Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Prietena mea este sectanta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16826)

aubergine 11.10.2013 16:06:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 537160)
Cred ca pe un forum de atei ai gasi mult mai multi interesati de parerile tale.
Nu te-ai prins inca?
Nu ma mir.

Nu o intereseaza decat sa provoace.

aubergine 11.10.2013 16:24:04

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 537181)
Ortodoxia NU este religie, ci REVELATIE divină. Fericit cel nu a văzut, dar a crezut.

La fel cum există o mare probabilitate ca frăția ta să fii nedocumentată, în schimb vrei să dai lecții altora. Nu și se pare că ai cam întrecut măsura? Puțin respect din partea ta nu ar strica.

Cel mai bine ar fi sa nu ii mai rapunda nimeni la intrebari cu toate ca provoaca intentionat si e greu sa nu raspunzi, ar trebui sa fie lasata in plata Domnului, desi, ca sa fiu sincera, ar merita banarea.

antoniap 11.10.2013 18:29:41

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 537178)
Nu aveti voie? hai ca ma faci sa rad...
Cine nu va da voie?

E un forum, un loc public, in care se discuta pe teme religioase.... Nu ar avea de ce sa ma baneze adminul. Ti-am zis, poti sa te prefaci ca postarile mele nu exista.
Daca nu ai voie sa vorbesti cu sectarii pe teme religioase, atunci nu ma intra pe forum..

Nu numai eu nu am voie sa vorbesc cu sectarii pe teme religioase, ci niciun ortodox. Asa ca punctele tale de vedere nu intereseaza pe nimeni. Pur si simplu nu poti sa faci prozelitism aici. Iti voi repeta pana cand vei lua o decizie inteleapta. Aici nu e chiar tara fara stapani. Exista un regulament al forumului in care se spune clar ca aici nu se face propaganda ecumenista. Ai inteles acum cine trebuie sa plece?

guardian knight 11.10.2013 18:46:52

Parere !

Nu trebuie sa lasam ca rautatea sa-si arate inca o data coltii in numele unei religii deformate de cei in cauza, adica de unii asa-zisi "crestini",care nu-i suporta pe ceilalati !

Mai bine si-ar vedea de faptele lor de zi cu zi,concrete (in care toti facem prea putin, si eu sunt cel mai ticalos si delasator !) si sa nu ceara banari si interdictii,adica eliminari.
O banare e ca un act de ucidere a cuiva ( act simbolic, desigur ).e un act de suprimare foarte grav !

De ce sa ne suprimam aproapele ,numai pentru ca el vede putin altfel ?!
Dumnezeu il va judeca, cum ne va judeca si pe noi !!!

Deci, mai usor cu banarea !

Softly with the piano on the stairs !!!

Florinvs 11.10.2013 19:28:27

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 537192)
Și ești mândru?

Nu sunt mandru!
Pur si simplu sunt bucuros cand dansez o hora sau sarba, sau cand petrec, sau cand joc fotbal, etc!
Iar daca dansezi o astfel de melodie http://www.youtube.com/watch?v=gqSk4...yer_detailpage , cu o femeie care o iubesti, cred ca orice barbat ar fi foarte fericit!

Tomita 11.10.2013 20:55:05

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 537149)
guardian, sunt intru totul de acord cu tine in ceea ce priveste icoanele.

Si sunt intru totul de acord cu unitatea.
Cine suntem noi sa zicem ca ortodoxia este credinta adevarata? Ca au scris unii si altii? Asa pot sa ma apuc si eu a scriu ceva, sa zic ca am fost indrumata de sfantul duh si peste 500 de ani sa imi ajunga scrierea sa fie considerata adevar absolut. exact asa cum facem noi acum.

Nu va obositi sa imi explicati ca acei sfinti parinti chiar au fost indrumati e sfantul Duh, pentru ca nu aveti de unde sa stiti.

Si eu sunt de acord cu unitatea..unitatea in Cuvantul Mantuitorului...nu unitatea de care vorbiti.
Sa inteleg ca va indoiti ca ortodoxia este religia adevarata. Probabil considerati ca o noua religie, asa cum considera guardian_knight este mai buna. Mai lasa protestanti ceva de la ei, mai lasa luteranii, ortodocsii, etc. Vreti sa faceti voi religia asta? Puteti sa puneti bazele oricand. Fiecare este liber sa vina cu ce reguli vrea el...
Eu nu stiu multe despre alte religii, nici nu ma intereseaza drept sa spun pentru mi se pare pierdere de timp...dar stiu o chestie: cu cat religia s-a nascut mai recent cu atat e mai departe de Adevar.
Acum inteleg si faptul ca iubiti pe un luteran sau luterano-ortodox sau ce o fi (pentru ca din moment ce a acceptat un alt adevar prin botez nu m-ar mira sa se boteze si la alte religii daca copii lui sau cineva apropiat trece la acele religii).
Sper sa fiti fericiti si sa faceti copii. Numai ca daca ati ales sa urmati sotul nu incercati sa justificati dragostea dumneavoastra ca fiind in Adevar...cred ca incercati sa creati un adevar care va sustine iubirea...numai ca noi nu putem crea adevarul chiar daca vrem...Adevarul e unul si e dat de Iisus.

aubergine 11.10.2013 21:59:30

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 537218)
Nu trebuie sa lasam ca rautatea sa-si arate inca o data coltii in numele unei religii deformate de cei in cauza, adica de unii asa-zisi "crestini",care nu-i suporta pe ceilalati !

Mai bine si-ar vedea de faptele lor de zi cu zi,concrete (in care toti facem prea putin, si eu sunt cel mai ticalos si delasator !) si sa nu ceara banari si interdictii,adica eliminari.
O banare e ca un act de ucidere a cuiva ( act simbolic, desigur ).e un act de suprimare foarte grav !

De ce sa ne suprimam aproapele ,numai pentru ca el vede putin altfel ?!
Dumnezeu il va judeca, cum ne va judeca si pe noi !!!

Deci, mai usor cu banarea !

Softly with the piano on the stairs !!!

Nu stiu d-voastra, dar eu cand doamna jigneste ortodoxia, biserica, Scripturile si sfintii ma simt de parca mi-ar jigni familia, cand huleste astfel, cum puteti sa stati indiferent, d-voastra nu sunteti ortodox, nu iubiti biserica? Ii acuzati tot pe cei care nu suporta bataia de joc a acestei doamne?

ovidiu b. 11.10.2013 22:00:30

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 537221)
Pur si simplu sunt bucuros cand dansez o hora sau sarba, sau cand petrec, sau cand joc fotbal, etc!
Iar daca dansezi o astfel de melodie http://www.youtube.com/watch?v=gqSk4...yer_detailpage , cu o femeie care o iubesti, cred ca orice barbat ar fi foarte fericit!

Dragul meu, dacă pe tine dansul te face ”fericit” și te împlinește sufletește, ești liber să crezi ce vrei, să alegi ce vrei. Aș vrea totuși să știi că dansul este o practică păgână care nu are nici o legătură cu viața creștină autentică.

Teodosie 12.10.2013 00:37:14

Dar totusi ce credinta are ? ca poate nu e sectanta , unii pun acesta eticheta chiar si fratilor crestini care sunt doar rataciti ( reformati neoprotestanti ), adica au smintelile lor dar marturisesc corect despre Sfanta Treime si Hristos spre deosebire de eretici si sectari.

antiecumenism 12.10.2013 00:57:21

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 537261)
Dar totusi ce credinta are ? ca poate nu e sectanta , unii pun acesta eticheta chiar si fratilor crestini care sunt doar rataciti ( reformati neoprotestanti ), adica au smintelile lor dar marturisesc corect despre Sfanta Treime si Hristos spre deosebire de eretici si sectari.

-daca nu ai inteles pana acum:in erezie se afla catolicii,protestantii,neoprotestantii,pocaitii... ..deci toti sunt eretici

AlinB 12.10.2013 01:04:06

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 537245)
Nu stiu d-voastra, dar eu cand doamna jigneste ortodoxia, biserica, Scripturile si sfintii ma simt de parca mi-ar jigni familia, cand huleste astfel, cum puteti sa stati indiferent, d-voastra nu sunteti ortodox, nu iubiti biserica? Ii acuzati tot pe cei care nu suporta bataia de joc a acestei doamne?

Daca nu te-ai prins deja, iti spun eu: ei sunt in aceeasi echipa.

AlinB 12.10.2013 01:06:09

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 537261)

Si despre Biserica, trupul Lui Hristos, ce marturisesc?
Care este?

AlinB 12.10.2013 01:07:37

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 537246)
Dragul meu, dacă pe tine dansul te face ”fericit” și te împlinește sufletește, ești liber să crezi ce vrei, să alegi ce vrei. Aș vrea totuși să știi că dansul este o practică păgână care nu are nici o legătură cu viața creștină autentică.

Ca si cantatul din instrumente, nu?

guardian knight 12.10.2013 07:53:06

parere !

Iarasi nu ati inteles nimica din marea desfasurare a Spiritului in istorie (Hegel).
Voi nu intelegeti deloc, ca Marele Spirit,a lasat urme ritualice diverse in diversele religii si culturi pe care le-a creat !

In religia mozaica, de exemplu, a dansa si a cant la instrumente, are o semnificatie religioasa mult mai adanca,si anume :aceea de a serba prin dans si voie buna maretia creatiei Divine !

Evreii,danseaza cu bucurie si canta, pentru a se bucura impreuna de frumusetea creatiei lui Dumnezeu !
Trebuie sa recunoastem ca aceasta exprimare ritualica a credintei are si ea frumusetea sa !
Cum am putea dispretui noi total anumite aspecte ale religiei evreilor ,cand stim prea bine ca acestia au fost poporul ales ???
Chiar daca ei, la un moment dat au facut o grava eroare, nerecunoascand-ul pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu (eroare platita grav, dupa cum istoria stie !),totusi e greu de crezut, ca Dumnezeu si-a indepartat din suflet vechiul Sau popor ales !!!

Parascheva16 12.10.2013 12:28:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 537271)
Ca si cantatul din instrumente, nu?

In Biserica sau la modul general?

AlinB 12.10.2013 13:50:56

"marele spirit" al tau sau cum ii mai spui, in stil masonic "marele arhitect" nu este si Dumnezeul nostru.

antoniap 12.10.2013 15:06:46

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 537277)
Iarasi nu ati inteles nimica din marea desfasurare a Spiritului in istorie (Hegel).
Voi nu intelegeti deloc, ca Marele Spirit,a lasat urme ritualice diverse in diversele religii si culturi pe care le-a creat !

In religia mozaica, de exemplu, a dansa si a cant la instrumente, are o semnificatie religioasa mult mai adanca,si anume :aceea de a serba prin dans si voie buna maretia creatiei Divine !

Evreii,danseaza cu bucurie si canta, pentru a se bucura impreuna de frumusetea creatiei lui Dumnezeu !
Trebuie sa recunoastem ca aceasta exprimare ritualica a credintei are si ea frumusetea sa !
Cum am putea dispretui noi total anumite aspecte ale religiei evreilor ,cand stim prea bine ca acestia au fost poporul ales ???
Chiar daca ei, la un moment dat au facut o grava eroare, nerecunoascand-ul pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu (eroare platita grav, dupa cum istoria stie !),totusi e greu de crezut, ca Dumnezeu si-a indepartat din suflet vechiul Sau popor ales !!!

Cred ca exista surse ortodoxe si putem intelege. Poporul iudeu a avut o misiune divina in mantuirea noastra, misiune despre care ne vorbeste Sfantul apostol Pavel: ,,ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea." Iata un fragment:

,,Prin credință, a părăsit Egiptul, fără să se teamă de urgia regelui, căci a rămas neclintit, ca cel care vede pe Cel nevăzut.
28. Prin credință, a rânduit Paștile și stropirea cu sânge, ca îngerul nimicitor să nu se atingă de cei întâi-născuți ai lor.
29. Prin credință au trecut israeliții Marea Roșie, ca pe uscat, pe care egiptenii, încercând și ei s-o treacă, s-au înecat.
30. Prin credință, zidurile Ierihonului au căzut, după ce au fost înconjurate șapte zile.
31. Prin credință Rahav, desfrânata, fiindcă primise cu pace iscoadele, n-a pierit împreună cu cei neascultători. 32. Și ce voi mai zice? Căci timpul nu-mi va ajunge, ca să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftae, de David, de Samuel și de prooroci,
33. Care prin credință, au biruit împărății, au făcut dreptate, au dobândit făgăduințele, au astupat gurile leilor, 34. Au stins puterea focului, au scăpat de ascuțișul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau s-au făcut tari în război, au întors taberele vrăjmașilor pe fugă;
35. Unele femei și-au luat pe morții lor înviați. Iar alții au fost chinuiți, neprimind izbăvirea, ca să dobândească mai bună înviere;
36. Alții au suferit batjocură și bici, ba chiar lanțuri și închisoare; 37. Au fost uciși cu pietre, au fost puși la cazne, au fost tăiați cu fierăstrăul, au murit uciși cu sabia, au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți.
38. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, și în munți, și în peșteri, și în crăpăturile pământului. 39. Și toți aceștia, mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința,
40. Pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea."

Sursa: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=11&id=22

Asadar, nu e treaba noastra sa judecam cu mintea omeneasca ceea ce El a ingaduit si nici sa interpretam altfel decat Sfantul Apostol Pavel, apostolul neamurilor cel inteleptit de Dumnezeu. Oamenii mandri si patimasi, indiferent de etnie, nu sunt placuti lui Dumnezeu. Sacrificiile facute de poporul iudeu inainte de venirea Mantuitorului sunt importante. Au daruit lumii proroci, ne-au daruit apostoli si sfinti. Ni I-au daruit pe Iisus, pe Maica Domnului si pe Sfantul Ioan Botezătorul.

Insa oamenii mandri si patimasi din vremea Mantuitorului au actionat conform patimilor lor. Daca Iisus s-ar naste astazi in Romania, la fel ar proceda si oamenii mandri si patimasi din vremea noastra. Iar Iisus stia firea omeneasca, a inteles-o si cu toate astea, a acceptat aceasta importanta misiune divina. E o jertfa mai presus de puterea noastra de intelegere. Cata iubire pentru om a putut sa aiba Iisus Hristos pentru a accepta un astfel de destin! Iata, El dorea sa ne fie un exemplu de smerenie si de iubire in primul rand.

Daca evreii din vechime nu au beneficiat de un astfel de exemplu, noi, in schimb, nu ne putem plange de asa ceva. Hristos ne-a aratat Calea, Adevarul si Viata, deci nu avem niciun motiv sa privim in urma la ceea ce se facea inainte de venirea Lui. Niciunul! Noi avem datoria sa ne asemanam cu pruncii in ceea ce priveste puritatea morala si sa-I respectam poruncile. Si avem grija sa nu-L rastignim si noi pe Iisus cu pacatele noastre.

Mihailc 12.10.2013 18:24:41

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 537246)
Aș vrea totuși să știi că dansul este o practică păgână care nu are nici o legătură cu viața creștină autentică.

Cred că te-ai cam grăbit când ai scris propoziția de mai sus, poate înainte era bună o pripeală gânditoare .

Nu vreau sub niciun chip să fac apologia dansului. Ca orice limbaj universal, este neutru etic și proteiform, adică capătă forma și traduce în gest afectivitatea celui care exprimă prin el ceea ce simte. În bună măsură, dansul este revelator, fiindcă arată în afară niște mișcări ale sufletului, transmite trăiri semnificative, măsoară temperatura lăuntrică într-o gradație mai mult sau mai puțin inteligibilă.

Poate o să vă mirați, dar Biserica nu respinge acest idiom mai vechi decât culturile, așa cum nu respinge niciun limbaj din patrimoniul umanității, din cele în măsură să medieze relații, să-i aducă pe oameni în starea de comuniune. Bunăoară, în slujba Utreniei, când citim psalmii 149 și 150, observăm că dansul face parte din gesturile doxologice prin intermediul cărora cosmosul celebrează măreția lui Dumnezeu cea de necuprins cu mintea.

La slujba cununiei, creștinii cântă troparul "Isaie, dănțuiește; Fecioara a avut în pântece și a născut Fiu pe Emmanuel, pe Dumnezeu și Omul; Răsăritul este numele Lui, pe Care slăvindu‑L, pe Fecioara o fericim.", în timp ce protagoniștii principali ai tainei, dănțuiesc și ei ținându-se de mâini ca într-o horă în jurul pristolului (odinioară), astăzi în jurul unei mese din mijlocul pronaosului care simbolizează masa altarului, bucurându-se împreună cu Isaia profetul de întruparea Cuvântului.

Deci, nu limbajul (dansul), ci conținutul limbajului (mișcarea sufletească) face diferența calitativă, așa cum se întâmplă (și) în cazul muzicii, poeziei, erosului etc.

Să ne înțelegem bine, observațiile de mai sus nu conduc sub nicio formă la concluzia că dansul este obligatoriu sau că avem dezlegare la dezmăț! Dacă ești convins că ai o trăire profundă de transmis, dacă trăirea tradusă în gest are legătură mai degrabă cu ceva roade ale Duhului Sfânt lucrătoare în tine și nu cu faptele firii pământești, dansează! Dacă nu, nu!

ovidiu b. 12.10.2013 22:02:20

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 537309)
Cred că te-ai cam grăbit când ai scris propoziția de mai sus, poate înainte era bună o pripeală gânditoare.

Ai dreptate în ceea ce privește observația mea, trebuia să fac o referire mai clară la tipul de dans pe care Florin îl agreează, nu am fost destul de clar (mea culpa).

Înainte de scrie chiar citisem un articol despre dansul liturgic: http://www.crestinortodox.ro/liturgi...xa-119921.html.
Greșala mea a fost că am crezut că se subînțelege că fac referire la acest tip de dans: http://www.youtube.com/watch?v=gqSk4...yer_detailpage, căruia de altfel i-am dat reply. Oricum exprimarea în sine a fost puțin forțată și accept corecția cuvenită. :1:

Mihailc 12.10.2013 23:12:16

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 537340)
Ai dreptate în ceea ce privește observația mea, trebuia să fac o referire mai clară la tipul de dans pe care Flovins îl agreează, nu am fost destul de clar (mea culpa).

Înainte de scrie chiar citisem un articol despre dansul liturgic: http://www.crestinortodox.ro/liturgi...xa-119921.html.
Greșala mea a fost că am crezut că se subînțelege că fac referire la acest tip de dans: http://www.youtube.com/watch?v=gqSk4...yer_detailpage, căruia de altfel i-am dat reply. Oricum exprimarea în sine a fost puțin forțată și accept corecția cuvenită. :1:

Bun articolul, nu știam de el, cu multe completări binevenite. Sigur că expresia "dans liturgic" restrânge semnificativ aria fenomenului la cultul propriu-zis, însă liturgicul nu se limitează totuși la desfășurarea tipikonului... e destul de vehiculată expresia "liturghia de după liturghie", o sugestie profundă că viața persoanei în toate aspectele ei este inundată de liturgic, chiar și cele mai aparent profane acte existențiale. Probabil aici identificăm una dintre cele mai dureroase pierderi ecleziologice contemporane, faptul că pentru mulți dintre noi viața liturgică se oprește la ușa bisericii sau continuă strict formal și tehnic printr-un soi de ritualizare a vieții private.
Articolul totuși pare să nu țină seama de faptul că cultul ortodox actual este o sinteză mai nouă cristalizată în mediul monahal, în mare parte la Lavra Sfântul Sava din Ierusalim, dar și la Constantinopol. Cultul ortodox bizantin vechi, din care s-au păstrat destul de puține elemente, era mult mai dinamic decât ne putem imagina astăzi, era multă mișcare în biserică, de la procesiuni colective și până la participarea corpului la rugăciune, ovații, dialoguri reale între cler și popor etc. Cel mai probabil un ortodox nițeluș habotnic din secolul XXI s-ar regăsi cu greu sau nu s-ar regăsi deloc într-un ortodox, să-i zicem obișnuit, din secolul VI.
Așa-zisa "distracție" din zilele noastre, după cum se vede și în filmulețul acela de pe youtube, este doar o replică crispată a veseliei de altădată de la ospețe, o încercare de defulare colectivă nereușită, din care lipsește bucuria...îmi aduce aminte de baletul proletcultist de vremea lui Ceaușescu.

dobrin7m 12.10.2013 23:24:08

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 537149)
guardian, sunt intru totul de acord cu tine in ceea ce priveste icoanele.

Si sunt intru totul de acord cu unitatea.
Cine suntem noi sa zicem ca ortodoxia este credinta adevarata? Ca au scris unii si altii? Asa pot sa ma apuc si eu a scriu ceva, sa zic ca am fost indrumata de sfantul duh si peste 500 de ani sa imi ajunga scrierea sa fie considerata adevar absolut. exact asa cum facem noi acum.

Nu va obositi sa imi explicati ca acei sfinti parinti chiar au fost indrumati e sfantul Duh, pentru ca nu aveti de unde sa stiti.

Iti recomand sa citesti Viata Sf. Macarie Egipteanul. Iata un fragment:

"Într-o noapte, dormind fericitul, l-au împresurat o mulțime de diavoli, deșteptîndu-l și zicîndu-i: "Scoală-te și cîntă cu noi și nu dormi". Iar cuviosul cunoscînd meșteșugirile drăcești, nu se sculă și le răspunse: Duceți-vă de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic, cel gătit tatălui vostru și vouă. Iar ei au zis: "Aduci astfel de hulă asupra noastră, și cu dosădire ne răspunzi nouă?".

Grăit-a sfîntul: "Care din diavoli scoală pe cineva la slujba lui Dumnezeu sau îl învață la fapte bune?" Iar ei grăind multe și nesuferind ca să fie nebăgați în seamă de dînsul, văzînd că nu puteau să-l scoale, toți cu mînie s-au pornit asupra lui și au început a-l bate. Iar sfîntul a strigat: "Hristoase, ajută-mi și mă izbăvește de aceștia, că m-au înconjurat ca niște cîini mulți și au deschis asupra mea gura lor". Și îndată mulțimea diavolească a pierit cu sunet."
.................
"Fericitul Macarie, avînd 40 de ani de la nașterea sa, a luat de la Dumnezeu darul tămăduirilor și al proorociei, cum și stăpînire asupra necuratelor duhuri; apoi s-a învrednicit treptei preoțești și a fost conducător părinților celor ce viețuiau în schit. Iar pentru hrana și băutura lui cum postea, nu se cuvine a grăi multe; de vreme ce nici între cei mai lipsiți de grijă monahi nu se putea afla acolo îmbuibare sau mîncăruri mai bune, pe de o parte pentru lipsa cea mare a celor de trebuință, iar pe de alta pentru rîvna cea dumnezeiască a multor părinți care petreceau acolo; căci fiecare urma unul altuia în viața cea pustnicească, iar mai ales se sîrguiau a se întrece."
..........................
"Dar acum este vremea ca să povestim și despre fericitul sfîrșit al fericitului Cuvios Macarie, despre care Serapion, scriitorul vieții lui, povestește în acest chip: Pentru că vremea morții i-a sosit, deci se cădea și acestuia, om fiind, să slujească datoriei firești; căci era gîrbovit de bătrînețe, viețuind 97 de ani. Însă nu fără știre i-a fost lui sfîrșitul, pentru că de față stîndu-i doi bărbați preacinstiți, i-au zis: "Bucură-te, o! Macarie!"

Și unul dintr-înșii era Sfîntul Antonie, povățuitorul pustiei, iar altul Sfîntul Pahomie, învățătorul vieții monahicești. Aceștia i-au zis lui: "Hristos ne-a trimis, ca bine să-ți vestim sfîrșitul tău cel de bucurie; pentru că de acum peste nouă zile vei trece la viața cea pururea fiitoare, și vom veni și noi în ziua aceea la tine și cu bucurie te vom lua cu noi, ca înaintea scaunului Stăpînului să stai împreună cu noi și să te îndulcești de hrana cea fără de moarte". Apoi zicîndu-i "pace ție", s-au făcut nevăzuți de la ochii lui. Iar dumnezeiescul Macarie chemînd pe ucenicii săi, le-a zis: "Vremea ieșirii mele, o! fiilor, iată a sosit, iar pe voi bunătății Domnului vă încredințez; deci, să păziți rînduielile părintești și predaniile pustniciei".

Sfantul Macarie Egipteanul a scris Omilii duhovnicesti, remarcabile prin continut si profunzime.

Iata o apoftegma din cuprinsul primei omilii:
"Sufletul se amesteca cu acela cu care se uneste prin vointa. Deci, fie ca, avand cugetul lui Dumnezeu, are in el lumina lui Dumnezeusi savarsind toate virtutile, devine el insusi lumina si odihna; fie ca avand cugetul celui rau, are intru el intunericul pacatului si este vrednic de osanda."

iata deci Corinusha cu cine indraznesti sa te compari. Nu uita fata draga ca multi au incercat sa scrie de-a lungul secolelor insa nu toti au razbatut pana astazi nu atat in papirusuri si hartie scrisa cu povesti de prin lume adunate cat in profunzimea sufletului, in simtirea Duhului lui Dumnezeu.

Sigur ca toti ne putem apuca de scris, cum sa nu, insa gandeste-te drept si spune ce scrieri vom scoate noi de sub penita noastra, noi acestia care traim in mocirla pacatului si a rautatii, a urii fata de ceilalti, sau daca nu a urii a indiferentei, sau a partinirii, a subiectivitatii propriilor noastre pacate. Care este semnul ca un om a fost sfant si a ramas pana astazi? stii Corinusha? asta trebuie sa inveti, sa citesti semnele adevarate ca sa poti discerne adevarul de fals.
La fel este si in credinta. Credinta care nu are nimic rau amestecata in ea, este cea adevarata, si aici vorbim si de dogma Corinusha nu de ce razbate din oameni catre noi. Caci oamenii nu sunt desavarsiti. Cine cunoaste dogma ortodoxa si si traieste conform Cuvantului lui Dumnezeu acela ajunge sfant. nu se poate una fara alta.

Analizeaza fiecare religie , exista in fiecare dintre ele ceva rau? indiferent ca este ca dogma gresita sau ca pacate ce devin virtuti in anumite religii. De exemplu islamul, in coran musulmanii sunt indemnati sa ucida pe cei care nu sunt de aceeasi credinta cu ei si care nu vor sa adopte religia musulmana. este aceasta un lucru bun si curat? Hindusii care cred in mai multi zei, deci o religie politeista, poate ea fi religie adevarata? Daca sunt mai multi dumnezei cum poate sa fie adevar, cand doar Unul este atotputernic si desavarsit, ca daca sunt mai multi aceea nu mai este atotputernicie.

Insa numai traind printre musulmani, hindusi, si alti oameni de alte culturi, poti face comparatia, poti discerne, altfel filosofam degeaba. Observand musulmanii si modul lor de viata, hindusii, budistii, etc vei putea vedea ce sunt bune si ce sunt rele si de asemenea rezultatul lor.

A spune , sunt pentru unitate, fara sa ai o informatie completa a ce inseamna asta este foarte superficial. Si gandeste-te ca e vorba de sufletul tau si de a acelora care te inconjoara.

Teodosie 13.10.2013 23:07:48

Alin B
greseala lor este cea din cap 6 Ioan , s-au smintit de cuvantul despre Impartasanie , cum putem avea trupul si sangele Domnului ca adevarata mancare si bautura .Verdictul pentru aceasta sminteala insa il da Hristos ( nu fiecare cum ar vrea ) anume ca nu vor avea viata in ei insisi, ceea ce si vede la protestanti ca nu pricep mistica deloc .Nu spune ca is anatema eretici pieriti etc .Da, pierd ca nu vor sa primeasca aceasta bunatate nespusa dar le ramane credinta dreapta in Hristos si Sfanta Treime si asta nu e putin , e chiar suficient pentru o sansa la mantuire ca si crestini pe care evident o au.
Pe de alta parte Domnul are cuvinte foarte grele pentru cel care ramane din interes material cu viclenie langa el.
Apoi impartasirea cu nevrednicie e mai rea decat deloc chiar si dupa canoanele noastre.

dobrin7m 13.10.2013 23:51:02

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 537415)
ceea ce si vede la protestanti ca nu pricep mistica deloc .Nu spune ca is anatema eretici pieriti etc .Da, pierd ca nu vor sa primeasca aceasta bunatate nespusa dar le ramane credinta dreapta in Hristos si Sfanta Treime si asta nu e putin , e chiar suficient pentru o sansa la mantuire ca si crestini pe care evident o au.

