![]() |
Citat:
- inteleptii invata din experienta altora; - oamenii obisnuiti din propria lor experienta; - iar prostii nu invata niciodata. Iar in ceea ce priveste mersul la biserica din obligatie, nu este niciodata inutil. Nu se stie cand, in ce moment al vietii, omul isi va aminti de acest mers la biserica. Gandeste-te ca omul se si roaga cateodata, fiind cu gandul aiurea. Totusi Dumnezeu il vede si pe acesta. La fel, cred eu, il vede si pe cel, care merge la biserica din motive independente de vointa lui: acest lucru se numeste ascultare. |
Citat:
Ei bine, bunicul meu patern a fost ateu, ca și tine. Așa am înțeles eu din propriile lui mărturisiri. Când eram copil, foarte șturlubatic fiind, uneori cu mult peste măsura cuviinței, tataia îmi spunea: ai 5 ani, de-acum ești băiat mare, trebuie să te pedepsesc pentru ce ai făcut, îmi pare rău! Și mă pedepsea, trăgîndu-mi o mamă de bătaie, astfel: cu un deget, pe spinare, cum i se părea bunicului meu că e potrivit pentru vârsta mea... La 6-7 ani mi-a comunicat că e silit să înăsprească pedeapsa: mă articula, după mari boroboațe (mi-e jenă să spun...), de data asta cu ... 2 degete. Că eram băiat și mai mare, de-acum... În fine, ultima bătaie zdravănă, am primit-o de la bunicul când aveam vreo 10 ani... I-am dat cu un cartof în cap, de nervi.... A căzut moșul, amețit de lovitură și surprins foarte, apoi m-a anunțat că e groasă rău. Și mi-a tras o lovitură zdravănă, de-o țin minte și azi. O mângâiere, se înțelege, cu 3 degete, pe spinare... Acuma să nu credeți că tataia era Morihei Ueshiba, care ucidea un taur cu un deget! Tataia, care făcuse războiul și niscaiva pușcărie comunistă (scurtă, 3 ani, ca orice român decent) a fost în mare încurcătură când am împlinit vreo 12 ani și am făcut o boacănă și mai mare (am furat o mulțime de bani, ca să îmi împlinesc o dorință împreună cu alți copii din gașcă...). Ar fi trebuit să mă troznească, de data asta, cu ...4 degete. Îmi aduc aminte cât era de încurcat... Se oprise, stuporat... habar nu avea ce să facă... Nu i se mai întâmplase, bag seama... Bunicule, bunicule!... Te-ai oprit stânjenit, ai lăcrimat, ai pus capul între umeri ca un câine jigărit și ai plecat umil în fundul curții să spargi lemne... Și nu te-ai mai întors până la miezul nopții... Îți era atât de greu să rezolvi problema, încât ai plecat rușinat și umilit... Ai spart o groază de bușteni în noaptea aia, cât să ne-ajungă pentru două ierni grele!... Rușinea și umilința ta, bunicule, mă onorează că ți-am fost nepot. Dumnezeu să te ierte, să te pomenească bunicule, și să știi că am înțeles de la tine o parte din ce înseamnă dragostea, cumpătarea, iertarea. Omenia, în fond. Bunicul ar fi trebuit să fie o brută, după anii de război și după temnița comunistă. Era doar foarte delicat, muncitor, supus, cam închis în sine și foarte serios. Și era ateu, Dumitrule, Dumnezeu să-l ierte! |
Citat:
Pedeapsa potrivită e o artă! |
Citat:
sunt împotriva bătăii. consider că bătaia pe care parintele o da copilului, ar trebui să o primească el. vrem să avem copii perfecți, dar ca părinți nu suntem nici măcar mediocri. asta este realitatea. |
Citat:
observ că sunt mulți batausi pe forum și am dat un exemplu maxim de "bataie". dacă pomeneam de mangaieri îmi sareau în cap. |
Eu nu l-am privit niciodata pe Dumitru ca pe un ateu.
Spre deosebire de alti atei de pe forum, am remarcat la el ceva deosebit. Eu l-am perceput ca pe o persoana care cauta. Desi nu-l cunosc personal, nu-l percep ca pe un ateu, chiar daca el uneori se declara astfel. Dumitre, iarta-ma ca nu ma adresez direct tie. Ce am scris acum e reactia mea la ce a scris Cezar. |
Citat:
nu m-a deranjat comentariu lui Cezar. |
intrebare !
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Oare dragostea parinteasca trebuie sa se rezume doar la a-i da copilului tot ceea ce isi doreste acesta, fara sa ceara ca acesta sa si presteze ceva la scoala, acasa si in societate, spre binele lui si al viitorului sau?!? Deja tinerii dau dovada de o salbaticire, prin evitarea cununiei, prin schimbul des de parteneri de viata, prin fuga de responsabilitate si a fuga in fata greutatilor. Aceste lucruri de unde vin, daca nu de la lipsa oricarei discipline in viata tinerilor, pentru ca nu au fost obisnuiti sa asculte, ci doar si-au facut propria voie. |
Este o perioada in viata copilui in care mai este nevoie sa lovesti butonul de reset, desigur - doar in paralel cu o educatie/atitudine corecta.
Nu e deloc abuziv - asta e felul in care suntem construiti. Poate la unii merge si ajung oameni si fara - dar sunt cazuri rarisime. Problema este ca o data ce ai trecut de acea varsta si nu ai reusit sa implementezi o educatie corespunzatoare, apelul la butonul de reset poate deveni chiar contra-productiv. Iar unii (parinti), din pacate, au impresia ca poate tine chiar loc de educatie corespunzatoare. Si cand spun "educatie corespunzatoare" ma refer la discursuri verbale, uneori chiar lipsite de fundamentul exemplului peronal, ci un intreg arsenal de metode prin care ajuti copilul sa-si improprieze propriile tale standarde morale (care, presupun, ca se afla la un nivel corespunzator). |
Citat:
Ca daca asta era tot, nu e de mirare ca o data cu timpul escaldaau si poznele. |
|
Citat:
(azi consider că bunicul avea mult umor când mă pedepsea, aproape ca într-un joc, în modul acela delicat - sugera, printre altele, că ne prefacem, că de fapt nu pe pedeapsă trebuie să punem accentul ci pe căutarea unei clipe de reflecție în vederea îndreptării, pe judecată sănătoasă și voința cultivării binelui) acest meșteșug, așadar, poate să nu dea roade pe moment, în iureșul torentului unui eveniment, iureș pe care l-aș compara cu iuțeala unui pârâiaș de la munte însă poate deveni, într-un suflet predispus la căutarea căii drepte, un reper luminos și statornic pe oceanul învolburat al vieții întunericite, astazi, mai mult ca oricînd. Ocean în care căutăm cu toții azi, limanul... De fapt asta era și diferența de fond între tata și bunicul, așa cum am resimțit-o eu: tata obișnuia să ceară și să impună măsuri în forță, radicale (care pe mine m-au traumatizat sever și care mă chinuiesc și astăzi), în vreme ce bunicul avea mereu o perspectivă largă și răbdătoare, mizînd pe organizarea treptată a unui sens în lumea ce avea să vină. Tataia privea mult mai departe, lucra la situații și vremuri pe care iată că le trăim, pe când tata, miop, nu reușea să le sesizeze. Cuprins în iureșul triumfalist al tinereții lui și al ordinii impuse cu forța de comuniști (dintre care tata făcea parte), nu vedea mai departe de cușca cu zăbrele aurite în care fusese vârât de istoria minunatului popor româno-rus care ne-a zămislit pe toți cei prezenți. Forța câștigă adeseori pe termen scurt. Câștigă strivind, câștigă des-ființînd. Buldozer. Bătaia induce frica, frica paralizantă, frica înlăuntrul căreia nu e posibilă nici o dezvoltare sănătoasă a unui suflet de copil și de om. Ci doar simfonia cavernelor săpate prin bătaie în sufletul fiecărui copil. Blândețea, însă, dospită în aluatul dragostei și al înțelepciunii, se dovedește întotdeauna învingătoare pe termen lung. Fericiți cei crescuți de părinți blânzi și înțelepți, cu meșteșug în arta admonestării și pedepsei potrivite fiecărei situații și fiecărui copil în parte! |
Destul de departe de discuțiile purtate pe tema bătăii ca mijloc de "educație" a copiilor, un articol despre bătaie ca practică ascetică extremă, treabă de/pentru oamenii mari...
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ma-140348.html Imbratisarea de bunavoie a durerii, ca metoda duhovniceasca, alunga patimile, intareste puterile sufletesti si atrage Harul lui Dumnezeu. Scopul oricarei asceze nu este durerea sau lipsa, ci starea sufleteasca de nepacatuire, pe care o favorizeaza teama de durere. Acest lucru, desi este greu de primit, constituie o veritabila mostenire patristica. Cuviosul Efrem Filoteitul spune: "Este foarte probabil ca monahii de astazi si crestinii nevoitori sa se mire si sa se intrebe cum poate un tanar ascet sa se loveasca atat de nemilos pe sine insusi. Oricat de infricosator ar suna, aceasta nu este o anomalie sufleteasca si nici un caz unic in scrierile ascetice. Patericele si Scara Sfantului Ioan sunt pline de astfel de nevointe ascetice, prin care trupul, care este biserica Sfantului Duh, nu este pedepsit, ci supus mintii stapanitoare. Ascetismul ortodox nu este ucigator de trup, ci de patimi. P.S. Câtă deosebire între violența adulților care îi silesc pe copii să se supună prin bătaie (pe care copiii nu o înțeleg, nu o doresc, pe care o suportă greu, care îi sperie teribil, care le surpă încrederea în oameni și în iubire etc.) și nevoința ascetică - îmbrățișare de bunăvoie a durerii, liberă alegere a atletului lui Hristos, armă împotriva plăcerii care moleșește și, treptat, ia în stăpânire deplină duhul. |
Citat:
Bunicul nu te batea - dar alte pedepse (serioase, nu bataia cu 2 degete) impunea in masura in care educatia ta cadea in sarcina lui? Sau prefera sa o vada ca fiind atributul exclusiv al tatalui tau? Si inca ceva care nu ai inteles probabil, consider ca bataia este utila/eficienta doar pana la 4-5 ani - depinde de copiil, dupa aceasta varsta devenind, asa cum am spus, contra-productiva. In rest, exista masuri coercitive mult mai eficiente educational care pot si trebuie implementate, dar nu abuzate, pentru o educatie eficienta. |
Citat:
Nu înțeleg. Și rog pe Bunul Dumnezeu să nu înțeleg niciodată o asemenea ... neînțelegere în materie de om, copil, educație. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar mi se pare uluitor să pledăm pentru utilitatea bătăii unui copilaș de până la 4-5 ani! Nu așa cunosc eu copiii și copilăria, să fiu iertat... |
Citat:
copilul va înțelege fix nimic din "corectia" aplicată de părinte. singura "invatatura" reținută, va fi frica. să bagi frica in mintea unui copil exact în perioada în care își formează personalidatea, asta da păcat. bătaia este argumentul părintelui prost. nu ai fost în stare să creezi în canal de comunicare între tine și copilul tău, și spui că cea mai bună metodă este bătaia. bătut ar trebui părintele ce apelează la astfel de metode. nu am înțeles niciodată de ce vrem să fim părinții copiilor noștri, dar rareori prietenii lor. copii au nevoie de prieteni. și aici este șmecheria. tu ca părinte trebuie să devii prietenul copilului tău. SA FII, nu să crezi că îi ești prieten. |
Citat:
"așa te-am învățat eu?" vei spune. exact așa. nu ești de acord cu faptul că în anturajul copilului tău, impunerea punctului de vedere se face cu bătaia?! |
Cu totul de acord, frate Dumitru!
Aș mai adăuga un singur lucru: în urma tratamentului coercitiv copilul devine rebel (adică se îndrăcește în diverse grade), mai întâi în ascuns apoi pe față, subminînd cu micuțele lui puteri (care sunt de fapt uriașe) toată ordinea drăcească pe care părinții nebuni au prăvălit-o peste el. Un drac se împotrivește, vai, altor draci: iată pe scurt conținutul sufletesc al copiilor bătuți de părinții lor. De aici tensiunea de iad care domnește în sufletul micuților și care se exprimă în comportamentele lor, în simțaminte, în visele coșmarești, în violența lor infantilă, în nesupunere, în masturbație, fumat, alcool, mutilarea corpului propriu și al altora (piercinguri, tatuaje, automutilări etc.). Lipsit de dragoste și înțelepciune, copilul își făurește propriile variante și cosmosuri ale iubirii și înțelepciunii. Din păcate, aceste soluții sunt, totuși, copilărești și duc aproape mereu la necazuri mari, la nenorociri. Întrucât sunt delirante, în dezacord cu realitatea efectivă pe care micuțul încă nu o pătrunde, neavînd instrumentarul necesar pentru astfel de înțelegeri și demersuri ale viețuirii. Cred că eșecul oricărui destin omenesc trebuie căutat mai întâi în calitatea relațiilor dintre copil și educatorii săi, dintre care primii sunt părinții. După cum, reușita unui om de a deveni om și sfânt este rodul unei parentări iscusite (care se poate relua, pe cu totul alte coordonate, chiar în viața adultă, în relație cu un părinte duhovnicesc veritabil, de exemplu). Din care, desigur, nu poate lipsi prezența Marelui Părinte și a Familiei Lui. P.S. O ilustrare excelentă a acestor realități crunte din lumea copiilor și a devenirii lor printre adulți o constituie filmul "După dealuri", dezbătut pe alt topic. |
Citat:
Și nici nu vreau să încerc să înțeleg... :( Și vă dați seama, domnule profesor, că astfel de opinii sunt susținute fix pe un forum... creștin ortodox. De ce oare?... Cum vă explicați dvs, ca psiholog creștin, această atitudine: mărturisire corectă a credinței și, în același timp, promovarea pedepselor fizice pentru copilașii incapabili de a se apăra? Oare pentru că suntem noi înșine copii la minte, iar nu copii când e vorba de răutate (cf. I Cor14, 20)? Sau... de ce? Personal nu mai găsesc de spus altceva în afară de ceea ce ați scris dvs la semnătură: "Doamne, miluiește"! Dumnezeu să fie cu dvs și vă mulțumesc mult pentru gândurile pline de înțelepciune și dreaptă socotință pe care le găsesc în toate mesajele pe care le scrieți! Doamne ajută! |
Și printre puținii care au exprimat un punct de vedere creștin se numără domnul Dumitru care, în mod surprinzător, se declară... "ateu".
Dacă stau bine să mă gândesc, cred că diferența dintre noi, cei ce ne spunem "creștini" și domnul Dumitru este următoarea: dumnealui Îl caută pe Hristos, conștientizând condiția creștinului de ființă căutătoare, într-un proces de "conversio continua"; noi nu-L mai căutăm... fiindcă ne imaginăm că L-am găsit. Noi suntem asemenea fiului cel mare și "cuminte" din parabolă, incapabil de a se bucura de căutarea și revenirea acasă a fraților noștri; domnul Dumitru și alți "atei" asemenea sa se comportă asemenea Lui Iov și, când se vor întoarce desăvârșit, vor fi ca fiul cel risipitor - se vor încredința cu totul, necondiționat și fără șovăire dragostei nemărginite a Tatălui Care, în tot acest timp al căutării, i-a călăuzit neîncetat spre Sine. Noi prea puțin mai știm ce-nseamnă dorul după Hristos, căutarea, tânjirea după dragostea Sa, lupta neîncetată în urcușul anevoios (și ușor totodată) al credinței. Noi suntem prietenii lui Iov și, tocmai de aceea, această categorie de "atei" se vor ruga pentru noi la Judecată. "Dumnezeu este pururea Cel tainic, Cel căutat", este Calea, Pedagogul și Ținta existenței noastre! Când, oare, vom înțelege aceasta?... P. S. Îl rog pe domnul Dumitru ca, dacă am scris ceva inexact despre dumnealui, să mă corecteze... Nu-l cunosc personal, dar acestea sunt gândurile pe care mi le inspiră mesajele pe care le scrie aici, pe forum - mai ales o postare mai veche, în care-mi spunea că... și-ar da și viața pentru a dobândi certitudinea existenței lui Dumnezeu! |
