Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1946)

Decebal 25.08.2013 18:07:23

Barsaumas, sincer, nu îmi mai vorbi la II plural, că nu este deloc cazul.

Referitor la natalitate, au fost multe analize de bun simț pe câteva threaduri referitoare la țigani. Nu ne putem face că nu vedem însă că unii s-au cam obișnuit să trăiască și să puiască pe spatele banilor altora, și, din ce în ce mai mult deloc paradoxal, cu binecuvântări de la vârfurile politicii ilegitime și trădătoare care conduce statul român; asta ca să nu mai pomenim de iresponsabilitatea profundă pe care o manifestă unii dintre țigani, dar nu doar ei, față de copiii pe care îi aduc pe lume. Bine, nu aș vrea să se înțeleagă că ar fi doar cazul țiganilor, că și alți cetățeni primesc tot felul de ajutoare sociale, dar unii s-au obișnuit într-un anumit fel și este clar că politicienii sunt foarte vinovați pentru încurajarea natalității dublată de nemuncă, deci a unei viitoare posibile bombe sociale. În același timp există semne clare că tendința în care au mers lucrurile după '90 a fost bine planificată de tot felul de arhitecți de "societăți deschise", iar trădătorii de la noi s-au angrenat la treabă fiind bine plătiți și sprijiniți cu burse, cu locuri de muncă și prestigiu în societate. Asta în vreme ce ortodocșii sunt lipsiți de orice participare semnificativă a laicatului în societatea civilă, noi românii fiind astfel prinși, nu știu de ce tot am senzația că și cu binecuvântare, în jocul unor forțe care sunt practic străine de interesele noastre generale. Însă ca și supapă li s-a oferit românilor posibilitatea emigrării în Occident, și de aici vine susținerea actualilor politicieni, deși această emigrare comportă beneficii mai mult în plan personal pentru români, dar deservicii foarte mari pe planul intereselor generale, naționale. Se și vede că Românii nici nu mai gândesc în termeni de proiecte naționale (așa cum gândea spre exemplu blestematul ăla de Ceaușescu), egoismul, individualismul a devenit între timp principala determinantă a ortodoxului român, deși ortodocșii se pretind că formează o comuniune a lui Hristos. Și noi știm doar că la ortodocși totul se face cu binecuvântare.

Apropo tot referitor la natalitate, dar privită la modul general, aș vrea să aud o poziție a unui creștin cu privire la paradoxul pe care eu îl sesizez în Sfânta Scriptură. Citim din Facere și vedem cum Dumnezeu binecuvintează nașterea, creșterea și stăpânirea pământului, dar în același timp dacă luăm învățăturile sfântului apostol Pavel vedem un mare îndemn la castitate, la spiritualitate, și deasemenea învățăturile despre învierea din morți. Cum este deci posibil ca același Dumnezeu care cu ceva vreme în urmă binecuvânta răspândirea, creșterea, stăpânirea pământului, acum să o întoarcă spre învățături mult mai spiritualiste, axate pe înviere și prin urmare pe o formă de corporalitate, cea a învierii, spiritualizată, spre deosebire de această corporalitate biologică pe care o vedem crescând și răspândindu-se tot mai mult pe Terra (nici nu mai știu câte miliarde)? Oare numai eu văd o contradicție, un paradox aici? Oare este el real? Care ar fi până la urmă soluția, pentru că este clară învățătura despre înviere a sfântului Pavel: moare trup firesc, învie trup duhovnicesc sau spiritual? Prin urmare în Hristos planul lui Dumnezeu cu privire la corporalitatea umană nu se poate reduce la actuala corporalitate biologică. Dar atunci ce și de ce să se mai răspândească și până când? Nu vedem oare că parcă toată înflorirea asta demografică a omenirii ar fi în contradicție cu împărăția spirituală a lui Hristos, cu împărăția învierii, nu doar spirituale, ci și fizice? Și atunci se contrazice sau nu pe sine Dumnezeu? Sau cine știe, poate se contrazic între ei oamenii care au pretins de-a lungul timpului că vorbesc revelații divine și în numele adevăratului Dumnezeu?

antoniap 25.08.2013 21:32:12

Citat:

În prealabil postat de romandragut (Post 33654)
Tiganii in Romania. 525.000 la recensamant. intre 1,5 - 2,5 milioane in realitate. catolici, ortodocsi.

sunt tiganii mai rai, mai prosti, mai murdari? dorim ca tiganii sa se schimbe? cum va imaginati tiganul ideal?

Iata o problema delicata. Unii nu vor sa recunoasca faptul ca sunt tigani. Altii speculeaza avantajele etniei rrome de a se inscrie la anumite licee si, romani fiind, se declara tigani pentru a intra acolo.

Nu sunt mai prosti, dar modul cum isi pot valorifica inteligenta poate fi schimbat. Nu sunt mai rai, dar se conduc dupa anumite legi care pot deveni incomode pentru cei din jur. Aici de asemenea, se poate interveni. In privinta murdariei/curateniei, aici depinde de situatia materiala concreta si de gradul de civilizatie strict individual.

Parascheva16 28.08.2013 02:23:00

De ce au ales numele "Romani" ptr. tiganii de pe toata planeta? Si unguri au tigani, de ce nu se numesc "Ungari" sau "Hungari". Si bulgarii au tigani, de ce nu au ales numele de "Bulgari" ?

In romana se foloseste termenul de "Rrom" sau "Rom". Insa, in engleza este "Romani", iar români se spune "Romanians" !!! Nu e mare diferenta intre englezescul "Romani" si "Romanians", nu? Si asa li se spune la toti tiganii, chiar si celor nascuti in America sau din alte tari! De ce? Mai ales cand se stie f.clar ca ei sunt veniti de prin India si Pakistan(depinde de trib)! Pai normal ca se face confuzie intre tigani si romani! F.multi de prin vest cred ca romanii sunt toti tigani. Doar nu credeti ca stau ei sa cerceteze istoria neamurilor!

Mie asa mi se pare, ca au pus intentionat acest nume ptr. a se face confuzie intre tigani si romani. Intrebarea este, de ce? Care e scopul? Ce castiga cei din vest denigrand etnia română?

aubergine 28.08.2013 09:42:06

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 531904)
De ce au ales numele "Romani" ptr. tiganii de pe toata planeta? Si unguri au tigani, de ce nu se numesc "Ungari" sau "Hungari". Si bulgarii au tigani, de ce nu au ales numele de "Bulgari" ?

In romana se foloseste termenul de "Rrom" sau "Rom". Insa, in engleza este "Romani", iar români se spune "Romanians" !!! Nu e mare diferenta intre englezescul "Romani" si "Romanians", nu? Si asa li se spune la toti tiganii, chiar si celor nascuti in America sau din alte tari! De ce? Mai ales cand se stie f.clar ca ei sunt veniti de prin India si Pakistan(depinde de trib)! Pai normal ca se face confuzie intre tigani si romani! F.multi de prin vest cred ca romanii sunt toti tigani. Doar nu credeti ca stau ei sa cerceteze istoria neamurilor!

Mie asa mi se pare, ca au pus intentionat acest nume ptr. a se face confuzie intre tigani si romani. Intrebarea este, de ce? Care e scopul? Ce castiga cei din vest denigrand etnia română?

Ungurii ii numesc tigani, nu stiu exact cum se scrie in ungureste cuvantul. Strainii nu fac diferenta intre nume, e clar. Chiar daca sunt originari din India, ei sunt considerati cetateni romani in afara. Intrebarea este cine le-a dat acest nume de rrom, care se vrea a fi corect din punct de vedere politic.
Nu cred ca cei din vest denigreaza etnia romana, ci tiganii, in primul rand prin comportamentul lor in afara, si romanii insisi pri promovarea faptelor tiganilor in massmedia.
Ca exemplu, 2 saptamani a durat circul cu inmormantarea lui Cioaba. Daca strainii ne vad ca dam atata importanta tiganilor, ce parere isi pot face?
Eu demult mi-am format parerea ca cei din massmedia ori sunt tigani si de aceea ii iubesc asa e mult, ori politicienii or fi avand rude printre ei sau afaceri. Sau pentru ca fac rating, dar de ce ar avea romanii o curiozitate morbida pentru a le urmari faptele? Pro Tv-ul in special dar si Antenele care au inceput cu manelele si in prezent Romania TV. Trebuie sa fie un interes pentru care tiganii sunt impinsi in fata.

anita 28.08.2013 10:37:01

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 531601)

Apropo tot referitor la natalitate, dar privită la modul general, aș vrea să aud o poziție a unui creștin cu privire la paradoxul pe care eu îl sesizez în Sfânta Scriptură. Citim din Facere și vedem cum Dumnezeu binecuvintează nașterea, creșterea și stăpânirea pământului, dar în același timp dacă luăm învățăturile sfântului apostol Pavel vedem un mare îndemn la castitate, la spiritualitate, și deasemenea învățăturile despre învierea din morți. Cum este deci posibil ca același Dumnezeu care cu ceva vreme în urmă binecuvânta răspândirea, creșterea, stăpânirea pământului, acum să o întoarcă spre învățături mult mai spiritualiste, axate pe înviere și prin urmare pe o formă de corporalitate, cea a învierii, spiritualizată, spre deosebire de această corporalitate biologică pe care o vedem crescând și răspândindu-se tot mai mult pe Terra (nici nu mai știu câte miliarde)? Oare numai eu văd o contradicție, un paradox aici? Oare este el real? Care ar fi până la urmă soluția, pentru că este clară învățătura despre înviere a sfântului Pavel: moare trup firesc, învie trup duhovnicesc sau spiritual? Prin urmare în Hristos planul lui Dumnezeu cu privire la corporalitatea umană nu se poate reduce la actuala corporalitate biologică. Dar atunci ce și de ce să se mai răspândească și până când? Nu vedem oare că parcă toată înflorirea asta demografică a omenirii ar fi în contradicție cu împărăția spirituală a lui Hristos, cu împărăția învierii, nu doar spirituale, ci și fizice? Și atunci se contrazice sau nu pe sine Dumnezeu? Sau cine știe, poate se contrazic între ei oamenii care au pretins de-a lungul timpului că vorbesc revelații divine și în numele adevăratului Dumnezeu?

Sfantul Pavel vorbeste si despre relatia dintre soti .E adevarat ca indeamna la post trupesc ,dar nu la abstinenta totala.
Epistolele trebuie analizate in totalitatea lor si vom vedea ca Hristos a implinit legea ,nu a desfiintat-o.

N.Priceputu 28.08.2013 11:41:21

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 531601)

Mie mi se pare că în cuvintele tale se află și răspunsul. Eu nu văd o contradicție, ci niște etape. În Hristos este începutul, în El este și sfârșitul, căci el este Alfa și Omega. Sfârșitul în El, însă, este împlinirea umanului, desăvârșirea, îndumnezeirea.

După ce omul a ascultat porunca dumnezeiască de a umple pământul, o are de ascultat pe aceea de a se sfinți. Dacă în urma păcatului omul a primit porunca de a înmulți neamul și a se risipi pe toată suprafața pământului, în Hristos neamul omenesc trebuie să se adune, parcurgând drumul invers.

Ca niște vârfuri ale omenirii, sfinții au făcut și fac primii lucrul ăsta; după ce părinții și strămoșii lor au ascultat cea dintâi poruncă, aducându-i în cele din urmă și pe ei la viață, ei devin o culme a spiței lor, chiar un rod al generațiilor anterioare, desăvârșindu-se în Hristos, înviind în felul ăsta poate împreună cu înaintașii lor (pentru că la desăvârșirea lor au o contribuție și înaintașii).

Prin urmare, cred că atunci când un neam „se stinge” pentru că ultimele sale mlădițe se sfințesc, el însuși se desăvârșește în Hristos. Iar până să ajungă să se sfințească în acest fel, cred că trebuie încă să asculte de porunca cea dintâi a lui Dumnezeu, aceea de a face copii; însă fără a uita vreodată că acești copii trebuie să sporească în viața cea adevărată.

Theodore_of_Mopsuestia 28.08.2013 13:09:08

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 531939)
Mie mi se pare că în cuvintele tale se află și răspunsul. Eu nu văd o contradicție, ci niște etape. În Hristos este începutul, în El este și sfârșitul, căci el este Alfa și Omega. Sfârșitul în El, însă, este împlinirea umanului, desăvârșirea, îndumnezeirea.

După ce omul a ascultat porunca dumnezeiască de a umple pământul, o are de ascultat pe aceea de a se sfinți. Dacă în urma păcatului omul a primit porunca de a înmulți neamul și a se risipi pe toată suprafața pământului, în Hristos neamul omenesc trebuie să se adune, parcurgând drumul invers.

Ca niște vârfuri ale omenirii, sfinții au făcut și fac primii lucrul ăsta; după ce părinții și strămoșii lor au ascultat cea dintâi poruncă, aducându-i în cele din urmă și pe ei la viață, ei devin o culme a spiței lor, chiar un rod al generațiilor anterioare, desăvârșindu-se în Hristos, înviind în felul ăsta poate împreună cu înaintașii lor (pentru că la desăvârșirea lor au o contribuție și înaintașii).

