Invataturile protestante despre Euharistie

Invataturile protestante despre Euharistie Mareste imaginea.

 

Invataturile protestante despre Euharistie

 

Dupa Luther, in Sfanta Euharistie, Hristos este prezent real dar nu prin prefacerea painii si vinului, ci prin impanatie (per impanationem). Adica painea si vinul raman in Euharistie ceea ce sunt, paine si vin, dar in, cu si sub paine sunt prezente in mod real, insa invizibil, Trupul si Sangele lui Hristos. Deci in Euharistie este numai o impreuna petrecere si existenta a lui Hristos cu elementele euharistice, care se pastreaza mai departe neschimbate, iar Trupul euha­ristic al lui Hristos este numai spiritual, nu si material.

 

Pentru Zwingli, care reprezinta pozitia protestanta cea mai extre­mista si ale carui idei sunt foarte putin crestine, Sfanta Euharistie este numai o comemorare a Cinei celei de Taina. Euharistia este un simplu simbol al Trupului lui Hristos. "Acesta este Trupul Meu" din cuvintele-Mantuitorului   ar insemna "Acesta este simbolul Trupului Meu".

 

Dupa Calvin in Euharistie avem o prezenta virtuala, adica o prezenta printr-o putere a lui Hristos. La impartasire, Iisus Hristos Se coboara din cer in Euharistie si prin Duhul Sfant comunica, dar numai celor alesi, adica predestinati pentru mantuire, puterea de viata facatoare a Trupu­lui Sau preaslavit. Cei reprobati, condamnati din veci la pierire, neavand credinta, nu primesc decit simpla paine si vin.

 

Impotriva unor astfel de conceptii gresite privind prezenta lui Hris­tos in Euharistie, Biserica Ortodoxa a luat atitudine in Marturisirea Ortodoxa a lui Petru Movila (1642) si in Marturisirea Patriarhului Dositei al Ierusalimului din 1672 , aparand dreapta credinta ortodoxa  a prezentei reale a lui Hristos in Euharistie, prin prefacerea darurilor cu puterea Duhului Sfant (epicleza) in Trupul si Sangele lui Hristos.

   

 

11 Iulie 2012

Vizualizari: 3785

Voteaza:

Invataturile protestante despre Euharistie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE