Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Confirmare minunată: romano-catolicii trebuie (re)botezați (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16660)

catalin2 01.08.2013 16:57:24

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528581)
Aceasta-i întrebarea! Și aici mă mirați foarte, tu și Mihaela, pentru că voi spuneți de fapt așa:
1) un om nu a fost văzut niciodată strălucind de har, nu l-a perceput nimeni în lumina harului, nimeni prezent față către față, în relație directă, interpersonală
2) iată însă o poză a lui, unde acest om e împreună cu alți oameni, iar în poză el apare ca făptură luminoasă
3) deci noi susținem că el strălucește de har, deși nimeni dintre cei prezenți nu remarcă nimic strălucitor la el, după cum vedem cu toții din poză (oamenii își văd liniștiți de sfânta slujbă); noi însă așa credem, argumentînd că Dumnezeu a ascuns harul de ochii lor dar ni l-a dezvăluit nouă, prin intermediul fotografiei...

Si eu ma tot intreb de ce sunt atat de ce sunt atat de inversunati unii ca asa ceva nu se poate. Ar trebui sa sustinem ca oricum stralucea de har, chiar daca aparea in poza sau nu. Si atunci poza nu aduce nimic nou sau contradictoriu din ceea ce stiam deja. Observ ca unii probabil nu au inteles asta, si e posibil ca discutia sa aiba mai mult legatura cu pomenirea catolicismului in titlu. Are vreo importanta pentru noi daca poza e adevarata sau falsa? Tot credem acelasi lucru ca in poza.
Acum sa iti raspund la intrebare. Da, se pate intampla ca cineva sa observe lumina sau o alta minune si cei din jur sa nu o vada, nici chiar cel asupra caruia se face. De exemplu cineva vede in altar ca preotul e invaluit in lumina, desi nu e mare credincios cel ce vede. Nici preotul si nici cei din jur nu vad acestea. Nu e din cauza ca cel ce vede e sfant neaparat, tine doar de ce vrea sa ii arate Domnul. Si un ateu poate avea parte de o minune, chiar sa vada lumina harului, daca Domnul il cheama la credinta.
Asadar exista astfel de minu ca cele descrise de mine, in care cineva vede ceva ce ceilalti nu vad. In acest fel si un aparat de fotografiat ar putea suprinde aceasta minune, dar cu o singura conditie, pe care am tot amintit-o: sa ingaduie Domnul sa fie aceasta minune, ca sa se vada pe o fotografie.

AlinB 01.08.2013 17:28:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528403)
Nu cred ca ai inteles la ce ma refeream. Minuni false sunt minuni de la ingerii cazuti, nu minuni trucate. Minuni adevarate sunt minuni de la Domnul, nu minuni nefalsificate.

Am inteles, vrei sa zici ca sunt doua categorii de false minuni: de la diavoli si de la oameni.

Citat:

Asta spuneam, ca discernamantul in cazul minunilor tine de cercetarea duhurilor, de deosebirea intre minuni de la vrajmasul sau de la Domnul. Nu daca e trucat sau nu, am observat ca la catolici e preocuparea asta.
Aha, deci posibilele falsurile de la oameni nu trebuiesc investigate.
Interesant soi de discernamant invoci.

Citat:

Eu nu am intalnit in ortoodxie preocuparea daca cineva minte sau a facut un trucaj.
Da, credulitatea este unul din slabiciunile ortodoxului.
Care a inceput sa fi exploatat si va fi si mai multe exploatate in viitor.

Citat:

Chiar in cazul icoanelor care izvorasc mir, se cerceteaza daca nu a ajuns din neatentie mirul acolo, nu daca umbla vreun mincinos si pacalitor prin biserici sa dea cu mir pe icoane.
Bagi tu mana in foc pentru chestia asta.
Din neatentie..stropeau cu mir in biserica si hop...a sarit pe icoane.

Citat:

La atei probabil e preocuparea asta, ca se tem ca au facut credinciosii o conspiratie sa-i pacaleasca pe ei ca sa devina credinciosi si sunt suspiciosi la orice minune. De exemplu ca la Ierusalim Patriarhul a ascuns o lampa.
Nee..nici vorba, ei "stiu" ca nu exista minuni si ca ele sunt facute nu pentru a-i pacali pe ei, ci pe credinciosi.
Ca incearca sa explice CUM se face asta in cazuri notorii pe care credinciosii, in naivitatea lor, le invoca chipurile, ca argumente in fata ateilor, este alta poveste.

AlinB 01.08.2013 17:36:21

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528415)
4. Articolul si minunea nu se refera deloc la asta, la validitatea botezului catolic, am mai discutat asta. Se refera daca trebuie aplicata acrivia sau iconomia in cazul botezului catolicilor. Nici in cazul acriviei, nici in cel al iconomiei botezul catolicilor nu e considerat valid.

Esti sigur ca intelegi exact despre ce e vorba cu termenii astia?

Citat:

Nimeni in ortodoxie nu considera ca tainele catolicilor sunt valide.
O decizie ecumenica in acest sens, poti cita?

Citat:

Un simplu exemplu, daca ar fi asa niciun preot n-ar avea voie sa repete un botez valid, ar fi caterisit.
Nu si daca e botez valid cel mult prin iconomie.

Citat:

5. Cum am spus, e vorba de o minune, adica ce ingaduie Domnul. la fiecare botez se priemste harul, dar noi nu-l vedem si nici nu poate fi filmat ceva.
Poate vrei sa spui: "daca ar fi o minune..." ca pana una alta nu exista nici o certitudine in acest sens.

Florin-Ionut 01.08.2013 19:07:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528662)
Nu stiu daca ai spus-o ironic, dar dupa parerea mea teologi sunt cei si induhovniciti, nu doar cei ce scriu despre dogma (aceia sunt scriitori despre invatatura).