Prin urmare, cred că atunci când un neam „se stinge” pentru că ultimele sale mlădițe se sfințesc, el însuși se desăvârșește în Hristos. Iar până să ajungă să se sfințească în acest fel, cred că trebuie încă să asculte de porunca cea dintâi a lui Dumnezeu, aceea de a face copii; însă fără a uita vreodată că acești copii trebuie să sporească în viața cea adevărată.

Am niste nedumeriri, privind cele subliniate: aminteste-ti de faptul ca "adunarea" oamenilor, de pe unde sunt "risipiti" este o lucrare neplacuta lui dumnezeu, si, dpmdv (care privesc lucrurile mai pragmatic in privinta aspectelor spirituale ale vietii (pragmatic, nu ateu! si in nici un caz pragmatism desantat de tip occidental :) ), si impotriva naturii si logicii: de ce sa se adune oamenii intr-un loc anume? Poate te-ai referit sa se adune in multimea celor mantuiti. Altfel, mantuirea prin tot felul de renuntari ar fi subordonata istoricitatii (iar asupra istoriei, stim cine are autoritate, direct si indirect: cine a zis "a mea este slava acestor imparatii si o dau cui voiesc"), deci, conceptual mantuirea ar fi o farsa, iar practic o neputinta.
Punctul doi: ce inseamna sa se sfinteasca? Extinctia unor filoane de gene prin neprocreere inseamna sfintire? Crezi ca, sa zicem, Ioan Crisostom nu a avut rude colaterale care au facut copii mai departe?
Decebal are dreptate: exista niste contradictii, si unele mai subtile, altele mai grosiere. Dar, suntem off-topic. Mai vorbim pe topice dedicate. :)

N.Priceputu 28.08.2013 14:01:28

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 531948)
de ce sa se adune oamenii intr-un loc anume? Poate te-ai referit sa se adune in multimea celor mantuiti.

Să se adune nu într-un loc, ci în Hristos. După cum El este începutul a toate și prin El toate s-au făcut, tot El este și finalitatea neamului omenesc. În istorie văd mai întâi o „risipire”, în sensul de ramificare și înmulțire a oamenilor, căreia ar trebui să-i urmeze o „adunare”, pentru că fiecare spiță procreează tot mai puțin, și asta într-un mod accelerat. Deci se nasc tot mai puțin copii, cu mulți dintre ei stingându-se, efectiv, un neam (o ramură). Ei bine, ca stingerea asta să nu fie o ratare, ea trebuie să se împlinească în Hristos. Fiecare neam să se încheie cu un sfânt.

Citat:

Altfel, mantuirea prin tot felul de renuntari ar fi subordonata istoricitatii (iar asupra istoriei, stim cine are autoritate, direct si indirect: cine a zis "a mea este slava acestor imparatii si o dau cui voiesc"), deci, conceptual mantuirea ar fi o farsa, iar practic o neputinta.
Nu de renunțări este vorba; sau, mai bine zis, de renunțări ca depășiri. De creștere, de ridicare din planul biologic în cel duhovnicesc, de împlinire în noi a unirii cu Dumnezeirea, pentru că de aceea Hristos S-a unit cu omul: ca și omul să se unească cu El; și asta este sfințirea sau învierea.

Citat:

Punctul doi: ce inseamna sa se sfinteasca? Extinctia unor filoane de gene prin neprocreere inseamna sfintire? Crezi ca, sa zicem, Ioan Crisostom nu a avut rude colaterale care au facut copii mai departe?
Cum încercam să spun mai sus: nu e vorba de ceva negativ, de un minus; nu neprocreerea înseamnă sfințire, care nu are în sine nimic rău; din contră, e o participare la Creație. Dar sfințirea înseamnă depășirea planului trupesc, chiar dacă asumându-l, nu respingându-l. Sfântul îl caută cu asiduitate pe Dumnezeu pentru că-L iubește și fără El nu mai poate trăi, numai poate respira. De aceea se desparte de toți și de toate (renunțând la orice împlinire omenească), pentru a putea trăi necontenit în apropierea lui Dumnezeu.
Scuze de off topic. N-am vrut să lungesc mai mult discuția (nu mai am vreme), însă am încercat să lămuresc ceea ce exprimasem cam ambiguu (nu sunt convins că am și reușit).

Parascheva16 29.08.2013 02:21:03

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 531923)
Ungurii ii numesc tigani, nu stiu exact cum se scrie in ungureste cuvantul. Strainii nu fac diferenta intre nume, e clar. Chiar daca sunt originari din India, ei sunt considerati cetateni romani in afara. Intrebarea este cine le-a dat acest nume de rrom, care se vrea a fi corect din punct de vedere politic.

Pai si noi le spunem tigani, la fel si bulgarii si ungurii. Dar in vest, numele ptr. toti tiganii, inclusiv cei din Ungaria si Bulgaria, este "Romani". Pe mine ma intereseaza mai mult de ce si nu cine, caci cine e usor de aflat. De ce nu le-a zis Dom, asa cum se numeau ei. De ce "romani"?
Citat:

Nu cred ca cei din vest denigreaza etnia romana, ci tiganii, in primul rand prin comportamentul lor in afara, si romanii insisi pri promovarea faptelor tiganilor in massmedia.
Ca exemplu, 2 saptamani a durat circul cu inmormantarea lui Cioaba. Daca strainii ne vad ca dam atata importanta tiganilor, ce parere isi pot face?
Daca nu crezi, intra pe site-urile de presa englezesti si citeste. Cand vine vb. de români, arată numai tigani. Si mereu li se spune romani sau tigani romani. Nu prea se obosesc sa faca diferenta dintre cetatenie si etnie. Si da, multi confunda romanii cu tiganii, ptr. numai asta au auzit la stiri si prin presa. Asta sa nu mai vb. de Italia.

Eu nu vorbeam de Cioaba si manelismul de la televizor. Ma refeream strict la faptul ca toti tiganii in engleza sunt numiti "Romani" si intrebam care e scopul. Eu personal nu ma prea uit la televizor, dar la multe nu prea ma pot astepta.
Citat:

Eu demult mi-am format parerea ca cei din massmedia ori sunt tigani si de aceea ii iubesc asa e mult, ori politicienii or fi avand rude printre ei sau afaceri. Sau pentru ca fac rating, dar de ce ar avea romanii o curiozitate morbida pentru a le urmari faptele? Pro Tv-ul in special dar si Antenele care au inceput cu manelele si in prezent Romania TV. Trebuie sa fie un interes pentru care tiganii sunt impinsi in fata.
Pai sunt tigani printre politicieni. Nu toti tiganii sunt cei care cotrobaie printre gunoaie sau umbla cu carabana. Am vazut si eu ca sunt impinsi in fata pe toate posturile tv. Chestia e ca si românii români se cam iau dupa tigani si adopta unele apucaturi. Oricum, cum am zis mai sus, nu vroiam sa vorbesc despre tiganimea de la TV si de pe strada, ci despre faptul ca tiganilor li se spune "romani" care se confunda f.usor cu români. Daca vrei iti dau link sa citesti povesite unor românași din UK legat de tigani.

aubergine 29.08.2013 11:23:47

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 532058)
Pai si noi le spunem tigani, la fel si bulgarii si ungurii. Dar in vest, numele ptr. toti tiganii, inclusiv cei din Ungaria si Bulgaria, este "Romani". Pe mine ma intereseaza mai mult de ce si nu cine, caci cine e usor de aflat. De ce nu le-a zis Dom, asa cum se numeau ei. De ce "romani"?

Daca nu crezi, intra pe site-urile de presa englezesti si citeste. Cand vine vb. de români, arată numai tigani. Si mereu li se spune romani sau tigani romani. Nu prea se obosesc sa faca diferenta dintre cetatenie si etnie. Si da, multi confunda romanii cu tiganii, ptr. numai asta au auzit la stiri si prin presa. Asta sa nu mai vb. de Italia.

Eu nu vorbeam de Cioaba si manelismul de la televizor. Ma refeream strict la faptul ca toti tiganii in engleza sunt numiti "Romani" si intrebam care e scopul. Eu personal nu ma prea uit la televizor, dar la multe nu prea ma pot astepta.

Pai sunt tigani printre politicieni. Nu toti tiganii sunt cei care cotrobaie printre gunoaie sau umbla cu carabana. Am vazut si eu ca sunt impinsi in fata pe toate posturile tv. Chestia e ca si românii români se cam iau dupa tigani si adopta unele apucaturi. Oricum, cum am zis mai sus, nu vroiam sa vorbesc despre tiganimea de la TV si de pe strada, ci despre faptul ca tiganilor li se spune "romani" care se confunda f.usor cu români. Daca vrei iti dau link sa citesti povesite unor românași din UK legat de tigani.

Daca puteti, trimiteti, multumesc. Nu stiam ca si in Anglia sunt tigani, multi, si mai ales ca sunt confundati cu romanii. Cand am fost eu in 2010 nu am vazut picior de tigan, stiam doar de Franta, ca acolo sunt multi si agasanti. Mi se pare atunci extrem de grav faptul ca sunt numiti cu termenul romani care se confunda clar si prin manipularea mass mediei se poate ajunge la o situatie foarte grava. Ar trebui sa li se schimbe numele de rom cat mai repede posibil.
Am citit intre timp ca Petre Roman este cel care a introdus aceasta denumire la sfatul Consiliului Europei si fundatiei Soros. A fost doar o recomandare, dar politicienii romani s-au si grabit sa o indeplineasca, tot ei ar trebui sa o descurce!
Este jenant sa fii privit rau daca spui ca esti roman, din cauza faptelor lor!

Decebal 02.09.2013 11:14:14

Citat:

(...); de ideile și conceptele de "rege", mai nou de "regate" (naționale / internaționale) (...)

(...), în timp ce vedem că înfloresc tot felul de "regi", de "regate" (conceptuale), de mass-medii spălătoare de creier și manipulatoare etc, etc, etc. (...)
Din întâmplare am văzut în sfârșitul ăsta de săptămână că anumite organisme mass-media ne-au invadat din nou cu tot felul de scenarii și scenete minoritare, cu tot felul de "regi" și de "regățele". Evident de cealaltă parte a "baricadei", și putem vorbi de baricade pentru că este evident că asistăm la un război atipic dus împotriva Românilor și a României de către anumite forțe oculte și de anumite forțe mediatice, nu au fost și nu sunt aduși niște reprezentanți reali și legitimi ai Românității, și chiar și ai altor cetățeni ai acestei țări pentru a prezenta niște poziții corecte.

Ceea ce însă într-o anumită măsură m-a șocat a fost că un "rege", un anumit om minoritar, a primit o slujbă într-o biserică ortodoxă prin anii '90, slujbă la care se vedea că și-a pus o coroană pe cap, făcându-și apoi cruci. Și de atunci chipurile ar exista un "rege" ortodox internațional, "uns de Biserică" al unor minoritari. Ceea ce ar fi de subliniat este în primul rând mișcarea și cauza acestei mișcări în ceea ce privește anumiți clerici ai BOR; nu știm care au fost rațiunile acelei slujbe de "încoronare" și cum au ajuns clerici ortodocși români să facă așa ceva în patriarhia ortodoxă română. În al doilea rând, nu am auzit ca acea slujbă să aibă vreo recunoaștere din partea Bisericii Ortodoxe Române; faptul că un cleric și-a permis să facă așa ceva nu înseamnă că ar fi fost angajată întreaga Biserică Ortodoxă Română și că ar avea vreo recunoaștere din partea Bisericii Ortodoxe Române; din câte știu până acum nu există vreo recunoaștere din partea Bisericii Ortodoxe Române, probabil acolo fiind cazul unei mișcări a unui cleric ortodox ale cărui rațiuni în săvârșirea evenimentului nu se cunosc, cum nu se recunosc în mod oficial așa zisele consecințe din partea BOR ca Biserică; faptul că un cleric s-a angajat să facă o slujbă de "încoronare" nu cred și nu știu să fi angajat vreodată Biserica Ortodoxă Română ca Biserică. În al treilea rând, ungerea pe care un rege sau împărat o primea din partea Bisericii nu a fost și nu este un lucru transmisibil, nu este ceva asemănător cu hirotonirea preoțească; din această perspectivă "ungerea" unui om de către un cleric nu are niciun fel de consecințe asupra "succesorului regal", pentru că "ungerea regală" nu se transmite de la un "rege" la "succesorul" lui.

Parascheva16 02.09.2013 18:42:32

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 532101)
Daca puteti, trimiteti, multumesc.

Aici se gasesc ceva discutii:

http://www.romani-online.co.uk/forum/imagine-negativa

Tigani cersind in metroul de pe Picadilly line

Pe site sunt mai multe articole si povesti.

*
Documentar BBC despre copiii tigani trimisi la cersit.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b00mkjyd

Alta emisiune despre cersetori:
BBC-ul se pune cu cersetorii tigani din Romania!!! In sfarsit...

UserAZ 21.09.2013 19:52:44

In primul rand vreau sa spun ca ii respect si pe ei, pe romi, desi de multe ori fac lucruri rele.

E adevarat ca romilor, pentru ca n-are rost sa folosim mai multi "r" li se spune "romani", "romany", "romany", "romanies", "romanis", "roma", "romi" iar limba lor se numeste "romani".

Romani people http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people
Romani language http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_language

Discutiile despre cati "r" ar trebui sa folosim in Romania n-au sens, nu asta e problema, intre cuvintele romi si romani e o diferenta destul de clara in limba romana, in alte limbi nu mai exista o definitie asa clara.

Limba romani e reprezentata si ea pe internet si are codul "rom", Romany http://www-01.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=rom

Djuvara spune ca bizantinii isi ziceau romei, denumirea Imperiului Bizantin era Romania, pentru ca se considerau continuatorii Imperiului Roman, asa si tiganii alungati probabil de turcii otomani si ajunsi in "Romania" adica pe vremea aia era vorba de Imperiul Bizantin (sudul Bulgariei, Turcia europeana), probabil impresionati fiind si convietuind mai mult timp in zona lor si-au luat denumirea de romi, rezulta ca si ei au vrut sa fie urmasii Romei, toata lumea a vrut sa fie urmas al Romei, si germanicii Sfantul Imperiul Roman de Natiune Germana http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Imperiu_Roman, si ungurii erau sa fie mai latini ca noi, limba maghiara de abia din 1825 a devenit limba de stat, pana atunci limba de stat, oficiala a Regatului Ungariei era latina.

Citat:

Imperiul Roman de Răsărit, Imperiul Bizantin sau Bizanțul sunt termeni folosiți, în mod convențional, pentru a numi Imperiul Roman din Evul Mediu având capitala la Constantinopol. Denumirea oficială era Ρωμανία, Romanía sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileía Romaíon),
Citat:

The Byzantine Empire was known to its inhabitants as the "Roman Empire", the "Empire of the Romans" (Latin: Imperium Romanum, Imperium Romanorum; Greek: Βασιλεία τῶν Ῥωμαίων Basileia tōn Rhōmaiōn, Ἀρχὴ τῶν Ῥωμαίων Archē tōn Rhōmaiōn), "Romania" (Latin: Romania; Greek: Ῥωμανία Rhōmania),[n 2] the "Roman Republic" (Latin: Res Publica Romana; Greek: Πολιτεία τῶν Ῥωμαίων Politeia tōn Rhōmaiōn), Graikia (Greek: Γραικία), and also as Rhōmais (Greek: Ῥωμαΐς).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Imperiu...4%83s%C4%83rit

Ei s-ar fi declarat cum le-a placut, romi de la romei (bizantini), Romania (Imperiul Bizantin), rom e si barbat pe limba lor, asa ca iaca un popor. Problema a aparut ca si noi tot asa ne-am denumit, romani, ca si romansii (limba romansa , reto-romana) http://en.wikipedia.org/wiki/Romansh_people, tot urmasi ai romanilor, asa doua, trei popoare diferite (desi tot indo-europene) au ajuns sa aibe nume similare si sa se confunde international.

Chiar pe siteul lor spune ca ar fi stat destul de mult in Imperiul Bizantin si acestei s-ar fi raspandit in toata Europa

Citat:

Romii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa. Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata in Imperiul Bizantin. De altfel, denumirea de "tigan" vine din grecul "atsiganos", numele unei secte eretice, cu care romii nu au nici o legatura, insa cu care au fost asociati datorita aspectului lor strain.
Zicea cineva de pacatele noastre, se refera poate la faptul ca in Moldova si Muntenia erau sclavi, in Transilvania aveau mai multe drepturi.

Citat:

Primele atestari ale prezentei romilor in Moldova (1428) si Muntenia (1385) sunt documente in care ei sunt listati ca bunuri ale unor manastiri. Cu alte cuvinte, sclavi.
...
In functie de stapan, existau trei categorii de sclavi: domnesti (ai printului sau statului), boieresti (ai boierilor) si manastiresti (ai manastirilor). La inceput, toti sclavii erau domnesti. Ei ajung in posesia manastirilor si boierilor prin donatii sau vanzare.

Documentele oficiale folosesc termenul "rob" dupa anul 1600, dar in general cuvantul "tigan" insemna automat sclav (un bun motiv pentru a folosi "rom" si nu "tigan" in ziua de astazi).
Citat:

In Transilvania (aflata in Regatul Ungariei), cu exceptia partilor ajunse temporar sub stapanirea voievozilor munteni sau moldoveni, statutul romilor era prin comparatie deosebit de bun. Ei devin iobagi ai coroanei in anii 1400, si acest statut este in general mentinut si dupa ce Transilvania devine principat autonom sub stapanirea otomana. Practic, ce insemna iobagi ai coroanei? Dreptul de a umbla prin tara si a poposi pe pamanturile coroanei, autonomia interna a cetelor de romi, toleranta coroanei fata de ne-apartenenta la religia crestina, absenta obligatiilor militare.
Citat:

Revenind la Moldova si Muntenia, tiganii ocupau treapta cea mai de jos a societatii, dar aveau un rol foarte important in economie. Un calator englez scria la inceputul sec al XIX-lea: "cu toate ca tiganii alcatuiesc o parte atat de insemnata a comunitatii, ei sunt priviti cu cel mai mare dispret de ceilalti locuitori, care, intr-adevar, se poarta cu ei putin mai bine decat cu animalele;
Citat:

Codul penal din Muntenia din 1818 contine articolul "Toti tiganii sunt nascuti robi" si "tiganii fara stapan sunt proprietatea statului". Cele mai tulburatoare descrieri dateaza din aceasta perioada:

"Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele" (Mihail Kogalniceanu)
Istoria romilor http://www.romanes.ro/istoria-romilor.aspx
Sclavia romilor http://www.romanes.ro/sclavia-romilor.aspx
Sclavia in Romania http://ro.wikipedia.org/wiki/Sclavia...n_Rom%C3%A2nia

Parascheva16 21.09.2013 21:10:02

Numele lor nu a fost romani. Nimeni nu i-a numit asa. Toate scrierile vechi nu pomenesc de nici un romani. Stim cu totii cand li s-a schimbat numele si de catre cine si la oridnele cui. Wikipedia nu este document sau carte istorica, chiar daca unele informatii sunt corecte.

Se face o confuzie intre ei si noi, iar nu eu nu sunt pentru confuzii. Suntem doua natii complet diferite, nu vad de ce am avea nume asemanatoare.

Parascheva16 21.09.2013 21:11:02

Nu bizantinii isi spuneau romani. Imperiul Roman de Est nu a fost mereu grec. A fost intai roman, apoi s-a grecizat si a capatat numele de Impariul Bizantin.

Decebal 21.09.2013 21:31:10

"Parascheva", nu te agita prea tare, vede toată lumea că expunerea userului AZ este, pe lângă faptul că e egală cu zero, plină de minciuni, de neadevăruri istorice. Însă în ceea ce ne privește pe noi avem într-adevăr datoria să stingem astfel de inițiative ale minciunii și întunericului încă din fașă pentru ca nu cumva minciuna să prindă picioare lungi și să fie luată de inocenți și ignoranți drept vreun adevăr. Conținutul acelei postări nu are, în bună măsură, nicio tangență cu realitatea, ci este doar produsul fanteziei unor sfidători care s-au uitat prea mult la televizor și vor acum să o facă pe deștepții. Pe lângă caracterul profund sfertodoct al postării, remarcă și caracterul ei sfidător, obraznic, impertinent pe alocuri, fals și de-a dreptul mincinos în ceea ce privește anumite realități istorice și lingvistice, precum și caracterul de raritate, de făcătură pseudo-științifică pe care în fapt nu doar că nu o bagă nimeni în seamă dar nici nu o poate băga (decât dacă îl cheamă "useraz").

glykys 21.09.2013 21:41:18

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 534903)
Nu bizantinii isi spuneau romani.

Ba uite ca isi spuneau, mai ales dupa secolul IX, cand a aparut Carol cel Mare cu pretentiile lui in peisajul occidental. Ei mereu s-au socotit romani, nu greci, continuatori ai Imperiului Roman. Termenul bizantin a aparut in literatura de specialitate, la 100 de ani de la caderea Constantinopolului si de abia in secolul XIX a fost adoptat pe scara larga. Bizanț era numele Constantinopolului (orasul lui Constantin) inainte de a deveni capitala Imperiului lui Constantin cel Mare.

Dovezi incontestabile ca se numeau ei insisi romani:

http://www.heraldica.org/topics/roya...stantinos9.jpg

[SIZE=-1]Mosaic depicting Constantine IX Monomachos (1042-55), from the church Haghia Sophia, Istanbul.
The legend above his head reads:
Konstantinos en Christôi tôi Theôi Autokratôr pistos Basileus Rhomaiôn ho Monomachos.

[/SIZE]
http://www.doaks.org/resources/seals...a338620c3.jpegSigiliul imparatilor Leo III si Constantin V - 720-741.

NOTA BENE - raspunsul meu este o replica la citatul Laurei, atat. Tiganii - rromii, cum vreti sa le spuneti - nu se trag din Imperiul Roman si nici din cel Bizantin, ci din India - a se vedea si trasaturile lor fizice. Tot asa cum românii nu se trag din Imperiul Bizantin, ci din cel Roman...

Decebal 21.09.2013 23:02:49

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 534895)
E adevarat ca romilor, pentru ca n-are rost sa folosim mai multi "r" li se spune "romani", "romany", "romany", "romanies", "romanis", "roma", "romi" iar limba lor se numeste "romani".

Falsuri cât cuprinde. Minoritarilor li s-a spus și li se spune încă prin aproape toată Europa "țigani", sub diverse forme, țigani în românește, bulgărește, rusește și multe alte limbi europene, cigani în maghiară, țigoinăn în germană, zingari în italiană și așa mai departe; excepție fac în spaniolă unde sunt numiți gitani, și în engleză unde sunt numiți gypsy.

Citat:

Discutiile despre cati "r" ar trebui sa folosim in Romania n-au sens, nu asta e problema, intre cuvintele romi si romani e o diferenta destul de clara in limba romana, in alte limbi nu mai exista o definitie asa clara.

Ai vrea tu bă băiatule, din nefericire pentru tine realitatea atât cea prezentă cât și cea istorică este cu totul alta. Stai pe burtă, "prietene", că-i apa mică!! Diferențe și chiar definiții există și foarte diferite, stai liniștit, nu te tulbura în stilul tău fantezist. Istoria a înregistrat clar aceste deosebiri, aceste diferențe, aceste definiții diferite. Într-un fel sunt definiți Românii, că tot le-ai pomenit numele, și într-un fel sunt definiți și recunoscuți minoritarii. Și stai liniștit că există și în alte limbi definiții și diferențe clare, în ciuda unor diversiuni antiromânești practicate de niște diversioniști și sabotori atât în străinătate cât și în țara noastră.

Citat:

Djuvara spune ca bizantinii isi ziceau romei, denumirea Imperiului Bizantin era Romania, pentru ca se considerau continuatorii Imperiului Roman, asa si tiganii alungati probabil de turcii otomani si ajunsi in "Romania" adica pe vremea aia era vorba de Imperiul Bizantin (sudul Bulgariei, Turcia europeana), probabil impresionati fiind si convietuind mai mult timp in zona lor si-au luat denumirea de romi, rezulta ca si ei au vrut sa fie urmasii Romei, toata lumea a vrut sa fie urmas al Romei, si germanicii Sfantul Imperiul Roman de Natiune Germana (...).

Minciuni peste minciuni, frazeologie mincinoasă fără nicio acoperire. Cu "probabil" nu se scrie istorie, nici măcar mincinoasă și tendențioasă, mă băiatule. "Probabil", după capul dumitale, faptul că unii țiganii își iau nume de "mercedes", "dolaru" sau alte nume de acest fel, probabil după mintea dumitale ei sunt și neamul merțanilor, și al termopanilor, și al obamilor, și al dolăranilor. Păi nu-i așa, măi usere, nu-i probabil așa, mă băiatule?

În al doilea rând, nu rezultă absolut nimic. Nu și-au dorit absolut nimic decât în presupunerile absurde coapte de mintea dumitale. Nici nu aveau cum dealtfel. Așa sunt ei "urmașii Romei", tot așa cum sunt și "patronii" de la Mercedes, "veri primari" cu Bush și cu Obama, "neamuri de sânge" cu regina Angliei și așa mai departe. Niște chestiuni, vezi bine, cam tipice pentru mentalitatea specifică etniei lor minoritare. Însă este evident că aici nu este vorba doar despre caracterul minoritar al etniei, ci este vorba de cu totul altceva, pentru că mai există și alte minorității, dar care nu au astfel de apucături. Deci tot așa ca mai sus se visează "împărați", "regi" și așa mai departe. Niște chestiuni care nu au avut și nu au nici în ziua de azi nicio legătură cu realitatea.

Citat:

Ei s-ar fi declarat cum le-a placut, romi de la romei (bizantini), Romania (Imperiul Bizantin), rom e si barbat pe limba lor, asa ca iaca un popor. Problema a aparut ca si noi tot asa ne-am denumit, romani, ca si romansii (limba romansa , reto-romana) http://en.wikipedia.org/wiki/Romansh_people, tot urmasi ai romanilor, asa doua, trei popoare diferite (desi tot indo-europene) au ajuns sa aibe nume similare si sa se confunde international.

Nu zău? Și cam cât ai stat să scremi speculațiile tale ieftine și fără nicio legătură cu realitatea? Nu s-au declarat nicicum! Ai înțeles, "prietene"? Nici nu s-au declarat și nici nu s-ar fi declarat, nici după plăcerea lor.

În al doilea rând, minoritarii nu sunt un popor. Ei nu au ajuns în istorie la acest stadiu, nu au fost niciodată și nu sunt nici în ziua de azi un popor. Poporul este o realitate istorică la care nu sunt chiar așa de mulți care să fi ajuns. În ceea ce îi privește pe minoritari, ei sunt o sumă de neamuri sau grupări, unele chiar foarte diferite între ele chiar și din punct de vedere etnic, o anumită parte dintre ei deja s-a integrat pe unde a găsit și putut, unii la români și au cam devenit români, alții la maghiari și au devenit maghiari, unii pe la italieni și au devenit italieni, unii pe la bulgari și au devenit bulgari și așa mai departe. O altă parte dintre ei s-au dovedit cu probleme de adaptare și integrare nu doar în România printre români, secui și maghiari, ci și prin occident, iar occidentalii ne-au transmis semnale clare din punctul ăsta de vedere.

În al treilea rând, noi Românii nu ne-am declarat români așa cum se declară azi minoritarii romi, merțani, de sânge albastru și așa mai departe. Noi suntem români tocmai pentru că o anumită parte dintre strămoșii poporului nostru erau locuitori ai Imperiului Roman și vorbitori ai unei latine populare. Nicolae Iorga vorbea foarte clar despre Romaniile Răsăritene din care am făcut parte. Nu îmi aduc aminte pe de altă parte ca noi Românii să ne fi declarat sau să fi pretins vreodată că suntem urmașii Imperiului Roman; faptul că suntem urmași și ai unor romani nu înseamnă că am pretins vreodată mai mult decât atât. (Vezi bine, încă o diferență foarte clară de mentalitate între Români și minoritari.)

În al patrulea rând, strămoșii noștri nu au fost și nici nu au pretins a fi urmașii Imperiului Roman, însă au construit propria lor statalitate și domnie legitimă, cu binecuvântare de la Patriarhia Ortodoxă a Constantinopolului. Înțelegi, "prietene"? La noi statalitatea și domnia, stăpânirea a fost o chestiune reală și legitimă, organică din punct de vedere istoric, spre deosebire de făcăturile de servicii secrete prin care au ajuns unii să își ia tot felul de titluri fabulatorii și fără legătură cu realitatea, ba mai și insultând și sfidând nu doar societatea românească în ansamblu ci și orice normă elementară de coabitare. Încă o dată poți să remarci diferența între Români și minoritari.

În al cincilea rând, stai liniștit și nu te tulbura devreme că nu se confundă Românii cu minoritarii, iar spre exemplu occidentalii au avut ocazia și o au să își dea seama pe propria lor piele care este realitatea chiar în ciuda propagandei și diversiunilor antiromânești care s-au răspândit prin presa internațională.

UserAZ 22.09.2013 19:35:18

Cine a zis ca romii sunt urmasii Romei, sunt din India, am spus ca multe popoare au admirat civilizatia romana, si au vrut le-ar fi placut, sa fie urmasi ai romanilor. Djuvara spune ca si-au luat denumirea de la romei, bizantini, el sustine ideea.

Citat:

Au străbătut tot Orientul Mijlociu, respinși din loc în loc, războindu-se cât au putut cu persanii și cu turcii, până au ajuns în Europa, în Imperiul Bizantin, alungați din Asia Mică de turcii otomani. Nici aici n-au avut răgaz, în împărăția bizantină, redusă de-acum (în veacul al XIVlea) la Grecia continentală și o fâșie de pământ corespunzând Turciei europene de azi și sudului Bulgariei — regiune căreia i se zicea Romănia, căci bizantinii, perpetuând timp de o mie de ani pretenția că reprezentau Imperiul Roman, își ziceau romei.
Din cartea sa, citat de aici http://istoriiregasite.wordpress.com...10/27/tiganii/

Ei intre ei se numesc rom, plural roma inseamna barbat, sot, romani e adjectiv feminin si romano masculin, au dialectele lor. Eu am postat si alte informatii care sprijina ce zicea Djuvara ca ipoteza, ca Imperiul Bizantin era numit Romania si am postat si opinia lor si a altora poate. A celor ce spun ca ei au fost sclavi, batjocoriti de poporul român, tinuti in lanturi si vanduti.

Faptul ca folosesc cuvantul "probabil" inseamna, ca eu in comparatie cu altii ma feresc sa emit adevaruri absolute, eu aduc in discutie ipoteze, istoria nu e matematica, istoria e o serie de presupuneri, bazate pe alte presupuneri si pe documente care pot fi sau nu pot fi adevarate, nu stim daca au slujit si cui au slujit cei ce le-au scris.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca istoria, cel putin cea scrisa in vechime, dar si acum, daca se vrea, ascunde adevarul, istoria are si scopul de a manipula oamenii, de a-i indoctrina ca sunt cei mai grozavi, ceilalti sunt dusmani, complotisti.
Istoria trebuie tratata mai lejer, fara patima, maine poate fi descoperita o cetate, un document care sa schimbe istoria stiuta, istoria e o poveste pe care istoricii au avut si mai au interesul sa o manipuleze, cei romani intr-un fel, ceilalti in alt fel.

Nici mie nu-mi place cultura lor, casele lor si tot, eram revoltat de filmele de la Pro TV, si altele dar auzind ca au fost batjocoriti in asa hal, tinuri in lanturi si vanduti, totusi, adica stramosii nostri i-au tinut aici in lanturi ca pe animale, nu mai suntem doar victime ale istoriei, noi i-am vrut aici, ca daca eram altfel ii puneam pe fuga de cum au venit ca otomanii, dar ce si-au zis stramosii nostri, numai buni de sclavi, acum normal ca dupa dezrobire in Romania e la moda, misto, naspa (nasparlo), e societatea cu bune cu rele, e un fel de revansa culturala a robilor fata de stapanii de odinioara, de la muzica la limbaj, comportament http://www.mcworld.org/cuvinte-tiganesti-in-romana/.

UserAZ 23.09.2013 00:38:03

Un articol de pe historia.ro confirma robia cu tot felul de date neinventate de mine, sunt citate din articol:

Citat:

Robia a fost o realitate a tarilor Romane in Evul Mediu si care s-a mentinut pana la jumatatea veacului al XIX-lea. in tara Romaneasca erau robi tiganii, in Moldova, chiar inaintea robilor tigani au fost robii tatari. Se considera ca prezenta lor dateaza din secolul al XIII-lea, dar documentar apar doar la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun. Robii tatari sunt mentionati in hrisoave ale Manastirii Bistrita, Neamt, Moldovita, Poiana Siretului. Sunt denumiti - curtile, bordeiele sau colibele de tatari. Sa remarcam faptul ca intr-un document de la Alexandru cel Bun din 8 iulie 1828, Manastirea Bistrita primeste 31 salase de tigani, 12 bordeie de tatari si niste bulgari. in 1462, aceeasi manastire detinea mai multi tigani, tatari si bulgari.

In secolul al XVI-lea, termenul rob tatar dispare, fie sunt eliberati de coetnicii lor, fie se pierd in randul robilor tigani.

Sa remarcam faptul ca Stefan cel Mare a adus foarte multi robi tigani in urma incursiunilor sale din tara Romaneasca. Face danii manastirilor din robii tigani luati dupa "arderea Targului de Floci si a Ialomitei", iar apoi, 17.000 de tigani a adus in Moldova dupa victoria impotriva lui Radu cel Frumos de la Soci din anul 1471, luati din Campia Baraganului. in 1474, "multi tigani a luat din tara Romaneasca" dupa razboiul purtat contra lui Basarab tepelus. Acest proces de migrare a tiganilor spre Moldova (fortat sau nefortat) este un fapt cert, ilustrat de documente, dar tiganii se indreapta si spre Transilvania, cautand conditii si statut social mai bun. ii aflam printre unguri si secui si sunt ortodocsi. Conditia sociala, abuzurile stapanilor, fie ei boieri sau calugari, au facut ca tiganii sa treaca adesea muntii si sunt consemnate "carti de urmarire" emise de domni la cererea stapanilor si mentionam pe Petru Schiopul, Aron Tiranul, Stefan Razvan.

Unul dintre primii calatori straini care scrie despre tarile Romane este Jehan de Wavrin, ce arata ca Vlad Dracul a trecut in nordul Dunarii 12.000 de oameni, pe care cronicarul ii vede ca fiind tigani.
Din secolul al XVI-lea apar tot mai multe marturii ale calatorilor straini prezenti in spatiul romanesc. tiganii le atrag atentia, prin statutul lor social, prin infatisare, comportament, indeletniciri, traditii.

Robii tigani numerosi in Moldova si tara Romaneasca
In Moldova si tara Romaneasca sunt mai multi tigani ca oriunde in Europa, spune generalul A. Langeron in 1790 si la fel, baronul von Campenhausen considera ca nici intr-o tara din Europa nu sunt atatia tigani. F. von Bauer mentiona faptul ca in anul 1778, in tarile Romane "toti romanii sunt liberi, fiind robi numai tiganii", reprezentantii unui popor ratacitor, care n-are nicaieri o patrie si se afla aici intr-un numar foarte mare. Ei au limba proprie dar stiu si romaneste si sunt crestini.

Calatorii straini remarcau starea jalnica a celor mai multi dintre tigani, denuntand abuzurile boierilor. Contele d'Antraigues scria la sfarsitul veacului al XVIII-lea dupa ce strabatuse tarile Romane: "Boierii sunt stapanii lor cei mai absoluti. Dupa plac, ii vand si-i ucid ca pe niste vite. Copiii lor se nasc robi fara deosebire de sex". Jean Louis Parrant, prezent in Moldova in timpul revolutiei franceze, se intreaba: "Ce se poate spune despre aceste numeroase turme (caci nu pot fi numite altfel) de fiinte inca si mai nenorocite, care sunt numite tigani si care, pierdute pentru umanitate, sunt puse pe aceaeasi treapta cu vitele de povara si adeseori tratate mai rau decat ele de catre sapani barbari a caror odioasa si asa-zis proprietate sunt?"

Tiganii sunt vanduti, rapiti, despartiti de familiile lor, batuti si uneori chiar omorati, desi legea interzicea asta. Un scriitor german prezent in tara Romaneeasca in anul 1837 arata ca aceste situatii nu disparusera odata cu epoca moderna. El descrie lupta unei tinere tiganci ce nu se dadea vanduta unui boier ce dorea sa o alature celorlalti 500 de tigani, impresionat, se pare, de frumusetea ei. Boierul a refuzat cei 50 de galbeni oferiti de strainul induiosat de lupta fetei. Ermitul din Gauting (acesta este numele cu care s-a semnat scriitorul german) crede ca intre cei 40.000 de tigani din Muntenia sunt de aceia care deprinsi cu biciul zilnic si-ar fi pierdut si mainile dintr-un capriciu sadic al stapanilor.
Vechile legi romanesti arata situatia de rob a tiganului, biserica le accepta. Traditiile vechi arata ca nu erau considerati oameni. Tendintele de reforma de la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu schimba nimic. Biserica recunoaste ca nu e drept a exista robi, dar se justifica prin faptul ca asa erau legile vechi, care s-au urmat din veac.

Calatorii straini despre tigani
O alta spunea: "Feciorul de roman sa ia o tiganca, ferit-a Dumnezeu, tiganul nu-i privit de roman ca om. Nu cumva sa fie de alta lege, ca necinseteste neamul si painea fiilor lor o dau cainilor". Calatorii straini ilustreaza aceeasi stare de fapt. L. Toppeltinus arata ca lumea ii evita pe tigani, nu-i saluta, nu le arata niciun respect, iar W. Wilkinson nota: "Cu toate ca tiganii alcatuiesc o parte insemnata a comunitatii, ei sunt priviti cu cel mai mare dispret de catre ceilalti locuitori ca care, intr-adevar, se poarta cu ei putin mai bine dect cu animalele si epitetul insultator de hot sau oricare altul echivalent ar putea fi tolerat mai usor decat acela de tigan".
http://www.historia.ro/exclusiv_web/...-tarile-romane

UserAZ 23.09.2013 01:02:08

Un alt articol, continuare la postarea de pe pagina cealalta de pe historia.ro, despre cum erau tratati romii (tiganii) in tarile romane. Tiganii, intre acceptare si respingere, in care se spun lucruri care noua azi ne pot parea tulburatoare:

Citat:

In Romania tiganii au ramas in numar mare, fiindca au fost facuti robi, adica au fost legati de pamant. In Regulamentul Organic era specificat ca “tiganul este o persoana ce atarna de altul cu averea si familia sa”. Ocaua de carne de rob se vindea cu doi galbeni, femeia era platita cu o treime mai putin decat barbatul, iar sugarii se vindeau si ei pe cantar. Vinzarea de robi ajunsese sa se faca pe o scara atit de intinsa incit, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, robii erau ingrasati, deoarece, fiind vinduti cu cantarul, valoarea lor depindea de greutatea pe care o aveau.
http://chintesenta.wordpress.com/200...si-respingere/

UserAZ 23.09.2013 02:23:25

Tigancile folosite ca roabe pentru placeri sexuale

Citat:

În martie 1840, tânărul ardelean Ion Codru Drăgușanu (1818-1884) îi scria din București unui „amic din patrie“ (din Transilvania) o scrisoare în care încerca să-i „zugrăvească societatea românească“ din Valahia. Vreo două pagini din epistolă sunt dedicate „bieților țigani“, robi pe moșiile boierești „monstruoase de mari“. Un pasaj din aceste pagini se referă la anumite privilegii sexuale pe care le exercitau boierii munteni: „Țiganii sclavi sunt mai ales servitori în casă și în curte. Singura certitudine de a se putea vinde ca simple animale îi face destul de nenorociți. Asupra acestora exercitează boierii toate drepturile feudale, cu nume și fără nume, precum «ius primae noctis» sau «droit de cuissage»“.
Ion Codru Drăgușanu este un informator credibil. Era un intelectual foarte instruit și poliglot, dotat cu o „inteligență deosebită, strălucitoare și originală“, după cum l-a descris Nicolae Iorga. Cunoscut sub porecla „Peregrinul transilvan“, el a ținut la jumătatea secolului al XIX-lea un foarte prețios jurnal epistolar în timp ce străbătea Europa în lung și-n lat, de la Londra la Sankt Petersburg și de la Frankfurt la Neapole.
Citat:

În ceea ce privește Moldova, istoricul Radu Rosetti (1853-1926) confirmă existența în secolele XVIII-XIX a privilegiilor sexuale pe care le exercitau boierii.
„Cu desăvârșire odios – continuă Rosetti – era chipul în care se uza de fetele și de femeile acelor nenorociți. Plecând de la principiul că trupul robului este lucru al stăpânului, țigancele, fete mari și femei măritate în toată regula, în fața altariului, erau privite de stăpâni ca adevărată carne pentru plăcere. Se uza de ele în această însușire cu știrea părinților și a soților.“
Citat:

Exista și o altă teorie privind frumusețea unor „roabe boierești“. Și anume faptul că unele dintre ele erau născute din împerecherea boierului cu frumoase țigăncușe care slujeau în casa acestuia. Se produceau astfel (chiar dacă adesea inconștient) relații sexuale incestuoase. Principalul istoric care a susținut această teorie veridică a fost Radu Rosetti, în volumul său de Amintiri. Istoricul a observat producerea unui fenomen aparte. Uneori, tânăra roabă țigancă făcea copii cu boierul. Ulterior, se întâmpla ca fiul boierului să se culce, la rândul lui, cu fiica roabei țigănci, fără să știe că astfel participă la relații incestuoase cu sora sa paternă: „Acest tratament [sexual] al femeilor roabe era cu atât mai odios cu cât multe din ele, mai ales din acele cari aparțineau unui șir de mame, de bunici și de strămoașe frumoase, aveau prea puțin sânge țigănesc în vine și erau rude de aproape cu stăpânii“.

Și Neagu Djuvara a vorbit despre apariția unei „rase amestecate“, în mijlocul căreia se putea naște câte „o țigăncușă cu ochi albaștri, cu părul blond, care doar prin pielea ei ceva mai închisă la culoare amintea că se trage din poporul nomad“. Anterior, Radu Rosetti (Țigăncușa de la ietac) se referise și el la acest fenomen de metisaj, într-o formulare cu unele inflexiuni rasiste: „Obiceiul stăpânilor de a întrebuința acele roabe [țigănci] pentru plăcerile lor fiind vechi de veacuri, introdusese în vinele multor țigani «vătrași» o proporțiune însemnată de sânge boieresc și avusese drept urmare prezența, în multe curți, a unor tipuri, atât bărbătești cât și femeiești, de o deosebită frumuseță, uimitor de fine și deosebindu-se cu desăvârșire de acel țigănesc primitiv, care și astăzi se întâlnește printre rămășițele împrăștiate ale ursarilor, lingurarilor și căldărarilor“.
http://www.revista22.ro/ius-primae-n...i-i-19307.html

UserAZ 23.09.2013 02:48:57

Alte citate din diferite carti, alte surse

Citat:

Armate intregi de tigani, munceau din zori pana in noapte, nadusind si bulbucandu-si ochii, fara sa cracneasca, de frica torturilor la care erau supusi daca nu ascultau, insa, cand la ajungea cutitul suferintei la os, si mai ales cand erau mai putin paziti, isi strangeau in graba cele cateva bulendre si luau drumul pribegiei. Din aceasta pricina erau vesnice urmariri impotriva tiganilor manastiresti si nu putine sunt hrisoavele domnitorilor care imputerniceau pe egumeni cu urmarirea si ridicarea tiganilor lor. Locul de refugiu era, de cele mai multe ori, Transilvania, deoarece acolo se bucurau de un regim mai uman” (G. Potra, Contributiuni la istoricul tiganilordin Romania, Ed. Mihail Dascal, 2002, p.31)
Citat:

Tulburat de sinuciderea unui tanar bucatar rom care isi luase viata pentru ca nu putuse fi slobozit ca sa ia in casatorie o tanara libera si in fata presiunilor exercitate de consilierul sau si de fiica sa cea mare, domnitorul Grigore Ghica hotaraste, in decembrie 1855, eliberarea tuturor tiganilor din Moldova. Intr-un mesaj adresat Adunarii Obstesti, el declara: „Intr-un moment cind intreaga Europa arata un atat de viu interes fata de Principate si reflecteaza la viitorul lor, este de datoria noastra sa facem si noi un pas catre el. S-au scurs ani si ani de cind sclavia a fost abolita in toate tarile civilizate ale Lumii Vechi. Doar Principatele moldo-valahe au pastrat aceasta relicva dezonoranta a unei societati barbare; doar in Principatele noastre sclavia mai face parte din ordinea sociala!” (George Sion — „Emanciparea tiganilor”, in Suvenire contemporaine, Bucuresti, 1888)
Citat:

Del Chiaro, un invatat italian, secretarul lui Constantin Brancoveanu, ne-a transmis felul in care isi petreceau boierii ultima seara a carnavalului:

„Cativa tigani din curtile boieresti sunt manjiti cu funingine si obligati sa stea cu mainile la spate trebuiau sa prinza cu gura, alergand, un ou suspendat in aer, sau sa traga cu dintii o moneta infipta intr-o lumanare, langa flacare, fara sa o stinga. Evident ca se alegeau cu parul ars si cu buzele fripte. Se mai punea o lumanare aprinsa in mijlocul unei gramezi de faina, in care erau ascunsi bani si pe care tiganul trebuia sa-i scoata cu dintii, stingand luminarea cu narile. Flacara suflata aprindea faina si aprindea si parul tiganului” (George Potra, Contributiuni la istoricul tiganilor din Romania, Mihail Dascal Editor, Bucuresti, 2002, p.70).
http://romanobutiq.ro/istoria-romilor/

Alte texte despre tigancile folosite ca roabe sexuale

Citat:

La rândul său, scriitorul moldovean Gheorghe Sion (1822-1892) a abordat și el, în memorii, problema „dreptului“ sexual al boierului asupra roabelor țigănci (Suvenire contimpurane, 1888). Și a abordat-o, evident, de pe pozițiile unui boier „progresist“, chiar dacă a fost un revoluționar pașoptist minor: „Generațiile de astăzi nu-și pot face idee despre soarta acestor dizgrațiate creaturi, numite țigani, care (...) se aflau sub jugul sclaviei. (...) Boierul dispunea de robul său cu putere nemărginită“.
Citat:

Însă cutuma este prea puternică și prea adânc înrădăcinată în mentalul colectiv. Legendele comunității se țes anume în jurul arhaicelor obiceiuri tradiționale. Gura târgului este slobodă să dea naștere la legende: „[Conu’ Manole] s’a îndrăgostit de-o țigancă roabă; a luat-o ibovnică în casă, a făcut un copil cu dânsa și, când s’a săturat și de copil și de dragostea țigăncii, unii spun că a pus argații s’o arunce cu copil cu tot în fântâna părăsită de la poarta viei. (...) Mai curând era de crezut că țiganca ea singură se aruncase de inimă rea. (...) Gura târgului mai spunea că [boierul] a trimis pe lumea cealaltă și alte fete, mai de soi și mai de viță, după ce-și bătuse joc de dânsele“.

Ba chiar și la bătrânețe, la peste 90 de ani, târgoveții șoptesc în taină zvonuri precum că boierul Manole Arcașu și-ar face de cap: „Avea câteva fetișcane pe lângă dânsul, numai codănace de câte doisprezece și treisprezece ani, ba unele și mai mici chiar, alese însă pe sprânceană. (...) Putea conu Manole să le batjocorească, cum susțineau unii; să le ia sângele, ca să întinărească, cum afirmau alții; să le trimeată cu picioarele înainte, cum or fi plecat atâtea altele din casa lui“.
http://www.revista22.ro/ius-primae-n...i-i-19307.html si http://www.revista22.ro/ius-primae-n...-ii-19510.html

aubergine 23.09.2013 12:43:53

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 535053)
Alte citate din diferite carti, alte surse

http://romanobutiq.ro/istoria-romilor/

Alte texte despre tigancile folosite ca roabe sexuale

http://www.revista22.ro/ius-primae-n...i-i-19307.html si http://www.revista22.ro/ius-primae-n...-ii-19510.html

Sincer, eu ma indoiesc ca lucrurile au stat chiar asa, in ciuda marturiilor. Se poate sa fi fost niste cazuri izolate in care s-au exploatat fetele si femeile, dar nu pe scara larga.

Mantuitorul a fost impotriva sclaviei, cu toate acestea, nu pot sa nu observ faptul ca a fost cu mult mai bine atat pentru tigani cat si pentru romani atunci cand primii erau sclavi.

Erau tinuti cu o mana de fier dar isi stiau locul, nu era atata hotie, si ma indoiesc ca manastirile ii tratau atat de prost cum se zice, macar primeau o masa in mod regulat, nu cerseau pe strazi. A fost si eliberarea sclavilor tigani un curent, o moda dupa care s-au luat romanii, daca nu s-ar fi eliberat in SUA negrii,sigur nici la noi nu s-ar fi intamplat acest lucru.

E mai bine acum, ca sunt liberi si ne fac de ras, sunt la acelasi nivel cu negrii din strainatate, nu sunt civilizati si nu o sa se civilizeze in veci?!

antiecumenism 23.09.2013 12:56:53

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 535084)
Sincer, eu ma indoiesc ca lucrurile au stat chiar asa, in ciuda marturiilor. Se poate sa fi fost niste cazuri izolate in care s-au exploatat fetele si femeile, dar nu pe scara larga.

Mantuitorul a fost impotriva sclaviei, cu toate acestea, nu pot sa nu observ faptul ca a fost cu mult mai bine atat pentru tigani cat si pentru romani atunci cand primii erau sclavi.

Erau tinuti cu o mana de fier dar isi stiau locul, nu era atata hotie, si ma indoiesc ca manastirile ii tratau atat de prost cum se zice, macar primeau o masa in mod regulat, nu cerseau pe strazi. A fost si eliberarea sclavilor tigani un curent, o moda dupa care s-au luat romanii, daca nu s-ar fi eliberat in SUA negrii,sigur nici la noi nu s-ar fi intamplat acest lucru.

E mai bine acum, ca sunt liberi si ne fac de ras, sunt la acelasi nivel cu negrii din strainatate, nu sunt civilizati si nu o sa se civilizeze in veci?!

-ne place sau nu si ei sunt oameni ,cum sa-i faci sclavi,e o mare tampenie
-cum adica sunt la acelasi nivel cu negrii? tu nu vezi -macar in filme- ca negrii in SUA sunt la acelasi nivel cu albii,sunt si ei cu familii,profesori ,doctori ,actori...chiar sunt cativa actori negrii care joaca bine:denzel washington,morgan freeman ..sunt ei la acelasi nivel cu tiganii ? cum poti sa zici asa ceva?

aubergine 23.09.2013 13:23:42

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 535087)
-cum adica sunt la acelasi nivel cu negrii? tu nu vezi -macar in filme- ca negrii in SUA sunt la acelasi nivel cu albii,sunt si ei cu familii,profesori ,doctori ,actori...chiar sunt cativa actori negrii care joaca bine:denzel washington,morgan freeman ..sunt ei la acelasi nivel cu tiganii ? cum poti sa zici asa ceva?

