![]() |
În anul 1994 un oarecare athonit a mers să se închine la Mănăstirea Veche a Sfântului Dionisie de Olimp
. Acolo a întâlnit o bătrână foarte evlavioasă care îi ajuta pe închinători. Bătrânica a povestit monahului următoarele, fiindcă voia să afle părerea lui, dacă face bine sau nu: „Când văd vreun șarpe în curtea mănăstirii – aici sunt mulți șerpi – îl însemnez cu semnul Sfintei Cruci și șarpele înțepenește. Se face ca o vergea. Apoi îl prind și îl arunc afară. Unii îmi spun: – Ești neghioabă de prinzi șerpii cu mâna? – De ce să fiu neghioabă? le răspund eu. Ce este mai puternic, șarpele sau Crucea lui Hristos , pe care S‑a răstignit și a mântuit toată lumea? Cu puterea lui Hristos, atunci când vreau să frământ, pun făină și apă, le amestec, le însemnez cu semnul Sfintei Cruci, iar apoi aluatul crește și fac pâine”. Sursa: marturieathonita.ro/puterea-cinstitei-cruci |
O minune făcută prin rugăciunile Fericitei Xenia a avut loc în anul 1959 la biserica cimitirului Icoanei Maicii Domnului din Smolensk. Martorii acestei minuni, care va fi prezentată în continuare, au fost în număr de aproape o sută de persoane. Întâmplarea aceasta a fost relatată de către o cunoștință personală a părintelui Serghei Jeludkov.
Mama unei fetițe de 15 ani, oloagă, care nu putea umbla pentru că în copilărie fusese bolnavă de poliomielită și paralizase, se adresă părintelui Serghei să facă o slujbă de pomenire pentru Fericita Xenia. Mama a dus-o pe fetiță cu un cărucior special, pentru că fetița nu-și putea folosi deloc picioarele, în căruciorul acesta mama și-a adus fetița la biserica cimitirului. Se pare că asta s-a întâmplat într-o zi de Duminică, după Liturghie, pentru că în biserică era multă lume. Preotul a făcut o slujbă de pomenire pentru Fericita Xenia, iar după aceasta, multe persoane prezente, printre care și mama cu fetița sa în cărucior, începură să iasă din biserică în curte. Deodată, fetița spuse: „Vreau să mă ridic și să merg!” și sub ochii oamenilor care se aflau în jurul ei, s-a ridicat, a ieșit din cărucior, a făcut câțiva pași, apoi s-a așezat. S-a ridicat, apoi a început din nou să meargă singură, iar cei care ieșeau din biserică erau martori la minunea care se făcea sub ochii lor. Din momentul acela, fata începu să meargă normal. (Sfânta Xenia cea smerită și nebună pentru Hristos, Traducere de prof. Elena Călin ) |
O sora medicală de la un spital din Atena i-a povestit părintelui Simeon Aghioritul, care locuiește la Kaliagra (Sfântul Munte), următoarele:
- Aveam scleroză în plăci și mă aflam în pragul paraliziei. Medicii mi-au dat o lună de zile concediu. Într-o noapte, în timp ce zăceam la pat, o văd aievea pe Maica Domnului care îmi spune: „Ridică-te, de acum ești sănătoasă!”. M-am ridicat și a doua zi am mers la spital. Când m-au văzut medicii, au rămas uluiți. M-au consultat și m-au găsit sănătoasă. Atunci părintele Simeon a întrebat-o unde lucrează. - Lucrez la morgă, a răspuns ea. Cei morți sunt aduși acolo și aruncați fără niciun respect. Eu îi iau, îi spăl, îi îmbrac și îi îngrijesc cu multă dragoste, ca pe rudele mele. - Pentru aceasta Maica Domnului te-a vindecat. În Vechiul Testament, Tobit, atunci când găsea un mort, îl îmbrăca și-l îngropa. De aceea Arhanghelul Rafail i-a spus: „Te ocrotesc”. - Și eu simt o ocrotire, a răspuns ea plângând. (Ieromonah Eftimie Athonitul ) |
Finicul facător de minuni l-a sădit însuși Sfântul Sava în Lavra sa. Cu mai mulți ani înainte de venirea sfântului în Palestina, acest copac al sfântului s-a uscat, astfel încât și călugării și femeile s-au întristat. Sfântul i-a spus în vis unui călugăr să nu scoată finicul din curtea mănăstirii, întrucât el va înverzi din nou cu puțin înainte de venirea lui acasă. Astfel, la venirea sfântului în mănăstire, finicul era din nou verde. Iar de atunci continuă să săvârșească nenumărate minuni, în special în familiile evlavioase ce nu pot avea copii.
Și pentru că, prin rânduiala avatonului, doar bărbații pot vizita această mânăstire, femeile care ajung în pelerinaj la poarta mânăstirii primesc ca mângâiere ulei tămăduitor (pentru boli grave) de la candela Sfântului Sava, o sticlă cu aghiazmă de la izvorului Sfântului Sava, iar celor care au nevoie se dăruiește câte o frunză din finicul făcător de minuni al Sfântului Sava. Frunzele de finic dăruite drept binecuvântare sunt însoțite de următorul text: „Iubiți frați în Hristos, nu uitați: condițiile de bază pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze sunt credința neclintită, frica de Dumnezeu și evlavia către Cuviosul Sava”. Se cer: post – după puterea fiecăruia, înfrânare generală, rugăciune stăruitoare și spovedania și împărtășania regulată, iar la urmă trebuie făcut un „ceai” cu aceste frunze de finic. Mai departe, părinții îndeamnă: „Dacă vreodată vă va învrednici și veți dobândi copii, să nu credeți că vă aparțin la modul exclusiv. Toate sunt darurile Lui. Dacă iarăși nu vă va dărui, din iubire lucrează, numai și numai din iubire. Să învățăm să nu căutăm doar darurile lui Dumnezeu, ci să cerem de la Însuși Dumnezeu și Împărăția Lui, așa cum ne-a spus (Matei 6, 33); atunci toate acele lucruri de care realmente avem nevoie ni le va dărui în chip bogat și cu cuviință dumnezeiască. Vă urăm din tot sufletul ca harul lui Dumnezeu și binecuvântarea Sfântului Sava să vă însoțească pretutindeni și pururea”. Multe familii din întreaga lume, care au dobândit copii prin mijlocirea Sfântului Sava și a finicului său, au revenit la Mănăstirea Sfântul Sava să mulțumească Domnului pentru ajutorul dat! |
O oarecare ce avea multă dragoste și evlavie către pururea Fecioara Maria, sărăcă de bogăția trupească, ci la suflet credincioasă și îmbunătățită, avea un copil mic de un an. Și într-o zi, vrând să ducă de mâncare bărbatului său care lucra în țarină, dar neavând ea pe nimeni în casă cu cine să lase pruncul, s-a rugat Maicii lui Dumnezeu zicând: "Stăpâna mea, sub acoperământul și paza ta las pe fiul meu, că n-am pe altcineva să-l păzească, decât numai darul tău, că ești Maica sărmanilor". Astfel rugându-se cu credință, s-a dus la slujba ei. Și după ce a plecat, s-a întâmplat de a luat foc o casă a unui vecin, și de acolo s-a întins văpaia și la casa ei. Deci, auzind din țarină, a alergat cu bărbatul ei, plângând moartea copilului. Și, ajungând acasă, au aflat casa prefăcută în cenușă, afară de zidărie și pardoseală. Atunci socotind femeia cum a ars copilul, plângea nemângâiată, zicând: "O, preafericită Stăpână, eu am dat cu credință pe fiul meu sub acoperământul și ajutorul tău; deci cum nu l-ai păzit nevătămat, Maica a milostivirii, ci l-ai lăsat de a pierit?". Însă, căutându-l, l-a aflat viu, și mai mult s-au înspăimântat, pentru că nici un lemn n-a rămas nears sau haină din casă. Și toți au slăvit pe Dumnezeu, mulțumind pururea Fecioarei Maria, Maica sărmanilor, care îi acoperă și îi păzește pe dânșii și îi izbăvește din multe primejdii.
(Din minunile Maicii Domnului-ediția a doua ) RUGĂCIUNE CATRE MAICA DOMNULUI : O, Maică a lui Dumnezeu, ajutorul si apărarea noastră, te rugăm, fii Izbăvitoarea noastră, căci la tine am nădăjduit întotdeauna și cu toată inima te chemăm: milostivește-te și ne ajută, fie-ți milă de noi și ne izbăvește, apleacă urechea ta și primește rugăciunile noastre cele cu durere și cu lacrimi, și precum vei vrea liniștește-ne și ne bucură pe noi, cei ce iubim pe Fiul tău cel fără de început și Dumnezeul nostru. Amin |
Intre chiliile ce se găsesc în împrejurimea Kareii în Muntele Sfânt (Kareia - „capitala” Muntelui Sfânt), ridicată în cinstea Adormirii Maicii Domnului, a sihăstrit la anul 982 un oarecare bătrân cu ucenicul lui.
Într-o sâmbătă seara, pe data de 10 iunie, a plecat bătrânul pentru privegherea bisericii „Începătorului”, punându-l pe ucenic să citească singur slujba. Noaptea, călugărul a auzit o bătaie în ușă. Deschide și vede un oarecare călugăr necunoscut. Vizitatorul a rămas în noaptea aceea la chilie, cântând împreună slujba utreniei. Înainte de oda a noua a cântărilor (cântarea a 9-a), călugărul chiliei a cântat până la cunoscutul imn al Sfântului Cosma Melodul „Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii...”, pe când străinul a cântat până la „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru”. Cel dintâi a auzit și a zis cu uimire: - Haide să cântăm numai „Ceea ce ești mai cinstită...”, „Cuvine-se cu adevărat...” ne este necunoscut. Te rog, scrie-mi acest imn ca să-l cânt și eu pentru Născătoarea de Dumnezeu. - Adu-mi cerneală și hârtie și o să ți-l scriu. - Nici cerneală nu am, nici hârtie! - Adu-mi atunci o piatră! Călugărul a adus-o iar străinul a luat-o în mâinile sale și a scris pe ea cu degetul imnul închinat Maicii Domnului. Aceste cuvinte se scrijeliseră atât de adânc în placa cea tare, ca și când ar fi fost lut plămădit atunci. - De acum înainte așa să-l cântați și voi și toți ortodocșii, a zis străinul, făcându-se nevăzut. Era Îngerul Domnului, trimis din cer ca să aducă imnul oamenilor. Când s-a întors bătrânul de la priveghere și a auzit cele legate de imn, a slăvit pe Dumnezeu și a mulțumit Maicii Domnului pentru minunata ei arătare. După aceea a povestit în capitală întâmplarea, iar de acolo placa cu litere îngerești a fost trimisă la rândul ei, împreună cu povestirea scrisă, la patriarh. De atunci, imnul acesta arhanghelic se cântă în sfintele slujbe ortodoxe. Icoana Maicii Domnului în fața căreia s-a întâmplat minunea a fost dusă la biserica unde a avut loc întâmplarea. Chilia aceea, unde s-a auzit pentru prima dată imnul arhanghelic, s-a numit „Cuvine-se cu adevărat”, pe când împrejmuirea s-a numit „Paradis”. În concordanță cu sinaxarul din 11 iunie, îngerul care a învățat pe călugăr imnul era însuși Arhanghelul Gavriil. (Ion Andrei Țârlescu, Minuni ale Sfinților Îngeri, Editura Bunavestire, Bacău, 2002, pp. 172-173) |
De fiecare dată când mergea la Sfântul Pavel, trecea pe lângă grădina mănăstirii, iar grădinarul îl încărca cu diferite legume și zarzavaturi pentru bătrânii de la Katunakia. Egumenul, părintele Serafim, îi atrăgea mereu atenția: „Fiul meu, cu părintele Benedict, grădinarul, să nu ai prea multe legături, pentru că «este un om puțin dificil»”.
