![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Prezervativul e păcat?
Spre deosebire de alte probleme foarte actuale ale tinerilor, folosirea prezervativului este tratată ca temă în mod direct în Sfânta Scriptură (Biblie). În capitolul 38 al primei cărți: Facerea, la versetele de la 8 la 10 aflăm următoarele:
"Atunci Iuda i-a zis lui Onan: „Intră la femeia fratelui tău, fă-ți datoria de cumnat și ridică-i urmași fratelui tău“. Știind însă Onan că urmașii nu vor fi ai lui, de câte ori intra la femeia fratelui său își vărsa sămânța pe pământ, ca să nu-i ridice urmași fratelui său. Rea se arăta fapta lui în ochii lui Dumnezeu, Care a făcut ca și el să moară." Onan își vărsa sămânța sa pe pământ în același fel cum prezervativul după ce oprește sperma de a ajunge în coapsele femeii, este aruncat pe pământ, este aruncat la gunoi împreună cu toată sămânța bărbatului. Așa de mare păcat săvârșea Onan și așa de urât era în fața lui Dumnezeu acest lucru, încât l-a pedepsit cu moartea. Fapta lui Onan, dacă ajungea la urechile celorlalți din vremea lui, putea sminti multă lumea, putea fi un exemplu negativ cu putință de urmat și pentru alții, de aceea trebuie pedepsită. Onan a rămas așa de puternic în memoria omenirii încât fapta sa se numește onanie. Onania este un termen mai vechi care se referă de fapt la masturbare, care presupune deasemenea aruncarea sămânții. Revenind la prezervativ, vă las pe voi să interpretați cât de păcat este folosirea lui, și cât ar putea să-L supere această faptă pe Dumnezeu. Eu vă pot spune doar atât că de 3 ani de când eu și soția mea suntem căsătoriți n-am folosit nici un mijloc de contracepție și ne-a dăruit Dumnezeu o minune de fetiță sănătoasă și jucăușă, plină de bucurie și har. Mi-e frică să mă gândesc cum ar fi decurs viața noastră dacă-L "păcăleam" pe Dumnezeu cu prezervative sau anticoncepționale. Oricum singurii păcăliți am fi fost noi, căci păcatul și-ar fi arătat păna la urmă consecințele. Încercați să faceți voia lui Dumnezeu și o să simțiți cum vă ocolesc necazurile și supărările în viața aceasta! sursa: http://ortodoxiatinerilor.ro/sexuali...l-e-pacat.html |
Citat:
Tocmai la asta ma refeream cand am atras atentia la "adultrism": sa nu-i percepem prin prisma noastra, prin optica/grila psihologiei noastre de adulti, intrucat copiii sunt altfel, au un specific atat de pregnant incat psihologia copilului este cu totul aparte (o disciplina distincta) fata de psihologia adultului, la fel cum pediatria este cu totul altceva decat medicina generala sau decat gerontologia. Va rog sa luati in considerare nu doar asemanarile din cadrul acestui continuum care e viata unuia si aceluiasi om, cat mai ales specificul fiecarei etape de varsta si de dezvoltare. Iata un exemplu concludent, ca intrebare: oare viata sufleteasca a unui om inainte de Botez si de practica curenta a celor bisericesti este la fel cu viata unui om (a aceluiasi om!) dupa o oarecare imbisericire? Dar comparativ cu viata aceluiasi om ajuns la despatimire? Asa cum diferentele intre ateu/agnostic/caldicel/sfant sunt foarte clare, in ciuda faptului ca persoana poate fi una si aceeasi in devenirea ei, la fel si intre etapele de dezvoltare sunt diferente majore. Deci sa folosim masura cuvenita pentru a cantari si evalua pertinent. Altfel nu mai intelegem si ne incurcam... Si facem erori, uneori cu consecinte foarte nefericite. Acum, daca sunteti cumva de acord ca are sens ce v-am spus (nadajduiesc aceasta!), va rog sa reflectati cu putina empatie (eventual sa faceti apel la propria experienta a copilariei personale) la faptul ca un copil nu se apropie de corpul sau ca un adult. Copilul descopera, este surprins, ia cunostinta pentru prima data de modul in care functioneaza corpul sau. Cunoasterea de sine este la el in faza incipienta. Se supune altor legi decat cele ale adultului. (cititi va rog un tratat de psihologia copilului sau de psihologia dezvoltarii si veti vedea lucruri surprinzatoare, uneori uimitoare!) Astfel nu mai e de mirare sa intelegem de ce cunoscatorii vietii copilului fac acele afirmatii. Nu stiu daca aveti copii. Daca aveti si nu ati remarcat aceste lucruri... ce sa zic... imi pare rau pentru copii, mai intai. Daca veti avea copii, sper sa va amintiti atunci ce va scriam eu astazi si sa procedati cat mai realist si folositor (adica sa ii indrumati cu blandete si tact psihologic pentru ca ei sa inteleaga si sa accepte emotional, la nivelul lor real, sensul si rostul aparatului genital omenesc, atat in ce priveste functia de excretie cat si in privinta relatiilor de dragoste si a minunii nasterii de prunci), fiind astfel cu adevarat un parinte bun. Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne lumineze pe fiecare dintre noi cu harul Sau! AMIN+ |
Citat:
Cred ca atunci cand ai un copil trebuie sa stii cand si ce sa-i spui, astfel incat sa-l lasi sa se bucure de copilarie si sa nu-l faci prea curios sa intre in lumea adultilor. Copiii se maturizeaza fizic mai repede decat emotional, iar intrarea timpurie in lumea adultilor ii poate conduce spre derapaje sociale. De aceea, misiunea de parinte este foarte dificila. Cum sa ne educam copilul: sa fie modern, sa le stie si sa le faca pe toate de la gradinita sau din clasele primare ori sa aiba frica de Dumnezeu? Daca alegem ultima varianta, vom prezenta problema sexualitatii in asa fel incat sa-l conducem incet si sigur spre o viata de familie placuta lui Dumnezeu. De cate ori va gresi se va ruga lui Dumnezeu sa-i dea putere sa se ridice, dar va constientiza pacatul, il va spovedi pana cand ii va ajuta Dumnezeu sa-l paraseasca. In niciun caz nu va confunda pacatul cu virtutea, chiar daca moda timpului spune altceva. Ca parinti, nu avem voie sa ne conducem copiii spre iad, caci raspundem pentru pacatul de a-i fi smintit. De aceea, inainte de a-i da copilului un sfat intr-o problema delicata, decat sa gresim, mai bine sa amanam raspunsul si sa vorbim cu duhovnicul sau sa citim sfaturile date de Sfantul Ioan Gura de Aur sau ale altor sfinti in aceasta privinta. |
Alta intrebare, legata de cea cu care am deschis acest topic: relatiile conjugale dintre soti sunt o datorie in fata lui Dumnezeu, sau este ok sa se mearga doar in conformitate cu starea momentului? Stiu ca forma intrebarii nu este cea mai fericita, dar veti intelege intrebarea mea. Cu alte cuvinte, sotii trebuie sa fie atenti reciproc unul la dorintele celuilalt, si atunci sa incerce sa "actioneze", sau trebuie considerat ca Dumnezeu a randuit aceasta legatura trupeasca, si atunci trebuie cautate ocazii chiar in afara chefului nostru? Daca ar fi sa stam dupa chef (evident, in perioadele permise), stim ca femeile ar dori mai rar, barbatii mai des. Trebuie sa faca femeile un efort, barbatii la fel, si sa se intalneasca undeva pe la mijloc? Trebuie sa stea unul dupa celalalt? Cine dupa cine?
|
Citat:
Fiecare sa se puna in locul celuilalt si atunci va sti cum sa-si consume energia suplimentara, eventual facand si niste metanii cand stie ca placerea lui nu e si placerea celuilalt. |
Asta mi se pare o întrebare de pus duhovnicului. Chiar dacă canoanele normează în general viața creștinului, acestea se cuvine să fie aplicate de duhovnic, în funcție de particularitățile fiecărui creștin sau cuplu în parte, echilibrând râvna duhovnicească a unuia cu slăbiciunile celuilalt ș.a.
|
Citat:
Cu totul altul este cazul neputinței, când nu vorbim de păcat prin omisiune (neglijență), ci de piedică materială la realizarea actului conjugal. Evident, neputința nu este păcat, în schimb poate fi cauză de declarare a invalidității căsătoriei dacă apare de la început în cuplu. Norme speciale de drept canonic se referă la această situație. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Uiți că Sfânta Scriptură a fost scrisă tot de oameni, nu? Uiți că Sfânta Scriptură+Sfânta Predanie=ORTODOXIE, nu? |
Citat:
|
Ce n-ai înțeles tu e că Sfânta Scriptură e bazată pe Sfânta Predanie. Nu invers.
|
Citat:
|
În catehism.
