Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Ce face din biserica ortodoxa sa fie mandra de ea? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2690)

cod_gabriel 06.12.2007 16:25:09

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Domnule Gabitza, acolo cand sa scris de cronicar ca omorea pe nevinovatzi la ospetze fara judetzu, poi nevinovatzii erau colegeii de breasla ai boierilor cronicari dintre aia care fainfrumos la batalii se fofilau shi o luau la sanatoasa, deci un fel de fricoshi sau tradatori shi dupa aia la izbanda faceau punte cum zice eminescu la ospetze shi boierisme shi lingusatorii... shi Domnul, iute la manie, ii cam starpea de pe fatza pamantului fara judecata cu judecatori shi cu sobor... dar meritau ei o altfel de judecata? Shi apoi spui ca a dat invatzatura sa se inchine turcului, poi sigur ca a dat o astfel de invatzatura, ca turcu lua copiii romanilor shi ii baga la oaste shi cu ei lupta turcu impotriva moldovenilor, shi atunci nu a hotarat bine oare sa dea mai bine birul fara a inchina tzara in credintza, prin intzelegeri shi supunere prin biruri fatza de inalta Poarta, decat un nesfarshit razboi intre romani moldoveni shi romani munteni (ieniceri shi spahii) dar sub comanda turceasca? Au judecat ei stramb? Au judecat cu pacat? Iar pacatele de care vorbea cronicarul sa fie oare ca avea multe curtezane care doreau sa-i ridice urmashi? poi ce curvie este acolo? Ca a inshelat-o pe nevasta? Dar daca ea l-a iertat, oare nu l-a iertat shi Domnul? Deci unde ii numeri pacatele, unde ii vezi nevrednicia? Am impresia gabitza ca vrei sa te faci de comedie..... Poi daca shi boierii il lauda, inseamna ca nu e putzin lucru daca ne gandim cata invidie shi frica shi ura aveau de cel care s-a batut cu 5 imperii, ca steaua moldovei arata ca a biruit singur Shtefan cele cinci imperii ale vremurilor. Nu le mai amintesc ca le shti numara shi singur... dar pentru cei care nu shtiu:
-rushii/cazacii/ shi ceilaltzi
-polonii teutonii
-austoungarii
-tatarii, mongolii
-turcii

ei vezi de ce are steaua cinci coltzuri? De asta stimabile!

Tinere pravoslavnic, iata ca ma tratezi cu un nou raspuns plin de infatuare si autosuficienta, dupa cum m-ai obisnuit. Dar partea proasta este ca nu pot sa fac precum Mantuitorul si sa intorc si celalt obraz. E pierderea mea ca stau la sfada cu tine, dar ce sa-i faci, sunt pacatos.
Dupa cum mai demult ma criticai ca dau argumente din scriptura precum ereticii, in loc sa fac ca tine, adica sa emit tot felul de panseuri si sa am pretentia sa fie puse mai presus de scriptura (desi abia acum cateva luni intrebai ce sunt aia psalmi), acum nu citesti istorie dar emiti edicte in materie.
Afla ca pe vremea lui Stefan, austro-ungarii nici nu existau. Imperiul Austro-Ungar nu exista atunci! Cu teutonii, Stefan nu stiu sa fi luptat. Poate il confunzi pe Stefan cu Alexandru cel Bun.
De asemenea, cu rusii nu am auzit sa fi dus Stefan vreun razboi. Si Rusia nici nu era imperiu inca, pe acea vreme. Ba mai mult, nici nu avea Moldova lui Stefan granita cu rusii.
Deci cred ca tu nu prea stii imperiile vremii lui Stefan. Si in general, nu prea stii mare lucru despre subiectul pe care scrii, adica Stefan.
Habar n-ai istorie, dar dai altora lectii, dupa cum habar n-ai scriptura si dai lectii, te erijezi in fundamentalist pentru ca asta este rolul care-ti place tie si crezi ca ti se potriveste.
Bineinteles, in infailibilitatea ta, desfiintezi si ce scrie in cronicile vremii - desigur tu esti un izvor al istoriei mai credibil decat Grigore Ureche sau acea scrisoare a boierilor braileni contemporani cu Stefan.

vsovi 06.12.2007 17:59:58

Mi-ai zis-o pentru ca nu tzi-o fi placut diminutivul Gabitza de la Gabriel? Sau ca dreptatea doare? :D

Cu psalmii ai nimerit-o, acum stiu ca i-a scris regele David dupa ce s-o fi pocait sarmanul, dar nici macar unul nu am reushit sa memorez.

Ce e aia Pravoslavnic?, spune-mi shi mie ca sa shtiu sa-tzi raspund daca sunt sau nu asha ceva.

Shi tu ai observat ca dau lectzii fundamentaliste? ??? Poi vezi ca asha cred totzi ecumenishtii, ca daca nu eshti ecumenist sau globalist, atunci precis eshti exclusivist sau fundamentalist sau rasist sau intolerant sau fanatic sau habotnic sau ce termen mai zic unii din aceshtia? Pana la urma ortodocsii or fi infailibili :D, ei asta-i buna, deci intr-adevar dreptatea doare, shi cu atat mai mult cu cat realizezi ca trecerea la sfada ar fi spre ... smerenia adversarului.

Iarta-ma daca am indraznit sa-tzi atrag atentzia ca te ratezi vorbind aiureli despre Shtefan shi despre sfintzenia Sa... shi acum tinzi sa cazi in ridicol... spund ca tzi-am cerut sa faci ca mine... doamne fereshte... fa ca shi acela dupa care spui ca nu potzi sa faci... ca uite eu imi cer iertare ca tzi-am zis Gabitza, shi ca am avut dreptate, ca daca asta te-a suparat, atunci stimate Cod_Gabrile, atunci chiar ca Shtefan chiar de pomana a facut atatea manastiri, dupa cate biruintze a avut... ca bine ai zis ca nu cu 5 imperii s-a luptat ci cu 44 ca dupa fiecare biruintza a inchinat o manastire lui Hristos ca bine l-a ajutat prin sihastrul shi sfetnicul sau Daniil.

Deci eu il intorc, obrazul, nu in numele lui Stefan ci ca sa-tzi arat jinjiile :D mele pline de panseuri precum spui, dar nu penseuri ci panselutze dintre maselutze... shi itzi arunc shi tzie una punandu-tzi o intrebare:
"Cand au aparut austroungarii, teutonii, tzarismele shi cazacii, mongolii tatarii, turcii shi musulmanii? Cand?" Eu shtiu istorie destula incat sa afirm ca steaua Moldovei cu cinci coltzuri aia reprezinta, ce tzi-am spus eu, Biruintza in lupta de unul singur cu 5 imperii...

Deci in final te rog sa ma iertzi pentru infatuare, ca o recunosc, dar nu cum o intzelegi dumneata, ci oleaca altfel... iar lectziile mi le dau mie... din cuvantl parintzilor... deci trece-ma cu vederea.

Asha este, am uitat istoria aia scrisa in cartzile vremurilor... shi am aflat alta... :)

dulcineea 06.12.2007 20:11:53

:sleep:sa fie mandr fata de ce ,de cine??
nu prea mai ai motive...de fapt cred ca de sfintii care sunt canonizati din 1924-pana in zilele astea.

cod_gabriel 06.12.2007 21:55:54

Citat:

Shi tu ai observat ca dau lectzii fundamentaliste? ??? Poi vezi ca asha cred totzi ecumenishtii, ca daca nu eshti ecumenist sau globalist, atunci precis eshti exclusivist sau fundamentalist sau rasist sau intolerant sau fanatic sau habotnic sau ce termen mai zic unii din aceshtia? Pana la urma ortodocsii or fi infailibili :D, ei asta-i buna, deci intr-adevar dreptatea doare, shi cu atat mai mult cu cat realizezi ca trecerea la sfada ar fi spre ... smerenia adversarului.

Nu te flata singur.

cod_gabriel 06.12.2007 21:58:42

Citat:

Deci in final te rog sa ma iertzi pentru infatuare, ca o recunosc, dar nu cum o intzelegi dumneata, ci oleaca altfel... iar lectziile mi le dau mie... din cuvantl parintzilor... deci trece-ma cu vederea.

Nu mai te ascunde in spatele parintilor ca ce scrii nu are nici o legatura cu ei.

cod_gabriel 06.12.2007 22:05:38

Citat:

Iarta-ma daca am indraznit sa-tzi atrag atentzia ca te ratezi vorbind aiureli despre Shtefan shi despre sfintzenia Sa... shi acum tinzi sa cazi in ridicol...

Dupa cum am scris mai sus, nu eu ci Grigore Ureche si boierii munteni au scris niste chestii despre Stefan.

cod_gabriel 06.12.2007 22:09:51

Citat:

ca bine ai zis ca nu cu 5 imperii s-a luptat ci cu 44 ca dupa fiecare biruintza a inchinat o manastire lui Hristos ca bine l-a ajutat prin sihastrul shi sfetnicul sau Daniil.

Sfintenia nu se masoara dupa productia de manastiri.

ancah 06.12.2007 22:22:44

Sfintenia o masoara Dumnezeu , nu noi oamenii.

georgeval 06.12.2007 22:31:12

Citat:

În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:

ca bine ai zis ca nu cu 5 imperii s-a luptat ci cu 44 ca dupa fiecare biruintza a inchinat o manastire lui Hristos ca bine l-a ajutat prin sihastrul shi sfetnicul sau Daniil.

Sfintenia nu se masoara dupa productia de manastiri.

Cred ca mai intai trebuie sa avem in vedere criteriile de canonizare, catolicii il numeau "atletul lui Hristos", noi ortodocsii ce trebuia sa facem?

cod_gabriel 06.12.2007 22:46:37

Citat:

"Cand au aparut austroungarii, teutonii, tzarismele shi cazacii, mongolii tatarii, turcii shi musulmanii? Cand?" Eu shtiu istorie destula incat sa afirm ca steaua Moldovei cu cinci coltzuri aia reprezinta, ce tzi-am spus eu, Biruintza in lupta de unul singur cu 5 imperii...

Imperiul Austro-Ungar a aparut in 1867. Pana atunci existase Imperiul Austriac. Inainte de asta, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, care exista pe vremea lui Stefan, dar nu avea granite cu Moldova, nu includea Ungaria. Si in nici un caz nu a fost in razboi cu Stefan.
Primul tar a fost Ivan cel Groaznic, care a domnit incepand din 1530. Pana la el, exista cnezatul moscovit. Pe vremea lui Stefan, Moldova nu avea granita cu Rusia si nici nu avut razboaie cu rusii. Din cate stiu, Moldova a fost in razboi pe vremea lui Stefan cu turcii, cu tatarii, cu ungurii, cu polonii si cu muntenii. E drept, sunt cinci, dar nu as spune ca sunt cinci imperii. Ungaria si Polonia erau regate de mana a doua, Muntenia se stie ce era.
Tatarii controlau spatii imense in Campia Rusa, dar nu mai era cine stie ce de capul lor pe vremea lui Stefan.
Singurul imperiu redutabil a fost cel Otoman. Care de fapt l-a si batut pe Stefan.
In patriotismul nostru prost inteles, invatam mult despre Podul inalt, dar abia daca mentionam Razboieniul.
Iar pierderea definitiva a iesirii la mare (Chilia si Cetatea Alba) in favoarea turcilor, de catre Stefan, e chiar indecent s-o amintesti.
iar stema aia, ma rog, in capul tau poate reprezenta orice, care-i problema? In fapt, stema includea si o semiluna, numarul de colturi ale stelei a variat, iar steaua era uneori soare.
Si apoi, si daca a batut cinci imperii, ceea ce nu-i adevarat, ce legatura are asta cu sfintenia?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:09:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.