Citat:
ps: nu am înțeles legătură cu "După dealuri" |
Citat:
dar, ca să fiu sincer, eu nu îl caut pe Hristos. eu caut adevărul, oricare ar fi el. acum sunt aproape sigur că teoria evoluției este adevărată. acum 15 ani, eram sigur de existența lui Dumnezeu. concluzia? sunt sigur, doar că nu sunt sigur de nimic. dar nu deznadajduiesc niciodată. pentru că nu mă opresc din căutare niciodată. ce este adevărul absolut? dacă l-aș ști, i-aș face de rușine pe toți filozofii omenirii. tocmai de aceea nu o sa-l aflu vreodată. sau mai știi? poate deja cineva l-a formulat candva. |
Citat:
Una dintre ele trăiește experiența nouă și binefăcătoare a re-parentării, prin intrarea în mănăstire. Sufletul ei se însănătoșește, stihiile se refac prin grija măicuțelor și a preotului. Are în sfârșit o familie adevărată, o mămică și un tătic, surori etc. Viața ei este curată și frumoasă. Este un succes al dragostei și înțelepciunii. Ea este personajul pozitiv al filmului. Cealaltă, din păcate, nu are parte de însănătoșire ci, dimpotrivă, de o amplificare a carențelor sufletești prin continuarea vieții într-o lume fără iubire, o lume demonică, strivitoare de suflete omenești. Întâlnirea dintre cele două foste copile de orfelinat este sfâșietoare. Ne arată limpede ce înseamnă șansa re-învierii și contrașansa coborârii încă mai adânci în infernul lipsei de iubire. Un copil care are parte, în sfârșit, de iubire și înțelepciune parentală. Un alt copil, care are parte, în continuare, de strivirea omenescului din el. Asta e legătura dintre film și topicul de față: dragostea și priceperea părinților buni înving răul care dă târcoale copiilor. Bătaia și alte forme de opresiune amplifică răul până la des-ființarea copilului și victoria definitivă a răului, a bolii și a morții. Nu despre film vorbesc aici (cel mult îl iau ca material ajutător, cum am făcut și când mi-am pomenit tatăl și bunicul), ci despre extraordinar de importanta și delicata misiune a părinților de a fi "buni", de a fi îngeri păzitori / slugi vrednice pentru copiii lor. Părinți care suntem, în fond, personaje din parabola talanților... Vrednici sau nu de slujire, gropari ai darului primit sau lucrători răbdatori și pricepuți. Iar pentru a fi bun lucrător, musai să îți recunoști mereu greșeala, de câte ori apare ea în slujirea ta grea și să cauți îndreptarea ta, iar nu a copilului, mai întâi. |
Citat:
|
Mult m-a emoționat copila care îi spune preotului, cu câtă duioșie, "Tati...". Câte simțăminte se ascund în acest cuvânt, numai Dumnezeu știe...
Și cealaltă fată, sărmana, care o ceartă mereu, câinos: "nu-i mai spune așa!" E o prăpastie de netrecut între cele două suflete altădată îngemănate. Este prăpastia dintre viață și moarte, dintre ură și iubire, dintre cunoaștere și ignoranță... Tati! Dragă Tati! Iubitul nostru Tati... Papa!... Așa s-ar cuveni să Îi spunem și noi, creștinii, Tatălui nostru Celui din Ceruri... Avem toate motivele, toată îndreptățirea. Dar alegem, vai, să nu o facem. Îl percepem mai degrabă ca pe o fiară înfricoșătoare, vai de capul nostru bolnav și de inima noastră împietrită. |
Citat:
|
Oare prin bătaie se obține un astfel de moment înduioșător/încântător?
http://www.youtube.com/watch?v=Wzb4rJWWfuM Să fie un înger fals în minutul 2,10 - 2,30? |
De câte ori îi batem pe copii, ei ne răspund astfel, rușinîndu-ne foarte...:
http://www.youtube.com/watch?v=94UqJQiTcgk http://www.youtube.com/watch?v=Lyn9IoEQiAo "Vreau și eu lumină pentru viața mea" - spune copilul... Nu-l mai bateți, părinți dreptmăritori, în genunchi cu umilință vă rog, nu-l mai bateți oricâte boroboațe ar face! |
Poate se va întreba cineva de ce am postat momente din viața ... "sectanților"...
Poate îmi veți reproșa că mă dezic de Ortodoxie și că sunt, de fapt, un lup în haine de oaie, cum am auzit că se spune la noi... Că fac prozelitism pe față, cu nerușinare... Ei bine, creștin ortodox fiind eu, găsesc că singurul lucru creștinesc și ortodox pe care îl pot face este să spun acestor copii și părinților și educatorilor lor care aparțin unei confesiuni creștine: Bravo, din toată inima! Jos pălăria! Domnul să vă binecuvinteze! În fine, puțină euritmie: http://www.youtube.com/watch?v=bg985TwA5-8 |
Citat:
|
Citat:
Tocmai de aceea, merită să căutați în continuare! :) P. S. De ce oare, pe parcursul scurtei noastre existențe în lumea aceasta, tânjim din întreaga noastră ființă după aflarea adevărului absolut, după viață și perfecțiune în toate, deși conștientizăm atât de clar că suntem muritori, condamnați să trăim într-o lume imperfectă și limitată?... Oare nu cumva tocmai pentru că sensul existenței noastre... transcende lumea și istoria... de fapt, prefer să mă opresc aici, ca nu cumva să credeți că mi-am pus în gând să ofer răspunsuri definitive, să repet șabloane și formule... Gândirea liberă, luminată și călăuzită de harul credinței statornice sau de dorința profundă a căutării adevărului, este una dintre valorile esențiale aduse de Hristos în lumea aceasta: "Caută și vei afla. Bate și ți se va deschide". De aceea, în opinia mea, "liber-cugetătorii" autentici pot fi împărțiți în două categorii: 1. cei care caută neîncetat, având convingerea (sau măcar nădejdea) că vor găsi cândva; 2. credincioșii autentici. Ateii vehemenți pe de o parte și "credincioșii" habotnici, superficiali, formaliști și intoleranți pe de altă parte au uitat (dacă au știut-o vreodată) faptul că libertatea gândirii și a duhului este, poate, alături de iubire și credință, cel mai important bun spiritual al ființei umane, care ne poate deschide orizontul duhovnicesc și intelectual până la cunoașterea și trăirea relației personale cu Dumnezeu. Cei indiferenți față de credință sau obsedați de combaterea acesteia, precum și "credincioșii" care transformă credința în ideologie și colecție de definiții arhaice ignoră, "cu voie sau fără de voie, cu știință sau cu neștiință", chemarea mereu actuală pe care Hristos ne-o adresează: "Cere și ți se va da. Caută și vei afla. Bate și ți se va deschide". Cu alte cuvinte (dacă mi-ar fi îngăduit să reformulez cuvintele Sale): fiți liberi și aveți încredere! |
Citat:
Pentru noi, cei deja miluiți cu DARUL nemeritat al credinței, gândirea liberă nu presupune îndoială, ci căutare a lui Hristos, de dragul Său și împreună cu El! Nouă Domnul ne adresează cuvintele: "dacă rămâneți în cuvântul Meu, veți fi cu adevărat ucenici ai Mei; și veți cunoaște Adevărul, iar Adevărul vă va face liberi". "O, Adevăr, Adevăr! Cât de duios suspină sufletul meu după Tine" - I se adresa lui Hristos, cu mirare și cu dor, Fericitul Augustin. Toți ne aflăm pe drumul căutării, doar că noi, cei care deja credem, suntem... "elevii" mai slabi, cărora Învățătorul Cel divin ne-a dat de-a gata lecțiile pe care n-am fi fost în stare să le-nțelegem altfel, iar cei pe care i-am numit "căutători" (din a căror categorie cred că face parte domnul Dumitru) sunt "olimpicii" de care Hristos Se ascunde, pe care-i pune la încercare, la "olimpiade duhovnicești", bine știind că ei sunt dispuși să facă un efort incomparabil mai mare de dragul bucuriei de a-L găsi. Și când Învățătorul va aprecia că ei s-au străduit destul de mult... li Se va descoperi și "cei din urmă (care au găsit mai târziu credința - n.n.) vor fi cei dintâi, iar cei dintâi (noi, cei care deja credem - n.n.) vom fi cei de pe urmă". Dragostea e nedreaptă... |
Ultimul mesaj off topic, cu rugămintea adresată lui admin de a-mi scuza postarea unor mesaje "filosofice", să spunem pe un thread dedicat unei cu totul alte teme de discuție. Mai am în minte un gând pe care nu mă pot abține să nu-l scriu aici...
Noi încercăm să le oferim celor care vor să intre în dialog cu noi despre credință definiții, predici, învățături despre Hristos. Ne este atât de greu să înțelegem faptul că, așa cum spunea părintele mărturisitor Constantin Sârbu, oamenii nu vor predici despre Hristos, ci-L vor pe Hristos Însuși! Doamne ajută și slavă lui Dumnezeu pentru toate! |
Citat:
Sunt sigur ca ar fi fost la fel de educativ si pe subiect :) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:20:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.