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 528615)
Nu orice colecționar de citate din catehism și de pe internet este teolog, asta ar trebui să știi dumneata foarte clar.

De acord cu amîndoi. Cînd am spus ”mari teologi forumiști” am fost ironic. De obicei nu sînt ironic, a fost o scăpare care nu se va repeta.

Acum, reușiți să dați dovadă amîndoi că puteți să vă iertați creștinește reciproc și să faceți pace? În fond, sîntem cu toții frați întru Hristos. Demonstrați că puneți cunoștințele în practică. Mulți ochi se uită la dialogul vostru...

Decebal 01.08.2013 19:16:38

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528627)
Cine va da puterea sa stiti ce presupun eu?
De unde aveti atata har sa stiti cele ale mintii mele?

Nu trebuie prea mult har, aici este o chestiune de logică. O logică simplă de care dumneavoastră și alți creduli nu vreți să țineți cont. Rămâne deci cum am stabilit, anume că toți ceilalți sunt lipsiți de orice har pentru că ei nu sunt niște "ființe de lumină".

Decebal 01.08.2013 20:23:29

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528662)
De aceea ucenicul Sfantului Serafim era si el stralucitor, pentru ca lumina ce se revarsa din sfant il cuprindea si pe el. Si nu pentru ca si el era vrednic sa lumineze asa, doar cei imbuntatiti pot face asta. Cei doi parinti le-au dat acelora acest dar extrem de rar.

In alte cazuri insa doar vad acea lumina, nu o si primesc. Uite si in continuarea pasajului cu Sfantul Serafim, scrie asa: "Când m-am depărtat de el, vedenia încă nu încetase: starețul păstra aceeași înfățișare ca și la început, iar lumina aceea neobișnuită, pe care o văzusem însuși cu ochii mei, încă îl mai lumina în întregime!”

Acum ucenicul se departase si nu mai era in lumina, dar vedea acea lumina emanata de sfant.

Asta este concluzia ta, nu și ceea ce spune Serafim de Sarov. Nu ai de unde să știi cât a stat Motovilov în lumină; faptul că se depărtase nu înseamnă că se depărtase și lumina de la el. Iar argumentul suprem împotriva părerilor tale este chiar afirmația sfântului Serafim, când spune foarte clar că dacă nu ar fi fost și el în lumina Duhului lui Dumnezeu nu l-ar fi putut vedea pe sfânt în har. Altfel spus noi îl luăm de reper pe sfântul Serafim și spusa lui că altfel nu putea fi văzut; de aici tragem concluzia logică și simplă că deși Motovilov se depărtase de sfânt, totuși Duhul nu Se depărtase de la Motovilov, pentru că altfel nu îl putea vedea în lumină în continuare pe sfântul Serafim. Deci concluzia dumitale, Domnule cătălin2, este greșită; și deatfel nici textul nu o pomenește, ci este vorba doar despre o adăugire a dumitale la text, o adăugire făcută în baza propriilor dumitale păreri și superstiții pseudo-ortodoxe.

Dacă am respecta logica dumitale, atunci ajungem la concluzia că sfântul Serafim a mințit sau s-a înșelat atunci când i-a spus lui Motovilov că dacă nu era lucrarea Duhului asupra lui, nu l-ar fi văzut în har pe Serafim. Deci ori sfântul Serafim de Sarov spune adevărul și dumneata tragi concluzii greșite (ceea ce înclin să cred că este adevărul), ori dumneata ai dreptate și atunci sfântul Serafim de Sarov a fost un mincinos când a făcut acea afirmație (ceea ce înclin să nu cred că ar fi adevărul).

dobrin7m 01.08.2013 20:26:22

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 528702)
Nu trebuie prea mult har, aici este o chestiune de logică. O logică simplă de care dumneavoastră și alți creduli nu vreți să țineți cont. Rămâne deci cum am stabilit, anume că toți ceilalți sunt lipsiți de orice har pentru că ei nu sunt niște "ființe de lumină".

"Ramane cum am stabilit".
asa. Tu Decebal ai stabilit si cu mai cine?

Sa stim si noi cine stabileste aici pe forum ce presupun si ce gandesc fiecare. Trebuie sa stim si noi astia care nu avem astfel de puteri. Ati facut vreun birou virtual in care analizati forumistii in acest sens?

Te intreb textual acum. Consideri ca ortodocsii datorita faptului ca sunt botezati au primit har care nu scade nici nu creste si astfel trebuia toti sa lumineze ca doar toti sunt botezati si plini de har? acesta este criteriul pentru care fotografia nu este adevarata, dupa tine?

dobrin7m 01.08.2013 21:14:38

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528634)
Continui să te amăgești, biată soră, cu prezența lui Hristos acolo unde nici gând să fie prezent.
E frumos că Îl iubești pe Domnul și că Îl dorești pretutindeni. Dar nu e de folos să confunzi îngerii între ei, luminițele cu Lumina și așa mai departe.
Credeam că ai capacitatea să te smulgi din fotoliul acelorași abordări pătimașe atunci când interpretezi un "input" din lumea ta subiectivă (adică să scoți mustul bun din imaginea psihică, subiectivă, iar nu oțetul).
Vezi însă ce greu e să te ridici atunci când te-ai îndulcit prea multă vreme în fotoliul iluziei? Doar o minune ne mai poate smulge din menghină, uneori.
Să-ți ajute Dumnezeu să înțelegi că obiectul psihologic în jurul căruia vorbim nu este unul și același! Deși obiectul fizic este același.
La tine, din câte constat, deocamdată nu sunt diferențe între Adevăr și minciună. Le-ai topit într-o dorință personală, vulcanică. Rău lucru faci, rău că iubești ceea ce ar fi trebuit să respingi dintr-o simplă mișcare, de la bun început: fantezia!
Să fi ales, mai întâi, căutarea răbdătoare și curată, bine condusă, iar nu efuziunile care îți întrețin impresia că ești un bun credincios și un vajnic apărător al credinței (împotriva bărbaților nebuni și încrezuți, nu-i așa femeie creștină?).
Căutarea, s-ar fi cuvenit mai întâi, adâncită. Care e un proces nesfârșit de delicat și tainic, cât îi viața.
Chit că Domnul, de fapt, e aproape.

Cezar, lasa incursiunile psihologice de dupa ecranul calculatorului si hai sa discutam ca doi crestini care doresc sa sporeasca intru Hristos nu sa scada. Crede-ma ca acolo unde intervine Dumnezeu, orice lege, axioma sau principiu lumesc , psihologic sau de care o fi , inceteaza sa mai lucreze.

Acum iti pun o intrebare si m-as bucura sa ma lamuresti. Se prea poate sa nu fi inteles eu bine, si sa ma fi inselat in simtirile mele. Te rog sa imi expui intelegerea ta in raport cu ce te voi intreba, insa fara poezie si psihologie.

Eu inteleg ca Dumnezeu este Lumina, lumina necreata, lumina dumnezeiasca. Iar harul este lucrarea lui Dumnezeu, adica energia necreata.
Eu fac o distinctie intre Dumnezeu intreit in persoane, deci intre esenta dumnezeiasca si energia necreata care este lucrarea dumnezeiasca.
Intrebarea mea este: lumina dumnezeiasca necreata ca si esenta dumnezeiasca este identica cu energia necreata ca lucrare a Sfintei Treimi , harul ce se revarsa catre noi?
Eu simt si inteleg ca nu. daca ar fi da atunci esenta dumnezeiasca ar fi totuna cu lucrarea dumnezeiasca ceea ce eu nu pot crede. De aceea fac o distinctie intre lumina dumnezeiasca ca esenta lui Dumnezeu pe care cine o poate vedea, numai sfintii, si energia necreata - lucrarea Sfintei Treimi adica harul pe care si noi pacatosii o putem vedea. De exemplu in minunile lui Dumnezeu ca manifestari ale harului.

De aceea eu spun lumina necreata referindu-ma la Sfanta Treime in esenta Sa si energia necreata - harul ca lucrare a Sfintei Treimi.

Te rog sa discutam frumos , sa ne invatam unii pe altii, sa ne corectam unii pe altii, ca doi crestini care invata legea iubirii de semeni.

dobrin7m 01.08.2013 21:23:37

De ce intreb asta. Iata ce am citit in acest articol, in cautarile mele sa vad daca ma insel:

http://www.crestinortodox.ro/dogmati...sca-69077.html

"In concluzie, cele mai multe neintelegeri ale teologiei occidentale fata de deosebirea ce o face spiritualitatea ortodoxa rasariteana intre esenta si energiile necreate ale ei (lucrari, har, lumina) au provenit din faptul ca in Apus nu s-a dezvoltat conceptul de ipostas introdus in definitia de la Calcedon pentru a pune in relief toata semnificatia lui ca persoana. In teologia catolica s-a dezvoltat in ultima jumatate de veac tema persoanei, dar mai mult la aplicarea ei la om. In cea protestanta, dimpotriva, s-a dezvoltat tema persoanei chiar cu privire la Dumnezeu, dar s-a parasit tema fiintei lui Dumnezeu, ceea ce a avut iarasi urmari defavorabile.

In rasarit s-a mentinut insa in continuare, fie si fara o dezvoltare formala, speciala, pe primul plan, in invatatura biblica si patristica despre Dumnezeu - cel intreit in persoane. Aceasta mentinere pe primul plan a ipostasurilor care echivaleaza cu o viziune personalista despre Dumnezeu, a dat Sf. Grigorie Palama posibilitatea sa inteleaga lucrarea, harul si lumina dumnezeiasca, ca neidentice cu esenta dumnezeiasca, pe cand viziunea esentialista despre Dumnezeu a impiedicat teologia catolica sa inteleaga lucrarea, harul si lumina dumnezeiasca, ca manifestari libere si variate ale lui Dumnezeu, neidentice cu fiinte lui Dumnezeu, considerata ca supusa static a simplitatii si monotoniei. "

Probabil ca exprimarea mea a fost saracacioasa cand am spus lumina necreata referindu-ma la esenta dumnezeiasca. Nu stiu. Oricum astept raspuns de la tine si de la toti cei care doresc.

dobrin7m 01.08.2013 21:40:45

iata aici minunea de pe Muntele Tabor si bineinteles cateva fotografii ce surprind momentul:

http://ortodoxvio1.blogspot.co.uk/p/...ele-tabor.html

Dalian 01.08.2013 21:58:22

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528724)
iata aici minunea de pe Muntele Tabor si bineinteles cateva fotografii ce surprind momentul

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 527959)
fiecare e liber sa creada ce vrea.

Fiecare e liber să creadă ce vrea.
Mai rău e când fiecare crede ce vrea și apoi insistă în a se numi pe sine ortodox.
Când ești ortodox nu mai crezi ce vrei.

dobrin7m 01.08.2013 22:12:58

pentru Decebal

Lucrarea lui Dumnezeu, energiile necreate sunt de mai multe feluri. Manifestarile harului pot fi felurite.

"Harul Prea Sfantului Duh este una dintre energiile divine si face pe crestini prin Botez fii ai lui Dumnezeu dupa dar (Tit 3, 3-5; Ioan 3,1), iar harul Duhului Sfant, dupa care primim infierea cea dupa dar, vine la noi prin energia cea atotsfintitoare a lui Dumnezeu. Nu se trimite fiinta lui Dumnezeu la om, ci harul, dupa cum zice dumnezeiescul parinte Ioan Gura de Aur ca " Dumnezeu nu se trimite, ci harul. Nu Duhul curge din har, ci harul curge din Duh" (Vezi si Filocalia, vol. 7, Bucuresti,1977, p. 218)."Par. Cleopa

"Darul Sfantului Duh, care se trimite la Sfantul Botez prin lucrarea lui Dumnezeu cea atotsfiintitoare, lucreaza in om dupa masura credintei lui, fiindca el este fagaduit de Dumnezeu celor ce vor crede in El (Isaia 44, 3; 59, 11; Iezechiel 36, 27). Darul Sfantului Duh se da omului care se roaga, crede in El si se pocaieste de pacatele sale (Luca 11,13; Fapte 8,15; 2, 38).
Insa darul Prea Sfantului Duh se departeaza de om din cauza pacatelor sale grele. Dar daca omul isi cunoaste greutatea pacatelor sale si se va intoarce din toata inima cu credinta tare spre Dumnezeu, atunci - prin energia lui Dumnezeu cea atotsfintitoare - iarasi va dobandi de la Dumnezeu darul Prea Sfantului Duh pe care l-a pierdut prin pacat. Iar de va ramane crestinul in pacate grele si nu se va intoarce prin pocainta si fapte bune catre Prea Bunul Dumnezeu, unul ca acela ramane in osanda si intuneric fata de darul lui Dumnezeu. Caci Dumnezeu nu mantuieste cu sila pe om, caci El nu este spargator de usi (Apocalipsa 3, 20)." Par. Cleopa

Lumina necreata de pe Muntele Taborului este o manifestare a luminii dumnezeiesti. Dumnezeu lucreaza in felurite feluri, atunci cand voieste, unde voieste si cu cine voieste.

"Am zis ca aceste energii necreate ale lui Dumnezeu, pe limba noastra romaneasca se pot numi si lucrari ale lui Dumnezeu. Ca sa inteleaga oricine felurimea acestor energii sau lucrari necreate ale lui Dumnezeu, trebuie sa stie si sa inteleaga ca la Dumnezeu energiile Duhului Sfant sunt nenumarate.
Din aceste multe energii este bine a cunoaste macar pe unele din ele, care sunt : puterea Sa cea atotcreatoare si nemarginita (Psalm 32, 6,13); puterea Sa cea atotstiutoare (I Regi 2, 3; Iov 9, 4,12-13); puterea Sa cea atotsfintitoare (Isaia 57,15; Ieremia 1, 5; Galateni 1,12) etc.
Alta este puterea Sa cea atotvazatoare (Psalm 32,13), alta este puterea Sa cea atotcuprinzatoare si alta este pronia Lui dupa cuvantul : " Cel ce da hrana la tot trupul... " (Psalm 135, 25). Toate aceste energii sau puteri ale lui Dumnezeu izvorasc din fiinta Sa. Prin ele Dumnezeu trimite darurile Sale cele necreate la toate zidirile care lucreaza in multe feluri in toate cele vazute si nevazute." Par. Cleopa

dobrin7m 01.08.2013 22:15:57

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 528729)
Fiecare e liber să creadă ce vrea.
Mai rău e când fiecare crede ce vrea și apoi insistă în a se numi pe sine ortodox.
Când ești ortodox nu mai crezi ce vrei.

E o rastalmacire grosolana.

Am spus , fiecare om sa creada ce vrea la general , referindu-ma la libertarea de a alege, inclusiv in credinta. Avem libertatea sa credem in ceva sau sa nu credem. La asta m-am referit. Daca Dumnezeu ne lasa liberi sa alegem, oare noi oamenii avem dreptul sa impunem cuiva ceva?

dobrin7m 01.08.2013 22:39:11

"Toate aceste energii sau puteri ale lui Dumnezeu izvorasc din fiinta Sa. Prin ele Dumnezeu trimite darurile Sale cele necreate la toate zidirile care lucreaza in multe feluri in toate cele vazute si nevazute." Par. Cleopa

Daca Dumnezeu lucreaza in multe feluri si in toate cele vazute si nevazute atunci putem sa limitam noi lucrarea lui Dumnezeu vizavii de cele vazute de noi/?

Toate cele vazute inseamna toate, inclusiv o fotografie daca Dumnezeu asa voieste.

Insa referitor la minuni consider ca noi simpli credinciosi ortodocsi trebuie sa ascultam de preotii nostri, de ierarhii nostri. Nu noi decretam daca o minune este adevarata sau falsa.

Miha-anca 02.08.2013 00:04:33

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528629)
Evident, l-ați surprins în reveria dumneavoastră "duhovnicească", pe Moș Crăciun.
Care v-a și adus în dar, nu-i așa?, o confirmare inegalabilă a credinței.
A credinței în Moș Crăciun, se înțelege.

Ce copii fericiți are patria noastră dragă!

P.S. Doamnă, cu mult înainte ca Moș Crăciun să vă dăruiască o poză pentru albumul personal, oamenii au descoperit un fapt simplu, natural foarte, în baza căruia s-a răspândit și un text psihologic foarte util în diagnostic numit testul proiectiv sau testul petelor de cerneală. Se ia una bucată călimară, se varsă o parte din conținutul ei pe o hârtie apoi se cheamă vecinii să caște gura și să spună ce vede fiecare acolo. Unii văd un monstru, alții doi tineri iubindu-se, alții pe Moș Crăciun, alții o casă la țară etc. Fiecare cu ce-l animă prin viața lui inconștientă.
Dar nu era nevoie de acest test ca să ne dăm seama ce are fiecare în inima lui.
E suficient să ne uităm în sus, pe cer, la necontenita prefacere a norilor și vom vedea, pe cer toate minunile adâncurilor. Noastre. Inconștiente.
Ca să nu mai pomenesc banalul citit în zațul de pe marginea ceștii de cafea.

Toate acestea, cunoscute de când lumea și folosite de unii în relația cu naivii și ignoranții, arată câteva lucruri elementare din psihologie, pe care le știu toți elevii care au citit măcar 5 minute lecția Percepția din manualul de psihologie.
Astfel, aflăm că percepția umană este o activitate psihică:
- foarte complexă, la care, în întâlnirea cu stimulul, participăm atât conștient cât și subconștient precum și inconștient
- în care informațiile produse de analizatori, ca urmare a contactului direct cu stimulul fizic, sunt organizate în imagini prin intermediul unor scheme perceptive penetrabile cognitiv, afectiv și volitiv
- generativă de produse foarte variate, inclusiv din sfera iluziilor perceptive, datorită efectelor de câmp (perceptiv) și unor factori subiectivi printre care dorințele și temerile ocupă un loc deloc neglijabil
- strâns corelată cu gândirea, fapt pentru care unele iluzii, cum ar fi aceea că soarele se învârtește în jurul pământului, pot fi corectate prin gândire

etc.
etc.
etc.

Un lucru e cert: nu tot ce ni se pare că vedem (adică forme, obiecte, persoane etc.) este și prezent real, în mod obiectiv (adică dincolo de nevoile și scopurile noastre). Ci dimpotrivă, produsele minții noastre țin de personalitatea fiecăruia, influențîndu-ne povestea asta mare numită viață în moduri atât de strașnice încât ajungem deseori la neînțelegeri. Sau la amuzament reciproc.

Nenorocirea este doar atunci când, fără ca vreun stimul să ne mângâie vreun receptor, noi începem să "vedem", să "auzim" etc. Asta se cheamă deja halucinație și nu prea ține de funcționarea normală a minții omenești, ci de patologia unei componente a noastre ori a organizării întregului.

În discuția de pe topic, însă, ne întâlnim cu următoarea situație: noi toți vedem același lucru, nu e vorba de organizarea subiectivă a imaginii perceptive (unul vede o femeie, altul un câine, altul un balaur) ci de interprtarea a ceea ce vedem cu toții în poză.
Procesul perceptiv are 4 etape principale, ultima fiind cea denumită tehnic "interpretare", când atribuim fiecare un înțeles sau altul obiectelor perceptive, le corelăm cu nevoile și scopurile nostre, se corelăm cu alte cunoștințe din memorie, le integrăm în activitate etc.

Se remarcă deja împărțirea în 3 mari categorii de interpretare: unii considerăm că ceea ce vedem este produs de mâna omului prin tehnica operării cu imaginile și nu are caracter sacru, fiind jenant pentru calitatea noastră de creștini să confundăm pe moș crăciun cu Sfântul Dumnezeu; alții ne abținem să ne dăm cu părerea asupra a ceea ce vedem; alții sunt convinși că tocmai vedem cu ochii noștri de carne harul lui Dumnezeu dat la Botez unei doamne care, din vreun moft oarecare (nu m-ar mira, că sunt la mare modă mofturile de factură religioasă) sau din trezire prin Mila Domnului, a trecut la Ortodoxie.

Așa e făcut omul: acceptă, respinge sau nu știe ce să facă, încă.
Nimic nou pentru psihologia percepției. Doar oamenii nu mai încetează să se supună legilor ei, de mii și mii de ani, indiferent de vârstă, sex, preocupări, credințe etc.

Suntem toti la fel de curati in inima, ca sa vedem aceleasi lucruri? Nu, dar ne dam cu parerea, spunand enormitati...
Personal m-am referit doar la aparatul fotografic, care poate surprinde si ceea ce ochiul nu vede. Ce nu e clar, Cezar?!? Confuziile iti apartin, din pacate si vad ca delirezi. Ai grija!
Se pare ca ignori si faptul ca vom da socoteala de cuvintele pe care le spunem sau le scriem.

cezar_ioan 02.08.2013 02:04:46

O confirmare minunată,
așa cum spune titlul topicului.

cezar_ioan 02.08.2013 02:21:27

Citat:

iata aici minunea de pe Muntele Tabor si bineinteles cateva fotografii ce surprind momentul:

Care e legătura dintre situația din poza asta, cu situația din poza comentată pe topic?
Aici sunt o mulțime de mărturii, așadar oamenii împărtășesc ce au trăit ca experiență concretă de viață.
Dincolo nici un semn. Doar imaginația delirantă a unor comentatori idolatri.

dobrin7m 02.08.2013 10:29:08

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528762)
Care e legătura dintre situația din poza asta, cu situația din poza comentată pe topic?
Aici sunt o mulțime de mărturii, așadar oamenii împărtășesc ce au trăit ca experiență concretă de viață.
Dincolo nici un semn. Doar imaginația delirantă a unor comentatori idolatri.

Nu am postat pentru ca ar avea vreo legatura ci pentru ca s-a discutat aici despre faptul ca harul nu poate fi surpins fotografic.

Eu nu voi spune ca cei care au postat fotografiile cu pricina sunt comentatori idolatri cu imaginatie deliranta.
Fotografiile au fost preluate de majoritatea site-urilor ortodoxe. Cum am mai spus nu noi suntem in masura sa spunem ce e fals si ce nu, pentru ca daca o facem atunci suntem cu imaginatie deliranta si idolatrii. Chiar pot spune ca tu ai devenit delirant si idolatru, idolatrizezi teoria ta psiholigica punand-o mai presus de Dumnezeu si mintea ta atotstiutoare cu care incerci sa impui mereu aici un anume trend de gandire. Primul care s-a repezit sa scrie aici pe acest thread decretand falsul ai fost tu , priveste primele postari de pe acest thread.

Site-uri unde au fost preluate fotografiile : apologeticum, diverse bloguri ortodoxe ale unor preoti cum este si preotul ieromonah doctor in liturgica si dogmatica Petru Pruteanu.
Eu am incredere in cuvantul dansului si sunt absolut sigura ca nu este nici idolatru si nici cu imaginatie deliranta. Eu consider ca acest ieromonah traitor al credintei si bun cunoscator al dogmei stie ce spune.

dobrin7m 02.08.2013 10:44:42

Ti-am facut o invitatie la dialog, ieri, Cezar, vorbindu-ti frumos si civilizat iar raspunsul tau a fost o noua jignire. Am ajuns la concluzia ca asta iti este firea, esti doar spoit dar inauntru nu ai iubire, cel putin nu pentru toata lumea. Daca ai fi avut iubire, ai fi continuat un dialog civilizat . pot spune ca te amagesti singur, construindu-ti in mintea ta o inchipuire de iubire a semenilor. sa stii ca poti coafa cat vrei chipul tau cu cuvinte frumos alese, ca Dumnezeu stie cine esti cu adevarat. De El nu te poti ascunde. Pacalesti oameni dar nu pe Dumnezeu. Eu stiu asta foarte bine, dar tu bietul de prea multe ori uiti.

Oricum, nu sunt suparata pe tine, din privinta mea consider ca si uitate cele trecute, sunt deschisa la dialog cu tine oricand fara resentimente si daca consideri ca ti-am gresit atat de grav sa merit atat de multe jigniri din partea ta, atunci te rog sa ma ierti.

AlinB 02.08.2013 10:52:51

Citat:

Si unde este miraculosul in pozele astea?

Eu vad doar niste fotografii de slaba calitate, la o slaba rezolutie, daca nu le-ai fi gasit pe site -ul ala cu explicatiile de rigoare nici n-ai fi stiut ce sa "vezi" in ele.

AlinB 02.08.2013 10:55:08

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528774)
Fotografiile au fost preluate de majoritatea site-urilor ortodoxe.

Citat:

Site-uri unde au fost preluate fotografiile : apologeticum, diverse bloguri ortodoxe ale unor preoti cum este si preotul ieromonah doctor in liturgica si dogmatica Petru Pruteanu.
Deci astea sunt "majoritatea site -urilor ortodoxe"?

Sa intelegem ca mai nou, ecumenicitatea ortodoxa dogmatica este dirijata de "majoritatea site-urilor ortodoxe" care se rezuma la ce scrie mai sus
?

Alt argument, unul serios, nu mai exista?
Atunci..

Citat:

Eu am incredere in cuvantul dansului si sunt absolut sigura ca nu este nici idolatru si nici cu imaginatie deliranta. Eu consider ca acest ieromonah traitor al credintei si bun cunoscator al dogmei stie ce spune.
Stim si de ce, ne-ai explicat pe alt topic, relatia personala, convertirea legata de dumnealui, etc. dar asta nu ii confera infaibilitate cum nici in alte pareri nu-i confera.

dobrin7m 02.08.2013 11:02:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528778)
Si unde este miraculosul in pozele astea?

Eu vad doar niste fotografii de slaba calitate, la o slaba rezolutie, daca nu le-ai fi gasit pe site -ul ala cu explicatiile de rigoare nici n-ai fi stiut ce sa "vezi" in ele.

incearca sa mergi acolo, si asa te vei convinge singur. Vad ca tu nu crezi multe, este o alegere a ta, insa daca vrei sa fii corect convinge-te, nu aici pe forum, discutand cu unii si altii , ci la fata locului.

AlinB 02.08.2013 11:06:38

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528785)
incearca sa mergi acolo, si asa te vei convinge singur. Vad ca tu nu crezi multe, este o alegere a ta, insa daca vrei sa fii corect convinge-te, nu aici pe forum, discutand cu unii si altii , ci la fata locului.

Parca discutam despre miracolul din poze, nu de mersul acolo.

Te-ai uitat mai cu atentie la poze si imi dai dreptate pana la urma, dupa cum schimbi subiectul?

catalin2 02.08.2013 11:41:56

Am gasit conspiratia, sunt implicati si preoti si evrei, chiar rabini. http://stwmenkalws.blogspot.gr/2013/...g-post_18.html
Preotul din fotografie spune ca pozele au fost realizate de un rabin, tatal celei de-a treia persoane care se boteaza, pe langa cele doua.
"The pictures were taken a number of years ago at Holy Trinity (Antiochian) Orthodox Church in Santa Fe, New Mexico. I am the priest in the center of the picture and I had just completed three baptisms and was finishing the chrismations. The shorter young woman at the left hand side of the picture (not the one in bright light) was a convert from Judaism, and her father-- who is a rabbi-- took the pictures. So I know they weren't touched up in any way."

dobrin7m 02.08.2013 11:42:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528787)
Parca discutam despre miracolul din poze, nu de mersul acolo.

Te-ai uitat mai cu atentie la poze si imi dai dreptate pana la urma, dupa cum schimbi subiectul?

Nu schimb subiectul ci mi-am dat seama ca orice as spune tu tot pe ale tale le crezi. Deci inutil discutii in plus, in desert doar de dragul contazicerii.
Te duci acolo daca voiesti, traieste tu la propriu, fa si fotografii si apoi vino aici si povesteste-ne experienta ta.

catalin2 02.08.2013 11:46:11

Se pare ca s-a extins si in Romania reteaua de falsificatori, poza urmatoare a fost realizata intr-o biserica din Romania:

http://2.bp.blogspot.com/-bGJQUef44c...ele+daruri.jpg

Si comentariul: "La foto non è truccata.
La Luce si è vista dopo che il film è stata sviluppata. Il ragazzo che ha fatto questa foto, l'ha fatta per gioco.
In questa foto mandato di un mio amico Mihailos Arhanghelos, in una Chiesa Ortodossa in Romania, si osservano 6 preti, un prete in mezzo Altare e altri due in parte sinistra e altri tre in parte destra.
Dal Sacro Altare si vede la Luce di Dio che riempie L'Altare, il prete che si trova in mezzo Altare porta in mano destra il Santo Calice.
Se poate vedea Lumina lui Dumnezeu care umple Sfantul Altar, se vad 6 preoti, unul in mijloc cu Sfintele Daruri in mana dreapta, doi preoti in partea stanga, si trei preoti in partea dreapta a intrarii in Sfantul Altar a portii principale."

AlinB 02.08.2013 11:52:47

Pentru asta nici nu e nevoie de Photoshop.

Altarul este orientat spre rasarit, mai exista si geamuri in Sf. Altar,. soarele rasare dimineata, umbli nitel la expunere (sau poti sa o gresesti pur si simplu) si gata miracolul..

Rade dracul de noi cu burta la gura cat de "credinciosi" suntem sau mai bine zis, in ce directii se manifesta credinta noastra..

AlinB 02.08.2013 11:59:26

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528793)
Nu schimb subiectul ci mi-am dat seama ca orice as spune tu tot pe ale tale le crezi. Deci inutil discutii in plus, in desert doar de dragul contazicerii.
Te duci acolo daca voiesti, traieste tu la propriu, fa si fotografii si apoi vino aici si povesteste-ne experienta ta.

In dimineata asta, toti au ceva cu inversiunea.
Eu am schimbat subiectul, sau tu?

Tu ai vorbit de poze miracol, eu ti-am dat o replica despre "poze miracol", TU ai schimbat subiectul trecand sub tacere poza si spunandu-mi sa ma duc acolo, eu iti atrag atentia ca era vorba de poze, TU ma acuzi pe mine ca schimb subiectul?

A doua parte a manipularii: TU vii cu poze de proasta calitate care le dai drept instantanee miraculoase, EU iti atrag atentia despre greseala asta si TU ma pui sa aduc EU poze care sa demonstreze ce TU sustii?

E ridicol, aberant, pur si simplu.

Eu personal cred ca nu exista o incompatibilitate intre credinta si ratiune, asa cum sustin atei.
Insa persoane ca tine, se pare ca tin cu orice pret sa demonstreze ca ateii au dreptate.

catalin2 02.08.2013 12:01:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528797)
Altarul este orientat spre rasarit, mai exista si geamuri in Sf. Altar,. soarele rasare dimineata, umbli nitel la expunere (sau poti sa o gresesti pur si simplu) si gata miracolul..
Rade dracul de noi cu burta la gura cat de "credinciosi" suntem sau mai bine zis, in ce directii se manifesta credinta noastra..

Ce zici, tot rabinul din SUA e implicat? Se leaga, conspiratia iudaica si cred ca si masonii trebuie sa aiba o implicare. Dar o fac pe invers, cred ca li s-au inversat reperele, acum arata ca in ortodoxie sunt minuni.

dobrin7m 02.08.2013 12:03:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528797)

Alin, sunt si fotografii astfel luminate in miez de noapte .

AlinB 02.08.2013 12:05:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528792)
Am gasit conspiratia, sunt implicati si preoti si evrei, chiar rabini. http://stwmenkalws.blogspot.gr/2013/...g-post_18.html
Preotul din fotografie spune ca pozele au fost realizate de un rabin, tatal celei de-a treia persoane care se boteaza, pe langa cele doua.
"The pictures were taken a number of years ago at Holy Trinity (Antiochian) Orthodox Church in Santa Fe, New Mexico. I am the priest in the center of the picture and I had just completed three baptisms and was finishing the chrismations. The shorter young woman at the left hand side of the picture (not the one in bright light) was a convert from Judaism, and her father-- who is a rabbi-- took the pictures. So I know they weren't touched up in any way."

Arata-mi si mie te rog legatura logica: fiind evreu (rabin chiar?) - e sigur ca nu a trucat pozele.

dobrin7m 02.08.2013 12:06:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528798)
In dimineata asta, toti au ceva cu inversiunea.
Eu am schimbat subiectul, sau tu?

Tu ai vorbit de poze miracol, eu ti-am dat o replica despre "poze miracol", TU ai schimbat subiectul trecand sub tacere poza si spunandu-mi sa ma duc acolo, eu iti atrag atentia ca era vorba de poze, TU ma acuzi pe mine ca schimb subiectul?

A doua parte a manipularii: TU vii cu poze de proasta calitate care le dai drept instantanee miraculoase, EU iti atrag atentia despre greseala asta si TU ma pui sa aduc EU poze care sa demonstreze ce TU sustii?

E ridicol, aberant, pur si simplu.

Eu personal cred ca nu exista o incompatibilitate intre credinta si ratiune, asa cum sustin atei.
Insa persoane ca tine, se pare ca tin cu orice pret sa demonstreze ca ateii au dreptate.

Ai o logica beton ce mai. Beton armat.

repet: tu nu crezi orice as spune eu sau altcineva. Nu crezi si basta ca asa vrei tu.
Atunci daca voiesti sa fii corect cu tine insuti du-te tu acolo vezi cu ochii tai, simte cu simturile tale, fa si fotografii ca sa iti lamuresti tie insuti cum e cu fotografiile si daca voiesti spune-ne si noua experienta ta. Daca nu, nu, ca oricum noi nu avem nevoie de nimic in plus ca sa credem ca Dumnezeu lucreaza atunci cand voieste si cum voieste.

AlinB 02.08.2013 12:06:39

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528800)
Alin, sunt si fotografii astfel luminate in miez de noapte .

Astept sa le postezi. Sper sa fie mai credibile decat cele de ultima data.

