Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Ce este sufletul? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16406)

iliegh 19.10.2013 18:20:01

Pe zice ce trece sunt tot mai uimit si deja incep sa cred ca vorbesc in pustie pentru ca raspunsurile multora dintre voi sfideaza cea mai simpla logica, si nu fac decat sa-mi ies din mana trebuind sa dau raspunsuri ca unor copii.

Cum nu exista nici o dovada ca Pamantul nu este centrul Universului ? Poate nu ai aflat tu inca. Mai uitat-te si tu la televizor din cand in cand, mai citeste o carte, soro ! Ce lume proasta frateeeee!!!!

iuliu46 19.10.2013 19:00:44

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 538027)
Pe zice ce trece sunt tot mai uimit si deja incep sa cred ca vorbesc in pustie pentru ca raspunsurile multora dintre voi sfideaza cea mai simpla logica, si nu fac decat sa-mi ies din mana trebuind sa dau raspunsuri ca unor copii.

Cum nu exista nici o dovada ca Pamantul nu este centrul Universului ? Poate nu ai aflat tu inca. Mai uitat-te si tu la televizor din cand in cand, mai citeste o carte, soro ! Ce lume proasta frateeeee!!!!

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1146

Deci Stephen Hawking face parte din lumea proasta. :71:
Si asta la fel :

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista multe modele ale universului care pot explica observatiile. De exemplu, eu pot construi un univers sferic, simetric, cu Pamantul in centrul lui, si nimeni nu poate spune ca modelul meu e gresit pe baza observatiilor.
Se poate exclude acest model doar pe principii filozofice. Din punctul meu de vedere nu e nimic in neregula cu asta ( geocentrismul ). Ceea ce vreau sa aduc in atentia publicului este faptul ca folosim criterii filozofice in alegerea modelelor. Cosmologia actuala incearca sa ascunda asta. " - George Ellis

dobrin7m 19.10.2013 19:37:56

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 537953)
Imi pare rau, dar se pare ca exista contradictii chiar intre voi, sustinatorii sufletului.

De fapt nu sunt strain de astfel de contradictii, am intalnit deseori interpretari variate si destul de diferite ale diferitelor concepte incepand de la Sfantul Duh, suflet, caderea lui Adam, Sfanta Treime, etc. in cartile sfintilor parinti.

Se pare ca fiecare interiorizeaza intr-un sens unic si personal experienta divina.
Nu acesta este modul meu de a fi. Ori suntem cu totii de acord cu un lucru, ori acel lucru este fals.

Hotarati.

Esti aici intr-o eroare de logica. Nu acordul unanim arata falsitate sau nu. Cand sunt mai multe pareri cineva greseste. A uniformiza parerile inseamna neaparat ca cel care greseste sa realizeze asta si sa isi indrepte erorile. Ca sa discernem cine greseste trebuie sa vedem cine si cum interpreteaza. Eu nu am interpretat nimic cu mintea mea asa cum au facut altii ci am venit sa iti arat ce spun sfintii nostri, si Sfanta Traditie sustinute bineinteles cu Sfanta Scriptura. Acesta ar trebui pentru toti ortodocsii sa fie bine cunoscute , iar daca uneori se mai aluneca pe panta interpretarilor cu mintea noastra proprie, atunci sa fim ingaduitori ca toata lumea greseste la un moment dat. Important este sa realizam ca am gresit si sa ne indreptam. In ortodoxie nimeni nu are voie sa interpreteze dupa mintea lui si dupa bunul lui plac. de aceea avem Sfanta Traditie.

dobrin7m 19.10.2013 19:47:12

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 537958)
Creierul uman are atat de multi neuroni si conexiuni incat e capabil sa stocheze intreaga experienta si memoria unei vieti intregi. Si inca mai are loc.

Daca sufletul ar fi responsabil cu lucrul acesta de ce Dumenzeu ar face atata risipa de neuroni ? Ar fi suficient un neuron sau putin mai multi sa se ocupe cu reflexele, iar partea cu memoria si sentimentele ar fi in sarcina sufletului cum zic unii dintre voi.

Daca omul ar avea foarte putini neuroni sau deloc, eu as fi cel mai mare sustinator al existentei sufletului. Dar nu e cazul. Creierul are suficiente resurse sa preia toate sarcinile pe care voi le atribuiti sufletului. Si atunci ce motiv as avea sa presupun ceva supranatural ?

Judeci tu pe Dumnezeu acum si il acuzi ca nu trebuia sa puna in creierul nostru atatia neuroni? Trebuie sa intelegem ca Dumnezeu face cum voieste si ce voieste. Asa a voit sa ne faca, si am convingerea ca nu a pus nici mai mult, nici mai putin in noi, pentru a putea trai cum se cuvine in aceasta viata.
Daca ar fi asa cum spui tu, iti imaginezi ca omul , care este liber sa aleaga , in clipa cand alege sa il respinga pe Dumnezeu, sufletul lui e ca si mort. Concomitent ar muri si trupul daca ar avea ceva lipsa in el fata de cum suntem acum. Intelegi? Pentru tine , de exemplu, ne-a pus atatia neuroni, si tot ce avem noi in trup, si pentru altii ca tine care nu Il vor pe Dumnezeu. Acestora le-a dat sansa sa traiasca totusi chiar daca au sufletul bolnav rau , in speranta ca se vor trezi si indrepta si il vor iubi pe Cel care i-a facut asa cum i-a facut.

E o mare bucurie ca ne-a facut asa, Slavit sa fie Dumnezeu, caci altfel putini oameni ar trai. Daca viata ar depinde de suflet numai, cu siguranta ca putini ar fi vii. Legatura sufletului cu trupul este extraordinara in aceasta viata si sa nu te mire faptul ca desi sunt vii, multi oameni sunt morti sufleteste. Si asta se intampla pentru ca Dumnezeu le-a facut pe toate foarte bune, inclusiv trupul nostru. Ca noi ne stricam si sufletul si trupul, prin modul cum alegem sa traim si sa intrebuintam puterile noastre sufletesti asta este numai vina noastra.

t4ilgunn3r 19.10.2013 21:04:09

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 538037)
[Dumnezeu] le-a dat sansa sa traiasca totusi chiar daca au sufletul bolnav rau , in speranta ca se vor trezi si indrepta si il vor iubi [...]

O ființă atotștiitoare și mai ales atotputernică nu are nevoie sa spere nimic. Ideile d-tale despre Dumnezeu se contrazic reciproc.

dobrin7m 19.10.2013 22:32:33

Citat:

În prealabil postat de t4ilgunn3r (Post 538046)
O ființă atotștiitoare și mai ales atotputernică nu are nevoie sa spere nimic. Ideile d-tale despre Dumnezeu se contrazic reciproc.

Tu te contrazici. caci fiind Atotputernic este si iubitor desavarsit. Deci din iubire doreste sa vada ca toti oamenii vor ajunge sa cunoasca iubirea Sa. Daca nu ar dori asta nu ar fii iubitor in chip desavarsit.
Da, El a spus: fiti desavarsiti precum Tatal vostru este. Deci ne doreste desavarsiti, adica indumnezeiti. Si doreste asta din iubire si asteapta pe fiecare om tot din iubire desavarsita. Si pe tine te asteapta si pe toata lumea, pe toti fara deosebire. Vezi ceva rau in a deveni desavarsit? iti poti da seama macar un pic ce inseamna sa ajungi desavarsit? Dumnezeu nu ne cere nimic din ce nu putem face.

dobrin7m 19.10.2013 22:35:11

In legatura cu omul , da exista speranta, pentru ca omul are liberul arbitru. omul poate alege sa iubeasca sau nu pe Dumnezeu. va puteti da seama pana unde merge iubirea desavarsita a lui Dumnezeu? pana la jertfa pentru om. Pentru al ridica , pentru a-i darui sansa desavarsirii.

dobrin7m 19.10.2013 23:01:34

Citat:

În prealabil postat de iliegh (Post 538027)

Ma ierti dar ceva posturi mai incolo acuzai pe Alin ca ti se adreseaza agresiv, desi nu era asa, si chiar ai facut o amenintare subtila. Acum vii si jignesti. Indiferent cum sunt oamenii nimeni nu ne da dreptul sa ii jignim , sa ii desconsideram de parca noi am fi perfecti.

Nu te gandesti ca intr-o buna zi se prea poate sa iti pierzi chiar si mintea ce o ai? Crezi ca e imposibil , zici tu, insa nu e. trupul tau nu este infailibil.

t4ilgunn3r 19.10.2013 23:05:40

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 538050)
Tu te contrazici. caci fiind Atotputernic este si iubitor desavarsit. Deci din iubire doreste sa vada ca toti oamenii vor ajunge sa [...]

Daca este atotstiutor nu are nevoie sa spere/doreasca sa se intample ceva fiindca stie deja exact ce va sa se intample; daca este atotputernic nu trebuie sa spere/doreasca sa se intample ceva fiindca poate sa determine acel ceva prin puterea sa, mai ales ca este asa de iubitor etc.

dobrin7m 19.10.2013 23:35:02

Citat:

În prealabil postat de t4ilgunn3r (Post 538057)
Daca este atotstiutor nu are nevoie sa spere/doreasca sa se intample ceva fiindca stie deja exact ce va sa se intample; daca este atotputernic nu trebuie sa spere/doreasca sa se intample ceva fiindca poate sa determine acel ceva prin puterea sa, mai ales ca este asa de iubitor etc.

daca determina atunci nu mai avem liberul arbitru. Luandu-ne liberul arbitru, nu mai este iubitor in chip desavarsit. Vad ca te faci ca nu ai inteles ce am spus mai sus, dar eu stiu ca tu ai inteles.

http://www.crestinortodox.ro/morala/...ta-124114.html

Daca vrei poti sa citesti si acest articol

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:42:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.