Tocmai ca o credinta prost inteleasa ce vine dintr-o intelegere gresita a Cuvantului lui Dumnezeu nu poate fi credinta dreapta.

"Apoi este credința eretică. Și sectarii cred, dar asta este credință eretică. Dacă cineva strâmbă credința ortodoxă, ea nu mai este dreaptă și nu-i plăcută lui Dumnezeu. Că marele Apostol Pavel spune așa: Pace peste cei ce vor umbla cu dreptarul acesta - adică cu dreapta credință -, și peste toți aleșii lui Dumnezeu. Și iar zice: Fiule Timotei ,luptă-te ca un bun ostaș al lui Iisus Hristos, că cine nu se luptă după lege, nu se încununează (2 Timotei 2, 5).

Deci este o luptă și o credință lucrătoare, când se face după legea lui Dumnezeu. Aceasta este credința dreaptă. Iar dacă nu-i credința dreaptă, aceea este credință eretică sau schismatică sau strâmbă, adică cu abatere de la dreapta credință ortodoxă.

Protestanții zic "Sola Fide", mântuirea numai prin credință. Omul se mântuiește numai prin credință, fără fapte, zic ei. Oare nu auzi ce spune Apostolul Iacob? Credința fără fapte este moartă (cap. 2, 20) precum și faptele fără credință. Deci credința care nu este unită cu faptele bune nu este mântuitoare; căci și diavolii cred, dar nu fac voia lui Dumnezeu.

Ați auzit ce spune marele Apostol Pavel? Acea credință este mântuitoare, care se lucrează prin dragoste. Credință cunoscătoare au și dracii, iar credința lucrătoare o au numai creștinii cei buni. Credința care este împodobită și îmbrăcată cu fapte bune este credință lucrătoare, care aduce mântuire sufletului. Numai credința care se lucrează prin dragoste, numită credință ortodoxă lucrătoare, îl poate mântui pe om.

Deci, să nu vă înșelați cu ideile sectarilor, care vin din sânul Bisericii Protestante, care zic că numai credința, adică "Sola Fide", ajunge pentru mântuire, și ca pot să-și facă de cap, că n-au nevoie de sfat. Sau "Sola Grația", care înseamnă mântuirea prin har. Nu este adevărat!

A zis Apostolul: În dar suntem mântuiți? Da. Dar același apostol care a spus aceasta, a spus și: Toți vom sta în fața divanului lui Iisus Hristos, ca să luăm fiecare după cum a lucrat, după faptele lui. Ai auzit că cere fapte?

Și Mântuitorul spune în Evanghelie: Când va ședea Fiul Omului pe scaunul slavei Sale... și va răsplăti fiecăruia după faptele lui; și în psalmul 61 zice: Că Tu vei răsplăti fiecăruia după faptele lui. Auzi ce le spune lor Hristos? Toată fapta bună sau rea, o va trage Dumnezeu la judecată. Și în multe părți ale Scripturii veți găsi aceasta. Deci, numai credința dreaptă este mântuitoare, dacă este unită cu faptele.

Auzi ce spune Sfântul Apostol Iacob: Dacă ar veni cineva la voi și ar fi goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele și v-ar cere ajutor, și le-ai zice: Du-te, frate! Mergi în pace! Dumnezeu să te hrănească; Dumnezeu să te facă sănătos, Dumnezeu să te primească, dar nu i-ai dat nimic, care ar fi folosul? (Iacob 2, 14-17). Ferească Dumnezeu! Dumnezeu putea să-l miluiască fără să-l trimită la tine. Dar l-a trimis la tine să vadă dragostea ta; să vadă credința ta; că tu vrei să-l ajuți, să-l hrănești, să-l primești ca pe un străin în casa ta și să-l adăpi."

http://www.sfaturiortodoxe.ro/credinta.htm

AlinB 14.10.2013 03:22:36

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 537345)
Așa-zisa "distracție" din zilele noastre, după cum se vede și în filmulețul acela de pe youtube, este doar o replică crispată a veseliei de altădată de la ospețe, o încercare de defulare colectivă nereușită, din care lipsește bucuria...îmi aduce aminte de baletul proletcultist de vremea lui Ceaușescu.

Mda, bine punctat.
E de multe ori o chestiune de norma sociala, de spectacol, nu de comuniune in adevaratul sens al cuvantului.

Florinvs 14.10.2013 08:25:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 537439)
Mda, bine punctat.
E de multe ori o chestiune de norma sociala, de spectacol, nu de comuniune in adevaratul sens al cuvantului.

Acuma probabil (vorba aia, doar suntem barbati!), majoritatea colegilor de pe acest forum cred ca macar o data tot ati fost la o petrecere sau un chef. Si cand incepea formatia sa cante, doar tot ne-am ridicat de la masa si am luat partenera la dans- fie la unul mai "romantic"" gen blues, fie la unul mai "saltaret"" gen o hora sau o sarba sau o "brasoveanca""!

V-as recomanda sa ascultati cum canta formatia "Trandafir de la Moldova"" din Husi, sau orchestra lui Nicolae Botgros cu lautarii sai din Chisinau, sau acele cantece a lui Stefan Banica senior (""La nea'' Fane incurca lume""), Gica Petrescu (""Ion, Ionelule"") sau Jean Constantin (""Noi cantam la mititei/din Ovidiu in Tomis 3""). Inainte de 1990 asta era si un mare avantaj: fiecare restaurant aveea si o formatie muzicala, iar in zilele libere (duminica, 1 mai, 23 august, sau dupa un meci de fotbal), lumea aveea unde sa se destinda- cu 100 de lei (la un salariu de cca 2500 lei/luna)- serveai o masa copioasa, inclusiv vinul si bacsisul ospatarului si lautarului.

Iar daca este vorba de "comuniune"", ce ""comuniune"" (vorbesc de relatiile inter-umane) poate fi mai placuta decat atunci cand dansezi un blues sau faci dragoste cu femeia iubita, ori atunci cand dansezi o hora sau o sarba- dar sa fie asa ca la Moldova cu "strigaturi"" si "chiuit"" ?!
Atunci chiar ca nu stai sa te mai intrebi -da'' oare ce religie o fi avand cea cu care dansezi un blues ori cel cu care te-ai prins in hora!
Faptul ca faci aceste lucruri cu o persoana de alta religie sau atee, nu are cum sa-ti schimbe tie convingerile religioase, deoarece in acele situatii doar nu discuti chestiuni religioase!

Florinvs 14.10.2013 08:55:27

Si ca sa exemplific concret:

-Melodii romantice, de dansat in doi:

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=pESzTwdzW44

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=aBySGqJ3itY

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=yLZL__avrWM

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=urj_wYQv_0Y

Sau:

-https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Dcx8IYNg_Ac
(""Tomis Junior- Am acasa o fetita/frumoasa ca o zeita"")

-https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AWy7YD2Y05M
(""Fetele lui tata- ""N-am muncit pentru avere/ci pentru fetele mele")

Florinvs 14.10.2013 09:21:28

-Si de petrecere:

https://www.youtube.com/watch?featur...pqNarJ8#t=2327
(""De te uiti in ochii mei/n-ai sa stii cat ai sa bei/cantece, povesti si glume/pana maine in zori de zi/la nea'' Fane incurca lume""). Cam asa era atmosfera sociala in Romania anilor 70'.

Florinvs 14.10.2013 09:27:11

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=DPUM7U20ess
("Foaie verde 5 chiperi"". Petrecere adevarata ca in Basarabia)

Florinvs 14.10.2013 09:28:20

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=lOCNnDpzYSE
(""Sarba lui Vasile"", cu Olga Ciolacu la Chisinau)

Florinvs 14.10.2013 09:30:20

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=CMdmV1rUUNU
(Zinaida Julea si orchestra lui Nicolae Botgros. "Da Doamne la om noroc/si la munca si la joc/si la dragoste cu foc"")

Florinvs 14.10.2013 09:32:03

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=M6gGRNm8Rac
(""Joaca moldovinesti/din Galati pan'la Vaslui")

Florinvs 14.10.2013 09:33:48

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=X1Z6q5kRq40
(""Tomis Junior- Asa-s fetele in Moldova/cand se prind la joc in sat"")

Florinvs 14.10.2013 09:34:53

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=rYRahaVTN7Q
(Formatia "Nostalgy"". Solista canta bine si e si simpatica!)

Florinvs 14.10.2013 09:35:40

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=g7-zuieyBS8
(toata sala in picioare)

Florinvs 14.10.2013 09:36:48

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=dQTGuhJhBmQ
(Jean Constantin si Maria Dragomiroiu- "Patraulea la palat")

Florinvs 14.10.2013 09:38:06

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=a7uTokeya3c
(""Din arcus ne sar scantei/cand cantam la mititei/din Ovidiu in Tomis 3")

Florinvs 14.10.2013 09:39:30

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=6QXbbKlh0IE
(Din ""Eu, tu si Ovidiu"". Intr-o interpretare exceptionala Florin Piersic si Violeta Andrei)

Florinvs 14.10.2013 09:40:15

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=IIJ4xTZPxqM
("Ce bine e la mare/cand esti in deplasare/chiar cand stau la bere/gandu-i la dosare"")

Florinvs 14.10.2013 09:43:28

https://www.youtube.com/watch?featur...kWwGQ9I#t=5055
(cuplet satirico-artistic)

Florinvs 14.10.2013 09:48:25

https://www.youtube.com/watch?featur...1MLaMTQ#t=4678
(Din ""Nea'' Marin Miliardar"". Cu marii nostri actori- Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Colea Rautu, etc iar la microfon Gil Dobrica)

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:06:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.