duhovnicească și nu este deloc întâmplător faptul că l-au canonizat așa de repede. Este un lucru foarte mare.
Să vă spun și altă întâmplare. O verișoară a unei familii, care este apropiată Mănăstirii noastre, avea soțul ateu. Într-o după-amiază s-au gândit să meargă să se închine la mormântul Sfântului Paisie. Acela însă a zis:
‒ Mergeți voi, eu nu cred. De ce să merg împreună cu voi?
‒ Haide să mergem cu toții, să mergem în grup, insistă soția sa.
‒ Bine, voi merge. Dar nu mă voi închina.
Într-un final, l-a convins să se și închine la mormântul Sfântului. Acesta s-a dus aproape de acel loc, și-a făcut Sfânta Cruce și s-a închinat. S-a retras apoi tăcut și gânditor. I-au spus:
‒ Ce ai pățit?
‒ Nu ați văzut nimic acolo?, a răspuns acela.
‒ Nu am văzut nimic.
‒ Nu ați văzut, continuă, un călugăr ce era acolo, ce stătea deasupra mormântului și cum ne-am apropiat a intrat înăuntru în mormânt?
‒ Nu, au răspuns, nu am văzut.
‒ Eu l-am văzut. Era părintele Paisie!
Și a plecat, iar acum este membru credincios în trupul tainic al Bisericii.
(Omilia Starețului Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, Αrhimandritul Efrem, în biserica Sfântului Dimitrie din Brahamios, rostită în octombrie 2015)

cristiboss56 25.01.2016 09:17:18

Natalia E.
Sankt-Petersburg
5 decembrie 1998
Vă scriu pentru a vă relata despre ajutorul miraculos dat mie de către Sfânta Fericită Xenia. Sper că Fericita Xenia mă va ierta, că fac aceasta cu oarecare întârziere.
Am 31 de ani, dintre care 8 i-am petrecut fiind mai mult bolnavă. M-am îmbolnăvit imediat după căsătorie. Diagnosticul - scleroză în plăci. Nu-mi puteam mișca picioarele și nu puteam merge nicăieri fără un ajutor susținut. Sunt inclusă în a II-a categorie de invaliditate. Acum doi ani și jumătate, m-am cununat cu soțul meu (am început să merg la biserică, abia după ce m-am îmbolnăvit). După două săptămâni de la cununie, mi-a apărut în somn Fericita Xenia, sub înfățișarea unei femei simple. Fericita Xenia m-a uns cu ulei. Abia atunci mi-am amintit că aveam în casă ulei din candela de la mormântul Fericitei Xenia. Am început să mă ung în mod regulat cu acest ulei. Pe atunci, așteptam un copil, dar medicii mi-au interzis categoric nașterea, pentru că ar fi fost periculos, căci nu mi-aș mai fi putut mișca deloc picioarele. Dar am hotărât cu fermitate să nasc și am promis că, dacă voi naște o fetiță, o voi boteza cu numele de Xenia.
În institutul în care am fost consultată, medicii nu și-au asumat nici o responsabilitate, pentru că niciodată nu se confruntaseră cu o asemenea situație, niciodată vreo femeie, care a suferit de boala mea, nu a născut.
Cu aproximativ o lună înaintea nașterii, am simțit că micuțul era așezat de-a curmezișul (în această situație ar fi fost necesară, în mod obligatoriu, cezariana). Dar după ce am citit acatistul Fericitei Xenia, copilul s-a întors în poziția normală. Aceasta s-a întâmplat de mai multe ori până la naștere.
În ianuarie 1997 mi s-a născut o fetită, Xenicika. Nașterea a decurs în condiții bune. În curând va împlini un an și zece luni. Când avea două luni, am botezat-o și o împărtășim în mod regulat. Situația sănătății mele, practic, nu s-a schimbat.
Minunat este Dumnezeu prin Sfinții Săi, a Lui este slava, în veci, Amin!
(Sfânta Xenia cea smerită și nebună pentru Hristos , Editura Egumenița, pp. 231-232)

cristiboss56 25.01.2016 19:42:08

Cuviosul Macarie Egipteanul si femeile plăcute lui Dumnezeu :

Cuviosul Macarie Egipteanul s-a distins prin deosebite daruri duhovnicești. De aceea el nici nu este numit simplu sfânt, ci cel Mare. Însă iată că odată i-a apărut un gând, acela că pentru tărâmul unde viețuia, el era un fel de centru duhovnicesc, un soare, către care toți veneau. În realitate așa și era. Însă atunci când cuviosul a gândit asemenea lucru despre sine, i-a vorbit un glas, care i-a spus că în cea mai apropiată localitate viețuiesc două femei, care Îi sunt Domnului mai plăcute decât el. Starețul și-a luat toiagul și a pornit să le caute pe acele femei. Din voia lui Dumnezeu el le-a găsit imediat și a intrat în locuința lor.
Femeile, văzându-l pe cuviosul Macarie, au căzut la picioarele lui și nu găseau cuvinte pentru a-și exprima uimirea și mulțumirea. Cuviosul le-a ridicat și a început să le roage să îi dezvăluie cum Îi fac ele pe plac lui Dumnezeu.
- Sfinte părinte, - au spus femeile - noi nu facem nimic plăcut lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi, la Dumnezeu.
Însă cuviosul a stăruit ca ele să nu ascundă de el faptele lor virtuoase. Femeile, temându-se să nu facă neascultare de stareț, au început să-i vorbească despre viața lor:
- Noi am fost străine una de alta, însă căsătorindu-ne cu doi frați, am început să locuim împreună și iată că nu ne-am mai despărțit timp de cincisprezece ani. În această vreme noi nu ne-am certat niciodată și nu ne-am spus una alteia nici un cuvânt de ocară. Ne străduim, după putere, să mergem cât mai des la biserica lui Dumnezeu, ținem posturile rânduite. Atât cât putem, îi ajutăm pe săraci... Cu bărbații trăim ca frații, iar mai mult decât atât nu avem nimic bun.
- Dar - a întrebat starețul - vă socotiți, oare, pe voi sfinte sau drepte pentru binele pe care îl faceți?
- Sfinte? - s-au mirat femeile. Ce fel de sfinte sau drepte suntem noi?! Noi suntem cele mai mari păcătoase. Rugați-vă pentru noi, sfinte părinte, să ne miluiască Domnul!
Cuviosul le-a dat binecuvântarea lui și s-a îndepărtat în pustie, mulțumind lui Dumnezeu pentru mustrarea primită.
(Starețul Varsanufie de la Optina,
Moștenire duhovnicească )

