Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Confirmare minunată: romano-catolicii trebuie (re)botezați (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16660)

Miha-anca 09.08.2013 01:13:59

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529697)
Problema începe, însă, când deschidem gura, arătînd ce înțelegem noi din minunea propriu-zisă și din situația noastră de viață. Să te ții, atunci!

Teoretic vad ca stii, dar practic nu te tii de propriile tale indemnuri.

Miha-anca 09.08.2013 02:00:14

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 529643)
Teologul Mairan Maricaru despre energiile create si necreate

http://www.teologie.net/2013/07/29/t...e-si-necreate/

Multumim, Mihaela. Intr-adevar interesant si pe inteles.

cezar_ioan 09.08.2013 02:59:15

Pentru Cătălin, mai întâi

Și pentru noi toți, cei care căutăm Adevărul și statornicia în El,

un text documentat, limpede, din care putem înțelege cum tâlcuiesc Părinții despre energia necreată: din cunoașterea sfinților Palama, Simion Noul Teolog, Vasile cel Mare, Grigorie de Nyssa, Chiril din Alexandria, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul.
Câteva trimiteri și la Tomul Aghioritic și Filocalia.
Note din lămuririle teologilor Dumitru Stăniloae, Vladimir Lossky, John Meyendorff, Paul Evdokimov.

http://www.basilica.ro/stiri/sf-grig...esti_5216.html

Selectez câteva paragrafe, cu rugămintea de a fi iertat pentru sublinierile cu bold.
Părțile selectate (precum și tot materialul) confirmă, sper, că poziția mea față de pozele de pe topic nu reprezintă o manifestare a necredinței (cum mi s-a spus în mod insistent și ofensator de către cei care NU fac disticția cuvenită între fenomene/învățături drepte, ortodoxe - respectiv false, eretice, mincinoase) ci, dimpotrivă, o încercare de mărturisire a dreptei credințe, așa cum trăiește ea în Biserica lui Hristos, până azi.
Am trecut deja peste neînțelegerile/ gâlceava noastră, fără supărare. Ceea ce nădăjduiesc acum este să înțelegem cât mai bine cu toții cum stau de fapt lucrurile, spre paza noastră, spre întărirea dreptei credințe (iar nu a iluziilor).

"Sinoadele din secolul al XIV-lea vor preciza într-un mod cât se poate de limpede existența în Dumnezeu a ființei, incognoscibilă și inaccesibilă și a energiilor cognoscibile și accesibile vederii creștinilor îmbunătățiți. Astfel, s-au pus bazele dogmatice ale cunoașterii și experierii lui Dumnezeu prin rugăciunea curată și s-a rezolvat contradicția doar aparent insolubilă, în sensul că Dumnezeu este și cognoscibil și incognoscibil, fără ca aceste două însușiri ale Sale să se excludă una pe cealaltă."

Din acest paragraf reiese că nici aparatul foto nici toată lumea care se trezește înaintea unui computer, căscînd gura și extaziindu-se naiv, nu pot avea priză la "energiile cognoscibile și accesibile vederii", ci numai "creștinii îmbunătățiți" și cei cu "rugăciunea curată". În cadrul unei întâlniri personale, față către față, cum deja cunoașteam și cum se va preciza în următoarele pasaje.

cezar_ioan 09.08.2013 03:04:33

Energiile necreate care iradiază din Dumnezeu „nu sunt mărginite, vin la toți, dar vin în special în Sfintele Taine. Sunt prezente în Sfintele Taine cu intensitate deosebită, aducând însăși Persoana lui Hristos; prin Biserică, prin preot în special, prin toate binecuvântările lui, trec în grade diferite asupra tuturor, sunt deci și ale îngerilor, sunt și în natură. Căci natura, făcută din nimic, n-ar putea să stea în ea însăși fără energiile necreate care o fundamentează” (Pr. Stăniloae în 7 dimineți cu Părintele Stăniloae, Anastasia, p. 28).

Sper că vă amintiți de câte ori am reamintit că minunea e în Sfintele Taine, mai întâi, în special în Sfânta Euharistie. Ca om din Biserică, vorbeam, ca simplu creștin.
În Sfintele Taine harul lucrează cu intensitate deosebită, zice Părintele Stăniloae. Nu e suficient pentru noi să avem parte de intensitate deosebită? De ce nu?
Harul fundamentează toată zidirea. Fără har lumea ar pieri. Nu, așadar, luciri și luminițe exterioare, ci însăși temelia Creației!

Energiile divine care izvorăsc veșnic din ființa divină ne sunt comunicate de Duhul Sfânt, pentru transfigurarea și pentru îndumnezeirea noastră, nefiind un intermediar sau un mijlocitor între Dumnezeu și noi, nici simple emanații sau exalții ale Lui, ci sunt necreate și nedespărțite de ființa divină. Dumnezeu este în întregime prezent în energiile Sale fără a-Și părăsi ființa. Energiile dumnezeiești se numesc dumnezeire și sunt „Dumnezeul Cel viu în acțiune, de care isihaștii se bucură prin vederea față către față, lumina necreată fiind însăși manifestarea, revelarea acestei dumnezeiri.” (Vl.Lossky, După chipul și asemănarea lui Dumnezeu, Humanitas, 1998,p. 46).Energiile divine necreate pot fi numite har (ή χάρις) divin în legătură cu ființele umane.

Care va să zică, nu ține cu emanațiile nici măcar la Dumnezeu, darmite la om, oricât ar fi de înduhovnicit, Cătăline... Așadar, când te trăgeam nițel de mânecă, ce crezi acum: te mințeam, frate?
Vederea, zice, e față către față. De ce nu și prin net? Pentru că pur și simplu Însuși Domnul binevoiește altfel, nu cum vrem noi. Cine s-a supărat și de ce, atunci când am subliniat și această condiție?

Dumnezeu S-a coborât la noi, S-a făcut om ca noi din prea multa iubire față de noi, ca și noi să ne îndumnezeim. Din scrierile palamite reiese, în acest sens, că venirea și așezarea Fiului lui Dumnezeu în noi, e urcarea noastră prin Revelație la El. Însă, precum am precizat deja, nu se revelează și nu se arată ființa lui Dumnezeu, ci harul și lucrarea Duhului este aceea prin care se arată și se așează în cei vrednici Dumnezeu.[/i]
Se reamintește condiția: vrednicia. Nu, așadar, la grămadă, cu toată gașca, pe net, cum vor unii.

cezar_ioan 09.08.2013 03:18:44

Sfântul Grigorie Palama vorbește despre trei lumini

Sfântul Grigorie Palama vorbește despre trei lumini: 1. lumina sensibilă, 2. lumina inteligenței și 3. lumina necreată care le depășește pe primele. Lumina inteligenței este diferită de lumina percepută de simțurile noastre. Lumina sensibilă ne descoperă obiectele proprii simțurilor noastre, iar cea intelectuală servește la manifestarea adevărului care se află în gândire. Deci, vederea și inteligența nu percep una și aceeași lumină, ci este propriu fiecăreia din cele două facultăți să acționeze după natura lor și limitele lor. Totuși, atunci când cei care sunt vrednici primesc harul și puterea spirituală supranaturală, ei percep atât prin simțuri, cât și prin inteligență ceea ce este mai presus de orice simț și de orice intelect. Cum? Acest lucru este cunoscut numai de Dumnezeu și de cei care au avut experiența harului său (Tomul Aghioritic,P. G. CL, col. 1833D).

Lumina divină nu este una materială și nici spirituală sau sensibilă, dar nici nu este o lumină inteligibilă sau de ordin intelectual. Această lumină este divină și necreată. Vederea luminii dumnezeiești, nu este o analogie simbolică cu lumina fizică sau o simplă teorie, ci semnul prezenței vii și personale a lui Hristos.

Această lumină divină se descoperă oamenilor curați duhovnicește și care ajung pe culmile cele mai înalte ale virtuții și duc o viață de sfințenie. În lumina divină omul îl vede pe Hristos, Îl cunoaște, comunică cu El și se bucură nespus de prezența Lui.

Orice comentariu al meu, acum, cred că e de prisos.
Ceea ce am avut de zis până în acest moment pe topic, îmi asum, ca de obicei. Cu tot cu pasajele mai puțin fericite, în special cu acelea în care îmi exprimam mâhnirea și indignarea.
Sper să ne reîntâlnim la toamnă, mai buni și mai citiți!
Dumnezeu să ne miluiască pe toți!

Miha-anca 09.08.2013 04:06:47

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529702)
Însă, precum am precizat deja, nu se revelează și nu se arată ființa lui Dumnezeu, ci harul și lucrarea Duhului este aceea prin care se arată și se așează în cei vrednici Dumnezeu.[/i]
Se reamintește condiția: vrednicia. Nu, așadar, la toată gașca, pe net, că așa vrea omu și tot boboru amator de senzațional, a la Esca și PRO-TV.

Dar Saul, in ce fel indeplinea el conditia vredniciei, cand a vazut Lumina si L-a auzit pe Domnul Iisus vorbindu-i? Sau crezi cumva ca Saul era in cautare de senzational, atunci pe drumul Damascului?!?

N.Priceputu 09.08.2013 07:52:21

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529690)
care va să zică, Dumnezeu nu acționează prin energie necreată asupra oamenilor din Biserică, la Sfântul Botez dar acționează cu energie necreată (sau poate aflu că Domnul lucrează și altfel decât prin har) asupra hârtiei fotografice... Hîm... Așa susții, parcă...
Nu asupra oamenilor, nu asupra botezaților, nu asupra preoților, ci asupra unei nenorocite de pelicule sau ce-o fi fost ea...

