![]() |
"Nu toate persoanele umane, ci persoana umana Iisus Hristos". Asa se citeste logic si corect ce zice sfantul.
|
Citat:
Sfântul arată limpede care este afirmația ortodoxă pentru a combate rătăcirile!!! Sf. Ioan Damaschin explică limpede: "Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." Din Dogmatică Sfântului Ioan Damaschin reiese limpede că a pătimit și a murit pe Cruce - nu ca Dumnezeu - ci ca Om (adică firea Sa omenească/umană). Hristos nu este persoană omenească, fiindcă firea nu se confundă cu persoana. Omenitatea - Om desăvârșit, Om adevărat, Om deplin, indică firea omenească pe care Și-a asumat-o Hristos - trup însuflețit de suflet rațional și mintal. Nu indică ceea ce este distinct, adică vreo persoană omenească, ci indică ceea ce este comun tututor oamenilor, adică firea omenească - umanitatea. Așadar, nu indică că Hristos a devenit persoană omenească. https://s6.postimg.org/6w3giorgx/29_282.png |
"Dupa unirea ipostatica a celor doua firi, a existat o singura Persoana intr-un singur ipostas. Prin gandire filosofica, Nestorie a ajuns sa sustina categoric ca fiecare fire isi are persoana sa. El spunea ca, prin unirea celor doua firi, Hristos a luat doua persoane, adica Persoana dumnezeirii si cea a omenescului (exact ceea ce ai afirmat și domnia ta n.m.), si ca astfel, a rezultat o a treia persoana, pe care el a numit-o âpersoana iconomieiâ sau âpersoana legiiâ. Dupa gandirea lui Nestorie, persoana lui Hristos nu se identifica nici cu persoana lui Dumnezeu, si nici cu persoana omului; de aceea, atunci cand cele doua firi se separa, aceasta persoana inceteaza sa mai existe.
Si aceste puncte de vedere eretice au fost respinse de Biserica. Unirea celor doua firi a avut loc in Persoana Cuvantului. Dupa cum spune Sfantul Ioan Damaschin, Insusi Dumnezeu Cuvantul a devenit ipostas in trup. "Dumnezeu Cuvantul S-a făcut ipostas al trupuluiâ". Hristos este unul, Dumnezeu desavarsit si om desavrarsit, si Se smereste intru totul, in alcatuirea Sa din fire dumnezeiasca si omeneasca. Prin urmare, si trupul primeste inchinare tocmai pentru ca Dumnezeu Cuvantul S-a facut ipostas in el. Aceasta inseamna ca Hristos nu este alcatuit din doua persoane si mai inseamna ca, prin unire, nu s-a format o persoana a legii, pentru ca Dumnezeu Cuvantul S-a facut ipostas al trupului, iar firea dumnezeiasca si cea omeneasca s-au unit fara schimbare, fara amestecare, fara despartire in ipostasul Cuvantului." (Vlădica Hierotheos Vlachos) __________________________________________________ __________________________________________________ Personal consider că s-a lămurit, ceea ce era de lămurit pentru cei de bună-credință, astfel încât, declar închis subiectul acestui topic. Rămâne însă la discreția adminului, și ce va considera el de cuviință aceea să și facă. Eu voi încheia aici discuția. Toate cele bune și un post ușor tuturor! |
Citat:
Nu toate persoanele umane, ci aceea - scrie Sfântul. Așadar din întregul format din toate persoanele umane, numai una din ele a pătimit. Cine a pătimit? Una din persoanele care alcătuiesc umanitatea. |
Citat:
Dar, tie, fie cum iti doresti. N-ar fi avut cum sa moara daca ar fi doar Persoana dumnezeiasca, nu divino-umana. Ce a aratat Hristos prin viata si moartea si invierea Lui? Ca e imposibil ca vreun trup cu suflet uman sa fie persoana umana. Numai El, O Persoana dumnezeiasca a reusit asta. Iar dupa El, reusesc asta toti cei ce se sfintesc, pe masura impartasirii lor din Acela care ne poate face si pe noi persoane divino-umane. Prin har, nu in fiinta. Ca, tocmai asta-i scopul pt. care ne-a facut Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Sa fim si noi persoane divino-umane (cu p mic, prin har, nu in fiinta) dupa chipul Persoanei divino-umane. Asta e sensul devenirii noastre in fiinta. Iar noi, fie ca esti de acord, fie ca nu, vom zice ca Par. Staniloae - Persoana divino-umana. Citat:
Citat:
Citat:
Nu trebuie sa imi mai dai reply. Doar daca gasesti la vreun sfant scris negru pe alb propozitia - Hristos nu e persoana divino-umana, ci doar divina, nu si umana. |
Asa incat sper ca s-a ajuns la concluzia normal a topicului, dupa cele postate de Delia: Hristos a fost si este si persoana omeneasca. Nu ma intereseaza ce argumente mai aduce Capy. Cumva, el vede fire umana cristica fiind o haina, un invelis, un vehicul pentru cea divina. El nu intelege ca nestorianismul si eutihismul sunt excat acelasi lucru, in oglinda: negarea subtila a Intruparii.
Ca sa ma exprim mai plastic: vazut dinspre noi, care nu suntem decart umani, Domnul e persoana omeneasca; doar fiind o persoana omeneasca putea sa manince, de exemplu pesti, paine si miere, sa bea vin si apa, sa doarma, sa predice, sa sufere, sa se roage sa se teama si sa moara. Cumva, Capy, euthie si altii ca ei Il vad pe Omul Iisus Hristos ca pe un actor, a carui suferinta si viata au fost asumate doar in scop strict de comunicare cu fiintel cazute , pe care El urma sa le mantuiasca. Sau sa zici ca o fire omneneasca non-personala a murit pe Cruce, cind e stiut ca nu exista, la fiintele inteligente/spirituale cel putin (Dumnezeu, ierarhia angelica/demonica, oameni) natura/fire/esenta/specie fara persoana, e ceva ce Eutihie ar fi invidiat. Indiferent la ce discurtii se mai ajunge pe aici, eu nu mai intrui pe acest topic, de data asta pe bune, nici macar sa il citesc. Pentru mine, Hristos a fost si este persoana omeneasca, pentru ca a fost si este Persoana Teandrica, din clipa intruparii. Oricine orice ar zice, nu imi schimb punctul de vedere, si daca prin absurd ceilalti si l-ar schimba. Punct. |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ica-80088.html "Cele doua firi sunt un singur Hristos; iar singurul Hristos este cele doua firi. Asadar este acelasi lucru cand spui: Hristos lucreaza potrivit fiecareia din cele doua firi ale Lui, si: fiecare din cele doua firi lucreaza in Hristos cu participarea celeilalte. Prin urmare firea dumnezeiasca participa corpului care lucreaza, prin faptul ca prin bunavointa vointei dumnezeiesti i se ingaduie sa sufere si sa faca cele ale Sale si prin faptul ca activitatea trupului este negresit mantuitoare. Aceasta din urma nu este opera activitatii omenesti, ci a celei dumnezeiesti. Trupul participa la Dumnezeirea Cuvantului, care lucreaza, pentru ca savarseste lucrarile cele dumnezeiesti prin corp ca printr-un instrument si pentru ca unul este cel care lucreaza atat dumnezeieste cat si omeneste in acelasi timp. Trebuie sa se stie ca sfanta Lui minte lucreaza lucrarile ei naturale, gandind si cunoscand, ca este mintea lui Dumnezeu si ca este adorata de toata faptura, amintindu-si de traiul si de patimile Sale de pe pamant. Participa la Dumnezeirea activa a Cuvantului, conduce si guverneaza totul, gandind, cunoscand si conducand nu ca minte simpla a unui om, ci ca una unita cu Dumnezeu dupa ipostasa si care este minte a lui Dumnezeu. Prin urmare, termenul "activitate teandrica" arata aceasta, anume ca Dumnezeu s-a facut barbat, adica s-a inomenit si activitatea Lui omeneasca a fost dumnezeiasca, adica indumnezeita; activitatea Lui omeneasca n-a fost lipsita de activitatea Lui dumnezeiasca, iar activitatea Lui dumnezeiasca n-a fost lipsita de activitatea Lui omeneasca, ci fiecare este considerata impreuna cu cealalta. Felul acesta se numeste perifraza, anume cand cineva cuprinde printr-un singur cuvant doua lucruri. Dupa cum spunem ca este una atat arderea care taie, cat si taierea care arde a cutitului inrosit in foc; dar spunem ca alta lucrare este taierea si alta arderea, si ca arderea focului si taierea cutitului sunt activitatile unor firi deosebite, tot astfel si cand vorbim de o singura activitate teandrica a lui Hristos, intelegem pe cele doua activitati ale celor doua firi ale Lui, a Dumnezeirii Lui, activitatea dumnezeiasca, iar a omenirii Lui, activitatea omeneasca." din Dogmatica Sfantul Ioan Damaschin |
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-80134.html
"Subiectul dumnezeiesc devine si subiect omenesc. Aceasta inseamna nu numai ca natura umana si-a gasit in Dumnezeu Cuvantul subzistenta ca umanitate generala, ci si ca a primit in Cuvantul si impreuna cu El modalitatea personala umana deosebita de alte persoane umane. Caci asa cum Fiul lui Dumnezeu e o persoana deosebita de celelalte persoane dumnezeiesti in dumnezeirea Sa, tot asa imprima si umanitatii asumate pe de o parte calitatea de Fiu al lui Dumnezeu, pe de alta, calitatea de ipostaziata sau personalizata deosebit de celelalte persoane umane. Numai asa Fiul lui Dumnezeu prin intrupare a valorificat nu numai omul in general, ci oamenii ca persoane deosebite. Desigur natura umana fiind personalizata in Dumnezeu Cuvantul si purtand in cazul lui Hristos intiparirea Ipostasului sau Persoanei lui Dumnezeu Cuvantul, are o deschidere, o comprehensibilitate, cum nu au ceilalti oameni. Asa cum firea dumnezeiasca nu poate exista in concret decat in persoane deosebite, asa si firea omeneasca asumata in Ipostasul Cuvantului primeste caracterele personale deosebite de ale celorlalte persoane umane, formand in acelasi timp o unica persoana cu Dumnezeu Cuvantul." |
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...are-80144.html
"Crestinismul este personalist; el inseamna mantuirea persoanei umane prin Persoana suprema. El crede in valoarea netrecatoare a persoanei. ................ Daca in planul existentei omenesti trecatoare, numai relatia cu o alta persoana ne poate prilejui o anumita caldura a vietii, un anumit sens si temei ca sa traim, viata netrecatoare si sensul si temeiul deplin al ei nu ne pot veni decat din Persoana dumnezeiasca intrata in relatia directa cu noi, prin faptul ca S-a facut persoana omeneasca." http://www.rasunetul.ro/cine-este-ii...os-ca-persoana "Fiul lui Dumnezeu s-a unit în mod deplin cu umanitatea pe care și-a asumat-o, adică a coborât la maximă apropiere de noi oamenii, deci nu mai este pentru noi un partener de dialog dintr-un alt plan, intrând așadar în planul experienței comune a oamenilor care cred în El, făcându-se Persoana firii omenești, desigur rămânând și Persoana firii divine. Subiectul dumnezeiesc devine și subiect omenesc. Firea umană în Iisus Hristos, voința acestei firi, se supune voinței dumnezeiești a Lui, rațiunea firii umane este limitată de rațiunea dumnezeiască a Mântuitorului. Cele două firi constituie o unitate în Iisus Hristos, este o unitate personală sau ipostatică și de aici vedem că Ipostasul lui Iisus Hristos este unul singur și provine din voința Ipostasului ce există înainte, al Cuvântului. Ipostasul întrupat are două componente, natura dumnezeiască și cea omenească a lui Iisus Hristos, acestea două fiind neamestecate și nedespărțite, de aceea Mântuitorul vede și face totul dumnezeiește și omenește în același timp unit și neconfundat. Cele două firi ale lui Iisus Hristos, divină și umană, sunt unite în El nedespărțit, neâmpărțit, neamestecat, neschimbat. Ipostasul este unul, iar cele două firi, divină și umană, au unitate neconfundată în acest Ipostas, iar această unitate este desăvârșită. Firea omenească se îndumnezeiește iar Cuvântul se umanizează." |
"Așadar, chiar dacă a murit ca om, si chiar dacă Sfântul Lui suflet s-a despărțit de corpul Lui prea curat, totuși Dumnezeirea nu s-a despărțit de cele două, adică de suflet si de corp, și astfel nici unica ipostasă nu s-a despărțit în două ipostase.
Căci corpul si sufletul au avut de la început, în același timp, existența în ipostasa Cuvântului, si cu toate că în timpul morții a fost despărțit sufletul de trup, totuși fiecare a rămas, având existanța în unica ipostasă a Cuvântului. Astfel, unica ipostasă a Cuvântului a fost si ipostasa Cuvântului si a sufletului si a trupului. Niciodată, nici sufletul, nici corpul n-au avut o ipostasă proprie[persoana omeneasca], alta decât ipostasă Cuvântului. Ipostasa Cuvântului a fost totdeauna una și niciodată două. Prin urmare, ipostasa lui Hristos este una totdeauna. Chiar dacă spațial sufletul s-a despărțit de corp, ipostatic, însă, era unit prin Cuvânt." "Ipostasa Cuvântului lui Dumnezeu înainte de întrupare a fost simplă, necompusă, necorporală, necreată; când s-a întrupat, însă, si a devenit ipostasa trupului, a ajuns compusă din Dumnezeirea pe care o avea întotdeauna, și din trupul pe care l-a luat. Ipostasa are însușirile celor două firi și este cunoscută în două firi. Din această pricină aceeași unică ipostasa este necreată, în virtutea Dumnezeirii, și creată, în virtutea omenirii, văzută si nevăzută. Altfel, suntem siliți sau să împărțim pe unicul Hristos, dacă spunem două ipostase, sau să fie negată deosebirea firilor si să introducem schimbare și amestecare." |
Am gasit exact ce invatatura este aceea pe care o spun Capy si cristirg. Nu este monofizism sau apolaniarism, este invatatura pe care o au bisericile necalcedoniene, miafizismul. http://ro.orthodoxwiki.org/Biserica_...8copt%C4%83%29
Miafizismul este o combinare intre monofizism si invatatura ortodoxa. "Copții mărturisesc că Domnul este perfect în divinitatea Sa și că este perfect în umanitatea Sa, dar divinitatea și umanitatea Sa erau erau unite într-o singură fire (natură) numită "firea Cuvântului întrupat,". Astfel, copții mărturisesc două firi "umană" și "divină" care sunt unite într-una singură "fără amestecare, fără confuzie și fără stricăciune" (din declarația de credință de la sfârșitul Liturghiei copte). Aceste două firi "nu se separă nici o clipă sau nici cât o clipire de ochi" " La fel ca pe forum, miafizitii (ca si monofizitii) ii acuza pe ortodocsi de nestorianism, din cauza ca ortodocsii marturisesc doua firi ar insemna ca sustin ca ar fi Doua Persoane. Este exact ce spun Capy si crstirg, fara sa stie ca mai sunt si altii care spun acelasi lucru, de sute de ani. Acum e clar ce sustine fiecare si in ce crede. |
Miafizitii sustin aceatsa invatatura pentru ca nu pot accepta ca Hristos este si Persoana umana si Persoana divina (asta inseamna doua firi, naturi), fara sa fie Doua Persoane. Ei spus ca Hristos este o fire compusa.
|
Citat:
|
https://s6.postimg.org/7znkunc41/30_294.png
Deși scrisesem că nu o să mai postez, trebuie să revin cu niște comentarii deoarece nu pot accepta acuzațiile mincinoase ale individului cătălin. @cătălin Răstălmăcitorule și născocitorule de acuzații mincinoase, arătă-mi un singur comentariu de-al meu sau mai multe la acest subiect, în care eu am exprimat o asemenea rătăcire. Cum poți născoci asemenea acuzații când eu în toată această discuție m-am zbătut să arăt și am scris clar că în Hristos există două firi care sunt unite (fără schimbare, fără amestecare, fără despărțire și fără împărțire) într-o singură Persoană, ci nu unite într-o singură fire (natură) și nici unite în două persoane sau din două persoane ! Așadar, arătă unde am vorbit eu despre - două firi "umană" și "divină" care sunt unite într-o singură fire/natură - , în ce comentariu am exprimat eu minciunile tale și de unde ai dedus tu asemenea monstruozități ??????????????????? |
Capy, eu am scris pentru ceilalti, tu oricum nu intelegi lucrurile simple, dai doar citate fara sa le intelegi. Afirmi miafizismul dar nici nu stii asta, pentru ca nu intelegi mai nimic dar crezi ca esti teolog. Desigur, voi spuneti de doua firi, pentur ca nu intelegi nici macar cat miafizitii. Nimeni pana acum in sute de ani de crestinism nu a spus o prostie la fel de mare, de aceea n-o sa gasesti erezia formulata exact la fel. Ti-am explicat ca monofizitii si miafizitii spun de o fire pentur ca nu pot accepta ca Hristos era si Persoana umana si divina in acelasi timp. Dar nimeni nu a avut atat de putina intelegere sa nu stie ca orice om e o persoana. Numai animalele nu sunt persoane. Si ereticii aveau macar o bruma de cunostinte.
|
Citat:
Aceasta este a nu știu câta acuzație mincinoasă pe care o inventezi în legătură cu ce aș fi spus eu, însă fără să arăți unde aș fi spus sau aș fi scris cele de care mă acuzi. Bun, am înțeles, domnia ta crezi că Hristos este și o persoană umană (omenească), e problema domniei tale și dacă susții această afirmație te privește în mod personal, nu are legătură cu mine. Însă altceva este să-i acuzi pe alții de erezii închipuite fără ca aceștia să le fi exprimat. Dacă mă acuzi fățiș dovedește-ți acuzațiile !!!!!!!!! Nu-mi pune mie în cârcă rătăciri pe care nu le-am exprimat. |
V-ati poticnit in terminologie fiindca s-a abstractizat in exces si s-a uitat realmente esenta.
Daca mai ingaduiti sa mai zic ceva, as incerca o analogie, folosind metafora fierului inrosit in foc. Inainte de Intrupare, Persoana Logosului divin, a doua Persoana a Treimii are doar fire/natura divina. E spirit pur, fara absolut nimic material, corporal, la fel ca Persoana Tatalui si Persoana Sf. Duh. In metafora noastra, firea divina a Persoanei la care ne referim, o vom asocia cu focul cel nematerialnic. Prin Intrupare, aceasta Persoana a doua a Sf. Treimi care pana in acel moment avea doar fire divina, era adica doar foc, isi impropriaza de la Fecioara Maria, ceva ce nu avea , si anume firea umana. In metafora noastra, vom asocia firea umana cu metalul, fierul. Dupa Intrupare, vorbind de Logosul intrupat, ne referim asadar tot la O SINGURA PERSOANA, aceeasi, preexistenta din vesnicie, nu alta, nu inca una. Nu s-a adaugat nicio persoana umana . Doar inca o fire/natura cu toate insusirile specifice. De acum, are doua firi, atat cea divina de pana atunci, cat si cea umana, unite fara amestecare si confuzie IN Persoana Lui din vesnicie, cea de-a doua a Treimii. In metafora noastra, imaginea este aceea a focului, care unindu-se cu fierul, il face pe acesta din urma sa devina incandescent, sa aiba aceleasi insusiri/puteri ca ale focului, fara ca fierul sa nu mai fie fier, ori focul sa nu mai fie foc. Firea divina ramane fire divina, iar firea umana ramane fire umana cu trasaturile specifice. Se unesc una cu alta in acelasi Ipostas, fara sa se confunde, fara sa se absoarba/dizolve/anuleze nu-stiu-cum una in alta, fara sa se ambiguizeze prin amestec. Daca dupa caderea in pacat, nimeni din cei avand fire umana, nu putea nicicum ajunge asemenea Celor Trei cu fire divina (fierul nu putea semana nicicum cu focul), in schimb, din momentul Intruparii, fierul acela unit cu focul, poate lumina la fel ca focul, poate arde la fel ca focul, are toate calitatile focului, desi el ramane tot fier dar nu se mai desparte de foc. Pe cruce, se stinge doar zgura de rugina si pacate ce nu era a Lui. Se stinge doar fiindca se lasa stins de cei ce nu-i suporta Lumina, dar se aprinde singur mai stralucitor a treia zi, fiindca focul dumnezeirii din El nu poate fi vreodata stins. Revenind la dilema topicului, daca ar fi sa dam un nume la ceea ce s-a obtinut din unirea firii focului cu firea metalului, ortodocsii i-ar spune fier inrosit in foc sau metal incandescent, adica includ in denumire atat focul, cat si fierul. In termeni dogmatici, Sf. Ioan Damaschinul zice - ipostasul simpul devenit ipostas compus, din doua firi, nu doua persoane. Capy si cei care il sustin, spun nu, nu ii putem spune fier inrosit in foc, fiindca ar insemna ca focul s-a transformat in fier sau ca focul s-a stins din cauza fierului. Sau ca fierul fiind una si focul fiind alta, avem doua lucruri, nu unul. Ii spunem doar foc. Nu e fier. Are firea fierului dar nu e fier. E doar foc si cu asta basta. Zic ei. Tradusa, mirarea din titlul topicului ar suna cam asa - Cum e posibil ca fierul inrosit in foc sa se numeasca fier? Raspunsul ortodox - nu se numeste simplu doar fier, nici doar foc, ci fier inrosit in foc. De ce ne priveste pe noi asta? Fiindca focul, de aceea s-a unit cu fierul, pentru ca fierul sa fie ca focul. Daca focul n-ar fi foc care inroseste fierul facandu-l una cu el, fara confuzie, atunci in vecii vecilor, fierul n-ar putea deveni ca focul. Va rog sa n-o analizati decat ca metafora. Am incercat o aproximare folosind ceea ce stim pentru a exprima cumva ceea ce ne depaseste. |
Citat:
Răspunsul ortodox este cel hotărât de Sinoadele Ecumenice nu cel dat de către tine, și anume că "cele două firi (divină și umană) s-au unit într-o singură Persoană: fără schimbare, fără amestecare, fără despărțire și fără împărțire. "Unul și același Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, Însuși desăvârșit întru dumnezeire cât și întru omenitate, Însuși Dumnezeu adevărat și om adevărat... cunoscându-se în două firi, fără amestecare (asynchytos), fără schimbare (atreptos), fără împărțire (achoristos), fără despărțire (adairetos), deosebirea firilor nefiind nicidecum stricată din pricina unimii, ci mai degrabă păstrându-se însușirile fiecărei firi într-o singură persoană și într-un singur ipostas.". -- din Hotărârile Sinodului de la Calcedon |
Doamna sau domnule Capy, inca nu ati raspuns intrebarii: ce intelegeti prin persoana umana.
|
Citat:
|
Citat:
-exact cum ai zis :"Nu s-a adaugat nici o persoana umana" |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
-si in al doilea rand textul se intelege :" neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea" [adica nu aceea persoana ci intelegand ca] "Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci intelegand ca, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată."" |
În general, când doi oameni (sau două grupări distincte de oameni) se află într-o dispută pe o temă, așa cum este aceasta de pe topic, e foarte folositor:
a) să existe bunăvoință pentru interlocutor - dialogul constructiv e îmbibat de iubire sau nu mai e deloc constructiv; b) să existe un dram de smerenie, măcar, sau pur și simplu de onestitate - împietrirea orgolioasă duce la dialogul surzilor c) SĂ SE LĂMUREASCĂ FOARTE CLAR TERMENII DE BAZĂ. În privința termenilor, eu văd limpede că nu toată lumea înțelege aceleași lucruri prin: persoană, ipostas, fire. A cunoaște acești termeni NU înseamnă doar a-i defini ca la școală, școlărește. De fapt, termenii de Persoană și persoană nici nu pot fi definiți. Fenomenele ființiale, persoana - nu pot fi definite, nu pot fi cuprinse din minimul motiv că ele ne cuprind pe noi, iar nu noi pe ele. A cunoaște acești termeni presupune un travaliu foarte serios și complex, trecînd prin: 1) operarea cu ei în diverse situații problematice (operare, nu simplă listare de etichete verbale!) 2) accesarea lor prin experiență duhovnicească. Aici pe topicul ăsta mai mult se listează formule verbale și se compară texte. Operațiile mintale de enumerare și comparație, însă, vă rog să mă iertați dar sunt cu totul elementare în cunoaștere și ridică o nouă problemă serioasă și spinoasă: nivelul de dezvoltare a inteligenței și, mai greu încă, starea a ceea ce numim cu termenul de "cultură". E rușinos să operăm atât de precar cu lucruri care țin de dogmatica sistematică, de zone foarte complexe ale cunoașterii și cugetării (divino-)umane. Așadar, propun să o luăm cu răbdare de la temeiuri, de la conceptele de bază. Altminteri chiar devenim țațe proaste, româno-balcanice. Cu toții. Nu e rușinos să fixăm bine fundamentele - orice profesionist tocmai așa începe. Acesta chiar este "un început bun". P.S. Excelentă metafora cu fierul și focul. Sărumâna, Delia și ... jos pălăria!...:) P.P.S. Capy, dincolo de valoarea textelor pe care le-ai postat, ai face bine să îți ții concomitent sub observație și propriul comportament. Acesta nu se ridică la nivelul textelor citate, nici pe departe. Cel puțin, pentru început, lasă deoparte formulările de țață iritată. Silește-te puțin, dacă poți, să te manifești ca persoană, nu ca individ grețos, ok? Nu te-a chemat nimeni să demonstrezi nimic. Nu avem nevoie de bravada ta seacă. |
-domnu profesor daca eu interpretez gresit ,ma smeresc si recunosc ca am gresit,daca tu interpretezi gresit acest text te rog sa recunosti,fara alte explicatii si adaugiri
""Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." eu asta inteleg :""Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci intelegand ca, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată."" -tu ce intelegi,cum intelegi textul ? -simplu fara alte comentarii -sa zica si altcineva -nu are rost sa discutam altceva daca nu intelegem un text,sau interpretam cum vrem cuvintele -mergem pe textul din Sfantul Ioan Damaschin,nu pe interpretarea noastra,nu pe ce ne debiteaza mintea |
Citat:
"ci aceea că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." Cuvintele "ci aceea că" indică "afirmația" care trebuie înțeleasă, nu vreo persoană. Adică, neînțelegând prin aceasta că... (afirmația X), ci, cu totul altceva - "ci aceea că Hristos" (afirmația Y) - "ci aceea că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată... Asta este gramatică de clasa a V-a, însă domnul Cezar a intenționat să citească altceva decât este scris. |
Citat:
Voi sustineti miafizismul, dar, neavand prea multe cunostine nu intelegeti nici ce sustineti voi, nici ce sustin miafizitii, nici ce diferenta e fata de ortodoxie. De aceea voi spuneti ca sunt doua firi, dar afirmati de fapt ca e o singura fire. Gandeste-te si raspunde la intrebare, de ce crezi ca monofizitii si miafizitii ii acuzau pe ortodocsi ca ar marturisi Doua Persoane, din cauza celor doua firi? Ei spuneau ca, din cauza ca ortodocsii marturisesc doua firi separate ar rezulta ca spun de Doua Persoane. De aceea ei spuneau ca e o singura fire, din cauza ca e o singura Persoana. N-am scris nimic gresit pana acum, doar ca voi habar nu aveti despre ce vorbiti, de aceea nu intelegeti de ce am spus ca negati Intruparea, adica faptul ca Fiul lui Dumnezeu a devenit si Om. Ortodoxia spune ca firea umana nu s-a putut amesteca cu cea divina, pentru ca divinitatea nu poate fi schimbatoare si imperfecta. Voi negati si faptul ca Hrisots e o Persoana divina pentru ca spuneti ca Persoana divino-umana nu poate fi Persoana umana si nu e nici numai Persoana divina dinainte. Eu va scriu asta dar nu intelegeti. Voi sustineti un fel de hibrid, adica o fire compusa. Hristos, ca Persoana divino-umana nu mai e Persoana divina? daca e Persoana divina nu e si Persoana divino-umana, in acelasi timp? Ca altfel nu s-a schimbat nimic dupa Intrupare. Deci nu sunt doua Persoane. Persoana divino-umana inseamna Persoana divina si Persoana umana, altfel e firea compusa, o singura fire. De exemplu un om care ar avea, prin asurd, firea umana si animala separate, ar insemna ca e si om si animal. Dar nu un hibrid, adica un om care are si trasaturi animalice, ci o persoana umana si un animal. Nu mai spuneti ca vreun sfant ar fi spus aceasta erezie. |
Citat:
-"voi spuneti ca sunt doua firi, dar afirmati de fapt ca e o singura fire." -tu nu intelegi ca eu spun ca sunt 2 firi (firea umana si firea dumnezeiasca) dar o singura Persoana - de ce tot inventezi ? -eu nu sustin o fire compusa ci o Ipostasa (Persoana) compusa -eu iti zic ca cred ceea ce afirma Sfantul Ioan Damaschin si tu zici ca eu cred altceva "Firea dumnezeiască nu s-a îndepărtat de simplitatea ei proprie, iar firea omenească nici nu s-a schimbat în firea Dumnezeirii, nici n -a devenit inexistentă și nici din cele două firi nu s-a făcut o singură fire compusă. " -"Dar noi învățăm că Hristos nu este dintr-o fire compusă, nici că a rezultat ceva deosebit din naturi deosebite, după cum rezultă omul din suflet si corp" -"Mărturisim că Hristos este din Dumnezeire si omenire, același este si se numește Dumnezeu desavârsit, si om desăvârșit, din două și în două firi. Cuvântul Hristos spunem că este numele ipostasei; acest cuvânt nu indică numai o singură natură, pe cea omenească sau pe cea dumnezeiască, ci arată că este din două naturi." -hai sa te intreb ceva,de ce in toata dogmatica Sfantul Ioan Damaschin nu zice ca Hristos e "Persoana umana" ? -nicaieri nu zice asa ceva,ci zice ca e o Persoana -Ipostasa compusa -din 2 firi -"Mărturisim o singură ipostasă în două firi desavârsite a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Afirmăm că Dumnezeirea și omenirea au aceeași ipostasă și mărturisim că după unire se păstrează în el cele două firi. Nu așezăm pe fiecare din firi deosebit si separat, ci unite una cu alta într -o singură ipostasă compusă. " -de ce nu zice nicaieri de "persoana umana" ci doar de fire omeneasca ? -te rog sa raspunzi fara alte explicatii. -iti raspunde Sfantul :"Am spus în repetate rânduri că altceva este ființa(firea) și altceva este ipostasa, " "Spunem deci că dumnezeiasca ipostasă a Cuvântului lui Dumnezeu a preexistat fără de timp și veșnic, că este simplă, necompusă, necreată" "Cuvântul, fără să se despartă de sânurile părintești, a locuit, cum numai El știe, în pântecele Sfintei Fecioare, în chip necircumscris, ... si si -a luat în însăși ipostasa Lui cea mai înainte de veci corp din Sfânta Fecioară." -"ipostasa Cuvântului, care era mai înainte simplă, a devenit compusă. Compusă din două firi desavârsite, din Dumnezeire și omenire" -unde vezi tu ca apare "persoana omeneasca" ? "Nu propovăduim două persoane deosebite, ci una și aceeași [ipostasa Cuvântului,dumnezeiasca ipostasă a Cuvântului lui Dumnezeu]" -Prin expresia âDumnezeu desavârsit și om desavârsit", arătăm deplinătatea si desăvârșirea firilor. Prin expresia âîn totul Dumnezeu si în totul om", arătăm unitatea și indivizibilitatea ipostasei". [dumnezeiasca ipostasă a Cuvântului lui Dumnezeu] -"pentru că cele două firi ale Lui se reduc la o singură persoană [dumnezeiasca ] si la o singură ipostasă a lui Dumnezeu Cuvântul. " "mărturisesc o singură persoană a lui Dumnezeu Cuvântul si a trupului Lui" -tu il crezi sa nu pe Sfantul Ioan Damaschin ? "Trupul lui Dumnezeu Cuvântul nu există într-o ipostasă proprie [PERSOANA OMENEASCA], nici nu s-a făcut o altă ipostasă [PERSOANA OMENEASCA], în afară de ipostasa lui Dumnezeu Cuvântul," -"Trupul lui Dumnezeu Cuvântul există în ipostasa lui Dumnezeu Cuvântul , nu are o ipostasă care să existe prin sine însăși. [ipostasa,persoana omeneasca]" "Cuvântul lui Dumnezeu, cel născut înainte de veci, în afară de timp, din Tatăl, care există fără de început si veșnic împreună cu Tatăl si cu Duhul, în zilele cele mai de pe urmă, pentru mântuirea noastră, s-a sălășluit în pântecele ei [Născătoarei de Dumnezeu. ], s-a întrupat si s-a născut din ea fără să se schimbe.Sfânta Fecioară n-a născut simplu om, ci un Dumnezeu adevărat." [Dumnezeiasca ipostasă -Persoana a Cuvântului lui Dumnezeu]" "Căci unul este Hristos si una este persoana Lui, adică ipostasa.[Dumnezeiasca ipostasă -Persoana a Cuvântului lui Dumnezeu] Și totuși are două firi, a Dumnezeirii și a omenirii Lui." -EU CRED CEEA CE ZICE SFANTUL IOAN DAMASCHIN, TE ROG SA NU MA FACI ERETIC SI SA INVENTEZI ALTCEVA DECAT AM SCRIS MAI SUS. AMIN |
Citat:
Îți atrag încă o dată atenția asupra comportamentului, cu rugămintea să te monitorizezi atunci când te lansezi în afirmații despre semenul tău. M-aș bucura să dai curs rugăminții mele. În ceea ce privește interpretarea, textul postat sugerează singur acea interpretare. Dacă din contextul mai larg se înțelege, însă, că e vorba nu despre acea persoană ci despre acea afirmație, e deja o altă poveste. Neavînd însă contextul, riscăm să înțelegem altfel textul. |
Citat:
Orice text este un stimul care pune în mișcare mintea cititorului. În funcție de starea minții cititorului, textul va căpăta un înțeles sau un altul, va fi oglindit în mod subiectiv, personal de fiecare cititor, va fi modelat cu mijloacele personale. Așadar, în lectură orice text este prelucrat, procesat personal/subiectiv - altfel spus e interpretat. În activitatea de lectură se petrece o întâlnire (o comunicare) între "obiect" sau stimul (textul) și subiect. Înțelesul unui text, prin urmare, depide atât de text cât și de persoana care lecturează. Întâlnirea cu textul este mereu o relație. Cititorul se manifestă dinamic, interpretînd. Textul e unul, interpretările sunt nenumărate. Dovada o avem chiar aici pe topic. Aceleași fraze, aceleași texte, aceiași autori - dar ce diferențe între înțelegerile noastre! Deși ne-am format, cumva, în două tabere opuse, nici între noi cei din același grup nu avem interpretări identice. Ba chiar, lucru cu totul firesc, nici măcar fiecare nu are exact aceleași interpretări mereu, de-a lungul timpului, ci apar uneori nuanțe mai fine sau mai accentuate. Altminteri nici nu ar fi posibil ca vreun om să își schimbe vreodată un înțeles momentan! Ar încremeni într-o interpretare, în ciuda schimbării neîncetate a tot ce este în el sau în jurul lui. Ar muri. Apropos de persoană, tocmai asta se neglijează masiv, ca și în cazul credinței: persoana și credința nu sunt obiecte fixe, nu sunt blocuri de granit, nu sunt bări de oțel. Ci sunt procese ale devenirii, sunt fluxuri tainice cu caracter procesual. A încremeni într-o ipostază anume înseamnă a muri sau, altfel zis, a nu trăi personal. Persoana este un proces de devenire. O devenire întru Ființă. Care e infinită, de necuprins cu mintea. Doamne ajută! |
Citat:
Sf. Ioan Damaschin: "Însă nu spunem că dumnezeirea Sa a pătimit pe Cruce, ci afirmația ortodoxă este aceea, că în Hristos a pătimit firea Sa umană, neînțelegând prin aceasta că au pătimit toate persoanele umane ci aceea, că Hristos a suferit în umanitatea Sa deplin asumată." |
Citat:
Ce întemeiere are aprecierea "vei fi domnia ta vreun psiholog care vrei să sucești mințile oamenilor"? Nu ți-e puțină rușine, suflete, când afirmi asemenea lucruri despre semenul tău? Și nu te temi că vei suferi, mai târziu, din pricina acestor afirmații care nu exprimă decât așezarea dubioasă a minții tale? Ce avantaj îți aduce să răspândești în jurul tău miasmele ostilității? Nu ai descoperit încă răul, poate ireparabil, pe care ți-l faci? Să te lumineze Bunul Dumnezeu și să nu îți mai faci rău cu propriile mijloace! Trece vremea, se schimbă multe opinii pe topic și o ții tot așa: te războiești, cu încrâncenare și dispreț, cu oameni care nu au nimic cu tine afară de dezacordul asupra interpretării unui text. Nu poți cu nici un chip să accepți că suntem oameni diferiți cu intepretări diferite, în ciuda unor puncte comune. Forțezi agresiv o unitate de opinie cu poziția ta, ne dictezi cum să gândim și când să ne oprim. Acu vreo două zile ai decretat că topicul s-a închis, că discuția s-a terminat! Nu sesizezi cât de caraghios e micuțul tău comportament de șef? de copil tiran? Nu sesizezi infantilismul de doi bani al măștii dominante sub care te ascunzi pentru a-ți sufoca libertatea devenirii ca persoană? Pentru că vorbim pe topic despre persoane, te întreb din nou, așa cum face o persoană către alte persoane: 1) Cine ești? Ce scop urmărești prin deschiderea și susținerea acestui topic? Precizează clar, ca să știm și noi dacă mai voim să te însoțim - așa e cinstit, așa procedează un om cu caracter nobil sau măcar minimal sănătos pe plan moral. Cine ești, așadar, și ce voiești cu acest topic? 2) De ce ai voit să păcălești pe colegii de forum și ai intrat sub un nou nume? Nu îți dai seama că mai mulți dintre noi te-am identificat deja după stilul personal în care scrii? Nu te rușinezi de situația în care te-ai pus? 3) De ce nu răspunzi la întrebarea dacă ești femeie sau bărbat? Ți s-a sugerat discret invitația de a îți preciza identitatea de gen (am făcut-o eu mai întâi, apoi un alt coleg), după cum ți s-a spus și direct. În ce mă privește, îți doresc sănătate! |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Cu această ocazie sesisez și eu, din agresivitatea comentariului anterior, caracterul nobil al domniei tale. Asta este deja o amenințare la persoană. Ar trebui, totuși, să-ți vezi lungul nasului și să vorbești în dreptul tău, fără a mai recurge la diversiuni ieftine vorbind ca din partea tuturora, chiar dacă ai fost declarat de oarecine, unul din "stâlpii forumului". Pe viitor va trebui să-ți facă și o icoană. |
Capy, tu esti fostul user Decebal ?
|
Citat:
|
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:30:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.