AlinB 02.08.2013 12:07:22

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528802)
Ai o logica beton ce mai. Beton armat.

repet: tu nu crezi orice as spune eu sau altcineva. Nu crezi si basta ca asa vrei tu.
Atunci daca voiesti sa fii corect cu tine insuti du-te tu acolo vezi cu ochii tai, simte cu simturile tale, fa si fotografii ca sa iti lamuresti tie insuti cum e cu fotografiile si daca voiesti spune-ne si noua experienta ta. Daca nu, nu ca oricum noi nu avem nevoie de nimic in plus ca sa credem ca Dumnezeu lucreaza atunci cand voieste si cum voieste.

Pai trebuia sa incepi cu "argumentul" asta nu sa araunci praf in ochi cu pozele alea (nu ca asta ar fi altceva).

dobrin7m 02.08.2013 12:10:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528803)
Astept sa le postezi. Sper sa fie mai credibile decat cele de ultima data.

Am postat-o , cu un calugar roman, ce se ruga in miez de noapte, dar tu te uiti si citesti doar ce iti convine.

AlinB 02.08.2013 12:11:38

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528806)
Am postat-o , cu un calugar roman, ce se ruga in miez de noapte, dar tu te uiti si citesti doar ce iti convine.

Unde apare in poza ca era miezul noptii?
Cum arata cladirea (geamuri?)
Nu era nici o sursa de lumina in exterior?

dobrin7m 02.08.2013 12:12:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528804)
Pai trebuia sa incepi cu "argumentul" asta nu sa araunci praf in ochi cu pozele alea (nu ca asta ar fi altceva).

De ce sa incep asa>? nu am crezut ca esti atat de necredincios. Daca stiam iti spuneam asta de la inceput.
ferice de cei ce n-au vazut dar au crezut.

Ca esti necredincios este alegerea ta, ins ace ai cu altii? de ce tii mortis ca si altii sa fie ca tine?

dobrin7m 02.08.2013 12:15:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528807)
Unde apare in poza ca era miezul noptii?
Cum arata cladirea (geamuri?)
Nu era nici o sursa de lumina in exterior?

acum nu mai stau pe forum, ca e tarziu pentru mine insa deseara iti voi da adresa exacta, te duci acolo, cauti calugarul, vezi Biserica, chilia, omul si te convingi la fata locului, E mai usor ca e in Romania nu o sa te coste prea mult.

AlinB 02.08.2013 12:15:15

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528808)
De ce sa incep asa>? nu am crezut ca esti atat de necredincios. Daca stiam iti spuneam asta de la inceput.

Cred ca traiesti o confuzie in termeni.
Credincios nu inseamna naiv.

Citat:

ferice de cei ce n-au vazut dar au crezut.
Ok,. vrei sa ne jucam de-a ispitirea lui Hristos in pustie? Ti-ai ales un rol cam prost, dar il joci bine.Uite si replica:

”Prea iubiților, să nu dați crezare oricărui duh; ci să cercetați duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieșit mulți prooroci mincinoși.
” 1 Ioan 4:1

catalin2 02.08.2013 12:15:34

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528682)
Am inteles, vrei sa zici ca sunt doua categorii de false minuni: de la diavoli si de la oameni.

Corect.
Citat:

Aha, deci posibilele falsurile de la oameni nu trebuiesc investigate.
Interesant soi de discernamant invoci.

Cine sa le investigheze si cine sa le faca, cu ce interes? Falsuri faci cand nu ai ceva, la fel cum neadevaruri spui cand nu esti in adevar. Am mai intrebat, cunosti un singur exemplu de fals intentionat in ortodoxie? Eu nu am intalnit.
Citat:

Bagi tu mana in foc pentru chestia asta.
Din neatentie..stropeau cu mir in biserica si hop...a sarit pe icoane.

Asa spuneau preotii cand era vorba de o icoana care lacrima, ca mai intai s-au uitat sa vada daca nu e stropita din greseala. Si au sters icoana, a parut iar, si tot asa. Nici in aceste cazuri nu am intalnit in ortodoxie cazuri de pacalire intentionata.
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528683)
Esti sigur ca intelegi exact despre ce e vorba cu termenii astia?

Desigur, am dat si un link pe topicul acesta. Nu sunt sigur ca tu ai inteles, avand in vedere pasajul urmator:
Citat:

Nu si daca e botez valid cel mult prin iconomie.

Aici nici macar nu inteleg ce vrei sa spui. Un botez nu se repeta chiar daca omul respectiv s-a facut satanist sau vrajitor 50 de ani si apoi s-a hotarat sa se intoarca la ortodoxie. Peotul care repeta un botez valid este caterisit, exista un canon in acest sens.
Citat:

O decizie ecumenica in acest sens, poti cita?

De cand am intrat pe forum scriu despre asta, tu abia acum ma intrebi. Daca nu e o intrebare retorica, adica sa spui ca la sinoadele ecumenice s-au dat hotarari impotriva catolicismului care nu exista, o sa iti raspund.
Primul sinod tinut in Biserica despre asta a discutat, mai exact daca ereticii si schismaticii trebuie rebotezati. E vorba de Sinodul Cartagina, secolul III, in timpul Sfantului Ciprian. Acolo spune ca dintotdeauna se stie ca cei din afara Bisericii nu au botez si Sfinte Taine. Hotararile Sinodului cartagina au fost reintarite la Sinoadele ecumencie, cand se spunea ca se reintaresc hotararile Sinodului Cartagina si a altor Sinoade. La Sinoadele ecumenice se si preciza caror eretici si schismatici li se aplica iconomia, si carora acrivia, in functie de forma exterioara a botezului. Canonul I al Sfantului Vasile cel Mare explica detaliat iconomia si spune clar ca ereticii si schismaticii nu mai au preotie, har si Sfinte Taine dupa despartirea de Biserica. Canonul I al Sfantului Vasile cel Mare a fost inclus in lista de canoane de la Sinodul Trulan (intre doua sinoade ecumencie a fost un sinod doar pentru canoane).

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:16:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.