Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Pentru ce pleaca oamenii din Bisericile istorice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15091)

Doriana 13.06.2012 23:13:02

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452726)
Oare cum nu i-a picat ideea ca in Biserica istorica exista mantuire ? Chiar crede ca Dumnezeu a abandonat omenirea timp de 1850 de ani?

Ioanna, tu te-ai nascut stiind ca in Biserica istorica exista mantuire? Ai aflat nu pentru ca ai fost mai harnica decat altii, ci pentru ca ti s-a spus. Unora insa nu li s-a spus.

ioanna 13.06.2012 23:17:08

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 452727)
Ioanna, tu te-ai nascut stiind ca in Biserica istorica exista mantuire? Ai aflat nu pentru ca ai fost mai harnica decat altii, ci pentru ca ti s-a spus. Unora insa nu li s-a spus.

Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat?

Doriana 13.06.2012 23:18:25

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 452724)
Aveti multa dreptate. Cum pot eu sa-i cer copilului meu sa fie olimpic cind nici macar nu i-am cumparat creioane sa invete sa scrie! Lenea este a noastra, a membrilor si slujitorilor bisericilor istorice. Daca noi, credinciosii catolici, am fi exemple de sfintenie asa cum au fost multi sfinti in viata lor si cum ne invata si Sfinta Biserica sa fim, probabil ca foarte putini membri ar alege o alta confesiune.

Eu nu ii acuz nici pe membrii bisericilor istorice, caci poate nici ei nu au fost invatati cum ar trebui sa isi educe copiii; dupa cum se vede putini ortodocsi stiu ce este aceea mantuire si cum se realizeaza; mai mult sau mai putin toti am fost privati de o educatie crestina. Toti suntem oameni si avem dreptul la alegeri gresite. Insa v-am explicat doar un motiv pentru care ajunge un ortodox la np.
Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452728)
Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am "condamnat" niciodata oamenii si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat? .

Nu multi cred asta. E intr-adevar o idee rotunda, dar le au si ortodocsii pe ale lor. Bunavointa sa fie, ca idei zurlii se gasesc... :)

Totusi, la ce varsta ai aflat ca exista mantuire si ce este ea? Si de la cine?

ioanna 13.06.2012 23:54:02

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 452729)
Totusi, la ce varsta ai aflat ca exista mantuire si ce este ea? Si de la cine?

Nu mi-a spus nimeni ce e mantuirea, parintii mei nu erau oameni imbisericiti, insa mai mergeam la biserica cu bunica si ce tin minte de la 4-5 ani sunt acele momente unice de sub patrafirul preotului cand eram mai multi copilasi adunati si cum stateam noi in genunchi, umar langa umar si ascultam si mai chichoteam .... si era asa o legatura intre noi si ce seriosi deveneam cand ne dadea sa gustam cu lingurita :) Cred ca un om care traieste in Biserica gaseste mantuirea, caci mantuirea presupune iubire si comuniune, dupa care omul tanjeste cel mai mult. Dupa ce am crescut m-am indepartat de Biserica, in sensul ca am mers mult mai rar, doar atunci cand toata lumea merge,insa am simtit ca ceva imi lipseste si dupa care tanjesc.

Doriana 14.06.2012 00:08:24

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452733)
Nu mi-a spus nimeni ce e mantuirea, parintii mei nu erau oameni imbisericiti, insa mai mergeam la biserica cu bunica si ce tin minte de la 4-5 ani sunt acele momente unice de sub patrafirul preotului cand eram mai multi copilasi adunati si cum stateam noi in genunchi, umar langa umar si ascultam si mai chichoteam .... si era asa o legatura intre noi si ce seriosi deveneam cand ne dadea sa gustam cu lingurita :)

Cineva spunea ca sunt unii oameni care cauta mantuirea si nu o gasesc, altii care o cauta si o gasesc si altii care nu o cauta si o gasesc, cum a fost Saul din Tars. Tu ai fost se pare din ultima categorie. Ai venit in Biserica pentru comuniune, apoi ai aflat de mantuire probabil din carti citite din placere. Sau de pe forumuri... :7:

Anyway, unii nu au avut nici macar amintirile acestor momente unice, sau le-au fost sterse de realitati crude si de copilarii ratate.

ioanna 14.06.2012 00:49:50

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 452735)
Cineva spunea ca sunt unii oameni care cauta mantuirea si nu o gasesc, altii care o cauta si o gasesc si altii care nu o cauta si o gasesc, cum a fost Saul din Tars. Tu ai fost se pare din ultima categorie.

Cel care cauta, trebuie sa stie cand se se opreasca din cautarea orizontala si sa-si ridice privirea spre verticala pentru a o gasi, iar pentru cel care nu o cauta, Dumnezeu se apropie de el si i-o descopera, insa trebuie sa si-o insuseasca prin orizontala comuniunii cu semenii. Cu partea de insusire ne straduim toata viata. Cele doua dimensiuni ale crucii ,verticala si orizontala, sunt intr-o unitate indisolubila, una fara cealalta nu pot ajunge la Cer.

stefan florin 14.06.2012 09:01:47

Citat:

Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat?

maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)? Adevarul este UNUL SINGUR nu? Uite ca la NP nu este asa!

MihaiG 14.06.2012 11:18:17

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452776)
maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)? Adevarul este UNUL SINGUR nu? Uite ca la NP nu este asa!

Ținând cont că threadul pune în balanță Bisericile NP cu Bisericile istorice, întrebarea dumneavoastră poate fi foarte ușor întoarsă pe dos:

Dacă Bisericile istorice au adevărul așa cum se laudă, cum se face că s-au împărțit în mai multe Biserici (ortodoxă, catolică, miafizită etc. ) fiecare având adevărul ei ? Adevărul este UNUL SINGUR nu ? Uite că la Bisericile istorice nu este așa !

ioanna 14.06.2012 11:36:38

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452776)
maimeste o problema doamna. Daca NP au aflat adevarul asa cum se lauda, cum se face ca NP s-au impartit in mai multe culte fiecare avand adevarul lor (diferit la fiecare)?

Bisericile traditionale merg pe o cale existentiala, in timp ce confesiunile aparute dupa reforma merg pe o cale intelectuala. Viata bisericeasca s-a imbogatit prin constatarile empirice in biserica, e un rod al stradaniei comune, s-a dezvoltat din comuniunea oamenilor, din trairea acestora in biserica. La baza confesiunilor protestante sta insa individul care-si proclama convingerile individuale mentale (dogme, doctrine, principii de aplicare a Evangheliei etc.), iar altii accepta individual aceste formulari teoretice cuprinse intr-o marturisire de credinta. De aceea sunt atatea mii de confesiuni np, pentru ca este absolutizata gandirea individuala a fiecaruia, care n-are o relatie personala cu Hristos, ci prima data se inarmeaza cu convingeri individuale pe baza textului biblic si dupa cauta relatia cu Hristos si prin El cu ceilalti oameni incropindu-si o “biserica”.

catalin2 14.06.2012 11:40:47

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 452727)

Eu am scris de mai multe ori, mai important e cel ce aude, nu cel ce spune. Nu le spunea Iisus ca au ochi dar nu vad si au urechi dar nu aud? Si parabola semanatorului, conteaza solul pe care cade samanta, adica ceea ce e pregatit sa auda fiecare. Pentru ca fiecare aude doar ce vrea sa auda.
De exemplu eu cand eram preocupat de supranatural cand gaseam ceva despre crestinism nu mai citeam, respingeam din start.
De exemplu eu, de mic am fost invatat de bunici credinta, dar apoi am devenit agnostic/ateu. Si la un moment dat a inceput sa ma preocupe sa caut ce este fericire, un rost la vietii. Am cautat in stiinta si filozofie dar nu am gasit ce cautam, filozofia am constatat ca e doar vorbarie. Am gasit apoi cartile de dezvoltare personala si paranormal, acolo am crezut ca am gasit ceea ce cautam, oricum era cu mult mai mult decat in materialism. Deloc nu ma atragea crestinismul, chiar citeam cu plicitseala cand erau pasaje de acest gen. Dar am fost pacalit, cineva ma pacalea si a trebuit sa citesc fara sa vreau si pasaje despre crestinism. Eu sunt mai ambitios si daca ma hotaram sa citesc o carte o citeam pana la sfarsit, chiar daca ma plictiseau unele pasaje. Si citind carti de dezvoltare, acestea erau influentate de new-age si unele combinau si crestinismul printre alte conceptii asiatice. De exemplu mediumul Edgar Cayce spunea de o legatura a rugaciunii Tatal nostru cu sanatatea glandelor si asa am invatat Tatal nostru, il uitasem. Citind carti de gandire pozitiva am citit si pe Norman Peale, care imbina ceva cu crestinismul. Am discutat mai mult timp cu mormonii, dar eu tot in intelesul paranormal priveam crestinismul. Si in final citind un rus, pe Lazarev, care imbina ortodoxia cu ocultismul si religiile asiatice, m-am gandit sa citesc Biblia. Si aici mi-am dat seama ca am gasit ce cautam. Dar eu tot imbinam crestinismul cu unele conceptii din religiile asiatice si paranormal (adica new-age). Ma uitam si ascultam posturi neoprotestante, duminica ma uitam de dimineata la predici neoprotestante. la o emisiune neoprotestanta se spunea ca ocultismul e malefic, asa ca am renuntat la asta. Dar cum doream sa aflu adevarul despre tot dupa un timp am vrut sa vad si ce e cu ortodoxia. Abia dupa un an dupa ce am citit Biblia am mers intr-o biserica ortodoxa. M-am si impartasit prima data dupa copilarie. Acum nu mai credeam ca in cultele neoprotestante e ceva, mai ramasese ortodoxia si nu stiam ce e cu catolicismul. Am fost si la biserica lui Anton de Padova, am pus chiar si pomelnic, etc. Dar cum doream sa aflu adevarul pana la capat am tot cautat sa vad ce e cu catolicismul, m-am si rugat. Pana la urma am aflat si lucrul asta, ca e doar ortodoxia.
Am scris asta ca sa arat ca degeaba imi spunea cineva despre crestinism cand eram ateu, nu aveam urechi sa aud. La fel cand eram preocupat de paranormal. Tot timpul ni se spune dar noi auzim doar ce vrem noi si ce ne-am pregatit sa auzim. De ce Apostolii nu s-au dus in toate tarile din lume? Sau de ce daca s-au dus undeva (China India), aceia au auzit doar cativa? Acum tu auzi tot timpul de ortodoxie, dar doresti sa afli adevarul?

catalin2 14.06.2012 11:50:13

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452794)
Ținând cont că threadul pune în balanță Bisericile NP cu Bisericile istorice, întrebarea dumneavoastră poate fi foarte ușor întoarsă pe dos:

Dacă Bisericile istorice au adevărul așa cum se laudă, cum se face că s-au împărțit în mai multe Biserici (ortodoxă, catolică, miafizită etc. ) fiecare având adevărul ei ? Adevărul este UNUL SINGUR nu ? Uite că la Bisericile istorice nu este așa !

Depinde si de ce vrea sa auda respectiva persoana si de ce raspuns cauta. Daca va intreba un ortodox (care nu e ecumenist mai radical) i se va raspunde ca Biserica e doar una (BO), la fel si adevarul. Celelalte sunt grupari desprinse din Biserica, dupa ce s-au departat inainte de adevar. Tot timpul au existat astfel de grupari, care au avut apoi diferite trasee. Unele s-au reintors in Biserica, altele s-au rupt definitv (monofizitii, catolicii), altii au trecut la alte credinte (se spune ca musulmanii bosniaci sunt fostii bogumili).

Annyta 14.06.2012 11:51:46

Cine aude...

Ne-a spus odată părintele că putem să auzim cuvântul lui Dumnezeu atunci când vrem cu adevărat să îl ascultăm.

stefan florin 14.06.2012 11:53:26

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452794)

Biserica este una singura: BO

MihaiG 14.06.2012 12:01:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452801)
Biserica este una singura: BO

Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică.

ioanna 14.06.2012 12:01:13

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 452800)
Ne-a spus odată părintele că putem să auzim cuvântul lui Dumnezeu atunci când vrem cu adevărat să îl ascultăm.

E un moment de declick in viata fiecaruia.

Citat:

(...) La un moment dat, am avut o pauza de filmari de o saptamana si, dat fiind faptul ca sotia mea este italianca, ne-am gandit sa mergem la Roma pentru ca nu era prea departe. Eram deja la Bucuresti de vreo doua luni. Am fost la Roma si acolo mi-am dat seama ca este mult mai mult de descoperit despre crestinism decat crezusem pana atunci. Locuiam la cateva strazi distanta de Catedrala Sfantul Petru si a fost magic, dar nu stiam de ce. In Colosseum e o cruce imensa, care ne-a impresionat puternic. Eram in prezenta unor martiri crestini. Calatoria aceea a fost un moment in care mi-am spus ca trebuie sa aflu mai mult despre religia mea. M-am intors in Romania si am comandat o carte despre istoria crestinismului. Mai toate cartile pe care le citisem erau despre catolicism si protestantism. Nimic despre ortodoxie. Am petrecut trei ani cautand carti despre istoria crestinismului si nu am dat peste aproape nimic despre Biserica Estuui, pentru ca toate sunt scrise de istorici vestici. Am citit Chesterton, Papa Paul ak II-lea, Henry Newman. Dar erau lucruri despre catolicism cu care nu puteam sa fiu de acord, pentru ca eu cautam continuitatea credintei.
Citat:

Am fost apoi cu sotia mea la cateva slujbe catolice, dar abia cand am fost la una ortodoxa m-am simtit ca intr-una a vechii credinte. Eram pe punctul de a trece la romano-catolicism, insa ramasesera cateva lucruri importante cu care sufletul meu nu se impaca. Asa ca ma rugam lui Dumnezeu sa-mi arate o a treia usa. Si mi-a venit in gand: inainte de a renunta sa mai caut vechea credinta si sa devin un protestant “demisionar”, trebuie sa studiez Marea Schisma. Apoi, toate lucrurile au inceput sa se aseze. A urmat o calatorie de patru ani de invataturi. Am continuat sa citesc despre ortodoxism apoi am dat cautare pe Google dupa biserici ortodoxe si am gasit doua grecesti. Prima oara cand am intrat in una, nu era nimeni acolo. Doar o doamna mai in varsta. Usile erau inchise, am batut si ea m-a lasat sa intru. Intaia data cand am privit icoanele care erau ceva bizar pentru mine, mi-a venit in gand o expresie ce nu se potrivea cu locul in care eram. Insa, daca in bisericile catolice simteam ca ma intorc in Evul Mediu, aici era ca sunt in biserica originara.

Un alt lucru interesant este ca visasem odata, desi nu fusesem niciodata in una, ca intru intr-o biserica ortodoxa. Iar cea in care merg acum este exact ca cea aparuta in vis. Ciudat este insa ca primul gand cand am pasit in ea afost Fugi, pleaca de aici! Si m-am gandit ca e straniu pentru ca stiam in inima mea ca ala e locul in care ma trimisese Dumnezeu. Am inceput sa transpir. Dar dupa aceea, am simtit ca Duhul Sfant imi zice: Ramai pana la sfarsit! Primele 45 de minute au fost foarte dificile. Apoi, intregul loc s-a transformat. Parca s-au deschis portile Raiului. M-a impresionat ca oamenii se rugau cu atata smerenie, o smerenie fericita, a Invierii.

Ortodoxia e cel mai frumos lucru pe care il poti trai. Este casa perfecta, o binecuvantare si o transcendenta. O comunitate cu Dumnezeu si cu sfintii sai, o experienta mistica pe care nu o poti spune in cuvinte. Este biserica istorica (Jonathan Jackson , actor american)

@stefan florin: Biserica e doar Una Sfanta Catolica si Apostolica Biserica, adica Biserica drept-martitoare, Biserica Ortodoxa.

Cornel Urs 14.06.2012 12:05:37

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452797)
Ma uitam si ascultam posturi neoprotestante, duminica ma uitam de dimineata la predici neoprotestante. la o emisiune neoprotestanta se spunea ca ocultismul e malefic, asa ca am renuntat la asta. Dar cum doream sa aflu adevarul despre tot dupa un timp am vrut sa vad si ce e cu ortodoxia. Abia dupa un an dupa ce am citit Biblia am mers intr-o biserica ortodoxa. M-am si impartasit prima data dupa copilarie. Acum nu mai credeam ca in cultele neoprotestante e ceva, mai ramasese ortodoxia si nu stiam ce e cu catolicismul. Am fost si la biserica lui Anton de Padova, am pus chiar si pomelnic, etc. Dar cum doream sa aflu adevarul pana la capat am tot cautat sa vad ce e cu catolicismul, m-am si rugat. Pana la urma am aflat si lucrul asta, ca e doar ortodoxia.

probabil acelasi parcurs o sa-l aibe si doamna Doriana, cand va scapa de acei penticostali, se va reintoarce in sanul Bisericii ortodoxe.

Cornel Urs 14.06.2012 12:44:15

si ceva imi spune ca si "ucenicul" cocheteaza cu aceasta idee, sa renunte la cultul Penticostal pentru a se reintoarce in Biserica ortodoxa, de unde a plecat, insa ii vine greu sa recunoasca aceasta dorinta care a prins radacini adanci in sufletul sau...totusi sa nu uitam faptul ca amandoi, si doamna Doriana cat si "ucenicul" au inceput sa-si faca cruce si cred ca nu va dura mult pana vor incepe sa se inchine sfintelor icoane... va trebui insa sa treaca ceva timp dar cred ca finalul acesta va fi, amandoi se vor lepada de toti prediatorii si pastorii care i-au jumulit de bani tinandu-i in bezna spirituala....

osutafaraunu 14.06.2012 14:53:52

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 452697)
Bineinteles ca au venit. Dovada este acest topic.

Înțeleg ce vreți să spuneți, însă eu n-am scris că au venit după sute de ani, ci de sute de ani deja.

Citat:

Slabirea credintei nu presupune schimbarea dogmelor.

Nu mam referit nici la "slăbirea credinței", acest fenomen fiind general valabil pentru toate bisericile: istorice, protestante ori neoprotestante. E un semn al timpului.

Citat:

Unii tanjesc dupa o credinta pe care s-o modeleze ei cum vor. Si o gasesc la secte. Ce mare branza e sa intelegem acest lucru? Asadar, sectele, in stransa legatura cu miscarea antihristica, inconstient sau constient, cauta un dumnezeu mai permisiv, care sa corespunda idealurilor masonice. Si sapa la radacina bisericii ortodoxe in primul rand.

Dumneavoastră ați fabricat un scenariu (ori folosiți unul gata scris) conform prejudecății ortodoxe, generalizând acest iluzoriu dușman: "sectili". Secte găsim peste tot: în zona ortodoxă, ori neoprotestantă deopotrivă. Ba, în ultima vreme, diavolul generează fel de fel de conglomerate bizare la confluența dintre creștinism și cultele orientale. Puținii neoprotestanți de pe forum nu au nimic în comun cu acestea, așa că nu e cazul să vă mai panicați; creștinii vor continua să plece din Biserica Ortodoxă Română în măsura în care nu-și vor găsi acolo împlinirea nevoilor lor sociale ori doctrinare. Din nefericire pentru dumneavoastră ortodocșii (și acesta chiar că e un motiv de panică), cei mai mulți nu-L mai recunosc pe Hristos în BOR și nu sunt satisfăcuți cu oferta dogmatică distanțată de El.

Citat:

Am auzit pe unii ca au trecut la secte pentru avantaje materiale.

Și eu am auzit, ba chiar am văzut exemple concrete, însă aceștia s-au pierdut rând pe rând când au realizat că viața de creștin presupune fericirea de a da, mai mult decât de a primi.

Citat:

Mai cunosc pe cineva care a trecut la adventisti pentru ca acolo, conform invataturii sectare, nu au voie sa bea. Si, omul, in nestiinta lui, se mandrea ca e ,,pocait'', dar continua sa bea pe ascuns!

Dacă bea "pe ascuns", cum ați aflat? L-ați spionat din dulap?:39:

osutafaraunu 14.06.2012 14:57:48

Citat:

Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi. Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np. Cum poate un om sa credea asa ceva?

Singurii care cred așa ceva, sunteți dumneavoastră! Niciun penticostal ori adventist n-ar crede o așa enormitate, ca milioane de creștini ortodocși plini de devoțiune pentru Hristos în decursul veacurilor trecute, să piară în Iad doar pentru că nu au avut acces la Cuvânt și la adevărurile cuprinse în el!

"Dar Dumnezeu, trecând cu vederea veacurile neștiinței, vestește acum oamenilor ca toți de pretutindeni să se pocăiască"(Fapte 17,30 - versiunea Sinodală)

Pelerin spre Rasarit 14.06.2012 16:30:00

Citat:

Eu nu m-am gandit niciodata ca neamul meu n-a fost unul mantuit, ca timp de mii de ani oamenii nu s-au mantuit, pana au aparut np. Nu trebuie sa mi se spuna asta, n-am condamnat niciodata omenirea si am fost sigura ca au existat mereu oameni credinciosi.Mi se pare "strigator la cer" gandul ca timp de 1850 de ani omenirea a fost damnata, pana au aparut np.Cum poate un om sa credea asa ceva? Cum poate sa creada ca Dumnezeu sta impasibil in fata unora care-l cauta sau cum crede ca nimeni nu l-a cautat?

Desi pare greu de crezut,in ciuda minciunilor abil mascate,exact aceasta este opinia.Altfel nu ar veni sa ,,evanghelizeze"pe niste oameni considerati cumva rataciti prin idolatrie si slujbe religioase ce nu pot fi intelese,depasite si invechite.Saracu ortodox este considerat un fel de aborigen tinut in ignoranta de preoti,care nu ,,intelege" Cuvantul(in sens strict,sectar,folosit),si prin urmare trebuie sa-i fie aratate ,,adevarurile"(am folosit pluralul pt ca fiecare secta are doar aparenta unei gandiri comune cu altii,diferentele sunt majore,unele radicale)ca sa fie si el mantuit la foc automat.Daca se poate cu renuntarea la tot ce stia el,in principal cu privire la mantuire,inchinare,starea sufletului dupa moarte,Sfanta Liturghie si alte aspecte asupra carora sectele au decis ca au fost mai bine intelese de ei decat de intreaga Sfanta Biserica Ortodoxa de-a lungul istoriei.Insa asta se spune pe parcurs,nu la inceput cand omul trebuie atras.

In opozitie, Sfanta Biserica Ortodoxa a sustinut mereu,clar si raspicat,de la inceput si in fata tuturor,ca nu exista mantuire in cadrul sectelor decat daca cei aflati in ele vin in dreapta credinta,adica in Sfanta Biserica Ortodoxa,acceptand in totalitate,fara adaos si modificare invatatura Bisericii.Nu am reusit sa gasesc nici o opinie contrara in credinta ortodoxa cu privire la acest aspect.Si asta deranjeaza,ca orice parere directa,fara compromisuri si menajamente.In afara Adevarului Sfanta Biserica Ortodoxa nu serveste nici iluzii comode,nici compromisuri doctrinare si nici fratii ipocrite.Spune ca este Una si si-a asumat mereu consecintele acestor afirmatii,inca de la inceputuri.Cum se spune in Sfanta Scriptura exista o singura poarta si nu se intra prin ea asa usor cum cred unii:

,,Și mergea El prin cetăți și prin sate, învățând și călătorind spre Ierusalim.Și I-a zis cineva: Doamne, puțini sunt, oare, cei ce se mântuiesc? Iar El le-a zis:Siliți-vă să intrați prin poarta cea strâmtă, că mulți, zic vouă, vor căuta să intre și nu vor putea."(Sfânta Evanghelie după Luca 13,22-24)

Doamne ajuta!+

N.Priceputu 14.06.2012 17:22:39

Impresia mea este că aceste critici, formulate de către neoprotestanții de pe forum, au fost interpretate ca niște atacuri la adresa Ortodoxiei, ca o justificare a migrării spre secte, drept care mulți s-au simțit datori s-o apere.

Eu, unul, nu le-am văzut așa, inițiatoarea topicului având destule cuvinte de apreciere la adresa creștinismului ortodox. S-a atras, însă, atenția, că mulți, chiar foarte mulți dintre botezații ortodox sunt ignoranți sau indiferenți.

Personal, cum am mai spus-o, sunt foarte afectat de necredința societății în care trăim. Și vorbesc de lipsa credinței practice, adică cea roditoare, singura adevărată. N-are importanță faptul că omul la recensământ se declară credincios. Important e că nu-și ia în serios credința, că nu-și ia crucea să-I urmeze lui Hristos, că nu se angajează pe calea mântuirii. E multă suferință provocată de faptele necredinței, lovind în semenii mei. Nu îndrăznesc să înșir aici toate faptele de corupție de toate felurile care otrăvesc, pur și simplu, lumea noastră, viețile, sufletele, care chinuie și ucid, care lasă oameni fără case, fără rost, în stradă, pierzându-și mințile și degradându-se cumplit, încât cu greu mai distinge cineva omul din spatele mizeriei care l-a acoperit.
87% din mizeria lumii în care trăim - corupție în politică, în instituții, în Biserică, curvie și preacurvie, prostituție ș.a.m.d. - ne aparține nouă, ortodocșilor.

Bun, poate veți spune să facem distincția între cei îmbisericiți (vreo 4% după unele estimări) și restul, care sunt „cu numele”. Totuși, cei „cu numele” de ce au ajuns așa? Pentru că acei creștini din jurul lor, nașii și părinți care i-au cresct au fost ei înșiși indiferenți. Indiferența asta e, pur și simplu, monstruoasă. Va deveni, oare, cândva, botezul ortodocșilor un prilej de bucurie duhovnicească, iar nu unul de chef tradițional zgomotos? Sau praznicele bisericești, vor ajunge, ele, a fi sărbătorite altfel decât chefuind, având grijă să respectăm cu „sfințenie” porunca de a nu lucra, dar uitând să dăm pe la biserică?

Nu știu cine este vinovat de toată situația asta, cu siguranță mulți, noi toți, fiecare în relațiile sale cu semenii. Și tot noi toți o putem schimba.

Trebuie să admitem că Ortodoxia este frumoasă, profundă, deplină, îmbogățită de viețile atâtor sfinți iubitori de Hristos, dar că „nu-i lipsește nimic, decât să fie trăită”, cum spunea parcă Părintele Rafail Noica.

ioanna 14.06.2012 17:44:11

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 452832)
Desi pare greu de crezut,in ciuda minciunilor abil mascate,exact aceasta este opinia.Altfel nu ar veni sa ,,evanghelizeze"pe niste oameni considerati cumva rataciti prin idolatrie si slujbe religioase ce nu pot fi intelese,depasite si invechite.
Doamne ajuta!+

Asa cred NP. Omenirea n-a avut acces la Cuvant timp de 1850 de ani, pana a venit o doamna gospodina, Hellen White, care a avut acces la Cuvant. Asa cred toate sectele aparute in sec. XIX sau XX despre fondatorii lor. Cu alte cuvinte, Dumnezeu-Cuvantul a "hibernat" 1850 de ani, nu s-a descoperit oamenilor, in ciuda faptului ca acestia l-au cautat. Doar doamna adventista americana a cunoscut Adevarul deplin. Uitati-va pe acest topic si vedeti replicile NP, ca sa vedeti maniera lor de gandire.

Annyta 14.06.2012 17:49:14

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 452837)
Impresia mea este că aceste critici, formulate de către neoprotestanții de pe forum, au fost luate ca niște atacuri la adresa Ortodoxiei, drept care mulți au sărit s-o apere. Eu, unul, nu le-am văzut așa, inițiatoarea topicului având destule cuvinte de apreciere la adresa creștinismului ortodox. S-a atras, însă, atenția, că mulți, chiar foarte mulți dintre botezații ortodox sunt ignoranți sau indiferenți.

Totuși, cei „cu numele” de ce au ajuns așa? Pentru că acei creștini din jurul lor, nașii și părinți care i-au cresct au fost ei înșiși indiferenți. Indiferența asta e, pur și simplu, monstruoasă. Se va termina oare, vreodată, cu obiceiul de a face petreceri zgomotoase cu prilejul botezului pruncilor, preferându-se bucuria duhovnicească? Sau cu bețiile pe care unii le fac cu prilejul sărbătorilor bisericești, când respectă cu „sfințenie” porunca de a nu lucra, în schimb merg la cârciumă în loc să meargă la biserică?

Nu știu cine este vinovat de toată situația asta, cu siguranță mulți, noi toți, fiecare în relațiile sale cu semenii. Și tot noi toți o putem schimba.

Trebuie să admitem că Ortodoxia este frumoasă, profundă, deplină, îmbogățită de viețile atâtor sfinți iubitori de Hristos, dar că „nu-i lipsește nimic, decât să fie trăită”, cum spunea parcă Părintele Rafail Noica.

Așa cum s-a scris și pe topicul "Ați avut vreodată sentimentul că..." e preferabil să-i "învățăm" pe ceilalți prin exemplul personal, și nu prin predici/ teorii. Eu una, recunosc cu regret, nu am reușit să conving pe nimeni (prieteni, colegi..) să (re)vină în sânul Bisericii... Fiecare are convingeri de viață de care "ține cu dinții". Rugăciunea ar fi singura soluție (dacă nu putem să-i vorbim lui X despre Dumnezeu, atunci să-i vorbim lui Dumnezeu despre X, nu?). Poate doar în familie s-a produs o "revoluție", când le-am pricinuit atâtea necazuri încât nu au mai văzut o altă soluție decât întoarcerea la Dumnezeu, prin rugăciune, Biserică și tainele ei. Aceasta este o interpretare mai îndrăzneață, desigur, altcineva mi-a dat-o (evident, eu nu am intrat în belele conștient, ca să-i determin pe ei să se întoarcă la Dumnezeu, dar nebănuite sunt căile Domnului).

Prin urmare, cum putem schimba situația?

Pelerin spre Rasarit 14.06.2012 18:19:03

Uitati un articol folositor,zic eu,pe acesta tema:Ortodoxia ca mod de viata.Cred ca daca stii locul unde sa cauti,fie si pentru cele mai grele intrebari in cele mai vitrege timpuri, atunci veti gasi si raspunsul. Doamne ajuta!+

ovidiu b. 14.06.2012 18:35:55

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 452842)
Prin urmare, cum putem schimba situația?

Dacă nu poți vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, vorbește cu Dumnezeu despre ei. La fel de valabil este și cu fratele, sora, tata, mama, prietenul s.a.m.d. Creștinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toată zilele. :1:

Dobândește pacea, și mii de oameni din jurul tău se vor mântui. (Sf. Serafim din Sarov)

AlinaZ 14.06.2012 19:47:09

Religia chipului cioplit

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 451979)
Cand voi intalni unul bineintentionat, atunci imi schimb parerea. Pana acum n-am intalnit unul care sa se gandeasca sa ajute un om in suferinta, fara a-i impune convertirea la cultul sau. Era un user, penticostalul care spunea ca cultul penticostal nu face prozelitism, ca ei cred ca oamenii trebuie sa ramana in Biserica lor, sa fie o lumina pentru altii. Asta o fi teoretic, ca in mod practic, primul lucru pe care ti-l spune penticostalul (asta o stiu din experienta) este : pocaieste-te! (prin asta intelegand botezul la ei) Iar cei care stiu ca au trecut la np, au facut-o la insistentele altora, care au avut o vraja lexicala mai buna. Probabil, daca ar fi dat peste un martor, ar fi fost Martori ai lui Iehova.

Draga Doriana, mi se pare cu tu nu stii sensul cuvantului "pocainta". = cainta petru faptele rele, pacate pe care le-ai comis. Iar daca ai citi si tu biblia putin, ai realiza ca BOTEZUL este cerut si necesar (chiar si de catre bisericile "istorice":: "Cine va crede si se va boteza va fi mantuit;(Marc.16:16). Insa acest botez trebuie facut in deplinatatea constiintei tale, sa "marturisesti cu gura ta" credinta in Dumnzeu, nu cu gura nashului sau a nustiu cui. Iar faptul ca un "penticosal" ti-a zis ca trebuie sa te "botezi" nu se datoreaza faptului ca vrea sa te atraga in cultul lui, ci petru ca asa se cere. Botezul nu e o alianta cu un cult. ci este o marturisire publica, un legamant facut cu Dumnezeu, la varsta MATURA.
Iar ca raspuns la topicul controversat al acestei pagini: ei eu "m-am nascut ortodoxa" insa pana la varsta de 20 de ani m-am scarbit de atata ipocrizie afisata de fetele bisericesti (nu generalizez total, probabil mai sunt si oameni sinceri) care tin predica si apoi se intalnesc la birt cu enoriasii, m-am scarbit de atata traditie lipsita de Dumnezeu, de cruci facute cu mana in timp ce injuraturile tzasnesc pe gura, de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.(nu Fecioarei, nu lui Petru, nu ingerilor! De ce se roaga ortodocsii ingerilor? De ce isi fac SEMNUL crucii? asa cere Biblia? De ce se roaga si o slavesc pe Maria? Ati citit voi ca Petru s-a inchinat Mariei? Ortodoxismul, din cate am observat eu, nu e decat o adunatura de traditii, chipuri cioplite si inchinari la sfinti mai mult decat la Dumnezeu! Un om lucid, care intradevar cauta sa IL CUNOASCA PE DUMNEZEU, nu doar sa ramana intr-o RELIGIE, Il va cauta nu intre icoane, ci in sufletul sau, in mijlocul oamenilor care il lauda pe Dumnezeu din inima, nu doar cu buzele, cu aceleasi rugaciuni memorate si rememorate. Omului care il cauta cu adevarat pe Dumnezeu, Dumnezeu i sa va descoperi, nu in RELIGIE, ci in CREDINTA, nu in TRADITII si ICOANE, ci in inchinare sincera, rugaciuni izvorate din inima, nu in rugaciuni recitate! Domnul sa va lumineze!

AlinaZ 14.06.2012 20:04:30

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452840)
Asa cred NP. Omenirea n-a avut acces la Cuvant timp de 1850 de ani, pana a venit o doamna gospodina, Hellen White, care a avut acces la Cuvant. Asa cred toate sectele aparute in sec. XIX sau XX despre fondatorii lor. Cu alte cuvinte, Dumnezeu-Cuvantul a "hibernat" 1850 de ani, nu s-a descoperit oamenilor, in ciuda faptului ca acestia l-au cautat. Doar doamna adventista americana a cunoscut Adevarul deplin. Uitati-va pe acest topic si vedeti replicile NP, ca sa vedeti maniera lor de gandire.

Ironia nu-ti este de ajutor, draga Ioana. Nu este vorba ca a "hibernat Dumnzeu Cuvantul" cu am hibernat noi oamenii, asa, stand pe bancile Bisericii, ascultand predica parintelui cu o ureche,si cu celealalta ascultand glasul gandurilor noastre impanzite de grijuri. Cu un ochi privind parintele si altaru, si cu celalalt cine are mai fain costum ca noi. Degeaba invinovatim neoprotestantii, singura solutie e sa se invinovateasca fiecare pe el insusi, sa se pocaiasca, in adevarul sens al cuvantului, si sa-L caute pe Domnezeu din toata inima : Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima. (Ier.29:13)

Solveig 14.06.2012 20:04:30

Citat:

În prealabil postat de AlinaZ (Post 452852)
ini: ei eu "m-am nascut ortodoxa" insa pana la varsta de 20 de ani m-am scarbit de atata ipocrizie afisata de fetele bisericesti (nu generalizez total, probabil mai sunt si oameni sinceri) care tin predica si apoi se intalnesc la birt cu enoriasii, m-am scarbit de atata traditie lipsita de Dumnezeu, de cruci facute cu mana in timp ce injuraturile tzasnesc pe gura, de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.

E ciudat cum toti np aduc aceste "argumente" si nu zic: m-am saturat de calugari ca si Mitropolitul Antonie Bloom sau Ioan Maximovici sau Sofronie Saharov, de acestia care au putere in cuvant si in fapta, toata viata lor e o pilda vie; prefera sa asculte predicile rasuflate si teatrale ale pastorilor lor.

ioanna 14.06.2012 20:07:59

Citat:

În prealabil postat de AlinaZ (Post 452853)
Ironia nu-ti este de ajutor, draga Ioana. Nu este vorba ca a "hibernat Dumnzeu Cuvantul" cu am hibernat noi oamenii, asa, stand pe bancile Bisericii, ascultand predica parintelui cu o ureche,si cu celealalta ascultand glasul gandurilor noastre impanzite de grijuri. Cu un ochi privind parintele si altaru, si cu celalalt cine are mai fain costum ca noi. Degeaba invinovatim neoprotestantii, singura solutie e sa se invinovateasca fiecare pe el insusi, sa se pocaiasca, in adevarul sens al cuvantului, si sa-L caute pe Domnezeu din toata inima : Ma veti cauta, si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima. (Ier.29:13)

Deci ati parasit Ortodoxia din cauza oamenilor? De ce a te "pocai" e echivalent cu a trece la un cult np?
Daca ati fi citit raspunsul domnului osutafaraunu de pe pagina anterioara, ati fi inteles replica mea.

Vei gasi si pastori care vor cadea din demnitatea functiei si atunci ma intreb ce veti face? Treceti la alta confesiune? Adeziunea d-voastra depinde de oameni?

osutafaraunu 14.06.2012 20:14:32

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452840)

Deh, unii cu "maniera lor de gândire", alții cu obsesia pentru "doamna gospodină".:102:Apropo, aveți ceva împotrivă că Dumnezeu alege ciobani, pescari, ori femei, pentru a-i folosi spre slava Lui?

V-ați legat de expresia mea "acces la Cuvânt", dar eu mă refeream la Cuvântul lui Dumnezeu-Biblia, nu degeaba am folosit pronumele cu minusculă. În sec. XIX și mai ales în sec. XX nu mai putem vorbi de analfabetism ori slabă răpândire a Scripturii în mediile creștine. În schimb putem vorbi de o mai mare responsabilitate vis a vis de Biblie și adevărurile ei atâta amar de vreme uitate ori neglijate. Deci încă un posibil răspuns la întrebarea "Pentru ce pleacă oamenii din bisericile istorice?"

ioanna 14.06.2012 20:17:13

Citat:

Iar ca raspuns la topicul controversat al acestei pagini: ei eu "m-am nascut ortodoxa" insa pana la varsta de 20 de ani m-am scarbit de atata ipocrizie afisata de fetele bisericesti (nu generalizez total, probabil mai sunt si oameni sinceri) care tin predica si apoi se intalnesc la birt cu enoriasii, m-am scarbit de atata traditie lipsita de Dumnezeu, de cruci facute cu mana in timp ce injuraturile tzasnesc pe gura, de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.(nu Fecioarei, nu lui Petru, nu ingerilor! De ce se roaga ortodocsii ingerilor? De ce isi fac SEMNUL crucii? asa cere Biblia? De ce se roaga si o slavesc pe Maria? Ati citit voi ca Petru s-a inchinat Mariei? Ortodoxismul, din cate am observat eu, nu e decat o adunatura de traditii, chipuri cioplite si inchinari la sfinti mai mult decat la Dumnezeu! Un om lucid, care intradevar cauta sa IL CUNOASCA PE DUMNEZEU, nu doar sa ramana intr-o RELIGIE, Il va cauta nu intre icoane, ci in sufletul sau, in mijlocul oamenilor care il lauda pe Dumnezeu din inima, nu doar cu buzele, cu aceleasi rugaciuni memorate si rememorate. Omului care il cauta cu adevarat pe Dumnezeu, Dumnezeu i sa va descoperi, nu in RELIGIE, ci in CREDINTA, nu in TRADITII si ICOANE, ci in inchinare sincera, rugaciuni izvorate din inima, nu in rugaciuni recitate! Domnul sa va lumineze!

Dumnezeu sa va ierte , sa va ajute si sa va lumineze!
Daca d-voastra n-ati putut sa patrundeti in profunzimea spiritualitatii ortodoxe, insa altii au putut si l-au primit pe Hristos, inseamna ca vina e la d-voastra, nu in Ortodoxie.

Citat:

Solveig: E ciudat cum toti np aduc aceste "argumente" si nu zic: m-am saturat de calugari ca si Mitropolitul Antonie Bloom sau Ioan Maximovici sau Sofronie Saharov, de acestia care au putere in cuvant si in fapta, toata viata lor e o pilda vie; prefera sa asculte predicile rasuflate si teatrale ale pastorilor lor.
Mie mi se pare ciudata aroganta NP si faptul ca ne consdiera ignoranti , unii care n-am auzit in viata noastra de Scriptura, care nu cunoastem " ce este scris". Nici macar nu-si pun intrebarea cum gandim noi, (despre cruce, despre Fecioara Maria, despre Sfinti etc.) as spune ca ei cred ca noi incalcam in mod deliberat Cuvantul biblic. Uita-te la ce a scris doamna AlinaZ, la modul tipic penticostal de a gandi si a judeca pe altii fara a intelege, de a jigni (fie si neintentionat)

Pastorul penticostal Vladimir Pustan a inteles ce inseamna semnul crucii, care e o rugaciune non-verbala prin care aratam ca toata fiinta noastra ne este inchinata Lui Dumnezeu si isi face si dansul, dar curios ca fratii nu-i spun nimic, insa vin pe forum sa ne reproseze noua asta. Poate domnul Pustan le-ar putea explica si ce inseamna „icoana” din moment ce o cinsteste si poate asa s-ar risipi toate prejudecatile lor privind traditia ortodoxa. Pastorul le-ar putea explica si treptele rugaciunii, caci atunci "ucenicii" si sotiile de "ucenici" ce apar pe forum nu ne-ar mai reprosa ca noi "recitam", iar ei se roaga din inima, caci pana a ajunge la rugaciunea inimii, au trecut si ei prin cea vocala si a mintii. Pastorul i-ar putea pune sa studieze Biblia, nu la modul superficial, sa descopere si penticostalul cine a adus slava Mariei in Sf. Scriptura!http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=378
Si cate n-ar putea face pentru ei ...

N.Priceputu 14.06.2012 21:04:45

Citat:

de bolborosirea acelorasi rugaciuni in fiecare zi si de rugaciuni facute "sfintilor" cand Biblia spune CLAR sa te rogi DOAR Lui Dumnezeu.(nu Fecioarei, nu lui Petru, nu ingerilor! De ce se roaga ortodocsii ingerilor? De ce isi fac SEMNUL crucii? asa cere Biblia? De ce se roaga si o slavesc pe Maria? Ati citit voi ca Petru s-a inchinat Mariei? Ortodoxismul, din cate am observat eu, nu e decat o adunatura de traditii, chipuri cioplite si inchinari la sfinti mai mult decat la Dumnezeu! Un om lucid, care intradevar cauta sa IL CUNOASCA PE DUMNEZEU, nu doar sa ramana intr-o RELIGIE, Il va cauta nu intre icoane, ci in sufletul sau, in mijlocul oamenilor care il lauda pe Dumnezeu din inima, nu doar cu buzele, cu aceleasi rugaciuni memorate si rememorate. Omului care il cauta cu adevarat pe Dumnezeu, Dumnezeu i sa va descoperi, nu in RELIGIE, ci in CREDINTA, nu in TRADITII si ICOANE, ci in inchinare sincera, rugaciuni izvorate din inima, nu in rugaciuni recitate! Domnul sa va lumineze!

... Asta ca să nu mai zic eu că nu e atacată Ortodoxia pe acest topic.

iuliu46 14.06.2012 21:15:37

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452858)
Pastorul le-ar putea explica si treptele rugaciunii, caci atunci "ucenicii" si sotiile de "ucenici" ce apar pe forum ...

Sotiile sau sosiile ? :1:

AlinaZ 14.06.2012 21:20:20

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452855)
Deci ati parasit Ortodoxia din cauza oamenilor? De ce a te "pocai" e echivalent cu a trece la un cult np?
Daca ati fi citit raspunsul domnului osutafaraunu de pe pagina anterioara, ati fi inteles replica mea.

Vei gasi si pastori care vor cadea din demnitatea functiei si atunci ma intreb ce veti face? Treceti la alta confesiune? Adeziunea d-voastra depinde de oameni?

Nu am parasit ortodoxia din cauza oamenilo, ci petru ca nu L-am gasit pe Dumnezeu in practicile ortodoxe, in icoane, si in rugaciunile recitate. Am parasit ortodoxia pentru ca am citit Bibilia si am ajuns la concluzia ca ortodoxia face lucruri care nu le care blblia, pentru ca am realizat ca se pune mai mult accent pe traditii si nu pe Dumnezeu. Am parasit ortodoxia pentru ca nu am gasit un frate care sa-mi zica "Frate, hai sa ne rugam impreuna petru problema ta. Nici un ortodox nu m-a sustinut cand am trecut prin probleme, ci s-au uitat la mine cu ochi judecator" Cand ti-a spus ultima data fratele matale, ortodox, hai draga mea sa ne rugam, hai sa meditam la Dumnezeu, hai sa ne apropie de El impreuna, sa ne sustinem reciproc spiritual?" Nu cred ca s-a intamplat asta. Bineinteles ca exista in orice confesiune oameni care nu sunt cum ar trebui sa fie, orice padure are uscaturi, insa ce vreau eu sa subliniez este faptul ca ortodocsii se confrunta cu o stagnare spirituala in masa! Daca ridici problema, te crezi sfant, daca taci, pana la urma te scufunzi si tu cu ei.
Si da, adeziunea mea depinde si de oameni, pentru ca un lemn nu arde singur, are nevoie de mai multe lemne, uneori flacara mea mocneste, sau e gata sa se stinga, si am nevoie de fratele meu sa ma incurajeze, sa ma ajute sa ma ridic atunci cand cad. Bineinteles, Dumnezeu e cel ce ridica, insa uneori omul e prea orbit de pacat ca sa se roage, sau sa realizeze ce i se intampla, si aici intervine frate in Domnul. Pe scurt, si nu vreau sa jignesc, ortodocsii nu au simtul "partasiei sfinte" inafara bisericii, si asta e unul dintre marile minusuri ale ortodoxiei.

iuliu46 14.06.2012 21:23:28

Citat:

În prealabil postat de AlinaZ (Post 452861)
Am parasit ortodoxia pentru ca nu am gasit un frate care sa-mi zica "Frate, hai sa ne rugam impreuna petru problema ta.

Va putea totusi spune sora . :1:

ioanna 14.06.2012 21:24:50

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 452860)
Sotiile sau sosiile ? :1:

sotia "ucenicului" :) Ar trebui sa adunam intr-un topic linkuri catre diverse articole, pentru ca np ce intra pe forum sa ne mustre sau denigreze credinta, cum face doamna Alina, sa aiba ce lectura, sa gaseasca raspunsul la toate acele interogatii pe care le-a pus. E obositor sa reiei teme, sa le explici si n-are sens, din moment ce prejudecatile lor sunt mereu aceleasi.

DragosP 14.06.2012 21:26:16

Sosia soției...

Pelerin spre Rasarit 14.06.2012 21:26:48

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 452859)
... Asta ca să nu mai zic eu că nu e atacată Ortodoxia pe acest topic.

Nu frate,suntem doar mangaiati pe crestet cu invatatura sectara pe post de ciocan pneumatic.Va invidiez bunatatea,recunosc.

antoniap 14.06.2012 22:00:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 452825)

Dumneavoastră ați fabricat un scenariu (ori folosiți unul gata scris) conform prejudecății ortodoxe, generalizând acest iluzoriu dușman: "sectili". Secte găsim peste tot: în zona ortodoxă, ori neoprotestantă deopotrivă. Ba, în ultima vreme, diavolul generează fel de fel de conglomerate bizare la confluența dintre creștinism și cultele orientale. Puținii neoprotestanți de pe forum nu au nimic în comun cu acestea, așa că nu e cazul să vă mai panicați; creștinii vor continua să plece din Biserica Ortodoxă Română în măsura în care nu-și vor găsi acolo împlinirea nevoilor lor sociale ori doctrinare. Din nefericire pentru dumneavoastră ortodocșii (și acesta chiar că e un motiv de panică), cei mai mulți nu-L mai recunosc pe Hristos în BOR și nu sunt satisfăcuți cu oferta dogmatică distanțată de El.

Rufele murdare din Ortodoxie trebuie spalate in cadrul acesteia. Si eu am vazut nemultumiti chiar de un duhovnic cu viata sfanta. Preotul respectiv nu corespundea idealurilor lor si gata! Le cerea sa traiasca Ortodoxia, nu sa vina la biserica precum la teatru, costumati ca la carnaval si sa astepte sa li se rezolve problemele fara ca ei sa se implice in vreun fel, fara sa-si schimbe modul de viata. Punerea inceputului bun pentru pocainta adevarata reprezinta un examen de maturitate in Ortodoxie, mai ales atunci cand nu am fost bine infipti in credinta de mici sau ne-am ratacit de la calea dreapta pe parcurs.

Cum sa primim iertare pentru multimea pacatelor pe care le spovedim la duhovnici daca noi nu suntem in stare sa trecem cu vederea o ispita care, poate, chiar din cauza pacatelor noastre i-a venit preotului in acel moment? Caci necuratul ne poate bloca drumul spre pocainta prin diferite ispite care ne vin prin cine ne asteptam mai putin. Astfel de oameni sunt de plans ei insisi, caci nu-si vad inselarea in care se afla.

In aceste timpuri, asistam la o mare cernere. Ispitele sunt pe masura mandriei noastre. Iisus nu i-a luat in Rai pe amandoi talharii, ci doar pe cel care si-a recunoscut pacatele sale si a dat marturie pentru nevinovatia lui Hristos.

Ortodoxia dainuieste prin cei care o traiesc cu adevarat, nu prin numarul acestora, caci aici nu e ca la partid. Vrea cineva sa confunde Ortodoxia cu un partid politic si sa se duca la o secta la fel de usor cum s-ar duce la alt partid politic, n-are decat. Il compatimim, ne rugam pentru el, dar atat! Vai de cel care l-a smintit inainte ca acesta sa cunoasca ce inseamna Ortodoxia si vai de el pentru ca nu s-a informat inainte de a lua o astfel de decizie.

Parintele Arsenie Boca spunea:

„Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni."

Pelerin spre Rasarit 14.06.2012 22:21:46

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452858)
Dumnezeu sa va ierte , sa va ajute si sa va lumineze!
Daca d-voastra n-ati putut sa patrundeti in profunzimea spiritualitatii ortodoxe, insa altii au putut si l-au primit pe Hristos, inseamna ca vina e la d-voastra, nu in Ortodoxie.

Nu sora,situatia ii mult mai simpla.Un om sta intr-o casa impreuna cu alti oameni.Intr-o zi pleaca,ca asa a vrut el, intr-o alta casa,care pare a arata mai noua,mai aranjata,cu oameni ce par mai amabili.Dupa o perioada se intoarce,asa,intr-un fel de vizita,la cei din casa de unde a plecat.Incepe sa le explice ca fosta casa arata rau,ca cei de acolo nu stiu cum sa traiasca,ca ii invata el cum trebuie(desi cei din casa nu i-au cerut asta).In timp ce le spune ca nu le vrea decat binele le arde una cu bata-n icoane,asa ca un semn de prietenie si respect.Dupa ce termina sa le faca casa praf si sa le joace-n picioare tot ce acei oameni iubesc,le spune ca acum sunt frati si ca,eventual,in noua casa le va fi mai bine daca vor veni,uite ce rau arata casa lor,ce distrusa este.Intrucat cei din casa incep sa aprinda faclii si sa puna mana pe coase si topoare,fuge urland ca sunt niste habotnici care nu au inteles nimic din dragostea ce le-o purta.Pai nu era mai simplu sa intrebe,,Mai oameni buni vreti sa va spun eu cum sa traiti?"si daca raspunsul era negativ sa plece-n liniste si pace in drumul sau?Era da nu se poate pt ca unu mic,negru,de respira greu,nu ii da pace.Transpira saracii binevoitori dezinteresati pt ca daca cumva se apropie timpu si nu au planu(combustie spontana garantata) facut?Zic si eu...ca habotnicu care nu intelege de ce vor unii sa faca ,,bine"cu forta..Da poate prea vad eu totu-n negru..cand de fapt totu este roz si zburdam ca mieluseii,impreuna,pe pajistea infratirii intre popoare..confesionale.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:24:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.