Nu ii fac sclavi, au fost sclavi, e o realitate, oricum, era mai bine atunci pentru ei si pentru noi. Pai romanii sunt sclavi ,in ghilimele, dar tot sclavi, la straini la ora actuala, si vad ca nimeni nu se plange de asta, in timp ce tiganii o duc mai bine ca cersesc si fac mai multi bani decat romanii care muncesc. Mai rau este de copiii tigani care sunt neglijati, si de strainii care trebuie sa ii suporte pe tigani, daca erau la stapan erau tratati mai bine, in orice caz, stapanul era responsabil pentru ei, si nu isi putea permite sa nu ii hraneasca. Sclavia legala nu ar mai putea exista la ora actuala, numai cea la negru care inca exista.

Ei, filmele sunt una, propaganda e una, realitatea e alta. Pentru doi actori ca Washington si Freeman nu se face primavara.

Oameni, da, din pacate care nu se vor civiliza in veci.

Ekaterina 23.09.2013 18:04:15

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 535045)
Un alt articol, continuare la postarea de pe pagina cealalta de pe historia.ro, despre cum erau tratati romii (tiganii) in tarile romane. Tiganii, intre acceptare si respingere, in care se spun lucruri care noua azi ne pot parea tulburatoare:

"In Romania tiganii au ramas in numar mare, fiindca au fost facuti robi, adica au fost legati de pamant. In Regulamentul Organic era specificat ca “tiganul este o persoana ce atarna de altul cu averea si familia sa”. Ocaua de carne de rob se vindea cu doi galbeni, femeia era platita cu o treime mai putin decat barbatul, iar sugarii se vindeau si ei pe cantar. Vinzarea de robi ajunsese sa se faca pe o scara atit de intinsa incit, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, robii erau ingrasati, deoarece, fiind vinduti cu cantarul, valoarea lor depindea de greutatea pe care o aveau."

http://chintesenta.wordpress.com/200...si-respingere/

Am ascultat in urma cu mai mult timp o emisiune la Radio Romania Cultural ce trata problema tiganilor. Printre invitati a fost si un renumit profesor universitar ce s-a ocupat in amanunt de aceasta tema (imi pare rau ca nu-mi mai amintesc numele). Ceea ce mi s-a parut important a fost faptul ca a clarificat urmatorul lucru: tiganii nu au fost facuti robi de romani ei asa au venit in tara noastra, robi. Un alt aspect: in timp ce in Romania erau acceptati, in Elvetia daca treceau granita erau impuscati pe loc.

Romanii au fost toleranti cu tiganii, au incercat sa-i integreze si cine a vrut sa intre in rand cu lumea, a reusit. Din pacate tiganii se discrediteaza singuri prin ceea ce fac si prin modul in care se poarta.

Parascheva16 23.09.2013 21:15:45

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 535128)
Am ascultat in urma cu mai mult timp o emisiune la Radio Romania Cultural ce trata problema tiganilor. Printre invitati a fost si un renumit profesor universitar ce s-a ocupat in amanunt de aceasta tema (imi pare rau ca nu-mi mai amintesc numele). Ceea ce mi s-a parut important a fost faptul ca a clarificat urmatorul lucru: tiganii nu au fost facuti robi de romani ei asa au venit in tara noastra, robi. Un alt aspect: in timp ce in Romania erau acceptati, in Elvetia daca treceau granita erau impuscati pe loc.

Romanii au fost toleranti cu tiganii, au incercat sa-i integreze si cine a vrut sa intre in rand cu lumea, a reusit. Din pacate tiganii se discrediteaza singuri prin ceea ce fac si prin modul in care se poarta.

Nu doar in Elvetia. In mai multe tari din Occident a fost un fel de vanatoare de tigani. Asa au inteles ei sa rezolve problema lor.

Un personaj a spus ca unii boieri/mosieri indatorau taranii liberi in asa fel in incat acestia nu puteau sa plateasca si din tarani liberi deveneau robi. Romanii robi pe mosii. Nu tigani. Vad ca de treaba asta nu vorbeste nimeni. Apoi tiganii au venit peste noi, in tara noastra. Nu e ca si cum ne-am fi dus noi la ei in tara si i-am furat, cum au facut englezii cu negrii.

Parintele NEcula, care mai are de-a face cu ei, a spus ca ei ar dori o viata fara griji, usoara, fara munca. A mai spus ca s-au bagat f.multi bani in tot felul de proiecte ptr. tigani si ca s-au bagat in luxuri. A dat exemplul scolilor ptr. tigani. S-au construit scoli cu clanta de 8.000 de euro, cu scaune de loja, cu laptopuri si dupa ce a fost deschisa scoala, toate lucrurile astea au disparut in neant. Si a mai spus ca a vazut scoli care, dupa deschidere, aratau ca dupa razboi sau inainte. A spus ca noi nu ne-am sinchisit sa ii intrebam ce vor cu adevarat si de ce au nevoie. Noi vrem sa ii scolim, dar poate ei nu vor sa fie scoliti. A mai zis ca ei sunt buni la muzica, la lautarie si ca sa fie o scoala vocationala unde sa invete treaba asta.

UserAZ 24.09.2013 01:06:54

Din pacate treaba cu boierii si sclavia sexuala pare destul de adevarata, si in alte texte pe alte subiecte se vorbeste de tiganci, familii de boieri. Societatea a fost imorala tot timpul, poate chiar mai imorala, oamenii si mai neinvatati, necivilizati, doar ca n-are lumea interes sa cunoasca partea rusinoasa a realitatii, mai toata lumea vrea sa ascunda lucrurile astea si cand exista mai multe marturii, nu spuse de mine, spuse de oameni invatati si mai important care n-au interes sa mistifice, idealizeze istoria, adevarate sau false datele astea exista daca s-au scris in carti candva in timp.
Astea sunt povesti scrise, dar cate au ramas nescrise, ca nu stiau atatia carte acum sute de ani.

Pe alta pagina scria ca diferenta intre rom si tigan e ca rom e endonim, adica cum se numesc ei intre ei (nu neaparat doar cei din Romania), si tigan e exonim, cum ii numesc altii din afara comunitatii, de genul valah, neamt sunt exonime pentru roman, deutsch

Citat:

„Bolile venerice sunt foarte frecvente în aceste regiuni și sunt numite boli lumești [...] Chiar din primele mele zile la București am fost chemat într -o casă, unde o tânără doamnă mi-a spus de fața cu doua domnișoare, surorile ei și mai multi boieri că m-a chemat pentru a mă consulta în privința unei scurgeri pe care o țigancă i-a dat-o fiului său. Am crezut că am înțeles prost și am cerut sa vad bolnavii. Copilul avea cinci ani, iar țiganca opt; și unul și celalalt avea o blenoragie clasica [...]

Am citat acest exemplu pentru a arata frecvența bolilor și relaxarea cu care se vorbește despre ele”, nota Joseph Caillat în 1854.
http://www.descopera.ro/cultura/1096...-vechiul-regat

Exista un articol despre sclavie si crestinism, chiar pe CrestinOrtodox.ro
http://www.crestinortodox.ro/religie...ia-123228.html

Si un text de cateva sute de ani chiar pe siteul Manastirii Stavropoleos
http://www.stavropoleos.ro/manastire...i/15-mai-1754/

Parascheva16 25.09.2013 00:06:01

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 535087)

Nu au ajuns la acelasi nivel cu albii. Nu stiu exact de ce, dar din cate am vazut mai au mult de facut. Sunt si negrii care au resit si au facut ceva in viata, dar sunt si f.multi care umbla in gasti, au pistoale, sunt agresivi, fac scandal cu drepturile minoritatilor si ca stra-stra-bunicii lor au fost sclavi pe plantatii etc. Si sa stiti ca este o diferenta foarte mare intre negri-americani si negri din Africa. Defapt cele doua tabere se cearta intre ele si nu se inghit, desi sunt frati. Apoi, cititi istoria scalviei negrilor sa vedeti ca nu doar albii au fost de vina. Multi au fsot vanduti de catre ai lor.

aubergine 25.09.2013 14:44:37

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 535420)
Nu au ajuns la acelasi nivel cu albii. Nu stiu exact de ce, dar din cate am vazut mai au mult de facut. Sunt si negrii care au resit si au facut ceva in viata, dar sunt si f.multi care umbla in gasti, au pistoale, sunt agresivi, fac scandal cu drepturile minoritatilor si ca stra-stra-bunicii lor au fost sclavi pe plantatii etc. Si sa stiti ca este o diferenta foarte mare intre negri-americani si negri din Africa. Defapt cele doua tabere se cearta intre ele si nu se inghit, desi sunt frati. Apoi, cititi istoria scalviei negrilor sa vedeti ca nu doar albii au fost de vina. Multi au fsot vanduti de catre ai lor.

E logic sa fii fost tradati de ai lor, ca nu aveau cum sa fie facuti atat de multi sclavi, fara tradare.

Decebal 25.09.2013 18:37:02

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 535003)
Cine a zis ca romii sunt urmasii Romei, sunt din India, am spus ca multe popoare au admirat civilizatia romana, si au vrut le-ar fi placut, sa fie urmasi ai romanilor. Djuvara spune ca si-au luat denumirea de la romei, bizantini, el sustine ideea.

Din cartea sa, citat de aici http://istoriiregasite.wordpress.com...10/27/tiganii/

Minți fără rușine, amice, acel citat spune cu totul altceva decât spui dumneata. Însă, în primul rând acel așa zis citat este foarte dubios pentru că nu prezintă o referință bibliografică normală, verificabilă, nedând nici titlu, nici ediție, nici pagină și așa mai departe. Dar trecând peste aceste chestiuni, acel citat spune cu totul altceva, anume că țiganii și-ar fi luat numele de la România, ceea ce este în mod evident o nouă minciună, pentru că Muntenia avea numele de Țara Românească, nu cea de România. România se numește propriu-zis România abia din sec. XIX, până atunci erau Țara Românească și Moldova.

În al doilea rând, citatul respectiv nu vorbește absolut nimic despre vreun Imperiu Bizantin și nici de vreo legătură a țiganilor cu acest Imperiu. Numele de România este în mod evident în legătură cu țara noastră, iar nu cu Imperiul Bizantin. Nu se pomenește în niciun fel cuvântul Romanie, ci cuvântul este foarte clar România, prin urmare este vorba despre țara noastră. Și prin urmare speculațiile dumitale mincinoase devin și mai mincinoase decât înainte. Pentru că minți în mod evident, articolul acela spune cu totul altceva, minți fără rușine.

În al treilea rând, acel citat spune că țiganii s-ar fi războit cu turcii și cu persanii, ceea ce este în mod evident o minciună din partea celui care a postat acel așa zis citat. Nu cred că Djuvara a făcut sau ar fi făcut vreodată astfel de afirmații, care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea. Țiganii nu s-au războit cu nimeni, ei nu au avut războaie, plus că istoria nu consemnează astfel de minciuni. Dacă s-ar fi pus turcii sau persanii peste țigani într-un război, nu mai rămânea picior de țigan pe fața pământului, atât erau de mulți și de puternici turcii ori persanii, iar pe de altă parte țiganii nu au avut niciun fel de armată, prin urmare minciuna este absolut evidentă.

Citat:

Ei intre ei se numesc rom, plural roma inseamna barbat, sot, romani e adjectiv feminin si romano masculin, au dialectele lor.

Felul în care se denumesc între ei nu înseamnă că acel apelativ ar avea vreo conotație etnică, în măsură să trimită la etnicitatea lor. Rom înseamnă în limba țigănească om sau bărbat; când țiganii se apelează cu "Roma" ei nu fac decât să săpună ceva de genul: "ce faci, omule", nu are în esență nicio conotație etnică. Această așa zisă conotație i-a fost dată mai târziu de diversioniștii de serviciu, iar unii dintre minoritari și-au însușit-o, însă alții nu. Dealtfel există mulți țigani care nu au de fapt nicio problemă, și nici nu au avut, cu numele de "țigan". Sunt și în ziua de azi mulți țigani care nu au niciun fel de problemă cu acest apelativ.

Citat:

Eu am postat si alte informatii care sprijina ce zicea Djuvara ca ipoteza, ca Imperiul Bizantin era numit Romania si am postat si opinia lor si a altora poate.

Dumneata ai postat niște informații care nu au nicio legătură cu acel așa zis citat de la Djuvara. Acolo se spune foarte clar despre România, nu despre Romania, prin urmare toate așa zisele dumitale speculații și concluzii nu au nici cea mai mică valoare de adevăr, sunt niște falsuri și minciuni evidente. Având în vedere acest context este evident că scopul dumitale și al postărilor dumitale este unul tendențios, mistificator și falsificator, așa cum se ve vedea dealtfel și din ceea ce ai scris mai jos.

