Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul Adormirii Maicii Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6800)

VictorS 03.08.2011 11:21:15

Postul este anulat de fumat ? Stiu ca este o patima si nu este bine sa fumam dar intrebarea ramane.
Multumesc

mariusmainea 03.08.2011 13:09:59

Ce inseamna mancare ,,uscata''?

adica negatita?

Fructele, legumele, sunt uscate''?

Dar vinetele coapte (fara ulei)?

glykys 03.08.2011 23:51:07

Citat:

În prealabil postat de VictorS (Post 385446)
Postul este anulat de fumat ? Stiu ca este o patima si nu este bine sa fumam dar intrebarea ramane.
Multumesc

Eu cred ca decat sa fumezi si sa nu tii post, mai bine sa fumezi si sa tii post. Dar asta e parerea mea. Totusi, fumatul e o patima si nu ar trebui fumat nici in zilele de post, nici in cele de dulce.

maria32 04.08.2011 02:27:43

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 157583)
Post usor, oameni buni ! ! !
Randuiala Postului Adormirii Maicii Domnului este urmatoarea ; de luni pana vineri nu se mananca untdelemn si nu se bea vin, deci se posteste fara ulei, cum se spune, apoi, sambata si duminica este dezlegare la ulei si vin. De Schimbarea la Fata a Mantuitorului este dezlegare la peste ( 6 august ). Cei care se impartasesc la sfarsitul saptamanii in care se afla sarbatoarea Schimbarii la Fata, nu trebuie sa manance peste .
Asta este randuiala reala a acestui post care, de regula, se tine in manastire, insa in lume se mai tolereaza consumul de ulei si vin in timpul saptamanii.

|Postul Sfintei Marii este un post aspru, daca tinem seama de faptul ca Biserica Ortodoxa ne cere ajunare pana la ora 15.00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancare uscata. Nici in celelalte zile, nu avem parte de un post usor: marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. Facem mentiunea ca in Pravila Mare se precizeaza ca in acest post avem dezlegare la untdelemn si vin si in zilele de marti si joi." :17:

citat preluat de aici http://www.crestinortodox.ro/post/la...ii-120565.html

mariusmainea 04.08.2011 20:51:39

Citat:

În prealabil postat de mariusmainea (Post 385482)

adica negatita?

nici o parere .....

maria32 04.08.2011 23:09:15

observ si eu ca nu se pricepe nimeni sa ne lamureasca. nici cu ce am sesizat eu nici cu ce ai sesizat tu.

Melissa 05.08.2011 00:42:18

Citat:

În prealabil postat de VictorS (Post 385446)
Multumesc

Daca esti fumator, mai bine NU FUMEZI tot postul si mananci normal, decat sa fumezi si sa tii regim alimentar..Adica pentru un fumator infranarea de la tigara, deci renuntarea la aceasta placere (si patima) este mult mai grea decat infranarea de la bucate.Daca nu le poti face pe amandoua in post, mai bine infraneaza-te de la tigara. Efortul e mai mare.:-) Parerea mea de fosta fumatoare:-)

Mihnea Dragomir 05.08.2011 08:13:25

Citat:

adica negatita?

Exact.

Citat:

Da.

Citat:

Fiind legume care nu se pot mânca în stare crudă (precum cartofii), consumarea lor coapte nu ar depăși limitele xyrofagiei.

Eu o singură dată am fost câteva zile între călugări ortodocși (stiliști) care țineau postul aspru al xyrofagiei. Îmi făcusem socoteala că e Săptămâna Luminată, dar, din cauza diferenței de calendar, am picat în partea cea mai aspră a Postului Paștelui. Ei nu mâncau vinete, că nu erau de sezon (mâncau ce aveau în jurul mănăstirii). În schimb, se delectau cu cartofi copți. Doar cu sare, fără ulei. Desertul era alcătuit din prune uscate, pe care le păstraseră peste iarnă.

Albinutza303 05.08.2011 09:58:21

Fara ulei

Citat:

adica negatita?

Mancarea uscata inseamna mancarea fara ulei, fara nici un fel de grasimi.

mariusmainea 05.08.2011 19:25:09

post fara ulei se refera doar la a nu folosi (gati cu) ulei....

Nu si la a nu consuma anumita produse...masline, nuci, alune, halva ...cred...?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:14:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.