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Acum hai să o luăm invers. Tu mi-ai tot cerut argumente biblice, eu nu am facut-o niciodată. Te rog adu-mi și mie argumente biblice în care Dumnezeu binecuvântează plăcerea și desfrânarea. Să văd cum îți tâlcuiești tu Biblia. Citat:
Plăcerea produsă de împrunarea dintre soți a apărut după căderea omului din Rai. La fel cum și necesitatea de a supraviețui, adică de a munci pentru a mânca, a apărut tot după căderea din Rai. Înainte de cădere, Adam nu a avea aceste griji. Iar plăcerea a apărut în urma neascultării, a gustării din pomul cunoașterii, din pomul binelui și al răului. Iar sub orice plăcere e încolăcit un șarpe. Părinții ne spun să ne ferim de plăceri, nu să trâmbițăm că plăcerea este un drept legitim al omului, așa cum tu insinuezi. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dimpotriva, pentru ortodocsi este chiar interzis sa te casatoresti cu o cumnata. Si nu facerea copiilor este scopul principal al cununiei. |
N-o fi pricipalul scop, dar e unul din ele.
Cât despre Sfânta Scriptură, cred că te referi la Noul Testament. |
Ovidiu, cu permisiunea ta, as dori sa te intreb urmatoarele: care este situatia la tine? Esti casatorit? Daca da, aveti copii? Ma vei ierta ca intreb aceste lucruri, poate ca unii dintre voi, pe acest forum, va cunoasteti personal. Ma intereseaza raspunsul tau ca sa inteleg mai bine pozitiile tale referitoare la nasterea de prunci, si la viata conjugala dintre sot si sotie. Multumesc.
|
Citat:
Cu alte cuvinte, cand se vorbeste de abstinenta, pentru un catolic lucrurile ar trebui sa fie destul de clare. Pentru un ortodox, inteleg ca este ok sa existe pareri diferite la duhovnici diferiti, pe un acelasi subiect. Personal, as considera asta subiectivism, m-as acomoda greu intr-un astfel de climat. Dumnezeu este unul, mesajul si legea sa este una. Nu am intentia de a deturna atentia de la subiectul principal al acestui topic: ce face un cuplu crestin (ortodox, catolic) atunci cand nu poate sa aiba un copil? Cum ajunge sa nu aiba copil, si cum reuseste acest lucru? Echilibrul familiei se mentine? Hai sa mai lansez o intrebare: pe cinstite, care a fost perioada cea mai lunga in care cineva de aici s-a abtinut, din motive intemeiate, de la relatiile conjugale? Cum a reusit acel lucru? Multumesc. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Daca relatia conjugala nu este precum apa, aerul si hrana pentru corp (deci relatia nu moare daca nu ai relatii conjugale), atunci cat de sus sa situam importanta relatiilor conjugale in cadrul cuplului? Fireste, aici ma refer la relatiile pe care le doresti pentru exprimarea iubirii, implicit pentru trairea placerii (altfel cum?...), care pot duce la o sarcină asumată. Eu cred că acest subiect este nediscutat, la modul general, si reprezintă o necunoscută pentru soț si soție. Fiindcă soțul, la modul general, ar dori o frecventa mai mare a relatiilor conjugale, dar se "lovește" de firea feminită, care este implinită prin tot ce se intampla in casa: copii, forfotă, viață, familie etc. Trebuie insistat să se ajungă la o cale de mijloc? Trebuie unul să stea după celălalt? Cine după cine? Trebuie scoase relațiile conjugale pentru exprimarea iubirii de pe agendă, ca să nu fie o apăsare, și să fie trăite doar când îi mai vine pofta soției? Cum trebuie acționat? |
Citat:
Personal, nu stiu cum sa abordez chestiunea plăcerii. Dacă ai în vedere necesitatea mântuirii, cred că este suficient ca să știi cum să folosești atât plăcerea, cât și durerea în acest scop (al mântuirii). Și-ai rezolvat problema. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/morala/...nei-70836.html Citeste si la par. Papacioc ce frumos vorbeste despre Taina Casatoriei ca mijloc de mantuire, de sfintire, prin jertfa. In plus, copiii nu ii faci ca sa fie, ci ca sa ii cresti in frica de Dumnezeu, in credinta. Nu asa, turnam 10 copii si avem un bilet spre rai... |
Citat:
Cât despre controverse, sunt mirat cât de ușor se alunecă dinspre argumentare matură către înțepături personale. Cred că toți avem o anumită vârstă pe-aici, ar trebui să ne comportăm în consecință. În plus, dacă ne-am scuti reciproc de comentarii răutăcioase, am putea scrolla doar printre păreri argumentate și interesante. Printre altele, eu aș pleda și pentru un echilibru al numărului intervențiilor, și al "cantității" răspunsului. Pentru a fi citite și a ține interesul treaz, cred că mesajele nu trebuie să conțină mai mult de trei paragrafe scurte. Este o părere personală, vă rog să o luați ca atare. |
Citat:
Daca nu e principalul si singurul scop arunci poate fi pus intre parabteze atunci cand alt scop ar putea fi periclitat. Ca de exemplu unirea dintre soti. Dar nu mai vreau sa continui sa discut despre asta pentru ca am hotarat sa nu mai intru in polemici. Din experienta mea pe forum asta este unul din subiectele cele mai polemicoase. |
Citat:
"De vor trăi frații împreună și unul din ei va muri, fără să aibă fiu, femeia celui mort să nu se mărite în altă parte după străin, ci cumnatul ei să intre la ea, să și-o ia soție și să trăiască cu ea. Întâiul născut pe care-l va naște ea să poarte numele fratelui lui cel mort, pentru ca numele acestuia să nu se șteargă din Israel" (Deuteronom 25:5-6) Conform acestei legi (care era valabila si pe timpul lui Onan), primul copil care avea să se nască Tamarei, trebuia să poarte numele lui Ir și să moștenească toată averea lui. Onan a apelat la metoda lui de contracepție din răutate și fără să fi fost în înțelegere cu Tamara (un lucru FOARTE important). El știa că relația lor sexuală este un domeniu delicat al vieții și că această femeie nu va merge să spună judecătorilor sau lui Iuda despre felul cum procedează el în răutatea lui față de fratele decedat. Onan dorea să jefuiască pe fratele său Ir. El avea de gând să verse toată viața sămânța pe pământ cănd se va culca cu Tamara și în felul acesta, nici odată să nu-i ridice urmaș. Astfel, partea de avere a lui Ir, avea să-i rămână lui și copiilor lui, iar numele fratelui său Ir avea să dispară. Din aceste motive Dumnezeu l-a omorat pe Onan si nu doar din cauza contraceptiei |
Citat:
1455. -Onania (sa nu se confunde cu malahia) este pacatul care-l fac doi soti casatoriti care intrebuinteaza mijloace de a nu face copii: “Onan… varsa samanta jos ori de cate ori se culca cu sotia fratelui sau (mort dar acum era a lui prin casatorie de levirat) ca sa nu se nasca copiii fratelui sau din dusmanie. Ce a facut el n-a placut Domnului, de aceea l-a omorat” care era dusman al legilor naturale (Fac. 38, 9-10). Acest pacat se canoniseste ca si avortul si malahia pana la vindecare, caci fara indreptare nu exista iertare. Citat:
- Se accepta ca cei casatoriti sa aiba relatii trupesti, fara scopul procreerii? - Scopul casatoriei nu este numai placerea, dragul meu. Placerea este o consecinta, scopul este nasterea de copii. Dar nici nasterea de copii nu este un scop, ci este vorba de o stimulare permanenta reciproca. Asta este casnicia! Sigur ca va trebui sa avem si marile intimitati, ca sot si sotie, dar cu un scop, nu numai cu placere. - Care sunt condițiile de întemeiere a unei familii? - Dragii mei, o căsnicie se poate întemeia pe o iubire adevărată și pe o coordonată exclusiv crestină. E o mare greșeală să te îndrăgostești de un băiat sau de o fată, și punem problema căsătoriei pentru că mi-e drag de el sau de ea. Nu, nu. Trebuie văzut, cât de cât, dacă sunt străbătuți de fiorii sfintei răspunderi pe care o cere căsătoria. Pentru că o femeie care se căsătoreste, ea va naște și ea trebuie să re-nască copilul, prin educatie. Deci trebuie să fie foarte pregătită. Asta e verigheta, care se și dă: iubirea celuilalt către celălalt. - Cum putem ști că partenerul e cel pe care ni-l dăruiește Dumnezeu? Căsătoria în sine trebuie să se facă după cum spune proverbul: ori bine, ori deloc! – fiindcă este în slujba unui ideal, nu în slujba plăcerilor numaidecât. Iubirea, căsătoria care urmează, dacă nu slujește unor idealuri mai înalte – chiar necăsătorit, dar mai ales căsătorit – sigur că nu ajungi la nimic pozitiv: nu faci decât să pierzi un timp atât de scump. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:44:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.