Citat:

A celor ce spun ca ei au fost sclavi, batjocoriti de poporul român, tinuti in lanturi si vanduti.

Din nou vorbești fără să ai nici cea mai mică legătură cu adevărul, încercând să arunci o acuză și o insultă gravă poporului român. Dacă unii țigani au fost sclavi sau robi, dacă poate au fost și batjocoriți asta nu s-a întâmplat în niciun caz din cauza poporului român în ansamblul său, ca popor, ci au fost cazuri particulare, probabil niște boieri, care erau puțini la număr și aveau multă putere. Marea majoritatea a Românilor nu a sclavagit niciodată pe țigani, nu i-a ținut în lanțuri, nu i-a batjocorit și nici nu i-a vândut. Dacă au fost unii care să fi făcut astfel de lucruri atunci ei aparțineau de o anumită clasă socială, redusă numeric, boierii, care erau stăpâni și peste români și aveau multă putere. Mai mult, din documentele istorice reiese foarte clar că boierii nu tranzacționau doar țigani, ci și rumâni, adică români care erau într-o clasă socială joasă și care prin urmare erau tratați de unii boieri aproape ca niște robi țigani. Având în vedere aceste lucruri se poate concluziona că ceea ce au suportat țiganii avea la mijloc rațiuni ce țin de clasificarea socială, nu rațiuni ce țineau strict de etnicitate. Din moment ce și rumânii erau tranzacționați ca niște robi aproape de către boieri asta înseamnă că apartenența la o anumită clasă socială era cauza, iar nu apartenența etnică.

Citat:

Oamenii trebuie sa inteleaga ca istoria, cel putin cea scrisa in vechime, dar si acum, daca se vrea, ascunde adevarul, istoria are si scopul de a manipula oamenii, de a-i indoctrina ca sunt cei mai grozavi, ceilalti sunt dusmani, complotisti.

Cu alte cuvinte alții ar fi falsificat istoria în diverse scopuri, dar falsurile istorice pe care le-ai afirmat și pe care ți le-am demontat bucată cu bucată nu au și ele niște scopuri perverse. Până să mai faci astfel de afirmații, "prietene", trebuie să demonstrezi falsitatea unor istorii scrise deja, a unor teze istorice, iar nu să vii să faci afirmații tendențioase, mistificatoare care pot fi bănuite, având în vedere că sunt minciuni evidente și false ipoteze, de scopuri în modul cel mai direct perverse.

Citat:

dar auzind ca au fost batjocoriti in asa hal, tinuri in lanturi si vanduti, totusi, adica stramosii nostri i-au tinut aici in lanturi ca pe animale, nu mai suntem doar victime ale istoriei, noi i-am vrut aici, ca daca eram altfel ii puneam pe fuga de cum au venit ca otomanii, dar ce si-au zis stramosii nostri, numai buni de sclavi,

Din nou te înșeli amarnic, și așa cum ți-am spus mai sus nu Românii la modul general, ca popor i-au avut ca robi pe țigani. Românii la rândul lor, în majoritate, erau și ei un fel de robi ai boierilor, doar că fiind și pământeni probabil aveau mai multă libertate și drepturi puțin mai mari. Dar pe țigani nu românii i-au adus pe pământurile noastre, ci ei au fost aduși deja ca robi de către tătari și turci, și din robia față de aceștia au trecut mai departe în robie față de boieri, nu față de Români la modul general, ca popor. Românii de rând ei înșiși nu aveau niciun fel de putere în societate, singurele lor șanse fiind anumite revolte țărănești împotriva asupririi care venea din partea boierilor. Așa cum am mai spus, era mai mult o chestiune de clasificare socială decât de etnicitate. Pe de altă parte, țiganii nu au fost alungați pentru că românii nu au arătat o asemenea intenție, și nici nu ar fi avut puterea să facă ceva pentru că stăpânii țiganilor erau boierii, nu românii de rând. Deasemenea țiganii prin meseriile pe care le aveau sau prin munca necalificată îndeplineau anumite funcții economice și sociale care erau necesare, și prin urmare nu exista propriu-zis vreo rațiune pentru a fi alungați de cineva.

Citat:

acum normal ca dupa dezrobire in Romania e la moda, misto, naspa (nasparlo), e societatea cu bune cu rele, e un fel de revansa culturala a robilor fata de stapanii de odinioara, de la muzica la limbaj, comportament.

În primul rând că astfel de cuvinte țigănești nu sunt chiar așa de la modă cum li se pare unora; dimpotrivă, marea majoritate a românilor nu folosesc astfel de cuvinte. Însă ele s-au infiltrat în limbajul unora, mai ales înainte de '89 și după, venind ca niște influențe din zona infracțională, unde pe lângă români mai existau și minoritari. Aceia dintre români care au preluat astfel de cuvinte le-au preluat din locuri ce țin de zona infracțională, spre exemplu pușcării, penitenciare, grupări interlope și așa mai departe, iar din aceste zone s-au diseminat printre acele grupuri care aveau anumite tangențe sociale cu astfel de medii. Printre cei care au preluat astfel de cuvinte erau bișnițari, politicieni de joasă speță, infractori, pușcăriași, oameni din grupuri infracționale, interlope sau speculatoare, valutiști, șmecheri de cartiere și așa mai departe, iar diseminarea lor relativă s-a datorat faptului că astfel de indivizi au căpătat o anumită influență socială și de mentalitate în diverse medii sociale, care țineau în general de o zonă inferioară a societății, chiar dacă erau și politicieni și oameni de așa zis rang mare implicați.

Decebal 25.09.2013 19:22:55

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 535084)

Evident că era vorba despre cazuri particulare, nu exista niciun fel de generalitate. Despre această temă am mai auzit rar vorbindu-se de către niște minoritari la televizor, însă este evident că ei exagerează atunci când vorbesc despre așa zise privilegii și drepturi. Că boierii erau stăpâni peste robi asta era un lucru, dar că ar fi avut sau pretins niște drepturi speciale asupra țigăncilor tinere este un lucru care nu are legătură cu realitatea. Probabil că aceste zvonuri care nu au nicio valoare de adevăr din punct de vedere istoric au pornit de la anumite cazuri în care unii boieri au profitat de țigănci tinere, iar mai apoi au venit niște oameni vindicativi care au încercat în mod diversionist să creeze o ipoteză în care chipurile astfel de fenomene ar fi fost generalizate. Nu există dovezi istorice din acest punct de vedere, iar câteva așa zise mărturii mai mult sau mai puțin credibile nu constituie un material concludent pentru a susține o astfel de teză istorică fantezistă. Însă este probabil ca unii boieri fie pentru că s-au îndrăgostit, fie pentru că pur și simplu au abuzat de puterea pe care o aveau, să fi făcut astfel de fapzte reclamate; însă aceste fapte nu se făceau în baza unor drepturi sexuale pe care chipurile boieri români sau neromâni le-ar fi avut.

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm și care este sursa unor astfel de articole cu tentă defăimătoare la adresa românilor în general; este forma de revsita 22, car este cunoscută ca oficină de propagandă a Grupului de Dialog Social, organizație finanțată de Șoroș și care urmărește în mod evident scopuri antiromânești, fiind un element de atac în războiul axiologic și atipic care se duce împotriva Românilor și a României după revoluția americană de la București din 1989. Șoroș finanțează multe direcții menite să "deschidă" societatea românească, iar un alt exemplu de antiromânism este implicarea lui în afacerea de la RMGC.

Citat:

Soros in Romania – intalnire secreta cu Basescu si Ponta. Miza: Rosia Montana.
Tigania Bancii Mondiale, stimulata de Reteaua Deschisa Soros.

May 11th, 2013
http://roncea.ro/wp-content/uploads/...11.05.2013.jpg

In plin scandal mondial legat de George Soros si Benny Steinmetz, unul dintre miliardarii israeliani implicati in afacerea Rosia Montana (cititi: ROSIA MONTANA AFRICANA), magnatul maghiaro-evreo-american face un desant operativ in Romania, unde tocmai a aparut si o Compania de stat pentru Rosia Montana. Sub acoperirea unei plimbari la Frumusani prin tiganie, la brat cu presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, caruia i-a facut agenda la noi in tara pentru a prezenta Romania, din nou, drept Tigania (dupa cum se vede; felicitari, SIE!), George Soros se intalneste pe sest cu pionii lui de plumb, Traian Basescu si Victor Ponta. Sursele mele mi-au certificat ca una dintre intalniri deja a avut loc. De ce ascund Presedintele si Premierul Romaniei intrevederea cu controversatul dar altfel foarte generosul – cu unii – miliardar pretutindenar?
sursa: Victor Roncea Blog

aubergine 25.09.2013 21:58:07

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 535530)
Evident că era vorba despre cazuri particulare, nu exista niciun fel de generalitate. Despre această temă am mai auzit rar vorbindu-se de către niște minoritari la televizor, însă este evident că ei exagerează atunci când vorbesc despre așa zise privilegii și drepturi. Că boierii erau stăpâni peste robi asta era un lucru, dar că ar fi avut sau pretins niște drepturi speciale asupra țigăncilor tinere este un lucru care nu are legătură cu realitatea. Probabil că aceste zvonuri care nu au nicio valoare de adevăr din punct de vedere istoric au pornit de la anumite cazuri în care unii boieri au profitat de țigănci tinere, iar mai apoi au venit niște oameni vindicativi care au încercat în mod diversionist să creeze o ipoteză în care chipurile astfel de fenomene ar fi fost generalizate. Nu există dovezi istorice din acest punct de vedere, iar câteva așa zise mărturii mai mult sau mai puțin credibile nu constituie un material concludent pentru a susține o astfel de teză istorică fantezistă. Însă este probabil ca unii boieri fie pentru că s-au îndrăgostit, fie pentru că pur și simplu au abuzat de puterea pe care o aveau, să fi făcut astfel de fapzte reclamate; însă aceste fapte nu se făceau în baza unor drepturi sexuale pe care chipurile boieri români sau neromâni le-ar fi avut.

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm și care este sursa unor astfel de articole cu tentă defăimătoare la adresa românilor în general; este forma de revsita 22, car este cunoscută ca oficină de propagandă a Grupului de Dialog Social, organizație finanțată de Șoroș și care urmărește în mod evident scopuri antiromânești, fiind un element de atac în războiul axiologic și atipic care se duce împotriva Românilor și a României după revoluția americană de la București din 1989. Șoroș finanțează multe direcții menite să "deschidă" societatea românească, iar un alt exemplu de antiromânism este implicarea lui în afacerea de la RMGC.

sursa: Victor Roncea Blog

Iarasi Soros? Cat rau mai vrea sa ma faca acest om?

UserAZ 25.09.2013 23:20:57

Citat:

până au ajuns în Europa, în Imperiul Bizantin, alungați din Asia Mică de turcii otomani. Nici aici n-au avut răgaz, în împărăția bizantină, redusă de-acum (în veacul al XIVlea) la Grecia continentală și o fâșie de pământ corespunzând Turciei europene de azi și sudului Bulgariei — regiune căreia i se zicea Romănia, căci bizantinii, perpetuând timp de o mie de ani pretenția că reprezentau Imperiul Roman, își ziceau romei.
Din șederea lor în România și-au tras țiganii și numele de romi, la care țin astăzi.
Mai recititi odata, se refera la regiunea din sudul Bulgariei, corespunzand Turciei europene de azi, nu de odinioara, nu zonei nord-dunarene, chiar daca are odata "ă" si odata "â" se refera la Romania, sensul, contextul e mai important decat accentul, nu România, nici Romănia, e tiparit gresit, nu ma puneti sa va insir toate motivele pentru care are accent, ignorata, graba etc se refera la Imperiul Bizantin, e vorba de o regiune corespunzand Turciei europene, sudul Bulgariei.

Se refera la asta:

Citat:

Numele Imperiul Bizantin este un termen modern, care era necunoscut celor care au trăit în vremurile de glorie ale imperiului. Numele original al imperiului în limba greacă era Ρωμανία Romanía sau Βασιλεία Pωμαίων Basileía Romaíon, o traducere din limba latină a numelui Imperiului Roman, Imperium Romanorum. Termenul Imperiul Bizantin a fost inventat în 1557, la aproximativ un secol după căderea Constantinopolului, de către istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantină în lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, în scopul de a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă, fără a atrage atenția asupra predecesorilor lor antici.
Citat:

Unii istorici au vorbit de o conștiință națională, ca cetățeni ai “Ρωμανία” (“Romania”, așa cum se numea Imperiul Bizantin)
http://istoriiregasite.wordpress.com...riul-bizantin/

Cate dovezi, lucruri de baza in istoria Romaniei s-au luat de bune pe vorbe aparent si mai superficiale, pentru unii Herodot e Dumnezeu, dar alte surse ale timpului nostru au nevoie de detector de minciuni, datare cu carbon, si, si daca ar trece peste toate astea, sunt probe insuficiente, cica forum crestin, n-am auzit un "Doamne iarta-ne, oare asa sa fi fost? tu sti Doamne, iarta-ne" am auzit doar scuze, ca nu e cu putinta ca noi sa fim pacatuit, cine? noi? neam de daci si romani, si oricum, erau niste sclavi, mare lucru, aveau unde dormi ce le mai trebuia... mai aghentule, reprezentant al fortelor intunericului etc, adevarul e altul cand nu vrea omul sa creada ceva, nu crede, e simplu.

Se merge pe principiul, nu conteaza cat de adevarat sau neadevarat e, daca e ceea ce vrem noi sa auzim, e adevarat, adevarul e ceea ce vrem noi sa auzim, ceea ce nu vrem sa auzim, e minciuna.
Ca si pentru restul linkurilor, cei interesati sa afle mai multe si tot au indoieli sa caute singuri in arhivele nationale, in cartile citate odata cu linkurile, sa sune, contacteze istoricii, autorii blogurilor si persoanele citate.

Decebal 26.09.2013 00:04:26

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 535567)
Mai recititi odata, se refera la regiunea din sudul Bulgariei, corespunzand Turciei europene de azi, nu de odinioara, nu zonei nord-dunarene, chiar daca are odata "ă" si odata "â" se refera la Romania, sensul, contextul e mai important decat accentul, nu România, nici Romănia, e tiparit gresit, (...)

Păi cu asta, mă băiatule, ai discreditat încă o dată mai mult articolașul ăla de toată jena care ar fi chipurile un citat de la Djuvara. Ți-am spus și îți repet că nu este o sursă credibilă pentru că nu dă date suficiente de identificare pentru a fi controlată dacă citează corect sau nu.

Pe de altă parte, chiar și în ipoteza pe care o susții dumneata se ajunge la concluzia că numele de rom nu este endonim, că nu este de fapt modul originar țigănesc de a se identifica al țiganilor. Și asta pentru că în primul rând, dacă rom ar veni de la romeu, asta ar însemna că țiganii și-ar fi atribuit prin tentativă de uzurpare numele unei alte populații, a aceleia a Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin). Prin urmare așa zisul nume al etniei lor nu este de fapt numele lor, ci este al acelora de la care ar fi făcut tentativa de furt. Practic ceea ce spui dumneata duce la concluzia că țiganii ar fi furat efectiv, ar fi tâlhărit pe romei de numele lor și și l-ar fi atribuit fără absolut niciun drept și fără absolut nicio legitimitate. Cu alte cuvinte, mai pe înțelesul tău, în ipoteza dumitale, numele de rom al țiganilor nu este de fapt al lor, ci este un nume străin pe care chipurile și l-ar fi atribuit singuri și în masă, ca într-o conspirație a țiganilor la furăciune de identitate. Eu nu susțin acest lucru, ci doar trag concluzia logică ce derivă din presupunerea prin absurd a adevărului ipotezei dumitale. Dacă și-ar fi luat numele de romi, ori de la bizantini ori de la români, practic în ambele situații ar însemna că acest nume nu face parte din identificarea țigănească a țiganilor între ei.

Acestea sunt niște concluzii simple, acceptând prin absurd că ipoteza dumitale ar fi adevărată. Însă această ipoteză, cum că romii și-ar fi luat numele de la romeii bizantini, este una nedemonstrată istoric, care nu este susținută de nimeni și de nimic, care nu are niciun fel de probă, de dovadă, de argumente, de documente. Însă istoria nu se face pe speculații fanteziste, ireale, ci pe realități dovedite și dovedibile. Ipoteza dumitale nu are niciun fel de susținere, și chiar și articolul ăla de unde chipurile ai preluat-o este lipsit de orice dovadă, de orice document în susținerea afirmațiilor. Ca să înțelegi mai pe scurt, această ipoteză, neavând nici cea mai mică dovadă în susținerea ei este egală cu zero.

UserAZ 26.09.2013 00:58:46

Citatele initiale de pe blogul ala, nu cele ultime, cele cu rom, romei, sunt din Djuvara, din cartea asta http://www.humanitas.ro/humanitas/o-...celor-tineri-1

Stiu ce spuneti, se poate lua si asa, totusi si asemanarea dintre denumirea România si Romania (cea care face referire la Imperiul Bizantin) e cam confuza, cu ce drept ne-am fi luat si noi numele lor, daca ei l-au avut primii.

Decebal 26.09.2013 07:02:03

Citat:

În prealabil postat de UserAZ (Post 535591)
Stiu ce spuneti, se poate lua si asa, totusi si asemanarea dintre denumirea România si Romania (cea care face referire la Imperiul Bizantin) e cam confuza, cu ce drept ne-am fi luat si noi numele lor, daca ei l-au avut primii.

În al treilea rând, noi Românii nu ne-am declarat români așa cum se declară azi minoritarii romi, merțani, de sânge albastru și așa mai departe. Noi suntem români tocmai pentru că o anumită parte dintre strămoșii poporului nostru erau locuitori ai Imperiului Roman și vorbitori ai unei latine populare. Nicolae Iorga vorbea foarte clar despre Romaniile Răsăritene din care am făcut parte. Nu îmi aduc aminte pe de altă parte ca noi Românii să ne fi declarat sau să fi pretins vreodată că suntem urmașii Imperiului Roman; faptul că suntem urmași și ai unor romani nu înseamnă că am pretins vreodată mai mult decât atât.

În al patrulea rând, strămoșii noștri nu au fost și nici nu au pretins a fi urmașii Imperiului Roman, însă au construit propria lor statalitate și domnie legitimă, cu binecuvântare de la Patriarhia Ortodoxă a Constantinopolului. Înțelegi, "prietene"? La noi statalitatea și domnia, stăpânirea a fost o chestiune reală și legitimă, organică din punct de vedere istoric, spre deosebire de făcăturile de servicii secrete prin care au ajuns unii să își ia tot felul de titluri fabulatorii și fără legătură cu realitatea, ba mai și insultând și sfidând nu doar societatea românească în ansamblu ci și orice normă elementară de coabitare.

Ekaterina 26.09.2013 20:42:35

Situația romilor în țările din Europa. AFP: Sunt rareori bineveniți

"Romii sunt rareori bineveniți în țările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăți în a le asigura condiții decente de viață, în pofida faptului că mai multe programe de inserție au fost lansate în ultimii ani, relatează AFP.

- Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetățeni români, 59.000 de cetățeni bulgari și 55.000 de cetățeni ungari s-au instalat în Germania.

Mai multe orașe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniți, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o șansă de a se repopula, în pofida opoziției puternice a populației autohtone.

Ministrul de Interne în exercițiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul dorește să elimine vizele pentru cetățenii Serbiei și Macedoniei, două țări populate de numeroși romi.

- Ungaria: Având între 500.000 și 600.000 de romi la o populație de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o țară "expeditoare", cât și de "destinație". În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac așteptate. Situația romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutățit din cauza crizei economice și măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populației.

- Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiții mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, așa cum deplâng frecvent organizațiile internaționale, inclusiv ONU.

- Italia: Între 140.000 și 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunității catolice Sant'Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenți de mai mult timp, sunt integrați, alții, sosiți mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile orașelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui "statut juridic" pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai ușor la servicii de sănătate, mai ales.

- Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o "Strategie națională pentru integrarea romilor" care urmărește să lupte împotriva discriminărilor și să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învățământ și la locuințe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această țară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de șanse și luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă "persistă".

- Polonia: Situația comunității rome, estimată la cel puțin 50.000 de persoane, este mai bună decât în țările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt școlarizați, potrivit autorităților.

- Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenței unei structuri de sprijin încă din 2007 și punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice și trăiesc în condiții precare.

- Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).

- Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populație, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integrați, în timp ce alții trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate și apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.

- Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni și marți, cu privire la existența a două registre ale poliției, în care sunt înscriși peste 4.000 și respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în țări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia și Kosovo." (sursa: gandul.info)

Yasmina 26.09.2013 22:37:20

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 535684)
"Romii sunt rareori bineveniți în țările europene care, în majoritatea cazurilor, întâmpină dificultăți în a le asigura condiții decente de viață, în pofida faptului că mai multe programe de inserție au fost lansate în ultimii ani, relatează AFP.

- Germania: Numărul persoanelor provenind din România, Bulgaria sau Ungaria, majoritatea de etnie romă, s-a triplat în ultimii patru ani. În 2012, 117.000 de cetățeni români, 59.000 de cetățeni bulgari și 55.000 de cetățeni ungari s-au instalat în Germania.

Mai multe orașe au cerut resurse suplimentare de la guvern pentru a absorbi valurile de nou-veniți, în timp ce unele dintre ele, precum Duisburg (vest), i-au considerat ca o șansă de a se repopula, în pofida opoziției puternice a populației autohtone.

Ministrul de Interne în exercițiu, Hans-Peter Friedrich, se opune categoric intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Pe de altă parte, Berlinul dorește să elimine vizele pentru cetățenii Serbiei și Macedoniei, două țări populate de numeroși romi.

- Ungaria: Având între 500.000 și 600.000 de romi la o populație de zece milioane de locuitori, Ungaria este atât o țară "expeditoare", cât și de "destinație". În 2011, Guvernul ungar a lansat un program de integrare, dar rezultatele sale se fac așteptate. Situația romilor, victime ale discriminărilor, s-a înrăutățit din cauza crizei economice și măsurilor de austeritate, care i-au afectat mai grav decât pe restul populației.

- Grecia: Aproximativ 300.000 de romi trăiesc în Grecia, majoritatea dintre ei în condiții mizerabile. În pofida ajutoarelor sociale provenind din programe europene, integrarea lor rămâne literă moartă, așa cum deplâng frecvent organizațiile internaționale, inclusiv ONU.

- Italia: Între 140.000 și 160.000 de romi trăiesc în Italia, potrivit comunității catolice Sant'Egidio. Dacă majoritatea dintre ei, prezenți de mai mult timp, sunt integrați, alții, sosiți mai recent, trăiesc în tabere instalate la periferiile orașelor. Ministrul Integrării, Cecile Kyenge, a promis să reflecteze asupra creării unui "statut juridic" pentru romi, care le-ar permite să acceadă mai ușor la servicii de sănătate, mai ales.

- Belgia: Guvernul a adoptat în 2012 o "Strategie națională pentru integrarea romilor" care urmărește să lupte împotriva discriminărilor și să favorizeze accesul la locuri de muncă, la învățământ și la locuințe pentru aproximativ 30.000 de romi din Europa de Est ce s-au instalat în această țară. Dar, potrivit Centrului pentru egalitate de șanse și luptă împotriva rasismului, stereotipurile privind comunitatea romă "persistă".

- Polonia: Situația comunității rome, estimată la cel puțin 50.000 de persoane, este mai bună decât în țările vecine, dar 30% dintre copii nu sunt școlarizați, potrivit autorităților.

- Portugalia: Comunitatea romă din Portugalia numără aproximativ 50.000 de persoane. În pofida existenței unei structuri de sprijin încă din 2007 și punerii în aplicare în 2011 a unui plan de integrare, membrii săi fac obiectul unor discriminări puternice și trăiesc în condiții precare.

- Cehia: Romii, al cărui număr este estimat la aproximativ 300.000, se confruntă cu manifestări ostile, începând din 2008, care ultima dată au escaladat în ciocniri la Ceske Budejovice (sud).

- Slovacia: Romii reprezintă aproximativ 10% din populație, potrivit estimărilor. Jumătate dintre ei sunt bine integrați, în timp ce alții trăiesc în 650 de tabere lipsite adesea de electricitate și apă potabilă. Clasele speciale întrunesc peste 40% din copiii lor.

- Suedia: O dezvăluire a presei, făcută luni și marți, cu privire la existența a două registre ale poliției, în care sunt înscriși peste 4.000 și respectiv 1.000 de romi, a provocat un scandal. În 2012, Guvernul a deblocat 46 de milioane de coroane suedeze (5,3 milioane de euro) pentru o perioadă de patru ani, cu scopul de a elimina discriminările până la orizontul anului 2032. Suedia a fost deja criticată de Consiliul Europei pentru expulzarea unor persoane de etnie romă în țări în care sunt victime ale unor discriminări mai grave, precum Serbia și Kosovo." (sursa: gandul.info)

Aceste informatii nu fac decat sa intareasca ideea ca tiganii sunt o natie-plaga a intregii omeniri,fara pic de exagerare.
Stiu,la nivel de teorie sunt oameni si sunt valorosi cica...
Intrebarea mea este care sunt roadele existentei lor???? Care?
Un raspuns ceva? Cineva?

Pai roadele existentei lor din cate vad sa reduc la blestematii si la cotropirea oamenilor care muncesc si studiaza pt painea cea de toate zilele si ii aduc slava Lui Dumnezeu.
Din observatii,nu se aseamana decat cu paraziti care paraziteaza o gazda cu sange cald,inmultiindu-se peste masura si dand reactii adverse celor parazitati.
Altfel ar sta treaba daca tiganii s-ar crestina,ar sti de Dumnezeu si s-ar lasa de obiceiurile lor ancestrale.
Dar pana atunci teorie si atentie la portofel!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:44:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.