cristiboss56 26.01.2016 21:34:10

Era în după amiaza zilei de 2 iunie 1979. Starețul abia își adusese lucrurile la Coliba „Panaguda”, dar nu apucase să le pună în ordine. Se pregătea pentru Vecernie și a întrebat pe monahul care îl ajuta care Sfânt se prăznuiește a doua zi, dar acela nu-și amintea. I-a răspuns că a doua zi, când va veni, îi va spune și a plecat grăbit pentru că se înnopta. După aceea, Starețul a povestit următoarele: „Aveam Mineiele puse în cutii. Am căutat ochelarii ca să văd ce sfânt se prăznuiește, dar nu i-am găsit. Dar ca să nu pierd timpul, am făcut Vecernia cu metania, spunând: «Sfinților ai zilei, rugați-vă pentru noi.» Atunci când m-am sculat, după miezul nopții, am căutat cu lanterna cam o jumătate de oră, ca să aflu ce sfânt este, dar fără niciun rezultat. Văzând cât timp am pierdut, mi-am spus: «S-a dus Miezonoptica». Dar ca să nu petrec noaptea în zadar căutând prin mineie, am început să mă rog din nou: «Sfinților ai zilei...»
Atunci am văzut intrând în chilia mea pe Sfântul Pantelimon, care însoțea un alt sfânt.
– Cine ești?, l-am întrebat.
– Sfântul Luchilian, a răspuns acela.
Și fiindcă nu-mi aminteam să existe un sfânt cu un astfel de nume, l-am întrebat din nou:
– Luchian?
– Nu, Luchilian.
– Cum? Longhin?, am întrebat pentru a doua oară.
– Lu-chi-li-an, a repetat a treia oară Sfântul, pronunțând rar numele său.
După aceea, adresându-se Sfântului Pantelimon, i-a spus să-mi cerceteze rănile de la operație, să vadă dacă s-au vindecat. Atunci Sfântul Pantelimon, care purta un halat alb ca medicii, s-a apropiat de mine și, după ce le-a examinat punându-și mâna pe pieptul meu, în locul unde fusese făcută operația de plămâni, i-a spus Sfântului Luchilian: „Sunt bine. Să le ai în vedere (la examinare)”.
Apoi Sfinții s-au făcut nevăzuți, iar Starețul, slăvind pe Dumnezeu și mulțumind Sfinților, a aprins o lumânare și a găsit că în acea zi de 3 iunie se făcea pomenirea Sfântului Luchilian.
În dimineața zilei următoare, când a venit monahul care îl ajuta, Starețul l-a întrebat zâmbind: „Sfântul Luchilian, nu-i așa?” și i-a povestit arătarea Sfinților.
Starețul, citind viața Sfântului, a rămas uimit atunci când a observat următoarea „coincidență”: viața pe larg a Sfântului, care se află la Mănăstirea Iviron, este inclusă în Sinaxar la 27 februarie, adică la data în care i s-a arătat Sfânta Eufimia. Această legătură a Mucenicului cu Sfânta la care avea atâta evlavie, precum și apropierea datelor și locurilor de mucenicie ale celor doi Sfinți l-au bucurat în mod deosebit.
Îndată după aceasta a mers la Schitul Mănăstirii Kutlumuș și s-a închinat icoanei Sfântului Pantelimon de pe iconostas, despre care spunea că seamănă mult cu sfântul lui chip.
De atunci, în fiecare an îi cinstea pomenirea și din deosebita evlavie ce o avea către el, a pus icoana lui în bisericuță și în chilie.
Această minunată întâmplare l-a mângâiat pe Stareț și a alungat de la el oboseala și mâhnirea prin care trecea în acea perioadă a mutării de la coliba Sfintei Cruci la Panaguda.
(Ieromonahul Isaac, Viața Cuviosului Paisie Aghioritul )

Grabriella 01.02.2016 11:55:19

Inger rus

'Astăzi tot mai mulți credincioși află despre viața și proorociile Sfântului
otroc Veaceslav Krașeninnicov, care s-a născut pe 22 martie 1982, în
orășelul Iurga, regiunea Kemerovo(Ural) Rusia și a murit pe 17 martie
1993. Mama lui, Valentina Krașeninnicova, provine dintr-o familie unde a
primit o educație creștină deosebită. În familia ei au fost preoți, bunelul
ei, diacon, a murit în gulagul sovietic. Veaceslav a început să slujească
oamenilor de la 5 ani jumătate. Foarte mulți oameni au primit vindecare
de la el, și continuă să primească și astăzi cei care îi cer ajutorul. El a
proorocit evenimente zguduitoare, dar sufletele oamenilor dorm în somn
letargic. În mediul bisericesc nu se sfârșesc contrazicerile despre faptul
daca era de la Dumnezeu acest otroc. Mama lui ne povestește că
deoarece toată mass-media, televiziunea lucrează împotriva lui, au venit
ca să-i răstoarne mormântul, ea singură se întreba cine este el. Când
Veaceslav s-a îmbolnăvit, mama l-a întrebat cine-l poate ajuta, daca mai
există un asemenea om care să-l poată ajuta, și el a spus că el este
singurul, că Dumnezeu nu va mai trimite un altul ca el, că atunci când în
Lavra Troite-Serghieva din Zagorsc se va găsi o carte unde va fi scris
despre cine este el, atunci mulți se vor speria pentru că nu s-au
comportat așa cum trebuie cu dânsul, dar apoi se vor bucura. Slavic
(prescurtarea numelui Veaceslav) a zis mamei lui că el a spus totul
oamenilor și că nimeni nu le va mai vorbi așa pentru că Dumnezeu nu va
mai trimite un altul ca el. La sfârșitul vremurilor se vor petrece așa niște
schimbări mari care nu au mai fost proorocite. Nu i-a spus mamei când
va veni antihrist, doar că ea va trăi în timpurile lui. Multe din proorociile
lui s-au împlinit deja. Noi să ne pregătim pentru grele încercări, să ne
cultivăm curaj și să ne rugăm.
Iată ce spunea Veaceslav:
Masonii mă vor numi vrăjitor. Vor fi peste tot instalate sisteme de
ascultare (oamenii și pe străzi vor vorbi în șoaptă, dar oricum vor fi
auziți), control total pe pământ și sub ape.
Va fi mai rău ca pe timpul lui Stalin. Bisericile se vor pustii. Trebuie de
mers până la urmă la biserică. Vor avea loc evenimente care nu au fost
proorocite. Foame va fi peste tot, dar cine nu va trăda pe Dumnezeu,
cine nu va primi pecetea, nu va muri de foame, Domnul le va ajuta
creștinilor să se ascundă și niciunul nu va muri de foame ...'

Film recomandat de cititoarea Anca Maria, prilej cu care ii multumesc pentru sugestie.

Mai jos aveti si comentariul Ancai referitor la seria de filme Inger Rus-Otroc Veaceslav:

„A apărut pe youtube, subtitrat, filmul documentar rusesc Inger Rus – Otroc Veaceslav (în total, peste 10 ore). Otroc se traduce prin copil, mucenic, baiat. Are Film 1 seria 1, 2, 3, 4 si Film 2 seria 1, 2, 3, 4.

A fost coplesitor pentru mine sa vad inca o data lucrarea Iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Ce mari Sfinti daruieste Dumnezeu lumii ! Slavocica parca este un Arhanghel întrupat ! Așteptăm să ne descopere Dumnezeu duhul cărui Sfânt a grăit prin Sfântul Otroc Veaceslav !”

Eu le-am grupat pe toate intr-un singur post. Vizionare placuta!

http://vremuritulburi.com/2015/11/19...ilme-ortodoxe/

cristiboss56 07.02.2016 00:04:56

D oamna Katerina Țekoma, de 35 de ani, care locuiește în Kipseli, ne-a povestit despre modul în care a intrat în viața ei Sfântul Partenie și i-a făcut bine.
Doamna Katerina cu soțul ei, funcționar la Ministerul Apărării Naționale, trăiau, timp de patru ani după căsătoria lor, o mare dramă: nu puteau să aibă copii. Alergau întruna pe la medici, care nu găseau nici o cauză patologică. „Sterilitate inexplicabilă” era concluzia lor, de aceea cauza problemei lor o puneau pe seama stresului, pe care sarcina îndelung așteptată a creat-o cuplului.
Pe măsură ce trecea timpul, ei erau tot mai disperați și începură să recurgă la toate mijloacele de care dispune știința secolului nostru în acest domeniu. Doamnei Katerina i se administra hormoni, dar nu se întâmpla nimic. În cele din urmă recurseră la fertilizare artificială, dar nici în acest fel nu reușiră ceea ce își doreau atât de mult.
Însă, pentru că amândoi sunt oameni credincioși, în toți acești ani nu cerură ajutor numai de la medici, ci și de la Dumnezeu și sfinții Lui. Alergau mereu la mănăstiri și biserici și îi rugau pe sfinți și mai presus de orice pe Maica Domnului, ca mamă ce este, să i se facă milă de ei.
Timp de patru ani nu obținură nimic, cu toate eforturile lor pline de nerăbdare și cu toate rugăciunile lor. Katerina a obosit să mai alerge pe la medici și să încerce fiecare metodă nouă care i se propunea ca să facă copil; așa că s-a hotărât să oprească toate acestea și să lase totul în mâinile lui Dumnezeu, pe Care Îl rugau tot mai mult.
Trecură cinci luni, până când prietena ei, Dimitra, o fată care a crescut la Fundația Lyrios, iar acum este căsătorită cu copii, îi vorbi de Sfântul Partenie, un sfânt cu totul necunoscut pentru ea.
Într-o zi, pe 14 februarie 1999, în zi de duminică și la o săptămână după prăznuirea zilei de pomenire a sfântului, o conduse la Fundația Lyrios. Acolo ajunse disperată și dezamăgită. Împreună cu soțul ei și cu Dimitra, spuseră problema lor părintelui Emmanuil Makri, care, după ce-i ascultă, le propuse să facă o rugăciune și să-l roage cu toții pe Sfântul Partenie.
Au urcat la bisericuta lui și au făcut rugăciune, rugându-l fierbinte să-i miluiască, pentru că speranțele lor ca să seîmplinească marea lor dorință se micșorau întruna.
Luând sfârșit rugăciunea, părintele Emmanuil le-a dat câteva sfaturi: le-a spus să se spovedească, să aibă credință, iar Dumnezeu o să-i ajute. Când coborâră la Fundație, i-a mângâiat cu știrea că sfântul trebuie să fi auzit rugăciunea lor, întrucât a dat semn în timpul rugăciunii lor: candela care se află în fața marii sale icoane, s-a mișcat într-un fel deosebit, pe toată durata Paraclisului. Acest amănunt nimeni altul nu l-a băgat în seamă.
Cu adevărat, în ajun de 25 martie, primind rezultatul testului de sarcină pe care l-a făcut la îndemnul medicului (ea însăși nici nu a vrut să-l mai facă, pentru că era disperată să facă teste care ieșeau toate negative), constată că rămăsese însărcinată în intervalul de la 14 februarie, cănd făcuse Paraclisul Sfântului, până la 4 martie.
Bucuria lor a fost de nedescris. Sfântul, pe care nu-l cunoscuseră până atunci, le-a dăruit copilul pe care l-au așteptat timp de cinci ani. Astfel, în noiembrie 1999 Katerina a adus pe lume un băiețel sănătos, iar acum ține fericită în brațe marele dar al sfântului, marele dar al lui Dumnezeu și Îl preamărește pe Dum*nezeu și pe Sfântul Partenie, care i-a binecuvântat familia, rugându-l, dacă este voia lui Dumnezeu, să-i trimită și alți copii.
(Maria Meletiou-Makri )

ahilpterodactil 07.02.2016 08:48:57

Citat:

În prealabil postat de Grabriella (Post 612468)
...
cine nu va primi pecetea, nu va muri de foame, Domnul le va ajuta
creștinilor să se ascundă și niciunul nu va muri de foame ...'

Iar pecetea?
Tot aia cu 666 scris pe mana si pe frunte?
Si iarasi ascunderea si iarasi obsesia mortii prin infometare...
Cliseul se repeta mecanic, obsesiv, la nesfarsit...

Mare-i gradina Ta, Doamne!
Fereste-ne, Stapane, de "credinciosi", de cipofobi si "evlaviosi", ca de noi am invatat sa ne mai ferim si singuri, cu mare Mila Ta!

cristiboss56 07.02.2016 23:52:48

Bună mireasmă - smirnă: a trecut și anul acesta slujba Prodromiței cu bună rânduială, slujbă frumoasă, masă aleasă. După plecarea oaspeților, merg în Biserica Mare și rostesc o scurtă rugăciune înaintea Sfintei Icoane a Prodromiței, de smerită mulțumire pentru ajutor. Deodată simt un puternic miros de smirnă. M-am ridicat de la sfânta icoană, am mers în Sfântul Altar să văd dacă nu cumva vine mireasma de la cădelniță. Nu era nimic, iar smirnă nu aveam deloc pentru tămâiere.
„Bucură-te trandafir cu bună mireasmă, bucură-te crin cu dulce miros!” (12 iulie 1990)
(Părintele Petroniu de la Prodromu )

cristiboss56 07.02.2016 23:56:26

Odată Starețul a povestit: „Era în ziua Sfântului Isidor Pelusiotul. Treceam printr-o perioadă cu multe supărări și de aceea aveam dureri mari de cap. Din cauza tensiunii ridicate mi se zbătea un ochi și mă primejduiam să fac comoție cerebrală. Simțeam ca și cum cineva mi-ar fi lovit ochiul pe dinauntru cu un ciocan, iar acesta voia sa iasă afară. Pe Ia ora 9 seara, pe când stăteam întins pe pat, am văzut un înger foarte frumos, cu chipul ca al unui copil de doisprezece ani și care mi s-a părut că a ieșit din mine. Părul lui era foarte blond și ajungea până Ia umeri. Mi-a zâmbit și mi-a atins ușor ochii cu mâna. Îndată mi-a dispărut toată rnâhnirea și mi-au încetat durerile. Am simțit atâta dulceață, încât preferam să sufăr din nou, numai să mai văd o dată pe îngerul meu păzitor...”.
(Ieromonahul Isaac , Viața Cuviosului Paisie Aghioritu l )

cristiboss56 13.02.2016 20:56:50

Doctorița P. îl cinstea foarte mult pe Arhiepiscopul Serafim și, trecând pe lângă Biserica Rusă, întotdeauna intra să se roage la mormântul lui. Iar când ieșea în oraș cu soțul ei, care era necredincios, îl lăsa în bulevard, iar ea cobora la criptă să se roage. Odată, fiul lor s-a îmbolnăvit foarte greu, până la pierderea cunoștinței. Medicii erau nedumeriți ce diagnostic să-i pună: meningită sau altă boală. Mama și-a chemat colegii de serviciu acasă să-i consulte fiul bolnav, iar ea, singură, a alergat la Vlădica Serafim ca să-l roage să-i lumineze pe medici și să-i salveze fiul.
Și s-a întâmplat o minune! Când s-a întors acasă, și-a găsit băiatul ridicat din pat, în deplină cunoștință. El i-a spus: „Mamă, unde ai fost? Dă-mi să mănânc, mi-e tare foame!”.

(Viața, minunile și învățăturile Sfântului Ierarh Serafim (Sobolev), făcătorul de minuni din Sofia )

gpalama 13.02.2016 21:40:41

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 608625)
Sfântul Nifon, Episcopul Constanțianei celei din Alexandria :

Într-o noapte, vede fericitul în vis că se afla într-o casă mare și lungă. Deodată, acolo unde stătea într-un capăt, vede doi bărbați negri și amenințători că se repezeau asupra lui, vrând să-l omoare. Ca să scape de ei, a început să alerge cu sufletul la gură spre celălalt capăt al casei, în timp ce negrii îl vânau din spate. În clipa în care și-au întins mâinile să-l apuce, a ajuns dincolo. A găsit o ușă pe care a deschis-o ca un nebun, a dat buzna înăuntru și a închis-o apoi în urma lui cu putere.

Atunci a văzut că intrase într-o biserică a lui Dumnezeu. S-a simțit în siguranță. Într-adevăr, urmăritorii lui nu îndrăzneau să intre acolo. A răsuflat ușurat și s-a liniștit. După puțin timp a deschis cu prudență ușa și a ieșit afară. A înaintat destul de mult, când cei doi negri care pândeau la fiecare colț al casei s-au arătat dintr-odată și au început din nou să-l vâneze. De cum i-a văzut, Nifon, a luat-o iar la fugă acum spre un alt capăt al casei. Și acolo a găsit o ușă care l-a dus și l-a adăpostit într-o altă biserică sfântă. Negrii, descumpăniți, se ațineau iarăși pe la colțuri. Când mai târziu a ieșit și de acolo cu frica în sân, s-a repetat scena dinainte.

Acest vis l-a văzut noapte de noapte timp de o săptămână. Și în timp ce încerca să înțeleagă semnificația lui, Duhul Sfânt i-a vorbit tainic în minte și i-a zis: „Este cu neputință să scapi din cursele demonilor dacă nu te refugiezi în Bisericile lui Dumnezeu și dacă nu te lupți prin rugăciuni și postiri”.

De atunci Nifon se ducea adeseori în biserici – și erau multe și preadesfătate în „împărăteasa cetăților” – și totodată se preda pe sine postului și rugăciunii. Uneori, însă, îl rodea acest gând: „Nu cumva e mai bine ca în loc să alerg prin biserici, să mă așez într-un loc și să cer mila Domnului?”.

