Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii

Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii Mareste imaginea.

Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.

Cuvantul sec, din sintagma "lasatul secului", este inteles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fara grasime, de post. Insa, secul pe care il cere postul ortodox este seculum (saeculum), adica lumea impatimita.

De multe ori ne este dat sa auzim ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual.

Dar nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa se apropie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu a fost dintru inceput de aceeasi durata in Biserica Rasaritului. Astfel, credinciosii din partile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august - de praznicul Schimbarii la Fata -, cei din Constantinopol patru zile, iar crestinii din Ierusalim opt zile.

Uniformizarea datei si duratei postului pentru toata Ortodoxia, s-a facut in anul 1166, la Sinodul din Constantinopol, in vremea patriarhului Luca Crysoverghi. Aici s-a hotarat ca postul inchinat Sfintei Marii sa inceapa pe 1 august si sa se incheie cu 15 august.

Postul Sfintei Marii este un post aspru, daca tinem seama de faptul ca Biserica Ortodoxa ne cere ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancare uscata. Nici in celelalte zile, nu avem parte de un post usor: marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. Facem mentiunea ca in Pravila Mare se precizeaza ca in acest post avem dezlegare la untdelemn si vin si in zilele de marti si joi.

In Postul Sfintei Marii avem o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand praznuim Schimbarea la Fata a Domnului, pe Muntele Tabor.

Pentru linistea acelor crestini, care din motive binecuvantate, nu se pot abtine de la mancare pana la ora 15:00 si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a manca fara ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre."

Postul Sfintei Marii este un post cu data fixa, incepe in fiecare an pe 1 august si se termina in ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Adrian Cocosila

.

30 Iulie 2011

Vizualizari: 55624

Voteaza:

5.00 / 5 din 13 voturi.

Comentarii (9)

  • porfyrus porfyrusPostat la 2017-07-28 09:07

    Foarte frumos articolul! Mulțumim.

  • Alina Postat la 2013-07-30 15:57

    frumos articol! unele lucruri nu le stiam

  • Ana-Maria AntonachePostat la 2012-07-31 10:34

    Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Măicuţă Sfântă roagă-te pentru noi păcătoşii, nu ne lăsa pe noi pradă duşmanului! Ajută-mă şi mă întăreşte, Măicuţă cu rugăciunile Tale! Să ne fii nouă sprijin şi caldă ajutătoare, ca să fii folositoare Celui care S-a născut din Tine, Preacurată.

  • costel popescu Postat la 2012-07-30 23:00

    "Daca si in paradis era nevoie de post, cu atat mai mult este nevoie in afara sa. Daca inainte ca omul sa fie ranit sufleteste, postul era pentru el medicament, cu atat mai mult este medicament acum, cand sufletul sau este ranit de pacat. Daca inainte sa inceapa razboiul poftelor, era absoluta nevoie de post, cu atat mai multa nevoie este acum, cand suntem in razboi cu diavolul". (Sfantul Ioan Gura de Aur)

  • camelia plopeanuPostat la 2012-07-30 22:59

    Maicuta Sfanta roaga-te pentru noi pacatosii si ne miluieste. Acopera-ne cu Sfant acoperamantul Tau.

  • Constanta SzlavicsPostat la 2011-08-02 22:09

    Daca ne gandim la cat ajutor primim de la Maicuta Domnului,ar trebuii sa nu ni se para nimic greu. Ajuta-ne Doamne si nu ne lasa prada patimilor! Amin

  • Vasa NastaPostat la 2011-08-02 16:23

    Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maicuta Luminii, lumineza-mi sufletul, trupul, mintea si cugetul meu ! Amin.

  • Carmen craciunPostat la 2011-08-01 15:09

    La ce se refera hrana uscata?Pot manca rosii si castraveti cu sare,fructe?Post duhovnicesc.Maica Domnului sa va binecuvanteze.

  • Marioara MihelePostat la 2011-07-31 08:43

    Fie ca Maica Sfinta sa aibe mila de noi toti si postul inchinat ei sa ne fie tuturor de mare ajutor .Doamne Ajuta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE