![]() |
Citat:
Desigur, un motiv nobil poate fi găsit cu ușurință în spatele acestei atitudini (anume respectul față de Sfânta Împărtășanie, precum și simțământul cutremurului la întâlnirea cu Sacrul etc.), însă cred că se scapă din vedere tocmai dimensiunea cealaltă a Actului Euharistic, dincolo de aspectul văzut. Altfel spus, abia a început răspunsul omului la intrarea în Taină (concretizat mai întâi prin actul voluntar al ingestiei) că, împotriva mersului ascensional deschis, atenția este re-îndreptată înapoi, spre a frânge "zborul", spre pasul de început. Or, rostul cred că este altul.... Cât privește pierderea de sânge, opinia mea e că sângele menstrual nu conține Sfânta Împărtășanie, deoarece el nu provine din circulația generală a organismului ci este un reziduu local, al mucoasei uterine, izolat deja de aportul sangvin în care este prezentă Împărtășania. Poate ne confirmă (sau nu) acest lucru unul dintre medicii de pe forum sau vreun coleg cu precise cunoștințe de anatomie și fiziologie a omului. |
Citat:
Nu inteleg pe ce criteriu o parte (a circuitului) este acceptat ca fiind necesar/posibil iar celalat nu. |
Citat:
Link te rog. |
Citat:
Cred ca unii au o intelegere asemanatoare cu cea protestanta in aceasta privinta. In ortodoxie painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele Mantuitorului in mod real. Crediniosii Il mananca si il asimileaza, altfel am spune ca ne impartasim doar de har. N-o sa ajunga o bucata intreaga de paine in inima si o regasim la radiografie. :) In al doilea rand, e evident ca Trupul si Sangele Domnul nu ar contine ceva ce trebuie eliminat, daca noi credem ca acolo nu mai e paine si vin, ci Trupul si Sangele Domnului. |
Citat:
Canonul lămurește încă de la prima lectură cel puțin un lucru: lucrarea Sfintelor Taine în om este ipostatică, cu alte cuvinte din momentul când preotul rostește: "se botează roaba lui Dumnezeu Georgeta" "se cuminecă roaba lui Dumnezeu Georgeta" etc, "beneficiara" lucrării dumnezeiești este Georgeta și nimeni altcineva. Efectul benefic al Sfintelor Taine asupra Georgetei se poate transmite mai departe persoanelor din jur sau copilului din pântece, de altfel aceasta este și chemarea de căpătâi a creștinului, de a fi slujitor al liturghiei de după Liturghie în tot locul și în toată vremea. Zăpăceala intervine în clipa când transformăm Taina în obiect de analiză logică pluridisciplinară. Deși se numește Taină, noi o tratăm ca pe o problemă care trebuie soluționată nediferențiat, de la cap la coadă, obiectivând-o până la alterarea calității excepționale de Taină. Luther, în încercarea de a contesta idolatrizarea euharistiei în doctrina scolastică a transsubstanțierii, a căzut în extrema cealaltă, sugerând că "speciile sacramentale" remorchează harul cumva clandestin. Ortodocșii de odinioară n-au mers niciodată atât de departe în excesul de explicit precum au procedat, în direcții opuse, catolicii și primii protestanți. Au știut unde se găsește hotarul dincolo de care limbajul se desprinde de Logos și o ia razna. Noi oare de ce nu le urmăm exemplul? |
Nimeni n-ar fi putut s-o spună mai bine, Mihai! (ca să citez un clasic în viață). Și nu mă simt în stare să mai adaug ceva.
|
Citat:
Daca tot am citat despre invatatura lui Luther a venit randul invataturii lui Calvin, din acelasi articol: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...tie-69136.html Citez: "La impartasire, Iisus Hristos Se coboara din cer in Euharistie si prin Duhul Sfant comunica, dar numai celor alesi, adica predestinati pentru mantuire, puterea de viata facatoare a Trupu*lui Sau preaslavit. Cei reprobati, condamnati din veci la pierire, neavand credinta, nu primesc decit simpla paine si vin." In Sfantul Potir se afla Trupul si Sangele Domnului, transformarea facandu-se inainte de imparasirea credinciosilor si independent de aceasta. Chiar daca cineva mananca din Potir din neatentie, fara sa vina la impartasit el tot Trupul si Sangele Domnului mananca, nu altceva. La fel, fatul din pantece va manca Trupul si Sangele Domnului, chiar daca nu el a fost impartasit. |
Citat:
|
Citat:
Dar deja, cum spunea si Mihailc, cam intram cu bocancii pe domeniul Tainei care nu mai este Taina ci biologie si chimie. Si asta pentru ce? A justifica o afirmatie oarecare, fara suport in Traditia ortodoxa? |
Citat:
Pe scurt, cand cineva mananca Trupul si Sangele ce se intampla cu Ele, se evapora din gura? Tu intelegi ca si Luther, ca Iisus e prezent acolo dar doar haric. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:25:41. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.