Odată grădinarul i-a dat o pereche de pantaloni ca să-i cârpească. Când i-a adus înapoi cusuți, i-a lăsat împreună cu celelalte haine la egumen. Trecând pe la grădină, ca de obicei, părintele Benedict l-a văzut și l-a chemat la el. – Unde sunt pantalonii? l-a întrebat poruncitor pe tânărul katunakiot, care stătea uimit în capătul micii scări de piatră care cobora în grădină. – I-am lăsat la egumen, a răspuns el puțin deranjat de tonul grădinarului. – Bre, egumenul ți i-a dat? a izbucnit cu mânie acela. Obosit fiind de pe drum, tânărul nu s-a putut abține, ci i-a răspuns pe același ton ca un adevărat arvanit [1]: – Bine, dar egumenul este atât de departe ca să-i iei de la el? Dacă ai fi fost un om mărinimos, a continuat el aruncând ulei pe foc, mi-ai fi mulțumit pentru că ți i-am cârpit și mi-ai fi dat și ceva din grădină să merg la treaba mea. Atunci grădinarul s-a aplecat mânios și căuta pietre ca să-l lovească pe tânărul cel îndrăzneț. Însă Evanghel, fiind luminat de Dumnezeu, i-a făcut metanie și a strigat: – Iertați-mă! Am greșit, părinte! „Să fi văzut ce s-a întâmplat atunci, povestea Starețul, minunându-se de puterea cuvântului «iertați». Grădinarul s-a ridicat în picioare și dezarmat și îmblânzit de smerenia tânărului, a spus: – Ce să-ți mai fac acum? Ce să-ți mai fac acum? – Iertați-mă, a repetat tânărul, ca om mi-a scăpat și mie un cuvânt nepotrivit. Iertați-mă! – Haide, Dumnezeu să te ierte, a spus fără mânie grădinarul și de atunci înainte îl încărca cu de toate întotdeauna când trecea pe acolo”. (Ierom. Iosif Agioritul) |
DESCOPERIRILE DUMNEZEIESTI ale avvei Filotei Zervakos (ucenicul Sfantului Nectarie)
Acestea zicandu-le, stateam inaintea Sfintei Icoane a Mantuitorului si a tuturor sfintilor. In noaptea care a urmat, de indata ce m-am intins si am adormit, am avut un vis infricosator si cutremurator. Am vazut cum ma aflam afara din Biserica Prorocului Ilie la vreo 40 metri si tot la vreo 40 de metri si de Biserica Tuturor Sfintilor. Am auzit un zgomot inspaimantator si un glas coborandu-se din cer, ca o puternica detunatura. Ingrozit, mi-am intors ochii catre biserica Tuturor Sfintilor, crezand ca se va darama; privind mai atent am vazut ca nici zidurile nu s-au miscat. Ma intrebam, de unde sa fi venit zgomotul si intorcandu-mi curios ochii am vazut o priveliste inspaimantatoare. Am vazut deasupra bisericii, la o inaltime de vreo 100 metri cum stateau ingramadite pietre gata sa cada pe pamant, gata sa striveasca si sa distruga totul. Vazand acestea, asa o groaza m-a cuprins incat era gata sa-mi dau duhul; si cautam cu disperare sa scap, unde sa ma ascund de la fata maniei Domnului. Pentru o clipa m-am gandit sa alerg si sa intru in biserica Prorocului Ilie, dar am vazut iar stancile de deasupra, gata sa se pravaleasca si mi-am zis ca biserica nu va rezista sub o asemenea greutate si ca voi fi strivit sub daramaturi. De atata disperare si frica, m-am trezit ingrozit. Acesta este visul infricosator. Sfintii Parinti ne indeamna sa nu ne incredem in vise si ne sfatuiesc sa fim foarte atenti deoarece foarte multi au fost inselati prin vise. Dar sunt si multe vise de la Dumnezeu pe care le descopera Dumnezeu robilor Sai spre a-i infricosa si a-i intoarce spre pocainta. Astfel de vise au avut multi dintre patriarhi, proroci, apostoli, precum si dumnezeiestii si cuviosii Parinti, despre boli, cutremure, razboaie, catastrofe. Precum descoperim si in istoria intregii Biserici, intelegem ca Preamilostivul Dumnezeu, Care vrea ca toti sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina, le arata astfel de vedenii spre a-i intoarce, le descopera grozaviile care-i asteapta in urma pacatelor. Marturisesc ca nu sunt nici profet, nici sfant, sunt cel mai pacatos dintre cei mult pacatosi; de vreme ce nu sunt pocait si nici nu ma pocaiesc inca dupa cum trebuie, mi-a descoperit Dumnezeu primejdia in care ma aflu, spre a ne duce si pe mine si pe ceilalti pacatosi asemenea mie la pocainta. Ne-a descoperit primejdia care ne ameninta datorita nenumaratelor noastre pacate, primejdie descoperita de Domnul si in Sfanta Scriptura, prin proroci si apostoli, mai apoi si Sfintilor Parinti. Si El Insusi ne spune invederat: “Daca nu va veti pocai, asa veti sfarsi cu totii“. BOLOVANII CARE STAU DEASUPRA CAPETELOR NOASTRE, GATA SA CADA, ARATA MAREA MANIE A LUI DUMNEZEU CARE VA VENI PESTE NOI PENTRU PACATELE NOASTRE. Aceasta care ne-ar strivi si ne-ar spulbera, este oprita deocamdata de rugaciunile si mijlocirile, de grija si pavaza celei ce este cu adevarat ajutor si scapare oamenilor, a PREASFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU, a MAICII NOASTRE DUHOVNICESTI, precum si Ale Prietenilor lui DUMNEZEU, ale TUTUROR SFINTILOR. Iubitii mei frati, deoarece sfarsitul se apropie si marea manie a lui Dumnezeu sta deasupra capetelor noastre, “SA STAM BINE, SA STAM CU FRICA“. Sa luam aminte, sa nu ne inselam singuri, spunand ca Dumnezeu este doar binevoitor si multmilostiv si ca nu ne va pedepsi daca pacatuim si calcam poruncile Sale. Sa nu ne insele si pe noi vrajmasul cel preaviclean precum i-a inselat si pe protoparintii nostri de i-a facut rataciti si neascultatori ai poruncii lui Dumnezeu si fugari din rai. Sa nu ratacim, caci “daca s-a adeverit cuvantul grait de ingeri si orice calcare de porunca si orice neascultare si-a primit dreapta rasplatire, cum vom scapa noi, daca vom fi nepasatori la astfel de mantuire?“, spune Sfantul Apostol Pavel, gura Domnului (Evrei 2,3). DUMNEZEU ESTE BINEVOITOR SI MULTMILOSTIV, DAR ESTE SI DREPT. Ca multmilostiv, daruieste binefaceri, miluieste, ii rabda pe pacatosi, iar ca drept, cearta si pedepseste pe calcatorii poruncilor dumnezeiesti Este cu neputinta ca pacatuind sa scapam de mania lui Dumnezeu. Trebuia ca cele patimite sa ne fie invatatura de minte. Cate n-am patimit in ultimii ani, razboaie, boli, naufragii, cutremure, persecutii si in Tracia si in Asia Mica, ingroziri, primejdii, nenorociri, mahniri, precum acelasi apostol zice: “Necaz si stramtorare peste sufletul oricarui om care savarseste raul, al iudeului mai intai, si al elinului” (Romani 2,9). Daca Acelasi Dumnezeu zice prin Isaia cel cu glasul puternic: “Daca veti vrea sa ma ascultati, va veti hrani cu bunatatile pamantului, iar de nu veti vrea si nu Ma veti asculta, sub loviturile taisurilor veti fi doborati, caci gura Domnului a grait acestea“. Trebuie ca toate cele ce ni se intampla sa ne fie spre invatatura si sa incetam a-L mai mania pe Dumnezeu cu pacatele noastre. FARAON, PENTRU NEASCULTAREA DE DUMNEZEU, A PRIMIT ZECE PEDEPSE; DUPA FIECARE PEDEAPSA SE POCAIA DAR POCAINTA LUI NU ERA ADEVARATA, ERA DOAR DE MOMENT. Noi, pentru neascultarea de Dumnezeu si pentru lipsa dragostei am primit si noi zeci de pedepse. Si degeaba ne-am pocait dupa fiecare pedeapsa, caci apoi mai rai ne-am facut. Vine mania cea mare a Domnului, Atottiitorului, de care nimeni nu va putea scapa. Numai atunci vom scapa, cand ne vom pocai. Sa ne pocaim, deci, SA NE INTOARCEM CATRE PREAMILOSTIVUL NOSTRU PARINTE CERESC, DE CARE NE-AM INDEPARTAT, CU INIMA INFRANTA SI SMERITA; SI CU LACRIMI SA-L RUGAM FIERBINTE SA TREACA CU VEDEREA PACATELE NOASTRE CELE MULTE, SA NE IERTE, SA NE MILUIASCA SI SA NE MANTUIASCA PE NOI, DUPA MAREA SI BOGATA SA MILA. Si cand ne vom pocai cu adevarat, ne va primi cu bratele deschise, ne va ierta precum si pe niniviteni si ne va milui ca un Bun si Iubitor de oameni si Milostiv Dumnezeu. Fie Doamne mila Ta spre noi, Precum am nadajduit intru Tine“. |
Citat:
Slava lui Dumnezeu pentru toate! |
Citat:
Dar ia incearca sa faci asta acum. Mai rau iti va fi! Pentru ca oamenii au uitat cu totul sa ierte si considera ca smerenia e slabiciune, iar nu virtute. Iar pacea dintre semeni e "o poveste pentru copii", cum imi spunea cineva deunazi... De aceea, poate ca doar stadioanele de fotbal sunt in zilele noastre mai pline decat tribunalele... La Tribunalul Mare am vazut cozi care se prelungeau pana-n strada... De ce s-o imbulzi lumea acolo? Ce "s-o da"? Ce-or fi "bagat" - iti vine sa zici, ca o reminiscenta a unei curiozitati maladive, de trista amintire.... |
ICOANA MAICII DOMNULUI
"POTOLEȘTE ÎNTRISTĂRILE NOASTRE" Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” este prăznuită pe 25 ianuarie și 9 octombrie. Însuși numele acestei icoane este o rugăciune către Maica Domnului pentru izbăvirea de mai multe boli și întristări, trupești și duhovnicești. Această icoană minunată a fost descoperită în Moscova, în Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Pupișevo, unde a fost adusă de către cazaci în anul 1640. Dintre numeroasele minuni săvârșite în vechime de această Sfântă Icoană, s-a păstrat amintirea unei vindecări minunate, săvârșită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. O femeie de origine nobilă, care trăia departe de Moscova, a suferit pentru o lungă perioadă de timp de paralizia întregului corp. Deși avea numeroase avantaje materiale, ea nu avea ceea ce este mai important - sănătatea. A consultat mulți medici, dar nu a primit ajutor de la niciunul dintre ei, astfel încât ea își pierduse orice speranță că se va face bine. În acest moment dificil, Născătoarea de Dumnezeu i s-a arătat în vis, spunându-i: Poruncește să te ducă la Moscova. Acolo, în biserica Sfântului Nicolae, se află icoana Maicii Domnului cu inscripția: „Potolește întristările noastre". Roagă-te înaintea ei și vei primi vindecare. În timpul arătării, femeia a văzut icoana Preasfintei. Când s-a trezit, i-a rugat pe cei ce o îngrijeau să o ducă la Biserica Sfântului Nicolae din Moscova. După un drum anevoios au ajuns în Moscova și au descoperit, în cele din urmă, biserica Sfântului Nicolae. Intrând cu credință, femeia bolnavă s-a închinat la toate icoanele, dar nu văzuse icoana care ce apăruse în visul ei. Pentru aceasta, a inceput să-i povestească preotului despre visul cel minunat. Preotul a poruncit paraclisierului să aducă din clopotniță toate icoanele Maicii Domnului care erau păstrate acolo. Printre icoanele vechi și prăfuite au descoperit o icoană a Maicii Domnului cu inscripția „Potolește întristările noastre”. Văzând icoana, femeia bolnavă a strigat cu bucurie: „Ea este! Ea este!”. După ce s-a săvârșit un acatist al Maicii Domnului înaintea Sfintei Icoane, femeia bolnavă s-a ridicat pe picioarele ei, fără niciun ajutor și apoi, neavând nevoie de sprijin, a plecat din biserică prin propriile puteri. Prin mila Împărătesei Cerurilor și prin credința ei fierbinte, femeia s-a întors acasă complet sănătoasă. Această tămăduire a avut loc la data de 25 ianuarie 1760, zi pe care Biserica Rusă a închinat-o prăznuirii acestei icoane făcătoare de minuni, alcătuind și slujba și acatistul în cinstea ei. Suferinzi din toate orașele au început să sosească la icoana nou descoperită și puterea lui Dumnezeu s-a arătat în numeroase alte minuni săvârșite la această icoană. Un număr foarte mare de minuni s-au săvârșit la Icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre” și în timpul epidemiei din anul 1771. Mai multe copii ale icoanei „Potolește întristările noastre” au fost realizate și împărțite în întreaga Rusie, numai în Moscova aflându-se patru icoane purtând același nume care au fost preamărite prin numeroase minuni. |
Slava lui Dumnezeu!
Multe minuni a facut si face Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, spre slava Domnului si din mare iubire pentru noi, oamenii care nadajduim intru Ea. |
ICOANA MAICII DOMNULUI „ACATIST” – PREVESTITOAREA DE LA MĂNĂSTIREA ZOGRAFU
În veacul al XIII-lea, după ce Mihail al VIII-lea Paleologul (1261-1282) a semnat nelegiuita unire cu Roma de la Lyons, monahii din Sfântul Munte au trimis împăratului o scrisoare prin care înfierau această unire eretică și îl rugau pe împărat să se lepede de aceasta și să se întoarcă la Ortodoxie. Hotărât să impună cu forța unirea Bisericilor, pentru ca papa să acorde sprijinul său politic Imperiului Bizantin pe care tocmai îl reîntregise în urma ocupației latine, Împăratul Mihail Paleologul, sfătuit de Patriarhul Ioan Vekkos (1275-1282), s-a ridicat împotriva monahilor pe care până atunci îi protejase și a trimis soldați latini în Muntele Athos pentru a-i supune, cu prețul unor masacre sângeroase, pe monahii care nu voiau să recunoască această unire închipuită. După ce i-au spânzurat pe toți Părinții din Sinaxa Sfântului Munte (forul conducător al Athosului) și au omorât mulțime de monahi din Mănăstirile Vatoped și Iviron, soldații s-au repezit cu sălbăticie diavolească și ucigașă asupra Mănăstirii Zografu. În vreme aceea, în Mănăstirea Zografu viețuia un monah cu frică de Dumnezeu care avea ascultare la via din apropierea mănăstirii. Acest părinte avea obiceiul să citească de mai multe ori pe zi Acatistul Maicii Domnului. În ziua în care soldații latini se îndreptau spre Mănăstirea Zografu, pe când călugărul citea Acatistul, și rostea cu evlavie „Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”, a auzit de la icoana Maicii Domnului numită „Acatist” sau „Prevestitoarea” pe care o avea cu el următoarele: „Bucură-te și tu, Bătrânule!”. Auzind aceste cuvinte, Bătrânul s-a înfricoșat, dar Maica Domnului a continuat: „Nu te teme, du-te în mănăstire și spune călugărilor să nu deschidă astăzi poarta, iar cei care sunt mai slabi în credință să se ascundă, că vin dușmanii mei și ai Fiului meu.” Ajungând la mănăstire, Bătrânul a văzut icoana care îi vorbise în chilia sa că atârnă acum deasupra porților mănăstirii. Luând-o în brațe, a mers la stareț și i-a vestit toate. Fericitul Egumen Toma, adunând obștea, le-a spus despre cele ce se vor întâmpla și i-a întărit prin cuvinte duhovnicești. Cei care erau mai fricoși au fugit și s-au ascuns în pădure, iar starețul împreună cu 25 de călugări s-au închis într-un turn, luând cu ei și icoana care îi vorbise Bătrânului. Nu după mult timp, au apărut cruciații și au cerut să li se deschidă poarta mănăstirii, dar starețul le-a răspuns: „Plecați de aici, noi nu avem împărtășire cu voi, iar papei nu ne vom supune niciodată”. Soldații papei, forțând porțile și intrând în mănăstire, au adunat de jur-împrejurul turnului lemne și crengi uscate și le-au dat foc, arzându-i de vii. După plecarea cruciaților, călugării care stătuseră ascunși s-au întors în mănăstire și au aflat în turnul în care arseseră călugării numai icoana Maicii Domnului, neatinsă de flăcări, dar înnegrită de fum. În amintirea acestei minuni, mai târziu, în stânga bisericii mari s-a ridicat un Paraclis închinat Adormirii Maicii Domnului în care au așezat icoana Maicii Domnului „Acatist” sau „Prevestitoarea”. Călugării bulgari o numesc simplu «Hairiovo», adică «Bucură-te». Locul unde a avut loc arătarea minunată a Maicii Domnului este cunoscut până astăzi sub numele de Herovo. |
Toti copiii mergeau la școală o dată pe zi, însă Iacov mergea de două ori. O iubea mult, deoarece școala sa din primii ani a fost Biserica Sfintei Parascheva. Târziu, după-amiază, mergea și aprindea candelele. Copilul mergea singur și-i plăcea să rămână acolo până se înnopta. Se ruga cum știa și cât putea. După aceea, lua drumul spre casă, lăsând în urmă pădurea cu pini.
Odată, într-o după-amiază, să fi fost atunci de 8-9 ani, în timp ce micul Iacov se ruga, i-a apărut vie Sfânta Parascheva, ca monahie, exact așa cum era înfățișată pe icoană. Copilul s-a înfricoșat și a luat-o la fugă, nici nu s-a mai uitat în urmă de frică, ajungând acasă istovit. A doua zi, când a mers să aprindă candelele, i-a apărut din nou Sfânta Parascheva, iar el iarăși s-a înfricoșat. De această dată însă, când Iacov a luat-o la fugă, Sfânta a ieșit din biserică, i-a vorbit cu dulceață și copilașul s-a liniștit. Atunci el s-a oprit din fugă și s-a întors să vadă cine îi vorbea. Sfânta i-a explicat cine este, i-a spus să nu se teamă și micul Iacov a urcat cu sfială spre bisericuță. S-a așezat lângă ea și a ascultat-o cu atenție. Apariția Sfintei Parascheva s-a repetat de multe ori. După aceea, micul Iacov se obișnuise cu ea și nu se mai temea, ci stătea foarte aproape de ea și vorbeau. (Stelian Papadopulos, Fericitul Iacov Țalikis, Starețul Mănăstirii Cuviosului David „Bătrânul”, Editura Evanghelismos, București, 2004, pp. 42-43) |
„Pe Sfântul Rafail nu-l știam. Pentru prima oară am auzit de el în 1993, când soțul meu Kostas a suferit un infarct. Era într-o situație foarte rea când a ajuns la spital, dar într-un final a supraviețuit și și-a depășit toate problemele de sănătate. Atunci când se afla pe patul de spital și începea să-și revină, am văzut că alături de pat avea icoana Sfântului Rafail și atunci l-am cunoscut și eu pe Sfântul. M-a impresionat mult faptul că nici un alt pat din salon nu avea icoane, ci doar acela al soțului meu. Și întrebând o prietenă de-a mea, mi-a spus că este un mare sfânt și mare tămăduitor.