Nu, nu susțin că așa s-a și întâmplat. Am vrut doar să arăt că dacă vrem să considerăm că e vorba de o minune, atunci ea s-a petrecut cu hârtia fotografică, care, însă, n-a imortalizat harul.
Personal, însă, sunt rezervat. Pur și simplu consider că nu trebuie luată în considerare o fotografie de pe net.
Mulțumesc pentru citatele atât de bine alese pentru înțelegerea luminilor.

catalin2 09.08.2013 11:53:42

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 529617)
Ei bine, atunci când Dumnezeu face ca harul să fie însoțit de o lumină - ca în cazul Mântuitorului, al lui Moise, al sfinților - tu spui că acea lumină este însuși harul, în timp ce eu susțin că este doar o arătare a lui.

Cristian, despre asta vorbeam, asta sustinea Varlaam si sustine si azi teologia catolica. Tu si Cezar sustineti acelasi lucru (nu stiu daca si Decebal), dar nu va dati seama pentru ca ati cercetat mai putin.
Sfantul Grigorie pe asta si-a bazat argumentatia lui impotriva invataturii lui Varlaam, pe aratarea faptului ca lumina de la Schimbarea la Fata este chiar harul, lumina harului. Vaarlam (influentat de teologia apuseana) sustinea ca nu poate fi o energie necreata izvorand din Domnul, pentru ca noi nu putem percepe Fiinta lui Dumnezeu. Asa ca sustinea ca e o energie creata ce s-a aratat la Schimbarea la Fata. Nu putea distinge intre Fiinta Domnului si energiile necreate, de aceea nu putea intelege ca noi putem vedea harul necreat si chiar il putem lua inlauntrul nostru prin Sfintele Taine.
Aceasta se spune ca e principala diferenta intre ortodoxie si catolicism, toate invataturile gresite din catolicism avand la baza aceasta intelegere gresita.
In concluzie, ca sa sintetizez, Sfantul Grigorie sustinea ca la Schimbarea la fata s-a aratat harul, lumina harului, o energie necreata, iar Vaarlam sustinea ca aceea nu putea sa fie o energie necreata, pentru ca nu putem vedea si primi ceva necreat, el confundand harul cu Fiinta lui Dumnezeu.

Asadar ce este harul? Harul este o energie necreata, este o lumina. In Rai nu este intuneric, harul este cel ce lumineaza si in Rai.
Daca observi chiar am dat un link cu explicatia Sfantului Serafim, care daca era citit nu mai discutam cateva pagini. Spune chiar la sfarsit ce e acea lumina de pe chipul lui Moise, de la Schimbarea la fata, etc. http://sfantulserafimdesarov.wordpre...l-este-lumina/
"Amintiti-va de Moisi dupa convorbirea sa cu Dumnezeu din muntele Sinai. El stralucea atat de tare, cu o lumina atat de grozava, incat oamenii nu se puteau uita la el. Chiar a fost nevoit sa poarte un voal cand a aparut in public. Amintiti-va Schimbarea la Fata a Domnului, in Muntele Tabor. O lumina mare L-a inconjurat “si vestmintele Lui s-au facut stralucitoare, albe foarte, ca zapada” (Marcu 9:3), iar ucenicii Sai au cazut cu fata la pamant de frica. Iar cand Moisi si Ilie I s-au alaturat in acea lumina, un nor i-a umbrit pentru a ascunde stralucirea luminii harului dumnezeiesc, care orbise ochii ucenicilor. Astfel se infatiseaza harul Prea-Sfantului Duh al lui Dumnezeu, intr-o lumina nestricacioasa, tuturor celora care le dezvaluie Dumnezeu lucrarea sa.”
In aceasta fraza este rezumat tot ce am spus pana acum, nu stiu de ce am mai discutat 33 de pagini. Harul se infatiseaza oamenilor, e o lumina nestricacioasa (adica nu e materiala, nu e din lumea aceasta).

N.Priceputu 09.08.2013 12:07:23

Cătălin, o întrebare scurtă care cere un răspuns la fel: Harul poate fi fotografiat?

cezar_ioan 09.08.2013 12:14:05

Cătălin, poate încerci să vezi ce am scris în postările de deasupra. Vezi și tu ce scrie în materialul pe care l-am dat ca link. E toată învățătura despre energia necreată acolo, condensată și explicit/sugestiv formulată.
Doar citește!! (Sfinții vorbesc, sfinții pe care îi invoci, iar nu eu!)

Nu face bine nimănui să vorbim despre alfa iar tu să bați câmpii, perorînd la nesfârșit despre omega.

catalin2 09.08.2013 12:15:41

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529701)
"Sinoadele din secolul al XIV-lea vor preciza într-un mod cât se poate de limpede existența în Dumnezeu a ființei, incognoscibilă și inaccesibilă și a energiilor cognoscibile și accesibile vederii creștinilor îmbunătățiți. Astfel, s-au pus bazele dogmatice ale cunoașterii și experierii lui Dumnezeu prin rugăciunea curată și s-a rezolvat contradicția doar aparent insolubilă, în sensul că Dumnezeu este și cognoscibil și incognoscibil, fără ca aceste două însușiri ale Sale să se excludă una pe cealaltă."

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529701)
Această lumină divină se descoperă oamenilor curați duhovnicește și care ajung pe culmile cele mai înalte ale virtuții și duc o viață de sfințenie. În lumina divină omul îl vede pe Hristos, Îl cunoaște, comunică cu El și se bucură nespus de prezența Lui.

Cezar, nu stiu daca ai urmarit tot topicul, despre asta am scris de cateva zeci de pagini, numai aceste pasaje le-am comentat de vreo cinci ori, ultima data intr-un mesaj adresat lui Cristian in urma cu doua zile: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=299
Daca citim cu atentie despre cine e vorba acolo? Despre cei imbunatatatiti, cei care emana acea lumina, nu despre cei ce o vad, spectatori. Adica despre Sfantul Serafim de Sarov, Parintele Paisie Aghioriul si toti sfintii si traitorii imbunatatatiti. Cum sa fie iudeii si ucenicii care au vazut lumina crestini imbunatatiti, "ajunsi pe cele mai inalte culmi ale virtutii"? Si Decebal a crezut ca in acele pasaje din Sfantul Grigorie e vorba de cei ce privesc, citind gresind prin "cei ce au vazut lumina harului" pe privitori, cand e vorba de calugarii imbunatatiti.
E posibil sa nu se stie ce inseamna "imbunatatit". Acest termen se foloseste la cei ce au ajuns la despatimire, adica la sfintenie. Astfel au primit multi din ei si harisme.
Nici macar Moise nu este printre cei imbunatatiti care au primit harul (pentru ca nu se Pogorase harul), el avea lumina harului pe chip pentru ca fusese in apropierea lui Dumnezeu, adica statuse in har. E aceeasi situaite cu cei doi ucenici, ai Sfantului Serafim si Parintelui Paisie, care erau si ei in har dar nu pentru ca il aveau ei, ci pentru ca erau in harul emanat de cei doi sfinti.
In concluzie, harul acesta se poate vedea ca o lumina, lumineaza doar cei imbunatatiti, il pot vedea toti cei care il privesc pe acel parinte cand lumineaza. Poate sa fie un ateu, un ortodox, un chinez, etc. Dar trebuie si ca Domnul sa ingaduie sa fie vazuta lumina. Se poate intampla si ca unul sa vada si restul sa nu vada nimic, cum e cazul Sfantului Pavel si a insotitorilor lui.

catalin2 09.08.2013 12:42:45

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529745)
Nu face bine nimănui să vorbim despre alfa iar tu să bați câmpii, perorînd la nesfârșit despre omega.

Daca aveai rabdare ai fi citit si raspunsul meu, nu-l pot compune instantaneu, imediat dupa mesajul adresat lui Cristian. Si daca si cercetai si citeai mesajele topicului vedeai ca de vreo doua zeci de pagini despre asta am vorbit, pentru ca a dat si Decebal mesaje din Sfantul Grigorie Palama. Raspunsul l-am dat in vreo cinci mesaje. Probabil nu ai citit si mesajul meu de acum cateva zile in care spuneam ca e imposibil sa avem un consens in privinta invataturii, pentru ca nu credem acelasi lucru. Am avut o multime de divergente pe tema unei invataturi, nu poti vedea ca eu am intotdeauna dreptate si tu gresesti, din doua motive. In primul rand ai putine cunostinte in acest domeniu (si nici nu ai dorinta sa le aduni), te bazezi mai mult pe ratiunea ta, nu pe ce se stie. De aceea nu poti deosebi intotdeauna cand spune cineva ceva adevarat si cand spune o eroare. In al doilea rand ai o invatatura diferita, eu o numesc modernista (nu doar tu, mai sunt de exemplu N.Priceputu, Laura, Maris), care te face sa ai dinaitne anumite conceptii si invataturi gresite preluate din alte parti. O sa te superi iar ca iti spun adevarul, dar are rost sa ne tot contrazicem degeaba la fiecare topic? Observi ca aproape la fiecare topic ma contrazic tot timpul cu aproape aceleasi persoane? Diferenta e ca eu stiu despre ce vorbesc nu pentru ca rationez mai bine, ci pentru simplul fapt ca m-am informat mai demult sau ma informez de fiecare data. De aceea ma feresc intotdeauna sa spun ceva despre care nu stiu sau sa spun un neadevar. De cand am intrat pe forum, rar am spus ceva gresit, tocmai pentru ca ma informez. Nu e greu sa intelegem ca nu avem cum sa stim totul din orice domeniu si sunt oameni care stiu mai multe ca noi. Asta e si problema, unele persoane fara sa stie prea multe dintr-un domeniu se tot contrazic. Teologia are la baza niste cunostinte, care trebuie mai intai cunoscute, chiar daca cineva e credincios nu inseamna ca deja stie totul despre teologie fara sa se informeze. Doar intelegerea acestui lucru ar aduce mai multa liniste si mai mult timp petrecut fara discutii divergente inutile.

catalin2 09.08.2013 12:51:12

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 529741)
Cătălin, o întrebare scurtă care cere un răspuns la fel: Harul poate fi fotografiat?

Theodor a dat explicatia aparatului de fotografiat, el surprinde ce poate surprinde si ochiul uman. Mai avansat, aparatul de filmat surprinde imaginile in miscare, nu statice. De exemplu daca iudeii au vazut fata lui Moise stralucitoare, un aparat de fotografiat sau de filmat poate suprinde acea secventa, adica ceea ce vede si un om? Sau de poate intampla ca in zacul Sfantului Pavel sau alte cazuri, ca dor un om sa vada si restul sa nu vada? Dar doar daca se ingaduie, parintele Paisie nu dorea sa fie filmat si puteau sa ii faca o suta de poze, ca nu se vedea nimic pe poza. Acum ai si raspunsul.

N.Priceputu 09.08.2013 12:53:51

Îmi pare rău, nu-l am. Te-ai eschivat. Nu te-am întrebat dacă lumina de pe fața lui Moise putea fi fotografiată. Repet întrebarea: Harul poate fi fotografiat? Te rog răspunde cu „da”, „nu”, „nu știu” sau „uneori”.

catalin2 09.08.2013 12:59:50

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 529751)
Îmi pare rău, nu-l am. Te-ai eschivat. Nu te-am întrebat dacă lumina de pe fața lui Moise putea fi fotografiată. Repet întrebarea: Harul poate fi fotografiat? Te rog răspunde cu „da”, „nu”, „nu știu” sau „uneori”.

Din ce ma intrebi inseamna ca am scris degeaba mesajele pana acum. In mesajul anterior pe care ti l-am scris nu ai inteles ca lumina de pe fata lui Moise este harul? La fel si Lumina de la Schimbarea la fata. Daca nu ai inteles de ce crezi ca daca o sa repet de o suta de ori o sa intelegi. Citeste te rog mesajul de mai sus adresat lui Cezar, de ce nu avem cum sa ne intelegem. Si e foarte posibil ca dupa ce il citesti sa ne intelegem mult mai bine.

N.Priceputu 09.08.2013 13:31:56

Din nou eviți un răspuns categoric. Citisem mesajul precedent, unde spuneai despre „lumina harului” pe chipul lui Moise. Eu înțeleg că era vorba de o lumină care se datora harului.
Nu e de folos nimănui ca atunci când ți se pune o întrebare simplă, care așteaptă un răspuns scurt, să spui că ai răspuns pe larg în vreo douăzeci de mesaje; este clar că fiecare dintre noi înțelege altceva din aceleași citate. Avem viziuni diferite. Iar discuția de pe topicul ăsta ar putea să scoată la iveală tocmai sursele lor.
Revin cu o altă întrebare, legată de prima: Harul este o realitate obiectivă, sau subiectivă?

Nastya 09.08.2013 16:52:07

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 529705)
Dar Saul, in ce fel indeplinea el conditia vredniciei, cand a vazut Lumina si L-a auzit pe Domnul Iisus vorbindu-i? Sau crezi cumva ca Saul era in cautare de senzational, atunci pe drumul Damascului?!?

Stim ca Saul era un mare prigonitor al crestinilor, deci al Mantuitorului Iisus Hristos. Se ducea la Damasc pentru a continua prigonirile. <<Saul sufla încă amenințarea și uciderea împotriva ucenicilor Domnului. A venit la marele preot și i-a cerut scrisori către sinagogile din Damasc, ca, dacă va găsi pe unii umblând pe Calea credinței, atât bărbați cât și femei, să-i aducă legați la Ierusalim.>> (Fapte, 9,1-2).
Sa ne amintim ca Saul a fost printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea Sfantului Stefan (prin lapidare).
Drumul de la Ierusalim la Damasc insemna peste 200 de km si calatoria putea sa dureze 7-8
zile.

Saul a fost ales de “Dumnezeul parintilor nostri” sa stea marturie pentru ce a vazut si a auzit. Sa fie martorul Mantuitorului Hristos.

Lumina care a aparut in miezul zilei, mai puternica decat lumina Soarelui, i-a facut pe Saul si pe cei ce-l insoteau sa cada la pamant. Lumina l-a cuprins pe Saul; l-a invaluit din toate partile. Cei care-l insoteau au vazut lumina, dar n-au auzit glasul Mantuitorului Hristos. Din cauza luminii stralucitoare Saul n-a mai vazut trei zile.

Saul a fost ales sa propovaduiasca Cuvantul lui Dumnezeu si sa intoarca neamurile de la întuneric la lumină, ca sa primeasca iertarea pacatelor.

Cand a vazut lumina si a auzit glasul Mantuitorului Iisus Hristos, Saul s-a schimbat brusc. Cand a vazut lumina si a auzit glasul Mantuitorului Iisus Hristos Saul nu era „vrednic” dar a fost ales sa devina VREDNIC.
Nu stiu mai multe cazuri de oameni nevrednici, carora sa li se arate Dumnezeu, asa cum s-a intamplat cu Saul, devenit Apostolul Iubirii.

Sa nu uitam insa ca, Adam, inainte de caderea in pacat, il putea vedea pe Dumnezeu.

<<Ca rezultat al acestui dar, al harului dincolo de fire al lui Dumnezeu, care i-a fost daruit prin suflarea de viata, Adam putea sa Il vada, sa Il inteleaga pe Dumnezeu umbland in Rai, sa Ii priceapa vorbele, sa inteleaga convorbirile sfintilor ingeri, limbile tuturor fiarelor, pasarilor si reptilelor si tot ceea ce ne este acum ascuns, noua fapturilor cazute si pacatoase.

Toate acestea ii erau foarte vadite lui Adam, inainte de caderea sa. Domnul Dumnezeu i-a dat si Evei aceeasi intelepciune, tarie, putere nemarginita si toate celelalte insusiri bune si sfinte. El nu a zidit-o din tarana, ci din coasta lui Adam, in Edenul incantarii, Raiul pe care El l-a asezat in mijlocul pamantului.>>
(Sfantul Serafim de Sarov, Scopul vietii crestine, Editura „Pelerinul”- Iasi, 1997, pag. 28)

Nastya 09.08.2013 16:58:38

<<Iar Saul, încă suflând amenințare și ucidere împotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu și a cerut de la el scrisori către sinagogile din Damasc ca, dacă va afla acolo pe vreunii, atât bărbați cât și femei, că merg pe Calea aceasta, să-i aducă legați la Ierusalim. Și a fost că pe când mergea el și se apropia de Damasc, deodată o lumină din cer a strălucit împrejurul lui.(a)

Și, căzând el la pământ, a auzit un glas, zicându-i: „Saule, Saule, de ce Mă prigonești?“
Iar el a zis: „Cine ești, Doamne?“ Și glasul i-a zis: „Eu sunt Iisus, Cel pe care tu Îl prigonești (b). Greu îți este să izbești cu piciorul în țepușă“ (c).

Și el, tremurând și înspăimântat fiind, a zis: „Doamne, ce voiești Tu să fac?“ Iar Domnul i-a zis: „Ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci“.>> (Fapte 9, 1-6)

[ a)Înțelesul complet este acela că lumina, foarte strălucitoare, l-a învăluit din toate părțile; în același timp încercuind-l și acoperindu-l.
b)Prigonindu-i pe creștini, Saul Îl prigonea pe Însuși Iisus, Care Se identifică cu cei ce cred în El și-I urmează (cf. Mt 25, 40, 45).
c) Nu poți lupta împotriva lui Iisus fără să te rănești. Caz celebru în istorie: Iulian Apostatul.]

<<Și a fost că'n timp ce mergeam eu și mă apropiam de Damasc, pe la amiază, deodată din cer o lumină mare a strălucit împrejurul meu . Și am căzut la pământ și am auzit un glas zicându-mi: "Saule, Saule, de ce Mă prigonești?" Iar eu am răspuns: "Cine ești, Doamne?" Zis-a către mine: "Eu sunt Iisus Nazarineanul, Cel pe Care tu Îl prigonești". Astfel că'n timp ce mergeam și la Damasc cu putere și însărcinare de la arhierei, Iar cei ce erau cu mine au văzut lumina și s'au înfricoșat, dar glasul Celui ce-mi vorbea nu l-au auzit. Și am zis: "Ce să fac, Doamne?" Iar Domnul mi-a zis: "Ridică-te și mergi în Damasc și acolo ți se va spune despre toate cele ce ți s'au rânduit să faci". Și pentru că din pricina strălucirii acelei lumini nu mai vedeam, am venit în Damasc fiind dus de mână de către cei ce erau împreună cu mine. Iar un oarecare Anania, bărbat evlavios după lege, mărturisit de toți Iudeii care erau în Damasc, a venit la mine și, stându-mi alături, mi-a zis: Frate Saule, recapătă-ți vederea! Și eu în chiar ceasul acela l-am putut vedea. Iar el a zis: Dumnezeul părinților noștri pe tine de mai'nainte te-a ales, pentru ca voia Lui s'o cunoști și pe Cel-Drept să-L vezi și din gura Sa să auzi; că'n fața tuturor oamenilor Îi vei fi Lui martor despre cele ce ai văzut și ai auzit. Și acum, ce mai zăbovești? Ridică-te și botează-te și spală-ți păcatele, chemând numele Său.>>(Fapte 22, 6-16)

<<Astfel că'n timp ce mergeam și la Damasc cu putere și însărcinare de la arhierei, în calea mea, o, rege, am văzut în miezul zilei o lumină din cer mai puternică decât strălucirea soarelui, strălucind împrejurul meu și al celor ce mergeau cu mine. Și căzând noi toți la pământ, eu am auzit un glas zicându-mi în limba evreiască: Saule, Saule, de ce Mă prigonești? Greu îți este să lovești cu piciorul în țepușă. Iar eu am zis: Cine ești, Doamne?Iar Domnul a zis: „Eu sunt Iisus, Cel pe care tu Îl prigonești. Dar scoală-te și stai pe picioarele tale; că spre aceasta M'am arătat Eu ție, să te rânduiesc slujitor și martor, și al celor pe care le-ai văzut, și al celor întru care Mă voi arăta ție , alegându-te pe tine din popor și din neamurile la care te trimit să le deschizi ochii, pentru ca ele să se întoarcă de la întuneric la lumină și de la stăpânirea lui Satan la Dumnezeu, pentru ca să primească ele iertarea păcatelor și parte cu cei ce prin credința'n Mine s'au sfințit”.>>
(Fapte 26, 12-18)
(Biblia, Versiunea Anania, www.dervent.ro )

catalin2 09.08.2013 18:37:22

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 529758)
Din nou eviți un răspuns categoric. Citisem mesajul precedent, unde spuneai despre „lumina harului” pe chipul lui Moise. Eu înțeleg că era vorba de o lumină care se datora harului.
Nu e de folos nimănui ca atunci când ți se pune o întrebare simplă, care așteaptă un răspuns scurt, să spui că ai răspuns pe larg în vreo douăzeci de mesaje; este clar că fiecare dintre noi înțelege altceva din aceleași citate. Avem viziuni diferite. Iar discuția de pe topicul ăsta ar putea să scoată la iveală tocmai sursele lor.
Revin cu o altă întrebare, legată de prima: Harul este o realitate obiectivă sau subiectivă?

Nu evit deloc, dar iti scriu multe mesaje pe aceeasi tema si tu afirmi acelasi lucru gresit. Intelege ca lumina aceea este harul, energia necreata. Harul este lumina, energie necreata care izvoraste din Domnul este o lumina. O lumina nemateriala. O lumina care s-ar datora harului ar fi o lumina creata, deci invatatura lui Varlaam si a catolicismului. Noi spunem in ortodoxie ca lumina de la Schimbarea la fata este lumina harului, adica harul, o energie necreata. Catolicii spun ca acea lumina este o energie creata, o lumina creata, la fel spunea si Varlaam.
O neintelegere are la baza alte neintelegeri, cum s-a vazut. De fapt nu e o divergenta de idei, diferenta e ca eu scriu intotdeauna adevarul ortodox si diferite persoane se tot contrazic fara sa stie exact despre ce e vorba. La multe subiecte se intampla asa.
Acum legat de poza, harul este ceva ce poate fi vazut in anumite conditii de un om, aparatul de fotografiat face poza la ce se vede, deci e posibil ca sa surpinda si acea lumina a harului care se face vizibila in plan material.
Nu inteleg exact ce vrei sa spui cu harul realitate obiectiva sau subiectiva. Este obiectiva, bineinteles, dar daca noi ne ducem la biserica n-o sa vedem cel mai probabil acea lumina care este in altar sau in sfantul potir. Dar se poate intampla ca cineva sa o vada si ceilalti sa nu vada, nu neaparat ca acela are vedere mai buna sau e sfant, ci ca i se face vizibil lui ce se vede acolo in altar. Un inger e tot nematerial, dar poate fi vazut de cineva daca se face vizibil acelei persoane. Desigur cineva imbuntatatit poate vedea mai des aceste lucruri, la fel cum poate face si minuni.

cezar_ioan 09.08.2013 22:19:13

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 529763)
Cand a vazut lumina si a auzit glasul Mantuitorului Iisus Hristos, Saul s-a schimbat brusc. Cand a vazut lumina si a auzit glasul Mantuitorului Iisus Hristos Saul nu era „vrednic” dar a fost ales sa devina VREDNIC.

Consider că ați precizat un criteriu absolut decisiv al autenticității experierii Luminii: schimbarea. Înduhovnicirea celui care trăiește această experiență.
(Oare câți oameni s-au schimbat, convertindu-se și înduhovnicindu-se, ori, pur și simplu luîndu-și mai în serios pocăința, ca urmare a "luminii" din pozele respective? Să fiu iertat, dar dacă lumina aceea ar fi fost ceea ce crede Cătălin, noi cei de pe forum, mai ales cei care cred că ea e har, am fi fost deja alți oameni... Așa consider.)

Cât privește vrednicia lui Saul, însuși Apostolul vorbește despre ea, în mai multe locuri din Epistole. Cu toate acestea, numeroși teologi atrag atenția deseori că Saul nu era un oarecare om, fără însușiri remarcabile ci, tocmai pentru că era foarte credincios, instruit și hotărât (în credința lui pe care o moștenise de la părinți și pe care o șlefuise la școala lui Gamaliel) Domnul l-a ales pentru minunata slujire. (Mai sunt, desigur, și alte motive ale alegerii lui Saul, pe care Dumnezeu nu le-a ascuns de noi ci le-a revelat prin vasele Lui alese.)
Dumnezeu nu mutilează personalitatea omului ci o respectă, o orientează către mântuire, în acord cu Planul Său de Părinte Iubitor.

cezar_ioan 09.08.2013 22:33:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 529747)
Se poate intampla si ca unul sa vada si restul sa nu vada nimic, cum e cazul Sfantului Pavel si a insotitorilor lui.

Cum așa, frate?
Cătălin, reiau rugămintea dintr-o postare anterioară: recitește, cu puțină liniște și fără grabă, versetele 13 și 14 din Faptele Apostolilor.
Apoi spune-mi te rog ce ai înțeles și vom compara înțelegerile noastre. (Eu am arătat deja ce am înțeles din textul biblic.)

P.S. Textul zice clar:
1) lumina strălucește împrejurul tuturor (nici nu emană din Pavel și nici nu e prins doar Pavel în lumină, ci toți experiază lumina)
2) toți au căzut la pământ (efectul e trăit nu numai de Pavel ci și de ceilalți).

Theodore_of_Mopsuestia 09.08.2013 23:02:07

Pentru colegul Catalin, si doamna Dobrin, indeosebi, dar nu exclusiv :)

Stimati colegi,
Ca aconfesional si neutru, pot spune, dupa ce am citit numeroasele pagini alae acestui topic, ca problema, asa cum este pusa indeosebi de N.Priceputu, Ioan Cezar si Alin, este destul de clara. Cel putin, la nivel de logica si intelect, mai clar decit d-l profesor si cei sus-numiti nu ar putea nimeni sa o faca. Deasemenea, a ramas inca un unghi de atac, pe care il voi aborda neutru, pur si simplu ca rationament logic bazat pe temeliile insesi ale credintei crestine rasaritene. Este vorba despe profetii, false profetii si minuni, eshatologie, antihristologie, si celelalte. Toate, se pare (detest sa caut si sa dau citate, nici chiar parafrazari) reunite de cei imbunatatiti spiritaul ai crestinismului autentic intr-un singur indemn clar: "respinge orice minune, oice viziune; Domnul NU Se supara daca o faci, caci iti vede rivna si te va mantui; va gasi El alta cale de a comunica vointa Sa in chip minunat, cale ce nu va fi cu putinta de suspectat ca fiind contrafacerea nascocita de Adversar".
Inca ceva: simplul fapt ca unii din voi sunt atasati de miracole ca semn/susa de intarire/confirmare a credintei, este un calcai ahilean cit haul, o poarta super usoara pentru magicieni. Doamna Dobrin, nu imi spuneti ca nu sunteti la curent cu multitudinea avertizarilor date, cel mai recent, de preoti eminenti ai Rasaritului, de genul Cuv. Iustin Parvu sau pr. Cleopa, privind foamea maselor de spectacol si miracol. Vreti lumini? Mergeti la scientologi sau raelieni, si vedeti acolo show-uri paranormale la fel de manifeste precum un concert leidi gaga.
Catalin, eu am taiat-o cu orice credinta institutionalizata, desi le apreciez pe toate cele care aduc beneficii spirituale autentice: ti-o spun, pur logic, judecind dupa scrierile profunde ortodoxe, pe cae amindoi le cunoastem, ca practica paranormalului e o rana mai greu de vindecat decit cancerul metastatic si AIDS la un loc: afecteaza spiritul. Sincer, esti constient ca de tine marturisita ta fosta atasare de paranormal cintareste poate destul de greu, desi poate deloc constientizata, in sustinerea acestei pozitii ale tale pe acest topic. Nu, nu e atac ad hominem, ci doar o intrebare vizind dinamica motivatiei in acest caz de dezbatere pe o tema spirituala foarte grava: inselarea de dincolo de natural. Un psiholog de elita ca Ioan Cezar s-a prins, desigur, de mecanism. Eu, fara vreo treaba cu psihodomeniile/psihostiintele, privesc si descompun si recompun elementele problemei in mod pur empiric. Dinsul poate, eu nu.
P. S. Limpede si clarificatoare postarea lui N. Priceputu. Exact: ce tine de Dumnezeire ("Dumnezeu Duh este") nu e cuantificabil material, imortalizabil pe pelicule, dvd-uri, autoportrete, graffitti, aparate fizice de masura, etc.