Nu a întârziat Milostivul Dumnezeu să-i descopere lui iarăși că de fiecare dată când un om se duce la Biserică să se roage, fie ziua sau noaptea, pașii lui sunt numărați de sfinții îngeri, pentru a fi răsplătiți cu plată cerească în ziua Judecății. Ba încă și cum îngerii păzitori ai bisericilor îi însemnează pe cei care intră înlăuntru, și în fiecare seară transmit puterilor cerești care înconjoară Cerescul Jertfelnic. Atunci îngerii din Cer cu și mai mare râvnă și bucurie își cântă slavosloviile lo, zicând: „Cât de mare cinste este pentru acești oameni faptul că nu încetează ziua și noaptea să-L slăvească pe Preabunul Dumnezeu, măcar că trăiesc în deșertăciunea lumii! Să ne sârguim, deci, și noi mai cu râvnă să slăvim Preasfânta Treime, cântând întreit sfânta cântare”. Aflând Nifon toate acestea de la Duhul Sfânt, se nevoia să se roage neîncetat, refugiindu-se pe cât putea în biserici.

Cat de folositoare imi este invatatura asta...

cristiboss56 17.02.2016 21:22:39

Arhimandritul Hrisostom Ghelbesi :

În cei 50 de ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Dionisie am văzut multe minuni pe care le-a făcut sfântul însuși. Una dintre acestea s-a întâmplat unui copil de 7-8 ani, din satul Vanato, Zakinthos. În timp ce se juca în via familiei, un vânător își desfășura activitatea în acea zonă. Doar ce văzuse că se ridică o prepeliță și a și tras cu pușca fără să-l vadă pe copil, ce era acoperit de frunzele viței de vie. Din greșeală l-a lovit pe acela în față, mai exact în ochi. Părinții lui l-au dus la doctor, care a spus că trebuie să-i scoată globii oculari, în caz contrar poate să moară din cauza infecției ce va interveni. Într-un final s-au hotărât părinții și doctorul să-i scoată ochii. Copilașul a fost astfel scufundat în întuneric pentru 20 de ani. Orb cum era, cerșea pentru a-și agonisi cele necesare trăirii pe acest pământ.
În fiecare an, la hramul său, obișnuim să-l ridicăm pe Sfântul Dionisie în poziție verticală și să facem o procesiune prin oraș. Atunci mulți bolnavi se așază la pământ pentru a se trece pe deasupra lor cu sfânta raclă. La o astfel de ceremonie, respectivul orb a spus cuiva:
‒ Frate, sunt orb! Nu mă așezi și pe mine pe drum când va trece Sfântul Dionisie? Poate îmi va reda lumina ochilor.
Omul acela bun l-a așezat, iar orbul, când a simțit că sfântul este deasupra lui, și-a ridicat mâinile și a apucat picioarele sfântului și din toată inima i-a spus:
‒ Sfinte al lui Dumnezeu, dă-mi lumina ochilor, ca să te las să pleci!
Responsabilii procesiunii s-au grăbit să-i ia mâinile de pe sfânt, însă acela avea brațele puternice și continua să strige:
Nu, nu-l las să plece! Sfinte Dionisie, dă-mi lumina ochilor!
Dintr-odată a căpătat noi ochi. Sfântul Dionisie pur și simplu i-a dăruit o nouă pereche de ochi!
Această minune mărturisesc că am văzut-o cu ochii mei.

O altă impresionantă minune este următoarea:
O fetiță din California, Statele Unite ale Americii, era paralizată. Avea o problemă gravă la coloana vertebrală. Deseori, atât ea, cât și mama ei, vedeau în vis un călugăr care le invita să vină în Zakinthos, promițându-le că fetița se va face bine.
În cele din urmă, s-au hotărât să vină pe insula noastră, chiar dacă nu vorbeau grecește. Un doctor bun, pe nume Koumanis, vorbind bine limba engleză, i-a spus mamei cuprinsă de nedumerire:
‒ Ați venit din California în Zakinthos? Cine este capabil dintre noi, doctorii de aici, să o vindecăm pe fetița dumneavoastră?
Mama i-a răspuns că au văzut un călugăr ce le-a îndemnat să vină până acolo. Imediat medicul a înțeles despre cine era vorba și le-a arătat să meargă la biserica Sfântului Dionisie. Nu în mod întâmplător a fost faptul că în acea zi era și ziua de prăznuire a sfântului. Au venit așadar la Vecernie, iar în momentul în care am scos racla Sfântului Dionisie în fața ușilor împărătești, deși fetița era paralizată, a făcut un salt și a venit de a îmbrățișat picioarele sfântului, spunând în grecește (pe care nu o vorbea, așa cum am amintit):
Acesta venea în California și îmi spunea că mă voi face bine.
Ce s-a întâmplat atunci nu poate nimeni să descrie. Ce bucurie! Iar mama ei, mulțumind Sfântului Dionisie, a plecat spre casă cu fetița foarte sănătoasă.

cristiboss56 19.02.2016 23:01:49

In vremea în care a împărățit, Leon cel prea Înțelept avea o soție îmbunătățită foarte și sfântă, numele ei fiind Teofana, care s-a sfințit mai de pe urmă pentru faptele ei cele bune, după cum se vede în Sinaxar, în 16 zile ale lui decembrie. Deci mai înainte de a se săvârși Sfânta Teofana, a venit mare boală împăratului, și durere nevindecată, care se zice piatră, că se nasc oarecare pietre înăuntru în mădularul cel ascuns, și astupă drumul udului, și nu poate să iasă udul, pentru care pricină mulți au murit. Așadar, chinuindu-se Leon, s-au adunat toți doctorii și nu puteau să-l vindece. În săptămâna zisă a brânzei l-au strâns durerile atât, încât au hotărât doctorii cum că moare, și au pregătit cheltuielile morții.
Atunci, fericita împărăteasă văzând că nici un doctor pământesc nu putea să-l vindece, a alergat la Cel Ceresc. A intrat în cămara cea împărătească, și căzând înaintea Sfintei Icoane a Maicii lui Dumnezeu, cu credință și cu lacrimi fierbinți se ruga ca să-i dăruiască puțină viață bărbatului ei, până ce ar veni în vârstă Constantin, fiul lor, ca să nu se primejduiască împărăția. Făcând rugăciune, dar, împărăteasa cetății și rugând pe Stăpâna cerului și a tot pământul, a auzit un glas nevăzut zicând: „Nu te întrista, Teofano, că astăzi vine buruiana cea vindecătoare, ca să vindece pe bărbatul tău”.
Aceasta auzind Sfânta, s-a bucurat foarte și, alergând către cel bolnav, îl văzu cum că era în ceasul cel mai de pe urmă, ca să-și dea sufletul, și doctorii au făcut sfat ca să-l spintece. Iar ea le-a zis lor că degrabă vine alt doctor ca să-l vindece, și după multe ceasuri, când socotea cum că de tot a murit, văd că vine degrabă o călugăriță, Agati cu numele, care era în Biserică, și ținând Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu cea din Hrisopighi un vas cu apă din acea vindecătoare, a zis acestea către împărăteasă: „Astăzi când m-am sculat de dimineață și împodobeam biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, am auzit un glas, zicându-mi: «Agati, ia degrabă puțină apă din izvorul meu, ca să duci împăratului să o bea, ca să se vindece și el și să înceteze și durerea Teofanei iubitei mele, care cu lacrimi strigă către mine»”. Deci i-a dat împărăteasa apa celui bolnav și îndată, o! grabnică izbăvire!, cum a băut-o, s-a vindecat desăvârșit, și atâta putere a luat, încât s-a sculat din pat sănătos, ca și cum n-ar fi avut nici o boală.
Minunea aceasta a înspăimântat pe toți, iar împăratul a poruncit de au făcut un praznic de veselie întru aducerea aminte a acestei faceri de bine și mulțumire a Preaslăvitei Stăpânei noastre și a Celui ce S-a născut din ea negrăit, Căruia I se cuvine slava în veci. Amin.
(Din minunile Maicii Domnului )

cristiboss56 20.02.2016 22:58:43

În India, unii din misionarii noștri creștini predică Evanghelia cu râvnă, mai ales cei catolici. Un biet misionar a reușit într-o comună să convertească la credința creștinească vreo câteva familii din hindușii aceia, credincioși ai lui Brahma Krisna. Și aceia, convertindu-se la creștinism, misionarul a ridicat în satul lor o troiță, o cruce a lui Hristos sculptată în lemn, cu Mântuitorul, în mărime naturală, și a împodobit-o frumos.
Cei ce crezuseră în Hristos se închinau la crucea Mântuitorului răstignit și la acea sfântă troiță. Iar ceilalți păgâni, care erau mulți, după cum sunt și astăzi, au pornit cu ură mare asupra acelor puțini creștini și-i băteau și-i ucideau, martirizându-i pentru că au crezut în Hristos. Ba, s-au dus la acea troiță unde era Hristos răstignit și au început a-L batjocori și a-L scuipa pe Mântuitorul de pe cruce, bătându-L cu ciomegele și ungându-I Crucea cu murdării. Iar când erau în toiul acestor batjocuri, Mântuitorul de pe cruce a întors Fața la dreapta, spre ei, și a zis: De ce Mă batjocoriți?
Când au văzut ei că Cel pe care Îl scuipau S-a întors cu fața ca un om viu și i-a întrebat de ce Îl batjocoresc, câțiva au murit de frică, iar ceilalți au dat fuga la învățătorii lor, din legea sanscrită, păgână, și au spus:
‒ Veniți să vedeți o minune! Noi L-am batjocorit pe Hristos și am văzut cu ochii noștri cum a întors Fața și a zis către noi: De ce Mă batjocoriți?
Și au mers cu toții și, când au văzut și învățătorii lor că Mântuitorul stă cu Fața întoarsă, s-au speriat și toți s-au botezat, și mare cutremur i-a cuprins pe locuitorii din ținutul acela. Și acolo unde a fost sfânta troiță, se află azi o catedrală mare. Iar acea cruce dumnezeiască cu Mântuitorul care și-a întors fața, a fost și este până astăzi în altarul acelei catedrale.
Și așa Mântuitorul a băgat groaza în cei ce-L batjocoreau, numai ca să-i întoarcă pe dânșii la calea pocăinței.
Deci, frații mei, dacă numai atât semn de la crucea lui Hristos a fost în stare să facă pe oameni să moară de vii, să-i întoarcă la pocăință și să trezească atâtea suflete, ce va fi oare când va veni Mântuitorul pe norii cerului și când crucea lui Hristos, adusă cu slavă multă de milioane și milioane de arhangheli și îngeri, va străluci de milioane de ori mai tare decât soarele?
Părintele Cleopa

cristiboss56 21.02.2016 22:17:11

Cu aproximativ 25 de ani în urmă, o femeie pe nume Carmen, din Iași, a fost chemată la credință de Sfânta Parascheva. Femeia nu prea credea în Dumnezeu, sfinți și minuni. S-a întâmplat că pe data de 6 ianuarie a acelui an trecea pe lângă catedrala mitropolitană chiar în momentul în care se săvârșea acatistul Sfintei Parascheva. Deși de obicei trecea mai departe, în acea zi, curiozitatea a făcut-o să intre în biserică. S-a închinat la icoane și s-a așezat în genunchi alături de ceilalți oameni. Era pentru prima dată când se afla în fața raclei Sfintei Parascheva. Femeia avea un ulcer mai vechi, pe care a tot încercat să-l trateze cu medicamente. Durerile îi luau toate puterile, iar uneori aveau crize groaznice. În timp ce părintele rostea acatistul, Carmen s-a adresat în gând Cuvioasei Parascheva: „Dacă ești atât de sfântă cum spun părintele și oamenii care vin la tine să îi ajuți, atunci ajută-mă și pe mine și ia-mi durerile astea, că nu mai rezist...”. Durerea de stomac a dispărut pe loc, fără să fie nevoie să se atingă de moaștele Sfintei Parascheva. Cu o singură minune, sfânta a întors-o pe femeie cu fața spre Dumnezeu. Nu doar bucuria vindecării, ci dragostea pentru Cuvioasa Parascheva au început să o aducă din ce în ce mai des pe Carmen la catedrală. Altădată, Sfânta Parascheva i s-a arătat de câteva ori în vis și a rugat-o să intre și pe la ea atunci când trece pe lângă catedrala mitropolitană. De atunci au trecut 25 de ani, iar Carmen vine zilnic la Sfânta Parascheva și se închină.
Cuvioasa salvează viața unui copil
Cu peste 41 de ani în urmă, Sfânta Parascheva a oprit o femeie de la avort. Femeia avea mare evlavie la sfânta. În ziua în care trebuia să meargă la persoana care ar fi ajutat-o să scape de copilul nedorit, femeia a intrat în catedrală pentru a se ruga. Teama a fost cea care a dus-o în acele momente la Sfânta Parascheva. S-a închinat la icoane, iar când a dorit să se așeze la rândul ce ducea spre racla sfintei, a leșinat. Au udat-o oamenii cu apă și au scos-o afară, la aer. Ieșeanca nu înțelegea care ar fi putut fi motivul pentru care Cuvioasa Parascheva a oprit-o de la a i se închina. Femeia a înțeles că sfânta i-a aflat gândul ucigaș și nu a mai făcut avortul. Ea a născut un copil sănătos, care a devenit la rândul lui un iubitor de Dumnezeu.

cristiboss56 23.02.2016 19:45:28

Anul trecut (1939), povestește bătrânul Hrisant, am fost pentru o perioadă trapezar. Se apropia prăznuirea Sfintei Drepte a Sfântului Ioan Botezătorul, în Duminica a IV-a din Postul Mare, când de obicei săvârșeam un mic hram. Cu două zile mai înainte, am numărat pâinea și am văzut că erau 250 de pâinișoare (pe vremea aceea, în loc de pâinea obișnuită, se coceau niște pâinișoare, câte una pentru fiecare persoană). Acestea trebuia să-mi ajungă pentru patru mese. Știi că la fiecare masă se consumau 70-80 de pâinișoare? Pe lângă aceasta la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul trebuia să dau fiecărui închinător câte una-două pâinișoare de binecuvântare. Am făcut socoteala și mi-am dat seama că nu-mi vor ajunge pâinile.
Așa că m-am dus la egumen să îi spun că pâinea nu ne va ajunge și că a doua zi, în ajunul hramului, va trebui să fac pâine.
Nu știu la ce s-a gândit egumenul, dar mi-a spus:
– Nu! Nu trebuie să faci pâine.
– Dar, Gheronda, nu o să ajungă pâinea și ne vom face de rușine față de străini. O să spună că nu a ajuns pâinea la hramul Sfântului Ioan Botezătorul.
Acela însă a spus din nou:
– Nu, o să ne ajungă!
Ce puteam face? Nu am spus nimic și am plecat mâhnit și întristat. Am mers în trapeză și am împărțit pâinea în două coșuri. Într-unul am pus 150 de pâinișoare, iar în celălalt 100. Toate acestea s-au petrecut vineri dimineața. Între timp mă gândeam ca la masa de sâmbătă seara să pun posmag înmuiat, ca să economisesc pâinile. La cele două mese de vineri și sâmbăta dimineață am folosit cele 150 de pâini care erau într-un coș. După ce s-a terminat masa de sâmbătă dimineața, am luat coșul gol și l-am dus în mica magazie unde țineam posmagul și rachiul. Îmi rămăseseră numai 100 de pâinișoare, pe care le-am păstrat pentru masa de hram, care era a doua zi.
În după-amiaza zilei de sâmbătă am mers la magazia despre care am amintit mai sus ca să iau posmagul și vasul în care să-l înmoi, așa cum hotărâsem. Dar cum am intrat – o, minunile tale, Cinstite Înaintemergătorule! –, am văzut coșul, pe care îl pusesem gol acolo, plin cu pâini proaspete. Am început să mă frec la ochi, gândindu-mă că nu cumva să fie vreo înșelăciune a vrăjmașului. În acest coș aveam 150 de pâini, dar, parcă le dădusem la cele două mese. Ce-i asta? Cu adevărat, este minunea Sfântului Ioan Botezătorul. Am alergat la egumen bucuros și i-am spus toate, chemându-l totodată să vină să vadă cu ochii lui minunea și să creadă. Când a venit și a văzut, s-a încredințat de minune și împreună am preaslăvit pe Sfântul Ioan.
Iar a doua zi, să fi văzut cum îi rugam pe pustnici și pe închinători să ia nu numai câte o pâine, ci câte cinci-șase fiecare, spunându-le tuturor minunea Sfântului Ioan Botezătorul”.
(Monahul Lazăr Dionisiatul )

cristiboss56 27.02.2016 22:40:37

Anul trecut, imediat după ce s-a realizat canonizarea și punerea în rândul sfinților a Cuviosului Porfirie Kafsokalivitul, s-a săvârșit Sfânta Liturghie lângă înfricoșătoarea Golgotă, în Sfânta Biserică a Învierii din Ierusalim.
Erau prezenți închinători din Grecia. În acel grup de pelerini era și o demonizată din Attika, care stătea liniștită, în rugăciune.
La cuvintele: „Ale Tale dintru ale Tale...”, pe femeie a apucat-o criza. A început să facă spume la gură, urla și la cuvintele „Mai ales pe Preasfânta Curată...”, a început să țipe și să râdă drăcește, spunând: „Ah,... uite la ei, la toți! Nu ne ajungea micuțul, Episcopul Nectarie Kefalas (după numele din lume – Anastasie Kefalas, n.trad.) din Eghina, ne-a fost adăugat acuma și acesta, Porfirie din Omonia, din Policlinica din Atena... să ne ardă și acesta acuma! Ah, vai de noi, ah...ah...!”.
Aceasta s-a întâmplat în Ierusalim, la o săptămână după ce se săvârșise canonizarea Sfântului Porfirie cel Nou.
‒ Mărturia Arhimandritului Ignatios Kazakos, stareț al Sfintei Mănăstiri a (Câmpului) Păstorilor, de lângă Ierusalim

cristiboss56 01.03.2016 21:13:14

O fată tânără a mers pentru a fi operată la Spitalul din Simferopol. Starea sănătății ei era foarte gravă, iar operația grea și primejdioasă.
Doctorița, care urma s-o opereze pe bolnavă, a chemat-o pe mama ei și i-a spus:
– Operația este foarte grea și primejdioasă. Nu pot să vă garantez nimic. Nu știu dacă fiica dumneavoastră va ieși vie de aici.
Nu exista altă soluție. Tânăra a fost dusă în sala de operație. Pe tot timpul operației, mama bolnavei stătea în curtea spitalului și cu lacrimi în ochi se ruga Sfântului Luca Doctorul și Sfântului Pantelimon, ca să o ajute pe bolnavă să iasă cu bine de sub bisturiu.
La un moment dat, înaintea ochilor mamei s-a desfășurat un fapt minunat: peretele spitalului a devenit transparent, ca sticla, și se putea vedea limpede sala de operație. Pe masa de operație era fiica ei, iar în jurul ei erau doctorița și colegii medici ai acesteia. Lângă ei, stătea infirmiera care ținea instrumentele pentru operație.
Iar ceea ce este și mai minunat a fost că
lângă doctoriță i-a văzut pe Sfinții Doctori la care se rugase. În partea stângă stătea Sfântul Pantelimon cu o lumânare aprinsă în mână, iar în partea dreaptă stătea Sfântul Luca, iar acesta din când în când lua instrumentele de la infirmieră și le dădea doctoriței.
Mama bolnavei a rămas nemișcată de uimire. A simțit că rugăciunea ei a fost auzită. Când operația s-a sfârșit, doctorița a ieșit bucuroasă și entuziasmată. A chemat-o pe mama bolnavei și i-a spus:
– Am mers foarte bine. Neașteptat de bine!
Atunci, mama fetei i-a povestit doctoriței faptul minunat pe care-l trăise. Doctorița a rămas mută de uimire. Și-a făcut semnul Crucii și a mărturisit:
– Acum am înțeles. În vreme ce operam și avea nevoie de vreun instrument, nu apucam să-i spun infirmierei să mi-l dea, ci numai când gândeam de ce instrument aveam nevoie, că îl și aveam în mână!
Sursa : http://www.marturieathonita.ro

cristiboss56 05.03.2016 19:28:57

Să strigăm, să-L rugăm pe Dumnezeu pentru noi și pentru morții noștri, și să știți că morții noștri, când ne rugăm neîncetat, se apropie tot mai mult de Dumnezeu și ajung în cele din urmă în slavă, câtă vreme nu o refuză.
În fiecare sâmbătă, la mănăstiri, se săvârșesc două Liturghii. Una în
katholicon și cealaltă la cimitir. În fiecare sâmbătă, mănăstirea citește foarte multe nume de adormiți, cerând de la Dumnezeu să-i așeze în slava Lui. În toate mănăstirile se face, sâmbătă de sâmbătă, panihida pentru toți morții.
Un ieromonah citea într-o zi o mulțime de nume și, obosind, s-a întrebat: „Oare se mântuiesc cei pe care îi pomenesc? Simt ei ceva? Oare cerul simte că eu mă rog acum pentru cei care au plecat de pe pământul văzut? Sunt ajutați oare cei morți?”.
În acel moment, fiind obosit, s-a sprijinit de strana sa, și-a închis puțin ochii și, între somn și veghe, într-o stare de priveghere a minții, dar și de oboseală a trupului, și-a ridicat ochii sus, și vede, vede... oh, oh! Ce se petrece acolo? Nenemăratele duhuri ale celor adormiți și, împreună cu ele, și sfinții, și îngerii. Iar înaintea tronului lui Hristos stătea, cu preafrumoasa ei haină, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și cu chipul ei luminos arăta către duhuri, Îl privea pe Hristos și spunea: „Fiul meu și Dumnezeul meu, eu mijlocesc pentru toți aceștia! Primește glasurile Sfintei Tale Biserici!”. Și atunci, monahul a auzit cum toți morții au început să cânte: „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te, ceea ce esti plină de har (...), că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”. Nu numai că L-ai născut pe Hristos, Mântuitorul nostru, ci și te rogi zi și noapte pentru noi. Glasul lor s-a făcut ca un glas al adâncurilor, „ca un vuiet de ape multe” (Apoc. 1, 15), iar glasul lor a fost luat pe aripile îngerilor și s-a răspandit în tot cerul și în tot pământul, și a ajuns până acolo unde stătea monahul. În loc de tâmpine, în loc de organe muzicești, îngerii iși loveau aripile și cântau: „Că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”.
Mântuitorul nostru acesta este, dragii mei! Vă doresc ca El să vă dăruiască în fiecare zi experiența iubirii Lui mântuitoare, să vă umple casele de multe binecuvântări. Să intre El în inimile voastre și fâlfâitul Lui să fie astfel, încât să puteți spune: „Născătoarea de Dumnezeu L-a născut pe Hristos, dar și eu Îl am înlăuntrul meu pe Mântuitorul sufletelor noastre”.
(Arhimandrit Emilianos Simonopetritul )

cristiboss56 05.03.2016 19:33:25

Unei bătrâne din localitatea Mâneciu, Prahova, i-a murit cumnata; ea, însă mereu dădea Litrughii și parastase (sărindare) la biserici și mănăstiri pentru sufletul ei.
Într-o noapte, tocmai pe când se pregătea să dea la biserică un nou pomelnic pentru cea răposată, visează că intră în biserică să asculte Sfânta Liturghie și să dea pomelnicul pentru morți. Iar în ușa diaconească a Sfântului Altar vede pe cumnata ei că îi face semn cu mâna și-i zice:
- Vino, să-ți spun ceva! Toate scrisorile pe care mi le-ai trimis, le-am primit și îți mulțumesc, că mult m-ai ajutat!
Apoi, deșteptându-se bătrâna din somn, și-a dat seama cât de necesare sunt rugăciunile pentru cei morți.
O altă mărturisire asemenea
Un creștin din București, evlavios, ne mărturisește următorul fapt: „Am avut doi prieteni buni, unul profesor și celălalt funcționar la ambasadă. Într-un an au murit amândoi, unul în accident de avion și celălalt răpus de boală. M-am gândit deci, cum aș putea ajuta mai bine pe prietenii mei, plecați dintre noi.
Și am plătit pentru amândoi 40 de sărindare (parastase) la biserică. Cine știe dacă i-o mai fi pomenit cineva. Măcar cu atât să-i ajut și eu.
După ce s-au împlinit cele 40 de slujbe, i-am visat în aceeași noapte pe amândoi. Cum m-au văzut, m-au salutat, fluturând cu recunoștință din mână, apoi fiecare m-a sărutat și așa s-au dus”.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan )

cristiboss56 06.03.2016 22:49:10

Micuțul Anastasie s-a născut la doar șase luni și jumătate. Când doctorii l-au băgat la incubator, abia dacă respira. După părerea lor, era imposibil să trăiască. Și astfel micul copil se lupta singur între viață și moarte, fără să-i fi dat cineva importanță, având în vedere că nu existau speranțe. O asistentă credincioasă și milostivă era însă mâhnită pentru sărmanul copil și s-a gândit să-l ajute cu armele credinței. Avea ulei sfințit de la candela Maicii Domnului „Varnakovas” și a mers și l-a uns. Astfel, Anastasie a intrat și el sub acoperământul protector al Născătoarei de Dumnezeu. Băiețelul care era pe jumătate mort, în puțin timp, învingând toate prevederile doctorilor, s-a înviorat, s-a înzdrăvenit și într-adevăr a înviat!
Doctorii s-au mirat. Nu știau cărui fapt să datoreze această revenire. Credincioasa asistentă însă, plină de bunătate, știa ‒ și împreună cu ea, și noi, cărora ne-a povestit cu multă admirație despre puterea vindecătoare pe care o are untdelemnul binecuvântat al Maicii Domnului, atunci când este folosit cu credință.
(Minunile Maicii Domnului în Sfânta Mănăstire a Maicii Domnului Varnakovas, Mitropolia Fokidos )

cristiboss56 08.03.2016 21:03:13

A venit odată acasa la mine, în vizită, fratele meu, părintele Varlaam, și mi-a zis: ‒ Mergem să ne închinăm la Sfântul Nectarie în Eghina?
‒ Cine este acest sfânt? Nu-l cunosc.
În vremea aceea nu era foarte cunoscut, pentru că nu era recunoscut în mod oficial de către Patriarhia Ecumenică. Se întâmpla în anul 1952. Am mers la mănăstire și ne-am uimit de minunile ce auzeam că se întâmplă. Atunci trăia și ultima ucenică a Sfântului Nectarie, monahia Nectaria.
Pe 8 septembrie 1965, am căzut din neatenție de la înălțime și m-am lovit la brațul stâng. Am mers la spital pentru două zile. Atunci îl rugam pe Sfântul Pantelimon să mă ajute. Duminică seara mi‑a spus doctorul universitar că a doua zi, luni, mă va opera, pentru că brațul îmi era fracturat. În acea seară m-am rugat și am simțit foarte intens harul Sfântului Pantelimon și al Sfântului Nectarie. Spuneam: «Sfinte Pantelimon și Sfinte Nectarie, să-i luminați pe doctori să reușească intervenția chirurgicală». În acest fel mă sfătuise o asistentă credincioasă. În noaptea respectivă, pe la ora 2.00-3.00, aud pe cineva că bate la ușa salonului meu. Eu dormeam împreună cu un alt bolnav. Am auzit pașii Sfântului Nectarie. Însă nu-l vedeam cu ochii mei trupești. A venit aproape de mine și mi-a zis: «Ilie, nu văd cauza pentru care vrei să te operezi». Am deschis ochii și nu am văzut nimic. Nici că ușa se deschisese, nici că a venit lângă mine. Atunci mi-am spus în sinea mea: «M-am rugat Sfântului Pantelimon care a fost doctor. Nu a fost un purtător de rasă, în timp ce acesta ce l-am văzut acuma purta rasă și cruce pe piept, cu culion și barbă căruntă. Aaa, seamănă cu icoana Sfântului Nectarie ce o am în salonul meu, icoană ce am luat-o de la mănăstirea sa, în 1952».
În ziua următoare m-au dus să mă opereze, dar injecțiile pentru anestezie nu își făceau efectul. Când m-au legat și doctorul își punea mănușile pentru a mă opera, în acel moment am înțeles că mâna mea era sănătoasă. Minunea se săvârșise deasupra patului de operație, înainte ca doctorul să înceapă operația. Atunci i-am spus medicului:
‒ Domnule profesor, așteptați puțin. Cred în știința dumneavoastră, dar cred și într-o știință mai înaltă care se numește Biserica și acolo sunt Dumnezeu și sfinții care fac minuni. Eu de ieri seară m-am rugat la doi Sfinți, Pantelimon și Nectarie, și aceștia mi-au spus că nu este nevoie să mă operez. Vă rog să mă lăsați să merg acasă. Și când veți găsi timp, să mergeți în Eghina să vă închinați la Sfântul Nectarie și să vedeți acolo câte minuni face în fiecare zi. Iar când va fi nevoie să operați, să-l invocați în rugăciunea voastră pentru a vă ajuta.
Doctorul însă era necredincios și nu a dat importanță vorbelor acelea. Atunci unul dintre ucenicii marelui profesor a spus:
‒ Domnule profesor, niciodată nu s-a întâmplat un astfel de lucru. Să vină cineva bolnav să se opereze și să plece neoperat.
Un alt ucenic, care mă adusese în sala de operație, mi-a spus:
‒ Trebuie să te operezi pentru că la radiografie mâna ta arăta că a fost ruptă.
I-am spus:
‒ Aveți și voi necredința profesorului vostru? Să credeți că se întâmplă minuni. Minunea aceasta s-a întâmplat pe patul de operație, înainte ca doctorul să-și înceapă treaba sa.
După trei zile a venit profesorul doctor și mi-a spus să merg să scot o radiografie. I-am spus:
‒ M-a vindecat Sfântul Nectarie, nu mă mai doare deloc.
‒ Nu, te doare și nu vrei să recunoști. Mergem la radiologie ca să vezi să mâna ta este ruptă și trebuie să o operăm.
‒ Să mergem, dar eu nu vreau să văd radiografia. Dacă o văd înseamnă că nu cred minunii Sfântului Nectarie.
Au ieșit radiografiile și fractură nu exista. Doctorii s-au mirat. Doar unul, al doilea în grad, a spus:
‒ Ai un sfânt care te ajută și finalmente ai scăpat de operație.
După șase zile am ieșit din spital cel mai sănătos posibil. Mulțumesc Domnului și sfinților Lui. Îi iubesc și îi chem în rugăciunile mele pe toți sfinții. Multora dintre ei le citesc chiar în camera mea paraclisele: către Sfântul Gheorghe, către Sfânta Anastasia Romana, către Sfântul Nectarie, către Sfinții Arhangheli și alții”.
Minune relatată de monahul Iosif Grigoriatul (1915-2008)

cristiboss56 09.03.2016 22:49:35

Ați amintit mai înainte că l-ați cunoscut pe Sfântul Porfirie și mă întrebam dacă ați putea să ne povestiți vreo întâmplare legată de dânsul. Vă pot relata propria mea întâlnire cu Părintele Porfirie, prin care am cunoscut darul său. L-am vizitat de mai multe ori pe Părintele. Odată, am stat în Sfântul Munte timp de două luni. Inima mi-era foarte îndurerată și mă rugam neîncetat pentru o anumită problemă. La Atena o vizitasem pe sora mea care îmi spusese că nu poate avea copii. Niciodată nu am păstrat legătura cu familia mea și, în general, nu mă gândesc prea mult la ei. Dar atunci această veste m-a zguduit, m-a mâhnit așa de tare, încât am început să mă rog cu toată puterea pentru sora mea. Plecând din Sfântul Munte, l-am rugat pe un prieten de-al meu să vină cu mine la Părintele Porfirie. Când am ajuns acolo, Părintele era bolnav la pat. Am intrat să luăm binecuvântare, iar el m-a întrebat:
‒ Ai ceva să-mi spui?
‒ Da, părinte, am răspuns eu, sunt foarte mâhnit din pricina surorii mele care locuiește la Atena.
Dar nu i-am spus care era problema, sau cu ce se ocupa sora mea.
‒ Da, nu poate avea copii, a zis Bătrânul, dar spune-i că este ceva psihologic. Dacă se liniștește, va avea unul.
Nici măcar nu-i spusesem că este căsătorită. Am rămas fără grai.
M-am întors la Atena și i-am zis surorii mele: „Dacă acest om al lui Dumnezeu a vorbit astfel, fără ca eu să-i fi spus ceva despre tine, ba chiar a făgăduit că vei avea un copil, înseamnă că aceasta este voia lui Dumnezeu. Mergi să iei binecuvântarea lui!”. Un alt prieten de-al meu a ajutat-o să ajungă la Părintele Porfirie, care a binecuvântat-o, și ea a născut o fetiță după 12 ani de căsnicie fără rod. Din această întâmplare se poate vedea totul: darul străvederii, al proorocirii și minunea lui Dumnezeu. L-am vizitat de mai multe ori pe Părintele, dar aceasta a fost singura dată când și-a descoperit darul străvederii și al înainte-vederii. Însă am auzit foarte multe întâmplări minunate despre dânsul. Cred că fiecare om din Grecia are ceva de povestit despre Părintele Porfirie.
(Arhimandrit Zaharia Zaharou )

ahilpterodactil 09.03.2016 23:12:38

Fericita situatie. Dincolo de darurile minunate ale Parintelui si de rodul lucrarii lui Dumnezeu prin ele, mie povestea asta imi aminteste de o alta.
O cunostinta foarte apropiata, o tanara cu o viata zbuciumata a trecut anii trecuti prin mai multe experiente limita. Numai Mila Domnului a facut ca tanara sa nu piara, in cateva randuri... Cunoscind-o foarte bine si vazind ce se petrece cu ea am insistat sa o vada un psiholog, desi gandul meu era mai degraba la un psihiatru. In cele din urma a avut parte si de o internare si de tratament de durata si de o cura psihanalitica (fata facea tot posibilul sa isi depaseasca limitele si boala), insa viata ei nu se imbunatatea.
Printre altele, aflase de la medici ca e complet sterila si ca nu are cum sa faca vreodata copii. Veste care a nefericit-o inca mai mult... Ajunsese intr-un hal!... Ma minunam de puterea ei de viata, de rezistenta organismului. A incercat si sa se "cuminteasca", a inceput sa frecventeze bisericile, si-a gasit duhovnic, facea ascultare. Se mai linistise. Dar nu ramanea insarcinata. Si anii treceau...
Intr-o zi m-a sunat sa imi spuna ca nu mai poate. Daca am vreo solutie sa i-o dau acum, ca maine va fi poate prea tarziu. I-am dat un numar de telefon. O femeie medic psihiatru si psihoterapeut a acceptat sa o vada.
Dupa cateva luni, tanara ma suna ca sa imi spuna ca se simte mai bine, ca a inteles multe lucruri nebanuite, ca se casatoreste si ca ... este gravida!
Luna viitoare fetita ei va implini, cu Mila Domnului, un an.

Da, "problemele psihologice" pot aduce infertilitate. Rezolvarea lor, insa, poate aduce chiar si prunci pe lume.

cristiboss56 02.04.2016 22:56:40

Ortodoxia și refugiații – povestiri din Lesbos

Este trecut cu mult de miezul nopții. Pe insulă, luminile se sting una câte una. Doar la părintele Dimitrios, casa este plină. Împreună cu mulți dintre credincioșii săi, părintele pregătește câte un băgăjel cu cele trebuincioase la un drum: o pătură, apă, hrană și puține medicamente. Telefonul sună. Un credincios care are locuința foarte aproape de plajă anunță că a sosit o nouă barcă. Sunt și copii, sunt și câteva femei sunt însărcinate. Autoritățile elene încep verificările. Părintele și credincioșii săi sunt și ei prezenți. „Nu cunoaștem limba arabă, nici ei pe cea greacă. Ne înțelegem, însă, prin limbajul ajutorării. Zâmbesc când văd pachetul. Poate este singurul și primul zâmbet după mult timp”… „Sunt plecați de multe zile la drum. De multe ori, durează și câte două zile, până când vor primi ceva pe cale oficială. Ce liniște am putea noi să avem, în calitate de creștini, știind că acești oameni suferă de foame?”
Acestea sunt doar câteva crâmpeie prezentate de către marile agenții de presă europene. În multe locuri din Europa, bisericile și organizațiile caritabile creștine sunt profund implicate în eforturile de întrajutorare a refugiaților și a migranților. În Grecia, Biserica Ortodoxă joacă un rol proeminent, implicarea văzându-se în mod practic, la nivel de comunitate parohială și chiar la nivel personal al creștinilor.
BBC Midle Est, la început de martie 2016, prezenta implicarea parohiilor din insula Lesbos în ajutorarea migranților din Siria, Irak și Afganistan. Conform statisticilor, 135.000 de refugiați au ajuns pe insulă doar în luna noiembrie a anului 2015. În acest sens au fost înființate asociații cu profil caritabil, precum Filoxenos și Aghlaia – instituții în sânul cărora activează sute de voluntari, creștini ortodocși.

cristiboss56 09.04.2016 22:20:26

Tămăduiri ale Părintelui Porfirie :
„Odată, a venit la mine o măicuță căreia îi ieșise pe mână ceva ca o nucă. Când mi-a arătat-o, i-am spus:
‒ Vino să te duc la Profesor (pe atunci eram la Policlinică).
‒ Dar eu n-am venit pentru Profesor, ci pentru sfinția voastră, îmi spuse ea.
I-am făcut, așadar, semnul Sfintei Cruci pe frunte, pe mână și am trimis-o înapoi la mănăstire. S-a făcut bine.
Altădată, în timp ce spovedeam o credincioasă, am văzut cu ochii minții că avea cancer la sân. Am întrebat-o:
‒ Te simți bine? Că mi se pare că ai ceva.
‒ Aveți dreptate, Părinte, dar mă rușinez să vă spun.
‒ Du-te acum sus la medicul X., din partea mea, să te consulte. După ce te consultă, vino înapoi să-mi spui.
Când s-a întors, avea într-adevăr cancer, așa că au trimis-o să facă și alte analize, urmând să fie operată peste trei zile.
Venind așadar din nou la mine, am pus-o să îngenuncheze împreună cu mine.
‒ Spune în tine rugăciunea, i-am zis. Iar eu o voi spune în sinea mea.
Apoi am făcut asupră-i semnul Sfintei Cruci și am trimis-o să facă ce i-au spus medicii.
Când, după trei zile, s-a dus să se opereze, nu mai avea nimic. Nu mai era nici tumoarea, nici nimic.
Văzând acestea, foarte tulburat, medicul a coborât la mine la Paraclis și m-a întrebat:
‒ Ce i-ai făcut, Părinte, acestei femei, de s-a vindecat? Dacă nu aș fi simțit tumoarea cu propria mea mână și dacă nu aș fi văzut-o cu ochii mei acum câteva zile, n-aș fi crezut.
Bătrânul Porfirie continuă:
‒ Multe lucruri văd ochii mei. Foarte multe minuni. Harul lui Dumnezeu lucrează pentru credința oamenilor.
Să crezi că se fac minuni și astăzi, fiindcă Hristos rămâne Același, neschimbat, și ieri și azi și în vecii vecilor! ”

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:32:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.