Între timp, au trecut anii. În anul 2009, soțului meu i-au apărut niște diverticuli la intestinul subțire. Un caz rar, pentru că de obicei diverticulii apar la intestinul gros. Era tratat, așadar, cu cortizon, din cauza acestei afecțiuni. Dintr-odată, pe 4 octombrie 2009, a leșinat, avea temperatură și alte simptome, fără să știm ce are. Era într-o situație foarte rea. Însă credea foarte mult în ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului. În continuu repeta: Maica mea, Dumnezeul meu! Maica mea, Dumnezeul meu! L-am dus la spital. Doctorii, după ce l-au examinat, au spus că are gripa porcină (virusul H1N1). I-au dat antibiotic și ne-au trimis acasă. Am mers la alt spital unde medicii nu au găsit un diagnostic pentru boala de care soțul suferea. Am adus un doctor acasă la noi, însă nici acela nu a identificat problema. Soțul meu însă suferea foarte tare. Mai pe urmă, după ce a făcut diverse examinări, tomografie și altele, doctorii au văzut că avea intestinul perforat din cauza cortizonului pe care-l luase pentru afecțiunea lui. Până să-l opereze, se făcuse deja 14 decembrie. Soțul meu ajunsese într-o situație jalnică, încât unii spuneau că era într-un stadiu terminal. Nu mai speram să se mai trezească, deoarece operația se făcuse cu anestezie generală. Și totuși, a rezistat. Îmi amintesc o asistentă care a venit cu bucurie și mi-a zis: ‒ Își mișcă picioarele, își revine! Soțul meu îl avea pe Sfântul Rafail alături de el, dar pe atunci nu înțelegeam nimic. Peste o săptămână, i s-a desfăcut rana. A suferit o hernie incizională. Pentru a doua oară, a fost operat. Cu anestezie locală de această dată, pentru că organismul nu mai rezista unei alte anestezii generale. În ciuda tuturor prevederilor, a rezistat și de această dată. Însă era foarte slab. Pierduse 17 kilograme. Mânca cu forța, sau prin perfuzie și sondă. Avea febră și diverse alte simptome. Doctorii spuneau să meargă acasă, pentru a i se ridica moralul și pentru a mânca mai mult. Astfel, cu ajutorul a patru oameni, l-am adus în dormitorul lui. Acasă, a prins puțină putere, dar a continuat să aibă probleme serioase. Înainte de lăsatul secului, am avut două vise, în două seri succesive. În primul vis am văzut că mă aflam cu soțul meu într-o mică corabie și umblam pe mare, și, dintr-odată, am ajuns pe uscat și ne aflam pe o pantă, necunoscută mie, ce avea o mică biserică. Îmi spun atunci în sinea mea: ‒ Ce este acest loc și cum de ne aflăm aici? Atunci m-am trezit. Mi s-a întipărit însă acel vis în memorie și mă întrebam ce poate însemna. În ziua următoare, văd un alt vis. A venit o femeie și mi-a dat mulți cartofi și îmi spune: ‒ Luați cartofii aceștia să-i mâncați. Când am întrebat-o cine este, mi-a spus că este vecina ce locuiește acolo mai sus (și mi-a arătat către Mănăstirea Maicii Domnului), Maria a Evviei. M-am trezit și am înțeles că era Maica Domnului Grabnic Ascultătoarea, a cărei icoană o avem aproape, în Eretria Evviei, și că ne va ajuta. Primul vis însă nu puteam încă să-l deslușesc. După două-trei zile, de când avusesem acele vise, situația soțului meu s-a înrăutățit. A făcut febră mare. Era iarăși într-o situație critică și am hotărât să meargă iarăși la spital. L-am dus la spitalul Laiko. Acolo, i-au făcut examinări și au hotărât că trebuie să fie operat iarăși. ‒ Nu vă ascund faptul că trebuie să-l deschidem (n.r. ‒ să-l operăm) din nou, mi-a spus doctorul. Deoarece starea lui de sănătate era foarte agravantă, nici un doctor nu îndrăznea să-și ia răspunderea de a-l opera. Într-una din zile, într-un pat alăturat se afla un domn cu care am început să discut. Îi spun: ‒ Ianni, de unde ești? ‒ Din Mitilini. ‒ Acolo îl aveți pe Sfântul Rafail. Ai mers la mănăstirea lui? ‒ Desigur. În fiecare an merg, răspunde acela. ‒ Eu cred foarte tare în Sfântul Rafail, îi spun, și în momentul acela intră în salon un rasofor și îmi dă un calendar de buzunar. Îl privesc și ce să văd: era un calendar al comunității Sfântului Rafail de la Ano Suli Marathonos! Am rămas mută de uimire. În momentul când am spus că eu cred tare în Sfântul Rafail, a intrat înăuntru părintele acesta, pe care-l vedeam pentru prima oară, și mi-a dat calendarul Sfântului Rafail. Toți am fost impresionați. Am înțeles că nu era în nici un caz o întâmplare acest lucru, ci că era, clar, vorba de o minune. Sfânt ne arătase ocrotirea lui și preocuparea lui pentru noi. Am hotărât, când se va face bine soțul meu, să mergem să ne închinăm Sfântului Rafail. Din acea zi, soțul meu a început să se simtă mai bine. Ne-a și spus, limpede: ‒ Sunt bine! Însă doctorul ne-a comunicat să nu credem ceea ce spune, pentru că rezultatele examinărilor lui indică faptul că este nevoie de operație. Zilele treceau, iar examinările într-adevăr au arătat semne de îmbunătățire. Într-un final, intervenția chirurgicală nu s-a mai petrecut. Sunt convinsă că a fost o minune, prin mijlocirea Maicii Domnului și a Sfântului Rafail. În mai se făcuse aproape bine soțul meu și am venit pentru prima oară aici la Ano Suli să ne închinăm Sfântului Rafail și să-i mulțumim. Când am ajuns și am văzut panta și bisericuța Sfântului Rafail și când în continuare am văzut în depărtare marea, așa cum se vede de aici, am realizat cu surprindere că acesta este locul în care am visat că am fost cu soțul meu. Pe 14 decembrie 2010, când s-a împlinit exact un an de la ziua în care a fost operat pentru prima oară soțul meu, Sfântul Rafail ne-a făcut simțită încă o dată prezența lui, arătându-ne că își aduce aminte de noi și ne protejează. Să fie binecuvântat și slăvit numele lui totdeauna. Îi mulțumim foarte mult Sfântului Rafail pentru toate!” |
Un aer rece și umed de noiembrie, un vânt ce trece nu doar prin haine, ci parcă și prin piele, și o coadă lungă care sugerează câteva ore de așteptare. În linii mari, acesta era scenariul pentru care se pregătea anual de ziua Sfântului Mina orice pelerin care își îndrepta pașii spre Biserica "Sfântul Mina - Vergului", din centrul Bucureștiului, cu dorința de a se închina moaștelor mucenicului ocrotitor. Anul acesta, ceva s-a schimbat însă. Deși vremea nu s-a dezmințit, rămânând la fel de neprimitoare, timpul de așteptare a scăzut de la ore la doar câteva zeci de minute.
10 noiembrie, ora Vecerniei. În ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Mina, curtea bisericii aflate la câteva minute de mers de Piața Unirii e plină până la refuz de oamenii veniți să se închine. Pelerinii, sosiți din țară sau din București, au venit să lase la racla Marelui Mucenic durerile, dorințele și speranțele lor. Pe toți îi întâmpină o veste bună: începând de anul acesta, baldachinul pe care este așezat chivotul cu sfintele moaște a fost modificat, astfel încât oamenii să poată săruta părticelele din trupul sfințit și înmiresmat al sfântului pe două rânduri, pe ambele părți ale raclei, scăzând aproape la jumătate timpul de stat la coadă. "Nădăjduim ca bunii credincioși să nu stea prea mult la rând ca altădată, să meargă mai repede", explică parohul bisericii, părintele Gheorghe Ispas. Și doamna Mioara din București vorbește despre diferența dintre organizarea de anul acesta și cea din anii trecuți. "Foarte mare diferența. Foarte bună organizarea, e mai mare dragul să vii să te închini la sfintele moaște când merge repede și e totul organizat", conchide ea. Cufundată în rugăciuni La coadă sunt așezați cel puțin câteva sute de oameni. Încolonați pe trotuar, flancați într-o parte de gardurile Jandarmeriei și de cealaltă de case ce amintesc de înfățișarea vechiului București, pelerinii așteaptă în liniște să ajungă la sfântul. Din depărtare, din direcția bisericii, cântările Vecerniei se aud încet, parcă filtrate de frig. În stânga mea, o femeie cu un batic tras până deasupra ochilor e cufundată în lectura unei cărțulii. Doar buzele i se mișcă și, când rândul se pune în mișcare, își ridică și ea pentru o clipă privirea de la paginile cu colțuri uzate. Printre degete, pe copertă, se poate ghici icoana Sfântului Mina. Citește Acatistul Marelui Mucenic, ruptă cu totul de cei de lângă ea. "Doar un leu..." Rândul se mișcă la intervale de câteva minute. Din loc în loc, femei trecute de mult de prima tinerețe îi îmbie pe credincioși cu flori. "Doar un leu, doamnă, doar un leu buchetul", își laudă ele marfa. "De la mine nu cumperi, domnuâ?", îl întreabă răgușit o bătrână pe domnul ce tocmai "îi făcuse safteaua" uneia dintre "concurente". În miros de tămâie, ne continuăm cu pași mici drumul spre curtea bisericii. La un moment dat, o ramură de salcâm japonez ne salută pe deasupra unei porți. În jur, strada Robescu zumzăie monoton: zeci și zeci de corturi, unele improvizate din doar câteva foi de plastic, sunt aliniate în lungul bordurii. Icoane, cărți de rugăciune, brelocuri, tămâie, lumânări, turtă dulce și tot felul de suvenire, care au mai mult sau mai puțin legătură cu sărbătoarea. Pe stradă roiesc alți oameni: vânzători ambulanți ce-ți oferă ceai, cafea, covrigi, pulovere ori scăunele pliante, toate destinate credincioșilor din rând. "Ne-am închinat mai întâi și apoi am început să vindem" În mijlocul străzii, o femeie îți reține atenția, cu baticul ei înnodat peste căciulă, pentru a se feri de vântul înghețat. Timpul a săpat riduri adânci în fruntea ei, dar obrajii i-au rămas netezi ca-n floarea vârstei. Anii i-i ghicești fără să stai prea mult pe gânduri: a văzut deja mai bine de șaizeci de primăveri. Sau de toamne... Vinde pulovere de lână, e din Curtea de Argeș și oriunde știe că oamenii se adună să se închine la moaștele vreunui sfânt, stând uneori ore întregi în frig la coadă, vine și ea să-și vândă marfa. Cuvioasa Parascheva, Sfântul Dimitrie Basarabov, Sfântul Mina - anul acesta a fost peste tot. Puloverele? Le face cu mâna ei, ne spune. Cam patru zile muncește să termine unul. Lâna este aspră, aproape că te înțeapă la degete, dar, în schimb, ține cu adevărat de cald. Iar după patru zile de muncă, se bucură dacă reușește să îl vândă cu 30 de lei. "Dar nu ne dă lumea atât, că e criză", explică femeia. În final, se mulțumește și cu 25 de lei. "Nu merită", continuă ea, mișcând capul cu regret, "dar ce să facem, că nu avem bani". Și, ca să meargă vânzarea mai bine, și-a pus nădejdea chiar în Sfântul Mina: "Ne-am închinat mai întâi, mărturisește ea, și apoi am început să vindem". "Cine este Dumnezeu...?" După numai 15 minute de când ne-am așezat la coadă, ajungem în fața porții, la doar câțiva pași distanță de raclă. Ceasul s-a apropiat de ora 18:00, iar din curtea bisericii răsună vocile cântăreților: "Cine este Dumnezeu, mare ca Dumnezeul nostru?", iar cântarea acoperă murmurul de fond venit din mulțimea aflată la rând sau roind pe străduțele din jur. Un telefon sună în spatele meu: "Da, la rând, la Sfântul Mina. Vino, vino, că scapi repede. În 20 de minute ești gata!", explică o voce tânără, cu accent molcom, ardelenesc. Atenția se mută, dintr-odată, spre un conflict iscat din senin, între un jandarm și o doamnă între două vârste. Motivul? "Nu vă băgați, doamnă, în față, că d-aia suntem puși aici, să facem ordine!", îi explică omul legii. "Nu pot, domnâle, să stau la rând, că sunt bolnavă", răspunde ea. "Dacă-ar fi stat două ore pe loc, la Sfântul Nectarie, atunci ce-ar mai fi zis?", se întreabă retoric o pelerină cu capul acoperit de-o glugă îmblănită. Înainte ca cei doi să găsească o soluție, am și ajuns la sfântul. Mă închin, sărut racla cu moaștele Marelui Mucenic făcător de minuni și apoi mă îndrept spre biserică. Ceasul arată doar câteva minute peste ora 18:00 - în total, douăzeci de minute de stat la coadă. "Încă ne rugăm pentru mila, viața, pacea, sănătatea, mântuirea...", se aude rugăciunea preotului, iar vocile bărbătești ale cântăreților răspund întreit "Doamne miluiește!". Înăuntru, lăcașul de cult e neîncăpător pentru a-i cuprinde pe toți credincioșii veniți să-l cinstească pe Sfântul Mina, iar preotul cu greu reușește să-și croiască loc printre oameni pentru a cădi. În curtea bisericii, credincioșii bine ascunși de frig în spatele hainelor groase ascultă în liniște slujba. Am vorbit cu unii dintre ei și ne-au împărtășit cum i-a ajutat Sfântul Mina. Cu post și rugăciune Victoria Ispas, de 45 de ani, îl știe pe Sfântul Mina drept "un foarte bun ajutător", motiv pentru care, mărturisește ea, îi și citește foarte des acatistul. Întâlnirea ei cu sfântul, pe care de atunci l-a și luat ca ocrotitor, s-a petrecut în urmă cu mai bine de un deceniu. Marele Mucenic, grabnic ajutător mai ales al celor păgubiți, a luat cu asalt sufletul Victoriei într-un mod unic, cucerind-o pentru totdeauna. "Sincer vă spun, acum 11 ani, mi s-a furat o basculantă din fața blocului și, cu post și rugăciune și rugându-mă la Sfântul Mina, am găsit-o mergând pe stradă. O basculantă de 16 tone... mi-a furat-o din fața blocului!", își amintește ea. Entuziastă, femeia nu se jenează să mărturisească minunea ce a convins-o, fără drept de apel, de puterea lui Dumnezeu. "Sfântul Mina este ajutător la orice, la tot ce înseamnă pierderi, pagubă. Pe cei care lucrează cu dragoste pentru Dumnezeu Sfântul Mina îi ocrotește", spune ea. Dar există și un revers al medaliei: "Dacă ești mincinos și hoț, nu te ajută, să știți!", spune Victoria apăsat, cu convingere în glas și în privire. "Întotdeauna m-a ajutat" O altă mărturie despre ajutorul primit de la sfântul am primit-o de la P.P., o doamnă trecută de 50 de ani. Deși nu se consideră "o femeie bisericoasă sau o practicantă", mai mult, chiar bolnavă fiind, ea a venit să se închine. "Am venit pentru că eu cred în Dumnezeu și așa mi s-a părut normal să vin aici, în această zi", spune ea. "Întotdeauna m-a ajutat Sfântul Mina", continuă ea, amintindu-și un moment din urmă cu 12 ani, când a trecut cu bine peste o operație la coloana vertebrală. Cu lacrimi în ochi Doamna Mioara l-a rugat fierbinte pe Sfântul Mina "să ne aibă în pază și ocrotire". Am vorbit cu ea la doar câțiva pași distanță de racla unde se odihnește o părtică din moaștele Marelui Mucenic, iar o lacrimă încă îi mai aluneca lin pe obraz în jos, pe sub rama ochelarilor. "Este un mare sfânt. Ne ajută foarte mult", spune ea, subliniind: "E grabnic ajutător; orice l-am rugat, totul mi s-a îndeplinit". Și lacrimile încep din nou să izvorască din ochii pelerinei. "Cu ajutorul lui Dumnezeu le trecem pe toate" "Să știți că m-a ajutat Sfântul Mina. Am trecut și prin boală și alte necazuri, dar m-a ajutat. Cu ajutorul lui Dumnezeu le trecem pe toate, să știți. Și grijile, și supărările, și necazurile, toate", își exprimă credința puternică o pelerină bătrână, care a dorit să nu-i fie reținut numele. "Ajutorul sfântului? Îl simțim tot timpul. În fiecare zi, în orice situație", mai spune ea. "Tot ce-am cerut, m-a ajutat, mi-a fost sprijin", aduce mărturie și Victoria Ispas. Doamna Cleopatra are 74 de ani. Dar se ține bine, fără să dea semne de oboseală. Pășește drept, apăsat și vorbește fără să șovăie: a venit să se închine la sfântul și să-l roage "pentru sănătatea și pentru fericirea copiilor". Rugăciunile pe care ea le-a lăsat la picioarele sfântului sunt simple. Și are credința că Dumnezeu, prin sfinții săi, i le va împlini. "Mă rog pentru sănătatea copiilor, mă rog să intre nepoata la facultate, mă rog pentru nepot să se căsătorească", spune ea |
"Am venit să mă rog pentru sănătate. În rest, nimic"
Angelica și Daniela sunt două surori gemene, în jurul vârstei de 25 de ani. Rugăciunea cu care au venit ele la Sfântul Mina este una simplă: sănătate, atât pentru fratele lor, bolnav de schizofrenie, cât și pentru întreaga familie. "Am venit să mă rog pentru sănătatea lui și a familiei. Atât. În rest, nimic", mărturisește Angelica. Prietenul Sfântului Mina "Nu l-am rugat pe Sfântul Mina nimic. E ziua lui. Cum vin la un prieten, vin și la Sfântul Mina. El este ocrotitorul familiei mele de când eram mic", spune Pavel Florin, un domn de 41 de ani, de profesie designer. "Nu vin în fiecare an", continuă el, după care explică: "sunt din multe locuri. Eu sunt ieșean de felul meu, am buletin de Arad și locuiesc la Câmpina în momentul de față". Cât despre ajutorul dat de sfântul, pelerinul îl mărturisește răspicat: "Tot timpul. Pentru mine el este prezent în fiecare clipă". Prezența Sfântului Mina a încălzit dintr-odată aerul rece de noiembrie și a cuprins oamenii care se aplecau cuminți și rugători la racla sa, răspândind asupra orașului căldura și puterea credinței. |
Un alt părinte duhovnicesc al românilor, Arhimandritul Paulin Lecca, ne mărturisește vindecarea minunată a unui tânăr care se afla pe patul de moarte, suferind de tuberculoză. Scuipa sânge și totuși Îi cerea cu stăruință Mântuitorului Iisus Hristos să-i prelungească viața. I S-a arătat Mântuitorul Iisus Hristos, aievea, nu în vis. S -a așezat alături de el, i-a mângâiat fruntea și l-a întrebat: – Copilul Meu, vrei să te faci sănătos? -Da, Doamne – I-a răspuns tânărul –, aș dori să mai rămân printre cei dragi. Nu vreau să mor. -Bine, atunci ridică-te din pat și îndreaptă-te spre icoana Mea din răsăritul odăii tale. Cu aceste cuvinte, Domnul S-a făcut nevăzut.