N.Priceputu 09.08.2013 23:08:22

Cu privire la caracterul obiectiv sau subiectiv al harului, consider că ne-ar fi de folos să aprofundăm problema.

Despre Dumnezeu Părintele Stăniloae spune că este Subiect pur. Putem găsi aici un foarte frumos articol care se referă și la acest aspect. Părintele scrie aici despre relația dintre Persoanele Sfintei Treimi.

Însă toate persoanele sunt, prin definiție, subiecte, iar relația cu și între ele este de natură subiectivă; dacă vorbim de o relație obiectivă între persoane, aceea anulează, de fapt, persoana, o transformă în obiect.

Harul, numit de Palama și energiile necreate ale lui Dumnezeu sau dumnezeirea, sunt nedespărțite de Persoanele Sfintei Treimi, el fiind cel care ne unește, fără contopire, cu Dumnezeu. Este, prin urmare, o realitate subiectivă, fapt arătat și în citatele date de Cezar și de Decebal, în care se arată participarea personală a celor luminați de har, chiar și a celor încă păcătoși.

Dacă ar fi o realitate obiectivă, l-am putea constata obiectiv, l-am putea măsura cu aparate folosite pentru măsurarea proprietăților obiectelor. I-am putea măsura intensitatea, puterea ș.a. În plus, ar fi independent de persoană, așa cum este orice obiect; ar fi, prin urmare, creat.

cezar_ioan 10.08.2013 00:57:46

........:)
Eeei, termenii ăștia, ce bogății mai poartă sub cămașa lor!...:)
Dacă îmi dai voie, Cristian, să pun un strop la înțelesul termenilor, iar asta nu doar de dragul vocabularului psihologic (în psihologie operăm frecvent cu "subiect", "subiectiv", "obiectiv" etc.) cât și pentru că întrezăresc/presupun ce a vrut de fapt să spună Cătălin cu însușirea harului de a fi obiectiv.
Într-un anumit sens cred că putem afirma că harul e obiectiv, deși exprimarea poate naște mari confuzii.
Folosim uneori termenul de "obiectiv" cu sensul că e ceva care nu depinde de voința unei persoane, care atârnă de un factor din afară, care există independent că vrem sau nu, că ne place sau nu etc.
Astfel, spunem că psihicul este o re-producere subiectivă a realității obiective, arătînd prin aceasta (în cheia filosofiei materialiste, fie vorba-ntre noi, dar asta e altă poveste) că realitatea, lumea, existența, toată Zidirea există ca atare indiferent că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu, iar noi putem reflecta/cunoaște/reproduce în informații și trăiri această realitate/lume/Zidire.
Lumea e un dat ontologic. Luăm act de acesta, în mod personal, subiectiv, de îndată ce primim suflarea de viață de la Dumnezeu. (Evident, nu știm prea mult despre cunoașterea intrauterină a realității dar știm mai multe despre cea care începe după naștere.)

Dacă ne referim la existența lui Dumnezeu, de pildă, putem zice fără teamă de greșeală, cred eu, că aceasta este obiectivă, înțelegînd astfel că ea nu depinde de voința, dorința sau puterea noastră. Există independent de vreo contribuție de-a noastră. E în afara voinței noastre de a decide. Nu eu hotărăsc dacă Dumnezeu există sau nu (ci dimpotrivă, spunem noi creștinii, Dumnezeu hotărăște cine și cum și cât există...).

Similar putem spune și despre har: vrem, nu vrem, îl primim sau nu, ne place ori ba, harul există și nu vine din noi, nu atârnă ca existență și manifestare în lume de noi, de voința și hotărârea noastră, ci doar de Bunul Dumnezeu.
Harul e un dat ontologic, nu o manifestare a persoanei noastre.
Că uneori noi ne străduim să conlucrăm cu harul, în relația teandrică, de la persoană la Persoane, asta e deja altă chestiune.

Cred, deci, că harul poate fi considerat și obiectiv, ca dat ontologic, ca dar al Dumnezeirii, ca manifestare a Domnului în toată Zidirea, câtă vreme prin aceasta vrem să spunem că nu ni-l atribuim nouă înșine ci îl luăm așa cum este: manifestare a Dumnezeirii în Creație, indiferent că vrem ori ba.
Acum, cât privește relația noastră cu harul, aceasta da, cred că relația e o realitate cu totul subiectivă, între persoane.

cezar_ioan 10.08.2013 01:35:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 529749)
Daca aveai rabdare ai fi citit si raspunsul meu, nu-l pot compune instantaneu, imediat dupa mesajul adresat lui Cristian. Si daca si cercetai si citeai mesajele topicului vedeai ca de vreo doua zeci de pagini despre asta am vorbit, pentru ca a dat si Decebal mesaje din Sfantul Grigorie Palama. Raspunsul l-am dat in vreo cinci mesaje. Probabil nu ai citit si mesajul meu de acum cateva zile in care spuneam ca e imposibil sa avem un consens in privinta invataturii, pentru ca nu credem acelasi lucru. Am avut o multime de divergente pe tema unei invataturi, nu poti vedea ca eu am intotdeauna dreptate si tu gresesti, din doua motive. In primul rand ai putine cunostinte in acest domeniu (si nici nu ai dorinta sa le aduni), te bazezi mai mult pe ratiunea ta, nu pe ce se stie. De aceea nu poti deosebi intotdeauna cand spune cineva ceva adevarat si cand spune o eroare. In al doilea rand ai o invatatura diferita, eu o numesc modernista (nu doar tu, mai sunt de exemplu N.Priceputu, Laura, Maris), care te face sa ai dinaitne anumite conceptii si invataturi gresite preluate din alte parti. O sa te superi iar ca iti spun adevarul, dar are rost sa ne tot contrazicem degeaba la fiecare topic? Observi ca aproape la fiecare topic ma contrazic tot timpul cu aproape aceleasi persoane? Diferenta e ca eu stiu despre ce vorbesc nu pentru ca rationez mai bine, ci pentru simplul fapt ca m-am informat mai demult sau ma informez de fiecare data. De aceea ma feresc intotdeauna sa spun ceva despre care nu stiu sau sa spun un neadevar. De cand am intrat pe forum, rar am spus ceva gresit, tocmai pentru ca ma informez. Nu e greu sa intelegem ca nu avem cum sa stim totul din orice domeniu si sunt oameni care stiu mai multe ca noi. Asta e si problema, unele persoane fara sa stie prea multe dintr-un domeniu se tot contrazic. Teologia are la baza niste cunostinte, care trebuie mai intai cunoscute, chiar daca cineva e credincios nu inseamna ca deja stie totul despre teologie fara sa se informeze. Doar intelegerea acestui lucru ar aduce mai multa liniste si mai mult timp petrecut fara discutii divergente inutile.

Cătălin, mă bucur mult că studiezi teologie, că te informezi serios înainte să scrii ceva, pentru că aceste demersuri ale tale mă ajută și pe mine să nu-mi pierd vremea dialogînd cu tine.
Dinspre partea cunoștințelor, însă, te-aș ruga să ai în vedere un aspect care probabil îți scapă: cunoștințele, ca fapt sufletesc, similar informației psihice (nu aceea pe care o numim noi informație pe computer sau în ADN) există în afara intelectului unei persoane doar în concepția celor care nu înțeleg deloc natura acestor lucruri subiective.
Cunoștințele sunt un fapt sufletesc, subiectiv, psihic, sunt informație psihică și ele se formează prin mecanisme destul de complexe, insuficient cunoscute de psihologi/pedagogi/meșteri în neuroștiințe, care constau în esență din relația dintre un stimul, care poartă o încărcătură informațională și un subiect uman.

Așadar, poți citi cât vrei un text, fie și din Dogmatică ori Catehism, dar asta nu înseamnă că ai cunoștințe, în mod absolut, ci doar că, probabil, ai elaborat o serie de concepte, de cunoștințe (în subiectivitatea ta), mai mult sau mai puțin asemănătoare cu un alt om (care are și el o subiectivitate).

Cunoștințele nu există așadar în mod obiectiv, independent de un subiect uman care le deține.
O carte nu conține cunoștințe, ci doar stimuli pentru o persoană care, studiind cartea, își formează cunoștințe, de un fel sau altul, de un nivel sau altul etc.

Apoi, contează și modul în care operăm cu noțiunile/conceptele/cunoștințele.
Un om cu inteligență mare operează (înțelegînd, rezolvînd probleme, creînd etc.) altfel decât unul cu inteligență medie, deși amândoi au, la prima vedere, aceleași cunoștințe (lucru fals, precum am precizat deja; comune sunt cărțile citite, dar nu cunoștințele).
Un om creativ operează altfel cu cunoștințele decât unul rigid, necreativ, rutinier, cu gândire analitică și algoritmică etc.
Un credincios are alte cunoștințe decât un necredincios, oricât de mult ar citi ambii Scriptura și Sfinții Părinți.
Un credincios cu inima curată, cu rugăciunea curată, are cu totul alte cunoștințe decât unul nu tocmai înduhovnicit.

Cunoștințele nu sunt un dat ontologic, precum harul (despre care afirmai că e obiectiv - da, este, ca dat ontologic indepependent de voința lui Ion sau a Mariei) ci o construcție subiectivă, implicînd o persoană cu personalitatea ei unică și originală, cu istoria ei de viață, cu lumea ei, cu situațiile pe care le experiază.

Mă bucur așadar că mărturisești că deții unele cunoștințe, în baza unei documentări serioase, întrucât prin aceasta (elaborarea, procesarea și deținerea de cunoștințe, care sunt conținuturi sufletești, psihice, subiective) îmi întărești bănuiala că tu ești de fapt un human, o persoană, iar nu un computer rece, hiperanalitic și fixat pe anumite rutine, cum credeam uneori că ai fi, din pricina ... lipsei mele de cunoștințe.

Te-aș ruga totuși, vis-avis, de astă dată, de cunoștințele tale despre mine, să ai în vedere că a studia o carte sau mai multe (apropos, ce metode și tehnici de studiu folosești când studiezi o carte?), oricare ar fi ele, nu înseamnă obligatoriu că și înțelegem suficient de bine ce scrie acolo, nu înseamnă musai că ne-ar fi de vreun folos și nici că ne-ar aduce vreun spor în comunicarea cu semenii. Mai e nevoie de alte cunoștințe, precum și de meta-cunoștințe.
Dar despre toate astea cu altă ocazie, când mă vei ruga tu să te lămuresc. Adică niciodată, zic eu date fiind cunoștințele mele (limitate, ce-i drept, dar pe cale de îmbogățire) despre tine.

catalin2 10.08.2013 01:40:45

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529826)
Cum așa, frate?
Cătălin, reiau rugămintea dintr-o postare anterioară: recitește, cu puțină liniște și fără grabă, versetele 13 și 14 din Faptele Apostolilor.
Apoi spune-mi te rog ce ai înțeles și vom compara înțelegerile noastre. (Eu am arătat deja ce am înțeles din textul biblic.)
P.S. Textul zice clar:
1) lumina strălucește împrejurul tuturor (nici nu emană din Pavel și nici nu e prins doar Pavel în lumină, ci toți experiază lumina)
2) toți au căzut la pământ (efectul e trăit nu numai de Pavel ci și de ceilalți).

Asa este, doar glasul nu il auzeau, lumina au vazut-o toti, eu imi amintisem gresit.

catalin2 10.08.2013 01:48:09

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529823)
Consider că ați precizat un criteriu absolut decisiv al autenticității experierii Luminii: schimbarea. Înduhovnicirea celui care trăiește această experiență.
(Oare câți oameni s-au schimbat, convertindu-se și înduhovnicindu-se, ori, pur și simplu luîndu-și mai în serios pocăința, ca urmare a "luminii" din pozele respective? Să fiu iertat, dar dacă lumina aceea ar fi fost ceea ce crede Cătălin, noi cei de pe forum, mai ales cei care cred că ea e har, am fi fost deja alți oameni... Așa consider.)

Aceasta experienta o pot trai cei care iau si contact cu harul, nu doar cei ce il privesc doar. De exemplu ucenicii Sfantului Serafim si Parintelui Paisie, ambii nu doar au vazut, erau si in lumina emanata de cei doi sfinti. Altul e cazul iudeilor, care doar vedeau acea lumina. La fel si in alte cazuri, cand doar vedeau acea lumina. De exemplu Lumina de la Iersualim, e tot o lumina nemateriala la inceput. Una este s-o privesti in poze si alta e sa fii acolo. Dar minunile nu duc intotdeauna la sporire duhovniceasca. De exemplu Iisus a facut o multime de minuni dar iudeii au ramas la fel, ba chiar L-au si rastignit. Cu atat mai mult o poza.

cezar_ioan 10.08.2013 01:50:06

Da, și probabil ai făcut involuntar o oarecare compilare cu prima mărturisire a lui Pavel, din Fapte 3-7, unde accentul e pus pe persoana lui Saul și unde se mai precizează că bărbații care îl însoțeau auzeau glasul dar nu vedeau pe nimeni.
Aici, a nu vedea pe nimeni înseamnă, totuși, altceva decât a nu vedea nimic. Căci puteau să nu vadă pe nimeni (nici o persoană, precum, probabil, se așteptau), însă asta nu exclude să fi văzut, totuși, Lumina.

Nastya 10.08.2013 01:51:03

Pe site-ul nostru, crestin ortodox, gasiti cartea: "Teologia mistica", "Teologia mistica a Bisericii de Rasarit", de Vladimir Lossky
Daca aveti ragaz, cititi macar capitolul „Lumina dumnezeiasca”:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...sca-82725.html

Poate cititi si:
Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, „Schimbarea la Fata a Domnului descopera lumina cea pururea fiitoare”
http://www.crestinortodox.ro/sarbato...re-141496.html

cezar_ioan 10.08.2013 01:51:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 529852)
Aceasta experienta o pot trai cei care iau si contact cu harul, nu doar cei ce il privesc doar. De exemplu ucenicii Sfantului Serafim si Parintelui Paisie, ambii nu doar au vazut, erau si in lumina emanata de cei doi sfinti. Altul e cazul iudeilor, care doar vedeau acea lumina. La fel si in alte cazuri, cand doar vedeau acea lumina. De exemplu Lumina de la Iersualim, e tot o lumina nemateriala la inceput. Una este s-o privesti in poze si alta e sa fii acolo. Dar minunile nu duc intotdeauna la sporire duhovniceasca. De exemplu Iisus a facut o multime de minuni dar iudeii au ramas la fel, ba chiar L-au si rastignit. Cu atat mai mult o poza.

De acord, intră în joc și credința, împietrirea inimii omului, precum și intervenția expresă a lui Dumnezeu (Care poate trimite un duh de orbire, cum aflăm mai des în VT).

dobrin7m 10.08.2013 01:52:46

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529850)
Cătălin, mă bucur mult că studiezi teologie, că te informezi serios înainte să scrii ceva, pentru că aceste demersuri ale tale mă ajută și pe mine să nu-mi pierd vremea dialogînd cu tine.
Dinspre partea cunoștințelor, însă, te-aș ruga să ai în vedere un aspect care probabil îți scapă: cunoștințele, ca fapt sufletesc, similar informației psihice (nu aceea pe care o numim noi informație pe computer sau în ADN) există în afara intelectului unei persoane doar în concepția celor care nu înțeleg deloc natura acestor lucruri subiective.
Cunoștințele sunt un fapt sufletesc, subiectiv, psihic, sunt informație psihică și ele se formează prin mecanisme destul de complexe, insuficient cunoscute de psihologi/pedagogi/meșteri în neuroștiințe, care constau în esență din relația dintre un stimul, care poartă o încărcătură informațională și un subiect uman.

Așadar, poți citi cât vrei un text, fie și din Dogmatică ori Catehism, dar asta nu înseamnă că ai cunoștințe, în mod absolut, ci doar că, probabil, ai elaborat o serie de concepte, de cunoștințe (în subiectivitatea ta), mai mult sau mai puțin asemănătoare cu un alt om (care are și el o subiectivitate).

Cunoștințele nu există așadar în mod obiectiv, independent de un subiect uman care le deține.
O carte nu conține cunoștințe, ci doar stimuli pentru o persoană care, studiind cartea, își formează cunoștințe, de un fel sau altul, de un nivel sau altul etc.

Apoi, contează și modul în care operăm cu noțiunile/conceptele/cunoștințele.
Un om cu inteligență mare operează (înțelegînd, rezolvînd probleme, creînd etc.) altfel decât unul cu inteligență medie, deși amândoi au, la prima vedere, aceleași cunoștințe (lucru fals, precum am precizat deja; comune sunt cărțile citite, dar nu cunoștințele).
Un om creativ operează altfel cu cunoștințele decât unul rigid, necreativ, rutinier, cu gândire analitică și algoritmică etc.
Un credincios are alte cunoștințe decât un necredincios, oricât de mult ar citi ambii Scriptura și Sfinții Părinți.
Un credincios cu inima curată, cu rugăciunea curată, are cu totul alte cunoștințe decât unul nu tocmai înduhovnicit.

Cunoștințele nu sunt un dat ontologic, precum harul (despre care afirmai că e obiectiv - da, este, ca dat ontologic indepependent de voința lui Ion sau a Mariei) ci o construcție subiectivă, implicînd o persoană cu personalitatea ei unică și originală, cu istoria ei de viață, cu lumea ei, cu situațiile pe care le experiază.

Mă bucur așadar că mărturisești că deții unele cunoștințe, în baza unei documentări serioase, întrucât prin aceasta (elaborarea, procesarea și deținerea de cunoștințe, care sunt conținuturi sufletești, psihice, subiective) îmi întărești bănuiala că tu ești de fapt un human, o persoană, iar nu un computer rece, hiperanalitic și fixat pe anumite rutine, cum credeam uneori că ai fi, din pricina ... lipsei mele de cunoștințe.

Te-aș ruga totuși, vis-avis, de astă dată, de cunoștințele tale despre mine, să ai în vedere că a studia o carte sau mai multe (apropos, ce metode și tehnici de studiu folosești când studiezi o carte?), oricare ar fi ele, nu înseamnă obligatoriu că și înțelegem suficient de bine ce scrie acolo, nu înseamnă musai că ne-ar fi de vreun folos și nici că ne-ar aduce vreun spor în comunicarea cu semenii. Mai e nevoie de alte cunoștințe, precum și de meta-cunoștințe.
Dar despre toate astea cu altă ocazie, când mă vei ruga tu să te lămuresc. Adică niciodată, zic eu date fiind cunoștințele mele (limitate, ce-i drept, dar pe cale de extindere) despre tine.

Cu un singur amendament. cand studiezi Scriptura sau scrierile sfintilor din Sfanta Traditie, cunostiintele au o cu totul alta structura decat cunsotiintele subiective construite despre orice altceva. In acest caz studiul trebuie sa fie simpla invatare a ceea ce a spus Sfintii cand au interpretat Scriptura ca daca ne apucam noi sa interpretam Scriptura si scrierile sfintilor apai nu stiu daca nimerim tocmai bine. Metodele si tehnicile au in principal ordinea a ceea ce citim adica care sfant il citim , si invatam, iar cu privire la usuratatea invatarii nu ne ramane decat sa avem incredere in Bunul Dumnezeu , deplina spun eu si atunci invatam cum si citim. Deodata. In ceea ce priveste Scriptura, avem si duhovnicii, care ne pot lamuri orice aspect neclar.
Am vazut ca totusi discutati despre ortodoxie si invatatura sfintilor nu despre cum se planteaza castravetii.

cezar_ioan 10.08.2013 01:53:37

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 529854)
Pe site-ul nostru, crestin ortodox, gasiti cartea: "Teologia mistica", "Teologia mistica a Bisericii de Rasarit", de Vladimir Lossky
Daca aveti ragaz, cititi macar capitolul „Lumina dumnezeiasca”:

Poate cititi si:
Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, „Schimbarea la Fata a Domnului descopera lumina cea pururea fiitoare”
http://www.crestinortodox.ro/sarbato...re-141496.html

Mulțumesc frumos!
Voi răsfoi chiar acum și voi încerca să studiez mâine.
Mulțumesc, Doamne ajută!

Nastya 10.08.2013 01:56:27

Mi-a fost greu sa aleg un fragment din cartea lui Vladimir Lossky:

<<Cei mai multi dintre Parintii care au vorbit despre Schimbarea la Fata confirma natura necreata, dumnezeiasca, a luminii care s-a aratat Apostolilor. Sfintul Grigorie de Nazianz, Sfintul Chiril al Alexandriei, Sfintul Maxim Marturisitorul, Sfintul Andrei Criteanul, Sfintul Ioan Damaschinul, Sfintul Simeon Noul Teolog, Eftimie Zigaben se exprima in acest sens si ar fi foarte imprudent sa se interpreteze aceste texte ca fiind o emfaza retorica.

Sfintul Grigorie Palama dezvolta aceasta invatatura in raport cu problema trairii mistice. Lumina pe care au vazut-o Apostolii pe Muntele Tabor este proprie lui Dumnezeu prin fire. Vesnica, nesfirsita, existind in afara de timp si spatiu, ea aparea in teofaniile Vechiului Testament ca slava a lui Dumnezeu: aparitie inspaimintatoare si de nesuportat pentru creaturi, fiind exterioara, straina firii omenesti inainte de Hristos, in afara Bisericii.

Pentru aceasta, dupa Sfintul Simeon Noul Teolog, Pavel pe drumul Damascului, neavind inca credinta in Hristos, a fost orbit si trintit la pamint de aparitia luminii dumnezeiesti. Dimpotriva, Maria Magdalena, dupa Sfintul Grigorie Palama, a putut vedea lumina Invierii care umplea mormintul si facea sa se vada tot ce se afla in el, cu tot intunericul noptii, "ziua vazuta" neluminind inca pamintul; tot aceasta lumina a facut-o sa vada ingerii si sa vorbeasca cu ei. In clipa Intruparii, Lumina dumnezeiasca s-a concentrat, ca sa spunem asa, in Hristos, Dumnezeu-Omul, in care salasluia trupeste plinatatea dumnezeirii.

Aceasta inseamna ca firea umana asumata de Hristos era indumnezeita prin unirea ipostatica cu firea divina; ca Hristos, in timpul vietii Sale pamintesti, a stralucit totdeauna lumina dumnezeiasca, ramasa nevazuta pentru cea mai mare parte dintre oameni. Schimbarea la Fata nu a fost un fenomen circumscris in timp si spatiu: in acel moment, pentru Hristos, chiar in firea Sa umana, nu s-a produs nici o schimbare, ci schimbarea s-a produs in constiinta Apostolilor care, pentru un anumit timp, au primit puterea de a vedea pe Invatatorul lor asa cum era El, stralucind de lumina cea vesnica a dumnezeirii Sale. Pentru Apostoli, aceasta era o iesire din istorie, incunostiintare despre realitatile cele vesnice.

Sfintul Grigorie Palama spune in cuvintul sau la Schimbarea la Fata: "Lumina Schimbarii la Fata a Domnului nu a inceput si nu a luat sfirsit; ea a ramas necircumscrisa (in timp si spatiu) si imperceptibila simturilor, cu toate ca a fost vazuta cu ochii trupesti..., dar printr-o transmutare a simturilor lor, ucenicii Domnului trecura de la trup la Duh".

Pentru a vedea Lumina dumnezeiasca cu ochii trupesti, asa cum au vazut-o ucenicii Domnului pe Muntele Tabor, trebuie sa ne impartasim din aceasta lumina, sa fim preschimbati de ea intr-o masura mai mica sau mai mare. Experienta mistica presupune deci o schimbare a firii noastre, preschimbarea prin har. Sfintul Grigorie Palama spune in chip lamurit: "Cel care participa la energia dumnezeiasca... ajunge el insusi, intr-un fel, lumina; el este unit cu Lumina si, o data cu Lumina, el vede cu o deplina constiinta de sine tot ceea ce ramine ascuns celor ce nu au acest har; el depaseste astfel nu numai simturile trupesti, ci si tot ceea ce poate fi cunoscut (prin inteligenta)..., caci cei curati cu inima Il vad pe Dumnezeu... care, fiind Lumina, salasluieste in ei si li se descopera celor care Il iubesc, preaiubitilor Lui". >>
(Vladimir Lossky, "Teologia mistica", "Teologia mistica a Bisericii de Rasarit", Capitolul 11, Lumina dumnezeiasca)

cezar_ioan 10.08.2013 02:07:30

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 529856)
Cu un singur amendament. cand studiezi Scriptura sau scrierile sfintilor din Sfanta Traditie, cunostiintele au o cu totul alta structura decat cunsotiintele subiective construite despre orice altceva. In acest caz studiul trebuie sa fie simpla invatare a ceea ce a spus Sfintii cand au interpretat Scriptura ca daca ne apucam noi sa interpretam Scriptura si scrierile sfintilor apai nu stiu daca nimerim tocmai bine. Metodele si tehnicile au in principal ordinea a ceea ce citim adica care sfant il citim , si invatam, iar cu privire la usuratatea invatarii nu ne ramane decat sa avem incredere in Bunul Dumnezeu , deplina spun eu si atunci invatam cum si citim. Deodata. In ceea ce priveste Scriptura, avem si duhovnicii, care ne pot lamuri orice aspect neclar.
Am vazut ca totusi discutati despre ortodoxie si invatatura sfintilor nu despre cum se planteaza castravetii.

"Simpla învățare" a spuselor sfinților este o activitate foarte complexă. Ca orice soi de învățare autentică, dealtfel. Despre care e limpede, din modul în care scrii, că nu ai învățat prea multe - însă dai sfaturi și faci aprecieri valorice și corecturi ca și cum ai deține cunoștințe aprofundate despre învățarea umană în general și despre învățarea duhovnicească (ori măcar teologică) în special.
Apoi ne instruiești, inocentă, în legătură cu smerenia, ne dai lecții de viață, te ocupi de admonestarea porcilor, omiți cu anii să îți precizezi țara unde viețuiești (precizînd o altă țară - bine că nu Patagonia) dar ții prelegeri despre răbdare, prezinți amănunțit viciile altora, chiar ale unor popoare întregi (!!!) deși îndemni să nu (te) judecăm etc.
Cum să numim amestecul acesta? Ghiveci? Salată? Bine ar fi, ca, oricum s-ar numi, să renunți la el.
Mai bine ai alege să te liniștești, mai întâi, Mihaela... Măcar o vreme, prin harul lui Dumnezeu!

cezar_ioan 10.08.2013 02:11:50

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 529858)
Sfintul Grigorie Palama spune in cuvintul sau la Schimbarea la Fata: "Lumina Schimbarii la Fata a Domnului nu a inceput si nu a luat sfirsit; ea a ramas necircumscrisa (in timp si spatiu) si imperceptibila simturilor, cu toate ca a fost vazuta cu ochii trupesti..., dar printr-o transmutare a simturilor lor, ucenicii Domnului trecura de la trup la Duh".

Pentru a vedea Lumina dumnezeiasca cu ochii trupesti, asa cum au vazut-o ucenicii Domnului pe Muntele Tabor, trebuie sa ne impartasim din aceasta lumina, sa fim preschimbati de ea intr-o masura mai mica sau mai mare. Experienta mistica presupune deci o schimbare a firii noastre, preschimbarea prin har.

Excepționale precizări!
Săru-mâna, domnule Nastya, mare bine ne-ați făcut cu aceste selecții și cu trimiterile spre cărțile potrivite.
Dumnezeu să vă răsplătească!

catalin2 10.08.2013 02:11:56

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 529835)
Despre Dumnezeu Părintele Stăniloae spune că este Subiect pur. Putem găsi aici un foarte frumos articol care se referă și la acest aspect. Părintele scrie aici despre relația dintre Persoanele Sfintei Treimi.

Evident ca e asa, pentru ca Sfanta Treime sunt Trei Persoane.
Citat:

Harul, numit de Palama și energiile necreate ale lui Dumnezeu sau dumnezeirea, sunt nedespărțite de Persoanele Sfintei Treimi, el fiind cel care ne unește, fără contopire, cu Dumnezeu. Este, prin urmare, o realitate subiectivă, fapt arătat și în citatele date de Cezar și de Decebal, în care se arată participarea personală a celor luminați de har, chiar și a celor încă păcătoși.

Subiectiv si obiectiv, eu m-am referit la faptul ca nu depinde de cum il concepem noi, fiecare om in parte. Adica e independent de interpretarea fiecaruia. De exemplu un tigru e ceva independent de cum il vede cineva sau cum si-l imagineaza. Chiar daca cineva crede ca nu exista tigrii ei exista si sunt cum sunt tigrii, nu depinde de masura cuiva.
La fel in cazul harului, nu epinde de interpretarea omeneasca. De exemplu daca in catolicism se spune ca e energie creata harul tot energie necreata este.
Subiectiv inseamna cand am o parere despre ceva, de exemplu tu spuneai ca harul nu e lumina si nu se poate vedea. Era o parere subiectiva. Harul nu depinde de parerile cuiva, la asta m-am referit.
Citat:

Dacă ar fi o realitate obiectivă, l-am putea constata obiectiv, l-am putea măsura cu aparate folosite pentru măsurarea proprietăților obiectelor. I-am putea măsura intensitatea, puterea ș.a. În plus, ar fi independent de persoană, așa cum este orice obiect; ar fi, prin urmare, creat

Aici nu este asa. Un inger nu e material, dar un om il poate vedea. La fel si harul, nimeni nu sustine ca e ceva material, si Sfantul Palama spune acelasi lucru. Dar il pot vedea si oamenii, in primul rand sfintii, si asta spune Sfantul Grigorie. Uita-te la o icoana, acolo in jurul capului sfantului vei vedea reprezentat chiar harul. Am dat citatul din Sfantul Serafim unde spune explicit ca Lumina aceea e harul, lumina de la Schimbarea la fata si de pe chipul lui Moise. Chiar si catolicismul spune ca e har, dar ai aceeasi neintelegere, si ei spun ca nu poate fi cevea necreat, ci creat, pentru ca nu l-am putea percepe noi.

dobrin7m 10.08.2013 02:24:51

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529859)
"Simpla învățare" a spuselor sfinților este o activitate foarte complexă. Ca orice soi de învățare autentică, dealtfel. Despre care e limpede, din modul în care scrii, că nu ai învățat prea multe - însă dai sfaturi și faci aprecieri valorice și corecturi ca și cum ai deține cunoștințe aprofundate despre învățarea umană în general și despre învățarea duhovnicească (ori măcar teologică) în special.
Apoi ne instruiești, inocentă, în legătură cu smerenia, ne dai lecții de viață, te ocupi de admonestarea porcilor, omiți cu anii să îți precizezi țara unde viețuiești (precizînd o altă țară - bine că nu Patagonia) dar ții prelegeri despre răbdare, prezinți amănunțit viciile altora, chiar ale unor popoare întregi (!!!) deși îndemni să nu (te) judecăm etc.
Cum să numim amestecul acesta? Ghiveci? Salată? Bine ar fi, ca, oricum s-ar numi, să renunți la el.
Mai bine ai alege să te liniștești, mai întâi, Mihaela... Măcar o vreme, prin harul lui Dumnezeu!

Nu am spus niciodata ca detin cunostiinte aprofundate, de pilda nu m-am bagat in discutia voastra de aici, am stat deoparte si v-am citit. V-am lasat sa va etalati cu mandrie cunostiintele. cu toti stiati unde sunt, nu ati uitat voi asa usor disputa de acum 6 luni pe tema decaderii din Apus, (dovada gestul domnului cand a preluat citatul meu de atunci cica ca sa te molesteze pe tine), cand iarasi m-ati gratulat cu diverse invective camd am vorbit despre Londra si despre apostazia de aici. Eu nu ma ocup cu admonestarea porcilor, habar nu am cine sunt porcii, poate tu ai vazut porci , ca eu nu. asta arata cum privesti tu oamenii.

Legat de disputa voastra de aici iti spun doar ca diferentele apar pentru ca unii chiar invata pe cand altii interpreteaza dupa mintea lor si nu invata. Acum cine sunt unii si cine sunt altii , asta stie Dumnezeu prea bine.

Miha-anca 10.08.2013 02:26:24

Se simte nevoia de mai multa smerenie macar pe acest topic. Mandrie avem cu toii, dar pe acest topic si in unele mesaje este deja debordanta. :63:

catalin2 10.08.2013 02:27:13

Citat:

M-am informat mai mult pentru ca am avut diverse discutii si nu pot sa scriu ceva fara sa cunosc subiectul. Nu se poate spune ca studiez teologia.
Citat:

Aici cred ca e marea neintelegere din toate discutiile avute pana acum. Ce spui tu tine mai mult de relativism, daca inteleg exact ce vrei sa spui. Si daca vorbim despre acelasi lucru, eu inteleg prin cunostinte informatii. Adica informatiile din matematica, de exemplu, nu depind de persoana, sunt independente de subiectivismul fiecaruia. La fel si informatiile din Revelatie, adica invatatura crestina, nu depind de ce crede fiecare, sunt obiective. Ele sunt rezumate in catehismul ortodox, nu pot fi schimbate.
Tu probabil te referi la perceptiile noastre, pe rationamentul nostru, dar astea se bazeaza tot pe informatiile adunate.
Tu ar trebui sa stii asta, pentru ca un profesor in primul rand transmite niste cunostinte elevilor. Elevii nu le stiu, altfel n-ar mai trebui sa mearga la scoala. Ca elevul dupa aceea poate sa fie mai bun ca profesorul este alta poveste, sau ca si profesorul poate sa invete de la elevi alte lucruri. Ideea e ca nimeni nu s-a nascut invatat.

cezar_ioan 10.08.2013 02:35:05

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 529846)
........:)
Eeei, termenii ăștia, ce bogății mai poartă sub cămașa lor!...:)
Dacă îmi dai voie, Cristian, să pun un strop la înțelesul termenilor, iar asta nu doar de dragul vocabularului psihologic (în psihologie operăm frecvent cu "subiect", "subiectiv", "obiectiv" etc.) cât și pentru că întrezăresc/presupun ce a vrut de fapt să spună Cătălin cu însușirea harului de a fi obiectiv.
Într-un anumit sens cred că putem afirma că harul e obiectiv, deși exprimarea poate naște mari confuzii.
Folosim uneori termenul de "obiectiv" cu sensul că e ceva care nu depinde de voința unei persoane, care atârnă de un factor din afară, care există independent că vrem sau nu, că ne place sau nu etc.
Astfel, spunem că psihicul este o re-producere subiectivă a realității obiective, arătînd prin aceasta (în cheia filosofiei materialiste, fie vorba-ntre noi, dar asta e altă poveste) că realitatea, lumea, existența, toată Zidirea există ca atare indiferent că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu, iar noi putem reflecta/cunoaște/reproduce în informații și trăiri această realitate/lume/Zidire.
Lumea e un dat ontologic. Luăm act de acesta, în mod personal, subiectiv, de îndată ce primim suflarea de viață de la Dumnezeu. (Evident, nu știm prea mult despre cunoașterea intrauterină a realității dar știm mai multe despre cea care începe după naștere.)

Dacă ne referim la existența lui Dumnezeu, de pildă, putem zice fără teamă de greșeală, cred eu, că aceasta este obiectivă, înțelegînd astfel că ea nu depinde de voința, dorința sau puterea noastră. Există independent de vreo contribuție de-a noastră. E în afara voinței noastre de a decide. Nu eu hotărăsc dacă Dumnezeu există sau nu (ci dimpotrivă, spunem noi creștinii, Dumnezeu hotărăște cine și cum și cât există...).

Similar putem spune și despre har: vrem, nu vrem, îl primim sau nu, ne place ori ba, harul există și nu vine din noi, nu atârnă ca existență și manifestare în lume de noi, de voința și hotărârea noastră, ci doar de Bunul Dumnezeu.
Harul e un dat ontologic, nu o manifestare a persoanei noastre.
Că uneori noi ne străduim să conlucrăm cu harul, în relația teandrică, de la persoană la Persoane, asta e deja altă chestiune.

Cred, deci, că harul poate fi considerat și obiectiv, ca dat ontologic, ca dar al Dumnezeirii, ca manifestare a Domnului în toată Zidirea, câtă vreme prin aceasta vrem să spunem că nu ni-l atribuim nouă înșine ci îl luăm așa cum este: manifestare a Dumnezeirii în Creație, indiferent că vrem ori ba.
Acum, cât privește relația noastră cu harul, aceasta da, cred că relația e o realitate cu totul subiectivă, între persoane.

Distincția asta, între obiectiv și subiectiv cu privire la har, mai are și o altă implicație, cred, foarte importantă: dacă nu acceptăm să considerăm harul ca fiind obiectiv față de voința unui om, ar însemna că nu mai facem distincția între creat și Necreat, între Zidire și Ziditor. Le-am confunda naturile - eroare gravă, fundamentală.

Or, harul este necreat și prin aceasta obiectiv, nesupunîndu-se voinței creaturii, fiind în afara voinței ei.
În acest sens al termenului de obiectiv, de independent ca existență de voința creaturii, harul se înțelege încă și mai bine ca fiind energie necreată.

Ca lucrare în om, însă, ca participare rodnică la viața noastră întru mântuire, harul depinde în mod semnificativ de participarea subiectivă a omului, de disponibilitatea noastră pentru conlucrare (care ține de alegere, de liberul arbitru, mai întâi).
Aceasta o afirmăm și o practicăm în Biserică.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:06:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.