![]() |
". . . . . . .Ci imbracati-va in Domnul Iisus Hristos, iar grija pentru trup sa nu o faceti spre pofte "(Rom. 13, 13-14), spune Sfantul Apostol Pavel. "Cine stie sa faca ce e bine, si nu face, pacat are"(Iacov 4, 17).
|
Am vazut la cuvioasa lume "pestrita". Daca ar fi sa judec dupa haine probabil m-asi intreba ce cautau acolo? Dar privindu-le ochii..chipul..nu mai indraznaesc sa spun nimic! Intarsesc doar ceea ce spunea vsovoi, imbracati-va IN HRISTOS:) si toate se vor adauga voua..
cu drag jenica |
Citat:
|
Imbracati-va in asa fel incat sa nu va simtiti voi insiva stingheri in casa Domnului.:) Neoranduiala launtrica este exprimata prin infatisarea exterioara.
|
intocmai gandesc si eu Ion.Decenta ,bun simt.
|
Ar trebui ca sa ne imbracam decent,sa aratam respect fata de Dumnezeu.Nu neaparat batic pe cap dar sa purtam haine care sa nu strige de pe noi:uitati-va la mine!:dozingoff:
|
Citat:
Parerea mea este ca in biserica trebuie sa intram cu modestie, recunoscind cit de prosti la cap suntem, si cit de mult avem nevoie de Hristos ca sa ne lumineze,... asta asa in general( nu este adresat nimanui de aici) |
Citat:
|
Adica eu da ca nu pun batic pe cap fac un pacat?
|
Citat:
"Din lene izvorasc multe pacate. Poruncesc fiilor Mei sa lucreze cu credinta, ca vor lua plata de la Dumnezeu aceasta este porunca Mea: sa nu fie între voi nici ura, nici vorba proasta, nici glume rusinoase, caci nu se cuvin crestinului. Sa nu fiti înfruntatori, nici rapitori, nici curvari, nici betivi, nici mândri, nici rai, nici lacomi, nici dusmanosi, nici pizmuitori, nici lenesi, nici hulitori, nici laudarosi, caci crestini ca acestia nu vor mosteni împaratia cea pregatita de Dumnezeu. Va poruncesc voua, crestinilor, sa fiti placuti la cuvinte, ca totdeauna cuvântul vostru sa fie placut si dres cu sare, ca sa dea mare dar celor ce asculta. Luati seama la toate cuvintele pe care le vorbiti, ca sa nu fiti oameni care seamana semanatura în vânt, caci cuvintele rele strica si cuvintele bune. Va spun, voua, femeilor crestine, sa va purtati cu îmbracaminte cuviincioasa, cu sfiala fireasca, cu mintea întreaga, nu cum se poarta femeile Gomorei si Sodomei, nu cu împletituri de aur pe par, nu cu flori în par, nu cu cercei, nu cu margele, nu cu inele, nu cu bratari, nu cu scârtâietori la picioare, nu cu pungile pe mâna, nici cu haine de lux, ci cu fapte bune, asa cum se cuvine femeilor crestine sa fie cu teama de Dumnezeu. Crestinul care-si îmbraca femeia în lux, îi scoate marfa de calitate lui satana, si mai târziu o va pierde. " shi mai zicea undeva ca in parul taiat al femeii sunt mii de draci, shi ca femeia care se roaga fara batic sau acoperamant al capului ei se necinsteshte adica se blesteama razand dracii de rugaciunile ei... shi e vorba de rugaciune shi proorocie nu numai in Biserica ci shi acasa sau intrascuns daca stai la icoana... deci nu shtiu daca faci pacat, ce-tzi spune inima ta shi conshtiintza?, dar e clar ca ai putea fi socotita de cineva ca itzi necinsteshti capul... iar capul femeii e barbatul, pentru ingerashi, iar al barbatului Hristos. Dar credintza trebuie sa o tzinem in primul rand in fatza lui Dumnezeu shi nu a lumii sau a oamenilor... ca noi creshtinii cu ce masura vom judeca shi cum vom masura asha ne va masura shi noua Dumnezeu, ca a zis sa nu cautam la chipul omului, deci cu atat mai putzin la chipul spurcat al antihristului, ca de acela sa ne ferim shi ferice de cel care nu il va vedea cum apare el asha de frumos, tanar, shi talentata, sanatos shi neimbatranibil, printre shtiri... :(:(???:(:( |
Citat:
|
Citat:
|
Toate au un rost. Problema este ca noi nu le mai intelegem si atunci fie le dam alt inteles, fie renuntam la ele. Asa e mai simplu, caci e calea pe care merge omul din ziua de astazi.
|
Citat:
Poti sa smintesti pe cineva in biserica fiind femeie . |
O tinuta mai smerita in biserica e mai potrivita. Tinuta ca si modul de viata reprezinta o consecinta a optiunii noastre: vrem sa fim pe placul lumii sau pe placul lui Dumnezeu? Daca vrem sa fim numai pe placul lumii, Il vom supara pe Dumnezeu si vom suporta consecintele. Daca macar in biserica dorim sa fim pe placul lui Dumnezeu, atunci ne vom interesa care e tinuta corecta. Daca din diverse pricini nu ne putem conforma, cred ca nu e bine sa ne indreptatim. Consider ca mai bine este sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea puterea de a face voia Sa.
|
Citat:
|
Citat:
poti sa fii pus la 4 ace dpdv al tinutei si tot sa smintesti. pana la urma, fiecare vede ceea ce vrea in biserica, si daca nu vrea sa vada ce stie ca-l sminteste, nici n-o sa se planga la tot pasul de asta, de cum arata unul sau altul. |
dar shtii ce e nasol shi foarte urat in tzinuta unui barbat? ca el naivul nu vede cum se imbraca mereu in meritele altora shi se recunoashte doar el in toate vredniciile... de paraca el ar fi mereu cauza intamplarilor bune deshi n-a contribuit cu nimic niciodata fiindca barbatul ar o tzinuta de omida, asemanandu-se regelui gog shi magog inloc sa faca el canonul dat lui Adam... de catre Dumnezeu, dat omului, ca dupa ce te-ai inhaitat cu suicigashka dracilor trebuie sa faci canonul daca vrei sa se intample ceva bun unde sudoare fruntzii este frica, iar palamida shi spinii sunt lucrul blestemat al pamantului mainilor sale... sau despre ce spin credetzi ca vorbea sf ap Pavel? caci in mare este o fiara cu doua coarne, naivul sperios acceptand ushor propunerea de a fi inhaitabil cu prietenul de pacat caci este in deznadejde shi cu geamul deschis la mansarda pe unde vine frico-mandria gLumii sau cu credintza cea tare proasta shi puternica plina de infruntare shi stat in picioare shi amandoua cornitzele astea pierzatoare vin din legea lor ca osandesc mereu shi a invinovatzesc pe nedrept
sf. Ioan Hrisostom ("Gura de aur", intaiul dintre sfintzi): "Amandoua acestea ne fac sa ne pierdem mantuirea: increderea, pe cel din picioare; deznadejdea, pe cel cazut." Iata ce zice Sf. Grigorie Sinaitul: "Nimic nu face sufletul celor ce se sarguiesc, asa de molesit, de descurajat si de fara de minte, ca iubirea de sine, maica patimilor." "Sufletele impatimite de placeri sunt smarcuri de foc (Apocalipsa XIX,20), in care putoarea patimilor, duhnind ca o mocirla, hraneste ca pe un vierme neadormit al curviei desfranarea trupului si ca pe niste serpi, broaste si lipitori ale poftelor stricate, gandurile si dracii stricati si tasnitori de otrava. Starea aceasta a luat inca de aici arvuna chinurilor de acolo". "Dintre virtuti, unele sunt cu fapta, altele firesti, altele dumnezeiesti si de la Duhul. Cele cu fapta sunt din libera alegere; cele firesti, ale firii; iar cele dumnezeiesti, ale harului. " "Neascultarea este gura iadului; impotrivirea in cuvant este gura lui, subtire ca o sabie; placerea de sine sunt dintii lui ascutiti pe tocila; indreptatirea de sine e pieptul lui; iar parerea de sine, care trimite in iad, este duhnirea pantecelui lui a toate miscator." Cuviosul Lazar: "Cei ce lucreaza fapta buna ca sa cistige slava de la oameni, acestia nu au nici un folos, dupa cum zice sfintita Evanghelie: si-au luat plata lor. Ca de nu ar fi fost cineva sa le laude faptele bune, ei, cu adevarat, nu s-ar fi apucat nicidecum sa lucreze fapta buna. Iar cei care lucreaza fapta buna pe ascuns, numai lui Dumnezeu fiind cunoscuta, acestia vor lua de la Dansul multa lauda. Iata dar cu cat este mai buna slava lui Dumnezeu decat slava oamenilor! Ca aceea este vremelnica si stricacioasa si nu ramane pana in sfarsit, ci, mai inainte de a muri ei, se va vadi fatarnicia lor. Deci, cu cat este mai buna si mai inalta slava lui Dumnezeu, cu atat este mai presus acela care lucreaza fapta buna in ascuns". |
Citat:
|
Citat:
|
ba eu prefer camasile bleu la barbati, sau alea negre/gri cu dungi inguste :rolleyes:
|
domnule e vorba mai ales de tzinuta omului interior, de sufletul omului interior, ala dinlauntru, ala care le pare multora ca nu-i important, ala ce e ucigash, curvar, necredincios, nemultzumit, razvratit, plin de toate poftele cele necurate shi rele, preaiubitorul ala mincinos de sine, ala de se satura repede, ala care face alea bune numai pentru slava de la oameni, ala ce dormiteaza pe el shi e plin de neshtiinta, uitare shi nepasare, ala ce viseaza la ilene cosanzene shi harapi albi, ala ce se roaga mult bolborosind shi inchipuind cele inalte, ala care se bucura de raul altuia shi se intristeaza de binele aproapelui, ala care intareshte sadic facerea raului, ala ce e sluga gLumei gLumii ce lucreaza fara pic de timp liber la caramizile lui faraon pentru ca ii da shi lui un petic de lux unde sa desfraneze... despre hainele aluia e vorba in primulrand... pe ala l-atzi intrebat de ce shade plin de intinaciune in timp ce pe afara iata ca poarta haine curate shi ingrijite?
dar apoi pe dinlauntru lui cu ce o sa trebuiasca sa se imbrace shi cum o sa se pregateasca de sarbatoare? ca la biserica asha trebuie sa te imbraci, feciorii in dreapta shi fetele in stanga... cum priveshti dinspre intrare... iar neamul viclean shi adulter, adica ala spurcat... pe afara... sau cum? |
Important este sa nu dam prilej de sminteala celorlalti prin tinuta si atitudinea noastra.
|
Cel mai frumos ar fii ca in biserica sa observam tinutele sfintilor, adica sa ne atintim ochii la sfintele icoane sa ne putem inalta mintea in rugaciune.
|
Citat:
|
Citat:
- notiunea de ,,a nu judeca" poate fi una f. inselatoare in cazul in care nu o stapinim nici lumeste si cu atit mai mult duhovniceste.Inainte de a o ,,desface" putin (dupa cit ma pricep)vreau sa amintesc ca noi ortodoxii avem o porunca ,pe care o gasim in cadrul poruncilor bisericesti ,prin care avem obligatia (pe linga a-l adapa pe calator,a-l gazdui,a-l hrani,a-l imbraca pe cel gol)de a invata si sfatui pe nestiutor sau pe cel ce graseste impotriva rinduielilor sau a legilor(canoanelor bisericesti).Deci, cu politete, bun simt,tact si dragoste(de cita suntem noi in stare)trebuie sa atentionam pe fratii care gresesc,pe de o parte pt. ca avem porunca,iar pe de alta procedind citi mai multi in felul acesta contribuim la formarea unei opinii(defapt este vorba de formarea unui duh de vietuire)sanatoase si corecte de comportament cresrinesc in mai toate situatiile vietii. Daca nu facem asa atunci la proxima spovedanie este f. potrivit sa ne marturisim de acest pacat. Pacatul il gasim trecut in indreptarele de spovedanie la cele impotriva poruncilor bisericesti. Cautati si veti gasi ! Revenind la atitudinile gresite de a nu judeca sa discutam situatiile intilnite frecvent in viata crestinului: cind vedem pe cineva ca face un rau altuia (de la injurare si pina la inselare,furt, batjocura, violentare fizica,etc) nu intervenim de loc? sau cind copilul nostru face o greseala,o prostie ...il certam ca sa indrepte raul si sa nu mai faca sau il binecuvintam pupindu-l pe crestet? cind sotul ne apostrofeaza sau ne atentioneaza pt. o situatie gresit inteleasa pe noi sau pe alti membri ai familiei nu intevenim corectiv explicind situatia?. Si exemplele sunt mii si mii ,greu de insirat acum. Ei, in toate aceste cazuri tacem si punem capul in pamint ? sau dupa ce in sinea noastra rapid analizam si judecam fapta rea intervenim corectiv? In afara de faptul ca avem obligatie cetateneasca, morala ,profesionala...si cite si mai cite,avem o mare obligatie duhovniceasca de a-l indrepta pe cel ce nu stie si greseste. Asemanator actiunii de a ,,nu judeca", defectuos inteleasa si aplicata, mai este si cea de ,,a ierta" dindu-ne de obicei mai iertatori (evident din fariseismul pe care nici nu-l banuim in noi !)decit sfintii care au facut canoanele. La fel este si cea a ,,iubirii" rau aplicata ,fie lumeste cind ne orientam spre persoane care ne fac mai mult rau decit sa ne iubeasca si ei in consecinta sau duhovniceste cind atit de mult ii iubim asa,subit, incit si pe pagini incepem sa-i pomenim la slujbele BOR. Si exemplele pot continua ...multe. Tocmai de aceea sf. parinti si si parintii bisericii vorbesc si invata despre ,,dreapta socoteala" pe care trebuie sa o avem in toate actiunile noastre ca sa nu gresim si sa cadem in pacate...pe care de multe ori nici nu le banuim. Iacata ,cum sub o atitudine gingasa, nevinovata,rezervata,eleganta si chiar cu dragoste se pot furisa pacate. Crestinul este chemat de biserica sa aibe o viata activa duhovniceasca ,care sa intareasca comunitatea rugatorilor si traitorilor in duh lasindu-i pe bonjuristii si pretutindenarii religiosi sa se duca de unde au venit pt. simplul motiv ca si asa sunt in trecere prin biserica neinteresati fiind de trairea curata si profunda a crestinismului. Asta este parerea mea in legatuta cu atitudini... hai sa le spunem pe nume: superficiale. Este bine sa cautam sa le cunoastem f. bine,sa le intelegem si sa le evitam cit mai mult posibil fiind mereu preocupati de sporul duhovnicesc decit de indiferenta confortabila ! Uite, in felul acesta si motoul ales de tine nu mai este in concordanta cu faptele ! |
Sunt de parere ca oamenii si societatea s a inderpartat de Dumnezeu iar ceea ce ni se pare noua azi obisnuit...spre exemplu..ca femeile sa poarte pantaloni....poate acum cateva decenii..asa ceva nu era de conceput in doctrina bisericeasca.
Am 25 de ani si ca si voi.. ne am nascut intr o societate....crestina doar cu numele...realizez asta pe zi ce trece...si port pantaloni...eu cred ca decenti...dar in viziunea Traditiei Ortodoxe sa porti pantaloni e un pacat...indiferent ca sunt mulati sau nu...cu talie joasa sau nu..cu scilipici sau nu...pentru ca femeia sminteste purtand pantaloni aratandu si astfel formele....oricat am vrea noi sa fim modeste.. Apoi de aceea se interzice sa intri mai ales in Casa Domnului cu pantaloni pentru ca smintesti barbatii...si numai...de se va uita un bartbat la tine...a si pacatuit in inima lui...si astfel fost ispita pentru el...Si noi in Casa Domnului trebuie sa intram cu evlavie...aceasta presupunand chiar respectand aceasta Sfanta Traditie... regret ca noi oamenii ne am inderpartat atat demult de Dumnezeu si sincer am reflectat la acest aspect ceva timp...cercetand...nu e bine ce facem noi femeile...ca intam in Biserica si machiate..si fardate..si pe tocuri..si in pantaloni....si neacoperite...mai nou....am auzit ca intra si in necuratenia trupului...ca " nu mai suntem acum o suta de ani ..."..dar ceea ce spune sFANTA Scriptura, Cuvantul Domnului...e valabil...chiar AZI, ACUM...PENTRU CA DUMNEZEU E ADEVAR SI VIATA...SI cata ratacire are sufletul nostru pe acest pamant...si cum cel rau...ne amageste...va dati seama dragii mei ce pericol ne paste....pai urmasii urmasilor nostri...ori nu vor mai calca pe la Sfanta Biserica...ori vor ajunge sa se duca la Sfanta Slujba in pielea goala...si vor zice : " DA CE MAI TRAIM CA ACUM 200 DE ANI ? '' SA NE RUGAM BUNULUI DUMNEZEU...SI SA NE INTAREASCA CA VEDEM CUVANTUL LUI...NU PE CEL RATACITOR...SI SA I INVATAM PE COPIII NOSTRI...SA FIE MAI BUNI DECAT AM FOST NOI! PS...pe vremea bunicilor nostri...deci nu mai mult de 80 de ani...femeile dupa ce se maritau...la tara...nu ieseau din casa fara baticul celebru pe cap...asa am vazut o pe bunica mea si pe toate din sat...si mai in varsta si mai tinerele.... Recunosc....si sunt deznadajduita....si nici nu stiu cum sa ma mai imbrac....caci imi dau seama si constientizez ca nu este bine ceea ce facem...... acum realizez cat de inutile ne sunt hainele..... am atatea contradictii in minte....tot ce credeam eu pana acum....azi imi dau seama ca nu e bine.... modestia are haine simple si la propriu si la figurat... |
Citat:
despre batic si apostolul spune ceva: 1 Corinteni cap.11: 5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. 6 Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească. |
prin femeie se intelege una " maritata"? sau nu numai?
|
sunt convinsa ca Domnul nostru Iisus Hristos cunoascand slabiciunea omului ca nu toti sunt tari din fire...mai ales barbatii....a dat femeii porunca sa nu sminteasca prin imbracamintea ei, atitudinea ei....si a zis o acum 2012 ani...si e valabil si azi...CAT ADEVAR! ferice de acele femei care au fost crescute in adevarata credinta ortodoxa....nu in credinta doar cu numele....si noi credem ca facem bine...ceea ce facem....dar suntem departe de Adevar.
|
Citat:
|
Citat:
nu prea are sens ... |
Nu m ai convins. ... Pentru ca spune mai incolo ... Necinsteste capul ei... ( iar nu cumva femeie este capul barbatului ei si capul barbatului este Hristos ? ) .. Merci
|
Citat:
de multe ori ma gandeam, vazand multimea de femei neacoperite din biserica, ce ar fi daca as fi intrat cu caciula pe cap... |
E vorba de supunerea femeii ....si supunearea nu trebuie privita ca o discriminaredintre femei si barbati asa cum cred majoritatea femeilor ci e o dovada de respect pentru barbat...caci din el femeia e facuta iar nu barbatul din femeie... Ci barbatul prin femeie...asa e dat de Dumnezeu...
|
Eu cred ca acoperirea capului in biserica se face si pt a-i da femeii o atitudine mai asezata,mai cuminte,mai putin feminina si atractiva.La fel si prin acoperirea totala a trupului.
Desigur ca femeile se duc la biserica cu alte ganduri decat de a cuceri pe cineva(pe cine?pe preot?pe dascal?)dar atunci trebuie s-o si arate prin tinuta si port. Sunt persoane care nu deosebesc diferenta de situatii,locatii sau imprejurari si in general cad in ridicol.Probabil ca tine si de educatie... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In vremurile mai dinainte duhovnicii obisnuiau sa-si incerce ucenicii si fii duhovnicesti . Nu o faceau pt. a-i batjocori , exclus ! O faceau pt. a lua pilda si a se indrepta . Astazi , parintii se tem de asa ceva , evita, nu mai acorda valoare unor asemenea metode dintr-un motiv jenant : se supara credinciosul si nu mai vine la biserica . La biserica ajunge tot credinciosul , mai devreme sau mai tirziu, chiar in hohote si cautindu-l cu luminare pe Dumnezeu ,cind traumele vietii incep sa-i cada in brate cu nemiluita. Nu mai stie pe unde sa mearga , pe cine sa mai intrebe numai sa se isbaveasca de minia Lui. Fiecare este adus la biserica atunci cind voieste Hristos . Pina atunci poti sa te chinui tu cu el cu toate minusile, cu tot menajamentul, cu tot binisorul ca mare lucru nu reusesti ! Imi aduc acum aminte de grozava Liana Stanciu si de al ei Bita-solistul care in emisiune la B1-Tv , cu 5-6 ani in urma, spunea ca ea nu intelege de ce sa mearga la biserica deoarece preotii sunt hoti , slujbele lungi, si pt. ca la urma urmei credinta este in sufletul ei si nu accepta teatralismul de a merge la biserica . De asemenea este convinsa ca certificatul de casatorie ca si slujba cununiei sunt lucruri arhaice , fara rost, deoarece cel mai mult conteaza sentimentele adevarate dintre ,,soti" si nu o cintare la biserica sau un petec de hirtie . Dupa ce fetita lor a facut leucemie s-a si cununat , a si alergat pe la toti sfintii din bucuresti (Sf. Spiridon Vechi), a inceput sa aibe in limbaj din ce in ce mai mult numele lui Dumnezeu si a si pierdut nu stiu pe unde ,,maturitatea" de dinainte. Ce sa-i faci , nu toti suntem la fel ! Oamenii e diferiti ! |
Citat:
Oamenii se schimba intr-adevar, desi pentru noi care-i stim in alta postura, acceptam mult mai greu si continuam sa-i judecam dupa pacatosenia de-atunci, nu dupa incercarea de indreptare de acum... Ce vreau sa spun este ca pe Liana Stanciu am vazut-o chiar ieri pe "Trinitas TV" in postura de... moderator... EDITARE - Rectific, nu era in postura de moderator, ci doar invitata impreuna cu sotul ei. N-am urmarit emisiunea cu destula atentie si habar nu aveam ca solistul este sotul ei... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:47:10. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.