Tânărul a chemat-o degrabă pe măicuța sa și a rugat-o să-l ajute să se ridice spre a se îndrepta spre icoana Mântuitorului Iisus Hristos. -Vai, dragul meu, ești prea slăbit, tu nu te mai poți scula, îi zise mama cu compătimire. Dacă te ridici, poți să mori într-o clipă. Ești prea slăbit, este prea mare acest efort! –Nu, mamă – insista băiatul – Mântuitorul Iisus Hristos m-a chemat spre icoana Sa. Sprijinește-mă, te rog! Copilul s-a ridicat, ajutat de mama sa iubitoare, încet-încet, s-a îndreptat spre icoană, a sărutat cu lacrimi chipul Preaiubitorului Iisus și s-a vindecat în chip minunat. Este mărturia unui părinte duhovnicesc, martor la această minune, însă și noi suntem părtași, duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, la marea minune a Tainei Liturghiei. Hristos, Izvorul Vieții și al vindecărilor ne cheamă să ne îndreptăm spre icoana Sa de pe tâmpla altarului, iar în chip deplin spre icoana Potirului euharistic de pe dumnezeiescul prestol. Precum l-a chemat pe tânărul suferind să se îndrepte spre icoana Sa, ne cheamă și pe noi cei bolnavi, care purtăm ranele păcatelor, pentru a ne vindeca înaintea catapetesmei, de rănile cele netămăduite, prin Taina Pocăinței, iar apoi, cuminecându-ne cu Cel care este dincolo de catapeteasmă, în Sfânta Sfintelor, cu Trupul și Sângele Sfântului Sfinților și Domnului Domnilor, să ne umplem de sfințenie, devenind plini de Dumnezeu. Nasterea Domnului- Maicuta - gabriela mihaita david |
Minunea Sfantului Nicolae cu un covor
Auzim pe Sfantul Duh graind prin Proorocul David: "Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule". Cu adevarat in acelasi chip doreste si sufletul credinciosului crestin auzirea cuvintelor lui Dumnezeu si cele ce se lucreaza prin Sfintii Sai. Deci, iata si alta minune a Sfantului Nicolae: Era un oarecare, cu numele Nicolae, in cetatea numita Constantinopol, hranindu-se din osteneala mainilor lui si era credincios lui Dumnezeu si avea randuiala lui sa nu treaca ziua Sfantului Nicolae fara de pomenire. Si aceasta, cu neobosire o facea el, ca auzea in Sfintele Scripturi graind: "Cinsteste pe Domnul prin toate ale tale drepte osteneli!" Si avea aceasta in mintea sa totdeauna. Si a ajuns la adanci batranete, dar si la saracie, nemaiputand lucra. Deci, apropiindu-se ziua Sfantului Nicolae, gandea intru sine ce va face. Si a zis batranul catre sotia sa: "Femeie, iata, a sosit la noi ziua cea iubita a Arhiereului lui Hristos, Nicolae; deci ce vom face, ca fiind lipsiti, nu avem cele de trebuinta pentru aceasta zi sfanta?" Iar acea credincioasa femeie a raspuns barbatului ei: "Stii, domnul meu, ca, iata, ne-au ajuns batranetele si astazi sau maine va veni sfarsitul; deci, sa nu-ti abati mintea ta de la dragostea cea spre Domnul si catre Sfantul Nicolae". Si, aceasta zicand, i-a aratat lui un covor si a zis: "Ia-l pe acesta si mergand, vinde-l si te du de cumpara toate cele de trebuinta la pomenirea Sfantuiui Nicolae. Ca alta nimic nu avem si nu-l vom lasa mostenire copiilor pe care nu-i avem". Auzind aceasta, credinciosul batram a laudat foarte pe Dumnezeu si, luand covorul, a iesit. Si, mergand el prin mijlocul ulitii, unde este stalpul Sfantului si marelui Constantin, si trecand de biserica Sfantului Platon, l-a intampinat pe el cineva, cu chipul ca un oarecare batarn cinstit, care i-a zis: "Prietene, unde te duci?" I-a raspuns cel ce ducea covorul: "Am trebuinta sa ma duc pana la targul de vanzari". Si i-a zis cinstitul batran: "Buna este socotinta ta, prietene, dar, spune-mi, cu cat voiesti sa dai covorul tau? Pentru ca eu voiesc sa cumpar un covor ca acesta". A zis batranul: "Cand l-am luat intai, am dat pe el opt galbeni, iar acum, cat imi vei da, atata voi primi". Si a grait cinstitul acela, catre batran: "Au, luavei sase galbeni?" Si a zis batranul: "Daca imi vei da, voi lua cu bucurie!" Deci, indata, punand mana in buzunarul sau si scotand galbenii, Sfantul Nicolae, ca el era, i-a dat sase galbeni mari in mainile batranului, zicandu-i: "Primeste, prietene, acesti galbeni si da-mi covorul". Si a luat batranul galbenii cu bucurie, pentru ca nu facea covorul atata. Deci, luand Sfantul Nicolae covorul din mana batranului, s-a dus de la el. Si, cand s-au despartit unul de altul, ziceau cei de pe ulita care vedeau pe batran: "Oare, naluciri vezi, batranule, ca vorbesti de unul singur?" Pentru ca ei pe batran il vedeau si glasul lui il auzeau, dar pe Sfantul nicidecum; nici glasul nu-i auzeau, nici pe el nu-l vedeau, fara numai pe batran. Iar Sfantul Nicolae a mers indata la casa batranului, ducand covorul la femeia acestuia si zicandu-i: "Fiindca barbatul tau imi este prieten de demult, intalnindu-ma cu el, m-a rugat, zicand: "Fii bun si du acest covor la femeia mea, ca eu, zicea el, am alta treaba. Deci, iata covorul, pazeste-l pe el". Si, aceasta zicand, s-a facut nevazut. Si femeia, luand covorul, de frica, vazand in fata ei pe un asa barbat cinstit si cu lumina stralucind, nici n-a indraznit sa intrebe: "Tu cine esti?" S-a aprins insa de manie asupra barbatului sau si, socotind ca el a uitat sfatuirea ce o facuse cu dansa si dragostea pentru Sfantul, a zis: "Vai mie, patimasa ce sunt, ca m-am insotit cu acest barbat calcator de lege si plin de minciuni". Si multe asemenea acestora zicand, nici nu vrea sa se uite la covorul ei, aprinsa fiind de dragoste pentru Sfantul. Deci, barbatul ei, nestiind cele petrecute, a cumparat cele de trebuinta de ziua Sfantului Nicolae si se intorcea la casa sa, bucurandu-se pentru intamplarea cu vinderea covorului si ca si-a implinit dorinta sa. Si, ajungand el la casa lui, femeia sa vazandu-l, s-a aprins de manie asupra lui, si-l ocara cu cuvinte grele si zicea: "Sa te duci de la mine, din ziua aceasta, tu care ai mintit Sfantului Nicolae. Ca nu-i mincinos Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce a zis: Nimeni care pune mana pe plug si se uita indarat nu este potrivit pentru Imparatia lui Dumnezeu" (Luca 9, 62). Acestea si altele asemenea zicandu-le, a adus covorul inaintea barbatului sau si i-a zis: "Ia-ti covorul, dar pe mine nu ma vei mai avea, ca ai mintit Sfantului". Acestea auzindu-le si vazand covorul sau, batranul, se minuna si nu se pricepea ce sa raspunda femeii sale; si stand el, indelung, a inteles a fi o minune facuta de Sfantul Nicolae. Deci, a suspinat dintru adancul inimii sale si, umplandu-se de bucurie, a ridicat mainile sale spre cer, zicand: "Slava Tie, Hristoase Dumnezeule, Cel ce faci minuni prin minunatul Tau Sfant Nicolae." Si a zis batranul catre sotia sa: "Femeie, asa te jur, in frica lui Dumnezeu, sa-mi spui mie, cine ti-a adus tie acest covor, barbat sau femeie, batran sau tanar?" Si a raspuns femeia: "Un om luminat. in chipul unui om cinstit batran, cu stralucitoare haine a venit, purtand covorul acesta al nostru si zicand catre mine: "Femeie, barbatul tau imi este prieten; pentru aceasta, intalnindu-ma, m-a rugat ca sa aduc la tine acest covor; deci pazeste-l. Iar eu, luandu-l, nu indrazneam a-l intreba pe el: Tu cine esti?" Deci, auzind acestea de la femeia sa si aratand femeii sale aurul cel ramas si cele cumparate, bucate si vin, prescuri si lumanari spre trebuinta zilei Sfantului, a zis batranul: "Viu este Domnul, ca cel ce a cumparat covorul de la mine, acela este cu adevarat Sfantul Nicolae, ca el a adus covorul, iarasi, la casa noastra, pentru noi, saracii si smeritii robii sai. Ca si cei ce ma vedeau pe mine vorbind cu el imi ziceau: "Au vreo nalucire vezi?, vazandu-ma ei numai pe mine unul, iar pe dansul nicidecum". Si indata au strigat ca dintr-o gura ammdoi, multumind lui Dumnezeu si laudand pe marele Arhiereu Nicolae, ajutatorul cel grabnic al tuturor celor din nevoi, care-l cheama pe el cu credinta. Si, umplandu-se de bucurie au alergat la biserica Sfantului Nicolae si, tuturor celor ce s-au intamplat acolo, le-au istorisit minunea. Si toti care auzeau proslaveau pe Dumnezeu si Sfantul Nicolae, cel ce face asemenea minuni cu robii sai. Ci tu, Parinte cinstite, Sfinte Nicolae, nu uita pe robii tai, care fac cu credinta pomenirea Sfintiei tale, ca, prin facerile tale de bine, sa proslavim pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh. Amin ! http://www.sfantulnicolae.info/minune-covor.php |
Starețul Macarie de la Chilia „Adormirea Maicii Domnului” din Schitul Sfintei Ana (Sfântul Munte Athos) era grav bolnav. Starețul era de loc din Tesalonic și de mic venise și se călugărise la Schitul Sfintei Ana. Din pricina nevoinței exagerate, ajunsese la epuizare, mai ales că nu era înzestrat cu rezistență trupească.
În Duminica Lăsatului de Sec de Carne din anul mântuirii 1750, Starețul Macarie, din pricina epuizării, ajunsese în pragul morții. Ucenicul său, monahul Teoctist, care avea și grija Kiriakonului Schitului, după Dumnezeiasca Liturghie din acea Duminică, a fost cuprins de o mare mâhnire, neștiind ce mâncare să-i pregătească Starețului său, care să-l întărească oarecum și să-l ridice din istovirea ce o avea. Cu această mâhnire în suflet a coborât la mare, gândindu-se că, poate, va găsi vreun pește. Însă marea era atât de tulburată și învolburată, încât nicio barcă nu era la țărm și nici pe mare nu se vedea trecând vreuna. Atunci, umilindu-se cu sufletul, a îngenuncheat și cu multă credință, din durerea inimii, s-a rugat lui Dumnezeu și Sfintei Ana, Maica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu a apucat să-și sfârșească rugăciunea, că Părintele Teoctist vede pe valurile înspumate ale mării jucând un pește destul de mare. Îndată, luminat fiind de Dumnezeu, a făcut semnul Crucii în direcția unde se vedea peștele și un val – o, minunile Tale, Hristoase Împărate! – a aruncat acel pește pe nisipul de pe țărm. Părintele Teoctist, plin de bucurie, a luat peștele, l-a dus sus la Kiriakon, l-a pregătit și i-a dat Starețului său să mănânce. De îndată ce a mâncat din acel pește, Starețul s-a întremat și a prins atâta putere, încât s-a făcut deplin sănătos, tămăduindu-se de boala sa. Cu mâncarea care a rămas, i-a ospătat pe toți monahii și mirenii care se aflaseră în acea zi la Kiriakonul Schitului și care, cu toții, au slăvit pe Preabunul Dumnezeu, Cel minunat în lucrurile Sale și în Sfinții Săi. Sursa: marturieathonita.ro |
☦ NEUROCHIRURGUL ȘTEFAN MINDEA ~ DOCTOR PENTRU SUFLET ȘI TRUP ☦
Dr. Ștefan Mindea : ,,Sunt clipe in operație când simți cã te ajutã un Sfânt!" https://www.youtube.com/watch?v=2nqE...ature=youtu.be |
Următoarea întâmplare a fost povestită de Părintele Spiridon de la Horaița, viețuitor o vreme în obștea Mănăstirii Bisericani:
Când a fost trimis egumen la Bisericani, Părintele Serafim era singur, n-avea nici un ajutor, nici măcar unde locui. Luase cursa spre Bisericani și când a văzut care e situația, atât era de deznădăjduit, încât a spus că se va urca în primul autobuz care se întorcea. În tot acest timp se ruga Maicii Domnului, să-l lumineze la ceea ce avea de făcut. A mai zăbovit și nu a luat primul autobuz. Și-a spus în sine că-l va aștepta pe cel de-al doilea. Nu trece mult timp și pe drum, „la Iconiță”, se apropie încet-încet de biserică o bătrânică gârbovită de ani, cu două traiste mari în spate, pline cu bucate și cele trebuincioase vieții de zi cu zi. „V-am adus ceva, așa cum mi-a fost dată porunca” Tot ce avusese mai bun pe-acasă a pus în ele și a adus. Se oprește în dreptul bisericii și se-nchină până la pământ, trăgându-și sufletul. Nu departe de ea era noul egumen, adâncit în gândurile sale. Poate că nici n-o observase cum s-a apropiat de dânsul și l-a întrebat: „Preacuvioase, sărut dreapta și bine v-am găsit! V-am adus ceva, așa cum mi-a fost dată porunca”. Părintele tresare și o privește mirat. Dar bătrânica îl lămurește pe dată: „Preacuvioase, eu m-am născut și mi-am dus viața într-un sat din Bacău și de acolo viu la Sfinția ta. Eram cam de 20 de ani când am descoperit că am o boală grea și că n-am s-o mai duc mult. Tare necăjiți mai erau toți ai mei... Mama se topea pe picioare... Atunci m-am rugat cu multă stăruință Măicuței Domnului și într-o noapte mi s-o arătat în vis și mi-o spus: «Ileană, să te scoli și să te duci numaidecât la Mănăstirea Bisericani și acolo te-oi face sănătoasă. Dar să nu uiți cât vei trăi: în fiecare an să mergi și să duci de mâncare și cele trebuitoare călugărilor care slujesc acolo». Închinându-se cu evlavie, s-a încredințat cu totul Maicii Domnului N-am mai stat la șovăială și a doua zi am venit aici, cu ultimele puteri, căci eram tare slăbită. Am căzut în genunchi în fața stejarului și am văzut-o pe Maica Domnului din iconiță că era la fel cu Cea care mi se arătase mie. De bucurie, lacrimile mi se slobozeau din ochi, udând rădăcina stejarului și cerând milostivire de la Stăpâna Cerului și a pământului. De la o vreme, durerile începuseră a mă lăsa și simțeam cum o mână caldă îmi ștergea sudoarea de pe frunte. Și minunea a fost că m-am ridicat de acolo un om sănătos. Și în fiecare an viu aici să mulțumesc Maicii Domnului și să împlinesc porunca dată de dânsa, pentru că ea nu-și lasă niciodată călugării la greu. Și iacă-tă, preacuvioase, că am aproape 80 de ani. Poftim, chiverniște Sfinția ta cum socoți și mă blagoslovește pe mine, păcătoasa Ileana.” Părintele deodată s-a luminat și s-a minunat de purtarea de grijă a Maicii Domnului, considerând această întâmplare motiv temeinic de a rămâne. Închinându-se cu evlavie, s-a încredințat cu totul Maicii Domnului. Nu i-a fost ușor, dar ea mereu i-a fost alături, și prin ea, cu harul lui Dumnezeu, a ajutat mulți oameni, iar pe alții i-a întărit în credință. |
In Octombrie 1989, evlaviosul și virtuosul domn Evanghelos Kosmas, locuitor în Tinos, ne-a povestit o foarte emoționantă minune a Sfântului Spiridon, care i s-a întâmplat lui însuși, când era mic copil.
Eram mic copil de cinci ani. Pe atunci locuiam într-un sat al Tinosului, care se numește Kathikaros. Îmi amintesc o dimineață tomnatică în care tatăl meu a plecat din sat ca să se ducă la o înmormântare într-un sat vecin, Tripotamu, care se află la o distanță de Kathikaros de aproape jumătate de ceas de mers pe jos. Tata totuși nu m-a luat cu el. Eu îl iubeam mult pe tata și voiam ca unde se ducea el să mă ia și pe mine, pentru că de obicei mă punea sus pe umeri, iar asta îmi plăcea foarte mult. Dar de vreme ce tatăl meu nu m-a luat cu el și a plecat, eu am hotărât, pe ascuns de mama, să mă duc să-l găsesc în satul în care s-a dus, în Tripotamo. Am luat-o pe scurtătură și, tot mergând, am ajuns într-un loc unde era un pârâu și unde curgea multă apă, fiindcă plouase mai înainte și așa mic cum eram nu aveam cum să-l trec singur dintr-o săritură. Stăteam, așadar, acolo și plângeam pentru că nu puteam trece dincolo. Cum stăteam eu în starea aceea, am observat că pe celălalt mal era o biserică mică, a cărei ușă se deschise și a ieșit un bătrân, îndreptându-se spre mine. Purta un acoperământ gros de lână, care semăna cu mantia unui păstor simplu din munți, și pe cap avea un fes rotund și țuguiat. A venit lângă mine și îmi zice: ‒ Unde te duci, copile bun? Îi răspund: ‒ Mă duc până în satul Tripotamo, să-l găsesc pe tatăl meu, pentru că a plecat și nu m-a luat cu el, deși eu voiam să mă ia… ‒ Știe mama ta că ai plecat de-acasă? Îi zic: ‒ Nu!... ‒ N-ai făcut bine, îmi zice, că ai plecat de-acasă, fără să-i spui mamei tale. Copiii cuminți când pleacă de acasă își anunță mama. Acum o să te ajut să treci până în Tripotamo, dar altădată să nu mai faci! Îmi amintesc că m-a luat de mână și parcă zburam, ne-am aflat dincolo de râul care era cu neputință pentru mine mai înainte să-l trec. M-a ținut de mână pe o distanță de 400-500 de metri. Am ajuns într-un loc unde satul se distingea clar, precum și biserica din sat. Mi-a zis: ‒ În biserica pe care o vezi se află în acest moment tatăl tău. Du-te și-l vei găsi. Eu i-am mulțumit și i-am sărutat mâna, pentru că mama noastră ne învățase să-i respectăm pe cei mai bătrâni. După ce i-am sărutat mâna, m-a mângâiat pe cap și mi-a zis: ‒ Du-te cu binecuvântarea lui Dumnezeu! Și să nu uiți: când mai pleci de-acasă, să o anunți pe mama ta. Mi-a repetat acest sfat, iar eu am început să cobor spre sat. Dar mai înainte de a începe târâș-grăpiș drumul, am vrut să-l mai văd o dată pe bătrânul care se presupunea că ar fi urcat să se întoarcă la locul unde l-am întâlnit. Am întors capul, dar nu l-am mai văzut: pur și simplu, dispăruse... Acest lucru, deși eram atât de mic, mi se părea curios. Fiindcă era cu neputință ca un om să apuce să urce atâta drum cât era în urma mea, într-un interval de timp atât de scurt. Și în timp ce mă frământa această nedumerire a mea, m-am îndreptat spre sat. M-am dus la biserică unde într-adevăr slujba de înmormântare continua încă și, după ce am căutat puțin, l-am găsit pe tatăl meu stând într-o strană în partea stângă a bisericii. De cum m-a văzut, tatăl meu s-a ridicat și m-a întrebat cum l-am găsit acolo. Eu în clipa aceea nu i-am povestit nimic, i-am spus doar că am venit. După ce s-a terminat înmormântarea, am făcut cale întoarsă. Când am ajuns la pârâu și am trecut pe lângă biserică, i-am povestit exact ce mi se întâmplase. Atunci tata m-a luat și am intrat în bisericuță, tatăl meu zicându-mi: ‒ Dacă l-ai vedea pe bătrân, l-ai recunoaște? I-am răspuns afirmativ. A început să-mi arate icoane, întrebându-mă dacă era cineva din icoanele acelea. La început mi-a arătat icoana lui Hristos, după aceea a lui Ioan, Înainte Mergătorul, eu am negat. Mi l-a arătat apoi și pe Sfântul Spiridon. Dintr-odată am tresărit… ‒ Da, acesta este bătrânul, exact așa era cu fesulețul lui țuguiat… Atunci tatăl meu a îngenunchiat și s-a rugat. Ne-am întors acasă. Toate acestea i le-am povestit și mamei mele. Părinții mei au socotit că protectorul meu este Sfântul Spiridon. De atunci mergem în fiecare an la Sfânta Liturghie de pomenirea lui și în fiecare Sâmbătă aprindem candelele și îngrijim micuța biserică… Până azi îl consider pe Sfântul Spiridon protectorul meu. |
Era în după amiaza zilei de 2 iunie 1979. Starețul abia își adusese lucrurile la Coliba „Panaguda”, dar nu apucase să le pună în ordine. Se pregătea pentru Vecernie și a întrebat pe monahul care îl ajuta care Sfânt se prăznuiește a doua zi, dar acela nu-și amintea. I-a răspuns că a doua zi, când va veni, îi va spune și a plecat grăbit pentru că se înnopta.
După aceea, Starețul a povestit următoarele: Aveam Mineiele puse în cutii. Am căutat ochelarii ca să văd ce sfânt se prăznuiește, dar nu i-am găsit. Dar ca să nu pierd timpul, am făcut Vecernia cu metania, spunând: «Sfinților ai zilei, rugați-vă pentru noi». Atunci când m-am sculat, după miezul nopții, am căutat cu lanterna cam o jumătate de oră, ca să aflu ce sfânt este, dar fără niciun rezultat. Văzând cât timp am pierdut, mi-am spus: «S-a dus Miezonoptica». Dar ca să nu petrec noaptea în zadar căutând prin mineie, am început să mă rog din nou: «Sfinților ai zilei...» Atunci am văzut intrând în chilia mea pe Sfântul Pantelimon, care însoțea un alt sfânt. – Cine ești?, l-am întrebat. – Sfântul Luchilian, a răspuns acela. Și fiindcă nu-mi aminteam să existe un sfânt cu un astfel de nume, l-am întrebat din nou: – Luchian? – Nu, Luchilian. – Cum? Longhin?, am întrebat pentru a doua oară. – Lu-chi-li-an, a repetat a treia oară Sfântul, pronunțând rar numele său. După aceea, adresându-se Sfântului Pantelimon, i-a spus să-mi cerceteze rănile de la operație, să vadă dacă s-au vindecat. Atunci Sfântul Pantelimon, care purta un halat alb ca medicii, s-a apropiat de mine și, după ce le-a examinat punându-și mâna pe pieptul meu, în locul unde fusese făcută operația de plămâni, i-a spus Sfântului Luchilian: „Sunt bine. Să le ai în vedere (la examinare)”. Apoi Sfinții s-au făcut nevăzuți, iar Starețul, slăvind pe Dumnezeu și mulțumind Sfinților, a aprins o lumânare și a găsit că în acea zi de 3 iunie se făcea pomenirea Sfântului Luchilian. În dimineața zilei următoare, când a venit monahul care îl ajuta, Starețul l-a întrebat zâmbind: „Sfântul Luchilian, nu-i așa?” și i-a povestit arătarea Sfinților. Starețul, citind viața Sfântului, a rămas uimit atunci când a observat următoarea „coincidență”: viața pe larg a Sfântului, care se află la Mănăstirea Iviron, este inclusă în Sinaxar la 27 februarie, adică la data în care i s-a arătat Sfânta Eufimia. Această legătură a Mucenicului cu Sfânta la care avea atâta evlavie, precum și apropierea datelor și locurilor de mucenicie ale celor doi Sfinți l-au bucurat în mod deosebit. Îndată după aceasta a mers la Schitul Mănăstirii Kutlumuș și s-a închinat icoanei Sfântului Pantelimon de pe iconostas, despre care spunea că seamănă mult cu sfântul lui chip. De atunci, în fiecare an îi cinstea pomenirea și din deosebita evlavie ce o avea către el, a pus icoana lui în bisericuță și în chilie. Această minunată întâmplare l-a mângâiat pe Stareț și a alungat de la el oboseala și mâhnirea prin care trecea în acea perioadă a mutării de la coliba Sfintei Cruci la Panaguda. (Ieromonahul Isaac, Viața Cuviosului Paisie Aghioritul) |
Odată, Cuviosul Paisie Aghioritul a povestit: „În Lunea Săptămânii Luminate stăteam la arhondaric și rosteam rugăciunea. Deodată am simțit o mireasmă neobișnuită. Am ieșit pe hol să văd de unde vine, am mers în biserică, dar nimic. Am ieșit în curte, aici mireasma era mult mai puternică. Se auzea bătând toaca. Când m-am uitat spre locul de unde se auzea toaca, am văzut un grup de părinți coborând cu icoana Maicii Domnului”.
În această zi se face procesiune cu icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, numită „Axion estin”. În fiecare an, procesiunea coboară până la Chilia Sfinților Apostoli (a lui Alipie), aflată mai jos de Mănăstirea Cutlumuș. Coliba „Panaguda” se află la o distanță cam de un kilometru de acea Chilie. De la o distanță atât de mare, Maica Domnului i-a trimis Starețului binecuvântarea ei prin acea mireasmă. |
Multe dintre vindecările minunate ale Sfântului Ioan de Kronștadt (1829-1908), sfânt contemporan foarte iubit al Rusiei nordice, s-au întâmplat prin intermediul Sfintei Împărtășanii. Puterea vindecătoare se manifesta în primul rând în timpul împărtășirii cu Preacuratele Taine. Cu profunda credință pe care o aveau, bolnavii se împărtășeau cu adevărat „spre tămăduirea sufletului și a trupului”.
Preotul Vasilios Soustin povestește cum, pe vremea când era foarte tânăr, tatăl lui s-a îmbolnăvit grav de tuberculoză a laringelui. Profesorul Simanofski a constatat că bolnavul mai trăiește doar zece zile. Părintele Ioan se afla atunci în Kronștadt. I-au trimis o telegramă. În cinci zile părintele a ajuns la ei. ‒ De ce nu m-ați înștiințat că s-a îmbolnăvit așa de grav? Aș fi adus împreună cu mine Sfânta Împărtășanie. Și, întorcându-se către bolnav, l-a întrebat: ‒ Crezi că pot să te ajut, cu puterea lui Hristos? Acela a făcut un semn afirmativ. Atunci omul lui Dumnezeu a suflat asupra gurii bolnavului de trei ori, în semnul Sfintei Cruci. ‒ Vino la Kronștadt să te împărtășesc cu Preacuratele Taine. Te voi aștepta... Când doctorul a aflat acest lucru, a spus că bolnavul va muri pe drum. Bolnavul a mers într-un final la Kronștadt, unde sfântul l-a împărtășit. A rămas acolo două zile. Toate rănile lui s-au închis și doar vocea îi era încă slăbită. Când s-a întors acasă, doctorul s-a mirat. ‒ Acest lucru este nemaivăzut. Este o minune vădită! a mărturisit pacientul în fața tuturor. Bărbatul, care fusese pe moarte, a mai trăit încă 25 ani! În biografiile vechi ale sfântului se menționează și următorul caz de vindecare a unui femei în vârstă, după cuminecarea cu Sfintele Taine. ‒ Să vă împărtășiți, o sfătuia părintele Ioan de Kronștadt, și Domnul vă va face bine. ‒ Sunt foarte în vârstă, spunea bolnava, și de aceea nu voi putea fi vindecată. ‒ Nu este treaba noastră să știm timpurile și intențiile lui Dumnezeu, a răspuns părintele. ‒ S-a împărtășit mai demult, au completat cei din familia ei. ‒ Primii creștini, a mărturisit atunci sfântul, se împărtășeau în fiecare zi și voi nu vreți să vă împărtășiți acum, când aveți așa mare nevoie? Într-un final, bolnava s-a împărtășit și foarte repede s-a vindecat. Caracteristică este și vindecarea principesei Zinaida N. Yusupova, care s-a îmbolnăvit de scurgerea sângelui după o naștere prematură. După cum istorisește ea însăși, Sfântul Ioan de Kronștadt a vizitat-o și s-a așezat pe patul ei, spunându-i: ‒ Dacă veți trăi sau nu, aceasta va fi după voia lui Dumnezeu. Dumneavostră însă trebuie să vă pregătiți pentru o nouă viață, prin împărtășirea cu Preacuratele Taine. ‒ Eu, părinte, mă pregătesc să mă împărtășesc înainte de Paști. ‒ Chiar dacă Paștele este aproape, a insistat atunci părintele, nu trebuie să amânați. Sunt pregătit să aduc imediat Sfintele Daruri. La insistența lui, a primit cuminecarea și, deși se împărtășise cu conștiință curată și bucurie, a adormit șase ore. Când s-a trezit era sănătoasă cu desăvârșire! Profesorul Botkin, cel care îi urmărea îndeaproape starea de sănătate, văzând asemenea schimbare, a rămas pentru mult timp tăcut. Două lacrimi au curs pe fața lui. Mai apoi a murmurat gânditor: ‒ Noi, oamenii, nu am reușit să vindecăm această boală. Numai Domnul! Același sfânt povestește și următoarele evenimente asemănătoare: „Un om s-a îmbolnăvit de ulcer la stomac. A îndurat nouă zile, fără a primi nici cea mai mică alinare de la medici. M-am rugat cu fierbințeală pentru el zicând: «Doamne, ești Viața noastră! Pe cât de ușor pot eu să mă gândesc la vindecare, pe atât de ușor poți Tu să o dăruiești. Vindecă pe robul Tău, Împărate, de boala lui îngrozitoare!». Mai apoi l-am împărtășit, iar acela a primit Sfânta Împărtășanie cu dreaptă credință. În după-amiaza aceleiași zile s-a însănătoșit, iar seara s-a ridicat din pat. Stăpânul Hristos l-a miluit și i-a redăruit sănătatea. Mă uimesc de puterea dătătoare de viață a Preacuratelor Taine! În slujirea mea preoțească, am întâlnit multe persoane bolnave care îndată s-au însănătoșit datorită credinței adânci, a pocăinței și a Sfintei Împărtășanii”. |
Un misionar străin a venit la Maica Gavrila si a spus:
‒ Sunteți un om bun, dar nu sunteți o bună creștină. I-am zis: ‒ De ce? ‒ Fiindcă sunteți aici de atâta vreme și vorbiți doar în engleză. Ce limbi ale băștinașilor ați învățat? I-am răspus: ‒ N-am izbutit să învăț nici o limbă a locului, deoarece călătoresc foarte mult dintr-un loc în altul. De îndată ce învăț un dialect, cei din jur încep să vorbească altul. Am învățat să spun doar Bună dimineața și Bună seara. Nimic altceva. ‒ Aaa, păi nu sunteți creștină... Cum puteți evangheliza? Toți catolicii și protestanții învață dialectele locale ca să poate face asta... Atunci mi-am zis: „Doamne, dă-mi un răspuns pentru el”. Am cerut aceasta din toată inima, și apoi i-am spus: ‒ Ah, am uitat! Știu cinci limbi. ‒ Cu adevărat? Care sunt acestea? ‒ Cea dintâi limbă este zâmbetul; cea de-a doua, lacrimile. Cea de-a treia este a mângâia. Cea de-a patra este rugăciunea, iar cea de-a cincea este dragostea. Cu aceste cinci limbi mă plimb în toată lumea. Atunci el s-a oprit și mi-a zis: ‒ O clipă. Puteți să repetați, ca să notez ce ați spus? Cu aceste cinci limbi poți călători în tot pământul și toată lumea va fi a ta. Iubește-i pe toți ca pe tine însuți ‒ fără să-ți pese de religie sau rasă, fără să-ți pese de nimic. Peste tot sunt oameni ai lui Dumnezeu (zidirea lui Dumnezeu). Nu poți ști niciodată dacă cineva pe care-l vezi astăzi va ajunge mâine sfânt. (Maica Gavrilia Papaiannis) |
Vechiul cimitir al Mănăstirii Durău se întindea în trecut până aproape de poalele Muntelui Ceahlău. Aici exista și biserica „Sfânta Sofia”, adusă de la Schitul Răpciunița, când acesta se pustiise. Călugării de la Durău au vrut s-o salveze și au transportat-o de sus, din munte, pe butuci de lemn. Era înconjurată de cruci și morminte. Astăzi nu mai este nici biserica, nu mai sunt nici mormintele. Buldozerele au ras totul în calea lor în 1977, când autoritățile comuniste au dat ordin pentru începerea construirii stațiunii turistice Durău. Mormintele au fost dezafectate, au fost scoase osemintele și toate au fost mutate în groapa comună: călugări și mireni, la un loc. Astăzi, osemintele sunt îngropate într-un mormânt comun, aflat în incinta mănăstirii, lângă clopotnița veche din lemn. Maicile și călugării care au viețuit aici sunt pomeniți la parastas în fiecare zi.
Despre minunea care s-a petrecut atunci când excavatorul a fost ridicat asupra bisericii „Sfânta Sofia”, maica Daniela ne istorisește: „Oamenii locului erau foarte credincioși și nu se găsea nimeni care să ridice excavatorul asupra bisericii. Nimeni nu voia. Un șef de brigadă s-a încumetat și a strivit-o, dar ‒ taina lui Dumnezeu! ‒ crucea de pe bolta bisericii a rămas agățată în aer cam un minut-două. Toată lumea s-a cutremurat! A fost un semn. Iar omul respectiv, la puțin timp după aceea, a murit în mod inexplicabil: era pe trotuar și a dat peste el o mașină. Dumnezeu să-l mântuiască!”. Catapeteasma bisericii din cimitir a fost salvată și acum este expusă în Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Siihastrul” de la Durău. *** Ieșim pe poarta mănăstirii și urcăm ușor pe drumul ce ni se deschide înainte. După o sută de metri ajungem la un loc îngrădit, cu câțiva copaci și pe ici, pe colo, movilițe de pământ și rămășițe de cruci din piatră. Aici a fost cândva cimitirul Mănăstirii Durău. Deschidem o poartă mică în stânga. Pe locul unde a fost bisericuța „Sfânta Sofia” din cimitir a fost ridicată o troiță și un lăcaș micuț alături, care imită o biserică. Aici veghează o candelă arzând. „Vedeți pe ce călcăm noi? Comuniștii voiau să facă aici parc, și cei de azi ‒ la fel, dar nu se realizează, pentru că nu e voia lui Dumnezeu”, spune maica Daniela. |
Regretatul pictor Fotis Kontoglou trecea prin momente grele la spital, iar soția sa, Maria Kontoglou, era îngenunchiată acasă, rugându-se pentru vindecarea lui, chemându-l în ajutor pe Sfântul Mare Mucenic Efrem. Să nu uităm că mâna sfințită a acestui pictor foarte talentat a lucrat cu multă grijă prima icoană a Sfântului Efrem! Maria Kontoglou aștepta așadar un semn din partea Sfântului.
Ce ajutor mai mare ar fi putut să-i dea, decât ca ea să vadă exact, în timp ce se ruga, cum sufletul lui Fotis Kontoglou era ținut de Sfântul Efrem și, cu multă slavă, era condus în Cer! S-a minunat văzând toate acestea. Ce putea oare să însemne? În acel timp, un telefon primit de la spital i-a împrăștiat nedumerirea; un medic o anunța că soțul ei a trecut la Domnul! Sfântul Efrem a fost cu adevărat tovarășul său de drum! |
In Sfântul Munte, la sărbătoarea unui Sfânt monahii pun lângă coliva Sfântului și o farfuriuță cu o colivă pentru cei adormiți. Colivă se face și când o icoană făcătoare de minuni este așezată în biserică pentru prăznuire. Iar sâmbăta mereu se face pomenirea celor adormiți, cu o farfurie cu grâu fiert ce este așezată în dreptul icoanei Mântuitorului Hristos.
Când este prăznuire, coliva impune o adevărată artă de cofetărie. De obicei este pictat ctitorul sau Sfântul în numele căruia este închinată biserica mare a mănăstirii, ca de exemplu Sfântul Atanasie Athonitul la Marea Lavră, Sfântul Ioan Botezătorul la Mănăstirea Dionisiou. Picturile acestea de icoane realizate cu zahăr multicolor sunt lucrări de artă ce, din păcate, sunt distruse, deoarece coliva este împărțită și mâncată la sfârșitul slujbei. Monahii athoniți prepară astfel coliva din zilele obișnuite: Pun grâu strivit în apă pentru a se umfla. Îl fierb, apoi după jumătate de oră strecoară apa, punându-l din nou la fiert în a doua apă până când grâul înflorește, iar zeama devine cleioasă. Adaugă apoi puțină sare. După aceea spală grâul cu apă rece, pentru a nu se mai lipi o bobiță de alta, și-l așază pentru a se zvânta. Cu două-trei ore înainte de Sfânta Liturghie, cel responsabil de colivă ia pesmet, cât încape într-o palmă, sfărâmat foarte bine, și-l adaugă în colivă, pentru a absorbi umezeala, conținutul rămânând uscat. Mai apoi va pune grâul într-un ciur pentru a se strecura pesmetul. Astfel, grâul este deja pregătit. Îl întinde pe platou și pe deasupra așază zahărul (nu pudră, ci cristalin), însemnând grâul în semnul Sfintei Cruci cu zahăr colorat cu scorțișoară. Dacă vrea, poate amesteca dinainte grâul cu alune fărâmițate. La coliva pentru sărbători cu priveghere se adaugă nuci fărâmițate, cuișoare presate, chimen. În loc de nuci, la unele mănăstiri, se pun alune prăjite fărâmițate (cărora le scot coaja) și în locul cuișoarelor, scorțișoară. Merită să se menționeze cum se fac picturile pe colivă: cu un chibrit sau cu vârful de lemn al unei pensule de pictat realizează schița icoanei după un șablon găurit pe care se așază zahărul (lovindu-se ușor cu penelul, zahărul curge printre găurele lăsând conturul Sfântului. Procedeul se poate repeta cu o altă culoare, pentru a ieși în cele din urmă chipul Sfântului ca o pictură, n. trad.). Acum deja pot să umple hainele, fața, părul cu zahăr de diverse culori. Pentru împodobirea colivei,se adaugă bomboane, drajeuri argintii, aurii etc. de diverse modele. Coliva curentă este desertul de zi cu zi al monahilor din obștile chinoviale. Monahii ruși de aici obișnuiesc să facă coliva nu din grâu, ci din orez, așa cum se face în Rusia. |
Cei care au anumite cunoștințe despre Sfântul Vasile cel Mare păstrează în mintea lor o imagine deosebită a acestui mare Părinte al Bisericii noastre, care-l prezintă ca pe un om cu o trăire creștină, cu o educație aleasă, cu profundă judecată teologică, cu scrieri de calitate, cu calități administrative și cu mare impunere și apreciere în mediul lui.
Imaginea aceasta este absolut corectă. Dar, aceste mari harisme ale lui, care ne umplu cu sentimente de adânc respect față de această personalitate bisericească, contribuie, totodată, la a ni-l face mai de neatins și îndepărtat. Cu toate acestea, credem că Sfântul Vasile cel Mare a avut, într-o mare măsură, harisma comunicării cu mediul lui, din care făcea parte, și un umor neîntrecut, care împodobea cuvântul său și care reiese în special din corespondența lui personală. Fața umană a caracterului său, pentru a folosi această expresie contrastantă, ni-l face mai apropiat și totodată mai ușor de urmat. Dovadă a umorului său sunt două scurte epistole ale lui. Prima a fost trimisă unui caligraf vestit. O redăm într-un limbaj simplu: „Scrie corect pentru a folosi rândurile corect. Mâna să nu ți-o apuce în sus, nici să se ducă de râpă. Să nu grăbești penița să umble pieziș, ca racul din mitul lui Esop. Înaintează drept, ca și când ai umbla pe un poloboc. Ține mereu linia dreaptă, care te îndepărtează de orice neregularitate. Să scrii un rând în jos și altul în sus nu este deloc corect, pe când scrii drept este un lucru plăcut pentru toți cei care-ți văd textul. Nu-i obligi în ceasul în care citesc să privească când în sus, când în jos, ca niște amețiți. Exact așa cum mi s-a întâmplat și mie când am citit cele scrise de tine. Normal, atunci când rândurile se află unul sub altul și cineva vrea să treacă la următorul rând, își întoarce privirea la începutul lui. Însă, la tine nu se discerne nici un rând. Astfel trebuia, spre a ajunge la începutul rândului următor, să iau rândul pe care tocmai l-am citit invers, precum Tezeu în mitul Ariadnei. Scrie așadar corect și nu-ți bate joc de mintea ta!”. A doua epistolă, care este mai scurtă, este adresată unui om pentru a-i mulțumi pentru că i-a trimis în dar un pește: „Cu multă plăcere am mâncat peștii de râu pe care mi i-ai trimis și totodată m-am necăjit pentru cei care ți-au scăpat din plasă. Însă, pentru mine mai importante decât peștii sunt epistolele tale. Așa că mai scrie-mi din când în când. Iar dacă-ți este mai plăcut să taci, nu înceta să te rogi pentru noi”. (Ilias A. Voulgarakis, Momente din vremea Părinților, Editura Egumenița, pp. 51-52) |
O tanără a relatat maicilor de la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou din Nea Makri, cum a fost salvată de Marele Mucenic dintr-un accident de mașină.
Tânăra se afla, împreună cu doi colegi, în mașina care îi ducea la școală, într-un sat din afară Kalamatei. La un moment dat, mașina a căzut într-o prăpastie adâncă de 35 de metri, după care s-a izbit de trunchiul unui copac. În timp ce se rostogoleau, tânăra a cerut ajutorul Sfântului Efrem cel Nou și minunea s-a petrecut: elevii au fost salvați de la o moarte sigură; mai mult decât atât, nu s-a spart niciun geam și nimeni nu a fost rănit! Sfântul Efrem cel Nou i-a salvat într-un mod cu totul miraculos, doarece el este mereu gata să vină în ajutorul celor care i-l cer cu mare credință. (Viața, arătările, minunile, acatistul și paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător și Marele Făcător de minuni, Editura Sofia, București, 2008) |
Ma numesc H. P., am 46 de ani și locuiesc în nordul Greciei. În anul 2004 am fost operat de tumoare pe creier. După trei ani și jumatate tumoa*rea a reapărut. Am fost consultat de mulți doctori, dar niciunul nu a acceptat să mă opereze. Eram nu numai foarte îngrijorat, ci chiar disperat. În final s-a găsit un doctor care a hotărât să îndrăznească să facă aceasta operație dificilă.
