![]() |
Citat:
De unde pina unde trebuie sa stai in pozitie de drepti in prezenta lui Hristos? Ce esti la cazarma unde te aliniezi cu pas marunt si trebuie sa saluti in pas de defilare? sau la sedinta de partid? Hristos a fost cel mai relaxat om de pe pamint...nu cerea nimanui sa stea slush in fata lui, ci era blind , lumea statea pe jos si-l asculta Doamne de unde ati scos un Hristos care nu suporta decit militarie balcanica Hristos a fost cel mai TOTAL si COMPLET NON_conformist din toti pamintenii si cela mai ANTI-establishment(un fel de Anarhist) Om/Dumnezeu din citi a cunoscut istoria omenirii!!! Asa ca poti sa stai cum vrei in biserica ca nu-ti fuge harul nicaieri, astea sunt basme, poti sa stai in fund pe jos, pravalit daca ai loc, oricum, ASTA NU ESTE PACAT, important este sa asculti fara durere Liturghia ca altfel nu intelegi nimic!...si mai ales copiii pe care daca-i chinui prea mult prind dezgust si nu-i mai prinzi pe acolo |
|
Citat:
Vezi mai sus. Momentul t0: oamenii nu vin la biserica. Momentul t1: oamenii inca nu vin la biserica, preotul instaleaza bancute Momentul t1+1: se umple biserica, oamenii vin. Acum intelegi? |
Citat:
Acum nu ca n-ar sta multe persoane pe jos unde merg eu, in genunchi dar pe jos sau invers daca vrei..pe jos dar in genunchi. Citat:
Indiferent de context. Eu cred ca in contextul actual (al comoditatii), a sta 2-3 ore in Biserica in picioare, mai pe jos (in genunchi) este o culme a noncoformismului. Cu anarhia e alta povesta. Citat:
Cunosti pe cineva? Citat:
Sper sa nu iei cuvintele de mai sus "adliteram". Citat:
Pai de ce asta? Pentru ca mamica si taticul nu le zic niciodata ce cauta acolo, cel mult le spun o poveste superficiala cu Doamne-Doamne care se supara daca nu asa si pe dincolo. Si asteapta sa se faca mari sa se duca la scoala sa-i invete Statul laic, la presiunile Bisericii Ortodoxe, despre credinta care exista din belsug fara doar si poate in familie, acasa.. |
Ca sa nu spunem ca nu am stiut...
Citat:
"In sfarsit, Sfantul Vasile ne spune de altfel cu fermitate: "Este necesar ca Biserica sa predea tuturor celor care se gasesc in sanul ei sa-si faca rugaciunile stand in picioare, pentru ca prin amintirea neincetata a vietii vesnice, sa nu nesocotim mijloacele prin care putem atinge acest tel" (Canonul 91). Noi, crestinii de astazi, prin pozitia noastra in biserica dovedim necunoasterea Sfintei Traditii." Perioadele de "ingenunchere canonica" in Biserica: - ingenuncherea este poruncita de Biserica atunci cand episcopul, preotul sau diaconul ne invita sa ingenunchem: "Plecand genunchii nostri, Domnului sa ne rugam!". - in timpul Dumnezeiestii Liturghii a Darurilor mai-inainte sfintite. - in timpul slujbelor din Postul Mare (in afara de sambata si duminica). - in timpul slujbei Paraclisului Nascatoarei de Dumnezeu din luna august (in afara de sambata si duminica). - in timpul Tainei Sfintei Spovedanii (in afara de sambata si duminica). - incepand cu Vecernia Cincizecimii (duminica dupa-amiaza). - acasa se ingenuncheaza in aceleasi perioade ca si la biserica (in afara de sambata si duminica). |
Citat:
|
Citat:
De fapt, exista si un canon care spune ca sa nu inghenunchem duminica, in cinstea invierii (pozitia de stat in picioare silbolizeaza invierea). El nu se prea mai respecta in Romania unde se ingenuncheaza adesea la sf. Liturghie. Dar s(-a pastrat in constiinta oamenilor macar pt perioada de Paste. Tot de asta nu se sta nici jos duminica la liturghie, in principiu. In fine, in toate astea, trebuie sa tinem minte si ca regulile sunt pentru oameni, nu oamenii pentru reguli. |
despre ingenunchere
mi s-a spus ca in perioada penticostarului se sta in picioare ca rasplata pentru jertfa de a sta ingenuchiat in timpul postului mare. dar ingenunchere inplica o stare de umilinta, de smerenie.in afara de perioada penticostarului si preotul ingenungheaza dumninca dupa rugaciunea anaforauei.cred ca cea mai buna poziite de sta la biserica e aceea in care te poti smeri, ca doar esti in fata lui Hristos, si care iti permite participi cat mai activ la minunea care se intampla. chiar si ioghinii(iertati-mi comparatia) au o pozitie precisa in mom de meditatie. nu degeaba...
|
Citat:
Sigur, si pozitia corpului este importanta pt ca noi suntem oameni si cu trup si cu suflet, dar nu este ea esentialul. Atunci cum ar fi pt cei bolnavi, batrani, femeile gravide care nu pot ingenunchea? Se roaga ei mai prost din cauza asta? Bineinteles, sunt mai multe traditii. Nu in toate bisericile (adica: din Rusia, serbia, Grecia etc) exista aceleasi. Si traditia si obiceiurile actuale din Romania nu sunt intru totul conforme cu canoanele din vechime in aceasta priviinta, ceea ce nu este grav, in masura in care aceste obiceiuri au si ele un sens si nu sunt absoultizate ('stai maica in genunchi, cum indraznesti sa nu stai la sf. evanghelie??') aceste obiceiuri. Deci, sa nu punem sabatul inaintea omului... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:01:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.