Rudele mele îmi spuneau sa mă duc să mă închin Sfântului Luca, fost doctor, care m-ar putea ajuta, așa cum a ajutat și pe alții. M-am hotarât și m-am dus să ma închin și să mă rog în orașul G., unde exista o bi*serică a Sfântului Luca. Acolo am cunoscut un preot smerit, adică pe părintele K. El mi-a dat putere și cu*raj și a facut Paraclisul Sfântului Luca pentru mine. M-am spovedit, m-am împărtășit și m-am dus să fiu operat. Într-o noapte, l-am visat pe Sfântul Efrem, care mi-a spus să nu îmi fac griji, că totul va fi bine. Pe 13 martie 2007 am fost operat. Cu toate că eram anesteziat, îi vedeam pe doctorii care mă operau și îm*preună cu ei i-am văzut și pe Sfântul Luca și pe Sfân*tul Efrem. Sfântul Luca mă opera purtând niște oche*lari mici rotunzi și ținea în mână un bisturiu vechi, iar Sfântul Efrem ma ținea de mână, spunându-mi să nu mă tem, și în același timp cu mâna lui stângă arunca niște raze strălucitoare spre capul meu. Când s-a ter*minat operația și m-au dus la Secția de Terapie Inten*sivă, a apărut din nou înaintea mea Sfântul Luca și mi-a spus: - Am fost și eu acolo, în sala de operație! I-am răspuns: - Știu asta! Ieșind din sala de operație, l-am auzit pe chirurgul care m-a operat spunând: - E prima dată când am facut o operație așa de ușoară. Vreau să subliniez că nu știam nimic despre cei doi sfinți (Luca și Efrem). De atunci ei au devenit îngerii mei păzitori. P. H., Kavala (Sfântul Luca al Crimeii, minunile contemporane, Editura Sophia ) |
La izvoarele Ialomitei se nevoiau sihastrii inca din secolul XV. Incepand cu secolul XVI numarul lor s-a marit, odata cu dezvoltarea vietii isihaste in Arges, in Muscel si la poalele muntilor Fagaras. Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita "Piatra Altarului", unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. Constructia din lemn de la intrarea in Pestera Ialomitei a ars in 1818 fiind reconstruita de preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Petrosita. In jurul ei se aflau mai multe chilii in care se nevoiau cuviosii calugari. In prima jumatate a secolului XIX s-a nevoit in Pestera Mica a Ialomicioarei un sihastru, caruia nu i se cunoateste numele si nici locul unde s-a savarsit, impreuna cu urs, fiind singurul caz cunoscut in monahismul romanesc cand un sihastru se nevoieste si este slujit de animale salbatice.
Actualul schit aflat aproape de Pestera Ialomitei a fost ridicat in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona, ctitorul principal fiind ieromonahul Ieronim II. Biserica a fost sfintita in 1911 de staretul Dionisie al manastirii Sinaia, cu binecuvantarea IPS mitropolit Atanasie. Biserica a mai fost distrusa de foc in 1961 insa, prin grija Patriarhului Justinian si cu cheltuiala pr. Macarie Marinoiu, pr. Pimen Stoichici si pr. Dumitru Breajcu, a fost restaurata. In 1994 s-a inceput constructia unei noi biserici tot la intrarea in pestera, iar la 29 iunie 1996 a fost sfintita de IPS arhiepiscop Vasile Costin, cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel". |
Minunea de la mormantul Parintelui Arsenie Boca
Părintele Ciprian Negreanu, duhovnic și mentor al ASCOR Cluj, mărturisește cum i-a schimbat viața Pr Arsenie Boca. Parinte Ciprian ati avut o experienta legata de Parintele Arsenie Boca, pe care nu l-ati cunoscut în viata fiind. Nu l-am cunoscut în viata, dar altfel simt ca l-am cunoscut, si înca foarte bine…Eu sunt unul dintre acei oameni despre care dânsul zicea ca „dupa ce o sa piara asta”- si îsi arata cortul de piele – „voi ajuta pe mai multi”. Eu sunt unul dintre cei ajutati „dupa aceea”. Ati auzit ceva despre dânsul înainte? Nu am stiut absolut nimic. Fratele meu studia Teologia, era deja în anul II si ma „ameninta” pe mine, student la Filozofie pe atunci, cu un Parinte deosebit, care are mormântul la Prislop. Pe mine nu ma interesau aceste lucruri, eram total împotriva, mi se pareau niste exagerari imense. Ce mai, pentru mine erau autosugestionari, isterie în masa etc. Ce vârsta aveati? 20 de ani. Cautam cu ardoare un scop în viata, si mi se paruse ca acesta poate fi filozofia. Atunci gândeam asa: omul se naste fara sa si-o doreasca, însa apoi trebuie sa-si de-a seama cât mai repede ca trebuie sa se sinucida; viata e o suferinta fara margini – spirituala si trupeasca. Singura realitatea clara era sinuciderea, ca un act total de împotrivire lui Dumnezeu. Evident, Dumnezeu era un tiran care ne-a aruncat în lumea asta imperfecta. Deci nu erati ateu… Nu. Sunt fiu de preot. Totdeauna am stiut ca exista Dumnezeu. Dar acest Dumnezeu nu ma interesa. Voiam sa-i stau împoriva cu orice pret. În timp, aceste trairi mi se adânceau. Toti autorii (Nietzsche, Cioran, Camus etc.) care pledau cumva pentru sinucidere – sufleteasca sau trupeasca – îmi erau dragi. V-ati gândit vreodata sa va puneti capat zilelor? Era filozofia vietii mele! Ajunsesem sa îi conving si pe altii de asta. Si, culmea, nu aveau argumente împotriva! Cine nu-l avea pe Dumnezeu ca argument absolut îmi devenea „victima” sigura. Ani de zile am stiut si de ce copac urmeaza sa ma spânzur. Nu stiu daca cei ce citesc acum nu se vor sminti, dar asta era atunci. Dar, vedeti, faceam toate astea foarte greu. Noaptea adormeam cu ele în minte, dimineata trebuia sa o iau de la capat, sa reconstruiesc totul în minte. Dupa somn, îmi trebuia un nou început. Atunci mi-am propus sa nu mai dorm, ca sa nu o mai iau de la capat. Dormeam doar o ora doua pe noapte, si asta ani de zile. Va dati seama în ce stare fizica si psihica eram… Cum ati iesit din acest groaznic impas? Tatal meu încerca sa ma trimita la spovedanie, dar nu ma duceam. Într-o seara, fratele meu a înteles pe deplin ce gânduri negre îmi treceau prin minte, inclusiv fata de el. Apoi (era prin luna mai), fratele meu mi-a zis:”Daca te dai asa de mare, du-te la mormântul Parintelui Arsenie de la Prislop si vei vedea ce se întâmpla cu tine”. L-am sfidat si i-am zis: „Fii serios, ma duc oriunde cu convingerile mele!” Am si plecat în noaptea aceea spre Prislop; am calatorit toata noaptea, am schimbat trenuri si autobuze, dupa care am mai urcat si cei 3 km pâna la manastire. Acolo sus, lume multa (era hramul Sf. Ioan Evanghelistul pe 8 mai). Ei bine, de la manastire, lumea tot mai urca spre ceva. Eram cu „ucenicul” meu (ajuns acum si el preot), caruia i-am spus: „Hai si noi”. Am ajuns sus, Unde atunci erau mult mai putine morminte. Mormântul Parintelui Arsenie nu avea brazi in jur, ca acum. De fapt, eu am vazut un buluc de oameni care stateau în jurul a ceva…Ne-am pus si noi sub mesteacanul care este acolo si azi, sa ne tragem sufletul. Stând asa, pe iarba, am simtit cum încep sa-mi curga lacrimile. Va spun din senin. Nu mai plânsesem de mult, de 14-15 ani; plânsul era o cadere de neînchipuit, o recunoastere a neputintei tale.M-am speriat si am sarit în picioare: „Ce-i cu mine?”În tot acest timp, gândurile rele îmi dadeau târcoale neîncetat. M-am uitat la cel de lânga mine: plângea si el! Daca era o chestie de autosugestie, doar unul din noi patea asta; dar asa, amândoi!?! În clipa aceea, stând în picioare – Doamne, nu voi uita clipa aceea toata viata mea – a coborât o liniste incredibila peste mine. Era ca o umbrela ce ma ferea de ploaia neîncetata a gândurior rele care curgeau peste mine tot timpul. Ca în Evanghelie, care ne spune ca s-a facut o liniste adânca pe mare…Atunci, în linistea aceea, parca am auzit glasul lui Dumnezeu. Singurul gând care îmi venea era acesta: „Unde am fost pâna acum?” Toate întrebarile mele filozofice au capatat raspuns în Dumnezeu, în clipa aceea. Cum a fost dupa? Din clipa aceea, am fost ca un nebun. 6 luni îi îmbratisam pe toti oamenii pe care îi cunosteam, le vorbeam despre Dumnezeu, despre înviere. Credeti-ma, nu era nimic de la mine. Am simtit atunci atâta dragoste, încât nu putem pricepe asta: eu am fost tot cu raul, Dumnezeu tot cu binele! Asta m-a „darmat”! Dragostea Lui m-a facut praf si pulbere. Tot atunci am început sa întreb cine este omul la mormântul caruia mi s-a întâmplat una ca asta. Pentru mine, sa-mi dovedeasca cineva în scris ca a facut – sa zicem – erezii sau vrajitorii, eu stiu ca este si ramâne omul lui Dumnezeu… |
La 16 mai, anul mântuirii 1961, într-o zi de luni, la sărbătoarea Sfintei Treimi, după Liturghie, preotul slujitor, ieromonahul Pavel, mi-a povestit minunea pe care a făcut-o Sfânta Dreaptă a Înaintemergătorului:
– Părinte Lazăr, ți-ai dat seama ce mi s-a întâmplat astăzi la Liturghie? – Am văzut eu ceva, însă mai bine spune-mi Sfinția Ta. – Sigur ai auzit cum la slujba Utreniei m-am chinuit să zic ecfonisele. Rămăsesem fără glas, din pricina faringitei care mă chinuie adeseori. – Cum să nu. Am observat și chiar am zis în sinea mea: „Oare, va reuși părintele să ducă la bun sfârșit Liturghia? Și mai ales astăzi, când este și sobor?”. – Ascultă-mă! Când ne-am adunat toți preoții în biserică, să ne închinăm pentru Liturghie, mă aflam într-o stare foarte grea. Înainte ca egumenul să dea binecuvântare, l-am rugat să scoată Sfânta Dreaptă să o sărut și să mă binecuvânteze cu ea. Egumenul a consimțit îndată și m-am însemnat pe cap cu Sfintele Moaște, rostind totodată și obișnuita rugăciune. Apoi, am sărutat Sfânta Mână cu multă evlavie și dragoste, rugându-l pe Sfântul Ioan să se milostivească de mine și să mă vindece de boală care mă tiraniza, ca să pot rosti ecfonisele cu ușurință și să citesc Evanghelia cu glas frumos, așa cum se citește la astfel de praznice împărătești. Cam acestea le-am spus Sfântului Ioan, în timp ce-i sărutam Sfânta Mâna. Și – o, minunile și grabnicul ajutor al marelui Înaintemergător al Domnului! – îndată am simțit lucrarea dumnezeiescului Har. Mi s-a înmuiat gâtul, mi-am recăpătat glasul și mi s-a înmulțit râvna dumnezeiască, după care am putut, cu multă evlavie și dragoste, să rostesc ecfonisele și să citesc Evanghelia cu ușurință. Pentru toate acestea am mulțumit cu evlavie și cu recunoștință preabunului nostru Ocrotitor, preaslăvitului Botezător și înaintemergător al Domnului, cu ale căruia mijlociri să ne învrednicim de sfârșit bun și de Împărăția Cerurilor. Amin. – Așa să fie, părinte! Așa să fie! Amin. (Monahul Lazăr Dionisiatul, Povestiri dionisiate, traducere din limba greacă de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Schitul Lacu–Sfântul Munte Athos, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 156-158) |
Ca o primă minune a vindecării de groaznica boală a cancerului, oferim în cele ce urmează mărtu*ria plină de întâmplări a domnului Stefanos Stefanou, marinar pensionar, care locuiește la Pireu și este de loc din insula Andros. El însuși ne-a scris povestea lui, iar noi o inserăm fără nici o modificare.
Care om pe lumea aceasta nu a suferit sufleteș*te și trupește? Și cine nu a simțit nevoia să se întrebe de ce este suferința în lume? Cerul nu este mereu senin și plin de stele și marea nu este mereu liniștită. Cerul se acoperă de nori grei și negri și izbucnesc ploi torențiale și furtuni. Norii întunecați ai durerii și furtunile lacrimilor se revarsă. Prin astfel de furtuni a trecut și vorbitorul din povestirea ce urmează, sufe*rind de cancer. În ajunul Crăciunului 1982 mi s-a diagnosticat cancer la intestinul gros în stadiu avansat. Atunci l-am vizitat pe preafericitul părinte Porfirie, care m-a sprijinit și mi-a spus: „Să mergi să te operezi și ai să te faci bine”. La data de 3 ianuarie 1983 a avut loc operația la intestinul gros și examenul histologic a arătat că era un cancer malign. În martie 1984 apare cancer la plămânul stâng. M-am operat la 21 martie, mi-au scos jumătate din plămânul stâng, iar examenul histologic a arătat can*cer în metastază la intestin. În octombrie în același an 1984, apare cancer la plămânul drept; m-am operat din nou; examenul his*tologic a arătat iar metastază la intestin. În decembrie 1987, făcând Check-up (Test medical), tomo*grafii axiale și altele, m-am trezit din nou atins de cancer la plămânul drept. M-am operat, iar examenul histologic (al sângelui) a arătat iar metastază la intes*tin, cancer malign. Atunci însă, înainte de cea de-a treia operație, când m-au anunțat că plămânul drept prezintă din nou tumoare canceroasă, mi-au spus că, dacă nu mă operez imediat, în termen de trei luni va interveni moartea. Eram pe atunci la Londra și atât de mult m-am supărat de durere sufletească, încât plecând de la cabinetul medicului și mergând pe jos la hotel, am udat cu lacrimile mele străzile Londrei, zicând: «Doamne Dumnezeule, nu trebuie să faci să plouă, eu am udat cu lacrimile mele Londra». Temându-se însă de cea de-a treia operație la plămân, medicul pneumolog Stephen Spiro de la Uni*versity College a insistat să facă această operație chirurgul Peter Goldstraw de la Bromston Hospital. Chirurgul Peter Goldstraw ne-a spus că ope*rația va necesita vreo 5-6 ore. Am fost transportat la chirurgie pentru operație și peste o oră și jumătate a ieșit chirurgul și a spus soției mele: «Finish» (Sfârșit). Ea s-a speriat, crezând că ori m-a cusut fără să mă opereze, ori am murit. Dar chirurgul Peter Goldstraw, chirurg pneu*molog de faimă internațională, o liniști, spunându-i: „Operația a reușit foarte bine, dar mie, cât timp am operat, îmi tot fugeau mâinile și nu am înțeles când s-a terminat așa repede operația”. Măritul Dumnezeu l-a trimis pe sfântul Lui și acest sfânt m-a operat. Și era vorba iar de cancer ma*lign în metastază. Peste un an tot în decembrie, iarăși altă inter*venție tot la plămânul drept. Cancer de natură malig*nă în metastază la intestin. La a patra operație mi-au spus că vor fi nece*sare 15 zile de stat în spital, din cauza Crăciunului, când pleacă personalul, dar pentru că a decurs bine operația, în 6 zile m-au externat și m-am dus la hotel și astfel s-au făcut: o operație la intestine și patru operații la plămâni. Deși rămăsese plămânul stâng pe jumătate și cel drept era de trei ori operat, trăiesc de la ultima operație cu ajutorul lui Dumnezeu de 10 ani fără să sufăr de dispnee, cu toate că puterea plămânilor este foarte scăzută. Strig însă și eu ca Beethoven: «Prea*înțelepte Dumnezeule, dă-mi ce vrei, fie bine, fie rău, ajunge să vină toate de la Tine», și «Fie numele Dom*nului binecuvântat», așa cum m-a sfătuit preafericitul părinte Iacov Tsalikis de la Sfânta Mănăstire a Cuvi*osului David, precum și «Slavă Domnului, Cel Care le-a făcut pe toate». În ziua întristării mele L-am căutat pe Dum*nezeu și pentru aceasta nu numai că-L voi căuta, dar Îl voi și mărturisi. Minunile s-au petrecut una după alta: Prin Sfântul Partenie, Episcopul din Lampsakos, cel făcă*tor de minuni, a cărui biserică se află la Fundația Lyrios din Mati Attikis (Sfântul Partenie este serbat la 7 februarie, și el este sfântul apărător de cancer. Mâna dreaptă a Sfântului Partenie se află la Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae din Andros, la care de multe ori m-am închinat). Prin mijlocirile Sfântului Nectarie, a Sfântului Patapie, a Cuviosului David din Evvia, a Sfântului Efrem din Nea Makri pe care i-am implorat prin rugăciunile mele. Și prin rugăciunile duhovnicului meu, neuitatul părinte Grigorie, Mitro*politul de Kastoria. Prin rugăciunile părintelui Sofro*nie de la Essex, Anglia, a părintelui Porfirie, a pări*ntelui Iacov Tsalikis și a părintelui Paisie de la Sfân*tul Munte. În clipa de față mă aflu în viață, deși doctorii s-au pronunțat că n-o să trăiesc, întrucât a treia și a patra operație de cancer la plămâni nu s-a făcut nimănui pe plan internațional. Părintele Porfirie și părintele Sofronie de fiecare dată când îi vizitam, îmi ziceau: „Ai să te faci bine”. Au trecut 10 ani de la ultima operație și cu aju*torul lui Dumnezeu boala s-a oprit. Eu însă nu am încetat să-l chem într-ajutor pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe toți sfinții, și pe Sfântul Partenie, care este sfântul vindecător de cancer. După 4 ani, ducându-mă la Londra pentru exa*men medical, doctorului i-au dat lacrimile, când m-a văzut și a spus: «nu mai speram să te revăd... ». Cu adevărat, toate acestea pe care le-am citit sunt mai mult decât cutremurătoare. Domnul Stefanos, după atâtea întâmplări, trăiește în chip miraculos, fiind scăpat complet de cancer chiar din 1988, cu toate că doctorii de la Londra, unde au avut loc toate operațiile, declarau soției lui, doamna Garifallia: „Nu va trăi, curând va surveni moartea, pentru că nu este posibil ca numai patru celule să fugă. Să vedem câte altele vor fi scăpat și unde s-au dus și s-au cuibărit”. Și totuși trăiește și fără probleme respiratorii. Plin de recunoștință față de sfânt, i-a zidit și bisericuța de la Fundația Lyrios, în Mati Attiki, după ce a cerut aprobarea de la mitropolitul de atunci al Atticii, neuitatul Dorotheos, care, când a aflat de minunea Sfântului Partenie, a fost adânc emoționat și și-a dat consimțământul. (Maria Meletiou-Makri, Un sfânt din vechime viu printre noi, Sfântul Partenie din Lampsakos (Sfântul ocrotitor al bolnavilor de cancer), Editura Bunavestire, p. 78-83) |
O femeie oarecare, de neam bun și îmbunătățită, avea două fiice foarte frumoase pe care le sfătuia să-i urmeze ei la petrecerea cea după Dumnezeu, și mai ales la multa evlavie pe care o avea față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Iar după moartea bărbatului ei a sărăcit foarte și nu avea cu ce să-și mărite fetele ei. Deci se amăra, temându-se ca nu cumva să vândă cinstea lor din pricina sărăciei. Însă având credință către Dumnezeu, s-a dus cu dânsele la biserică și stând înaintea Presfintei Născătoare de Dumnezeu a zis acesteia, cu lacrimi: „Stăpâna îngerilor, Maica sărmanilor și ajutătoarea săracilor, în îngrijirea și sub acoperământul tău dau, din tot sufletul meu, pe aceste două sărmane fiice ca să le chivernisești; că nu pot să le păzesc eu fără de paguba sufletului și a trupului, din sărăcia și neajungerea mea. Și tu, cu dumnezeiasca ta mai înainte purtare de grijă, după nemărginita ta milostivire să le acoperi și să le păzești, ca să nu-și întineze fecioria lor”. Acestea zicând mama cea evlavioasă, a apucat mâinile fiicelor ei și le-a apropiat de Sfânta icoană spre semn de legătură, ca să fie Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mama lor, din ceasul acela, și ea mai mult nu. Aceasta făcând, s-a întors la casa lor. Deci când s-au apropiat de ușă, iată un tânăr în chipul fulgerului, care ținând o pungă plină de arginți, îi zise ei: „Împărăteasa cea Cerească îți trimite banii aceștia ca să chivernisești fiicele tale”. Luând femeia banii în dar, îngerul s-a suit în Ceruri, iar dânsa a căzut la pământ cu lacrimi, mulțumind Făcătoarei de bine celei bogat dăruitoare, pentru grabnicul ajutor și grabnica sprijineală. Apoi cheltuind, le-a îmbrăcat pe fete și le-a cumpărat cele de nevoie ale vieții lor. Însă vecinii cei răi, știind sărăcia lor cea dinainte, le grăiau de rău și le huleau pe dânsele cu nedreptate și cu rușine, osândindu-le și zicând cum că maica lor le-a vândut cinstea vreunuia din cei bogați și a luat bani. Clevetirea aceasta cumplită auzind-o evlavioasa femeie, socotească fiecare câtă durere și necaz a suferit! Și pe cât timpul trecea, pe atâta și osândirea creștea, încât s-a înștiințat de aceasta toată cetatea. Deci mama lor, neputând să mai sufere cuvintele oamenilor, a zis fiicelor: „Duceți-vă la Maica voastră cea milostivă, și vă rugați bunătății ei cu lacrimi și cu inimă smerită, ca să vă ajute să vă izbăviți de gurile oamenilor, și dacă vă veți ruga cu neîndoită credință, vă va auzi pe voi Maica înduratului Dumnezeu cea mult milostivă, după cum și mai înainte ne-a auzit și ajutat”. Deci ascultând ele învățătura mamei lor, s-au dus la dumnezeiasca biserică, și au făcut după cum le-a învățat. Și după ce s-au rugat în destul, vărsând lacrimi, cu credință fierbinte, s-au întors la casa lor, nădăjduind la Împărăteasa cea Atotputernică, că le va trimite ajutor din Cer, după cum s-a și făcut. Că Împărăteasa, hrănitoarea săracilor, primind smerita rugăciune și lacrimile nevinovatelor tinere, le-a ascultat pe dânsele și cu minune le-a ajutat întru acest chip: La un praznic, la care era tot norodul cetății în Mitropolie adunat și dădea învățătură un duhovnic, era și femeia cea zisă mai sus, cu fetele ei. Și iată pe la mijlocul învățăturii, când se ostenise duhovnicul, văzură toți un înger preafrumos, că a intrat pe o fereastră, ținând în mâini două cununi frumoase și minunate, alcătuite din flori de trandafir alb și din alte flori prea bine mirositoare, și zise aceste cuvinte către cele două copile, întru auzul tuturor: „Aceste două cununi de flori albe vi le-a trimis din ceruri Împărăteasa, pentru semnul fecioriei voastre”. Acestea zicând, a pus pe capetele lor cununile și îndată s-a făcut nevăzut. Câtă veselie socotiți, o!, ascultătorilor că au luat fecioarele și câtă înspăimântare cei ce stăteau împrejur! A rămas învățătura neisprăvită; au alergat Arhiereul și boierii ca să sărute cununile cele cerești și, în scurt, tot norodul se întrecea, cine să cinstească pe fecioare mai mult; și mai pe urmă decât toate, le-au petrecut până la casa lor. Însă ele nu s-au mândrit în deșert pentru această cinste ce li s-a făcut, ci cu multă smerenie au mulțumit Împărătesei celei vrednice de cinste. Iar Arhiereul și cei mai mari boieri au cheltuit averi nenumărate, zidind două mănăstiri prea frumoase în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Și au hotărât pe o fecioară stareță într-o mănăstire și pe alta în cealaltă mănăstire. Și petreceau ele cu așa fapte bune și viață minunată, încât multe fecioare de bun neam ale boierilor, nu numai din acea cetate, ci și din alte cetăți, auzind de vestea cea bună, și de petrecerea cea plăcută lui Dumnezeu, au lăsat bogăția cea curgătoare, cum și slava cea deșartă și au venit la ascultarea lor. Și atâta au crescut aceste două mănăstiri, avându-le toți în mare evlavie, încât socotea o mare fericire cineva, dacă s-ar fi învrednicit să se numere împreună cu această binecuvântata tagmă. Iar acele două starețe minunate s-au săvârșit cu sfințenie, și sfintele lor moaște bine au mirosit; iar fericitele lor suflete s-au dus întru Împărăția cea Cerească, pe care, o!, de ar da Dumnezeu ca noi toți să o dobândim. Amin. (Din minunile Maicii Domnului, Editura Doxologia, Iași, 2013) |
Acum două luni eram cu toți copiii într-un supermarket din Târgoviște. O vânzătoare de la brânzeturi ne-a dăruit niște măsline pe care să le guste copilașii mei. Toți am luat câte una și atunci s-a produs accidentul. Lui Nectarie i-a rămas sâmburele undeva în gât sau pe trahee și s-a învinețit dintr-odată. Nu mai respira și începuse să facă ochii mari la mine, arătându-mi cu mânuța în zona gâtului.
În acel moment am ieșit cu toți copiii afară din magazin, alergând toți spre mașină, lăsându-mi în magazin coșul cu alimente, inclusiv geanta cu bani. Nu îmi mai păsa de nimic. Soțul meu a trecut toate semafoarele pe roșu, disperat fiind, iar când am ajuns la spitalul din Târgoviște, practic medicii de gardă se uitau neputincioși la el, neputând să facă nimic. Eu, copleșită fiind de un mare și real sentiment de vinovăție, m-am așezat jos lângă mașină, în genunchi, și nu puteam decât să plâng în hohote și să îmi cer iertare de la băiețelul meu. Soțul era cu el în camera de gardă, iar eu cu cei patru copii eram afară la mașină. Încercam să mă rog, dar nu reușeam decât să fiu foarte agitată și să plâng în hohote. Atunci fetița mea, Maria, de șapte ani și jumătate și-a luat frățiorii de mână și au îngenuncheat cu toții în fața ușii spitalului și într-un glas au început să țipe la Sfântul Nectarie: „Sfinte, Sfinte Nectarie, dă-ne înapoi frățiorul, te rugăm din suflet!”. Plângeau în hohote, dar se și rugau cu toată puterea suflețelului lor. Eu doar îi ascultam prinsă fiind într-o neputință totală, singurul lucru de care îmi aduc aminte e că se strânseseră multe asistente în jur și se uitau nedumerite cum patru copilași stau în genunchi în fața spitalului. După examinarea medicului de gardă și a medicului ORL-ist, sâmburele din trahee dispăruse ca prin minune (între timp, copilașul putea să moară de o sută de ori). Medicii se tot întrebau unde e sâmburele și, la insistența soțului, copilului i s-a făcut o radiografie, unde nu s-a depistat nici un corp străin. Sfântul Nectarie topise sâmburele cu iubirea lui. (Sfântul Nectarie - minuni în România, ediție îngrijită de Ciprian Voicilă, Editura Egumenița, 2010, pp. 48-49) |
Au trecut opt ani de la ziua nunții lor. În zadar au așteptat însă domnul Ghlorgos K. și soția sa să le vina pe lume un copil. Inima lor este arsă de o tristețe adâncă și de nevindecat. Ce jalnică este viața pentru o femeie care nu are copii, care nu este mamă! Soțul, întristat și el, încearcă să-i dea curaj: „Ai răbdare, îi spune, asta-i voia Domnului; cu lacrimi și supărare nu poți să schimbi nimic. Scopul nunții nu este numai dobândirea copiilor, ci și creșterea noastră duhovnicească, unirea aici și în veșnicie cu Dumnezeu”.
Doamna Arhondula stăruia însă să se roage, să se roage din toată puterea sufletului ei. De mică, mama o învățase să se roage totdeauna pentru că, spunea ea, adevărații oameni se roagă din toată inima și rugăciunea îi înarmează cu răbdare și perseverență în luptele grele ale vieții. Mersese de multe ori cu familia și la biserica Sfântului Ioan. După căsătorie se ruga adesea: „Mare Sfinte Ioane, te rog, te implor, mijlocește către Domnul nostru și roagă-L să mă învrednicească să devin și eu mamă. Oamenii și știința lor mi-au spus că eu nu voi fi niciodată mamă. Brațele mele vor rămâne goale, casa întunecoasă, inima mea îndurerată. Eu, Sfinte Ioane, voi aștepta răspunsul din Ceruri, să-mi dăruiască Dumnezeu un copilaș, să-mi umple casa, inima și viața întreagă de bucurie. O să aștept, Mare Sfinte Ioane...” * Iarna lui 1979. Posomorâtă, doamna Arhondula încearcă să-și adune gândurile și să se roage. Nu poate însă, este istovită și simte ceva urât înăuntrul ei. Ar vrea să plângă, să strige, să amenințe. Se întoarce, vede pe perete icoana Sfântului loan și izbucnește în lacrimi: „Ce ți-am făcut Eu, Sfinte Ioane, de ce mă urăști? De ce Dumnezeu nu vrea să-mi dea această bucurie? Sfinte Ioane, mă urăști?”. Noaptea următoare se aud pași urcând scările ce duc către casa lor și cineva bate la ușă. S-au trezit amândoi, ea, și soțul. A ieșit doamna să deschidă. În întunericul de afară vede o lumină având chipul Sfântului Ioan: „Arhondula, ce rugăciune a fost aceea pe care ai făcut-o aseară? Sfinții nu urăsc pe nimeni. Nu este însă voia lui Dumnezeu să dobândești acum copii. Vor mai trece doi ani și va veni și această bucurie”. A dispărut lumina, s-a stins și ecoul glasului Sfântului. Au trecut cei doi ani, apoi a venit și bucuria de la Dumnezeu: primul, al doilea și al treilea copil. Glasurile lor duioase au umplut acum de fericire casa și inimile părinților. 3 decembrie 1979 (Sfântul Ioan Rusul, mărturii contemporane ale iubirii lui Dumnezeu, Editată de Mănăstirea Crasna, p. 49-50) |
| Ora este GMT +3. Ora este acum 18:45:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.